Eneco verhelpt Toon-storing deels

Eneco heeft de storingen bij zijn Toon-dienst voor een deel weten te verhelpen maar voor nog niet alle klanten van de slimme thermostaat zijn de problemen voorbij. Die problemen begonnen vijf dagen geleden.

Eneco maakt bekend 'verschillende oplossingen' te hebben geprobeerd om de problemen het hoofd te bieden. In de nacht van woensdag op donderdag is een wijziging doorgevoerd die er voor zorgde dat veel Toon-klanten hun app weer konden gebruiken. Volgens het bedrijf daalt het aantal klachten hierdoor 'fors'.

De problemen begonnen vrijdagavond en zorgden er voor dat klanten met de app hun Toon-thermostaat niet meer op afstand konden bedienen. Ook werd weers- en verkeersinformatie niet meer op Toon weergegeven. Volgens Eneco viel een deel van de problemen samen met storingen bij KPN en Ziggo, maar het bedrijf erkende dat de problemen gecompliceerder waren dan vooraf gedacht.

"De oorzaak van deze storing is een opeenstapeling van incidenten binnen en buiten ons domein", aldus het bedrijf. Onder andere heeft Eneco voor een verhoging van de capaciteit gezorgd, om meer sessies tegelijkertijd te kunnen verwerken.

Ondanks de fixes lijkt een deel van de gebruikers nog steeds met problemen te kampen. Meerdere gebruikers geven op het Eneco-forum aan dat de app nog niet werkt of maar deels werkt. Bij sommigen geeft de app de temperatuur bijvoorbeeld niet goed aan.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-10-2016 • 22:06

124

Submitter: basst85

Reacties (124)

124
121
94
11
0
11
Wijzig sortering
Meteen het beste bewijs waarom je dit soort zaken niet 'in de cloud' wilt laten draaien maar gewoon in eigen beheer wilt hebben. Granted, beetje meer werk maar ben je ineens niet meer afhankelijk van de kneuzerij van een bedrijf wat als core-business zeker niet dit soort zaken heeft en de boel duidelijk niet op orde heeft.
Juist, en dit was ook een van de redenen waarom ik destijds voor de Easy gekozen heb. Ik weet dat het niet te vergelijken is met de Toon (meer mogelijkheden) maar ik wil voor de bediening van zoiets niet afhankelijk zijn van de "cloud". Voordeel van de Easy is dat deze ook te bedienen is zonder internet (intern via het netwerk) alles draait lokaal op het apparaat. Nu begrijp ik dat de Toon alleen extern niet te bedienen was, maar het probleem is dat als de afhankelijkheid van de cloud nog groter was mensen zonder verwarming zouden zitten.

Om de zelfde reden heb ik de tuinverlichting en vijverpomp / fontijn via een raspberry pi werken. Zoals je als zegt, ja het is wat meer werk. Maar ik hoef niet bang te zijn dat fabrikant X volgend jaar een storing heeft of de stekker uit deze serie trekt waardoor het niet meer werkt. Maar goed, dat is leuk voor tweakers, maar niet voor de gemiddelde consument.

[Reactie gewijzigd door eltweako op 22 juli 2024 19:18]

Je weet dat Toon de cloud niet nodig heeft voor zijn werk? De mijne werkt gewoon nog door thuis. Ik kan er alleen van afstand niet meer bij. Je bent dus nergens afhankelijk voor de normale functies.

Op afstand gebruikt Toon een servicecenter. Toon verbind met deze centrale in de cloud en de app ook. De app maakt dus geen rechtstreekse verbinding. Nefit Easy doet naar mijn weten hetzelfde. Ook die maakt geen rechtstreeks contact maar loopt via het servicecenter van Nefit en ook die kan down gaan waarna je jou thermostaat niet meer via de app kan bedienen.
Wat is het punt dan om zo'n duur ding te kopen? Bedoel een simpele thermostaat met een timer is vrijwel het zelfde.

Wat ik wil is een server bij mij thuis waarbij ik via een app op m'n smartphone m'n huis kan bedienen
En niet via een derde partij die aan data mining doet.
Op wat tweakers na wil iedereen een systeem dat werkt en waar ze zelf niet aan hoeven te prutsen of waar ze zelf niet al te veel van af moeten kennen. De basis functionaliteit is nooit in het gedrang gekomen, het zijn de extras die even gestoord zijn geweest. Zo rampzalig is dat niet. Maar probeer maar eens aan een gemiddeld persoon uit te leggen hoe hij zijn port forwarding moet opzetten, hoe hij zijn app kan laten verbinden met een dynamisch IP enzoverder. Nee, dan liever data via de cloud waar je gewoon van overal op kan inloggen.
Dat is waar, maar daar zijn ook andere oplossingen voor dan alles via 'the cloud'. UPnP bijvoorbeeld. Qua veiligheid is daar wel wat aan te verbeteren maar het doet precies wat je hier nodig zou hebben. Druk op de uitrol van IPv6 zou ook helpen aangezien elk apparaat dan uniek te identificeren is en je dus geen port forwarding nodig hebt maar alleen een firewall-configuratie.

Nu heb ik op mijn iPhone een app voor mijn router thuis, dus een app voor mijn thermostaat of weet ik wat voor apparaat zou daar ook prima mee kunnen interfacen via een API of configuratiescripts. Het is allemaal niet heel moeilijk en als Google daar bijvoorbeeld wat in had gezien was dat al lang realiteit en ondersteund op elke Android. Maar ja, Google wil juist alles in 'the cloud' dus die gaan dan niet doen en andere bedrijven zijn daar te lui om daar iets aan mee te doen of ze willen zelf ook een slaatje slaan uit tracking van hun gebruikers.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 22 juli 2024 19:18]

Beter is IPv6 en op een schermpje aangeven wat welke verbinding mag maken en hoe.. Dat kan eenvoudiger dan het nu gaat, maar dan wel eerst de fouten in het Internet repareren... Met als eerste herstel van normale routering (ie. geen NAT etc.) Welke NAT oplossing dan is een zeer grote bron van uitdagingen voor beveiliging en integriteit.
Juist omdat er allerlei wegen om de problemen veroorzaakt door adres vertaling te omzeilen zijn gemaakt.
VPN naar eigen firewall, dat kan door je toestel met een soort van Pairing aan je modem te hangen... dan is je toestel ALTIJD deel van je lokale netwerk als je dat zou willen.
Maar Cloud = Control ==> alle grote bedrijven zorgen voor een eigen cloud, en straks wint de grootste cloud eigenaar en kan letterlijk dicteren wat er moet gaan gebeuren.
Makkelijk schrijven als je die kennis hebt!
Die Toon is net zo duur als reguliere thermostaten... Toen ik 6 jaar geleden een nieuwe Bosch ketel kocht hoorde daar een Bosch thermostaat bij. Volgens de factuur was dat ding 240 euro waard. En dan kan 'ie nauwelijks iets meer dan een timer en moduleren...

Overigens wordt de storing hierboven nogal dik aangezet. Inderdaad, het weergeven van het weer op Toon en de app werkten niet. Maar de kachel ging gewoon aan, niemand heeft in de vrieskou gezeten. En de cloud vermijden? Zitten we niet al tot onze nek in de cloud, met onze Hue lampen, onze IFTTT scene's, de deurbel met wifi & camera en onze Ubiquity Unifi accespoints met Cloud Controller?
Hue, de meeste deurbellen en Unifi, hebben ook gewoon een none cloud optie hoor ;)
Toon heeft ook een optie om niet in de cloud te werken.
Kun je wel locaal via je wifi het bedienen maar niet meer via de cloud. ;)

@Ornias Klopt voor Tweakers geen probleem, voor de gemiddelde gebruiker verwacht ik dat het meer een probleem is om het in te regelen :-)

[Reactie gewijzigd door royjn op 22 juli 2024 19:18]

Anoniem: 668692 @royjn14 oktober 2016 08:46
VPN, kun je het gewoon lokaal bedienen...
sja, en andere mensen willen een practische oplossing, waarbij ze niet zelf hun thuisnetwerk naar het Internet moeten opzetten, porten moeten forwarden op de router, rekening houden met veranderende ip adressen, etc....
monteur kan het werk doen portfowarderden etc moeten ze toch al ook met de huidige toon
En die gaan dan allemaal tegelijk "offline" als er een scheet dwars zit...
Geen cent voor betaald.... Eneco bied hem aan bij een contract van 4 jaar... Aangezien de meeste energieleveranciers een evt overstapboete betalen ben ik over een jaar weer redelijk vrij om te kiezen...
En als je overstapt blijft je daarna een rekening van Eneco ontvangen voor het gebruikt van Toon. Je mag de hardware dan wel gekregen hebben en de maandelijkse kosten zul wel wegvallen in je factuur.
Blijft dat als je weggaat bij Eneco dat je moet blijven betalen aan Eneco, of een groot deel van de functies verliest.
Er zijn echter ook klanten, waar ik onder val, waar een thermostaat gewoon een thermostaat is en het meer een bonus is dan een echte must have. Eneco was onderaan de streep goedkoper en er zat een Toon bij.

Is er weer een beter alternatief, dan gaat Toon weer weg. Zo simpel is het.
Het enige dat wegvalt is de mogelijkheid om de Toon echt op afstand (via internet) te kunnen bedienen (oh ja, en het weer & verkeer). Maar als thermostaat (die je lokaal nog steeds via wifi kunt benaderen) werkt het ding toch wel door.
Ik heb 'm ook gratis gekregen en zelfs niet eens een contract afgesloten. Staat tegenover dat ik dan wel weer al heel wat jaren klant was bij hen. Maar het apparaat was volkomen gratis.
als jij een contract van 4 jaar hebt, dan heb je gewoon een contract voor 4 jaar. Tenzij eneco een eenzijdige wijziging doet zit je er gewoon 4 jaar aan vast, en mag je de winstderving gaan betalen als je er na een jaar vanaf wilt.....
Dat is precies wat hij zelf ook al aangeeft: "Aangezien de meeste energieleveranciers een evt overstapboete betalen ben ik over een jaar weer redelijk vrij om te kiezen..."

Enige is dat het niet een eventuele boete is..
Je brengt het een beetje alsof dat hele ding niet meer werkt terwijl het puur om de mobiele app gaat. Volgens mij is er werkelijk niemand die in "paniek" raakt als hij/zij de thermostaat 5 dagen niet op afstand kan bedienen.

Anyway, Toon an sich is helemaal niet afhankelijk van de cloud en doet als thermostaat zijnde precies wat een thermostaat moet doen.
Wat een onzin. De airco van mijn auto is kapot! "Ja je moet niet zeuren hij doet de auto dingen perfect". 8)7
Vrij slechte vergelijking. En dan nog, is het zo erg dan als je airco in je auto het 5 dagen niet zou doen en het daarna op afstand wordt opgelost?
Dat noem ik dan maar een luxe probleem. Persoonlijk verschil in dit geval
Nee dit bekijk je dan verkeerd. Het is eerder "Oh de mobiele applicatie om mijn airco aan te zetten vanaf een afstand is kapot maar de airco doet het nog wel".
Besef je weldat de Nefit Easy net als de toon gewoon in de cloud werkt en dat de Easy je geen statistieken geeft over je elektriciteitsverbruik.

Ik had de Easy, heb de Toon en qua communicatie is er niet heel veel anders.

Beiden werken lokaal voor alle bediening, dus mijn Toon heeft het de afgelopen dagen gewoon nog gedaan zoals altijd, maar hebben de cloud nodig als er iets op afstand gedaan moet worden, zoals het bedienen op afstand.

Dit heb ik liever dan dat ik poorten moet forwarden naar een schimmig device van fabrikant x rechtstreeks vanuit het internet naar een poort op het device.
De Nefit Easy is anders ook gewoon afhankelijk van het internet/ Nefit.
Ik heb na een reset van mijn telefoon op geen enkele manier meer verbinding met de thermostaat. Dus nu heb ik een hele dure wand thermostaat waar ik met een honeywell van 30,- dezelfde functionaliteit heb.
Probeer je toevallig de toegangscode in de nefit easy app te plakken? Hier heb ik laatst problemen mee gehad. Even overtypen werkte wel!
Nee, die werkt wel.
Alleen mijn initiële wachtwoord had een uitroepteken... en die kan ik niet invoeren.
Dat is overigens wel opgelost hoor. Gewoon niet invoeren en dan werkt het.

Mijn Nefit Easy kan prima met een AP verbinden, geeft ook aan dat hij het internet kan bereiken (3 groene vinkjes) maar zodra ik in de app verbinding wil maken zegt de app dat er geen verbinding mogelijk is.
Van het weekend maar eens proberen met een android tablet en desnoods een andere accesspoint.
Je kan nog de volgende dingen proberen:

- Thermostaat opnieuw laten opstarten (even van de muur afhalen + terug erin steken)
- Kijken met Fing (iPhone/Android app) of je de thermostaat in je netwerk ziet
- Telefoon op 3G/4G zetten en verbinden
De Easy is gewoon van Nefit welke weer van Bosch is. De thermostaat maakt verbinding met een Bosch server. Jouw telefoon maakt ook verbinding met dezelfde Bosch server om te communiceren met je Easy, daarom hoef je ook geen poorten te forwarden of IP adressen inte vullen in de app.

Denk trouwens dat een slimme thermostaat bij Eneco meer richting de core business gaat dan bij Bosch.

Als Bosch dus onderhoud doet/ermee stopt dan is de Easy de online functies kwijt...
(Heb overigens zelf ook een Easy)
Juist, en dit is ook meteen de reden waarom ik de Toon heb laten liggen en voor de Easy van Nefit ben gegaan. Ik weet dat Toon veel meer dan alleen een thermostaat is, maar ik was toch bang voor deze praktijken. Ik wil voor zaken zoals mijn verwarming niet afhankelijk zijn iemand anders zijn computer (de "cloud").
Het kan dus blijkbaar wel, een "smart" device bouwen dat alle data lokaal opslaat.
De Nefit Easy is toch ook gewoon een internet based device met apps die communiceren via het internet en weerinformatie gebruiken vanaf het internet en ook zaken als je ketel gebruik/gasverbruik worden ongetwijfeld op Nefit servers opgeslagen.
Je communiceert alleen met/via een ketelbouwer ipv een energiebedrijf.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 22 juli 2024 19:18]

Meteen het beste bewijs waarom je dit soort zaken niet 'in de cloud' wilt laten draaien maar gewoon in eigen beheer wilt hebben.
En imo ook het enige bewijs. En wellicht niet helemaal waar: software heeft bugs en kan dus tot storingen leiden. Ook in je eigen setup. Ik zie meer voordelen in het gebruik van de cloud dan het in eigen beheer hebben. Maargoed, dat hangt ook redelijk van de toepassing af.
Granted, beetje meer werk maar ben je ineens niet meer afhankelijk van de kneuzerij van een bedrijf wat als core-business zeker niet dit soort zaken heeft en de boel duidelijk niet op orde heeft.
Ieder groot (internet) bedrijf heeft wel eens storingen, om dat dan gelijk op kneuzerij af te schrijven lijkt me niet altijd fair. Iets met hoge bomen vangen veel wind. Zou je als netwerkbeheerder wel kunnen weten.

Desalniettemin is 5 dagen wel lang :)

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 19:18]

En bij een partij die andere partijen de zwarte piet toespeelt als er een storing is.
Ik ben het helemaal met je eens. Niet afhankelijk zijn van een derde en bijvoorbeeld na 10 jaar verplicht worden om een nieuwe te kopen omdat dan wellicht het oude platform niet meer gaat werken.

Probleem is echter wat moet je dan kopen? Een deel van het verdienmodel is overal gebaseerd op de info die men over je kan vergaren.

Zelf gaan lopen klooien met Raspberry en Arduino lijkt me geweldig maar het ontbreekt me simpelweg aan tijd. Daarnaast zien die oplossingen er meestal niet uit.
@joker1977. Hoezo kort door de bocht. Ik heb Toon bijna vanaf dag 1. Eigenlijk nooit problemen.
Nu 1x een "grote" storing.......
Of er gewoon helemaal niet aan ga beginnen. Ik wil zelf absoluut geen verwarming, koelkast en verlichting via een netwerk. Dat mag van mij gewoon altijd ouderwets blijven. Ik ben heus wel voor verandering en vernieuwing, maar hier trek ik wel een grens. Het boeit me niet zo om zelf even 2 meter te lopen en aan een knop te draaien, dat vind ik het gedoe van installeren en eventuele maandelijkse kosten niet waard. Helemaal niet als je er ook nog storingen van kunt krijgen, want het is toch weer een extra schakel. En dat blijkt ook nu, met deze Toon storing.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 22 juli 2024 19:18]

Meteen het beste bewijs waarom je dit soort zaken niet 'in de cloud' wilt laten draaien maar gewoon in eigen beheer wilt hebben.
Ik snap eigenlijk niet waarom je "de cloud" erbij betrekt. Bedoel je dat eneco zijn eigen serverpark op een eigen locatie moet hebben met zijn eigen netwerk naar het internet toe? Of dat dit niet gebeurd was als het allemaal gedraaid had op een traditionele service provider?

De cloud is nogal een rekbaar begrip en heeft m.i. niks met dit probleem te maken. Of weet jij meer?
Persoonlijk vind ik dit geen goede ontwikkeling. Het hele IOT gebeuren. Mijn hoofdargument daarvoor is beveiliging en privacy. Steeds vaker lijkt de insteek te zijn, 'installeer Linux en breng geen updates uit'.

Ik denk dat het nog een keer flink fout gaat. Nu zijn het een paar losse 'akkefietjes', zoals een WiFi thermostaat die de WPA sleutel lekt, een IOT thermostaat die gedurende een week vrij tot helemaal onbruikbaar is en ransomware die said thermostaat kan gijzelen. Oh en een remote controlled vibrator die alle statistieken naar de fabrikant stuurt.

Theoretisch vind ik het een vrij goed idee. Ik heb ook een tijdje op het punt gestaan om een Nest thermostaat te kopen. Maar uiteindelijk vanaf gezien en nu wil ik geen IOT in huis hebben. De uitvoering en realisatie laten in vrijwel alle gevallen te grote steken vallen die zelfs met een fatsoenlijk en gesegmenteerd netwerk nog een flinke privacy inbreuk maken.

Specifiek voor Toon, het lijkt alsof ze een soort van access gateway hebben, om zo problemen met dynamische IP adressen en port forwarding op te lossen. Echter is het de enige modus operandi. Als Toon ook een 'geavanceerde modus' zou hebben waarbij je alles zelf kunt instellen en er geen contact met Eneco of welke andere 3rd party dan ook zou zijn, zou ik om zijn. Maar die is er niet.

Wellicht een idee om eens een overzicht te maken van alle IOT en technische voor- en nadelen goed in kaart te brengen. Zodat Tweakers ook een besluit kunnen maken op basis van de techniek erachter ;)
Je heb absoluut een punt, maar mijn oma weet geen eens wat een IP adres is. Je kunt niet verwachten dat de gemiddelde gebruiker weet hoe ze een termostaat kunnen aansluiten op het internet en porten moet open gooien om eventuele verbinden via buitenaf toe te staan. De makers van Toon bieden consumenten een makkelijke manier om hun thermostaat aan te sturen. Geen ingewikkelde setup met allerlei toetsers en bellen. Ik heb zelf de Nefit Easy en Philips Hue. Beiden apparaten bieden een service aan dat ik vanaf buiten af mijn huis kan besturen. Dit werkt prima en het is enorm eenvoudig om in te stellen. Ik als Tweaker ben juist enorm blij dat er bedrijven zijn die niet denken als een Tweaker, maar juist als een gewoon mens.
Ik ben het volledig met je eens. Dit soort producten zijn gericht op Jan en alleman, daarom is een dergelijke set and forget default de enige juiste manier van handelen.

Ik had het expliciet over een 'geavanceerde modus'. Iets wat default dus niet aan staat. Op die manier kun je Jan en alleman nog precies dezelfde gemakkelijke dienstverlening bieden, zoals nu ook gebeurd. De technisch onderlegde gebruiker zou een dergelijke modus aan kunnen zetten en zelf instellingen wijzigen, zoals een 'access gateway' uitschakelen, het product VLAN'en, firewallen en/of port forwarden. Desnoods na de nodige waarschuwingen (ja, ik weet het zeker, etc) of een telefoontje naar de klantenservice ala Ziggo met de bridge modus van modems.
Ik zelf ook geen iot en het komt mijn huis ook niet in, als het warm moet worden zelfs elke kachel apart aan zetten via de draaiknop bij de kachel :P
Wat me ergert aan dit hele debacle is dat Eneco weigert om te vertellen wat nou precies het probleem is.
"Capaciteitsproblemen", uhh, ja? Hoe dan? Hoe kan het van de een op de andere dag opeens een mega capaciteitsprobleem zijn waardoor *niemand* nog kan verbinden, en waarom werkt het dan 's nachts als er bijna niemand wakker is ook niet meer?

Er is ergens iets anders mis/kapot gegaan, en dit viel allemaal wel heel erg toevallig samen met een nieuwe software update voor Toon. Maar ze willen echt niet zeggen waar het nu aan ligt, en waarom zoveel klanten nu een week later nog altijd enorme problemen hebben. :/
Ik geloof zelf ook nog steeds dat KPN/Ziggo verhaal niet... Wil Eneco echt beweren dat KPN en Ziggo toevallig op *exact* hetzelfde moment een storing hadden die *enkel* van invloed was op Eneco's systemen? Dat is echt "one in a million" als dat waar is, maar kan niets terugvinden van storingen bij KPN/Ziggo op dat moment. Een heel erg vaag verhaal, en het blijkt nu ook al heel snel dat er niets van klopt.

Overigens schijnt op dit moment een herstart van de Toon voor veel mensen de problemen definitief op te lossen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:18]

Mwoa, ik kan er zo wel eentje verzinnen in de categorie capaciteitsproblemen. Stel dat men voorheen voor sessionmanagement objecten snel lieten timeouten maar dat een ontwikkelaar, om wat voor reden dan ook, besloot om de timeout te verhogen. Dit leidt er vervolgens toe dat er meer objecten in memory blijven staan waardoor het geheugen van een server volloopt wanneer er veel aanvragen zijn. Het hoeft helemaal niet de reden te zijn maar je vraagt om "hoe het ineens kan". Dit specifieke voorbeeld kan daarvoor zorgen.
Ja maar spreek je dan niet van een programmeerfout ipv een capaciteitsprobleem?
Ik heb ooit een fout gemaakt in een bash script waardoor het zichzelf steeds opnieuw in het geheugen bleef zetten. Server zwaar onder stress en uiteindelijk ging OOM-Killer in het wild om zich heen slaan.

... Heb ik nu een capaciteitsprobleem, of een software bug? :P
Dat de bug teveel resource usage veroorzaakt waardoor je een probleem krijgt met de capaciteit klopt, maar je hebt niet daadwerkelijk te weinig capaciteit - bug oplossen is meteen weer alle resources beschikbaar.
De problemen doen zich voor bij Quby, leverancier van de slimme thermostaat. Via de DNS-chache in mijn router merkte ik op dat de Toon een vpn verbinding probeert te maken op diverse subdomeinen in het quby.com domein.

Zijn er nog buren uit Belgie hier die ook problemen ondervinden met de Boxx van Engie Electrabel?

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 22 juli 2024 19:18]

Ik heb sinds een jaartje zo'n Toon in huis, en moet zeggen: het valt me zwaar tegen.
Een vrijwel non-responsive touchscreen, dus het bedienen gaat nogal slecht en als je vraagt om een API-code (je kan niet gewoon ontwikkelen zonder hun toestemming), dan reageren ze niet.

Ik zou het al mensen afraden, maar als ze nu ook nog eens dit soort problemen gaan krijgen, dan denk ik dat ik 'm toch weer heel snel de deur uit gooi.
Ik heb vandaag na 3 jaar toon van de muur getrokken en een nest aangeschaft, na meerdere storingen en een erg slecht functionerende app geef ik nu de komende jaren de kans aan nest om zich te bewijzen

[Reactie gewijzigd door schumi1986 op 22 juli 2024 19:18]

Ik ben altijd serieus benieuwd waarom je hier zoveel geld in steekt. Is het een koppeling met domotica? Or gewoon een gimmick? Of denken mensen er daadwerkelijk geld mee te besparen? Wellicht omdat het beter voor het milieu is?

Zoals hierboven geschreven heb ik thuis ook een slimme domme thermostaat. Gewoon een 5+2 daags ritme op een standaard confi temperatuur. En dat voor €25,-. Ongeveer 6 jaar geleden gekocht, kost alleen eens per 3 jaar ofzo 2 AA's.

Ik ben zeer geïnteresseerd in domotica, en daar valt een nest/toon ook onder, maar ik wil graag domotica welke niet met het internet verbonden is (en/of hoeft te zijn) en betaalbaar. Het moet namelijk wel leuk blijven. Als dat ding €50,- was had ik het wellicht ook ;)

OT, gelukkig wordt er ook aangetoont dat afhankelijk zijn van het internet een no-go is. Gelukkig opereerde toon in huis gewoon zoals het hoort te doen. Al blijf ik het bijzonder slecht vinden dan men dit soort data ongegêneerd blijft vergaren!!
Toon heb ik 3 jaar geleden 'gratis' ontvangen bij een 2 jaar contract, het grootste voordeel is dat je het hele jaar door precies weet hoeveel boven/onder je ten opzichten van je maandtermijn verbruikt, alleen nu 3 jaar verder heeft dat niet echt een meerwaarde aangezien het jaarlijks nauwelijks verschild (in mijn geval).

Wat daarnaast erg aangenaam voor mij gebleken is is het op afstand bedienen van de thermostaat altijd in een lekker warm huis binnenkomen :)

Helaas is toon bij mij erg storingsgevoelig en bij defecte onderdelen zal altijd een monteur langs moeten komen ( onderdelen opsturen en zelf vervangen willen ze niet ) en de app is echt een ramp, deze heeft alleen het 1e jaar goed gewerkt de laatste 2 jaar! Zijn er regelmatig problemen.
Wat daarnaast erg aangenaam voor mij gebleken is is het op afstand bedienen van de thermostaat altijd in een lekker warm huis binnenkomen
Ja, maar dan gebruik je dus meer dan wanneer je deze pas handmatig aanzet als je thuiskomt.
Precies je gebruik idd meer kachel blijft langer branden hier door, als die eeet jij komt zo laat thuis gaat die al vast eerder aan.
Zo'n toon is niet gratis. Linksom of rechtsom betaal je dat ding gewoon. De gratis aanschaf betaal je door 2 jaar een te hoog tarief en een hoger vastrecht te betalen aan Eneco. Daarnaast nog de maandelijkse kosten en dat ding blijkt je alleen maar geld te kosten.

Ik kan bij Essent 3 jaar verlengen en dan krijg ik 200 euro korting op een Nest. Tegelijkertijd gaat het vastrecht wel van 5 euro naar 10 euro per maand. In 36 maanden tijd betaal je die korting gewoon terug. Met 5 jaar vast krijg je 'm gratis, zo kan ik ook dingen weggeven.
Bij mij was de Toon toch echt wel gratis hoor. Ik heb er geen contract voor afgesloten en het bijbehorende abonnement is alleen voor de updates. Ik kan dit zo stop zetten en toch de Toon blijven houden. Ik ben dan al weer jaaaaaaren klant bij hen maar dat bedrag heb ik toch al betaald, Toon of niet. Dus die Toon was echt gratis bij mij.
Kijk eens bij een prijsvergelijker zoals Gaslicht, er gaat een wereld voor je open. Dat is ook de reden waarom ik geen contracten voor meer dan 1 jaar afsluit, ik wil elk jaar over kunnen stappen.
Dat kan ook, gewoon de nieuwe leverancier de boete laten betalen :') Willen ze dat niet? Prima! Andere leverancier pakken.
Anoniem: 426269 @flab00714 oktober 2016 16:05
Toon gebruiken kost toch gewoon altijd € 3,50 per maand?

Want als je geen Live Updates meer krijgt dan heb je er toch gewoon helemaal niets aan omdat je je gebruik dan niet meer ziet? En geen updates lijkt me ook niet zo handig/veilig. https://forum.eneco.nl/al...aandbedrag-voor-toon-3871

Dus ja, de Toon zelf kan dan gratis zijn, maar € 3,50 in de maand noem ik nou niet echt gratis. Wat wel gratis is, zijn deze storingen die je gratis bij krijgt.
Ahh ok, ik snap.

Dat apparaat was onderdeel van je twee-jarig contract, en je hebt het gebruikt. (ik denk een gezonde-tweaker nieuwschierigheid haha)

Het heeft waarschijnlijk weinig financiel voordeel gebracht, maar daarnaast heb je wel weer een lekker warm huis als je thuiskomt.

En dan neem ik aan dat je de Nest wilt door bovengenoemd voordeel, met de hoop op (veel) minder verstoring.

Edit: bedankt voor de uitleg :)

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 22 juli 2024 19:18]

Ik zou zeggen, kijk eens naar bv domoticz in samenwerking met z-wave; genoeg betaalbare z-wave thermostaten / cv aansturing waarmee je eventueel zelfs multi zone kunt doen en dat alles zonder de noodzaak tot internet :)

http://www.domoticz.com/

of
Domoticz - open source domotica systeem - deel 2
Ik zat zelf te denken aan een Vera Plus. (Z-wave + Zigbee) Deze schijnt offline prima te werken.
Hoewel z-wave duur is (vindt ik) heeft het wel bidi communicatie.

Daarnaast zit ik nog wel met de vraag of en wat voor thermostaat ik zou willen. Ik heb een zeer beperkt budget en ben al blij als ik de Vera bij elkaar gespaard heb, waar de sensors/schakelaars nog bij moeten komen.

Mijn wensen zijn wellicht onmogelijk, dat realiseer ik mij heel goed. Tot die tijd heb ik gewoon een slimme domme-thermostaat. :)

Edit: Bedacht mij net dat ik nog wel wil vertellen dat ik graag spaar voor iets goeds, dus geen klik-aan, klik-uit bijvoorbeeld. Het hoeft niet goedkoop, maar het moet wel betaalbaar zijn. €185 voor een Vera Controller vindt ik bijvoorbeeld betaalbaar, maar €200+ voor een (slimme) thermostaat weer niet. |:(
Tja, ben soms een beetje onorthodox misschien haha.

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 22 juli 2024 19:18]

Nest is ook afhankelijk van een externe partij. Daar kun je dus dezelfde problemen krijgen.
Zeker, alleen zijn onderdelen gewoon in een winkel te koop en hoeft daar geen monteur voor langs te komen.

Ik heb in die 3 jaar meerdere malen vrije dagen 'verloren' omdat de monteur tussen 9 en 5 zou komen, ook heb ik 2 weekenden in een koud huis moeten zitten omdat de monteur pas na het weekend tijd heeft.
Onderdelen van een Nest? En hoe los je internet en server problemen op met onderdelen?

Edit:dit artikel ging over netwerk problemen en jij hebt het blijkbaar over andere problemen?

Een gewone thermostaat is ook gewoon te koop. Ga naar een bouwmarkt of bijvoorbeeld warmteservice.nl en je hebt keuze zat.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 22 juli 2024 19:18]

Kortom, een hoop geld en tijd kwijt, terwijl je normaal alleen maar aan een knopje hoeft te draaien. :)
Ik heb letterlijk nu 3 jaar toon en dit is voor mij de eerste en dan nog niet eens vitale storing die ik heb inmiddels opgelost daar niet van.

Nest heb ik naar gekeken maar die werkt niet goed met mijn ketel.

Heb wel de rookmelders en 4 cams van ze en op die vlakken doet nest het best ;)
Als ze bij NEST niks hebben afgeleerd, is de kans reeël dat deze over een jaartje niks meer doet. http://www.theregister.co...olv_home_automation_hubs/. Dat is dus het linke van het verzuilde IOT landschap op dit moment, een fabrikant zet een server uit, je IOT hub doet het gewoon niet meer, en je hele IOT/domotica infrastructuur in huis stort in, en is feitelijk waardeloos.
Ben ik toch blij dat ik gewoon een domme thermostaat heb die per dag ingesteld staat hoe laat ie moet gaan verwarmen en wanneer die af moet koelen :+ geen extra 'toon' abonnement geen smart gewoon dummie proof. En als je op vakantie bent zit zelfs die optie erop... ik ga op vakantie :+ dus houd die het huis constant op 1 temp die je vooraf instelt. Zolang dit via externe netwerken moet en je daar ook nog eens extra voor moet betalen blijft deze mooi aan de muur hangen.
Hier in huis precies hetzelfde, zo'n voorgeprogrammeerd "dom" ding.

Voor die ene keer in het jaar dat ik eens eerder thuis ben, ga ik wel een even in een "koud" huis zitten, al dan niet met een versgepruttelde warme bak koffie :)

Ik weet dat het tweaker-onwaardig is, maar ik ben met huishoudelijke apparatuur vreselijk fan van "als het betrouwbaar werkt, blijf er dan af - vernieuwen alleen om het vernieuwen is overbodig"
En hoe vaak vergeet jij je thermostaat lager te zetten als je een middagje weg gaat?
Of dat je thermostaat al uren bezig is om je huis te verwarmen terwijl jij nog lekker in de file staat?
Om die redenen heb ik een paar jaar geleden een Nest gekocht (in de USA, hij was hier nog niet verkrijgbaar) , daarbij geeft het ook meer inzicht waardoor je bewuster omgaat met stoken.
Resultaat na 1 jaar, bijna €400,00 terug, 2e jaar, bijna €150,00 terug.
Ik ben totaal van €246,00 per maand aan gas/licht terug gegaan naar €204,00.
Als je gewoon fatsoenlijk je huis isoleert maakt het niet uit als je een keertje vergeet de boel lager te zetten. 246 per maand is een exorbitant hoog bedrag, 204 ook nog steeds.

Ik heb in mijn "domme" klokthermostaat een programma staan van 7:00 - 22:00 18 graden, daarbuiten 15 graden. Overdag staat de zon vol op de ramen te bakken en pruttelt de ketel zo nu en dan op het laagste vermogen om wat bij te stoken, 's nachts wil ik dat de boel uit is. Als ik thuiskom 's middags geef ik een lel aan de knop en stookt ie in een halfuur naar 19,5-20 graden.

Ik heb door nieuwe ketel, isolatie, CV tuning en toepassing van bovenstaand klokprogramma het verbruik van 3300m3 (vorige eigenaar) naar 1800m3 teruggebracht in het eerste jaar (2 maanden met VR ketel, daarna HR), inmiddels zit ik rond de 1000m3. Een "slimme" thermostaat gaat me geen geld besparen, de maandelijkse kosten van een Toon kan ik 2 dagen per maand de verwarming van laten draaien.
Als je gewoon fatsoenlijk je huis isoleert maakt het niet uit als je een keertje vergeet de boel lager te zetten. 246 per maand is een exorbitant hoog bedrag, 204 ook nog steeds.
Leuk argument, maar dan moet het isoleren technisch mogelijk en financieel haalbaar zijn. Er zijn genoeg woningen in Nederland waarbij fatsoenlijk isoleren nogal wat voeten in aarde heeft.
Om heel eerlijk te zijn, dat vergeet ik ongeveer 95 van de 100 keer.

Ook hier kreeg ik een paar honderd euro terug, wat denk ik meer te verklaren is door zachte winter en warme zomer, dan van die 5% "kachel handmatig lager".

Het huis moet toch uiteindelijk opgewarmd, dus dat verschil is het niet. Het is hoogstens het warmhouden wat een paar uur langer duurt.
Update je nest met een modulerende versie als je ketel dat ook kan. Bespaar je nog wat meer straks ;)
Zo'n thermostaat heb ik ook. Ik wist alleen niet dat ze dat tegenwoordig een domme thermostaat noemen. Vroeger (ja het klinkt lang geleden, en dat is het ook) had je van die thermostaten die je met de hand moest instellen, draaien of schuiven. Zo ding noemde ik altijd een domme thermostaat, maar tijden veranderen :) .
Natuurlijk is ie niet 'dom' maar in vergelijking met de 'Toon' en 'Nest' etc is het maar een "dom" ding. Maar betrouwbaar en heel af en toe heeft ie een nieuwe batterij nodig waarna die weer jaren trouwe dienst doet. En dat allemaal kostenloos zonder abonnement etc. Gewoon in een warm huis binnen komen en als je te lang zit te staren naar je scherm merkt je opeens dat je het koud hebt omdat het al ergens diep in de nacht is.
Zo een heb ik ook. Staat toch bijna nooit aan :)
Dat soort thermostaten zijn echt niet dom, ze weten welke temperatuur ze moeten bereiken op een bepaald moment en stellen zichzelf steeds bij op basis van metingen. Ook houden ze rekening met wanneer je vaak veel warm water verbruikt.
Dat kan Toon natuurlijk ook gewoon, alleen kan je hem *ook* bedienen op afstand als je dat wilt.
Tenminste, als die brakke shit van Eneco het doet :P
Zonder cloud is Toon net zo dom als jou thermostaat. Gewoon. Og in te stellen etc. Zelfs de statistieken van je huidige verbruik doen het nog.
Alleen niet meer op je telefoon, maar alleen nog op het display van toon zelf.
Je zegt "Zolang dit via externe netwerken moet" Nou nee dat hoeft bij de toon niet hoor. Alleen de bediening op afstand werkte niet.
Ik begrijp ook werkelijk niet waarom de verbinding tussen Toon en mobiele app via de Eneco servers moet gaan. Een directe verbinding zou veel stabieler zijn. Eventueel met dan alleen een server voor matchmaking tussen beiden devices met dynamische ip adressen.

Overigens heb ik geen last van de storing gehad. Wellicht omdat ik update 3.6.3 die bij mij donderdag 6-10 aangeboden werd nog niet heb uitgerold?

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 22 juli 2024 19:18]

Je geeft zelf al aan waarom, beiden dynamische IP's.

Eneco zal er zelf tussen zitten om wat big data te doen, software updates, caching, backup enz.
Beiden dynamische IP's is toch niet zo'n probleem?
De Eneco servers kunnen ook gewoon aan de toon en de telefoon doorgeven welke adressen er zijn en de sessie opzetten. Als de sessie established is kunnen ze P2P met elkaar babbelen, hoeft echt niet perse een server tussen te zitten lijkt me.

Maar dan is het inderdaad niet mogelijk voor Eneco om data te vergaren, maar dat is als klant natuurlijk van ondergeschikt belang, zeker bij zo'n redelijk dure dienst.
De Eneco servers kunnen ook gewoon aan de toon en de telefoon doorgeven welke adressen er zijn en de sessie opzetten.
Maar dan heb je bij een storing van de server bij Eneco dus hetzelfde resultaat als nu, geen externe toegang meer...
Maar dan is het inderdaad niet mogelijk voor Eneco om data te vergaren
De meest relevanta data krijgen ze ook via de slimme meter.
Maar dan heb je bij een storing van de server bij Eneco dus hetzelfde resultaat als nu, geen externe toegang meer...
Dat klopt, alleen is een ding om sessies op te zetten een stuk makkelijker in te richten en sterk redundant uit te voeren dan een compleet service systeem dat alle data verwerkt en bijhoudt. En is waarschijnlijk nog goedkoper ook.

Dat er dan alsnog een storing op kan treden klopt, alleen is zo'n dienst een stuk minder gevoelig dan de huidige opzet.
De meest relevanta data krijgen ze ook via de slimme meter.
Niet echt. Ten eerste krijgen ze via Toon echt zeer accuraat verbruik met o.a. een complete grafiek van je verbruik aan stroom/gas voor elke paar seconden interval. Dat is een stuk meer dan de meter, die enkel harde waardes (x aantal kWh over x periode) kan doorgeven.

Ten tweede moet je ze toestemming geven om die meter vaker dan 1x per jaar uit te lezen. En die toestemming heb ik ze niet gegeven. :P
Je, en daarnaast moet je met rechtstreekse verbindingen poorten op routers open gaan zetten. Nu kunnen ze via ssl verbinden naar buiten voor de communicatie en dat werkt meestal wel, maar vertel jij mensen eens dat ze op hun router een poort naar binnen open moeten zetten.

En dan heb je een rechtstreekse verbinding die gelijk weer een extra attack surface naar binnen is.
Daar hebben we UPNP voor. De meeste standaard modemrouters hebben dat gewoon aanstaan. IP adres ben je gelukkig zo achter via het internet zelf en eennpoortnummer kan je eventueel vanaf het display van de toon halen.

Alle gegevens zijn gewoon netjes op het display te tonen.
Probleem is alleen dat de meeste mensen een dynamisch IP hebben dus dan moet je al ergens een ddns service draaien anders kan je de helft van de tijd nog niet bij je thermostaat.

Feit is dat de "cloud" simpel genoeg is voor de meeste mensen. Download een app en meestal werkt het. Je kan het zelf doen maar het kost gewoon veel meer tijd en is te lastig voor de gemiddelde gebruiker.

Dat merk ik wel met mijn media server. Meestal werkt het wel redelijk maar vaak zat is er iets mis met de software zelf of Windows voert een update uit en besluit je VM die je VPN en ddns draait opeens niet meer automatisch te starten etc. Aan de andere kant werkt netflix gewoon.
Probleem is alleen dat de meeste mensen een dynamisch IP hebben dus dan moet je al ergens een ddns service draaien anders kan je de helft van de tijd nog niet bij je thermostaat.
Nah dat slaat nergens op. Ja je hebt een dynamisch IP (bij sommige isp's), maar de lease is vaak dusdanig lang dat je helemaal geen nieuw iP krijgt in het komende halfjaar.

Again dit kan je gewon netjes bij wijzigingen op het scherm zetten. Netflix werkt natuurlijk omdat ze een vast iP adres gebruiken
Misschien dat jij een half jaar lang hetzelfde IP krijgt maar waar ik woon krijg je bij iedere ISP standaard een dynamisch IP en de lease is bij lange na geen half jaar.

Dan alsnog, hoeveel mensen hebben zin om om de zoveel tijd hun IP te moeten checken?
Hallo. Het is toch een slimme thermostaat? Hij kan dat toch voor je doen? Het enige vervelende is dat ene lease change op vakantie problemen oplevert.

Maar de grote providers werken met redelijk vaste adresseringen en lange DHCP leasetijden. Meestal bij hepland onderhoud en afhankelijk van de stabilitweit van het modem.
Als je de software robuust genoeg maakt, moet je niet afhankelijk zijn van externe factoren als internet providers die kunnen wegvallen. Daar moet je device domweg tegen kunnen. My two cents. En al helemaal niet naar buiten wijzen als er problemen zijn. Het is HUN product en ZIJ zijn dan ook verantwoordelijk voor de juiste werking. Wijzen naar derden is je verantwoordelijkheid ontlopen. Foei!
Als ik het goed lees is de thermostaat wel bruikbaar alleen niet op afstand te bedienen. En apps die gebruik maken van internet doet het logischerwijs niet.
Tja, maar dat kan een oude Honeywell in principe ook. Je hebt toch juist zo'n ding om van die fancy gadgets gebruik te maken? In de file fijn je kachel aanzetten? Dat je software blijkbaar niet failsafe is, ach, slordig, maar daar zal niemand het leven door laten denk ik. Maar de grootste faal vind ik het wijzen naar zaken "buiten ons domein" alsmede het zinnetje "verschillende oplossingen hebben geprobeerd". Dat ziet er ook niet heel professioneel uit.

Hoe lastig ook, neem je klanten en je omgeving serieus en kom ervoor uit dat het even niet lekker liep. Maar goed, de stap van verwarmingboer naar hippe-IT-shizzle-leverancier zijn is ook best een forse. Ach, 't is allemaal luxe. Dure luxe overigens.
Een gewone (klok)thermostaat is in gebruik vaak zuiniger dan zo'n smart ding. Echt bezuinigen doe je pas als de temperatuur per ruimte apart kan instellen (zone verwarming). Bijvoorbeeld met zo'n setjehttps://www.smarthomesupply.nl/smarthome/slimme-thermostaat. Ook pet een app te regelen, maar je stookt niet gelijk het hele huis warm.
Een gewone (klok)thermostaat is in gebruik vaak zuiniger dan zo'n smart ding.
Dat lijkt me niet want de basis schema instellingen van je slimme thermostaat kun je gewoon overeen laten komen met het schema van een klokthermostaat.
Maar een klokthermostaat verwarmt ook mijn huis als ik niet naar huis komt of veel later dan normaal. Met een slimme thermostaat zorg ik er voor dat mijn huis alleen wordt verwarmd als ik er ben.
Klinkt misschien dom maar zouden ze geen backup oid van toen alles nog werkte hebben en die vervolgens weer op de servers zetten?

[Reactie gewijzigd door Genius-General op 22 juli 2024 19:18]

Is ook het eerste waar ik aan dacht. Waarom niet terugrollen van de change?
Mogelijk is de door de change veroorzaakte storing van die aard, dat dat niet of moeilijk lukt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.