"Goed geregeld" is niet altijd zo "verantwoord" en "groen" als men wil doen geloven. Zo was de inzameling van batterijen goed geregeld. Maar vervolgens werd het in arme landen gedumpt. Eerst naar Oost-Duitsland toen China, die wil die troep nu niet meer en dat is een groot probleem. Het zal nu wel in corrupte arme landen gestort worden. Zodra het buiten ons zicht valt, is het groen. Daarom voelt ook geen een land zich verantwoordelijk om de plastic soep in de stille oceaan op te ruimen.
Persoonlijk wordt ik eigenlijk alleen maar cynischer van al die "eco-marketing". Ons economische systeem is zo rete-commercieel geworden en efficiency zo overheersend dat het voor producenten veel gunstiger, of uit concurrentieoverwegingen noodzakelijk is, om het mooier voor te spiegelen, dan werkelijk grote verbeteringen na te streven.
Zo wordt voorgespiegeld dat eco-kip nu geen plof-kip meer is die snel vetgemest wordt om geslacht te worden. In praktijk betekent dat, dat hij 4 dagen langer mag leven. Nou, nou, wat zullen die kippen blij zijn met de verlengde levensduur. Ze mogen wel vrijer lopen en dat is wel echte vooruitgang, maar het is nog steeds plofkip.
Wat wij willen kan gewoon niet. Je kan niet uit grenzeloos winstbejag steeds alles wegbezuinigen wat ten koste gaat van de winst en tegelijkertijd idieele doelstellingen nastreven. Je kan de verantwoordelijkheid ook niet bij de consument leggen, want die kan al die marketing niet doorzien en heeft ook steeds minder besteedbaar inkomen.
Als samenleving moeten wij een keer een radicale keuze durven maken voor een economie die het welzijn van zijn bevolking en natuurlijke omgeving nastreeft boven winstbejag en constante groei van het nationaal inkomen.
Anders gaan we wel heel eenzijdig CO2 bestrijden, maar blijven gewoon maar meer produceren, meer energie gebruiken, meer grondstoffen gebruiken, natuur verder kaal slaan, mensen steeds stressvoller laten werken, iedereen abo's opdringen waardoor je feitelijk slaaf wordt.
Onze systemen rusten op het aanwakkeren van overconsumptie, verslaafd maken aan goedkope luxe goederen, maar basisvoorzieningen juist schreeuwend duur maken. Aan de ene kant raken mensen verslaafd aan dingen die ze niet nodig hebben, aan de andere kant worden basisvoorzieingen onbetaalbaar. Een luxe verslaving is geen rijkdom. Een heroine gebruiker kan wel een kwart miljoen per jaar bij elkaar stelen en oplichten, en toch berooid blijven.
Zijn duurzame energiebronnen dan verkeerd? Nee, maar de gedachte is wel verkeerd dat meer goedkope energie een bijdrage aan het millieu is. Het is juist de overvloed aan goedkope energie die de wegwerpmaatschappij heeft geschapen die steeds meer luxe goederen produceert en met een steeds kortere levensduur, die het milleu steeds zwaarder belasten.
Wat mensen onvoldoende realiseren is dat sociaal, invoelend, verantwoord gedrag naar de omgeving niet berust op idealisme maar noodzaak en beperkingen. Kijk naar een land als Tibet, mensen zijn supersociaal en zorgen goed voor de omgeving. Waarom? Anders kun je niet overleven in deze harde, karige omgeving, het is noodzaak. Daarom heeft zich daar een bijhorende levensbeschouwing ontwikkeld.
Wij proberen de beperkingen en sociale noodzaak juist uit te schakelen door technische oplossingen die ons onafhankelijk maken en daarmee wordren de eco-oplossingen een hobbie-project van minderheden in de bevolking en ook heel eenzijdig en aan de laatste mode onderheving.
Mensen denken echt dat we over twintig jaar op een betere planeet wonen, omdat we dan groen rijden. Maar om ons heen is de natuur gewoon aan het afsterven. Insekten ooit onuitroeibaar geacht zijn met 80% afgenomen. Vijf jaar geleden hoorde ik buiten nog volop vogels fluiten, het is stil geworden. We gaan maar door op het zelfde pad van meer meer meer, met wat groene aanpassingen en dat moet dan heil brengen.
Er is een veel fundamentelere omslag in de wereld nodig. We moeten echt af van het roofkapitalisme met zijn internationale handel, volkeren moeten weer in hun soevereiniteit gerespecteerd worden, in hun eigen bestaan kunnen voorzien, en ook verantwoordelijk worden om in evenwicht met hun eigen omgeving te leven. Juist handel en migratie maakt dat landen dat evenwicht kunnen doorbreken door deels op last van andere landen te leven. In feite worden daarmee lokale onevenwichtigheden niet opgelost, maar op het buitenland afgewenteld. Daardoor kunnen de onevenwichtigheden doorgroeien tot ze ineens wereldwijd zijn. En ga het dan maar eens oplossen.
In de Natuur is het altijd zo geweest dat als een populatie zijn omgeving kaal slaat, rampen (honger, ziekten) zorgen voor een snelle afname van de populatie tot die weer in evenwicht is. Wij voorkomen dat met technologie en laten zo de zaak nog schever groeien.
Door het technologie-optimisme is het denken wat wij hebben nog steeds: Wie dan leeft die dan zorgt. Mischien branden we de Aarde wel op, maar dan gaan toch naar Mars. Of we gaan gewoon 100% kunstmatig leven met behulp van techniek. Zeker, al die nieuwe productsensaties zijn steeds heftiger, maar dat is vergelijkbaar met van softdrugs naar harddrugs gaan. Je geest wordt alleen maar hongeriger naar meer en moeilijker tevreden te stellen. Als dat de toekomst is dan ben ik blij als ik die niet meer meemaak.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 18:02]