Sega stopt nieuwe fysieke pc-games in volledig recyclebare verpakking

Sega Europe gaat zijn fysieke pc-games voortaan leveren in een verpakking die volledig recyclebaar is. Dat begint bij de release van Total War: Rome II - Enemy at the Gates Edition en zal voor alle komende games gelden.

De pc-games van Sega Europe worden wereldwijd uitgebracht op alle plekken waar nog fysieke exemplaren verkocht worden. Onder Sega vallen onder meer ontwikkelaars Relic, Two Point, Sports Interactive, Creative Assembly en Amplitude Studios. In de VS verschijnen de games met recyclebare verpakking niet; Sega America brengt pc-games alleen digitaal uit.

Consolegames krijgen de nieuwe recyclebare verpakkingen niet. Tegenover gamesindustry.biz verklaart Sega dat het zich moet houden aan 'first-party richtlijnen' en dat het daarom geen eigen verpakkingen mag maken voor consolegames.

Vorig jaar werd de pc-versie van Sports Interactive's Football Manager 2020 al uitgegeven in een recyclebare verpakking. Ook dat gebeurde onder de vlag van Sega. De komende pc-games van de uitgever krijgen een verpakking die vergelijkbaar is met die van Football Manager.

De makers schreven destijds in een blog over de FM2020-verpakking dat de kartonnen hoes van volledig gerecycled karton is gemaakt en is bedrukt met inkt op plantaardige- en waterbasis. Dat geldt ook voor de handleiding in het hoesje, die op gerecycled papier is gedrukt. Het geheel wordt in recyclebare krimpfolie gestopt, zodat de verpakking niet beschadigd raakt tijdens vervoer.

De studio achter Football Manager 2020 deed vorig jaar een oproep aan andere bedrijven om ook over te stappen naar een recyclebare verpakking. Moederbedrijf Sega gaat daar nu in mee, maar andere uitgevers hebben nog geen vergelijkbare beloftes gedaan.

Vorig jaar publiceerde YouTube-kanaal People Make Games een uitgebreide video over het materiaalgebruik en de mogelijkheid tot recyclen van gameverpakkingen. Daaruit is op te maken dat er over het algemeen weinig aandacht lijkt te zijn voor de duurzaamheid van de verpakkingen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-01-2020 • 12:36

41 Linkedin

Reacties (41)

41
41
15
3
0
24
Wijzig sortering
helaas neemt het aantal fysieke pc game erg af hetgeen ik erg jammer vind. Ik betaal geen 50 of 60 euro voor iets puur digitaals. ondanks dat games vaak maar half op de dvd staan heb je nog iets, ik zou ook voorstander zijn van een blu ray disc, ondanks dat ik spellen toch sneller dowload via de laucnher die er helaas altijd bijhoort vindt ik het een fijn idee om iets in me kast te hebben staan, zeker als er in hoge uitzondering nog een keer een boekje bijzit. Ik vind dit een onderdeel van het plezier van een game kopen helaas is dit tegenwoordig eerder uitzondering dan regel.
Het ontbreken van een fysieke kopie is niet direct het probleem. Ik juich de reductie in materiaalverbruik en lagere belasting op het milieu toe.

Het probleem is alles wat daarbij komt kijken: namelijk de onmogelijkheid om een game door te verkopen nadat je het uitgespeeld hebt. Bij PS4 en Xbox One kan dit namelijk gewoon. Nadat je een game voor 60 EUR hebt gekocht en uitgespeeld kan je hem lekker voor 35 EUR terug verkopen tweedehands. Dit kan met Steam en consoorten gewoon niet.

Dit is ook de reden dat ik voor PS4 alles fysiek koop. Ik herspeel nauwelijks spellen, en dit spaart me heel wat geld uit.
Maar je kunt de spellen toch back-uppen? Ik kan niet spreken voor elke dienst, maar bij Steam (op Linux) kan ik gewoon de hele map met spellen kopiëren en plakken op een back-upschijf. Nagenoeg alle spellen werken prima zonder ze opnieuw te downloaden na terugzetten van de back-up.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 31 januari 2020 12:56]

Nadeel van Steam is dat je nog steeds afhankelijk bent van DRM. Net als met de "halve" games waar @fpsbig het over heeft. Games die je via Gog koopt kun je downloaden, daarna vergeten dat je ooit iets met Gog te maken had en het voor altijd blijven gebruiken.
Goeie ontwikkeling, echter vraag ik me af hoeveel mensen nog fysieke PC games kopen. Mijn laatste was Colin McRae Rally 2005 volgens mij.

Vraag me overigens wel af of een digitale game heel veel minder zou uitstoten (/ schade aan het milieu brengt).
Zou zeggen van wel. Infra is er al en het aandeel gamedownloads t.a.v. streamingdiensten en dergelijke is minimaal denk ik (niks extra's nodig).
Dan blijft er wat stroom over dat nodig is voor de effectieve data-transfer. Te verwaarlozen denk ik.
Infra is er al? Hangt er vanaf. Bij Microsoft, Google, etc. wel, maar niet noodzakelijkerwijs bij alle producenten, zeker startups niet.
Die kunnen ook gebruik maken van de infrastructuur van een derde partij, zoals Steam, GoG...
Dikke kans dat die ook gebruik maken van Azure of iets dergelijks, wat je natuurlijk ook als startup kunt doen.
Die kunnen gebruik maken van third party CDN's (dat doen de grote jongens overigens ook).
Nou als je fysieke spellen goedkoop kan kopen en ze staan op Steam of een andere Store (kijk je eerst voordat je ham koopt), dan kan je de fysieke gewoon kopen en gewoon de key invullen en je hoef nooit een Blu-ray in de computer te doen, en je heb nog steeds je mooi box met spel en boekjes, die altijd geld waard blijft, en zelfs weer meer woord na +/- 20 jaar, als je ze weer wil verkopen.

Ik zelf spaar ook spellen van 25+ jaar geleden, en die kunnen ontzetten veel waard zijn als je de originele doos met boekjes en de spel heb, zo als FLINK Psygnosis ~ Commodore Amiga CD32 ~ BIG boxed/SEALED COLLECTIBLE die verkocht woord voor een belachelijke €1700,-, of Alien Breed TOWER ASSAULT ~ Commodore Amiga CD32 ~ BIG boxed/SEALED COLLECTIBLE voor €1300,-, of ROADKILL + GUARDIAN voor €650,-, of DISPOSABLE HERO voor €600,-, en veel MEER.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 31 januari 2020 15:27]

Nou als je fysieke spellen goedkoop kan kopen en ze staan op Steam of een andere Store (kijk je eerst voordat je ham koopt), dan kan je de fysieke gewoon kopen en gewoon de key invullen en je hoef nooit een Blu-ray in de computer te doen, en je heb nog steeds je mooi box met spel en boekjes, die altijd geld waard blijft, en zelfs weer meer woord na +/- 20 jaar, als je ze weer wil verkopen.
Pff "mooie box" is ook relatief. Voor EA games bijvoorbeeld komen ze niet verder dan een leeg DVD doosje, met 1 velletje papier in waar dan de key op staat. THATS IT. Neen dank u, dan koop ik liever gewoon digitaal en laat ik die plastieken brol in de winkel liggen.

En qua waarde over 20 jaar.. tja welke waarde heeft een mooi doosje waar geen speelbaar spel in zit? De key is namelijk al gebruikt en kan nooit of te nimmer meer gebruikt worden. Meer zelfs: Als het een multiplayer spel is zijn de servers tegen dan al lang afgesloten, dus het spel BESTAAT zelfs niet meer.

Met de nieuwe verdienmodellen van games is het zeer onzeker of we de games van vandaag binnen 20 jaar nog wel KUNNEN spelen. Dit is nu al een probleem met online-only games van pakweg 10 jaar geleden.
En precies dit is waarom piracy zo belangrijk is en blijft. Het is ons collectieve geheugen dat geen bal geeft om commerciele belangen. Voor software meer dan voor andere vormen van entertainment. Software wordt afgedankt want we krijgen een "betere" (ahem) en nieuwere versie; terwijl film en muziek juist drijven op authenticiteit. Vreemd eigenlijk, want ook games zijn een creatief en vaak artistiek product.

Ik ben dus al even geleden begonnen met de aanleg van een bult games die volledig portable zijn. Je plenpt de data op een schijf en gaan. Want zo hoort het eigenlijk te gaan. Gisteren, vandaag, en ook over twintig jaar.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 januari 2020 17:18]

Mja, voor singleplayer games die een constante online connectie vereisen is piraterij en omzeiling misschien een oplossing, maar hoe zit het dan met multiplayer games?

Op zich is er bijvoorbeeld geen enkele reden dat Battlefield 1942 niet meer zou kunnen bestaan, alleen dat de (destijds Gamespy) servers al lang afgesloten zijn. Je kan het spel met bots spelen, maar dit is niet de echte ervaring natuurlijk.

De enige optie is dat er modders dan een "create a server" functionaliteit opzetten die buiten de centrale servers van de developers om werkt.

Overigens, op GOG kan je volledig DRM-vrij je games downloaden. Dus je kan ook gewoon braaf voor de games betalen en ze voor eeuwig bijhouden als je wil.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 31 januari 2020 17:40]

GoG levert ook eigenlijk precies dat, een portable game. Werkt op recent OS. Install and go.

Maar ik ga een stapje verder. Denk aan een Skyrim met een comfortabele mod setup, "frozen in time". En zo nog een sloot andere momenten waarin games in optima forma beschikbaar waren.

Daarmee valt online multiplayer min of meer al wel af, maar tegelijkertijd kan ook UT99 nog altijd heel prima; Quake, UT2K4 en een emulator voor dingen als Goldeneye en zo... dat zijn de pareltjes.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 januari 2020 17:47]

Vooruit, ik ga uit van distributie via bestaande kanalen.
Steam etc.

Als ik een startup was zou ik verder niet gaan investeren in infrastructuur, dat zou heel dom zijn.
Daar heb je cloud providers voor. (waar je vervolgens een minimale impact hebt.
Ik koop doorgaans al mijn games op de PC digitaal. Maar voor Cyberpunk maak ik straks een uitzondering aangezien er veel leuks bij de fysieke versie zit.
Wereldwijd zal het nog heus wel gebeuren. Lang niet overal zijn de internetverbindingen zo luxe als hier.
bijvoorbeeld in frankrijk niet nee op een 1 MB/s lijn hier bijvoorbeeld

iets beters er bijna niet en fiber pas in 2025

[Reactie gewijzigd door atthias op 31 januari 2020 16:22]

Voor mijn gevoel is het downloaden van een enkele game peanuts qua stroomverbruik vergeleken met resources verzamelen, resources naar fabriek transporteren, disc produceren, verpakking produceren, game vervoeren naar distributiecentrum, game vervoeren naar winkel of mensen thuis.

In het slechtste geval haalt een persoon de fysieke game op in een winkel met een Diesel / Benzine auto en combineert diegene dat ritje niet met andere aankopen. Voor mijn gevoel is een paar kilometer rijden in zo'n auto al veel slechter dan je PC een paar uur aan hebben staan.

Hoe eerder we stoppen met fysieke game-aankopen, hoe eerder dat soort uitersten eruit worden gehaald.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 31 januari 2020 13:48]

Dus downloadservers lopen volgens jouw op water :P

Een disc produceren is tevens ook niet zo energie-zwaar. Je moet de disk "printen" je moet platic schijfjes "drukken", label printen en doosjes produceren. Ik denk dat het produceren van de doosjes nog het meest vervuilende is. Een disc drukken daarintegen is peanuts.

Als je het echt zou willen weten moet je een LCA (life cycle analysis) maken. En ik kan je zeggen dat de uitkomsten van LCA's soms anders zijn dan je zou denken.
Een downloadserver loopt niet op water, maar een Raspberry Pi 4 kan met zijn ca. 3-4 watt data versturen over 1 gbps ethernet. Dan heb je het over het verbruik van het hele apparaat inclusief OS, inclusief achtergrondprocessen.

Moeilijker om in te schatten is het verbruik van de internet architectuur van 'deur tot deur'. Wat je pc doet tijdens het downloaden, ben je zelf bij (downloaden op de achtergrond terwijl je andere dingen doet, kost ook nauwelijks Watt).
Ik hoop niet dat Steam op een stel Raspberries draait, want dan ga ik toch naar de epic store :+

Bij een echte LCA zou je alles mee moeten nemen, energieverbruik van servers, aantal redownloads, verbruik van exchanges en hoeveel % data dat is van het hele internet en hoeveel energie dat kost. Tov die eenmalige productie van CD spul + shipping. Doorgaans is die shipping icl andere goederen voor een winkel. Dus ook dat bespaard weer extra co2 eq. Feitelijk heb je dan alleen de primaire shipping van fabriek naar distributiecentrum.

Daarom is het sltijd koffiedik kijken bij dit soort uitspraken. Eigenlijk hetzelfde verhaal als een E-auto (de E-auto is uiteindelijk beter voor het milieu, maar niet heel veel).
Dat plus dat dit over het algemeen goederen zijn die lang mee gaan en meerdere jaren vaak tot wel tientallen jaren bewaard worden.

Het mileu schiet er veel meer mee op om al het plastic wat eenmalig gebruik wordt (bijv verpakkingen van voedsel zoals vlees) en zaken zoals tandenborstels, afwaskwasten etc te vervangen door een duurzaam alternatief.
'Over het algemeen' zou ik niet willen zeggen. Ik denk dat er maar een kleine groep mensen is die nog oude games speelt en oude games als collectible ziet en die dus het bewaren als meerwaarde zien. Vele miljoenen mensen die elk jaar weer de nieuwste FIFA kopen in ieder geval zeker niet en die games belanden toch uiteindelijk in de prullenbak.

Ja, voor het milieu zijn er andere stappen die zeker meer opleveren, maar tegelijk is digitaal downloaden een heel makkelijke manier om ook een steentje bij te dragen.

Ik weet niet wat een makkelijk alternatief is voor plastic om vlees bijvoorbeeld, want zelfs een herbruikbaar bakje zul je moeten wassen en bio-based verpakkingen zijn vaak minder makkelijk te recyclen en composteren vaak pas onder hoge temperatuur, onvergelijkbaar met bijv. GFT. Verpak je het niet goed, dan bederft het vlees snel. Uiteindelijk is geen vlees eten nog het beste uiteraard.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 31 januari 2020 14:26]

https://duckduckgo.com/?q...tandenborstel&t=h_&ia=web
https://duckduckgo.com/?q...+afwasborstel&t=h_&ia=web

;)

Ik vind het wel tot dat Sega dit doet. Alle kleine beetjes maken ook een groot verschil!
Volgens mij zijn games juist een van de weinige producten waarvan mensen voor eeuwig de verpakking bewaren.
Natuurlijk niet, mensen gooien die ook gewoon weg.

Ik had zelf "vroeger" rijen met dozen van pc-games. Die kartonnen dingen heb ik jaren bewaard, maar na tien jaar ofzo ook allemaal weggegooid.
Ja klopt. Het zet wel wat weinig zoden aan de dijk. We schieten er als mensheid veel meer mee op als we het plastic in de supermarkt weten te vervangen, zoals verpakkingsmateriaal, afwaskwasten, tandenborstels etc.
Terug naar de tijd van vroeger, met oversized (te recyclen) kartonnen dozen voor spellen? ;)

Dit is leuk voor de PR, maar heeft weinig toegevoegde waarde aangezien de meeste PC spellen waarschijnlijk digitaal verkocht worden.
Belanden die games in zo'n groot volume bij de recycelaar dan dat dit zinvol is dan? Even afgezien van het feit dat dat veelal digitaal gaat tegenwoordig.
Games blijven toch hoofdzakelijk in de kasten staan van gamers?
Vroeg of laat beland het een keer op de afval berg ongeacht verzamelaar of niet, wanneer er iemand gaat overlijden bijvoorbeeld, nabestaanden zien daar meestal geen waarde in en wordt het zo weggegooid.

Voor hen is dat niets meer dan een stukje papier met plaatje erop.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 31 januari 2020 14:01]

Recyclebaar is onzinnig want in Nederland wordt dit met plastic nauwelijks (pakweg 15%) gedaan. Gerecycled materiaal gebruiken zou een betere zijn, dan is het natuurlijk recyclebaar en te recyclen.
Uit nieuwsgierigheid: zijn er nog fysieke (PC) games die niet eerst willen authenticeren op bijv. Steam voor je ze (offline) kan spelen?
Oudere games alleen nog denk ik.
Herinner mij de tijd nog wel dat je een game kocht en dat de "DRM" of kopieer beveiliging bestond uit het boekje dat je er bij kreeg. Game starten. Woord op pagina 34 regel 6 woord nummer 8 invoeren en spelen. Toen was het irritant. Nu kijk ik er met weemoed op terug als je kijkt naar die halve rootkits die ze tegenwoordig DRM noemen.
Ik heb liever dat ze dan een versie maken zoals dit dit wat goedkoper is zodat verzamelaars gewoon de mooie duurzame (en vaak moeilijk recyclebare) verpakkingen kunnen kopen als decoratie.

Ik heb dus ook niks aan iets wat minder lang meegaat (wat recyclebaar materiaal meestal doet) en ik gooi ze ook nooit weg.
Ik zie dit meer als popie jopie gedrag.
Zogenaamd duurzaam zijn en een groen beleid voeren.
Misschien ben ik cynisch, maar zolang cola in plastic flesjes zit en de supermarkt bijna alles verpakt in plastic,wantrouw ik bedrijven.
Hoewel ik en veel mijn vrienden dozen van retail games van de afgelopen 30 jaar gewoon bewaard hebben, had je toen ook nog echt iets tastbaars, mooi artwork, dikke manuals, kaarten, cadeutjes varierend van sleutelhangers tot CCG-kaarten en t-shirts, multi-CD speciale boxen daar weer in(denk Star Trek: Borg,Wing Commander IV, Secret of Monkey Island, Rainbow Six .. Veel grote waren toen ook 80-160 gulden.. zie ik dat in de huidige markt(standaard DVD-case, vaak alleen een license key, disc en een disclaimer er in) geen meerwaarde meer hebben.

Ja, je hebt nu nog steeds collectors verpakkingen met beeldjes etc, maar de zijn dan alleen op bestelling en voor de prijs van 200 euro of meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee