Eneco introduceert e-thermostaat Toon

Energieleverancier Eneco heeft een nieuwe thermostaat aangekondigd met de naam Toon. Het apparaat beschikt over een kleurentouchscreen, en kan uitgebreid rapporteren over het actuele energiegebruik en dit vergelijken met eerdere data.

Toon van EnecoDe thermostaat moet klanten helpen bij het beter inzichtelijk maken van hun energieverbruik en de bijbehorende kosten, aldus Eneco. Toon beschikt over internetconnectiviteit en kan zo via de servers van Eneco het verbruik vergelijken met de schatting waarop het maandbedrag gebaseerd is. Ook kan het huidige energieverbruik vergeleken worden met data van eerdere perioden. Via staafdiagrammen en grafieken kan op het scherm duidelijk gemaakt worden wat het huidige energieverbruik is en hoe dat zich verhoudt tot eerdere weken of maanden.

Het Toon-systeem bestaat behalve uit de thermostaat uit verschillende sensoren die op de gas- en elektriciteitsmeters en cv-ketel geplaatst moeten worden. Verder kan Toon weers- en verkeersinformatie weergeven, zoals filemeldingen en een buienradar.

Het apparaatje is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse bedrijven Quby en Prodrive, en maakt gebruik van het OpenTherm-protocol voor communicatie met de cv-ketel. De thermostaat moet dit voorjaar uitkomen en gaat 120 euro kosten. Voor Live Updates moet daarna nog 3,50 euro per maand betaald worden.

Eneco is niet de eerste energieleverancer die met een dergelijke thermostaat komt. Eind vorig jaar introduceerde Essent de E-thermostaat. Deze kan via zowel internet als mobiele apps benaderd en geprogrammeerd worden. Ook Nuon zou met een e-thermostaat komen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

18-01-2012 • 09:15

192

Reacties (192)

192
188
126
14
0
37
Wijzig sortering
Even een sommetje.

Stel dat dit ding 10 jaar meegaat. Hij kost 120 euro, dus dat is 1 euro per maand aan afschrijving. Updates zijn 3,50 per maand. We nemen aan dat dit niet meer wordt (al leert de praktijk dat als je eenmaal ergens aan vastzit, de prijs opgedreven wordt). Totaal per maand dus 4,50. Op jaarbasis 54 euro. Hij verbruikt ook stroom, maar dat laat ik buiten beschouwing.

Ik ga ervanuit dat je op je stroomkosten nauwelijks nog kunt besparen omdat je dat de afgelopen jaren al hebt gedaan. Bovendien kun je met de Toon sluipverbruik niet echt makkelijk opsporen, lijkt me.

Een kuub gas kost op het moment zo'n 60 cent (afgerond). Stel dat je jaarverbruik 1800 kuub is. Stel dat je alleen door gebruik van de Toon (twijfelachtige aanname) 10% gas kunt besparen. Dat is per jaar 108 euro.
Dan heb je dus 54 euro per jaar voordeel.
Als de gasprijs zakt, wordt dit natuurlijk minder. Als je minder verbruikt ook (ik gebruik zelf zo'n 900 kuub).

Conclusie: in geld is het maar de vraag of de Toon wat oplevert. Waarschijnlijk is slim kiezen van je leverancier veel voordeliger. En bewust gedrag het allerslimste.

Voor mij is dit niet veel meer dan een gadget waaraan allerlei bezwaren kleven die hierboven voldoende besproken zijn.
Toon (incl. sensoren) gebruikt 50 KW aan stroom per jaar. Dat is best fors. Niet zozeer qua prijs (= 50*0.22 -> 11 euro) maar als je het vergelijkt met andere apparaten. Zo kan ik mijn 4x 3w led buitenverlichting elke avond de hele avond van laten branden (4x3x12x365=52.5 KW).
Dank voor de informatie. Eerlijk gezegd was ik te lui om dit op te zoeken.
Dit maakt het alleen maar onvoordeliger. Overigens zegt de website: 50 KW "bij normaal gebruik". Dus het kan nog meer zijn.

Ik vraag me alleen af hoeveel mensen dit soort afwegingen maken voordat ze overgaan tot aanschaf van dit soort apparaten.
En vrij triest dat ondanks de jarenlange campagnes voor energiebesparing dit soort apparaten nog mensen 'over de drempel' moet helpen.

Overigens is het natuurlijk wel goed dat Eneco heel erg inzet op groene energie en besparing. Ik heb een half jaar voor de aankondiging van de bouw van de kolencentrale een 5-jaarcontract afgesloten bij Essent. Dat levert me nu best veel geld op in vergelijk met de huidige 1-jaarcontracten, maar ik baal wel ontzettend van die plannen. Als die centrale er komt, is het nooit meer Essent voor mij.

[Reactie gewijzigd door wroeter op 24 juli 2024 14:26]

Misschien dat het financieel gezien niet direct voordeel biedt voor de consument, maar een verbetering van het inzicht in het energieverbruik en daarmee energiebesparing heiligt een groter doel.
In het artikel staat 2,50 per maand, maar bij eneco staat 3,50 per maand. Ik vraag me af of je deze dikke 40 euro per jaar er wel mee kan besparen.
Als je remote zou kunnen inloggen wel, maar die optie mis ik.
Dus als ik later dan verwacht thuiskom kan ik niet tegen de thermostaat zeggen dat hij moet wachten met verwarmen.
Nu heb ik een gashaard, dus voor mij is het ding leuk om te weten, meer niet, maar in de nabije toekomst zou het wel handig kunnen zijn. Met een login...
Remote inloggen/bekijken is mogelijk vanaf medio dit jaar, aldus Eneco.
De meeste energie ben je kwijt aan het opwarmen van je huis, niet zozeer aan het warmhouden ervan. Of je dan per maand 3,50 aan kosten er uit haalt (let wel, die betaal je ook in de maanden dat je helemaal niet stookt!), dat is dan maar de vraag. Voor die 42 Euro per jaar kun je heel wat kubieke meters gas verstoken... En dan zou je ook nog moeten uitrekenen wat het extra energieverbruik van die thermostaat is, plus mobiele datakosten etc etc.
Voor een thermostaat in die vorm vind ik de prijs op zich nog meevallen, maar de €3,50 per maand voor "updates" vind ik wat vreemd. Je betaalt ten slotte toch een mooi bedrag voor het apparaat zelf? Ik hoef voor alle 1.x updates bij al m'n andere apparatuur (TV met nieuwe firmwares, computers, smartphones, tablets e.d.) toch ook niet te betalen voor alle "achter de punt" updates? Beetje vreemde gang van zaken vind ik, en iets wat volgens mij de verkoop flink een halt toe roept.
120 Euro is goedkoop voor zo'n thermostaat; mijn Remeha iSense was al 150 Euro en die kan minder.
plus 3,50 Euro per maand, oftewel 42 Euro per jaar. Kortom, die Remeha iSense heb je er zo uit.
Punt 1: Ik snap werkelijk waar niet waarom mensen zich druk maken over hun privacy als het gaat om je energieverbruik? Hoe panisch ben je dan?

Zo kom ik direct bij Punt 2: Dit apparaat past uitstekend in de strategie van Eneco om de meest duurzame energieleverancier te blijven/worden. Wellicht verkopen ze daardoor minder stroom en/of gas per huishouden, de doelstelling is om meer klanten binnen te halen zodat Eneco zelf nog dezelfde omzet kan behalen, maar het totale energieverbruik van Nederland omlaag te dringen óf om het percentage duurzaam opgewekte energie te vergroten. Eneco investeert namelijk enorm in duurzame energie en niet in smerige steenkolencentrales. Duurzame energie heeft de toekomst, daar kunnen we niet onderuit.

Conclusie: Het is de doelstelling van Eneco om samen met hun klanten energiebewuster te worden. Dit kan door minder te verbruiken, of door klant van Eneco te worden en voor groene stroom te kiezen (samen gaan we voor duurzaam ;) ).
Dus wat nu het hele privacy-issue hier is, is mij een raadsel. Ik denk dat er van een mug een olifant gemaakt wordt door een stel dat ergens de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt ;)

[Reactie gewijzigd door FlowDesign op 24 juli 2024 14:26]

Ik snap je punt2: Mensen die bewust op de kosten letten, stappen elk jaar over zodat ze via gaslicht.com elk jaar 250 euro korting mee kunnen pikken bij de Top-3 aanbieders (Eneco zit er zelf ook tussen). Als je altijd bij dezelfde blijft dan gaat de korting van het 1e jaar eraf waardoor je buiten de Top 3 valt en hierdoor het standaard tarief betaald.
Eneco wilt voorkomen dat mensen overstappen en op deze manier een gedeelte van de besparing in eigen hand houden.

Mensen die nog meer op de kosten letten, zorgen ervoor dat ze goede isolatie en zelf energie opwekken. (Duurzame Energie deel 18)

Punt1: Privacy, het is bekend dat een fabrikant iets niet alleen iets voor jou doet, maar ook zelf winst wil genereren. Een voorbeeld is een zoekmachine die via jou reclamegeld naar binnen harkt. Wat Eneco precies met de data doet is onbekend, maar als het meer is dan mijn energieverbruik naar mij door te sturen is, dan moet dit in de voorwaarden staan om mee te doen met zo'n actie.
Maar privacy is het onderwerp geworden bij dit soort dingen. Geef het 50 reacties en iemand haalt SOPA erbij, Brein en meer. Jammer maar helaas. Beetje positief zijn over nieuwe systemen is echt heel lastig.
Het privacy-argument gaat niet over de privacy van individuen, maar over die van ons allemaal. Als de beveiliging van zo'n apparaat niet goed geregeld is dan zouden criminelen het ding op afstand kunnen uitlezen. Op grond van deze informatie kun je prima voorspellen wat voor apparatuur iemand in huis heeft (iedere avond om 8 uur een enorme spanningspiek? -> plasma-tv) en wanneer iemand op vakantie is.

Nu kun je deze informatie ook leren door bij iemand door de ruit te kijken, maar digitaal kun je een hele stad tegelijk volgen zonder je luie stoel te verlaten.


Het is net als bij computers: het probleem is niet dat er een gat zit in jouw installatie van Windows, maar dat iedereen datzelfde gat heeft en er dus op automatische wijze misbruik van is te maken.
Woow we gaan steeds meer richting de star-trek kant! Nog ff en je hele muur is 1 groot huis control dinges!

OT: Mooi ding! 120 euro valt toch ook reuze mee? Enig idee of je die sensoren met een aparte kabel aan moet sluiten? Dat zou wel bagger zijn in oude huizen!
Je moet een sensor over je meter heen plakken, deze kun je vervolgens aansluiten op een adapter in het stopcontact, die draadloos via z-wave met de thermostaat communiceert.
Anoniem: 119573 @neliss18 januari 2012 10:45
lekker dan, behalve dat je dus 3,50 p/m betaald voor dat ding heb je nog meer stroom verbruikers nodig in je huis. Dat vergeten ze dus ff te vertellen. Weer een adapter.

Het wordt hoogtijd om toch die 12V leidingen aan te gaan leggen in huis voor alles dat een adapter nodig heeft. Weer aan't solderen, pffffff.
Die adapter moet tussen ketel en kast. Nergens staat hoe de zender in de meterkast aan zijn stroom komt (ik heb daar bv geen stopcontact zitten). Heb die vraag wel gesteld aan eneco. De watcher werkt bv met batterijen
Specs staan op http://thuis.eneco.nl/energie-besparen/toon-thermostaat
op het tabblad 'werking' en 'specificaties'.

De communicatie met de sensoren op de e/g-meter verloopt via het nieuwe z-wave protocol. (bedacht voor draadloze communicatie bij demotica). De communicatie met internet verloopt via wifi.
Ik zie bij de specificaties geen wifi staan, alleen USB en Ethernet?

Voor de goede orde:


Afmetingen
190 x 120 x 30 mm.
Montage
Direct aan de wand op een tochtvrije plek op 1,5 meter hoogte of op de standaard inbouwlasdoos.
Afmetingen montageplaat
100 x 55 x 5 mm.
Gewicht
circa 400 gram.
Materiaal behuizing
PC/ABS
Aansturing CV-ketel
OpenTherm® en aan/uit.
Voedingsspanning
24V via CV-draden
Elektriciteitsverbruik
Rond 50 kWh per jaar bij normaal gebruik.
Scherm
7” resistive touch screen, resolutie 800x480.
Externe poorten
1x USB, 1x Ethernet.
Bijbehorende randapparatuur
Ketelmodule, Adapter, Meteradapter en Metersensoren.
Keurmerken
CE-keurmerk
OpenTherm® gecertificeerd
Z-Wave gecertificeerd
Anoniem: 119573 @Exorcist18 januari 2012 10:51
Z-Wave is draadloze communicatie. Het werkt met kleine "energiezuinige" hubjes (ieder apparaat is een zelfstandige hub) die onderling zonder instellingen een netwerk kunnen opzetten. Ieder apparaat zoekt zelf de dichtstbijzijnde andere Z-Wave apparaten.

Op die manier zou je (in theorie) ieder stopkontakt kunnen voorzien van een inbouw adapter die controleert wat dat specifieke stopcontact gebruikt. Er zijn ook Z-Wave modules die je bijvoorbeeld bij de lamp kunt monteren en waarmee je het licht zou kunnen dimmen.

Z-Wave is een door ontwikkeling van een ander systeem, (naam ff kwijt).
Communicatie tussen de "Toon" en alle apparatuur in huis gebeurt dus via Z-Wave. Communicatie met de centrale server zal via Ethernet gebeuren.

Je ziet in de lijst ook 4-sensoren staan die worden meegeleverd. Ketelmodule, Adapter (lekker vaag wss voor de meter??) Meteradapter, Metersensoren.

In theorie zou een Z-Wave apparaat met 1 1,5 AAA batterij een jaar moeten kunnen doen. Waarom er dan nog weer extra 240V adapters worden meegeleverd is mij een beetje vaag. Dat gebruikt uiteindelijk meer stroom. Maar misschien dat ze "bedrijfszekerheid" boven energieverbruik stellen..
Hoe zit het dan met je buren? Betekend dat als ik die dingen aanzet hij ook die van de buren er bij pakt? :S
Correctie, bij de metersdapter staat nergens hoe hij zijn stroom verkrijgt. Alleen dat hij de gegevens van de meterlsensoren verstuurd. Je weet dus niet of hij ook in stopcontact moet.
Die adapter staat nergens dat het een sensor is, net als bij de ketelmodule dat niet staat. Wel staat er dat de adapter (die dus wel in stopcontact moet) de module van stroom voorziet, en dat de module weer aangesloten wordt op Toon.

Er zijn dus maar 2 sensoren, een voor de gasmeter en een voor de electriciteitsmeter.


Verder staat en alle teksten dat communicatie met Toon en internet via wifi gebeurd.
Een beetje domotion mag onderhand wel, het is nu niet alsof zulke zaken technische wonders zijn. Er is inmiddels genoeg mogelijk, en gezien de relatieve rijkdom in Nederland lopen we eigenlijk best wel achter op dit gebied. Twee jaar geleden heb ik hier wat tijd ingestoken omdat mijn afstudeerproject in deze richting was. Eén van de redenen hierachter bleek dus dat we hier zelden enige inspraak in onze woningbouw hebben, alles moet hier zo goedkoop mogelijk gebouwd worden (lees, met zoveel mogelijk winstmarge), weinig mensen hebben de luxe zelf inspraak te hebben in wat er allemaal in hun woning komt.

Persoonlijk zie ik dit wel zitten, alleen de grote vraag is wat de keerzijde is. Privacy, veiligheid?
Daar gaat de privacy en kunnen alle energiebedrijven zonder blikken en blozen kijken wanneer iets aan en uit staat. :(
Er staat nergens dat de data ook doorgestuurd wordt naar Eneco. Dit apparaat verzamelt zelf alle informatie, dus er is geen enkele reden om die informatie naar Eneco te sturen. Als dat wel gebeurt is dat een reden om te klagen en heb je volledig gelijk.
Quote op de Eneco website

"Ja, Toon is er alleen voor klanten van Eneco. Toon maakt via de Live Updates verbinding met Eneco en zorgt voor actuele tarieven, vergelijkt uw werkelijke verbruik met het geschatte verbruik en geeft meldingen om bijbetalen bij uw jaarnota te voorkomen, etc. Deze informatie heeft Eneco alleen van haar eigen klanten. Kortom, als u klant bent of wordt van Eneco, krijgt u met Toon alle informatie die nodig is om bewuster met uw energieverbruik om te gaan. "
Klinkt als een vendor lock-in. Hoe bruikbaar is dat ding wanneer je van leverancier overstapt?
Niet. Je krijg dan geen updates meer, dus geen tariefinfo meer en geen statistische verbruiksinfo meer. Het ding is dan waardeloos geworden, want alle toegevoegde waarde om hem juist aan te schaffen valt dan weg. :(
Je hebt dan nog steeds inzicht in je huidige verbruik dat hij van de meters krijgt, net als de watcher (terwijl die voor dezelfde prijs minder doet)
Simpel: Niet. Je kunt je ook afvragen hoe bruikbaar een spelletje/accesoire voor de XBOX is als je overstapt op een PS3, om maar even een bruggetje te slaan :)
Die vergelijking klopt niet, want Eneco vraagt €3,50 per maand voor updates. Doe je daar niet aan mee, dan heb je verouderde tariefinfo en verouderde statistieken op je scherm :(
Dat boeit eventueel toch niet als je gas en elektra voor meerdere jaren vast zou zetten?
Je hebt toch alle gegevens die je daarvoor nodig hebt? je hebt de kosten, je historisch verbruik etc, dit apparaat kan vervolgens die data lokaal gewoon opslaan en gebruiken: ik zie niet in welke meerwaarde eneco daarvoor kan bieden.
niet. (hooguit als een simpele modulerend thermostaat die een tiende kost van dit apparaat)

een feit blijft dat de grootste besparing zit in een wollentrui.

maar de meeste nederlanders willen hartje winter het liefst zonder al te veel kleding in huis lekker warm zitten.
Waar kan ik een modulerende thermostaat met OpenTherm kopen voor 12 euro? Ik ben erg benieuwd.
Ik denk dat hij verbinding maakt met iets als "energiemeter.eneco.nl".
Ik vermoed wel dat dit niet door een leek te veranderen is, dit zul je moeten hacken, maar de vraag is dan of het zal werken met een andere leverancier.
Er staat nergens dat de data ook doorgestuurd wordt naar Eneco.
Toon beschikt over internetconnectiviteit en kan zo via de servers van Eneco het verbruik vergelijken met de schatting waarop het maandbedrag gebaseerd is.
In theorie zou je dit los van elkaar kunnen inrichten maar het is veel aannemelijker dat het wel gebeuren zal.
Die informatie wordt al doorgegeven aan je leverancier als je een zogenaamde "slimme meter" hebt. Die geeft het actuele gas en stroom gebruik door aan de leverancier.

OXXIO heeft daar bijvoorbeeld mee gewerkt, maar die zijn er nu mee opgehouden.
Het probleem is mijn inziens dat mochten de gegevens inderdaad voor de energiebedrijven beschikbaar zijn dat je geen idee hebt wie er toegang tot heeft (ivm inbraken etc). Als die veiligheid van de info gegarandeerd kan worden maakt het mij verder niet zoveel uit of ze weten of mijn ketel wel/niet brandt. Daarmee kunnen ze misschien betere voorschotberekeningen doen, ook wel handig op zich.
[...]
Daarmee kunnen ze misschien betere voorschotberekeningen doen, ook wel handig op zich.
Een betere voorschot berekening?
Lijkt handig. Maar de laatste 15 jaar dat ik een gas- en stroomafrekening heb gehad was de afrekening vrijwel altijd binnen het bedrag van 1 voorschot bij betalen of terug ontvangen.
Daar ga ik dus mijn privacy niet voor opofferen. Die ene keer niet vroor het onverwachts 2 maand hard, of hadden we juist een warme winter.

Maar goed, het is de bedoeling elke (2?) maand straks een energie nota te ontvangen omdat iedereen aan de "slimme energie-meter" moet. En dan moet je wat met die data, toch?

Hoeveel stroom en gas je gebruikt is 3 maand leuk, en dan heb je het wel gezien. 10-15 jaar geleden kreeg iedereen papierenlijsten om wekelijks het gas- en stroomverbruik op te schrijven.
Hoelang heeft iedereen dat gedaan?
Precies.

Zelf heb ik een rondgang door het huis gemaakt, en wat slim was te vervangen door een zuiniger apparaat is al lang gebeurd.
Dat betekent dat geen enkel "slim" apparaat mij nog gaat overtuigen van de noodzaak van welke vervanging van welk apparaat dan ook, terwijl mij het stroomverbruik per kwartier, uur, dag, week, maand verder totaal niet boeit. De jaarafrekening is genoeg.

Als het in een winter opeens 2 maand 20 graden vriest, verhoog ik het voorschot zelf wel. Niks moeilijks aan, toch? Ik laat dit hele e-energie-feestje aan mij voorbijgaan. Nee dank u, ik regel dat anders, simpeler, en een stuk overzichtelijker: niet, behalve dan op strenge winters te letten.
Als het in een winter opeens 2 maand 20 graden vriest, verhoog ik het voorschot zelf wel.
Waarom zou je je voorschot verhogen of verlagen? Dat voorschot is een gemiddelde over een heel jaar. Dat het in de winter 2 weken harder vriest dan vorig jaar maakt niets uit. De zomer was misschien wel weer veel warmer. Daarom is het ook een gemiddelde.

En dan nog iets, ik heb het liefst een zo laag mogelijk voorschot. Of betalen jullie graag vooruit voor iets wat je nog niet hebt gehad? Als ik te weinig heb betaald dan verreken ik dat wel met de jaarafrekening. Dat is tenminste in mijn voordeel i.p.v. die van de energieleverancier. Ik zou dus niet weten waarom je met je voorschot zou willen knoeien, tenzij het in je eigen voordeel is (dus goedkoper).

Die Toon lijkt mij overigens best handig. Ik heb al een slimme energiemeter en met dit apparaat kan ik daar zelf ook eindelijk eens een voordeel uit halen. Nu moet ik inloggen op de website van Eneco om mijn verbruik te checken. En dat is behoorlijk onoverzichtelijk.

Ik heb Eneco trouwens wat vragen gesteld over Toon. Stuurt Toon ook gegevens naar Eneco? Hoe vaak worden de meterstanden uitgelezen? Hoe leest Toon je slimme meter uit (is dat mogelijk dan... beveiliging!!)? En waarom moet je betalen voor live updates die op internet gewoon gratis te krijgen zijn?

[Reactie gewijzigd door 3raser op 24 juli 2024 14:26]

En dan nog iets, ik heb het liefst een zo laag mogelijk voorschot. Of betalen jullie graag vooruit voor iets wat je nog niet hebt gehad? Als ik te weinig heb betaald dan verreken ik dat wel met de jaarafrekening. Dat is tenminste in mijn voordeel i.p.v. die van de energieleverancier. Ik zou dus niet weten waarom je met je voorschot zou willen knoeien, tenzij het in je eigen voordeel is (dus goedkoper).
Dat lage voorschot is alleen maar nuttig als je in staat bent te sparen voor de eidafrekening. Dan heb je een paar euro rentewinst. Is jouw discipline (net als van het grootste deel van de mensen) niet groot genoeg, dan slaat de paniek toen als de eindafrekeing komt. Normaal is dat termijn bedrag zo berekend dat je 11 vaste termijnen hebt en dan op de 12e rekening precies nog een keer een zelfde bedrag moet betalen. Daar zijn ze erg goed in bij het energie bedrijf. Er zijn echt niet veel mensen die als ze normaal 200 betalen ipv de 250 die ze zouden moeten betalen plotseling aan het einde van de rit bij termijn 12 even 800 euro kunnen vrijmaken. Je rente winst is hooguit een 10-12 euro over dat geld. Het staat immers niet allemaal een jaar voor je vast op de bank, maar gemiddeld een half jaar

[Reactie gewijzigd door Ortep op 24 juli 2024 14:26]

Er zijn echt niet veel mensen die als ze normaal 200 betalen ipv de 250 die ze zouden moeten betalen plotseling aan het einde van de rit bij termijn 12 even 800 euro kunnen vrijmaken.
We praten hier over een voorschot wat berekend is over je gemiddelde energieverbruik van het afgelopen jaar. Als je een voorschot hebt van 200 euro wat eigenlijk 250 euro moet zijn dan is er iets flink mis met je verbruik.
Ik ging meer in op het tussentijds aanpassen van je voorschot omdat het toevallig een paar weken vriest. Dat is nergens voor nodig en dat zal echt geen torenhoge naheffing veroorzaken. Daarom vind ik het onnodig om je voorschot tussentijds aan te passen.
Dat voorschot is een gemiddelde over een heel jaar.
Nog sterker: ik heb het voorschot gebaseerd op het verbruik van de afgelopen 5 jaar. Even een kwestie van zelf de diverse jaaropgaves bijhouden en berekenen...
(hoewel ik daar nu wat de mist mee in ga omdat ik de afgelopen 2 jaar het een en ander heb laten isoleren... :) )

En waarom moet je betalen voor live updates die op internet gewoon gratis te krijgen zijn?
Terechte vraag.
het is nog altijd je eigen keuze om zoiets aan te schaffen
Nog wel. Binnenkort wordt de slimme meter naar binnen geschoven. Zonder glijmiddel uiteraard...
Die mag je ook gewoon weigeren. Je bent niet verplicht de slimme meter te laten installeren. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om hem administratief uit te laten zetten. De netbeheerder en leverancier mogen dan niet communiceren met de meter. Dit moeten ze ook aantonen dat dit nageleefd wordt en hierop wordt ook gecontroleerd. Het is echt niet zo dat hij je wordt opgedrongen. Je kunt gewoon weigeren. Meer informatie over de slimme meter kan je ook hier vinden: http://www.slimme-meter.info/ (kijk ook eens onder het kopje slimme-meter en dan bescherming van uw gegevens)

En onderstaand nog iets over het weigeren van de slimme meter: http://www.consuwijzer.nl...nformatie/De_slimme_meter

Dit heeft verder weinig met de thermostaat te maken. Ik vind deze thermostaat erg handig en zeer uitgebreid. Ik ben benieuwd of er ook een dergelijke energieleverancier onafhankelijke thermostaat komt. Dan ben ik namelijk ook wel geinterreseerd.
Ik kan mij wel voorstellen dat ze administratiekosten mogen berekenen als je geen automatische uitlees-via-internet doet. Net als dat ze administratiekosten voor acceptgiro-betalingen mogen berekenen.
Met andere woorden, ze hoeven niets te doen (niet uitlezen) maar voor dat niets doen wel administratiekosten in rekening brengen? Ik denk niet dat het zo werkt. :)
Dat "niets doen" houd in dat een meteropnemer naar je huis komt en de stand komt noteren (of dat jij een kaart in moet sturen). Bij het insturen van de kaart zal ook eens in de zoveel tijd een meteropnemer de stand moeten/komen controleren.

Zo het op dat moment niet meer dan terecht vinden dat ze dan (voorrij)kosten in rekening brengen. Jij wil (en mag) tenslotte afwijken van hun bedrijfsproces.
Jij wil (en mag) tenslotte afwijken van hun bedrijfsproces.
En op die manier wordt het dus toch opgedrongen. Wil je het niet? Prima, we dringen je het niet op. Maar je gaat wel meer betalen...
Je reactie staat wel op rood maar je hebt 100% gelijk ben ik bang!
het is nog altijd je eigen keuze om zoiets aan te schaffen
ik kies er dan ook voor eentje aan te schaffen die volledig buiten m'n energie leverancier om werkt. :)
Ik wacht op een slimme thermostaat die IP-based communiceert en die ik aan m'n netwerk kan hangen, waarna ik alle info op m'n mediacenter of PC kan weergeven en daar ook instellingen en programmeringen kan wijzigen. :)
Bij voorkeur ook een web-interface, dan kan ik vanaf de zaak of m'n mobiel de kachel thuis lager of hoger zetten.
Een KNX/EIB home automation systeem kan dat zonder problemen bieden. Fabrikanten zijn o.a. Gira, Merten, Siemens, ... En KNX/EIB is een open standaard.
Anoniem: 178310 @poktor18 januari 2012 10:47
Van mij mag eneco wollen truien en thermo-kleding sturen, ik wacht wel tot volgend jaar.
Ik dacht dat dan de energierekening maandelijks afgerekend word, dus geen maandelijkse voorschotten die soms 200% tehoog zijn.
Pay what you take, gewoon per maand afrekenen.
Hou je er rekening mee dat ze dan met regelmaat ook een factor 2-3 te laag zijn? De grap van stabiele voorschotten is dat je precies weet wat je per maand moet betalen.
Heel veel mensen komen echt in de problemen als ze bv van april-nov hooguit 50 euro moeten betalen en dan plotseling in dec jan 400 euro. Mensen die maar net rond komen maken in de zomer hun geld op en leggen niets op zij voor de winter of ze kunnen het vaak nauwelijks. Als je het netjes wil doen dan moet je dus in de zomer gaan sparen voor je energie in de winter. Ik kan dat, jij kan dat. Tot nu toe gebeurt dat autoomatisch via de vaste voorschotten, maar ik voorzien duizenden mensen die worden afgesloten als je per maand achteraf gaat betalen.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 24 juli 2024 14:26]

Eigenlijk zou de energieleverancier dan wel rente mogen betalen over de voorschotten die gespaard worden in de zomermaanden.
Ik vind wel dat men zelf ook verantwoordenlijk is voor zijn/haar betalingen.
Voorschotten moet je natuurlijk zelf inschatten.

Laatst mijn vriendin verkeerde stand van water ipv 8 ,80 ingevuld achteraf teuggebeld dat het wel een groot verschil was.

Dat laastste duurt wel ff voordat men werkelijk worden afgesloten omdat(eerste levensbehoefte is) spreekt men al over duidelijk 6 maanden tot wel een jaar voordat je echt mag gaan afsluiten.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 24 juli 2024 14:26]

Ik woon in een vrijstaande nieuwbouwwoning. Met balansventilatie, HR+++ glas, etc. Het eerste half jaar had ik een verbruik van maar 63 euro (gas en electriciteit) per maand met een strenge winter. Ik betaalde 120 euro per maand voorschot.

Nuon stelde voor het voorschot te verlagen naar 70 euro per maand, ik koos ervoor het op 80 euro te zetten.

Na een jaar kreeg ik vooraankondiging dat ik moest bijbetalen. Had ik wel verwacht, want ik vond voor het huis waarin ik woon 80 euro per maand nogal weinig. Maar aan de andere kant, het eerste half jaar was het verbruik echt laag en meters liegen niet. Ik rekende op 200-300 euro bijbetalen.

De rekening kwam: 1300 f*cking euro's bijbetalen. Hartverzakking....
Wat bleek uiteindelijk, ons gasverbruik (mijn vriendin en ik) was ongeveer 2x zo hoog als dat van een gezin. Gedurende dat jaar had onze ketel een storing gehad en was door de monteur even anders ingesteld. En dat had hij nooit verteld, de **kel.

Eigen verantwoordelijkheid? Inschatten?

Ik juich het dus wel toe, een meter waar je real time je verbruik op afleest, mede omdat de gas en elektra meters in ons huis niet heel makkelijk toegankelijk zijn...
ik snap je redenering tja zelf niet gespecialiseerd in de know how van de ketels.
Overmacht tja een fatsoenlijk bedrijf zou een klant moeten waarschuwen dat er iets mis is als je afwijkt van je huidige stand.
Ja, en soms zijn ze 200% te laag. Met andere woorden: dat compenseert.
Bij de meeste energieleveranciers kan je tegenwoordig zelf je voorschot wijzigen. Als ik maar 25 euro per maand wil betalen, dan kan dat. Gevolg is alleen dat ik elk jaar honderden euro's mag bijbetalen.

Als de energierekening maandelijks wordt afgerekend betaal je in de winter 200 euro per maand en in de zomer 50. Geef mij dan maar heel het jaar door 125 euro per maand.
Je kan toch als je een jaar terugkrijgt het bedrag aanpassen, dat wordt ook gedaan door Eneco, ik zie je probleem niet.
Ik zelf betaal bewust wat meer omdat ik dan 1x per jaar wat terugkrijg....

gr. John
Ik zit te hopen dat dat ding van Nest hier uitkomt.
Nest heeft geen OpenTherm. Nutteloos apparaat dus.
Een beetje volgens het domotica concept dus.
Anoniem: 64067 @poktor18 januari 2012 11:17
Goed dat je het zegt, Ik ben bezig met zo'n ding te maken voor mezelf :)
Als het werkt laat ik het je weten.
Ik ben ook erg geïnteresseerd in je resultaat en welke materialen/werkwijze je toepast
Heb je daar dan een typenummer van, of een fabrikant? Hier in België is er namelijk geen enkel bedrijf dat zulke thermostaten aanbiedt, maar ik vind het best interessant..
Inderdaad. Ik zou het enorm welkom vinden zo een toestel, maar uiteraard ook zonder energieleverancier erbij te betrekken.
De energieleveranciers in België doen zelfs niks van die aard. Zelfs slimme meters niet (al lees ik overal dat deze niet goed zijn, dus misschien maar beter zo :P )
Gira HomeServer zou bovenstaande o.a. kunnen, maar is een veel uitgebreider systeem, Domotica; ook bedoeld om alle andere apparatuur in je huis te bedienen.
wordt gemaakt door home automation europe:


http://quby.nl/home-energy-management
Gewoon inet pijp doorknippen :)
Thermostaat moet gewoon zelfstandig kunnen werken!
Anoniem: 426269 @kaltun18 januari 2012 12:15
Ik had anders geen keuze om iets anders te nemen dan een slimme energiemeter in mijn nieuwe woning.

Maar goed, dit is wel een keuze. EUR 3,50 per maand vind ik dan wel weer belachelijk.
Bij dit apparaat heb je er tenminste zelf nog iets aan. Dat hele gedoe met die slimme energiemeters is om te kotsen, grote kans dat je nml zelf geen inzicht krijgt in de data die je meter verstuurt naar de netbeheerder.

Nadeel van deze energiemeter vind ik vooral de 3,50 euro per maand voor live-updates (art zegt 2,50, Eneco zegt 3,50) en de verplichting om bij Eneco klant te zijn. Leuk zo'n thermostaat, kost ook niet heel veel (een Honeywell OpenTherm klokthermostaat kost je meer), maar die extra maandkosten en de bijbehorende klantenbinding staan me tegen om zo'n ding aan de muur te gaan hangen.
Reinste onzin is het gewoon.

Koop een simpele energiemeter en ga je eigen huis systematisch af. Dan weet je gelijk hoeveel stekkers je hebt en of die worden gebruikt :P

Die energiemeters kosten tegenwoordig vrijwel niets ,
http://www.redcoon.nl/c11020700-Energiemeters

Het is soms wel schrikken hoeveel een apparaat stiekem in een etmaal verbruikt terwijl je hem niet gebruikt... Adapters die in het stopcontact bleven zitten.
Als ik naar het huis van mijn vriendin kijk... die heeft een Honeywell round modulation aan de muur hangen. Die zet ze 's nachts op 18.5 graden, want "anders is het zo koud als ik morgen uit bed kom" (en dan maar klagen dat 's nachts de ketel steeds aan slaat :P).
Wil je daar een modulerende klokthermostaat ophangen die zijn werk een beetje goed doet, dan zit je snel aan 150 euro voor een Honeywell chronoterm modulation. Dan is 120 voor een thermostaat met energie-inzicht en makkelijke bediening niet zo heel gek (ik heb zelf een Chronoterm Modulation, en vind de manier van bedienen afzichtelijk).
Ik heb mijn thermostaat constant op 15 graden staan (trek wel een warme trui aan als het koud is). Ik zou hem 's nachts en als ik weg ben best nog lager willen zetten maar dat vind ik zielig voor m'n huisdieren :P Geen idee eigenlijk hoe goed die het in een dergelijke temperatuur zouden doen...
fijn voor jou....

Feit is dat de meeste mensen 15 graden echt te koud vinden en dat een slimme thermostaat best een nuttig apparaat is...
Zelf heb ik een modulerende Honeywell Chronoterm IV. Werkt prima.
Moduleren levert een beetje besparing op, omdat ie op een lagere keteltemperatuur het huis opstookt.
Maar de keteltemperatuur kun je zelf ook op b.v. 70 graden zetten.

Verder werd er "vroeger" gezegd dat je maar ongeveer 3 graden moet "opwarmen" omdat het anders meer gas kostte dan het laag zetten van de thermostaat opleverde. Maar dat schijnt nu weer ter discussie te staan.

Hoe dan ook: ik houd me er wel aan. De thermostaat staat als volgt:
- 's nachts 15,5 graden.
- 's morgens 18,5 graden (je loopt wat heen en weer en eet even snel, ik althans)
- overdag 17 graden (ben ik afwezig, maar als je toch even thuis bent, is het niet koud)
- 's avonds 20 graden. Als ik lang stilzit, komt er een half of heel graadje bij.

Voorheen was het 17 graden 's nachts en 20 graden 's avonds, maart dat kostte zo'n 10% meer gas, schat ik.

Je thermostaat "scherp" afstellen levert geld op.
Wow! Koelt het daar snachts nu al af tot ONDER de 18.5graden? dan zou ik wat in isolatie gaan investeren.......!
En dat weten ze nu niet denk je?
Anoniem: 382732 @418O218 januari 2012 09:28
Hoe zouden ze dat moeten zien dan? Met een ouderwetse meter (zoals de meeste mensen hebben) weten ze alleen maar wat je per jaar gebruikt hebt, niet gedetailleerder dan dat.
Ze hebben nu al heel veel data over je verbruik, alleen heb je die zelf niet. dus dit is alleen maar welkom. Ik denk dat dit ding mensen enorm kan helpen om inzichtelijk te maken hoeveel ze nu echt verbruiken, en het dus ook kunnen terugdringen. Zeker als je bijna letterlijk je euro's ziet wegvliegen met een tellertje ofzo ;)
Enige data die ze hebben over je verbruik is wat jij jaarlijks opgeeft aan je energieleverancier, en wat je netbeheerder eens per 3 jaar komt controleren. Enige data die jij niet hebt en je leverancier/netbeheerder wel is de manier waarop met natte vingerwerk je standen geschat worden om het nieuwe maandbedrag te bepalen.
Hoezo hebben ze nu al veel data over je verbruik? Volgens mij geef je nu maar eens per jaar de meterstand door, toch? En daarna krijg je met je jaaroverzicht een overzicht van dat verbruik in de brievenbus, dus dan weet je zelf ook je (jaar)verbruik.

Als je dit ding koopt weet Eneco dus precies hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je 's morgens opstaat, hoe lang je in het weekend uitslaapt, of je een dag ziek bent (want de thermostaat staat een graadje hoger) en wanneer en hoe lang je op vakantie bent. En dan mag je hopen dat dat met een secure verbinding over het internet wordt verstuurd, anders kan iedereen die informatie aftappen.

Dan hoeft er maar een mannetje bij Eneco te werken die iets minder te goeder trouw is, en ze weten precies waar ze moeten zijn...

Ik zie dit meer als een 'slimme' manier van de energieleveranciers om om de beperking van de 'slimme' meters heen te komen, namelijk dat ze maar eens per twee maanden de meter mogen uitlezen. Nu hebben ze real-time informatie, al zou ik niet weten wat ze ermee willen trouwens, maar dat is een andere kwestie.

Nee, geen denken aan dat ik dit soort apparaten in huis haal. Hoe prachtig ze ook werken.
Voor electriciteit; Kunnen ze het al jaren en het is nog eenvoudig ook;
is jou dagstroom hoger in verbruik dan je nachtstroom, dan ben je hoofdzakelijk iemand die dus overdag iets in- of uitgeschakeld heeft staan.

Andersom werkt het net zo.

Zelfs met een meter als deze kunnen ze nog steeds niet zien waaraan jij hoofdzakelijk je stroom aanbied of het nu een computer, televisie of zelfs router is.

Zoiets noemen ze ook wel gewoon "rekenen" waarvoor geen specifieke apparaten noodzakelijk zijn.

Voor gas hoeven ze niet te weten wanneer jij precies het gas gebruikt, hoewel ze dat veelal wel (indien jij gas en electra afneemt bij dezelfde partij) dat weer eenvoudig kunnen terugleiden naar je energieverbruik.

En laat het merendeel van de Nederlanders nu net stroom en gas afnemen bij dezelfde partij !

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 24 juli 2024 14:26]

Dit heeft totaal niet met privacy te maken, het is geen verplichting, je kiest er zelf voor om zo'n ding aan te schaffen.
Mij lijkt het namelijk wel handig je kan gelijk eens zien wat je nou verbruikt.
Dat je er zelf voor kiest betekent niet dat er geen privacy-issues zijn.
Anoniem: 234046 @ANW18 januari 2012 10:43
helemaal mee eens. Ik moet er niet aan denken dat die gegevens via het internet verstuurd gaan worden, ineens een rekening die uit de klauwen loopt.

En bewijs dan je onschuld maar weer... Hou gas electrisch en watermeters wat mij betreft maar lekker voor wat het is, zelf meterstanden doorgeven jaarlijks en een jaarafrekening ontvangen. Minst fraudegevoelig, Bij verhuizing komen ze toch langs. Heb je dan gefraudeerd, dan heb je jezelf ermee gehad
Altijd makkelijk om te weten of mensen op vakantie zijn of niet thuis voor het inbrekersgilde.
Gezond wantrouwen tegenover dit soort ontwikkelingen is echt niet verkeerd, later spijt betuigen ''maar dat wist ik niet'' is altijd zo ...
Het word altijd in de hoek van dienstverlening gezet alleen wie zegt dat het zo is, ze kunnen abonnementsvormen aan gaan bieden die dus zogezegd op je verbruik zijn gebaseerd omdat ze je leefpatroon kunnen analyseren (dat heeft natuurlijk ook niets met privacy te maken) en op die manier hun verdiensten optimaliseren.
Wie is er dan bij gebaat en je betaald het uit je eigen zak ook nog is met een maandelijks extra tarief terwijl dat ding al drie keer betaald is bij de eerste aanschaf.

[Reactie gewijzigd door Nevere op 24 juli 2024 14:26]

Toch nog blij dat ik niet bij prodrive ben gaan werken...
Ik vind dit wel prettig op zich, zo heb je meer inzicht op je verbruik en de kosten ervan. Ik denk niet dat dit tenkoste gaat van Privacy, want ze zien alleen je verbruik, en niet WELKE apparaten dit verbruiken.

Nu is het aan het eind van het jaar altijd ' spannend '. Zo heb je meer controle over je eigen portomonee!
Ik vind het privacy issue met gasverbruik wel wat overdreven. De energiemaatschappij weet toch niet of je staat te douchen of dat de verwarming aan staat? Bovendien: Je neemt een dienst af van de energiemaatschappij, hebben ze dan ook niet recht op informatie? Als jij een dienst verkoopt, zou je ook graag willen weten wat iemand afneemt.

De voordelen zijn er ook:
- inzichtelijk energieverbruik; veel makkelijker om het gasverbruik te monitoren
- internet toegang maakt het ongetwijfeld mogelijk dat je via internet je verwarming aanzet, vlak voordat je thuis komt. Als je onregelmatig werkt, levert dit in de wintermaanden een forse besparing op.
Ik wil dit ding ook hebben maar dan niet van Eneco. Ik was al aan het sparen voor een meter voor Gas/Water/Electra en aan het wachten op Honeywell totdat ze met hun Z-Wave enabled open-therm thermostaat komen.

Dit lijkt dus op wat ik zoek. Nu nog kijken of het ook een toontje lager kan :)

[Reactie gewijzigd door raymonvdm op 24 juli 2024 14:26]

Zijn er eigenlijk al z-wave enablede thermostaten?

H.D
Er is een co.uk een model te bestellen maar die zou nog niet helemaal lekker werken

http://www.horstmann.co.uk/central-heating.php#ThermoPlus en dan de ThermoPlus AS2RF
Leuk ding, maar via een omweg krijgt men zo wel de slimme meter naar binnen!

Kosten: zo'n 240kWh / jaar (die €3,50p/m omgerekend naar kWh + eigen verbruik), dus je zult als eerste je verbruik zien stijgen met dit ding...

En hun belangrijkste sales-pitch: voorkom verrassingen op je jaarnota, maar hoeveel mensen worden nu verrast daardoor? Zoveel wijzigt het verbruik toch niet per jaar??

Wat ik niet kan achterhalen: hoe gaat dit ding om met negatieve meterstanden, oftewel je bent echt duurzaam en je hebt zonnepanelen liggen?????

[Reactie gewijzigd door Mars Warrior op 24 juli 2024 14:26]

Dat is inderdaad iets wat vergeten wordt, ik zie dan ook niet mensen die €120 plus €2,50 per maand terug verdienen. Ik heb een paar jaar geleden een meter gekocht voor een paar tientjes die je tussen het stopcontact en een apparaat plaatst, op die manier kan ik per apparaat bekijken wat het verbruikt en kan dan ook bekijken wat veel en wat weinig verbruikt. Kost alleen een beetje meer reken werk, maar is imho maar één keer nodig, het is niet alsof je kan blijven besparen op stroomkosten.
Van de Eneco website:
Elektriciteitsverbruik
Rond 50 kWh per jaar bij normaal gebruik.
http://thuis.eneco.nl/energie-besparen/toon-thermostaat
De grap is juist dat dit apparaat ook met ouderwetse meters werkt, dus het heeft niets met een slimme meter te maken. En hoe kom je op 135KWh/jaar? In het artikel en op de Eneco website wordt 50KWh/jaar genoemd. Of weet jij meer? Die 50KWh/jaar klinkt trouwens nog een stuk heftiger dan het is, komt neer op een gemiddelde 5,7 Watt. Een gemiddeld router gebruikt een veelvoud daarvan.
Ha, inderdaad. Die jaarnota bestaat uit zoveel componenten dat de onduidelijkheid ervan je toch niet veel verder helpt. Het apparaatje is imho vooral een gadget die eneco inzicht in jouw dagelijks verbruik geeft.
Edit, pure kWh's en m3's zijn wel makkelijk af te lezen, maar prijsvergelijk is haast onmogelijk door alle losse prijscomponenten en belastingen (en de manier waarop deze verspreid zijn over een nota).

[Reactie gewijzigd door BounceMeister op 24 juli 2024 14:26]

Ik vind het concept ook heel mooi, echt ideaal voor ons "Tweakers". Ik ben zelf benieuwd wat Eneco met de data doet, hoe het wordt verstuurd en wie de data alsnog kan bekijken. Met name als je 1 week van huis bent, dan zal het opvallen voor de mensen die meekijken.

Wat betreft de vragen voor de bedrading en netwerkaansluting zie de onderstaande links van Eneco.
De verbinding gaat via een kabel naar je modem/router en is niet draadloos. Dat vind ik een gemiste kans. Dit is weer een extra kabel bovenop de bestaande kabel waarbij er stroom van de cv ketel naar de meter gaat.
http://thuis.eneco.nl/energie-besparen/toon-thermostaat#tab4
http://thuis.eneco.nl/energie-besparen/toon-thermostaat#tab5

Gisteren zag ik een reportage hiervan op tv en ik vond het mooi dat je hem via een app kunt bedienen. Daarnaast zijn filemeldingen en de buiten temperatuur wel ideaal. Dit is zoals ik de toekomst graag zie :)

Nu maar hopen dat er snel een universele oplossing komt voor alle energiemaatschappijen. Met name de zonnepaneel bezitters zien hier wel heil in.
Ik zie op de site dit staan:

Draadloos modem
Toon wordt draadloos verbonden met uw internetmodem.


De adapter bij de ketel snap ik weer niet. Met OpenTherm moet je de bestaande bekabeling kunnen gebruiken, alleen denk ik dat het scherm e.d. teveel energie nodig heeft. Mijn Honeywell touch heeft daar ook last van (knipperend backlight als je wat langer bezig bent).
Beetje offtopic.

Honeywell touch (Lynx) is dat ook met een security koppeling, in dat geval kan er extra stroom nodig zijn.
Mijn Honoeywell Chronotherm Vision is direct aangesloten op de ketel met een 2 draad en werkt prima (al is deze ook draadloos waardoor hij ook via batterijen wordt gevoed.)

Verder inderdaad wel vreemd dat er staat draadloos, terwijjl er bij de vebindingen niet staat waarover het draadloze verkeer gaat (BT/Wifi specs/Sim?)
Ik denk dat Eneco of de gebruikers hier meer over kunnen zeggen.
Jammer dat Eneco geen feedbackknop heeft ;)
uit het tabje "werking":
Draadloos modem
Toon wordt draadloos verbonden met uw internetmodem.
Je kan het ding dus wel bedraad aansluiten, gezien de ethernetpoort die erop zit, maar noodzakelijk is het niet.

Voor zover ik hieruit zie zijn alleen de 2 normale schakeldraden vanuit de CV nodig. Hierop wordt ook de adapter aangesloten die Toon van prik moet voorzien.

[Reactie gewijzigd door Smurf op 24 juli 2024 14:26]

Ziet er handig uit, scheelt ons tweakers weer om een zelfbouw systeem te maken, of erger nog net zoals ik de standen maandelijks te noteren en een excel sheet bij te houden ;)

Jammer genoeg zit ik bij greenchoice en heb ik deze luxe van eneco (nog) niet
Ook ik werk met Excel sheets, werkt prima!

Maar beetje vreemd dat je zegt dat je 'jammer genoeg' bij Greenchoice zit. Als het je niet bevalt, dan stap je toch over? Dat terwijl Greenchoice mijn inziens juist 1 van de betere en groenste leverancier die er is.
Eneco heeft ten minste 20% aandeel in Greenchoice dus wie weet komt het snel ook die kant op :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.