De start-up Nest heeft een naar eigen zeggen zelflerende thermostaat ontwikkeld. De opvallend vormgegeven warmteregelaar kan onder andere via een iPhone aangestuurd worden en zou de energierekening flink weten te drukken.
De Nest-thermostaat bestaat uit een ronde metalen behuizing met aan de voorzijde een 1,75"-lcd-scherm met een resolutie van 320x320 pixels. De gebruiker kan de temperatuur niet alleen handmatig instellen door de op een iPod-clickwheel lijkende knop te gebruiken, maar de Nest kan ook in een 'zelflerende modus' worden gezet.
In de zelflerende modus registreert de thermostaat de temperatuurinstellingen die de gebruiker zelf instelt. Ook signaleert een bewegingssensor of er personen in de buurt aanwezig zijn. Verder worden de weersvoorspellingen voor de komende dagen meegenomen. Na een week zou de 'intelligente' modus voldoende informatie hebben verzameld om, op basis van een propriëtair algoritme, een geoptimaliseerd programma op te stellen.
Via de display moet een gebruiker ook beter geïnformeerd worden over zijn energieverbruik. Zo wordt een groen blaadje op de lcd getoond als er volgens de Nest energie wordt bespaard, waarbij de auto away-functie de nodige reducties in stook- en koelingskosten moet opleveren.
Opvallend is dat de Nest via wifi benaderd kan worden, waardoor het mogelijk is om de thermostaat via bijvoorbeeld een iPhone op afstand aan- en uit te schakelen. Nest zou werken aan een Android-applicatie. De app geeft de gebruiker volgens Nest informatie over de hoeveelheid verstookte energie gedurende een bepaalde periode en geeft suggesties om het verbruik verder terug te dringen. Nest claimt dat besparingen op de energierekening van 20 tot 30 procent haalbaar zijn.
Nest is ontwikkeld door de gelijknamige start-up, een firma die mede is opgezet door voormalig Apple-topman Tony Fadell. Onder andere Google Ventures heeft geld gestoken in de 'slimme' thermostaat, die medio november op de Amerikaanse markt moet komen. De Nest krijgt een prijs van 250 dollar. Volgens de fabrikant kan de thermostaat, die ook compatibel is met het Zigbee-protocol, op vrijwel alle bestaande verwarmings- en airco-installaties aangesloten worden.