De EU gaat hier van het goede idee uit,... Helaas hebben wij de afgelopen jaren onder druk van de EU afvalverwerkingsbedrijven steeds verder geprivatiseerd. En het gaat zelfs nog steeds door. zie: Marktwerking in afvalsector is een ramp en Privatiseren loopt vaak uit op hogere kosten en slechtere prestaties.
Absoluut mee eens, op één puntje na.
In Nederland zijn heel veel bedrijven vanaf 2000 geprivatiseerd, niet zozeer omdat er vanuit de EU zoveel druk was om dat te doen, maar vooral omdat onze Links-Rechtse regering dit zo graag wilde. Het 1e "paarse" kabinet bestaande uit VVD ("blauw") en PvdA ("rood") heeft veel meer geprivatiseerd als vele Centrumrechtse kabinetten daarvoor. PvdA bleek toch niet de partij van de werknemer en de burger te zijn, maar vooral die voor de grote bedrijven.
enkele .. niet alle .. voorbeelden:
Wij privatiseerden het post-telefonie-telegraaf-bedrijf dat daarvoor eerst moest splitsen in aparte bedrijven. Naast PostNL moesten er, precies op het moment dat die markt begon te krimpen, twee concurrenten komen, waarvan er één al snel opgeslokt werd en de tweede pasgeleden. In de ons omringende landen is de postmarkt echter nooit geprivatiseerd.
De van Rijkspostspaarbank naar Postbank hernoemde banktak fuseerde al snel met de Nederlandse Middenstandsbank en verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden tot Internationale Nederlanden Groep en inmiddels zijn de verzekeringstakken van die beide banken in NN opgenomen dat zelf binnen het concern nog wel zijn eigen status houdt.
De telefonietak, KPN is een internet en televisie-bedrijf geworden en concurreert nu met het fusieresultaat van alle lokale (gemeentelijke en provinciale) kabeltelevisie-bedrijven die zich ook al tijden met internet bezighouden zodat deze markt in feite een duopolie is geworden zonder marktwerking maar wel een heel grote melkkoe voor een buitenlands mediabedrijf.
De zorgverzekering is geprivatiseerd met als gevolg dat de kosten de pan uit rezen. Inmiddels is een tweede kostenstijging aan de gang die andere oorzaken heeft, en waarvan men heel hard roept dat dat die nog groter zou zijn zonder deze privatisering. Blijkbaar is het geloof in marktwerking bij de overheid nog steeds heel groot.
Dat laatste blijkt ook uit de geplande opvolger voor DigiD, Identisys, welke door een zestal commerciële aanbieders moest worden aangeboden maar plots, zonder duidelijke reden is gestaakt, of de proef met iDIN van de banken. Ook de variant voor het MKB, eHerkenning moet een betaalde dienst worden, wat wel blijkt uit de uitlatingen van de betrokken minister, de afgelopen 2 maanden.
De EU heeft haar neoliberale principes heilig verklaard ...
Klopt, de EU moet zoveel mogelijk lijken op de VS, inclusief een zo groot mogelijke interne markt waar grote internationale bedrijven hun sap uit kunnen persen.
Allemaal omdat een stel hoge heren heel ondemocratisch ons een neoliberale inrichting opleggen en die heilig verklaren omdat het het grootkapitaal dient.
Vergis je niet in de lobbykracht van die grote bedrijven. De milieubeweging weet ook zijn mannetje te staan. De arbeiders- en vakbeweging kan daar niet meer tegenop nu de burger zich in zijn natje en droogje voorzien voelt en is ingeslapen. Verdeel- en heers heeft geslaagd.
We moeten echt naar een democratisch Europa die op gezonde en flexibele grondslagen is gebouwd, waarin het belang van de volkeren weer voorop komt te staan.
Ik was ook altijd voor Europa, voor een gezamelijke munt en samenwerking, maar we zien tot wat een monsterlijk gedrocht het is gemaakt door de machthebbers in de lidstaten en de grote marktpartijen. Dit komt niet meer goed.
Misschien een paar links:
Libertarische visie:
https://www.vrijspreker.n...een-reus-op-lemen-voeten/
Stukje geschiedenis:
https://bijbelenzo.wordpress.com/2012/10/23/europas-tenen/ niet verder lezen als tot de kop Vandalen.
De vier metalen van het gouden hoofd, zilveren borst en armen, koperen heupen en ijzeren heup en benen verwijzen naar de vier beesten in het volgende stukje:
https://bijbelenzo.wordpr...-vier-beesten-van-daniel/
Dit zijn achtereenvolgens Babylon, Medo-Perzië, Griekenland en Rome. Rome splitst in twee delen (West- en Oost-Romeinse rijk), de benen en die hebben 10 tenen, van ijzer en leem. IJzer en leem binden niet. De 10 tenen zijn de de koninkrijken die uit Rome voortkomen en ook de 10 hoorns van het vierde beest. De kleine hoorn die daartussen opkomt is de opvolger van het Romeinse rijk.
De Brexit toont aan dat leem en ijzer zich niet mengen en de tenen uit elkaar dreigen te vallen.