'Nederlanders moeten meer afgedankte elektronica inleveren'

Nederlanders moeten in de komende jaren veel meer afgedankte elektronica inzamelen om de grondstoffen voor elektronica in de komende decennia betaalbaar te houden. Dat zegt de belangenorganisatie achter inzamelingsinitiatief WeCycle.

Momenteel wordt 45 procent van de hoeveelheid verkochte elektronische apparatuur in Nederland ingeleverd en gerecycled, maar dat percentage moet van de Europese Unie in 2019 of uiterlijk augustus 2021 omhoog zijn gebracht naar 85 procent. Daarom moeten er duizenden inzamelpunten komen voor afgedankte apparatuur, zoals mobieltjes, tablets en huishoudelijke elektrische apparatuur. Dat zegt de belangenorganisatie voor de inzameling van e-afval in een maandag te verschijnen rapport, schrijft de Volkskrant.

Het advies volgt op vorige maand gepubliceerde Europese regels rondom inzameling. Die regels moeten uiterlijk in 2014 in Nederlandse wetten zijn omgezet. De Europese regels bepalen dat elke winkel met een vloeroppervlakte van 400 vierkante meter of groter met elektrische apparatuur een inzamelpunt voor e-afval moet zijn. Daarbij moeten consumenten gratis afgedankte elektronica kunnen inleveren, zonder dat zij in de winkel iets hoeven te kopen. Nederlandse winkels zijn daar geen voorstander van.

Nederland loopt niet voorop met de inzameling van afgedankte elektronica. In Nederland wordt 8 kilo per inwoner ingezameld. Dankzij boetes op het niet-gescheiden inzamelen van elektronica is dat in Noorwegen bijvoorbeeld 29 kilo per inwoner.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-09-2012 • 09:04

128

Reacties (128)

128
124
61
9
0
45
Wijzig sortering
hier in belgie doe je de batterijen binnen in warenhuis en de afgedankte elektronica richting containerpark, indien het nog recente afgedankte elektronica is zoals bv een oude tv kan het best zijn dat de keten je oude tv erbij neemt bij aanschaf van een nieuwe tv, nederland vergelijkbaar ?

uit artikel: Daarbij moeten consumenten gratis afgedankte elektronica kunnen inleveren, zonder dat zij in de winkel iets hoeven te kopen

andere mogelijkheden:

Bezoek een kringloopwinkel
Lever je oude apparaat in bij aankoop van een nieuw
Verkoop je apparaat of geef het weg aan mensen die het gebruiken voor spare parts of gewoon heel handig zijn, zo herinner ik me ooit een persoon die nieuwe tv kocht omdat zen oude niet meer werkte, was eigenlijk gewoon het spoeltje intern dat moest vervangen worden, goed dat ik elektromechanica studeerde, toen had die 2 tv's :P

[Reactie gewijzigd door Rigs op 23 juli 2024 11:09]

Het is zelf zo dat elke elektronica verkoper verplicht je oude elektronica moet accepteren in België.
Hier een quote van de recupel link:
"Uw afgedankt apparaat terug afgeven

De wetgeving bepaalt dat elke winkel die ’een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt‘ ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich neemt. Dit noemt men de aanvaardingsplicht.

Geef dus gerust uw afgedankt apparaat af in de winkel waar u een gelijkaardig nieuw toestel koopt. De winkelier is in dat geval ’verplicht om de afgedankte apparaten te aanvaarden die klanten terugbrengen‘.

Wilt u bijvoorbeeld een oude diepvriezer inleveren bij de aankoop van een nieuwe? Moet kunnen. Het merk en de plaats van aankoop spelen geen rol. Zelfs bij thuislevering van nieuwe toestellen is de winkelier verplicht uw oude apparaten gratis mee te nemen.

Uitzondering: autonome rookmelders worden alleen ingezameld via het containerpark."
link:http://www.recupel.be/Afgifte-bij-detailhandel_2.html

Sommige handelaars doen er wel eens moeilijk om, maar ze zijn bij wet verplicht om oude apparatuur te accepteren als je de nieuwe daar koopt. Je kan ook altijd gratis je oude apparatuur inleveren aan het containerpark. Ik vind het zo raar dat dit geen gemeengoed is in Nederland. Ik had verwacht dat Europa daar al veel eerder een wetgeving hiervoor had gemaakt.

Bij recupel betaal je afhankelijk van het soort elektronica een bepaald bedrag, wat de kosten van de recyclage moet dekken. Voor mij een fair systeem.
http://www.recupel.be/Wat-is-de-Recupel-bijdrage.html

[Reactie gewijzigd door Panama op 23 juli 2024 11:09]

"Geef dus gerust uw afgedankt apparaat af in de winkel waar u een gelijkaardig nieuw toestel koopt. De winkelier is in dat geval ’verplicht om de afgedankte apparaten te aanvaarden die klanten terugbrengen‘."

Dat is in belgie niet anders dan in nederland.

Het probleem is als je iets wegdoet zonder een nieuwe te kopen, of je koopt postorder.
Containerpark...
Jurassic Park.

Wat wou je zeggen.? Dat iemand van zo'n trailerpark bij mij de oude waterkoker komt ophalen.? Aardig van de man, maar het lijkt me onwaarschijnlijk.

Ik heb geen zin om te gaan fietsen en keil het ding in de vuilniszak.
Met die mentaliteit zal je dus nooit elektronica afval kunnen sorteren. Als het te moeilijk is om een oud product af te zetten bij een containerpark, dan zal het met dezelfde logica ook te moeilijk zijn om je oud product af te gaan geven aan een "ophaalpunt".
Had je eventjes de moeite gedaan om mijn bovenstaande post te lezen, dan had je daarin kunnen lezen dat je wettelijk het recht hebt om je oude producten mee te geven als ze je nieuwe komen leveren.
Maar om eventjes je voorbeeld te gebruiken. Stel je oude waterkoker is stuk. Je gaat met je fiets naar de winkel, koopt daar een nieuwe en neemt die met als gevolg terug mee met de fiets. Je hebt dan al bewezen dat je een waterkoker kan transporteren op je fiets, meer nog, het totale volume van je nieuwe waterkoker zal groter zijn dan van je oude, omdat de nieuwe nog in zijn verpakking zit. Wat is dan nog juist het probleem om je oude eventjes mee te nemen naar de winkel, en die daar te deponeren wanneer je je nieuwe mee neemt?
Sorry, maar hier gebeurt het niet en neemt men het niet mee, dat gebeurde een tijdje geleden met een koelkast, nee mijnheer die nemen wij niet mee hoor, oke zei ik en werd erg pissig en vroeg de heren hun koelkast maar weer mee te nemen 3 trappen af omdat ik het dan nog een paar jaar met de oude zou doen, dat was een Bosch uit 1972 en die werkt nog steeds :) de heren hadden er de schurft in en konden de nieuwe lekker meenemen, ik was 60 euro kwijt aan aanbetaling, maar het gezicht van de heren om met een zwetend gezicht de kast wederom 3 trappen af te sjouwen in een temperatuur van 32 graden was mij wel 100 euro waard geweest :9~
Wat ik beschrijf is hoe het er aan toe hoort te gaan in België.
Maar ik zou in jouw plaats net hetzelfde gedaan hebben, gewoon puur uit principe!
Ja, in Nederland vergelijkbaar, maar moet je je oude tv e.d. inleveren waar je deze destijds ook gekocht hebt, niet waar je de nieuwe koopt. Verder mogen de inzamelingspunten/gemeenten ook wel wat ruimer en flexibeler open zijn. Wie wil er nu op zaterdagochtend een uur in rij staan bij het milieustation... en dan misschien ook nog wel eens betalen, als je ook al die verwijderingsbijdrage betaald hebt. Daarnaast krijg je dan de mentaliteit dat men de oude tv maar opvouwt en in de kliko propt.
Nee, je mag 'm niet inleveren waar je 'm destijds gekocht hebt, maar waar je de nieuwe koopt.
Goed gezegd. Als je moet betalen om je spul te laten recyclen... nou, dan dump ik hem wel in een (gemeentelijke) vuilniscontainer. Mij ook prima.

Die norm van 85% is zeker weer verzonnen door een bureaucraat? Wat als ik er gewoon een TV bij koop? En de oude ook houdt?

Daarnaast gaan waterkokers en ander klein grut gewoon in de kliko. Heen en weer rijden met de auto kost mij meer én is slechter voor het milieu.
hier in belgie doe je de batterijen binnen in warenhuis en de afgedankte elektronica richting containerpark, indien het nog recente afgedankte elektronica is zoals bv een oude tv kan het best zijn dat de keten je oude tv erbij neemt bij aanschaf van een nieuwe tv, nederland vergelijkbaar ?
Containerparken zijn alleen bereikbaar voor mensen in het bezit van een auto.
In België heeft iedereen een auto omdat er geen goed openbaar vervoer is.
Trouwens wat je kan kopen en naar je huis kan brengen, kan je ook weer wegbrengen op dezelfde manier naar een containerpark.

[Reactie gewijzigd door biglia op 23 juli 2024 11:09]

In België heeft iedereen een auto omdat er geen goed openbaar vervoer is.
Bullshit. In steden is het openbaar vervoer goed genoeg.
Er zijn daar genoeg mensen die geen auto hebben of nodig hebben.
Trouwens wat je kan kopen en naar je huis kan brengen, kan je ook weer wegbrengen op dezelfde manier naar een containerpark.
Nope, veel dingen worden geleverd door een postdienst of een leverdienst van de winkel.

[Reactie gewijzigd door T-CM11 op 23 juli 2024 11:09]

"Bullshit. In steden is het openbaar vervoer goed genoeg."

Laat me even elegant tegen antwoorden: Bullshit.

We spreken over het vervoeren van objecten. Het openbaar vervoer is NIET voorzien voor het vervoeren van iets dat groter is, dan de typische draagtas, of een kleine shopping karretje.

Alles groter dan dat, begin je al snel in de problemen te geraken. Kinderwagen? Niet echt groot, en toch is het een ramp voor de meeste mensen op / af de bus / trein te geraken.

En wat wil je dan doen, als je een microgolf oven wilt kwijtraken.... Vervoeren op de bus / trein? Met 2 mensen is het "doenbaar" als de boel in een doos zit, waar je handvatten op hebt ( of uitsnijdingen ). Zonder een goede vervoer methode, moet je zoals Laurel & Hardy ( de dikke & de dunne ) de clown gaan uithangen.

Please ... als openbaar vervoer zo goed was, dan zou bijna ieder gezin in België, geen auto bezitten, ( of meerdere! ).

Als iemand geen auto heeft, moet men vaak grondig betalen om alles te laten leveren. Zo simpel als dat is het. Maar om de boel kwijt te raken, dat is vaak een ramp, aangezien er geen simpele diensten zijn om een product kwijt te raken ( behalve als je een nieuw product koopt, en de winkel een inruil systeem heeft, waarbij men het oude toestel meeneemt, bij levering van een nieuw ). En dat is 1:1 ( vaak zelfde type toestellen. Wasmachine <-> Wasmachine etc ).

De Staat maakt vaak het leven zuur van de auto bestuurders, in een poging mensen te krijgen op het openbaar vervoer, maar men vergeet wel, dat buiten woon-werk verkeer, of toerisme / kleine shopping, dat het openbaar vervoer niet voorzien is voor enige "praktische" zaken.

Weet je, in China geweest bij men Schoon Familie, ze hebben geen auto, want men heeft metro's, bussen om de paar minuten, en taxi's dat je 2€ kosten om de helft van Beijing ( Peking ) te door crossen ( En Peking = de grootte van half Vlaanderen. Taxi's daar kosten 1/10 van wat ze hier kosten ). En zelf daar kopen mensen massaal auto's, gewoon omdat het openbaar vervoer enorm lastig is voor bepaalde zaken te doen.

Willen of niet, gans dit debat over openbaar vervoer is nutteloos, want het probleem zit hem op andere plekken. Namelijk, de ophaling. De enigste manier om deftig iets kwijt te raken is: Auto, gevolgd met Grof Vuil Ophaling ( wat gewoon de boel samenperst = recyclage = minimaal ).

Ik heb nog nooit gehoord dat winkels ZONDER dat je een product koopt, je elektronica komen ophalen.

Als men er echt op gebrand is voor vuil ophaling, dan kan met het makkelijker maken. De Container parken deze dagen worden zo strikt dat ze mensen naar afval dumpen sturen. Dat mag niet, dat mag ook niet, dat is een probleem, of wacht, je bent deze week al geweest, sorry, 1 maal per week maximaal ( leuk als je je woning zit uit te mesten, of je verhuist plant of whatever met een tijd schema ).

Een voorbeeld van goed beleid: Vroeger kon je zo veel als je wou naar het container park gaan, maar omdat bepaalde aannemers misbruik maakte, om all hun afval af te geven => Regel van maximaal 1 * per week. Wat DOM is, wees blij dat mensen massaal afkomen naar de parken, want zo ben je zeker dat er massaal recycle word. Nee, men beperkt mensen.

Dan is er de regel dat enkel mensen uit de gemeente daar mogen komen. Gevolg is, dat mensen soms verder moeten rijden of whatever, voor hun gemeente park, terwijl het park van de "buurt" gemeente, vlak in je buurt ligt! Dat zet mensen ook aan om te recycleren he!

En zo zijn er nog een pak ( ze zijn enorm streng geworden tegenover 10 jaar geleden ).

Pest de mensen met regels, en ze dumpen het dan gewoon bij grof vuil of in het wild.

Typische beleid. Men wilt dat de mensen recycleren, maar tegelijk maakt men het de mensen moeilijk. Als mensen gewoon bij het bestellen van hun toestel de boel kunnen laten leveren, waarom kan het omgekeerde niet! En waarom betaal je een recyclage taks, terwijl je toch nog de moeite moet doen om het feitelijk kwijt te raken.
> "Bullshit. In steden is het openbaar vervoer goed genoeg."
>
> Laat me even elegant tegen antwoorden: Bullshit.

Goed genoeg voor veel mensen om geen auto nodig te hebben was bedoeld.
Dus je lange verhaal slaat hier niet op.
"Bullshit. In steden is het openbaar vervoer goed genoeg."

Laat me even elegant tegen antwoorden: Bullshit.

We spreken over het vervoeren van objecten. Het openbaar vervoer is NIET voorzien voor het vervoeren van iets dat groter is, dan de typische draagtas, of een kleine shopping karretje.
Maar dat is toch wat ik zeg! Het openbaar vervoer is goed genoeg, maar het zou helemaal niet moeten dienen om die aparaten te vervoeren.
Er moet een alternatief zijn voor containerparken, zodat een auto bezitten helemaal niet nodig is.
Please ... als openbaar vervoer zo goed was, dan zou bijna ieder gezin in België, geen auto bezitten, ( of meerdere! ).
Ik zei: het is goed genoeg in de steden. Ja, je hebt gelijk, in de provincie zou ik ook niet zonder auto willen zitten.

[Reactie gewijzigd door T-CM11 op 23 juli 2024 11:09]

Lijkt mij momenteel onmogelijk om voor 2 Euro een stedelijk gebied ten grootte van half Vlaanderen te doorkruisen. Het kost alleen aan brandstof al meer (zelfs zonder belastingen).
Je laatste zin is zeker waar, maar toch doet bijna niemand het hier in Amsterdam. Alle inzamelpunten liggen namelijk ver buiten het centrum waardoor je als snel meer dan anderhalf uur onderweg bent om je oude apparaten in te leveren. Tenzij je een auto hebt natuurlijk, maar een groot deel van de Amsterdammers heeft dat niet (want niet nodig).

Niet verwonderlijk dat de meeste mensen alles gewoon langs de kant van de weg zetten. Verreweg het meeste wordt vervolgens opgehaald door Oost-Europeanen in kleine autotjes; overdag en 's avonds lopen die overal door de stad om bruikbare spullen te scouten.

Zelfde verhaal met glas overigens; in veel stadsdelen zijn geen of nauwelijks glasbakken te vinden waardoor 99% van de inwoners van die gebieden het glas gewoon in de prullenbak gooit.
Containerparken zijn alleen bereikbaar voor mensen in het bezit van een auto.
Ze zijn ook te befietsen.. maar niet met een tv van een kilo of 30 achterop. Een half uur heen en een half uur terug. En om nou voor een kaduke afstandsbediening zo'n fietstocht te maken..
Op de stoeprand wordt hij overigens ook verwijderd ;)
In NL kan je inderdaad wel je oude tv/wasmachine/koelkast laten meenemen bij het bezorgen van een andere.
Daar komt het probleem gelijk om de hoek kijken. Je kan alleen tv<->tv swappen, koelkast<->koelkast.

Kleinere apparatuur lukt in de praktijk nooit. Je moet het oude inleveren bij het meenemen van je nieuwe.
De kans dat iemand z'n oude magnetron meesjouwt bij het kopen van een nieuwe is natuurlijk nihil. Dus gaat dat maar naar de grofvuil.
Ik begrijp het ook niet zo goed. Wat bedoelen ze precies met inleveren? De enige manier om van je oude apparaten af te komen (buiten verkopen, inruilen of winkel laten terugnemen) is hier inleveren bij de milieustraat (laten ophalen kan ook). De milieustraat heeft een aparte afdeling voor apparaten, dus ik neem toch aan dat die dan gerecycled worden?

Misschien zijn Nederlandsers wel knijperiger dan Noren en gebruiken we die oude apparaten nog gewoon in de slaapkamer o.i.d.
Hier heb je een goed punt. Ik snap de cijfers ook niet helemaal. Als lichtend voorbeeld wordt Noorwegen genoemd waarbij 29 kilo per inwoner (per jaar?) wordt ingezameld en dat wij er in Nederland met 8 kilo maar mager tegen af steken. Maar als die 8 kilo al 45% van al ons electronisch afval is, kunnen we maar maximaal een kilotje of 18 pipj aan afval recyclen en dan zitten we al aan de 100%. Dus waar gaat dit artikel over. Krijgt WeCycle te weinig grondstoffen binnen of zo en willen ze dat we onze 2dehands apparatuur niet meer op Marktplaats zetten of verkopen tijdens de Koninginnedag markt? Voor mij is de apparatuur die kapot is een gewilde bron van elektronische onderdelen voor mijn radio-amateur hobby. De apparatuur die heel is en er goed uitziet en die ik niet nodig heb gaat Marktplaats op en sommige dingen bewaar ik voor nostalgische redenen (mijn eerste laptop, een Digital Hinote 2000, mijn Creative DAP audio Jukebox... dat soort dingen).

Liever apparatuur een tweede leven geven (of zelfs onderdelen daaruit als het niet meer te repareren is) dan gedachteloos inleveren bij een Recycle punt.
Anoniem: 408059 @jiriw3 september 2012 11:04
Volgens mij belandt nog altijd een groot deel van het elektronisch afval in Nederland uiteindelijk op een Afrikaanse vuilnisbelt waar kinderen het alsnog recyclen. Ik denk dat het probleem niet bij de consument ligt, maar bij de keten erachter, nadat het product is ingeleverd. Als daar te weinig van gerecycled wordt, dan vind ik het redelijk logisch dat we de Europese doelstelling niet halen.

Nederland is wat betreft duurzaamheid een treurige achterhoede-speler...
Nederland is wat betreft duurzaamheid een treurige achterhoede-speler...
Schuld van de VVD, CDA en PVV die alledrie absoluut niks met het milieu hebben.
Een stem op één van die drie partijen is een stem voor de afgrond van onze aarde.
Niet om te Troll-baiten, maar ik denk dat je dan niet inziet hoe lang dit probleem al speelt en op welke wijze derde Wereld Landen ook dit soort afval naar zich toe trekken om ook maar op enige wijze geld te verkrijgen. 3 Partijen die een korte tijd hebben geregeerd en (bij mijn weten en na wat naspeur werk) ook geen negatief beleid hebben gemaakt in deze verwijten dat ze de duivel zijn is mijns insziens een beetje kortzichtig.
Vast links gedachtegoed, die houden van korte termijn oplossingen en lekker vooruit schuiven. En vooral wijzen naar anderen :D
Voor grote apparaten komt het inderdaad wel goed, maar de meeste kleine electronica past gewoon in de afvalbak natuurlijk. Oude videokaart, harde schijf, geheugen, kapotte staafmixer, mobiele telefoon, adapters, digitale SD TV-ontvanger... Wat doe jij ermee? :)

Bij mij ligt het allemaal maar ergens, wachtend tot ik er een keer mee naar het grofvuil rijd. Nog beter voor het milieu is natuurlijk het op markplaats zetten, dan krijgt het een tweede leven en houd je er nog wat aan over ook.

[Reactie gewijzigd door Grauw op 23 juli 2024 11:09]

En dat terwijl de kleine spullen juist procentueel de meeste waardevolle materialen bevatten. Bijvoorbeeld de contactpunten op bijna elke PCI/AGP/PCIe kaart hebben een hele dunnen goud coating of legering, tegen roest en goede signaaloverdracht. Ook zijn alle banen op de print van koper. Nu is 1 zo'n kaartje niets maar een hele berg toch erg interessant!
Anoniem: 26447 @Jaco693 september 2012 15:46
Andere mogelijkheden zijn hier niet, ophalen doet men niet, moet je bellen en als het alleen voor jou is 40 euro betalen, naar de stort moet je betalen, je verwijderingsbijdrage is alleen een vetpotje voor de managers.Grof vuil mag hier maar 1 m3 per jaar zijn anders betaal je 75 euro per m3 elke keer. Ik heb geen auto en de stort ligt 12 kilometer verder weg, zou niet weten hoe ik daar moet komen, dus dump ik het bij het vuilnis in de container en daar wordt het elke week weg gehaald. Hier wordt ook door die vreemde instelling van de Gemeente tonnen koelkasten en andere shit in het recreatiegebied gestort in de nacht, want men wil wel komen ophalen als je maar genoeg betaalt, terwijl de reinigingsrechten tot de hoogste van het land behoren in deze streek, vraag ook niet om een chemocar in deze gemeente want die is er niet, te duur volgens de heren van de gemeenteraad waar de VVD en CDA 80% vertegenwoordigd is. :(
Dus gaat dat maar naar de grofvuil
onze grofvuil ophaaldienst, is echter ook recycle-centrum. Dus met die actie wordt de electronica alsnog recycled.

Maar als ze denken dat ik m'n oude Sun en SGI meuk ga inleveren: think again! ;)
Wij heben schijnbaar een buurtrecycle-centrum. 90% van de grofvuil hier wordt binnen een paar uur opgehaald door de buurtrecyclers ;)

Een aantal processen zal eigenlijk beter moeten verlopen. Als je de grofvuilafspraak maakt, moet eigenlijk de kringloopwinkel gelijk in actie komen om eerst de bruikbare dingen mee te nemen, en daarna pas de grofvuilophalers.
Of de grofvuilophalers moeten het grofvuil ook sorteren en evt. beschikbaar stellen voor een kringloopwinkel (of zelf een kringloopwinkel starten)
Voor mensen als jij en ik is het enorm logisch dat dat de correcte manier zou zijn om dit zo te laten verlopen. Immers is hergebruik via een kringloopwinkel geen afval. Dit scheelt (voorlopig) de benodigde energie voor recycling of materiaal op de afvalberg.

De "politieke realiteit" is echter anders. Om ons economische systeem in stand te houden moet het als maar groeien. Zonder groei valt het in elkaar. We zijn zo geobsedeerd door groei dat we de term "negatieve groei" hebben uitgevonden. "Het systeem" is dus niet gebaat bij kringloopwinkels of kwaliteitsspullen die lang mee gaan.
Jouw verhaal klopt niet helemaal. Een modernere TV verbruikt veel minder energie dan een wat oudere TV. Dus er wordt veel energie bespaard aan de verbruik kant. Tevens kan de hergebruik sector ook groeien. Die groei is ook groei.
Anoniem: 131162 @RoyD3 september 2012 12:39
Echter is bij erg veel producten de energie voor het fabriceren vaak vele malen hoger dan het verbruik bij gebruik. Dan kun je beter een oude blijven gebruiken.
als je naar een vuilstort gaat zie je gewoon nieuwe desktops liggen, gemiddel 4-5 bovengemiddelde systemen en een stuk of 30 p4/p3 systemen.
even de ventilator ontstoffen en/of een andere zekering in de voeding en het spul loopt prima, maar het is natuurlijk veel intressanter alles naar afrika of china te sturen, alle gronstoffen eruit laten smelten ( goed voor het mileu ook)
om dan weer nieuwe hardware te laten maken... (heb er meerdere malen een paar meegenomen en gemaakt)

computersystemen gaan niet vaak compleet stuk, het is vaak 1 onderdeel of zelfs niet eens; het systeem moet even ontstoft worden (oververhitting/uitvallen van het systeem)
of soms alleen even opnieuw geinstalleerd worden.

mijn oude electronica gaat gewoon met het huisvuil de ton in, lijkt me mileubewuster dan eerst verschepen naar ghana om het daar te verbranden.
Ik zie bij het woord recycling alleen maar verarming. Het restproduct heeft nog een waarde maar de consument krijgt de restwaarde niet. Afval is een grondstof geworden en zolang mensen die dit produceren niet betaald krijgen voor de grondstof en afvalbedrijven rijk worden weiger ik om efficient met afval om te gaan zodat deze bedrijven meer winst kunnen maken.

^^ Dit is puur op economie gebaseerd. Recyclen is diefstal van je eigen portemonee in het huidige stelsel. Als je de natuurlijke aspecten erbij rekent is minder afval natuurlijk beter voor het milieu maar is dat het waard om je economisch te laten uitkleden in een cultuur waar geld het belangrijkste goed is. En hier bedoel ik dus alles mee en niet alleen wit/bruingoed. Zelfs de as van verbrand afval word tegenwoordig voor groot geld verkocht aan een bedrijf die de restmetalen eruit haalt. (Voor geinteresseerden "Inashco"). Zolang je geen geld krijgt voor je spullen kun je dus beter blijven zitten op je afval (lees geld).
Ze kunnen er alleen wat aan verdienen omdat ze het in grote getale krijgen aangeleverd. Je kunt ook spijkers gaan zoeken op straat en als je een container vol hebt, kun je daar vast wel een leuk bedragje voor krijgen bij een metaalhandel.

Je kunt ook al je afval bewaren en zelf trachten te verkopen. Ik wens je veel succes, ik hou die troep liever buiten de deur. Naast dat je veel kosten hebt voor opslag van alle troep, schoonmaak, sorteren, verpakkingsmaterialen en dergelijke, heb je er veel werk aan en krijg je uiteindelijk ook nog een slechte prijs omdat je de afspraken en het volume niet hebt.

Noem je iemand ook een dief van je eigen portomonnee als je de spaarzegels op de Douwe Egberts verpakkingen weggooid? Dat heeft per slot van rekening een waarde... als je het echter gaat omrekenen naar een uurloon voor de tijd die het kost om de dingen uit te knippen wordt je acuut depressief, zelfs een kind van 4 jaar oud zou daar zijn neus voor ophalen.

Ik ben al lang blij dat de gemeente mij een betaalbare manier aanbiedt op van mijn huisvuil, kapot meubilair en kapotte elektronica af te komen.
Helemaal gelijk. Als mijn afval zo waardevol is, waarom moet ik er dan voor betalen om er vanaf te komen? En krijg ik er niets voor?

Gelukkig kun je hier in Utrecht redelijk onbeperkt, zonder kosten, je afval wegbrengen.
Daarom wordt ik ook zo moe van dat geklaag van die recycle-clubjes die via de politieke lobby iedereen heffingen wil laten betalen. Ze willen je keer op keer doen geloven dat afval nu eenmaal geld kost. Dat is slechts (relatief) korte tijd zo geweest. Héél vroeger in de tijd van mijn oma haar oma, kwamen er allerlei lieden langs de deur die maar wat graag betaalden om je oude botjes (werd lijm van gemaakt) of schillen (voor de varkens) te mogen meenemen.
We zijn zo gehersenspoeld dat we inmiddels echt geloven dat we voor het verwijderen van afval moeten betalen. Ik wil betaald worden, als blijkt dat het waardevol spul is. Maar wie lobby't daarvoor?
Een tv van 200W die elke avond 3 uur aanstaat gebruikt ongeveer 200kWh per jaar. Stel die tv gaat 10 jaar mee dan verbruikt deze dus zo'n 2MWh. Dat is ongeveer voor 400 Euro aan stroom. Ik ken tv's die goedkoper zijn dan dat dus ik betwijfel of de fabrikage daarvan dan meer energie gekost heeft.

Nou heb ik hier de consumentenprijs voor energie in nl. gebruikt. Het kan best zijn dat het voor de fabrikant wel uit kan. Ook zal een groot deel van de energie gaan zitten in transport van alle onderdelen en het eindproduct. Dus uiteindelijk kan je best gelijk hebben.
Vroeger vaak genoeg acties geweest dat je bij inlevering van oude apparaat een bepaalde korting kreeg. Je wil niet weten hoe graag mensen met apparaten als een magnetron of oude CRT televisie wilden sjouwen... 8)7
Als aanvullingen op wat hierboven staat:

de ondernemer die jouw een nieuwe koelkast/TV/wasmachine verkoopt is verplicht (!) je oude koelkast/TV/wasmachine in te nemen. Daar betaal je tevens de verwijderingsbijdrage voor. Echter, nergens staat beschreven wat die ondernemer er vervolgens mee moet doen. Mijn broer (ooit filiaalmanager van een retailketen) hield er een aardig handeltje aan over met goed werkende tweedehands electronica.

In Nederland zijn verder naast de glasbakken, papiercontainers, kledingcontainers en plasticcontainers tegenwoordig ook electronicabakken. Hierin kan alles met een stekker worden ingeleverd.

De inleverpunten bij de afvaldepots zijn soms verbonden aan een tweedehands-kringloopzaak, maar dat is niet altijd het geval.
Mijn broer (ooit filiaalmanager van een retailketen) hield er een aardig handeltje aan over met goed werkende tweedehands electronica.
Dat is toch alleen maar goed? Hoe langer een apparaat wordt gebruikt, hoe efficienter de energie die is besteed om het te fabriceren, wordt benut. Prima voor het milieu, alleen wat minder voor de economie...

Vaak zijn apparaten prima te repareren, maar willen mensen sowieso al een nieuwe. Als er dan een kleinigheidje stuk gaat, dan zetten ze 'm aan de straat.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 23 juli 2024 11:09]

Afgezien van het feit dat een winkel(keten) ook vergoedt wordt bij het inleveren van oud materiaal voor recyclage.

En zijn broer dus mogelijk de keten aan het bestelen is.
(Als die de praktijk toestaan, geen probleem natuurlijk)
Waarschijnlijk heb je nog nooit wat ingeleverd... Het is namelijk al gratis om afgedankte electronica in te leveren.. Iets nieuws kopen is niet nodig.
Dat is wel degelijk wat de wet voorschrift. Winkeliers zijn niet verplicht om apparaten te accepteren als je geen nieuwe koopt.
Nou, als ik het los heb gelaten is het niet meer van mij. Knappe uitbater die het mij dan nog terug opdringt.
Klopt, batterijen inleveren is hier volgens mij redelijk ingeburgerd.

Afgedankte elektronica kan (vaak, afhankelijk van de gemeente) ook gratis worden ingeleverd bij een milieustraat. (of containerpark zoals jij dit noemt)

Ook betalen Nederlanders bij aankoop van elektronica (verplicht) een verwijderingsbijdrage. Dit betekend dat de consument bij aankoop van een apparaat gratis het oude apparaat terug mogen leveren. (dit is een recht)

Volgens de wiki heet dit trouwens in België: recupelbijdrage.
Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Verwijderingsbijdrage

Edit: twee keer betalen in 1 zin....

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 23 juli 2024 11:09]

Ja inderdaad, kan je oude apparaten niet al inleveren? Die verwijderingsbijdrage betaal je ten slotte al bij de aankoop. Of gaat die bijdrage naar de gemeente waarmee ze de milieustraat betalen?
De kringloopwinkel is ook kieskeurig.
Als je er met een aanhangwagen vol goede spullen heen gaat, kiezen ze er een paar dingen uit en de rest mag je alsnog naar de milieustraat brengen.
Je hoeft er niet aan te komen met een TV met beeldbuis, die is niet modern genoeg en niet verkoopbaar.
De kringloopwinkel hier in Veldhoven zegt dat ze alles moeten (ja moeten) aannemen wat een stekker heeft en nog werkt. Lijkt me ook niet meer dan logisch.
Dat is denk ik ook een verschil met Belgie. Bij mijn oude werkgever kreeg je een huis in Brussel inclusief meubilair. Op het moment dat je wilde verhuizen (naar een ander land), belde je gewoon de kringloop op. Die kwam de gehele inboedel ophalen. Moest natuurlijk wel schoon en werkend zijn. Alles ging gewoon zonder morren mee, van potloodjes, bloempotten, tafels tot tv.
In Nederland zijn de kringloopwinkels tegenwoordig gewoon zeer commercieel ingesteld. En die nemen volgens mij daarom niet de tijd om ook aan (service) recyclage te doen.
En Nederlanders consumeren ook gewoon een stuk meer. Een jaren 80 interieur met degelijke meubelen is in Belgie gewoon normaal. In Nederland zie je dat gewoon niet meer. Kamers worden elke 4-5 jaar vernieuwd. In Zwitserland zie je ook dat mensen tot aan hun dood met de meubelen doen die ze bij hun trouw hebben gekregen.

En verder eens met Wulfklaue, ik heb in Brussel ook geen auto. OV is hier perfect (zolang men niet staakt). Maar je spulletjes wegbrengen is dan onmogelijk. Gemeentes overwegen nu om 1 keer in de 2 maand een ophaal service te starten.
Goed dat je noemt dat je een oud apparaat naar een kringloop winkel brengt. Echter mijn ervaring (als kringloopmedewerker) is dat het overgrote deel van de apparaten defect worden ingeleverd. Dit is gaat het principe van een kringloop voorbij en gaat het meer de functie van alternatief milieupark vervullen.

Uiteraard zijn we blij als mensen spullen komen brengen, echter de huidige fatsoensnormen worden steeds minder. Steeds vaker stuiten we op onbegrip, wanneer mensen bijvoorbeeld een oud koffiezet apparaat inleveren waar de koffie van 3 jaar terug nog in staat. (Je gelooft het misschien niet, maar dit is eerder de regel dan de uitzondering). Daarnaast met de huidige digitale apparatuur zijn mogelijke reparatie werkzaamheden en diagnoses met slecht functionerende onderdelen lastiger te stellen. Met uiteenlopende reacties van: "Je krijgt het toch en je ziet het zelf maar schoon te maken." tot minder beschaafde reacties ben ik toch van mening dat het gros van apparaten toch beter bestemd zijn voor WeCycle.
Reperatie wordt ook nooit gedaan, heb een 5 jaar oud scherm enigste wat nodig is zijn onderdelen minder dan 1 euro.

Maar niemand zal het normaal weg aanbieden voor reperatie.
Het Repair Cafe is anders aardig in opmars. Zijn vrijwilligers die eens in de x weken allerhande dingen repareren. Inmiddels op steeds meer plekken in Nederland. Erg goed initiatief als je het mij vraagt. Zie http://repaircafe.nl/
Geef mensen de verwijderingsbijdrage terug als het apparaat wordt ingeleverd, dat is een veel positievere benadering dan een boete en dat maakt dat mensen er positiever tegenover staan..
De verwijderingsbijdrage is juist bedoeld om de oude apparatuur te recyclen, dus als je die teruggeeft kun je niet meer recyclen. En statiegeld op je nieuwe TV? Dat zie ik niet zo snel gebeuren.

Dat het gemakkelijker gemaakt moet worden ben ik wel met je eens. Voor kleine electronica die ook in de duobak past gaat niemand een half uur in de rij staan bij de gemeentewerf. Spijtig, maar realiteit.
Volgens mij was het potje voor recyclen dat gevuld werd door de verwijderingsbijdrage toch veel te vol? Dus begin maar met die actie zou ik zo zeggen :)
Inderdaad, soort statiegeld idee, dat werkt ook al tijden goed.
Anoniem: 370671 3 september 2012 09:19
als ik mijn oude nog werkende HTC Legend bij een "groen" bedrijf inlever krijg ik maar 16 euro terug, als ze nou korting kunnen geven op een nieuwe telefoon zou er heel wat meer mensen interesseren.
Dan bied je hem aan op V&A, misschien maak je er wel een medetweaker blij mee voor een paar tientjes....
Als hij nog werkt, moet je hem eigenlijk niet wegdoen, maar verder blijven gebruiken. Dat is het beste voor het milieu.
Maar dat is tegelijkertijd dodelijk voor de economie.
Maar dat is tegelijkertijd dodelijk voor de economie.
Zo lusten we er natuurlijk ook nog wel een paar. Is de crisis nu echt veroorzaakt doordat de de consumenten niet elk jaar een nieuwe televisie, nieuwe auto en een nieuw huis kopen?
ik gebruik hem nog als wekker en als ik een kleine 3,2" telefoon mee wilt nemen, gewoon sims verwisselen en hij doet het. mn ipod touch is onbetrouwbaar als wekker, soms doet ie het wel en soms niet.
Denk dat je verschiet hoeveel elektronica bij mensen op zolder rondzwerft.
Geef ze eens ongelijk, waarom gratis je spullen die je duur betaald hebt weggeven...

Heb enkel mijn plasma tv (hd ready) goedkoop weggedaan omdat een kennis van mij niet had geld had om een nieuwe te kopen. We gebruikten hem nooit (stond op de slaapkamer) en nu heb ik er nog wat geld van terug.
Anders was ook die gewoon blijven staan als stofvanger...
Ik heb hier nog een Mac IIsi staan met toebehoren en portrait monitor, in perfect werkende staat. 20 jaar geleden is die ooit voor veel geld gekocht, maar wat moet je er nu nog mee? Ik maak er liever een verzamelaar blij mee dan dat ik hem hier laat verstoffen.
Een bulkige tv wil je wel kwijt, dat kost toch ruimte op je zolder. Voor al die kleine reut zoals ouwe diskmans, pda's, telefoons, etc gaat dat echter niet op. Het kleine prijsje dat je er voor vangt op marktplaats is de moeite niet waard, en gratis weggeven of weggooien? Tsja, wellicht gebruik je het ooit nog eens.
Waarom gratis weggeven? Je kunt het toch ook verkopen? Marktplaats bijvoorbeeld werkt best goed.
En anders staat het toch maar stof te happen op zolder. Dan heeft niemand er wat aan. Eerlij gezegd kun je het dan nog beter gratis weggeven aan iemand er wel blij mee is.
Een deel beland ook op de kringloop, waar mensen het voor weinig kopen om toch betaalbaar een simpele oldschool computer samen te kunnen stellen. Misschien is het handiger om daar je oude meuk kwijt te kunnen zodat de minder bedeelde voor minder geld toch kan computeren.
Welnee, de meeste oude meuk wil men daar niet eens hebben! Heb afgelopen jaar getracht daar een batch op zich nog prima functionerende spullen te slijten maar men wil het gewoon niet hebben. De minder bedeelden willen kennelijk geen 15"TFT'tjes van een A-merk. Zo denken de 'kringloopboeren' althans.

Dan maar (keurig gescheiden) bij het grof vuil. Zo werkt Nederland anno 2012.
Welnee, de meeste oude meuk wil men daar niet eens hebben! Heb afgelopen jaar getracht daar een batch op zich nog prima functionerende spullen te slijten maar men wil het gewoon niet hebben. De minder bedeelden willen kennelijk geen 15"TFT'tjes van een A-merk. Zo denken de 'kringloopboeren' althans.
Er zijn landen in (Oost)EU waar ze door ons afgedankte electronica meuk wel willen hebben.Projecten genoeg
http://www.oosteuropazending.com/cms/index.php?id=337

Liever dat dan dat de directie van WeCYCLE in San Tropez aan het strand zit van het geld dat hij ving van het goud van mijn PC(kaarten)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2024 11:09]

WeCare is NIET WeCycle voor zover ik weet....
@Nozem1959 Recyclage lijkt voor hen maar bijzaak te zijn. Het gaat hen er meer om om zieltjes te winnen. Het is niet toevallig dat ze naar kansloze gebieden trekken. Goede hardware kunnen ze immers ook dichter bij huis goed kwijt met een beetje inzet. Deelnemers/Evangelisten moeten zelfs betalen om mee te mogen doen.
@Nozem1959 Recyclage lijkt voor hen maar bijzaak te zijn. Het gaat hen er meer om om zieltjes te winnen. Het is niet toevallig dat ze naar kansloze gebieden trekken. Goede hardware kunnen ze immers ook dichter bij huis goed kwijt met een beetje inzet. Deelnemers/Evangelisten moeten zelfs betalen om mee te mogen doen.
Eigenlijk zeg je dus dat ze de boel belazeren? Nahja.Dat doet Brussel ook ;)
Zonder gein. Er zijn ook particulieren initiatieven richting Oostblok.Je moet ook weer niet TE wantrouwend zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2024 11:09]

lol dan heb je toch het verkeerde kringloop bedrijf, hier in dordrecht verkoopt de kringloop zelfs grotendeels nog crt's. hoewel dat wel een sociaale variant is en dus niet uitbetaald aan de 'verstrekker van de spullen' - maar dan nog...

die 15inc tfttjes had je ook prima hier op tnet of op marktplaats kunnen zetten, en het bedrag doneren aan iets goeds ... goedwerkende apperatuur laten recyclen is nog steeds enerm zonde van de energie. omsmelten kost nog steeds en er gaat nog steeds veel verloren....
Bij onze gemeentewerf staat naast de afvalcontainers een container van de lokale kringloopwinkel (De ene werf die van de emmaus en de andere die van de arm, die verdelen dat netjes), en alles wat nog bruikbaar is zetten we daarin. Hun eerste stap is uiteraard ter plekke hun wagen doorlopen en alles wat ze niet zint alsnog in de gewone containers mikken, maar dat valt dan idd onder "dat zoeken ze zelf maar uit".
Dit statement was natuurlijk te verwachten, de industrie is het m.i. niet te doen om het millieu, maar de alsmaar stijgende grondstofprijzen maken het tegenwoordig wel heel antrekkelijk om apparaten te ontmantelen en met name de metalen hieruit te winnen.

Ik vind het ergens toch wel een schande. Het is bijna een oproep tot het wegmietteren van apparatuur. Want is het daadwerkelijk hier zo erg? Ik kan me voorstellen dat veel spul gewoon op zolder ligt, doorgeschoven wordt naar externen, export naar het buitenland etc. Daarbij consumeren mensen nu meer dan in het verleden. Waar mensen vroeger 1 tv hadden hebben ze er nu 3. Is hier wel voor gecorrigeerd? Tevens, wanneer de cijfers daarwerkelijk zo slecht zouden zijn, waarom zien we dan zo weinig zwerfvuil op straat? Waar anders dan de millieustraat zou de consument de afgedankte 32 inch breedbeeld crt moeten dumpen, in de lokale gracht? Als duiker heb ik ben ik er nog geen een tegengekomen ;). Ik vraag het me af. Ik vermoed eerder grote belangen van de industrie, want 1) bij inleveren moet de consument nu sowieso een nieuw apparaat kopen, 2) de industrie verdient een leuk zakcentje extra bij de verkoop van een apparaat. Vergeet ook niet dat de industrie zelf na recycling alsnog veel 'rommel' overhoudt. Tuurlijk sommige apparaten raken gewoon obsolete, maar de beste manier van recyclen is herstel en hergebruik. Mensen zouden hiertoe aangemoedigd moeten worden ipv recycling in de huidige vorm waarbij alleen grondstoffen teruggewonnen worden, maar zoals altijd, it is all about the money.

Terzijde, ik weet het, vaak is het economisch onrendabel, maar het is best een schande dat zoveel apparatuur, dat in essentie vaak prima te herstellen is, zomaar weggemieterd wordt. Als ik soms zie wat er allemaal bij de millieustraat ligt, dan beginnen mijn handen toch wel te jeuken.

[Reactie gewijzigd door PA4MW op 23 juli 2024 11:09]

Ik denk dat je hier een punt hebt.
De grondstoffen worden steeds duurder, dus er wordt op de ingeleverde zaken flink verdient.Kassa !!
Wij als consumenten betalen daaroverheen ook nog eens de verwijderings bijdrage, kassa kassa ..
En alsof dat niet genoeg is, moet ik ook nog een 30 km rijden om een afgedankte citruspers weg te brengen...( a 27 eurocent per/km ) .Kassa Kassa Kassa..

Zou het niet veel logischer zijn dat, als we wat weg brengen naar de milieustaat, daar meteen een soort van statiegeld terug krijgen? De gemeente op haar beurt, kan de zaken weer door verkopen aan de recycle bedrijven, (die hier best geld voor over hebben).

Dezelfde citruspers terug brengen naar de winkel waar je hem hebt gekocht…lijkt me geen optie. Als ik de stad in ga, dan hou ik ervan om eerst wat rond te lopen, en winkels te bekijken. Ik zie mezelf niet de hele dag met zo’n citruspers onder de arm rond sjouwen.
Die verdwijnt gewoon in de bekende grijze container..

Het is niet voor niks, dat de verwijderings bijdrage eigenlijk wel kan worden opgeheven, er zit namelijk voor de komende 10 jaar genoeg geld in de pot.
Bron:
http://www.deondernemer.n...rage-wordt-opgeheven.html
Waar anders dan de millieustraat zou de consument de afgedankte 32 inch breedbeeld crt moeten dumpen,
Op de stoeprand. Wedden dat hij de volgende ochtend weg is.? De stoeprand is trouwens al ver voor zo'n zwaar ding.
Of doe zoals ik, koop pas iets nieuws als je bijvoorbeeld het oude pas hebt verkocht. Meeste van mijn electronica krijgt een 2de leven. Kijk dat het aan mijn eisen niet meer voldoet wil niet zeggen dat een ander er niets mee kan.
Maak van de verwijderingsbijdrage een statiegeld. Eventueel minus 20% vanwege kosten. Het zal van 45% naar wellicht 95% gaan. Of het ooit zal gebeuren, vrees van niet http://www.nrc.nl/nieuws/...nt-tweede-kamer-stemt-in/
Valt wel mee.
Mensen vergeten dat ze op het apparaat van 4 jaar oud nog geld terugkrijgen en zullen er niet meer de moeite voor doen.
Waarom niet apart gekleurde vuilniszakken voor verschillend soorten afval?
Kan het recycle-centrum het makkelijk scheiden en kan het allemaal tegelijk opgehaald worden.
Edit: ok, dan moeten de zakken niet kapot geplet worden in de ophaalwagen.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 11:09]

Omdat grote delen van het land al ruim 15 jaar geen vuilniszakken meer gebruikt?

Omdat het allemaal tegelijk inzamelen niet werkt, want je gaat daarbij voorbij aan het feit dat juist steeds vaker met rolcontainers wordt gewerkt omdat die zakken steeds scheuren?

Omdat ophaalwagens over het algemeen met persinstallaties zijn uitgerust om niet tien keer dezelfde route te moeten rijden?
Anoniem: 192473 3 september 2012 10:32
Een vegoeding ga je echt niet krijgen, aangezien het milieu op de 2e plek staat. De voornaamste reden zijn de grondstoffen die erin zitten, die zijn geld waard aangezien de prijzen van grondstoffen alleen maar hoger worden.

Je kunt beter je oude apparatuur verkopen op marktplaats of naar een kringloop brengen, er zijn genoeg mensen die heel blij zijn met jouw "oude" apparatuur. Ook verdien je dan zelf geld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.