Mobile Vikings stopt eind januari met voipdienst Viking Talk

In een bericht op zijn website kondigt provider Mobile Vikings aan dat zijn voipapp Viking Talk vanaf eind januari niet meer te gebruiken zal zijn. De provider introduceerde de dienst ongeveer zes jaar geleden voor het eerst. Een medewerker bevestigde het bericht aan Tweakers.

Op de ondersteuningspagina van Mobile Vikings is te lezen dat bestaande gebruikers nog tot het einde van de maand gebruik kunnen maken van de app. Voor nieuwe gebruikers is deze al niet meer beschikbaar. De provider zegt de beslissing te hebben genomen omdat er te veel alternatieven voor de dienst zijn, zoals WhatsApp en Facebook Messenger. WhatsApp introduceerde in 2015 een belfunctie.

Het bedrijf zegt geen meerwaarde meer aan zijn klanten te kunnen bieden met de dienst. Gebruikers met Vikingpunten kunnen deze tot het einde van de maand in de app gebruiken, maar de punten vervallen niet. Daardoor zijn deze nog steeds te gebruiken om een bundel te betalen.

Mobile Vikings introduceerde de Viking Talk-dienst in 2011. Daarmee was het mogelijk om via een internetverbinding naar vaste en mobiele nummers te bellen. Onderling was dat gratis. Door gebrek aan uitgerijpte technologie werd de dienst echter weer uit de lucht gehaald. Vervolgens kwam de provider in 2014 opnieuw met Viking Talk.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

17-01-2017 • 09:12

62 Linkedin

Submitter: Volvados

Reacties (62)

Wijzig sortering
Om even wat duidelijkheid te scheppen.

Mobile Vikings en aanverwanten (zoals Viking Deals en Viking Talk) viel tot voor kort onder VikingCo. Medialaan heeft dit onlangs volledig overgenomen en daar kwam heel wat bij kijken. Een van de belangrijkste aanpassingen was dat Mobile Vikings een full MVNO moest worden en daar komt uiteraard heel veel bij kijken.

Echter omdat VikingCo zich niet 100% thuis voelde binnen de Medialaan gemeenschap, hebben ze sinds kort Unleashed opgericht, "A Medialaan company". Dit heeft als voornaamste doel om de eigenheid die er altijd was bij deze provider zo veel mogelijk terug te brengen.
Het is door deze wirwar van overnames dat ze qua aangeboden producten de laatste tijd nogal hebben stilgestaan en zich ook terug sterk beperkt hebben tot hun Core Business: "Free connectivity and content is a right.".
Deze provider is helemaal niet verkocht aan Telenet. Deze provider gebruikt het netwerk van BASE, en BASE is verkocht aan Telenet.
Base bezat 50% van de aandelen van Mobile Vikings. Door de overname van Base werd Telenet dus een stuk eigenaar van Mobile Vikings.
Je zegt het goed, bezat. De aandelen zijn geheel doorverkocht aan MEDIALAAN. Telenet heeft dus geen enkel aandeel in Mobile VikingS.
Mobile Vikings werd pas verkocht na de overname van Base door Telenet.
Telenet heeft zeker aandelen gehad in Mobile Vikings. De enige reden waarom Telenet af wou van Mobile Vikings is natuurlijk dat ze geen concurrentie op hun netwerk willen en al zeker geen "prijsvechters".
De viking deals zijn wel leuk, maar MV is gewoon achterhaald, ineens komen ze opproppen met een abbo die op niks trekt, en blijven ze stilstaan terwijl de concurrentie meer geeft.
Kan je mij een concurrent geven die meer biedt voor 15EUR prepaid? (niet als flame bedoeld!!)

Mijn situatie: 15/maand x 12 maand = 180EUR, waarvan ik de 180EUR die ik oplaad (ik gebruik enkel de belwaarde en data en sms'en in de bundel) besteed aan een betaallijn waardoor ik rond de 90EUR teruggestort krijg. Ik betaal dus 90EURO per jaar, of gemiddeld rond de 7.5EUR/maand en krijg daarvoor: 4GB data+2000SMS'en+Gratis bellen naar andere vikings (meeste vrienden en familie).
Ter info: In de nieuwe algemene voorwaarden gaat betaallijn verboden worden bij hen.

Momenteel staan ze nog steeds redelijk sterk, het is dat ik met de testsim iets te vaak geen bereik had, anders was ik jaren geleden ook overgestapt.
Bedoel je dat Mobile Vikings betaallijnen gaat verbieden? Een provider heeft het recht toch niet om dit te doen?

EDIT: Heb je misschien hier ook al een linkje van?

[Reactie gewijzigd door FirePig op 17 januari 2017 12:16]

https://vikingco.com/nl/terms-of-use/terms-and-conditions/
artikel 9.1, voorlaatse bullet point:

elk gebruik van de dienst dat gericht is op het misbruiken van de dienstverlening, zoals een onredelijk verbruik naar premium nummers waarbij dit verbruik gericht is op het omzetten van belwaarde naar cash, waardebonnen, of activatie- dan wel toegangscodes;
Hoe zouden ze dit dan bestraffen?

Ik vermoed dat ze dit kunnen controleren door de nummers van de betaallijnen door je callhistory te jagen, maar mogen ze dit zomaar doen? Zonder gerechtelijk bevel?
Ze bestraffen je door je sim-kaart te blokkeren:
VikingCo nv heeft tevens het recht om eenzijdig, zonder voorafgaande kennisgeving en zonder recht op schadevergoeding voor de Viking, de simkaart te deactiveren of de levering van de Diensten geheel of gedeeltelijk, tijdelijk of definitief, op te schorten, in de volgende gevallen:

Ik heb het overigens nagevraagd en het is effectief verboden om een betaallijn te gebruiken:
Bedankt voor je berichtje. Goed gezien: het gebruiken van een betaallijn om je belwaarde om te zetten in bitcoins of euro's is, inderdaad, verboden. 🙂

Echter is de vraag of ze het reglement gaan toepassen. Indien ze effectief alle sim-kaarten gaan blokkeren, verliezen ze zeer veel klanten.
Waarschijnlijk gaat het over deze passage in de algemene voorwaarden

elk gebruik van de dienst dat gericht is op het misbruiken van de dienstverlening, zoals een onredelijk verbruik naar premium nummers waarbij dit verbruik gericht is op het omzetten van belwaarde naar cash, waardebonnen, of activatie- dan wel toegangscodes;

Blijft natuurlijk wel de vraag wat ze bedoelen met "een onredelijk verbruik".

Volledige tekst onder punt 9.1 van de Algemene Voorwaarden

[Reactie gewijzigd door databoy op 17 januari 2017 12:43]

Ik heb het nagevraagd en het is effectief verboden om een betaallijn te gebruiken:
Bedankt voor je berichtje. Goed gezien: het gebruiken van een betaallijn om je belwaarde om te zetten in bitcoins of euro's is, inderdaad, verboden. 🙂

Echter is de vraag of ze het reglement gaan toepassen. Indien ze effectief alle simkaarten gaan blokkeren, verliezen ze zeer veel klanten. Het is wellicht een trukje om iedereen naar hun abonnementen te krijgen. Ik heb een vermoeden dat de Medialaan de pre-paid onveranderd gaat laten en enkel de abonnementen nog gaat aanpassen om te kunnen concurreren.
Dit komt door het bipt die de telecom provider de toestemming heeft gegeven om betaalnummers te blokkeren.
Voor die 15 euro prepaid bij MV krijg je nog altijd evenveel als je 2 jaar geleden kreeg ongeveer. Als je echter naar de concurrentie kijkt, dan zie je dat die niet stil zijn blijven staan. Om een voorbeeldje te geven. Orange biedt met zijn Tempo Giga herlaadkaart voor 15 euro ondertussen:
- 4GB data
- 4000 SMS
- bellen aan 30 cpm
- je betaalt 15 euro voor de SIM, maar daar zit ineens een eerste 15 euro top-up in
- bij je eerste herlading van 15 euro, krijg je nog eens 15 euro extra belwaarde
- je kan je belkrediet gebruiken voor betalingen voor mobiele apps/abonnementen via operator billing (google play music bijvoorbeeld, apps kopen, IAP).
- weliswaar GEEN gratis belminuten naar andere Orange gebruikers

Je betaallijn betaalt tegenwoordig vermoedelijk alleen nog maar uit in bitcoin, wat misschien iets minder interessant is. Daarentegen, stel dat je bijvoorbeeld een Google Play Music All Access (hele mondvol) abonnement hebt, dat je 8 of 10 euro de maand kost, dan kan je dat gewoon betalen van je maandelijkse 15 euro belkrediet en heb je nog 5 a 7 euro over om te bellen of om te besteden in je app/play store.
4gb data en 30cent/min, das toch net hetzelfde dan de data-optie van 15€ bij MV?

En dan heb je geen Vikingdeals of gratis bellen: Ik herlaad gemiddeld per jaar een 11x15€ (per maand altijd wat beltegoed over want veel MV-vrienden/familie, dus herlaad niet altijd direct opnieuw als bundel verlopen is.) en verdien een 20 à 30€ per jaar aan de vikingdeals. Ik betaal per jaar dus maar een 140€ voor een bundel met 4gb. Welke provider doet beter? Niet pretentieus bedoeld trouwens, misschien zijn er tegenwoordig betere alternatieven waarvan ik niet op de hoogte ben.
Ik zeg ook niet dat Orange het beter doet. Wel dat MV de laatste 2 jaar zijn aanbod niet meer echt verbeterd heeft (op de meer data/meer bellen optie na), terwijl de concurrentie de laatste 2 jaar meer is gaan bieden dan zijzelf daarvoor deden (dus niet noodzakelijk meer dan MV). De kloof die er 3 a 4 jaar geleden zeker was, is dus stilaan kleiner geworden.

Zelf ben ik trouwens nog altijd klant bij MV en zie ik dat niet dadelijk veranderen, inderdaad onder andere door de viking deals die best interessant kunnen zijn :D
Hoezo is dit beter dan bij Mobile Vikings? Dit is bijna exact hetzelfde aanbad als Mobile Vikings, zonder hun fantastische Viking Deals. En betaal lijnen betalen wel nog steeds gewoon uit naar rekeningen.

Is het niet triest dat Mobile Vikings, die volgens jou al 2 jaar stil bijft staan, nog steeds even goed (en beter) is dan providers die wel vooruit gaan?

Data/Bellen focus is trouwens maar sinds 10 oktober 2015 beschikbaar, dat noem ik niet echt 2 jaar stilstaan.

Het klopt natuurlijk dat ze vroeger veel beter waren dan de concurrentie, zij hebben er volgens mij ook deels voor gezorgd dat de rest van de providers hun aanbod heeft moeten aanpassen.
Lees mijn reactie eens opnieuw en zeg me waar ik zeg dat Orange het beter doet dan MV? Orange doet het beter dan Orange 2 jaar geleden deed, waar er bij MV redelijk weinig bijgekomen is.
Ivm met dat uitbetalen met die betaallijn gebeurd dat gewoon via overschrijving. Maar inderdaad, ik heb al gemerkt dat sommige betaaldiensten niet (meer) werken met MV. Aangezien de verbinding soms echt kut is op het BASE netwerk en Orange ook 4gb voor dezelfde prijs aanbiedt ben ik al een tijdje aan het overwegen om ook maar over te stappen naar Orange.
Welke gebruik jij dan eigenlijk? Ik kende thoorn, maar die betalen alleen in BTC uit als ik me niet vergis.
Ook Thoorn, maar die storten netjes op mijn rekening hoor. Tenzij dit de laatste 2-3 maand veranderd is.
In het groene vak bovenaan hun site staat het volgende:
Het is weer mogelijk beltegoed om te zetten! Nieuw opgebouwd tegoed kan worden uitbetaald in Bitcoins.

Je kan daar ook de verklaring openklappen waarin ze uitleggen waarom ze dit hebben moeten doen.
Als ik me niet vergis is dat inderdaad iets van de laatste paar maanden.
Vreemd, ik zie deze niet. Ben je in NL gebaseerd? Het kan zijn dat dit enkel voor Nederlanders in Bitcoins wordt uitbetaald maar mensen die doorgestuurd worden via betaallijn.be dat nog netjes op hun rekening gestort krijgen?
Nee, ik woon en ben in Belië. vreemd... Gebruik je misschien een proxy/VPN of zo?

Ter informatie even de volledige tekst van hun uitleg:
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangegeven dat Thoorn.nl kredieten vertrekte, door een deel van het beltegoed als geldsom aan de consument te verstrekken. Voor deze werkzaamheden was volgens de AFM een vergunning als financiële dienstverlener vereist. Een vereiste hiervoor is echter dat de kosten per maand voor de consument maximaal 1% boven de opbrengsten liggen.
Dit betekent dat Thoorn.nl voor € 10 beltegoed minimaal een bedrag van € 9,90 zou moest uitbetalen. Dit is echter onmogelijk, gezien Thoorn.nl een veel lager bedrag van de provider krijgt uitgekeerd. Hierdoor is het voor Thoorn.nl onmogelijk geweest een vergunning te verkrijgen. Daarom is het vanaf nu alleen mogelijk om uitbetalingen in Bitcoins te ontvangen. Thoorn.nl betaalt dus niet meer direct een geldsom naar de consument uit. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.

[Reactie gewijzigd door GORby op 19 januari 2017 13:34]

Is inderdaad recent veranderd.
Echter: "Uitbetaald worden per overboeking is voor dit account momenteel ook nog steeds mogelijk."

Ik kan voorlopig nog uitbetaald worden per overboeking, maar vraag mij af hoe lang die "momenteel" uiteindelijk zal zijn.

Wel is de 'Per gesprek'-betaallijn is definitief buiten gebruik. De Belgische toezichthouder (BIPT) heeft aangeven zijn dat nummers uit de 0905-reeks niet gebruikt mogen worden om beltegoed terug te krijgen. Een 0905-nummer is de enige mogelijkheid om gesprekken voor € 2,00 per gesprek af te rekenen. De 'Per minuut'-betaallijn is een 0904-nummer (0904-44341), dit nummer mag volgens de Belgische toezichthouder (BIPT) wel gebruikt blijven worden. De 'Per minuut'-betaallijn zal daarom de enige oplossing zijn om gebruik te maken van de dienst.
Dat van die 0905- nummer heb ik inderdaad ook opgemerkt. Allesinds verhuis ik binnekort naar Orange, bieden zelfde aantal data aan en volgens mij is hun netwerk wel wat beter :)
Ik zit er aan vast omdat mijn hele familie MV is geworden, en ik dus binnen mijn maand 1h gratis bel ... vroeger was MV veruit de beste bang4buck... nu kun je bij andere providers voor die 15 euro per maand meer data krijgen (mijn voornaamste pijn)... Die truck met betaal-lijnen is natuurlijk leuk meegenomen, daar had ik nog niet aan gedacht :D
lycamobile ?
wel bijlange na niet zo'n support als dat we van MV gewend zijn geweest in het verleden,
maar zeker wel de meest interessante tarieven dat ik tot nu toe gevonden heb.
maken gebruik van het orange netwerk.
Het was een bijzonder fris en innovatief bedrijf dat niet bang was om nieuwe dingen te proberen.
Het gevaar hiervan is dat je teveel verschillende diensten gaat aanbieden en er niet te concurreren valt met de bedrijven die wel hun core-business behouden.

Hier zijn ze inderdaad ingehaald door Whatsapp en Facebook, alsook hun Vikingdeals door allerhande sites zoals Ebates of Earnieland. Hun Prepaid kredietkaart was ook snel van de kaart door banken.

Ik vrees dat ze de weg wat kwijt zijn. Het bewijs hiervan is inderdaad hun abonnementen die kant nog wal raken. En als 2287 dagen oude Vikingklant, vind ik dit bijzonder jammer.
Mobile Vikings is door Base verkocht aan VMMA en dus geen onderdeel Telenet. Het maakt enkel nog gebruik van hun netwerk.
De VMMA heet tegenwoordig Medialaan, voor wie nog volgen kan. Mobile Vikings, Stievie, VTM, Qmusic, Q2, Vitaya, zijn allemaal van Medialaan.
Ben al een tijdje aan het uitkijken of ik de overstap wil maken, maar denk inderdaad dat het in de toekomst enkel maar meer bergaf zal gaan, dus blijf ik voorlopig wel waar ik ben.
Kan dit zomaar worden gewijzigd als je lid bent? Ik bedoel; je sluit bijvoorbeeld leuk een contract af van 2 jaar en moet je daar aan houden, anders: contractbreuk!
Grote kans dat je een contract hebt afgesloten om deze dienst te kunnen gebruiken.

Nu plots zeggen zegt de provider dat ze er over 2 weken mee stoppen. Is dat dan geen contractbreuk? Ik heb zelf ook ruim een maand opzegtermijn en als ik nog in de 1 of 2 jaar van m'n abonnement zit, mag ik eerst wachten tot het abonnement reeds afgelopen is.

Ik had het eerlijker gevonden dat ze het gewoon hadden onderhouden tot iedereen minimaal de tijd had om over te stappen. Gebruikers bij wie hun contract reeds afgelopen was, wordt het nog een ruime maand ondersteund, zodat ze zich kunnen oriënteren op iets nieuws.
Klanten die in december een tweejarig abonnement hebben afgesloten zouden bijvoorbeeld de keuze hebben om gratis (zonder contractbreuk) hun abonnement te beëindigen of de VoIP dienst wordt gewoon nog twee jaar ondersteund (- maar net wat MV zelf het gunstigst lijkt).
Klopt wat je zegt... maar MV werkt op basis van prepaid, dus geen contract, niks tekenen, geen verplichting van x jaar bij hen te blijven. Dus lijkt het mij redelijk eenvoudig om de ondersteuning te stoppen op zo een korte periode.
Tja... Helaas werkt het niet zo ben ik bang. Wat je ziet is dat men vaak middels allerlei smoesjes onder de verantwoordelijkheid uit probeert te komen. Zo zegt Ziggo bijvoorbeeld dat het gebruik van de Wifispots een gratis dienst is waaraan je geen rechten kunt ontlenen. En zo haken er uiteindelijk veel klanten af...
Viking Talk is een dienst onafhankelijk van een abonnement. Je hoeft zelfs geen simkaart te hebben bij hen om hier van gebruik te maken. De currency die gebruikt wordt (Vikingpunten) kan gebruikt worden om -als je een simkaart hebt- korting te krijgen op je herlaadbedrag, of om te bellen met VoIP. De VoIP dienst zal weldra stoppen en als er Vikings betaald hebben voor de Vikingpunten met de bedoeling om hier mee te over internet te bellen, krijgen dit bedrag terug. De Vikings met simkaart kunnen de Vikingpunten verder gebruiken om het herlaadbedrag te minderen.

Een contract afsluiten met Mobile Vikings met de bedoeling om deze dienst te gebruiken, zo is er dus niemand geweest.
VikingCard hebben ze in december ook al stop gezet. Men lijkt de ene dienst na de andere buiten te gooien, welke zal de volgende zijn?

(VikingCard was een pre-paid virtuele of fysieke MasterCard)
Vergeet hun partnership met Baahlu niet (online TV video recorder - de toekomst van TV kijken tot de rechtszaken begonnen),
https://www.telecompaper....deal-with-bhaalu--1018997

Vikings zoekt hippe bedrijfjes om mee een promo campagne op te zetten of een extra dienst mee te verlenen.
Die bedrijven zijn dikwijls ook onderhevig aan wijzigingen in dynamiek en strategie.
Welke zal de volgende zijn?
Mobiele telefonie misschien?
Want Vikings is ook afhankelijk van de partner / provider voor deze dienst.

Wat betreft de VOIP / SIP dienst, ik begrijp niet waarom telecomoperatoren een kat geen kat kunnen noemen. VOIP is heden ten dage best complementair te noemen.
Vergelijk gewoon rechtstreeks met de naakte concurrenten. (Betamax etc..) en leg uit wat je dienst is en waarom het beter is dan de concurrenten voor gebruik in binnenland met vrienden etc.. Maar neen, Viking Talk. App etc.. Geeuw..
Er zijn voldoende alternatieve aanbiederes van virtuele of fysieke MasterCard kaarten.
Klopt, en heb na wat zoeken een uitstekende vervanger gevonden.
Slechte keuze van MV! ja ik bel ook naar vrienden via whatsapp met mijn smartphone. Maar ik ken net zoveel mensen die geen smartphone hebben (oudere familieleden, ...) waar Viking talk een handige applicatie was om goedkoper te bellen. Kwaliteit was ok. Ook was je niet verplicht om een wifi verbinding te hebben om vo ip te bellen. troeven waar bvb telenet niet aan kon tippen.

jammer ik ga de applicatie missen... De HELE bevolking bestaat niet uit whatsappende personen.
Waarom ben je met andere VOIP operatoren verplicht een Wifi verbinding te hebben?
Mensen bellen toch constant met Skype / Whatsapp / SIP accounts over 3G en meer 4G? Lijkt me de laatste 8 jaar vrij evident.

Dat Telenet een gelimiteerde versie van een normaal veel flexibelere dienst wil verkopen heeft meer te maken met verzekeren kwaliteit verbinding en in zeker mate het exploiteren van de onwetendheid van de klant.
Ligt het aan mij of slaat VOIP bellen helemaal nergens op zodra je gebruik gaat maken van je mobiele internetverbinding?

De Belgische situatie is natuurlijk anders dan de Nederlandse, maar hier zijn de belminuten spotgoedkoop in vergelijking met de databundels en kom ik persoonlijk zelf al nooit aan de limiet qua bellen.

Ik heb het niet nagerekend (misschien kan iemand anders dat even doen), maar ik heb een vermoeden dat een minuut lang "normaal" bellen goedkoper is dan een minuut lang data over je mobiele internetverbinding te sturen.

Hierbij ga ik natuurlijk wel uit dat je binnen je land blijft bellen en niet naar de andere kant van de wereld belt, want dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal

Dit is niet alleen vanuit financieel oogpunt logisch maar vind ik het persoonlijk ook vanuit netwerkoverwegingen (distributie van capaciteit) in de huidige situatie. Ik snap dat de wereld niet stilstaat en dat we over 5-10 jaar (hopelijk) alleen nog maar VOIP gebruiken (is er een goede of technische reden waarom we niet exclusieve VOIP zouden gebruiken als de telefoons en netwerkoperators dit massaal ondersteunen?)

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 17 januari 2017 12:24]

Als je buiten Europa zit, er is geen Wifi en normaal bellen kost 15 euro per minuut (roaming) dan is het heel interessant als je met een lokaal simkaartje met een databundel kan voip gebruiken. Dit is meermaals van pas gekomen tijdens een rondreis in Nieuw Zeeland bij mij. In Nepal waar de stroom en de Wi-fi 12 uur per dag wordt uitgeschakeld is het eveneens heel handig.

[Reactie gewijzigd door Cumulus op 17 januari 2017 13:08]

"...over 5-10 jaar (hopelijk) alleen nog maar VOIP gebruiken (is er een goede of technische reden waarom we niet exclusieve VOIP zouden gebruiken als de telefoons en netwerkoperators dit massaal ondersteunen?) ..."


We hadden pakweg 10 jaar geleden al kunnen overschakelen op VOIP. Herinner me nog een telecomexpert die ons middelgroot bedrijf van Skype zou proberen afhelpen met een slimme selectie van low cost routing traditionele telefoonabonnementen. Onmogeiljke opgave voor de beste man.

Ondertussen gebruik je misschien VOIP via een of ander internet + telefonieabonnement.


De netwerkoperatoren (telecom en internet) gaan liefst VOIP verpakken als traditioneel telefonie. Waarbij zijzelf de voordelen rapen en de gebruiker met mondjes maat maar nooit helemaal van het voordelenpakket dat VOIP biedt laat genieten.

Ik moet verplicht een voip tel nr afnemen bij mijn internet verbinding maar men laat niet toe dit nummer ook te gebruiken buiten hun eigen ip range. Doorschakelen gaat aan belachelijk kost.
Dus je kan niet even je nummer in het buitenland gebruiken zonder stress.

Daarom moet ik op zoek naar alternatieve diensten zoals 3Stars.net die dan weer wel een zonaal maar wel draagbaar nummer kunnen aanbieden. Extra sleur maar als bijkomend voordeel dat ik niet gebonden ben aan die ene telecomoperator en steeds zeker ben van mijn zelfde beltarief en niet hoef door te schakelen. Gewoon een VOIP client op de computer (of smartphone) of Voip telefoon in de bagage houden.

In tweede instantie is er de laksheid / ongeinformeerdheid van de bellende consument die VOIP tegenhoudt.
Men koopt van die pakketjesdeals waarbij men bij een zelfde provider gebonden is voor alles van vast internet, mobiel internet, televisie tot telefonie en dit voor meerdere gezinsleden.

De aanbieders hiervan gaan niet aan de grote klok hangen dat als je al die diensten onafhankelijk van elkaar afneemt bij de op dat moment meest geschikte (VOIP) aanbieder dat je een flexibelere functionaliteit hebt wat op zich neerkomt op een betere, eigentijdse dienstverlening.

VOIP wordt als een bedreiging gezien getuige het feit dat je in een willekeurige Carrefour / Mediamarkt / whatever in BE .. tussen de rijen DECT telefoons nergens dat ene IP-modelletje terugvindt dat net hetzelfde kost en doet als die twintig andere met als bonusfunctionaliteit VOIP.
Vergeet dat maar. Dat is de macht van de telcomoperatoren die spreekt.
Mijn oude Nokia 2007 communicator startte op met : stel SIP account in. Vergeeet het maar de dag van vandaag. SIP wat? Zelfs op Android is CSIPSimple een verlaten project.

Neem niet weg dat je die vaste voip telefoons en routers al jaaaren kunt aanschaffen via online kanalen waarbij je met het comfort van een vaste lijn quasi gratis kunt bellen naar binnen en buitenland.

Over encryptie van de gesprekken hebben we het even niet want dat kan ook nog een reden zijn om voor oplossing x of y te kiezen.

De telecomaanbieders kunnen zich in de handen wrijven, VOIP is er al 20 jaar maar de mensen zijn lauw geintersseerd en nauwelijks op de hoogte van de principiële verschillen en voordelen tov traditionele telefonie.
Er is de laatste 10 jaar geen enkele dienst die de telefonie vervangt. Skype is in wezen gefaald en in handen van Microsoft terechtgekomen, encryptie is eruitgesloopt, waardoor het zich verzekert van niet de standaard voor telefonie te worden , XMPP is niet praktische genoeg op Mobiel, de markt is versnipperd in Whatsapp en nog een 100 tal alternatieven waarvan de geëncrypteerde versies nu de aandacht proberen trekken (Telegram, Signal, Wire , etc..)
Ik vind het jammer.
Ik gebruikte deze meer en meer.
Je kan er mee bellen op plaatsen waar geen gsm ontvangst is.
Het enige wat miste was dat je niet opgebeld kan worden via de voip app.
Ik vind dit ook een spijtige zaak.
Zeker nu ik m'n beiden ouders hebben overtuigd van af te stappen van hun té dure smartphone abbo en beter gebaad zijn met een prepaid kaart.
Aangezien ze hun smartphone zelden gebruiken (een paar keer bellen/maand).

En met die viking talk kon ik dan gratis naar hun bellen.
+ Meer en meer mensen zitten minder en minder op Facebook (al is het maar voor de mentale opsteker, door je niet steeds te vergelijken met anderen).
Ik vond Viking Talk eigenlijk nog wel handig. Het grote voordeel was dat je naar een gewone lijn belt, en je correspondent dus niet dezelfde app nodig heeft als jij. Maar toegegeven, zo veel gebruikte ik het nu ook weer niet, dus als het niet aanslaat bij het grote publiek, is de keuze wel begrijpelijk.
Ik gebruikte Viking Talk wel regelmatig. Als je focus data neemt, is normaal bellen vrij duur. En met vikingtalk kon ik spot goedkoop naar iedereen (ook vaste lijn) bellen.
Whatsapp / FB Messenger is allemaal leuk, maar dan moet de tegenpartij dat natuurlijk ook hebben...

Kwaliteit van VikingTalk was niet altijd top, maar dat nam ik er wel bij...
Wat is een goed alternatief voor viking talk dan?
Als ik bel naar welk nummer dan ook binnen belgie kost mij dit slechts 0.025 viking points per minuut wat dus uitkomt op 40 minuten bellen met 1 viking point / 1 euro.
Ik denk dat dit de enige beslissing is die ze kunnen nemen. Die app onderhouden kost ook geld en er zijn genoeg alternatieven. De meerwaarde om als provider zo'n app te hebben lijkt me klein.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee