'Nederland haalt e-afvalquotum niet door lage inlevering apparaten' - update

Nederland haalt waarschijnlijk niet het verplichte recyclingspercentage voor huishoudelijke elektrische apparaten. Dat komt omdat consumenten nog niet vaak genoeg oude apparaten inleveren. Dat stelt de NVMP, dat zich bezighoudt met het recyclen en inzamelen van afgedankte apparaten.

Volgens Jan Kamminga van branchevereniging NVMP kwam dit percentage in 2017 uit op 54 procent, terwijl dat vorig jaar naar 49 procent is gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal WEEE Register. Hij stelt tegenover de NOS dat het een 'hell of a job' wordt om het wettelijk verplichte percentage van 65 procent te halen. "We kunnen 80 tot 90 procent van de apparaten die worden ingeleverd opnieuw gebruiken. Het is dus belangrijk voor ons milieu en om de uitstoot tegen te gaan", aldus Kamminga. Hij vreest voor het ontstaan van een 'onzichtbare afvalberg': "Dat komt omdat we in een economisch gunstige tijd leven waarin veel gekocht wordt, maar niet heel veel wordt ingeleverd." Ook stelt hij dat het inleveren bij de gemeente voor veel mensen toch een stap is die vaak wordt uitgesteld.

Het percentage van 65 procent is afkomstig uit een EU-richtlijn uit 2012. Deze richtlijn is in Nederland geïmplementeerd door middel van de Regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur, die sinds 14 februari 2014 van kracht is. Daarin staat dat vanaf 2016 minimaal 45 procent van de gemiddelde gewichtshoeveelheid elektrische en elektronische apparatuur die in de drie voorgaande jaren in de handel is gebracht, moet worden ingezameld en verwerkt. Sinds dit jaar ligt dat verplichte percentage dus op 65 procent. Daarentegen kan ook voor 85 procent worden gekozen, maar dat geldt dan alleen voor de gewichtshoeveelheid van apparaten die in het betreffende jaar in Nederland zijn geproduceerd, en dus niet de elektronische apparatuur die in de voorgaande drie jaar in de handel is gebracht.

Update, 14:10 uur: Kamminga spreekt over een zorgelijke ontwikkeling, maar stelt ook dat de daling wel verklaarbaar is: "Er worden gewoon veel meer apparaten verkocht en dus stijgt het verplichte
inzamelvolume vanzelf mee en zelfs harder dan wij kunnen inzamelen". Bepaalde categorieën groeiden in 2018 vrij hard ten opzichte van 2017, zoals huishoudelijke apparaten met 13 procent, elektrisch gereedschap met 16 procent en it- en telecommunicatieapparatuur met ongeveer 27 procent. Daar komt nog bij dat er momenteel veel zonnepanelen bij consumenten worden geplaatst, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2017. "Dat zijn voor de wet ook apparaten, maar wel met een levensduur van dertig jaar. Die kunnen we dus technisch nog helemaal niet inzamelen. Ook ledlampen hebben trouwens een relatieve lange levensduur, veel langer dan de kapotte spaarlampen die we nu inzamelen", aldus Kamminga.

In absolute termen is er in 2018 overigens 8 procent meer ingezameld, ofwel 14.000 ton ten opzichte van 2017, maar dat houdt de hoeveelheid nieuw in de handel gebrachte apparaten niet bij. Die toename is met 10 procent namelijk groter, ofwel 35.000 ton.

Door Joris Jansen

Redacteur

24-07-2019 • 12:59

316

Reacties (316)

316
310
250
25
0
16
Wijzig sortering
Ik ben wel voor een voorfilter van de definitieve milieustraat, waar alles verwordt tot grondstoffen. Ik ben vrijwilliger bij het Repair Café en de hoeveelheid apparaten die niet daadwerkelijk stuk is, maar door onwetendheid van de gebruiker als niet-werkend wordt beschouwd is niet op 1 hand te tellen. Ook verkregen apparatuur van anderen werkt vaak weer in een handomdraai. Iets repareren is natuurlijk zowel economischer als beter voor het milieu tegenover recyclen.

Ook hier op V&A valt het op hoe vaak er wel niet staat "Bij geen interesse gooi ik het apparaat in de container", in plaats van "breng ik het naar een kringloop" of lever ik het in elk geval in bij iets waardoor het geen restafval wordt.

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 juli 2024 10:38]

Toen ik een jaar of 6 geleden bij de kringloop vroeg of ze nog wat konden met een nog prima werkende Philips 100Hz flatscreen breedbeeldTV was het antwoord "Ga maar naar de gemeentewerf voor recycling. Wij nemen het niet aan." Dus op de kringloop zou ik niet rekenen. Die willen ook alleen maar winst maken, of het nu commercieel is, of naar een goed doel gaat....

Verder ben ik het helemaal met je eens dat repareren beter is. Je zou bijna een heffing gaan toepassen als het repareren van een product niet zo goed mogelijk gefaciliteerd wordt door de producent. (Apple anyone)
Precies wat jij zegt, dat iemand het niet meer nodig heeft zegt niets over dat het voor een ander wel nog wat waard zou zijn. Ik ben een groot voorstander van kringloop winkels, repair cafe's e.d. Dat is nou echt eens duurzaam.
Helaas heb ik mijn nog werkende apparaat niet kunnen slijten aan kringloop of geinteresseerden en tja wat doe je dan: je sleurt die oven met veel moeite in je kofferbak en begint aan de wereldreis 3 dorpen verderop want daar is de milieustraat een beperkt aantal uren open. Vervolgens sta je 25 minuten in de file om door de poortcontrole te komen voordat je weer je spullen eruit kunt tillen en in een container moet donderen. Als daar nu iemand zou rondlopen die vraagt of ie nog werkt en of ie hem mee mag nemen dan zou ik hem met plezier overhandigen maar helaas.... dat mag niet van de gemeente op straffe van een boete.

Jaren geleden werd grof afval nog op verzoek bij je aan de deur opgehaald, dat is verleden tijd. De oud-ijzerman is uit het straatbeeld weggepest door allerlei regeltjes dus ook hem even bellen is er niet meer bij.... Ach arm als je niet in het bezit van een auto bent... hoe krijg je dan je spullen op de gemeentewerf ???
Grotere apparaten die niet in je kofferbak passen gaat al helemaal een probleem worden als je geen trekhaak met aanhanger hebt .
Dit hele systeem van afvalinzameling is inmiddels zo consument-onvriendelijk dat ik niet verbaasd ben dat ik langs de weg die ik heen-en-weer afleg op meerdere plekken afval en zelfs wit-/bruingoed langs de weg zie liggen. Die Kamminga kan roepen waardoor die daling komt maar ik geloof dat dit mede komt door de obstakels die gemeenten opwerpen om op ieder moment en dichtbij hun afgedankte spullen te laten ophalen.

Iemand nog interesse in een "vintage" beeldbuis TV? .. hij werkt nog trouwens ;)

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 23 juli 2024 10:38]

Dit idd is hoe afval inzameling werkt tegenwoordig (en eigenlijk de hele benadering vanuit de overheid naar de burger). Een papieren tijger verzonnen door mensen met vooral theoretische kennis die hun hele carriere vanachter een bureau met administratie en bureaucratie bezig zijn. De oplossing vanuit die invalshoek is dan ook bijna altijd meer regels en controle gecombineerd met extra belastingen om dat te kunnen betalen, en zodoende nog meer bureaucratie te creeren.

Op veel plekken is binnen loopafstand (lang niet iedereen heeft een auto, en fiets en OV zijn meestal geen optie) de enige manier je om vuilnis te dumpen een afval container die alleen toegankelijk is met een pasje en waar afval van max 60x40x40cm inpast. Als je niet passend stinkend afval hebt, het staat in de weg of je bent je pasje kwijt ga je dat echt niet opsparen totdat je een keer vervoer naar de milieustraat hebt kunnen regelen. Niet dat het niet nogal asociaal is maar verbaas ik me er dan niet over dat steeds meer afval op plekken beland waar het niet thuis hoort.

toevoeging, ik bedoel trouwens niet dat we wetenschap en theorie om goede oplossingen te kunnen bedenken dan maar moeten afschaffen maar laat die dan svp wel aan de werkelijkheid getoets worden ipv andersom zoals het nu vaak het geval lijkt te zijn

[Reactie gewijzigd door -36- op 23 juli 2024 10:38]

Helemaal mee eens. Zoals bij alles draait het weer gewoon om geld. Daarom wordt alles dichtgetimmerd en is de burger de dupe. De wethouder die weer een afschuwelijk systeem bedacht heeft klopt zich op de borst en blijft roepen dat dit het beste systeem is. Iedereen moet zijn afval kwijt. Waarom niet gewoon alles vrijgeven zodat de mensen gemakkelijk hun rommel kwijt kunnen? Wat maakt het uit waar en door wie het geloosd wordt? De totale hoeveelheid afval dat wordt ingeleverd wordt er niet meer of minder om.
Bij menig bouwmarkt kan je gewoon je kleine elektrische apparaten inleveren.

En wat betreft een wasmachine, bijna iedere leverancier die een nieuwe komt brengen neemt de oude gratis mee. Je hebt er immers verwijderingsbijdrage over betaald

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 10:38]

Hebben ze bij jullie geen grofafvaldienst die één keer per maand na een telefoontje de boel voor de deur weg komt halen?
Jaren geleden werd grof afval nog op verzoek bij je aan de deur opgehaald, dat is verleden tijd. De oud-ijzerman is uit het straatbeeld weggepest door allerlei regeltjes dus ook hem even bellen is er niet meer bij.... Ach arm als je niet in het bezit van een auto bent... hoe krijg je dan je spullen op de gemeentewerf ???
Grotere apparaten die niet in je kofferbak passen gaat al helemaal een probleem worden als je geen trekhaak met aanhanger hebt .
Dit hele systeem van afvalinzameling is inmiddels zo consument-onvriendelijk dat ik niet verbaasd ben dat ik langs de weg die ik heen-en-weer afleg op meerdere plekken afval en zelfs wit-/bruingoed langs de weg zie liggen. Die Kamminga kan roepen waardoor die daling komt maar ik geloof dat dit mede komt door de obstakels die gemeenten opwerpen om op ieder moment en dichtbij hun afgedankte spullen te laten ophalen.
Bij mijn weten is elke gemeente verplicht om oude huishoudelijke apparaten op te halen of door een ander bedrijf te laten halen.
Als ik jou was zou ik eens informeren bij je eigen gemeente.
Kringloopwinkels nemen tegenwoordig uit eigen ervaring alleen nog maar dingen aan die compleet werken en ook meubels moeten zo wat in perfecte staat zijn anders willen ze het niet meer. Daarnaast zijn kringloopwinkels ook gewoon "duur" tegenwoordig.
Daarnaast was het ook wel interessant geweest hoeveel er wel niet tweedehands verkocht wordt op marktplaats/tweakers bv.
Als laatste wordt het tegenwoordig ook steeds moeilijker gemaakt om te repareren. Onderdelen niet verkrijgbaar, omdat de fabrikant alleen aan eigen kanalen wil verkopen en of gewoon niet meer leverbaar na bv een jaar of 7.

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 23 juli 2024 10:38]

Een tijd geleden wilde ik o.a. een setje Mission boxen inleveren bij de Kringloop winkel (Rova) in Amersfoort.
Ik moest echter flink argumenteren een doordrukken want ze wilden ze aanvankelijk ècht niet hebben.
Ook met ander spul had ik moeite het in te leveren.
Ik denk dat ze ondertussen te verwend zijn.
Ik ben ook eens in zo'n winkel gaan kijken en dan schrik je inderdaad als je ziet wat ze voor echt oude rotzooi durven te vragen.
Project mislukt en doel voorbij geschoten denk ik dan.
de ene kringloop winkel is de ander niet. Hier in Breda heb je 'dure' winkels en goedkopere winkels. Ook winkels die wel alles innemen. Dus niet alles over 1 kam scheren zou ik zeggen.
Er zijn twee soorten kringloopwinkels. de commerciële en de winkels die met vrijwilligers draaien voor goede doelen. Helaas nemen de commerciële de overhand. Het verschil is duidelijk merkbaar, zowel aan de prijzen die ze vragen als het intakebeleid. Je moet er even moeite voor doen om de goede te vinden. In Oostenrijk, waar ik woon, komen steeds meer weggeefwinkels en overal zijn er repaircafé´s, waar mijn vrouw en ik vrijwilliger zijn. Commerciële kringloopwinkels maken weinig kans hier.
Het heeft bij moderne apparaten (op high end apparatuur na dan) weinig nut ook deze te laten repareren. Als het al kan. De prijs voor onderdelen is vaak bijna net zo duur als een compleet nieuw apparaat.
Lastige is ook reparatie betrouwbaarheid. Tray van de Blu-ray speler ging niet meer open. Repair cafe heeft gerepareerd, ging even goed. Maand later tray weigert een paar keer. Maand later tray werkt helemaal niet meer.

Moet dit dan weer opnieuw gerepareerd tegen opnieuw extra kosten voor de oude unit en zo ja, waar houdt het dan wel op? De UHD Blu-ray speler doet het prachtig(er).

Gaat tzt gewoon naar milieupark, maar even als voorbeeld.
ja het ligt ook aan de apparaten. Mijn Oppo UHD speler kost 900 euro. Die ga ik toch wel proberen te laten maken. Zelfde geldt voor de OLED en Marantz receiver....vandaar mijn opmerking over high end apparatuur als uitzondering.

Maar je hebt ook mensen die een blu ray speler kopen voor 7 tientjes bij de blokker. Ja die laten maken heeft weinig nut. Of een goedkope lcd tv van 300 euro die buiten de garantie is....ook dat heeft geen nut....

het wordt voor de doorsnee consument steeds meer een weggooi cultuur door de goedkope alternatieven voor veel spullen.
En die Oppo van 900 euro, als die buiten garantie al gerepareerd is voor een paar tientjes en na twee maanden gaat ie langzaam aan weer stuk buiten reparatiegarantie, wat dan?
In Leiden en Doorn nemen ze alles aan.
Aanlevering kan via de mileustraat, dus bij het opruimen van je zolder/schuur etc ben je met 1 rit klaar.
Ben met je eens dat krinloopwinkels te duur zijn, hoewel dat ook afhankelijk is van factoren.
DVD speler is spotgoedkoop (vraag/aanbod) PC of laptops zijn dan weer overpriced voor de specs, kan je beter een laptop van 1 van de handelaren op V&A kopen.
Canon, en hun printers. Amper 4 tientjes voor bij de MM. Als ie stuk gaat dan koop je een nieuwe, want reparatie kost in het ergste geval het driedubbele.
Kringloopwinkels zijn tegenwoordig gewoon "duur", omdat zij sinds kort 21% btw moeten betalen. (Evenals laag tarief btw voor boeken)
Ideetje van de overheid...
Juist het woord recyclen heeft voor veel mensen gebracht dat ze te makkelijk iets weggooien omdat "het toch wordt gerecycled". Terwijl het altijd nog duizenden keren milieu-onvriendelijker is om ongebruikt product X te laten verworden tot 1miligram goud (recyclen) en het plastic verbranden, dan om het product weg te geven, in gebruik te nemen, of te laten repareren.
ongebruikt product X te laten verworden tot 1miligram goud (recyclen) en het plastic verbranden, dan om het product weg te geven, in gebruik te nemen, of te laten repareren.
Eens is het toch over en dan moet het toch weg. Wordt het niet opgehaald dan gaat het in de container of op de stoeprand.
Als je producten wat minder ziet als 1 statisch geheel, maar als LEGO-bouwwerken, waarbij 1 blokje defect is, maar je alsnog 99% werkende blokjes hebt, die universeel weer nuttig inzetbaar zijn (vaak genoeg ook vrij dure onderdelen), dan is er minder gauw iets geheel overbodig. Nu wordt nog maar een hele kleine fractie hergebruikt van het gemiddelde apparaat, wat onnodig is en zonde van de grondstoffen.
Prima. Dan brengt degene die het van de stoeprand haalt het maar naar een milieuboulevard.
En voor bruikbare spullen in de afvalberg kunnen we wel taakgestraften aan het werk zetten.
Beter dan straffen met bezigheden die vele anderen als inkomstenbron en dagtaak hebben..
Misschien is dat wel de bedoeling. Hoe vaak zou het voorkomen dat iemand gewoon een nieuw apparaat koopt terwijl het oude nog prima functioneert? Ik denk best vaak. Soms wil je gewoon iets beters of snellers.

Ik ben het met je eens dat die eigenlijk apart ingeleverd zouden moeten worden, maar er is ook een grens aan de moeite die mensen willen doen om van hun afval af te komen. Ik moet al langs de glasbak, de papierbak, de statiegeldautomaat, de textielrecyclebak enz enz enz. Op een gegeven moment ben je er wel klaar mee. Trouwens, de meeste mensen die wel hun nog werkende spullen naar de kringloopwinkel brengen, doen dat door er apart naartoe te rijden, met de auto...
Maar doordat mensen dit soort milieubelastend gedrag al als normaal beschouwen en elke reductie in milieubelasting van zichzelf als een enorme gunst zien zal er ook weinig veranderen. Bij bedrijven zie ik veel meer initiatief om het afval te reduceren. Voor een bedrijf is het namelijk vele malen duurder om afval weg te brengen. Maar bij elke stimulans om de afval-produceerdrempel wat in te perken krijg je helaas weer dit soort bij-effecten: (https://www.trouw.nl/duur...ze-kledingbakken~b044a637) waarbij men het reguliere restafval in kleding-recyclebakken dumpt.
Veel bedrijven gooien alles, maar dan ook alles in een grote container en hebben er lak aan.

En de gewone consument mag overal voor opdraaien en alles gaan scheiden.
Zoals iemand hierboven al opmerkte: Glasbak, Oud papier, plastic, kleding, statiegeld, op een gegeven moment is het klaar hoor.
En de gewone consument mag overal voor opdraaien en alles gaan scheiden.
Glasbak, Oud papier, plastic, kleding, statiegeld, op een gegeven moment is het klaar hoor.
En dan begint het klagen van de gemeente dat we minder weggooien in de reguliere container waardoor zij niet meer voldoen aan hun contracten met de afvalverwerker.
Ja, mijn kranten, papier, blik, plastic en nog zo wat gaan naar bakken van andere inzamelaars..!
En dan nog het gebrek aan chemokarren voor chemie, verf, kit en de rest. Oplossing, de boel laten opdrogen en dan in de container keilen ?
Precies ja, opdrogen en in de container. Was alles maar zo makkelijk 😄
Dat kan ik ook beamen, heb bij een groot Nederlands bedrijf gewerkt en daar word niets gedaan aan recycling terwijl er dagelijks veel plastic en papier afval word geproduceerd.
Een Repair Cafe is natuurljk fantastisch, maar je moet niet daar aankomen met een kapotte radio versterker van je opa, oma, vader of van je moeder. Dat vraag om een oscilloscoop, een service manual. Vervolgens vragen ze om onderdelen. Blijken het Japanse transistors zijn. Die zijn haast niet verkrijgbaar in Europa en daarom ook erg kostbaar. En het ergste is dat ze solderen met loodvrije soldeertin van Griffon. En als vloeimiddel gebruiken ze S39. 8)7

Jongens, alleen gaan als je koffiezetapparaat, mixers of blender stuk is. Die kunnen ze wel repareren.
Sommige vrijwilligers kunnen ook mechanische voorwerpen repareren zoals hangklokken, typmachines etc.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 23 juli 2024 10:38]

Er is niet 1 instantie, de vakkundigheid verschilt ook per lokale Repair Café. Maar financieel is dit helaas alleen in vrijwillige vorm interessant, terwijl er echt wel waarde zit in de producten die anders daadwerkelijk de schroothoop op zouden gaan.
Inderdaad, onlangs nog een weggegooide Nespresso machine terug nieuw leven ingeblazen.
Werd weggegooid omdat er geen water meer doorliep, ff ontkalken en opgelost.
Aan de andere kant worden er fortuinen gevraagd voor wisselstukken, waardoor het soms duurder is om een wisselstuk aan te kopen dan een compleet nieuw toestel (recent nog meegemaakt bij een herstelpoging van een vaatwasser die er vroegtijdig de brui aan gaf)
Fabrikanten bouwen ook meer en meer bewust zwakke onderdelen in toestellen om de levensduur te verlagen, of door software te in te bouwen die verhindert om inkt toe te voegen in printers, of om te verhinderen dat iemand anders dan de fabrikant herstellingen uitvoert (Apple) , daar zou de overheid iets aan moeten doen door bvb aan zulke fabrikanten mega boetes te geven.

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 23 juli 2024 10:38]

Klopt, het officieel vervangen met onderdeeltjes van bijvoorbeeld een Handyman is echt een dure grap. Zo had ik een kapotte onderkorf van m'n vaatwasser, terwijl die onderkorven voor grof geld worden verkocht (100+ euro). Uiteindelijk voor 15 euro inclusief verzendkosten eentje van Marktplaats kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 juli 2024 10:38]

Als werknemer bij de Handyman kan ik je vertellen dat helaas de originele onderdelen van veel witgoed apparaten onwijs duur zijn, terwijl de alternatieve onderdelen soms de helft of een derde van de prijs zijn. Klanten schrikken vaak van de hoge prijzen en komen dan voor een dilemma te staan, 200 EU voor parts of 400 EU voor een nieuw apparaat. Dat terwijl er een gigantische marge op die producten zitten aangezien sommige spuitgegoten producten ten grote van een AA batterij, voor 25 EU origineel over de toonbank gaan.

Ik merk steeds meer dat vroeger de producten werden ontworpen om te overleven, terwijl ze nu worden ontworpen om te overlijden. Je wilt niet weten hoeveel printers er aangeschaft worden en vervolgens de prullenbak ingeworpen worden omdat ze "het niet doen". Nou zijn printers niet de meest tolerante producten maar men heeft echt geen geduld/inzicht meer tegenwoordig. Om over de inkt nog maar niet te spreken..
Anoniem: 498327 @Jhonny4424 juli 2019 20:03
Printers is echt categorie diep triest.Hier heeft EU echt een regulerende taak. Ik koop er al jaren geen omdat er geen model is dat gewoon 10 jaar functioneert met lage verbruikskosten. Ik wil best 500-1000 betalen voor degelijke ZW bak.
Nou, alle zwart-witlaserprinters die ik heb gebruikt, hebben allemaal prima de 10 jaar gehaald. Die bij thuis gaat misschien al wel 15 jaar mee. Heb alleen een keer een nieuwe cartridge gekocht voor €15. Op mijn werk is de printer ook al 10 jaar in gebruik, weet niet of hij toen nieuw was. Ook een keer nieuwe cartridge voor gekocht.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 10:38]

Inkjetprinters zijn inderdaad een ramp, de inkt is daar het verdienmodel en met trucs als bewust bijna lege cartridges verkopen met je apparaat en het dienst weigeren als het peil laag is (maar niet leeg) om de "ervaring van de consument niet onprettig te maken" en ook het toevoegen van een chip zodat je geen namaak kunt gebruiken, wordt de consument op kosten gejaagd. Kijk voor de gein deze video maar eens over hoe erg het gesteld is.

Maar laserprinters zijn juist geweldig wat dit betreft. Ik heb 15 jaar lang een Samsung kleurenlaser gehad. Nee, hij print niet zo snel na het aanzetten, maar als je gewoon soms een documentje moet printen en de printer bijvoorbeeld boven aan het netwerk hebt hangen, druk je beneden op je tablet of laptop op print en tegen de tijd dat je boven bent is hij wel aan het printen. Veel prints hebben thuis ook geen haast. Z/W laserprinters zijn helemaal cheap.
Eigenlijk zou een soort verplicht 'reparatielabel' wel gewenst zijn. Een soort 'voedingslabel', maar dan voor elektrische apparaten.

Het is natuurlijk vrij lastig om een enigsinds objectieve methode te onwerpen voor een repareerbaarheids evaluatie. Maar als er richtlijnen zijn kunnen webwinkels en fabrikanten zelf het werk doen. Als vervolgens na de klacht van een consument blijkt dat het niet klopt, dan wordt na een kort onderzoek een boete opgelegd. Als de fabrikant die boete wil aanvechten dan kan dat maar dan riskeert deze een hogere boete als zij ongelijk krijgt. Het is dan aantrekkelijker om de repareerbaarheid van het product te verbeteren om de informatie op het label te behouden.
Zoiets lijkt mij een uitstekend idee.
Dat is een welkome maatregel voor degenen die bereid zijn om tijd en moeite te steken om iets te repareren.

Maar voor degenen die niet de kennis en kunde hebben en/of (daardoor) de moeite willen nemen, gaat het niet werken. Ze zijn bereid om voor een beetje geld meer het kapotte ding te vervangen voor hetzelfde of beter.
dat, plus die idiote ovale schroeven die express zo gemaakt zijn dat ze zo goed als niet te openen zijn. Dat soort dingen zouden echt keihard verboden moeten worden. Uiteindelijk heb ik een rateldopje erop getikt en toen lukte het, maartoch..
Net zon beetje als die schaar in een plastic verpakking. Waar je een veel te dure tang van de Handyman voor nodig hebt om hem open te maken.
Ik denk dat de fabrikanten zoals HP, Dell, Acer, Lenovo veel meer electronisch afval creeeren omdat die ook computers en laptops verkopen van 200-800 euro die veel eerder kapot gaan dan die van Apple.

Je krijgt in de sub 800 euro categorie niet alleen lagere specs maar ook kwalitatief slechtere componenten en als die laptop het na 2 jaar begeeft gaat men het echt niet repareren.

Hierdoor belanden deze laptops/computers in bijna 100% van de gevallen in de vuilnisbak.
Ik heb een Dell XPS 12 uit 2005 die nog steeds werkt met W10 (behalve de camera dan), mijn vrouw gebruikt nog steeds een Dell xxx laptop uit 2010 en ik heb al 5 jaar een XPS 13 waar ik superblij mee ben. Die XPS-jes waren wel boven de 1000 euro maar ik vind het prima kwaliteit.
Klopt. Qua processor kracht zitten high-end laptops uit 2006 op 1/5de van de single-core performance van een high-end laptop nu. Dat merk je best wel, maar met de oude <2004 "Moore's Law" van een verdubbeling van de snelheid in 18 maanden, zou dat een systeem van 3,5 jaar oud moeten zijn, in plaats van 13 jaar.

En ten opzichte van een high-end laptop uit 2010 zijn de cores maar +70% sneller. Daar ga je met browsen wel iets van merken, maar niet heel veel.

Mooi grafiekje: https://imgur.com/XZvYhsa -- Kom er net achter dat ze in 2017 SpecInt geüpdatet hebben, ah vandaar dat m'n scraper niets meer oplevert, wordt wat Python vanavond.

Edit: Iemand anders heeft ze al geüpdatet: https://github.com/damageboy/analyze-spec-benchmarks

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 23 juli 2024 10:38]

Ik heb het dan ook juist niet over laptops van 1000 euro, Apple is namelijk niet actief ver onder de prijscategorie van 1000 euro.

Laptops van 200 of 300 euro zijn per definitie afval als ze defect raken.

En die zijn net zo vervuilend zo niet vervuilender dan laptops van 1000 euro of meer omdat ze vaak zelfs meer materiaal gebruiken.
Over vervuiling gesproken. Om nu Apple als voorbeeld aan te houden.

Wat denk jij over de T2-chip die sinds een tijdje wordt gebruikt? Ik krijg een barst in mijn scherm, zou perfect zelf vervangen kunnen worden. Maar in plaats daarvan start het apparaat niet meer. Laat je dit via Apple doen, dan krijg je een prijsopgave voor bijna een nieuw toestel.
https://www.coolproducts....eaknesses-of-each-measure voor sommige productgroepen gaat er ook iets aan gebeuren. Helaas nog veel te beperkt (in product groepen waar het gebeurd en in de genomen measures).
Inderdaad, onlangs nog een weggegooide Nespresso machine terug nieuw leven ingeblazen.
...
Aan de andere kant worden er fortuinen gevraagd voor wisselstukken, waardoor het soms duurder is om een wisselstuk aan te kopen dan een compleet nieuw toestel
Grappig dat ik hier juist bij Nespresso heel goede ervaringen mee heb. Ooit was bij mijn lekbakje iets afgebroken. Nespresso gebeld: ja hoor, dat kost 6 euro en aan verzendkosten doen we niet. Weet je wat, we doen er nog een gratis ontkalking setje bij.
(dan weet je hoeveel ze wel niet aan je verdienen met die cupjes)
En waar kan jij zonder barricades iets naar de kringloop brengen? tis altijd pasje nodig hier, kosten afdragen daar, goed gedrag word bestraft op die manier, en je weet hoe gemakzuchtig de mens kan zijn.

De gemeentes vragen er dan ook gewoon om.
In Breda kun je "kosteloos" je afval kwijt bij de milieustraat, inclusief (herbruikbare) elektrische apparatuur. Je betaalt via de gemeentelijke belastingen, maar dus niet naar hoeveel afval je "stort".
Wat maar weinig mensen weten is dat je je apparatuur bijna overal kunt inleveren, bijvoorbeeld bij de Praxis of Gamma. Kost niets.
In de gamma ekkersrijt dus niet he. Ik daar dus een aanbieding wasmachine gekocht. Die oude dumpen daar? Nee hoor dat doen wij niet. Waarschijnlijk dat die kassabliep er geen zin in als ik jou reactie lees.
Nou, dat doen ze dus wel:
https://www.gamma.nl/recycling/recyclen

En:
Elke winkel heeft de volgende wettelijke verplichtingen:

Indien uw klant een elektrisch apparaat of energiezuinige lamp koopt, bent u verplicht een soortgelijk product in te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’-regeling. Deze verplichting geldt zowel voor fysieke winkels als voor online winkels.
Uw winkel is verplicht de ‘oud-voor-nieuw’-regeling duidelijk aan uw klanten te communiceren. Wij zijn onze inzamelpartners hierbij van dienst met een gratis vignet, te downloaden via deze pagina.
Indien uw winkel een verkoopoppervlak voor elektrische apparaten boven de 400m2 heeft, bent u verplicht alle afgedankte kleine elektrische apparaten aan te nemen, ook zonder dat uw klant een aankoop doet. Een klein apparaat past in een normale boodschappentas.
Bron: wecycle.nl

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 23 juli 2024 10:38]

Keyword: "kleine electrische apparaten".
Hoeveel wasmachines en koelkasten heb jij in huis rondslingeren dan? Toch alleen wanneer je een nieuwe koopt? Die moeten alle verkopende bedrijven verplicht innemen.
Ik ga al jaren naar de kringloop waarbij ik een big shopper met oude apparatuur in kan leveren en ze me dankbaar zijn. Heb nog nooit een pasje gezien die ik nodig had. Sterker nog, bij veel kringlopen krijg je zelfs korting als je iets hebt ingeleverd. Daarnaast hebben sommige kringlopen een ingang voor kapotte apparatuur. Maar wat hippere winkels als de Jumbo, hebben bijvoorbeeld ook al jaar en dag de WeCycle-bakken staan voor het verantwoord weg kunnen doen van defect apparatuur.

Het lijkt er een beetje op dat veel mensen gewoon niet willen, en daarbij elk denkbaar excuus aangrijpen.
Ik weet niet wat voor een kringloop jij hebt. Maar hier willen ze bijna niets meer aannemen, behalve als het in perfecte staat is.

Ja doei, dan zoek ik wel een andere legale weg om iemand er blij mee te maken en dat lukt meestal ook wel :).
zoals gezegd is de ene kringloop de ander niet. Hier in Rijswijk een hele grote. Niks pasjes en "alles" wordt aangepakt. Kop koffie op de koop toe.
Fabrikanten werken ook niet mee om weggooien te voorkomen. Als voorbeeld: Mijn broer had laatst een defecte nespresso machine. Het water liep halverwege de machine eruit.

Hij belt met nespresso en die zeggen direct: "Dat is een bekend probleem, dat gaat 150 euro kosten om het te fixen. U kunt beter een nieuwe kopen.".
Dus ik heb het apparaat even opengemaakt (Wat lastig ging door speciale nespresso schroeven), ik zag een plastic onderdeel die gebroken is en die was online voor 3 euro te vinden.

Belachelijk toch?
Het onderdeel kost misschien 3 euro. Maar Nespresso moet iemand naar je toesturen (diesel/reistijd en bus), is tijd kwijt aan het repareren. En het is een bedrijf dus een beetje marge is ook niet verkeerd. Daar komt nog 21% BTW bij. En dan is die €150 niet eens heel erg vreemd bedrag.
Dat het (bijna) minder dan dat kost om een nieuwe te kopen en naar je te laten verzenden, dát is het vreemde in deze maatschappij.
Misschien wordt het eens tijd om de garantiewetgeving eens flink aan te scherpen zodat de fabrikanten een flinke stimulans krijgen degelijke apparaten te maken...
Waarom hebben fabrikanten het recht om wegwerprommel te maken en consumenten daarmee op te zadelen?

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 23 juli 2024 10:38]

Er is niets mis met de garantiewetgeving. Je hebt recht op een deugdelijk product. Dat van die Nespresso machine lijkt mij een zeer mooi voorbeeld van een fout vanuit de fabriek. Grootste nadeel daar aan is wel dat als je hen zo ver krijgt om het onder garantie te herstellen ze je gewoon een nieuw toestel gaan sturen en het oude alsnog weggooien.
De extra trap na is dat je dan een toestel krijgt met precies dezelfde 'zwakheid'; en als het onderdeel dan faalt is alsnog je garantie verlopen. (zie bv. Apple met z'n brakke laptop toetsenborden)
Nou ja vanuit economisch perspectief niet zo raar. Nespresso verdient liever 150 euro aan een klant dan maar 3 euro. Er is ook geen prikkel vanuit de fabrikant om dit anders te hebben. Je ziet wel initiatieven waarbij je dingen meer structureel huurt, ik ben er zelf niet zo'n fan van, omdat het vaak een stuk duurder is, maar het creëert wel dat zowel fabrikant als consument een gemeenschappelijk belang hebben in een apparaat met zo lang mogelijke werking. Nu wil een fabrikant juist dat het ding weer stuk gaat na een bepaalde loopduur, om zodoende nieuwe aankopen te stimuleren.
Als consument heb je daar helemaal niets aan. De fabrikant maakt nog steeds spullen voor 3-5 jaar gebruik, de verhuur/lease club rekent max. 3-5 jaar gebruik en als een apparaat (of auto!) toevallig langer meegaat ben je als consument dief van je eigen portemonnee als je zo'n contract door laat lopen omdat je voor hetzelfde geld weer een nieuwe huur kan starten.
Zo ga je ook geen duurzaamheidsdoelstellingen halen...
Bij onze gemeentelijke milieustraat is ook een dok van de kringloopwinkel waar je nog functionerende apparatuur kunt inleveren naast het dok voor kapotte apparatuur. Wat mij betreft zouden meer gemeentes dat doen.
En het zou mooi zijn als er nog een beter ingang was voor kapot spul, dan het domweg pletten en het kleine beetje goud er uit halen. Bij de autosloperij kan je nog allerlei onderdelen vinden, het zou mooi zijn als zoiets bestond voor algehele elektronica. Of vaak genoeg zijn apparaten met bepaalde defecten nog prima voor andere usecases. Denk aan een mooie LCD-tv waarvan de audio stuk is.
Bij auto’s werkt het omdat ze veel kostbaarder zijn dan doorsnee apparatuur waardoor een reparatie sneller rendabel is.

Maar ze gaan ook langer mee, er is minder variatie en de modellen zelf blijven veel langer in de markt. Dat is ook iets waar we naar toe moeten voor elektronica: niet meer ieder jaar weer een marginaal “verbeterd” product onder het mom van innovatie en allerlei nauwelijks verschillenden modellen. Dan wordt het een stuk haalbaarder om onderdelen her te gebruiken.
in plaats van "breng ik het naar een kringloop" of lever ik het in elk geval in bij iets waardoor het geen restafval wordt
Het zou handig zijn als de kringloop dan ook meer aanneemt of daar een bak staat waar onbruikbare spullen in kunnen. Ik haal zelf af en toe spullen uit de kringloop en breng er ook af en toe wat naar toe. Regelmatig worden spullen niet aangenomen omdat ze verwachten het niet kwijt te kunnen. Denk aan een oude (werkende) dvd-speler, waar ze er mogelijk al tig van hebben liggen. De dvd-speler is weer mee naar huis gegaan en ligt nu in de berging. Ik heb geen behoefte om naar de milieustraat te gaan voor een simpele dvd-speler als ik uren kwijt ben (geen auto, ver weg, onhandige tijden).

Ik ga hem zeker meenemen als ik naar de milieustraat moet voor meer, maar niet nu.
Bij mijn vaste kringloop staan wel van die bakken, maar het is inderdaad niet gemeengoed. Ik kan me voorstellen dat er duizenden kringlopen zijn waar de uitgeselecteerde hardware zelfs in de reguliere kliko verdwijnt als restafval.
Even een voorbeeld: mijn powerbank doet het niet meer. Ik vermoed dat het controller boardje kapot is maar de cellen het nog gewoon doen. Echter kan/wil ik deze niet openmaken. Waar kan ik deze dan inleveren? Ik geloof niet dat dit valt onder de batterijen/accu-bak in de supermarkt (of die bij electronicazaken staan).
Bij de 'overige apparatuur'-bakken die je vaak bij supermarkten ziet. Desnoods wel gewoon bij batterijen/accu's, 99% is namelijk de accu. Alles beter dan de reguliere restafvalbak genaamd 'container'.
Soortgelijk iets - ik zou graag bij de containers van de Afvalbrengstations (in Arnhem) eens grasduinen door het spul daar. Soms staan er complete apparaten waar ik met liefde motoren, geleiders of andere componenten uit zou halen en het karkas verder weer voor de recycling..... mag niet.

Kan me niet voorstellen dat het elders wordt hergebruikt maar inderdaad gewoon verwerkt naar grondstoffen.
Soortgelijk iets - ik zou graag bij de containers van de Afvalbrengstations (in Arnhem) eens grasduinen door het spul daar. Soms staan er complete apparaten waar ik met liefde motoren, geleiders of andere componenten uit zou halen en het karkas verder weer voor de recycling..... mag niet.

Kan me niet voorstellen dat het elders wordt hergebruikt maar inderdaad gewoon verwerkt naar grondstoffen.
Ik heb hetzelfde, helaas mag je bijna nergens bij dat soort containers zitten. Op YouTube kijk ik verlekkerd naar van die Amerikaanse electronics dumpster divers die allerlei toffe spullen, vaak gewoon werkend, overal vandaan vissen.
Misschien ga ik gewoon eens een keer doen alsof mijn neus bloedt als ik wat leuks zie staan :P Vorig jaar stond er een volledige groot format plotter (zo'n 2-3 meter ding). Ik huiver nog steeds als ik er soms aan denk wat daar voor bad ass lineair geleidesysteem/encoders/steppers in moeten hebben gezeten.... Had em gewoon lekker open moeten schroeven of een van die lui daar omkopen met bier }>
Anoniem: 669783 @MsG24 juli 2019 15:27
Preach! Het inleveren bij de kringloop is het beste wat je kunt, tenzij je zelf repareert. Helaas is repareren een tijdrovende en dure grap, zeker op het ge ied van elektronica. Ook heerst er een gebrek aan kennis over apparatuur, daar moeten we eigenlijk iets aan doen.
"Bij geen interesse gooi ik het apparaat in de container"
Hoeft niet perse de grijze kliko op de oprit te zijn, kan ook de zeecontainer in de mileustraat zijn voor de kringloop winkel (hier in Leiden en Doorn bv).
Kan ook spreektaal wezen, zoals iets naar de kraak brengen, om aan te geven dat je het wegdoet.
Ik zie gelukkig wel af en toe op V&A mensen langs komen die wel de onderdelen van laptops e.d. los verkopen. Maar dat mag wel meer zijn.

Het enige nadeel is dat veel losse legosteentjes merk of zelfs apparaat gebonden zijn en niet vaak universeel.
Ben ik absoluut met je eens. En volgens mij gebeurd dat ook wel. Als het niet hier is dan wel in AfrikaIndia/China of waar het ook naar verscheept wordt. Het is voor mij een sport om bij het wegbrengen van het grofvuil ook af en toe de elektra container in te duiken en wat ik daaruit haal aan werkend spul of bijna werkend spul is werkelijk te gek voor woorden. Van Laptops, audio apparatuur en kwaliteitsspeakers tot lab apparatuur en industriële machines. Laatst zelfs 7 moderne 300 watt zonnepanelen omdat er 2 kapot waren met een gat erin.
Hier in de omgeving is het stervensduur om van je afval af te komen. Een stad verderop is het veel beter geregeld (tot X kilo per dag gratis) en het recyle gehalte is in die omgeving ontiegelijk hoog. Vergeleken met hier waar de halve stad al hun afval in die plastic-plasticzakken propt. Als van je afval afkomen lastig is, gaan mensen andere manieren zoeken om er zo goedkoop en makkelijk mogelijk van af te komen.

Er valt hier nog een boel terrein te winnen als de overheid zich hier eens een beetje fatsoenlijk voor zou inzetten en dit niet af loopt te schuiven op gemeentes waarvan er velen het budget er gewoon niet voor hebben. (hier wel, maar wordt grotendeels aan onzin uitgegeven).

Kringloop is ook een probleem, die nemen veel zut gewoon niet mee, omdat ze er zelf ook niet vanaf komen. Het is bij veel huishoudelijk spul maar de vraag of (1 van) de lokale kringloop uberhaupt de moeite neemt om langs te komen.
Klopt dat repareren nog beter is dan recycling. Helaas is repareren lastiger dan simpel bij een webshop iets bestellen en de volgende dag heb je het binnen.

Maar los van praktische bezwaren (inleveren is lastig, repareren is duur/lastig) denk ik dat steeds meer mensen iets nieuws kopen en het oude exemplaar ook blijven gebruiken.
Nieuwe tv in de woonkamer, oude naar slaapkamer, oude v/d slaapkamer naar de zolder etc.
Laatst zelf een Dyson gekocht en oude stofzuiger is nog prima voor in de berging. En ik vermoed dat ik niet de enige ben.
Kortom, het zou best kunnen dat we minder inleveren dan zou moeten maar misschien hergebruiken we veel meer dan verwacht wat nog beter is voor het milieu.
Keuken aan het verbouwen, oude kastjes rot door vocht in de muren. Oven en gasvuur nog in prima staat, maar niet naar mijn smaak. M'n vriendin heeft ze gewoon op een tweedehands site gezwierd met de boodschap dat wie ze wou ze kon hebben voor eender welk bod, zolang ze voor vrijdag weg waren. Ze waren vrijdag weg! Ondertussen zelf nieuwe oven en (inductie)vuur gekocht... tweedehands! Waarom sommige mensen apparatuur gewoon wegsmijten is me toch ook onverklaarbaar.
Leuk zo'n milieustraat.

Alleen liggen die in the middle of nowhere. In plaats van in het centrum, waar mensen leven en dus e-waste gegenereerd wordt.

Om het dus "netjes te doen" heb je gegarandeerd een auto nodig en moet je er nog een eindje mee rijden ook. Dus is het (financieel) aantrekkelijker om bruingoed en grijsgoed bij het restafval te gooien.
Een groot probleem naar mijn mening is de inzamelingslocaties, heel veel mensen weten volgens mij niet dat dit bij vrijwel iedere winkel kan waar elektra verkocht wordt. Als iemand het idee heeft dat hij/zij op zaterdagmiddag een half uur in de file moet gaan staan bij de gemeente stort dan is het logisch dat het in een afvalbak beland. Het moet niet heel moeilijk zijn om mensen er beter op te attenderen bij de verkoop van een nieuw product dat het oude product ingeleverd kan worden.

shameless plug: oude werkende en defecte computer/gaming gerelateerde apparaten zijn van harte welkom bij Awesomespace
Tjah als mensen nou een soort statiegeld zouden krijgen voor het oude apparatuur dan zou er sowieso veel meer ingeleverd worden.

Al was het maar 1 euro per apparaat of zo, het zou een enorme verschil maken.

Maar ja de overheid houdt liever de hand op de knip en maar afvragen waarom mensen het niet doen.
Zomaar een bloemlezing over mijn recycle ervaringen:

Ik heb het wel gehad met onze kringloopwinkel. Gebeld omdat ik nog een bankstel had staan waar ik van af wilde, zonder gedoe op marktplaats. Mochten ze voor niks meenemen. Niet kijken in mijn woonkamer (1e verdieping) of het iets voor hun is, maar ik moest het eerst aan straat zetten. Dan zouden ze wel beslissen of ze het meenemen of niet. Zo niet mocht ik zelf maar zien hoe ik er van af kwam. Ik had er genoeg van, sloeg het bankstel in stukjes, hup naar de de milieustraat.

Elektronica is nauwelijks te repareren. Bij een reparatiezaak was het voorstel dat ik zelf het plastic open mocht peuteren, schade voor mijn rekening. Daarna mocht ik per 5 minuten afrekenen terwijl hij het zou repareren. Man vriendelijk bedankt en weg gegaan.

iPhone heeft tegenwoordig niet meer gemakkelijk te vervangen accu's. Of de hoofdprijs betalen bij een officiele iphone reparateur, of het hele ding vervangen.

Bij onze supermarkt stond eerst bakken voor kapotte lampen en lege batterijen. Zaak is overgenomen door een andere firma, geen bakken meer.

Regelmatig zit de glasbak bomvol, mag ik nog proberen een leeg potje pindakaas erbij te proppen.

In onze gemeente willen ze groot afval (oude meubels etc) wel meenemen voor 50 euro per kubieke meter. Kost me dus dik 100 euro voor oud bureau.

Ik denk dat er nog genoeg te verbeten valt.
Elektronica is nauwelijks te repareren. Bij een reparatiezaak was het voorstel dat ik zelf het plastic open mocht peuteren, schade voor mijn rekening. Daarna mocht ik per 5 minuten afrekenen terwijl hij het zou repareren. Man vriendelijk bedankt en weg gegaan.
Dat klinkt alsof de man er gewoon geen zin in had of in een gefrustreerde bui was. Nou is de repareerbaarheid van veelal goedkoop spul inderdaad niet om over naar huis te schrijven, dus loont niet altijd en hij wilde een punt maken. De man had beter een ander vak kunnen kiezen. Op deze manier punten maken tegen klanten jaagt ze vaak weg.
Consumentenelektronica is bijna niet economisch te repareren. Ik heb hier wel enige kijk op want ik heb beroepsmatig Apple elektronica gerepareerd en ben vrijwilliger bij een repaircafe.
Hiervoor zijn vele redenen:
1. lage prijs van elektronica
2. Relatief hoog uurloon in Nederland
3. ontbreken van schema's
4. noodzaak van enigszins dure en gespecialiseerde apparatuur zoals microscoop en speciale apparatuur voor BGA solderen
5. Dichttimmeren van elektronica met geprogrammeerde ics, b.v. de T2 chip van Apple en fietsaccu's van Gazelle.
6. Diversiteit van consumentenelektronica (veel verschillende modellen) waarvoor allemaal reserveonderdelen gekocht moet worden.
7. Benodigde kennis en ervaring. Het kost jaren om te leren snel te werken.

[Reactie gewijzigd door think12 op 23 juli 2024 10:38]

Recent had ik dus een oude 65 inch tv dat weg moest maar helaas paste het niet in mijn auto om het naar de milieustraat te brengen, dus belde ik de milieustraat zelf op. Maar ze komen er niet voor langs, maar voor grofvuil kunnen ze wel.

Ik heb uiteindelijk toch iemand weten op te trommelen die het wel kon vervoeren. Maar als de overheid wil dat wij met recycling van apparaten beter om gaan, dan moet dit toch wel gaan veranderen.
Sommige webwinkels halen je oude toestel op als je een nieuwe koopt. Dit gebeurt veel met witgoed als wasmachines etc. Bij een volgende tv aankoop eventueel overwegen? Mocht de tv nog werken dan kun je het ding altijd nog op marktplaats gooien onder de noemer "gratis af te halen". Er is altijd wel iemand te vinden met een busje die hem zo mee neemt, ben je er ook vanaf :)
Wasmachines en ander witgoed is tegenwoordig een Europese richtlijn voor die dit voorschrijft. Bol.com en Mediamarkt die maken er reclame mee, maar ze moeten wel...

https://www.rijksoverheid...lijke-apparaten-inleveren

hier staat dat elk elektronisch apparaat ingenomen moet worden door de winkel!
Bijv. Bol.com: bij elk elektronica product krijg je aan geboden de oude retourtje sturen.
(sorry voor de dubbele post) Je bedoelt dat sommige webwinkels zich wel aan de wet houden?
Óf wij als consument moeten veranderen... Eigenlijk leg je nu de schuld in de schoenen van de overheid dat jij graag een 65" TV wilt maar niet wil zorg dragen voor het correct afvoeren daarvan. Dat lijkt me ook niet helemaal fair.
Óf wij als consument moeten veranderen... Eigenlijk leg je nu de schuld in de schoenen van de overheid dat jij graag een 65" TV wilt maar niet wil zorg dragen voor het correct afvoeren daarvan. Dat lijkt me ook niet helemaal fair.
Want? Je betaald tig soorten heffingen voor je afval. Voor dat geld zouden ze ook best mijn TV mogen ophalen. Ik vind het niet erg om er op te wachten, of op een bepaalde dag langs de kant van de straat te zetten. Maar gezien ik betaal voor het verwerken van mijn afval vind ik dat dit er ook gewoon bij hoort.
Maar die optie is er juist wél in de vorm van een milieustraat. Dat je 65" TV niet in je auto past is niet het probleem van de overheid. Als het een 32" TV was had je namelijk niet deze klacht en voldeed de overheid wel aan jouw verwachting?
Maar wat als je helemaal geen auto hebt? Ik ga met het ov maar die stopt niet bij de mileu straat hoe breng je die dan weg?
En volgens mij willen we ook minder auto's op de weg aangezien dat ook slecht is voor het mileu
Jij hebt er ook voor gezorgd dat de TV van de (web)winkel bij je thuis kwam, dan draag je ook maar zorg dat hij van jouw huis bij het recycle punt komt. Simpel.

Niets doen is geen optie, en de overheid de schuld daarvan geven ook niet.
Jij hebt er ook voor gezorgd dat de TV van de (web)winkel bij je thuis kwam, dan draag je ook maar zorg dat hij van jouw huis bij het recycle punt komt. Simpel.
Winkels zijn verplicht aan te bieden de oude mee te nemen maar als die nog 5 jaar in de slaapkamer staat en dan stuk gaat moet je naar de milieu staat. Bij ons mag je maar 5x per jaar naar binnen en is deze 2 dorpen verder op een industrieterrein. Verwijderingsbijdrage is reeds betaald maar voor wie dan, welke dienst hoort daar bij?
We hebben in Nederland simpelweg een infrastructuur probleem als het om recycling gaat. Veel te ingewikkeld geworden.
Dat het bijvoorbeeld voor jou geen probleem is wil niet zeggen dat je het zo makkelijk kan stellen als je nu doet.

De gemeente zorgt voor een faciliteit waar ik voor meebetaal maar die ik niet makkelijk kan gebruiken, en niet iedereen kan ook een auto veroorloven en je wil alles netjes '' weggooien'' want het verkeerd doen is niet per se onwil.

Grofvuil halen ze wel weer op en voor die spullen heb je ook zelf gezorgd dat het bij je thuis kwam toch?

Als ze het wel doen kunnen ze waarschijnlijk effectiever rijden, betere afvalscheiding(wat ook in hun voordeel is) en een blije burger.
zou betekenen special voor meneer luchtbakker moet de heffing hoger worden, zodat anderen ook voor zijn afval gaan betalen.
Waarom zou dat per se moeten? Ze rijden nu toch ook al voor je grofvuil, je kan dit natuurlijk ook combineren bijv. dmv verschillende compartimenten.
Maar die optie is er juist wél in de vorm van een milieustraat. Dat je 65" TV niet in je auto past is niet het probleem van de overheid.
Welke auto ? Als het achterop de fiets past zou het kunnen, maar dan is het apparaat weer niet altijd de moeite en tijd waard om ruim een uur te fietsen en aldaar wellicht te wachten.
Het is het altijd waard. Jij hebt er ook voor gezorgd dat hij van de (web)winkel bij je thuis kwam, dan draag je ook maar zorg dat hij van jouw huis bij het recycle punt komt. Simpel zat en mogelijkheden genoeg. :)

Zwerfafval is juist zo'n probleem om het niet 'waard' is om iets netjes weg te gooien waar het hoort. Juist met jouw instelling komen we nooit verder.
dan draag je ook maar zorg dat hij van jouw huis bij het recycle punt komt. Simpel zat en mogelijkheden genoeg. :)
Mogelijkheden ? Taxi bellen ?
Potverdikke zeg, je snapt toch wel wat men bedoelt. Je stelt je bijzonder nietswetend op. Als je een beetje groots denkt, dan is het niet zo moeilijk te begrijpen dat de overheid niet onze oude TV's komt afhalen. En net wat er is gezegd jij kiest zelf voor een grote TV en ben je dus zelf verantwoordelijk om de TV te brengen naar een locatie waar het ge-recycled kan worden. De verwijderingsbijdragen die iedereen moet betalen is niet voor de transportkosten, die worden in rekening gebracht om re-cyclecentra's te kunnen financieren.
Potverdikke zeg, je snapt toch wel wat men bedoelt. Je stelt je bijzonder nietswetend op. Als je een beetje groots denkt, dan is het niet zo moeilijk te begrijpen dat de overheid niet onze oude TV's komt afhalen.
Omdat je er voor betaald? https://www.rijksoverheid...-en-elektrische-apparaten
En als je nu goed gelezen zou hebben, zie je duidelijk staan dat je een recyclingsbijdrage betaalt, en al sinds 2013 geen verwijderingsbijdrage meer. Je betaalt om het recyclingsproces in gang te houden, omdat dat op zichzelf niet kostendekkend is. Kan ook vanuit de overheid komen, in de vorm van een paar euro extra belasting, maar ik zie het eerlijk gezegd liever zo als het is. Gewoon betalen voor de recycling van je apparaat bij aanschaf, dat voorkomt ook dumping van het spul.
Maar, om terug te komen bij de verwijderingsbijdrage, deze was gewoon exact hetzelfde als de recyclingsbijdrage, alleen slechter verwoord. Er is nooit sprake van geweest dat je bij de aanschaf van een elektrisch apparaat betaalde zodat de overheid dat apparaat aan het einde van de levensduur op zou komen halen.
Als je heel goed leest staat er '' De recyclingbijdrage is bedoeld om de kosten voor inzameling en recycling (hergebruik) te betalen.''
Dit is prima te interpreteren dat het kan worden opgehaald
Je kunt dat wel zo interpreteren, maar het staat er niet. Daar waar je hem naar toe brengt heet ook het inzamelpunt, ze zamelen het daar in en brengen het dan ergens anders naar toe waar het gerecycled wordt. Inzameling wil niet zeggen dat ze het bij jou aan de stoep komen inzamelen.
Inzameling wil niet zeggen dat ze het bij jou aan de stoep komen inzamelen.
En toch is het na een paar dagen weg van de stoeprand.. ;)
Verdampt ?
Ja, gelukkig wonen we in een land waar zwerfafval opgeruimd wordt... maar als ze kunnen achterhalen dat jij het was dan krijg je wel een dikke boete.
En als je het toch doet omdat je denkt dat ze je toch niet weten te vinden dan ben je een aso, niks beter dan iemand die zijn vuilnis gewoon ergens in de berm kiepert.

Uiteraard heb ik het dan niet over gemeentes waar het zo ingericht is dat het de bedoeling is om het aan de straat te zetten...
Het inconsequent. Wel grofvuil ophalen tegen betaling en niet mijn tv ? Pech.!
Tja, ok, zo kun je denken... Maar dan ben je dus een aso en plaats je jezelf buiten de maatschappij.
Maar dan ben je dus een aso en plaats je jezelf buiten de maatschappij.
Dus ik zet een apparaat op de stoeprand en dan kijkt de rest van de wereld mij voortaan met de nek aan ? Ik zal ze niet missen.
Eens in de zeventien jaar een tv buiten zetten.. daar zal de wereld wakker van liggen.
Ik weet dat dit een late reactie is, maar goed.
Er wonen net iets meer dan 17 miljoen mensen in Nederland. Als iedereen een keer in de 17 jaar een TV op straat zet zijn dat er dus bijna exact een miljoen per jaar. En dan nog te bedenken dat mensen nog veel meer dan alleen TV’s moeten weggooien, en lang niet iedereen slechts één keer in de zeventien jaar een TV koopt...
Ik weet dat dit een late reactie is, maar goed.
Er wonen net iets meer dan 17 miljoen mensen in Nederland. Als iedereen
Als iedereen een zware crt-tv had en dezelfde omstandigheden als ik dan zouden er inderdaad meer tv's op de stoeprand staan. In de afgelopen tien jaar heb ik er slechts 2, hooguit 3 zien staan alhier in de wijk, Ze sterven uit.
Tja dat is de vraag of dat er staat of niet, volgens jou staat het er niet en volgens Luchtbakker wel.

Kortom dat zou uiteindelijk een geval worden waar een uitspraak op moet volgen of het moet herschreven worden dat het niet op meerdere manieren interpretabel is.
Sorry hoor, maar het is enorm zoeken om het zo te willen interpreteren... Inzamelen zegt niks over de locatie. Het feit dat het ook niet expliciet betekent dat het níet bij jou aan de deur ingezameld wordt betekent niet dat dat er dus wél staat.
Als jij zegt dat je bereid bent om iets te doen, een PC te repareren of zo, ben jij dan ook ineens verplicht om naar mijn huis te komen? Nee, je mag vervolgens best zeggen dat mensen het ding wel naar jou moeten brengen.

Ik zeg overigens helemaal niks over of de gemeente het wel op zou moeten halen of niet... Ik denk dat er zeker wat voor het argument te zeggen is dat als ze toch al rondrijden voor grofvuil dat ze dan ook best een TV op zouden kunnen halen. Ik heb het puur over de bewoording en dat die niet betekent dat je betaalt om het bij jou thuis op te laten halen.
Je voorbeeld klopt ook niet helemaal aangezien je dan ook zou zeggen transport kosten of komen brengen, hier staat puur geschreven voor ''inzameling'' niet dat het gebracht moet worden of niet gehaald word.

Als hier nu alleen voor recycling had gestaan of voor het inrichten en onderhouden van verzamelpunten dan had ik je gelijk gegeven
De recyclingbijdrage is bedoeld om de kosten voor inzameling en recycling (hergebruik) te betalen.

Waar zie jij transportkosten staan? Inzameling betekent niet dat ze het komen ophalen. Inzamelingpunten zijn de locaties die de gemeente beschikbaarmaakt waar jij je TV moet afgeven.
Gemeenten komen wel je waardeloze oude bank en oude laminaat gratis ophalen, daar moeten ze vervolgens voor betalen om vanaf te komen, maar electrische apparaten waar gemeenten/afvalverwerkers geld voor krijgen moeten ze volgens jou laten staan?

Beetje omgekeerde logica als je het mij vraagt.
Ik durf niet te zeggen wat de reden is waarom laminaat en een bankstel wel worden afgehaald. Ik heb gelezen wat op de website van de overheid staat, en daar staat niets over het ophalen van hetgeen wat jij benoemt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het niet gebeurt, maar ik baseer mijn mening op wat ik heb gelezen.

Daarnaast vind ik dat het je eigen verantwoordelijkheid is je eigen troep afval op te ruimen, en het is niet zo dat je aankoop van het product al kosten moet maken voor het transport dat zal worden ingezet voor het afvoeren van het product.
De reden? Omdat gemeentes dat verplicht zijn volgens de Nederlandse wet.

Art. 10.22 wet milieubeheer

http://www.wetboek-online...20milieubeheer/10.22.html
Misschien alleen maar mijn mening, maar je hebt een 'oude' 65 inch TV maar je rijd wel in een of ander kut autootje...
Je mag het ook wat netter verwoorden. Maar ooit van bezorging gehoord?

Het zou net als met witgoed moeten zijn vind ik. Tegenwoordig neemt elke webshop of winkel je oude wasmachine of droger mee. Waarom kan dat niet met tv's en ander groot apparatuur?
Je had de oude TV (of andere grootapparatuur zolang je een vervangend product koopt) gewoon in kunnen leveren bij de winkel waar je de nieuwe hebt gekocht. Deze moeten ze aannemen. Dit is wel een sterk staaltje van je eigen onwetendheid afschuiven op de overheid.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 23 juli 2024 10:38]

Maar ooit van bezorging gehoord?
Je bedoelt die bezorger die verplicht is meteen je oude apparaat mee te nemen?
Of geen auto kan ook. Sommige voor een financiële oogpunt. Soms voor millieu.
Kwestie van prioriteiten toch? Als je in het centrum van een grote stad woont met een jaarkaart voor het OV bedrijf, je hebt een goede baan en een supermarkt om de hoek. Waarom zou je dan per se een auto moeten hebben?
.. dat jij graag een 65" TV wilt maar niet wil zorg dragen voor het correct afvoeren daarvan. Dat lijkt me ook niet helemaal fair.
Voor een paar euro wordt die 65+ inch bij mij thuis gebracht. Wie bij de gemeente kan ik bellen om voor zo'n zelfde bedrag de oude op te komen halen ?
Niemand ? Dan gaat hij op de stoeprand. Komt vanzelf weg.
En dan moet je nog de mazzel hebben dat je een milieustraat redelijk in de buurt hebt die ook op dagen open is dat je er langs kunt gaan.
Volgens mij moet iedere gemeente een (gedeelde) milieustraat hebben, daarnaast zijn de meeste mileustraten (mogelijk niet allemaal) ook gewoon op zaterdag geopend.

Dus tenzij je midden op de hooge veluwe woont en daar van maandag ochtend t/m zaterdagavond snoeihard aan het werken bent, is een milieustraat voor iedereen bereikbaar binnen 20 minuten.
Ik snap niet waarom je +2 krijgt, want het is gewoon niet waar. Gemeente Noordwijk en Katwijk delen een milieustraat, maar in 20 minuten is die echt niet bereikbaar voor iedereen hoor, bij lange na niet. Nog buiten het feit dat iedereen er wel van uit gaat dat je een auto hebt of iemand kent die wel even met je elektronica (of matrassen, ook zo'n product dat je zelf weg moet brengen) je er met de auto heen brengt.

Ik heb geen auto, vrienden in de omgeving hebben geen auto, dus hoe krijg ik me oude apparatuur duur, met een 65 inch televisie in de bus, of een taxi bestellen?

[Reactie gewijzigd door Panzer Dean op 23 juli 2024 10:38]

Cc @walteij Gemeente waar ik woon is een van de grotere (qua oppervlak) en langgerektere en hier is één milieustraat. :( in het ergste geval moeten mensen 26 minuten autorijden vanuit hun dorp. En weer terug natuurlijk. Richting een uur autorijden om een kapot apparaat in te leveren, dat schiet toch niet op qua milieu en tijd?

Er was vlakbij een inzamelpunt, maar dat neemt sinds kort alleen nog oud ijzer aan.

Er is eens per maand een inzamelwagentje wat maar een paar uur op een vaste plek komt staan.

Alles bij elkaar begrijp ik wel dat het inzamelen hierdoor niet storm loopt, ook al spaar ik zelf de zooi op in mn garage tot ik een keer die kant op moet. (En dan vergeet ik het natuurlijk weer mee te nemen ;()
Alles bij elkaar begrijp ik wel dat het inzamelen hierdoor niet storm loopt, ook al spaar ik zelf de zooi op in mn garage tot ik een keer die kant op moet.
Ik woon zelf vlak bij de milieustraat (Google Maps zegt 9 minuten met de auto enkele reis), maar ik doe exact hetzelfde. Ik ga niet voor iedere scheet naar de milieustraat rijden. Wij sparen het op (in de schuur) en als de schuur voller wordt, laad ik de auto vol en bring ik het in een keer weg.
Maar gelukkig heeft de gemeente Noordwijk daar een keurige oplossing voor.
Onder het kopje Aanpak
U kunt het niet zelf wegbrengen?
Als u uw oude apparaten niet kunt wegbrengen naar de milieustraat te Katwijk, dan kunt u ook contact opnemen met het Klantcontactcentrum (KCC) om een afspraak te maken voor ophalen bij u thuis. Dit is mogelijk voor elk woonadres in de gemeente Noordwijk waarvoor afvalstoffenheffing wordt betaald. Elektronische apparatuur wordt normaliter elke maandag opgehaald. U dient zich hiervoor tijdig aan te melden bij het KCC, uiterlijk de werkdag vòòr de ophaaldag.
Ik had wellicht in mijn vorige post ook kunnen melden dat veel gemeenten ook andere oplossingen aanbieden voor mensen die geen auto hebben of om een andere reden niet naar de milieustraat kunnen gaan.
Hoe heb je hem thuis gekregen? De oplossing is meestal de omgekeerde weg.

En als je een nieuw apparaat koopt moet de winkel de oude innemen als het om een gelijk apparaat gaat.
Dus tenzij je midden op de hooge veluwe woont en daar van maandag ochtend t/m zaterdagavond snoeihard aan het werken bent, is een milieustraat voor iedereen bereikbaar binnen 20 minuten.
Een halfuur fietsen heen en een half uur fietsen terug. Fietsen.! Dan neem je geen tv achterop.
Als ik al wat zou afdanken gaat het op de stoeprand of in een gat voor batterijen bij AH..

Wasmachien en fornuis worden meegenomen door de degenen die de nieuwe komen brengen.
Maar dat is ook maar eens in de 10 a 20 jaar.
Het zelfde geld voor een TV. Dus toen je een andere TV kocht hadden ze de oude moeten mee nemen.
Als je die wel in een winkel gekocht heb kon je daar de oude ook achter laten.

En dingen op de stoep dumpen is gewoon asociaal. Je hebt de TV ook daar gekregen dus er is vast wel een optie om hem ook weer weg te krijgen.
Het zelfde geld voor een TV. Dus toen je een andere TV kocht hadden ze de oude moeten mee nemen.
Bij een volgende tv geef ik de oude mee aan de pakjespiet van dhl , op jouw aanraden. :)
Op de stoeprand wordt hij afgevoerd door de grofvuilbrigade of door iemand die meent er wat aan te hebben.

Chemokarren komen trouwens ook niet meer langs volgens mij. Nog zo'n dillemma, want waar laat ik fixeer, ontwikkelaar en verfresten?
Je moet dit natuurlijk wel aangeven dat er een oude mee moet worden genomen, en dan kan de winkel er inderdaad voor kiezen om DHL meteen jou oude TV mee te laten nemen. Maar ze mogen ook later iemand anders sturen of jou hem ergens heen te laten sturen. Dan mag jij hem laten ophalen en zijn ze verplicht die kosten te vergoeden.

En een TV bij het grof vuil mag helemaal niet. Dikke kans dat de gemeente je de rekening stuurt voor het mee nemen (lees boete). En als je denkt dat iemand meent er nog wat aan te hebben, zet hem gratis op marktplaats. Gratis doet het meestal goed, dat is namelijk ook jou gewenste oplossing zo te zien.
Geen idee waar je dat vandaan hebt, maar tv's horen gewoon bij het grofvuil.

TV past echt niet in een vuilniszak of ondergrondse afvalcontainer voor klein huishoudelijk restafval.

Wegbrengen op de fiets mag niet meer omdat je geen electrische apparaten vast mag houden.

Dus de gemeente doet zijn plicht maar en komt hem maar ophalen. Gratis mits het 1e keer is dat jaar is dat je grofvuil aanbiedt.
Dat is ook nog eens een probleem ja. De milieustraat hier heeft zulke belabberde openingstijden dat je er bijna vrij voor moet nemen om je spullen er naartoe te brengen. Hierdoor kan je het doordeweeks wel vergeten om spullen weg te brengen, zaterdags zijn de tijden prima maar dan moet je een boek meenemen om de wachtrij te overleven.
Pssst, uurtje voor sluitingstijd gaan op zaterdag, werkt hier perfect en de grote drukte is allang weg. Niet verder vertellen hè ;-)
Ja hallo, dan heb ik $smoes! De $overheidsinstantie moet het maar voor mij oplossen.
Anoniem: 120539 @Luchtbakker24 juli 2019 13:43
De volgende keer maak je een advertentie op Marktplaats, met het magische woord "Gratis" in de titel en "Gratis af te halen" in de tekst.
Vervolgens zet je er een fotootje bij, en of het apparaat nog werkt of alleen "voor de onderdelen" is.
Er melden zich vanzelf mensen die het apparaat binnen een paar dagen bij je op komen halen.

Die hoeven niet eens naar binnen, en zijn behulpzaam en dankbaar, want ze krijgen iets van je.
Ze gaan er ook nog iets nuttigs mee doen, en jouw probleem is opgelost.
Ik heb hier helemaal geen goede ervaringen mee. Als het gratis is, dan voelen mensen zich om de een of andere vreemde reden, vaak niet geroepen om gemaakt afspraken af te zeggen en komen vaak gewoon niet opdagen.
Misschien geen probleem als je toch dagelijks thuis bent, maar voor mij best lastig.
Als je het op Marktplaats had gezet voor gratis, was je het al 10 keer kwijt geweest en was hij vermoedelijk weer ergens werkend in gebruik genomen.
In mijn gemeente kan ik me wel aanmelden zodat grote elektrische apparaten gratis worden opgehaald bij mij thuis. Misschien kan je dat eens bij je gemeente aankaarten, want het klinkt alsof hier verschillen tussen gemeenten zitten.
Er zijn in iedere dorp en stad voldoende mensen die met een aanhanger rondrijden om defecte/afgedankte apparatuur op te halen (zolang er maar metaal in zit). Binnen 2 minuten zoeken op Marktplaats/Facebook Marketplace heb je er al iemand voor gevonden.

Voordelen:
  • Product wordt (meestal) goed ge-recycled.
  • GRATIS
  • Je hoeft zelf nergens naartoe met een te kleine auto
  • Je kan zelf een tijdstip afspreken dat jou uitkomt (vaak zelfs na werktijd of in het weekend)
  • Ijzerboer blij met extra materialen om te recyclen
  • Jij blij omdat je er weinig tot geen moeite in hebt hoeven te steken (vooral voor een volgende keer hoef je maar te bellen)
Dan doe je toch een vuilniszak om je tv en zeg je dat het grofvuil is?

Zonder dollen: Ik woon in een wijk waar veel "straatjutters" zijn. Zet iets aan de weg, soms met een papiertje "gratis afhalen" erop en binnen 12 uur is het vaak weg. Ik geef het liever aan een vreemde die er nog iets mee kan dan de kringloop die er winst op gaat maken.
Want die vreemde heeft het precies aldoor voor eigen gebruik nodig? Wat is er erg aan een beetje stabiliteit genereren, ook wel winst maken genoemd.
Anoniem: 30722 24 juli 2019 13:02
Dus dat we apparaten hergebruiken, doorgeven of op een andere manier een 2e kans geven is niet goed? Raar! ;)
Niet altijd. Wanneer jij je oude wasdroger cadeau doet aan iemand die er niet zomaar een zou kopen, dan is er inderdaad eentje 'te weinig' ingeleverd. Dat kan worden opgevangen doordat het target ruim minder dan 100% is.

Maar wanneer jouw tv naar iemand gaat die daardoor alsnog een ander ouder/kapot exemplaar wegbrengt, dan is het alsnog in balans :)
Maar ik denk wel dat er veel gewoon binnens huis blijft als het afgedankt is voor de primaire functie.

Denk aan oude TV naar de kinderen terwijl er een nieuwe gekocht is, of naar de slaapkamer waar er geen stond.

Nieuwe koelkast, oude de garage in voor extra opslag/geval van een feestje.
Oude telefoon die het nog doet, in een la voor het geval de nieuwe het begeeft.
Dat soort dingen.
Of het word op marktplaats gezet, en iemand koopt het voor onderdelen. En dan de rest is dan oud ijzer/plastic etc. In principe al deels gerecycled maar dat word dus nooit meer geregistreerd.

En er zijn veel mensen die iets voor de eerste keer kopen.
En zoals er in het artikel staat, zonnepanelen tellen ook. Ik heb geen zonnepanelen dus als ik er koop ga ik er geen inleveren. En iemand die er wel heeft breid misschien uit.

Legio aan redenen. Ik vind 50% nog best hoog. En een probleem is het ook niet echt, zo lang dingen maar niet bij het grof vuil komen.
Op een gegeven moment zou dat verzadigt moeten zijn. En natuurlijk verschijnen er ook nieuwe producten op de markt waar je geen voorganger hebt om in te leveren (stofzuiger robot, tablet).

Maar na een tijdje heb je toch een gemiddelde van 1,6 tv's per huishouden (https://screenforce.nl/tv...uishoudens-op-96-procent/) . Als er dus 2 tv's in huis zijn en er wordt een 3e gekocht, gaat over het algemeen toch weer 1 weg.

Uiteindelijk komt er dus een balans in, dan zou je met een rekensom met bevolkingsgroei / technologische ontwikkeling / welvaart een realistisch nummer uit moeten komen (zonder deze factoren zou in theorie 100% mogelijk moeten zijn).

of 50% of 65% veel is, weet ik niet goed, maar ze halen nu dus 49% terwijl er naar mijn mening genoeg ruimte voor verbetering is.
Absoluut! Zoals ik elder aanhaalde wordt veel klein spul gewoon niet ingeleverd. Dat is ook oprecht lastig. Immers ga jij op zaterdag naar de milieustraat rijden en in de rij staan om één oude haardroger of kapot toetsenbord in te leveren? Nee, natuurlijk niet. En soms kun je sparen, maar ook dat is lastig.

Wasmachines en TV's zijn minder een probleem vermoed ik, want die zijn te groot om in de wekelijkse grijze zak te doen.

Nar mijn smaak moeten er dus meer brengpunten zijn, net zoals er glasbakken zijn. Je neemt dan bij de wekelijkse boodschappen gewoon glas en die kapotte haardroger mee en levert die in bij die bak die op de parkeerplaats bij het winkelcentrum staat. Of er moet een maandelijkse ophaalactie zijn zoals bij papier. Etc.

Het huidige systeem met milieustraat (met vaak beperkte openingstijden en lastige legitimatieplicht zodat je naar de milieustraat van jouw gemeente moet ipv diegene die makkelijker is omdat die naast het werk/school/etc ligt) en hier en daar losse floders van winkels die het goed bedoelen maar enkel selectief bepaalde producten inzamelen werkt niet als je naar echte grotere aantallen wilt.
Bij de meeste Jumbo's kan je al jaren dat soort klein-elektronica als haardrogers gewoon inleveren bij het boodschappen doen.
"en hier en daar losse floders van winkels die het goed bedoelen maar enkel selectief bepaalde producten inzamelen werkt niet als je naar echte grotere aantallen wilt. "
Nou is een wasdroger wel een typisch voorbeeld van een apparaat wat geen 2e hands leven zou moeten hebben. Op de voorlichtingswebsote van de overheid staat overigens ook gewoon dat je oude nog werkende apparatuur beterdoor kan verkopen. Zie Milieucentraal

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 23 juli 2024 10:38]

Het leven is al duur genoeg, zeker als starter of student is het fijn dat mensen hun spullen wel gewoon doorverkopen ipv alles weg te gooien (of recyclen).
Ja vind ik ook raar. Soms als ik een apparaat zelf niet meer wil, zoals een oude stofzuiger oid, blijkt dat er nog best wel eens mensen zijn die het graag willen hebben als ie het nog best doet. Ipv inleveren bij de stort (moet ik heenrijden en kost geld om in te leveren) mogen die het gratis komen halen. Je bent er zelf vanaf, die mensen zijn blij - zeker als ze het niet breed hebben, en er wordt iets minder geconsumeerd waar ook milieutechnisch iets voor te zeggen valt. Als je het dan verplicht zou moeten inleveren... Dat werkt toch averechts? Vind het een raar quotum.
Ja vind ik ook raar. Soms als ik een apparaat zelf niet meer wil, zoals een oude stofzuiger oid, blijkt dat er nog best wel eens mensen zijn die het graag willen hebben als ie het nog best doet.
Dan ga je er van uit dat die mensen voorheen geen stofzuiger hadden en nu van jou voor het eerst een stofzuiger krijgen. Dat lijkt mij niet realistisch. Vrijwel iedereen heeft een stofzuiger. Als iemand jouw oude stofzuiger wil hebben er is waarschijnlijk eerst een nog oudere stofzuiger gesneuveld. Als jij je oude stofzuiger naar het stort had gebracht had die andere persoon een nieuwe moeten kopen.
Als je het dan verplicht zou moeten inleveren... Dat werkt toch averechts? Vind het een raar quotum.
Die verplichting hebben we als land, niet als individu. Zolang je oude apparaat in gebruik is en niet is weggegooid, is er niks aan de hand.
Dan ga je er van uit dat die mensen voorheen geen stofzuiger hadden en nu van jou voor het eerst een stofzuiger krijgen.
Elk jaar gaan de 2.4 kinderen uit een gemiddeld huishouden op zichzelf wonen. Die moeten allemaal een stofzuiger hebben.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 23 juli 2024 10:38]

Elk jaar gaan de 2.4 kinderen uit een gemiddeld huishouden op zichzelf wonen. Die moeten allemaal een stofzuiger hebben.
Zo werkt het niet he ;)

Per huishouden gebeurt dat één keer per generatie, niet ieder jaar. Vroeg of laat gaan ze samenwonen met kinderen uit andere huishoudens en hebben ze opeens twee stofzuigers per huishouden. En ooit gaan de ouders dood en heb je nog een stofzuiger over. De bevolkingsgroei in Nederland ligt ergens in de buurt van 0.5% en dat is inclusief migratie. Door bevolkingsgroei zou het aantal stofzuigers in NL dus met 0.5% per jaar groeien. Dat is verwaarloosbaar op die 65%.
Bevolkingsgroei is niet de juiste parameter, aantal huishoudens is in dit geval beter. En laat het aantal huishoudens nu nog wél stijgen. Dat kan ook een toename in het aantal in gebruik zijnde stofzuigers, wasmachines en vaatwassers verklaren (en die wegen een stuk meer dan de persoonlijke elektronica als smartphones en computers). Dan ga je je met gewicht als uitgangspunt voor je recyclingpercentage wel de mist in.
Bevolkingsgroei is niet de juiste parameter, aantal huishoudens is in dit geval beter. En laat het aantal huishoudens nu nog wél stijgen.
Goed punt, maar heel snel stijgt het aantal huishoudens ook niet hoor. Sinds 1980 is het aantal huishoudens met ongeveer 50% gestegen, maar dat is dus in totaal over 40 jaar. Als je vergelijkt met drie jaar geleden gaat het om kleine verschillen.
https://opendata.cbs.nl/s...t/82905NED/table?dl=16F44
2015: 7 665 198 huishoudens
2016: 7 720 787 huishoudens -> 0.7% groei
2017: 7 794 075 huishoudens -> 0.9% groei
2018: 7 857 914 huishoudens -> 0.8% groei

Die minder dan 1% per jaar gaat echt geen groot verschil maken. Op lange termijn wel, maar we kijken niet meer dan 3 jaar terug.
Elk jaar gaan de 2.4 kinderen uit een gemiddeld huishouden op zichzelf wonen. Die moeten allemaal een stofzuiger hebben

Aangezien we minder dan 2.4 kinderen per huishouden krijgen klopt dat niet O-) , maar los daarvan moet je de X die elk jaar dood gaan, mensen die gaan samenwonen (en na een poosje de oudste van de twee weg doen), etc er weer vanaf trekken.

Realiteit is dat veel electronica toch nog gewoon naar de vuilverbranding gaat.
Ik dacht precies hetzelfde. We recyclen de apparaten pas als ze echt kapot zijn, tot die tijd leven ze vaak 2de hands en ouder verder, of blijven als reserve (telefoon) liggen. Mijn oude stofzuiger is vorige maand ook gratis naar een starter gegaan, en er ligt een oude smartfoon als reserve mocht er een sneuvelen in huis, idem met mijn PC monitor welke begin dit jaar vervangen was en nu een garantieavontuur ondergaat, gelukkig had ik de oude niet weggedaan, hij is kleiner en flets, maar ik kan er wel op werken.
Mijn oude stofzuiger is vorige maand ook gratis naar een starter gegaan
Toch kun je je afvragen of dat een goed idee is. Zeker bij stofzuigers is er een probleem. Jarenlang was er een wedloop tussen fabrikanten en het vermogen van stofzuigers. Totdat er een Europese wet kwam die een maximum stelde aan het vermogen omdat het vermogen eigenlijk alleen maar in warmte werd omgezet.
Voor veel apparaten geldt dat het beter is als ze vernietigd worden vanwege het enorme energieverbruik.
Toch kun je je afvragen of dat een goed idee is. Zeker bij stofzuigers is er een probleem. Jarenlang was er een wedloop tussen fabrikanten en het vermogen van stofzuigers. Totdat er een Europese wet kwam die een maximum stelde aan het vermogen omdat het vermogen eigenlijk alleen maar in warmte werd omgezet.
Voor veel apparaten geldt dat het beter is als ze vernietigd worden vanwege het enorme energieverbruik.
Dat geldt uiteraard niet voor alle stofzuigers.

We hebben zelf een Electrolux van iets meer dan 2000W (ik denk 2300W~) maar de zuigkracht die daaruit komt is enorm veel meer dan de 2500-2600W? verbruikende Bosch stofzuiger die ik elders soms gebruik.
Ik schat in dat de Bosch al wel richting de 15 jaar oud is of ouder, de Electrolux eerder ergens uit 2007.

Waar je bij de een makkelijk over een losliggende mat kan stofzuigen moet je bij de ander echt erop gaan staan en kracht zetten om überhaupt een vegende beweging te kunnen maken...
Dan nog te bedenken dat ik soms nog moeite heb om b.v een auto mat schoon te krijgen met de Electrolux door verstrikte haren en ander dood gras/onkruid, hoef je met de Bosch niet eens te proberen.

Ja, ik vind dat er geen apparaten onnodig veel stroom moeten verbruiken als ze hun kracht niet efficiënt kunnen omzetten, zorg dan dat deze apparaten niet op de markt mogen komen of tegen hoge meerprijs.
Maar laat de apparaten die wel daadwerkelijk krachtig te werk gaan met rust, de kans is ook groter dat je bij de minder wattage stofzuigers de boel niet eens fatsoenlijk schoon krijgt zonder veel moeite erin te steken.

En wat te denken van de mensen die last hebben van huisstofmijt, die zullen alleen maar een hoge bloeddruk krijgen omdat de boel moeilijk schoon te krijgen is.
En het negatieve eraan, als ze nog langer bezig zijn moet het apparaat nog langer stroom verbruiken en schiet je er netto geen flikker mee op als de apparaten ook met geen mogelijkheid genoeg kracht kunnen genereren met het lagere wattage limiet.

Daarbij, er zijn zat zware apparaten die veel stroom verbruiken, een stofzuiger gebruik je doorgaans niet voor een hele lange tijd en ook niet elke dag of week, terwijl dat bij andere apparaten wel zo kan zijn.
Dweilen met de kraan open. :')
We hebben zelf een Electrolux van iets meer dan 2000W (ik denk 2300W~) maar de zuigkracht die daaruit komt is enorm veel meer dan de 2500-2600W? verbruikende Bosch stofzuiger die ik elders soms gebruik.
Dat is dus precies het misverstand. Hoger vermogen wil niet zeggen dat hij beter z'n werk doet. Maar omdat mensen dat dachten gingen fabrikanten dus stofzuigers met steeds hogere vermogens uitbrengen. Het gevolg was dat ze meer geluid maakten, meer energie verbruikten en vooral ook meer warmte produceerden. Maar effectief beter zuigen deden ze zeker niet.
Dus kwam er, volkomen terecht, wetgeving om beperkingen af te dwingen.

Dus je oude stofzuiger weggeven aan een starter kan een aantal problemen opleveren voor deze persoon. Een hogere energierekening, meer lawaai en meer warmte.
Persoonlijk zou ik dat niet als erg aardig ervaren, maar dat is natuurlijk subjectief.
Dus iemand die elke paar jaar een nieuwe wegwerp stofzuiger koopt bij de Action en grijze stroom gebruikt is volgens jou beter bezig voor het milieu dan iemand die knalgroene stroom gebruikt en een tweedehands stofzuiger van 20 jaar oud heeft?
Geen idee wat de verhoudingen precies zijn, dus de vergelijking is lastig te maken.

Ik weet wel dat 97% van de stroom van bruinkool komt, dus ik maak mij sowieso geen illusies over de impact op het milieu. De enige manier om op dit moment aan voldoende groene stroom (lees: geen CO2 uitstoot) te komen is een kerncentrale bouwen, maar op een of andere wijze blijven er nog steeds onrealistische elementen in de samenleving die dat tegenhouden. Maar goed, dat is een andere discussie.
Hangt erg van het apparaat af (of dat raar is). Een oude koelkast die naar een bijkeuken of nichtje die gaat studeren gaat is vaak inefficiënter dan een nieuwe (en in het eerste geval zou die zelfs worden gebruikt naast de nieuwe). Zelfde geldt voor een plasma-tv of een oude desktop die nu dienst doet als media-pc terwijl een Raspberry Pi ook zou volstaan. Maar goed, je gaat waarschijnlijk niet voor iedere magnetron een volledige Life Cycle Analyse doen.
Maar een nieuwe kost veel geld, en heel veel energie voor productie. Apparaten gebruiken tot ze kapot gaan is echt niets mis mee.
Wederom, als je dat echt zeker wilt weten zou je een life cycle analysis moeten doen. Het verschilt nogal. (maar in de regel denk ik dat je inderdaad dingen beter kunt gebruiken tot ze op zijn, tenzij ze dus als "extra" gebruikt zouden worden (oude koelkast in de bijkeuken zetten)).
Verlichting is daar denk ik een goede uitzondering op.
Kan wel met die gloeilampen doen tot ze op zijn, maar zsm vervangen met led is toch al snel een goede investering.
Ik geloof dat zo'n situatie een "paradigm shift" heet. (volgens mij moet dat ook in het Nederlands kunnen. Paradigmaverschuiving?)
In principe geef ik je gelijk, maar bijna alle apparaten van 8 jaar of ouder vreten energie. Vooral koelkasten en/of diepvriezers.

Of je betaald de stroomrekening of een nieuw apparaat.
Wie zegt dat die 65 procent ook daadwerkelijk afval is?
Bij mij gaat electronica bijna altijd langer mee als 3 jaar.
Goed punt, hiermee word geinsinueerd dat apparatuur een levensduur korter dan 3 jaar heeft. Ik heb hier PC's en monitoren staan die ouder zijn dan 5 jaar. Die zit ik gewoon in voor een nieuw doel, of ik verkoop ze voor een zachte prijs aan iemand die ze kan gebruiken. Ik vind ook het initiatief om gebruikte apparatuur te doneren aan verenigingen of stichtingen praktisch. Vaak zijn zij er ernorm mee geholpen. Dit is in principe het verlengen van de gebruiksduur. Ik vraag me af in hoeverre dat berekeningen / scenario's voor gemaakt zijn.
Nee, er word geïnsinueerd dat als je die 5 jaar oude monitor vervangt, dat je de vorige binnen zo'n 3 jaar als afval zal inleveren (en dat dan 65%). Die 3 jaar zegt dus niks over de levensduur van de apparatuur.

"vanaf 2016 minimaal 45 procent van de gemiddelde gewichtshoeveelheid elektrische en elektronische apparatuur die in de drie voorgaande jaren in de handel is gebracht, moet worden ingezameld en verwerkt. Sinds dit jaar ligt dat verplichte percentage dus op 65 procent."

Het gaat om het gewicht dat verkocht wordt, dat ze terug verwachten. Niet letterlijk het product zelf.
Dat is nog best lastig als een deel (elektromotoren e.d.) weglekken via de oud-ijzerboer.
Zodat er van een wasdroger alleen wat plaatstaal en een betonblok over blijft ja, ik vind het ook lomp, zeker als je het gaat vergelijken met het gewicht van bijvoorbeeld mobiele telefoons.
Als wikkelaar kan ik dit beamen, maar ik kan me niet voorstellen dat ze industriële elektromotoren meenemen in deze berekening. Gezien het gewicht van deze elektromotoren vooral. Exacte cijfers heb ik niet, maar als ik zie wat er bij ons langs komt aan elektromotoren vergeleken met elektronica wat er langs komt kun je er vanuit gaan dat elektromotoren met een factor 10 aan gewicht wordt weggezet.

Daarnaast worden elektromotoren niet zo makkelijk afgeschreven als elektronica. Sommigen worden elke 6 maanden vervangen, anderen blijven wel 25 jaar zitten.
Er word niet naar levensduur gekeken. Maar meer naar hoeveelheden. Je kunt er van uit gaan dat ongeveer evenveel wasmachines verkocht worden als dat er kapot gaan. (Even uitgaande van gelijk aantal huishoudens)

En dat geld voor veel apparaten. Apparaat kapot-> nieuwe word gekocht. Je verwacht dus bijna zoveel retour bij de inzameling. Bij kleinere apparaten echter worden deze vaak op zolder of in een lade bewaard in plaats van dat ze ingeleverd worden.

Maar ook: Niet alle apparaten worden verkocht omdat de oude stuk is. Die verdwijnen gedeeltelijk naar iemand anders. Daarom zal denk ik 65% aangehouden zijn.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 10:38]

Mijn eerste wasmachine was een 2e hands en heeft het in totaal meer als 20 jaar volgehouden. Afgelopen 15 jaar 4 tv's gekocht die alle 4 nog draaien. Mijn oude core i7 970 snort ook nog steeds. Zelfde geldt voor PS3, WiiU etc.
Dat is geen onzichtbare afvalberg, maar bewust nog steeds in gebruik. Persoonlijk denk ik dat die 65% in 3 jaar veel te hoog is.
Dat is geen onzichtbare afvalberg, maar bewust nog steeds in gebruik. Persoonlijk denk ik dat die 65% in 3 jaar veel te hoog is.
Het is natuurlijk niet de verwachting dat apparaten maar drie jaar mee gaan. Het gaat er over dat er ongeveer even veel nieuwe apparaten gekocht worden als er oude worden weggegooid. Dan maakt het niet uit of dat apparaat 2 of 20 jaar heeft gedraaid. Er wordt over drie jaar gemiddeld om niet in de problemen te komen als door een of andere hype of crisis er opeens veel meer of minder verkocht wordt.
Dat snap ik, maar dan is denk ik die 65% veel te hoog ingeschat. Lang niet elke aankoop is een vervanging. Apparatuur gaat ook nog eens veel langer mee als drie jaar. Veel spullen krijgen een tweede kans via marktplaats, kringloopwinkel etc.
En ja, als je apparatuur 20 jaar meegaat dan krijg je scheve verhoudingen als je over 3 jaar middelt. Alleen al door het feit dat de Nederlandse bevolking nog steeds groeit.
Dat snap ik, maar dan is denk ik die 65% veel te hoog ingeschat. Lang niet elke aankoop is een vervanging.
De eis is dan ook 65%, niet 100%.
Apparatuur gaat ook nog eens veel langer mee als drie jaar. Veel spullen krijgen een tweede kans via marktplaats, kringloopwinkel etc.
Dat zou zich vanzelf uit moeten middelen.
En ja, als je apparatuur 20 jaar meegaat dan krijg je scheve verhoudingen als je over 3 jaar middelt. Alleen al door het feit dat de Nederlandse bevolking nog steeds groeit.
Tja, het blijft een schatting. Je kan je ook nog afvragen of onze apparaten de afgelopen jaren zwaarder of lichter zijn geworden (telefoons lichter, koelkasten zwaarder). Of welk percentage in de rivier valt en nooit meer wordt teruggevonden. Maar de eis is 65%, dat laat volgens mij genoeg ruimte voor groei.

De interessante vraag is hoe het in andere Europese landen toegaat. Als ze daar die 65% wel halen dan zouden wij het ook moeten kunnen.
Het echte probleem hier is dat die schatting absoluut is gemaakt. Dus nu blijkt dat de schatting niet overeenkomt met de werkelijkheid gaan we proberen om de werkelijkheid aan te passen.
En waarvoor? Waar voor probleem is het nou echt dat een tv 10 jaar kapot of werkeloos op een zolder staat. Uiteindelijk beland hij wel in de recycling.
Alleen kan dat nu niet in de cijfers worden meegenomen. Dat is het enigste probleem. Die uitstoot reductie die alleen op papier bestaat.
Het echte probleem hier is dat die schatting absoluut is gemaakt. Dus nu blijkt dat de schatting niet overeenkomt met de werkelijkheid gaan we proberen om de werkelijkheid aan te passen.
Het is geen schatting maar een eis. Je zegt toch ook niet dat de maximum snelheid op Nederlandse wegen verkeerd is geschat omdat iedereen te hard rijdt?
We hebben regels juist omdat het niet vanzelf goed gaat.
Toen die maximumsnelheid is bedacht kon men wel inschatten wat realistisch zou zijn. In dit geval lijkt dat niet het geval.
Verkeersregels worden daarom evengoed aangepast. Zoals de snelheid in bepaalde bochten, of het ophogen naar 130 op de snelweg.
Als 65% niet realistisch blijkt, moet dat worden bijgeschaafd, net als de voorgaande voorbeelden.
Verschil is wel, indien er genoeg voor bevolkingsgroei gecompenseerd wordt zou richting de 100% zelfs mogelijk moeten zijn.
Een wettelijke snelheidsgrens vergelijken met een verwachte afvalstroom als zijnde gelijk?

Een snelheidslimiet kan ik me heel makkelijk aan houden, voor die afvaleis zou ik dus goed werkende, nog in bruik zijnde apparatuur naar de stort moeten brengen. 8)7 8)7 8)7 8)7
Lekker voor het milieu, dit is gewoon echt een voorbeeld van doorgeschoten cijferge**k

Geeft de update van het artikel ook aan.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 10:38]

Ik heb ook niet het idee dat de te behalen/verwachte cijfers weloverwogen zijn. Hoe bepaald men dat 35% van witgoed en electronica binnen 3 jaar wordt ingeleverd? Dat is toch totaal onrealistisch? Gaat dat per kilo?

Bij ons thuis wordt er eerst gekeken bij familie/vrienden/buren of zij misschien nog iets nodig hebben. Daarna wordt het netjes op marktplaats/V&A gezet, zodat er duurzaam met materialen omgegaan wordt (want hergebruik is mijn inziens altijd efficiënter dan het slopen en om laten smelten tot een nieuw product).

Wanneer er vervolgens besloten wordt dat een apparaat dusdanig stuk of "op" is dat het niet meer (verantwoord) te gebruiken is, dan komt dat op de stapel van troep die wij naar het milieustation brengen. Die stapel is jaarlijks echter zo minimaal dat ik na zelfs 5 jaar niet eens aan de 10% kom van mijn totaal ingekochte apparatuur.

Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die zo denkt. Hoewel er natuurlijk ook mensen bestaan die compleet het tegenovergestelde doen door alle witgoed/electronica maar gewoon bij het oud vuil te zetten/in de kliko mikken.
Alles wat ooit verkocht wordt, is ooit weer afval, dat is geen gekke aanname.

Doorgaans als er electronica verkocht wordt, is dat ter vervanging van iets bestaands. Die 3 jaar en 65% slaat dus op het product dat vervangen wordt, niet het product dat net verkocht is.

Dit zegt dus helemaal niks over de levensduur van de apparatuur.
Nee, alleen die 3 jaar is van de zotte en daardoor klopt het sommetje ook niet meer. En die aanname klopt ook alleen als je groep consumenten even groot blijft. Ook daar is niet het geval.
Persoonlijk verwacht ik een cijfer boven de 100% als de babyboomers massaal het loodje beginnen te leggen. Dan zal er een hoop oude electronica vrijkomen. Maar dat betekend niet dat die spullen nu afval zijn.
Het gaat ook niet om òf het ooit afval wordt, het gaat erom dat de aanname gedaan wordt dat er meer dan 35% van alle gekochte witgoed/electronica weer ingeleverd wordt binnen 5 jaar tijdsbestek. Dat is iets waar totaal geen vat op is. Er zijn gewoon teveel factoren.

Realistische factoren waar in ieder geval rekening mee gehouden moet worden met het bepalen van die verwachtingen:
  • De koopkracht zou weer gestegen moeten zijn, wat uiteindelijk effect heeft in de verkoop van nieuwe apparatuur.
  • Apparatuur moet duurzamer gemaakt worden, dus levensduur van apparatuur wordt hoger.
  • Inleveren van apparatuur is pas relevant wanneer iets stuk gaat zonder dat het te repareren is. Aldus: iedere Nederlander die niet zomaar iets nieuw koopt "omdat het nieuw is", maar omdat het nieuwe functionaliteit bevat of omdat de vorige stuk is. "Common sense" heet dat?
Zo zijn er natuurlijk nog veeeeeel meer factoren te noemen, maar mijn idee is hoop ik duidelijk.
Het punt is dat als je een nieuw apparaat koopt, dat er verwacht wordt dat je afval hebt aan de oude. Hoe lang je er dus mee doet, maakt daar helemaal niks voor uit.

Dus je koopt een nieuwe wasmachine, er wordt dan 65% verwacht dat je binnen 3 jaar die oude wasmachine inlevert. Heeft dus niks te maken met hoe lang je met je nieuwe wasmachine doet (of hoe lang je met de vorige deed).

Lijken mij geen gekke cijfers hoor.
Hoop verwachtingen die in de praktijk niet helemaal uitkomen. Gebeurd vaker. Op zich geen probleem, ware het niet dat we die percentages in beton gegoten hebben in een verdrag.
Dus in plaats van de cijfers aan de realiteit aan te passen zie ik nu vooral een poging om de realiteit aan de verwachting aan te passen.
Oh daar ben ik het wel mee eens hoor, blijft redelijk natte vinger werk natuurlijk.

Maar jij claimde dat er gezegd wordt dat ze er vanuitgaan dat apparatuur maar 3 jaar mee gaat, en dat klopt dus niet. Je wasmachine die het 20jaar volhoud voegt dus niks toe aan deze discussie.
Jawel, want er word er vanuit gegaan dat ik binnen 3 jaar 65% van mijn aankopen in gewicht aanbied als afval. En dat is pertinent onzin als we het over apparatuur en electronica hebben.
Dus inclusief mijn wasmachine.

In de 23 jaar dat ik nu op mezelf woon heb ik 1 nieuwe wasmachine gekocht. Als ik de 3 jaar 65% theorie zou toepassen zou ik ongeveer elke 4,5 jaar een nieuwe aanschaffen.
Oftewel theorie en praktijk verschillen nogal.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 10:38]

Daarbij wordt vanuit gegaan dat je apparatuur koopt ter vervanging van oude. Ze verwachten dus niet 65% van je nieuwe aankopen terug in 3 jaar. Nee, ze verwachten de producten die je hebt vervangen terug in 3 jaar (niet alles is direct ter vervanging, soms wil je een 2e tv, etc, dus niet 100%, maar een stuk lager)

En dat zal redelijk kloppen als je uitgaat van een vast bevolkingsaantal (waar het nu dus de mist mee in gaat) en dat mensen niet te veel hoarden (die onzichtbare afvalberg waar ze het over hebben).

Dus huidige situatie, ik heb 3 10-jaar oude tvs. Ze gaan alledrie stuk, dus ik koop 3 nieuwe. Nu wordt verwacht dat ik 2 van die 3 10-jaar oude tvs inlever binnen 3 jaar.

Maar nogmaals, ik vind het zelf ook redelijk natte vingerwerk. Een hoop theorie dat niet per se aansluit bij de praktijk (getuige ook dit nieuwsbericht).
Het gaat om gewicht.
De waarschijnlijkheid dat een wasmachine/droger/koelkast een vervangingsapparaat is is groter dan 65%.
Een TV heeft vaak nog een leven op een slaapkamer.
Maar door het enorme gewicht van witgoed apparaten, compenseert dat makkelijk.

Wat wel een probleem is, is de aanschaf van zonnepanelen/warmtepompen/airco's enz.
Dat zijn vaak apparaten die niet ter vervanging zijn gekomen.
Dat vroeg ik mij ook af, lijkt mij namelijk inderdaad lomp om het op gewicht te doen. Met 1 koelkast kan je nogal wat mobiele telefoons compenseren.

Maar ik zit hier de logica erachter niet te verdedigen ofzo :) ik zie alleen zoveel reacties hier "maar ik doe wel langer dan 3 jaar met apparaat x" terwijl ze dat dus niet zeggen.
Dat is de waanzin van de huidige politiek.

Sluit een afspraak, akkoord, convenant of contract af, en het is werkelijkheid.

De politiek leeft in een roze wolk en staat los van de realiteit.

Voorbeelden:
- het energielabel van huizen
- het klimaatakkoord
- convenant voor meer stageplekken
Op elke slak zout leggen, je zal er maar een dagtaak aan hebben.
Alleen al door dit soort reacties zou ik consequent "als" gaan gebruiken.
Focus je op datgene dat iemand probeert te zeggen ipv een taalNazi te zijn.
Dit was geen onleesbaar stuk en daarom is het ongewenst om iemand publiekelijk op taalfouten te wijzen. Indien e.e.a. onleesbaar is mag je gerust zeggen dat dit het geval is.

Anders wordt het zeuren om te zeuren, en dat is ongewenst gedrag.

Verder is het woord "taalnazi" een normaal gebezigd woord (taalunie) dat precies de lading dekt en zeker geen Godwing is.

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 23 juli 2024 10:38]

Nazi is ook een normaal gebezigd woord, dus dat zegt me niets.

We leven hier in Nederland, en communiceren is al lastig genoeg als we ons aan de taalregels houden.

Ik erger me enorm aan de slordigheden die hier in de teksten staan. Nederlands is hier de norm, taalfouten zijn ergerlijk en "zeuren om het zeuren" is toch echt de omgekeerde wereld.
Taalfouten zijn inderdaad ergerlijk.
Maar dat is geen reden om op welke als/dat fout te reageren.

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 23 juli 2024 10:38]

Dat is natuurlijk ook waar.
Ik heb dit jaar een nieuwe koelkast en vriezer gekocht. De oude koelkast heb ik ingeleverd, maar de vriezer ging naar mijn moeder, die kon wel wat extra opslag gebruiken. Zo gaat het met veel zaken. Koop je een nieuwe TV, gaat de oude naar de slaapkamer. Nieuwe smartphone, de oude gaat naar je vader (of in een la).
Ik geef ook aan in mijn commentaar dat dat gebeurd. En dat ik denk dat ze daarom 65% aanhouden.
En als we op 60 uitkomen gaan we net doen alsof heel Nederland een verborgen vuilnisbelt is.

De echte reden is dat ze die 65% bewust zo hoog ingeschat hebben voor de sommetjes van uitstoot. Nu het onrealistisch blijkt gaan ze met het vingertje naar de consument staan wijzen zodat andere groepen zoals industrie, luchtvaart en scheepvaart nog steeds buiten kunnen worden gehouden.
Niet mee eens. Op alle vlakken moeten we wat doen. En als ik zie dat mensen apparatuur in de container voor verpakkingen gooien, of bij het restvuil. Puur vanwege ongemak van het weg koeten brengen en/of luiheid. Dan is er nog een lange weg te gaan!

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 10:38]

Inderdaad laten we eens beginnen met alle vlakken aanpakken. Dan zijn er veel grotere stappen te maken als wat tv's te recycelen. Wat trouwens ook een hoop uitstoot veroorzaakt. En anders word het fijn gedumpt in Afrika. Net als ons gescheiden plastic in de oceaan beland.
Eerst zeg je inderdaad alle vlakken en dan spreek je je uit tegen een paar vlakken......

Nieuwe tv’s maken zonder recyclen (inclusief grondstoffen dus) levert trouwens meer uitstoot dan recyclen. Wat dacht je van de grondstoffen die uit mijnen moet komen, plastic uit ruwe olie....
Niet tegen, maar waar ik nu zie gebeuren. En dat heeft vrij weinig met milieubehoud te maken.

En ja, recyclen kan best meer energie en geld kosten als nieuwe producten maken.
Zie je ook terug in de praktijk. Als recycling goedkoper zou zijn dan deden veel meer bedrijven het.
Je had het eerst over uitstoot en nu over kosten. Dat zijn verschillende zaken.
In de echte wereld niet, om de simpele reden dat uitstoot beperking geld kost.
Wie zegt dat die 65 procent ook daadwerkelijk afval is?
Bij mij gaat electronica bijna altijd langer mee als 3 jaar.


Het idee is dat als je een nieuwe TV koopt, een oude weg gaat, etc.

Dus als er veel nieuw verkocht wordt verwacht je ook een stijging van oude zaken die ingeleverd worden. Nu zijn er zaken zoals zonnepanelen waar deze methodiek niet opgaat, omdat er niks in te leveren is, maar realiteit is dat veel zaken gewoon de prullenbak in gaan.

Immers leveren wij allemaal haardrogers, kapotte muizen, toetsenborden, webcams, etc braaf in? O-)

Nar mijn smaak moeten er meer inzamelpunten komen. Immers zaterdag naar de milieustraat rijden en in de rij staan om één haardroger in te leveren doet evident bijna niemand. En opsparen tot je een grote doos hebt, ook niet veel. Het moet meer worden zoals glas - je neemt het mee bij de wekelijkse boodschappen op zaterdag en gooit het in een speciale container op de parkeerplaats bij de supermarkt. Maar ja, dat is duur, dus gebeurd vooralsnog niet.
Inderdaad, wellicht doen Nederlanders gewoon langer met hun elektronica dan andere landen. Ze zouden de hele stroom moeten bekijken en niet alleen de afvalstroom. Wellicht gaat er veel naar jongerenketen, de kringloop, slaapkamers van kids etc ipv naar de recycle container.
Yups mijn oude tv van 201° staat nu in mijn bureau, wordt bijna niet gebruikt, maar af en toe. Dit is dus geen "afval" tot hij echt niet meer speelt uiteraard. MIjn 5 jaar oude Dyson steelstofzuiger mist wat kracht, wij hebben nog geen nieuwe gekocht, maar misschien als er ergens eens een deal komt ofzo vervangen. Gaat die oude weg ... Nopes die zullen we nog altijd gebruiken, maar dan voor de vuilere klusjes. En misschien is gewoon de batterij vervangen al genoeg. Onze vorige koffiezet hebben we nog, die lekte wel een beetje (dolce gusto), maar staat nog altijd in de garage. Als deze echt kapot is hebben we nog altijd een toestel om tijdelijk op terug te vallen en moet er niks overhaast gekocht worden bijvoorbeeld. Als vele mensen dit doen, dan ga je nooit die quota halen
Statiegeld, het enige dat helpt. 10 euro lijkt me een prima bedrag. De vervuiler betaalt, maar de verschoner mag ook best beloond worden.
Je betaald voor veel producten al een verwijderingsbijdrage. Dus in die zin betaald de vervuiler al.
Het is meer dat je nu verplicht gratis moet kunnen inleveren bij een bedrijf ter aankoop van een nieuwe, maar niet dat er echt een meetbaar een bedrag bovenop de originele prijs zit. Het is ook niet zo dat apparatuur hierdoor ineens duurder is in Nederland, dat was met de losse verwijderingsbijdrage wel zo.

[Reactie gewijzigd door MsG op 23 juli 2024 10:38]

En jij dacht dat een winkelier dat niet bij de prijs in berekend?

Het enigste verschil is dat het niet apart meer vermeld word. Maar er voor betalen doe je nog steeds. Niet dat het een slecht ding is.
Anoniem: 30722 @M1424 juli 2019 14:49
Koop je een schoner apparaat om een vervuilende te vervangen, betaal je om minder te vervuilen :?
Ik zie anders weinig apparatuur bij het grof vuil liggen.
Ik denk dat het een gevalletje onrealistische getallen is. In 3 jaar tijd willen ze de helft van de apparatuur kapot terug.
Nee ze verwachten dat als je iets nieuws koopt er ook wat ouds kapot/onbruikbaar genoeg was om in te leveren. Hoe lang jij met een product doet maakt niet uit. Als jij een 20 jaar oude TV had en een nieuwe koopt, dan verwachten ze dat in 65% van de gevallen er een oude tv ingeleverd word.
De oude aan de kinderen geven, op de slaapkamer zetten, of op zolder zetten als reserve, of de oude in het kanaal kieperen valt dan onder de overige 35%.
Niemand verwacht dat jij je nieuwe TV binnen 3 jaar weer inlevert.
Er zijn steeds meer mensen met smartphones, steeds meer tablets, TVs en wat nog meer. Vergeleken met 10 of 20 jaar terug is er denk ik heel veel apparatuur bijgekomen, echt in balans is het niet lijkt me.

Witgoed is een andere zaak waarschijnlijk, gezien je niet veel hebt aan een tweede wasmachine (bijvoorbeeld).
Daarom kijken ze ook naar een periode van 3 jaar en niet 20. In 3 jaar verandert het niet zo snel.

Edit:
Overigens, smartphones vervangen oude GSMs, en de overgang van oude GSMs naar smartphones is al jaren grotendeels voorbij.

Hoe de balans bij mijn huishouden is vind ik moeilijk in te schatten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik jaren lang oude mobieltjes heb bewaard. Die heb ik laatst allemaal eens weggedaan bij een grote schoonmaak.
Ik heb ook geen nieuwe TVs gekocht, maar wel 2 oude van familie gekregen in de laatste 5 jaar, en er maar 1 nog oudere die ik nog had weggebracht. Dus ben daarmee ook onderdeel van de 35%.
Aan de andere kant heb ik in de afgelopen 2 jaar wel een magnetron en een oven weggedaan en er maar 1 luxere combimagnetron voor in de plaats gekocht. Dat compenseert weer een TV ;)

[Reactie gewijzigd door grasnek op 23 juli 2024 10:38]

Of ze geven je gewoon die 8 euro verwijderingsbijdrage terug als je het komt inleveren.
Welke verwijderingsbijdrage? Dat is al jaren afgeschaft.
Het heet nu anders. En winkels vermelden het niet meer. Maar je betaalt nog steeds een toeslag.
We betalen voor een hoop apparaten al een verwijderingsbijdrage, lijkt me raar om daar bovenop nog statiegeld af te dragen.

Wat ik er niet uithaal is of de apparaten weggegooid worden i.p.v. ingeleverd te worden of dat de apparaten een 2e leven krijgen en daardoor nog in omloop zijn, in dat laatste geval is het toch juist positief.
Lage inlevering?? Die schuld kun je direct bij de staat neerleggen, ze moeten niet zo hoogdrempelig doen. (Bij ons in Heerenveen is het een aantal jaar geleden voorgekomen dat ze geld vroegen of direct weigerden witgoed en elektronica aan te nemen omdat ze erin omkwamen, dat signaal is blijven hangen bij de bevolking kennelijk.)

Het gewone volk brengt het liever naar een tweedehands-winkel dan dat ze naar de stort rijden. Ze weten zelf vaak niet wat er aan hun apparatuur mankeert dus "misschien is het nog het proberen waard voor een 2de hands winkeltje" denken ze dan.

Ik verzuip in de afgedankte (kapotte) elektronica bij de tweedehands-winkel waar ik werk.
Wekelijks sloop ik zo'n 30-50 apparaten zoals waterpompjes, dvd spelers, tv boxen, hdd's/computerelektronica, versterkers, ga zo maar door...

Het is allemaal kapot, maar ipv het naar de millieustraat te brengen wordt het bij ons gedumpt.

Iedere 3-4 maanden gaat er wel wat naar de metaalboer....
2 pallets met 4 opzetranden vol met elektro kabels.
1 pallet met print plaat
1 pallet met koper
1 pallet met motoren (alu+koper+ijzer)
1 pallet met aluminium
4 pallets met oud ijzer

Het grote witgoed komt natuurlijk niet bij mijn slooptafeltje terecht, dat moet verplicht naar de millieustraat (gelukkig maar dat is vaak waardeloos&moeilijk of downright dangerous).

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 23 juli 2024 10:38]

Wordt er bij jullie nog wel ook gerepareerd?
Wat te repareren valt natuurlijk wel, maar veel spul valt gelijk door de mand, beetje jammer.
Ongeveer 30-40% overleeft de eerste selectie, van de tweede selectie heb ik geen duidelijk beeld en van wat er uiteindelijk in de winkel komt volg ik ook niet. (heel andere locatie namelijk :P)
Maar vind je het leuk, of juist niet leuk om die apparaten uit elkaar te halen? :P
Het komt zeker met irritaties, ik heb vaak mijn vingers opengehaald maar blijft wel interessant.

Oude techniek bijvoorbeeld, ik ben geheugen strips tegengekomen die nog voor mijn geboorte waren en computer systemen waar Jezus nog op gegamed heeft bij wijze van spreke.
Hier in Groningen wordt het de burger wel erg gemakkelijk gemaakt. Je kunt je oude huishoudelijke apparaten zonder aanmelden aan de PostNL bezorger meegeven. Dit is in een project van de gemeente in samenwerking met Weee.

Ik kan er niet bij dat mensen e-waste gewoon bij het grofvuil zetten. Is iets kleins kapot, leg het dan tussen je statiegeldflessen en lever het in bij je supermarkt. Is iets groters kapot, zet het even weg en rij een of twee keer per jaar even naar de milieustraat in je gemeente.
Hé!? De WEEE man heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Nederland. Leuk. Wist ik niet.
Grofvuil is in veel gemeenten en officiele manier voor het afvoeren van electronica en huishoudelijke apparaen.
het inleveren bij de gemeente voor veel mensen toch een stap is die vaak wordt uitgesteld.
Heel herkenbaar, ik kom te weinig bij de gemeente om oude apparaten in te leveren.
Laatst een defecte waterkoker, ik ga niet naar de gemeente rijden (benzinekosten en tijd) voor een enkele waterkoker maar ga dat ding ook niet weken/maanden bewaren, dus hij is gewoon bij het restafval beland.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 23 juli 2024 10:38]

Kan je dat in je gemeente niet bij de weg zetten op bepaalde dagen dan? In mijn gemeente kan het bij de weg op de dagen dat het textiel wordt opgehaald (9x per jaar)
Nee, we hebben hier 3 afvalcontainers in de voortuin staan (GFT, Papier en Plastic) en in iedere straat staat een zogenaamde Metro (ondergrondse afvalbak) voor het restafval.
Grofvuil en ander vuil wat niet in onder de eerder genoemde categorieën valt moeten we zelf wegbrengen bij de “Millieustraat”, dus officieel ook de oude apparaten.
Nadeel alleen is, de Millieustraat zit bij ons wel aan de andere kant van de stad, dus je bent zo een 3 kwartier tot een uur onderweg (heen en weer) om wat weg te brengen.
Neem daarbij de benzinekosten (ongeveer 3 euro) en het is gelijk niet meer interessant om iets daarheen te brengen (behalve als je een auto vol hebt)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.