Belgisch energiebedrijf gaat Franse slimme thermostaat leveren

Het Belgische energiebedrijf EDF Luminus gaat de slimme Philippe Starck-thermostaat van de Franse firma Netatmo aan zijn klanten verkopen. Verzamelde gegevens worden opgeslagen op servers van Netatmo, maar de data zou niet met anderen worden gedeeld.

De slimme thermostaat is volgens EDF Luminus in staat om een huis zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de mate van isolatie van een woning en de temperatuur buiten. Het apparaat is leverbaar in vijf kleurstellingen en bevat een lcd-scherm met een beschermende laag plexiglas.

Volgens EDF Luminus kan de slimme thermostaat verbinding leggen met internet via wifi. Er zijn apps beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone, maar het apparaat is dankzij een webapp ook te benaderen via een pc. Het energiebedrijf belooft dat de verzamelde gebruikersdata veilig op zijn servers wordt opgeslagen en niet met andere partijen wordt gedeeld.

De installatie van de thermostaat kost eenmalig 199 euro. Daarbij is installatie door een monteur inbegrepen. Er zijn geen abonnementskosten. In Nederland kost de thermostaat los 179 euro.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-09-2014 • 18:40

35 Linkedin

Submitter: flip75

Reacties (35)

35
33
18
6
0
13
Wijzig sortering
Deze thermostaat is overigens goed geschikt voor vloerverwarming en modulatie. Handig te weten :)

edit: I stand corrected; geen modulatie. (Ik weet niet waarom ik dit nu heb geschreven)

[Reactie gewijzigd door gitaarwerk op 25 september 2014 08:56]

Klinkt nu al beter dan de nest
Waarom beter je gegevens worden nog steeds opgeslagen. Nu bij een Frans bedrijf.

Nee we delen de info niet met 3den. Hoe lang nog, over 3 jaar andere voorwaarden, bedrijf wordt verkocht. Wat nu mooi klinkt kan over een paar jaar ineens ander klinken.

Daarnaast waarom moet die data worden opgeslagen ?
Psies daar dacht ik ook aan, waarom niet gewoon standalone. Even afgezien van de privacy, als de site offline of erger failliet is, of na een paar jaar wordt je product niet meer ondersteund.
Net zoiets met webradio's die je moet programmeren via de website van de leverancier. waarom niet gewoon rechtstreeks.
Hele domme vraag, maar waarom moet die data uberhaupt op een externe server opgeslagen worden?

Als ik op de pagina van EDF Luminus kijk, kan ik enkel het "Leerrijk energierapport" bedenken. Dus als ik dat nu niet wil, zou ik gewoon offline kunnen blijven?
Deze thermostaat gebruikt wifi. Hoewel niet het zelfde merk, lees ik dit verontrustend nieuws..

https://www.security.nl/p...ifi-thermostaat+Heatmiser
Dat artikel geeft precies aan hoe zeer er gerommeld wordt in ICT land. Ongetwijfeld valt iedereen over me heen, die serieus ICT'er is hier en oprecht meent dat hij probeert fouten te vermijden.

Maar wat voor ICT afdeling of R&D afdeling heeft dat bedrijf in godsnaam, als de boel zo slecht gericht is op beveiliging? Men rommelt er een pincode in, knoeit wat wifi in elkaar en je hebt een markt-klaar product!

Dan moet achteraf, zoals altijd, weer een update worden uitgebracht. Seriously? Je kunt niet van te voren al zien hoe lek die troep is? En dan ineens is er het besef dat er een internationale standaard moet komen. En dat had niet eerst gekund? Je levert onveilige troep aan consumenten voor pure smerige vieze winst en dan ineens is iedereen best bereid om over standaarden te praten?

Dit is precies wat er mis is in de ICT. Alles gaat achteraf, als het te laat is of als mensen al uitgebreid blootgesteld zijn aan allerhande risico's. Moet je eens met een auto proberen. Ja de kreukelzone bouwen we later wel in met een 'update'. Het gezond verstand in de auto-industrie bestaat niet in ICT. Of veel minder. Ja ja, je moet alles wel nuanceren want anders...
Omdat voor een auto alle problemen in kaart zijn gebracht... en hieromtrent richtlijnen/ verplichtingen zijn om te voorzien voor deze verkocht mogen worden.

Dit zou bij ICT ook moeten gebeuren maar tegen dat een richtlijn erdoor komt is het reeds verouderd en loopt men weeral achterop...

Je kan ICT gewoon niet vergelijken met een auto... bij een auto zie je wat er kan misgaan in de ICT merk je het pas als het al lang te laat is...


Maar laten we het nu toch vergelijken ICT en auto's...
Je geeft aan dat in ICT pas een probleem wordt opgelost als nadat het product uitkomt.
Wel hoeveel auto's zijn er de laatste 10 jaar niet teruggefloten omdat er ergens een probleem is ontdekt met de remmen?
Een totaal ander voorbeeld over hoe je ook kan bekijken de laatste 3 jaar is men bij auto’s aan het werken aan automatische afrem systemen. Alle auto's voor deze tijd zijn deze dan "lek" (zoals je het zo mooi aangeeft).


En dan komt dus nog het puntje waar het waarschijnlijk in ICT het meeste omdraait hoeveel tijd mag development gebruiken om de besturing van dit toestel te schrijven? Want wie wil er nu €€€ betalen voor een thermometer die wel iets meer kan dan een andere?

Ik begrijp waar je frustratie zit op ICT maar er is gewoon veel achtergrond en de meeste mensen malen er niet om of het van China komt...

*Edited some mistakes

[Reactie gewijzigd door 4aces op 25 september 2014 14:23]

Volgens deze website niet:
http://www.pdashop.be/pro.../netatmo-thermostaat.html

Geschikt voor vloerverwarming, maar niet modulerend via OpenTherm. Jammer, of hebben ze het hier mis op?
Zal eens navragen daar ;-)

Overigens is opentherm vaak niet via wifi zoals ik begrepen heb, kan het fout hebben. De ketels in NL die ik zelf ken, gebruiken opentherm via RF zoals Intergas. Zal het even uitzoeken

I stand corrected :) idd geen opentherm

[Reactie gewijzigd door gitaarwerk op 25 september 2014 08:56]

Via Wifi werkt dat nagenoeg bijna nooit denk ik. Bij mijn Bulex ThemaCondens heb ik een module in mijn ketel geplaatst die verbinding maakt met de thermostaat (Exacontrol E7 RB). Als ik mij niet vergis is dit ook RF.

Of zo'n slimme thermostaat zoveel meerwaarde zal hebben voor mij, daar ben ik nog niet uit. Ik zit met vloerverwarming en een modulerende ketel. Dus in de winter blijft mijn kamer best op temperatuur en regelen we dat manueel zelf af.
Deze thermostaat en bijvoorbeeld ook Nest ondersteunen het protocol OpenTherm niet. Hierdoor kan de thermostaat enkel zeggen aan of uit aan de CV.
Het OpenTherm protocol laat toe om op een slimme manier te communiceren met de ketel en bijvoorbeeld ook de watertemperatuur aan te passen volgens de buitentemperatuur enz...

De Thermosmart doet dit bijvoorbeeld wel.

http://tweakers.net/nieuw...-oktober-op-de-markt.htmlPersoonlijk vind ik dit een belangrijke factor in het kiezen van een thermostaat.
Dat helpt natuurlijk alleen als de ketel dat ook ondersteunt en voor zover ik weet ondersteunen de meeste huishoudketels dat niet.

Als je echter speciaal een ketel hebt gekozen omdat die een regeling heeft om harder/minder hard te branden, wil je natuurlijk ook wel een thermostaat die daar gebruik van maakt.
Anoniem: 551631
24 september 2014 19:17
Ik wil gewoon een slimme thermostaat die mijn gegevens bij zich houd.
desnoods moet ik hem weer oldfashion eens in de zoveel tijd updaten, maar ik wil gewoon niet dat het apparaat het internet op gaat.

is dat nou zo moeilijk?
Je zou natuurlijk de wifi verbinding kunnen verbreken. Ik weet niet in hoeverre dit je problemen op gaat leveren met EDF Luminus en of hij dan nog volledig functioneert..
Wat moet de fabrikant met gebruikersdata en waarom moet dat opgeslagen worden?
De energieleverancier, misschien, maar dat gaat meestal via gas of ouderwetse meters al.
Je kan ook zuinig leven ZONDER slimme meters.
Een beter zicht op het gebruiksprofiel van een groot aantal gebruikers kan van pas komen in het voorspellen van vraagpieken; dat komt zowel de netbeheerder, de gebruiker als de leverancier goed uit.

En ja, je kan zuinig leven zonder slimme thermostaten. De meeste mensen willen de (heel bescheiden) moeite die hen dat kost echter niet doen en voor hen is een slimme thermostaat een uitkomst.

Iedereen wilt graag het milieu en zijn portemonnee sparen, maar enkel als dat kan zonder merkbare verandering in het eigen gedrag.
Ik vraag me af hoe milieu, natuur en klimaat effecten 'afgregeld' worden met deze techniek.

Ik stel me zo voor dat als iemand zijn thermostaat van veraf kan bedienen, dit slecht is. Want men denkt 'ik wil thuis komen in een warm huis!' En hopla, de app er bij, de verwarming wordt aangezet terwijl je naar huis rijdt.

Het kan best wel eens zo uitpakken dat de besparing die je normaliter hebt doordat je de verwarming hoger zet als je de deur binnen loopt, teniet gedaan wordt door het gebruiksgemak en de zucht naar comfort.

Zo werd mijn broer altijd kwaad als ik de thermostaat op handmatig zette want dan ging de verwarming niet aan en was de huiskamer niet warm op het moment dat heerschap s'morgens naar beneden ging voor het ontbijt voor ie naar zijn werk moest.

Zo'n verwarming staat kwartieren lang te brullen gewoon omdat iemand niet even thuis kan komen (of weggaan) en even moet wachten voordat ie 'comfortabel' is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 25 september 2014 10:54]

voor zover ik begrijp worden de algoritmes extern opgeslagen en word daarop een custom programma ingeladen op jou thermo..
kortom eigenlijk oude thermostaat, daar kan je ook al uitgebreid tijden en dingen in instellen, het enige wat nieuw is dat je systeem herkent dat je er bent wanneer je wifi van je telefoon op het netwerk komt.

dus hij mag best in mijn netwerk actief zijn, maar wil zo'n ding alleen als hij stand-alone kan werken.
wat een verschrikkelijk lelijk ding.
De nest is anders ook geen juweeltje. Ken eigenlijk geen een mooie thermostaat
Honeywell heeft een aantal mooie slimme thermostaten, maar smaken verschillen natuurlijk...

http://lyric.honeywell.com/thermostat/
http://www.whoisanna.com/

Die is toch ook wel nice. Dit zet er inderdaad niet uit.
Is door Philipe Starck ontworpen. Kan me voorstellen dat niet iedereen 'm tof vind
Ik heb deze reeds een jaar in gebruik, onafhankelijk van energieleverancier, rechtstreeks aangekocht bij netatmo, eenvoudig te installeren en een leuk knap toestelletje om te zien staan in interieur. Ben er op alle vlakken zeer tevreden over. Ook de app is zeer gebruiksvriendelijk.
Ik ga er alvast eentje bestellen!

Je kan controleren of je huidige 'setup' compatibel is:
http://check.netatmo.com/...url=none&install_url=none

Ik was al een tijdje aan het rondkijken naar de mogelijkheden, maar bij deze weten we tenminste zeker dat het gaat werken - plus de plaatsing zit er gratis bij.
Belgisch (electrique de France) ;)
Een slimme thermostaat alleen dan komen de gegevens in Franse handen.
Wat een verbetering!
Doe mij toch maar gewoon de toon.
Mooi apparaat en duidelijk en krijgt steeds meer functies.
Ipad app is ook prachtig gemaakt.
Het is alleen zo jammer dat je afhankelijk bent van Eneco die over het algemeen best duur is qua energie prijzen.
en ook deze werkt op 1 plek, dus verwarmen andere ruimtes tegelijk, tenzij je je slaapkamers etc. altijd handmatig uit en en aan zet... deze week bij de aldi cv radiatorthermostaat voor 13euro per stuk... vorig jaar 4 gehaald, werkt prima naast de programmeerbare thermostaat in de woonkamer. ik ga met dit apparaat geen winst behalen schat ik in
Anoniem: 283165
25 september 2014 12:56
Niet intrappen, dit is weeral binnendringen in je privé, het houdt niet op die slinkse pogingen.
Altijd mooi verpakt, en met belofte's dat het zeer veilig zal zijn, en je gegevens die pakken we wel in hoor, zeer veilig natuurlijk.
Wat binnenshuis gebeurt valt nog altijd onder de wet op de prive sfeer, dus deze dingen komen er niet in, en misbruik van de aanwezige wifi is natuurlijk op voorhand ingebakken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee