Deze wetgeving is al meer dan 10 jaar bezig en komt uit een tijdperk dat zo'n beetje elk type telefoon een eigen lader had.
Dat is waar degene waar je op reageert ook op doelt. Destijds hadden we een fragmentatie van opladers, vandaag de dag niet meer. Welk nut dient deze wetgeving in een wereld waarin alle opladers voor smartphones een USB-A of USB-C aansluiting hebben? Welk probleem lossen we hier dan op?
Dat antwoord staat onderaan mijn reactie.Onder druk van de EU is bijna elke fabrikant toen overgestapt op een vorm van USB en een USB aansluiting op de adapter.
Exact, dus waarom is de wetgeving dan nog nodig? Je kunt deze wetgeving dan ook niet exact "mosterd na de maaltijd" noemen. De gewenste situatie hebben we namelijk al.
Apple is er zo'n beetje eigenhandig verantwoordelijk voor dat de wetgeving nu afgedwongen wordt
Sja, ik kan niet anders zeggen dan dat dit gewoon anti-Apple gezwets is aangezien er heel wat fabrikanten Apple al zijn voorgegaan met kritiek op deze wetgeving. Bovendien voldoet Apple al aan de wetgeving aangezien al haar opladers al zijn voorzien van USB-A of USB-C (net als de concurrentie).
De kritiek gaat dan ook niet over dat USB stukje maar over het verplichten van een specifieke standaard in wetgeving. Wetgeving is namelijk iets waar je vaak minstens 5 jaar voor nodig hebt en we weten hier allemaal hoe hard de technologie kan gaan in 5 jaar tijd. De fabrikanten zijn bang dat ze niet over kunnen naar nieuwe connectoren zoals de opvolger van USB-C. Ze zullen dan eerst de politiek moeten afwachten omdat zij de wet moeten aanpassen. De EU lijkt niet doof te zijn geweest voor deze kritiek:
Het parlement stelt dat de regels om de zoveel tijd afgezet moeten worden tegen de technische vooruitgang, waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld nieuwe usb-generaties.
De vraag is nu of de fabrikanten dit acceptabel genoeg vinden en denken hiermee in de toekomst uit de voeten te kunnen of dat ze het nog steeds als probleem zien bij het kunnen omschakelen naar een nieuwe connector (bijv. de opvolger van USB-C, USB-D).
Maar zelfregulatie van de markt heeft niet voor de nodige oplossingen gezorgd, dus wordt er nu ingegrepen.
Dan ga je zelf niet lang genoeg mee. We hebben al jaren USB-A en USB-C op de opladers zitten. Wat moet die wetgeving hier nog aan toevoegen? Het enige wat ik me kan bedenken is dat dit alleen gedaan wordt om problemen uit het verleden in de toekomst te voorkomen en om stap 2 te zetten. Een blik in de resolutie die nu is aangenomen laat dat ook zien:
9. dringt er bij de Commissie op aan ervoor te zorgen dat consumenten niet langer worden verplicht met elk nieuw toestel nieuwe opladers te kopen, zodat er jaarlijks minder opladers worden geproduceerd; is van mening dat ontkoppelingsstrategieën meer milieuvoordelen zouden opleveren; benadrukt tegelijk dat bij maatregelen met het oog op ontkoppeling mogelijk hogere prijzen voor de consument moeten worden vermeden; onderstreept voorts dat ontkoppelingsstrategieën samen met een universele oplaadoplossing moeten worden ingevoerd, omdat de doelstellingen van de richtlijn anders niet zouden worden verwezenlijkt;
De EU wil de hoeveelheid afval reduceren. Ongebruikte opladers die in een lade liggen weg te stoffen of die uiteindelijk in de prullenbak eindigen worden gezien als afval. Bovendien wordt ook veel grondstof gebruikt om de opladers te produceren waar dan niks mee wordt gedaan. Dat is een onnodige aanslag op Moeder Aarde. De EU is destijds begonnen om de aansluitingen te standaardiseren maar dat lost bovenstaande nog niet op. Ze moeten daarvoor uiteindelijk naar de situatie toe dat er bij producten geen opladers worden meegeleverd (of tegen een soort van boetebedrag, zeg maar het systeem wat we nu hebben met plastic tassen).
Dat milieu-aspect wordt ook in deze resolutie vermeldt:
G. overwegende dat jaarlijks ongeveer 50 miljoen ton elektronisch afval wordt gegenereerd, met een gemiddelde van meer dan 6 kg per persoon per jaar; overwegende dat de totale productie van elektronisch afval in Europa in 2016 in totaal 12,3 miljoen ton bedroeg, wat overeenkomt met gemiddeld 16,6 kg per inwoner[2]; overwegende dat dit een onnodige ecologische voetafdruk achterlaat, die kan worden verminderd;
H. overwegende dat het Parlement in het kader van de Europese Groene Deal heeft aangedrongen op een ambitieus nieuw actieplan voor de circulaire economie dat de totale voetafdruk van de productie en de consumptie in de EU ten aanzien van milieu en hulpbronnen te verminderen, met als voornaamste prioriteiten hulpbronnenefficiëntie, nul verontreiniging en afvalpreventie;
I. overwegende dat de consumententrends in de afgelopen tien jaar laten zien dat steeds meer mensen meer dan één apparaat bezitten en dat de levensduur van bepaalde radioapparatuur, bv. smartphones, korter wordt; overwegende dat oudere apparatuur dikwijls vervangen wordt omdat ze als achterhaald wordt beschouwd; overwegende dat als gevolg van deze trends nog meer elektronisch afval wordt geproduceerd, waaronder opladers;
J. overwegende dat consumenten veel verschillende opladers voor soortgelijke, op batterijen werkende apparaten bezitten, gebruiken en vaak bij zich hebben; overwegende dat het huidige overaanbod aan opladers buitensporige kosten en ongemak voor de consumenten met zich brengt en een onnodige ecologische voetafdruk achterlaat;
Er is echter nog een punt die men mist ondanks dat het in het artikel hier wordt genoemd. De EU lijkt nog een stap te zetten, namelijk het verplichten dat kabels en opladers gerecycled kunnen worden:
8. is van mening dat de Commissie wetgevingsinitiatieven moet overwegen om ervoor te zorgen dat in de lidstaten meer kabels en opladers worden ingezameld en gerecycleerd;
Dus welk probleem lossen we met deze wetgeving op? Het probleem dat we allerlei kabels en opladers hebben die we niet gebruiken omdat ze simpelweg door onze strot worden geduwd (lees: ze worden meegeleverd of we dat nou willen of niet) waardoor we enorm slecht met onze grondstoffen en planeet omgaan. Dat lukt alleen als de EU ook serieus naar de kritiek van diverse partijen (milieu-organisaties, fabrikanten, etc.) luistert en er ook daadwerkelijk iets mee doet.
[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 17:22]