Europees Parlement wil dat er nog voor juli regels voor universele lader komen

Het Europese Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin het de Europese Commissie oproept om uiterlijk juli dit jaar met strengere regels voor universele opladers te komen. Ook wil het parlement dat draadloze laders met zoveel mogelijk smartphones werken.

Het Europees Parlement heeft de resolutie donderdag met 582 voor- versus 40 tegenstemmen en 37 onthoudingen aangenomen. In de resolutie staat dat de Europese Commissie tot juli heeft om met strengere regels voor een 'universele oplader voor mobiele telefoons en andere kleine en middelgrote radioapparatuur' vast te stellen. Dat kan door een aanvulling van de delegated act van 2014 of desnoods door wetgeving.

Het parlement stelt dat de regels om de zoveel tijd afgezet moeten worden tegen de technische vooruitgang, waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld nieuwe usb-generaties. Daarnaast staat in de resolutie dat fragmentering bij draadloos laden voorkomen moet worden met maatregelen die de interoperabiliteit moeten waarborgen. Momenteel is Qi met afstand de meestgebruikte standaard voor draadloos laden.

De oproep is ook om initiatieven te starten voor recyclen van laders en kabels en om ervoor te zorgen dat consumenten niet steeds een nieuwe lader hoeven te kopen als ze een nieuw apparaat aanschaffen. De regels uit 2014 moesten al het gebruik van een universele lader bevorderen, niet door een verplichting maar door de industrie aan te moedigen. Door het wel te gaan verplichten wil het parlement de hoeveelheid elektronisch afval verminderen. Apple heeft zich tegen de verplichting gekeerd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-01-2020 • 17:53

210

Submitter: AppleFan2007

Reacties (210)

210
199
135
16
1
54
Wijzig sortering
De vraag is: op welk punt moet het universeel zijn? Stroom/Spanning? Communicatie protocol? PD? Switching vs. Linear? Draadloos vs. bedraad? USB protocol vs. USB poort? Alleen aan de oplader kant? Alleen aan de interconnect? Alleen aan de device? Aan alle kanten? Zelfs met puur USB-C als stekker en USB-PD als protocol en delivery standaard ga je er niet komen, al was het maar om de verschillen tussen de USPs die per snellaad systeem verkocht worden.
Zou handig zijn als iedereen zich aan USB-C zou houden en niet zoals Apple bewust weer afwijken van welke standaard dan ook.

Spanning is nu ook bij alle telefoons hetzelfde de 5v, hetzelfde bij laptops met 19v.
Of een adapter nu 2a of 5a levert maakt niet uit, je adapter levert gewoon niet meer en dan duurt het opladen gewoon langer.

Wanneer je een niet Apple adapter aansluit werkt bepaalde functies gewoon niet, maar zou je het toestel in iedergeval redelijk normaal kunnen opladen in iedergeval.

Ik heb dat nooit begrepen, zoals hier een kast vol adapters met allemaal andere stekkers terwijl het allemaal 5v en 2a zijn bijvoorbeeld, maar elk fabrikant hangt daar weer een eigen stekker aan.

Bij Android is het redelijk standaard, meeste telefoons hebben wel usb-c (Nieuwere modellen).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 17:22]

Die kast vol met allerlei verschilldende stekkertjes zijn geen Apple stekkertjes dan (of maar een paar). Apple heeft tot op heden drie stekkers gebruikt op mobiele apparatuur: 30 pins connector, Lightning (ouder dan USB-C!) en USB-C (alleen op iPad Pro's AFAIK). De stap van 30 pins naar Lightning was een grote stap voorwaards, en die wordt sinds die tijd op vrijwel elk apparaat van Apple gebruikt. Zelfs mijn toetsenbord heeft er een.

De laders zijn allemaal gewoon USB laders, sommige met wat meer amps dan anderen, maar allemaal werken ze gewoon met je iPhone. Ook USB laders van andere leveranciers.

Ik snap echt het probleem niet. Had de EU graag gezien dat iedereen destijds gestandaardiseerd was op microUSB? Hadden we nog met die fragiele, niet omdraaibare connectortjes zitten kloten die geen hogere laadstromen ondersteunen, geen sneller datatransport, geen HD video, geen...
De EU eist dat er samengewerkt wordt op het gebied van laders, en niet dat er voortgang geblokkeerd wordt. Zie ook hieronder het bericht van Bonnom.
Als Apple gewoon USB-C had ondersteund op hun telefoons dan was waarschijnlijk niemand in het europees parlement hier wakker van geworden.
Laat dat nou de aanleiding zijn.

Je laatste zin lijkt op een poging tot framen. Klopt dat?
Ik heb maar 1 zin geplaatst :+

Wat ik bedoelde was dat het europese parlement ook alleen maar iets is gaan doen omdat het nu om smartphones van apple gaat.

Er zijn in de tech industrie zo ontzettend veel kabels, voedingen, en extra dingen die je bijgeleverd krijgt bij elektronica waar je nooit iets mee doet. Ja de berg met opladers is groot. Maar de totale berg overbodige over verouderde elektronica is vele malen groter.
Iedereen kent wel die grap dat op elke zolder een doos staat met allerlei kabels die je nooit weggooit want stel dat je die ooit nodig hebt. Of de enorme dozen VGA kabels en EURO stekkers die op elke IT afdeling te vinden zijn.
USB-C bestond nog niet toen ze met Lightning kwamen.
Daarom is het ook een kwestie van goed lezen ;)
Apple heeft tot op heden drie stekkers gebruikt op mobiele apparatuur: 30 pins connector, Lightning (ouder dan USB-C!) en USB-C (alleen op iPad Pro's AFAIK).
Dat klopt voor geen zak. Apple gebruikt gewoon standaard USB op alle adapters. En PD is ook gewoon standaard USB-C PD. Qua Stroom en Spanning is het ook niet correct, met PD kan je diverse combinaties maken qua limiting en uiteindelijke stroom.

Ik weet ook niet wat voor kast met stekkers jij hebt, maar behalve diverse DC-barrel jacks heb ik geen 'verschillende' USB stekkers. Het is allemaal gewoon USB.
Zoals John ook al zegt, wat gaan ze standaardiseren?
Apple houd zich bijvoorbeeld al wel gewoon aan USB / USB-C aan de oplader kant.

Oplaad protocollen zijn overal anders, ook binnen Android. (Quick Charge, VOOC, PD, etc.)
We hebben het niet over een totale inteface maar een laadaansluiting. Een basis USB-C aansluiting zonder een fastcharge proccol kan al voldoende zijn. Een sterk marketing punt van Apple maar tegelijk ook vervelend en duur is hun eigen poort met ook nog eens een controle detectie op originele accesoires. Het zou hun inovatie tegenhouden twerijl we op de hedendaagse micro USB en de opkomende USB-C ook dezelfde mogelijkheden zien
En dan komt usb-d, maar dat is dan verboden in de EU. Als ze dit 5 jaar geleden hadden gedaan had nu iedereen verplicht aan micro-usb vastgezeten. Zie je het probleem met dit soort wetgeving?
Dit is niet waar. In het artikel staat dat ze regelmatig de wetgeving zullen herzien en daarbij rekening houden met nieuwe technologische ontwikkelingen.

In het originele document staat:
"Without hampering innovation, the EU executive should ensure that the legislative framework for a common charger will be “scrutinised regularly in order to take into account technical progress”. MEPs reiterate that research and innovation are vital to improve existing technologies and come up with new ones."

edit: opmaak

[Reactie gewijzigd door Bonnom op 22 juli 2024 17:22]

Want de EU staat bekend om het handig en vlot implementeren van wetgeving? Je mag pas een nieuwe poort gebruiken zodra het een standaard is, maar om een standaard te worden moet het gebruikt worden.

Denk je dat een concurrent voor QI levensvatbaar is als niemand deze mag gebruiken in de EU totdat het standaard/compatible is? Doei markt hallo monopolie.
Nee, een standaard wordt ontwikkeld door een consortium voordat ze wordt toegepast. Geen enkele fabrikant gaat USB-D gebruiken zolang het nog in ontwikkeling is.

In de wetgeving staat dat deze standaard dan vervolgens de nieuwe norm kan worden. Eens dat niet geheel duidelijk is wat de procedure vervolgens is.

Vervolgens verbaas ik me over je opmerking "doei markt hallo monopolie". Het doel is een standaard zodat de consument met een oplader diverse devices kan opladen. Dat is afgedwongen door een overheid en dat noemen we dan een STANDAARD. Als een bedrijf een standaard dicteert, en anderen niet toelaat om dit ook toe te passen, noemen we dat een MONOPOLIE. Iemand die er even over nadenkt ziet meteen dat een generieke standaard waarvan elk bedrijf gebruik kan maken dus niet leidt tot een monopolie.
Want de fabrikanten staan er bekend om standaarden in te voeren als ze geld kunnen verdienen aan tijdelijke accessoires?

Het is geen zwart-wit wel of niet, maar een machtsevenwicht tussen fabrikanten en de EU.
Eens. het vastleggen dan 1 type plug is misschien niet de juiste stap, maar het vastleggen dat iedere fabrikant gebruik dient te maken van dezelfde standaard(en) is dan beter met het oog op toekomstige connectoren.
Apple gebruikt gewoon al USB-C laders dus ik zie zowel jou punt als dat van Apple niet, mijn 2019 iPad Pro heeft een USB-C lader, idem mijn MacBook, de iPhone laadt ik draadloos op maar ik heb ook een USB-C naar lightning snoertje dus: de lader kan zonder problemen USB-C zijn zonder enkel probleem.

Micro USB is een stupide soort USB los ervan dat ik die connectors makkelijker handmatig kan solderen dan de USB-C variant, maar er zijn genoeg mensen die apparaten met micro USB stekkers naar de knoppen helpen. Lighting en USB-C zijn op dat punt gewoon vele malen beter omdat de richting waarop je het insteekt niet boeit (dat wist je vast al, maar goed even voor de duidelijkheid).
Apple gebruikt die niet standaard, mij Ipad Gen7 2019 heeft gewoon een lightning aansluiting.
Hij had het niet over standaard, hij had het over de pro versie. De enige ipad met usb c.
En aan de andere kant? Usb-a of c, gestandaardiseerd dus.
Ja en nee, je moet dan nog steeds die kabel bij je hebben.
Een kabel heeft 2 kanten, als 1 kant niet gestandaardiseerd is is het geheel niet standaard.
Aangezien het over een lader gaat en niet een datakabel kan het geinterpreteerd worden als usb-c naar de stekker dat in dat land gebruikt wordt.
Uiteraard wist ik dat en ook voor Micro-USB zijn er stekkers die je in beide richtingen kunt prikken, helaas geen standaard geleverde plug..
Das inderdaad jammer dat de BREXIT in aantocht is. De Engelse hebben andere stekkers.
Als je dan toch consequent wilt zijn, dan hadden ze dat jaren geleden op moeten pakken
De stopcontacten en bijbehorende stekkers (met of zonder randaarding) kan je nu ook niet in heel Europa gebruiken heh. In Italië gebruiken ze bijvoorbeeld al stopcontacten met een gecentreerde aardpen waardoor onze stekkers niet passen.

Niks is zo anti universeel als stopcontacten in deze wereld
Twee pins eurostekkers (dunne pinnen) passen in Italiaanse stopcontacten als deze:

https://www.vimar.com/cac...-10a-p11-bianco.57133.jpg

... wat daar niet in past is een 16A-stekker met dikke pinnen, het stopcontact moet gemaakt zijn voor grote stroomsterktes. Zo'n stopcontact ziet er als volgt uit:

https://www.vimar.com/cac...a-p17-11-bianco.57135.jpg

16A is heeft in de Italiaanse standaard dikke pinnen die iets verder uit elkaar staan en bovenstaand stopcontact heeft uitsparingen voor beide typen.

Wat je in Italië steeds vaker tegenkomt is deze:

https://www.vimar.com/cac...e-antibatterico.57612.jpg

... dat is een kruising tussen de Italiaanse en Duitse stekker en die accepteert ieder type stekker.
Maar gelukkig zijn er verwisselbare netsnoeren, met een universeel deel in het apparaat. En de 'platte stekker' past ook op heel veel plekken gewoon in het stopcontact, of dat nu penaarde of randaarde heeft (maar niet in het VK, inderdaad).
Het VK moet zich nog aan alle EU regels houden tot het einde van dit jaar, ook de nieuwe.

Verder is er in de EU nog veel meer onderscheid op stekkers, zelfs Belgie en Nederland hebben al verschillende stekkers (aarding, speelt minder een rol voor gsm laders)
Verschillende stekkers?
Zowel de eurostekker als de geaarde stekker zijn juist vrij goed uitwisselbaar tussen Belgie, Nederland, en de meeste andere europese landen.

Ik denk dat europese netstekkers juist een mooi voorbeeld zijn van hoe je ondanks verschillende gebruiken en verschillende backward compatibility toch prima universele stekkers kunt gebruiken.
Als men een goed onderhandelingsprotocol afspreekt zijn er meerdere standaarden naast elkaar mogelijk.
Het draadloze laadstation kan gewoon naast de bedraade versie gebruikt worden. Als het draadloze laadstation wordt meegeleverd en via de standaard stekker kan worden aangesloten, dan is het in zelfs mogelijk om de aansluiting van de telefoon weg te laten. Dit ligt natuurlijk wel aan de beschrijving in de uiteindelijke tekst.

Met zo'n onderhandelingsprotocol zal elke lader en telefoon zal een aantal standaard protocollen moeten ondersteunen, maar als men het goed implementeert is er daarnaast nog mogelijkheid om nieuwe protocollen toe te voegen.

Wel jammer dat ze alleen het opladen van de telefoons aan willen pakken. Als men nu gelijk de laptops en andere elektronica mee had genomen was dat wel zo handig geweest. Nu blijf ik zitten met drie opladers voor verschillende laptops in huis. In het geval van Dell past een andere lader wel in de connector en de specificaties van de laders komen ook overeen, maar de Dell vertikt het gewoon om op te laden. De Dell lader vertikt het weer om de oude HP op te laden. Dat soort praktijken moet ook verboden worden.
Helaas is een protocol afspreken blijkbaar ook al moeilijk genoeg; USB-C PD is een voorbeeld van zo'n protocol, maar het blijkt toch moeilijk voor bedrijven om zich er netjes aan te houden. Soms gaat dat per ongeluk (zoals de Raspberry Pi) en soms expres (CCA kabels en een PD spec die 100W zegt te consumeren waarna de kabels dus smelten). En dat om letterlijk centen of minder dan een cent per product te besparen.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 17:22]

Daarom ook eerst een onderhandelingsprotocol zodat de toestellen samen uit kunnen zoeken wat de beste of snelste methode is die door allebei wordt ondersteund. Zo'n onderhandelingsprotocol heeft voor alle partijen voordelen. Als er voordeel te behalen is dan kunnen de partijen ineens goed met elkaar overweg.

Natuurlijk zijn er altijd fabrikanten die tot de laatste cent willen bezuinigen en de veiligheid niet zo nauw nemen. Smeltende kabels en opladers, oververhitte accu's zullen helaas blijven voorkomen.
Dat protocol bestaat al en heet PD. Los van PD heeft USB ook het ingebouwde data-based protocol dat hetzelfde doet, en daar voor had je resistive dividers die het ook prima doen.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 17:22]

Spijtig dat ze het ook niet direct verplichten voor laptops, ik zit met tonnen soorten laptops...

nu zoek ik enkel nog laptops met usb-c lader voor niet meer al die miserie te hebben
2014/53/EU:

"Met name mobiele telefoons die op de markt worden aangeboden moeten compatibel zijn met een universele lader."

Implementaties bemoeien ze zich niet mee, ze willen gewoon 1 type en zijn het kotsbeu dat het na 9 jaar nog niet gelukt is, en dat de (Apple-)lobby heeft gewonnen. Ze refereren ook regelmatig aan Gretha Thunberg in het debat:

https://www.europarl.euro...:39:11-616&date=20200113#
Dat gaat wel een beetje ver. Telefoons zijn gewoon compatible met alle USB opladers. Stel dat je niet de lader, maar ook eventuele kabels en telefoons er bij gaat betrekken, dan is het een ander verhaal. Behalve dat je USB-C, micro-USB en Lightning hebt, heb je dan ook diverse non-PD laadstandaarden.
Stel dat je niet de lader, maar ook eventuele kabels en telefoons er bij gaat betrekken, dan is het een ander verhaal.
Waarom wordt er zo gemakkelijk vanuit gegaan dat de kabel en de aansluiting met het toestel hier niet meegenomen worden?
In heel de ontwerpresolutie is momenteel geen onderscheid tussen het stuk in het stopcontact en de kabel. En op zich ook logisch, beiden horen samen.

Handig dat er vaak een USB-A connectie tussen zit (maar ook vaak 1 geheel), maar dat is een technisch onderscheid. Interessant blijkbaar voor tweakers, maar niet van tel voor de rest van de wereld.

En ondertussen zijn de Europese parlementsleden foto's van gsm-aansluitingen aan het tweeten :Y)
In de ontwerpresolutie spreken ze over een oplader en het opladen, niet over kabels. Wel over het feit dat het opladen en de opladers betrekking hebben op telefoons en kleine en middelgrote radioapparatuur. Om dat het aanduiden met de juiste bewoording heel belangrijk is gaan we er dus van uit dat het niet over kabels gaat.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 17:22]

Oplader is dan ook een duaal begrip, zowel te gebruiken voor het technische stopcontact-deel met USB-A aan de andere kant, maar ook voor het algemeen geheel van adapter en kabel (die ook in 1 stuk voorkomen).

Er is geen enkele reden waarom de regulering de aansluiting in het toestel niet zou meenemen.

Kris Peeters, Europees parlementslid en 1 van de 582 voorstemmen, tweet in elk geval al foto's van gsm-aansluitingen, in het bijzonder USB-C vs Lightning.
https://twitter.com/peeters_kris1/status/1222841416130486272
Tsja, als alles wat op Twitter staat correct was hadden we al wel een derde wereld oorlog. Ik denk dat de mensen in de politiek niet bepaald verstand van de technische zaken hebben, en ook niet van het juiste woordgebruik. Mensen noemen ook hun laptop adapter 'de batterij', dat maakt het ook niet correct.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 17:22]

Ze hebben geen verstand van technische zaken. Daarom dat ze het conceptueel bekijken. Een oplader is hetgeen nodig is om het toestel op te laden, kabel inclusief. Dat er soms nog een USB-A connectie tussen zit is technisch leuk (kan je de lengte nog eens wisselen), maar veranderd het concept oplader niet.

Ik denk dat mensen uit de techniek soms dan weer iets te hard focussen op technische termen. De term oplader wordt ook best algemeen gebruikt.
Lijkt mij juist niet iets wat er bij hoort. Ik zou bijna willen stellen dat het verplicht moet zijn afneembare kabels te hebben, en dan daar gewoon op standaardiseren. Dat is zowel praktischer als realistischer. En boven dien niet technisch (i.t.t. wat jij steeds aanhaalt). Als je technisch wil hebben moeten we het over PD vs. resistive ID vs. nieuw protocol laten gaan en er echt in duiken. Voor de meeste mensen is het vrij duidelijk dat je een telefoon, een draadje (als je niet draadloos wil laden) en een blok wat in het stopcontact of auto 12v aansluiting gaat. Loop anders door een random parkeerterrein en kijk hoe veel mensen een 12v-USB adapter hebben. Die hebben of twee draadjes van lengte en kwaliteit naar smaak, of gebruiken de kabel die ze al hadden op alle opladers (werk, auto, thuis).

Ik vraag me ook steeds meer af welk 'probleem' ze nou willen oplossen. Elke oplader van de laaste 10 jaar is al USB. Wat er dan nog op je telefoon zit is bijna niet relevant meer. Het 'probleem' van vroeger dat elk apparaat z'n eigen moeilijk verkrijgbare aansluiting had met non-standaard voltages, protocollen en beveiliging is met de eerste regelgeving al goed aangepakt; de winst die er nu nog te halen valt is zo marginaal dat je je af kan vragen of de investering van mensen in een politieke organisatie het nog waard is. Beetje hetzelfde als 'solar roadways' en 'thuis water besparen'. Je kan je tijd en middelen maar 1x uitgeven, dan beter aan iets wat echt wat oplevert dan iets wat misschien 0.5% verbetering oplevert t.o.v. industriele sectoren.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 17:22]

Ik zou bijna willen stellen dat het verplicht moet zijn afneembare kabels te hebben, en dan daar gewoon op standaardiseren.
Zou zeker goed zijn! De kabel is juist het belangrijkste deel van de oplader.

Zoals je zelf vermeldt laden veel mensen ook op via de auto, de laptop of een powerbank. Daarom wil je juist standardisatie op de kabelaansluiting zodat iedereen hetzelfde soort kabel kan gebruiken.
Anoniem: 1246108 @SD200031 januari 2020 09:14
Waarom wordt er zo gemakkelijk vanuit gegaan dat de kabel en de aansluiting met het toestel hier niet meegenomen worden?
In de Nederlandse resolutie gaat het specifiek over opladers.
In heel de ontwerpresolutie is momenteel geen onderscheid tussen het stuk in het stopcontact en de kabel. En op zich ook logisch, beiden horen samen.
Jawel, het gaat specifiek over laders. Kabels worden slechts eenmaal genoemd in de resolutie, maar dan gaat het slechts over kabels recyclen, niet over een universele kabel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1246108 op 22 juli 2024 17:22]

Uiteraard, omdat het geheel ook gewoon oplader genoemd wordt.

Een oplader voor een laptop omvat ook de kabel en aansluiting naar de laptop.
Idem voor opladers voor elektrische fietsen/auto's, elektrische scheermachines, tandenborstels. Waarom zou er een uitzondering zijn voor smartphones?

Je kan ook opladen via de auto-aansluiting of de powerbank, in jouw definitie ben je dan aan het opladen zonder oplader.

[Reactie gewijzigd door SD2000 op 22 juli 2024 17:22]

Anoniem: 1246108 @SD200031 januari 2020 13:32
Dit is niet waar. Als je in een winkel een oplader voor een telefoon koopt krijg je geen kabel, die moet je apart kopen. Jij leest deze resolutie dus zeer creatief, en verzint er zelf wat bij. :)
Ik heb anders gewoon een oplader met vaste kabel liggen hoor, in 1 stuk, zo te kopen ;)
Even wat nuanceren: 1. Ze zijn het niet kotsbeu dat het na 9 jaar nog niet gelukt is, en dat de (Apple-)lobby heeft gewonnen. Ze vermelden Apple zelfs niet eens, laat staan hun lobbygroep Plus ze praten enkel over chargers en USB-C, ze specificeren zelfs niet aan welke kant. (lader of toestel)

2. Dat er micro-usb is gekomen komt voornamelijk omdat China ooit een verplichting heeft ingezet voor micro-usb. Dus de omschakeling is voornamelijk aan China te danken. De EU leden moeten dus niet doen of ze de grote helden zijn van deze transitie.

3. Daarnaast zijn alle laders ook van usb-A aansluiting voorzien voor de kabel. Nu is daar usb-C bijgekomen. Zelfs Apple is gewoon USB-A of USB-C aan de lsmartphone lader. Op dat punt is iedereen mooi meegegaan.

4. Maaar...Je hebt ook nog laptops. Apple was de eerste om USB-C PD standaard te introduceren aan de lader + in de laptops en Ipad pro's. Terwijl andere merken nog gretig hun eigen connector in laptops gebruikten. Zeker in het midden en lagere segment is usb-c om op te laden niet ingeburgerd.

5.En als het over Electronic waste gaat...Apple is de enige Fabrikant die op zijn website heldere prijzen plaats voor het vervangen van de batterij en weer waterdicht maken van de telefoon én een reparatiepunt heeft in 99% van de grootsteden waar de telefoon verkocht wordt. Dat verlengt de levensduur (want weer waterdicht en nieuwe batterij). Ook de updates en snelle socs verlengen de levensduur van de smartphone.

6.Daarnaast gaat Apple volgens vele geruchten in 2020 all in op USB-C. Ipad, Iphone en laptops. En dat met usb-c langs beide kanten. Dan zijn ze plots de eerst van de klas over de gehele lijn.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 17:22]

Waar zie jij op de website iets over waterdicht maken? Ik kan het namelijk zowel op de website bij Apple als met Google niet vinden.
Omdat ik met mijn iphone 7 naar een onafhankelijk hersteller ging. En die vertelde mij dat mijn telefoon niet meer waterdicht zou zijn, ik zei dat ik dat wel verwachtte en toen antwoorde hij: ‘dan moet je bij Apple zelf langsgaan, die doen dat wel.

Bij Apple hercalibreren ze ook schermen als ze worden vervangen. Staat ook niet op hun website maar het gebeurd wel degelijk.
Ik geloof je wel en vind het ook interessant nooit geweten dat dit kon. Maar als dit mogelijk is zou ik zeker overwegen om als mijn iPhone X 3 jaar oud is om een nieuwe batterij + opnieuw waterdicht laten maken.
Even wat nuanceren: 1. Ze zijn het niet kotsbeu dat het na 9 jaar nog niet gelukt is, en dat de (Apple-)lobby heeft gewonnen. Ze vermelden Apple zelfs niet eens, laat staan hun lobbygroep
De EU is Trump niet, men blijft professioneel en er wordt niet nodeloos nagetrapt naar specifieke partijen ;)
De nieuwe regelgeving gaat ook van toepassing zijn op alle fabrikanten, er is geen nut om 1 bedrijf bij naam te noemen.

Wat uiteraard niet betekent dat niet iedereen weet welke marktpartij hier de oorzaak van is.

[Reactie gewijzigd door SD2000 op 22 juli 2024 17:22]

Heeft u het debat waar ik naar linkte wel gekeken? Volgens mij niet, meerdere keren wordt naar Apple verwezen, soms letterlijk genoemd, meerdere parlementsleden herhalen hun frustratie dat het al 9 jaar lang niet gelukt is en benoemen dit.

Dus ondanks alle punten die u opnoemt, als u tussen de regels doorleest ( en wat aansluit bij uw opmerking over China:)

Veel van hun ergernis gaat over trage besluitvorming, de (te) machtige lobby en het onvermogen van het parlement om tijdig en juist de Commissie te sturen. Ook allen beseffen dat dit een van de weinige punten is, waar de burgers blij zijn dat er een EU is.

Apple en het onderwerp (laders) zijn vooral het decor, luister nog maar eens naar een paar reacties in het debat.
Dat is dus waar de Commissie zich over gaat buigen.
Anoniem: 310408 @Tim201030 januari 2020 18:36
Dat is dus waar de Commissie zich over gaat buigen.
En wat kan er mis gaan als een EU commissie zich gaat buigen over een IT standaard die langer dan 8 maanden mee moet gaan?
Van alles kan mis gaan natuurlijk, maar meestal gaan zulke dingen wel verassend goed bij de EC.De EC houd de laatste jaren wel van regulations die voortschrijdend worden geüpdate. Met het JRC hebben ze ook een prima instituut die waakzaam kan blijven of de regulering nog van up to date is voor een aanzienlijke tijd.
Ze huren daar experts voor in, uit de industrie. En die werken echt voor de Commissie, niet voor hun werkgever. Ik vermoed dat ze goed kunnen selecteren.
(Tip, je kan de sollicitatietest voor een 'algemeen medewerker' online doen. Heeft hier niks mee te maken, maar geeft wel een beeld van serieus testen).
Dat lijkt op de europarl site toch anders te zijn. Misschien dat ze het verkeerd opgeschreven hebben. Daar hebben ze het over de activiteit 'opladen van mobiele telefoons en andere klein tot middelgrote radioapparatuur'.
Dat is een van de redenen waarom de gemiddelde brit exit wil.
Al die technische details die je noemt zijn totaal niet interessant.
Het gaat om een lader die door alle apparatuur ten minste de komende 10 jaar (geschat) gebruikt kan worden met als doel het beperken van elektronica afval door minder laders te verkopen.
Verdere standaardisatie is een industrie feestje, een 1W lader zal een apparaat wat een 10W lader nodig heeft langzamer laden dan met een 10W lader maar het werkt wel. Ik merk nu al dat er bij veel spul geen lader meer wordt geleverd. Mijn bose koptelefoon laad ik gewoon op met de lader van mijn nokia.
Het is niets meer en niets minder dan dat.
Ik noem juist dat de 'lader' dus al universeel is, en gewoon USB-A slikt, en dat daarmee een nieuwe versie weinig gaat helpen. En dat beargumenteer ik met implementaties van de technische standaarden.
*OPLADEN*

De rest maakt geen zak uit maar mensen willen niet voor elke telefoon een nieuwe kabel hebben die niet werkt met andere telefoons.
Waarom doet Apple zo moeilijk als de rest van ALLE fabrikanten usb-c gebruiken?
Kunnen ze minder geld verdienen aan kabeltjes zeker?
Volgens mij ga je niet lang genoeg mee.

Deze wetgeving is al meer dan 10 jaar bezig en komt uit een tijdperk dat zo'n beetje elk type telefoon een eigen lader had. Nokia kwam op een gegeven moment met een vast type lader voor al hun telefoons (en later een mini versie incl. verloopstukje). Maar nog steeds had elke fabrikant zijn eigen mobiele telefoon lader. Het was een puinhoop.

Onder druk van de EU is bijna elke fabrikant toen overgestapt op een vorm van USB en een USB aansluiting op de adapter. Dit om wetgeving en strenge regulering te voorkomen.

Maar ja, voornamelijk Apple deed moeilijk, met veel tegenzin een klein beetje mee gewerkt en doet nu weer moeilijk. Apple is er zo'n beetje eigenhandig verantwoordelijk voor dat de wetgeving nu afgedwongen wordt :)

Er is wel degelijk een probleem, al is die kleiner dan in het verleden. Maar zelfregulatie van de markt heeft niet voor de nodige oplossingen gezorgd, dus wordt er nu ingegrepen.
Deze wetgeving is al meer dan 10 jaar bezig en komt uit een tijdperk dat zo'n beetje elk type telefoon een eigen lader had.
Dat is waar degene waar je op reageert ook op doelt. Destijds hadden we een fragmentatie van opladers, vandaag de dag niet meer. Welk nut dient deze wetgeving in een wereld waarin alle opladers voor smartphones een USB-A of USB-C aansluiting hebben? Welk probleem lossen we hier dan op? Dat antwoord staat onderaan mijn reactie.
Onder druk van de EU is bijna elke fabrikant toen overgestapt op een vorm van USB en een USB aansluiting op de adapter.
Exact, dus waarom is de wetgeving dan nog nodig? Je kunt deze wetgeving dan ook niet exact "mosterd na de maaltijd" noemen. De gewenste situatie hebben we namelijk al.
Apple is er zo'n beetje eigenhandig verantwoordelijk voor dat de wetgeving nu afgedwongen wordt
Sja, ik kan niet anders zeggen dan dat dit gewoon anti-Apple gezwets is aangezien er heel wat fabrikanten Apple al zijn voorgegaan met kritiek op deze wetgeving. Bovendien voldoet Apple al aan de wetgeving aangezien al haar opladers al zijn voorzien van USB-A of USB-C (net als de concurrentie).

De kritiek gaat dan ook niet over dat USB stukje maar over het verplichten van een specifieke standaard in wetgeving. Wetgeving is namelijk iets waar je vaak minstens 5 jaar voor nodig hebt en we weten hier allemaal hoe hard de technologie kan gaan in 5 jaar tijd. De fabrikanten zijn bang dat ze niet over kunnen naar nieuwe connectoren zoals de opvolger van USB-C. Ze zullen dan eerst de politiek moeten afwachten omdat zij de wet moeten aanpassen. De EU lijkt niet doof te zijn geweest voor deze kritiek:
Het parlement stelt dat de regels om de zoveel tijd afgezet moeten worden tegen de technische vooruitgang, waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld nieuwe usb-generaties.
De vraag is nu of de fabrikanten dit acceptabel genoeg vinden en denken hiermee in de toekomst uit de voeten te kunnen of dat ze het nog steeds als probleem zien bij het kunnen omschakelen naar een nieuwe connector (bijv. de opvolger van USB-C, USB-D).
Maar zelfregulatie van de markt heeft niet voor de nodige oplossingen gezorgd, dus wordt er nu ingegrepen.
Dan ga je zelf niet lang genoeg mee. We hebben al jaren USB-A en USB-C op de opladers zitten. Wat moet die wetgeving hier nog aan toevoegen? Het enige wat ik me kan bedenken is dat dit alleen gedaan wordt om problemen uit het verleden in de toekomst te voorkomen en om stap 2 te zetten. Een blik in de resolutie die nu is aangenomen laat dat ook zien:
9. dringt er bij de Commissie op aan ervoor te zorgen dat consumenten niet langer worden verplicht met elk nieuw toestel nieuwe opladers te kopen, zodat er jaarlijks minder opladers worden geproduceerd; is van mening dat ontkoppelingsstrategieën meer milieuvoordelen zouden opleveren; benadrukt tegelijk dat bij maatregelen met het oog op ontkoppeling mogelijk hogere prijzen voor de consument moeten worden vermeden; onderstreept voorts dat ontkoppelingsstrategieën samen met een universele oplaadoplossing moeten worden ingevoerd, omdat de doelstellingen van de richtlijn anders niet zouden worden verwezenlijkt;
De EU wil de hoeveelheid afval reduceren. Ongebruikte opladers die in een lade liggen weg te stoffen of die uiteindelijk in de prullenbak eindigen worden gezien als afval. Bovendien wordt ook veel grondstof gebruikt om de opladers te produceren waar dan niks mee wordt gedaan. Dat is een onnodige aanslag op Moeder Aarde. De EU is destijds begonnen om de aansluitingen te standaardiseren maar dat lost bovenstaande nog niet op. Ze moeten daarvoor uiteindelijk naar de situatie toe dat er bij producten geen opladers worden meegeleverd (of tegen een soort van boetebedrag, zeg maar het systeem wat we nu hebben met plastic tassen).

Dat milieu-aspect wordt ook in deze resolutie vermeldt:
G. overwegende dat jaarlijks ongeveer 50 miljoen ton elektronisch afval wordt gegenereerd, met een gemiddelde van meer dan 6 kg per persoon per jaar; overwegende dat de totale productie van elektronisch afval in Europa in 2016 in totaal 12,3 miljoen ton bedroeg, wat overeenkomt met gemiddeld 16,6 kg per inwoner[2]; overwegende dat dit een onnodige ecologische voetafdruk achterlaat, die kan worden verminderd;

H. overwegende dat het Parlement in het kader van de Europese Groene Deal heeft aangedrongen op een ambitieus nieuw actieplan voor de circulaire economie dat de totale voetafdruk van de productie en de consumptie in de EU ten aanzien van milieu en hulpbronnen te verminderen, met als voornaamste prioriteiten hulpbronnenefficiëntie, nul verontreiniging en afvalpreventie;

I. overwegende dat de consumententrends in de afgelopen tien jaar laten zien dat steeds meer mensen meer dan één apparaat bezitten en dat de levensduur van bepaalde radioapparatuur, bv. smartphones, korter wordt; overwegende dat oudere apparatuur dikwijls vervangen wordt omdat ze als achterhaald wordt beschouwd; overwegende dat als gevolg van deze trends nog meer elektronisch afval wordt geproduceerd, waaronder opladers;

J. overwegende dat consumenten veel verschillende opladers voor soortgelijke, op batterijen werkende apparaten bezitten, gebruiken en vaak bij zich hebben; overwegende dat het huidige overaanbod aan opladers buitensporige kosten en ongemak voor de consumenten met zich brengt en een onnodige ecologische voetafdruk achterlaat;
Er is echter nog een punt die men mist ondanks dat het in het artikel hier wordt genoemd. De EU lijkt nog een stap te zetten, namelijk het verplichten dat kabels en opladers gerecycled kunnen worden:
8. is van mening dat de Commissie wetgevingsinitiatieven moet overwegen om ervoor te zorgen dat in de lidstaten meer kabels en opladers worden ingezameld en gerecycleerd;
Dus welk probleem lossen we met deze wetgeving op? Het probleem dat we allerlei kabels en opladers hebben die we niet gebruiken omdat ze simpelweg door onze strot worden geduwd (lees: ze worden meegeleverd of we dat nou willen of niet) waardoor we enorm slecht met onze grondstoffen en planeet omgaan. Dat lukt alleen als de EU ook serieus naar de kritiek van diverse partijen (milieu-organisaties, fabrikanten, etc.) luistert en er ook daadwerkelijk iets mee doet.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 17:22]

[...]
Bovendien voldoet Apple al aan de wetgeving aangezien al haar opladers al zijn voorzien van USB-A of USB-C (net als de concurrentie).
[...]
De wetgeving gaat niet alleen over het stuk in het stopcontact, het is de combinatie met de kabel en de aansluiting in het toestel die als oplader bekeken wordt. En Apple voldoet hier dus niet aan.

Waar denk je anders dat punt F van de resolutie over gaat?
F overwegende dat vrijwillige overeenkomsten tussen bedrijven in de sector er weliswaar toe hebben geleid dat er veel minder soorten opladers op de markt zijn, maar geen universele oplaadoplossing hebben opgeleverd, en dat consumenten op de markt nog steeds met verschillende soorten opladers worden geconfronteerd;
De wetgeving gaat niet alleen over het stuk in het stopcontact, het is de combinatie met de kabel en de aansluiting in het toestel die als oplader bekeken wordt. En Apple voldoet hier dus niet aan.
Een resolutie is geen wetgeving. Waar ik op doelde was de oude wetgeving die destijds is ingesteld. Die ging wel vrijwel alleen over de oplader. Apple heeft daar ook keurig aan voldaan getuige dat er 0 onderzoeken en veroordelingen zijn geweest. Ook had ik het niet over het stuk wat in het stopcontact gaat (dat volgt een heel andere standaard die hierboven ergens wordt aangehaald en waarbij ook duidelijk wordt gemaakt dat we hier ook nog wel het nodige aan winst hebben te behalen wat standaardisatie van stekkers betreft!).

Als je hier de resolutie bedoelt dan heb je deze niet of niet goed gelezen. Er staat nergens in vermeld dat het om een combinatie gaat. Waar het om gaat zijn de kabels en opladers. Bovendien heb je gemist dat er ook iets staat over draadloos opladen. Nergens in de resolutie staat een verplichting voor het gebruik van een kabel om te laden. Dat zou ook onlogisch zijn als je draadloos laden meeneemt. Apple gebruikt Qi (een universele standaard) voor het draadloos laden en ze gebruiken USB-A en USB-C op hun opladers. Daarom voldoen ze aan zowel de oude wetgeving als deze resolutie ;)
Waar denk je anders dat punt F van de resolutie over gaat?
Over heel wat anders dan jij denkt. Het stukje waar jij op doelt betreft namelijk alleen maar opladers en niet zaken als kabels en aansluitingen op smartphones. Het kan hier namelijk om zowel een draadloze als bedrade oplader gaan. De resolutie is hier dan ook express onduidelijk in omdat ze zo diverse soorten opladers niet uitsluiten.

Bij resoluties, wetten, verdragen, etc. moet je zaken soms heel letterlijk en soms ook heel breed lezen. Wat dat betreft maak je met jouw definitie van oplader wel een heel erg standaard fout.

@Atomsk dat verbod staat in deze resolutie (zie punt 9) en citeer ik in de post waar je nu op reageert.

@WoutervOorschot geen idee waar je die 100 gram vandaan haalt maar als je daarmee 1 oplader bedoelt dan zul je toch even verder moeten rekenen. Die 6kg is namelijk het e-waste gemiddelde per persoon per jaar. Je zult dus over datzelfde traject moeten uitrekenen hoeveel onnodige opladers je krijgt en dat dan omzetten naar gewicht. Daar zal meer uitkomen dan 100 gram.
Daarbij moet je je ook realiseren dat deze resolutie en te maken wetgeving niet alleen bedoeld is voor smartphones, die smartphones zijn maar een klein deel van de apparaten. De EU kan zomaar een wet maken waarin diverse andere apparaten zoals gameconsoles, tablets, laptops, etc. kan worden opgenomen. Dan gaat het ineens om heel wat meer opladers en e-waste.
[...]
Een resolutie is geen wetgeving. Waar ik op doelde was de oude wetgeving die destijds is ingesteld. Die ging wel vrijwel alleen over de oplader. Apple heeft daar ook keurig aan voldaan getuige dat er 0 onderzoeken en veroordelingen zijn geweest. Ook had ik het niet over het stuk wat in het stopcontact gaat (dat volgt een heel andere standaard die hierboven ergens wordt aangehaald en waarbij ook duidelijk wordt gemaakt dat we hier ook nog wel het nodige aan winst hebben te behalen wat standaardisatie van stekkers betreft!).
[...]
Uiteraard is een resolutie geen wetgeving, het is het beginpunt om naar wetgeving te gaan. De reden voor deze resolutie is juist dat er hiervoor geen of amper Europese wetgeving over bestond! Men heeft gedurende de laatste 10 jaar het initiatief aan de industrie gelaten, o.a. juist om de innovatiesnelheid niet te beperken. Dit heeft redelijk goed gewerkt, USB-C is vrij algemeen gebruikt, maar helaas zijn er toch nog een paar marktspelers die andere aansluitingen blijven gebruiken. Dit wordt nu rechtgezet.

Het is dan ook vrij logisch dat er 0 veroordelingen geweest zijn, er was amper wetgeving om te breken.
[...]
Als je hier de resolutie bedoelt dan heb je deze niet of niet goed gelezen. Er staat nergens in vermeld dat het om een combinatie gaat. Waar het om gaat zijn de kabels en opladers.
Het hoeft niet vermeld te staan, het begrip oplader is algemeen gebruikt als het geheel dat nodig is om op te laden, van stopcontact tot toestelaansluiting.
Een laptopoplader omvat de kabel, hetzelfde bij elektrische fietsen, auto's, tandenborstels en alle andere zaken die moeten opgeladen worden. O.a. om de verschillende stopcontacten en wirwar aan toestelaansluitingen efficiënt te kunnen ondersteunen is men smartphone opladers beginnen splitsen met USB-A ertussen en men is het stukje dat in het stopcontact gaat bij gebrek aan beter ook oplader beginnen noemen.
Mensen laden hun toestellen ook op via powerbank op laptop, dat valt ook allemaal onder opladen. De kabel hoort er gewoon bij.
[...]
Nergens in de resolutie staat een verplichting voor het gebruik van een kabel om te laden. Dat zou ook onlogisch zijn als je draadloos laden meeneemt. Apple gebruikt Qi (een universele standaard) voor het draadloos laden.
Uiteraard niet, bedoeling is juist om toekomstgericht te zijn.
En bijzonder dat je Qi wel als belangrijk vindt. Draadloos laden/Qi vervangt juist de draad die volgens jou niet bij de oplader hoort ;)
Anoniem: 1246108 @SD200031 januari 2020 13:29
De wetgeving gaat niet alleen over het stuk in het stopcontact, het is de combinatie met de kabel en de aansluiting in het toestel die als oplader bekeken wordt. En Apple voldoet hier dus niet aan.
Stop nu eens met het verspreiden van deze leugen. :( Kabels worden in de resolutie slechts eenmaal genoemd, in punt acht: "8. is van mening dat de Commissie wetgevingsinitiatieven moet overwegen om ervoor te zorgen dat in de lidstaten meer kabels en opladers worden ingezameld en gerecycleerd"

Er hoeven dus alleen meer kabels ingezameld te worden, verder hoeft er met kabels niets te gebeuren. Er staat ook niet dat kabels los verkocht moeten worden, alleen de oplader.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1246108 op 22 juli 2024 17:22]

Stop nu eens met het verspreiden van deze leugen. :( Kabels worden in de resolutie slechts eenmaal genoemd, in punt acht: "8. is van mening dat de Commissie wetgevingsinitiatieven moet overwegen om ervoor te zorgen dat in de lidstaten meer kabels en opladers worden ingezameld en gerecycleerd"
Of stop eens met het heel selectief interpreteren van de richtlijn.
In elke communicatie van Euro-parlementsleden en o.a. van de grote EPP-fractie (https://www.eppgroup.eu) heeft men het over oplader als de combinatie van stekker en kabel. De oplaadkabel is essentieel om een toestel op te laden.

Volgens jou gaat er dus nieuwe wetgeving komen waaraan elke fabrikant nu zogezegd al aan voldoet 8)7
Anoniem: 1246108 @SD20007 februari 2020 14:02
U gaat creatief om met de tekst van de resolutie. Dat anderen dit ook doen verandert hier niets aan.
Misschien kan de EU beter verbieden dat er standaard een losse lader bij een mobiel wordt geleverd. Heb nog nooit een telefoon gehad waar niet een lader bij zat. Alleen een Sony waar een gewone lader bij zat zonder PD, zodat je die er later alsnog bij moest kopen.

Idem voor koptelefoons trouwens. Ik gebruik die pruldingen nooit, maar ze worden er vrijwel altijd bijgedaan.
Omdat 100g van een oplader per 2 jaar significant is op 6kg e-waste per jaar?

Klinkt als tijd- en vooral geldverspilling.
100g x miljoenen of miljarden mensen iedere 2 jaar is toch wel een rede neem ik aan?
Bijna elke fabrikant is dan destijds wel overgestapt, maar het was echt niet zo vanzelfsprekend dat iedere smartphone (of ander apparaat) kon worden geladen met iedere adapter en/of kabel. Ik heb een hele zooi micro USB kabels liggen, en vaak functioneert het apparaat enkel met de meegeleverde kabel/adapter. Zo heb ik bijvoorbeeld een navigatie systeem dat enkel geladen en geüpdatet kan worden via de eigen micro USB kabel. Ik kan een fototoestel enkel laden met een de meegeleverde micro USB kabel én adapter. Zelfs de PlayStation 4 en Xbox One controllers zijn niet te laden met elkaars micro USB kabels.

USB-C heeft exact hetzelfde probleem, echter wel op een wat kleinere schaal. Lightning daarentegen, alle Lightning kabels/adapters van Apple werken op alle apparaten met een Lightning ingang, dat zijn (bijna) alle tablets, smartphones en iPods die Apple heeft uitgebracht sinds september 2012. Ik geef Apple groot gelijk dat ze vast houden aan Lightning, het is een prima universele (in het Apple ecosysteem) connector gebleken. Waarom zouden zij dat moeten laten varen ten faveure van de USB wirwar?
Dan heb je wel hele gekke, of kapotte kabels. Micro-usb is gewoon compatible met zichzelf, kan je alleen verschil hebben in laadsnelheden en dat een te zwakke oplader iets niet kan opladen.
Ik heb met al de genoemde apparaten tal van kabels geprobeerd, en je komt altijd wel ergens een probleem tegen. Een PS4 controller vereist volgens mij een lader van maximaal 0,8A (laag dus), maar zelfs met zo'n lader werkt de Xbox One controller kabel nog niet.

Met de Garmin navigatie is ook zeker 10 kabels geprobeerd (ik was het origineel kwijt, ook micro USB) te verbinden met een PC, maar het is absoluut onmogelijk om met mijn rits kabels dat systeem via een PC te updaten. Uiteindelijk via Garmin een nieuw kabeltje gekocht en dat werkte weer zoals voorheen. Maar of dat nu 'gekke' kabels zijn met een bepaalde beveiliging of niet, universeel kan ik het toch niet noemen.
Wat een incoherent verhaal, eerst heb je het over aperage op je lader en vervolgens heb je het over kabels.
Incoherent? Ik deel gewoon de feiten. Ik haal de 0,8A erbij om aan te geven hoe anti universeel de PS4 controller met micro-USB wel niet is, gezien het zowel een bepaalde kabel als een bepaalde lader vereist. Anders krijg je weer de “ja maar je gebruikt de verkeerde lader” reacties. Gebruik je wel een juiste lader i.c.m. bepaalde micro-USB kabels, dan is de kans groot dat je PS4 controller alsnog niet laadt. De Xbox One kabel is daar een voorbeeld van.
Ik heb hier precies hetzelfde, we hebben een videocamera die oplaadt met alle kabels maar de interne SD kaart kun je alleen uitlezen als je de originele kabel gebruikt...heel vreemd!
Ondanks dat is USB-C er gekomen omdat Apple met een omdraaibare connector kwam. Dus ze hebben zeker gelijk als ze aanvoeren dat het innovatieve in de weg staat.

Tegelijkertijd hebben wel alle opladers een USB aansluiting, dus je hoeft voor een nieuwe telefoon technisch gezien geen nieuwe lader te ontvangen. De suggestie dat de huidige situatie meer afval oplevert vind ik daarom vreemd, dat heeft niet zoveel te maken met de aansluiting in de telefoon.

En welke kabel houd het langer uit dan de gemiddelde levensduur van een telefoon? Dat plastic wat Apple gebruik, wat gaat rafelen van de vetten die van de huid van mensen afkomt, moeten ze verbieden. Maar de rest van de situatie zoals deze nu is, is maar moeilijk te verbeteren.
'Dus ze hebben zeker gelijk als ze aanvoeren dat het innovatieve in de weg staat.' ->

Het is hier Tweakers, wij trappen toch niet in die hypocrisie? Mozilla zit al jaren twee versies JavaScript (1.8) verder dan Apple en Microsoft (1.6). Apple gebruikt daar standaarden (ECMAScript) om innovatie tegen te houden, want anders werken veel nieuwe webpagina's niet meer op Safari. Een nieuwere versie ondersteunen kost ze geld, dus lang leve de innovatie-belemmering.

Dus als het Apple goed uitkomt vinden ze standaarden fantastisch en belemmeren ze innovatie, en als het ze bij laders niet uitkomt (want centjes) staan standaarden innovatie in een keer in de weg?

Hetgeen Europese burgers kotziek maakt, is dat die fake-nieuws lobby vaak de besluiten van de Europese Commissie bepaalt, in plaats van het democratisch gekozen Europese Parlement.

Dat het VK eruit gaat is mede het gevolg van de EC die niet naar het volk luistert, maar de oren laat hangen naar dede lobby van o.a. Microsoft (software patent lobby!), Google (lobby tegen privacy bevorderende wetten), Facebook en Apple.
Apple voldeed aan die wetgeving heh. Die wetgeving was niet specifiek genoeg over welk uitend van de stekker usb zou moeten zijn. Enkel over een zijde en over het protocol
Ik weet niet of je express zo flauw doet, maar die vrijblijvende richtlijn was dus ruim voldoende, nieuwe wetgeving is dus niet nodig.

Het doel (minder e-waste) slaat ook nergens op, want wie gaat er een telefoon zonder oplader kopen (ze denken dat een consument voor iedere nieuwe telefoon een oplader moet kopen, je oude werkt nu ook nog, en je krijgt er sws een). Ik zie het al gebeuren, iphone 12 krijgt geen oplader, niet omdat apple zuinig is, maar omdat de EU het verbied.
Ik heb geen probleem, heb alles van Apple die al sinds 2012 lightning heeft. Android is van micro usb naar usb c gegaan wat juist voor een probleem zorgt. Verder heb ik een micro usb kabel bij me voor mijn muis en hoofdtelefoon op te laden.

Ik zie het probleem niet en loop er ook echt nooit tegenaan dat er iemand geen kabel heeft.
Apple is van 30 pins naar lighting gegaan, verschrikmijk...

/sarcasm off
Ja dat klopt, en ons Europees parlement is daar helemaal klaar mee. Vooral met de Apple lobby die het kennelijk gewonnen had van het parlement, en nog meer met onnodig afval, en ze schamen zich kapot dat het na 9 jaar nog steeds niet is gelukt.

Ze noemen gelukkig ook alvast draadloos laden, vziw hebben Qualcomm, Mediatek en anderen ook verschillende standaarden: Ook daar zullen ze zich wel op gaan richten.
Voor jou misschien, ik juich dit van harte toe
De EU gaat hier van het goede idee uit, namelijk de hoeveelheid afval verminderen. Ik vrees echter dat het In praktijk weinig zal bijdragen omdat iedere telefoon toch weer met een eigen lader zal worden geleverd omdat de laders zelf niet gestandaardiseerd zijn, alleen het stekkertje.

Een meer serieuze aanpak zou zijn om dingen een langere levensduur te geven. Dat is eigenlijk het enige waar de term "duurzaamheid" voor zou mogen worden gebruikt. Dat kan heel simpel zonder ingewikkelde regels. Verplicht fabrikanten om veel langer volledige garantie te geven, bijv. 6 jaar op telefoons. Lange garantieduur dwingt ze om degelijke producten te maken. Vervolgens voedt je mensen op dat ze een grote aso zijn als je om de paar jaar een nieuwe kopen. Het probleem? Het schaadt de economische groei en die gaat voor alles in ons neoliberale systeem.

Als je de hoeveelheid niet kan verminderen is er maar een oplossing. En dat is niet recycling, maar cradle to cradle. Dwing fabrikanten hun producten zo te maken dat de delen dan wel grondstoffen volledig her te gebruiken zijn en laat ze weer innemen door de fabrikant. Je stelt dat over 5-10 jaar producten cradle to cradle moeten zijn, anders komen ze markt niet meer op.

Dus ook tesla met zijn batterijen, want dat wordt ook een groot probleem dat nu vrolijk genegeerd wordt. Niet gemakkelijk, maar het moet. Niet alleen omdat we anders omkomen in het afval, maar ook omdat de jacht naar grondstoffen bezig is de Aarde kaal te slaan. Als wij de industrie niet dwingen om te schakelen op duurzame productie zijn ook de derde wereldlanden de klos.

Ondanks het verdrag van Basel, dat export van afval regelt, wordt er nog steeds veel illegaal in arme landen gedumpt. Twee landen hebben het verdrag niet ondertekend. En helaas is een daarvan net de grootste exporteur. Ik zal de naam van dit asociale land niet noemen, maar het begint met een V en eindigt met een S.

Ik heb altijd gedacht dat wij het afval sorteerden zodat het hier netjes verwerkt kon worden. Maar in praktijk wordt dit gedaan om het legaal te kunnen exporteren als " recyclebare grondstof". Want de verwerking is vaak sterk milieuvervuilend en daar zadelen we dan armere landen mee op zodat wij onze millieu-doelstellingen halen. Neem oud papier, dat verwerken we toch zeker zelf. Nou dus niet. Nog schokkender is dat in de VS nu meer dan 50% van het afval uit voedsel bestaat. Nu China de grenzen aan het sluiten is (Enorme gebieden zijn daar zwaar vervuild), sturen we gesorteerd afval naar de rest van zuidoostazie.

Door gesorteerd afval voor te stellen als recyclebare grondstof doen we net alsof we ons afval niet dumpen in andere landen. En zo beweren we ook dat we minder resources kunnen gebruiken, omdat we een diensten economie hebben. Maar dat is alleen maar omdat we de maakindustrie verplaatsen naar landen als China, die dan de resources voor hun rekening nemen. Ondertussen consumeren we gewoon tegen de klippen op.

Dan heb je nog de illegale praktijken met afval. Die zijn bijna even moeilijk op te lossen als drugs. Als bedrijven te weinig geld krijgen voor de verwerking van afval, dan dumpen ze het ergens onverwerkt. Maar als ze genoeg geld krijgen dan wordt het heel winstgevend om iemand te betalen die het op een schip laadt naar India. Zo is er een ware milieumaffia is ontstaan. Niet vreemd als je weet dat de maffia in de VS al heel vroeg afvalverwerking ontdekte als een ware goudmijn.

Watr is hiervoor de oplossing? De afvalverwerking weer door de overheid laten doen. Helaas hebben wij de afgelopen jaren onder druk van de EU afvalverwerkingsbedrijven steeds verder geprivatiseerd. En het gaat zelfs nog steeds door. zie: Marktwerking in afvalsector is een ramp en Privatiseren loopt vaak uit op hogere kosten en slechtere prestaties.

De EU heeft haar neoliberale principes heilig verklaard en dat leidt tot een enorme starheid die tot absurde uitwassen leidt, zoals hele volksverhuizingen die niet gestopt kunnen worden, landen die hun industrie en werkgelegenheid niet kunnen beschermen, Armere landen die in de schulden komen terwijl de rijke absurde handelsoverschotten krijgen, Een uitverkoop van nationale belasting betalende bedrijven aan niet-belasting betalende multinationals. Allemaal omdat een stel hoge heren heel ondemocratisch ons een neoliberale inrichting opleggen en die heilig verklaren omdat het het grootkapitaal dient. We moeten echt naar een democratisch Europa die op gezonde en flexibele grondslagen is gebouwd, waarin het algemeen belang weer voorop komt te staan.
Dankjewel, erg interessant leesvoer.

Aanrader voor degene die afschrikken van de lengte...
Goed betoog, gelukkig wordt juist een aantal van die punten in het debat en de richtlijn genoemd.

In het debat verwijzen sommigen naar de boosheid bij de jeugd en Gretha Thunberg, allen verwijzen naar afval. Wat ook grappig is, dat ze zelf naar hun persoonlijke ervaringen verwijzen waarbij ze hulp nodig hadden hun telefoon op te laden, maar anderen een andere lader hadden. De richtlijn verwijst ook naar het beter inzamelen en recyclen.
Jammer alleen dat het niet werkt. Bij iedere telefoon die ik tot nu toe heb gekocht, kreeg ik er ook een (usb) oplader bij. Ze zorgen misschien voor interoperabiliteit, maar het aantal laders zie ik niet minder worden.
Ik heb inmiddels al diverse apparaten gekocht waar alleen nog een kabeltje bij zat, het werkt dus prima, al kan het nog veel beter.
Telefoons zijn wellicht net de uitzondering, maar dat heeft ook te maken met het feit dat de oplaadsnelheid (en dus het bijbehorende vermogen van de lader) steeds verder omhoog gaat.

Maar draadloze koptelefoons en dat soort zaken worden al tijden zonder lader geleverd meestal.
Mijn Bose-koptelefoon kwam ook zonder oplader. Mijn Panasonic Lumix camera* kwam zonder lader. En mijn bluetooth-receiver kwam zonder lader power source. Ik vind het prima. Heb inderdaad genoeg laders liggen. Van oude telefoons.

*) Dat vond ik het mooist, want bij mijn oude camera zat nog zo'n bakje waar je de batterij in moest doen, en die kon je dan ook echt alleen voor die camera gebruiken. Erg irritant als je meerdere camera's hebt, en je moet steeds het juiste 'bakje' vinden. Nu kan je nog steeds apart zo'n bakje kopen als je professioneel fotografeert en je wilt graag 2 batterijen opladen terwijl je de 3e meeneemt. Maar het is optioneel want het kan voor de hobbyist gewoon met een usb-kabeltje in de camera zelf.

De enige kanttekening is dat telefoons zelf vaak een vorm van snelladen hebben ingebouwd. Voor telefoons is het dus veel specifieker welke adapter ze kunnen gebruiken. Als dat op een goede manier kan worden gelijkgeschakeld, dan vind ik dat wel een vooruitgang.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 17:22]

Laders zullen dus op den duur optioneel worden IPV standaard meegeleverd worden.
Niet als elk volgend type telefoon een snellere of sterkere oplader kan gebruiken. Dan is de aansluiting weliswaar hetzelfde, maar de lader zelf is toch anders.
De resolutie gaat ook over laders
Exact, er wordt gesproken over de ontkoppeling van de (nu nog koppel-) verkoop van telefoon en lader.
Maar bijna iedereen heeft wel 2-5 extra kabels, bijvoorbeeld voor de auto, slaapkamer, woonkamer, etc. In de oude situatie zouden die nu allemaal weg kunnen wanneer je een nieuwe telefoon koopt. Dat hoeft nu niet zo snel meer.
Hadden ze veel eerder moeten doen.
Ik heb hier anders een kast vol adapters wat ik kan weggooien terwijl dat helemaal niet nodig is, en hoe vaak ben je wel bij iemand en toevallig is je telefoon bijna leeg of je zijn adapter even mag lenen en die past natuurlijk weer niet.
Ik vraag me sterk af of dit voorstel veel voordeel gaat opleveren. Je houd technologische voortgang tegen, vrijwel elke fabrikant is al over op USB C (behalve Apple) en je foceerd alle huidige Apple gebruikers USB C opladers aan te gaan schaffen bij overstap op een nieuw apparaat, in plaats van de huidige standaard die ze anders nog konden gebruiken.
In principe zouden alleen de kabels vervangen hoeven te worden toch? De laders zelf lijken me nog steeds prima bruikbaar.
In principe zouden alleen de kabels vervangen hoeven te worden toch?
Klopt. Laat men nu net bij een nieuwe Apple smartphone een passende USB kabel krijgen. :)

Storm in een glas water. Laat USB C maar komen, en laat iedereen voor snelladen maar USB PD omarmen. Nu heb je naast USB PD ook QuickCharge, wat niet enkel met Snapdragon CPU's gebruikt wordt. Uiteraard zijn die twee niet met elkaar compatibel...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:22]

Maar wel de zelfde kabel en uitwisselbaar voor normaal opladen of voor een computer aansluiting.

Dus zowel een standaard als innovatie.
Als alle apparaten kunnen opladen op alle laders, wordt het makkelijker technologie te gebruiken.
Je ziet dat tegenwoordig bijna alles met USB kan opladen in plaats van zijn eigen unieke laadkabeltje te hebben.
Daardoor kun je technologie (koptelefoons, cameras, muizen, afstandsbedieningen, drones - alles wat oplaadbaar is) makkelijker gebruiken.

Daardoor kunnen fabrikanten zich richten op échte innovatie in plaats van een nieuw uniek stekkertje dat alleen maar afval genereert.
Dan vergeet je even dat die aansluiting op veel apparaten er niet alleen maar zit voor het opladen. USB-C en Lightning zijn en doen veel meer dan fungeren als oplaadpoort. Veel accessoires zoals koptelefoons, DAC's, netwerkkaarten, multiport adapters, camera's (bv. DJI Osmo Pocket) en ga zo maar door. Sommigen zijn al overgeschakeld naar bluetooth maar nog niet alles is of kan draadloos.

Een universele laadpoort zal dus 0,0 uitwerking hebben op innovatie. Fabrikanten zullen altijd manieren blijven bedenken om smartphones en consorten te gebruiken. Dan kan het zomaar zijn dat ze ineens met een nieuw stekkertje aan komen zetten. Die innovatie kunnen ze met anderen delen via organisaties als USB-IF zodat we ineens stekkers krijgen als de USB-C connector. Innovatie gaat dus altijd door.
Ze geven geen drol om Sinterklaas, Kerst, Oud en nieuw jaar. Alles wat met onze cultuur te maken heeft moet op de schop.

Neen een oplader, een universele oplader dat is het allemaal 3 dubbeldik waard. De Britten hebben echt ballen! RESPECT!!

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 17:22]

Ze geven geen drol om Sinterklaas, Kerst, Oud en nieuw jaar. Alles wat met onze cultuur te maken heeft moet op de schop.

Neen een oplader, een universele oplader dat is het allemaal 3 dubbeldik waard. De Britten hebben echt ballen! RESPECT!!
het gaat ook niet om een lader USB is een internationale standaard tussen bedrijven , geen europa voor nodig!
al deze onzin.
is allemaal een leugen europa is een leugen.
het is alle emotionele chantage. https://youtu.be/OgOtzvDPtRA
Apple verkoopt al usb-c laders ( iPad pro, MacBook etc. ) en bij een nieuwe iphone lijkt het me logisch als ze een usb-c kabel meeleveren en geen lightning, die in dat geval dus onbruikbaar is
Ben zelf Apple gebruiker en zou dit ook graag universeel zien, of lightning of usb-c, waar natuurlijk usb-c voor de hand ligt. :)
Zou mij ideaal lijken als usb-c de lightning connector krijgt, stuk steviger (dikke plak metaal als stekker, ovaal gat als aansluiting, geen dunne plastic plaatjes met contactjes er op zoals USB, USB-c enz hebben). Wat dat betreft was Thunderbolt 1/2 met de mini-DP aansluiting misschien minder handig dan de C-stekker, maar wel een stuk steviger.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 17:22]

Waarom zou USB-C ideaal zijn? USB-C heeft juist het probleem dat er heel wat onderscheid is tussen de kabels, terwijl Lightning allemaal exact hetzelfde is.
Was het vroeger ook niet zo dat een oudere generatie Apple lader niet werkte op een nieuwere Apple iPhone?

Dit meen ik me te herinneren iig.
Nee, alle iPhone laders zijn gewoon USB-laders. Volgens mij al vanaf het begin. Een iPhone laadt gewoon op aan je Windows-computer, je Samsung-lader of wat dan ook (mits deze voldoende stroom levert uiteraard).
Zou het de kabel dan geweest kunnen zijn?

Is lang geleden hoor.
iPhones hebben altijd een proprietary connector gehad, 30-pins en later lightning. Maar de andere kant is altijd USB-A (en vanaf de 11 USB-C dacht ik).
Toch heb ik het wel eens meegemaakt met een Yoekie Moekie kabel, kreeg dan een waarschuwing in beeld

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562971 op 22 juli 2024 17:22]

USB C bevalt wel qua plug, USB A ondanks het vele gebruik blijft toch altijd moeizaam inprikken.
Met het USB tekentje naar boven, zo heb ik het mij zelf altijd aangeleerd.
En welke kant is de bovenkant van de lader? ;)
Anoniem: 562971 @MrAcid30 januari 2020 18:29
Ik doel op het stekertje wat men in het desbetreffende apparaat steekt :)
Dat snapte ik, en van 'het desbetreffende apparaat' weet je vaak wat de bovenkant is, waardoor dit goed gaat met jouw ezelsbruggete. Maar bij de lader is dit niet zo, dus zit je met USB-A alsnog te pielen. ;)
Dat is een leuke vuistregel maar net als met ieder andere vuistregel of ezelsbruggetje omvat het niet alle situaties. Er zijn heel veel apparaten waarbij de USB poorten in de andere richting zijn gemonteerd. Dan moet je dus niet het tekentje naar boven hebben maar juist naar beneden. Met iets als USB-C maakt het geen fluit uit hoe die poorten zijn gemonteerd en ook niet hoe jij de stekker houdt.
Wat een gelul. Ik *heb* al een universele lader. Past elke USB kabel in die ik wil gebruiken. Is zo universeel dat ik er eentje in een winkel heb gekocht die 5,4A uit kan geven over totaal 4 poorten, zodat ik met 1 lader 2 iphones en een ipad kan opladen.
En hoe komt het zo dat die iPads en iPhones net zoals de Samsungs via USB opgeladen kunnen worden denk je? Dat is niet omdat de EU ~10 jaar geleden hieraan begonnen is toevallig?...
Precies. We *hebben* dus al een universele lader. Ik hoop echt niet op een verplichting voor - bijvoorbeeld - USB-C op alle toestellen.

Maak liever een verplichting dat de doos alleen een toestel bevat en je los een lader en/of kabel erbij moet kopen. Dan ga je daadwerkelijk iets doen aan de afvalberg. Nu zitten ze alsnog overal bij en heb ik meerdere laders in een lade liggen die niks liggen te doen.
Heb zelf 2 laders, van mijn huidige en vorige telefoon, hoe je aan meer laders komt geen idee want alle andere devices (behalve telefoons dus) komen bij mij gewoon zonder die lader, het werkt dus wel.

Waarom zou je niet een universele standaard willen, lijkt me juist heerlijk om gewoon 1 lader en aansluiting te kunnen gebruiken, niet meer denken of je nou een USB C, USB Micro, USB3 Micro of Apple kabel nodig hebt, gewoon weten dat je een USB C kabel hebt en alles er op werkt. Daar zitten we nu nog jaren vandaan met de slappe USB standaarden waardoor je welliswaar 1 USB C connector hebt maar tientallen combinaties van standaarden die daar dan overheen kunnen, het ene werkt dan weer wel, het andere niet of alleen heel traag etc.
Daar kan de EU best een mooie verandering in brengen; gewoon apparatuur die zo ver ontwikkelt is dat het gewoon werkt ipv allerlei specifieke eisen heeft, prik er een kabel in en het werkt, lijkt me perfectie.
Zo even snel geteld kom ik al op een 12-tal USB laders; sinds de iPhone 3G via de 5, 6 Plus naar de XS Max, dan m’n partner die hetzelfde traject heeft (welliswaar andere modellen, maar wel evenveel toestellen) en de verzameling iPads die we in huis hebben. En dan heb ik nog niet gekeken naar diverse speelgoed-opladers die vaak ook via USB gaan.

Dus ja, doe mij maar gewoon alleen een device zonder lader en kabel...

En laat de fabrikanten lekker een eigen connector gebruiken als zij daar noodzaak in zien. Als ik de andere kant van de kabel maar in een willekeurige lader kan steken.
Beperkt dit soort regelgeving juist niet innovaties op het gebied van laad-oplossingen?

Als je verplicht wordt om je aan een bepaalde standaard te moeten houden, wat motiveert bedrijven dan nog om hier van af te wijken?
Met USB-PD is er ruimte tot 100W, maar het houden aan deze standaard belet verder niet dat een bedrijf daarnaast ook zijn eigen standaard ondersteund om extra functionaliteit/laadsnelheid te bieden, zolang het maar over dezelfde kabel en aansluiting kan.

Dat was trouwens al het geval met de huidige snellaad-technieken zoals Qualcomm's Quickcharge. Die telefoons laden ook prima op met een standaard usb-charger, maar indien zowel het apparaat als de lader Quickcharge ondersteunen ging het laden sneller.
De oproep gaat over universiele laders, apple voldoet aan de huidige en waarschijnlijk aan de toekomstige regels, hun lader is universieel en voorzien van een standaard output te weten usb.
Het gaat ook om de aansluiting op de devices... dus niet dat er extra dongles etc nodig zijn om je telefoon op te laden zoals Apple dat nu dus WEL heeft.
Neen dat beoogd de tekst van de resolutie niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.