De Nederlandse vereniging Verwijdering Metalektro Producten verwerpt de stelling van de Raad van de Nederlandse Detailhandel dat afschaffing van de verwijderingsbijdrage mogelijk is. Ook zou de genoemde kasreserve niet kloppen.
Afgelopen weekend sprak de Raad Nederlandse Detailhandel zich uit voor het afschaffen van de verwijderingsbijdrage die bij elektrische apparaten moet worden betaald. Volgens de brancheorganisatie zouden de diverse productstichtingen die verantwoordelijk zijn voor de milieuvriendelijke verwerking van elektronisch afval samen meer dan 300 miljoen euro in kas hebben. Dit bedrag zou ruim voldoende zijn om de komende tien jaar elektrische apparaten in te zamelen en te recyclen.
De NVMP spreekt dit tegen. Volgens de organisatie gaat het om reserves van in totaal 220 miljoen in plaats van 300 miljoen euro. Dit bedrag zou nodig zijn voor het verwerken van de 'historische voorraad' elektronische apparaten die sinds de invoering van de verwijderingsbijdrage in 1999 is opgebouwd. Bovendien stelt de NVMP dat het de buffer van 220 miljoen euro tot 2020 afbouwt en dat het daarbij wordt gecontroleerd door het ministerie van VROM en accountants. Ook zouden de gegevens via jaarverslagen publiekelijk zijn te controleren.
Voor de toekomst zou de verwijderingsbijdrage nog steeds nodig zijn omdat 'verantwoorde recycling meer kost dan het oplevert', zo stelt de branchevereniging. Daarnaast zou de heffing aan consumenten duidelijk maken dat het recyclen geld kost en zou het aantal elektronische apparaten dat wordt aangeboden naar verwachting verder groeien.