Start-up Nerdalize is samen met energieleverancier Eneco een proef begonnen om bij vijf huishoudens een 'serververwarming' in de woonkamer te plaatsen. Nerdalize laat de eRadiator rekenen, waarbij de woning 'gratis' wordt verwarmd.
De eerste serververwarming is opgehangen in een woning in Nieuwpoort. De hardware is ontwikkeld door de start-up Nerdalize. Het verwarmingssysteem, waarvan de behuizing door een designbureau is ontwikkeld, gebruikt de restwarmte van een aantal Xeon-processors om de directe omgeving te verwarmen. De installatie zou circa 1kW aan vermogen leveren; volgens Eneco en Nerdalize voldoende om een huiskamer te verwarmen. Het serverontwerp bevat verder geen ventilators. De hardware, waarover het bedrijf verder weinig wil loslaten, wordt passief gekoeld.
Nerdalize betaalt voor de eindgebruiker de kosten van de verstookte elektriciteit, waarbij het bedrijf de groene stroom bij Eneco afneemt. Eneco stelt dat een gemiddeld huishouden naar verwachting jaarlijks vierhonderd euro op zijn gasrekening kan besparen. De proef bij vijf huishoudens, die circa negen maanden gaat duren, moet meer inzicht geven in de daadwerkelijk te behalen besparingen.
De aanwezige rekenkracht in het eRadiator-systeem wordt via internet aan een clouddienst gekoppeld. Nerdalize verkoopt deze decentraal verdeelde rekenkracht aan bedrijven en onderzoeksinstituten. De start-up stelt dat het met deze opzet de kosten voor omvangrijke rekenprojecten met 30 tot 55 procent kan verlagen ten opzichte van aanbieders als Amazon en Google, daarbij verwijzend naar onderzoek van het Leiden Institute of Advanced Computing Science. De kostenbesparing wordt behaald doordat er geen fysiek datacenter meer gebouwd en beheerd hoeft te worden, inclusief de energievretende koelinstallaties. Daarnaast wordt de restwarmte niet alleen gebruikt voor rekenklussen, maar dus ook voor directe verwarming.
Met het huidige ontwerp van de eRadiator moet het verwarmingssysteem aan een buitenmuur gemonteerd worden. Zo kan in de zomer, als er geen verwarming nodig is, de restwarmte eenvoudig naar buiten worden afgevoerd. Nerdalize bekijkt samen met Eneco of er ook andere warmteafvoermethoden geschikt zijn. Een andere voorwaarde is dat woningen over een snelle internetverbinding beschikken, liefst glasvezel. Bij de vijf woningen waar de twee bedrijven nu tests uitvoeren, is dit het geval.
Nerdalize laat op zijn servers gevirtualiseerde rekenklussen draaien. Daarvoor gebruikt het Docker, een opensource-containersysteem dat het mogelijk maakt om gevirtualiseerde applicaties, mits noodzakelijk, razendsnel te verplaatsen. Naast het uitvoeren van commerciële rekenklussen wil de start-up niet-verkochte rekentijd besteden aan onder andere medische onderzoeken.
Eneco maakt bovendien bekend dat het een minderheidsaandeel heeft genomen in Nerdalize. Het energiebedrijf zegt veel potentie te zien in de eRadiator, terwijl Nerdalize heeft aangegeven dat het wil bekijken of zijn verwarmingsconcept op grotere schaal kan worden toegepast, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven.