App voor Toon-thermostaat Eneco dagen buiten gebruik door storing

De Toon-thermostaat van Eneco kampt al dagen achter elkaar met een storing. De thermostaat zelf doet zijn werk nog, maar consumenten kunnen hem niet bereiken met de applicatie. Eneco verwacht dinsdag of woensdag een oplossing gereed te hebben.

Op het Eneco-forum schoof het energiebedrijf aanvankelijk nog de schuld bij internetproviders KPN en Ziggo in de schoenen. Later werd erkend dat het probleem bij het Eneco-servicecenter ligt. Sinds afgelopen zaterdag doen klanten hun beklag over de problemen in het forumtopic. Tot nu toe zijn er 400 reacties van mensen die te maken hebben met de problemen, die ook tot gevolg zouden hebben dat de weers- en verkeersinformatie op Toon niet wordt weergegeven.

De oplossing voor de problemen wordt naar verwachting op dinsdag of woensdag geïmplementeerd. Eneco beloofde ook een statusupdate te geven op dinsdagochtend, maar dat is niet gebeurd.

Toon van Eneco is een slimme thermostaat, die gebruikers helpt inzicht te krijgen in hun energiegebruik. Het gas- en stroomverbruik is inzichtelijk per dag, week, maand en jaar. De thermostaat kan adviezen geven voor energiebesparing, en via de Toon-app voor iOS en Android kan op afstand bijvoorbeeld de verwarming aangezet worden voordat gebruikers thuiskomen. De thermostaat werkt ook in combinatie met bepaalde smarthomeapparaten. Zo bestuurt hij via z-wave een rookmelder van Fibaro, en kan hij verbinding maken met de Bridge van Philips Hue-kits en bepaalde slimme stopcontacten. De Toon-api staat voor iedereen open.

Voor het leeuwendeel van de Toon-functies is ook een abonnement van 3,50 euro per maand vereist. Gebruikers kunnen het apparaat gratis krijgen bij een vierjarig contract op groene stroom bij de energieleverancier. Los kost het apparaat 275 euro.

Eneco Toon

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-10-2016 • 13:54

145

Submitter: WhatsappHack

Reacties (145)

145
138
72
8
0
37
Wijzig sortering
Ik zou bijna zweren dat het geen storing is, maar een soort 'tijdelijk in onderhoud', omdat vandaag Game of Toons is, georganiseerd door Eneco, Quby, Tek Tok, Schuberg Philis, Zerocopter en Worm Rotterdam

Link: https://www.alertonline.nl/agenda/game-of-toons
Is de slimme thermostaat Toon bestand tegen hackers? Dat gaan we meemaken op 11 oktober tijdens Game of Toons in Worm Rotterdam. Tien teams van totaal veertig hackers gaan de hele dag los om de Toon te laten doen wat zij willen.
40 hackers gaan kijken of de Toon wel zo veilig genoeg is. ; :*) Waarschijnlijk zijn d'r genoeg (zero-day) lekken te vinden.

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 23 juli 2024 09:18]

Misschien zijn die 40 hackers al begonnen met hacken :+
Pesooonlijk vind ik het een gadget en iets wat totaal geen meerwaarde bied en daar moet je ook nog 3,50 per maand voor betalen. Bovendien om zoiets met internet te verbinden vind ik ook niet prettig. Net zoiets als een slimme meter. DIe heb ik na wat inlezen geweigerd.

[Reactie gewijzigd door TVL op 23 juli 2024 09:18]

Een slimme meter, die kan het energiebedrijf maximaal twee keer per jaar uitlezen.
Doen ze het vaker dan zijn ze in overtreding van de wet- en regelgeving. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken.

Je *KAN* het energiebedrijf expliciet toestemming geven om je meter veel vaker te pollen (Eneco probeert dat bij mij bijvoorbeeld door m'n strot heen te drukken, maar ik weiger het steeds :P), maar dat ben je op geen enkele wijze verplicht te doen.
Onzin... De netbeheerder leest die meter gewoon maandelijks uit, en geeft de standen door aan de leverancier... Nooit expliciet toestemming hoeven geven, en toch maandelijks een verbruiksoverzicht. Die kreeg ik al voordat ik toon besteld had, dus dat is niet de evt oorzaak.

Uitlezen is opt-out, iig bij Stedin.
Dan zal dat ergens in de voorwaarden vermeld staan, want zonder jouw toestemming mogen ze hem niet maandelijks uitlezen, en al helemaal niet doorspelen aan een derde partij!

Ik heb het nagezocht; het enige waar ik mis zat is dat de *netbeheerder* tot *maximaal* zes keer per jaar mag uitlezen. De rest wat ik zei klopt. Ik weet niet of non-expliciete toestemming, weggewerkt in voorwaarden, zoals jij 't beschrijft wel mag eigenlijk.
https://www.slimmemeteruitlezen.nl/Home/MeerWeten
kan je dit ook weigeren in huurwoningen of ben je het echt verplicht dan ????
Ik hem hem als huurder gewoon geweigerd, de monteur gaf wel aan dat het in de toekomst alsnog verplicht gaat worden, effe afwachten. In de meeste huurwoning zit hij al, dus niet meer verhuizen ^^
Wij kregen ook zowat die digitale meter door onze neus geboord. We hebben dit geweigerd, althans.. weigeren mocht niet, maar je kon d'r wel voor kiezen om voor de module te kiezen zonder netwerkverbinding :) Daar is ook zeker voor gekozen.

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 23 juli 2024 09:18]

Een digitale meter is niet hetzelfde als een Toon Thermostaat.

Doorgaans betaal je niet extra voor een digitale meter (tenzij je deze zelf aanvraagt omdat je gebruik wil gaan maken van een geavanceerde thermostaat), terwijl Toon betaald is.
Als je de extra opties op de Toon niet wilt gebruiken kost je dat €0,- het is dan gewoon een thermostaat zonder historie en niet op afstand te bedienen.
en een digitale meter is ook niet altijd een slimme meter :P
Jij bent degene die een contract heeft met de energieleverancier en de lasten van de energie betaald. Als jij de woning niet meer huurt kan de eigenaar daar een slimme meter in laten zetten als hij wil. Jij kan deze weigeren dus als jij de kosten van de energie betaald.
Haha, blijkbaar heeft Eneco wel een plan klaarliggen hoe ze hierop moeten reageren, namelijk alles afschuiven op de providers.
Het grappige is dat ze zojuist wéér de schuld bij KPN hebben neergelegd:
Er is momenteel ook een landelijke KPN storing gaande waardoor er ook een groot aantal Toon's offline zijn. Wat betreft de apps hopen we snel meer duidelijkheid te kunnen geven.
Hun hele SC ligt plat waardoor geen enkele klant kan verbinden, maar toch moet er even opgemerkt worden dat "er ook een storing bij KPN is" - waarvan niemand weet of het überhaupt enige impact heeft op Eneco (vanwege de locatie van die storing). Hiermee proberen ze wederom de indruk te wekken dat het probleem bij KPN ligt, in plaats van bij henzelf. :')
Er is wat mij betreft geen probleem met Toon of Toon app en KPN is ook in orde maar wel beretraag zoals altijd.
Dat kan wat jou betreft natuurlijk wel zo zijn, alleen het feit dat er al sinds Vrijdag meldingen op het Eneco forum staan, Zaterdag een topic is geopend door Eneco en op dat topic honderden klanten hun reactie geven, ToonT wel aan dat er wel degelijk een probleem is. :P
Inderdaad, belachelijk om dit op KPN af te schuiven!
Heh, ondanks dat de app momenteel niet werkt vind ik het pluspunten waard als een bedrijf zich voor dit soort dingen inzet omtrends hun IT-projecten :)

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 09:18]

Hmm ik denk het niet. Dit is namelijk al een aantal dagen aan de gang, het probleem is niet sinds vandaag.
Ik volg het hele gebeuren op het forum van ze, zie net een update verschijnen dat het inderdaad ook dit keer niet aan KPN lag, en dat het een fout van ze is geweest om die storingen dusdanig in het topic te vermelden als (mogelijke) oorzaak.

Maar nu blijkt dat er kennelijk klanten zijn die de Toon van andere klanten op afstand kunnen beheren. :')
https://forum.eneco.nl/stel-vraag-61/toon-storing-12035
Voor de zekerheid m'n Toon toch maar even losgekoppeld van het internet, immers werkt die hele dienst toch niet. :P

En volgens de laatste update is "het probleem" helaas "gecompliceerder dan verwacht", wat waarschijnlijk aangeeft dat het ook vandaag niet opgelost zal gaan worden. Hoe lang het wel gaat duren wordt niet vermeld. Slecht nieuws voor de Toon bezitters dus! ;(

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 09:18]

Slecht nieuws ook voor het bedrijf/de bedrijven die de Toon ontwikkelen (dat doet Eneco voor zover ik weet niet zelf, Eneco is een marketing bedrijf).
Ik geloof dat Eneco dat bedrijf uiteindelijk overgekocht heeft, maar kan me vergissen :)
Quby is het bedrijf dat Toon ontwikkeld en is inderdaad vorig jaar overgenomen door Eneco. http://quby.com/en/new-ceo-to-lead-quby-forward
Waarom verloopt dit via servers van Eneco? Ding heeft toch gewoon zelf een ip, webapi opzetten en ernaartoe met je app, geen Eneco server voor nodig. Maja, big brother is watching he.
Wat ik me nou afvraag, in de tekst word genoemd dat je ook een rookmelder kunt koppelen.

Werkt die nou ook niet meer bij een internetstoring? Ik mag hopen van niet wat een rookmelder kan levens redden. Tenzij de cloud er uit ligt...... :o
Die werkt wel in je huis natuurlijk, alleen krijg je geen melding op je telefoon gok ik
Ach, zonder cloud ook geen vuur toch?

/me mompelt iets over rook en vuur
De brandmelders die ik er aan heb gekoppeld werken gewoon door. Het enige dat je moet missen is de melding naar de App dat er brand is... maar als je binnen bent dan hoor je die takkeherrie van de melder echt wel ;)
Bovendien werkt de Toon gewoon "offline" dus ook de bediening van brandmelders/schakelaars en lampen kun je nog steeds op de Toon zelf doen (alleen de App op je smartphone krijgt geen verbinding met Toon)
Ga jij dan elke huismoeder portforwarding laten doen...? Lijkt me ook niet ideaal!
Volgens mij hebben we daarvoor UPnP en is dit inmiddels ondersteunt op 99%+ van alle routers/modems.

Via de servers van Toon moet een fallback zijn, geen primary
Volgens mij hebben we daarvoor UPnP en is dit inmiddels ondersteunt op 99%+ van alle routers/modems.
Je bedoelt die router feature waarmee iedere applicatie op iedere computer in je hele netwerk zelf een poort open kan zetten om naar te luisteren? Iedereen die dat bewust aan laat staan moet een internetverbod krijgen.
Geef mij eens een goede reden waarom ik het uit zou moeten zetten?

Backdoors en andere nare software maken namelijk gewoon gebruik van hun eigen servers dus die hebben geen extra profijt aan UPnP
Dat is een beetje naïef gedacht. Niemand gaat malware-makers tegenhouden om hun software te laten werken via een P2P-netwerk, en dan is het voor die malware ineens verdraaid handig dat UPnP aan staat op een netwerk. Het protocol is daarnaast by design niet veilig, en de implementatie van het protocol doet er vaak nog een schepje onveiligheid bovenop.
Deze redenering zorgt er voor dat veel mensen hun deur wagenwijd open hebben staan met een bordje "kom binnen en neem alles maar mee" en niet weten dat dit zo is.
Standaard zou je alles dicht moeten zetten en alleen selectief open zetten als dit noodzakelijk is... dat is wat meer werk maar wel veiliger dan UPnP aanzetten omdat dan eigenlijk per definitie de controle uit handen gegeven is.
UPnP staat aan op m'n PS4. Daar mogen ze hebben wat ze willen.
Op je PS4 maakt het niet uit. Het gaat er om of je router er iets mee zal doen. De kans dat er op je PS4 malware staat is trouwens heel klein. Op een PC daarentegen ...
Ik heb het gewoon aan staan. Als je netwerk gehacked is, is UPnP wel het laatste waar je je druk over hoeft te maken.
Het is andersom - als je UPnP aan hebt staan moet je je druk maken over het hacken van je netwerk...

In January 2013 the security company Rapid7 in Boston reported[30] on a six-month research programme. A team scanned for signals from UPnP-enabled devices announcing their availability for internet connection. Some 6900 network-aware products from 1500 companies at 81 million IP-addresses responded to their requests. 80% of the devices are home routers, others include printers, webcams and surveillance cameras. Using the UPnP-protocol, many of those devices can be accessed and/or manipulated.

https://en.wikipedia.org/...d_Play#Problems_with_UPnP
Och, als een huismoeder een TV koopt gaan ze ook geen muurbeugels ophangen. Voor dit soort dingen kan je prima een monteur in huis halen. Ik denk ook dat die per definitie al komen om de thermostaat op te hangen en aan te sluiten dus dat zal niet enorm veel extra tijd en moeite kosten.

Maarja, Ik moet ook mee kunnen kijken, zoals MJLHThomassen zei. :)
Een nadeel voor de monteur is dat bij iedere klant een andere netwerksituatie staat met verschillende wachtwoorden. Het Wifi wachtwoord is meestal wel beschikbaar, maar het wachtwoord van de router/modem is natuurlijk niet beschikbaar. Want die is ingesteld door een derden (lees monteur kpn/ziggo of neefje van de buurman). Zie daar maar eens support op te leveren!
Daar leverde ik dus support op. Als de klant zijn zaken niet op orde heeft kan hij altijd even terugbellen wanneer hij weer toegang tot zijn apparaat heeft. In veel gevallen kon ik het dan via een teamviewer sessie nog regelen op de zaak.

Zo niet, niet mijn schuld. Klant moet dan extra betalen om mij opnieuw te laten komen. Ik kan me voorstellen dat met een thermostaat de klant wat makkelijker geïnformeerd kan worden met wat vereist is voor de monteur om aan de slag te kunnen. Ik leverde namelijk support voor een hele rits aan apparaten zoals onder andere netwerkluidsprekers.
Mensen hebben daar echt totaal geen idee wat er speelt om dat werkend te krijgen.
:'(
Het is de 21ste eeuw, we hebben IPv6. Forwarding hoeft niet meer op poort-nivo maar kan weer gewoon op IP-nivo zoals het bedoeld is.
Nee hoor, want 80% van de thuisgebruikers heeft nog helemaal geen native IPv6.
Het hoeft ook niet native te zijn, tunnel mag ook. Afgezien daarvan: hoe kom je aan 80%, als de grote aanbieders (KPN e.d.) wel IPv6 bieden?
hoe zie jij die tunnel doorheen een niet-geforwarde ipv4 adressering gestuurd te krijgen?
Daar zijn allang oplossingen voor bedacht, bv:
https://www.sixxs.net/tools/aiccu/
Oftewel, een tunnel via een centrale server (PoP).
ziggo? de andere 50% van NL heeft het dus niet :)
Ziggo biedt in bepaalde gebieden tegenwoordig ook IPv6 :)
Enige tijd geleden nieuws bericht hier op Tweakers dat Ziggo (of UPC nog) een zooitje klanten al overgezet had naar IPV6. Waren er maar een paar duizend toen, geen idee hoe het nu is.
omdat ook daar niet gewoon standaard elk IPv6-apparaat vanaf internet te bereiken is (gelukkig).
Een goede router zal inderdaad alle inkomend verkeer blokkeren voor de IPv6 adressen die op de interne kant te vinden zijn, puur uit veiligheid. En ik hoop echt dat we nooit een consumentenrouter gaan zien die dat standaard niet doet.
Ik heb nog geen IPv6 thuis (zit bij tweak) en ik wed veel anderen ook niet. Daarbij houd ik dit soort internet of shit devices (tm) liever achter een firewall.
Een firewall is per definitie een goed idee... (s)NAT is geen firewall. Dit heeft ook weer weinig te maken met de versie van het IP protocol, en het wel of niet bereiken van IoT devices.
Maar goed je moet wel poorten openzetten en dat zou ik al niet doen voor dit soort apparaten, ik zou zelfs al het uitgaande verkeer blokkeren voor als de server gehacked wordt. Een up-to-date Linux server met UFW en fail2ban is wat anders maar zo'n ondoorzichtig apparaat zou ik nooit direct aan het internet blootstellen. Iedereen die wel eens in de log files van een apparaat heeft gekeken waar van internet toegankelijk is weet dat het een jungle is daarbuiten, gevuld met bad guys die je apparaatje willen gebruiken voor spam en ddos aanvallen.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 juli 2024 09:18]

Dan nog moet je in je firewall toegang geven tot het toestel (in IPv4 is dat via een NAT rul, onder IPv6 is het een "echte" firewall rule)... veel maakt het dus niet uit of je IPv6 hebt of niet.

Verder ben ik akkoord dat we ons met dergelijke dingen veel te veel afhankelijk maken van de cloud.
Uit het artikel:
Toon van Eneco is een slimme thermostaat, die gebruikers helpt inzicht te krijgen in hun energiegebruik. Het gas- en stroomverbruik is inzichtelijk per dag, week, maand en jaar.

Dus database; dus niet op het apparaat zelf. Maar goed, weer een reden om die simpele draaiknop aan de muur niet te vervangen.
Wel op het apparaat zelf. Je kan een Toon ook zonder verbinding naar Eneco doen, heb je nog steeds alle statistieken. Kun je 'm alleen niet via de app bedienen.
Hoezo niet ?
Dat gaat toch gewoon binnen een lokaal netwerk ? Zo niet dan zijn er twee mogelijkheden:
1. Technisch slecht ontworpen
2. Werkt alleen als Eneco je verbruiks data opharkt.
Er is een instelling op de Toon die je idd een "lokale" netwerkverbinding laat gebruiken (als er geen internet is). Standaard staat dat echter uit.

Eneco klanten hebben een koppeling met Internet die hun verbruikstatistieken langs het contract legt en zodoende de precieze kosten per dag/maand geeft en ook aanbevelingen geeft obv je contract. Heb je geen contract met Eneco of geen verbinding met internet dan mis je die aanbevelingen maar werkt het apparaat wel gewoon : de kosten worden dan gebaseerd op gemiddelde gas/electra-prijzen. Voor de app heb je in principe wel een internet-verbinding nodig, zeker als je niet thuis bent.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 23 juli 2024 09:18]

Sounds legit. Het was een aanname van mijn kant. Toch zou ik als leverancier de DB zelf houden voor de historische gegevens maar ook om een sync uit te voeren op het moment dat een Toon van een klant defect is en omgeruild moet worden.
Dan zou iedere monteur die het apparaat installeert portforwardings moeten gaan aanmaken om het apparaat bereikbaar te maken. Vervolgens vervangt de consument zijn modem (bv. bij overstap naar andere ISP) en werkt het niet meer.

Dat het allemaal via servers van de leverancier verloopt is ook meteen het grote veiligheidsrisico van deze systemen. Als deze servers 'gehackt' worden, kan de hacker voor half Nederland tegelijk het licht aan en uit zetten, de CV op vol vermogen, enz. Dit zijn dingen die het energienet niet aankan en kan uitval van deze netwerken gaan optreden.
Anoniem: 820209 @jurri@n11 oktober 2016 15:25
Dat valt wel mee. Sowieso draait de CV op gas, dus daar is geen probleem. Elektriciteit en water vraag- en aanbod wordt al gemonitord en geregeld. Het komt in de praktijk al regelmatig voor dat iedereen tegelijkertijd energie vraagt (bijvoorbeeld kantoortijden). Denk ook aan toiletbezoek tijdens de pauze van EK-voetbal (hoge belasting waterleidingen).
Dat het toiletbezoek toeneemt tijdens de rust van een voetbalwedstrijd is inderdaad voorspelbaar en vaak hebben ze inderdaad mensen zitten die dit soort zaken in de gaten houden om bv. bij te schalen. Dat half Nederland op exact hetzelfde moment alle lampen aan en uit zet door een gehackt systeem valt niet te voorspellen.
Anoniem: 820209 @jurri@n11 oktober 2016 17:47
Een lamp stelt niet veel voor. Met 100W aan ledjes heb je het doorsnee huishouden wel gezien. Pas als we slimme wasdrogers, stofzuigers en zonnebanken krijgen, dan ga ik me zorgen maken. Huishoudens gebruiken slechts een klein percentage van energie, merendeel is bedrijven en industrie, dus ook dat draagt er aan bij dat de impact niet erg groot zou zijn.

P.S.: als je het monitort, hoef je het niet te voorspellen, dan kan je er op reageren. Dan worden een paar buitengebieden gewoon tijdelijk van het net afgekoppeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 820209 op 23 juli 2024 09:18]

Dan zou je bij alle gebruikers een Port-Forward moeten configureren. Dat is niet echt praktisch voor een gemiddeld huishouden...
Eneco bied deze dienst natuurlijk niet aan uit vriendelijkheid voor hun klanten.

Uit het Toon-programma wordt natuurlijk een schat aan informatie gehaald over het stroomgebruik van hun klanten. Dit kunnen zij gebruiken om hun netwerk te verbeteren, maar misschien ook nog wel voor andere onduidelijke zaken.
Omdat de meeste mensen digibeet zijn, en niet zelf een api kunnen managen... ;)
Er komt een keer een koude dag en dan een moment dat alle smart thermostaten een storing hebben.

Gelukkig is het simpel. Gewoon de thermostaat er aftrekken en de draadjes aan elkaar knopen. Dan brand je CV ketel als nooit te voren!
Werkt dat ook bij het Opentherm-protocol in modulerende thermostaten dan?

[Reactie gewijzigd door woekele op 23 juli 2024 09:18]

Jup, in de Openthermspec staat gewoon kortgesloten = demand.

http://www.domoticaforum....erm%20Protocol%20v2-2.pdf
pagina 17, chapter 3.5.

"The boiler unit must support an important installation feature which allows the terminals at the boiler to be short-circuited to simulate a heat demand such as can be done with existing on/off boilers."
cool, thanks.

Alleen wel even oppassen dat je niet een minder gebruikelijke 230V-aansluiting hebt dan :P
Je moet ook je schoonmoeder het laten doen!
De thermostaat werkt gewoon nog. Het is alleen het bedienen op afstand en voor sommigen de weer/verkeer informatie.
Leuk domotica zooi afhankelijk van cloud provider maken. :N
Je hoeft het niet te gebruiken. Maar voor de meeste mensen is dit een prima oplossing. Die hebben helemaal geen zin om dat allemaal zelf in-house te doen.
Dat is niet omdat het makkelijker is. Applicatie is net zo makkelijk lokaal werkend te maken zonder gekke services te hoeven draaien. Dit doen ze puur om jouw verbruiksdata te krijgen zodat ze die kunnen verkopen.
Je overdrijft schromelijk.
Als klant wil je juist dat de leverancier die verbruiksdata opslaat en maandelijks aanbeveling kan doen om je maandbedrag aan te passen. Natuurlijk heeft de leverancier dan de verbruiksdata nodig... maar dat is toch al het geval als je aan het eind van het jaar de meterstanden door moet geven en ook slimme meters geven periodiek data door (tenzij je daar zelf een stokje voor steekt).
Beetje hypocriet om hier zo'n probleem van te maken als je wel met verschillende klantenkaarten op zak loopt die nog veel meer gegevens van jou verzamelen samen met smartphone apps die alles registreren |:(

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 23 juli 2024 09:18]

Jij kent mij niet en ik loop zeker niet met die dingen rond. Niet iedereen is zo makkelijk als jij blijkbaar. Al mijn domotica werkt enkel binnen mijn eigen netwerk en dat is helemaal top. ;)
En je telefoon? Ik gok dat je of een iPhone hebt, of een Android... En, voor je zoeken gebruik je uiteraard Google, en Facebook hoort er ook bij... Oftewel: je maakt je druk om big data, maar doet er alsnog aan mee... Enige manier om dit uit de weg te gaan is volledig offline gaan....
Daar hoef je helemaal niet offline voor te gaan, wat een ge-overdrijf weer.
Weinig overdreven aan... ;)

Vind het wel opvallend dat je energieverbruik strikt geheim moet zijn, maar je whereabouts, interesses, boodschappen, etc, wel gewoon gedeeld en verhandeld mogen worden...

Zoals ik al zei: als je niet wilt dat bedrijven iets van je weten moet je offline gaan. Alleen dan heb je echt keuze over wie er wat van je weet.

Je energieverbruik, en evt andere domotica, is veel moeilijker te herleiden in big data naar jou dan al die overige informatie.

Neem dat nu maar aan van iemand die zich er al lang mee bezig houd... ;)
Wat houd de leverancier tegen om alle data lokaal te houden, en de formule voor de berekening 1 keer per dag/week/maand naar het device te pushen?

Of upload jij ook je hele harde schijf wanneer je een virusscan wil uitvoeren?
Anoniem: 324173 11 oktober 2016 14:03
Je zou maar op reis zijn en je dacht je verwarming vanaf afstand nog even laag te doen...
Als je op reis gaat mag ik hopen dat deze überhaupt al niet meer aanstond...
Anoniem: 324173 @mrdemc11 oktober 2016 15:14
Het gaat om de verwachting die geschept wordt en waarvoor je betaald. Als er heel veel mensen de kachel nu niet 5 graden kunnen laten zakken knijpen de energiemaatschappijen in hun handen en jij betaald die paar extra centjes voor niks om maar een voorbeeld te noemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 324173 op 23 juli 2024 09:18]

Nou, dan blijft het binnen gewoon een paar dagen 20 i.p.v. 15 graden. Big deal.... Hoe deed je dat een paar jaar geleden?
De buren bellen, vragen om de planten water te geven en de thermostaat lager te zetten.
Helaas kan je nog steeds niet de meters 1 op 1 uitlezen. Dus niet wat de meter aangeeft.
Hiervoor moet je dus nog steeds naar de meterkast. Zelfde geldt voor de Enecoapp.
En hoezo besparend. Vroeger zette de termostaat hoger als je thuiskwam. Nu doet je dat op je werk.
Ja heb je warmer huis als je thuiskomt en een hogere gasrekening.
Niet als je een modulerende ketel hebt met een snuggere thermostaat die weet dat je reistijd een half uur is. ;)
En weer een reden om niet over te stappen op dergelijk 'smart'-spul, nooit last van dit soort fratsen.
Op het Eneco-forum schoof het energiebedrijf aanvankelijk nog de schuld bij internetproviders KPN en Ziggo in de schoenen
Ook weer een lekker staaltje klantvriendelijkheid van een energiemaatschappij.
Want het niet kunnen bedienen via een app is een ongemak dat met een analoge thermostaat natuurlijk opgelost is. Die kan je al decennia met een app bedienen...
Het niet kunnen gebruiken van zo ongeveer het enige voordeel t.o.v. van een analoge thermostaat is wel een ongemak. Daarbij vind ik dat niet eens een voordeel, ik heb er geen probleem mee als ik tien minuten in een ruimte zit waar het een paar graden kouder is en ben ook niet te lui om die drie meter te lopen naar de thermostaat.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 23 juli 2024 09:18]

Tja... En dan €3,50 per maand vragen voor updates :) Goed bezig!
die betaal je zodat ze hun eigen problemen kunnen oplossen :P Zie het als...BF4, dat was een alpha waar we 1,5jaar in beta fase kwamen maar al wel betaald hadden. its not a bug, its a feature.
Krijgen we straks ook gratis DLC's van Eneco dan? :P
Ik snap niet dat mensen €3,50/mnd betalen voor zo,n ding.
Bovendien wordt TOON vrij agressief deur aan deur verkocht.
Door een beter inzicht in je verbruik, zou je minder gaan verbruiken.
Dus TOON betaald zijn eigen terug, zo luidde het verkoop praatje.
Ik ben al zuinig met energie en in de kou zitten doe ik niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.