[...]
Maar dat zei je er niet bij. En waarom vasthouden aan oude en overbodige technieken voor persoonlijk persoonsvervoer?
Niet expliciet nee, maar het lijkt me dat dit uit de context duidelijk moest zijn. Elektrische auto's worden op dit moment mondjesmaat verkocht. Op de
8 100 864 geregistreerde auto's per 1 januari 2016 waren er
9.368 geregistreerde
volledig elekrtische personenauto's, [
78.163 range-extended/plug-in hybrides, 1.460 lichte en 50 zware bedrijfsvoertuigen, 94 bussen, 872 Quadricycles en 268 motorfietsen. Alles tesamen 90.275 voertuigen. Dat is alles bij elkaar 1,1% van het totale wagenpark
Blijkbaar zijn die oude technieken voorlopig nog echt niet overbodig.
De redenen* daarachter, doen voorlopig even niet ter zake.
*)
dat deze elektrische voertuigen voor de gemiddelde burger nog te duur zijn (niet in de zin dat ze er niet zoveel geld voor over hebben, maar in de zit van dat ze deze uberhaupt niet KUNNEN betalen) en dat het bereik, ofwel de actieradius vooralsnog voor velen te klein is om deze als enige vervoermiddel te gebruiken
Ja ik begrijp dat er mensen zijn die last hebben van astma, copd o.i.d. en dat ook de gezondheid van de andere mensen wordt geschaad door de uitlaatgassen, maar gezien het feit dat het huidige wagenpark veel schoner is als pakweg 10, 15 jaar geleden betekend dat ondanks het toegenomen aantal auto's de luchtkwaliteit al is verbeterd en dat dit deze tendens vanzelf al door zal zetten.
Koppel daaraan dat de ontwikkeling van de elektrische auto nu in en dusdanig tempo gaat dat bovengenoemde nadelen van de elektrische auto zullen binnenkort zullen verdwijnen, zodat mensen vanzelf zullen overstappen.
Tel daarbij op dat, wat ik hierboven al noemde, het fijnstof niet veel minder zal worden (tenzij we de auto's ook veel lichter gaan maken) .
Kortom, het weren van oudere auto's in de steden is volstrekt niet nodig en overbodig. De mooie cijfers van de gedaalde hoeveelheid fijnstof die pasgeleden gepresenteerd zijn hadden dus ook zonder die regelgeving wel zijn gehaald. Als er al verschil zou zijn zou dit niet significant zijn geweest.
Probleem is dat er daar in die steden de drukte in het verkeer zorgt dat het moeilijk is om de stad in en uit te rijden of te parkeren, dat men daarom al decennia probeert om auto's de stad uit te jagen in plaats van de stad aan te passen om al die auto's te herbergen (wat duurder is)
(al lang voor men zich überhaupt van vervuiling of gezondheidproblemen bewust was) en er een aantal ambtenaren en politici aan het roer zitten, die deze regels bedenken en die zelf voldoende verdienen om wel die elektrische auto aan te schaffen en tentoon te spreiden hoe 'schoon en duurzaam' ze zelf wel niet zijn.
Feit is wel dat het naar de sloop brengen van een auto die niet versleten is, maar bijvoorbeeld half versleten is (zoals de 10 jaar oude diesel) en vervolgens vervangen door een nieuwe, extra te produceren auto per saldo het milieu meer schaad. Immers bij een brandstof-auto wordt de helft van de totale milieuvervuiling die bij teweeg brengt niet veroorzaakt tijdens het rijden, maar bij de productie. Voor een hightech auto, zeker een elektrische is die milieuvervuiling die de productie veroorzaakt nog een stuk groter.
[...]Dat helpt, maar lang niet genoeg.
Het is essentieel. Zonder het lichter maken van de auto's ga je uiteindelijk geen voordeel behalen.
Ik had het linkje '
Een groene auto uit 1949: de 2PK er hier niet bij gehaald omdat ik het al zo vaak gepost heb. Een andere mooie is deze:
Waarom de elektrische auto geen toekomst heeft.
Nog eenmaal het gewicht:
omdat ik hierboven de wapenwedloop noemde: [...]Verschillende fabrikanten zijn momenteel tegelijkertijd bezig met accu's die zo'n 10x meer energie per liter kunnen opslaan. Ja, electrisch rijden is nog relatief duur - financieel op korte termijn gezien.
Voordat die accu's op de markt zijn, duurt nog 10 jaar. Gewicht verminderen door overbodige rommel uit de auto te slopen kan meteen. Sportwagens hebben vaak een lichtgewicht frame en glasvezel of koolstofvezel body. Voor massaproductie is dat te duur omdat dit nu nog met de hand moet. Daar is best iets op te vinden als een fabrikant dat echt wilt. Die willpower is er wel bij Elon Musk maar hij heeft een verkeerd referentiekader (het grote gewicht van de gemiddelde Amerikaanse auto) en richt zich tot nog toe ook te veel op de rijke klasse (ja ook met Model 3).
Maar het is nu al goedkoper als óók de negatieve gevolgen van het verbranden van fossiele brandstoffen worden meegerekend.
Dat is iets wat nooit daadwerkelijk zal gebeuren want dan moet je ook belasting heffen op de fossiele brandstoffen die bij de productie zijn verbruikt.
Over de uitstoot van broeikasgassen:
Eindelijk: een levenscyclusanalyse van de elektrische auto
De fabricatie van één elektrische auto veroorzaakt evenveel emissies als de fabricatie van twee auto's met verbrandingsmotor. Als het massaler wordt, dan gaat de prijs snel naar die van auto's met verbrandingsmotoren.
Als het massaler wordt gaat de overheid dat voelen in de opbrengsten van de brandstofaccijns en zal men ook de elektrische auto extra gaan belasten. Het is immers niet voor niets onze heilige uitmelk=koe.
Mensen moeten in deze maatschappij mobiel zijn (niet iedereen kan thuiswerken of op afstand werken) en zullen dus altijd blijven autorijden, ook als dat betekend dat ze dat biefstukje 's zondags niet meer kunnen betalen, überhaupt geen vlees meer kunnen betalen en zelfs als het betekent dat ze er gezonde voeding voor moeten laten staan en andere zaken moeten opgeven zoals TV en mobieltje.
Veel plaatsen zijn immers slecht of helemaal niet bereikbaar met het OV, ook iets dat politici en ambtenaren in de randstad wel eens vergeten.
[...]Ja, klopt. Je moet dieper boren. Oplossing: dieper boren.
Dieper boren is duurder. Daarbij is het bij bestaande bouw niet eens mogelijk. Nu ben ik het met je eens dat er heel veel oude huizen zijn die slecht geïsoleerd zijn en op termijn (ja op termijn) vervangen zouden moeten worden. Echter gezien er
in Nederland (november 2016) 7 675 346 7 677 424 woningen zijn en er in het huidige tempo
ongeveer 50.000 woningen per jaar worden gebouwd zou het
153 jaar duren voordat we dat het huidige woningenbestand hebben vernieuwd. Echter dit aantal woningen is nu al nodig om 1) op te vangen dat de gezinsgrootte afneemt, enerzijds doordat ouderen van de overheid langer zelfstandig moeten blijven wonen, anderzijds door het toenemende aantal gebroken gezinnen. 2) bevolkingsgroei op te vangen die op dit moment vooral komt door nieuwkomers.
Daarbij zijn die nieuwbouwwoningen voor de meeste mensen te duur om zich die überhaupt te kunnen veroorloven.
Ook al is elektrisch rijden goedkoper en ook al het goedkoper dit te doen met zonnepanelen op je eigen huis en ook al is je huis verwarmen met een warmtepomp of aardwarmte goedkoper, je moet wel dat geld nu uitgeven en als je het niet hebt, de bank gaat het je ook niet zomaar geven.
Het is bekend dat de middeninkomens op dit moment nergens heen kunnen omdat de normen voor het verkrijgen van een hypotheek strenger geworden zijn
(ik woon gelukkig wat dat betreft in een goedkope regio), omdat er onvoldoende aanbod is in de 'vrije sector' en omdat de normen voor een sociale huurwoning ook zijn verscherpt
(en men extra huurverhoging krijgt waardoor men niet meer kan sparen)
Er zijn veel mensen die met het kopen van een huis goedkoper zouden kunnen wonen maar nu simpelweg geen hypotheek (meer) krijgen. Die mensen hebben dus ook de mogelijkheid niet om zelf iets te doen aan het verbeteren of verduurzamen van hun huis en tenzij ze subsidie ervoor krijgen gaan woningbouwverenigingen gaan het ook niet doen want die moeten de verhuurdersheffing betalen.
In de Nederlandse versie van dat artikel wordt gesteld dat de Air Pod 130-150km en de Air One tot 200km zou kunnen rijden.
Voor gebruik in de stad lijkt me dat wel voldoende. De ook genoemde 400km door de lucht eerst te verwarmen geloof ik dan weer niet.
Wat me ook opvalt is dat men daar dus wel gebruik maakt van een lichtgewicht constructie
Chassis / Body: Composite sandwich (glass fiber / polyurethane foam)
Echter zie je ook de nadelen in het door jou aangehaalde artikel:
Ik haal er even een paar stukjes uit:
1)
When air expands in the engine it cools dramatically and must be heated to ambient temperature using a heat exchanger.... n heating the stored air, the device gets very cold and may ice up in cool, moist climates.
2)
Moreover, dehydrating can only be done with professional compressors, so that a home charging will completely be impossible, or at least not at any reasonable cost.)
3)
The overall efficiency of a vehicle using compressed air energy storage, using the above refueling figures, is around 5-7%.[8] For comparison, well to wheel efficiency of a conventional internal-combustion drivetrain is about 14%,
4)
the only published test of a vehicle running on compressed air alone was limited to a range of 7.22 km
5)
A 2005 study demonstrated that cars running on lithium-ion batteries out-perform both compressed air and fuel cell vehicles more than threefold at the same speeds.
6)
A 2009 University of Berkeley Research Letter found that "Even under highly optimistic assumptions the compressed-air car is significantly less efficient than a battery electric vehicle and produces more greenhouse gas emissions than a conventional gas-powered car with a coal intensive power mix."
Dus alleen in zones waar de vervuiling nu zo hoog is dat er absoluut emissievrij gereden moet worden is dit een mogelijk scenario.
Ofwel in andere bewoordingen:
gebakken lucht[...]Dat hoeft ook niet. Gewoon grote centrales, waar wijken/dorpen/'benzinestations' gebruik van maken.
De elektriciteit die een auto nodig heeft is minstens 10 keer zo hoog als de normaal in een huis verbruikte hoeveelheid, maar de energie die een huis nodig heeft voor verwarming is nog eens vele malen hoger. Ik zie dus vooral toepassing bij huizen en refereerde dan ook vooral naar
warmte-koude-opslag waarvoor je 'maar' tot 700 meter moet.
De risico's daar zijn, ook bij toepassing op grote schaal (ieder huis in Nederland) misschien niet zo groot maar ik denk vooral onbekend.
Ik betwijfel of dáár onderzoek naar is gedaan. Vanwege de kosten zijn er tot nu toe ook slechts een handjevol nieuwbouwhuizen waar dit is toegepast.
Bij waar jij over denkt is meer [url]=https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardwarmte#Situatie_in_Nederland dit [/url]
Om auto's op te laden is dat een mogelijkheid. Windenergie levert immers gewoon te weinig op en zonnepanelen werken ook slechts een deel van de dag. Echter door middel van warmte elektriciteit opwekken is niet de meest efficiënte methode. Als je genoeg warmte kunt opwekken is dat natuurlijk geen probleem. Blijft wel dat je zult moeten boren tot vlak bij de magmakern en dat blijft duur en risicovol.
..anderzijds omdat we niet weten wat voor invloed dit uitoefent als we dat massaal doen
Nee, dat is al berekend. We hebben genoeg aardwarmte totdat de aarde te heet is om nog op te wonen.
Die uitdijende zon over 1 mln jaar mag je houden, dat geloof ik best. Maar ik bedoelde de uitwerking van het op grote schaal aftappen van aardwarmte. In tegenstelling tot Jupiter's maan Europa wordt de vulkanische activiteit van de aarde niet veroorzaakt door de aantrekkingskrachten van een nabije planeet. In tegendeel, als ik het me juist herriner van de middelbare school koelt de aardkern nu al langzaam. Ik betwijfel of wij hier veel invloed op kunnen uitoefenen maar wil niets uitsluiten. Ook zouden wij door het aftappen van aardwarmte juist warmte in de atmosfeer kunnen brengen. Ik heb geen idee of dit significant is maar er zal ergens een grens zijn.
Onderzoek hiernaar is er bij mijn weten nooit naar gedaan.
Ten slotte zijn er nog andere risico's
zoals hier beschreven[...]Kwestie van wil van het publiek; maar die moet (zo blijkt ook uit jouw relaas) eerst nog meer voorgelicht worden.
Ik denk dat het grote publiek massaal op hun achterste benen gaat staan als er bij hun in de wijk/dorp (bv waar nu een benzinestation staat) geboord gaat worden tot bij de magmakern. Terecht of onterecht zal dit behoorlijk wat angst opwekken.
[...]Die zaken zijn inderdaad een (groot) probleem. Hoofdoorzaken: overbevolking,
Oplossing 1: het komende maandag afschieten van alle ICBM's door VS en Rusland. Dan is die oorzaak weggewerkt.
en te weinig prioriteit voor betere groenere onderdelen / betere groenere infrastuctuur /
Groenere onderdelen zijn duurder. Een betere, groenere infrastructuur kost ruimte en die gebruikt men liever voor iets anders dat geld oplevert. Het Belgische Hasselt had van 1997
tot 2013 een links bestuur en gratis openbaar vervoer. Parkeren kon gratis aan de rand van de stad en iedereen kon gratis met de bus de stad in. Dit werkte ontzettend goed en enkele andere steden namen het over. Echter in 2013 kreeg Hasselt een [url=https://nl.wikipedia.org/wiki/Hasselt_(Belgi%C3%AB)#Bestuur_2013-2018]
Christelijk Katholiek bestuur en werd het gratis OV afgeschaft.
De meeste grote steden in Nederland jagen de auto de stad uit met te weinig parkeerruimte, hoge parkeertarieven en nu dus verboden voor bepaalde categoriën auto's. Echter (gratis) parkeerplaatsen aan de rand van de stad en openbaar vervoer van daar af de stad in heeft er vrijwel geen. Waar er P+R-parkings zijn, zijn die ofwel ver van alle steden (alleen interessant voor carpoolers) of je betaalt er je, net als in de stad, blauw.
Kortom, de stad is niet meer interessant voor wie er niet wonen. Het resultaat zien we: overal in de binnensteden is er een toenemende winkel-leegstand.
betere goenere politieke keuzes (zoals extra belastingnadelen aan ver van je werk wonen invoeren, etc.).
Onze samenleving eist nu juist dat je een grote mate van mobiliteit hebt. Belastingkantoren verdwijnen, waterschappen fuseren, rechtbanken worden samengevoegd, enzovoorts enzovoorts.
Op veel plaatsen is er dicht bij huis geen werk meer.
Vroeger woonde men vlak naast het werk, zowel op het platteland (boerenarbeiders) als bij de fabriek. Tegenwoordig scheid men dit. Op het platteland mag je niet meer wonen om de open ruimte open te houden. Vlak bij de fabriek mag niet vanwege de risico's bij ongelukken en vanwege milieuverontreiniging bij die fabrieken.
We zouden veel kunnen winnen als we niet alleen de auto's maar ook de fabrieken schoner zouden maken. Echter die leveren werkgelegenheid en belastingen op die zijn heilig bij de overheid.
Heiliger in ieder geval als het milieu.
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 22:47]