Apple spreekt zich uit tegen Europees voorstel voor universele oplaadstandaard

Apple is tegen het voorstel van het Europees Parlement om een universele oplaadstandaard verplicht te stellen. Volgens de fabrikant kunnen dergelijke regels de vooruitgang belemmeren en leidt het stoppen met Lightning juist tot meer afval.

Apple laat de BBC weten dat het meer dan een miljard apparaten met een Lightning-connector en miljoenen accessoires met de interface heeft geleverd. Verplicht stoppen zou voor 'disruptie van honderden miljoenen actieve apparaten en accessoires van onze Europese klanten zorgen'. De fabrikant meldt dat dit juist tot een 'ongeëvenaarde hoeveelheid elektronisch afval' zou leiden. Apple begon in 2012 met het gebruik van Lightning, maar maakt ook gebruik van usb-c, bijvoorbeeld bij MacBooks en de laatste iPad Pro.

Daarnaast stelt het bedrijf dat als in Europa in 2009 een verplichting op het gebruik van micro-usb was ingegaan, dit de technologische vooruitgang tegengehouden zou hebben. Volgens Apple beweegt de markt zich hoe dan ook al richting usb-c, al dan niet via verloopstukjes en -kabels, en is er geen noodzaak voor regulering.

Vorige week pleitte het Europees Parlement voor het verplicht stellen van een algemene lader voor alle mobiele telefoons, tablets, e-boeklezers en andere draagbare apparaten. Dat zou afval moeten terugdringen en de gebruiksvriendelijkheid van apparaten vergroten. In 2014 drong de Europese Commissie aan op vrijwillige afspraken tussen fabrikanten op dit terrein, maar die hebben volgens het Europees Parlement onvoldoende resultaat opgeleverd. Zo leverde Apple een dongle maar bleef het bij Lightning.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-01-2020 • 18:16

447

Reacties (447)

447
428
223
33
2
141
Wijzig sortering
Op korter termijn inderdaad meer vervuiling maar op langer termijn zal USB-C als standaard toekomstige vervuiling juist reduceren.
Twee dingen kunnen tegelijk waar zijn.

Mensen hebben de neiging bij een ogenschijnlijke keuze meteen te gaan kiezen, zonder na te denken of er eigenlijk wel een keuze is, of de keuzeopties die gesteld worden ook de enige opties zijn. Je ziet hier ook Tweakers geheel conform pavlov meteen te kiezen ... 8-)

Maar beiden zijn in dit geval waar.

Apple wil graag haar eigen incompatible standaard, want ze verdienen er grof geld mee.

Maar het EU voorstel is volstrekt, maar ook echt volstrekt overbodig. Het oorspronkelijke voorstel van de EU was toen de industrie al lang en breed over aan het stappen was naar micro-USB. Men kletste lekker daar in Brussel over een universele standaard die er al eigenlijk was. Daarna ging de industrie zelf denken over USB-C en enige tijd later begon de EU weer te leuteren over afval, en USB-C werd de EU standaard nadat het ook buiten de EU al de nieuwe norm was.

En over een paar jaar wanneer USB-D of zo de nieuwe industrie-standarad wordt, moet de EU eerst uitgebreid gaan praten of men misschien de bestaande richtlijnen of zo wellicht kan aanpassen. Spuit 11 dus ...

Realiteit is dat de gehele wereld behalve Apple al een standaard volgt. En Apple volgt al lang voordat de EU ooit over afval begon haar eigen standaard. Dus in feite kun je met twee standaarden zo goed als alle nieuw verkochte telefoons op aarde laden. En de laders zelf zijn ook nog eens compatible. Een USB-C kabel kan in een Apple lader en een Apple kabel kan in een USB-C lader. Wat een berg afval zeg ...

Het zou mooi zijn als Apple ook USB-C gaat gebruiken, maar laten we niet doen alsof de EU hier enig probleem aan het oplossen is anders dan het van de straat houden van een setje EU parlementariers en diens staf. Net zoals Apple evident vasthoud aan lightning voor puur eigen financieel gewin.

Beiden zaken zijn tegelijk waar.
Maar het EU voorstel is volstrekt, maar ook echt volstrekt overbodig. Het oorspronkelijke voorstel van de EU was toen de industrie al lang en breed over aan het stappen was naar micro-USB. Men kletste lekker daar in Brussel over een universele standaard die er al eigenlijk was.
Niet omdat de industrie over was, maar omdat China over was: het is al krap 15 jaar verplicht voor telefoons die in China verkocht worden, opladen via USB te doen. Verloopstekkers toegestaan (het gaat daar om 5V USB A voor de voeding, niet om het apparaat).
Goede aanvulling, maar ik doelde dus op de stekker aan de andere kant van die lader. Die was ook al gestandardiseerd, ondanks gebrek aan overheden die zich er mee bemoeiden. O-)

Dus ik blijf er bij dat de EU geen daadwerkelijk probleem oplost, ook al is het evident dat Apple zich niet aan de effectieve industrie standaard wil houden enkel omdat het daar financieel voordeel bij heeft.

Zoals de Amerikanen zeggen, 'Your Tax Dollars Euro's Hard at Work'.
Goede aanvulling, maar ik doelde dus op de stekker aan de andere kant van die lader. Die was ook al gestandardiseerd, ondanks gebrek aan overheden die zich er mee bemoeiden. O-)
Dat klopt gewoon niet. Toen de EU hierover voor het eerst sprak waren er nog menige telefoons met proprietaire aansluitingen en een groot deel van de telefoons hing nog aan mini-USB. De bedrijven zagen dat en hebben toen in alle haast werk ervan gemaakt om tot micro-USB over te gaan om te voorkomen dat er wetgeving zou komen. Dat soort dingen doen bedrijven aan de lopende band.

Dat neemt niet weg dat ik vandaag de dag ook geen noodzaak zie voor een afgedwongen standaard. Alle telefoons en tablets en zowat alle andere mobiele apparatuur zit op USB-C of micro-USB (dat laatste zal er nog wel even blijven omdat USB-C groter is dan micro-USB). Waar nu misschien nog druk van een standaard nodig is, is bij de "snellaad" functies. Maar ik denk dat dat met het initiatief van Google om USB-PD compatibiliteit te verplichten ook wel van de baan is komend jaar.

Waar er echt nog wel werk aan de winkel is, is op het gebied van laptops. Hoewel velen nu via USB-PD kunnen laden is dat lang nog niet bij allen het geval (vooral bij goedkopere modellen) en daar ontstaan volgens mij grotere hoeveelheden afval, gewoon omdat die voedingen veel zwaarder zijn dan die van telefoons. Tegelijkertijd zorgt die versplintering op de laptop markt er ook voor dat nauwelijks goede USB-PD voedingen (lees >60W) zijn. Druk vanuit de EU kan er wel voor zorgen dat laptopfabrikanten eindelijk afstappen van al die individuele zooi. Of dat dan uiteindelijk in wetgeving moet resulteren? Denk en verwacht het niet. De laptopfabrikanten zullen een en hetzelfde doen als de telefoonfabrikanten 11 jaar geleden: vrijblijvende afspraken waardoor (bijna) alle laptops met USB-PD overweg zullen kunnen en de extreme gevallen die meer dan 100W nodig hebben gewoon een extra voeding erbij zullen kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 23:45]

Dat neemt niet weg dat ik vandaag de dag ook geen noodzaak zie voor een afgedwongen standaard. Alle telefoons en tablets en zowat alle andere mobiele apparatuur zit op USB-C of micro-USB
Apple wil persé vasthouden aan zijn eigen - absurd extreem dure - aansluitingen, dus is er wel degelijk noodzaak. De EP moet niet zo slap en traag doen, maar gewoon zeggen: Vanaf 1 juli alle nieuwe apparaten kunnen aansluiten op USB-C, of anders die apparaten niet meer mogen verkopen in de EU.
Dat Apple een aparte standaard gebruikt voor zijn devices en daar bakken met geld voor kan vragen is volgens mij een symptoom van een dieper liggend probleem onstaande uit de machtssituatie die Apple heeft over consumenten door hardware en software te leveren en door de app-store. Daar zou het EP best iets aan mogen doen (opsplitsen bijvoorbeeld, maar dat ligt een stuk ingewikkelder). Maar wetgeving invoeren om een aanbieder van één luxeproduct tot lagere prijzen te dwingen bij een klein onderdeeltje dat een minieme fractie van de totale kosten inneemt? Daar win je weinig mee. En Apple houdt veel macht over de consumenten dus dat verlies zullen ze wel elders compenseren.
Maar wetgeving invoeren om een aanbieder van één luxeproduct tot lagere prijzen te dwingen bij een klein onderdeeltje dat een minieme fractie van de totale kosten inneemt? Daar win je weinig mee. En Apple houdt veel macht over de consumenten dus dat verlies zullen ze wel elders compenseren.
Het gaat me niet zozeer om lagere prijzen zelf (ik koop zelf geen Apple - mij te duur), maar meer om het misbruik van hun macht zelf, waardoor ze die kunstmatig hoge prijzen van adapters en kabeltjes en dergelijke kunnen afdwingen. En zulk misbruik kan je inperken door strengere regels voor ze op te stellen.
Als Apple nu extreem goede kabels zou maken... ook dat is niet het geval. Leg een oplaadkabeltje een paar dagen in de vensterbank, en de goedkope plastic is door UV-straling al zo gaar geworden dat de kabelbehuizing bij de connectoren (op de plek waar veel wordt gebogen) verbrokkelt en de bedrading open komt te liggen, met kans op brand en dergelijke.
Ja, het probleem is hun macht. Maar wat je doet met een wetgeving over de laders is symptoombestrijding terwijl de EU prima genoeg macht heeft om de macht van giganten als Apple te breken en op die manier op alle vlakken de machtsmisbruik te voorkomen, niet alleen bij een dermate klein aspect als laadkabels.
...de machtssituatie die Apple heeft over consumenten door hardware en software te leveren en door de app-store.
Als oplaadsystemen/kabels/apparaten generiek (aansluitbaar) moeten zijn, dan doorbreek je die macht toch? (I.i.g. voor wat dat onderwerp betreft, dan.)
Natuurlijk moet je wel eisen stellen, zodat je kabel/oplader (van een willekeurige fabrikant) geen brand kan veroorzaken, bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 23:45]

Dus door iedereen elke oplader te laten gebruiken kun je de macht van het app-ecosysteem verbreken? In welke wereld leeft jij?
.oisyn Moderator Devschuur® @Armin24 januari 2020 01:10
That said, Apple spreekt zichzelf natuurlijk ook behoorlijk tegen. Althans, "een verplichte standaard verhindert ontwikkeling" en "het nu wijzigen van de kabel zorgt voor bergen afval" zijn natuurlijk beide waar, maar die "ontwikkeling" waarover men spreekt heeft natuurlijk óók tot gevolg dat de kabels/laders wijzigen én dus weer voor afval zorgen. Als dat afval zo'n groot punt is, zoals Apple redeneert, dan moeten ze natuurlijk zich ook niet uitspreken voor ontwikkeling van nieuwe standaarden in de toekomst. Want wat ze eigenlijk zeggen is: "we willen nu niet van kabel veranderen want dat geeft afval, maar we willen in de toekomst wel van kabel kunnen veranderen, als dat ons uitkomt" 8)7

Wel lijkt het me praktisch dat zodra Apple van lightning af wil, dat ze dan gewoon meegaan met de rest van de industrie en de op dat moment geldende de facto USB standaard overnemen, ipv weer iets anders te gaan doen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 23:45]

Ik vind het sowieso belachelijk dat Apple niet meteen is meegegaan met usb-c.
De enige reden die ik kan verzinnen is dat ze bakken en bakken met geld door die kabeltroep verdienen. Dat ze dan ineens gaan beginnen over afval.. het is eigenlijk zielig. Het is echt hilarisch dat ik zowel mijn oortjes als telefoon kan opladen met de macbook lader van mijn collega, maar hij een lightning<>usb en usb<>usbc adapter gebruikt om zijn Apple! iPhone op te laden... Maar goed, helaas bljven een hoop schapen die apparatuur kopen.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 23:45]

Ik vind het sowieso belachelijk dat Apple niet meteen is meegegaan met usb-c.
De enige reden die ik kan verzinnen is dat ze bakken en bakken met geld door die kabeltroep verdienen.
Apple had net de omkeerbare Lightning connector geïntroduceerd. Deze werd door het USB consortium duidelijk als inspiratiebron gebruikt toen ze USB-C ontwierpen.

Het is dus logisch dat ze niet meteen hun investering in Lightning gingen weggooien.

De migratie naar USB-C is in gang gezet, ook bij Apple. Strekrer nog, Apple is de eerste die USB-C op laptops zette, en dan ook meteen voor alles, dus inclusief laden, USB 3.1 / 3.2 snelheid, Thunderbolt 3, display port, ...
Dat klopt inderdaad. Want bij mijn AirPods Pro kreeg ik ook al een USB-C naar Lightning kabel meegeleverd. Het is een kwestie van tijd.

Ben benieuwd wanneer Apple de eerste iPhone gaat aankondigen met USB-C... De overgang van de 30-pins connector naar Lightning was destijds ook een grote verandering voor iedereen. Hoorde we toen iemand klagen over afval...?

Mijn Bose en Philips apparatuur had nog de oude connector en je kon voor een vermogen verloopjes gaan kopen voor mijn iPod Nano en iPhone 4S..
Niet over afval, maar ik vond het toen ook een k** streek van Apple. Opeens kon ik niet meer declareren van mijn vrouw of iPad, of autolader gebruiken. Alles moest ondubbelzinnig aanschaffen!

Achteraf was het formaat wel beter, maar ik was niet blij met Apple.

Op zich ben ik wel voorstander van iedereen naar usb-c.
Daar heb je natuurlijk gelijk in
USB-C was al lang in ontwikkeling toen lightning uitkwam en de lightning-poort was al achterhaald toen hij uitkwam. Met slechts 8 pins was het vanaf het begin al duidelijk dat hij geen duurzaam alternatief zou zijn ivm met steeds verder groeiende datavolumina. USB 3.0 was al 2 jaar uit en gebruikte 9 pins. USB-C heeft 24-pins en is daardoor een stuk flexibeler en duurzamer. Apple heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van USB-C en wist dus al lang dat er een betere standaard dan zijn lightning poort aan zat te komen.

En ja, Apple was de eerste met een USB-C Laptop aankondiging, maar de Chromebooks kwamen eerder op de markt dus ook dat is maar half waar. Uiteindelijk was USB-A gewoon achterhaald en toe aan vervanging. De industrie wist als lang voor 2012 dat die vervanging er aan zat te komen en toch koos Apple om tijd en geld te inversteren in lightning. Niet omdat het een standaard was die in staat was om te concurreren maar omdat ze mensen daarmee in hun ecosysteem konden locken en dat is enorm veel geld waard.
USB-C was al lang in ontwikkeling toen lightning uitkwam...
Heb je daar een bron voor?

Overigens heb ik ook een openbaring voor jou: de Lightning interface van Apple was al lang in ontwikkeling voordat hij uitkwam.
...en de lightning-poort was al achterhaald toen hij uitkwam. Met slechts 8 pins was het vanaf het begin al duidelijk dat hij geen duurzaam alternatief zou zijn ivm met steeds verder groeiende datavolumina. USB 3.0 was al 2 jaar uit en gebruikte 9 pins. USB-C heeft 24-pins en is daardoor een stuk flexibeler en duurzamer. Apple heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van USB-C en wist dus al lang dat er een betere standaard dan zijn lightning poort aan zat te komen.
Sinds wanneer is het aantal pinnen evenredig met de kwaliteit? (P)ATA heeft meer pinnen dan SATA, maar is minder goed en minder snel.

Lightning is niet ontwikkeld om zo universeel mogelijk te zijn, maar is ontworpen om de oude 30-pins Apple stekker te vervangen. Volgens jouw definitie is de oude beter! Maar volgens mij is Lightning beter dan 30-pins Apple. Het is een omkeerbare interface voor zo ongeveer van alles wat je op een telefoon wilt kunnen aansluiten. Is het iets exotisch, dan is er een chip in de stekker die het protocol met de telefoon uitonderhandelt.
En ja, Apple was de eerste met een USB-C Laptop aankondiging, maar de Chromebooks kwamen eerder op de markt dus ook dat is maar half waar. Uiteindelijk was USB-A gewoon achterhaald en toe aan vervanging. De industrie wist als lang voor 2012 dat die vervanging er aan zat te komen en toch koos Apple om tijd en geld te inversteren in lightning. Niet omdat het een standaard was die in staat was om te concurreren maar omdat ze mensen daarmee in hun ecosysteem konden locken en dat is enorm veel geld waard.
Mijn BS meter slaat helemaal uit!

Apple lockt mensen met diensten en gemak, niet met stekkertjes.
Mijn BS meter slaat helemaal uit!

Apple lockt mensen met diensten en gemak, niet met stekkertjes.
Deze zin laat mooi zien waarom je de rest niet snapt en al mijn punten opzettelijk verdraait: locken =! lokken. Maar goed, Nederlands is dan ook geen makkelijke taal.
Dat verhaal van die hoeveel geld ze aan de kabeltjes verdienen is volgens mij gewoon borrelpraat. Elk Apple apparaat komt met een kabeltje in de doos, en als je daar een beetje voorzichtig mee doet dan gaat het kabeltje de hele levensduur mee. Als je meerdere apple apparaten in huis hebt dan ligt na 2 generaties Apple devices je hele huis er vol mee. Bovendien kan ik op elke hoek van de straat een no-name lightning kabel kopen voor een habbekrats waar Apple niks aan verdient. Ik heb in 10 jaar Apple producten nog nooit een kabel van ze gekocht in ieder geval. Heeft er iemand ooit wel eens cijfers tevoorschijn kunnen toveren hoeveel Apple aan die kabeltjes verdient? Het zou met verbazen als kabeltjes meer dan 0.1% van hun totale omzet bedraagt. Voor de licensing cost voor producenten hoeven ze natuurlijk helemaal geen eigen kabel te gebruiken, ze kunnen gewoon een officiele 'works with iPhone' certificering introduceren waar je voor moet betalen, en dan zal elk zichzelf respecterend bedrijf dat op de doos willen kunnen zetten (waarschijnlijk werkt het nu al zo zelfs).

Toen Lightning geintroduceerd werd was USB-C nog geen optie, en micro-USB voldeed gewoon niet aan wat Apple wilde (geen reversible connector, geen volledige backwards compatibility met de iPod dock connector die ook analoge data kon uitsturen). Daarom hebben ze zelf iets bedacht. Om dan binnen een jaar of 2 je zelf gecreerde standaard weer te vervangen is natuurlijk geen optie. Alle randapparatuur die op de markt is en die mensen gekocht hebben met het idee dat ze er meerdere generaties iPhones mee overweg kunnen ineens niet meer compatible. Kijken hoeveel klagers je hier dan zou zien over hoe Apple je dwingt om al die apparaten opnieuw te kopen.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 23:45]

Bovendien kan ik op elke hoek van de straat een no-name lightning kabel kopen voor een habbekrats waar Apple niks aan verdient.
Helaas is dit echt niet altijd zo. En niet alleen bij kabels, laatst een simpele stroomadapter gekocht bij de Action. Ja, goedkoop, meuk, ik weet het, maar wel een Nederlandse winkel met honderden vestigingen.

Wat denk je? Dat ding werkt gewoon niét met iOS apparaten. Incompatibel of zo, terwijl het gewoon netjes 5V 2A kan leveren, met m'n Android telefoon werkt het prima.

Enfin, we hebben het hier dan niet over een kabeltje; maar het is echt niet onbekend, de 'niet ondersteunde accessoire' melding.
Als het over laders gaat kan ik alleen maar adviseren dat soort el cheapo dingen niet te kopen, of je ze nou met iOS gaat gebruiken of met Android. Die goedkope laders hebben vaak gewoon een incomplete of buggy implementatie van de USB protocollen om laadvermogen etc. te communiceren, waardoor apparaten die daar wel op rekenen weigeren op te laden, of zelfs beschadigd kunnen raken (dit is vooral bij USB-C riskant, omdat dat een nog veel ingewikkeldere standaard is, en er zijn daadwerkelijk laders waarmee je USB-C apparten kunt beschadigen als je ze inplugt).

Los daarvan is al regelmatig gebleken dat die goedkope laders vaak vol inferieure onderdelen zitten en soms zelfs regelrecht gevaarlijk zijn (niet voldoende scheiding tussen het hoogspanning en laagspanning circuit bijvoorbeeld), en daardoor dus zelfs brandgevaarlijk kunnen zijn. Dit is het soort chinese troep waar een 'fake CE' logo opstaat, dit staat dan niet voor het EU keurmerk maar voor 'China Export', wat gewoon betekent 'voldoet helemaal nergens aan', maar heeft wel een logo dat bijna niet van het CE keurmerk te onderscheiden is. [1]

Dus niet kopen die rommel en ook niet klagen als het niet werkt, dat is geen Apple-specifiek dingetje.

Wat betreft de 'accessoire niet ondersteund' melding met neppe kabeltjes heb je wel gelijk, daar ben ik ook wel eens tegenaan gelopen. Maar laden werkt altijd volgens mij, je krijgt wel een melding maar je kunt gewoon laden. Carplay over zo'n kabeltje zal waarschijnlijk niet gaan werken.

[1] https://www.ybw.com/vhf-m...he-china-export-mark-4607

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 23:45]

Als het over laders gaat kan ik alleen maar adviseren dat soort el cheapo dingen niet te kopen, of je ze nou met iOS gaat gebruiken of met Android. Die goedkope laders hebben vaak gewoon een incomplete of buggy implementatie van de USB protocollen om laadvermogen etc. te communiceren, waardoor apparaten die daar wel op rekenen weigeren op te laden, of zelfs beschadigd kunnen raken (dit is vooral bij USB-C riskant, omdat dat een nog veel ingewikkeldere standaard is, en er zijn daadwerkelijk laders waarmee je USB-C apparten kunt beschadigen als je ze inplugt).
Hmm, dat is mij zeker niet onbekend. Echter is het een power adapter met een TÜV keurmerk, die krijg je niet zomaar volgens mij?

Dit is het product:
https://www.action.com/nl-nl/p/re-load-duo-usb-oplader-/

En volgens mij, is dit het certificaat dat erbij hoort:
https://www.certipedia.com/certificates/50430501
Hmm, dat is mij zeker niet onbekend. Echter is het een power adapter met een TÜV keurmerk, die krijg je niet zomaar volgens mij?
Nee die adapter zal vast wel 'veilig genoeg' zijn om dat keurmerk te krijgen, punt is dat je het bij zulke goedkope adapters nooit weet tenzij je het zelf controleert. En het keurmerk zegt natuurlijk niks over standards compliance (of het zich netjes aan de USB specificaties houdt). Ik weet ook niet hoe streng dit soort keurmerken zijn, en hoeveel verschil er nog zit tussen een lage kwaliteit charger met keurmerk, en een hoge kwaliteit charger met keurmerk. Wat ik wel weet is dat er dus hele grote verschillen zitten in hoe goedkope laders in elkaar zitten, vergeleken met duurdere laders. Dit is bijvoorbeeld een vergelijking tussen een originele Apple lader en een knock-off [1], en die laatste zou ik dus niet graag ingeplugd laten als ik lig te slapen of niet thuis ben.

[1] http://www.righto.com/201...-charger-and-why-you.html
Zo eentje heb ik ook, is vorige week ontploft (gelukkig niet ontbrand). Dus ik zou er maar mee uitkijken.
Ik mag hopen dat je met het apparaat terug bent gegaan naar de winkel en een melding hebt gemaakt bij de NVWA?

Dat het wel eens gebeurd dat er een brakke lader via AliExpress hierheen komt kan, maar bij een lader hier uit de winkel kun je wel stappen ondernemen. Als zo'n ding niet werkt of ontploft kun je daar wel wat mee. De NVWA mekkert graag over de Chinese troep, maar troep uit de winkel is er ook zeker.
Lol omdat er een ontploft is het geen onveilige lader. Als er structureel iets mis mee is, worden ze teruggenomen.

Ik heb over de jaren tientallen telefoons en tablets, Apple, Samsung, Oppo, Xiaomi, BlackBerry, enz geladen met unbranded chargers.

Voornamelijk omdat ik niet 3 of 4 laders in de muur wil prikken en meezeulen. Heb er liever één met 4 poorten en verwisselbare stekker voor op reis.

Niets mis mee, werkt prima ...
De enige reden dat ik ze vervangen heb, is omdat fast charging er op vooruit ging over de tijd.
Volgens die logica zou er geen enkel ondeugdelijk product verkocht worden, want bij jou is er nog nooit wat mis gegaan toch? Tot deze lader was er bij mij ook nog nooit één ontploft.

https://www.nu.nl/gadgets...s-veiligheidsredenen.html + https://www.openbare-insp...uctonderzoeken/usb-laders laat wel zien dat de stelling "Als er structureel iets mis mee is, worden ze teruggenomen" niet klopt.
Je hebt helemaal gelijk!

Apple kan het in de ogen van velen nooit goed doen, maakt niet uit wat ze doen.
Ik gebruik mijn iphone in de wagen voor navigatie en voortdurend voor mijn werk. Heel af en toe verlies ik een kabeltje (bij een klant laten liggen) maar de meeste gaan gewoon kapot. (of je vervangt een kabeltje en blijkt het aan de iphone te liggen)
Ik heb op 4 jaar tijd zeker 6 kabeltjes gekocht.
Dat verhaal van die hoeveel geld ze aan de kabeltjes verdienen is volgens mij gewoon borrelpraat.
Dat is gewoon onzin. Inmiddels verdienen ze er niet meer zo veel als toen hun authenticatie nog niet gekraakt was (ja, Apple heeft er een extra chip in gezet, die niks anders doet dan zeggen dat het een echt Apple kabel is, maar verder volstrekt overbodig is), maar dat was wel gewoon het doel. En hoewel ze niks aan die noname kabels zullen verdienen, verdienen ze alsnog bakken met geld aan de licenties voor makers van randappatuur.

En je omschrijft mooi waarom Apple aan die kabels vasthoudt: het maakt het geeft jouw reden om binnen het Apple ecosysteem te blijven. Wil je een tablet of een telefoon van een ander merk? Dan zit je ineens met dubbele kabels overal.
hoewel ze niks aan die noname kabels zullen verdienen, verdienen ze alsnog bakken met geld aan de licenties voor makers van randappatuur.
Graag een bron waaruit dit blijkt dan, want letterlijk niemand die dit in enige discussie die ik heb gelezen heeft geroepen heeft dit ooit met cijfers kunnen onderbouwen. Tot dat moment is het wat mij betreft gewoon borrelpraat.

Apple draait nu $99 miljard per kwartaal aan omzet, waarvan $10 miljard aan de totale categorie 'wearable, home en accessories' [1]. Daar vallen alle Apple Watches, Airpods, HomePods, Beats headphones, toetsenborden, muizen, en alles wat je verder aan accessoires bij ze kunt bestellen onder. Ohja en de kabeltjes. Hoeveel denk je zelf dat die kabeltjes daarvan uitmaken? 0.1% van een omzet $100 miljard (het getal wat ik eerder noemde) is $100 miljoen per kwartaal, ik denk dat dat zelfs al een extreme overschatting is van het daadwerkelijke bedrag aan kabeltjes. Peanuts, pocket change, totaal niet relevant voor de bottom line van Apple dus.

Zoals ik zelf trouwens al zei, voor de licentiekosten die fabrikanten betalen om apparaten te maken die met iPhones werken maakt het geen bal uit of dat nou een Lightning kabeltje is of iets anders. Als Apple daar significante inkomsten uit wil halen dan kan dat net zo goed met een USB-C kabel, door te eisen dat fabrikanten hun spullen laten certificeren als 'works with iPhone' als ze dit op de doos willen kunnen zetten. Eigenlijk op precies dezelfde manier als ze nu doen dus (MFI certificering).

[1] https://www.macrumors.com/2020/01/28/apple-1q-2020-results/

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 23:45]

Maar goed, helaas bljven een hoop schapen die apparatuur kopen.
Het kan ook zijn dat je ondanks het 'ongemak' van de afwijkende connector, toch bewust kiest voor een iPhone, hè? Vanwege andere, voor jou zwaarder wegende, redenen. Die groep consumenten dan wegzetten als té volgzaam of naïef is wel wat goedkoop naar mijn mening.
Het bedrijf bij uitstek dat met lijmen van onderdelen is begonnen, bij kapotte usb poort erop staat dat de gehele printplaat, plus cpu en ram vervangen word, etc etc... Gaat nu ineens neuzelen over afval....omg🤔
Dat komt omdat USB-C functioneel nauwelijks wat toevoegt ten opzichte van Lightning, terwijl het wel bergen afval gaat opleveren. Alle oude iPhone kabels zijn nu onbruikbaar.

Persoonlijk vind ik de regulering niet nodig. Ik ben er geen fan van als technologie door een commissie heen moet. De lightning kabel zou niet mogelijk zijn geweest als deze wetgeving er eerder was, terwijl het echt superieur was ten opzichte van micro-usb. De industrie heeft zich zelf gereguleerd naar twee standaarden en is ruimte voor individuele ideeën. Dat is helemaal niet slecht.

[Reactie gewijzigd door madass op 22 juli 2024 23:45]

Volgens mij ben je te jong... De EU wil voorkomen dat we weer terug gaan naar het oude landschap, met ieder merk een andere soort connector, liefst een andere connector per generatie telefoons.

Het is gewoon super fijn als alle telefoons in een huishouden dezelfde connectors hebben, want dan kunnen ze allemaal laden op dezelfde kabel. En als je ergens op visite bent, dan hoef je je kabel niet mee te nemen. Soms vergeet je nu eenmaal om 's nachts op te laden, en moet je dan overdag laden.

Apple heeft nu eenmaal gekozen om lightning een gesloten standaard te maken, die niet door iedereen gebruikt mag worden. Anders was lightning keurig dé standaard geworden voor alle telefoons.

[Reactie gewijzigd door nandervv op 22 juli 2024 23:45]

Die blijven prima bruikbaar tot je volgende iPhone. Ze gaan echt de poort op je huidige phone niet vervangen hoor bij Apple. En je oude phone wordt gebruikt door een ander waarschijnlijk tot niemand m meer wil. Dus die kabeltjes worden wel gebruikt. iPhones kabels gaan sowieso niet lang mee.
Dat is makkelijk opgelost: verplicht een open standaard, maar sta toe dat de industrie mag overstappen op een nieuwe standaard. Maar dan wel met consensus van de meerderheid en waar vervolgens iedereen zich weer aan moet houden.

Het gaat erom de milieu belastende cash grab van Apple tegen te gaan, niet om toekomstige standaarden tegen te houden.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 22 juli 2024 23:45]

Dan krijgen we elke 2 jaar een nieuwe standaard want nieuwe kabeltjes leveren lekker veel geld op voor de bedrijven die er samen over mogen beslissen. Dat lijkt me niet echt een oplossing.
Niet als het een gratis en open standaard is.
Zo werkt het niet he, elke andere fabrikant kan ook een kabel leveren waarmee hun product weer op usb-c of apple kan, dus waarom zouden al die andere fabrikanten dan een standaard gaan volgen, als je dat toe staat dan ben je weer terug naar af.
Als alle andere fabrikanten behalve apple al op een standaard zijn overgestapt dan moet apple gewoon een schop onder hun kont krijgen en volgen.
Zo werkt het niet he, elke andere fabrikant kan ook een kabel leveren waarmee hun product weer op usb-c of apple kan, dus waarom zouden al die andere fabrikanten dan een standaard gaan volgen, als je dat toe staat dan ben je weer terug naar af.

Kan, net allemaal maar het punt is dat dat niet gebeurd. Dus de EU is regels aan het maken omwille van theoretische problemen, maar geen daadwerkelijke problemen. De enige die geen USB-C gebruikt is Apple, en zelfs daar is enkel het kabeltje niet compatible, en de adapter zelf dus wel. Dus die persoon die van Apple naar Android of terug overstapt kan zijn kabeltje niet hergebruiken. Wat een ontzettend afvalprobleem ... 8)7

Dus ergo, de EU leutert weer over een probleem dat niet bestaat.
Je kan alles klein maken op deze manier maar volgens mij hebben Android en Apple 99% van de markt in handen en zitten we hier met een paar miljard mensen op aarde. Oftewel je hebt het over miljoenen die jaarlijks kunnen overstappen.
Om verwarring te voorkomen:
Het voorstel gaat dus over de lader die bij alle merken anders is en niet over de connector.

Bij de start van het voorstel (enkele jaren terug) had je nl. voor elk merk en type apparaat een eigen 'wall wart' nodig, die je weg kon gooien als het apparaat stuk was.
Het EU-parlement heeft toen voorgesteld aan de industrie om te komen tot een standaard voor deze dingen.
En dan mochten er best enkele verschillen zijn qua functionaliteit, maar een lader moet merkonafhankelijk voor elk apparaat te gebruiken zijn.

Inmiddels is er wel al wat gestroomlijnd, maar de hoeveelheid adapters die ik op vakantie moet meenemen is nog steeds (te) groot.:'(
Nee, het gaat wel degelijk om de connector. Laders zijn namelijk al 15 jaar compatible. Ik kan een 1o en soms zelfs 15 jaar oude USB lader gebruiken voor mijn nieuwe iPhone en andersom. Die oude zal enkel op 500mA laden op 5V en de nieuwe op 2A, maar compatible is het allemaal.

Ook komt het zelfden meer voor dat er een niet verwisselbare kabel in zit. Gevolg is dat jij en ik dus in feite maar 1 adapter bij ons hoeven hebben anno 2020 en de telefoons van de hele familie - zowel Apple als Android daarmee laden.

Als het om adapters zou gaan is er geen probleem. iPhone en Android zijn immers al compatible.

Je bent wellicht in de war omdat men wellicht ook de standaarden over het draadje wil beinvloeden. Men spreekt over 'charger' maar het gaat in deze context specifiek over de kabel omdat men over "A common charger should fit all mobile phones ...". Dat gaat dus over de stekker, want de lader zelf kan dat al bijna 15 jaar.
Wat beter zou werken is om een lader bij een nieuwe telefoon verplicht een op-in accessoire te maken. Verder zouden laders beter voorbereid moeten zijn op nieuwe modellen die b.v. snelladen ondersteunen.
Sowieso zou het toch voor net zoveel afval zorgen, uiteindelijk? Mensen moeten een nieuwe lader kopen voor een of andere reden, dan moet er nu een Apple-ding gekocht worden ipv een USB. Met deze regeling een USB ipv een Apple. Komt uiteindelijk toch gewoon neer op dat ze één product kopen?

Of gaat het echt om die mensen die een nieuwe lader zouden willen kopen maar dan kan het niet meer omdat Apple over is gestapt op USB C en dus moeten ze een nieuw apparaat kopen waar ze dat normaal niet hadden gedaan? Beetje vergezocht... maar iets anders kan ik niet bedenken.
Het gaat niet eens om de lader zelf, want die is uitwisselbaar tussen Apple en anderen, gewoon 5 volt via een USB-A connector op de lader c.q. die kant van het kabeltje. Het gaat dus alleen om het kabeltje.. Tja, en veel mensen verslijten er daar meerdere van tijdens de levensduur van een mobieltje, maar dat verandert niet met een verplichte USB-C connector.

Ik denk dat men bedoelt: Meeste mensen leven / werken samen meerdere mensen en die gebruiken vaak meerdere (opladers met) lader-kabels die ze niet overal mee naartoe meenemen maar extra kopen en laten liggen op meerdere plaatsen (werk, woonkamer, auto, slaapkamer).

Omdat de één lightning en de ander USB-C gebruikt, heb je nu dus twee soorten kabeltjes in de woonkamer liggen, op het werk, in de auto, etc. Als alles USB-C wordt, zou je in principe met minder kabeltjes toe kunnen.

In werkelijkheid wil je natuurlijk vaak op hetzelfde moment als je huisgenoot / collega je foon opladen waardoor ik denk dat het weinig uit gaat maken, maar goed, op zich vind ik het een prima idee.

Het verbaast me elke keer weer dat dit soort zaken de aandacht van de EU heeft terwijl er eindeloos veel en grotere vissen te vangen zijn, zeker op gebied van milieu en verspilling, maar anderzijds is dat natuurlijk geen reden om de kleine zaken te laten liggen, dus mijn zegen hebben ze.
Standaard levert Apple een adapter die traag laad, als men gebruik wil maken van de "snellader" (wat inmiddels al jaren de standaard is bij de meeste andere merken) moet men een extra adapter aanschaffen. Dit is dus ook een vorm van afval creëren.
Men zou de oplader als optioneel moeten aanbieden, ik heb inmiddels genoeg van die adapters en gebruik vrijwel alleen m'n QI-lader, de lader met kabel gebruik ik alleen in noodgevallen als ik even snel moet bijladen.
Bij de 11 Pro zit een 18W lader, bij de 11 een 5W lader dus het is maar net wat je als standaard ziet.
Dus bij de iphone 11, een telefoon van 600+ euro, zit een takke-trage 5W lader?
Bij de iPhone X zat ook al zo'n bagger lader. Klein ding, wordt knetter heet en laadt voor geen meter. Ook meteen de la ingemikt en vervangen voor iets fatsoenlijks....
Volgens mij kan mijn iPhone XR – met het originele kabeltje – in ieder geval laden met amperages van 0,85 (officieel minimaal 1A) en 2A of meer (weet niet precies tot hoe hoog het nog opgepakt wordt).

Maar ik wil helemaal niet extra snel laden. Laden met 1A gaat me snel genoeg, want zo vaak hoef ik niet op te laden. Bijkomend voordeel is dat je accu langer meegaat. Dat vind ik interessanter dan wat sneller laden.
Het is anders verdomde handig dat je met 15 minuten laden weer een halve dag verder kunt. Ieder z'n ding.
Maar zolang iedereen een kabeltje bij een apparaat levert maakt het eigenlijk geen zak uit wat er aan de device kant als interface zit totdat je hem weggooid of kwijtraakt. Tot die tijd maakt het niet uit of je nou twee kabeltjes met dezelfde connector hebt of twee kabeltjes met een verschillende.

Beter zou zijn om gewoon fatsoenlijk met je kabels om te gaan. Zo heb ik nog nooit een defecte Originele lightning kabel gehad. Die namaak meuk wel uiteraard. Als we daar nou eens mee stoppen zou dat al een hoop afval schelen. Die dingen komen met scheepsladingen tegelijk in Rotterdam aan.
Ik ga er echt heel netjes mee om, zoals met alles, maar de originele kabeltjes zijn gewoon behoorlijk kwetsbaar in vergelijking met de iPhone of iPad zelf. Ze gaan ook altijd en bij iedereen op dezelfde plek kapot: Net onder de lightning-connector, waar de kabel een knik maakt, barst de buitenkant open. Daarna doet hij het meestal nog wel maar dat is het begin van het einde.

Ik vind het handig op meerdere plekken in huis te kunnen opladen, zonder steeds die lader te moeten zoeken. Dan koop ik daarvoor niet nog zo'n kabeltje, zeker niet van Apple à € 25 ;( maar voor € 5 eentje die veel degelijker is. Wat dat betreft overdreef Arjan Lübach toch echt een beetje met die scholier die elke maand een nieuw kabeltje koopt. Die met een gevlochten katoenen beschermlaag vind ik zelf prettig en ook dat je ze in een bijpassende kleur kunt kopen – iPhones, iPads, hoesjes etc. zijn tenslotte ook in allerlei kleuren te krijgen.

Ik hoef ik niet veel meer op pad omdat ik meestal vanuit huis kan werken, maar een scholier of forens die hem elke dag in een tas stopt en op minder handige plaatsen moet gebruiken gaat zo'n ding natuurlijk niet in een doosje of zo vervoeren dus dan gaat het nog veel harder.


Het zou veel meer zoden aan de dijk zetten als de EU bijvoorbeeld plastic verpakkingen van voedsel zou standaardiseren. Al was het maar dat het aantal soorten kunststof teruggebracht zou worden van 83 naar 3. Als die ook nog een beetje handig gekozen worden qua dichtheid en dergelijke, kan dat het recyclen dramatisch vereenvoudigen, dus goedkoper en efficiënter maken. Onbegrijpelijk dat dat nog niet gebeurd is.

En dat is nog maar het begin want waarom worden er geen eisen gesteld aan andere consumentengoederen zoals witgoed, auto-interieurs en meubels? Verplicht gewoon
  • Een materiaal-merkje per onderdeel ter vereenvoudiging van het hergebruik
  • Dat de onderdelen eenvoudig te scheiden moeten zijn, dus niet onnodig lijmen etc.
  • Gebruik van een beperkt aantal soorten (net zoals bij voedselverpakkingen) ter verhoging van de efficiëntie
Hoeft allemaal niet binnen een jaar rond te zijn, maar stel een ingangsdatum vast en communiceer die op tijd zodat fabrikanten, inzamelbedrijven, overheiden, consumenten, afijn alle partijen weten waar ze aan toe zijn en tijd hebben hun processen daar aan aan te passen, proef te draaien etc.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 23:45]

Je eerste alinia slaat alles. Ik snap niet waarom je maar blijft accepteren dat die kabels zo snel stuk gaan. Ik heb nu mijn Huawei usb-c kabel al 2 jaar en daar is nog geen scheurtje in te zien. Ook bij mijn collega's blijven die peperdure lightning kabels maar stuk gaan
Je eerste alinia slaat alles. Ik snap niet waarom je maar blijft accepteren dat die kabels zo snel stuk gaan. Ik heb nu mijn Huawei usb-c kabel al 2 jaar en daar is nog geen scheurtje in te zien. Ook bij mijn collega's blijven die peperdure lightning kabels maar stuk gaan
Vreemd, doe alweer 3,5 jaar met mijn lightning kabeltje van Apple zelf, alhoewel die er wel aardig ruk uitziet. Ook die hiervoor (van iPhone 4) deed het nog na 6 jaar.
Heb wel eens een vervanging gekocht vanwege het uiterlijk maar juist die was na een half jaar stuk.
Hoezo blijf ik dit accepteren? Ik begrijp niet wat je bedoelt. Ik koop geen dure kabels van Apple. Ik krijg er alleen een bij de iPhone die ik eens in de 5 a 6 jaar koop. Ik koop juist andere kabels en juist niet bij Apple.

Ik ga alleen niet overstappen van iPhone naar Android vanwege de te dure prijs van originele Apple lightning kabels.
Zo heb ik nog nooit een defecte Originele lightning kabel gehad.
Ik heb er anders twee versleten. Omdat die plug die door Apple is ontworpen ontzettend fragiel is door het abrupte einde van het plastic, waar uiteindelijk de kabel uitkomt, zoals @laptopleon ook aangeeft. En idd, het namaak gepruts is nog erger, want die nemen wel dat uiterlijk over, maar dan met een nog crappyer kwaliteit.

Nee, ik gebruik tegenwoordig de kabels van de Kruidvat (of was het Hema? Een van de twee). Die zijn ten eerste een stuk langer, ten tweede gevlochten (en dus een stuk robuuster), en het allerbelangijkst: ze hebben gewoon van die fatsoenlijke rubbers bij de plug die meebuigt als ie strak staat (tja, ze hebben nou eenmaal wat meer te verduren bij jonge kinderen).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 23:45]

Je hebt gelijk bij het ontkoppelen van een Lightning cable kan het soms zijn dat het kopstukje van de kabel losgaat. Ook heb ik eerder in het verleden een gescheurde kabel gehad na langdurig gebruik.

Diegene die beweren dat het hun nooit is overkomen is volstrekte onzin!

Met Usb-C heb ik nooit een probleem gehad :)
Jouw probleem met de kabel hoor ik wel vaker.
Mooi dat het zo opgelost kan worden.

Zelf heb ik 5 jaar geleden een iPad gekregen. Mijn enige Apple product in huis.
Ik moet wel zeggen dat de connector top is t.o.v. usb-c.

Die laatste molt nl. mijn smartphone bij het opladen!!!
Ook bij laptops vind ik het maar een eng ielig stekkertje die teveel wiebelt.

Technologisch lijkt dus de lightningstekker (met betere kabel) de beste keus.
Tip: gebruik een magnetische usb-c kabel. Kosten maar een paar euro, en er beschadigt ook niks meer aan je telefoon, want het usb-c stukje om te laden zit altijd in je telefoon. Het enige dat je doet is de kabel er magnetisch aan vast te klikken als je wilt laden of hem aan een computer of zo wilt hangen.
In Azië betaal je extra als je een lader bij je telefoon wil, exact om dit probleem op te lossen. Beetje zoals er in NL wordt gevraagd of je een plastic tasje bij je product wil.
Exact, het gaat helemaal niet om de laders, de tijd dat laders en kabeltjes aan elkaar geklonken waren en iedere phone zijn eigen kabel/lader had is al een eeuwigheid geleden. Vaag achterhoede gevecht dit. Heb ook nog nooit een reden kunnen verzinnen om een (Apple) lader weg te gooien, er zijn meer dan genoeg toepassingen voor
Het verbaast me elke keer weer dat dit soort zaken de aandacht van de EU heeft terwijl er eindeloos veel en grotere vissen te vangen zijn, zeker op gebied van milieu en verspilling, maar anderzijds is dat natuurlijk geen reden om de kleine zaken te laten liggen, dus mijn zegen hebben ze.
Dit vind ik een vreemde redenering. De middelen van de EU zijn beperkt, en er wordt al jaren uit heel veel lidstaten (zowel door de politiek als de burgers) geklaagd dat de EU nu al veel te veel ambtenaren, instituties, parlementariers, ondersteunend personeel etc. bezig houdt. Elk jaar moet het budget weer worden opgehoogd. Het is een van de hoofdredenen van euroscepsis in veel landen.

Het lijkt dus me juist essentieel dat ze zich daar met grotere problemen bezig houden en niet met gerommel in de marge die hoogst waarschijnlijk alleen op papier iets oplevert. Dit soort schijnmaatregelen holt de geloofwaardigheid van de EU uit, en dat is geen goede zaak.
Nou is het voor mij moeilijk in te schatten hoeveel redelijkerwijs gedaan kan worden en wat niet. Wat is 'klein' en wat is 'groot'? Maar inderdaad: Je hebt een beperkt budget dus begint toch met de grote zaken? Plastic recycling serieus aanpakken / standaardiseren / opzetten en dan EU-breed, dat levert duizenden keren zo veel op qua minder vervuiling en verspilling als dit.
Tenzij ze tegen die tijd nog steeds geen manier hebben gevonden om USB-C connectoren minder snel lam te laten worden, in welk geval de vervuiling juist meer wordt. Al na een paar maanden blijft een USB-C kabel niet fatsoenlijk zitten, terwijl een Lightning-kabel van een paar jaar oud gewoon blijft zitten zoals hij uit de fabriek kwam.
Ik moet toegeven dat de aansluiting van lightning stekker véél beter is dan die van USB-C. Zeker als je verschillende USB-C kabels hebt blijken sommige niet eens te werken op elk apparaat, en sommige zo los zitten dat het bij één tikje al eruit vliegt. Dan heb je nog de kabels waarmee je zwaarder apparatuur mee kan laden, en die moet je zeker niet onderling uitwisselen (terwijl het wel past).

Naar mijn mening is de USB-C nog niet goed doorontwikkeld. Ik erger me wel aan dat Apple z'n eigen connector aanhoud, maar moet toegeven dat die wel beter is dan de USB-C connector.

Draadloos laden en draadloos connectie is wat dat betreft toch 'the way to go'.
De kabel kun je gewoon uitwisselen hoor. Die kabel zal nooit een te hoog voltage of amperage veroorzaken. Ook niet als die voorheen bij een laptop geleverd waren bijvoorbeeld.
Goedkope kabels kunnen wel de oorzaak zijn dat fast charging niet werkt maar teveel stroom zal niet gebeuren door de kabel.

En draadloos is leuk voor thuis maar erg onpraktisch onderweg. Dan moet je je phone alweer aan je powerbank vastzetten ofzo. In een autolader werkt het goed maar verder is het niet handig.
Daarbij verspil je ook erg veel energie met draadloos laden dus ideaal is het niet. Er zal nog het nodige verbeterd moeten worden met draadloos laden voordat het de defacto standaard kan worden.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 22 juli 2024 23:45]

Tenzij ze tegen die tijd nog steeds geen manier hebben gevonden om USB-C connectoren minder snel lam te laten worden, in welk geval de vervuiling juist meer wordt. Al na een paar maanden blijft een USB-C kabel niet fatsoenlijk zitten, terwijl een Lightning-kabel van een paar jaar oud gewoon blijft zitten zoals hij uit de fabriek kwam.
Die ervaring is hier juist omgekeerd.

Maar µ-USB is veel erger dan lightning en USB-C. Zelfs de duurste µ-USB* kabel is na 8 weken kapot (de troep van de Action na 6 weken, maar die kost €1,60 ipv €35) maar USB-C kabels van Action gaan hier 2 jaar mee en die van Microsoft, Wileyfox, Nokia en LG vele malen langer.
Mee eens. Al denk ik dat Apple voordat ze overstappen naar USB-C eerder kiezen voor geen connector meer, maar dat zijn natuurlijk vooral (hoopvolle) geruchten.
Dit denk ik dus ook, Apple probeert de boel net zo lang te rekken totdat draadloos de nieuwe standaard is waardoor het mogelijk is om de hele overstap naar USB-C te skippen.
En daarmee hebben ze dus deels wel gelijk, een verplichte standaard staat innovatie in de weg. De markt vind zelf hun standaard wel.
Het probleem is inderdaad niet om voor 2020 de beste standaard vast te stellen, maar stel dat USB-C eenmaal de standaard is, wanneer en op basis waarvan besluit de EU dan dat het tijd wordt voor een nieuwe standaard? Want het is onwaarschijnlijk dat over pakweg 10 jaar USB-C nog steeds gemiddeld de meest geschikte standaard is.
Sterker nog, de ontwikkeling van nieuwe standaarden zal nauwelijks nog plaatsvinden. Want de introductie is nogal lastig als usb-c verplicht is.
De vraag is of de wereld stopt met het ontwikkelen van nieuwe standaarden en plattere telefoons etc., omdat dat niet past binnen de EU-regeltjes.

Ik denk het niet ;) Maar je krijgt dan wel gedoe als: Bij elke telefoon een lader met een EU-kabeltje met verplichte USB-C stekker… en een verloopstukje voor naar je nieuwe, platter-dan-USB-C-telefoon :+
Voor mij is draadloos laden al jaren de standaard, waar is het wachten precies op dan? QI is toch ook inmiddels omarmt door Apple? (eindelijk).
Het is wachten totdat de bakker op de hoek bij wijze van spreken er ook van gehoord heeft. M.a.w. totdat de massa volledig van de fysieke kabels afstapt omdat het niet meer nodig is.
De Europese versie van de LG G6 ThinQ ondersteund geen Qi (ondanks dat de soc dat wel doet) maar de USA versie wel. Ook heel veel andere telefoons die hier te koop zijn ondersteunen geen Qi. Alleen bij Lumia's, Apple en Samsung's Note en S-serie* is het inmiddels gemeengoed.

* https://www.samsung.com/g...hat-is/wireless-charging/
Wireless Charging is supported on Galaxy Note10, Note10+, Fold, S10e, S10, S10+, Note9, S9, S9+, Note8, S8, S8+, S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6 edge, and S6.

Inmiddels is de competitie tussen verschillende standaarden, zoals NFMC, voorheen PMA (Power Matters Alliance), nu AirFuel is inmiddels wel voorbij en ontwikkeling van nieuwe technieken op basis van van RF en ultrasoon geluid zijn stopgezet. Huawei, bij mijn weten de enige telefoonfabrikant die initiatiefnemer was in PMA/Airfuel ondersteund inmiddels ook Qi op sommige modellen (bv Mate 30 RS en 30 Pro, de gewone Mate 30 en de Mate 30 lite niet)

Echter het is juist de incompatibiliteit tussen die drie standaarden, en de extra kosten voor licenties die het hebben tegengehouden. Nu er één standaard is en Qi-laders ook bij de Action verkrijgbaar zijn, zal het langzaamaan gemeengoed gaan worden in telefoons.

Dat Apple zo lang gewacht heeft is waarschijnlijk omdat ze zelf niet tot de initiatiefnemers waren en Apple graag alleen eigen protocollen en technologieën verkiest omdat ze zo min mogelijk licenties willen betalen. Qi bestaat al sinds 2008 en hoewel ik niet kan vinden wanneer ze zich aansloten lijkt dit pas ergens gebeurd te zijn tussen 2016 en 2019.
Toen ik een Note 3 had gebruikte ik ook draadloos laden, ging dan wel via het hoesje wat je weer apart bij moest kopen (welke de achterkant verving waardoor het mogelijk was zonder raar stekkertje aan de onderkant van je telefoon). Dat was dus al in 2013, ruim daarvoor konden de Nokia fans ook al draadloos laden met de Windows Phone. Dus diverse bedrijven sloten zich toen al aan, alleen was het niet altijd standaard op het toestel zelf.
Dat lijkt mij ook. Ik heb inmiddels ook een draadloos ladende iPhone en de lightning kabel zit nog in de doos. De minijack aansluiting is een groter gemis.
Je minijack is misschien nu nog een groot gemis, maar over 2 jaar echt niet meer. Alle rand apparatuur en accessoires zijn/worden draadloos, het duurt alleen nog even voordat iedereen bijvoorbeeld zijn dure bedrade hoofdtelefoon heeft vervangen.
En mijn stereo uit 1992 doet het ook nog prima
Kan je daar ook mee bellen?
Je minijack is misschien nu nog een groot gemis, maar over 2 jaar echt niet meer.
Jawel hoor. Goede apparatuur gaat decennia mee.
Alle rand apparatuur en accessoires zijn/worden draadloos,
Niet waar. Draadloos wordt wel steeds goedkoper, dus een groter aandeel van de randapparatuur zal het ondersteunen, maar heel veel randapparatuur zal het aanbieden naast een bedrade aansluiting.

Bedraad zal altijd betrouwbaarder blijven

En wat mij betreft wordt de 3,5" minijack snel vervangen door de oudere degelijkere 6,3mm jack. De meeste* 3,5mm jacks gaan heel snel kapot, net zo snel als µ-USB en lightning, maar met 6,3mm nog geen problemen gehad (afgezien dan van slechte zelfgemaakte solderingen).

* Uiteraard speelt hier de kwaliteit van de producten een rol, en ook hoe ermee omgegaan wordt. Die kwaliteit lijkt echter ook bij dure merken achteruit te gaan.
Toch denk ik dat een connector altijd nodig zal zijn.
Draadloos laden zal de nieuwe norm worden voor laden, maar alsnog met een kabeltje kunnen opladen voor als draadloos laden even niet werkt, lijkt me net zo handig. Ook bestanden overzetten naar je laptop is veel handiger met een kabel dan alles in een map naar dropbox of iets dergelijks te uploaden.
Ik heb deze iPhone intussen 2 jaar in gebruik en die (maar ook degene ervoor) heeft werkelijk waar nog nooit aan mijn pc gehangen om te synchen. Eerlijk gezegd weet ik niet eens of dat nog wel mogelijk is. Ik heb het niet nodig omdat mijn iPhone alles zelf synct daar heb ik geen kabel voor nodig.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 22 juli 2024 23:45]

Bedenk eens waar we nu staan met zeg 50 jaar geleden. Toen riepen ze vast ook dat fysieke media zoals een floppy of een CD altijd wel nodig zou zijn omdat je nu eenmaal niet een Gigabyte draadloos kan versturen. En kijk ons nu eens gaan...
Ik gebruik alleen nog een kabel in de auto, verder nooit een gebruikt. Het overzetten van bestanden of foto's (al staan die in de iCloud / Google Photo's) is de moeite niet meer. Met AirDrop zijn grote bestanden zoals video's of iets anders zo overgezet, dat werkt imo zelfs nog prettiger dan kabeltje zoeken, inpluggen en overzetten.
Wat een slap "gepraat"van Apple. Ik kan nog steeds kabels voor mijn iPad 2 kopen. Is toch niet dat ze dan moeten stoppen met het maken van lightning kabels. Ze zijn al aan hun 3e versie van laadkabel in 10 jaar.
Zorg dat de volgende generatie USB-C heeft.
Welke kabel naast de 30 pins (2003) en Lightning (2012) is er dan nog meer? Bijv. Samsung heeft vanaf 2007 meer verschillende kabels: mini USB, micro USB, USB C en ook nog genoeg (dumpphone) modellen met een specifieke aansluiting.
Je rekent wel heel erg flauw.
30 pins: 2003
Lightning: 2012
USB-C: November 2018.

Er zit dus 15 jaar tussen het begin van de 30 pins connector en USB-C.
Apple ziet natuurlijk de 98% winst die ze op kabeltjes en opladers maken verdampen. Bedenk ook dat als een andere partij lightning dingen wil leveren, ze aan Apple moeten betalen en dat is met gewoon USB-c natuurlijk niet zo. Met die exposed connectoren is de kans op corrosie aanzienlijk dus die lekker dunne kabeltjes worden regelmatig vervangen.
Bij de AC Tion liggen gewoon prima lightning kabeltjes voor €1,49.
En bij de HEMA zag ik kabeltjes met een Lightning én een USBc connector. Ook handig.
Je kletst uit je nek. 98% winstmarge? Heb je enig idee hoeveel veiligheden er in een Apple lader zitten? En wat voor kwalitatief hoogwaardige componenten daarvoor worden gebruikt? Zie hier: https://lygte-info.dk/rev...power%20adapter%20UK.html Nee, geen 98% winstmarge, veilige opladers met onderdelen van zeer hoge kwaliteit. Maar ja, Apple bashen is zo makkelijk.
De grote meerderheid van die veiligheiddingetjes is gewoon verplicht. Haal maar een Huawei of Samsung fast charger uit elkaar en de kwaliteit doet echt niet onder. Zo duur zijn al die componenten ook echt niet. Paar cent per stuk. Je geloof in Apple is wel erg sterk.
Welke kwaliteit ?
Lightning kabels bij je iPhone die de 2 jaar niet halen en standaard bij de connectoren naar de klote gaan.
Tevens zien ze er na 1 jaar niet meer uit met dat stroeve witte omhulsel.
Ja, en daarom verving Apple ze ook bij hoge uitzondering (normaal zijn ze niet zo van garantie issues) ... Heel veel mensen hadden kabels die vroegtijdig kapot gingen en niet getuigde van kwaliteit.

1 van de 100en artikelen die hierover gaan.

https://www.cnet.com/news...cables-try-these-instead/


Vwb jouw link en de laders, er zijn zat laders die hetzelfde doen als die van Apple en vaak ook veel meer.
Daarbij 5W laders in de doos anno 2020, kom op man .......
98% winst.... Heeft er dan echt niemand opgelet op school bij de lessen economie?
Apple had mogelijk zelfs op de uitspraak kunnen anticiperen waardoor dit korte termijn effect minder groot was geweest. In die zin is niet alleen de EU maar ook de Apple directie zelf deels verantwoordelijk voor hoe dit korte termijn effect uitpakt.

Edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 23:45]

De EU zegt al jaren en jaren dat ze dit willen. Apple heeft zonder twijfel schuld.
Wie is de EU om een amerikaanse tech gigant de les te lezen... :/
Als ze willen leveren aan de eu zullen ze toch echt moeten luisteren.
Plus apple slaat veel geld op in de eu dus ze hebben zeker wel wat te zeggen tegenover apple
Precies mijn gedachten. Ik ben dan ook benieuwd hoe lang Apple nu nog met Lightning gaat doen. Na dit statement kunnen ze toch eigenlijk niet meer van deze kabel af lijkt mij?
Nou ze kunnen er wel vanaf als ze iets hebben gevonden wat mogelijk compatible te maken valt. Zo zou je met een verloopkabel nog steeds oude accesoires kunnen gebruiken. En voor dat je begint met “ja maar verloopkabel”. Hoe denk je dat dit tijdens de overgang van 30-pins naar Lightning verliep? Exact hetzelfde. Heeft heel veel e-waste voorkomen door het wel compatible te houden. Je hoeft het niet te gebruiken, je kan ook de nieuwe versie met Connector-X kopen, maar je kunt ook de nieuwe aanschaffen.
Op korter termijn inderdaad meer vervuiling maar op langer termijn zal USB-C als standaard toekomstige vervuiling juist reduceren.
En dat gebeurt al, ook volgens Apple:
Volgens Apple beweegt de markt zich hoe dan ook al richting usb-c, al dan niet via verloopstukjes en -kabels, en is er geen noodzaak voor regulering.
Met andere woorden: de markt zorgt er zelf al voor dat het USB-C wordt, regels zijn niet nodig. De verplichting tot het gebruik van USB-C houdt over een paar jaar mogelijk innovatie tegen.
De CD zal op termijn de floppy disk vervangen.

Apple was er heel vroeg bij met USB-C, er was destijds zelfs hetze omdat ze USB volledig vervangen hebben door USB-C. Tegen dat USB-C massaal gebruikt wordt is er al een betere manier ontwikkeld en USB-C weer achterhaald. Dat is nu eenmaal hoe technologie werkt. Je kan als EU niet zeggen "en nu stoppen we met innoveren"
USB-C alweer achterhaald? Waarmee dan? USB-C begint nu pas los te komen.
goed lezen: tegen dat USB-C massaal in gebruik is is USB-C weer achterhaald.
Ik heb nog nooit een Apple gehad, geen idee hoe het zit met de kwaliteit dus.
USB-C vind ik echter ook niet het toppunt van gebruiksgemak.
De eerste maand was mijn USB kabel OK en klikte hij goed vast, daarna klikte hij niet meer vast en kwam hij bij de minste beweging los.
Reden: ophoping van allerlei vuildeeltjes in de connector van de smartphone, en je moet de connector regelmatig eens met een dun naaldje schoonmaken, met het risico dat je iets beschadigd, en je smartphone in reparatie moet om de connector te vervangen.
Je kan die connectoren gelukkig wel voor een prikje kopen bij AliExpres, maar dan moet je wel handig zijn in het openbreken en terug in elkaar zetten van in elkaar gelijmde smartphones, want schroefjes zoals bij de oudere smartphones worden tegenwoordig niet meer gebruikt.
Of niet, gezien er vast weer een nieuwe standaard komt (met een betere connector)
Het klinkt allemaal mooi met usb-c en zo. Maar eu is een trage club. Je zult balen als over 20 jaar de usb-c connector alleen nog in de EU gebruikt wordt en de rest van de wereld op iets moderners is overgestapt.
Sterker nog ik denk dat de nieuwe Iphones USB-C al zullen hebben. Aangezien de Airpods Pro dit ook hebben + nieuwe ipad en macbook.
Zo lang je bij elke nieuwe telefoon of tablet toch een nieuwe lader krijgt lost een connector weinig op.
Het hebben van alleen USB-C maakt het niet per definitie beter.
In een van de laatste WAN-Shows heeft Linus ook perfect omschreven waarom dit is.

USB-C is de connector standaard, dat past in elke USB ingang die er is. Maar wat daar achter speelt kan je niet zien. Hier moet dan ook weer regulering op komen, of op een andere manier kenbaar worden gemaakt. Maar dan zit je weer met het idee dat er geen standaard is. Want die is er niet.

Neem de switch, als je dit in een dock doet die niet door Nintendo is geverifieerd kan je je switch slopen puur omdat Nintendo andere waardes voor stroom gebruikt heeft. Zo heb je meer voorbeelden en het zal mij niks verbazen dat dit tot hele niche markten gaat.

Hier is het segment van de Wan-show
Wat als er op lang termijn weer een ander type connector komt?
Dan zal usb-c juist weer meer vervuilingen op gaan leveren.

De techniek veranderd dus ook op de usb standaard.
Bv met usb stekkers heb je nu al 8 verschillende soorten die nog steeds overal in gebruik zijn.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Universal_serial_bus
Ik denk het niet, aangezien USB-C een draak is wat opladen en standaarden betreft. Bij elke kabel mag je gaan gokken of ie quickcharge heeft, PD heeft, geschikt is voor data of juist niet....

Gewoon een Lightning ding inpluggen en dat ondersteunt alles. Simpel.
Ja alles behalve vermogen want vrijwel iedere device is teveel voor lightning !
Op me iPad pro 11 zit UsbC en alles wat ik eraan hang werkt en ook mijn kwaliteits kabels doen alles van snelladen tot data.
Oh, en voor een 3meter kabel (IPV die zielige 1 meter) was ik nog geen 3 euro kwijt.

Hoezo een klote standaard ?
Gewoon even goed kijken en kwaliteit kopen en nee die hoeft niet duur te zijn.

Lightning is gedateerd.
Ik heb het over opladen, niet over accessoires....

Trouwens, vermogen is juist geen probleem: ik kan m’n muis opladen via Lightning, m’n iPhone kan ik opladen ermee - alleen de iPad levert niet veel vermogen erover.

Wat me wel verbaasd is dat ik prima een optische muis aan m’n iPad kan hangen via Lightning maar een USB stick niet. Hoeveel vermogen vraagt een optische muis en hoeveel vraagt een simpele USB-stick dan wel niet?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 23:45]

Opladen is geen enkel issue als je maar gewoon fatsoenlijke laders koopt, zoals die van Anker, BaseUS en dergelijke.
Minstens zoveel veiligheden, meer poorten, veel betere prijs en niet meer dat debiele 5W gedoe anno 2020.
Het gaat erom dat je niet per poort of kabel weet wát 'ie ondersteund. Dat je er mee kunt laden, ja dat moest er nog bijkomen óók... maar of een USB-C poort quickcharge of PD (tot 100W) ondersteund of dat de kabel dat ondersteund weet je maar nooit.
Mijn Anker USB-C kabels doen zowel quick-charge (voor bijvoorbeeld mijn motorola) als power delivery (voor bijvoorbeeld de switch)?

Voor zover ik weet zit het verschil voor QC en PD ook niet in de kabel maar in de lader en het apparaat(tenzij de kabel natuurlijk niet genoeg stroom kan doorlaten maar dat moeten dan of hele oude of hele goedkope/niet gecertificeerde kabels geweest zijn).
Ja die van Anker wel. Ik heb een Anker powerbank, volgens mij zonder PD, van -ik meen- 23.000 mAh en de USB-C lader van de Switch laadt dat ding dan weer niet op, terwijl m'n gewone USB-C kabeltje dat weer wél doet - er zitten dus toch gekke verschillen in.

Het zal inderdaad de lader kunnen zijn. Maar goed - je weet bij een device met een USB-C poort niet 'zomaar' wat dat ding wel of niet ondersteunt. Net als met micro-USB-kabeltjes die lang niet altijd geschikt zijn voor data maar wél voor opladen, zoals die troep bij de Action bijvoorbeeld.

Misschien is een correctie mijnerzijds wel op z'n plaats: het betreft dan vaak de USB-C póórt waarvan je nooit weet wat wel en niet kan, en niet zozeer de kabel. Hoewel de kabel van bijv. de Switch wel weer dikker is uitgevoerd dan de gemiddelde Action-kabel.... en ik niet zomaar 100W door zo'n Action kabeltje wil gooien.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 23:45]

https://www.usb-c-adapter...ssen-usb-c-thunderbolt-3/

Liever Thunderbolt dan USB-C ... qua standaarden is USB-C, zoals ik al zei, écht om te janken. Je weet nooit wat je USB-C poortje wel of niet ondersteund.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 23:45]

De vooruitgang belemmeren en leidt het stoppen met Lightning juist tot meer afval.

Nee het leidt tot minder cash bij Apple in de pocket.
Ben het wel een beetje zat dat Apple altijd erom heen probeert te lullen en zogenaamde "problemen" te benoemen. Hetzelfde is met hun reparatie beleid, gewoon ratten zijn het.
Apple heeft in bepaald opzicht wel een punt.

Nu is het USB-C dat de standaard is. Maar welke standaard is er over 3 4 7 of 10 jaar. Hoe snel gaat de politiek dan over tot het instellen van een nieuwe standaard, is er een overgangstijd. Wie bepaald de standaard, open licentievrije standaard.

Straks krijgen we apparaten die alleen draadloos op te laden zijn. Dan hou je je dus al niet aan de standaard. Dat kun je ook zien vertraging in ontwikkeling

Apple heeft natuurlijk een eigen standaard dus natuurlijk willen ze dit liever niet. De motieven van apple zijn echter eigen motieven terwijl er best goede redenen zijn om kritisch te kijken naar 1 standaard.

1 van de problemen is bijv koop je nieuwe telefoon automatisch nieuwe oplader. Is dat nodig, je kan het ook optioneel doen als je al een oplader hebt, dat bespaard al een boel opladers die weggegooid worden.
Als apple zich geroepen voelt het voorbeeld te geven kunnen ze daar al mee beginnen, niet standaard oplader maar wel indien nodig.
Ideaal ware geweest dat de industrie zichzelf had gereguleerd, zoals de EU in 2009 vriendelijk heeft verzocht. Als je 10 jaar later moet vaststellen dat er nog steeds geen standaard is, dan moet er misschien toch maar een standaard vastgelegd worden bij wet / verordening?
De verordening moet trouwens ook niet statisch zijn: er zijn zat voorbeelden waarbij het parlement de eigenlijke invulling van de maatregel aan de Europese Commissie overlaat, dus op die manier is het perfect mogelijk om nu te kiezen voor USB-C voor (bvb) alle smartphones die vanaf 1/1/2021 op de EU markt worden geïntroduceerd, en dat die standaard iedere 3 jaar wordt herzien.
(wie weet wordt de volgende standaard zelfs een draadloze standaard)
Als je het elke drie jaar reviewed verminder je de afvalberg nog steeds niet. Tussen 2009 zijn we van miniUSB naar microUSB naar USB-C gegaan. Dus de wetgeving zou het zelfde resultaat hebben als geen wetgeving. In dat geval moet je niet reguleren.

Edit: ik zit net te denken dat de meeste mensen om de drie jaar een nieuwe telefoon kopen, dus zelfs binnen 1 huishouden zet het geen zoden aan de dijk.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 22 juli 2024 23:45]

Power over Ethernet is ook een standaard die na vele jaren inmiddels prima werkt bij veel verschillende leveranciers. Maak USB-C de standaard connector, spreek een protocol af wat stroomsterkte en voltage afstemt met je oplader en je bent een heel eind. Je telefoons kunnen fijn evolueren naar steeds betere devices waarbij de USB-C een blijvend item is. Breidt de stekker wat mij betreft nog uit met een voice uitgang en ook daar heb je dan gelijk een standaard voor.
Een nano USB is geen connector, het is een "nano" versie van een USB dongle. We zijn van micro-USB naar USB-C gegaan. ;)

Dat gezegd hebbende, iedere 3 jaar opnieuw herzien is inderdaad niet erg verstandig.
Ligt eraan of je het van de telefoon of de oplader kant bekijkt. Van de oplader kant zijn we van proprietary connectoren en micro-USB naar USB-A gegaan en vandaar naar USB-C met USB-PD. Dat laatste heeft er voor gezorgd dat we niet meer met een lullige 5V, 1A (wat totaal niet volgens de USB spec was) maximaal kunnen opladen maar gewoon met verschillende combinaties van Ampere en Volt tot een max van 100W. Dat heeft er voor gezorgd dat we ineens veel meer apparaten middels die universele USB connector kunnen opladen. Dit soort verbeteringen hebben we ook hard nodig als we naar minder opladers willen. Hoe meer apparaten je met 1 lader kunt opladen, des te beter.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 23:45]

Straks hebben we verplicht de zelfde aansluiting, naar moet je toch steeds die nieuwe adapter bij je telefoon hebben.

Je hebt immers Qualcom QC, PD, Samsung AFC, Apple Fast Charging, Huawei Supercharge, OnePlus Dash/Warp, Oppo VOOC, nog iets van MediaTek, en dan hebben ze elke 18 maanden nog weer een nieuwe versie.

Deze wet gaat dus weer typisch Europees effectief zijn.
Apple fast charge is toch PD?
Waarom maken ze dan geen universele adapter?
Waarmee je zowel micro-usb en lightning en usb-c kan gebruiken.
Echter laad alles altijd toch nog wel op met de traditionele 5V 2.1A, of power protocollen nou supported worden of niet :)
Het is de bedoeling dat er niet alleen een standaard stekkertje komt, maar ook een standaard lader. Daarbij mogen wel meerdere stroomsterktes of protocollen worden gebruikt, mits lader en telefoon maar goed met elkaar kunnen onderhandelen over de gebruiken stroomsterkte en protocol.
USB-C ondersteunt dat en dat kan in de toekomst uitgebreid worden.
De EU gaat hier van het goede idee uit, namelijk de hoeveelheid afval verminderen. Ik vrees echter dat het In praktijk weinig zal bijdragen omdat iedere telefoon toch weer met een eigen lader zal worden geleverd omdat de laders zelf niet gestandaardiseerd zijn, alleen het stekkertje.

Een meer serieuze aanpak zou zijn om dingen een langere levensduur te geven. Dat is eigenlijk het enige waar de term "duurzaamheid" voor zou mogen worden gebruikt. Dat kan heel simpel zonder ingewikkelde regels. Verplicht fabrikanten om veel langer volledige garantie te geven, bijv. 6 jaar op telefoons. Lange garantieduur dwingt ze om degelijke producten te maken. Vervolgens voedt je mensen op dat ze een grote aso zijn als je om de paar jaar een nieuwe kopen. Het probleem? Het schaadt de economische groei en die gaat voor alles in ons neoliberale systeem.

Als je de hoeveelheid niet kan verminderen is er maar een oplossing. En dat is niet recycling, maar cradle to cradle. Dwing fabrikanten hun producten zo te maken dat de delen dan wel grondstoffen volledig her te gebruiken zijn en laat ze weer innemen door de fabrikant. Je stelt dat over 5-10 jaar producten cradle to cradle moeten zijn, anders komen ze markt niet meer op.

Dus ook tesla met zijn batterijen, want dat wordt ook een groot probleem dat nu vrolijk genegeerd wordt. Niet gemakkelijk, maar het moet. Niet alleen omdat we anders omkomen in het afval, maar ook omdat de jacht naar grondstoffen bezig is de Aarde kaal te slaan. Als wij de industrie niet dwingen om te schakelen op duurzame productie zijn ook de derde wereldlanden de klos.

Ondanks het verdrag van Basel, dat export van afval regelt, wordt er nog steeds veel illegaal in arme landen gedumpt. Twee landen hebben het verdrag niet ondertekend. En helaas is een daarvan net de grootste exporteur. Ik zal de naam van dit asociale land niet noemen, maar het begint met een V en eindigt met een S.

Ik heb altijd gedacht dat wij het afval sorteerden zodat het hier netjes verwerkt kon worden. Maar in praktijk wordt dit gedaan om het legaal te kunnen exporteren. Want de verwerking is vaak sterk milieuvervuilend en daar zadelen we dan armere landen mee op zodat wij onze millieu-doelstellingen halen. Neem oud papier, dat verwerken we toch zeker zelf. Nou dus niet. Nog schokkender is dat in de VS nu meer dan 50% van het afval uit voedsel bestaat. Nu China de grenzen aan het sluiten is (Enorme gebieden zijn daar zwaar vervuild), sturen we gesorteerd afval naar de rest van zuidoostazie. Gesorteerd afval wordt daarbij voorgesteld als recyclebare grondstof.

Dan heb je nog de illegale praktijken met afval. Die zijn bijna even moeilijk op te lossen als drugs. Als bedrijven te weinig geld krijgen voor de verwerking van afval, dan dumpen ze het ergens onverwerkt. Maar als ze genoeg geld krijgen dan wordt het heel winstgevend om iemand te betalen die het op een schip laadt naar India. Zo is er een ware milieumaffia is ontstaan. Niet vreemd als je weet dat de maffia in de VS al heel vroeg afvalverwerking ontdekte als een ware goudmijn.

Watr is hiervoor de oplossing? De afvalverwerking weer door de overheid laten doen. Helaas hebben wij de afgelopen jaren onder druk van de EU afvalverwerkingsbedrijven steeds verder geprivatiseerd. En het gaat zelfs nog steeds door. zie: Marktwerking in afvalsector is een ramp en Privatiseren loopt vaak uit op hogere kosten en slechtere prestaties.

De EU heeft haar neoliberale principes heilig verklaard en dat leidt tot een enorme starheid die tot absurde uitwassen leidt, zoals hele volksverhuizingen die niet gestopt kunnen worden, landen die hun industrie en werkgelegenheid niet kunnen beschermen, Armere landen die in de schulden komen terwijl de rijke absurde handelsoverschotten krijgen, Een uitverkoop van nationale belasting betalende bedrijven aan niet-belasting betalende multinationals. Allemaal omdat een stel hoge heren heel ondemocratisch ons een neoliberale inrichting opleggen en die heilig verklaren omdat het het grootkapitaal dient. We moeten echt naar een democratisch Europa die op gezonde en flexibele grondslagen is gebouwd, waarin het belang van de volkeren weer voorop komt te staan.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 23:45]

De EU gaat hier van het goede idee uit,... Helaas hebben wij de afgelopen jaren onder druk van de EU afvalverwerkingsbedrijven steeds verder geprivatiseerd. En het gaat zelfs nog steeds door. zie: Marktwerking in afvalsector is een ramp en Privatiseren loopt vaak uit op hogere kosten en slechtere prestaties.
Absoluut mee eens, op één puntje na.
In Nederland zijn heel veel bedrijven vanaf 2000 geprivatiseerd, niet zozeer omdat er vanuit de EU zoveel druk was om dat te doen, maar vooral omdat onze Links-Rechtse regering dit zo graag wilde. Het 1e "paarse" kabinet bestaande uit VVD ("blauw") en PvdA ("rood") heeft veel meer geprivatiseerd als vele Centrumrechtse kabinetten daarvoor. PvdA bleek toch niet de partij van de werknemer en de burger te zijn, maar vooral die voor de grote bedrijven.

enkele .. niet alle .. voorbeelden:
Wij privatiseerden het post-telefonie-telegraaf-bedrijf dat daarvoor eerst moest splitsen in aparte bedrijven. Naast PostNL moesten er, precies op het moment dat die markt begon te krimpen, twee concurrenten komen, waarvan er één al snel opgeslokt werd en de tweede pasgeleden. In de ons omringende landen is de postmarkt echter nooit geprivatiseerd.

De van Rijkspostspaarbank naar Postbank hernoemde banktak fuseerde al snel met de Nederlandse Middenstandsbank en verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden tot Internationale Nederlanden Groep en inmiddels zijn de verzekeringstakken van die beide banken in NN opgenomen dat zelf binnen het concern nog wel zijn eigen status houdt.

De telefonietak, KPN is een internet en televisie-bedrijf geworden en concurreert nu met het fusieresultaat van alle lokale (gemeentelijke en provinciale) kabeltelevisie-bedrijven die zich ook al tijden met internet bezighouden zodat deze markt in feite een duopolie is geworden zonder marktwerking maar wel een heel grote melkkoe voor een buitenlands mediabedrijf.

De zorgverzekering is geprivatiseerd met als gevolg dat de kosten de pan uit rezen. Inmiddels is een tweede kostenstijging aan de gang die andere oorzaken heeft, en waarvan men heel hard roept dat dat die nog groter zou zijn zonder deze privatisering. Blijkbaar is het geloof in marktwerking bij de overheid nog steeds heel groot.

Dat laatste blijkt ook uit de geplande opvolger voor DigiD, Identisys, welke door een zestal commerciële aanbieders moest worden aangeboden maar plots, zonder duidelijke reden is gestaakt, of de proef met iDIN van de banken. Ook de variant voor het MKB, eHerkenning moet een betaalde dienst worden, wat wel blijkt uit de uitlatingen van de betrokken minister, de afgelopen 2 maanden.
De EU heeft haar neoliberale principes heilig verklaard ...
Klopt, de EU moet zoveel mogelijk lijken op de VS, inclusief een zo groot mogelijke interne markt waar grote internationale bedrijven hun sap uit kunnen persen.
Allemaal omdat een stel hoge heren heel ondemocratisch ons een neoliberale inrichting opleggen en die heilig verklaren omdat het het grootkapitaal dient.
Vergis je niet in de lobbykracht van die grote bedrijven. De milieubeweging weet ook zijn mannetje te staan. De arbeiders- en vakbeweging kan daar niet meer tegenop nu de burger zich in zijn natje en droogje voorzien voelt en is ingeslapen. Verdeel- en heers heeft geslaagd.
We moeten echt naar een democratisch Europa die op gezonde en flexibele grondslagen is gebouwd, waarin het belang van de volkeren weer voorop komt te staan.
Ik was ook altijd voor Europa, voor een gezamelijke munt en samenwerking, maar we zien tot wat een monsterlijk gedrocht het is gemaakt door de machthebbers in de lidstaten en de grote marktpartijen. Dit komt niet meer goed.

Misschien een paar links:
Libertarische visie: https://www.vrijspreker.n...een-reus-op-lemen-voeten/
Stukje geschiedenis: https://bijbelenzo.wordpress.com/2012/10/23/europas-tenen/ niet verder lezen als tot de kop Vandalen.

De vier metalen van het gouden hoofd, zilveren borst en armen, koperen heupen en ijzeren heup en benen verwijzen naar de vier beesten in het volgende stukje:
https://bijbelenzo.wordpr...-vier-beesten-van-daniel/
Dit zijn achtereenvolgens Babylon, Medo-Perzië, Griekenland en Rome. Rome splitst in twee delen (West- en Oost-Romeinse rijk), de benen en die hebben 10 tenen, van ijzer en leem. IJzer en leem binden niet. De 10 tenen zijn de de koninkrijken die uit Rome voortkomen en ook de 10 hoorns van het vierde beest. De kleine hoorn die daartussen opkomt is de opvolger van het Romeinse rijk.

De Brexit toont aan dat leem en ijzer zich niet mengen en de tenen uit elkaar dreigen te vallen.
Ja ik vergiste me in de benaming. Het is ook wel complex met een nieuwe standaard iedere drie jaar ;)
Drie jaar is echt onzin. Hierbij een overzichtje van het jaar waarin een bepaalde connector is geintroduceerd.

Mini--B USB: 2000
Micro-USB: 2007
USB Type C: 2014

Gemiddeld zat er 7 jaar tussen, maar ik verwacht dat USB-C het nog wel wat langer dan een jaar volhoud. De connector lijkt redelijk robuust en toekomstvast te zijn.
De Galaxy S1 werd uitgevoerd met microUSB tot en met de S7, S8 kwam de USB-C pas kijken. Dus dat is 7 jaar.
Een nano USB is geen connector, het is een "nano" versie van een USB dongle. We zijn van micro-USB naar USB-C gegaan. ;)
We zijn in de afgelopen 20 jaar (toen de eerste telefoons PDA's met belfunctie waren) van proprietary aansluiting 1 via proprietary aansluiting 2, 3 en 4, een enkele mini USB en micro-USB naar USB-C gegaan.
Micro-USB was er al in 2005 en gemeengoed in 2007. En Apple heeft ook diverse connectoren geïntroduceerd. Ik denk dat usb-C qua vermogen best veel afdekt, van laptops tot tablets en telefoons. Ook de Raspberry Pi kan nu met USB-C (het verbeterde ontwerp :+ ) gevoed worden.

Hoezo kan een standaard niet mee-evolueren met de techniek? Je kan ook elke drie tot vijf jaar kijken of de standaard aanpassing behoeft. Ik denk dat men geen laders en kabels meer hoeft mee te leveren. En wetgeving kan ook voorschrijven dat de industrie met voorstellen komt. Zo kan standaardisatie ook afgedwongen worden.
het ontwikkelen van een standaard kost ontzettend veel geld, als je geen zekerheid hebt dat jouw innovatie überhaupt gebruikt mag gaan worden, laat staan dat je deze "vrij te gebruiken" moet inzetten, dan heeft het ontwikkelen van nieuwe producten geen zin meer.

Al ben ik gedeeltelijk voor één standaard, zie ik ook wel degelijk wat nadelen hierin.
Wat las er straks inderdaad een mooi nieuw product ontwikkeld is (bijvoorbeeld een kabel die volledig 16 pci-e 3/4/5 lanes kan aansturen), maar we ondertussen zeggen... ja maar dat is niet afgesproken...

Bovendien wat als een ander gebied voor een andere standaard zal kiezen, krijgen we dan weer praktijken zoals pal vs ntsc vs secam praktijken? (elke regio een eigen standaard, waardoor er sommige zaken niet in een genied uitgebracht zullen worden)
Mijn voorbeeld is dan op een videoformaat gebaseerd, maar het laat zien dat bepaalde content die ontwikkeld is in die tijd, niet werd uitgebracht in een ander gebied omdat het financieel onrendabel was.

Er worden nu in china soms ontzettend goede usb-c headsets ontwikkeld die fractie van de dure A merken hier kosten, maar qua kwaliteit best kunnen opboxen tegen deze merken (niet alle zooi uiteraard).
Maar het importeren zal nogal wat worden als er in een ander gebied een andere standaard wordt afgesproken. En een andere standaard zie ik nog wel gebeuren met de handelsoorlogen tussen de Westerse landen en China/Rusland.

Ik ben onder de eindstreep dus inderdaad tegen een opgedrongen standaard, waar ik wel een voorstander van ben is een afspraak waarin er een optionele standaard wordt afgesproken, waarbij fabrikanten als Apple die hiervan af willen wijken, verplicht worden om kosteloos een converter aan te bieden op hun site (zodat deze niet meegeleverd wordt als het niet nodig is)
Afwachten tot iemand iets gaat besluiten is het ook niet helaas. Als Europa afdwingen dat je één standaard wil waar de industrie de keuze mag maken, mits voor datum Y. Komen ze er niet uit, dan kiest de EU met het best beschikbare alternatief wat er nu is. En dan is het ineens het belang van de leverancier dat de wereld meegaat in die standaard. Ik ben juist WEL voorstander van het afdwingen, dan maar alleen in Europa. Een optionele standaard zie ik minder dan niets in, de industrie is gevraagd om dit zelf te regelen en die zijn er niet uitgekomen. Hun beurt is daarmee voorbij. De optie om een kosteloze converter te leveren wil ik ook niet vanwege de e-waste die dat alsnog oplevert. Gewoon niet doen.
Micro-USB was er al in 2005 en gemeengoed in 2007. En Apple heeft ook diverse connectoren geïntroduceerd. Ik denk dat usb-C qua vermogen best veel afdekt, van laptops tot tablets en telefoons. Ook de Raspberry Pi kan nu met USB-C (het verbeterde ontwerp :+ ) gevoed worden.
Apple heeft 2 proprietary connectoren, de oude 30-pins (uit de tijd van de eerste iPod) en de nieuwe Lightning, een omkeerbare plug die er al was voordat USB-C er was.

Nu zou Apple pobleemloos over kunnen op USB-C, en doet dat ook al op z'n laptops en iPad Pro. Het is een kwestie van tijd voordat iPhones ook USB-C hebben, of alleen maar draadloos kunnen laden. Hoe dan ook, ook de Lightning aansluiting gaat weg.
Vergeet Thunderbolt niet. Is uiteindelijk ook richting USB-C doorgeëvolueerd maar toch.
Thunderbolt is de opvolger van FireWire (en SCSI daarvoor), met geïntegreerde Display Port. Thunderbolt 1 & 2 gebruikten de mini Display Port plug, Thunderbolt 3 en de aankomende versie 4 gebruiken USB-C als aansluiting.
Dat is nu. 8 Jaar geleden kochten veel mensen ieder jaar een andere.

En de winst zou moeten zitten in de mindere noodzaak van laders. De kabel wel meeleveren kan nog steeds.
Ja, in het begin van zo'n ontwikkeling als USB verandert er veel, maar dat blijft niet zo een standaard stabiliseert op den duur.

Sinds 2017 zijn alle varianten behalve USB-A en -C deprecated, en ik heb nog geen geluiden gehoord dat er over nieuwe connectoren wordt gedacht. Er komt vast wel een keer wat nieuws, maar dat zal nog wel even duren. Ik zie op mobiele apparaten al niks anders meer, behalve wat oude chinese meuk en mijn vape pen. En Apple, dan.
Tja bij Electrische fietsen is dat ook zo'n miserie. Als ge wat verder wilt fietsen met ge de lader ook meenemen want dat is ook bij elk merk anders. Dat ze daar ook maar eens naar kijken. Voor gsm's is dat toch minder belastend om zo'n klein ding mee te nemen.
Als Apple er nu eens voor zorgt dat na een update van IOS bepaalde lightningkabels gewoon blijven functioneren (ze houden het niet droog; niet-certified kabels worden gewoon door de software geblokkeerd), hebben ze pas recht van spreken.
Wil jij usb PD 100w over een niet gecertificeerde kabel?
Nee, zeg ik dat? Ik heb gewoon een kabel 500 mA, 5 Volt. Dat is 2.5 Watt. En die doet het niet meer na een IOS update. Dat komt dus gewoon door software. En ik ben niet de enige. Apple weet zogenaamd van niks.
Backwards compatibility bestaat gewoon hoor. Als je nu een Huawei hebt met supercharge op USB-c en je hiervoor een had met quick charge met micro USB, dan kun je nu ook je nieuwe supercharge toestel met quick charge opladen als je een USB-c kabel gebruikt met de oude oplader.

Dat kunnen andere merken ook en een standaard kan gewoon gelden als minimum ondersteund.
Afgelopen maandag had ik een supercharge Lader geleend en die werkt niet op mijn quickcharge toestel. Het laden gaat zelfs langzamer dan met een normale charger.
Dan werkt ie dus wel, alleen niet optimaal.
Nou dat is niet helemaal de stelling die hierboven geroepen werd. Daar wordt aangegeven dat supercharge compatible is met quickcharge. Als vervolgens de telefoon nog langzamer laadt dan met een niet fast charge Lader noem ik dat niet echt compatible. Eigenlijk helemaal niet. Want hij laadt maar 1% per half uur bij. Dan vind ik niet dat deze daadwerkelijk werkt.
Als je 1% laad per half uur is er ergens iets kapot. Dat betekent niet dat het bij niemand werkt.

Ik heb hier meerdere Huawei en Honor toestellen liggen en het gebruik van de laders door elkaar wordt gewoon herkent door de toestellen.
In sommige gevallen kan de accu ook leeg getrokken worden. (Motorola g5 plus i. c.m Huawai oplader)
Huawei Lader i.c.m een Sony Xperia xz1 compact
Is het niet zo dat Huawei voor z'n laders een andere techniek gebruikt waardoor het laadgedrag bij andere merken toestellen juist wat onvoorspelbaar wordt?
Zou niet mogen. Als apparaat niet voldoet aan protocol, moet er gezocht worden naar een andere standaard doe bij beiden aanwezig is
dan kun je nu ook je nieuwe supercharge toestel met quick charge opladen als je een USB-c kabel gebruikt met de oude oplader.
En dat kun je dus ook met de Apple kabel met aan de ene kant USB-A of USB-C en aan de andere kant Lightning...
Ja maar je kan die kabel niet gebruiken op een Android device. Daar gaat het hem juist om.
Het wetsvoorstel gaat over de lader...
Vorige week pleitte het Europees Parlement voor het verplicht stellen van een algemene lader
Dit:
Maar welke standaard is er over 3 4 7 of 10 jaar.
en dit:
Nu is het USB-C dat de standaard is. Maar welke standaard is er over 3 4 7 of 10 jaar.
zijn toch geen argumenten om deze standaard niet te willen?

Draadloos laden is een hele andere tak van sport met hele andere gebruiksvoorwaarden. Die totaal verschillende technieken moeten elkaar niet gaan gijzelen.

Het praten over wat er over 5 of 10 jaar zou kunnen gebeuren is trouwens speculatief, en op speculatie kan je geen beslissingen nemen. Ik denk trouwens dat het poneren van een standaard de ontwikkeling kan gaan remmen. Dat is dus een keerzijde van deze medaille. Een producent moet van goede huize komen deze standaard te willen omvormen. Ik denk dus dat de producenten met een grote boog om laadtechniek heen gaan lopen. Die standaard zal dus wel een tijdje actueel blijven verwacht ik. Netto ben ik daar wel blij om, dezelfde laders kunnen dan opeenvolgende devices opladen, dat spaart dus echt elektronica uit.
Is juist wel een argument, want praktisch elke 2 a 3 jaar is er een verbeterde variant. Maar die mag je dan niet toepassen totdat de EU de gekozen standaard aanpast. En we weten hoe snel de EU is. Dat gaat dan weer 2 jaar duren als ze er uberhaupt de tijd in willen steken.
Die vraag stel ik mij zelf daarom. Zal die ontwikkeling nog wel zo hard gaan als het betekend dat een producent die standaard moet gaan openbreken? Het bestaan van een standaard is zo op zich al een invloedsfactor die het enthousiasme van producenten om laadtechniek door te ontwikkelen nadelig kan gaan beïnvloeden. En dan gaat die ontwikkeling natuurlijk ook minder snel. Daarom noemde ik dit ook als nadeel van een standaard.
Dit:
[...]
en dit:
[...]
zijn toch geen argumenten om deze standaard niet te willen?
Jazeker wel! Dit zijn namelijk de argumenten die vrijwel overal en altijd gebruikt worden voor het maken van wetgeving. De wet wordt namelijk heel ruim opgesteld zodat het niet voor hele specifieke gevallen en een beperkte periode geldt maar juist voor meer. Het nadeel daaraan is dat je hierdoor ook wat ruimte krijgt in interpretatie en je daardoor wat vaker een rechter nodig hebt om de knoop door te hakken.

Kijk eens naar wetteksten. Die beginnen veelal met "Hij die...", een transgender, vrouw, etc. zijn allemaal geen hij en zouden met jouw logica dus ook nooit voldoen aan de wettekst. M.a.w. die zijn dus vogelvrij. Afgezien van het feit dat dit pure discriminatie is, is dat ook niet de bedoeling van de wetgever en diens makers.

Daarom is het raar en onverstandig om een richtlijn te maken waarin expliciet iets als USB-C is opgenomen. Je weet bij voorbaat al dat de techniek ooit gaat wijzigen waardoor je wettekst ineens outdated is met alle gevolgen van dien. Dat argument wordt anders wanneer je een houdbaarheidsdatum op zo'n richtlijn zet (zoals ze de vorige keer hebben gedaan) zodat het bijv. maar 3 jaar geldig is en ze dan weer verder moeten kijken (richtlijn aanpassen of termijn weer verlengen). Handig is dat echter niet want het levert de EU dan meer werk op.
De lader kan toch altijd hetzelfde zijn? USB-C en de kabel van lader naar telefoon tja wat men wil.
De europese unie (en ik ook) wil dus allemaal dezelfde aansluiting. Iedereen die heeft meegemaakt dat elke telefoon (zelfs binnen het eigen merk) een aparte aansluiting had zal het hier mee eens zijn.

Als Apple zijn eigen aansluiting mag hebben wat houdt Sony, Samsung en al de anderen dan tegen om ook een eigen aansluiting te verzinnen. Voor elk apparaat een eigen oplaadkabel, alsjeblieft niet.
Ze laden allemaal draadloos via universele standaarden dus een universele kabel is helemaal niet nodig. Typisch EU geneuzel dit.

Straks gewoon Apple laders met USB-C poort naar Lighting en probleem opgelost. Lighting is trouwens een prima standaard, zeker met kabels van bijvoorbeeld Anker oid die niet snel slijten.

USB-C is maar friemelig en kabels vallen te makkelijk uit de connector (heb rete veel disconnects met mijn USB-C externe SSD schijven modat de connector 1mm beweegt).
Een eigen standaard is per definitie geen standaard.

Maar Apple hanteert zelf ook al USB C voor hun Mac's en iPad Pro's en het feit dat die producten bestaan geeft eigenlijk al aan dat er geen goed argument voor hen is om niet over te stappen.
Jawel: installed base en ecosysteem.

Het feit dat ze op Mac en iPad al USB-C hebben geeft ook aan dat de beschuldiging dat Apple het vanwege het geld doet kant nog wal raakt.

Apple wil gewoon niet vastzitten aan opgelegde standaarden omdat het innovatie belemmerd ook in de toekomst. Wat als Apple volgend jaar USB-C doet en dan 2 jaar later een nieuwe kabel uitvind. Gaat de EU dat dan blokkeren?
De standaard voor een 220v aansluiting is al even geleden vastgelegd (afstand tussen de polen, de spanning/stroom die erop staat). Ik zie weinig mensen daar over klagen terwijl dat vast ook veel beter kan. Het laden van een telefoon met 1 aansluiting kan best. Het is al sinds 1999 (mijn eerste mobiel) op 5V. De stroom is iets toegenomen, maar dat betekent niet direkt dat er een nieuw stekker nodig is. Apple combineert van alles en nog wat op de laadaansluiting (lightning) en dan wordt het lastig. Maar daar hebben ze zelf voor gezorgd. Ik denk dat de politiek hier veel harder in op mag treden zodat het als consument bijv. zinnig wordt om USB wandcontactdozen aan te leggen ipv. overal suffe opladers hebben slingeren.
Laders van nu gebruiken echt geen 5V hoor! Ja, alleen om supertraag to laden.
Apple heeft een punt, maar ze kunnen hun eigen principes ook aan de kant zetten voor een groter belang: de consument.
De iPods kon je vroeger niet zomaar aansluiten als usb massaopslag. Misschien een minor issue, maar zo'n 15~20 jaar geleden betekende dat je naast je mp3-speler een USB-stick nodig had. Niet fijn als student, terwijl de concurrenten het wel konden/deden. iPhones idem, plus hadden niet de mogelijkheid om opslaggeheugen uit te breiden met goedkope kaartjes. Maar wel exorbitant dure interne geheugenuitbreidingen aanbieden. Als kaartjes te langzaam zouden zijn, zou het OS dit zelf kunnen checken en melden als een (te) langzaam kaartje wordt gebruikt. Mocht de gebruiker dit dan accepteren: zijn probleem.

Paar jaar terug het debacle rondom het weglaten van de 3,5mm stereo-aansluiting: ook al zou het alternatief beter zijn (dat is discutabel), dan nog hoeft het niet weggelaten te worden. Het scheelt misschien 5 kubieke millimeter en €1. Nu kunnen we hetzelfde zeggen met hun eigen connector: prima dat ze die houden, maar dan wel náást een standaard connector. Maar zadel je klanten niet élke keer op met een oplossing die het meeste geld kost:
  • Een aparte USB-stick
  • Duur intern geheugen
  • Een bluetooth headset
  • Een dure laadkabel
Apple maakt oprecht mooie spullen, maar ze bevestigen elke keer dat ze keuzes maken die hun klanten op kosten jagen (en meestal kosten die extra inkomsten voor Apple betekenen). Dat je daar in wil trappen: jammer, want dat laat dit gedrag bestaan. Ik veracht elke winkel die moeilijk loopt te doen over garantie, terwijl dat gewoon gegeven moet worden, zo veracht ik Apple ook. Ik hoop dat we een keer allemaal zo slim worden om het een keer op lange termijn aan te pakken en het niet meer te accepteren, maar ik denk niet dat dat ooit gaat gebeuren.
Apple maakt oprecht mooie spullen
Wat zij in niet konden doen als ze de 3.5mm jack niet geloosd hadden, de mogelijkheid om de accu te vervangen niet weggehaald hadden en het toegelaten hadden om zelf geheugen toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 22 juli 2024 23:45]

Je noemt allemaal problemen, die stuk voor stuk waar zijn, maar het zijn wel "first world problems". Je hebt keus, kun je niet leven met de restricties van Apple, koop dan wat anders. Je moet dan wel leven met de verzamelzucht van Google. Je kunt niet alles hebben...
Als ze draadloos laden heb je een andere nieuwe standaard nodig.
Ja, allemaal leuk en aardig.
Maar als ik mijn telefoon niet oplaad met een kabeltje van, in mijn geval Motorola. Dan gaat hij traag opladen. Zo traag dat hij meer gebruikt dan hij laadt, als hij aanstaat! En ja dit was na een update, waar dit niet in was vermeld. Dit soort praktijken moeten stoppen. Het moet niet uitmaken of ik mij android telefoon met een Apple/Samsung/Motorola snoertje oplaad.
En er is ook zoiets als backward compatibility. met een USB 3.x snoertje kan je prima met een usb 1.0 poort gebruiken. Een mooi voorbeeld uit het verre verleden waren dail-up modems, die gebruikten een handshake om te bepalen welk protocol optimaal was. Zoiets moet ook met bijvoorbeeld USB-C of een officiele EU standaard kunnen.
Zo'n standaard moet volgens mij aan een paar vereisten voldoen:
- geen asymmetrische stekker (zoals USB X.x) maar symmetrisch (zoals USB-C).
- handshake protocol om de optimale snelheid te bepalen (net zoals vroeger dail-up modems hadden).
- Geen merk afhankelijkheid van lader of snoer.
- Geen licentie kosten om de standaard te implementeren.

En dat gaat heel veel afval en centjes schelen.
Apple heeft een historie van veranderende aansluitingen. Als er één merk is dat zelf zijn eigen standaarden voortdurend wijzigt is het Apple.
Een innovatieve manier om steeds nieuwe randapparatuur te verkopen bedoel je?
Technisch gezien is het een beter ontwerp. En dat het verkoopt en meer oplevert is voor Apple mooi meegenomen, want dat doen bedrijven nu eenmaal als ze niet failliet willen gaan.
De usb standaard volgen is toch niet zo moeilijk? Heeft jaren geduurd om van de vorige naar de huidige usb c te gaan
Ja, en door elke 3 jaar nieuwe USB connector te introduceren of een verbeterde standaard heb je net zoveel afval. Als ik iets veel heb weggegooid zijn het wel USB kabels in alle soorten en maten, veel meer dan die ene 30-pin connector van mijn oude iPhone en iPod.

Echt een non-discussie dit.
Anoniem: 1295042 @bbob23 januari 2020 21:41
Apple heeft een prima standaard. Met lightning laad ik alle iphones in huis en in de auto op.
Daarnaast de ipods van de kids, de toetsenborden, trackpad en de muizen van de macs op.
Kabels koop ik per 10 bij aliexpress(gaan jaren mee).
Voor mijn ipad pro, 2 switches, fuji camera, oordoppen van b&o en mijn sony en macbook met usb-c

En met mijn ipad pro en macbook kan ik ook nog eens alles opladen waar ik een verbinding mee kan maken.
Maar waarom zou apple geen laders mogen bijleveren? Alles kids hebben er 1 op hun kamer en kunnen alles opladen.

De markt heeft het al opgelost waar de politiek zich nu onnodig druk over maakt.
in de periode heeft Apple ook meerdere connectoren gehad, nu met de nieuwe 11 lijn hebben ze USB C naar lightning dus je oude iPhone lader met USB A is dan ook weer waardeloos.

bovendien; Apple heeft de jack verwijderd waardoor er weer tig plastic dongles zijn verkocht.. nee ik denk dat het niet te laat is om bepaalde dingen te regulieren want zo heilig is Apple ook wel weer niet.
Net als elke Android fabrikant zijn 3,5mm jack heeft verwijderd op een paar uitzonderingen na. Uiteindelijk is de beste kabel geen kabel en die trend heeft Apple ook ingezet.
Als de draadloze oplader dan met een USB C kabel verbonden wordt zie ik geen problemen. Van mij mogen ze dit zelfs breder trekken dan telefonie. Headphones, E-readers en navigatie kan ook prima met USB C of draadloos.
De politiek hoeft niet te bepalen wat de standaard is of dat die eeuwig vast ligt. Zo lang er maar een standaard is. Met alle voordelen van dien voor het milieu en de consument.
Als we alles gaan standaardiseren valt innovatie stil want het duurt jaren voordat die comités het weer eens zijn zeker op een mondiaal niveau.

Standaarden zijn prima maar het hoeft er geen 1 te zijn, zeker niet als ze onderling compatibel zijn met elkaar.
Dus jij gebruikt liever een niet-standaard stekker op al je electrische apparaten, die je aansluit op een niet-standaard voltage om vervolgens je laptop aan te sluiten die geen wifi ondersteunt en beschikt over een DVORAK toetsenbord? Omdat dat goed is voor innovatie?
Nee het leidt tot minder cash bij Apple in de pocket.
Heb je daar ook daadwerkelijk een bron of gegevens voor of is dit gewoon populistisch gelul?

Het probleem is dat er zeker wel een kern van waarheid in het verhaal van Apple zit. Dit is namelijk niet de eerste keer dat die connector op die Apple devices is gewijzigd. De vorige keer was dat van 30-pin dock connector naar lightning. Toen was de wereld te klein en leverde het een shit storm aan klachten op. Mensen moesten ineens allemaal nieuwe accessoires kopen. Die accessoires, net als die met de lightning connector, komen voornamelijk bij niet-Apple bedrijven weg. Het waren dan ook vooral de zakken van de niet-Apple bedrijven die werden gevuld.
Bovendien heeft Apple genoeg USB-C apparatuur (MacBook, MacBook Pro, iPad Pro, etc.) en biedt het ook al eigen USB-C accessoires aan (bijv. een SD card reader en een multiport adapter) en zijn veel accessoires via bluetooth te verbinden (wat dan weer als extra voordeel oplevert dat je geen restricties van een kabel hebt).

Daarnaast zien we ook dat de markt daadwerkelijk naar USB-C toegaat. We vinden het op steeds meer accessoires en apparaten terug (muizen, smartphones, toetsenborden, tablets, laptops, desktops, koptelefoons, DAC's, gameconsoles, mediaplayers, security tokens/keys, usb sticks, externe schijven, beeldschermen, dockingstations, etc.). Dat merk ik zelf ook, wat opladen betreft kan ik bijna alles wat ik heb al via USB-C doen. Zelfs Microsoft is over met USB-C op haar Surface apparaten! Dat de EU USB-C wil verplichten is te begrijpen maar is het ook nodig gezien het feit dat het vrijwel overal als standaard USB connector wordt gebruikt? Ik denk van niet.

Daar gaat dit verhaal echter niet om. Apple is hier niet de enige met kritiek op de richtlijn. Andere fabrikanten hebben dat ook en guess what? het is exact dezelfde kritiek. Ook zij halen, terecht, aan dat het verplichten van een specifieke connector de vooruitgang tegenhoudt. Op dat punt faalt de richtlijn gewoon en het is relatief eenvoudig op te lossen. Men zou bijv. eisen aan de connector en/of de industrie zelf kunnen stellen of vereisen dat alleen connectoren die bij het ISO gecertificeerd zijn, zijn toegestaan. Aan de andere kant kan men ook een tijdlimiet aan de richtlijn koppelen: dat dit voor de komende 5 jaar geldt en ze daarna opnieuw naar de richtlijn moeten kijken.
Waar we wellicht ook wat meer aan hebben is dat fabrikanten een keer volledig gaan voldoen aan de USB-C standaard en niet van dat halfbakken gedoe zoals op de Nintendo Switch en Switch Lite of dat rare QuickCharge gebeuren (USB PD is een verplichting bij het gebruik van USB-C, QuickCharge is iets anders waardoor je het eigenlijk ook niet meer over USB-C mag hebben maar een op USB-C gebaseerde aansluiting).

Tot slot: de EU lijkt zich vooral te richten op de opladers. Nou, die hebben al sinds tijden USB-A of USB-C en dus al gestandaardiseerd (met je laptop oplader je laptop, telefoon, tablet, muis, koptelefoon, gameconsole, etc. opladen kan gewoon). Ik vraag me af in hoeverre ze hier echte kennis van zaken (lees: de markt) hebben. Ze lijken nogal in 2014 te zijn blijven hangen. Maar goed, fabrikanten kunnen ook gewoon naar draadloos opladen switchen (hebben we ook officiële standaarden voor waarbij Qi de defacto standaard is geworden) of een aparte laadpoort op het apparaat zetten (gebeurd al op veel apparaten zoals de Raspberry Pi).

Het is bij deze discussie echt veel te gemakkelijk en kort door de bocht om op Apple af te lopen geven. Zeker niet gezien het feit dat andere fabrikanten exact dezelfde kritiek hebben op dit voorstel.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 23:45]

De kritiek is er niet zozeer dat het vooruitgang tegenhoud: stroom is stroom. 5v is 5v. Ze combineren opladen met andere functies en noemen dat vooruitgang. Ik als consument vind het geen vooruitgang. Ik heb een wandcontactdoos/stopcontact met een USB aansluiting erbij. Nifty en geen suffe lader. Maar door dat ge-etter van _alle_ fabrikanten is het niet zo waardevol als ik dacht (steeds wisselen tussen micro-USB en USB-c afhankelijk van de telefoon). De 220v aansluiting die erbij in de WCD zit levert minder ge-emmer op qua aansluiting dan die laagspanning 5v dingen overal. Oh, en draadloos opladen is lang niet zo efficient als met een draadje (verliezen) dus niet heel groen....
Apple verdiende niet aan de overstap op lightning??? Wel eens van licenties gehoord? Gemist hoe Apple het liefst in iedere kabel een chip had om licentie kosten af te dwingen?
Mensen moesten ineens allemaal nieuwe accessoires kopen. Die accessoires, net als die met de lightning connector, komen voornamelijk bij niet-Apple bedrijven weg. Het waren dan ook vooral de zakken van de niet-Apple bedrijven die werden gevuld.
Je moet je producten laten certificeren bij Apple voor het "Made for i(x)" programma.

Levert Apple bakken met geld op hoor.
Officieel moet je dat maar gezien het feit dat die Lightning auth chip gekraakt is en ze daar in China sowieso al complete maling hebben aan dat soort zaken... Waarom zou je dat dure spul van Apple bestellen als je hetzelfde voor minder bij een andere toko kunt kopen? Dat laatste doen de meesten dan ook.

Moraal van mijn eerste post was overigens dat de focus hier teveel op Apple ligt en te weinig op de techniek en de politiek zelf. Je moet hier niet vergeten dat de politiek nu de bewegingsvrijheid van bedrijven wil gaan inperken. Met name Amerikaanse bedrijven en partijen als de VVD zijn daar niet bepaald blij mee.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 23:45]

Nou je hoeft geen genius te zijn om er achter te komen dat Apple alles doet om zoveel mogelijk geld te verdienen. Iedere bedrijf doet dat alleen gaat Apple vele stappen verder;
  • Belastingontwijking
  • Patenten schenden en elke patent zelf in handen te krijgen (patenten altijd goed voor de innovatie, NOT!)
  • Opkopen van bedrijven voordat ze een bedreiging vormen
  • Het alleen mogelijk maken dat Apple producten perfect met elkaar kunnen samenwerken en het onmogelijk maken dat 3e niet goed kunnen functioneren met Apple producten
  • Het onmogelijk te maken dat andere partijen Apple producten mogen repareren of onderdelen mogen vervangen. Apple vraagt belachelijke reparatie prijzen wat vaker lijd dat je een nieuw producten moet aanschaffen
  • Belachelijke prijzen die ze vragen voor hun producten
En dit zijn allemaal bronnen trouwens die je gewoon dagelijks tegenkomt op het nieuws of tech websites en vloggers.
Dus noem het maar "populistisch gelul", maar je houdt je zelf alleen maar voor de gek.
Heb je daar ook daadwerkelijk een bron of gegevens voor of is dit gewoon populistisch gelul?
Heeft u zelf ook maar 1 seconde moeite gedaan te zoeken, voordat u anderen zo moet bejegenen?

Analysten zeggen dat een kabeltje $3,50 kost om te maken, Apple verkoopt ze voor $19 voor 1m of $35 voor 2m. Een extra metertje kabel levert ze $16 op!

Marges van ca 80%.

Sowieso verbaast het me dat hier op Tweakers mensen zijn die niet weten, dat van alles wat de retail-electronica winkels verkopen (MediaMarkt, BCC, Coolblue) de verloopkabels de hoogste marge hebben; dat weet toch onderhand iedereen? Op AliBaba $0,34, bij MediaMarkt al snel meer dan €10!


https://www.extremetech.c...htning-connector-analyzed
https://www.apple.com/search/cable?src=alp
https://m.alibaba.com/pro...B-Data-fast-charging.html
https://www.mediamarkt.nl...y/_usb-kabels-482762.html

Ed: Apple is trouwens de enige die hun kabeltjes van een trademark voorziet. Ze gebruiken hun merkenrecht actief om kabeltjes van andere leveranciers uit de winkel te verbannen, ze willen zelf die 80% marge. Iedereen die op Lightning® (connector) zoekt, mag via Amazon en zoeken alleen bij Apple terechtkomen ( en ook daar steekt Apple natuurlijk een lulverhaal over veiligheid af):

https://9to5mac.com/2016/...ke-apple-chargers-cables/

Lightning is a trademarks of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries. < Moet ik van Apple zeggen altijd als ik het Engelse woord voor bliksem, dus Lightning ® gebruik!!! Pvd bezopen een woordenboek woord te claimen om concurrenten uit de winkel te verwijderen, dat is het. Wanneer klagen ze John Travolta en Olivia Newton aan?

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 23:45]

Analysten zeggen dat een kabeltje $3,50 kost om te maken, Apple verkoopt ze voor $19 voor 1m of $35 voor 2m. Een extra metertje kabel levert ze $16 op!
Ik denk dat je zelf even eens wat huiswerk moet gaan doen door bijv. eens de plaatselijke Action winkel binnen te stappen. Of een tankstation langs een of andere snelweg. Of gewoon eens op bol.com rond te zoeken. Of een Apple Premium Reseller (Ja echt, meer dan 90% wat daar verkocht wordt is niet van Apple). Of nog beter, hier in de pricewatch. Zat lightning kabeltjes van bedrijven waarin de naam "Apple" non-existent is en veelal voor heel wat lagere prijzen dan die van Apple zelf. Wat denk je dat de gemiddelde persoon eerder zou kopen? Juist, dat kabeltje van dat bedrijf waar de naam "Apple" nergens in voor zal komen. Waarom? Goedkoper.

Veel van die goedkope kabeltjes hebben niet de officiële lightning chip waardoor Apple dus niet alleen de inkomsten van het kabeltje zelf misloopt maar ook die van de chip. Apple verdient aan die kabeltjes dus 0,0. Voor de wat duurdere waar wel de officiële chip in zit zullen ze alleen het geld voor die chip ontvangen en dus niet de volledige 100% van wat de verkoper (dat kan de fabrikant zijn maar ook een winkelier) er voor vraagt.

Kabeltjes zijn echter maar een deel van de accessoires die je voor een smartphone of tablet kunt kopen. Een deel van die accessoires is ook draadloos middels bluetooth. Dat is een standaard die niet van Apple is en waar ze ook al niets aan verdienen.

Als consument heb je dus een behoorlijke invloed op wat er aan geld naar Apple gaat wanneer je gaat shoppen voor een accessoire voor je iPhone, iPad, iPod, etc. Dat is echt niet beperkt tot Apple-only of dat MFI programma.
Marges van ca 80%.
Dat geldt voor alle accessoires die wij als consument kopen. Accessoires zijn voor iedere winkelier dé manier om geld te verdienen. Accessoires zijn wat dat betreft net zoiets als cola en wijn in de horeca. Ze verkopen je echt veel liever een kabeltje dan een laptop vanwege die hogere marges.
Ed: Apple is trouwens de enige die hun kabeltjes van een trademark voorziet. Ze gebruiken hun merkenrecht actief om kabeltjes van andere leveranciers uit de winkel te verbannen, ze willen zelf die 80% marge. Iedereen die op Lightning® (connector) zoekt, mag via Amazon en zoeken alleen bij Apple terechtkomen ( en ook daar steekt Apple natuurlijk een lulverhaal over veiligheid af):
Dat is complete bullshit als je weet hoe merkenrecht in elkaar steekt. Merkenrecht eist dat je je merk beschermd. Doe je dat niet dan verlies je het recht op je merk. Men (Apple en ieder ander bedrijf, instelling, persoon die een merk heeft vast laten leggen) zal actief het merk moeten beschermen.

Het merkenrecht kun je echter niet gebruiken om te doen wat je hier claimt. Je kunt er alleen voor zorgen dat het woord "Apple" niet door een andere PC of kabeltjes fabrikant gebruikt mag worden. Ze kunnen hier niet de producten van die fabrikant verbannen, dat moet via andere wegen zoals het patentrecht en intellectuele eigendomsfraude.
Deze link laat dan ook heel mooi zien dat het niet gaat om lightning kabels van derden maar om het volledig namaken van Apple producten tot en met de merknaam aan toe. Dat is in veel landen, zelfs China, niet toegestaan. De Nederlandse Douane heeft hiervan meer informatie over online staan: Bestrijden invoer en handel van namaakartikelen. De officiële juridische term hiervoor is dan ook heel wat anders dan merk of merkenrecht: intellectuele eigendomsfraude.

Maar bovenal, wat heeft die allemaal met het voorstel voor een Europese richtlijn voor opladers te maken? Dat is gewoon een stukje wet- en regelgeving en dan moet je oppassen met specifieke zaken opnemen zoals iets als USB-C. Discussieer nou eens op de inhoud en niet op een of ander merk wat toevallig een hoge boom is (en dus veel wind vangt). Dat merk is niet van belang, de inhoud (oftewel wat de EU wil) juist wel aangezien dat iedereen hier in de EU plus wie zaken in de EU wil doen zal raken.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 23:45]

Je zegt het heel mooi, de echte kabels die niet meuk zijn van action of uit china geimporteerd betaal je allemaal aan Apple. Kijk bij de grote merken als het gaat om kabels, Anker en Blitzwolf zijn twee die ik eigenlijk altijd gebruik. Beide kost een lightning kabel bijna het dubbele van een USB-C, rara waar gaat dat geld inzitten? Kabels koop ik op Aliexpress.
U noemt anderen hun mening polulistisch gelul, U vraagt om bronnen, u krijgt ze, u klaagt. Tevens leest u niet fatsoenlijk waardoor u ook nog enorme onzin typt.

Intellectueel eigendom bestaat uit 3 elementen: Merkrecht , patenten en copyright. Sjouw de Action in en u ziet dat er niks meer met de naam Lightning ligt.

Apple misbruikt merkenrecht, veiligheid en alles wat los en vast zit om 80% marge te houden op hun kabels, die anders 'commodity' zijn, als _enige_ merk,hoe inhoudelijk wilt u het?

Of zegt u ook altijd ' een niet nader genoemde bekende maker van extreem ultraviolet lithografie machines uit Veldhoven'?

Waarom steek ik hier eigenlijk nog tijd in, iemand die zoiets simpels bewust niet wil snappen draait toch niet bij.
Sterker nog, ja Apple, nu leidt dat tot meer afval. Als jullie mee waren gegaan met USB zoals de rest, was dat nu nooit het geval geweest.

Mooi verhaal hoor :+

Start een leuke retouractie / marketingstunt?

[Reactie gewijzigd door ScoeS op 22 juli 2024 23:45]

Apple heeft de lightning connector geïntroduceerd uit frustratie dat de usb standard group maar geen besluit nam. Het is overigens het idee van Apple om een omkeerbare connector te maken. Dat is echt iets waar ze zich heel hard voor hebben gemaakt.
Als jullie mee waren gegaan met USB zoals de rest
USB was niet zo ver toen met Apple Lightning kwam.
Tevens, iedere keer als Apple wel voor een standaard kiest en de rest laat vallen, is er veel commentaar.
Denk aan geen floppy drive in de CRT iMac, geen optische drive in de laptops, enkel USB-C in de laptops...
Het was ook geen probleem geweest als Lightning een open standaard was geworden die ook door andere fabrikanten kan worden toegepast. Ik denk zelfs dat we dan wellicht niet eens USB-C hadden gezien op telefoons.
Het leidt ook niet tot meer afval. Apple praat alsof apparaten morgen opeens niet meer opgeladen kunnen worden met hun bijgeleverde lightning opladers als de standaard veranderd. En opladers worden altijd geleverd bij nieuwe devices dus het maakt weinig verschil in mijn ogen. Daarnaast vermoed ik dat met het steeds sneller worden van draadloos laden de laatste poort straks ook gaat verdwijnen. Nog een jaar of 10 dan laden we onze smartphone draadloos op in enkele minuten.

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 23:45]

Precies dit...ik snapte die opmerking van Apple ook niet. Het is alsof Apple z'n huidige standaard ineens verboden is om te gebruiken (op bestaande apparatuur) toch? 8)7

Apple zou dan alleen op nieuwe toestellen zich moeten gaan conformeren aan USB-C, of wat voor standaard er tegen die tijd ook is.
Het scheelt niet heel veel qua tijd en Apple zit ook in het USB-IF. Ze hadden ook gewoon netjes mee kunnen spelen ipv. lightning Apple only te maken.
[...]
Tevens, iedere keer als Apple wel voor een standaard kiest en de rest laat vallen, is er veel commentaar.
Apple kiest voor een standaard? Nee Apple bepaalt de standaard (tenminste dat denken ze) 8)7

Een standaard wordt gedragen door iedereen om de markt voor iedereen toegankelijk te houden (klant wint)
Met de afschaffing van de 3.5mm jack konden er vele koptelefoons bij het grof vuil. Die kon je vervangen door snel verouderende AirPods met schadelijke grondstoffen. Beetje dubbele standaard.
Er werd in het begin nog een verloopje bijgeleverd dus direct bij het grofvuil
Is een beetje voorbarig. Die AirPods zijn idd niet duurzaam ontworpen
Ja dat in alles. Ze moesten niet van hun 30 pins af, dat wilde ze zelf. Toen hadden ze gewoon moeten wachten op de standaard, waar ze over beloofd hadden aan mee te doen. Of dat nu MicroUSB of USB-C was, is om het even.
Oh en hier gaan we weer met de Apple haat terwijl ze gewoon een punt hebben. Hou je vast aan micro-usb dan moet je werken binnen de limitaties van Micro-USB. We zitten ondertussen met toestellen met USB-C. Zou niet kunnen moest de EU hun zin krijgen want ze hadden micro-USB afgesproken. Het zou dus lange tijd duren voor bedrijven op USB-C mogen overschakelen want dat moet eerst nog allemaal besproken worden. Als morgen een batterij wordt uitgevonden die je in één seconde kan opladen maar je hebt er een speciale kabel voor nodig dan moeten we dus wachten tot de EU het er over eens is dat die kabel de nieuwe standaard wordt?

Ik word ziek van die micro USB kabeltjes. Ik weet niet hoeveel ik ondertussen al heb gekregen bij apparaten maar het is een enorm pak. Ik gebruik maar één micro USB kabel en dat is op mijn Playstation. Al de rest is lightning. Ik hoef die micro-USB zooi niet.

Ben het wel een beetje zat dat mensen gaan bepalen welke kabel ik gebruik. Wil jij micro-USB? Goed doe maar, maar ik hoeft het niet.
Er zijn heel veel kabels bepaald in je leven. De stroomaansluiting. De aansluiting van je gas- en water. Dat heet standarisatie en zorgt voor lagere kosten en eenvoudigere samenwerking. De tijd dat opladen op 5v speciaal was hebben we wel achter ons gelaten, dus lijkt het me tijd wel tijd om eens met 1 standaard te komen zodat je altijd overal kunt laden. Tenzij jij graag je laadkabels overal mee heen sleept.
De wereld is wat groter dan alleen Nederland en/of de EU. De stroomaansluiting is niet gestandaardiseerd in de wereld. Hij is 220/230 in de EU, maar bijvoorbeeld in Amerika is hij 120.

En kijk eens naar iets simpels als een 'reisstekker'. Dat bestaat omdat zelfs de wandcontactdoos niet gestandaardiseerd is. En zelfs dat (bijna) ronde ding in de muur waar het stopcontact is gaat, daar is op een ander gedeelte van de wereld een heel andere vorm voor.

Zullen we maar niet beginnen over water- en gas- aansluitingen ? Loop eens een willekeurige bouwmarkt binnen en vraag eens naar verloopnippels. Want zelfs binnen Nederland is het niet altijd een en dezelfde aansluiting.

Die lightning connector van Apple is aan de achterkant, waar hij de adapter ingaat, gewoon USB, dus leef je uit en hang hem eens aan een USB wandcontactdoos (die bestaan ook in Nederland). Werkt gewoon.

Het enige wat je mee moet nemen, als je al vergeet om je telefoon 's nachts op de 'oplaad-plaat' te leggen is een kabeltje. Daar til je jezelf echt een breuk aan.
Ik snap dat er verschillende standaarden zijn, maar je komt als fabrikant nu weg met een eigen standaard. Dat hoef je voor een stekker niet te proberen: die komen de certificatie niet door. Daarvoor hebben we NEN e.d. die vastleggen waaraan je moet voldoen. Dat zo'n kabel niets weegt is geen argument. Als je fabrikanten niet een klein beetje dwingt loop je straks met 26 kabels rond.
Deels ben ik het met je eens maar hier hebben ze wel een punt:
Daarnaast stelt het bedrijf dat als in Europa in 2009 een verplichting op het gebruik van micro-usb was ingegaan, dit de technologische vooruitgang tegengehouden zou hebben.
Dat denk ik ook, want we hebben na micro-usb nog heel veel verbeteringen gehad en ik vraag mij af of die ontwikkeling nog steeds zo snel was gegaan.

En het is nu ook niet zo dat USB in zijn algemeenheid een erg lekkere standaard is met zijn grote verscheidenheid aan connectors.

Naar mijn idee moeten de adapters juist gestandaardiseerd zijn, maar de kabel tussen adapter en apparaat juist niet.

En hoe willen ze standaardisatie doen wanneer een apparaat wireless charging heeft? Moet dan het laad station aan de standaard voldoen? Want dat is ook maar een veredelde adapter.
Dat is geen EU standaard. Dat is waar het hier om gaat. Als er een opvolger is voor Qi standaard kan een bedrijf dat gewoon inzetten. Dat is dezelfde situatie als nu met usb.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 22 juli 2024 23:45]

Het is al een standaard, dus waarom zou de EU daar nog een eigen standaard voor willen?
Om te voorkomen dat fabrikanten een ander protocol zouden gaan gebruiken dat niet compatibel is met Qi (dat eerlijk gezegd nogal traag is).

[Reactie gewijzigd door TheMaxMan op 22 juli 2024 23:45]

Linus tech tips hebben het hier overgehad en ik ben het wel met hun eens. De eerste keer dat de eu dit wilde had elk merk zijn eigen oplader maar dat is nu niet meer. We hebben nu alleen nog micro USB en usb-c en lighting. En ik denk dat de markt toch al naar Usb-c aan het gaan is. dus echt belangrijk vind ik dit niet meer deze wet. Wat ik liever heb is dat de eu naar een uniforme stopcontacten gaan.

https://youtu.be/af6FBA-n7eA Ron 34min dacht ik
Helemaal mee eens. Het wordt eens tijd dat EU dat inziet dat het een smoesje is. Micro-usb is zó universeel dat je zowat elke micro-usb kabel kan gebruiken waardoor wij het juist minder nodig hebben. Mijn moeder, 2 zusjes en 1 broertje moeten allen hun eigen lightning kabel hebben en ik heb letterlijk maar twee micro-usb kabel voor al mijn apparaten en 1 USB-C kabel voor mijn Huawei.
Micro USB is troep, ga alsjeblieft over op USB-C. Hoef ik / je niet meer te pielen en stekker 3 keer om te draaien, voordat deze erin past..
Ik zou graag weer terug willen naar Micro USB. De stekker bleef zelfs na twee jaar gebruik nog goed in de telefoon zitten. Ik heb nu een telefoon van een jaar oud met USB C en de kabel valt er voortdurend uit en laad soms niet op. En dit na 3 nieuwe kabels en telkens hetzelfde probleem. De poort is niet gemaakt om lang mee te gaan.
Ik heb het nu opgelost door een houder uit te printen die de kabel vasthoudt zodat deze in de telefoon blijft.
Wat een vooruitgang.
Dit probleem heeft Lightning dus niet. Een voorbeeld dat aantoont waarom Apple gelijk heeft dat een standaard innovatie belemmert.
ik heb toch aardig wat stof uit mijn lighting poorten moeten halen de afgelopen jaren... :)
Ik reageerde niet op de opmerking over stof, maar over loszittende connectors die eruit vallen. Lightning is bij mij na jaren gebruik nog net zo soepel als het eerste gebruik. Wel soms stof eruit halen inderdaad.
Hier hetzelfde, maar dan met usb-c.

Mijn kabel viel op momenten er ook uit. Bleek dat een lading stof de boosdoener was. Het maakt dan echt niet uit wat voor een kabel je hebt..
En wat nu als Lightning de standaard zou worden? Wat zou er kunnen gebeuren als Apple zich daar voor zou inzetten?
Dan verdient Apple weer meer aan patenten ;)
Waar ik vaak last van had was dat er stof in de connector komt. Dit er ff met een goeie pincet uithalen deed wonderen.
Even schoonblazen met wat perslucht (eigenlijk het enige goede product dat je bij de action kunt kopen).
De remmenreiniger, siliconenspray en USB opladers (wel ontopic 8)7 ) voor in de auto werken ook prima :) :+
Even het stof uit je connector pulken met iets wat heel dun is, en hij is weer als nieuw! Bijvoorbeeld een naald.

Soms haal je er een hele kledingkast uit...
Best wel pulken met iets wat niet geleidend is om ongelukjes te vermijden!
Precies. Ik gebruik altijd een sateprikkertje.
Inderdaad... Hetzelfde probleem na twee jaar, of het ligt aan Samsung of de gare USB c standaard....
Micro USB en USB-C zijn beide rated op 10.000 cycles durability. Persoonlijk heb ik juist slechte ervaringen met Micro USB.
Koop eens een kwaliteits-kabel van het merk Ugreen bijvoorbeeld, heb hier een kabel al dik 3 jaar in gebruik ziet er nog als nieuw uit en kan mn telefoon aan de usb-c kabel hangen en hij blijft er gewoon in zitten. Ugreen echt een top merk voor accessoires
Behalve o.a. de USB-C extension cables, die werken niet zoals ze adverteren. Bijvoorbeeld op een MacBook Pro met de officiële Apple multipoort adapter kan niet opladen en beeld geven gelijkertijd. En dan geven ze in eens niet meer thuis omdat de kabel niet voor de combinatie is terwijl ze daar wel een afbeelding in de advertentie voor plaatsen. Ugreen maakt leuke dingen die voor de prijs een redelijke kwaliteit hebben, maar als je problemen hebt laten ze zien dat het een waardeloos bedrijf is.

Ontopic:

Ook ik hoor in m'n omgeving dat mensen problemen hebben met USB-C waar de kabel losser van komt te zitten. En dat zijn ook niet de slechte dingen. Een high-end Xperia smartphone met meegeleverde kabel die niet meer goed oplaad. Opgestuurd voor garantie en vervangen ze de poort waarna het weer een tijdje werkt. Probleem was zo ver ik weet ook geen stof. Bij mijn iPhone zit er na een aantal maanden weer stof in de poort en blijft de kabel ook niet goed zitten, dan haal ik een tandenstoker (of iets anders van hout of plastic) door de poort en is hij weer als nieuw.

Ik ben op zich voorstander van een uniform iets, maar voor mij is de Apple connector net wat beter en voelt het eerder als stap terug. Daarnaast vind ik USB-C echt een zooi met z'n 'standaard' waarbij er over de kabel USB 2.0 tot USB 3.2 gen 2x2 kan en zelfs TB3. Dan heb je nog kabels die ook enkel kunnen laden met 5W en weer kabels die tot ruim over de 100W gaan.

ik gebruik nu kabels van o.a. Baseus (ook een goed Chinees merk) thuis om één kabel te hebben met zowel Lightning, micro USB en USB-C. Dan is het probleem ook minder aanwezig.
Theoretisch hoef je hem maximaal 1 keer om te draaien :P
Ooit van de USB superpositie gehoord? :+
Schroedinger strikes back :X

[Reactie gewijzigd door STFU op 22 juli 2024 23:45]

Daar was Apple dus innovator met zijn Lightning ver voor USB-C. Ik vind Lightning fijn werken: je hoeft niet te draaien én hij klikt vast itt USB-C. Inmiddels zijn er idd zoveel producten in omloop door Apple, maar ook door andere bedrijven die Apple kabeltjes verkopen; daar heeft Apple wel een punt.
Ditto hier, ergens ben ik blij dat mijn iPhone en iPad (geen pro) nog lightning hebben. Usb-c is een serieuze vooruitgang maar op m’n MacBook Pro maar begint de connector losser te zitten. Lightning klikt netjes vast. Overigens, mijn muis en Apple TV remote laden ook op met lightning. Ik snap de redenatie voor een standaard, zo maak ik gebruik van de Apple standaard, maar waarom zo reguleren als de hele markt zelf al naar usb-c en QI verschuift. Net als dat de markt verschoof van opladers met een vast draadje naar opladers met USB-a connector. Volgens mij zet je nu de boel op slot ipv te innoveren.
Ik heb persoonlijk ook niet echt iets tegen lightning op iOS devices. Mijn voorkeur zou uitgaan naar USB-C (één laadkabel voor alles klinkt geweldig), maar door het grote aandeel accessoires snap ik best dat ze er niet te snel van willen afstappen (en technisch gezien is hij misschien ook net iets beter). Maar dat ze voor het magic keyboard en de magic mouse voor lightning gekozen hebben is een ronduit slechte beslissing. Beide apparaten zijn uitgekomen nadat USB-C reeds gemeengoed was op de MacBooks, iMacs,... Daarvoor was het onderscheid vrij duidelijk: lightning voor alles iOS-based, USB-C voor macOS. Maar plots heb je dan ook voor je peripherals lightning kabels nodig, terwijl ze het enkel bij USB-C hadden kunnen houden. Wat een boeltje...
Ik vind de formfactor van Lightning persoonlijk beter dan USB-C. Daarentegen zijn de mogelijkheden van USB-C veel groter, dus logisch dat we daar meer naar toe gaan, ook Apple een klein beetje (en ja sommige producten hadden het al lang moeten hebben imho. Ik vraag mij af of Apple ooit naar USB-C gaat op iPhones, ik denk dat ze eerder naar poortloos gaan; draadloos opladen. Maar dat zal nog even duren
Er zit een usb logo zodat je weet hoe je 'm erin moet steken. :+
En daar heb je niets aan, want niet iedere fabrikant zet de USB aansluiting op de juiste manier in zijn apparaat..
Ik snap wat je bedoelt. Sommige fabrikanten leveren zelfs een witte kabel mee. Maar ik heb zelf ook het liefst USB-C en heb inmiddels al 3 apparaten en zelfs 2 koptelefoons met USB-C. En het leuke: ik gebruik maar één USB-C kabel voor de apparaten en voor mijn koptelefoons ook één van de meegeleverde USB-C kabel i.v.m. lower-power kabel. En de rest bewaar ik. Wat nou meer afval?
Juist in het donker lukt je dat keer op keer 🙄
Ik snap werkelijk niet waarom mensen daar om lopen te piepen. Hoeveel tijd en / of moeite is het om ff te kijken hoe het stekkertje in het apparaat moet ? 1 a 2 seconden ¿ ?
Als je eenmaal de lightning connector of USB-C gewend bent, weet je waarom het is.
Precies. Ik krijg de lightning connector zelfs nog in het donker, dronken en half slapend in een keer in mijn telefoon.
zelf zit ik na te denken zo'n magnetische te kopen.
Eens, alle USB anders dan USB-C hoef ik niet.

@chinco ik zeg ook niet dat de lightning weg moet ;) maar voor het geval er USB gebruikt MOET worden, dan liever de USB-C.

Toch zie ik heel veel voordelen van de USB-C. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn iPad Pro met dezelfde lader opladen als mijn MacBook Pro, ik kan mijn externe opslag aansluiten aan mijn iPad Pro zonder verloofdes/dongels... Als m’n iPhone nou ook USB-C was, had ik helemaal geen oplaadsnoertje nodig, gewoon alles met mijn MBP voeding ;)

[Reactie gewijzigd door iMars op 22 juli 2024 23:45]

Als fervent voorstander van usb-C als de enige standaard, vind ik de lightning stekker toch de betere. Slanker en makkelijker in gebruik.

Jammer dat Apple die niet als standaard vrijgegeven heeft. Tijd om 'm dan maar ten grave te dragen, kan ik al mijn kabels zonder kijken pakken en gebruiken. Nou ja, als ik mijn apparaten vervanger, tzt.
Ik ben met je eens dat micro USB troep is.
Waarom niet mini-B USB? (zulke connectoren vond je op apparaten rond 2005 zoals PSP, digitale camera's en MP3-spelers).
Nee joh, Molex Mega-Fit Is extra robuust en zou je een flinke laptop ook in 1 minuut op 80% kunnen opladen.
Elka standaard is een aanslag op inovatie .
Micro-usb is zó universeel dat je zowat elke micro-usb kabel kan gebruiken
Dus je wil geen USB-C?
Micro-USB is juist helemaal niet zo universeel. Het is leuk dat het kabeltje in veel apparaten past, maar je kan vaak slechts laden met een bepaalde adapter. Ik heb hier apparaten liggen die niet willen laden wanneer de ampère van de adapter te hoog of te laag is. Ik heb apparaten die niet laden/connecten met een PC wanneer je niet de meegeleverde Micro-USB kabel gebruikt. Sommige kabels laden weer sneller dan andere.

Nee, Micro-USB is alles behalve een kabel wirwar killer gebleken.
Ik heb eigenlijk liever dat usb-c vervangen word door lightning. Hebben jullie wel eens prut en pluisjes geprobeerd uit een usb c poort te halen?
Precies dit. daarnaast is de lightning connector ook gewoon veel fijner in gebruik kwa inpluggen.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 22 juli 2024 23:45]

Van de honderden USB-C kabels in kastjes, bij tapijt, stoffige huizeb, mensen hun tas, etc heb Ik nog nooit meegemaakt dat er pluis in zit dat de kabel problemen heeft.

Daarentegen heb Ik veel meer mensen met iPhones gehad die naar mij kwamen ondat opladen langer duurt of niet werkte, bleek de iPhone port vol met pluis te zitten of de lightning aansluiting vervaagd te zijn, of vuil of roest.

Daarnaast kan USB-C veel meer data overdracht (als er ook gebruik van wordt gemaakt, wat na Android 6 steeds slechter werd...), Opladen kan ook sneller met Power Delivery of Quick Charge.

Ik heb veel liever dat alles en iedereen USB-C ging gebruiken waar mogelijk, maar dat wel een standaard komt voor de dikte en type van kabels.
De vooruitgang belemmeren en leidt het stoppen met Lightning juist tot meer afval.

Nee het leidt tot minder cash bij Apple in de pocket.
Ben het wel een beetje zat dat Apple altijd erom heen probeert te lullen en zogenaamde "problemen" te benoemen. Hetzelfde is met hun reparatie beleid, gewoon ratten zijn het.
Wat je tegen het reparatiebeleid hebt snap ik niet. Dan je geen Apple producten wenst is je eigen keuze, maar je reactie raakt kant nog wal.


Volgens mij heeft meer dan de helft hier niet door dat de huidige iPhone 11 nog steeds een lightning connector heeft. wat er aan de andere kant van de kabel zit gaat het hier niet om. Apple reguleert het opladen met een chip in de con.(en geeft fabrikanten de mogelijkheid met MFI, om soortelijke chip te gebruiken) Dat voorkomt juist Mega - Rotzooi aan laadkabeltjes van 1 euro uit China. Mede hierdoor is er meer veiligheid tegen verschroeiende Acc. en schade aan je toestel, dan wel brandgevaar in je slaapkamer waar vaak overnacht je toestel aan de lader ligt !

@jeroen3 goed lezen

[Reactie gewijzigd door Hackus op 22 juli 2024 23:45]

De chip in de kabel doet niets anders dan controleren in welke richting de kabel zit, en zichzelf authenticeren.
Dan pas gaat de kabel "open".

Niets brandgevaar op oplaadbeveiliging.
Nee Apple heeft een punt. Je vergeet even voor het gemak de enorme berg accessoires met lightning connector. Lightning bestaat al veel langer dan USB-C, puur omdat het USB kamp met halfslachtige connectors kwamen. Als Apple plots lightning overboord zou gooien zou dat veel impact kunnen hebben.
Waar het op lijkt dat Apple het geleidelijk zal gaan aanpakken. In tegenstelling tot anderen heeft Apple met al zijn leveranciers een prima eco systeem op lightning. dat kan je niet zomaar dumpen. Over het algemeen is apple niet vies van overstappen naar een goede standaard en kunnen ze dat zeer rigoureus aanpakken.
Maar nu naar USB-C stappen zal veel accessoires waardeloos maken en flinke impact hebben.
Dus waar jij ze ratten noemt, zou je iets verder kunnen nadenken wat de gevolgen zijn.

minder cash? Ik denk dat een overstap naar USB-C hun nu veel meer geld zal opleveren.

In tegenstelling tot laptops en desktops is een overstap van connector bij mobile devices moeilijker. veel accessoires worden onbruikbaar en dongels zullen vaak niet bruikbaar of praktisch zijn.
Ik ben van verschillende dingen geen fan maar dan zeg ik het gewoon op een nette manier. Lullende ratten zit dan niet in mijn woordkeuze.
Kijk, Apple maakt wel meer keuzes waar je over kan discusseren maar je kiest er voor of niet. Ik respecteer iemands keuze die anders is dan de mijne. Ik wil zeker standpunten uitwisselen maar dan met respect, en zonder polariserende taal. #just saying

[Reactie gewijzigd door ellymani op 22 juli 2024 23:45]

Domme praat, reparatie beleid is beter dan menig andere.
Apple is ook groener, alles gaat langer mee.
Apples reparatie beleid is nog niet zo groen als je denkt hoor, als er een klein chipje op je board kapot is vervangen ze het hele board dus zijn de kosten geen 5 euro maar 500 of meer en trashen ze een verder compleet werkend board compleet met Cpu, Gpu en Ram etc. en je moet geen €1000+ producten vergelijken met €500 euro producten want dat word wel vaak gedaan zo komen mensen tot de conclusie dat Apple producten langer mee zouden gaan.
Weet je wel hoe ongelofelijk ruk USB-C eigenlijk is? Dat je bij letterlijk *elke* kabel moet gaan bekijken/bedenken/proberen of het geschikt is voor data, voor alleen opladen, en zo ja hoe snel - is het quickcharge of juist weer niet et cetera. USB-C is leuk als connector maar niet als standaard.
Je mist het punt, en Apple ook. Er zal altijd een berg afval blijven. Want op een gegeven moment heb je zoveel USB opladers, dat ze de weg naar de afvalhoop wel vinden. Apart leveren van gebruiksvoorwerp en oplader, daar moeten we naartoe.
Lekker kort door de bocht met flink wat aannames,

Je weet nog niet eens hoe de wet er uit komt te zien.

En ik ben het wel eens met Apple want als je een nieuwe laad techniek wil gaan ontwikkelen omdat sneller beter of efficiënter is moet je je eerst door een hoop bureaucratie rompslomp heen werken want anders kan je het niet eens toepassen.
wat ik ermee bedoel te zeggen is dat universele laders wel een must moeten zijn, en niet dat je bij apple een 50 euro voor een kabeltje moet betalen terwijl je voor een USB-C kabel minder dan 3 euro betaald.

en dat zelfde ligthing kabeltje van de action niet werkt vanwege dat apple een chip erin heeft gezet die zegt: dit is geen officiele lader, hiermee kunt u niet opladen.
Wat een flauw gedoe. Je kan mij niet wijsmaken dat ze dit niet hebben voorzien toen ze in 2012 met Lightning kwamen, jaren nadat de EU duidelijk had gemaakt wat de bedoeling is. Apple is degene die hier dwars ligt en weigerde om mee te doen met vrijwillige afspraken binnen de industrie. Als ze per se die Lightning stekker willen blijven gebruiken dan mogen ze beginnen met de rechten vrij te geven zodat iedereen ze kan bouwen.

Het is overigens wel een goed punt dat de schade van al die Lightning connectors enorm is. Laten we Apple een heffing sturen om de troep weer op te ruimen.

Ik geloof niet zo dat het de vooruitgang zou remmen. Er is nooit significant verschil geweest tussen de laadsystemen van verschilllende merken. Het een is wat sneller dat het ander maar daar houd het ook wel mee op. En weetje, dat soort verschillen hebben we nog steeds, daar heb je geen aparte stekker voor nodig.
Het is ook een valse voorstelling van zaken dat we nu voor eeuwig vastzitten aan dezelfde stekker. Het is best mogelijk dat we over een aantal jaren besluiten om over te stappen naar een ander soort stekker.

Zelf ben ik vooral benieuwd hoe het met draadloos laden gaat, want het zou me niet verbazen als e over een paar jaar helemaal geen kabels meer gebruiken om onze telefoons op te laden.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 23:45]

Dus toen was micro-isb net zo goed als lightning ... nee ik dacht het niet
Wat veel mensen vergeten is het volgende:
https://en.wikipedia.org/...ple_30-pin_dock_connector
Originally, the Apple dock connector carried
USB,
FireWire,
some controls
and line-level audio outputs.[2][3]
As the iPod changed, so did the signals in the dock connector.
Video was added to the connector. FireWire was phased out of the iPods, which led to a discontinuity in usage of the dock connector.
Micro-usb ondersteunde toentertijd geen beeld en geluidsdoorgave. Het was puur een standaard voor doorgifte van data.

Micro-usb had niet de capaciteit om snel te laden, wat Apple bij de iPads wel nodig. Lightning deed dat al wel.

Zie: https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T
Apple's new port supports an 8-pin connection, which is more powerful than Micro-USB.

Brockerhoof explained that the industry-standard Micro-USB plug only has 5 pins, which wouldn't allow most dock-connector functions to work properly.

The new connector has the ability to carry "audio and serial transmit and receive"—in other words, it doesn't quite do all the tricks that even Apple's existing plug can do.

Basically, if Apple had chosen Micro-USB, the port would only be able to charge and sync the device, not transmit video signals or do other advanced functions.

There would also be issues with charging the iPad, since Micro-USB is relatively low-power. We're sure Apple is going to introduce its newest connector on future iPads, and the pins on a Micro-USB port are just too small. Micro-USB also isn't powerful enough to produce the strong power current that the iPad requires.
De Lightning-aansluiting kon geen audio en Video meer doorgeven, maar puur data, dat dan vertaald moest worden. Vandaar dat je van allerlei adapters hebt.
Apple offers various adapters that allow the Lightning connector to be used with other interfaces, such as 30-pin, USB, HDMI, VGA, and SD cards. The Lightning to 30-pin adapter supports only a limited subset of the available 30-pin signals: USB data, USB charging, and analog audio output (via the DAC inside of the adapter
Wiki geeft ook het volgende aan:
Apple has not publicly discussed microUSB, but various tech news websites state that Lightning might have been used instead of microUSB
because of its compatibility with docks and speaker systems;
[12] the ability to insert the cable in either direction for user convenience;
[13] Apple wishing to maintain control over supply chain of accessories[14]
and the ability to charge a licensing fee;
and the mechanical weakness of USB connectors.
De Lightning-aansluiting is echt stukken beter dan wat micro-usb toen was.

Ondertussen is de usb-standaard dusdanig veranderd dat er uniforme wijzen zijn om Video, geluid etc door te sturen. Voorheen had je aan een usb-dock van Sony niets als je een ander merk telefoon had. De telefoon sprak dan via USB naar het dock in de vorm die Sony had gekozen.

Niet voor niets dat er geen universele docks waren zoals die van Apple om je telefoon/iPod-achtige in te zetten en dan muziek af te spelen.

Ondertussen zijn we natuurlijk veel verder en is het de vraag wat de meerwaarde van Lightning nog is. Maar er ligt wel een hele zooi aparaten die nog met Lightning werken.
Maar Apple heeft zich aan de regelgeving gehouden en uiteindelijk een andere stroomkabel meegeleverd.

Laat ze gewoon alle stroomadapters uit de verpakkingen gooien en eisen dat iedere fabrikant in ieder geval 1 bepaalde manier van fast-charging moet ondersteunen als ze aan fast-charging doen (eigen variant mag natuurlijk ook, als de standaard er maar op zit).
Het is i.i.g. wel sneller, lightning draait op een fractie van de oude USB 2 snelheid.
Incorrect, Lightning heeft wel degelijk support voor USB 3.0 snelheden. Maar dat is niet op alle apparaten aanwezig. (de iPad Pro, die nu USB-C heeft, had dat bijvoorbeeld)
Anoniem: 498327 @NovapaX24 januari 2020 07:00
bron van snelheden op een iPhone? Gaat hier vnl over telefoons.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 23:45]

https://en.wikipedia.org/...Comparisons_with_microUSB

De Lightning standaard kan in elk geval USB 3.0-snelheden aan; of de iPhones dat ook hebben, geen idee maar dat staat los van de snelheden van Lightning.

Je kan tot 96W fast-chargen met een USB-C-naar-Lightning-kabel, dus Lightning kan dat vermogen ook 'gewoon' handelen:

https://support.apple.com/en-us/HT205807
Ik denk dat de support van Apple zelf best wel een goeie bron is voor hun eigen apparatuur......

Maar als je die Wikipedia pagina bedoeld: tsja. Snelheden heb ik óók nog niet direct kunnen vinden maar USB 3.0 is in elk geval wél haalbaar.
Ik kan de reactie van Apple niet serieus nemen.

De ergernis over de talloze standaarden en verloopstekkers is niet bepaald nieuw. Douglas Adams schreef er al over in 1999. 10 jaar later was USB-A de standaard geworden aan de kant van de trafo/wandcontactdoos. Maar aan de andere kant, bij de mobiel, was het nog een puinhoop. Ook de fabrikanten vonden dat, en binnen het Open Mobile Terminal Platform kwam men tot een Universal Charging System. De EU zag dat de industrie aan zelfregulering deed, en nam de beslissing het niet tot wet te maken, maar kwam in 2009 met een memorandum of understanding waarmee fabrikanten zich conformeerden aan deze standaard. Ook Apple heeft deze MoU ondertekend. Apple heeft op dat moment nog de 30-pins dock connector.

Een paar jaar later(!), in 2011, zegt Apple vaarwel aan deze 30-pins docker, maar in plaats van te doen wat ze beloofd hadden introduceren ze opnieuw een nieuw eigen connector, de Lightning connector die we nog altijd kennen.

In een vlaag van arrogantie claimt Apple zelfs dat ze wel degelijk aan de MoU voldoet, want ze verkopen immers een verloopstekker, en de MoU noemt slechts "technische compatibiliteit met micro-USB", nergens staat dat er ook werkelijk een micro-USB poort op de telefoon moet zitten.

Kortom, Apple is met de twee eigen stekker-formaten verantwoordelijk voor een flinke hoeveelheid verloopstekkers. Dat argument kan dus naar de prullenbak!

En het argument dat het afdwingen van een standaard innovatie stopt? Welnee, in 2014 probeert de EU het opnieuw. Dan met USB-C, een op dat moment relatief nieuwe standaard. Als zelf de EU met de techniek meegaat, moet Apple dat ook kunnen.

Apple daarentegen blijft gebruik maken van de Lightning plug, die volgens mij inferieur is aan USB-C. Ik ken de specs niet exact, maar met USB-C kan je een laptop opladen (max 100 Watt), met lightning niet bepaald (max 12 Watt). De data rate van lightning is 486 Mbps, die van USB-C is 10 Gbps. Kortom, Apple lijkt vol te houden aan een (inmiddels) oudere technologie.

Ik was ooit een Apple fanboy, zoals je aan mijn nickname kan zien, maar dit soort volstrekt misplaatste arrogantie van Apple is dermate deerniswekkend dat mijn liefde bekoelt.

Dat gezegd hebbende, ik denk dat dit EU voorstel een beetje als mosterd na de maaltijd komt. USB-C is al de-facto standaard, en hopelijk komt er ook een de-facto standaard voor draadloos opladen.

(Edit: tikfout, argument iets duidelijker)

[Reactie gewijzigd door MacFreek op 22 juli 2024 23:45]

In het door jou aangehaalde document staat
Consumers will be able to purchase mobile phones without a charger, thus logically reducing their cost. They will also be able to purchase much more cost-effective stand-alone chargers than it is currently the case
En dat is eigenlijk de essentie die iedereen over het hoofd ziet. Telefoon kopen ZONDER oplader, wat geen een bedrijf doet. Als men daarmee zou beginnen, dan zouden mensen niet per se een nieuwe lader kopen, foons zouden (in theorie, maar we weten wel hoe dat afloopt) goedkoper kunen worden voor de consument, en de afval berg zou minder worden.

Ik weet niet in hoeverre ik je betoog op haar inhoud moet schatten, omdat je, afgezien of het waar is of niet, over arrogantie begon, wat ik chargerend vind.
Tsja. Bij mij in huis zijn juist de micro-USB-aansluitingen 'afwijkend' van de Lightning-standaard. Dat m'n vrouw nog zo'n Android geval heeft moet ze zelf weten, maar voor de rest is het gewoon Lightning wat de klok slaat.

"De standaard" is dus maar relatief.
Oh de oplaadstandaard leidt tot meer afval, ik dacht dat het verwijderen van de headphonejack en het daaraan gerelateerde opdringen van draadloze oordoppen die vervuilende accu's bevatten de meest vervuilende factor was in het mobiele landschap nadat de smartphone algemeen goed werd. Apple en milieu, ze praten alleen maar in hun eigen straatje.
Dat accu verhaal maskeert het daadwerkelijke probleem: onze wegwerpmaatschappij. Is iets niet mooi meer, stuk of wordt het niet gebruikt? Dan gaat het de prullenbak in ook al kun je het prima een tweede leven geven. Het hebben van een draad of een accu geeft in de praktijk dus ook geen enkel verschil op gebied van milieuvriendelijkheid. Mensen en milieu, ze praten alleen maar in hun eigen straatje ;)

Bewijs? Kijk even naar de discussie omtrent het klimaat zoals de stikstofcrisis, het terugdringen van de CO2 uitstoot en het feit dat scholieren de straat op gaan om te demonstreren.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 23:45]

Er zit gewoon een lightning-> 3.5mm jack dongle standaard bijgeleverd bij iPhones. Dus wat dat betreft wordt er niks opgedrongen, tegengesteld aan wat de 3.5mm-hetze je destijds heeft willen doen geloven.
Correctie, er zat een adapter bij. Dat was natuurlijk heel slim gedaan om tijdens de "hetze" te kunnen zeggen: "zie je nou, gratis adapter dus geen probleem". Ondertussen is die gratis adapter verdwenen en kun je wel degelijk stellen dat het gewoon doorgeduwd is.
Op het nieuwste model moet je dan 9 euro bijleggen op de aanschafprijs van ruim 700 om je 3.5mm te kunnen blijven gebruiken.

Er is pas sprake van doorduwen als het gebruik van 3.5mm accessoires actief zou worden gehinderd, door bijvoorbeeld niet meer compatibel te zijn met dergelijke dongles.

Maar je kunt nu voor 9 euro extra gewoon je headset blijven gebruiken. Big whoop.

Heel dat 'vervuilingsverhaal' met accu's van draadloze headsets gaat gewoon niet op, klaar.
Het is belachelijk dat op een telefoon van ruim 700 euro geen 3.5mm aansluiting zit, een extra dongle zit pas echt niemand op te wachten.
Wen er maar aan. Steeds meer smartphonemakers stappen van de headphonejack af. Volgens een poll hier op Tweakers van afgelopen December was intussen nipt meer dan de helft van de gebruikers over op draadloos. Als mensen toch graag nog die oude connector hebben: prima, koop je die dongle. Anders overstappen op moderne technologie :)
Intussen klinkt de oude technologie nog beter dan de moderne technologie en hoef je niks op te laden als je het wilt gebruiken.
Met goede oordopjes/draadloze koptelefoon merk je echt totaal geen verschil in geluidskwaliteit. Tenzij je altijd al een extra versterker aan je broek had hangen misschien. Daarnaast kan je natuurlijk die bedrade dingen blijven gebruiken met een verloopje, daar niet van. Maar het is gewoon logisch dat de industrie er van afstapt.
Een goede draadloze koptelefoon zal goed klinken, maar een goede bedrade koptelefoon zal beter klinken. Ik heb een SennHeiser Momentum wireless en deze klinkt toch echt wel beter als je de 3.5mm plug gebruikt (de koptelefoon kan beiden). Dus totaal geen verschil merken is overdreven. Is het goed genoeg voor het gros, dat zeker.

En tuurlijk stapt de industrie eraf, minder hardware in de telefoon = minder hardware kosten = meer winst. Ik zeg ook niet dat het geen logische stap is, ik zeg alleen dat nieuwer/moderner is niet altijd beter.
Sarcasm on; Kom ik dadelijk aanlopen met me walkman met super geluid uit draadjes :D
Dat is totaal irrelevant in deze discussie. Jouw persoonlijke keus heeft daar niks mee te maken en is bovendien bijzonder snel gemaakt; je koopt hem gewoon niet als een dongle je enorm tegenstaat. 8)7

Het gaat hier om of er iets (gebruik van draadloze accessoires met vervuilende accu's) opgedrongen wordt of niet. Dat is niet het geval. Einde.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 22 juli 2024 23:45]

Ik vind dat de prijs hierbij niet belangrijk. Je zegt toch ook niet, wat raar dat mijn laptop van 2000 euro niet voorzien is van een diskette poort. Op een bepaald moment verouderen bestaande technologieën gewoon, en dan kan het gebeuren dat ze worden weggelaten.
Die dongle wordt niet meer meegeleverd.
En dan niet meer tegelijk kunnen laden en luisteren met oordopjes.. En nee, ik ga geen"dure" verloopstekker gebruiken.
Je kunt toch gewoon laden met QI?
Think Different ;-)
Waarom? Draadloos laden kan prima. Niks mis mee.
Als jij met een QI lader aan je oren wilt lopen, prima
Waarom zou ik willen laden en luisteren tegelijk? M'n batterijen zijn overdag never nooit leeg... laden doe ik 's nachts en daarmee red ik het tot de middag van de volgende dag.
Omdat daar het oorspronkelijke bericht over ging
En dan niet meer tegelijk kunnen laden en luisteren met oordopjes
Als ik kijk naar bv de originele airpods (en de meeste earbuds), kan je ruwweg zo'n 4 uur luisteren zonder laden. Dat is voor mij in veel gevallen te kort. Nu hebben over-ear koptelefoons doorgaans een langere accu duur (12-13) dus de kans is daar kleiner dat het te kort is. Maar de originele poster had het over oordopes/earbuds.
Maar met draadloze dopjes als Airpods heb je toch geen kabel nodig? Dan kun je dus gewoon opladen, desnoods aan een powerbank, terwijl je luistert. Dus wat is het probleem dan? Of mis ik iets?
Hoe wil je Airpods opladen terwijl ze in je oor zitten? Natuurlijk kan je ze wel 15 minuten uitdoen en in de case opladen, goed voor weer 3 uur.

Wederom... ik zeg niet dat ze heel erg onpractisch zijn, ik ging alleen in op Segafreak83 die zegt laden en luisteren kan niet en daarop het draadloos opladen commentaar.
Bedraad luisteren + niet-wireless opladen kan inderdaad niet tegelijk. Zijn wel weer dongeltjes voor die dat kunnen natuurlijk.. maar 'out of the box' is dat wel een dingetje.

Zelf heb ik m'n Airpods bij lange na niet de hele dag in. Zou 't wel willen maar voor m'n werk heb ik een andere vaste VoIP-telefoon nodig die weliswaar via bluetooth kan pairen máár dan kan ik niet tegelijkertijd bijv. muziek luisteren vanaf m'n iPhone. Gedoe dus.

's Avonds heb ik ze wel regelmatig in maar geen 4 uur achter elkaar..
Ik zou eerlijk gezegd ook absoluut niet meer terug willen naar bedraad. Natuurlijk heb ik argumenten genoemd voor bedraad, maar die wegen voor mij niet op tegen het gemak van draadloos.

Mn draadloze koptelefoon klinkt meer dan goed (ben geen audiofiel). En in bed, in het vliegtuig, op de fiet,etc is draadloos ideaal.
Ja, maar niet als je tegelijk wilt luisteren. Dat impliceert dat je je telefoon met een Powerbank in je zak/tas hebt en de koptelefoon op hebt. In je tas werkt draadloos laden niet.
Daar doelde hij op.
Jemmig wat een afval zeg! Iedereen loopt met de Airpods rond, en dan blijven ze maar extra afval in de doos stoppen, belachelijk! :+
Ik vind dat Apple wel gelijk heeft over de kabels dat het nu meer afval opbrengt maar ze moeten het nu ook niet tegenhouden.

USB-C voor alles maar stilaan afbouwen van de andere kabels, niet zeggen dat de verkoop van lightning, micro-usb of andere kabels meteen stopgezet moet worden.
Ik vind dat Apple wel gelijk heeft over de kabels dat het nu meer afval opbrengt maar ze moeten het nu ook niet tegenhouden.

USB-C voor alles maar stilaan afbouwen van de andere kabels, niet zeggen dat de verkoop van lightning, micro-usb of andere kabels meteen stopgezet moet worden.
Het grappige is dat Apple zelf al jaren usb-c gebruikt, een kennis van mij heeft via haar werk enkel Apple apparatuur(de hele familie: iPad, iPhone, Macbook) ze had een aparte lader nodig voor haar Mac en iPhone, en aparte oortjes voor haar Macbook want die had een headphone jack en geen lighting(de oortjes die bij haar iPhone zaten waren lightning) daarnaast had ze ook nog een usb dongle nodig om haar Apple magic mouse 2 op te laden want die werd geleverd met een usb-a naar lightning kabel, als spijker op de kop kon ik de lader van de Mac gebruiken om mijn Huawei mee op te laden, maar zij kon haar iPhone er niet mee opladen.

Apple haalt(net als sommige andere bedrijven) het milieu er enkel bij als het hun toekomt, ze leveren sowieso kabeltjes bij alle Airpods en iPhone die ze verkopen, dat kunnen net zo goed usb-c kabels zijn, daarnaast heeft iedereen ondertussen al usb-c kabels thuis voor hun anderen toestellen.

Als Apple gewoon "de standaard" zou gebruiken zou er ook geen regeling nodig zijn, en zou evolutie niet tegengehouden worden.

Ook vraag ik mij af of de EU eens eindelijk het voor mekaar krijgt een wet in te voeren, want hier spreken ze al jaren over en het komt er nooit van, hetzelfde met andere dingen(afschaffen zomertijd bijvoorbeeld).
Ahh, de overgansperiode...

Paar usb-c naar lightning kabels of een dock.... Opgelost.

Probleem bestond vroeger ook toen je je USB-muis wilde gebruiken op een computer met PS/2 aansluiting, of je oude printer op een computer die enkel USB had, of je oude VGA monitor op je nieuwe computer met enkel HDMI en DVI.

Ik heb gelijk een usb-c naar usb-b kabel gekocht en gebruik de usb-a poorten van mijn monitor voor de oude accessoires, en de nieuwe iPhones komen standaard tegenwoordig met een usb-c naar lightning kabel..
Ze hebben zelf ook al eens de connector veranderd, toen was afval geen probleem?

Plus die kabels van hun gaan toch al snel kapot, afval heb je toch...
Ze hebben zelf ook al eens de connector veranderd,
En daar kregen ze ongelofelijk veel commentaar op...
Maar niet vanwege het zogenaamde afval.

Daarnaast vraag ik me af hoe apple dat ziet, stel ze krijgen het voor elkaar dat de standaard er niet komt, blijven ze dan tot het einde der dagen deze lightning connector gebruiken?
Immers ook al veranderen ze het over 125 jaar, dan nog heb je hetzelfde afval probleem, waarschijnlijk nog wel meer, gezien het idee dat apple ook blijft verkopen en er dus steeds meer (oude) apparaten op de wereld zijn.
Maar niet vanwege het zogenaamde afval.
Dat klopt en dat heeft dan ook met tijdsgeest te maken. Het hele milieuprobleem is niet iets wat in 2018 is komen aanwaaien, dat bestaat al decennia. In de jaren 80 en 90 waren ze al aan het waarschuwen en daar is niets mee gedaan. Dat heeft als gevolg dat we nu ineens met die hele stikstofcrisis zitten. Dat milieu een probleem is, is dus nog maar sinds kort (jaartje of 2). Apple heeft dan ook jaren bij Greenpeace op de zwarte lijst gestaan.

Tijdsgeest is met heel veel dingen zo: roken, asbest, benzeen, verven met Chroom-6 verf zonder bescherming, etc. Toen wisten we niet wat we er nu over weten en gingen we er ook zorgelozer mee om.

Geldt overigens ook voor de stand van de technologie. Toen Apple met Lightning kwam hadden we geen USB-C, er waren zelfs niet eens plannen voor. Ze wilden vooruit, er was geen connector, wat doe je dan? Had USB-C destijds bestaan dan vraag ik me af of ze überhaupt met Lightning waren gekomen (waarom veel geld aan R&D besteden als je dat gene wat je nodig hebt al bestaat?).
Daarnaast vraag ik me af hoe apple dat ziet, stel ze krijgen het voor elkaar dat de standaard er niet komt, blijven ze dan tot het einde der dagen deze lightning connector gebruiken?
Dat vraag ik me ook af. Het probleem met technologie is dat het zich vrij snel ontwikkeld waardoor veel dingen heel snel outdated worden. Dat heeft een slechte invloed op het milieu omdat het e-waste creëert. Apparaten zijn ook niet bepaald ontworpen met recyling/hergebruik in het achterhoofd. Dit is dus niet een specifiek probleem van Apple maar geldt voor alle elektronica.

Overigens heeft die technologische ontwikkeling ook wel voordelen voor het milieu: hedendaagse apparatuur is een stuk energiezuiniger dan oude apparatuur. Ze scoren op sommigen punten dus goed, op andere punten niet. Ik zou daar wel eens een totaaloverzicht van willen zien.
Idd, ze hebben het zelf veranderd. Of het afval toen een probleem was weet ik niet. Maar ondertussen zijn meer en meer apparaten van Apple die die connector gebruiken.
En de MFI certificaat is er bijgekomen waarmee je officiële Apple kabels hebt van een ander meer zoals belkin die veel minder snel kapot gaan.
Ik begrijp het probleem niet helemaal. De stekker steken we in een stopcontact welke ook niet wereldwijd universeel is. Denk alleen al aan het verschil tussen EU en UK stopcontacten.

Afval is een wereldwijd probleem wat geld voor alle gebruiksartikelen. Met de exponentieel groeiende middenklasse in India en China wordt het heel belangrijk hoe we omgaan met het verwerken van afval. Of een standaardisatie van de aansluiting van een smartphone en dergelijke daaraan gaat bijdragen betwijfel ik.
"De stekker steken we in een stopcontact welke ook niet wereldwijd universeel is. Denk alleen al aan het verschil tussen EU en UK stopcontacten."

Daarom is er o.a. de Europlug gekomen en later de CEE 7/7 en CEE 7/17. De Britten lijden helaas een beetje onder de wet van de remmende voorsprong, exceptionalisme en institutionalisme.

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 22 juli 2024 23:45]

Dat zeg je verkeerd, de Britten leiden onder grootheidswaan. Ze vinden van zichzelf dat ze de beste stekker in de wereld hebben (zoals vele andere dingen). De realiteit is dat ze een moeilijk over ontworpen stekker hebben omdat de rest van hun installaties niet goed zijn. De overheid kon destijds mensen niet verplichten om te voldoen aan hogere kwaliteitseisen en daarom hebben ze fabrikanten maar verplicht om hun apparaten (de stekker) beter te beveiligen.

De Europese stekkers zouden ook gestandaardiseerd moeten zijn, maar in de praktijk valt dat ook vies tegen. Zo wordt er net over de grens in Belgie en Frankrijk gebruik gemaakt van de type E stekker (CEE 7/6), terwijl een groot deel van Europa en Rusland gebruik maakt van de type F stekker (CEE 7/4). En dan niet te beginnen over de type C stekker (Europlug CEE 7/16) en CEE 7/1 (zonder randaarde). Gelukkig zijn al die stekkers wel zo te ontwerpen dat ze met elkaar werken (CEE 7/7), dus wij Nederlanders merken er weinig van.

De realiteit is dat er van type A tot type O best veel stekkers zijn in de wereld. Vroeger deden fabrikanten er een zakje met opzetstukjes bij. Je moest zelf op de lader zetten. De rest werd bijna niet gebruikt. Over afval gesproken.
Slecht voor innovatie zou het zeker zijn. Dat iedereen nu zo blij is met USB Type-C snap ik, maar deze kwamen pas eind 2015 uit op de eerste smartphones, en het begint nu eigenlijk pas sinds 2 jaar standaard te worden.

Daar staat tegenover dat lightning op iPhones al standaard is sinds 2012!! De hype over Type-C begrijp ik als iPhone gebruiker dus ook niet, want ik heb al bijna een decennia een kleine omdraaibare adapter.

Daarnaast werkt lightning nog steeds fijner dan type-c. Type-c is uiteraard sneller, maar als het alleen om lader gaat ‘voelt’ de lightning adapter gewoon fijner en makkelijker in het gebruik.

Als we al die tijd vast hadden moeten zitten aan micro-usb. Bah vreselijk.

Voor Android gebruikers was deze standaard misschien handig geweest. Voor Apple gebruikers had het inderdaad innovatie tegen gehouden en was het alleen maar slecht geweest voor consumenten.
Hmm ik kijk net even naar mijn micro-usb en kan deze ook in beide richtingen inpluggen, dus volgens mij ligt het ook een groot stuk aan je kabel aangezien zelf met micro-usb ik de kabel kan omdraaien.
Weet je zeker dat je het hebt over Micro-USB en niet over USB-C?
Interessant. Nooit eerder gezien. Ziet er inderdaad uit alsof 2 micro-usb aansluitingen tegen elkaar aan geplakt zijn. Werkt dit ook op ieder apparaat?
Hij werkt echt fantastisch op elk apparaat, hij geeft ook zo het echte klik gevoel en zit stevig vast in elk toestel.

heb hem proberen terug te vinden van waar ik die gekocht had maar vind nergens hiervan spijtig genoeg niets terug, de kabel zelf is een platte kabel.

Moest het iemand helpen, de kabel zelf ziet er zo uit:
https://share.icloud.com/photos/0SlKx9RfVn7eFkyClY71mT0iQ

Edit:
heb 1 gevonden maar weet niet of de micro-usb of de usb-a kabel omkeerbaar is:
https://www.gotron.be/omk...nectoren-zwart-1-2-m.html

Edit2:
nog een gevonden maar hierbij is de grote usb kabel omkeerbaar (fijn, wist niet dat dit ook bestond!):
https://www.velleman.eu/p...ntry=fr&lang=nl&id=426626
of
https://www.trust.com/nl/...-micro-usb-cable-1m-black

YouTube video:
https://youtu.be/y1ztjDHkTx0

https://blog.the-ebook-re...es-are-vastly-underrated/

[Reactie gewijzigd door LordMike op 22 juli 2024 23:45]

Aha, echt nooit gezien. Maar als ik dat filmpje bekijk, lijkt er toch wat meer speling opzij te zijn. USB-C is wat dat betreft toch wat robuuster. Maar verder zien die kabels er best goed uit.
Een universele oplaadstandaard. Klinkt goed. Heel veel apparaten zijn al via micro-USB te laden. Als dat naar USB-C zou kunnen verschuiven zou het perfect-ig zijn.

Maar ben ik de enige die aan de laptops denkt? Die hebben in mijn beleving vaak elk nog een eigen soort plug. Als in dát kader de fabrikanten nou eens wat incentives ofzo worden voorgehouden, om tot een standaard te komen... daar zouden we met z'n allen eens plezier aan beleven.

Casus: Je komt met je laptop ergens aan, lader vergeten (of wat ook).. maar wacht, je pakt gewoon een willekeurige aanwezige lader. Net zoals je bij je smartphone doet. Ideaal.

:Y)
Je bedoeld zoiets als de macbooks die via USB-C laden?
Lenovo T480 wat we op het werk gebruiken, zo'n beetje de basis laptop, is ook USB-C hoor.

Van mij mogen ze hun pijlen op laptops richten. Gezien USB-PD & USB-C is het eigenlijk onzin om nog met die barrel-plugs voor laden aan te komen.
Er zijn echter laptops met dedicated grafische kaarten die de USB-PD specs overschrijven. Hoe moeten we die dan opladen/voeden?
Alle draagbare computers (tablets, convertibles, etc) onder de 100w verplicht usb-c icm PD. De rest mag een eigen oplossing verzinnen. Vang je gelijk 99% van de markt mee af.
En wanneer usb-c dan achterhaald is, wie schrijft dan de nieuwe standaard? Gaan een (Europese) commissie voor aan de gang zetten.
Dan moeten er simpelweg voorstellen komen van interessegroepen van stakeholders, zoals bijvoorbeeld het USB-IF. Degene met het beste voorstel wint en krijgt een convenant met de EU (en evt andere landen/overheden).

Dat blijft dan een juridisch bindende afspraak totdat de afspraak af loopt of totdat er een dwingende reden is om af te wijken waardoor er een nieuwe convenant op basis van geaccepteerde voorstellen gemaakt kan worden. Daarin kun je ook nog scherpe deadlines afspreken om evt. sabotage door bepaalde firma's door bijvoorbeeld het uitstellen van besluitvorming tegen te gaan onder het mom van "heb-je-niet-gestemd-dan-stem-je-voor"-principe.

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 22 juli 2024 23:45]

Ik begrijp hoe dat moeten werken. Ik hoop dan dat dat sneller gaat dan bij de Europese standaard net stekker / contactdoos.
https://www.volkskrant.nl...als-een-stekker~b37847c4/
Daar zijn ze al 25 jaar mee bezig.
Ik heb niet zo veel vertrouwen in de slagkracht van Europa op dit gebied.

[Reactie gewijzigd door blissard op 22 juli 2024 23:45]

U heeft niet zo veel vertrouwen in de slagkracht? Wat moet de Europese Unie dan doen? Van de ene op andere dag ineens iedereen verplichten om een andere stekker te gebruiken? Over verspilling gesproken. Dat zou dus betekenen dat iedereen moet investeren in verloopstukjes of zelfs nieuwe apparaten. Tenzij je per direct alle huizen en panden overal in de EU gaat verbouwen is het een nogal onmogelijke zaak om hier verandering in aan te brengen. De huidige type F stekker is een goede samenvoeging van alle stekkers in de EU en kan nagenoeg overal gebruikt worden. Daarna is het een kwestie van heel veel tijd (misschien zelfs eeuwen) dat alle andere standaarden worden weggevaagd door de uniforme afspraak.

Uw vergelijking met elektrische stekkers gaat totaal niet op. Elektrische stekker dragen decennia aan legacy met zich en daarom kan je het niet makkelijk veranderen naar een uniforme standaard. Uw voorbeeld is des te meer reden voor de EU om er nu als de kippen bij te zijn voor al die standaarden uit de hand lopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.