Mobile Vikings en JIM Mobile stappen over naar netwerk van Orange

De virtuele providers Mobile Vikings en JIM Mobile gaan overstappen van het mobiele netwerk van Base naar dat van Orange België. Dat zijn Medialaan, eigenaar van Mobile Vikings en JIM Mobile, en Orange overeengekomen.

Vanaf de lente van 2019 moet de verbinding van de 365.000 klanten van Mobile Vikings en JIM Mobile via het Orange-netwerk in plaats van via Base verlopen. De overstap is een gevolg van Telenets overname van Base, in 2015, en van De Vijver Media, begin dit jaar. Dit maakt Telenet tot een directe concurrent van Medialaan.

Omdat Base zijn aandeel in Mobile Vikings in 2016 verkocht heeft aan Medialaan, een eis om de overname door Telenet goed te keuren, kon het telecombedrijf op zoek naar een alternatief netwerk. Medialaan en Mobile Vikings claimen dat de kwaliteit van het Orange-netwerk vergelijkbaar is met die van Base, daarbij verwijzend naar onderzoek van Test Aankoop en OpenSignal.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-05-2018 • 14:46

37 Linkedin

Submitter: VBS835

Reacties (37)

37
37
24
3
0
10
Wijzig sortering
toch leuk om nog aan mensen uitgelegd te krijgen onder welk netwerk iets valt.

mobile vikings zat op base, je weet wel, vroeger bekend als orange.
nu zitten ze op orange, je weet wel, vroeger bekend als mobistar.
Ik denk dat het zo zit:
- Base bestaat al heel lang en is sinds enkele jaren eigendom van Telenet (inclusief hun netwerk)
- Mobile Vikings zat op Base (en dus netwerk Telenet) en gaat nu naar Orange
- Orange was inderdaad vroeger bekend als mobistar maar was eigenlijk altijd al eigendom van moedermaatschappij Orange.
SaiKoTiK zijn timeline gaat verder terug in de tijd dan de jouwe:
- Wat nu Base heet is ontstaan als een (Belgisch) bedrijf dat Orange heette.
- Het Belgische bedrijf Orange heeft dan zijn naam veranderd naar Base
- Ondertussen heeft een Frans bedrijf dat Orange heet, Mobistar overgenomen
- Ondertussen is de naam van Mobistar ook overgezet naar Orange.

Dat het verwarrend is wordt duidelijk gemaakt door jouw post :-).
Om het geheel compleet te maken:

In 1995 werd Mobistar (France Telecom) opgericht, in 1998 kwam KPN Orange (KPN Mobile/Brits Orange) op de markt.

In 2000 kocht France Telecom het Britse Orange over, waardoor KPN Orange volledig in handen viel van KPN Mobile (France Telecom mocht geen twee concurrerende telecomoperatoren bezitten, ze hadden al Mobistar). France Telecom bracht hun producten onder in (Brits) Orange, waaronder Mobistar. KPN Mobile voerde de naamswijziging naar Base door in 2002.

De status in 2002: Mobistar van (Brits) Orange, Base van KPN Mobile.

In 2015 werd Base overgenomen door Telenet.
In 2016 werd beslist om de naam van Mobistar te wijzigen naar Orange, de naam die in andere landen wordt gebruikt.

Eigenlijk valt het best nog mee hoor O-)
Only in Belgium :P
Only in Belgium :P
Only in Belgiuzzqqzqzzzqzzqqqqeqzzqqzqzzzzzqzzazzzzzqszqzm :P
ik weet hoe het zit hoor, maar probeer het nog maar eens uitgelegd te krijgen aan iemand die het niet weet.
Het huidige Base heeft die naam ondertussen al meer dan 15 jaar. Ik denk dat er nog weinig mensen zijn die een link zullen leggen tussen Base en Orange als zijnde: Base, het vroegere Orange.
vrijwel iedereen ouder dan 30, of tenminste toch 35, (wat toch nog de meerderheid van de mensen is) herinnerd zich de eerste 3 beschikbare gsm-operatoren als zijnde proximus, mobistar en orange.

ok, de laatste jaren was het 'die vroeger orange noemden' er wel wat af bij base, maar met een concurrent die exact die oude naam krijgt word het er toch echt niet duidelijker op, zeker omdat het net de wat oudere mensen zijn die de oude naam nog kennen en die de naamsveranderingen van zulke bedrijven niet opvolgen.
een 15-jarige gaat zich er geen vragen bij stellen, die heeft de oude naam van base nooit gekend en is sowieso al beter op de hoogte van veranderingen in het telecomlandschap, zij leven quasi op hun gsm. het zijn zij dan ook niet die je al eens een uitleg moet geven over verschillen tussen providers.

[Reactie gewijzigd door SaiKoTiK op 25 mei 2018 18:14]

de eerste 3 beschikbare gsm-operatoren als zijnde proximus, mobistar en orange
Belgacom, Mobistar en Orange :)
Het mobiele product heette al snel Proximus, maar viel in het begin volledig onder de noemer Belgacom.

[Reactie gewijzigd door mieJas op 25 mei 2018 20:39]

Zijn nu klant bij het nieuwe orange en vroeger was ik klant bij het vorige orange. Toen waren ze met imode pioniers op vlak van mobiel internet met toen in die tijd prachtige Japanse toestellen van NEC en Mitsubishi terwijl je bij proximus en mobistar heel duur kon wappen met beperktere mogelijkheden. Ondertussen zijn we met Android en IOS gigantisch geëvolueerd. Momenteel heb ik de indruk dat het huidige Orange zich langzaam maar zeker terug wil profileren als een hip en trendy product op zoek nieuwe wegen in te slaan waarin ze zich vooruitstrevend kunnen onderscheiden van de concurrentie.
Leuke provider. Was eerst koploper op gebied van data maar nu gaat het zowat gelijk op denk ik. Ben er alvast tevreden over. Veel meer klantgericht dan de grotere spelers.
Ik veronderstel dat je het over MV hebt? Ik zat laatst te kijken naar een data only, maar een data only van 2GB lijkt even duur dan 50 belminuten + 2GB data. Dat snapte ik even niet.

Verder zijn er geen prijsbrekers in België. Alles draait wat rond elkaar.
Ja Mobile Vikings bedoel ik. In het begin waren het zij die 2GB aanboden aan 15 euro terwijl andere providers het 4 dubbele aanrekende. En als je geïnteresseerd bent in Mobile Vikings zou ik een zelf-samengesteld abbonement nemen.
Inderdaad. MV heeft de markt echt wel opengebroken in België qua betaalbaar mobiel internet.

Ze hebben ook nog een poging gedaan in Nederland, maar daar is het helaas niet echt doorgebroken. Een top bedrijf qua service. Je merkt echt dat het niet zo'n oud, stoffig bedrijf is als Proximus/Orange/Base.

Overstap naar het Orange netwerk is een goede stap, want Base is echt bagger op veel locaties :)
Als een van de hoofdredenen geeft MV aan dat het data netwerk beter is; maar ik vraag me af hoe het zit met het telefonie netwerk bij Orange t.o.v. Telenet; iemand ervaring met?
Telefonie is vandaag vaak gewoon data. En als het nog via de oude 2G techniek gaat is er niet echt een verschil tussen de twee.
MV gebruikt nog geen VoLTE.
Goed om te weten, zat al een paar maanden in m'n achterhoofd met een overstap naar Orange. (vanaf MV)

Iemand trouwens enig idee hoe ik m'n (inmiddels enorm gegroeide) belkrediet kan omzetten naar iets anders dan Lijntickets (Abbo) en Parkeertickets (geen wagen) vanuit Belgie?

Omzetten naar cash, console/netflix prepaid lijkt al even niet te lukken via de gangbare websites.
Net drm ben ik overgegaan naar Orange. Ze blokkeren de nummers van thoorn.nl etc
wou gisteren eens proberen ermee te parkeren, blijkt dat die sms enkel is om door te geven wanneer ik er sta en weer weg rij. De factuur komt achteraf gewoon via mail binnen, en is niet te betalen met belkrediet dus.
...enkel bustickets dus :I
Ik ben hiervoor eveneens overgestapt van MV naar Orange. Belsaldo kreeg ik niet meer op via de technieken die ik vroeger gebruikte (Thoorn of aankoop Google Play bonnen via betaallijnen). Ik heb op het einde gewoon mijn geld opgebruikt aan data per megabyte, 80 EUR op een drietal dagen. Wel wat verspilling vond ik...

Bij Orange kan je rechtstreeks betalen met belsaldo op Google Play, dus nu gaat mijn Netflix abonnement af van mijn belsaldo en zit ik niet meer met overtollig belkrediet.

Nadelen bij Orange voor mij: +
- de app van MV is veel beter en geeft meer details
- voicemail is niet uit te schakelen bij Orange

Daartegenover staat dat ik een veel betere dekking ervaar.
Ik vind Orange netwerk vele malen slechter
Ik heb na enkele maanden zagen op het werk een 3G femtocel gekregen voor mijn Orange werk GSM. Standby zijn en geen netwerk hebben is een duidelijke nogo. Ondanks ik aan de Beglgische kust woon, wat een gebied zou moeten zijn met een van de beste dekkingen van het land. Gezien ik een dual sim GSM heb, was het duidelijk aan te tonen dat Orange hier zo goed als geen dekking had, dit terwijl mijn privé Mobile Vikings Sim het gewoon perfect deed hier in huis.

Ik ben eens benieuwd wat het gaat geven in de toekomst nu...
Inderdaad, ik heb het ook over de kust
Maar heb het over 10-tal jaar geleden
Ik had alle balkjes van de wereld en gewoon geen verbinding
Of mensen die zeggen dat ze gebeld hebben, maar ik had niets van oproep
Vandaar ''Mobistar'' is een nogo voor mij :/
Tja, wij wonen ook aan de Belgische kust en hebben omzegens overal stabiele 4g+ ontvangst met orange en soms wel snelheden tot 140 mbps en gemiddeld 65 mbps.
Ik zie het net andersom. Ik ben ~2 jaar geleden van Mobile vikings naar Orange gegaan omdat het 4G netwerk te slecht was. Van alleen in sommige steden 4G bij Mobile vikings naar bijna overal 4G met Orange gegaan.

Hoe de situatie nu is weet wel niet.
Veel hangt af van welke frequentiebanden je toestel ondersteunt. Orange heeft zeer goede 4G dekking op band 20 (800Mhz), maar deze band ontbreekt wel eens bij vele toestellen.
Inderdaad, Orange 4G is in de meeste plaatsen meer 3G dan 4G. De snelheid is ronduit om te huilen.
Sja, veel andere keuze was er niet denk ik. Als je ziet wat Proximus durft vragen voor zijn data, zal dit voor Mobile Vikings en Jim geen optie geweest zijn als prijsbrekers.
Vroeger een tijde bij Jim gezeten, daar was ik uiteindelijk niet tevreden van. Terug naar het (dure) Proximus gegaan, om uiteindelijk voor MV te kiezen. Momenteel erg tevreden over, app voor Windows Mobile, goede dekking naar mijn ervaring, redelijke prijs (al zijn er addertjes als bv. 40 cent/min bellen als je voor de databundel kiest).
Jammer. Begin september 2017 ben ik nog geen 24u klant geweest bij Orange, komende van Mobile Vikings.

Op een bepaald moment beslist om te wisselen, waarna ik bleef wachten op een SIM-kaart. Deze heb ik op een vrijdag ontvangen. Om de SIM-kaart te activeren, moest er een code worden gestuurd. Onmiddellijk verstuurd, maar er gebeurde niets.

De dinsdag erop gebeld naar de klantendienst, waar ik eerst 20 minuten in de wacht had gehangen. Vervolgens ging het "dadelijk in orde zijn", waarop ik spoedig een sms kreeg dat mijn nummer was overgedragen en dat ik van SIM-kaart moest wisselen.

Zo gezegd, zo gedaan, nieuwe SIM erin en gaan. Het eerste sms-bericht dat ik stuurde, kreeg ik plots antwoord "Wie ben je?". Blijkbaar was Orange erin geslaagd om de hele nummeroverdracht te verknoeien, wat achteraf veel miserie opleverde met iMessage. Apple gaat immers een nieuw nummer koppelen aan je toestel. Elke poging stuurt een SMS richting Ierland en kostte €0,50 per bericht.

Het gekozen plan was een herlaadkaart met een waarde van €15,00. Door de vele pogingen van Apple, was het krediet blijkbaar op. Dat kon ik echter enkel opvragen door naar de klantendienst te bellen, want tijdens de eerste 48u klant bij Orange kan je:
- Niet online aanmelden, want je bent nog niet lang genoeg klant in hun systeem.
- Geen gebruik maken van de app, want je bent nog niet lang genoeg klant in hun systeem.

Bijgevolg kon ik ook mijn herlaadkaart niet opladen. Was niets aan te doen...

Uit frustratie contact opgenomen met Mobile Vikings met de vraag of ik bij hen op kantoor een nieuwe SIM-kaart kon ophalen, een uurtje later was ik terug Mobile Vikings-klant. SIM-kaart geactiveerd en geen problemen meer.

Ondanks de resultaten van enquetes online, kwam ik snel tot de vaststelling dat de 4G dekking van Orange wel groter is, maar dat de snelheid van de 4G wel lager was. Ik had onder Mobile Vikings bijna altijd snelle 4G, voor mij was het netwerk van Orange dus zeker een downgrade. Laat staan, de klantenservice....

Mobile Vikings zal in de toekomst dan wel een proxy zijn tussen mij (als klant) en Orange, maar als ik problemen ondervindt, is Mobile Vikings ook ondergeschikt aan de service van Orange om de boel op te lossen.

Ik ben benieuwd, maar ik kijk met een bang hart uit naar deze stap.
Onlangs van Mobile Vikings naar Orange overgestapt net omdat Base bij ons erbarmelijk/geen bereik heeft. Nuja, ik blijf wel bij Orange. Zeer tevreden van de acties voor klanten, kan MV nog wat van leren.
Vroeger bij Telenet had ik regelmatig wegvalle'de lijnen en was de geluidskwaliteit enorm ondermaats. Wanneer je frequent technische problemen ondervind dan was het nooit mogelijke een positieve reactie te krijgen op vraag voor een comlerciele tegemoetkoming ondanks dat je geabonneerd was. Nu zijn we met alles weg bij Telenet en volledig met TV, internet en mobiel full love unlimited bij orange en we ondervinden voor een maandelijkse totale besparing van ruim 40 euro een veel degelijker mobiel netwerk met veel sneller 4g+ internet maar ook een beter werkende digitale tv en stabielere internet verbinding thuis. Orange is momenteel de provider die de grootste groei kent in België en vooral gaat lopen met Telenet klanten die het Amerikaanse monopolie achter Telenet dat steeds duurder wordt met minder service beu zijn.
dus dat wordt dan betere 4G? of ben ik nu heel dom xD

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee