Ruim 10 miljoen kilogram aan oude monitoren is ingezameld in 2020

Vorig jaar werd er in Nederland een recordhoeveelheid elektronisch afval ingezameld. Volgens Stichting WeCycle, die in Nederland inzameling en recycling organiseert, is er afgelopen jaar voor 10 miljoen kilogram aan monitoren ingezameld.

In 2020 was er in totaal 125 miljoen kilogram elektronisch afval ingezameld en dat is 8,1 procent meer dan in 2019. In haar jaarverslag publiceert stichting WeCycle cijfers over hoeveel elektronisch afval er is ingezameld.

Het merendeel hiervan zijn kleine apparaten, met een aandeel van bijna 45 miljoen kilogram. Groot witgoed was goed voor 40 miljoen kilogram. Ook werden er veel oude crt-schermen ingezameld. Deze waren goed voor 5,3 miljoen kilogram. Platte schermen brachten in totaal 5,2 miljoen kilogram afval op.

Iets meer dan de helft van de elektronica werd door gemeente ingezameld. Daarnaast kwam 26 procent van detailhandel en 6 procent van kringloopwinkels. Volgens WeCycle zijn er sinds vorig jaar 13.000 inleverpunten waar mensen hun oude elektronica kwijt kunnen.

Van alle ingezamelde apparaten kon 79 procent worden gerecycled en hergebruikt.

Door Robert Zomers

Redacteur

11-05-2021 • 20:52

121

Reacties (121)

121
121
92
10
2
23
Wijzig sortering
79% is een fenomenaal resultaat, ik had dit veel lager ingeschat, klopt deze data ook effectief?

Ik dacht dat onze recyclage op het moment dramatisch slecht was?!
Na de TV docu "de vuilnisman" over plastic heb ik wel een wat genuanceerder beeld over wat de definitie van 'recycled' is. Splitsen en herverkopen is bij plastic al recyclen.

Ik vind het nogal een verschil of er weer oneindig hetzelfde product van gemaakt wordt, of het tot parkeerpaaltjes geperst wordt, of dat het plastic als grondstof verkocht is als aanmaakblokjes voor de vuilverbrandingsoven.
Ik raad ook aan deze aflevering van De Monitor te bekijken: https://www.npostart.nl/de-monitor/08-06-2020/KN_1713500

Recyclen op de huidige manier is een wassen neus.
Dat ziet er nog vrij gezellig uit allemaal. De werkelijkheid lijkt meer op dit dystopische filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=mleQVO1Vd1I
Oneindig hetzelfde product maken van plastic gaat hem sowieso niet worden, want elke keer dat je het verwerkt om her te gebruiken degradeert het een beetje. Het zal dus steeds in een andere vorm in "mindere" producten gebruikt worden.
Plastic aan de basis is net zoals metaal volledig circulair recycleerbaar.

Echter dat vereist dat je het plastic zuiver houd bij productie maar dat wilt de industrie niet, ook wel verpakkingsindustrie genoemd in het filmpje.

Vervolgens moet je het kunnen scheiden waarbij je afvalstroom geen enkele onzuiverheid mag hebben. Als je dan met fabels als nascheiding uit restafval en luiers bij het pmd afkomt zoals Nederland dan is Nederland ofwel naïef ofwel zeg je vlakaf dat je zelfs geen poging wilt doen.

Als het aan de bron bij productie zuiver is en het is perfect gescheiden, dan is het geen probleem om circulair te gaan. Echter aan die 2 voorwaarden is niet voldaan dus dan is het enerzijds een technisch probleem (hoe haal je die kleurstoffen eruit, is dat zelfs mogelijk?) en anderzijds word het zo complex dat het veel goedkoper is nieuw plastic te maken.

Het enigste plastic wat geld oplevert om circulair te gaan is PET, en net dat halen ze uit het gewone circuit met statiegeld waarmee je eigenlijk ook aangeeft dat je eigenlijk niet geïnteresseerd bent om de rest daadwerkelijk te recycleren.

Maar zelfs als de industrie zou meewerken voor de verandering en je krijgt je afvalstromen zuiver dan nog zit je met de gemengde Plastics, bv plastic dat niet smelt in de microgolf of 7 lagen plastic folie om voeding hygiënisch en houdbaar te houden, vergeet het dat je dat ooit echt kan recyclen.

Echter daar is een oplossing voor, cracking waarbij je het plastic op molucair niveau kraakt. Echter dat proces op zich is zeer belastend dus enkel toe te passen als het echt niet anders kan. Eind product is meestal diesel. Tot op heden nog geen dergelijke installaties aanwezig in de Benelux al zijn er wel plannen.
Je zou dus eigenlijk naar een model moeten gaan waarbij de producent de afvalverwerkingskosten moet betalen, plus een opslag als de verwerking zorgt voor kwaliteitsdegradatie.
Wellicht zelfs een meer dan 100% marge opslag voor het deel dat uiteindelijk wordt verbrand / worden opgeslagen / niet gebruikt in een product dat gebruikt wordt.
Waardoor het onaantrekkelijk moet worden om producten te maken die niet kunnen worden hergebruikt.

Daarnaast producent moet dus 'eigenaar' blijven van de geproduceerde verpakking, vulmiddel, transport beschermingsmiddelen etc.
En dat ze verlicht alle al die eigendommen terug halen binnen 1 boekjaar vanaf het moment van verlaten van het terrein van de producent.
De verantwoordelijkheid om te zorgen dat het terug is binnen die periode leggen we ook bij de producent.
Dit om te voorkomen dat er argumenten worden aangedragen dat andere delen in de keten niet voldoende leveren.

Uiteraard gerekend in schone grondstof, gelijk aan de samenstelling van het geleverde.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 11:39]

Nog voor je gaat produceren nadenken hoe je het moet reclycen, dat is wat de afvalverwerkers al 20 jaar vragen maar niemand lijkt er naar te luisteren.

Je idee is geen idee, Europa eist reeds dat fabrikanten van plastics een minimale recycle percentage moeten halen waarbij die normen opgetrokken worden. Dat wilt zeggen als je een plastic op de markt brengt en je haalt maar 5% recyclage, dan krijg je sancties of je plastic word van de markt gehaald.

Echter alles wat ingezameld is voor recyclage word gerapoteerd al gerecycleerd (wat uiteraard dikke zever is). Het enigste wat de plastic en verpakkingsindustrie moet doen is ervoor zorgen dat het ingezameld word en voila, hun plastic is groen gewassen.

Dus wat doet de industrie? Er alles aan doen om zoveel mogelijk plastic ingezameld te krijgen. En je krijgt lobby werk dat zich bezig houd met statiegeld invoeren, de consument schuldig laten voelen, kijk is hoeveel plastic er langs de weg ligt en ga maar door.

Hoe correcter de consument het inzameld hoe meer het op papier gerecycled is hoe meer de industrie verder kan doen met zich geen zak aan te trekken van het probleem en vooral verder te doen zoals men bezig is. Want als puntje bij paaltje komt, dan weigert de industrie vandaag nog altijd resoluut samen te werken met de afvalverwerkers, hou dat in gedachten als je terug een van hun filmpjes ziet over de plastic soep in de oceaan.
Helemaal mee eens! Voor de consument om te behappen moet dit wel in kleine stapjes gebeuren en gelukkig gaat dat ook gebeuren. Geen plastic, maar blikjes met statiegeld is bijvoorbeeld al wel een kleine extra stap om de consument in te laten zien dat ook verpakkingsmateriaal een product is. Wat mij betreft gaat dit verder, naar bijvoorbeeld refillen van bepaalde flessen (zeep, schoonmaakmiddel etc). Ook het betalen voor de plastic zakjes of het faciliteren van herbruikbare netjes is een stap die momenteel gemaakt wordt.

Het beste is afval dat er niet is.. en als er dan afval is, zo min mogelijk vervuilend en goed herbruikbaar maken.

Ik merk trouwens dat de PMD container waar ik woon gratis blijft en grijs wordt betaald (€7,50 per leging).. ik ben benieuwd of er dan beter of alleen meer gescheiden wordt..
Ik merk trouwens dat de PMD container waar ik woon gratis blijft en grijs wordt betaald (€7,50 per leging).. ik ben benieuwd of er dan beter of alleen meer gescheiden wordt..
Alleen meer ben ik bang.
PMD blijft een enorme mengelmoes aan allerlei materialen, grotendeels vervuild.

Verwerken tot grondstof is daarmee moeilijk en duur. Dan blijven dingen als plastic paaltjes enzo over. Niet echt een houdbare vorm van "recyclen"
Ik heb buren die de grijze container geweigerd hebben maar vervolgens alles (zelfs glas) in de PMD container gooien. En dat het ze niet eens interesseert blijkt wel omdat ik ze van de week hun frituurpan zag legen in de put.
Ook de gemeente boeit het blijkbaar niet want er komt nooit controle.
Bij ons komen er controleurs in bakken kijken en die delen boetes uit als er verkeerde dingen in de bak zitten. (lijkt me een rot baan trouwens, altijd een slechte boodschap brengen)

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 11:39]

Luiers hebben wij een aparte container voor (op centrale punten) waar ze nu blijkbaar 5 % van kunnen recyclen + biogas ook kunnen halen. Dat is wel een mooie ontwikkeling.
PMD container is ook verwarrend verschilt per gemeente wat erin mag, heb het weleens opgezocht toen ik ging verhuizen maar het scheelde behoorlijk wat er vooral niet in mocht dus dat is natuurlijk ook niet goed om het zo zuiver mogelijk te houden.

Grootste oplossing zit wat mij betreft in om zaken ontwerp mee te nemen dat het recycled cq gerepareerd kan worden. Bijvoorbeeld printplaat van mijn Speed Pedelec wordt gewoon altijd vervangen bij defect niet eens diagnostiek vindt plaats. Reactie is dat die dingen geseald zijn en dus nagenoeg niet reparabel. Beetje drog reden natuurlijk want die oplossing hebben ze zelf bedacht. Ook bij de consument moet doordringen dat het op een of andere manier geld kost, ik betaal liever aan een product waar het bij voorbaat is bedacht dat het langer mee kan gaan dan de hype periode is.

Ook software speelt een grote rol. Fairphone loopt op de meest vlakken simpelweg vast door gebrek aan medewerking van fabrikanten van onderdelen. Ik heb een macbook uit 2011, door verschuiving van gebruik kan ik hem nog prima gebruiken. Alleen de software die ik er op kan draaien wordt steeds beperkter doordat ik tot high sierra er op kan zetten. Ik heb er van de week Linux op gezet, ik kan dat, de gemiddelde consument niet.

[Reactie gewijzigd door ocrammarco op 23 juli 2024 11:39]

Er is al wel een installatie in de benelux die door middel van cracking het plastic weer circulair maakt. Op dit moment wordt het richting diesel achtige olie gestuurd (en lichtere fracties).
https://www.renasci.be/nl

Deze manier van recyclen moet je natuurlijk alleen toepassen met plastic wat niet op een andere manier kan recyclen. Daarnaast zijn brandvertragers die in sommige plastics zitten verwerkt nog niet op deze manier te recyclen (denk aan toetsenborden, monitors e.d.). Deze halogenen komen ook weer in je dieselachtige vloeistof en dat wil je daar niet in hebben.
Uit de docu:
recylcling is een papieren werkelijkheid, zodra de uit afval gesorteerde plastic is gebundeld tot een baal geld het al als gerycled
bedankt voor de video, dit lijkt mij al een stuk reëler, best jammer te noemen dan dat tweakers deze informatie gewoon overneemt want ik heb nu nog meer twijfels dat er 79% herbruikt word, gelukkig komt er wel beterschap vanuit Europa met een nieuwe meetmethode.
Zou mij niets verbazen als enkel het glazen paneel en het koper uit een oude CRT monitor daadwerkelijk in nieuwe producten terecht komt.
Toevallig heeft Netflix met de show 'Broken' ook een aflevering (Recycling Sham) over het 'recycled' van plastic. Blijkt dus allemaal bedacht door de plastic industrie zelf, om de burger verantwoordelijk te maken / houden en niet de industrie zelf. Waarbij dus slecht 3 (1, 2 en 5) van 7 plastic soorten recycled kunnen worden.
Die cijfers liggen in lijn van de Belgische cijfers van 2019.

122 miljoen kilo ingezameld = +/- 44 miljoen items
51 miljoen kilo groot witgoed = +/- 1 miljoen items
12 miljoen kilo aan schermen = +/- 850 000 items
51 miljoen kilo kleine apparaten (bv. gsm’s) = +/- 31 miljoen items

Hier claimen we ook 79% van de ingezamelde materialen te recycleren.

https://jaarverslag.recupel.be/

[Reactie gewijzigd door be_bert op 23 juli 2024 11:39]

Wauw, hoe doen we het dan in vergelijk per burger?

We zamelen evenveel in maar 11.46 miljoen tov 17.28 miljoen is een groot verschil.

Quote van de website, staat ook veel informatie op. Het lijkt op papier in België veel beter dan Nederland maar ook België is expert is het manipuleren van cijfers.
Zo’n 90,6% van de e-waste die niet meer te herstellen valt, krijgt een nuttige toepassing. De erkende verwerkers waarmee we samenwerken, recycleren gemiddeld 79,3% van het afval en verbranden ongeveer 10,7%. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt gerecupereerd en gebruikt als energie- of warmtebron.
79% is een fenomenaal resultaat, ik had dit veel lager ingeschat, klopt deze data ook effectief?

Ik dacht dat onze recyclage op het moment dramatisch slecht was?!
Het is eerder asociaal te noemen, dat er in een klein landje als NL, 125 miljoen kilo
aan elektrische apparaten is weggegooid, dat in enkel 1jaar tijd.

79% van het totale gewicht aan afval recyclen geloof ik niets van.
er is dan toch nog 21% van 125 miljoen kilo waar met niets mee kan, elk jaar
125 M kg / 17,6 M Nederlanders is ruim 7 kg per persoon. Dat vind ik niet bizar veel, zeker niet als 80% hergebruikt wordt.

Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kg. Een vaatwasser kan ook makkelijk 40 - 60 kg wegen. Kortom als je elke 10 jaar een wasmachine en een vaatwasser verslijt, zit je al een heel eind voor twee man op die 125 M kg. Aangezien een gemiddeld gezin uit 2,1 personen bestaat..

En dan hebben we het nog niet over tv’s computers, printers, magnetrons etc die ook niet eeuwig meegaan.

Waarom zou dat niet voor voor 80% hergebruikt kunnen worden, want het leeuwendeel bestaat plastic en metaal.

Apparaten kunnen heus wel langer mee gaan, maar daar heb je als consument niet zo veel invloed op. Bovendien wil niemand 20 jaar met een computer of tv doen, want die kunnen dan niet meer de apps draaien die je wil.
Je moet dan uitgaan van huishouden, en niet per persoon.
Je ziet hier ook dat oa een monitor niet defect is, maar wordt vervangen 1080p - 1440p etc. Wasmachines zijn niet van plastic natuurlijk, lol.
Magnetrons of ovens worden ook te vaak vervangen voor luxere versie, ipv door defect
Zo gebeurt het ook met veel meer elektrische apparatuur.

Vergeet niet dat dit jaarcijfers zijn, dus elk jaar. (lijkt stijgende)

Kijk maar eens De Vuilnisman serie terug via NPO

[Reactie gewijzigd door Hackus op 23 juli 2024 11:39]

Je vergeet 1 ding (zoals ik je reactie lees). Niet alles at men weg doet wordt gelijk gerecycled. Er zijn genoeg dingen die eerst (nog een paar keer) tweedehands verkocht wordt. Er zullen best wel dingen zijn die weggegooid worden die eigenlijk nog bruikbaar zijn. En bruikbaar staat niet gelijk aan werkent. De helft van die 10 miljoen kilo zijn al crt monitoren. Ook al werken sommige nog de meeste computers kunnen ze niet meer aangesloten hebben. Dus ik denk dat een groot deel van alles wel echt oud of kapot is (met bepaalde apparaten uitgezonderd zoals bijvoorbeeld telefoons die geen updates meer krijgen).
Je vergeet 1 ding (zoals ik je reactie lees). Niet alles at men weg doet wordt gelijk gerecycled. Er zijn genoeg dingen die eerst (nog een paar keer) tweedehands verkocht wordt. Er zullen best wel dingen zijn die weggegooid worden die eigenlijk nog bruikbaar zijn. En bruikbaar staat niet gelijk aan werkent. De helft van die 10 miljoen kilo zijn al crt monitoren. Ook al werken sommige nog de meeste computers kunnen ze niet meer aangesloten hebben. Dus ik denk dat een groot deel van alles wel echt oud of kapot is (met bepaalde apparaten uitgezonderd zoals bijvoorbeeld telefoons die geen updates meer krijgen).
Veelal wel, en gaat direct naar milieustraat. Maar als je weet dat er van al het plastic maar 30% gerecycled wordt.
(dat is niet veel in gewicht van het totaal), maar erg weinig.
Als je goed leest zie je dat ik juist rekening hou met persoon/huishouden en reken met één vaatwasser / huishouden. ;)

Juist de grote apparaten zoals magnetrons, vaatwassers, ovens, wasmachines heb je nauwelijks ontwikkeling. Mensen gebruiken die tot ze kapot gaan. Niemand koopt een nieuwe magnetron omdat er een nieuwe functie op zit. Sowieso gebruiken mensen die 80 ‘handige voorgeprogrammeerde’ timer-standen uit de ongelezen handleiding niet.

Jaarcijfers over miljoenen dit of dat zeggen weinig als je niet weet wat het verband is. Op het totale afval van de gemiddelde Nederlander is 7 kg waarvan 1,4 niet-recyclebaar niet veel.

Glas met lood er in, wat in crt’s zat, is nauwelijks te hergebruiken, dus ja, dat is wel degelijk een probleem, maar crt’s worden gelukkig niet meer gemaakt.


Ik ken De Vuilnisman wel, maar dat gaat over hoe de afvalverwerking mis gaat NADAT consumenten afscheid genomen hebben van hun hardware.
Vreemde reactie..
Ik bekijk net de documentaire "Na de TV docu "de vuilnisman" over plastic" van zwaaihaai
Jij zegt 80% kan herbruikt worden want het is maar plastic, maar uit die docu haal ik net dat er maar 30% van de plastic gerecycleerd word..

Ben je hier wel van op de hoogte? Lijkt alsof jij los in de marketingpraatjes van de overheid/bedrijven trapt en je krijgt er nog een +2 voor ook.

Heb je enige data die jouw aanname ondersteund?? Ik denk dat het een algemeen feit is dat onze afvalstroom héél slecht is.
De meeste schadelijke afvalstoffen wegen waarschijnlijk niet zo veel. Plastic is enorm slecht, met name de PTFE's en andere syntethische polymeren zijn lastig te scheiden en dus lastig te recyclen, zeker als het allemaal op 1 hoop wordt gegooid, zeker als het verwerkt zit in grote apparaten. Met name door het ontelbare aantal varianten van plasticsoorten gaat het hergebruik lastig.

Rubber is ook een vreemde eend in de bijt, en zit ongemerkt vaak verwerkt in producten/apparaten.

Zoals je zelf al aangeeft, 125 M kg is niet zo veel, ik vraag me dan ook af of dit het daadwerkelijke getal is. Alle industriëen die ons land rijk is zullen minimaal net zo veel afval 'produceren'. Dit gaat slechts om het ingezamelde afval. Grote machines gaan zoals je schetst lang mee maar wegen ook relatief veel.

Het lijkt alsof bedrijven als WeCycle alleen cijfers produceren (en verbuigen) als het een publiek imago ten goede komt.

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 23 juli 2024 11:39]

Als je je eigen link hebt gelezen zie je dat die autobanden NIET uit Europa komen.
Ik heb inderdaad het artikel niet gelezen. Het ging me om de afbeeldingen. Ik heb de link verwijderd nadat ik uit cijfers van het OEC opmaakte dat Nederland weinig banden exporteert naar verre landen, maar veel naar omliggende landen. Wat die landen er dan weer mee doen is een tweede. Ik had niet zo op een gerucht/sensatie af moeten gaan, excuus.
Dan tel je wel ook dingen als wasmachines mee, waar een blok beton in zit van tig kilo.

Monitoren gaan juist lang mee, ik heb hier nog TFT monitoren die ik in 2005 heb gekocht in gebruik (Eizo's dus behoorlijk goede voor die tijd). En juist met die oude is het belangrijk om te recyclen omdat er nog kwik in zit (CCFL achtergrondverlichting).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 11:39]

Dan tel je wel ook dingen als wasmachines mee, waar een blok beton in zit van tig kilo.

Monitoren gaan juist lang mee, ik heb hier nog TFT monitoren die ik in 2005 heb gekocht in gebruik (Eizo's dus behoorlijk goede voor die tijd). En juist met die oude is het belangrijk om te recyclen omdat er nog kwik in zit (CCFL achtergrondverlichting).
Groot witgoed was 40 miljoen kilo. Wat niet allemaal wasmachines zijn natuurlijk.
Waarom is dat asociaal? Het valt toch wel mee per hoofd van de bevolking? Denk maar eens aan het gewicht van het meeste witgoed en andere huishoudelijke apparaten. Ik vrees dat we in Nederland veel meer dan 125 miljoen kilo per jaar aan elektrische apparaten aanschaffen. Het belangrijkste is dat we de grondstoffen zo goed mogelijk hergebruiken.
Ik denk dat er twee dingen het belangrijkst zijn:
1) Dat elektronische appartaten bvb minimum 10 jaar repareerbaar zijn
2) Dat de grondstoffen van de apparaten zo onschadelijk mogelijk zijn

Recycleren wordt gezien als iets dat volledig ecologisch is.
Maar er is bvb een studie naar de recyclage van tesla batterijen gedaan, en men is tot de conclusie gekomen dat het op bepaalde gebieden meer energie vraagt dan een volledig nieuwe batterij produceren.

Verder is er met recycleren ook het probleem dat veel zaken die gerecycleerd worden door mensen, uiteindelijk helemaal niet gerecycleerd worden door de instanties die geacht worden om het te recycleren: https://www.theguardian.c...rseas-instead-of-recycled
https://www.euronews.com/...s-toxic-landfill-in-ghana
Hoewel ik heel erg voor betere repareerbaarheid ben is 10 jaar echt extreem lang voor elektronica.

Dat betekend waarschijnlijk ook dat je 10 jaar na dato nog componenten moet kunnen krijgen. Dus, of de fabrikant moet tegen grof geld geconditioneerde opslag van componenten hebben (10 jaar lang), of ze moeten een manier vinden om een chipfabrikant 10 jaar lang aan het produceren te houden.

Non industriële elektronica heeft dikwijls een productielevensduur van <5 jaar. In het geval van geheugens vaak nog veel korter.


Dergelijke harde eisen maken alles in verhouding heel duur en gaan imo eigenlijk het doel voorbij.
Ben er wel voor dat de mogelijkheden en informatie benodigd voor reparatie weer meer terugkomt. Al wordt dat steeds moeilijker door de hoge integratiegraad van elektronica
Maakt niet uit, gooi het weg, koop een nieuwe.
https://youtu.be/nVlAdW8F0Ck (4 min)
Ook dat komt voor in een aflevering van de vuilnisman, wij importeren belachelijk veel afval enkel om onze recylcing bedrijfjes maar draaiende te houden.
Ook dat komt voor in een aflevering van de vuilnisman, wij importeren belachelijk veel afval enkel om onze recylcing bedrijfjes maar draaiende te houden.
ja, hoe gek moet het wel niet zijn om in Ierland afval te kopen, om hier een onrendabele warmtecentrale draaiende te houden. en dan nog het restafval van het gekochte afval ;)
Dat is het ook, dus ik begrijp niet dat dit percentage zo hoog is. Mijn vrouw is bezig met een onderzoek bij een universiteit op onder andere dit gebied en het percentage van apparatuur, maar ook vuilnis en plastic, dat gerecycled kan worden, is enorm laag, iedere geval lager dan 78%. Dus ik ben zeker benieuwd naar de onderbouwing hiervan.
Volgens mij is dat een tegenstelling van Mathi159, dat 79% als voorbeeld niet haalbaar is. Maar het is ook beetje onduidelijk omschreven, denk ik.
Maar het is ook beetje onduidelijk omschreven, denk ik.
Dat is het zeker, maar dit soort bedrijven doen dat altijd. Het probleem is dat er nauwelijks recycling mogelijk is. Hergebruik misschien soms, maar meestal is het kunststof te verschillend om iets mee te kunnen. De metalen eruit te halen is ook vaak te duur om er iets mee te kunnen doen.

Ze claimen op een site dat er een zekere hoeveelheid vermeden CO2 (395k), maar er staat nergens een onderbouwing van die claim. Ik denk dat ze vooral een probleem oplossen voor leveranciers die hun troep kwijt moeten omdat ze verplicht zijn de oude wasmachine weer mee te nemen.
Wat de hoeveelheid CO2 is die nodig is om dat te doen staat er bijvoorbeeld helemaal niet bij. Maar ook niet hoe er precies gewerkt wordt.

Overigens worden kunststof meestal kliko's gemaakt die je niet nodig zou hebben als er gewoon achteraf gescheiden zou worden i.p.v. iedereen opleiden tot afvalscheider. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het zeer ineffectief is om het zo te doen. Bovendien kost het maken van die producten ook weer energie en zo schiet het niet erg op.
Deze hele stroom is als mensen die de hele dag hard werken en alleen papier produceren. Veel werk, weinig toegevoegde waarde.1 bak, net als vroeger. Je zet je vuilniszak aan de straat, maar dan alles vermalen in de 0,01 mm en verder scheiden via bekende methodes. En zorgen dat mensen weeer batterijen, zuren en gevaarlijke stoffen goed gescheiden aanbieden.

[Reactie gewijzigd door punica op 23 juli 2024 07:40]

Ja klopt, de uitzonderingen scheiden is veel beter.

Daar komt nog bij dat het scheiden vaak niet beloond wordt maar gestraft. In veel gemeentes kon je je oud papier bijvoorbeeld gewoon in een bak bij je huis of je appartement gooien. Het werd 1x per week o.i.d. opgehaald. Nu moet je vaak een heel eind lopen en hebben ze de container voorzien van een veel te smalle gleuf waardoor je alle dozen eerst plat moet maken. Ik snap dat hele dozen teveel ruimte innemen, maar zoals het bij ons werkt is dat er een doos in huis staat met oud papier en die kun je dan weer niet in zo'n container proppen. Het effect is dat de makkelijkste weg gekozen wordt en het gewoon bij het restafval gaat.
Voor de meeste soorten karton is dat trouwens niet zo'n probleem. Want met het soort karton waar bijvoorbeeld pakken hagelslag zijn gemaakt kan een recycler helemaal niets. Dat gaat meteen de oven in.
ACM Software Architect @Orangelights2311 mei 2021 21:51
Dit percentage slaat op wat er bij WeCycle is ingeleverd, niet de volledige afvalstroom. Dus dat is een heel specifieke afvalstroom die blijkbaar relatief goed is te recyclen.

@BremFM voor zover ik kan nagaan moet dat percentage worden bepaald door naar het gewicht van het ingeleverde materiaal en het gewicht van het verwerkte spul te vergelijken. Hoe precies kon ik verder ook niet meer vinden.
Dit percentage slaat op wat er bij WeCycle is ingeleverd, niet de volledige afvalstroom. Dus dat is een heel specifieke afvalstroom die blijkbaar relatief goed is te recyclen.
En het zou me niet verbazen dat ze ook hier, zoals gewoonlijk, vrij ruim rekenen. Producten die voor een groot deel uit moeilijk herbruikbaar (lees: financieel onrendabel) materiaal bestaan maar wel als geheel als "gerecycled" gezien worden, ondanks dat het grootste deel ergens (in het gunstigste geval een afvalcentrale, in het slechtste geval op een grote hoop in Oost-Europa) wordt verbrand.
ACM Software Architect @Patriot12 mei 2021 07:20
Ze maken onderscheid tussen 'hergebruik' en 'nuttige toepassing', die laatste omvat ook hergebruik, maar vult dat aan met 'energiewinning' (aka verbranden) en gebruiken als opvulmateriaal (dat zal wel o..a het verwerken van afval in asfalt omvatten).

Het is sowieso vast niet heel makkelijk exact te meten. En er wordt inderdaad een groot deel binnen de EU "geëxporteerd voor hergebruik", waarvan het ook niet duidelijk wordt gemaakt wat daar dan weer gebeurt.
Het enige wat ik kon bedenken is dat ze van alle monitors, 79% opnieuw konden gebruiken, maar dat het er niet toe doet tot in hoeverre. Oftewel 1 gram metaal uit n monitor halen zorgt ervoor dat die monitor “gerecycled“ is?
79% van de aantallen, als in van 79% was 'iets' te recyclen?

Of 79% qua gewicht? Dan is een stuk metaal en wat glas recyclen natuurlijk een mooie opsteker ook al gooi je qua volume het merendeel toch weg ...

Etc.
Dat is dus 79% van wat netjes is ingezameld, minder dan 40% van het totale e-waste dus (een groot deel van ons afval wordt nog altijd illegaal in Afrika gedumpt). Van het netjes verwerkte afval neemt witgoed dan vaak een relatief groot aandeel in, waarvan zeker de metalen behuizing (en bij wasmachines het blok beton) ook meetelt.

Eigenlijk zegt dit artikel niet bijster veel. De context van de cijfers ontbreekt.
Je kunt net zo goed zeggen dat 21% een zorgwekkend slecht resultaat is.

Het ideaal is immers een volledig gesloten kringloop.
damn, zo lang nog meer dan de helft van het gewicht in CRT's terwijl die al makkelijk 10 tot 15 jaar niet meer verkocht worden. Je zou bijna denken dat iemand de zolder van zijn magazijn heeft leeggehaald :+
ACM Software Architect @dasiro11 mei 2021 21:47
Het zal ook wel een beetje een definitiekwestie zijn. Als je doorklikt naar het 'Nationaal (W)EEE Register' kom je op een gegeven moment dit tegen:
Onder recycling wordt verstaan: voorbereiden voor hergebruik (van het apparaat zelf of van onderdelen) en recycling (materiaal hergebruik).
Maar ze leggen in dat rapport niet uit hoeveel procent van een product moet zijn hergebruikt voor het hele product als hergebruikt mag gelden. Elders lijkt het er wel op dat ze simpelweg het ingeleverde gewicht en het uiteindelijke gewicht van hergebruikt materiaal met elkaar moeten vergelijken voor dat percentage.

Dus dan zouden ze niet vals kunnen spelen door te zeggen dat een telefoon helemaal is hergebruikt terwijl ze bij wijze van spreken alleen het koper van de antenne hebben hergebruikt en de rest alsnog in de verbrandingsoven ging.

Er is ook nog 'nuttige toepassing', die volgens Wecycle op 99% komt, maar dat zal door de laatste twee opties inderdaad wel voor vrijwel al het afval gelden...
Het percentage nuttige toepassing is altijd gelijk of hoger dan het percentage recycling. Onder nuttige toepassing wordt onder meer verstaan: voorbereiden voor hergebruik (van het apparaat zelf of van onderdelen), recycling (materiaal hergebruik), energieterugwinning en gebruik als opvulmateriaal
Dat zou impliceren dat alleen de restanten wat niet konden worden gerecycled in dat verschil van 20 procentpunt valt.
Alle Avi's (afvalverbrandingsinstallatie) in Nederland hebben een R1 status. Dat wil zeggen "hergebruik van energie". Alles wat in de verbrandingsoven gaat, telt dus als hergebruikt. :9
België:
De erkende verwerkers waarmee we samenwerken, recycleren gemiddeld 79,3% van het afval en verbranden ongeveer 10,7%. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt gerecupereerd en gebruikt als energie- of warmtebron.
ACM Software Architect @TrickySjrd12 mei 2021 07:22
Volgens beschrijving die ik citeerde valt 'energieterugwinning' expliciet onder 'nuttige toepassing' en niet onder 'hergebruik'.
Je zou bijna denken dat een CRT zwaarder is.
reken dat die ongeveer 4x zoveel wegen of een stevige 20kg, dan zijn dat nog 265.000 CRT's of 1 per 65 mensen in heel jullie landje.

Ik kom professioneel in 2 tot 3 DHZ-zaken per week waar ze nogal eens wat oud materiaal hebben staan dat stof staat te vergaren, maar gemiddeld genomen kom ik er misschien 1 per kwartaal tegen.
Ik denk dat je met 20kg niet veel crt hebt, ik zou 3x zoveel rekenen. Die dingen waren met 1 persoon nauwelijks te tillen. Zijn er nog steeds 90.000, maar denk dat je bij veel bejaarden nog zo'n ding kan vinden.
ik had een dual 24" Eizo setup met 1600*1200 en die kon ik zelf toch op m'n bureau zetten, terwijl ze vlotjes over de 35kg gingen, dus of je was nog heel jong of al heel oud :+
Dat mag je van de arbo anders niet in je eentje tillen. :P
geen idee wat dat zijn, maar op een belgische zolderkamer zullen ze in 2000 vast niet opduiken ;-)
Nou nou, ZO zwaar waren ze nou ook weer niet, een 19” CRT zat ongeveer op 23kg, prima te doen in je eentje.

[Reactie gewijzigd door Navi op 23 juli 2024 11:39]

CRTs zijn ook oude Sony Trinitron tv's, dikke Philips Matchline toestellen en ander spul wat veel plek in nam op zolder. Een flinke Sony buis til je je echt een breuk aan in je eentje.
Zeker die 70 cm / 28" en grotere jongens waren knap zwaar.
Tuurlijk, maar dit bericht gaat over monitoren 😉
Wij Tweakers maken dat onderscheid, na jaren van platte schermen geloof ik niet dat specifiek tv's benoemen zinvol is voor zo'n recycle club.
Toch vermoed ik dat er met de grote zolderopruiming van 2020 ladingen van deze knoeperds eindelijk richting de milieustraat gegaan zijn.
Dit was dan de laatste grote bubs qua crt's. Alles wat nog ergens lag te verstoffen of bewaard werd voor "ooit" zal nu wel zo'n beetje opgeruimd zijn.
Vrijwel niemand gaat nog van plat terug naar zo'n bakbeest en een beetje ruimte in je huis bleek in 2020 opeens behoorlijk waardevol.
Monitor met ingebouwde speakers en in sommige gevallen een tuner blijft een monitor.
Er werd ook niet specifiek "computer" monitor gezegd ;)

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 23 juli 2024 11:39]

Niet iedereen had destijds een 19" of 21" CRT hoor. Meest gangbare was vroegah wel 15" en misschien een 17" en die waren prima te tillen
De latere modellen gingen al richting 32" (en waarschijnlijk exotische modellen die dan ook >100kg wogen), ik neem even aan dat de meeste vroege modellen inmiddels opgeruimd zijn.
Juist de grotere (en zwaardere) waren natuurlijk duur, dus doen mensen er langer mee. Een TV van 100 euro gooi je sneller weg dan een van 1000.
Volgens mij reply je op een reactie over beeldschermen, daar houdt het bij 19" wel op.
Doorsnee CRT TV's waren volgens mij 28-32" voordat zo'n beetje iedereen begon platte te kopen. Heb zelf een 28" Philips gehad die 35kg woog. Mag je niet eens tillen volgens de Arbo regels tegenwoordig...
Bij Wecycle is CRT alles met een beeldbuis, dus ook die 40" breedbeeld tv van 75 kg
er wordt gesproken van CRT-monitoren, dus daar vallen CRT-televisies imho niet onder, anders hadden ze het CRT-schermen genoemd. uiteraard zijn die wel wat groter dan de gemiddelde 17" tot 19" monitor van toen de verkoop gestopt werd.
Ik heb 5 jaar bij een bedrijf gewerkt waar onder andere Wecycle spul werd opgehaald bij inleverpunten, gesorteerd werd door onze mensen en in containers geplaatst, dan werden de volle containers bij ons opgehaald.
CRT schermen bij Wecycle is niet alleen monitoren, ook tv's. Tft schermen is ook inclusief de tv's. Ook wel eens tv's van een paar meter groot. Volgens mij ook een keer zo'n showmodel van de mediamarkt ofzo van 20.000 euro, in het midden een knikje in het scherm...

https://jaarsite.wecycle.nl/2020/
In het verslag wordt het ook gewoon schermen genoemd en geen monitoren.

[Reactie gewijzigd door DannyXP1600 op 23 juli 2024 11:39]

da's duidelijk, jammer dat dit niet bij @Robert Zomers bekend was toen hij het artikel schreef, want dat zou een hele hoop twijfel weggenomen hebben.
Mensen die hun computer maar incidenteel gebruiken, vooral ouderen, doen makkelijk 15 jaar met een PC monitor.
Herkenbaar. Heb een paar maanden terug bij mijn vader de 15 jaar oude hd-ready monitor vervangen. En dat was omdat zijn ogen wat achteruit gaan. Dan is full HD en een 23" scherm wel een vooruitgang.
Oh, ik ook en ik ben geen "oudere". :) Het is gewoon normaal dat we in NL constant zaken weggooien en opnieuw kopen (want snellere refresh rate etc). Luxe.
Bij mij staat er nog een op zolder :X, een prachtige laatse generatie, 19 inch, zeker niet klein dus maar niet zo groot als de early days bakbeesten. Wel uit de foute beige fase. Kan hem toch niet wegdoen. Kandidaat voor een retro game pc, dan wordt het weer wat meer dan een sta in de weg.

Ben ook verbaast, zowel om de CRT's als om de TFT's. Bij de CRT's geen idee dat er nog zoveel rondgingen. Al tellen die dingen wel lekker door met hun gewicht. Kan maar één reden bedenken waarom: voor beroepen die kleurechtheid en kleurdiepte waardeerden, stond de CRT nog lang op een voetstuk. Of dit nog zo is weet ik eigenlijk niet.

Bij de TFT's ook verbaast over de hoeveelheid die in massa niet onderdoet voor de CRT's. In mijn ervaring is er geen kapot Gan aan die schermen. Ze bleken in de loop der jaren wel op. Waarschijnlijk zijn die schermen weggegooid vanwege hun waardeloze voet of zo.
De huidige generatie LCD's zijn meer dan geschikt voor grafisch werk. Ik weet vrijwel zeker dat een 20 jaar oude CRT niet meer hetzelfde beeld projecteert als 20 jaar geleden, dus lijkt me hoe dan ook niet heel erg interessant voor pro's om daaraan vast te houden. Al was het maar dat je continuïteit niet echt kan garanderen als je jezelf afhankelijk maakt van oude spullen die lastig vervangbaar zijn.
Ik denk dat we die CRT pixeling nu inderdaad flink wollig zouden vinden, en op leken doen ze inderdaad ook. Je denktrant volgende denk ik inderdaad aan mensen ie een referentieworkflow draaiende willen houden. Misschien niet voor output, maar meer als een soort second opinion. Een hard- en software combinatie als een soort heilige graal. In de huidige vluchtigheid niet meer houdbaar. Eind jaren negentig ging dat nog wel, monolitisch gebouwde apparaten, merken ontleenden nog identiteit aan driverondersteuning. Deed men moeite om apparatuur te calibreren dan was die levensduur nog wel te rekken.

Mentaliteit is denk ik nu ook wat veranderd, en spullen zijn nu relatief goedkoper.
Waarschijnlijk zijn die schermen weggegooid vanwege hun waardeloze voet of zo.
Haha, not sure if serious. Maar dus of gewoon vanwege resolutie, kleurechtheid, kijkhoeken, schermdiagonaal, stroomverbruik, refreshrate, fancy features (hdr, het sync gebeuren), geen analoge aansluitingen op moderne grafische kaarten/laptops? :)
Ik heb ook wel aan die features gedacht, maar die dingen zijn dan nog geen afval, er is dan altijd nog wel een koper voor te vinden (op zolder de clubuitslagen bijwerken :).... op het budget van de club :?....).

Ehmm, ja, best wel serieus. Als ik aan de begintijd van TFT terugdenk werden schermen in waardeloze omhullingen verwerkt. Denk aan de goedkoopjes van merken als Asus en BenQ die hadden hun voet bijkans tegen de kin van de scherm geplakt zitten. Dat die dingen een liftarm nodig hadden om op ooghoogte te komen realiseerden de meesten zich toen nog niet vermoed ik. Ik kan alleen ff geen foto's vinden als bewijs :(.
Dat is behoorlijk veel, want hier op Tweakers lees ik in de reacties niks anders dan e-waste dit, e-waste dat. Op basis daarvan zou je haast denken dat niemand nog hieraan meedoet. Mooi om te zien dat er dus toch genoeg mensen en bedrijven zijn die dat wél doen! :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 11:39]

Nou ja, hergebruik is geen recycling, en wat tegenwoordig recycling heet is het eigenlijk ook niet per se. Het versnipperen van plastic en het ergens anders voor gebruiken is beter dan niks, maar je maakt van een oude monitor niet 79% van een nieuwe.
Gewicht en volume is toch grotendeels glas en koper bij een CRT? Lijkt me wel herbruikbaar.
Ik vraag me af of je veel kan met dat glas. Er zat ook veel lood in het glas verwerkt om de beta straling tegen te gaan.

Maargoed, CRT's die nog niet gerecycled zijn, staan hoe dan ook ongebruikt op de plank nu. Wat er nog actief gebruikt wordt is marginaal (zelf heb ik er nog een, een VT520 terminal die ik ook niet weg ga doen :) Maar het is meer een curiositeit).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 11:39]

Je hebt gelijk - ik heb mijn zin aangepast.
Reduce, reuse, recycle, in die volgorde is het beste. Recycling is vrijwel altijd nog downcycling of in ieder geval voor bepaalde stoffen en onderdelen van de apparaten.
Upcycling mist nog in je rijtje ;)
Dat is meest ideale variant van recycling maar helaas nog behalve uitzonderlijke gevallen een illusie.
Hier ook bij mij, alles wordt zoveel mogelijk hergebruikt of weer door gegeven voor een 2e/5e/100e leven
En wordt er echt iets weg gegooid, 100% gescheiden, plastic bij het plastic, metalen bij de metalen, rubber bij het rubber.
Maar dan komt het, alles netjes gescheiden en wat doet men ermee? Ons plastic afval gaat al niet meer naar China, maar wordt gewoon de ovens in gedumpt :F .
Plastic en rubbers moeten van de kabels af om ze schoon te krijgen, chemisch of branden?
Maar wel blij dat dit soort bedrijven toch iets aan recycling doen, elke % is er 1.
Anoniem: 454358 11 mei 2021 21:12
Zonde van de oude crt monitoren, die dingen gaan maar niet kapot. Ik heb er nog een paar, en die gaan niet weg, zeker in de oude arcadekasten is een echte 15khz monitor het mooiste :D
Ik heb een paar maand geleden 15 splinternieuwe in doos Philips Brilliance 19 inch naar de inzamelaar gebracht. Geen hond die nog zo'n ding wilde hebben, zelfs de kringloop niet.
Ik ben juist op zoek naar deze CRT schermen, kijk regelmatig op marktplaats of iemand in de buurt ze heeft omdat ik er een paar wil kopen. Ik had ze alle 15 graag overgekocht.

Zonde dat zoveel CRT schermen weggegooid worden terwijl ik ze amper aan kan komen, heb nu een 1ms TN scherm maar de betere CRT schermen van vroeger zijn toch wel fijn voor computerspellen (weinig ghosting en mooi effect bij oudere spellen)

Ben sowieso van mening dat mensen wat meer dingen op Marktplaats mogen zetten, het doet me altijd pijn om te zien hoe oude 486 pc's en dergelijke weggegooid worden terwijl daar enorme vraag naar is.

[Reactie gewijzigd door rhito op 23 juli 2024 11:39]

Ik zet altijd zo veel mogelijk op MP, maar sommige dingen zijn het gewoon niet waard om op MP te zetten. Je moet dan, imo, veel moeite doen voor iets wat niks oplevert. Dat terwijl de kringloop of de lokale sloper / recycler ze vaak gratis op komt halen.
Ik ben ook nog steeds op zoek naar een nette en betaalbare CRT van 19”+ voor mijn retro pc maar ik kom ook maar weinig tegen.
Ik voel je pijn, maar denk dat er niet veel aan te doen is. Ik ben zelf op zoek naar een onderdeel voor een 30 jaar oude videorecorder. Als mensen nog recorders hebben van dat type, dan zijn ze vaak defect en mensen zetten meestal geen defecte spullen op Marktplaats. Als ze nog wel werken vragen ze vaak onrealistische prijzen.

Het komt doordat het relatief veel werk is. Foto maken, advertentie zetten, advertentie bijhouden want verloopt na zoveel tijd, reacties beantwoorden, zeikende mensen in de reacties. Het is soms niet te geloven wat voor types je meemaakt. Ik had laatst een partij computeronderdelen gratis op Marktplaats, gaan ze nog zeiken over de verzendkosten. Tja, op een gegeven moment ben je er dan wel klaar mee en gaat het naar de stort.
Herkenbaar :)

Probleem met bijvoorbeeld zo’n 30 jaar oude videorecorder is, dat wat bij die van jou kapot is, statistisch gezien ook vaak hetzelfde onderdeel is, wat bij alle exemplaren het eerst kapot ging..

Eerste brommer die wij thuis hadden was een Kreidler Florett. ‘Alleen’ het versnellingspookje was uitgeleuterd. Op zoek naar een vervanger, bleek dat het zwakke punt van alle Kreidlers van dat model.
Tien jaar geleden wilde al niemand ze hebben. En als iemand hem wilde hebben, wilden ze er niets of bijna niets voor geven.

Als ik nu op Marktplaats kijk, staan er nog steeds bijvoorbeeld een 19” crt op waar niet meer dan een tientje op geboden is.

De grootste schermen, die wel € 750 - € 1.000 gekost hebben, waar niets aan mankeert en waar je dan nóg vaak met hangen en wurgen niet meer dan een paar tientjes voor kunt krijgen.

Geen wonder dat veel mensen de moeite niet eens nemen om ze op Marktplaats te zetten.
Dat is met tweedehands natuurlijk de grootste valkuil: de aanschafprijs meenemen in je idee over de vraagprijs. Het gaat er om wat iemand er voor over heeft. Waarschijnlijk iemand die zo'n CRT leuk voor erbij vindt of voor games. Ook verkoop je natuurlijk zonder garantie, dus neemt de koper het risico dat zo'n scherm bij aansluiten nog 1x licht geeft en dan nooit meer...
Je kan 1000 euro vragen, maar als niemand het wil betalen is dat gewoon niet realistisch.

Een ander probleem is dat zo'n scherm _of_ ergens opgeborgen op zolder en niet in de weg ligt, _of_ in de weg ligt en _nu_ weg moet. Heb op die manier de lokale kringloop ook wel eens gespekt omdat ik geen tijd had om nog maanden te wachten tot de eventueel geïnteresseerden zich zouden melden...
Je hebt gelijk dat je realistisch moet zijn qua prijs; dagwaarde etc. Dat ben ik ook. Alleen constateer ik dat crt eigenaren tegen de dagwaarde van 10 - 25 euro het gedoe van een Marktplaats-verkoop niet meer de moeite vinden.

En ja, garantie tot aan de deur maar wat wil je voor € 10. Bovendien: als een apparaat wat jaren oud is, het nog doet, blijft het meestal nog wel werken. Een nagelnieuw apparaat heeft veel meer kans stuk te gaan. Vooral de eerste 24 uur zijn cruciaal.
Qua levensduur vergeet je dat er een 'badkuip' curve is. Nieuwe apparaten met een fabricagedefect gaan inderdaad snel stuk, tijdens de levensduur gaan er relatief weinig stuk, maar wanneer de 'houdbaarheidsdatum' in de buurt komt loopt het aantal defecten ook weer flink op. Voornamelijk onderdelen die aan veroudering onderhevig zijn zoals condensatoren, maar ook bv. kunststoffen die breekbaarder worden (in mechanische apparaten best een probleem).
Verwachten dat iemand 100 euro neertelt voor een apparaat wat 'in geleende tijd leeft' is totaal absurd.

Aan de andere kant zouden hobbyisten die zo graag oude CRT's of andere electronica willen er misschien ook goed aan doen hun netwerk eens wat beter te onderhouden en zorgen dat de plaatselijke kringloop en andere recycler adressen ze kennen.
Iets met schaarste / vraag en aanbod.

Als je een crt monitor zoekt die al meer dan tien jaar niet meer verkocht wordt… en dan ook nog een die toen bij de top 5% zat qua kwaliteit en prijs, dan zoek je iets wat langzaam maar zeker behoorlijk exotisch aan het worden is. Op Wired staat een lang artikel over crt televisies (weet niet of het voor non-abonnee’s te lezen is, dacht van wel) en hoe een handjevol niche-gebruikers nu al $ 2000 voor een werkend, groot formaat exemplaar neerlegt.

Ik heb een ‘demoscope’ opzicht-projector. Een projector op basis van licht dat gereflecteerd wordt door het A4tje wat je er onder legt. Nu zou je een digitale projector kopen maar ooit was dit het summum van gemak voor als je iets aan een zaal wilde laten zien.

Alleen is er één probleempje mee: De de lampen die er in gaan worden al decennia niet meer gemaakt.

Hierdoor zijn de lampen nog zeldzamer dan de apparaten zelf. En duurder. Gaat je lamp stuk, dan kun je het apparaat ook wel naar de recycling brengen.
Juist bij zo'n projector zou ik verwachten dat met moderne LED technologie en wat modding een behoorlijke lichtopbrengst te fixen zou moeten zijn. Maar dat zijn ook niet de apparaten die de afvalhoop vullen, die heeft Jan Modaal nooit in de huiskamer gehad...
De originele lamp is een soort boogspanningslamp die extreem fel is.

Ik dacht het aanvankelijk zelf wel op te kunnen lossen door simpelweg een fikse bouwlamp te gebruiken maar die zijn gloeidraad-gebaseerd en halen maar de helft of minder van wat deze lampen kunnen, qua lichtopbrengst.

Ik vrees dat een LED-lamp sowieso niet werkt omdat het licht nu optimaal gericht wordt door het omhulsel, maar dat is gebaseerd op een punt-lichtbron. LED-lampen met voldoende lichtopbrengst zijn altijd opgebouwd uit een heel vlak kleinere lampjes.

Het kan misschien ook wel met LED-licht maar dan zal de binnenkant van het apparaat toch flink aangepast moeten worden. Dan blijft er weinig over van de oorspronkelijke constructie en dat is nou juist de charme van zo’n apparaat. Dan kun je net zo goed een moderne beamer of zo nemen.
Anoniem: 454358 @habbekrats12 mei 2021 20:40
Zonde, had ze graag over genomen. Ik zie ze zelfs nog wel in waarde stijgen, net als oude 3:4 crt tv's, die zijn straks allemaal weg, en retro gamers willen een echt crt. Maar ook voor mijn arcade kasten zoek ik vervanging crts uitt oude tv's.
Anoniem: 30722 11 mei 2021 21:13
Waar stonden dan nog zoveel van die oude dingen? 🙈🤣
Ik denk dat een hoop mensen tijdens de eerste lockdown hun zolder of schuur eens lekker hebben uitgemest!
Wat gebeurt dan met die oude producten?

Ik heb vaak genoeg vuilnisbelten in arme Afrikaanse en Aziatische landen gezien waar kindertjes met een soldeerbout de condensators e.d. los zitten te smelten om ze te recyclen/verkopen. Alles wat vervolgens niet bruikbaar is blijft dan maar ergens op een stuk land liggen. Echter ben ik er nooit achtergekomen of dit stemmingsmakerij is, of werkelijkheid
Wat gebeurt dan met die oude producten?

Ik heb vaak genoeg vuilnisbelten in arme Afrikaanse en Aziatische landen gezien
Als in, "zelf gezien"?
waar kindertjes met een soldeerbout de condensators e.d. los zitten te smelten om ze te recyclen/verkopen. Alles wat vervolgens niet bruikbaar is blijft dan maar ergens op een stuk land liggen. Echter ben ik er nooit achtergekomen of dit stemmingsmakerij is, of werkelijkheid
Welke bedoel je, de menselijke kant of het vervolgens ergens laten slingeren? Ongeacht daarvan, beide helaas geen stemmingmakerij. Best slecht he!
Wat heel jammer is is dat 99% van de nog bruikbare spullen door de schredder gaat. Mijn badminton maatje werkt bij een inzamelaar en ziet soms vrij recente (2016 ofzo) werkende, laptops, langs komen. Monitoren, toetsenborden en nog veel meer. Zelf eruit pikken wat nog bruikbaar is mag niet want dat vindt men diefstal. Onlangs zag hij zelfs nog werkende hue lampen.
Zelfde geldt voor inderdaad vintage audio apparatuur en speakers. Zelfs electrostaten worden weggedaan “omdat ze te groot zijn”(duh)
Komt dat spul dan wel van particulieren? Waar ik woon is het inleverpunt voor electronica de plaatselijke kringloop zodat die kan beoordelen of dingen nog werkend en verkoopbaar zijn voordat het naar de shredder gaat. Misschien dat partijen uit bedrijven anders behandeld worden...
Gewoon de inzamel container bij de stort. Je wilt niet weten wat daar weggaat
Ik vind die redenering dat het diefstal is, heel erg vreemd en schadelijk. Natuurlijk is het wel zo, maar als je een paar electrostaten van de shredder redt, dan is dat nagenoeg onmeetbaar voor de verwerker. Daar zit wat kunststof, wat hout en wat metaal in, dat brengt misschien 20 cent op. Terwijl een werkende electrostaat veel meer waard is voor de kenner en het ook nog eens grondstoffen en energie bespaart omdat die kenner anders misschien wel ooit een paar nieuwe had gekocht.

Bij bedrijven is het nog veel erger. Er worden contracten gesloten met vernietigingsbedrijven, niet voor afval of mislukte productie, maar gewoon werkende apparaten. Ik ken een concreet voorbeeld van Oce (is wel 25 jaar geleden), die lieten gloednieuwe kopieermachines vernietigen! Niet een paar prototypes, maar ladingen productiemodellen. Die waren dan niet verkocht en intussen was er een beter/meer winstgevend model ontwikkeld. Weggeven aan kerken of vrijwilligersorganisaties kon niet, want dan zouden ze uiteindelijk hun eigen markt verknoeien. En de verwerker moest ervoor tekenen dat ze ook echt vernietigd werden, want anders zouden de werknemers ze mee naar huis nemen en onderhands gaan verkopen en ook dat verprutst markt...

Het kapitalisme mist hier echt iets. Er wordt enorm veel kapitaal vernietigd omdat een partij niet iets minder inkomsten wil hebben. Kunnen ze bij zo'n afvalverwerker niet een regel instellen dat je mag meenemen wat je wilt, tegen vergoeding van de kiloprijs x10? Dan is iedereen blij. Jij goedkoop je electrostaten, de verwerker blij want meer inkomsten en het milieu blij want minder verspilling...
Is die corona zolderopruimwoede met lange wachtrijen voor de milieustraat toch nog ergens goed voor geweest. Voor dit jaar zou ik daarom weer een daling van de ingeleverde hoeveelheid verwachten.

Overigens is het niet 10 mln kilo aan monitoren maar aan beeldschermen inclusief TV's.
Volgens Stichting WeCycle dat in Nederland inzameling en recycling organiseert, is er afgelopen jaar 125 miljoen kilo aan elektrische apparaten ingezameld. Waaronder 10 miljoen kilo aan monitoren.

Maar waar gaat is die 125 miljoen kilo aan elektrische apparaten naar toe gegaan en/of hoe is dat gerecycled. Of is alles naar de grote Boer gebracht en die heeft het met subsidie weer verscheept naar de westerse landen.
Van alle ingezamelde apparaten kon 79 procent worden gerecycled en hergebruikt.???
Jammer dat dit niet verder onderbouwd is. Het is werkelijk van de zotte wat we aan zooi hebben en wat er nog in lades, zolders en scheuren (meter stof) ligt tewachten
Als we het hebben over 'recycling' en cijfers is (ook) deze uitzending interessant van het programma "Pak de Macht":
Een beter milieu begint bij de producent - https://www.bnnvara.nl/pakdemacht/artikelen/plasticvideo

De recyclingcijfers in de nieuwsberichten zijn soms hoger dan dat er daadwerkelijk echt gerecycled wordt. En dat wordt dan al 8 jaar niet gecorrigeerd, want ja, regels!
Zo ook wellicht bij dit nieuwsbericht, leuk dat er zoveel ingezameld is maar gebeurd er dan ook wat 'goeds' mee?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.