Honeywell introduceert Lyric T6-thermostaat met geofencingfunctie

Honeywell introduceert de Lyric T6-thermostaat. Het product ondersteunt Apple HomeKit voor stembediening via Siri en er is geofencing-functionaliteit voor het automatisch instellen van de temperatuur als de bewoner binnen een bepaalde afstand komt.

De nieuwe thermostaat van Honeywell komt in een bedrade uitvoering, de reguliere Lyric T6, en een draadloze variant, de T6R op de markt. Beide varianten beschikken over een verlicht touchscreen en kunnen daarnaast bediend worden met de Lyric-app voor iOS en Android. Een versie voor Windows 10 Mobile is niet in de maak en ook desktop-apps zijn er niet.

Met de app kan de gebruiker de instellingen op afstand bekijken en aanpassen, wijzigingen aanbrengen in programma's en de geofencing-functionaliteit instellen. Deze functie maakt het mogelijk de programmering op basis van de locatie van de gebruiker in te stellen: zodra de smartphone met app binnen een ingestelde afstand van de thermostaat komt, kan deze beginnen het huis te verwarmen. Omgekeerd kan deze de verwarming uitschakelen als de gebruiker het huis verlaten heeft.

Honeywell benadrukt de ondersteuning voor Apples HomeKit, dat het mogelijk maakt het apparaat via Siri te bedienen. Uit de specificatielijst valt op te maken dat ook Samsungs SmartThings-platform ondersteund wordt, maar Honeywell laat weten dat die ondersteuning pas in het vierde kwartaal volgt. Ook wordt uit de specificaties duidelijk dat de thermostaat OpenTherm ondersteunt om toestelspecifieke data te kunnen bekijken en ketels modulerend aan te sturen. Er is een 'laag/uit-regeling' waar de ketelaansturing naar overschakelt als een toestel niet langer lager kan moduleren.

De Honeywell Lyric T6-thermostaat is vanaf 1 oktober 2016 te krijgen bij verwarmingsinstallateurs en een paar weken later via webwinkels. De prijs is 199 euro voor de T6 en 249 euro voor de T6R.

Update, 16.35: De Lyric T6 en T6R hebben nog geen ondersteuning voor Samsungs SmartThings laat Honeywell weten, die volgt pas in het vierde kwartaal.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-09-2016 • 11:23

94 Linkedin

Reacties (94)

94
93
32
1
0
58
Wijzig sortering
Handig als je even iets bent vergeten, of langs komt om de boodschappen te droppen. Andersom ook handig als je even naar de bakker loopt. Is tegenwoordig een knopje drukken (al dan niet via een app) al moeilijk genoeg? Dit soort 'slimme' dingen werken toch gewoon niet onder alle voorwaarden?

Bovendien kan je met een externe scripting applicatie dit soort functionaliteit zelf ook al doen mits je een app connected thermostaat hebt.
Ik vraag me af soms echt af of sommigen hier bewust in een bubbel wonen. Je denkt toch niet dat de gewone man even een script schrijft en draait?
Ik vraag me af soms echt af of sommigen hier bewust in een bubbel wonen. Je denkt toch niet dat de gewone man even een script schrijft en draait?
Zijn hele betoog was valide tot hij een script wilde inzetten.
Ik zie er voor mijzelf ook totaal géén winst in, dat ik mijn verwarming kan in en uitschakelen op afstand.
Je moet zo'n apparaat alles aanleren, ik heb regelmatig een oppas in huis, moet die dan ook de app op de telefoon krijgen, terwijl ze het vrijwel nooit zal gebruiken ?
Elke device in huis moet worden gekoppeld aan het profiel, want als A & B afwezig zijn, wil C ook wat warmte, terwijl D nog te jong is voor een telefoon, en O(ma) een Nokia3300 in haar tas heeft, die 9 van de 10x leeg is ... ondanks dat iedereen zegt dat het een onverwoestbare, oneindige accuduur zou hebben.

Zijn punt klopt echt wel, WAT is er mis met klik-klik op de thermostaat als je warmte wilt, of terug naar 17 als je ( als laatste) weggaat ?
Ik ben gadget verslaafd net als enig ander hier, maar soms ontgaat de nut mij totaal
Helemaal met je eens.

Enige nut die ik zie is dat je van afstand de verwarming lager kan zetten als je ziet dat je zoon hem weer op 21 heb gezet omdat zijn vriendin denkt dat ze bevriest. :)
Enige nut die ik zie is dat je van afstand de verwarming lager kan zetten als je ziet dat je zoon hem weer op 21 heb gezet omdat zijn vriendin denkt dat ze bevriest.
Ik kom op onregelmatige tijden thuis. Dan is het prettig als in de winter het huis al (gedeeltelijk) is opgewarmd omdat de geofencing functie heeft gemerkt dat ik naar huis kom.
Met een klokthermostaat zou ik dan de vroegste tijd moeten instellen om altijd in een (redelijk) warm huis thuis te komen en dus vaak onnodig energie verbruiken terwijl ik nog lang niet thuiskom.
Met de app de temperatuur instellen is een optie als ik ergens anders vandaan kom en de geofencing functie dat mogelijk niet begrijpt tot ik 5 minuten van huis ben.
In het weekend stel ik dan een vaste temperatuur in zonder geofencing omdat ik dan vaak dicht bij huis ben maar die kan ik dan eventueel nog remote wijzigen als ik bijvoorbeeld onverwacht bij een familielid wat ga eten en drinken en dus toch de komende 4 of 5 uren niet thuis kom.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 28 september 2016 14:41]

Ook ik heb onregelmatige tijden, ism met een gezin wat ook onregelmatigheid kent.
Met geofencing zul je moeten 'berekenen' wanneer je de ideale temperatuur hebt.
Is dat 20c bij thuiskomst, of accepteer je 18 al ?
Is de gevoelsgraad van de partner/huisgenoten hetzelfde, werkt die geofence op dezelfde afstand voor hem/haar ?

In een tijd waar men vol is van besparen, is het voorverwarmen van een woning van 16 naar 20 ( werkelijk geen idee wat normaal is, hier is 18 warm genoeg ) dan geen 'verspilling' ?
Je gebruikt extra energie, in een tijd dat je niet aanwezig bent.

Begrijp me goed, ik begrijp dat men het zou willen, alleen hier zie ik het niet zitten
Onze thermostaat gaat op 15c in de winter, bij afwezigheid en slapen, en wordt naar 18/19 ( 22 oma :| ) gezet bij thuiskomst.
Tegen de tijd dat de boodschappen opgeruimd is, of de post doorgenomen, is de woonkamer op temperatuur.
In een tijd waar men vol is van besparen, is het voorverwarmen van een woning van 16 naar 20 ( werkelijk geen idee wat normaal is, hier is 18 warm genoeg ) dan geen 'verspilling' ?
Je gebruikt extra energie, in een tijd dat je niet aanwezig bent.
Klopt het is ietwat verspilling tov met de hand je thermostaat omhoog zetten als je thuiskomt maar het is een besparing ten opzichte van met een klokthermostaat op een vaste tijd regelen dat het warm is als je thuiskomt (wat ik hiervoor deed).

Ik vind het wel comfort geven als je thuiskomt dat het dan niet steenkoud in huis is. Overigens zal het huis waarschijnlijk nog niet helemaal op temperatuur zijn als ik thuiskom maar het scheelt me straks hopelijk wel een half uur in een koud huis zitten.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 28 september 2016 16:18]

Waarschijnlijk bedoelt hij dat het niet in te stellen is voor een gezin met ongelijke tijden etc.
En wat als je vergeet hem uit te zetten? :P is dat geen verspilling?

Opzich zie ik er ook niet veel in.... maar dat is wel een puntje wat me aanspreekt.

het zelfde voor mijn GSM. Ik vergeet dat ding op mijn werk ook altijd op stil te zetten. Nu ik "geofencing" gebruik gaat hij automatisch op stil.

Ik ben soms nogal vergeetachtig. 8)7

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 28 september 2016 18:33]

nogmaals, ik begrijp de voordelen wel.
Maar vergeet jij dagelijks de verwarming / andere apparaten uit te zetten dan ?

Een beetje moderne woning is geïsoleerd, eenmaal op 20c zal het niet instorten, tenzij je ramen en deuren wijd open hebt staan.
De bij-verwarming zal je geen tientallen euro's per dag kosten.
Ik denk zelfs dat het niet eens zal schelen tegenover de thermostaat verlagen naar 16 bij vertrek, en verhogen naar 20c bij thuiskomst.

In extreme situaties misschien wel, maar dan spreek je ook al weer over uitersten, die 7dagen -5 in Nederland is geen competitie tegen Noord Canada of Siberië ;)
Maar vergeet jij dagelijks de verwarming / andere apparaten uit te zetten dan ?

Een beetje moderne woning is geïsoleerd,
JA!... volmondig JA :) misschien niet dagelijks maar toch regelmatig... soms gewoon expres... omdat ik dan net die 2 minuten niet meer heb om naar mijn werk te vertrekken of ik er pas aan denk als ik op mijn werk ben of bv de versterker van de tv...

En we wonen niet allemaal in de modernste woningen (nu is het ook geen krot... maar wel al oud :-P en alle kleine beetjes helpen toch?

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 29 september 2016 19:34]

... hmm beste manier om ze uit de kleding te krijgen... :+ _/-\o_
Ik ben gadget verslaafd net als enig ander hier, maar soms ontgaat de nut mij totaal
Idem hier!

Computers, tablets, telefoons, mediaspelers: ik heb alles. Alleen de thermostaat is een simpele analoge Honeywell thermostaat. Daarnaast heb je met vloerverwarming geen complexe thermostaten nodig.
Bij mij gaat de thermostaat vanzelf omlaag als ik mijn alarmsysteem inschakel. Kom ik dan weer thuis (en ontgrendel ik mijn alarmsysteem) gaat de temperatuur weer omhoog. (Ohja, en, is er een langere tijd niemand thuis, gaat automatisch het alarm erop).

Los daarvan gaat de temperatuur ook s'ochtends vroeg via een tijdsschema omhoog en s'avonds later in de avond ook omlaag.

Wil ik onderweg al mijn thermostaat hoger hebben dan kan ik dat doen via een app op mijn telefoon. :)

Maarja, ik ben dan ook geen doorsnee consument en heb dit zelf gekoppeld. Wil je dit als consument, dan moet de connected wereld eerst nog wat volwassener worden...
Maarja, ik ben dan ook geen doorsnee consument en heb dit zelf gekoppeld. Wil je dit als consument, dan moet de connected wereld eerst nog wat volwassener worden...
Inderdaad! En dan moet IoT volwassen en veilig zijn.
Hmmm het kan aan mij liggen maar er zit een touchscreen op die je gewoon kunt bedienen. Het is niet dat je alleen maar met de app de bediening kunt doen. Staat ook in de tekst...
"Je moet zo'n apparaat alles aanleren, ik heb regelmatig een oppas in huis, moet die dan ook de app op de telefoon krijgen, terwijl ze het vrijwel nooit zal gebruiken ?"

Nee hoor, ze kan ook de thermostaat zelf nog gebruiken...
Anyway, ik zelf gebruik het 'scripten' hiervoor wel, Domoticz icm Toon van Eneco.
Ja je kan programmas instellen maar ik ben niet elke avond op dezelfde tijden thuis en ga niet op dezelfde tijd naar bed, dus:
- via app zet ik hem aan als ik onderweg naar huis ben in de bus
- laat hem automatisch uitgaan als ik: of handmatig uitzet, of ik vergeet het en hij ziet dat mijn woonkamer verlichting uit is (terwijl het later dan 22.00 is) of hij ziet dat geen van mijn devices die ik heb ingesteld aanwezig is (dan moeten zowel de telefoons niet verbonden zijn met wifi alsmede de laptop).
Ik begrijp dat de thermostaat ook gebruikt kan worden, maar mijn issue ligt bij geofencing.
De oppas is er als ik vertrek, dus de verwarming staat dan 'aan'
Rij ik dus op 5km afstand, gaat de slimme thermostaat omlaag.
Tegen de tijd dat men het thuis 'doorheeft' is het afgekoeld, en moet de installatie dus extra verwarmen om weer terug te komen op de temperaturen.

Daarnaast, het gezin ligt rond 22u wel op bed, dus de verwarming kan dan uit.
Ik werk tot 23:u dus de geofence gaat weer inschakelen, vergezeld van het lawaai op de slaapkamer ( zelfde ruimte als de ketel )
Het apparaat hoeft helemaal niet aan, thuiskomen, omkleden naar bed.

Ik snap de essentie wel, maar imho lost het een probleem op wat er eigenlijk niet is.
Ik zie meer in besparingen door moduleren, of zelfs helemaal afschakelen op tijdsklokken.
Bij een goed domotica systeem kun je al die dingen die je nu noemt natuurlijk eenvoudig zelf configureren.

Al weet ik niet of zoiets bestaat ;p

- Bewegingssensoren kunnen checken of er niemand anders thuis is dan jouzelf (ook handig voor beveiliging). Dan krijgt de oppas het dus niet koud.
- Je zou natuurlijk in moeten kunnen stellen dat de thermostaat na 22:00 gewoon uit gaat.

Maar ik begin pas kort met interesse in domotica, maar ik moet zeggen dat dit zeker technisch mogelijk is.
Het vereist inderdaad wel wat configuratie (of standaardinstellingen die heel goed zijn/ lerend algoritme).

Met tijdsklokken heb je waarschijnlijk dezelfde problemen en die zijn daarbij een stuk minder "dynamisch" (kunnen niet reageren op (bewegings) sensoren)
Bij een goed domotica systeem kun je al die dingen die je nu noemt natuurlijk eenvoudig zelf configureren.

Al weet ik niet of zoiets bestaat ;p

- Bewegingssensoren kunnen checken of er niemand anders thuis is dan jouzelf (ook handig voor beveiliging). Dan krijgt de oppas het dus niet koud.
- Je zou natuurlijk in moeten kunnen stellen dat de thermostaat na 22:00 gewoon uit gaat.

Maar ik begin pas kort met interesse in domotica, maar ik moet zeggen dat dit zeker technisch mogelijk is.
Het vereist inderdaad wel wat configuratie (of standaardinstellingen die heel goed zijn/ lerend algoritme).

Met tijdsklokken heb je waarschijnlijk dezelfde problemen en die zijn daarbij een stuk minder "dynamisch" (kunnen niet reageren op (bewegings) sensoren)
Als medewerker PAC en adviseur security&safety begrijp ik de hele techniek er achter wel, en snap dat mensen het 'willen' hebben.
Het is zelfs een selling point voor onze marketing afdeling.
Maar persoonlijk geloof ik (ook) niet in de huidige huisbeveiliging dmv een alarmsysteem, en de gekoppelde opties ;)
zou je meer mogelijkheden hebben ( wat lichtjes mishandeling toevoegd ) zou het effect hebben, maar het egmiddelde huisalarm is juist door die nieuwe technieken enorm kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.
Men vertrouwd teveel op de draadloze ( gsm ) technieken, en sluit het systeem aan op een providergebonden router.
dmv een eenvoudige frequentie-jammer + stroomstoring is het hele alarmsysteem lamgelegd.
"vroegâh" toen KPN nog de analoge lijnen onderhield, en er een mogelijkheid tot AL2 was, was het iets meer gesloten, qua verstoringen, er moest bergen méér werk verzet worden, dan een kniptang en jammer van 40€
Oké, fair punt.
Beveiliging d.m.v. domotica is natuurlijk niet heel betrouwbaar.

Ik had het idee, dat als je toch al bewegingssensoren hebt voor je "slimme thermostaat" je ook gewoon alarmbelletjes kan laten rinkelen.
Natuurlijk raad ik gewoon iedereen aan om nogsteeds zijn deur op slot te doen en een verzekering af te sluiten.

Het is imho beter dan niets, "de incidentele inbreker" zie ik overigens niet de stroomtoevoer tot het huis saboteren. (Krijg je meteen een melding op je smartphone dat de verbinding met je domoticasysteem weg is ;D)
En men kan natuurlijk bekabelde sensoren aanleggen.

Als je echt behoefte hebt aan een beveiligingssysteem, dan moet je dat natuurlijk op een fatsoenlijke manier aanleggen (waarschijnlijk door een gecertificeerd bedrijf).

Maar de kans dat de gemiddelde boef opeens toegang krijgt tot je router, kennis heeft van jou domotica systeem, dit weet geluidloos te saboteren, heeft dus al aanzienlijk meer moeite moeten doen voordat hij je ruit alsnog inslaat omdat je gewoon een normale sleutel gebruikt.
Maar de kans dat de gemiddelde boef opeens toegang krijgt tot je router, kennis heeft van jou domotica systeem, dit weet geluidloos te saboteren, heeft dus al aanzienlijk meer moeite moeten doen voordat hij je ruit alsnog inslaat omdat je gewoon een normale sleutel gebruikt.
Het voordeel van een alarmsysteem, is dat je lager op het doelwitlijstje terechtkomt.

De inbreker kijkt eerst wat er te halen kan zijn, vervolgens naar de manier van binnenkomen.
Als jij en jouw buurman beide een 'gewild' ding hebben, zal de boed de makkelijkste uitkiezen.
Jij met alarmsysteem zal dan minder interessant (kunnen) zijn.

( buiten dat de respons na alarm zo'n 60 - 120 seconden is, vooraleer eer een contactpersoon gebeld wordt
dat kan zomaar 60 seconden zijn, tot 3 minuten ( uitleg wat er is ontvangen )
Dan mag je als sleutelhouder/eigenaar zelf eerst ter plaatse gaan om te kijken of er iets aan de hand is.
Alleen bij meerdere volgzone's binnen 4 minuten mag de PAC de politie mee VRAGEN ( de politie is niet altijd willend om mee te werken bij particulieren )

Ondanks dat het een groot deel van mijn salaris betaald, kan ik niet zeggen dat je met een alarmsysteem zoveel veiliger bent.
Gelukkig dan maar dat een Thermostaat geen Alarm systeem is en het niet je voordeur gaat open zetten en zeker al niet meld dat er inbrekers zijn :P
Bij een goed domotica systeem kun je al die dingen die je nu noemt natuurlijk eenvoudig zelf configureren.
Ja, dat kan ongetwijfeld.

Je kunt een mug doden met een kanon of met een vliegenmepper. Qua kosten en efficiëntie wint de vliegenmepper het ruimschoots van het kanon, en heeft daardoor de (in ieder geval mijn) voorkeur.
Nee, je mag zeker gewoon zelf handmatig de verwarming in stellen.
Maar ik vindt het leuk om zo'n dingen zelf te configureren.

Ja, je kan voor elke vlieg een vliegenmepper gaan pakken en het ding gaan proberen dood te meppen.
Maar bij ons in de bijkeuken hangt gewoon zo'n fijne vliegenlamp en vliegengaas voor de deur.
Waardoor ik sowieso al minder last heb van vliegen.
Als het een hobby is, als je het leuk vindt, of gewoon om lekker te zitten tweaken, gewoon omdat het kan: super, vooral doen, en zeker ook blijven doen! Het kan altijd beter, dus na een paar maanden tweaken heb je een leuk systeempje.

En wat betreft je hor enzo: je hebt helemaal gelijk, er zijn vele variabelen die invloed hebben. Om maar weer terug te gaan naar de thermostaat: je moet wel ramen en deuren sluiten, want als je de tuin meeverwarmt, dan krijg je in de winter je huis nooit warm!
Dat is ook zeker waar!

En je laatste punt is eigenlijk erg interessant, je kan een "slimme thermostaat" hebben, maar als die niet door heeft dat een raam open staat, dan is het sowieso niet nuttig.

Maar gelukkig zijn er ook deur/raam sensoren ;D
Whahaha, ja, er zijn inderdaad erg veel variabelen, wat het voor normale consumenten op het moment gewoon niet instelbaar/installeerbaar maakt. Maar als het een hobby is (en je een technische achtergrond hebt), scheelt dat erg veel.

Alles "automatiseren" is natuurlijk ook geen "zilveren kogel', dat ben ik het met je eens. Het kan op bepaalde punten wel nuttig zijn, maar ook zeker op punten een (soms leuke) gimmick.
Ik zie meer in besparingen door moduleren, of zelfs helemaal afschakelen op tijdsklokken.
Dat zal voor een verwarming waarschijnlijk in meer dan 95% van de gevallen volstaan!
Ik begrijp dat de thermostaat ook gebruikt kan worden, maar mijn issue ligt bij geofencing.
De oppas is er als ik vertrek, dus de verwarming staat dan 'aan'
Rij ik dus op 5km afstand, gaat de slimme thermostaat omlaag.
Tegen de tijd dat men het thuis 'doorheeft' is het afgekoeld, en moet de installatie dus extra verwarmen om weer terug te komen op de temperaturen.

Daarnaast, het gezin ligt rond 22u wel op bed, dus de verwarming kan dan uit.
Ik werk tot 23:u dus de geofence gaat weer inschakelen, vergezeld van het lawaai op de slaapkamer ( zelfde ruimte als de ketel )
Het apparaat hoeft helemaal niet aan, thuiskomen, omkleden naar bed.
Je kunt geofencing aan en uit schakelen... als niet bekend is wat de status is dan wordt de normale programmering ingeshakeld (er loopt altijd een normale programmatie (zoals bij een normale thermostaat). Alleen als geofencing wordt gebruikt dan schakelt de programmatie over.... dus gaat je partner slapen of blijft de oppas (incidentele actie) zet je het uit... dan blijft de kachel gewoon aan en werkt hij de normale programmatie af... Geofencing is als extra dat hij weet dat er iemand naar huis aan het komen is en deze zal dan de stamdaard programmatie onderbreken. Bovendien staat hij wellicht nog aan als er iemand thuis is.

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 29 september 2016 20:02]

Da's wel een hele coole oma met een 3300 :D
Je moet zo'n apparaat alles aanleren, ik heb regelmatig een oppas in huis, moet die dan ook de app op de telefoon krijgen, terwijl ze het vrijwel nooit zal gebruiken ?
Elke device in huis moet worden gekoppeld aan het profiel, want als A & B afwezig zijn, wil C ook wat warmte, terwijl D nog te jong is voor een telefoon, en O(ma) een Nokia3300 in haar tas heeft, die 9 van de 10x leeg is ... ondanks dat iedereen zegt dat het een onverwoestbare, oneindige accuduur zou hebben.
Welnee.... je hebt vast nog wel een oud GSMMetje liggen waar geen SIM ofzo in zit... App op installeren en je kan aan de slag en A,B.C en ja ook OMA......... waar staat er trouwens dat er geen knoppen op de thermostaat zelf zitten om de programmering (tijdelijk) aan te passen. Dat kan zelfs nu zonder smart-Thermost. al....

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 28 september 2016 18:48]

Welkom op Tweakers.net, een site van en voor Tweakers. je weet wel, mensen die graag Tweaken.
Dit is toch Tweakers?
Dan mag dat toch wel genoemd worden, dat je kan scripten.
Mag, maar je wilt gewoon dat je huis 'het doet'. Als je verwarming het niet doet is dat toch knap irritant als je eerst moet gaan troubleshooten waarom je verwarming het niet doet.

Zelfde ondervonden met bijv Domoticz, een bewegingssensor en hue lampen. Op het moment dat je licht het niet doet omdat je sensor niet reageert om wat voor reden kom je er toch snel achter dat zo'n fysieke schakelaar aan de muur toch best wel handig is.
Je kunt deze ook gewoon met de hand bedienen.
Zie de plus en min symbolen naast de temperatuur op het tweede plaatje uit het artikel.
Ja, natuurlijk mag dat! Maar het moet wel zinvol zijn in de context. Het gaat hier over slimme thermostaten met Apple & Google ondersteuning. Dan verwacht je gemak, geen gescript!
Is het erg dan als de verwarming twee minuten aan slaat als je even iets komt afleveren of tien minuten af slaat als je even naar de bakker gaat? In 99% van de gevallen kom je ofwel thuis om een flinke tijd thuis te blijven of verlaat je je huis om een flinke tijd weg te blijven dus werkt zo'n functie prima. Het is een uitkomst als je wel eens vergeet de thermostaat lager te zetten als je 's ochtends de deur uit rent.
Het is een uitkomst als je wel eens vergeet de thermostaat lager te zetten als je 's ochtends de deur uit rent.
Als je dat regelmatig vergeet is een bezoek aan een arts een mogelijkheid. Verder is het pech, moet je maar opletten.

Tevens zou ik de thermostaat aan mijn alarm koppelen en 's morgens in veel gevallen niet laten aan slaan. Je gaat toch naar het werk en het ding stond toch al in de nachtstand.
Het is een uitkomst als je wel eens vergeet de thermostaat lager te zetten als je 's ochtends de deur uit rent.
Daar heb je dus de ouderwetse tijd geschakelde thermostaten voor, je stelt gewoon de lage temp als default in bij zinnig gekozen schakelpunten. Je kan dan binnen zo'n schakel periode een afwijkende temp. instellen die automatisch terug valt naar laag. Geavanceerdere thermostaten ($honeywellchronoterm) hebben bv al de keuze om standaard een temp. te hebben en daar voor een x aantal minuten vanaf te wijken. De prijzen van deze dingen zijn ongeveer de helft van deze "smart" dingen.
En zo wordt de mens steeds dommer. Apparaten die het denkwerk voor je doen. Alhoewel... Denkwerk? Hoe veel moeite is het om de thermostaat uit te zetten?

Bovendien heeft een beetje thermostaat al de mogelijkheid tot dagprogrammering, zoals mijn exemplaar. Die gaat op vaste tijden aan en uit in de winter. Alleen onhandig als je onverwacht thuis komt (koud huis) of niet thuis bent (voor niets opwarmen).

Echt, de enige toevoeging die ik mis is het op afstand in en uitschakelen van de verwarming. Voor de rest heb je toch niets nodig?

En dat geofencing... Als ik naar huis ga en besluit nog even bij de buurman langs te gaan dan springt dus toch de verwarming aan... voor niets.
Mensen dommer omdat ze niet een thermostaat hoeven te verzetten? Of omdat men de thermostaat eerder aan zet als men onderweg is naar huis?
En dat geofencing... Als ik naar huis ga en besluit nog even bij de buurman langs te gaan dan springt dus toch de verwarming aan... voor niets.
Met jouw klokthermostaat springt de ketel ook altijd aan en kun je dat niet remote corrigeren maar met zo'n slimme thermostaat kan je de thuistemperatuur wel aanpassen zonder naar huis te hoeven gaan.
Je verwarming werkt niet instantaan he? Zeker niet als je vloerverwarming hebt. Dus dan kom je met zo'n thermostaat altijd in een koud huis. Nee, liever een thermostaat met een klokprogramma wat je misschien nog via een app kunt bedienen.
Nee, liever een thermostaat met een klokprogramma wat je misschien nog via een app kunt bedienen.
De Tado die ik heb aangeschaft biedt een combo.
Je kan een tijdgegeregeld programma aanmaken waarbij de temperatuur obv geofencing of een vaste temperatuur is ingesteld. Zonder instellen van geofencing is het dan dus ook een soort klokthermstaat die je alternatief via een app kan bedienen. Iets vergelijkbaars zal ook wel voor dit apparaat gelden

Voor mensen met vloerverwarming is het niet zo nuttig maar als je een sterk wisselend temperatuurpatroon in je huis hebt kan het wel degelijk zinvol zijn.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 28 september 2016 16:28]

Als je langskomt omdat je iets bent vergeten of langskomt om de boodschappen af te leveren? Dan hoeft je hele woning toch niet op temperatuur te zijn? Juist zonde van de energie om daarvoor je huis op te warmen.
Was ook sarcastisch bedoeld ;)
Ik heb een AWB ThermoElegance 6 die opentherm heeft en twijfel of ik de nest v3 moet nemen of een honeywell. Beide hebben geen officiele app voor mijn Windows 10 mobile, maar bij Nest ben ik al als dev geregistreerd en zie ik gewoon json berichten dus kan ik zelf wel wat knutselen. Ik heb ook gehoord dat de nest v3 nog niet helemaal lekker gaat met opentherm. Dus misschien dat ik gewoon deze moet nemen ivm geofencing, wat nest (nog) niet heeft.
Heb je al eens naar de Tado Smart Thermostat (v3) gekeken? Die ondersteunt ook Geo Fencing en OpenTherm. Die staat bij mij nu op het verlanglijstje sinds ze standaard HomeKit ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 september 2016 12:00]

In wat is de Tado zo veel beter dan deze Honeywell wat de 50 euro meer goed moet maken?
Meer zelfs, want je moet er ook nog een interface bij bestellen van 100 euro als je het goed wil vergelijken.
Ik heb de Tado thuis, je hebt helemaal geen extra interface nodig hoor om hem aan te sluiten. De internetbridge die je aansluit op je thuisnetwerk wordt gewoon meegeleverd. Thermostaat werkt overigens perfect, ben er erg blij mee.
Ja, alleen als je de ketel draadloos vanaf de thermostaat wilt aansturen. Maar in Nederland zijn vrijwel alle thermostaten bekabeld aangesloten op de ketel heb ik het idee, dan sluit je de Tado gewoon direct aan op de draad van je oude thermostaat.
Die heeft wel een officiele windows app zie ik. moduleert die wel goed? Want van Nest heb ik gehoord dat sommige mensen ook na de update nog geen goed werkende modulatie hebben.
Ik twijfel bij Nest ook of ik die data wel met Google wil delen. Liever met Honeywell zegt mijn gevoel.
De nest is dan wel opentherm geschikt maar daar is ook alles mee gezegd.Uiteindelijk zal de opentherm nest reageren als een aan/uit thermostaat.
De nest thermostaat had idd wat problemen met het moduleren van de cv ketels maar met een update is dat een poos geleden opgelost en werkt het prima 👌
Ligt ook een beetje aan de ketel die je hebt. Ik heb een intergas hre en daar zit al een RF ontvanger ingebouwd. Daarmee kun je alle honeywell thermostaten draadloos op aansluiten zonder extra modules oid.
Ik gebruik zelf de Honeywell Round Connected en voor Windows 10 (mobile) bestaat de (niet officiele maar wel werkende) Evohome Remote app die prima werkt
Ik snap nooit het probleem dat dit soort thermostaten willen oplossen.

Voor de meeste mensen is hun dagelijkse ritme echt niet zo wisselend. Dus met een basale instelbare thermostaat heb je de meeste momenten wel opgevangen. Laat de cv in de ochtend opwarmen, stel vervolgens een lage temperatuur in voor als iedereen aan het werk is/op school zit. Laat in de avond weer de temperatuur oplopen en stel daarna een nacht temperatuur in. Stel vervolgens een weekend ritme in en zo heb je het grootste deel van de dagen wel geregeld.

Heb je echt geen 250 euro kostende thermostaat voor nodig.
Het is momenteel nog niet echt zichtbaar maar we willen (de meeste van ons) naar een volledig geautomatiseerd huis. Een huis waar je naar binnen loopt en de deur automatisch open en op slot gaat wanneer je naar bed gaat. Een huis dat controleert of het gas wel uitgeschakeld is wanneer je de auto in stapt. Een huis dat detecteert dat je om 04:00 naar de WC loopt omdat je teveel gezopen hebt en zachtjes het licht aan doet.

Dit soort automatisering komt er inderdaad niet met deze termostaten maar ze het zijn bouwstenen die wel nodig zijn. Ze kunnen dienen als triggers of sensoren voor een systeem dat echt handig kan zijn.

TL;DR: Nu heb je er niets aan maar in de toekomst kan het handig zijn voor een geautomatiseerd huis.
Het blijft ook onzichtbaar en onhandig als er niet een systeem komt dat het allemaal aan kan. En zonder direct duizenden euro's uit te geven.
En je zou denken dat HomeKit of SmartThings zoiets is: nee! Een huishouden met Android én iOS heeft dan al direct weer een probleem. Er is ook een probleem als ouders langskomen (of logeren)of de schoonmaker er is. Bij Philips Hue kun je alleen voor Hue een fysieke knop kopen a 50 euro #wtf
HomeKit is iets waar ik me momenteel op richt en het werkt behoorlijk goed. Vergeet niet dat iedere grote onderneming hier nu mee bezig is (Google, Apple, Amazon) dus het zijn spannende tijden. Wanneer je Alexa of Google speaker tegen je kan praten en de zonewering kan bedienen komen we weer een stap dichterbij.

Wat betreft automatisering zijn er daarnaast genoeg (opensource) initiatieven zoals domoticz. Helaas nog niet het perfecte systeem maar we zijn goed onderweg naar mijn mening.

Daarnaast is je Hue schakelaar voor de schoonmaakster maar 25 euro . Een 'echte' schakelaar bij de installateur kost je rustig het drievoudige of dubbele.
pricewatch: Philips Hue Draadloze Dimmer

Mijn schoonmaakster heeft trouwens geen moeite met electronica. Die lukt het ook wel om men reciever om te zetten naar radio en een geheime zender :+
* Sarcasme aan
Ik snap ook niet waarom mensen een smartphone hebben. Die dingen zijn enorm duur en je kan er veel minder mee dan een desktop. Daarnaast is al dat appen in het verkeer levens gevaarlijk.
* Sarcasme uit

Natuurlijk is dit product niet voor iedereen, maar het valt niet te ontkennen dat domotica/home automation langzaam steeds normaler wordt en er valt veel geld te besparen.

Een gemiddeld huishouden heeft een gasrekening van ongeveer 1000 per jaar. Als dit product 9% gas kan besparen heb je het er in 3 jaar uit.
Of dat haalbaar is zal sterk afhangen van je levensstijl en je termostaat-discipline. Ik vergat vaak de termostaat uit of aan te zetten. Toen ik mijn domme thermostaat (niet programeerbaar) verving door een slimme (gebaseerd op geolocatie en aanwezigheidssensor) daalde mijn gasverbruik consequent met iets meer dan 25% terwijl het woongenot omhoog is gegaan.

Mijn laatste aanwinst is het automatiseren van de rolluiken. In de winter kan de zon het huis nog een beetje opwarmen, maar savonds gaan de rolluiken van de slaapkamer alvast dicht om de warmte vast te houden (of ik nu thuis ben of niet). Ik weet nog niet wat het op gaat leveren, maar een stukje investeren in energiebesparing mag best.
Ze lossen het probleem op voor de leverancier die nu niet ziet hoe mensen hun thermostaat gebruiken. Want ik neem aan dat alle info via internet naar deze leverancier gaat.

Vast onder het motto van "Hiermee kunnen wij het nog beter voor u maken in de toekomst".
Ik heb een vloerverwarming. Die reageert dermate traag, zodat dit soort fun niet werkt. Daarbij wat win je bij een thermostaat die 5 minuten eerder start? Ook opwarmen met een snellere vorm van verwarming duurt - als de eco stand zeg 16 graden is - langer. Waarom zou je je privacy prijsgeven voor dit soort doeleinden?
Ik heb recent (4j geleden) een huis gebouwd, is net geen Lage Energie Woning...
Een modulerende hoog redements gascondensatieketel erin, volleidg vloerverwarming voor gelijkvloers enkele radiatoren op de verdieping met een aparte thermostaat in de badkamer (op slaapkamers staan die nooit aan). Ik moet die programmeren dat om 5u30 de woning opwarmt naar 20,5°C om tegen 6u30 warmte te hebben. Mijn vrouw heeft wisselende uren... tegen 22u valt die naar nachtstand (18°C).
Hier hebben we echt geen rocket science voor nodig... Er is me zelfs aangeraden om mijn thermostaat op Permanent comfort te zetten (dat zou minder verbruiken en beter zijn voor alles).
Bij mij zit tussen nacht en dag een halve graad. Meer dan 1 graad opwarmen duurt tot het einde van de ochtend. En juist nieuwe huizen hebben vloerverwarming (je stookt minder als je voeten warm zijn). Boven (uitgezonderd de badkamer, wat een vloerverwarming is, de rest is boven een gewone radiator) stook ik ook nooit. Het komt er eigenlijk nooit onder de 18 a 19 graden.

Modulatie vindt nu plaats op basis van de retour temperatuur. Dat is maar beperkt moduleren. Als het weer omslaat (zeg in 1x een nacht 10 graden vorst), dan is het 's ochtends dus nog niet warm (de klokthermostaat is eigenlijk een ouderwetse aan/uit regeling, omdat er meerdere thermostaten zijn die het vloerverarmingsblok aansturen, die op zijn beurt alleen aan/uit naar de CV stuurt).

Kortom: stoken als je in de buurt zit is een gimmick die natuurwetten (traagheid) niet ongedaan kan maken. Ik zie liever slimme thermostaten die op basis van open protocollen (OpenTherm) werken. Met de CV ketel die ik heb icm de vloerverwarming kon dat 5 jaar geleden niet. En tijdens de bouw had ik niet genoeg tijd om dit uit te zoeken, helaas. Slimmere thermostaten, die vanuit verschillende zones uit je huis de CV modulerend aan kunnen sturen bestaan nog zo heel lang (al heb ik me de laatste jaren niet echt in verdiept).

[Reactie gewijzigd door kdekker op 28 september 2016 12:45]

Nest heeft een functie True Radiant die meet hoe lang het duurt tot het warm is en daar het programma op aan past.
Wat bij een vloerverwarming niet werkt als er sterke (nachtelijke) temperatuurwisselingen zijn. Effectief moet je bij een te lage eco/spaar/nacht temperatuur dan de hele nacht stoken om het 's ochtends op warmte te krijgen. Vandaar dat CV boeren zeggen: laat altijd alles op 1 temperatuur staan :-). Een (cq onze) vloerverwarming doet over 1 graad stijging al gauw een paar uur. Afkoelen duurt ook lang(er dan met radiatoren), maar gaat (veel) sneller dan opwarmen.
Hier was ik op aan het wachten. Werken beide versies op batterijen? Of kunnen ze beide op het lichtnet worden aangesloten?
Waarom moeten al die spullen zo nodig aan het internet aangesloten worden. Dit brengt meteen een beveiligingsprobleem met zich mee. Hacker/inbrekers kunnen nagaan wanneer het huis leeg is. Is er geen systeem mogelijk dat alleen op een intern (huis) net draait?
Ja, gewoon een Chronotherm of andere klokthermostaat. Feitelijk zijn die slimmer dan die internetmeuk.
Gewoon die slimme meuk niet doen en alles met de hand, is het zo erg dat het 5 min iets frisser in je huis is.
En als je gaat slapen het gewoon weer allemaal uitdoen wat nog aan staat, zo denken we zelf nog eens na.

Straks worden wij de domme mensen en de apparaten de slimme variant, en als we dan iets zelf moeten doen weten we niet meer hoe het moet.
Collega's zitten bij mij ook op te kijken dat ik niks slims heb, zelfs mijn lampen niet gewoon lekker met de schakelaar.
is het zo erg dat het 5 min iets frisser in je huis is
Ik denk eerder aan een half uur.
Ik denk aan het verschil tussen thuiskomen in een temperatuur van 15 graden en dan een uur wachten tot het 20 graden is of thuiskomen terwijl het al tot 17,5 graad opgewarmd is en ik na een half uurtje in 20 graden zit.
Nu los ik dat op met een klokthermostaat omdat ik met 15 graden thusikomen gewoon te koud vind maar straks zal hopelijk mijn slimme thermostaat het beter oplossen
Verreweg de meeste inbraken zijn gelegenheids inbraken. Deur of raam niet op slot of open, licht dat in de tuin brandt en waardevolle spullen goed zichtbaar.

Dan daarbij gebeurt een groot deel van de inbraken ook wanneer je wel thuis bent (bijvoorbeeld wanneer je slaapt of in de tuin zit).

Een inbraak omdat iemand mijn infra hackt is voor mij een zeer klein risico. Want zo'n persoon wilt dan toch al bij jou inbreken en dat gaat hem dan toch sowieso wel lukken.

Beter is om de zekerheid op een succesvolle inbraak zo klein mogelijk te maken. De boel op slot, lichten uit, en gordijnen dicht.
Als het licht in de tuin brand lijkt me de kans op een inbraak juist af te nemen, omdat ze meestal de voorkeur hebben voor duisternis zodat de buren of toevallige passanten die de hond uitlaten niks door hebben.

Maar ben het wel mee eens, dat de inbraken sneller gebeuren als je de potentiële inbreker onbedoeld uitlokt door het e.e.a open te laten staan / onbeheerd achter te laten.
Anoniem: 470811
@xoniq29 september 2016 11:04
Het leuke van licht is dat mensen er aan wennen dat het brandt. Ik heb nog nooit in de nacht bij mensen in de tuin staan kijken of er iemand loopt die er niet hoort. Ook helpt licht bij het naar binnen kijken voor waardevolle spullen. Het gebruik van een zaklamp, als dat al nodig is, valt meer op wanneer het geheel donker is, dan wanneer de hele tuin verlicht is.

Lichten uit, ramen en deuren op slot (sleutel uit de deur), en gordijnen dicht, en geen inbreker die de kans op falen (en arrestatie) neemt.

En aldus de politie, de meeste inbraken vinden overdag plaats.
Ik mis de zone regeling die de evoHome Wifi wel heeft. Ik heb dat ingesteld met draadloze thermostaat knoppen in elke zone. Mijn zones zijn bijv. Woonkamer, Garage, Slaapkamer(s), Badkamer, Kantoor etc. nu kan ik per zone een programma maken en dan wordt ook de ketel aangestuurd als een zone warmtevraag heeft. Die aansturing is ook draadloos met een opentherm aansluiting.
Is wel prijzig met al die thermostaatknoppen maar werkt wel super en comfortabel.
Ik heb een slimme thermostaat van honeywelll bij mij thuis hangen en voor mijn gebruik vindt ik het zeer handig.
Mijn use case is als volgt:
Wij gaan 2x per week op bezoek bij oma, hoelaat we terugkomen staat niet vast, in de winter zorg ik ervoor dat wanneer we vertrekken de verwarming aan gaat bij mij thuis, wanneer we dan eenmaal thuis zijn hebben we een heerlijk warm huis.
Ziet er leuk uit maar vraag me af wanneer er eens iemand met een volledig pakket komt, nu kan je nog steeds niet anders dan merken combineren als je slimme thermostaat, sensors & slimme thermostaatkranen wil.

bv
Ecobee heeft Thermostaat + Sensors (als je 2 verwarmings circuits hebt voor gelijkvoers en boven bv)
Elgato heeft basic Thermostaat + Thermostaatkranen (voor als je bv de badkamer enkel 's ochtends wil verwarmen en niet de hele nacht door)
Kan dat niet met zo'n compleet systeem van Tado? Die werkt met multi-zoning en daar kun je individuele thermostaatkranen door het systeem laten besturen.
Jammer dat Tado geen open systeem is (API toegang?) anders had ik er naar gekeken in combinatie met Domoticz.
Er is wel een Tado API (v1) en er is op veler verzoek een v2 in ontwikkeling waarin een stuk meer mogelijk zou moeten zijn.
en homekit compatible, thanks!
de EvoHome van Honeywell kan dit toch

https://tweakers.net/prod...honeywell-evohome-colour/

[Reactie gewijzigd door mhagreis op 28 september 2016 11:53]

Ik heb zelf een hele simpele Honeywell draaithermostaat die ook met een app te programmeren en te bedienen is. Dat laatste doe je feitelijk nooit, dat programmeren met de app is wel een mooie toevoeging.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee