Plugwise introduceert 'slimme' thermostaat Anna - update

De firma Plugwise heeft onder de naam Anna een 'slimme' thermostaat geïntroduceerd. De thermostaat is volgens de fabrikant zelflerend en gericht op energiebesparing. De Anna-thermostaat is voorlopig 'exclusief' voor klanten van de Nederlandse Energie Maatschappij te huur.

De Anna-thermostaat zal volgens Plugwise in de eerste maand na installatie pogen om de levensstijl van de bewoners te analyseren. Ook wordt rekening gehouden met het weer. Vervolgens stelt de thermostaat op basis van het gedrag een programma op. Er zijn drie profielen te kiezen die uiteenlopen van 'comfortabel' tot een zeer zuinige stand. Door middel van geofencing kan de Anna-thermostaat zich via de bijbehorende mobiele app desgewenst in- of uitschakelen. Ook is de thermostaat met de app in te stellen.

De thermostaat, die met zijn ronde vormgeving enigszins lijkt op de Nest, licht op als hij een opdracht heeft ontvangen. De Anna-thermostaat, die compatibel is met het OpenTherm-protocol, is volgens Plugwise een Nederlands product; het design en de werking van het apparaat zijn samen met de Nederlandse Energie Maatschappij ontwikkeld en de thermostaat wordt geproduceerd in Eindhoven.

Plugwise gaat de Anna-thermostaat op termijn los verkopen voor 299 euro. Voorlopig krijgt de Nederlandse Energie Maatschappij het exclusieve recht om het apparaat voor 3,99 euro per maand te verhuren aan zijn klanten. De NEM garandeert ook nooit verzamelde gebruikersgegevens van de thermostaat te zullen delen met derde partijen, bijvoorbeeld adverteerders.

Update 11:30: De NEM laat Tweakers weten dat Plugwise de pre-order-mogelijkheid voor de Anna-thermostaat voorlopig heeft geschrapt. Het energiebedrijf zou de thermostaat voor een beperkte periode, 'minimaal enkele maanden', exclusief gaan leveren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-09-2014 • 10:24

117 Linkedin

Submitter: Mopperman

Lees meer

'Google werkt aan slimme thermostaat' Nieuws van 17 december 2013

Reacties (117)

117
113
78
8
2
7
Wijzig sortering
Ik vind dat Plugwise mooie, vooruitstrevende producten maakt. Het is echter jammer dat veel producten alleen werken in abonnementsvorm. Ook ben je geen baas over je eigen data, je kunt het alleen bekijken in de Plugwise omgeving. Ook is de privacy van je data niet heel duidelijk geregeld.

Hier is een artikel die de negatieve kant van Plugwise goed belicht http://www.solarwebsite.n...delijke-zet-van-plugwise/ (site is van Tweaker 'JeroenH').

Blijkbaar praat de software ook met het thuisfront (Plugwise). Volgens deze link: http://blog.hekkers.net/2...wise-makes-a-big-mistake/ stuurt de software allerlei privégegevens naar Plugwise. En om het nog erger te maken, dit gebeurt nog unencrypted ook. Het is maar de vraag wat Plugwise er vervoglens mee doet (wat moeten ze met je naam, adres etc?)

En vanwege de abonnementsvorm heb je ook een probleem als Plugwise ooit failliet zou gaan. Je zit dan met vele honderden euro's aan hardware (want dat kost een beetje leuke setup al gauw) waar je dan niks meer mee kan...

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 15 september 2014 12:09]

Voor een beetje tweaker zijn die apparaten die gebonden zijn aan een fabrikant/leverancier niet interessant, (ongewenst zelfs) die hebben veel liever een apparaat met een serverapplicatie die ze zelf kunnen draaien (denk lokaal php + webservice bijvoorbeeld). Dan ook nog de privacy issues en total control m.b.t. apps en updates maken dit apparaat voor mij ongeschikt in ieder geval.
En vanwege de abonnementsvorm heb je ook een probleem als Plugwise ooit failliet zou gaan. Je zit dan met vele honderden euro's aan hardware (want dat kost een beetje leuke setup al gauw) waar je dan niks meer mee kan...
Je hoeft geen abonnement te hebben bij Plugwise, ik gebruik hun spul maar controleer/monitor dit gewoon zelf mbv een python plugin (die niet meer ontwikkeld wordt (maar er zijn anderen)) en wat gehobby met de p1 poort van de slimme meter.
De NEM garandeert ook nooit verzamelde gebruikersgegevens van de thermostaat te zullen delen met derde partijen

Met andere woorden: de NEM verzamelt je gegevens.
Daar is geen enkele reden toe, een echt slimme thermostaat zou slim genoeg moeten zijn de gegevens zelf te verwerken, daar zou geen online applicatie of database voor nodig moeten zijn.

En verder is de NEM zélf natuurlijk een 'derde partij'. De eerste en tweede zijn de fabrikant en de klant.
Spijker op de kop. Een thermostaat op het internet aansluiten. Dat verzin je alleen maar als je er HEEL veel geld mee kan verdienen
Spijker op de kop. Een thermostaat op het internet aansluiten. Dat verzin je alleen maar als je er HEEL veel geld mee kan verdienen
En welk verdienmodel zie jij dan?

De koppeling kan best nuttig zijn. Bijvoorbeeld zou je weerpatronen kunnen volgen en thermostaten een paar minuten eerder laten aansprongen als er een koudefront aankomt.
Verdienmodel:

Plugwise
1: datamining
Externe verkoop

NEM
1: datamining
Externe verkoop

Jouw persoonlijke profiel word extreem gedetailleerd.
De NEM kan zoveel beloven. Vroeg of laat worden ze door iemand overgenomen die er een ander beleid op nahoud. Dit soort beloftes hecht ik geen waarde aan.

Een bedrijf dat de privacy van de gebruikers daadwerkelijk wil waarborgen had dat inderdaad technische opgelost en niet met een slappe belofte.
Mooi, eindelijk een modulerende NEST kloon ;). NEST heeft geen plannen om met een modulerende versie te komen en is dus alleen geschikt voor aan/uit thermostaten. Nieuwe thermostaten in Nederland zijn eigenlijk allemaal modulerend en gebruiken het OpenTherm protocol. Hiermee kun je veel meer en het is comfortabeler.
Daar is een innterface voor die Nefit koppelt met OpenTherm apparatuur.
Volgens Nefit is het wel afhankelijk van de branderautomaat of dit wel of niet gaat werken. In mijn geval niet dus. Ketel te oud.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 15 september 2014 11:00]

De oudere Nefit's ondersteunen inderdaad geen OpenTherm, er is echter wel een converter kastje voor te krijgen.

Sommige nieuwe Nefit modellen ondersteunen wel OpenTherm.
De enige Nefit ketel die nu standaard OpenTherm gebruikt is de nieuwe Nefit Proline NXT.
Klopt, Nefit is wel modulerend maar niet met OpenTherm....das dan weer jammer want Toon is wel modulerend met alleen Opentherm. Nefit babbelt alleen met zijn eigen thermostaten modulerend. Dus deze i.c.m. een Nefit maakt hem gewoon een aan/uit thermostaat en niet hoe hoog de afterburner op je zolder gaat :)
Ik heb een Bosch en die gebruikt ook een eigen protocol, hij kan wel OpenTherm maar dan moet er een extra printje bij in.
Nefit heeft zijn eigen smart thermostaat, de Easy en die kan volgens mij ook zonder externe servers en abonnementen zijn werk doen. Dus geen big brother gedoe.

http://www.nefit.nl/consu...duct_detail/product_11776
Wow ik vind de Anna ook niet echt vernieuwend, de Nefit easy kan het ook en nefit is nu ook afgestapt van het eigen protocoll en kan ook nu ook gewoon aan OpenTherm gehangen worden!
Ik vind het een interessante ontwikkeling. Er komen meer concurrerende thermostaten op de markt wat kan helpen bij het drukken van de prijs. Op dit moment is ons nieuwe huis in aanbouw en kan ik mooi kijken hoe dit zich ontwikkelt en zo de juiste opties vergelijken.

Ik ben ook benieuwd naar gebruikerservaringen. Je leest overal dat het rekening kan houden met waar je bent (locatie tel.) en zodoende kan zorgen dat de verwarming op het juiste moment aan gaat. Alleen vraag ik mij af hoe dat gaat als 2 of meer mensen tegelijk het device gaan controleren. Hoe goed kan het daar mee om gaan?

Zelf wil ik namelijk nooit een klokthermostaat instellen omdat er teveel variatie bij ons is:
- Werken af en toe thuis
- We komen thuis op verschillende tijdstippen.
- Lang niet alle weekenden zijn we thuis

Een standaard programma voldoet voor ons niet erg en ik vraag me af hoe slim deze thermostaten zijn en hoe ze daar mee om gaan. Ik begrijp dat de thermostaat niet overal rekening mee kan houden. Er moet wel een patroon zijn. Hopelijk zien we snel reviews en ervaringen van Tweakers! Misschien leuk om dergelijke thermostaten eens aan een goede test te onderwerpen en/of laten gebruiken door tweakers hier. (ik ben vrijwilliger :))
Juist dan is een programmeerbare thermostaat verdomd handig. Stel alle alle schakelpunten in op een zinnige minimum temp (2-3 graden onder comfort) en als je thuis bent en de warmte nodig hebt de thermos op de comfort temp. Bij het eerst volgende schakelpunt gaat de temp weer terugn naar basis, als je vergeet de temp terug te schroeven grijpt de thermos zelf in. Een zinnige OpenTherm programmeerbare thermos is al rond de 100 EUR te krijgen.
De NEM garandeert ook nooit verzamelde gebruikersgegevens van de thermostaat te zullen delen met derde partijen, bijvoorbeeld adverteerders.
Mooi, maar hoe zit het met tweede partijen?
Je bedoelt want NEM en Plugwise zelf met die gegevens gaat doen? Ik zou ook niet weten waarom die twee de gegevens nodig hebben. Ik zou al niets van hen beide willen, maar zeker niet afhankelijk willen zijn van Plugwise: http://www.solarwebsite.n...delijke-zet-van-plugwise/ en verder in Duurzame Energie & Domotica
Ik heb zelf een klein arsenaal aan Plugwise pluggen en ben altijd netjes geholpen door de klantenservice.
Wel een beetje duur...

Kwa hardware zit er weinig bijzonders in, dat kan een arduino nog met wat shields(+/-30 euro samen), het is puur software waar je zo ongelovelijk veel voor betaald als ik het zo zie.

[Reactie gewijzigd door alexnauta op 15 september 2014 10:41]

Grootste uitdaging wordt het Opentherm protocol. In tegenstelling tot de naam is die namelijk niet open. Er is wel een Opentherm gateway ( open source / open hardware ) beschikbaar om nog eea in te kunnen haken op de communicatie tussen thermostaat en ketel maar het 100% zelf doen is tricky at best.

Ik ben zelf nu bezig met een Raspberry PI, wat DS18S20 sensoren, twee opentherm gateways en wat overige hardware om mijn eigen thermostaat te maken om met mijn zonneboiler, warmtepomp en mijn ketel het huis te verwarmen op een zo efficient mogelijke manier.
Ik heb zo'n e-thermostaat van Essent. Geen bijster "slim" apparaat, maar hij spreekt OpenTherm en is redelijk eenvoudig aan te sturen en uit te lezen via HTTP.
Mwoa, gaat nog wel. Zelfs een heeeel erg eenvoudige thermostaat (uitsluitend een vaste temperatuur op in te stellen) ben je al snel 50 euro voor kwijt, een thermostaat die te programmeren is loopt al vlug richting de 200 euro. Dit is nu een nieuw product, dus is het niet gek dat het voor 300 euro in de markt wordt gezet.
Is dit nou het product uit de vreemde reclame? Anna Anna, who is Anna?
Ja, dat is dit product.
Beetje bedaagd reclamekunstje. Blij dat ik er niet ingetrapt ben, dit ding is niet wereldschokkend genoeg voor zo'n campagne. ;)

Overigens heb ik wel veel interesse in een slimme thermostaat. Groot probleem is dat we thuis met een domme thermostaat al redelijk 'slim' omspringen. Veel besparingspotentieel is er niet meer over en dan verdien je 300 euro niet snel terug.

Dat lijkt me in het algemeen een probleem voor Nest, Toon en ook dit product; de primaire groep geïnteresseerden is precies de groep die al redelijk bewust met energie omgaat. Hoe drukken we deze dingen door de strot van mensen die midden in de winter de ramen wijd open zetten omdat het, met de thermostaat op 24 graden, zo naar verwarming stinkt? ;)

Ik hoop op doorontwikkeling van de infraroodspotlights van MIT (http://goo.gl/1xc0y9). Iedereen zijn eigen optimale microklimaatje, nooit te koud en ook nooit zweten omdat de ega het liever 4 graden warmer heeft. En dat met het laagst mogelijke energieverbruik, dat zou een zogenaamd geheimzinnige reclamecampagne wel rechtvaardigen!

[Reactie gewijzigd door SpiekerBoks op 15 september 2014 10:48]

Ik hoop op doorontwikkeling van de infraroodspotlights van MIT (http://goo.gl/1xc0y9).
We verwarmen niet alleen gebouwen voor onszelf maar ook voor het gebouw. Als je de kachel thuis uitzet dan is er een grote kans op vocht/ schimmel dat vervolgens sneller ongedierte aantrekt. Het is zeker geen ideaal systeem.
Daarvoor hoef je het huis natuurlijk lang niet zo warm te stoken als de meeste mensen hun huis willen hebben. Zolang je boven het douwpunt blijft, is het prima. Kwestie van de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis in de gaten houden dus. Het lijkt me een stuk goedkoper om een regelaar te kopen die zorgt dat er gestookt wordt als die boven de, zeg, 90% komt, dan om constant het huis maar op 17 graden of warmer te houden omdat je bang ben voor vochtproblemen.
Als de woning bewoond wordt is het op minimaal 17C houden wellicht goedkoper dan je denkt. Woonende in een jaren 70 betonblok is mijn conclusie dat 17C de ondergrens is in de winter, lagere temperaturen vertalen zich in hogere stookkosten omdat het te veel kost/te lang duurt om weer op comfort temp te komen (19.5C in mijn geval). Wat een zinnig ondergrens is is anatuurljik afhankelijk van meerder factoren.
Het is een vergissing om te denken dat een lager ingestelde nachttemperatuur tot hogere stookkosten leidt.
Een huis verliest gewoon altijd warmte en hoe meer je stookt hoe meer warmte je verliest.
ja en nee.

Volgens jou zou het uitzetten van de kachel het meest goedkope zijn?

Wat Dorank zegt is dat als hij zijn nacht temp. naar 16,5c zet ipv 17c, dat hij dan bij 16,5c over de hele dag meer gas/stroom/energie verbruikt tov een nacht temp. van 17c. Dit omdat het huis EN de inhoud (meubels,muren,etc) zo- ver/veel afkoelt dat het erg veel gas/stroom/energie kost om het allemaal weer op 19,5c. te krijgen.

Van de andere kant gezien is het bijv. ook niet zinnig om de hele dag de kachel op 19,5c te zetten, want dan verlies je idd erg veel.

Er is een omslagpunt waarbij er een optimale balans tussen verbruik en verlies. Bij ons ligt dat met vloerverwarming op een nachttemp. van 18c. Ga ik deze temp. verlagen dan stijgt ons totale gasverbruik voor een dag. Ga ik het verhogen dan stijgt ook het totale gasverbruik voor een dag.
Klopt, en wordt ook benoemd in het artikel. Alsook een mogelijke oplossing; Zet de standaardthermostaat op 17 graden en regel alles daarboven naar de wens van de individuele aanwezigen. Dat kan dan ook direct met minder, of minder sterke, spotjes, sommige mensen zijn met 17 graden al bijna tevreden. ;)
Dat kan natuurlijk heel efficiënt met een warmte pomp lucht/lucht icm. lucht/water.

Voorwaarde is dat een huis niet als 1 geheel gezien wordt, maar iedere ruimte een eigen warmte circuit krijgt waarbij lucht/lucht voor de snelle opwarming zorgt en vervolgens lucht/water verwarming de ruimte op temperatuur houdt.

De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en geeft deze netjes af aan de binnenlucht of aan het cv circuit.
Vocht/schimmel in woningen komt alleen van ons.
Daar is nog wel de kanttekening van Toon, dat sommige mensen hem gratis hebben gehad. En nee ik heb geen nieuw wurgcontract met woekermarges ervoor te hoeven afsluiten.

Ik moet zeggen dat ik qua stroomverbruik nog wel iets ben gezakt maar inderdaad als je 300 euro moet terugverdienen dan wordt het lastig en daar gaat niet alleen je thermostaat alleen bij helpen
Je hoeft natuurlijk niet 300 euro terug te verdienen want andere thermostaten zijn ook niet gratis.
Dat gaat alleen op als je hem tóch moet vervangen. Maar de meeste thermostaten gaan jaren en jaren mee. Die van ons hangt er al zo lang we hier wonen (12 jaar) en al wat jaartjes er voor ook (ik gok totaal meer dan 20).

Een thermostaat vervangen heeft alleen zin als hij óf kapot is (en die kans is héél klein) óf serieus geld bespaart (zoals de overgang van een "1 temperatuur" thermostaat naar een programmeerbare). En Anna doet het niet veel beter dan een klassieke programmeerbare, als je in staat bent zelf een beetje in te schatten wat je patroon is en wanneer je er van af wijkt.
Zo zie ik het ook. Of je bent redelijk voorspelbaar en dan is het in een klassieke programmeerbare thermostaat te programmeren.
Of je bent niet voorspelbaar en dan kan die anna er waarschijnlijk ook geen kaas van maken. Of het voorspelt verkeerd.
Al met al zal het misschien iets zuiniger zijn, omdat het iets ingewikkelder patronen kan ontdekken, maar aangezien de hoeveelheid besparing een opvallende afwezige is op die website verwacht ik er niet al teveel van.
Helemaal mee eens, wij werken bijvoorbeeld beiden best regelmatig (ik kantoorbaan, zij in een winkel). Standaard schema aangemaakt dat het 's morgens aangenaam is en als we 's avonds thuiskomen in een "domme' programmeerbare termostaat. Werkt prima!

Voor de vakantie even een ander schema kiezen (altijd uit, nooit verwarmen naar aangename kamertemperatuur, maar min termperatuur 14 graden), en voila. Ik verwacht misschien zelfs "meer" te gaan gebruiken.
Nu pakken we soms een dekentje als we het fris hebben (naast dat we een trui aan hebben), dan ziet dat apparaat dat we thuis zijn en gaat die voor een aangename temperatuur zorgen.
En nu nog maar hopen dat voor die €300 er een product wordt geleverd dat werkt, niet continu vast loopt, er niet continu data bij Plugwise gestald wordt, de klantenservice nu is capabel is, vervanging van DOA/garantie afhandeling sneller gaat dan de 2-4 weken, minder buggy software, geen vastlopende hardware (stretch) meer, geen data corrupties, etc. etc.

Je wilt het hartje winter toch niet meemaken dat je Thermostaat voor de zoveelste keer vast is gelopen of er data corruptie is waardoor de CV niet aangeslagen is....

Plugwise heeft producten met potentie, maar de organisatie die de verkoop en service verleend is niet echt geweldig. Persoonlijk zou ik zoiets als verwarming niet aan een plugwise product overlaten. Het is een gesloten systeem, waar je nauwelijks invloed op uit kan oefenen. Nu is dat opzich geen probleem als er geen problemen zijn, maar zodra die er wel zijn dan ben je aan de goden die Plugwise heten overgeleverd....

Vroeger >30 plugs, stretch en verschillende andere plugwise producten in huis gehad, maar dat is 1 groot drama geweest en ben blij dat ik ervan verlost ben. Ken meerdere, vooral (ex-)Liander medewerkers, die massaal dit spul gedumpt hebben omdat het voor de gemiddelde consument gewoon niet werkt.

Als ik dan lees dat de Thermostaat poogt(!) je gedrag in beeld te brengen en daar een programma op te maken... dan wordt ik hier niet blij van en ben ik zeer benieuwd naar de software/interface die je dan moet gaan gebruiken om aanpassingen te doen.

[Reactie gewijzigd door Freemann op 15 september 2014 11:50]

Misschien vind je dit wel interessant, verwarming met infrarood panelen:

http://www.lowtechmagazin...rmen-zonder-isolatie.html

[Reactie gewijzigd door gark op 15 september 2014 11:29]

Overigens heb ik wel veel interesse in een slimme thermostaat. Groot probleem is dat we thuis met een domme thermostaat al redelijk 'slim' omspringen. Veel besparingspotentieel is er niet meer over en dan verdien je 300 euro niet snel terug.
Een belangrijk punt wat veel mensen over het hoofd zien als we het over besparingen hebben, is dat zo'n apparaat (zoals bijv toon etc) vaak aan een leverancier gekoppeld zit. Als je dus zo'n ding hebt aangeschaft ga je niet zo snel meer wisselen van leverancier en zit je dus aan hem vast. En daar gaan ze echt geld mee verdienen, want overstappen loont nog steeds. Dus die besparing door de thermostaat ben je zo weer kwijt.

En ik zou nooit bij de NEM mijn stroom willen afnemen, staan zoveel klachten op internet hierover.
Ja, klopt.

Ik vind het hoog tijd worden dat we wat slimmere huishoudelektronica krijgen. Naar mening had ik al 5 jaar geleden elke oven willen kunnen voorverwarmen via een app als ik naar huis rijdt, om maar een voorbeeld te noemen. Hopelijk gaat alle huishoudelektronica nu eens wat sneller innoveren.
Ben het op zich wel met jou eens over slimme electronica waardoor ons hedendaagse leven slimmer gemaakt kan worden.

Wel vindt ik daarbij horen een onderzoek naar de gevaren ervan, bijvoorbeeld hoeveel branden ontstaan na het op afstand aanzetten van ovens etc!
Maar 300 euro voor een product van een paar tientjes vind ik toch echt te veel. En zoveel software hoeft er echt niet in te zitten...
Aan de andere kant; zo erg is het niet om te wachten tot de oven is voorverwarmd.

Het zou me meer energie kosten om alles te moeten beheren, vooral qua veiligheid en privacy.
Vroeg ik me ook direct af :)

- ja dus want de verhuren link gaat naar www.whoisanna.com

[Reactie gewijzigd door DeFeCt op 15 september 2014 10:41]

Blijkbaar. Vreselijke reclame. Niet eens de moeite gedaan om op te zoeken wat het allemaal betekende. Daarbij; € 299 voor een thermostaat ? Daar kan ik anderhalve maand boodschappen van doen. Ben blij dat ik simpele radiatorkranen op mijn verwarming heb zitten. Kosten een euro of 15 om te vervangen zodra ze versleten zijn. Een thermostaat heb ik niet; is een centraal verwarmingssysteem in dit complex.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 15 september 2014 11:23]

Goede reclame, als je steeds alles twee keer moet herhalen, voordat je thermostaat eens reageert :P
Ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat je 299 euro heb bespaard op je energierekening, want vanaf dan ga je natuurlijk pas echt besparen...
In Engeland willen ze het gebruik van slimme meters verplicht stellen, maar de besparing wordt erg in twijfel getrokken.
Installing the meters - which begins in earnest next year - will cost £215 per household, or £10.6bn.
Customers will be charged an annual amount on their bills to cover the cost, peaking at £11 a year in 2017.
The £26 annual figure would be the net saving, after the installation costs have been taken into account.
"Despite consumers footing the bill, they can on average make a saving of only 2% on the average annual bill of £1,328 by the time the roll out is complete," said Margaret Hodge, the chair of the PAC.
"Even this is conditional on consumers changing their behaviour and cutting their energy use," she added.
http://www.bbc.com/news/business-29125809
De EU wil geloof ik ook de slimme meter verplichten vanaf 2018, kan geen bron vinden helaas.

Tot zover: http://www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl/
Het doel is natuurlijk niet alleen het besparen, maar ook een stukje comfort en gemak, dat is ook nog wel een paar euro waard.
Even serieus; De marketing campagne was goed - de uitkomst een tegenvaller.
Hoe vaak moet men nu aan een thermostaat zitten ? Even in de context van het gebruik - gaat toch helemaal nergens meer over.
Als je nu al een behoorlijke klokthermostaat gebruikt gaat de besparing waarschijnlijk nihil zijn.
Dat is inderdaad de vraag, maar je kunt je natuurlijk afvragen of mensen dit kopen om energie te besparen of om gewoon een 'kekke thermostaat' te hebben. Pas als je het combineert met energiemeting ga je werken aan bewustwording waardoor mensen wellicht eerder hun thermostaat naar beneden draaien.
Vergeet ook niet dat veel buitenlands onderzoek omtrent thermostaten en energiebesparing gebaseerd zijn op de combinatie van aan/uit cv-ketel en airco. Daardoor kun je met de Nest in de USA veel energie besparen, maar in NL hebben we al redelijk goede thermostaten (modulerend) en nauwelijks airco.
Als ik in de auto alvast mijn CV aan kan zetten ga ik juist geen energie besparen, nu zet ik m`n CV pas aan als ik thuis ben...
Er is al 20 jaar een thermostaat die programmeerbaar is. Kost 2 tientjes. Maakt geen inbreuk op je privacy. Slaat geen gegevens van je op en probeert je leven ook niet te voorspellen. Ziet er iets minder fancy uit, maar werkt net zo goed.
Er is al 20 jaar een thermostaat die programmeerbaar is. Kost 2 tientjes. Maakt geen inbreuk op je privacy. Slaat geen gegevens van je op en probeert je leven ook niet te voorspellen. Ziet er iets minder fancy uit, maar werkt net zo goed.
Dit ding maakt geen inbreuk op je privacy. Je kiest er voor om dit te gebruiken of om het niet te gebruiken. Dat kun je geen inbreuk op privacy noemen. Inbreuk op privacy is wanneer anderen keuzes maken die effect hebben op het registreren van jouw privéleven. "De buurman hangt een camera op die ook jouw tuin kan filmen" bijvoorbeeld.

Programmeerbare thermostaten zijn voor veel mensen te statisch. In ieder geval voor ons wel. Dat werkt bij een heel erg gestructureerd leven erg goed en daarom zal het voor veel mensen ook wel genoeg zijn, maar voor anderen niet :)
Ik wacht wel 15 minuten voor het warm is. Heb ik wel voor mijn privacy over.

Het is letterlijk op 1 knop drukken: Start Programma. Zwart-wit lcd-tje springt op zonnetje met temperatuur erbij. Knippert rustig tot op juiste temperatuur. Kan ik even mijn jas uittrekken, schoenen uitdoen, hond 5 minuten plaspauze geven en de vuilnisbak verschonen. Lampjes aanzetten, terwijl ik de grootste rommel opruim uit de woonkamer. Biertje uit de koelkast pakken en tv aandoen. Even aan mijn kont krabben en dan snel voetjes op de tafel.

Kost een kwartiertje. En geen bedrijf die mij volgt. Da's lekker thuiskomen he?
Ik wacht wel 15 minuten voor het warm is. Heb ik wel voor mijn privacy over.

<knip>
Kost een kwartiertje. En geen bedrijf die mij volgt. Da's lekker thuiskomen he?
Het product is niet voor iedereen zoals dat geldt voor elk product :)

Waar baseer je dat kwartiertje op? Met vloerverwarming duurt het wel echt een stuk langer dan met wat radiatoren in een klein appartement (om maar even 2 extremen te vergelijken.)

Ik heb ook liever een zelfstandige slimme thermostaat en als je problemen hebt met de privacygevoeligheid kun je er beter geen 1 kopen. Logisch. Mijn reactie was overigens meer gericht op de term "inbreuk op privacy." Die term wordt misbruikt bij het leven. Inbreuk is onvrijwillig. Bepaalde zaken accepteren bij een dienst of product die je eenvoudig kunt vermijden is gewoon een keuze en geen inbreuk.
De clue is natuurlijk dat deze thermostaat zich aanpast aan jouw levensstijl, en je dus niet hoeft te programmeren. Alleen de koppeling met een centrale server had van mij niet gehoeven..

Vroeger maakten we ons druk over cameratoelicht. Tegenwoordig hangen we zelf een camera in ons huis op, omdat het "wel zo handig is"... :/ 8)7

[Reactie gewijzigd door YaPP op 15 september 2014 11:00]

4 euro huur is de beste optie, dan is die in 6,25 jaar betaald. Echter denk ik dat de techniek zo snel gaat dat er over een jaar of 2 wel nieuwe en betere zijn. dan zit je niet met een kansloos geval van 300 euro, das meer dan de 96 euro afschrijving..

[Reactie gewijzigd door Martinus op 15 september 2014 10:28]

Ik gok dat het hetzelfde zal gaan als met settop-boxen en routers die je "huurt": Als er een nieuwe versie uitkomt, krijg je die in huis (eventueel wat nieuwe borg betalen ofzo) en stuur je de oude terug.
4 euro huur is de beste optie, dan is die in 6,25 jaar betaald. Echter denk ik dat de techniek zo snel gaat dat er over een jaar of 2 wel nieuwe en betere zijn. dan zit je niet met een kansloos geval van 300 euro, das meer dan de 96 euro afschrijving..
Als je bij NLE doorklikt zie je in het (voorbeeld) contract dat "Anna" na 2 jaar betalen jouw eigendom is. Dat zou dan 3,99x24 = € 95,76 zijn.

Echter staat er:
Om de Anna-services te leveren, ontvangt u Anna in bruikleen. U kunt
dit vergelijken met de mediabox van uw tv- of Internetprovider. Als u
Anna twee jaar netjes gebruikt heeft, is ze van u. U betaalt voor de Anna-
services € 3,99 per maand. Vanaf het moment dat Anna bij u is
geïnstalleerd.
Ofwel je bent na 2 jaar eigenaar, maar moet nog steeds die 3,99 per maand betalen. Enige verschil is dan dat je vervanging bij een defect vanaf 2 jaar zelf moet betalen omdat het jouw eigendom is en hem voor die 2 jaar in bruikleen hebt. Dus eigenlijk wordt het na 2 jaar voor de klant juist slechter. :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee