Onderzoek: aantal slimme thermostaten in Nederland groeit met 38 procent

In ongeveer 880.000 Nederlandse huishoudens hangt een slimme thermostaat, zegt Multiscope. Volgens het onderzoeksbureau is dat een stijging van 38 procent ten opzichte van een jaar eerder. Twee derde van de ondervraagden kreeg de thermostaat bij een energiecontract.

Eneco ToonMultiscope schrijft de groei van het aantal slimme thermostaten toe aan de energiemaatschappijen die de producten actief promoten bij hun abonnementen. Toon van Eneco heeft een marktaandeel van 38 procent. Nefit staat met 14 procent op de tweede plaats, gevolgd door Honeywell met 11 procent. Nest heeft een marktaandeel van 8 procent en dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Voor 37 procent van de ondervraagden is gemak of comfort de belangrijkste reden voor het bezit van een slimme thermostaat. Kostenbesparing staat bij 30 procent op de eerste plaats. De cijfers blijken uit de Smart Home Monitor 2017, een onderzoek waarvoor Multiscope 5500 Nederlanders heeft ondervraagd.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-03-2017 • 09:40

211

Lees meer

Reacties (211)

211
206
102
4
0
77
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 9 maart 2017 09:52
Dit komt veelal ook doordat fabrikanten langzaam overgaan naar het leveren van alleen nog maar "slimme thermostaten" of de prijzen vrijwel gelijk maken aan een uitgebreide klokthermostaat. Ook zie je veel acties waarbij je de thermostaat bijvoorbeeld gratis bij een nieuwe ketel krijgt.

Ik hekel overigens de naam "slimme thermostaat". Er is weinig slims aan de dingen die een dergelijke thermostaat doet. Sterker nog, een device als een Nest is in feite een redelijk "dom" apparaat. De energiebesparingen vallen veelal tegen of zijn in het geheel niet aanwezig. Wil je zo'n apparaat dan moet je het vooral doen vanwege een eventueel verhoogd comfort.

Houd hierbij wel rekening met de kwetsbaarheden die dit soort devices bevatten:

nieuws: Onderzoekers tonen ransomware voor slimme thermostaat
nieuws: Cisco waarschuwt voor kwetsbaarheden in slimme thermostaat van Trane
nieuws: 'Slimme thermostaten van Heatmiser zijn kwetsbaar voor aanvallen' - u...

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 03:00]

Ik zie niet in waarom een "slimme thermostaat" comfort verhogend zou moeten zijn, in vergelijking met onze "domme" klok thermostaat... Alleen omdat je hem via een app kunt bedienen?
Neen. De Toon houdt rekening met de buitentemperatuur en 'leert op die manier hoe snel je huis opgewarmd moet worden. Zo kunnen wij ingeven dat om 6u 's ochtends het huis warm moet zijn. In de lente zal ie een kwartiertje op voorhand aanslaan, in de winter begint hij al een uur op voorhand. Dat is inderdaad comfortverhogend.
Je hoeft niet te geloven dat een slimme thermostaat je zuiniger of milieuvriendelijker maakt. Ik zou niet weten op welke manier ze dat zouden doen.
Wat wél tof is om te zien, is je reëel verbruik. Wij hebben midden december de garage en kelder laten isoleren en merken op dat we richting 30 à 40% gas besparen. 8-) Tijdens de koudste winterdagen verbruiken we nu nog hoogstens 15m³ gas, waar dit voor de isolatie richting 25m³ ging.
Wat wél tof is om te zien, is je reëel verbruik. Wij hebben midden december de garage en kelder laten isoleren en merken op dat we richting 30 à 40% gas besparen. 8-) Tijdens de koudste winterdagen verbruiken we nu nog hoogstens 15m³ gas, waar dit voor de isolatie richting 25m³ ging.
Ik ken je huis niet en heb zelf geen garage, maar bij de mensen die ik ken is de radiator in de garage bijna altijd uit. Alleen als het heel koud of vochtig is wordt die aangezet en dat laatste ook alleen maar recentelijk (ivm bewaren van spullen die niet goed tegen een hoge luchtvochtigheidsgraad kunnen) Dan nog kan de isolatie zinvol zijn ook al is dit niet te meten in besparing in m³ gas
De garage op zich wordt niet verwarmd, maar het probleem was dat onze vloer niet geïsoleerd was, maar de leidingen er wel in liepen (dus niet onder het plafond). Op die manier verloren we veel warmte in onze vloer die doorsijpelde naar de kelder...
Dan isoleer je de leidingen.
Neen. De Toon houdt rekening met de buitentemperatuur en 'leert op die manier hoe snel je huis opgewarmd moet worden.
Dat doet mijn domme klokthermostaat uit 1991 ook. De Honeywell Chronotherm III Deze leert hoe lang het duurt om je huis op te warmen.

Uit de gebruiksaanwijzing: "This thermostat is actually a small but powerful computer. When calculating the exact time to turn on your furnace, it considers air temperature, the temperature of the wall and when you want the comfort termperature established."

[Reactie gewijzigd door pmeter op 23 juli 2024 03:00]

Wist ik niet. Dat deed onze vorige thermostaat niet.
kelder begrijp ik dat is stuk van je huis .....{.garage is ? } jouw garage is toch 9 van de 10 keer aanbouw en van huis ,naar garage zit deur.

en als je opstaat of naar bed gaat draai aan de thermostaat{hoger/lager} nu doe je het met een app.
en dat ding betaal je voor dus nog meer onkosten.
persoonlijk vind ik het onzin {eneco toon }
Even verduidelijken: onze garage ligt onder onze keuken. De kelder onder onze living. Hierdoor hadden we dus veel verlies (leidingen lopen ook in de vloer. Niet tegen het plafond van de kelder (zodat die leidingen geïsoleerd konden worden).
Een tweede verduidelijking: de thermostaat hebben we gekregen via een actie van Tweakers (het is eigenlijk de Boxx van Electrabel). In mijn review geef ik hem ook maar 3 sterren en vermeld ik duidelijk dat je er niet mee zal besparen. De grootste bestaansreden is dat ze hem meegeven bij je abonnement. Maar zijn geld is hij eigenlijk niet waard.
Onze klokthemostaat houdt rekening met de buitentemperatuur en leeft hoe snel hij het huis op moet warmen. Zo zag ik in die koude periode deze winter dat hij al om 4:00 op begon te warmen om om 6:00 het huis warm te hebben, terwijl hij daarvoor (die warme periode) pas om 5:30 aan ging.

En reëel gebruik meet ik via onze slimme gasmeter, daar heeft mijn thermostaat niets mee te maken.

Een klok/slimme thermostaat zal je wel helpen om zuinger te worden: je kunt niet elke avond vergeten de verwarming uit te zetten (wat we dus regelmatig deden toen we die oude thermostaat nog niet vervangen hadden, die stond nr 1 op het lijstje om te vervangen :p). Maar je moet er wel een keer een uurtje tijd in steken.
Doet mijn oude ATAG BrainQ RSC/2 ook al jaren...
Mwha, ik vind het toch wel comfortabel om vanuit mijn bed de cv aan of uit te schakelen buiten de timer om. ;-)
Veel thermostaten hebben ook iets als "intelligentie", vandaar ook de naam slimme thermostaat. Bijv een bewegingssensor die meet of er mensen thuis zijn of neit en daarop zijn programma aanpast.

Dat kun je als comfortverhogend zien omdat hij je ontlast. Of dat goed werkt is denk ik per persoon, huishouden en locatie van thermostaat afhankelijk.
... als er dieven zijn... Ja een zeer veel voorkomende en terugkerende situatie..
Op zich is de nest wel een slimme thermostaat. Hij gaat namelijk niet verwarmen als je niet thuis bent.
Toon van eneco doet daarintegen niks slims. Hij laat alleen maar het verbruik zien.
Het aantal echte slimme thermostaten valt dus wel tegen als je de toon niet meerekent.
En hoe bepaalt de Nest dat je niet aanwezig bent? Sensoren. Daar is ook niets slims aan. Dat is iets slims van de ontwerpers, maar dat zijn die van de "domme" ook.

De Toon van Eneco kun je ook zo programmeren met de ToonAPI.

Best slim als je het mij vraagt.
Anoniem: 636203 @Bor9 maart 2017 11:38
De attack surface area van zo'n ding is veel groter dan een gewone computer thermostaat met een 8-bitter en een paar Kilobyte RAM. Vaak zit er een complete Linux computer in die ook nog eens slecht in elkaar is geprutst.
Die kwetsbaarheid is exact waarom ik weiger mee te gaan in dit soort next gen gadgets...

Laat ze eerst orde op zaken stellen.. ook qua wetgeving hierbij...
Ze mogen je gaskraan bijvoorbeeld niet dichtdraaien in de winter... maar ze kunnen straks wel je thermostaat op 17 vastgesteld zetten.
Dit soort ongein moet eerst dichtgetimmerd worden
Tegenwoordig is een apparaat slim als het data niet meer lokaal maar in de 'cloud' opslaat. Grote glimmende glitterletters zoals 'cloud', 'smart' en 'connected' geplakt door handige reclame-jongens op allerlei domme apparaten gaande van koelkasten, stofzuigers tot en met thermostaten doen het goed bij de onwetende consument, deze denkt dat hij hiermee geavanceerde hi-tech in huis haalt en rechtvaardigt hiermee de hogere prijs die hij aan de kassa krijgt voorgeschotelt.

In werkelijkheid doen deze slimme apparaten niets anders dan gegevens doorsluizen naar een server die ergens bij de fabrikant staat. Deze fabrikant exporteerd deze gegevens in een data-bestandje en verkoopt dit terug aan dezelfde reclame-jongens die de glitterletters op apparaten plakken. De consument betaalt 2 keer, eerste keer aan de kassa en dan nog een keer door zijn gegevens (onwetend) door te sturen naar de 'cloud'.
Anoniem: 403762 @Bor9 maart 2017 15:40
Om het nut te berekenen van een “slimme” of klokthermostaat volstaat een redelijk eenvoudige berekening van je energieverbruik voor verwarming door: rendement verwarmingssysteem, oppervlakte isolatieschil, rc waarde isolatieschil en de delta T binnen/buiten. De oppervlakte en rc waarde zijn voor een gegeven woning stabiel. Je kunt daarmee het warmteverlies per graad delta T per uur berekenen.
Het rendement van bijvoorbeeld je CV varieert en de delta T ook. Stel even dat de buitentemperatuur gelijk blijft(lager dan binnen) en je schakelt de CV om 23:00 uur uit en om 06:00 weer aan. Gedurende de nacht zakt de binnentemperatuur iets waardoor de gemiddelde delta T (IETS) lager wordt en daarmee ook het warmteverlies en het energiegebruik. Het grootste deel van die winst raak je weer kwijt omdat de CV gedurende het weer opwarmen vol gas gaat en daarmee met een ernstig verlaagd rendement stookt. De winst is een paar dubbeltjes per etmaal. Voor de meeste mensen verdient een “slimme” of klokthermostaat zich nooit terug. Echt comfortabel is een modulerende ketel met een modulerende thermostaat die binnen de zaak steeds op dezelfde temperatuur houdt.
De kosten besparing is maar een bijkomstigheid. Waar ik vooral blij mee ben is dat ik niet eerst een half uur in de kou moet zitten als ik wakker wordt. Hetzelfde geld voor als je in bed ligt en je vraagt je weer af; heb ik de kachel wel uitgezet?
Daar heb je veel goedkopere en simpelere thermostaten voor. Ik heb een simpele met een klok programma, daar heb je geen slimme thermostaat voor nodig, die had je 25 jaar geleden ook al kunnen hebben.

Maar besparing heb je dan niet, als ie eerder aanspringt ;)

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 03:00]

Nadeel van een klokthermostaat is dat die alleen "werkt" als je een regelmatig ritme hebt.
Zodra dat niet zo is (geen 9 to 5 baan, en niet elke week dezelfde dagen werken) heb je opeens een stuk minder aan een klokprogramma.

Ook als je even weg gaat en de temp verlaagt, en na een half uur is je volgende schakelmoment, dan schakelt die vrolijk weer over op klokprogramma. Gevolg: onnodig gasverbruik.

Zelf heb ik een eTwist. Het "slimme" eraan is dat je hem overal kan bedienen. Dat is IMHO een grotere toevoeging dan een klokprogramma. Nu kan ik hem aanzetten vlak voor ik thuis kom (confort) en uitzetten op afstand als ik dat thuis vergeet. Ook kan ik hem over X uur aan laten gaan.

Uitzetten bij niet aanwezig is nog altijd de grootste besparing. En dat werkt heel goed als je hem ook buitenshuis kan bedienen.
Ik zet het gewoon uit als ik even weg ga (in plaats van temp omlaag).

Ik denk dat het wel handig is voor comfort. De meeste mensen zullen er inderdaad meer comfort van hebben, maar dat betekend bijna altijd meer verbruik.
Nadeel van een klokthermostaat is dat die alleen "werkt" als je een regelmatig ritme hebt. Zodra dat niet zo is (geen 9 to 5 baan, en niet elke week dezelfde dagen werken) heb je opeens een stuk minder aan een klokprogramma.
Er zijn ook klokthermostaten met een weekeind- en week- programma.
In het vorige huis was er alleen zo'n honeywell ding dat je steeds zelf aan moet draaien en waar ik nu woon ook, ik heb hem nog niet veranderd, dat komt deze zomer wel.
Dat lost toch niks op als je onregelmatig werkt? een week en weekendprogramma?
Steeds wisselen van programma is ook niet zo gebruiksvriendelijk.

Vandaar nu een modulerende, op afstand bedienbare versie. Kan je vanaf de bank/overal bedienen. Klokthermostaat-optie zit erin, maar dan moet je dat weer apart gaan instellen. Extra werk, en voor ons niet zinvol.
Mijn idee.... :)

Ik had voorheen een klok thermostaat, een honnywell chronoterm 3.
Klassiek model inmiddels maar werkt perfect.

Inmiddels woon ik elders en heb ik stadsverwarming, die wordt niet met een electronische thermostaat aangestuurd, maar met mechanische.
Ik dacht dat ik het "opstaan in een warm huis" zou gaan missen.
Maar in de praktijk koelt het huis zo weinig af dat ik vaak niet eens hoef te stoken.
Maar besparing heb je dan niet, als ie eerder aanspringt ;)
Wel als die eerder uit gaat.

Trouwens ook het meenemen van de tijd dat het duurt om het huis op temperatuur te krijgen kan besparend werken. 's winters moet de hij minstens een uur van te voren gaan stoken maar dan kan hij in voor en najaar later beginnen. De klokthermostaat begint altijd een uur tevoren.

Ook kan een slimme thermostaat detecteren dat er iemand is en daamee op feestdagen besluiten om aan te blijven en op andere dagen uit gaan, met name zinvol als je in normaal in het weekeinde thuis bent en een keer naar een feestje oid gaat.
de thermostaat gaat bij mij pas aan als ik opsta. En een half uur voordat ik naar bed ga, gaat ie uit. Afwijkingen doe ik met de hand. Uitzetten als ik weg ga, aanzetten als ik blijf. Zo ben je ook meer bewust of je verwarming aan of uit is.

Ik blijf van mening dat zelf bewust er mee omgaan zuiniger is dan een smart apparaat.
Ja, het is kouder als je thuis komt of op staat. Maar is dat echt erg? Ik vind van niet.
Dat is dus niet zo 'zuinig'. Een klokthermostaat, liefst met een buitentemp sensor en modulerend (als je ketel dat ook is), doet dit automagisch voor je. Uiteraard doet ie dat 'dom' elke dag rond het zelfde tijdstip, maar doorgaans ga je op werkdagen in principe rond dezelfde tijd naar bed en sta je rond dezelfde tijd op.
Als jij nl je thermostaat een slinger geeft als je opstaat, pleurt ie de ketel op 100% en dat ding staat zich een ongeluk te fikken om de boel een beetje warm te krijgen. Dat duurt even. Een modulerende ketel begint soms wel een uur van tevoren met langzaam de boel op te warmen. Ik kan dat bij mij mooi zien, want ik heb een Open Therm Gateway tussen thermostaat en ketel zitten en die zit weer aan mijn Domoticz systeem. Hij begint gewoon met de ketel op 20% op te warmen. Kost niet veel gas en het gaat zo geleidelijk aan omhoog en tegen de tijd dat ik uit bed kom, is het lekker warm.
Ik heb die moderne ketel nog maar net, maar het is een wereld van verschil met dat 20 jaar oude kreng. En door de OTGW krijg ik een goed inzicht in hoe dat spul nou precies werkt. Ook kan ik via Domoticz de boel programmeren en van afstand bedienen indien nodig. Door bv aanwezigheidsdetectie of geofencing. En het is mijn eigen installatie, dus niets in de cloud en geen afhankelijkheid van producenten die ineens besluiten op te houden met de support van het een of ander.
Ik vraag me af of je wel eens gehoord hebt van aan/uit knop of draaischijf om temp lager zetten als je vertrekt; is al heel snel zo routine dat je het niet vergeet.
Ben je vergeetachtig? werk heel even aan een routine... klaar!
Efectief wordt hij dus nooit lager gezet, niet 's nachts en vrijwel niet als we weg gaan.
En er was van de week een hele stuk over slimme meters op EenVandaag en Radar, en daaruit bleek dat ze je meer kosten dan een (ik noem het maar) domme meter.

Nee bij mij komt er geen een in huis, zo lang ik dat tegen nog kan houden.

http://binnenland.eenvand...ergiemeters_onbetrouwbaar

http://radar.avrotros.nl/...e-meter-is-onbetrouwbaar/

http://radar.avrotros.nl/...lijk-meer-verbruik-meten/

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 03:00]

Ik heb een Honeywell-thermostaat waar je per dag kunt aangeven hoe laat de verwarming aan moet gaan en weer uit. Er zijn 6 schakelmomenten per dag, dus bijvoorbeeld:
6:00 uur: 20 graden
8:00 uur: 16 graden (want dan ga je bv. werken)
17:00 uur: 20 graden (want dan kom je bijna thuis)
22:00 uur: 16 graden
Op vrijdag en zaterdag ga ik later naar bed en in het weekend word ik later wakker. Op die dagen kun je hem later aan/uit zetten.

Daarnaast heeft-ie nog een vakantiestand voor als je meerdere dagen weg bent en een timer voor als je af wil wijken van je programma omdat je onverwacht thuis of weg bent.

Daar heb je geen slimme (en behoorlijk dure) thermostaat voor nodig.
Dit dus, werkt toch prima, en als je wel een dagje thuis bent druk je op de knop vrije dag en gaat hij aan tot de eerst volgende nacht, heb ik helemaal geen slim apparaat voor nodig. En als je op vakantie gaat klik je vakantie x aantal dagen aan en blijft hij rustig op 15 graden tot je er weer bent.
Tip: je thermostaat leert zelf hoe lang het duurt om het huis op te warmen. Het is niet nodig eerder je kachel aan te zetten. Als je het om half 6 's middags 20 graden wilt hebben stel je gewoon die tijd in :) Geen nood om dat eerder te zetten, spaart je weer wat gas uit ;) Die oude dingen zijn ook best 'slim'...
Dit is het enigste dat ik thuis mis op onze thermostaat.
Meerdere temperatuurvariaties.
Voor de rest doet onze digitale thermostaat ook alles perfect offline.
Luxe probleem. Ik moet af en toe mijn bed uit om de verwarming uit te zetten als ik het handmatige programma heb ingeschakeld. Geen probleem. De rest van de tijd heb ik een vooraf ingesteld programma.
Zo'n slimme thermostaat kost al gauw 200 euro. Ik verbruik al vrij weinig energie dus ik zie voor mij 0 besparing op korte termijn...
die van mij, een ouwe honeywell, kan je gewoon tijdelijk instellen. Als het dan bedtijd is springt ie automatisch op de nachtstand.

Waar ik niemand over hoor is het verbruik van die slimme thermostaten. Hoeveel trekt zo'n ding? 10 watt? dat is dus een dik 24 euro per jaar. + 200 euro aanschaf, daarvoor moet je dus zo'n 300 kuub gas besparen om quite te spelen in een jaar. Iemand cijfertjes of dit haalbaar is?
Die 10W komt toch ook gewoon vrij als warmte in de ruimte waar de thermostaat hangt?

Ok, in de zomer is dat verspilling. In de winter is het een wat inefficiënte manier van verwarmen (tov bv. gas of warmtepomp), maar zeker geen verlies.
dat is net zo'n kul argument als gloeilampen blijven gebruikten omdat ze de ruimte verwarmen. Uiteindelijk gaat het er om dat we met z'n allen echt besparen op energie en ik heb niet het gevoel dat een slimme thermostaat daar nou echt significant aan bijdraagt. Objectieve cijfers i.v.m. andere maatregelen heb ik nog niet gezien.
De besparing door het vervangen van gloeilampen door bv. LED is in de winter bijzonder laag. De warmte die je met LEDs mist, ga je met je CV ketel weer compenseren, hoef je niets voor te doen, dat regelt je thermostaat vanzelf. Zoals gezegd, dat is wel efficiënter dan elektrisch verwarmen (gloeilampen dus).

Gloeilampen vervangen is lonend in warme landen, waar de airco 70% van het jaar draait en ook de warmte van gloeilampen moet wegkoelen.
Dubbel verlies dus (laag rendement lamp + airco die de warmte weer moet afvoeren).
In NL heb je in de winter nog profijt van de restwarmte, in de zomer branden je lampjes bijzonder weinig door de lange dagen en besparen dus niet veel.
Niks kul dus, gewoon nuchter gaan nadenken en accepteren dat je besparingsmaatregelen misschien toch niet altijd zoveel opleveren als je hoopte.

Een slimme thermostaat bespaart flink als je heel onverschillig met je verwarming omgaat. Als je al bewust bezig bent, bv. met een juist ingestelde klokthermostaat, dan is er weinig/geen besparing, daar hoef ik geen cijfertjes voor te zien. Wel geeft het wat meer comfort (onverwacht thuiskomen gebeurt dan in een al verwarmd huis), maar dat kost juist weer energie.
Verwarmen met elektriciteit is een factor 3-4x duurder dan met gas dus wat je zegt is kul. Het bespaart altijd.
Als je even de tijd neemt om te lezen, zie je dat ik schreef :"Zoals gezegd, dat is wel efficiënter dan elektrisch verwarmen (gloeilampen dus)."

Je voegt dus weinig zinnigs toe.
24 euro per jaar? Mijn Tado thermostaat werkt op 3 AAA batterijen die zeker een half jaar meegaan... Bij de Ikea haal je 10 alkaline-batterijen voor 2 euro.
Mijn honeywell heeft er aan twee genoeg, maar hoe zit dat met zo'n 'slim' ding. Daar had ik het over. Touch screen, arm proc, netwerk, vast geen jaar op batterijen
Ik heb een redelijk oud, simpel Honeywell thermostaat ding, waar ook een timer op zit die per dag instelbaar is. Dit bestaat al jaren. Dus het (extra) gebruikersgemak valt toch ook wel mee?
Anoniem: 62011 @DukeMan9 maart 2017 12:25
Ik heb blokverwarming waar geen thermostaat op zit.
Ik zou wel een slimme thermostaat op kunnen hangen maar dan zou die me iedere 5 minuten moeten zeggen of ik de knop iets meer open of dicht moet draaien.
Zou een Honeywell EvoHome wellicht iets te bieden hebben in jouw situatie? Is wel vrij prijzig.
Dat kan maar is echt zo ramp om dan even je bed uit te gaan weer, kijk als je gesloopt ben een keer of ziek heb je er niet zo zin in wel eens.
Ook even in de kou zitten wat best wel mee valt lijkt mij is niet erg, je wordt wakker doet kachel aan gaat even de badkamer ofzo in en het is zo warm.

Het is meer een luxe probleem dit echt nodig is het niet, en of je er nou echt mee bespaard.
Je kan eerder je kachel enzo aan zetten dan je eerst deed, of te wel hij staat langer aan dus verstookt ook meer.
Een echt probleem is het niet natuurlijk en er zijn vele andere oplossingen. Toch is het een mooie oplossing. Het probleem is inderdaad meer dat je het koopt met het idee dat je kosten bespaard terwijl je eigenlijk meer uitgeeft.
Inderdaad, temperatuur laat je toch niet onder de 15/16 graden zakken (schijnt optimum te zijn voor de nacht).
Kachel staat bij mij permanent uit zelfs in de winter, hij staat alleen aan als koud is buiten en ik krijg visite.
Raam staat altijd open in de slaapkamer al en in huiskamer ook meestal wel even.
Kachel staat bij mij permanent uit zelfs in de winter, hij staat alleen aan als koud is buiten en ik krijg visite.
Raam staat altijd open in de slaapkamer al en in huiskamer ook meestal wel even.
Hmm... beetje hyperthyreoïdie? https://nl.wikipedia.org/wiki/Hyperthyreo%C3%Afdie

Of iets anders? https://en.wikipedia.org/wiki/Heat_intolerance#Causes

Misschien voor de zekerheid eens een babbeltje maken met de huisarts?
Nee als ik koud krijg pak ik gewoon een dekentje op de bank, of ik trek een trui aan als ik een tshirt aan heb.
Thuis gaan de schoenen uit en loop ik op sokken of als kouder wordt pantoffels aan :)

Raam staat ook niet wagenwijd open in de slaapkamer, maar op het storm haakje.
Verder heb ik ook de verwarmingsbuizen van de boven buren nog door huiskamer/slaapkamer, dus als zij kachel aan hebben geeft dat ook wel beetje warmte bij mij af.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 03:00]

De kosten besparing is maar een bijkomstigheid. Waar ik vooral blij mee ben is dat ik niet eerst een half uur in de kou moet zitten als ik wakker wordt.
Oftewel je gaat er juist méér door gebruiken. Eerder aanzetten is gelijk aan meer verbruik
Hetzelfde geld voor als je in bed ligt en je vraagt je weer af; heb ik de kachel wel uitgezet?
Dat ga je inderdaad vergeten als je meer dingen automatisch laat doen. Daar wordt het brein lui van. Van de zorgen ben je nog steeds niet af, want dan gaat het van een dagelijkse routine naar het vergeten uit te zetten wanneer je op vakantie gaat, omdat het dan niet meer in de routine zit.
Of het is gewoon comfort dat je niet eerst in de kou hoeft te zitten ;)
Dat kun je ook met een klok thermostaat doen, kwestie van goed instellen.
Das echt een kul argument een Honeywell III is ook al programeerbaar voor dat soort dingen daar hoef je echt geen echte slimme thermostaat voor te hebben
Of gewoon je hersens gebruiken
Tja, dat is natuurlijk een oplossing voor alles. Alleen wil het wel eens voorkomen dat je iets vergeet.
De Universiteit van Twente heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd dat de slimme meters (vaak gecombineerd met de slimme thermostaten) tot 582% meer verbruik registreren bij gebruik van LED lampen (bron). Dus ik ben nog niet zo zeker dat er daadwerkelijk een kostenbesparing is.

[Reactie gewijzigd door quexy op 23 juli 2024 03:00]

Een slimme meter en een slimme thermostaat hebben natuurlijk absoluut niets met elkaar te maken. Hoe kom je daar zo bij?
Interessant artikel, maar volgens mij gaat dit over de meter die in de gang kast staat die niet juist is. De thermometer heeft hier niets mee te maken. Desalniettemin wel een schokkende ontdekking.
Jij hebt het over meters, de rest over thermostaten ;)
Buiten het feit dat het niet over slimme meters gaat heb je de bron niet helemaal goed begrepen lijkt het mij toe: Ze geven aan dat er tot 582% hogere valse metingen kunnen worden geregistreerd en dat dit niet perse door LED lampen komt. Het ging dan vaak juist om een combinatie van dimmers, energiebesparende lampen en LED lampen.
Dat zal wel komen omdat wanneer met led heeft dat men de lampen veel makkelijk laat branden (Led verbruikt nog niets?). Verder denk ik dat zodra men een slimme thermostaat heeft juist meer gaat stoken omdat het huis al lekker warm moet zijn als men thuiskomt. Verder is het natuurlijk ook heel belangrijk dat het huis 20 graden is voor het halve uurtje tussen wakker worden en naar het werk gaan. Dus slim hoeft inderdaad niet altijd zuinig te zijn....
Dat zal wel komen omdat wanneer met led heeft dat men de lampen veel makkelijk laat branden
In een testomgeving?
Maar daarvoor hoef je toch geen "slimme thermostaat"?
Een simpele klokthermostaat doet dat toch ook?
Als je elke dag dezelfde tijden hanteert om op te staan en weg te gaan dan kan het prima met een klokthermostaat. Maar veel mensen hebben wisselende tijden.

Ik denk dat het vooral gebruikersgemak is. Vanuit je bed nog ff de thermostaat laag zetten (of vanuit de auto hoog zetten als je eerder thuis komt). Je geen zorgen hoeven te maken over de kachel als je niet thuis bent, die gaat vanzelf wel uit. Als je van huis bent in de gaten houden dat de kinderen het niet te gek maken met de kachel. Dat zijn mijn argumenten voor een slimme thermostaat.

Echt besparen doe je op die manier natuurlijk niet. Zelf nauwkeurig zijn en altijd de thermostaat laag zetten als je van huis bent is het zuinigst. Als je slordig bent dan zul je met een slimme thermostaat wellicht wat besparen. Maar doordat je meer verstookt doordat je 'm eerder aanzet als je thuiskomt verbruik je weer meer.
Ik snap heel dat op-afstand-gedoe helemaal niet. Leuk dat je de thermostaat wat hoger kan zetten terwijl je in de auto zit op weg naar huis, of dat je even op het werk even tussen meetings door even een check-up doet van jouw 'slimme' thermostaat thuis om te kijken of kinderen of hond niet met draaiknop hebben zitten spelen. Maar hoe vaak ga je dit gebruiken ?

Misschien in het begin gewoon omdat het kan, maar na een tijdje ga je toch gewoon wachten tot je thuis bent om de kachel manueel aan te zetten, zoveel handiger en geen gedoe met telkens in de auto die app op te starten, al dan niet aanloggen en temp instellen terwijl je ondertussen met een half oog op het verkeer let.
Klopt. In de praktijk gebruik ik die functie bijna nooit. Het is leuk dat het kan, maar in de praktijk vergeet je het altijd en kom je dus alsnog thuis in en koud huis...
Mijn thuiskomen is zo regelmatig dat ik gewoon geprogrammeerd heb dat ie 15 min voor aankomst begint te stoken.
Als in : de thermostaat weet 20C om 18:30 en dat +/- 15 min duurt om omhoog te stoken van 17C naar 20C

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 03:00]

Mijn gevoel zegt dat je niet bespaard maar meer confort wilt hebben.

Als iedereen voor dat hij thuiskomt gaat stoken ben je dus effectief eerder energie aan het verbuiken en langer op temperatuur houden tot het slapen gaan.
Min of meer.

Het slimme van bv de nest is dat deze de weersvoorspelling mee neemt. Als je om 18:30 het 20C in huis wil hebben zal het verwarmen eerder of later beginnen. En dan verwarmen op een efficiente manier.
Klopt, dat ik het op thuiskomst op 20C wil hebben is puur comfort.
Al kost het nauwelijks energie wanneer het huis warm is.
Het huis is namelijk goed geïsoleerd.
Ik ben er juist groot fan van. Ik ben vaak ziek en houdt echt niet van een koud huis. Eerder weg van werk? Op werk alvast thermstaat hoger zetten. En andersom, in de zomer wordt het soms bloedjeheet hier en dat is niet goed voor mijn aquaria, dat kan ik ook via internet aflezen aan de thermostaat. Kan ik indien echt nodig de airco (die ik zo min mogelijk aanzet ivm stroomverbruik) nog een schop geven via internet, of eerder naar huis als dat kan.

Ik heb de Essent versie, zit niet meer bij Essent maar het op afstand kunnen bedienen blijft gewoon (gratis) werken. Verder is de thermostaat niet superslim ofzo, maar ik heb de meterkast buiten de voordeur dus heel veel keus heb ik niet en deze voldoet al een jaar of 4-5 prima.
Ik denk dat het vooral gebruikersgemak is. Vanuit je bed nog ff de thermostaat laag zetten (of vanuit de auto hoog zetten als je eerder thuis komt).
Je moet dus toch denken aan aan cq uit zetten, dus verandert er niets t.o.v. thuis aan/uit knop bedienen, simpel toch... ?
Het zal voor iedereen verschillend zijn of de extra functionaliteit van Toon handig is of niet.
Voorheen had ik een klokthermostaat (modulerend dus geen simpele aan/uit versie).
Toen ik een nieuwe ketel aanschafte heb ik geen bijbehorende (veel duurdere) thermostaat van de fabrikant genomen maar een Toon ("gratis" omdat ik overstapte van stroomleverancier maar ook bij de volle prijs van Toon is deze goedkoper dan die handige thermostaten van de CV fabrikant).

Het voordeel voor mij is dat ik precies kan zien hoeveel gas en electra ik op welke tijdstippen heb gebruikt (handige grafieken). Toen ik doorhad wat de ergste stroomverbruikers waren en ook de CV handiger had geprogrammeerd obv die kennis heb ik inderdaad bespaard op stookkosten/electra. Bijkomend voordeel is de mogelijkheid om op afstand zaken te regelen, dus even de temperatuur laag zetten en de lampen uit laten staan als je onverwacht later thuis zult komen. Handig voor mij met mijn wisselende werktijden maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen zal gelden. Ook wat brandmelders er aan gehangen zodat je ook als je niet thuis bent een melding krijgt als er rook zou worden gedetecteerd. Voor die extra functionaliteit op afstand betaal je maandelijks een paar Euro maar dat heb ik er dan wel voor over.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 23 juli 2024 03:00]

En wat ik zo gezien heb is zo'n ouderwetse klokthermostaat veel makkelijker te bedienen.

Onze huidige is al behoorlijk slim, in de zin van dat hij watertemperatuur en pompsnelheid regelt aan de binnen- en buitentemperatuur. Als ik opsta is 't warm, als ik thuiskom ook, en als ik afwijk van de normale weekroutine geef ik een zwengel aan de grote "override" draaiknop.

Die "slimme" dingen hebben vaak helemaal geen buitensensor (buitentemperatuur aflezen via internet is wel leuk maar slaat eigenlijk nergens op) en netjes de watertemperatuur en pomp moduleren betwijfel ik ook of ze dat wel doen.
Anoniem: 474132 @GOTD9 maart 2017 10:04
Vreemd dat je het _sochtends_ koud hebt. Over het algemeen heeft het lichaam sochtends genoeg energie om warm te blijven en is er juist savonds wat meer behoefte aan verwarming.
In een huis van 1972 is het op een koude winter ochtend gewoon 15 graden.
Dan kun je beter in isolatie investeren dan in een slimme thermostaat. Om heel veel redenen.
Als je een koophuis hebt zeker, maar bij een huurhuis waar je niet je hele leven wilt wonen is dat een ander verhaal.
Bij ons zelfs 11 geweest deze winter :p
Ik schakel met de klok een aantal keren de thermostaat uit zodat dit nooit vergeten kan worden. Vervolgens gebruik ik de app om de verwarming aan te zetten als ik dat nodig vind op afstand, of als het 11 graden is en ik inderdaad t kopje koffie op een wat warmere plek wil drinken... wat iemand trouwens eerder aanheeft dat je dan ook meer verbruikt is onzin, hij gaat namelijk gewoon uit als de temperatuur is bereikt. Of dat nu gehaald wordt op t moment dat ik in bed lig of als ik in de woonkamer zit. Het duurt misschien 15 min. Voor t warm is. Heb dr een van Remeha bij de ketel genomen :)

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 23 juli 2024 03:00]

Volgens mij is het ook helemaal niet efficiënt om je huis zover te laten afkoelen en dan overdag weer helemaal op te warmen (ook niet voor je spullen e.d.).

En zoals hieronder, isoleren lijkt me geen slecht idee.
Heb het huis net gekocht, ben ik nog mee bezig :)
De 11 graden was eerlijk ook nog voor de CV-Ketel (die is net een maand geleden geplaatst), dat was met de gaskachel die er toen stond. 's Nachts staat ie op 14 graden en daar gaat ie eigenlijk nooit vanaf tenzij we het koud hebben. Meestal wordt het overdag warm genoeg om niet bij te hoeven stoken :)

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 23 juli 2024 03:00]

Bij ons is de nachtstand 15C, hij gaat nooit stoken in de nacht tenzij het buiten echt vriest dat het kraakt (< -5). Dan hoor de ketel een paar keer in de nacht aan springen.
Wij hadden ook zo'n soort ketel. Nu een nieuwe waarbij je je best moet doen om hem te horen als je er naast staat. Slaapt een stuk rustiger. :)
Na ja je hoort het als de pomp op spinnen als je er toevallig praktisch naast staat.
Het is niet alsof je er wakker van zou worden.
Anoniem: 636203 @GOTD9 maart 2017 11:39
Gewoon de thermostaat een uur eerder aanzetten. Als ik om 7 uur opsta dan zet ik de thermostaat op 6 uur opwarmen naar 20 graden. Nooit last van een koud huis gehad. Als het warmer is dan is het misschien iets minder efficiënt, maar who cares.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 23 juli 2024 03:00]

Wij hebben vloerverwarming en hebben de thermostaat vast staan op 21 graden. Altijd lekker warm in huis en een constante temperatuur. Ons gasverbruik voor het afgelopen jaar was ongeveer 1173m3 voor een tussenwoning. Dus nee, ik denk niet dat ik ga besparen :)
pfft kan me weinig boeien, de temperatuur zakt zowat 1°C bij mij thuis.

mijn minimum temperatuur van 18° wordt zelfs nooit gehaald.
Goede isolatie is dus veel efficiënter dan een slimme thermostaat.
Allemaal leuk, behalve als je een Viessmann ketel hebt.
Wil je een Nest laten installeren, krijg je van alle installateurs ( ondertussen reeds 5 tal gecontacteerd ) van Viessmann zelf te horen dat de ketel die ik heb ( Vitodens 333 met Vitotronic 200 + buitenvoeler ) deze slimme thermostaten niet aan kan, maar dat je wel het Viessmann alternatief kan laten installeren.

Fijn als je een Nest wil, ipv de veel te basic en overpriced Viessmann Vitoconnect 100 en Vicare app "slimme" thermostaat die ze aanraden.
Je ziet het bij meer ketel bouwers. Mijn Nefit ketel kan ook niet modulerend aangestuurd worden door een slimme thermostaat (al is dat beter dan helemaal niet aan kunnen sturen uiteraard). Het kan alleen met de Nefit Easy, tenminste als ik ook nog een converter erbij koop. Dat is dan een ietwat oudere ketel maar ook de meeste huidige Nefit ketels kennen geen OpenTherm.

Hun keuze uiteraard maar als ik mijn ketel moet vervangen gaat onafhankelijke aansturing middels OpenTherm zeker een belangrijk criterium worden.

edit:
Overigens ben ik verder niet bijzonder geïnteresseerd in een slimme thermostaat. Ik heb vloerverwarming en dat kan gewoon niet snel genoeg reageren in die situaties waarvan ze zeggen dat zo'n slimme thermostaat ideaal is. Het is leuk dat de thermostaat alvast aanspringt als ik onderweg ben naar huis maar dat is dan nog steeds een uur te laat :P

[Reactie gewijzigd door Cloud op 23 juli 2024 03:00]

Kan prima met een Nefit ketel, mijn NEST werkt ook uitstekend d.m.v. een pricewatch: Nefit OT converter

[Reactie gewijzigd door TommyGun op 23 juli 2024 03:00]

Goed om te horen dat het uitstekend kan werken maar het is natuurlijk jammer dat je sowieso een extra converter nodig hebt :) Dan nog werkt die converter zo te zien (op twee na) alleen maar met de huidige modellen. Ik zou er liever niet van afhankelijk willen zijn.
Anoniem: 388974 @Cloud9 maart 2017 11:11
Ik heb net vorig jaar een nieuwe Nefit laten installeren, met een Easy, die vanaf dag 1 op zelflerend gezet, en ben er erg tevreden over (i.c.m. vloerverwarming), hij begint rond 6 uur s'morgens op een laag pitje de vloer te verwarmen en om 6.45 is het gewoon lekker (betreft wel een moderne aanbouw (goed geïsoleerd, du koelt s'nacht niet hard af).
het enige dat niet perfect werkt is, als mijn kinderen thuis komen slaat hij niet aan (omdat hun aanwezigheid niet gedetecteerd wordt (zitten altijd in de keuken/op hun kamer) (als ik thuis kom is hij al wel aan het verwarmen omdat hij dat "geleerd" heeft.
Wat je noemt kun je ook gewoon met een goed klokprogramma of een thuiskom knopje bereiken. De 'slimme' thermostaten waar dit nieuwsbericht vooral om gaat, zijn vooral 'slim' door trucjes als geo-fencing waardoor de verwarming ook kan afwijken van zijn programma als je eerder of later thuiskomt. En juist dat stukje heb je met vloerverwarming niet zo veel aan, vanwege de langere opwarmtijd :)

Tenzij je minimaal even lang onderweg bent als de opwarmtijd en je geo-fence enorm groot zet ofzo.
Anoniem: 388974 @Cloud9 maart 2017 13:12
Voor een groot deel heb je gelijk, maar met name de "leerfunctie" bevalt me erg goed, en ook dat de thermostaat leert hoe lang hij er over doet om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen (en daar ook op inspeelt door op lagere temperatuur te gaan aanwarmen (efficiënter en goedkoper), en wat ik heb begrepen is dat met name daarin bij bijvoorbeeld de "Nest" niet voorzien is.
randvoorwaarden, jouw viessmann heeft geen openterm(?)
Tja dat is net zoiets als klagen dat je auto uit de jaren '90 geen OBD2 poort heeft. De slimmere manier van aansturen is echt iets van de laatste 10 jaar, dus het is niet zo gek dat een betaalbaar model van langer geleden daar geen ondersteuning voor heeft. Als je een redelijk voorspelbaar programma volgt (ruwweg zelfde tijd slapen, buitenshuis zijn) dan ga je ook niet veel besparen met een slimme thermostaat. Dan kan je beter wachten tot de ketel aan vervanging toe is en dan een mooie en slimme nieuwe kopen.
Toen wij vorig jaar een nieuwe cv-ketel kregen heb ik ook maar een thermostaat met internetverbinding en app laten installeren. Werkt wel aardig en gebruik het eigenlijk alleen om vanaf afstand te checken of de cv wel uit is gegaan of als ik boven zit en het iets warmer wil hebben en geen zin heb om naar beneden te lopen om aan de thermostaat te draaien.

Vraag me wel af hoe toekomstproof zo'n ding is. Het is immers afhankelijk van servers van de fabrikant. Zal me niks verbazen dat over een paar jaar die servers uit de lucht gaan en je dus maar een nieuwe thermostaat moet kopen om dezelfde functionaliteit te behouden. Zelfde zien we immers ook bij smart tv's en smartphones.
Waarschijnlijk kan een beetje handige jongen (of meid) ook zelf iets in elkaar flansen met een raspberry pi... Maar het risico is met net iets te groot dat het misgaat en ik m'n ketel brick.
ketel brick je niet zomaar, enige wat die thermostaat doet, is tegen jouw ketel zeggen; "stoken!!! of niet stoken" niet zo spannend.
Anoniem: 21832 @himlims_9 maart 2017 10:31
Niet geheel correct. Moderne ketels ondersteunen zover ik weet twee manieren van aansturing.

1) Wat jij aageeft (simpel aan/uit). Compatibel met de oude draai thermostaten met kwik bijv :) en de mooie honeywell chronos 'computer' met week programmering).

2) Veel ketels moduleren tegenwoordig en is er volgens mij een soort van continu communicatie tussen thermostaat en ketel.

Feit is wel dat je hem niet zomaar bricked, maar de communicatie voor modulatie is lastiger na te bootsen denk ik :)
> maar de communicatie voor modulatie is lastiger na te bootsen denk ik :)

Valt mee, ik heb thuis een "opentherm gateway" (google maar eens) tussen thermostaat en ketel. Daarmee kun je beïnvloeden hoe de ketel werkt.

Dank zij de "opentherm gateway" kan ik de ketel laten samenwerken met een (elektrische) warmtepomp. Zo stoken we alleen gas als het echt nodig is! En dat vinden de mensen in Groningen weer fijn :+
Ik heb zelf me eigen thermostaat gemaakt en als je een simpele aan/uit ketel hebt is dit niet meer dan een relaise aan de rpi koppelen met wat jumper cables en dan python code die relaise aan en uit doet.
Dat valt wel mee. Er zijn genoeg open-source OpenTherm kits te koop.
Anoniem: 378762 @Palomar9 maart 2017 10:10
Ze zullen dan wel een upgrade aanbieden. Als bestaande klant kun je dat afdwingen door te dreigen met overstappen als er bijvoorbeeld een Toon versie 2 zou komen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 378762 op 23 juli 2024 03:00]

Als ik zie hoe moeilijk dat gaat met televisies dan heb ik er weinig vertrouwen in dat een apparaat dat zo op de achtergrond leeft als een thermostaat wel updates gaat krijgen.
Ik had mijn post aangepast. De Toon krijgt regelmatig updates. Ook kun je het verbruik vergelijken met andere huishoudens.
Zoals ook door Reptillian77 gemeld krijgt de Toon regelmatig software updates, eergisteren toevallig nog een update geactiveerd.
De functionaliteit is ook al lang niet meer beperkt tot thermostaat : ik bedien er mijn electrische apparaten, rookmelders en Philips HUE lampen ook mee.
Het verschil is hier wel dat een SMART TV een eenmalige aanschaf is. Vanaf dag 2 kost het de leverancier dus alleen maar geld om dat platform te onderhouden maar levert niets op.

Toon, maar ook veel andere slimme thermostaten, werken op basis van een abonnementsmodel. Dat maakt dat het voor Toon de moeite is om het operationeel te houden, omdat anders hun inkomstenstroom verdampt.
Daar hoef je niet over na te denken want die komen er gewoon niet meer na een bepaalde tijd (ik schat twee jaar).

Dat hoeft geen probleem te zijn, totdat iemand een zero-day in het ding ontdekt.
Ik zou sowiezo geen Toon of een dergelijke inbegrepen thermostaat kopen.. daar verdienen ze lekker op bij de engergiemaatschappij.. Je kan beter een losse slimme thermostaat kopen...
De Toon thermostaat verliest een boel van zijn functies en wordt ook niet meer ge-update als je het abonnement opzegt. Ik spreek uit ervaring. Ik kan de thermostaat niet meer van afstand bedienen en informatie over het cumulatieve verbruik beperkt zich tot 1 dag. Enige wat ik fijn vind is het verwarmen van mijn woning programmeren en het verbruik op dat moment in zien. Die functies blijven behouden.

[Reactie gewijzigd door mustisen op 23 juli 2024 03:00]

Inderdaad - Toon werkt goed zolang je klant bent, maar ga je naar een ander dan behoud die functionaliteit alleen deels door een extra abonnement bij Eneco af te sluiten. Met dat abonnement blijf je inzicht houden in je verbruik en werken dingen als weer en file info nog, maar je ingeschatte verbruik versus je huidige verbruik is weg. Ook 'meedoen' op het Eneco/Toon forum is dan afgesloten.

Het jammere aan Toon is dat het ondanks de potentie nog veel functionaliteit laat liggen. Ik heb sinds 2 jaar die Toon hangen en een paar van die Fibaro stekkers gekocht. Meer doen dan het verbruik uitlezen kan er niet mee. Terwijl het mogelijk maken van het programmeren van die dingen niet heel lastig zou moeten zijn. Zelfde voor de Hue lampen van Philips. Aan/uit kan, maar niet meer dan dat: geen timer, niet echt kleuren regelen, etc.
Ik herken mij in jouw verhaal ja. Wat ik ook frappant vond: als je weg gaat bij Eneco, betekent dat niet dat het abonnement voor de Toon thermostaat automatisch stop gaat. Deze moet je dus apart opzeggen.
Vraag mij af of er geen slimme thermostaat bestaat die niet afhankelijk is van een externe server ? Het enige wat mij zou interesseren is een thermostaat die lokaal op het intern geheugen het verbruik history bijhoudt, en die dan via een klok in te stellen is zodat ik er verder geen omkijken naar heb.
Dus eigenlijk een gewone thermostaat met log functionaliteit?

Mijn good'old iSense staat gewoon volledig geprogrammeerd op ons week ritme. Wijkt er een dag af dan geef ik sochtends een draai aan de knop en klaar.
Nee ik kan niets van afstand uitlezen maar dat is het me wel waard want er kunnen iig geen beveiligings gaten inzitten :+
Heel traditioneel voor een tweaker ik hang liever niet alles aan het internet.

Log functionaliteit lijkt me wel weer fijn, lokaal dan wel ;)
Tja, dan vraag ik me toch af hoeveel je nu echt bespaard met zo'n ding, bijvoorbeeld in vergelijking met een Chronotherm die je al gauw zo'n 20 jaar laat hangen. Volgens mij is dat nihil of zelfs negatief.
Zal me niks verbazen dat over een paar jaar die servers uit de lucht gaan en je dus maar een nieuwe thermostaat moet kopen...
Er is ook nog zoiets als garantie (bron: consuwijzer):
...In de Nederlandse wet staat dat het product dat u koopt 'deugdelijk' moet zijn. Van veel producten mag u verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. In veel gevallen kunt u de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken volgens de Nederlandse wet.
Het lijkt me niet discutabel dat als je een "slimme" thermostaat koopt, deze niet binnen 5~10 jaar zijn functionaliteit mag verliezen, omdat de fabrikant denkt dat het verstandig is zijn server uit de lucht te halen. Als dat toch gebeurt, is je product defect.

Maar ik zou als fabrikant sowieso niet kiezen voor een server. Het biedt geen toegevoegde waarde voor de klant, eerder nadelen, zoals privacy. Simpelweg je thermostaat, een app en een goed beveiligde verbinding. Ik zou nog liever zien dat ik aan kon zetten dat het eenrichtingsverkeer is: stel dat de verbinding gekraakt wordt, zouden anderen niet kunnen zien wat de huidige stand is en daar de nodige informatie uit kunnen halen.
Niet zo verwonderlijk, de consument hoeft deze (veelal) niet direct af te rekenen. Ze worden als zoete broodjes weggegeven, en aanbieders concurreren flink. Mooi voor de consument

* himlims_ gebruikt een toon
de energiebesparing... heb ik vraagtekens bij,
vooral het gebruikersgemak is mijn motivatie.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 03:00]

Niet zo verwonderlijk, de consument hoeft deze (veelal) niet direct af te rekenen. Ze worden als zoete broodjes weggegeven, en aanbieders concurreren flink. Mooi voor de consument
* himlims_ gebruikt een toon
En vele worden, indirect, doorberekent aan de consument
Onder het mom van besparen. Maar als je gewoon je thermostaat uit zet zodra je de deur uit gaat en aan zet als je binnen komt, bespaar je veel meer.
Zo'n smart ding zet hem al aan voordat thuis komt en uit lang nadat je weg bent. Hoezo besparing??
Het is toch wel fijn als je thuis komt en het is al lekker warm. Dat kwartiertje eerder aanzetten... Dan praat je over een tientje op jaarbasis?
Zoals gjmi al aangeeft "Onder het mom van besparen".
Dat is natuurlijk simpelweg maar de beperkte waarheid om het voorzichtig te stellen. De enige besparing die je eruit haalt is wanneer je nu nog niets doet met klokthermostaten. Zie ook:
http://kassa.vara.nl/nieu...aat-bespaart-geen-energie

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 03:00]

Daarbij kan hij ook een half uur eerder uit als je weggaat dus denk wel degelijk dat het kan besparen maar je moet er zelf op letten.

Voor gasverbruik ben ik er wel mee opgeschoten, veel verjaardagen in oktober tot januari's en normaal stond dan de kachel te snorren als we er Savonds niet waren nu als ik het vergeet zet ik hem vanaf afstand nog uit
Dan kan je beter investeren in isolatie, beter glas en een goede cv installatie zodat je huis de warmte beter vasthoudt en ook weer sneller op temperatuur is.
Heel goed gezien.
Het gaat de energieleveranciers niet om besparen, maar dat je die nutteloze en vol fouten zittende toon gebruikt om nog eerder je kachel aan te zetten..
En vele worden, indirect, doorberekent aan de consument
En mede daarom heb ik er geen en ook geheel geen behoefte aan. Ik heb verschillende aanbieder vergeleken en alle "gratis" thermostaten leveren gewoon duurdere contracten op. Niet bewonderenswaardig, wel een reden voor mij om het niet te doen.

Daarnaast zie ik er simpelwg het nut er niet van in. Ik heb een klokthermostaat hangen dus als ik dat wil kom ik altijd in een voorverwarmd huis. Echter, ik stook nauwelijks dus het voordeel "je kunt hem op afstand aan- en uitzetten" is voor mij geen voordeel. Per week je verbruik bekijken en zien of "on par" bent met je maandbedrag kan nuttig zijn maar ik doe dat al jaren gevoelsmatig en heb nooit meer dan een paar tientjes (op de eindafrekening) er naast gezeten. Extra's als weer- en file-informatie zijn leuk maar ik heb zat devices waar ik op dat kan aflezen.

Desalniettemin kan ik mij heus wel voorstellen dat er mensen zijn die het een leuke gadget vinden :).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 juli 2024 03:00]

Ik heb het vorig jaar allemaal in excel uitgerekend en bij praktisch elke aanbieder is het goedkoper om zelf de "slimme" thermostaat te kopen en een ander (meestal niet-vast) contract te kiezen.

Persoonlijk denk ik wel dat ik iets kan besparen met zo'n slimme thermostaat. De huidige kan alleen op bepaalde tijden aan en uit gaan (voor geprogrammeerd) en op sommige dagen is de verwarming dus volledig aan terwijl het niet hoeft. Aan de andere is het nog maar de vraag hoe goed die "slimme" thermostaat weet wanneer de verwarming aan moet
de energiebesparing... heb ik vraagtekens bij,
vooral het gebruikersgemak is mijn motivatie.
Als eerste wil ik comfort. Besparing heb ik daardoor vermoedelijk niet. Maakt niet uit, ik betaal het zelf.
Hoeveel stroom is er verbruikt door al deze slimme thermostaten?
Hihihi..

Goed gezien.

Reken maar uit een watje of 20 * 24 * 365 dagen = 175 kWh per huishouden.
Dikke winst voor energieboeren.

[Reactie gewijzigd door Moosenl op 23 juli 2024 03:00]

Volgens de handleiding van Toon gebuikt die circa 50 kWh per jaar (normaal
gebruik)
. Trek daar het gebruik van een 'normale thermostaat vanaf. kWh-prijs is ongeveer 20 cent dus kost het bij normaal gebruik 10 euro per jaar.

Overigens gaat het grootste deel van de kWh prijs naar de overheid in de vorm van energiebelasting. Misschien dat de overheid die dingen daarom zo promoot? :P

[Reactie gewijzigd door I_Alone op 23 juli 2024 03:00]

Mijn Tado thermostaat werkt op 3 AAA batterijen, geen idee hoe lang ze meegaan maar toch minimaal 6 maanden.
Ik meen dat er ook 3AAA batterijen in onze Honeywell zitten. In de bijna 10 jaar dat we hem nu hebben, heb ik ze 2 keer moeten vervangen.
En hoeveel stroom wordt er ten onrechte gefactureerd door het niet goed werken van deze zogenaamde smartmeters

https://www.engadget.com/...rs-might-not-be-so-smart/
Het artikel gaat over slimme thermostaten, iets heel anders dan de slimme meters....
Het artikel gaat over meters maar er zit een stock foto bij van een thermostaat
Onderzoek: aantal slimme thermostaten in Nederland groeit met 38 procent
Het artikel gaat wel degelijk over thermostaten, en niet over slimme meters.
Jouw link is niet relevant, die gaat immers over slimme meters....
Je leest verkeerd. Bij mij staat er: Electronic energy meters’ false readings almost six times higher than actual energy consumption en Smart meters might not be so smart

[Reactie gewijzigd door veltnet op 23 juli 2024 03:00]

"Het artikel" is het artikel van Tweakers.net, niet het artikel wat jij linkt....
Wat is een "slimme thermostaat"? Moet die internet verbinding hebben?
Ik vind onze thermostaat namelijk ook behoorlijk slim. Als ik zeg dat het 's morgens om 6 uur warm moet zijn, dan is het 's morgens om 6 uur warm. Hij bepaalt zelf of hij om 4 uur aan moet (hartje winter) of pas om 5 voor 6 (eind van de lente). Ik kan 7 dagen programmeren, met 4 periodes per dag. En natuurlijk de vrije dagen en de afwezige dagen. Ik vind dat behoorlijk slim hoor. Ok, hij heeft geen internet verbinding, maar daar zou ik ook niets aan hebben met die Toons en Nests (bij gebrek aan apps).
Hij is slim in de zin dat hij al jouw gebruiksgegevens doorstuurt naar de energiemaatschappij zodat ze jou weer 'relevante aanbiedingen' kunnen doen.

Het zou mij niets verbazen dat op zo'n thermostaat over een tijdje ook advertenties verschijnen.
Slim en dom zijn gewoon technische termen. Domme dingen moet je alles handmatig hoger en lager zetten. Slimme dingen doen zelf ook wat op basis van sensoren en algoritmes of zijn te programmeren.
Dan is onze klok thermostaat slim: sensoren bepalen hoe laat hij moet gaan opwarmen om het op een opgegeven tijd warm te laten zijn en hij is te programmeren. Maar ik betwijfel of ze onze thermostaat meerekenen als "slimme thermostaat" :p
Nou, bij ons komt zo'n ding er echt niet in. Net als die "slimme" energiemeters of andere apparaten die zichzelf "slim" noemen. In de praktijk is ieder "slim" apparaatje er een die jou in de gaten houdt en informatie over jou doorsluist naar een cloud. En behalve dat wordt er geen aandacht besteed aan security waardoor ze regelmatig het doelwit zijn van hacks zonder dat je het door hebt.
Die IoT ("idiot"?) apparaten mogen ze lekker houden totdat ze ze niet alleen degelijk beveiligen maar ook geen verbinding met een cloud meer maken. Ze kunnen toch best alle data lokaal opslaan? Maar niemand lijkt dat aan te willen bieden. Waarschijnlijk omdat er geld te verdienen valt aan jouw data, achter jouw rug om.
Draait bij Apple Homekit niet alle software lokaal op je eigen apple tv?
Helaas praat je hier over een trend die niet te stoppen is.

Ik neem aan dat je ook niet op Facebook zit en google ook niet als search engine gebruikt. Overigens stuurt Windows 10 ook 'anonieme' data naar Microsoft (zelfs al vink je alles uit).

LIke it or not, bedrijven zien data als een bron van onschatbare waarde. Ja je hebt bedrijven die geld maken met data door reclame aan te bieden, maar wat vaak vergeten wordt is dat data analyse op vele andere vlakken toepasbaar kan zijn.

Prorail en de NS zijn bijvoorbeeld ook bezig om data driven te worden. Ze zijn bezig om treinen en rails uit te rusten met sensoren om zo te 'voorspellen' wanneer er iets kapot gaat. Als je dit namelijk kan voorkomen dan heeft de gebruiker een betere ervaring. Data kan dus ook gebruikt worden om de kwaliteit van (toekomstige)producten te verbeteren en dus de concurrentiepositie van een bedrijf verbeteren.

Veel van dit soort (big data) analyses vragen een aanzienlijke hoeveelheid rekenkracht en gespecialiseerde software. het lokaal opslaan van data is hierdoor vaak geen optie.

Dit neemt natuurlijk het feit niet weg dat security nog steeds een hot topic is op dit vlak en dat een consument vaak niet weet wat een bedrijf met de data doet. Of zij de data doorverkopen of niet is bijvoorbeeld een vraag die in mij opkomt.
Ik heb inderdaad geen Facebook en gebruik, op zo nu en dan een youtube video in een private browsing window, niks van Google.

Maar ik ben niet per definitie tegen big data. Ik zit zelf in de IT, ik vind technologie juist iets moois. Zolang het maar gebruikt wordt voor moreel correcte toepassingen, zoals jouw voorbeeld van Prorail, waar geen persoonlijke data mee gemoeid is. Customer profiling is wel iets slechts, dat draait altijd om persoonlijke data met gevolgen voor de privacy. Advertentiebedrijven en andere dataminers proberen het goed te praten met excuses als "we verkopen het niet" en "niemand kijkt ernaar, het wordt alleen automatisch verwerkt", maar dat maakt de privacyinbreuken natuurlijk niet minder.

Net zoals deze thermostaten: ik kan direct al een paar dingen bedenken wat je er uit kunt halen. Leefpatronen (slaap, werk), vakantiedagen, en met behulp van sommige sensoren (infrarood voor detectie van personen in een kamer) nog veel specifiekere gegevens, zoals wanneer je TV kijkt en wanneer je bezoek hebt. Het zou me niks verbazen als ze er binnenkort camera's en microfoons in gaan stoppen, als deze al nog niet bestaan.
Het zou me niks verbazen als ze er binnenkort camera's en microfoons in gaan stoppen, als deze al nog niet bestaan.
FYI, Mijn moeder heeft een Nefit thermostaat thuis en als je er naartoe loop en met je hand ervoor zwaait dan wordt de display wakker. Dus er zit bij sommigen al een vorm in van beweging detectie.

Het vervelende is juist dat leefpatronen zoals jij ze beschrijft juist erg interessant zijn voor bedrijven. Door je 'gebruikers' te profileren kan je juist je marketing hierop toespitsen en je productontwikkeling om er maar een paar te noemen.

Privacy is gewoon een lastig onderwerp. Wat voor de een inbreuk is kan een ander niets boeien. Er zit hier een behoorlijk grijs gebied en de bedrijven die data verzamelen zullen echt geen stappen gaan zetten om de consument duidelijkheid te geven. Een perfect voorbeeld hiervan is het verhaal van Terms and Conditions die niemand leest.

De vraag die dan overblijft is wie hier wat aan kan doen. Dan zou je kunnen zeggen een overheid, echter zijn zij juist zelf op het moment hard bezig om inbreuk te plegen op privacy.
Anoniem: 636203 @HarmFull9 maart 2017 11:43
Het is wel te stoppen! Gewoon niet aanschaffen!

Als ik bepaalde onderwerpen wil opzoeken dan doe ik dat via Tor Browser met Bing om te voorkomen dat Google het ook weet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 23 juli 2024 03:00]

Dan kun je binnenkort (bijna) niets meer aanschaffen.

Bedrijven hebben er voordeel bij als zij data uit producten kunnen trekken en aangezien sensoren steeds goedkoper en nauwkeuriger worden, zullen zij voor die paar euro productiekosten meer alles uitrusten met sensoren om data te vergaren.

Als de markt zegt, wij bieden alleen nog maar smart apparaten aan, dan zul je er toch aan moeten geloven. Jouw apparaten gaan naar verloop van tijd stuk en zullen toch vervangen moeten worden.

[Reactie gewijzigd door HarmFull op 23 juli 2024 03:00]

Anoniem: 636203 @HarmFull9 maart 2017 12:14
Nee, want ze kunnen je niet dwingen om een slimme thermostaat te kopen. Ze kunnen het wel willen maar ik ga het gewoon niet doen. Idem met de slimme energiemeter. Ze komen er gewoon niet in!

Een thermostaat kan ik zelf desnoods bouwen. Een energiemeter moet ik ff kijken, maar volgens mij zijn er genoeg elektronische energiemeters die alleen de stand bij houden en niets opsturen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 23 juli 2024 03:00]

Die slimmer energiemeters krijg je denk ik vanzelf opgedrongen door je energieleverancier die geen systeem meer wil onderhouden om handmatig standen door te geven. Het enige wat je er dan nog aan kunt doen is het ding inpakken in alufolie zodat z'n verbinding wegvalt :+
Wat voor themostaat je in huis hangt moet je zelf weten.

Het neemt het feit niet weg dat je de IOT trend er niet mee stopt :+
Anoniem: 636203 @HarmFull9 maart 2017 13:05
Totdat het hele internet plat gaat.

Dan komt er wetgeving die IoT gewoon oninteressant maakt omdat je aan bergen regels moet voldoen en altijd aansprakelijk bent voor alle schade als jouw apparatuur niet veilig is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 23 juli 2024 03:00]

Kostenbesparing is er niet tot nauwelijks. Ook de aanschafkosten zijn een paar factoren hoger dan een simpele thermostaat met een klokfunctie. Al met al is 30% van de gebruikers zich hiervan dus niet bewust?
Het beginpunt is uiteraard: "wat is een slimme thermostaat?"
Volgens gaslicht.com: "Een slimme thermostaat is een thermostaat die het energieverbruik afstemt op het leefgedrag van de bewoners."
Volgens Honeywell: "De verwarming van een huis kan geautomatiseerd worden met een slimme thermostaat. Deze thermostaten stemmen de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners van het huis. Ze zijn te programmeren, waardoor de verwarming het huis automatisch op de juiste temperatuur verwarmt. Dit zorgt voor meer wooncomfort én een besparing van energie."

Zoals al door meerdere hierboven aangeven is er eigenlijk niets slimmer aan deze thermostaten dan een zelflerende, programmeerbare thermostaat van 15 jaar geleden. Net zoals er een tijd is geweest dat alle gadgets opeens een i- (geleend van Apple) voor hun naam moesten hebben wordt nu vaak gesproken over slim. Een Nest is echt niet veel slimmer dan een goede thermostaat 15 jaar geleden.

Heb zelf een Evohome systeem, puur omdat ik per ruimte wil kunnen verwarmen. Dit wordt verkocht on der het mom van besparen maar geloof me, 80% van de Evohome gebruikers zullen niet besparen, in tegendeel, vermoedelijk (iets) meer verbruiken. Kreeg er ook een wifi gateway bij zodat ik waar ook ter wereld mijn thermostaat kan bedienen. Ik was al sceptisch over het nut van die functionaliteit en heb na twee maanden de stekker eruit getrokken. Dat levert me meer aan 'besparing' op dan die ene keer in het kwartaal dat ik mijn thermostaat uit zou willen zetten.

Voor zover je over slim kunt praten ben ik persoonlijk gecharmeerd van de Toon. En niet vanwege de thermostaat maar puur omdat je makkelijk inzicht hebt in weer, electriciteits- en gasverbruik, opbrengst e.d. Maar ook daar is weinig slim aan.
Ik me vraag me vooral af hoe je dan energie zou besparen. Vergeten mensen massaal om de thermostaat terug te draaien? Misschien als je een heel regelmatig leefpatroon hebt iedere dag, dat de thermostaat het slimmer kan regelen dan jij. Maar ik betwijfel het ten zeerste.
Dat is het 'm juist. Met een "slimme" thermostaat bespaar je niet meer energie dan met een ouderwetse, zelflerende/programmeerbare thermostaat.
Met het Evohome systeem bespaar ik geen energie. In ons geval besparen we energie omdat we de temperatuur lager ingesteld hebben en 's-morgens de kamer niet meer opwarmen.
Honeywell Evohome heb ik nu drie maanden en het bevalt juist erg goed. We hebben 3 woonlagen en dus even zeker weten dat alles uit staat was best een geren. Nu zien we waar we ook zijn in een oogopslag via de app dat er geen energie wordt verspilt. Verder merk ik dat het best prettig is om naarmate de nacht vordert, de temperatuur in de slaapkamer te laten zakken; maar goed dat is natuurlijk persoonlijk.

Al met al is het wooncomfort voor ons gestegen en weet ik vrij zeker dat we genoeg energie besparen om de aanschaf (EUR 550,-, en de installatie was vrij eenvoudig zelf te doen) binnen twee jaar terug te verdienen.
In jouw geval verdien je het terug en waarschijnlijk doordat je nu een slaapkamer niet meer onnodig opwarmt. En dat is het mooie van het Evohome systeem. Een slimme thermostaat regelt het niet per kamer, die hangt gewoon in de woonkamer en zul je nog steeds de thermostaten op de slaapkamers handmatig moeten instellen. Als je zoals wij altijd de radiatoren op de slaapkamer dicht had/hebt staan is de besparing minimaal. Voor ons is het het gemak dat het mogelijk is om een kamer te verwarmen mocht dat het een keer nodig zijn. Wij zullen de investering in Evohome niet terug gaan verdienen.
Ik heb ook de EvoHome puur voor het comfort. De energie besparing zal minimaal zijn.
Maar nu is elke ruimte gewoon op temperatuur zonder dat het in de woonkamer snikheet is.
Geen gezeur dat de badkamer weer eens koud is.

Wat mij betreft is de zone regeling van de EvoHome de meest 'slimme' thermostaat die je kunt krijgen.

Het is wel een heel werk om alles te configureren.
Nou de reden dat ik een EvoHome heb aangeschaft, is omdat wij beiden nog wel eens vanuit huis werken, en dat bij alle andere thermostaten, de woonkamer de temperatuur bepaalt (en vaalk of de ketel überhaupt aanslaaat of niet)
Dus omdat ik eigenlijk alleen mijn werkkamer van 5x2 wil warm stoken, moet ik sowieso de woonkamer van 12x5 óók warm stoken. En dát vind ik niet erg 'slim'....
Same here, wat dat betreft is Evohome slimmer dan Toon

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.