Europa recyclede in 2012 slechts een derde van zijn elektronisch afval volgens de Europese richtlijnen. Grote hoeveelheden gebruikte telefoons, computers en televisies worden illegaal verhandeld of gedumpt, zo blijkt uit onderzoek verricht door de Verenigde Naties en Interpol.
Volgens het onderzoek wordt over het algemeen in Europa 35% van het elektronische afval op de juiste manier verwerkt. Zweden en Noorwegen voldoen nog het meest aan de voorschriften; die landen recyclen respectievelijk 85% en ruim 75%. Roemenië, Spanje en Cyprus zitten onder de 20%. De doelstelling is 85%.
In Nederland ligt dat cijfer op 32%, min of meer op het gemiddelde. Ongeveer 10% gaat hier gewoon bij het vuilnis, 30% wordt gerecycled maar niet volgens voorschriften, 10% wordt geëxporteerd en van 15% is niet bekend wat ermee gebeurt. België staat er beter voor; daar wordt iets meer dan 50% op de juiste manier gerecycled, minder dan 10% gaat op de vuilnishoop, iets meer dan 10% wordt gerecycled maar niet volgens voorschriften, 3% wordt geëxporteerd en een kleine 25% heeft een onbekende bestemming. De cijfers gaan over 2012.
Onder recycling maar niet onder voorschriften, verstaat het onderzoek dat het elektronische afval meegerecycled wordt met ander schrootmetaal.
Onder elektronisch afval wordt alles verstaan met een stekker of een accu, en met de juiste verwerking wordt bedoeld een recyclingproces waarbij waardevolle grondstoffen als goud en zilver herwonnen worden, en gevaarlijke stoffen als lood en kwik juist niet vrijkomen. Tegenover Reuters stelt Jaco Huisman, coördinator van het onderzoek, dat recyclingcentra tot 1,7 miljard euro mislopen doordat waardevolle materialen en grondstoffen uit oude apparaten worden gestolen. In totaal wordt 3,3 miljoen ton van de 9,5 miljoen ton Europees elektonisch afval op de voorgeschreven manier gerecycled.
Het rapport roept onder andere op tot meer en betere voorlichting, een verbod op contante transacties bij het verhandelen van schroot, en een algehele verbetering van de recycling-infrastructuur.