Honeywell laat temperatuur per kamer instellen via mobiele app

Honeywell heeft onder de naam Evohome een thermostaat op de markt gebracht waarbij de verwarming via een zoneregelingssysteem en losse radiatorregelaars op kamerniveau geregeld kan worden. Evohome is via een touchscreen of een mobiele app aan te sturen.

Het Evohome-systeem is volgens Honeywell 'zonder hak of breekwerk' te installeren door een verwarminginstallateur. Na installatie communiceert de centrale thermostaateenheid met touchscreen draadloos met de diverse radiatorregulatoren die in kamers zijn geplaatst en een eenheid voor de cv-ketel. Daavoor wordt via de 868MHz-band via een propriëtair protocol gecommuniceerd. Verder is er nog een internetgateway om het Evohome-systeem via internet op afstand te kunnen bedienen.

De Evohome-radiatorregulatoren, die normale radiatorknoppen vervangen, kunnen in maximaal twaalf ruimtes worden geplaatst. Door per ruimte te verwarmen zijn er volgens Honeywell flinke besparingen op de energierekening te halen. De aansturing verloopt via het touchscreen op het bedieningspaneel of via een mobiele iOS- of Android-app.

Honeywell claimt dat Evohome met alle bestaande cv-installaties is te gebruiken, waaronder OpenTherm-apparatuur, en ook bruikbaar is in combinatie met warmtepompen of stadsverwarming. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Nest-thermostaat is het Evohome niet 'zelflerend' en dient elke instellingen door de gebruiker zelf te worden gemaakt. Wel zijn er een aantal presets, zoals 'besparing-eco', 'afwezig' en 'vrije dag'. Verder is er nog weinig bekend over de beveiliging van het Evohome-systeem en de precieze privacyvoorwaarden.

Het Evotouch-systeem is vanaf deze maand verkrijgbaar. Het zogenaamde Single Zone Connected-startpakket heeft een adviesprijs van 299 euro, terwijl elke radiatorregelaar 99 euro kost.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-01-2014 • 17:54

120 Linkedin

Lees meer

Reacties (120)

120
119
40
12
2
73
Wijzig sortering
Dit is gewoon een update van het al bestaande evohome concept.
De belangrijkste reden dat dit niet aan slaat is de prijs. In mijn huis was evohome ongeveer 10 keer zo duur als een normale thermostaat. Bij mij heeft het systeem 6 verschillende zones. Het werkt wel uitstekend. Het voordeel is dat je niet hoeft te wachten totdat de hoofdunit de CV aan zet (itt bijvoorbeeld thermostaat kranen). 1 kraan open zetten is warmte bij alleen die kamer. Helemaal ideaal.

Zie bijvoorbeeld: http://www.waakzaamwonen.com/verwarming-evohome-c-86_89.html

Of op GoT voor ook alternatieven: Slimme thermostaten en energiemeters
Exact mijn gedachte. Ik kijk ook al langere tijd naar EvoHome omdat het een heel leuk en goed concept is. De meerwaarde van dit nieuwsartikel is dat het nu ook via je mobiele telefoon aan te sturen is. Als dat betekent dat je ook het basis station niet meer nodig hebt zou dat een mooie kosten besparing zijn.

De prijs wordt wel heel rooskleuring genoemd in het artikel. De totale kosten gaan hard omhoog naar mate je meer zone's en complexiteit hebt.

In mijn huis heb ik bijvoorbeeld deels vloerverwarming en deels radiatoren zitten. Hierdoor moet ik én het basis systeem én het vloerverwarmingssysteem nemen. Tel daar bij op dat je het liefst in iedere zone (5) ook een losse thermostaat wilt hebben (om het eerder genoemde probleem van de radiator thermostaat te voorkomen). De kosten werden heel snel erg hoog (€1500,-).

Overigens is het opvallend dat ze noemen dat EvoHome niet 'zelflerend' is. Dit terwijl HoneyWell altijd heeft gepromoot dat ze (zowel EvoHome als de ChronoTherm systemen) wel zelflerend zouden zijn (iets wat ik overigens in mijn huis niet gemerkt heb ;) )
99 euro per knop + basisstation 299 euro... Even mijn eigen woning als voorbeeld.
8 radiatoren komt op een totaal van 1100 euro.
gemiddeld energie verbruik 2 persoon huishouden 1600 m3 a 65 cent per m3 = 1040 euro.
Echter bespaart het systeem alleen op het verwarmen van de woning en dit kost volgens de TU delft ongeveer 1200 m3 per jaar = 780 euro voor een normaal gezin.
Honeywell beweert dat je wel tot 40% bespaart op je verwarming.
780 euro X 40% = 312 euro besparing. Dit komt dus neer op een terug verdien tijd van nog geen 4 jaar...

Dan de vraag; bespaar je echt 40% ???
Ik verwarm mijn boven verdieping nauwelijks. De radiatoren staan daar allemaal dicht (muv de badkamer). Ik moet mijn besparing dus beneden gaan verdienen. In de woonkamer hangt een chronotherm met een tijdschema dat erg kritisch staat ingesteld. Dit betekend dat er in mijn grootste verwarmde ruimte dus feitelijk niets veranderd behalve de plek van meten.(op de radiatorknop of aan de muur).
Dan moet de besparing van 300 euro!!! gerealiseerd worden op de badkamer, een hal en bijkeuken die nu allemaal half openstaan.... ???
Nu hoef ik natuurlijk kranen die dicht staan niet te vervangen dat scheelt dan 3 kranen... maar ik twijfel sterk aan de 40% ik denk meer aan de 10-15 % die hier genoemd wordt...

[Reactie gewijzigd door PDankers op 29 januari 2014 19:43]

Anoniem: 120693
@PDankers29 januari 2014 19:49
Nu hoef ik natuurlijk kranen die dicht staan niet te vervangen dat scheelt dan 3 kranen... maar ik twijfel sterk aan de 40% ik denk meer aan de 10-15 % die hier genoemd wordt...
Er is natuurlijk ook de factor comfort en het grote tweak gehalte van dit soort dingen. Dit is namelijk niet het forum van Libelle of de consumenten bond. Dit soort ontwikkelingen zijn gaande en zullen goedkoper worden. Het is de taak van tweakers.net om ons daarop te wijzen.

Overigens heb ik een dergelijk systeem ook gehad. Je hoeft het inderdaad niet op alle radiatoren te hebben, vaak kan je een enorm comfort voordeel behalen als je ze slechts in een paar kamers hebt. Een slaapkamer bijvoorbeeld. Ik gebruik een meer open systeem dat in staat is in mij agenda te zien of ik weg ben, een late afspraak heb of niets heb staan. Dan ga ik namelijk vaak vroeg naar bed met mijn Kindle en een Amazon account om nieuwe boeken te kopen!

Als dat soort dingen je allemaal niets zeggen dan moet je zeker bij je grijze draairegelaars blijven. Die doen het prima als je maar een half uur voor je naar bed gaat ze even openzet. Persoonlijk vind ik het fascinerend dat mijn 'huis' weet wat ik doe en waar ik ben en zich daarop tracht aan te passen. Dat gaat met horten en stoten maar de laatste 24 maanden zijn er grote stappen gemaakt.

Het is ook een hobby. Ik vlieg nogal vaak en probeer het systeem nu te leren dat een vertraagde vlucht betekend dat ik later thuis ben. Ik weet zeker dat het kan, weet alleen niet of ik slim genoeg ben om het aan mijn 'huis' uit te leggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120693 op 29 januari 2014 19:57]

Gekke vraag van mijn kant: je hebt het over een "meer open systeem". Waaraan moet ik dan denken? Bedoel je hiermee dat het open source is, open standaarden gebruikt of meer "open" is qua mogelijkheden? En over welk systeem hebben we het dan? Zelf gemaakt? Bestaande oplossingen aan elkaar geknoopt of één (relatief) compleet systeem?
Leuke weetjes voor ons Tweakers!
40% weet ik niet, maar 30% zeker. Ik heb de Evohome al 3 jaar in 2 huizen ziten en in beide is een besparing van >30% gehaald. Je terugverdientijd is dus zo'n 3 jaar. Daarna ga je fijn besparen en met de stijgende gasprijzen natuurlijk wel zo prettig.

En om een antwoord te geven op de vele vragen waarom dit zo handig is: zie het gewoon zo: de warmte volgt de gebruiker. Daarmee voorkom je dat er onnodig ruimtes verwarmd worden waar je niet bent. Ik gebruik altijd het volgende voorbeeld: ik sta op, de badkamer is dan al door de Evo opgewarmd. De rest van het huis is nog koud. Terwijl ik in de badkamer bezig ben warmt de keuken op. Ik ben klaar in de badkamer, cv gaat daar automatisch naar beneden en ik kom in een warme keuken. Ondertussen warmt de studeerkamer op. Nadat ik klaar ben in de keuken ga ik naar de studeerkamer waar het al warm is. de keuken gaat weer omlaag. Tegen het eind van de dag begint de woonkamer op te warmen en gaat de studeer weer omlaag. Allemaal automatisch en er gaat nergens warmte verloren in ruimtes waar op dat moment niet gestookt hoeft te worden.

Toegegeven, je huis en thuissituatie moeten er wel voor geschikt zijn. Als er bijv elke dag iemand thuis is, bijv. moeder met kids, is zo'n systeem wellicht minder geschikt. En zelfs dan nog, met dis systeem kan je eenvoudig verschillende temperaturen in een ruimte gedurende de dag aanhouden. Zo heeft m'n moeder bijv overdag 18 graden in de woonkamer omdat ze toch overal in huis rondloopt. Eind van de dag wordt dit automatisch 21 graden.
Anoniem: 154887
29 januari 2014 18:23
Wat is de nieuwswaarde? Dit lijkt meer op reclame...

Dergelijke systemen bestaan al jaren, oa Danfoss Living Connect welke ik zelf heb. Op elke kraan heb je een LCD scherm waar je temperatuur kan op instellen of draadloos via tablet.

http://www.living.danfoss.nl
Kan je met Danfoss Living alleen 1 specifieke ruimte opwarmen, terwijl de woonkamer koud blijft? Kan je hem met een app bedienen vanaf je werk? (serieuze interesse, ik weet de antwoorden niet)
Danfoss Living Conect sluit je ook aan op de radiatoren en is dus per ruimte in te stellen. Dit werkt via Z-Wave maar Danfoss heeft zo ver ik weet geen eigen controller hiervoor.
Maar als je serieus met domotica bezig ben, en dat is de reden waarom je zo iets zou kopen, dan heb je waarschijnlijk een beter systeem op het oog waarmee je meer dan alleen de temperatuur kan instellen (ook via een app).
Per radiator aansluiten wil nog niet zeggen dat je ze ONAFHANKELIJK kan verwarmen. Immers, als bediening van de ketel alleen gebeurt vanuit de thermostaat in de woonkamer, kun je dus niet je badkamer warm stoken terwijl de open haard de woonkamer al heeft verwarmd.
als alle radiators apart aangesloten zijn, en de thermostaten staan allen behalve 1 dicht zal hij enkel die ene opwarmen ... Dus kun je ze WEL onafhankelijk opwarmen.
apart aangesloten? Hoe bedoel je dat? Allemaal afzonderlijk in staat de ketel aan te sturen? Kan dat met Living Connect van Danfoss?
Je gaat natuurlijk niet radiografisch alle thermostaatkranen tegelijk bedienen naar hetzelfde niveau. Dergelijke systemen kunnen *altijd* per kraan apart. Hoewel je er soms per zone/kraan een eigen regelaar voor moet gebruiken.
De beschrijving is dat het een radiothermostaatkraan is, maw een thermostaat kraan die variabel te regelen is (ook niets nieuws op zich) . Het probleem hiermee is dat deze kranen niet de ketel beinvloeden, de temp. in de kamer waar de thermostaat hangt bepaald of de ketel het leiding water verwarmt. Dus als het in de woonkamer "te warm" is heb je er niets aan op andere plekken indien het daar "te koud" is.

Het idee achter dit Honeywell systeem is dat een kamer warmte vraagt, de thermostaat dit aan de ketel doorgeeft en dus het cv water verwarmt. In de ideaale situatie heeft elke kamer z'n eigen directe leiding naar de ketel en kan de ketel bepalen welke circuits er verwarmt worden, zodat de hoeveelheid water die verwarmt dient te worden tot een minimum beperkt wordt.

Ik verwacht dat de ouderwetse radiator in moderne huizen volledig gaat verdwijnen en plaats maakt voor fijnmazige lage temp. vloerverwarming. Maar daar is het nut van variabele thermostaatkranen weer nihil aangezien vloerverwaming beter werkt met een constante temperatuur.
Het is ook pure reclame.
Ik heb de Evohome al ruim 2 jaar in gebruik (en ben er erg tevreden over overigens). Dit is alleen een geupdate versie met mooiere weergave + app en mooiere(?) regelaars.

Ik hoop alleen dat de regelaars minder luidruchtig zijn als ze open of dicht gaan, dat vind ik namelijk wel een nadeel aan die ik nu heb want je hoort ze toch duidelijk.
Dat er een app bijkomt zodat je met de telefoon je verwarming kan bedienen, ook als je niet thuis bent is anders een goede stap voorwaarts. Consumenten vragen nu ook om dat soort toepassingen.
"Honeywell heeft onder de naam Evohome een thermostaat op de markt gebracht" Hoezo nu op de markt gebracht" Dit systeem is al een paar jaar oud. Ik heb deze regeling al meer dan een jaar in ons huis. Wat nu nieuw is is dat je van een mobiel de setpoints kan aanpassen. Via de Somfy Tahoma box kan je ook de setpoints aanpassen maar dat is nogal omslachtig.

Ik verbaas mij er over hoe langzaam een groot bedrijf als Honeywell inspeelt op deze markt die toch een beetje hun achtertuin is.
Hier sinds 2 jaar de EvoHome naar volle tevredenheid in het huis zitten.
Ben al 2 maanden afwachtend voor deze update en zodra hij beschikbaar is gaat hij erin.
Het systeem is nu al redelijk flexibel, goed en naar wens in te richten met daarbij een goede besparing die we gerealiseerd hebben (15-20%). Wat we echt misten is de optie om op afstand de installatie aan te sturen. Zo gebeurd het geregeld dat we 's middagas de deur uit gaan en onverwachts 's avonds niet thuis komen. In deze situaties staat de ketel dus wel de kamer vol op temp. te stoken. Het zou dan perfect zijn om op afstand de woonkamer 0,5-1c lager te zetten en de badkamer niet voor te verwarmen voor de dagelijkse douchebeurt rond 20:00.
Leuk product, maar de meerwaarde ontgaat me volledig.

Thermostatische kranen kosten haast niets en bieden ook regeling per kamer. Dat de regeling nu remote kan is leuk, maar ik zie met de beste wil van de wereld hoe je de meerkost gaat terugverdienen - zowel in initiële aanschafprijs als qua embodied energy van de electronica.
Met een thermostatische kraan krijg je het bijvoorbeeld niet voor elkaar een studeerkamer te verwarmen als je woonkamer al op temperatuur is.
Kan wel zolang je maar geen kamerthermostaat aansluit op de ketel.Een bypass in de installatie en overal thermostaat kranen op de radiatoren en het is mogelijk om iedere ruimte op een andere temperatuur in te stellen.
En hoe wordt dan bepaald wanneer de ketel moet gaan stoken en pompen?
die is om de ketel efficienter te laten stoken. is het buiten kouder dan zal hij eerder beginnen met stoken om op temp te komen (jij wilt een warme woonkamer om 8 uur inde ochtend).

@ theMob hieronder:
nadeel van een bypass is dat je pomp dan de gehele dag staat te draaien om zijn warmte kwijt te kunnen wat ook weer slijtage oplevert. ik heb zelf ook weersafhankelijke regeling maar niet in combinatie met bypass. bij mij begint de ketel bij echte kou dus eerder te stoken om mijn huis op temp te krijgen/houden. daarvoor is die bedoeld.

[Reactie gewijzigd door A4-tje op 29 januari 2014 20:43]

Wij hebben zo'n regeling en overal thermostaatkranen. De centrale regelaar (een kastje als de centrale thermostaat in de woonkamer waarvan de temperatuurregeling uitstaat) zorgt dat de ketel werkt tussen 7.00 en 23.00u. Als alle kranen dicht staan pompt het water alleen door de bypass die het warme water direct terugstuurt naar de ketel.
Door middel van de regelthermostaat op de cv ketel zelf.Die stel je dan bijv. in op 75 graden.Verder hoef je alleen de aan/uit aansluiting op de ketel voor de kamerthermostaat alleen door te verbinden.Dit is niet bedoeld om zuinig te stoken maar is meer op comfort gericht.
Je kunt (veel) beter een WAR kopen -- een Cenvax 4000 zoals ik hier tijden gehad heb doet op marktplaats 5 tientjes (toegegeven: ik heb dat twee keer moeten doen omdat er Iets stuk was gegaan na een paar jaar), en die doet dan in feite hetzelfde alleen stelt ie op basis van de buitentemperatuur een ketelwatertemperatuur in. Net een beetje efficienter. Bovendien kun je daar dan toch een nachtverlaging op instellen.

Op dit moment hebben we een nieuwe ketel, een Nefit, en daarbij een Nefit Moduline 400 op WAR mode die dit voor ons doet, terwijl de ketel toch lekker efficient modulerend werkt.

Ter vergelijking: Hij vraagt nu (21:19 met een buitentemp van 6 graden) om 48 graden water en daarmee blijft het perfect warm overal.
Dat zou ik ook graag willen weten! Ons huis is erg goed geisoleerd en de ketel slaat maar af en toe even aan omdat er bijna geen warmte verloren gaat.
Daardoor is het op zolder waar ik vaak zit altijd koud ook al staat de radiator vol open en gebruik ik een elektrische kachel om bij te verwarmen.
maar dat is inefficient stoken want hij gaat dan door een kort circuit om maar te kunnen blijven branden om dan die ene kamer op temp te kunnen krijgen.
ja technisch is het mogelijk maar zuiniger is het zeker niet.
Mij lijkt zo'n systeem juist ideaal. 's Ochtends bijvoorbeeld alleen de badkamer verwarmen en keuken waar ik ontbijt. 's avonds alleen de woonkamer en de slaapkamer een uurtje voor het slapen om de ergste kou te pareren.

Met normale thermostatische kranen is dit niet per ruimte te regelen.
Dat kan ook met andere en goedkopere oplossingen zoals deze http://www.conrad.nl/ce/n...toplossingen_promo_pagina
Als ik dat zo lees, dan ontbreekt er één belangrijk element: het aansturen van de ketel. Ik heb nu ook thermostatische (gewoon van die ouderwetse handmatige) radiatorknoppen. Werkt prima, maar werkt alleen als de ketel aan het stoken en pompen is, en dat gebeurt toch echt alleen als er in de woonkamer, waar de thermostaat hangt, warmtevraag is. Anders gebeurt er helemaal niets.

Er zitten wel een paar andere nuttige componenten in dat pakket trouwens: de raamddetector en de eco knop zien er best handig uit.
Dat is inderdaad een stuk goedkoper en bovendien werkt dat Honywell systeem ongetwijfeld weer via een Honywell server. Dus dat geeft privacy issues en als ze failliet gaan werkt het syteem niet meer... komt er hier niet in. Dat spul achter die link van jou misschien wel.
Die set ben ik op het moment net aan het overwegen. We hebben twee eQ-3 thermostaatkranen (de 15 euro variant) in gebruik gehad, maar die stopten er beide mee na een jaar normaal hun werk te hebben gedaan. Ik heb geen zin om weer zoiets goedkoops te kopen.

Deze Honeywell dingen hebben in ieder geval hun naam mee, Honeywell is een gigantisch bedrijf, maar de prijs voor een startpakket (met 1 knop waarschijnlijk) is wel erg hoog.

Dit soort radiatorknoppen zijn in ieder geval ideaal voor huizen waarbij je geen CV hebt, maar stads- of blokverwarming.
Jep - heb zelf twee sets gekocht; een thermostaat kraan, raamcontact en temp regelaar voor twee slaapkamers. Woonkamer hangt een Chrontherm die mijn opentherm CV aanstuurt, das lastig om te doen met de EQ3 spullen. Maar geeft niet, de slaapkamers moeten altijd kouder zijn dan de woonkamer en moet zeggen dat ik onder de indruk ben hoe goed deze sets werken; ingesteld op 19 graden en dat is het ook bijna altijd. Raam open? Hup radiator wordt gesloten! Voor 80 euro per kamer (ook niet heel goedkoop) ben ik wel dik tevreden over het comfort (en misschien nog wat besparing door het raamcontact).
of je de kosten terugverdient is 1 maar je zal wel zuiniger stoken want je regelt per kamer of je wilt verwarmen of niet. met thermostatische kranen is het alle vertrekken verwarmen waar de kraan openstaat ook al zal je daar niet komen.
nu kan je dus een zolderkamer verwarmen als je daar bv even wat gaat zitten werken zonder dat je alle overige vertrekken meeverwarmt.
Een thermostatisch radiatorkraan heb je niks aan als je ketel niet brand.
Ik ben er van overtuigd dat dit soort home control systemen in de toekomst veel gebruikt gaan worden. Maar dan wel meer in één integraal home control systeem in plaats van allemaal losse apps voor dit en voor dat.
Ja maar dan zouden ze eerst maar eens voor een standaard moeten kiezen.

Kaku, FS20 , Homematic enz enz enz... waarom zoveel verschillende aanbieders en dan elk nog op een andere frequentie :|
De meeste home control spullen werken op Z-Wave.
Nou, nee. KAKU en FS20 zijn al twee genoemde voorbeelden die dus niet op z-wave werken. Z-wave is een prima protocol, maar het is niet het merendeel van de markt, sterker, anderen hebben grotere marktaandelen.
maar het is niet het merendeel van de markt, sterker, anderen hebben grotere marktaandelen.
In de (semi) consumenten markt zijn Insteon gevolgd door ZWave de meest gebruikte systemen. btw Insteon speelt geen enkele rol in Europa.

KAKU is door het ontbreken van tweeweg communicatie en elke vorm van security (kwetsbaar voor replay attack) ongeschikt voor serieuze domotica toepassingen.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 29 januari 2014 22:40]

en jullie vergeten KNX/EIB
Wat ik dan ook vreemd vind aan deze regelaar/knoppen is dat ze dezelfde frequentie gebruiken als zwave 868 Mhz nl. maar dan weer een eigen protocol gebruiken. Dat is dan weer een gemiste kans m.i.
Ik draai thuis ook zwave en zou graag iets dergelijks willen hebben alleen mijn CV ketel is van nefit en ook die hebben een eigen protocol en zijn dus niet aan te slutien op een z-wave/opentherm thermostaat.
Dat is redelijk makkelijk, als Honeywell andere apparaten toestaat hun gegevens uit telezen dan worden er natuurlijk gekozen voor de goedkoopste alternatief. Dat betekend minder inkomsten.

Erg leuke ideeën allemaal om meer digitaal thuis te werken, dit kan erg veel warmte geld schelen als dit goed wordt aangepakt.
Gat in de markt?

Lijkt me dat je een clouddienst kan opzetten die die toestellen virtueel met elkaar kan verbinden. Uiteindelijk zijn die M2M connections gebaseerd op webservice-achtige manieren.
Ik ben er daarnaast van overtuigd dat dit soort systemen in de toekomst veel misbruikt gaan worden. Als je nu al ziet dat auto's en pacemakers brakke beveiliging hebben en de gemiddelde gebruiker de ballen verstand heeft van dingen zoals WiFi-beveiliging, dan is er een gouden hacking toekomst voor het hele domoticagebeuren.
Ja dat zal zeker gebeuren, maar je ziet ook dat dit soort dingen al regelmatig out-of-the-box betere beveiliging krijgen. Enkele jaren terug werden wireless access points nog geleverd met een voorgeconfigureerd open netwerk, later werd dat beveiligd met een WEP key en inmiddels is dat vaak WPA.

Helaas duurt dat altijd even.
Maar wat zijn de dan de punten waarom hiervoor een gouden hacking toekomst zou ontstaan? Net als voor pacemakers, ik denk niet dat hackers hier in geinteresseerd zijn (stop signal pacemaker > patient overlijdt?), maar het is wel zeer kwalijk wanneer zoiets mogelijk zou zijn natuurlijk.
Makkelijk om te zien wie er al een tijdje niet thuis is voordat je langsgaat om gratis te shoppen. Helemaal handig als je kunt instellen dat t apparaat de komende 2 weken in vakantiemodus is natuurlijk.
Maar 's zomers staat mijn CV uit. Dus is altijd in vakantiemodus.
's winters mij te koud om hem in vakantiemodus te zetten ook al mocht ik op vakantie vieren gaan.

Wel leuk om er inbrekers mee te lokken dan en ze op te wachten.
Maar dan wel graag dat het ook zonder internet kan (dus alleen je binnenshuis wifi netwerk). Anders heb je weer een privacy en veiligheidsrisico.
Dat zal je zeker wel kunnen in/uitschakelen. En anders kan je nog altijd in je router instellen dat dat ip adres niet op internet mag
Ik vind het verbazingwekkend eigenlijk dat dit nu pas een beetje begint te lopen. Ik weet er niet veel van, maar vraag me al jaren af waarom de temperatuur maar op 1 plek gemeten wordt en daar in principe het hele huis op wordt verwarmd of juist niet. Dit soort technologie is echt niet nu pas mogelijk als je het mij vraagt.
Je moet dan wel op elke radiator een regelbare klep hebben, die zit er in de huidige systemen nog niet. Ik denk wel dat je zo een stuk efficiënter kan verwarmen.
Die heeft elke radiator toch?
Een radiatorkraan of een thermostaatkraan
een radiatorknop (standaard) bepaald hoeveel water er door de radiator heen stroomt zonder een maximum qua temperatuur (zet de thermostaat 3 uur achter elkaar aan en het wordt 25 graden).
een thermostaatknop regelt alleen de maximum temperatuur in een vertrek.
beiden kunnen sowieso geen minimumtemp garanderen. daarvoor is dus een sensor (thermostaat) nodig die meet wat de temp is en bij een tekort de ketel gaat laten branden en bij voldoende temp de ketel laat stoppen (als er nergens anders warmtebehoefte is).
Nahja, kijk, het is heel simpel, technisch gesproken: Een radiator heeft een regelende kraan erop, en die wordt aangestuurd of handmatig, met een simpele knop[, of door een lokale thermostaatknop (met een stukje chemie/mechanica erachter, overigens, thermostaatknoppen hebben gewoon een metalen blaas gevuld met materiaal dat ervoor zorgt dat naarmate de kamer warmer wordt de blaas groter wordt en een pinnetje indrukt. Met de knop regel je alleen een stukje offset op het regelelement.). Veel nieuwere handmatige knoppen zijn al utigevoerd met een kraanbody waar zonder aftappen rechtstreeks een thermostaatknop op geschroefd kan worden. Op afstand bestuurbare actuators kun je er op dezelfde manier op schroeven.

De ketel zelf kan op drie manieren geregeld worden. Bij een klassieke kamerthermostaat opstelling zet je in de woonkamer geen thermostaatknoppen maar gewone (heel belangrijk), en die zet je vol open. Je stelt vervolgens op de kamerthermostaat je gewenste temperatuur in, en de ketel gaat aan totdat je huiskamer de goede temperatuur heeft. Een radiator met thermostaatknop elders in huis kan vervolgens met hetzelfde water ook zijn kamer warm maken. Als het in de rest van het huis te koud blijft, zet je de kranen in de woonkamer wat dicht -- de ketel moet dan harder werken van de kamerthermostaat en dat zorgt ervoor dat de rest van de radiatorthermostaten genoeg voeding krijgen om ook hun werk te doen.

Bij een weersafhankelijke regeling meet de ketel en/of kamerthermostaat *niet* de woonkamertemperatuur (althans hij doet er niets mee), maar de *buiten*temperatuur. Op basis daarvan wordt de benodigde ketelwatertemperatuur berekend, en hij zet vervolgens de ketel zo veel aan tot het water dat het systeem ingaat een bepaalde temperatuur heeft. Vervolgens heeft iedere kamer (incl de woonkamer) thermostaatknoppen en die regelen iedere kamer afzonderlijk op temperatuur. Naarmate er meer warmtevraag is wordt de ketel meer/vaker aangezet omdat de temperatuuur harder omlaag gaat, maar als het buiten heel koud is en je hebt alle radiators uitgezet (maar het WAR systeem niet) dan heb je wat extra verlies omdat de ketel nutteloos de kring heel heet staat te houden.

Een variant hierop is dat je in plaats van klassieke thermostaatknoppen electronische thermostaatknoppen gebruikt, die ieder apart (of met een paar tegelijk in een radiografisch kringetje) als klokthermostaat of met een app/ab in te stellen zijn.

De derde variant -- en het is mij eerlijk gezegd niet duidelijk of dit product daadwerkelijk dit implementeert -- heeft per ruimte/radiator/groep radiators een regelkring met een temperatuursensor en een gewenste temperatuur, en zet *tegelijkertijd* de radiator open *en* de ketel aan (en eventueel de ketel harder als het niet snel genoeg warm wordt etc). Tot nu toe is deze variant volgens mij nooit daadwerkelijk geimplementeerd, omdat de winst vrij marginaal is tov een WAR met electronisch bestuurde knoppen.

Een dergelijk systeem zou je imho moeten combineren met Nest-style bewegingssensors en zelflerend vermogen, en niet alleen maar handmatig met een app.
Ik heb even over de site van Honeywell gestruind en hun brochures etc bekeken. Als ik het goed begrijp is dit systeem dus een systeem van de 3de variant. Als een kamer koud is communiceert die thermostaat naar de Centrale eenheid dat het warme water aan moet, wordt de ketel gestart en krijgt de kamer warmte.

Het systeem gaat ook een stuk verder dan dat in dat het kijkt naar de programmering van de verschillende kamers, de historische afkoelsnelheid en dan bepaald wat de meest efficiënte manier van stoken is. Dus stel jouw programmering zegt om 6 uur moet de badkamer warm zijn en om 6.30 de keuken, dan zet hij de ketel en de regelaars zo aan dat het warme water dat nog aanwezig is na het verwarmen van de badkamer alvast naar de keuken gaat zodat die alvast opwarmt en hij een half uur later maar een klein beetje energie moet verstoken.

Ook zitten er sensoren in de knoppen die kunnen detecteren of bijvoorbeeld een raam open staat. In dat geval verwarmt hij niet maar geeft hij een waarschuwing aan de gebruiker.

Als ik het zo lees is de Nest nog wel intelligenter, want zelf lerend, maar een nest werkt eigenlijk voor slechts 1 kamer en is deze kan je gebruiken om het verschil in uitnutting van je kamers te optimaliseren. De berging mag neit onder 10 graden komen maar verder boeit het me niet, slaapkamer alleen verwarmen voor ik naar bed ga, badkamer alleen 's ochtends etc etc.

Ze werken trouwens aan een API en/of Windows/Mac app. Ik ga het zeker niet kopen tot die er zijn en goed werken maar het lijkt me zeker wel interessant.

Wat ik wel erg jammer vind is dat de site van Honeywell echt om te janken is.
Als techneut had ik graag gezien dat ze wat meer technische onderbouwing gaven met betere beschrijvingen van alle beschikbare componenten (zo is er een losse temperatuur sensor die je kan plaatsen maar dat moet je ook maar ergens in de kleine letters lezen, en die sensor is net zo duur als een kraan maar goed)
Maar ook van uit een gebruikers perspectief is het om te huilen. Er staat alleen maar op 3 verschillende manieren dezelfde basis info. Als functionele gebruiker wil ik graag een aantal scenario's weten. Oke je kan vaststellen of een raam open staat maar wat nou als ik een luikje op een kier zet om de kamer te luchten, dan wil ik graag wel dat de radiator (beperkt) open gaat om zo de vochtige lucht beter te verdrijven etc etc
Je zegt dat je denkt dat de 3e techniek nog nooit geïmplementeerd is Siemens bied dit echter al jaren aan (onder andere voor klein zakelijk). (https://www.swe.siemens.c...o/Pages/synco_living.aspx)

Dit systeem gaat nog veel verder. Hier zijn ook airco's, hete lucht gordijnen en deur/raam sensors op aan te sluiten en te configureren.
Ik weet precies hoe het werkt ;)
Ik ben al 11 jaar loodgieter ;)
Ja, ieder warmte element (radiator, vloerverwarming) krijgt dan een eigen regelaar. Die communiceren met een gateway. De gateway stuurt dan de ketel aan via een ketelmodule als er ergens warmte nodig is. Het is even een investering maar ik denk dat als je toch een nieuwe installatie gaat aanleggen dat dit zichtzelf wel terugverdient.
Dit staat los van een nieuwe installatie, kun je gewoon op je "bestaande" systeem aansluiten. Ook als je bv Danfos in je radioter hebt zijn er gewoon adapters op de markt.

De vraag is echter wanneer verdien je het terug? Ik heb een programeerbare thermostaat die in de ochtend net iets voor de wekker aanslaat. In theorie mag de badkamer een kwartier eerder dan de woonkamer, maar hoeveel bespaar je daarmee? Volgens mij is dit vooral handig als je kantoor aan huis hebt, waarbij de kantoor ruimte wel warm is maar de rest niet.
Lijkt me vooral ook handig voor kantoorruimtes die niet goed geisoleerd zijn. Niet elke meetingruimte moet de hele dag verwarmd worden. Ook wordt er in kantoorgebouwen erg slordig met airco/verwarming omgesprongen door werknemers.
Je moet dan wel op elke radiator een regelbare klep hebben
Een enkel ventiel per verwarmings zone voldoet ook.

Zo heb ik thuis 3 zones:

1. De huiskamer (vloerverwarming)
2. Kantoor (2 radiatoren)
3. Badkamer (vloerverwarming + radiator)

De slaapkamers hebben geen apart zoneventiel want de radiatoren staan daar altijd op de anti-vriesstand.

Benodigdheden: 3 Honeywell zoneventielen + 2 extra Chronotherm Klokthermostaten (gekocht via Marktplaats), totale kosten nog geen 350 euro.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 29 januari 2014 22:52]

Wat ik zie van zoneventielen als ik zo google zijn het gewoon 2-weg varianten van de aloude 3-wegklep, dus gewoon aan/uit schakelaars als het ware die op basis van een 230 of 24 v stuursignaal een bepaalde waterweg open of dicht zetten, correct?

Hoe sluit je dat dan aan, per zone een ventiel in de aanvoer en een chronotherm, en dan zo aansluiten dat als de thermostaat warmte vraagt de betreffende klep open gaat en dat als een van de drie of meer warmte vraagt de ketel aan gaat (op vol aan/uit bedrijf)?

Heeft dan lijkt mij als nadeel dat als je chronotherms allemaal aan het werk zijn en ze raken uit sync dat je veel te lange periodes krijgt dat ze warmte vragen. Ze zijn tenslotte niet voorzien van info als de ketelwatertemperatuur. Je kunt dat natuurlijk ondervangen door op de ketel een maximaal modulatievermogen en een maximale keteltemperatuur in te stellen, maar dat moet je dan wel handmatig omhoog zetten als het oud wordt en eraan denken om het weer omlaag te zetten als het weer opwarmt.
Wat ik zie van zoneventielen als ik zo google zijn het gewoon 2-weg varianten van de aloude 3-wegklep, dus gewoon aan/uit schakelaars als het ware die op basis van een 230 of 24 v stuursignaal een bepaalde waterweg open of dicht zetten, correct?
Correct!
Hoe sluit je dat dan aan, per zone een ventiel in de aanvoer en een chronotherm, en dan zo aansluiten dat als de thermostaat warmte vraagt de betreffende klep open gaat en dat als een van de drie of meer warmte vraagt de ketel aan gaat (op vol aan/uit bedrijf)?
Zie: https://products.ecc.emea...df/nl1p-0941nl01r1004.pdf
In een keer goed geredeneerd zie ik :)

Wat je ook nog zou kunnen doen is na de parallelle schakelcontacten van de vervolgschakelaars, in serie met de ketel nog een ouderwetse WAR regelaar zetten, dan heb je er in een keer geen last meer van dat bij warmtevraag die uit de pas loopt de ketel zichzelf veel te heet stookt.

http://imgur.com/dDCeqUn
Een andere optie die al langer bestaat is bijv weersafhankelijk stoken.Op iedere radiator een thermostatische radiator kraan en een bypass in de installatie.
Weet niet als het echt een andere optie is...Weersafhankelijk is echt wat anders in bijna nooit energie zuiniger dan het thermostaat systeem wat de meeste woningen hebben. Weersafhankelijk draait continu terwijl dit systeem een warmte vraag beantwoord. Ga er vanuit dat het energiezuiniger is dan een weersafhankelijke installatie.
Weersafhankelijk is meer comfort gericht ipv zuinigheid.Punt is dat je ieder vertrek apart kan regelen op temperatuur via de thermostatische radiatorkraan.Met een gewone thermostaat gaat dit niet.
Het is niet zuinig, het is comfortabel. Als je meer primaire ruimtes hebt (dus laten we zeggen, de woonkamer hoeft lang niet altijd warm maar de werkkamer vaak wel, dan kom je in de knoop met een traditioneel systeem.

Overigens moet je dat verlies ook wel weer relativeren: mits je altijd de radiatorknop achter je dicht doet als je vertrekt (en daar loopt het natuurlijk meestal mis) is het extra verlies dat je hebt dat je de kring van ketel naar bypass naar ketel warm houdt. Dat zal meestal niet zijn in volledig onverwarmde ruimtes, dus de hoeveelheid uitstromende hitte daardoor is redelijk minimaal.

Het echte verlies zit hem erin dat je al snel de neiging hebt om de boel dan maar gewoon aan te alten staan en altijd te verwarmen, en daar wordt het duur van.
Anoniem: 415197
@rodie8330 januari 2014 00:07
Ik vind het verbazingwekkend eigenlijk dat dit nu pas een beetje begint te lopen.
Ik ook! Stond de Electuur destijds niet vol met dit soort projectjes?

Lees ook dit eens:
Inspired by the Google acquisition of Nest for $3.2Bn, the Spark team set out to build an intelligent learning thermostat in less than 24 hours.

Why? We make it easier to bring everyday technology online, and to prove it, we built our own approximation of the Nest Learning Thermostat in one day — and we’ve open sourced everything.
http://blog.spark.io/2014/01/17/open-source-thermostat/

(Deze blog is echt leuk!)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 30 januari 2014 00:09]

Ik mis eigenlijk alleen nog de zoneverwarming binnen een kamer. Met een zone die voor mijn vriendin een paar graden warmer is. Want in een andere kamer gaan zitten, dat is ook zo ongezellig.

Verder een leuk concept, interessant voor de toekomst. Maar 99euro per radiator, dat bespaar je niet zo maar even per kamer (in een normaal goed geisoleerd huis).
Als je 2 radiators hebt in die ene kamer, kan je beide gewoon anders instellen hoor met Evohome :)
Ons huis is heel goed geisoleerd maar uit comfort wordt de verwarming lekker opgestookt. Maar als je toch de hele dag alleen maar in de woonkamer bent, waarom zou je dan de rest ook verwarmen? Pas 's avonds laat je de temperatuur weer wat oplopen en daarmee bespaar je volgens mij heel wat verspilde warmte en dus gas.
Anoniem: 568543
29 januari 2014 20:21
Basis unit EUR 300. Gemiddeld huis, 10 radiatoren, EUR 1000, dus EUR 1300 in totaal. Moeten die intelli radiatorkranen ook nog in het stopcontact? Zo ja dan lelijk, en kost energie.

Ik heb zelf een danfoss systeem met temp regeling per vertrek. Ik ben echt niet minder kwijt aan energie. Klinkt leuk in de folder, maar waar voorheen die ene woonkamer thermostaat alleen de CV kon doen aanslaan kunnen nu de thermostaten in alle kamers dat. Met als gevolg dat de CV in de winter bijna permanent aanstaat. Wel meer comfort, maar zeker geen lagere energierekening. Ik vermoed eerder een hogere.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee