'Smartphonelekker' Evan Blass toont mogelijk nieuw ontwerp Nest-thermostaat

'Smartphonelekker' Evan Blass heeft op Twitter een afbeelding geplaatst van een nieuw ontwerp van de slimme Nest-thermostaat. Mogelijk gaat het om een goedkopere versie van het apparaat, waarover al eerder meldingen naar buiten kwamen.

Blass levert verder geen informatie bij het plaatje. Het nieuwe ontwerp ziet eruit alsof het bestaat uit plastic in plaats van overwegend metaal en glas, wat het huidige ontwerp heeft. Het gebruik van goedkoper materiaal zou rijmen met een bericht van insiders uit maart van dit jaar. Daarin stond dat het bedrijf zou werken aan een goedkopere versie van de slimme thermostaat, die 49 dollar minder zou kosten dan het bestaande model van 249 dollar. In de Benelux kost het apparaat 249 euro. In dat bericht stond ook al dat de metalen rand aan de buitenkant vervangen zou worden, wat aan de hand van dit plaatje lijkt te kloppen.

De nieuwe thermostaat van Nest is volgens het eerdere bericht in staat om de temperatuur per kamer te regelen. Dat is een functie die het huidige model niet heeft en het is onduidelijk of dit later aan de bestaande thermostaat toegevoegd zou worden. Het zou in ieder geval logisch zijn dat het duurdere model minstens alle functionaliteiten van het goedkopere model heeft.

Nest zou ook werken aan een slim alarmsysteem, maar daarvan hebben we nog niets concreets gezien. Wel is in de tussentijd ook een nieuwe beveiligingscamera genaamd de Nest Cam IQ op de markt gebracht door de Google-dochter.

De slimme thermostaat van Nest is in staat om binnen enkele weken te leren wat voor een dagindeling en voorkeuren de gebruiker heeft. Nadat een tijd lang de temperatuur met de hand is ingesteld, neemt het apparaat dit geleidelijk zelf over en tracht voor de eigenaar zo veel mogelijk geld te besparen door bij afwezigheid de temperatuur naar beneden bij te stellen.

Uitgelekte foto nieuw ontwerp Nest-thermostaat

Door Mark Hendrikman

Redacteur

20-08-2017 • 12:01

121

Reacties (121)

121
120
53
2
1
58
Wijzig sortering
Sinds wij er eentje hebben is ons gasverbruik juist omhoog gegaan ondanks de vervanging van een 15 jaar oude ketel.
Een slimme thermostaat kan het gedrag van een slimme bewuste bewoner ook nooit evenaren.

Een slimme thermostaat gaat namelijk uit van een gemeten waarde, en kan nooit jouw gevoelswaarde bepalen. Waar jij het voorheen niet nodig vond om te stoken, kan het best zijn dat de "slimme" thermostaat stookt om waarde X te halen.

Slimme thermostaten zijn voor luie mensen, maar als jij bewust stookt, kan je betere waarden halen met een handgestuurde kamerthermostaat.
Ik snap nog steeds niet wat er slim is aan een Nest... het is een enkele sturing voor gans je CV... dat noem ik dom.

Zelf heb ik een EvoHome systeem waarmee ik de temperatuur in iedere kamer afzonderlijk kan regelen... dat is pas een slim systeem. In de winter 's morgens verwarm ik zo enkel de badkamer en de keuken... met een Nest zou je gans je huis verwarmen (tenzij je manueel iedere kraan wil gaan open of dichtdraaien).

Nu is voor mij besparen bijzaak... de belangrijkste reden is gewoon comfort (en ja dat kost geld, net zoals een PC of op café gaan geld kost).
Ik heb ook het EVO systeem. Nuon liet in een grafiek een instant daling van het dagelijks gebruik vam stadswarmte zien van zo'n 22%. Blijkbaar kwam het er voor EVO niet goed van om het hele huis door te lopen om te kijken of de verwarming wel overal uit stond.

Omdat ik tijdens de nacht nu de temperatuur langzaam kan laten dalen, slaap ik ook beter. Interface is soms wel wat langzaam (goede Wi-Fi nodig).
het slimme aan nest is de marge voor nest. :o
Dat leek me ook heel handig, per kamer, maar toen bedacht ik dat ik, ook in de winter, de verwarming alleen aan heb in de woonkamer en badkamer (nieuwbouw met goede isolatie) . Op zolder doe ik de verwarming alleen handmatig aan als ik daar werk. Ik had een slimme thermostaat (van essent) maar sinds de nieuwe ketel heb ik een slimme klokthermostaat en afgezien van het beroerde instellen werk dat prima.

Als met al heeft een slimme thermostaat bij mij niets te winnen.
Klopt daar kwam ik ook achter. In mijn geval is zo'n "slimme" zinloos.

Ik ben ook naar de evohome aan het kijken, maar die is wel echt duur.
Het enige voordeel van evohome tov andere systemen is dat deze ook de ketel aanstuurt, maar extra accessoires zijn (te) duur of voor mij slechter (niet draadloos).

Maar evohome is inderdaad een echte slimme thermostaat.
Ik snap niet dat er op dit vlak zo weinig ontwikkeling / vooruitgang is.
Dat een slimme thermostaat voor luie mensen is, is natuurlijk onzin.
Je kunt met een slimme thermostaat namelijk ook prima bewust stoken.
Alleen is het slimme gedeelte van de Nest erg dom en bevat behoorlijk wat bugs in de aanwezigheid detectie, daarom verbruikt men vaak wat meer.
Daarnaast viel het Nest behoorlijk tegen om een goed werkende, modulerende sturing via OpenTherm, te maken.

En regelen op gevoelstemperatuur is erg leuk, maar met meerdere mensen in één ruimte heb je toch een probleem.
Een slimme thermostaat zal nooit en te nimmer het gedrag van een bewuste bewoner met een domme thermostaat kunnen evenaren.

Aanwezigheidsdetectie is leuk, maar het houdt geen rekening met jouw plannen. Als je van plan bent weg te gaan of op tijd naar bed gaat, dan kan je zelf besluiten niet te stoken, terwijl een slimme thermostaat bedenkt dat het wel zou moeten.

Een slimme thermostaat kan -mits goed afgesteld- energie besparen tegenover een gewone klokthermostaat. Maar t.o.v. het manueel gedrag een bewuste gebruiker zal hij altijd meer verbruiken.
Een slimme thermostaat zal nooit en te nimmer het gedrag van een bewuste bewoner met een domme thermostaat kunnen evenaren.
Dan moet je wel wat inleveren op comfort. Mijn slimme termostaat houd rekening met mijn calendar (calender intergratie is zelfs mogelijk). En wanneer ik ga sporten/slapen. Dit kan zelfs uitegbreid worden met aanwezigheidsdetectie/"slaapdetectie" etc en met een beetje logisch programmeren (if -then en learning, bepalen wat het optimale zou moeten worden.
Maar t.o.v. het manueel gedrag een bewuste gebruiker zal hij altijd meer verbruiken.
Hoeft dus niet, want hij kan juist ook eerder stoppen met verwarmen. (of je moet wel heeel bewust bezig zijn, maar ik maak me liever zorgen over andere dingen)
Als de slimme thermostaat alvast gaat stoken omdat hij weet dat jij over een uur thuis komt, terwijl je voorheen pas de thermostaat omhoog deed als je thuis kwam, dan kan het verbruik inderdaad toenemen.
Precies, slim is ook niet altijd per definitie zuiniger. Het is zuiniger als jij voorheen de ketel nonstop op 21 graden hebt staan, of althans de hele dag. Nu zou Nest dat proberen te meten en uitschakelen als iedereen weg is, bijv. op een werkdag.

Maar dat hij het huis voor je voorverwarmt is comfort, maar niet zuinig. Ik vind het hele bespaarargument ook een beetje onzin bij een doorsnee slimme thermostaat. Je krijgt er wifi voor terug en een stukje intelligentie. Geen instant geldteruggaaf, tenzij je zelf lui of niet nadenkend bent. :)
Je geeft het zelfs deels al aan, waar jij beslist niet te stoken kan de thermostaat dat wel besluiten en omgekeerd kan het ook waardoor jou comfort daalt als het te koud blijft.

In nieuwe huizen is dit steeds minder een issue omdat ze al zo zuinig zijn dat 5% besparing op bijna niet, heel heel heel weinig is en waarschijnlijk is de besparing minder dan de kosten van het ding.

Andersom in oud huis kun je beter investeren in isoleren, daar bespaar je weer veel meer mee. Als laatste stap kun je dan kijken naar een "slimme" thermostaat
Anoniem: 890159 @bbob20 augustus 2017 14:28
Je kunt beter jezelf trainen, dat zet pas echt zoden aan de dijk. De verwarming is voor mij het apparaat dat voorkomt dat de waterleiding en radiatoren kapot vriezen. Nou kan ik van nature goed tegen kou maar als je er even aan went als het kouder wordt bespaar je pas echt op je gasrekening. Nadeel is dan dat als je ergens anders komt je ploft van de hitte. Lui die het 24 graden stoken binnen. :(
Als die slimme thermostaat nou ook eens vraagt wat jij er van vind kan t best schelen, alleen heb ik van Nest tot nu toe nog geen goede verhalen gehoord. Heb ook gehoord dat Nest soms juist dingen doet de gebruiker niet wil.
Hoelang heb je er één? Wellicht je opmerking eens hier plaatsen, daar kunnen mensen je ongetwijfeld verder helpen: Het algemene Nest Topic
Ik gok dat het een verkeerde setting is, of de inleerperiode niet helemaal lekker is gegaan.
OT: Ik vind deze variant er lang niet zo luxe uitzien als de huidige beschikbare Nest. Daar houd ik het dus ook nog even lekker bij. De integratie is wel super, met de rookmelders en cams.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 27 juli 2024 08:58]

Anoniem: 474132 @Kecin20 augustus 2017 12:48
Heb hier een nieuwbouwwoning met vloerverwarming, thermostaat is een simpele modulerende honeywell thermostaat. Deze staat altijd op dezelfde temperatuur ingesteld (geen nachtverlaging). Een product als een slimme thermostaat is voor een moderne goed geïsoleerde woning overbodig en zelfs contraproductief. Soms is een Nest dus alleen maar nadelig, dit is zeker niet uitzonderlijk.
In huizen met vloerverwarming werkt het niet. Die heb je het liefst altijd aan omdat de doorlooptijd voor het opwarmen dusdanig lang is dat het alleen maar meer energie kost als je hem savonds uitzet en in de ochtend weer aan.
Correct, volgens mij krijgt zo'n beetje elke nieuwbouw woning een vloerverwarming + zeer goede isolatie. Wel frappant dat de hippe moderne thermostaat Nest van Google het meest op zn plek is in woningen met verouderde verwarmingstechnologie.
Zo gek vind ik dat niet. Daar valt immers de meeste winst te behalen. Ook ik woon in een relatief oude woning maar het is allemaal heel logisch, de modernere systemen met warmtepompen, vloerverwarming en isolatie waar de spaceshuttle jaloers op is zijn juist gebaat bij continuiteit in de temperatuur waar je in minder goed geisoleerde woningen juist winst kan halen met een zo kort mogelijke brandtijd van je ketel juist vlak voordat je thuis komt en uit als je net weg bent aangezien de warmte snel vervliegt. Je zit dan veelal met "ouderwetse" verwarmingselementen die relatief snel opwarmen en afkoelen. Je zal in een moderne woning alsnog goedkoper uit zijn maarja, dan is het effect van een slimme thermostaat dus ook een stuk minder of juist averechts.
Een "slimme" thermostaat is het laatste onderdeel van je verwarmingsinstallatie. Helaas gebruiken veel mensen het als eerste en denken veel te besparen.

Ben hier in huis begonnen met grundfoss alpha 3 pomp. Hiermee kun je met app je hele systeem waterzijdig inregelen. Dat betekend dat iedere radiator genoeg water krijgt om optimaal warmte af te geven, niet te veel niet te weinig. Hiermee kun je al veel energie besparen, sterker nog het is de basis van iedere optimalisatie.

Wil je meer besparen kun je een slechter geïsoleerd huis, eerst gewoon beter gaan isoleren. Enkel/Dubbelglas.

Pas als laatste kun je kijken naar oplossing als nest, waarbij ik me blijf afvragen of het echt heel veel kan besparen. Daarnaast blijf je verbonden met externe server en ik ben tegen dit soort oplossingen waarbij je verbinding met de cloud moet maken.
Anoniem: 310408 @bbob20 augustus 2017 18:31
Ben hier in huis begonnen met grundfoss alpha 3 pomp. Hiermee kun je met app je hele systeem waterzijdig inregelen. Dat betekend dat iedere radiator genoeg water krijgt om optimaal warmte af te geven, niet te veel niet te weinig. Hiermee kun je al veel energie besparen, sterker nog het is de basis van iedere optimalisatie.
Dus elke radiator krijgt precies de hoeveelheid die optimaal is? Of alle radiatoren samen?

Ik moet altijd een beetje lachen om dit soort dingen. Een radiator heeft inderdaad een optimale doorstroming. Als je er te veel doorheen jaagt gaat de warmte de uitvoer leiding in. En in vele berekeningen gaat die warmte verloren. Maar bij mij gaan die leidingen niet naar buiten maar lopen door het huis terug naar de ketel (die dan minder hoeft te stoken). Omdat de retourleidingen door een badkamermuur lopen blijft die prachtig warm van deze 'verloren' warmte.

Mensen rekenen veel te veel. Alles naar LED en dan verbaasd zijn dat je in de winter meer gas verbruikt. Een zuinige wasdroger en dan merken dat je het verschil bijstookt in gas. In de winter is een ouderwetse gloeilamp vrijwel net zo 'zuinig' als een lED lamp. Je huis is een gesloten systeem in dat aspect. Rond 2003 heb ik een van onze kantoren laten voorzien van zuinige monitoren (van CRT naar LCD) en de meest energiezuinige verlichting. De stroomrekening ging enorm omlaag, de verwarmingskosten gingen enorm omhoog. Acht maanden per jaar was de hoeveelheid energie die het pand in ging geheel gelijk, alleen in de vier warmste maanden was er een verschil.

De stroom die je in je huis stopt vergaat naar warmte. Je verliest wat door geluid en licht uitstraling maar dat is vrijwel altijd te verwaarlozen. Het gas dat je verstookt maakt warmte en zolang er maar niet teveel verloren gaat door hete uitlaatgassen of onverbrande brandstof in de schootsteen maakt het heel weinig uit of je een grote radiator hebt of allemaal kleine precies uitgekiende.

Wat wij zuinig noemen is vrijwel altijd luxe, het optimaliseren van de temperatuur op een bepaalde plek of een bepaalde tijd. Als je dat correct doet kan je met minder 'energieinvoer' in je huis toe. En dat is precies wat Nest probeert te doen! Voor mensen die de tijd nemen om hem te leren wat je wil en die voorheen weinig handmatig moduleerden, levert dat absoluut voordeel op. Alweer voorbeeld van hetzelfde kantoor, sinds daar 8 NESTs hangen verbruiken we 15% minder gas terwijl det comfort duidelijk beter is. Ik vind ze behoorlijk slim want ze hebben zelfs door dat er rond de lunch veel meer deuren opengaan en er daardoor iets meer warmtetoevoer nodig is.

Maar hou altijd natuurkunde in de gaten. Als je een afgesloten ruimte warmer moet maken dan de omgeving en tegelijkertijd moet verlichtingen, maakt het niets uit of je dat met LED of ouderwetse gloeilampen doet. De energie die je toevoegt kan niet verloren gaan. Elke electron die je erin doet word warmte. Een gloeilamp is 100% efficient als je hem niet alleen als lichtbron ziet maar ook al;s verwarming. Dus je LEDs leveren alleen in de zomer een besparing op. Je slimme pomp kan wat minder elektriciteit verbruiken maar de warmte die het systeem in gaat KAN niet verloren gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 27 juli 2024 08:58]

Leuk verhaal, lees eerst eens wat info over alfa3 pomp en over het thema waterzijdig inregelen. De retourtemperatuur van je water is van invloed of de efficiency van je ketel.

Bij het inregelen geen je aan aantal parameters in. Grote radiator, ruimte, warmtevraag en met het voetventiel regel je hoeveel water er uiteindelijk kan doorstromen, niet te veel en niet te weinig dus. Een te grote radiator kun je zo knijpen.

Bij op onze wc 2m2 radiator van 40x80 cm, veel te veel en met het inregelen mooi kunnen knijpen. Idem met andere ruimtes, radiator geven mooi warmte af.

Je verhaaltje lekker warm retourwater, ook daar eerst lezen en je zal merken dat HR ketel optimaal, dus met meeste rendement werkt als de retourwater temperatuur niet boven de 55 graden is. dus dat lekker warm stoken van jou leidingen en het idee minder stoken omdat je retour al warm is, fabeltje.

De verhaaltje van gloeilamp in de winter net zo zuinig omdat deze energie geeft. Stoken op stroom is stukken duurder dan gas en dus niet echt rendabel. Dus je hele verhaal ja warmte van je lamp gaat niet verloren maar het is dure warmte.

Rekensom voor jou. 1m3 gas geeft ca 11kw energie dus lees warmte en kost
11 kw aan stroom kost
De uitkomst zal niemand verbazen, stoken op stroom is veel duurder en dus totaal niet rendabel.
Alleen jammer dat gas per joule een beetje goedkoper is dan stroom, en de luxe dus ook wat beter is voor de portemonnee
Alleen jammer dat gas per joule een beetje goedkoper is dan stroom, en de luxe dus ook wat beter is voor de portemonnee
korte termijn gedachte. Gas is straks onbetaalbaar.
Misschien is een bitcoinminer machine als verwarming beter ;-) fanless off course en alleen in de ruimtes die nodig zijn.
Dat verhaal van die verlichting (gloeilamp, eerder) gaat natuurlijk niet op in de lente/zomer/herfst
Bitcoin minen is misschien wel de beste verwarming, brengt geld op en is super efficient
Anoniem: 474132 @1nsane20 augustus 2017 13:25
Naja, als je met nieuwbouw bezig bent tegenwoordig denk je dat er ook mooi spul in moet met 'domotica', voor de thermostaat dringt zich dan een moderne thermostaat als de Google Nest zich op. Maar als je er een beetje over nadenkt kom je er achter dat het onzin is deze Google Nest aan te schaffen.

Wel heb ik mijn Intergas HREco36 ketel kunnen ontsluiten mbv het Intergas Incomfort systeem. Een bridge van Ethernet naar RF om de ketel te kunnen benaderen, waarmee dan remote via een iPhone app overal de thermostaat ingesteld kan worden. Werkt heel aardig, praktisch nut is echter niet zo groot. Op die manier kon ik mijn moderniseringsdriften toch nog een beetje kwijt mbt het verwarmingssysteem. Maar eigenlijk ook een beetje een miskoop.
Ik heb een nieuwbouwwoning (België, 2016, K26, E15 woning) en dus vrij energiezuinig volgens normen die na 2021 van kracht worden want dan is E30 verplicht.

Ik heb vloerverwarming beneden en in de badkamer en radiatoren op de slaapkamers maar die staan uit en GEEN thermostaat, wel een buitenvoeler en mijn stookgedrag wordt dus bepaald door de buitentemp.

Ik verwarm beneden op 21,5 graden en badkamer op 23 graden, dag en nacht. Hal en kamers zijn 20,5 graden en zolder 20 graden (stockageruimte en technische ruimte voor ventilatie toestel).

Ik heb in het eerste jaar voor 300€ gas verbruikt om te stoken en warm water (vrij groot bad). Huis is met 150m2 (excl zolder) wel vrij bescheiden qua oppervlakte.
Soms is het goedkoper om je huis op temperatuur te houden, dan om het elke keer te laten afkoelen en dan volle bak te gaan stoken...
Ik leef in een jaren 50 woning en de muren zijn recentelijk volgestopt met isolatiemateriaal en heb zonnepanelen en dubbelglas gekregen. Mijn woon oppervlakte is ongeveer 70 vierkante meter en leef in een duo woning op 2e etage met een zolder boven me en buren naast me.

Ik leef alleen en als ik het koud heb kleed ik me warmer. Houdt de deuren van alle kamers dicht en gebruik de warmte van mijn pc of tv. Ik zit qua gas water licht verbruik op 48 euro per maand (inclusief leveringskosten) en haat koken/ gasfornuis gaat zelden aan. Heb in de winter bijna nooit kachel aan en ben het gewend om met 15 tot 17 graden in winter periode te leven. Soms paar keer in de week even uurtje opstoken en de rest van de dag is het warm. Uit beleefdheid zet ik voor visite van te voren wel de kachel aan. Ik begrijp dat niet iedereen dit aangenaam vind. Ik maak nog gebruik van een thermostaat die ik kan bedienen dus niet automatisch. Heb deze thermostaat ook op energiezuinige modus ingesteld. Het duurt langer eer warm water uit de kraan komt maar vertaald zich uiteindelijk terug naar €. Ook heb ik warm water temperatuur niet absurd hoog ingesteld. CV is 3 jaar oud

Ik zie soms visite bij mij en als ze water pakken dan laten altijd de mengkraan op warm staan of de kraan laten ze onnodig lang lopen om koud water te krijgen (zet dan een fles met gevuld water in koelkast of laat de mengkraan altijd op koud staan, probleem opgelost). Ten eerste kan het gevaarlijk zijn als men de mengkraan op warm zet en ten 2e de cv springt automatisch onnodig aan.

Toen ik mijn woning betrad 6 jaar geleden heb ik alle halogeen lampen weggedaan en LED lampen gekocht, zelfs in afzuigkap. Tevens heb ik energie vretende apparatuur vervangen voor zuinigere varianten. Alles vertaald zich nu naar lagere maandlasten. Ik heb ook standby killers gekocht en haal na het opladen van batterijen/gsm stekker uit stopcontact.

Er valt zoveel geld in huis te besparen met kleine simpele dingen vooruit te denken qua dagelijkse handelingen. Maar ja misschien ben ik gewoon in jullie ogen nog zuiniger dan een Zeeuw. Ik woon er wel, maar ben import Zeeuw.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 27 juli 2024 08:58]

Ik zit onder de €48 per maand voor mijn energie, en dat is nog van toen mijn lichten voornamelijk halogeen was, die zijn ondertussen vervangen door LED.

Het is dan wel een appartement uit 2000, met aan alle kanten mensen om me heen (nou ja, winkel aan onderkant). Tegelijk staat bij mij gewoon de thermostaat op 20 graden, en als ik het een keer koud heb zet ik hem lekker op 21 graden.
Mijn PC staat vaak aan, en ik heb ook een NAS 24/7 aan staan.

Oftewel makkelijkste methode: Een redelijk modern appartement nemen :P. Voor mezelf zie ik het echt niet als optie om het op 15 graden te zetten. En een Nest of soortgelijke zie ik ook niet als besparend tov gewoon een standaard klokthermostaat, zolang je maar een beetje constant ritme hebt.
Ik heb ook standby killers gekocht en haal na het opladen van batterijen/gsm stekker uit stopcontact.
Die zijn eigenlijk allemaal hype. GSM opladers verbruiken zonder GSM eraan zo weinig dat het niet de moeite waard is om ze uit het stopcontact te trekken. Je TV bijvoorbeeld verbruikt ook echt weinig in standby, als hij de laatste 10 jaar ofzo gemaakt is. Sterker nog, ik heb wifi standby killers gezien die meer verbruikten als de TV, en nog steeds claimde dat ze zo stroom bespaarde.

Er zijn wel een paar apparaten die flink standby verbruiken, TV decoders van providers staan er bijvoorbeeld bekend om.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 27 juli 2024 08:58]

Let wel op dat bij die lage temperatuur ook de woning vaak vochtiger is en dat schimmel ed meer kans hebben zich te ontwikkelen.
Netjes dat je rekening houdt met bezoek maar ondanks dat ik geen koukleum ben is 15 toch wel wat laag. 17-18 is nog wel te doen voor mij (maar niet voor de rest van Mn gezin 😄
Ik denk niet dat het veel mensen een optie is om de thermostaat op 15 graden te zetten... Tenzij je graag met een jas aan in huis zit. Het isoleren van muren en dubbelglas scheelt enorm, als het eenmaal warm is blijft de warmte ook veel beter hangen.
Een hemd+t-shirt+ trui over elkaar is al een goed begin. Men rent vaak veel te snel naar de kachel. Begrijpelijk is makkelijk en ze zijn er aan gewend. Maar je kan jezelf ook aanleren ( als ik voor mezelf mag spreken) dat je i.p.v. 22 graden in huis naar 20 gaat. Of zelfs naar 18.

Tevens meer mensen in 1 leefruimte geeft ook warmte.
Dat, ik heb hem standaard op 20 graden staan, dat scheelt al een bak in je rekening! Heel simpel maar zelfs de woonkamer stofzuigen (vind vriendinlief leuk als ik dat doe) zorgt al voor een flinke temperatuursverhoging dus doe ik dat lekker 's avonds als het buiten kouder is. Het zijn de kleine dingen die het doen.
Natuurlijk kun je besparen en natuurlijk kun je daarmee geld verdienen. comfort is echter ook iets wat niet in geld is uit te drukken. Comfort is een persoonlijke begrip en als jij je comfortabel voelt me dikke trui en 15-18 graden in huis is dat jou keuze.

Je kan ook kiezen 1 keer per maand niet uit eten te gaan en het geld dat je daarmee bespaard gebruiken je huis warmer te houden, ook een keuze.

Dan heb je oudere mensen die het graag warmer hebben, heeft ook weer met leeftijd te maken en het gewoon sneller koud hebben als je ouder bent.

Jij gaat vanuit jou keuze uit en dat is jou keuze. Je kan echter niet voor anderen spreken en zeggen dat t-t-shirt-trui goed begin is.
Rent men te snel naar de kachel of sla je zelf een beetje door? (no offence) Heb je jezelf dat wel eens afgevraagd?
Ik bedoel: "Heb in de winter bijna nooit kachel aan en ben het gewend om met 15 tot 17 graden in winter periode te leven." Je schaart jezelf in een select gezelschap zeg maar ;)
Als hier de ketel aan staat op 20 graden verstook ik grofweg 8 euro per dag. Een dag dat de ketel niet aan gaat anders als voor de warmwatervoorziening is het net geen euro. Ik verstook gemiddeld 40 euro per maand. Nu moet ik zeggen dat wij eerder een trui aan trekken als de kachel omhoog draaien. Onder de 15 graden gaat die aan.
Ik doe hetzelfde, maar ik ga niet in 15 graden zitten :P
Ik ben inderdaad voor besparen en isoleren (nieuwbouw woning, geen afzuigkap naar buiten maar interne filter circulatie, hr++ glas, zonnepanelen, nieuwe cv) maar ik ga absoluut niet koud zitten lijden in mijn eigen huis of met een jas aanzitten. Mijn vloerverwarming staat op 20 graden en gaat noch omhoog of omlaag. Set it and forget it. Uit eindelijk zit ik op 120 euro per maand waar ik gemiddeld 40 euro per maand terug verdien met mijn panelen.
Anoniem: 474132 @keitje20 augustus 2017 13:14
Hou er bij recirculatie wel rekening mee dat je jaarlijks kosten hebt om de filters te vervangen (30 euro ofzo). Of je vervangt ze niet maar dan wordt de luchtkwaliteit in de woning toxisch. Ik heb speciaal om deze reden de optie externe afvoer laten aanbrengen bij mijn nieuwbouw.
Ik heb een contract afgesloten voor de cv ketel + afzuig installatie in huis dat die elk jaar bekeken worden incl schoonmaak/filter. Maar je hebt gelijk, dat is wel een 40 euro per jaar ongeveer extra.
Bedenk je wel dat wanneer je onder dauwpunt komt (volgens mij zo'n 12/13°C), je veel vocht in huis krijgt wat schimmelgroei bevordert en dus serieuze gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Anoniem: 890159 @Miglow21 augustus 2017 11:59
Ik woon gelukkig niet in een "modern" huis dat zo goed geisoleerd is dat er helemaal geen frisse lucht meer in kan komen.
Jij bent echt een badass.
Met andere woorden, je bent vrek.
Dat zal best. Ik gaf het ook aan dat ik heel zuinig ben. Maar als ik een laptop, tv of meubels koop dan mag dit meer kosten.

Ik heb een minimaal inkomen en het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Mensen die bij mij voor het eerst binnen komen zijn vaak verrast om te zien wat ik er van heb gemaakt. Het correspondeerd niet met mijn inkomen wat er zou moeten staan. Zelfs politie noemde mijn inboedel op tijdens buurtonderzoek. Ik voelde me bijna crimineel in mijn eigen huis. Terwijl ik niet op vakantie ga ( ga af en toe een dagje weg). Ik heb geen auto en geen kinderen. Dan investeer ik liever in een dure tv of pc waar ik minimaal 3 jaar plezier van heb dan na 3 weken vakantie en 2000 euro armer. Tevens verveel ik me vaak op vakanties en wil na 2 dagen weer terug.

Ik heb er wel voor mezelf een sport van gemaakt om zuinig te leven. Maar ik ben niet gierig om iemand uit eten te nemen. Of iemand iets te geven.
Dan ben je volgens definitie volgens mij weer niet een vrek. Dat is namelijk gierigheid in de volle breedte.
Je maakt Slechts keuzes om met minimale middelen toch een prettig leven te hebben.
Belangrijk punt wat jij al aan geeft, je hebt iemand die onder je woont dus heb je op die manier vloerverwarming en dat scheelt behoorlijk.
Beste plaats om energie zuinig te wonen is in een flat met 8 woningen om je heen zodat jij de middelste bent van 9.
Vloer, muur en plafon worden dan voor jou warm gehouden door anderen.
Doe daar de electra besparingen bij die jij gebruikt en je zit dan vrij snel aan een minimaal verbruik met een redelijk leef comfort.
Wow 48 euro P/M, Ok Ok met die instelling en alleen kom je er wel aan denk.

Ik zit in een 1955 woning wel met goede dubbelebeglazing en inmiddels een ketel van 10 jaar oud. En wij zijn met 4en en koken nog op gas en ik vond dat ik het al netjes deed met 128€ per maand

Geen zonnepanelen en wel een 24/7 verbruik van minimaal 150w/h (aquarium, internet infra plus NAS) overigens houden wij de temp op ongeveer 20,5

Wel overal Hue (behalve zolder)

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 27 juli 2024 08:58]

Ik had ook een tropisch aquarium. Toen deze de deur uitging, ging mijn elektra rekening behoorlijk omlaag. Het water moest altijd op temperatuur gehouden worden. Filter stond altijd aan en verlichting stond op tijd schakelaar merendeels van de dag te branden.
Tsja, je moet wat he :P
Ik heb een Biorbje van 30 liter

Bij mij zit er:
1 adapter aan die aanstuurt

- de led verlichting
- de verwarming
- zuurstof pomp

Filter is gestuurd door de zuurstof pomp dus geen extra los filter nodig.

Totale verbruik over de hele dag erbij was 30W/h dus op jaarbasis ongeveer 265KW omgerekend een 55 euro dat weer door 12 is wel 4,60 per maand aan stroom :P nou dat heb ik dan wel over voor mijn 2 jongens die een aquarium te gek gaaf vinden.

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 27 juli 2024 08:58]

Totale verbruik over de hele dag erbij was 30W/h dus op jaarbasis ongeveer 265KW omgerekend een 55 euro dat weer door 12 is wel 4,60 per dag aan stroom :P nou dat heb ik dan wel over voor mijn 2 jongens die een aquarium te gek gaaf vinden.
4,60 per maand dus. Scheelt nogal met per dag :)
Sorry het was zondag ;)
Ik zie soms visite bij mij en als ze water pakken dan laten altijd de mengkraan op warm staan of de kraan laten ze onnodig lang lopen om koud water te krijgen (zet dan een fles met gevuld water in koelkast of laat de mengkraan altijd op koud staan, probleem opgelost).
Die snap ik niet helemaal, wat maakt het uit hoe je de kraan laat staan ? Als je hem opnieuw gebruikt doe je hem dan toch eerst opzij voordat je hem open doet.

Ik ben ook zo iemand die hem even laat lopen om kouder water te hebben, het eerst sater gebruik ik dan wel om bijv. om te spoelen. Ik denk dat het afkoelen en minimaal 2x open en dichtdoen van de koelkast niet energie zuiniger is om koud water te hebben.
Plus af en toe doorspoelen kan ook nog wel eens helpen tegen legionella
15 graden ik word er al onwel van als ik er aan denk.
De nieuwe Nest kan dat ook. De oude Nest had geen ondersteuning voor OpenTherm en zette dus altijd de kachel helemaal open, maar de nieuwe generatie kan dit in stapjes via OpenTherm (er van uitgaande dat je ketel dit ook kan)
Nou dat zeiden de experts die mijn nieuwe nefit ketel installeerden ook ja, nee ik moest em gewoon op dezelfde temperatuur laten staan. Jaar later, nog nooit zo'n hoge gasrekening gehad, en ik kwam juist van de situatie van originele geiser uit 70 en een ketel uit begin 80. Zelfs nu ik het weer gelijk gezet heb aan voorheen heb ik nog steeds een vergelijkbaar gebruik als in de tijd van mn oude muk, dus ik heb nog weinig vertrouwen in die zogenaamde zeer zuinige combiketels, zelfs al een onderdeel moeten vervangen, terwijl daarvoor in de 12 jaar dat ik het huis heb nog nooit iets aan die oude troep had moeten laten vervangen.
Het is eigenlijk altijd goedkoper om het huis af te laten koelen dan het op temperatuur te houden. Des te kouder een huis is, des te minder energie gaat verloren in de vorm van warmte.
Niet als je ketel vol gaat blazen, want die haalt dan een lager rendement. Zelfde geldt voor ventileren. Ja, je verliest warmte, maar uiteindelijk is het goedkoper, omdat je luchtvochtigheid daalt en daardoor minder energie nodig hebt om de lucht te verwarmen.
Dat is een instelling van je ketel. Inderdaad met modulerende thermostaat is dat ook nog een variabele die je erbij hebt, maar alle mensen die de hele nacht doorstoken omdat het anders zoveel energie kost om 's ochtends hun huis weer warm te krijgen houden zichzelf voor de gek. Alleen als je vloerverwarming hebt kan je ervoor kiezen om het gewoon warm te houden, niet omdat het zuiniger is, maar omdat het simpelweg weinig uitmaakt met de tijdsconstante van vloerverwarming.
Mee eens, als je geen vloerverwarming hebt, moet je de thermostaat gewoon terugdraaien.
Of je bent meer gaan koken en/of douchen.
Of het was iets kouder dan het jaar ervoor.
Omhoog? Dan zou ik het schema eens nakijken.

Ik heb dat ding nu ruim twee jaar hangen en vind het juist erg fijn. Ik hoef er nooit naar om te kijken, alles staat automatisch.
Hm, dat heb ik nog niet van anderen gehoord. Dat zou voor mij een reden zijn om 'm niet te kopen namelijk. Heb je 'm zelf (deels) ingesteld of heb je alles laten berekenen door de nest?
het zou ook aan je ketel kunnen liggen
Nu heb je twee dingen vervangen. Dan is het moeilijk om te zien wat de oorzaak is. Waarom denk je dat de oorzaak de Nest is?
Ik denk dat wij handmatiger veel zuiger stookten dan nu. De ketel stond vaker gewoon uit. Nu laten we het de Nest doen. Het is misschien nu meer comfortabel in huis maar we verbruiken aanzienlijk meer.
Tja, dat is de prijs voor comfortabel wonen.
Maar het wordt verkocht alsof het je geld gaat besparen...
LOL, ja dat klopt, maar als jij altijd de ketel uit had staan, en nu ineens aan gaat zetten dan is dat toch logisch. Je zegt zelf dat het nu comfortabeler is dan voorheen. Meer besparen dan de ketel uit laten staan kun je eigenlijk niet hoor. Zelf heb ik het sowieso niet zo op die zogenaamde slimme thermostaten.
Dat zei ik niet, maar snap je punt helemaal. Mijn ketel draait zo'n 8 maanden vd 12 tapwater en 4 maanden mag ie ook verwarmen. Ik woon dan wel in een huis uit 2013 en 650m³ gas voor een seniorenwoning van 100m² en 250m³ inhoud lijkt me dan ook niet veel.
650m3, haha, ik wou dat ik daar uberhaup in de buurt kwam, nog niet eens een bietje. dus ik zou me dan niet zo druk maken over die paar eurootjes op jaar basis meer als je sowieso al zo'n laag verbruik hebt.
Doe ik ook niet. Ga ook echt geen geld uitgeven aan een "slimme" thermostaat, heb nu een digitaal bolletje van Honeywell en dat werkt prima. Maar het stoort me wel dat er bijvoorbeeld in reclames van Essent nadruk gelegd wordt op besparen. Niks niet, die dingen verhogen je comfort en je kunt inzien hoe het komt dat je meer moet betalen, that's it in mijn opzicht.
Het is heel goed mogelijk dat dit aan twee dingen is te wijten:
- Een te lage onder-temperatuur. Je hebt dan meer gas nodig om de ruimte weer op temperatuur te brengen. Waardoor je dus (veel) meer gas verbruikt.
- Je Nest stelt nu standaard automatisch de temperatuur in op bijvoorbeeld 20 graden. Terwijl je voordat je de Nest gebruikte de kachel wel eens uit liet staan.

Het kan dus dat de Nest iets 'verkeerds' heeft aangeleerd en/of dat de Nest dus eigenlijk niet zo zinvol was als aankoop. Ik ken je situatie natuurlijk niet, dus het is puur hypothetisch.
Dat is denk ik voor het gros van de Nederlanders zo. We zijn gewend om een thermostaat aan en uit te draaien. Een (modulerende) 2x per etmaal aan en uitzetten in een gemiddeld rijtjeshuis is veel en veel zuiniger dan een aan/uit 'smart'-thermosstaat die je huis veel warmer houdt dan je gewend was. Maar ja, marketing.
Zeker een modulerende/PID geregelde ketel die nu volgas aan/uit geschakeld word?
We hebben de nest aan een Remeha Tzerra hangen.

Daarvoor hadden we een HR ketel van Nefit met een ouderwets draai klokje.
Ik heb gewoon een klokthermostaat met een programma erin. Ik zie eigenlijk niet in hoe een Nest dat zuiniger zou doen, behalve als je een erg onregelmatig ritme hebt, dan zie ik wel voordelen van een Nest.
Inderdaad ook geen abonnement voor nodig. Ga je weg, zet je hem tijdelijk lager. Dagje vrij zet je hem op morgen zondag.
Je hebt de ketel en de thermostaat vervangen en dan geef je de thermostaat de schuld? Hoger dan wat, de afgelopen 15 jaar, het jaar daarvoor? Nieuwe ketel wellicht een hogere CW waarde, meer gaan douchen? Warmhoudt functie op de ketel, is de ketel uberhaupt afgeregeld ingesteld op de installatie? Veel instalateurs zelfs van gerenomeerde bedrijven hebben namelijk geen idee en laten de fabriekswaardes staan.

Op zijn zachts gezegd dus kort door de bocht om de Nest de schuld te geven. Overigens als je eerst een modulerende thermostaat had en nu toevallig een Nest V2 hebt ipv. een V3 dan zal de kans groot zijn dat inderdaad je verbruik omhoog gaat.
Anoniem: 855731 @KaiTak20 augustus 2017 16:24
Dan is het ook warmer geworden in huis neem ik aan. Dan zet je m toch gewoon iets lager totdat het ding dat als nieuw patroon gaat gebruiken?
De eerste versie van Nest kon niet omgaan met modulerende ketels. Dat heeft bij mij nog geleid tot een hilarisch gesprek met de Nuon-dame die me probeerde te overtuigen dat ik het overstappen naar Budgetenergie moest annuleren. Ik gaf aan dat ik een modulerende ketel had en de Nest dat niet aan kon. Ze wist niet waar ik het over had en kapte het gesprek maar snel af met de mededeling dat ze mijn opmerking zou doorgeven aan hun "techneuten".

De latere versie van Nest kon wel moduleren middels het Opentherm-protocol. Wellicht dat daar meer rendement uit te halen valt, maar ik heb mijn simpele klokthermostaat gewoon zo ingesteld dat hij op onze regelmatige woon-werktijden aan/uit gaat op het moment dat wij het nodig vinden. Doordeweeks wordt er overdag tot ~16 uur niet gestookt, om 17 uur wil ik het 20 graden hebben en een uur of 2 later, als we op de bank gaan zitten tv kijken gaat hij naar 20,5. Ik vraag me af wat een "slimme thermostaat" beter zou kunnen doen.

Nu zullen er hier milieu-hippies zijn die vinden dat dat veel te warm is ("trek een dikke trui aan" --> heeft ze al aan), maar als mijn vriendin het koud heeft laat ik haar voor die paar euro/maand niet in de kou zitten :) Warmte is ook een vorm van comfort.
Wat had je eerst dan als ik vragen mag, wij hebben het automatische er ook afgehaald en gewoon weer op basis van tijd. Mijn ketel heeft wel opentherm maar doordat het huis opgedeeld is in 2 zones met 2 kleppen in de leidingen kan ik deze niet aansturen via opentherm. Zelf heb ik dan ook 2 thermostaten in huis waarvan 1 een nest is. Ik ben benieuwd hoe de Nest het gaat doen als het kouder wordt. Op dit moment heeft hij de ketel nog niet vaak hoeven aansturen (nieuwe woning + nest)
Anoniem: 477666 @KaiTak20 augustus 2017 22:09
Ik moet je dit zeggen slimme thermostaat is niet echt zuinig.
Het ligt aan de gebruiker ik had het aan een installateur gevraagd.
En die gaf mij ook een aantal voorbeelden zoals als mijn verwarming aanzet op afstand terwijl onderweg ben naar huis je verbrand gas terwijl je zelf niet thuis bent.

Als je echt geld wil besparen zet je verwarming wat lager en sluit de warming in kamers die je niet gebruikt.
En doe de deur achtje dicht en in de avond kun je gordijnen dicht doen en wat kaarsjes branden.
enz :P
Dan doe je iets verkeerd. Sinds ik mijn Nest gebruik is mijn gasverbruik met iets van 15-17% gedaald (en ja, ik durf te stoken, heb in de winter mijn huis op 23 graden en gebruik warm water als ik dat wil)
Ik doe helemaal niks verkeerd.

Probleem is dat de mensen niet alles lezen op dit forum....Eerder had ik zelf al een verklaring gegeven

Ik denk dat wij handmatiger veel zuiger stookten dan nu. De ketel stond vaker gewoon uit. Nu laten we het de Nest doen. Het is misschien nu meer comfortabel in huis maar we verbruiken aanzienlijk meer.
Nieuwe ketels zijn afhankelijker geworden van de installatie die er achter zit, dit komt mede door de energiezuinige (meestal) toerengeregelde pomp. Als de installatie niet wordt ingeregeld (wat inhoud dat iedere radiator het juiste vermogen krijgt) zal het gas verbruik kunnen toenemen. (...lang verhaal)
Hier zal een "Slimme" thermostaat niks aan veranderen. Hieronder een video die dit wat duidelijker maakt.
https://www.youtube.com/watch?v=02ZUu6LIFYI
Slimme thermostaat is het niet, als ik mijn huis verwarm dan staat er altijd +2 uur nodig om het huis te verwarmen, terwijl het binnen 40 minuten al klaar is.. Slim: nee

Als ik even boodschappen moet halen dan schakelt hij al uit vanwege de geo locatie.. Niet nodig want ik ben in een half uurtje al weer thuis.. maar ga ik op visite bij vrienden dan zou hij best uit mogen schakelen.. terwijl de afstand even ver is dan de supermarkt.. Slim: nee

goed dat weet google niet.. maar ik zou dan een optie willen ontvangen op de smartphone wat te doen met de verwarming..
Gewoon de controle terugpakken door de Nest het huis uit te doen en een simpele thermostaat passend bij je ketel te nemen (modulerend of aan/uit). Het doet even pijn de miskoop te erkennen maar uiteindelijk verlies je door de Nest te handhaven allen maar meer geld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 27 juli 2024 08:58]

Waarom? Die Nest is leuk voor een gadgetfreak en het levert de economie een voordeeltje op wanneer mensen veel geld uitgeven aan overbodige zaken.
Nee, ook op macro niveau is investeren in 'overbodige zaken' zoals jij het noemt niet gunstig voor de economie, omdat de schaarse grondstoffen en diensten zo niet effectief ingezet worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 27 juli 2024 08:58]

waarom? ik koop een thermostaat die voor mij slim is... dat is deze niet.. Heb contact proberen te zoeken, maar ik heb te doen met wat ze te bieden hebben en dat is wat het is. Jammer dus
Je wil een notificatie op je telefoon ontvangen zodat je kan kiezen wat te doen. Dus feitelijk is je telefoon daarmee een handmatige thermostaat geworden. Pardon: een hele dure handmatige thermostaat 😏
Anoniem: 686983 @Odie20 augustus 2017 17:01
Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan?
Je moet dit zien als een soort hobby, het is voor sommigen een leuk tijdverdrijf. Het voegt niets toe behalve wat plezierige momentjes. De ander doet dit d.m.v. een kruiswoordpuzzel bijvoorbeeld.
slimme thermostaat? :+
€249? 8)7
Degene in dit verhaal die slim is, is Google.
Voor je de "eventuele" besparing terug hebt verdient ben je wel een X jaren verder.
"De nieuwe thermostaat van Nest is volgens het eerdere bericht in staat om de temperatuur per kamer te regelen"
Dit betekent dat er NOG meer modules moeten bijkomen (PIR + module om je radiator te knijpen) $$$!
Gewoon 2 uurtjes eerder je thermostaat naar beneden draaien voor je naar bed gaat.
En je verwarming eerder aan zetten vanaf een buitenlocatie is ook een beetje overkill, tegenwoordig is het niet meer zo koud in de winter dat je na een dag binnen komt, dat de ijsbloemen op je ramen zitten.
En als je dat zo graag wilt kan je voor een veel goedkopere module met app bij de Chinese winkels vinden.
Anoniem: 855731 @mongkut20 augustus 2017 16:26
Net zo slim als Intel/AMD/Nvidia/etc/etc die ieder jaar veel tweakers weer over kunnen halen om veel geld te besteden aan nieuwe hardware die marginaal betere performance biedt :-)
Indien je omschakeld naar multiezonale verwarming waarbij je vroeger alle zones in je huis volcontinue verwarmde is er wel degelijk een mooie winst te halen en kan je de investering op enkele jaren terugverdienen. Dat vereist evenwel dat je alles goed afsteld en dat je de kamers ook gaat scheiden van elkaar (en dus niet zomaar alle deuren laten openstaan zodat de warmte alsnog door heel je huis verspreid).
De bovenste twee verdiepingen van ons huis worden zelden warm gestookt. De thermostaatkraan op elke radiator staat op vorstbeveiliging en gaat alleen echt open als iemand er handmatig aan draait (als er logés zijn ).
De begane grond vertrekken zijn via hun kranen op comfortabele temperaturen ingesteld. Als we thuis zijn gaat de boel aan, als we weg zijn gaat de temp omlaag. En als we 's winters thuiskomen, dan is 17 graden ook al aangenaam. Dat hoef ik niet een half uur eerder al op 20 te zetten.
De beste besparing via een Nest is gewoon dat ding niet kopen.
Hou er rekening mee dat er condens op kan treden onder de 15c. Met schimmel al resultaat.
wat kost zo'n investering dan per kamer?
Dat weet je dus niet, maar gezien de prijzen die ze vragen voor de "slimme" Nest thermostaat denk ik zo dat dit NOG LANGER zal duren voor je investering terug verdient.
Ik denk dat je veel beter een infrarood paneel kan kopen met aanwezigheids-sensor/schakelaar.
Zo'n infrarood paneeltje kan je tegenwoordig voor weinig kopen.
Met jou "oplossing" moet ALTIJD de ketel warm water hebben.
Als je boven in je aparte kantoortje alleen in de woning zit wordt de radiator ook warm beneden (met een nest "pir"module dan weer niet) maar ik denk dat zo'n ir paneeltje comfortabeler zal zijn (en ook goedkoper).

[Reactie gewijzigd door mongkut op 27 juli 2024 08:58]

Ik werk zelf al gebouw beheerder en heb die ir panelen bij een aantal gebruikers recht boven hun werk laten monteren. Inclusief bewegingssensor. Sindsdien heb ik die mensen niet meer horen klagen over de koude die ze daarvoor ervaarden.
Monteer je toch gewoon thermostaat knoppen op elke radiator? Heb ik ook en werkt prima. Kamers waar het best wat lager mag (slaapkamer) staan op 18c en waar het hoger mag (werkkamer) op 20c.
De nieuwe thermostaat van Nest is volgens het eerdere bericht in staat om de temperatuur per kamer te regelen. Dat is een functie die het huidige model niet heeft en het is onduidelijk of dit later aan de bestaande thermostaat toegevoegd zou worden. Het zou in ieder geval logisch zijn dat het duurdere model minstens alle functionaliteiten van het goedkopere model heeft.
Tuurlijk, want dan verdienen ze meer. Je zal dan toch ook iets van een Nest sub-thermostaat per vertrek moeten aanschaffen, want ergens moet de hoofd thermostaat toch de gegevens vandaan halen.
Win-win voor de fabrikant.
Dat niet alleen. Je moet ook nog per kamer de radiatoren/vloerverwarming af moeten kunnen sluiten. Anders kun je niet per kamer verwarmen. Daarnaast moet je ook nog een bypass hebben voor het geval dat alles dichtstaat en je warm water wilt pakken.
Als bypass kan je prima een radiator in de gang gebruiken o.i.d. Die laat je gewoon altijd open staan en geef je dus geen gemotoriseerde afsluiter.
Een bypass is zo aangelegd en kost niet zo veel. Beetje zonde om daat altijd een radiator voor aan te laten. Die zal dan namelijk altijd meeverwarmen ook al is het voor de hal niet nodig. En de hal is dan ook nog een van de minder nuttige vertrekken om te verwarmen. De warmte zal daar nog het eerste weg zijn door deur of dat het via trap omhoog gaat.
Goh, wat gek. Een bedrijf dat geld wil verdienen...
Ik heb sinds jaren een Honeywell Chronotherm in de woonkamer hangen. Kun je zelf instellen hoe laat hij de boel moet verwarmen en wanneer het best eens lager mag zijn qua temperatuur. Werkt perfect en geen omkijken naar.
Je moet teveel willen regelen. Als ik thuis ben stookt ie naar 20c en als ik ga slapen of niet thuis ben is 17.5c OK.
Op Mijn Nuon zag ik in de daarop volgende maanden jaren het verbruik mooi afnemen. Nu zit ik op een constante +/- 925 kuub gas per jaar.

[Reactie gewijzigd door 4x4 op 27 juli 2024 08:58]

Ik hou het lekker op mijn ICY. Staat doordeweeks ingesteld op aanslaan op een kwartier voordat de wekker gaat en een kwartier voordat ik thuiskom. In het weekend staat hij altijd uit en de rest doet de bewegingssensor. Ben ik thuis, gaat hij aan, zo niet dan blijft hij uit. Op vakantie alleen even vastzetten op nachttemperatuur. Enige nadeel is dat ik het automatisch afslaan niet op minder dan een uur kan zetten. Ga ik naar boven, dan blijft hij nog altijd een uur actief als ik niet vergeet hem uit te zetten via de app (en dat ik soms even moet zwaaien naar mijn thermostaat). Slimmer hoeft het van mij niet te worden.
Beste Raziel, uw systeempje werkt prima zonder huisdieren denk ik... eens die er zijn is er altijd beweging en dan werkt dat niet meer, tenzij je RFID-tags gebruikt om de dieren uit te sluiten :-)

Een vraag bij het geheel - de vorige nest-toestanden hadden meen ik ergens ooit gelezen te hebben - een lek? Heeft men dat afdoende gefixt - of heeft men ondanks de hoge prijs (zoals zo vaak) - geen ondersteuning/fixes meer geboden?

[Reactie gewijzigd door mutley69 op 27 juli 2024 08:58]

@mutley69 Nee hoor, de katten worden niet gezien door de bewegingssensor. Je kan instellen hoe gevoelig hij moet zijn.
Lol een ‘smartphonelekker’, vreselijk volk die smartphonelekkers... :+
Je treft ze vaak in clusters aan, samen met bijvoorbeeld zadelruikers.
Ik heb een Essent slimme thermostaat. Ideaal ding. Leert niks maar wel prima op afstand te bedienen. Altijd 21,5*C, in de winter 22*C en in de zomer op 17*C, ideaal. Nest vind ik vooralsnog te duur.

Deze hangt aan HomeKit via mn Raspberry, heeft aan één woord genoeg 😎
Als je een 'essent' slimme thermostaat hebt, dan heb je een Nest...

Althas wij wel ;)
Het is een ICY 😉 de Nest kwam later pas uit geloof ik

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 27 juli 2024 08:58]

Ik zou hier toch een korte analyse van nut van het 's nachts uitzetten of lager zetten van je verwarming willen plaatsen.

Om een willekeurig object, bijvoorbeeld een huis, op temperatuur te houden zal je constant energie moeten toevoegen. Immers door het temperatuursverschil is er continue energieverlies aan de omgeving, recht-evenredig met het temperatuursverschil.

Wanneer je geen energie toevoegt zal dit leiden tot een verkleining van het temperatuursverschil. In een huis betekent dit dat wanneer je bijvoorbeeld de verwarming 's nachts uitzet, de temperatuur in huis zal dalen (uiteraard gegeven dat het buiten kouder is).
Als je 's nachts de verwarming helemaal uit hebt bespaar je op dat moment (!) 100% op je gasverbruik. Het energieverlies naar buiten toe gaat echter onverminderd door en leidt zoals reeds genoemd tot het dalen van de temperatuur in huis. Overdag wil je weer de normale temperatuur in huis hebben en je zal het huis 's ochtends weer op temperatuur moeten brengen. Daarvoor zal je exact dezelfde hoeveelheid energie moeten toevoegen die je 's nachts bent kwijtgeraakt. De besparing zit daarin dat je 's nachts door de iets lagere temperatuur in huis iets minder energie kwijt raakt (per tijdseenheid) dan overdag.

Kwantitatief krijg je de volgende situatie:
De nacht duurt 8 uur. Dat is 8/24 = 1/3 etmaal
Het temperatuursverschil met buiten is 20 graden (binnen 20, buiten 0 graden Celcius)
De temperatuursdaling is bij benadering lineair. 's Nachts is de gemiddelde temperatuur in huis dus het gemiddelde van de temperatuur aan het begin van de nacht en die aan het einde van de nacht.
Mijn relatief slecht geïsoleerd huis koelt bij een buitentemperatuur van 0 graden in 8 uur af van 20 graden naar ongeveer 16 graden (gemeten). Dat geeft gedurende 1/3 deel van de dag dus een temperatuursverschil dat niet 20 maar 18 graden bedraagt. 0,33 * 0,1 = 0,033 = 3,3% besparing dus.

Bij isolatie naar huidige standaarden zal de besparing dus lager zijn dan 3,3%. Waarschijnlijk niet veel meer dan 2% En die 2% wil je dan gaan optimaliseren met behulp van dit apparaat (de Nest dus).
Ik denk dat je blij mag zijn als de Nest het 10% beter doet dan jijzelf (als je verbruik met de Nest niet omhoog gaat omdat een apparaat geen rekening kan houden met onregelmatigheden in je leefpatroon en warmte-behoefte/gevoel). Met als resultaat dus 10% van 2% = 0,2% besparing op je energieverbruik voor warmte. 2 duizendste! 3 seconden minder lang douchen bespaart waarschijnlijk meer.

[Reactie gewijzigd door STFU op 27 juli 2024 08:58]

Ik heb zelf een paar maanden terug een nest thermostaat gehaald. Nu noet ik toegeven dat ik de slimme functies niet gebruik en puur de aan/uit functie gebruik.

Ik woon in een woning uit 1937 zonder extra isolatie in de spouwmuur, wel overal dubbele beglazing gelukkig. De vorige bewoners stookte per jaar 2000m3 gas op. En dat bij een woonoppervlak van 120m3. De de oude thermostaat zat aan de buitenmuur via bedrading aan de cv ketel gelinkt. Ik heb de nest dan ook meer voor de draadloze verbinding genomen(cv ketel bevind zich in een uitbouw aan de achterkant van het huis).

Verder heb ik nu zoveel mogelijk ledlampen aangeschaft sinds ik er woon en steeds meer halogeen zet ik om in les. Als er weer subsidie regelingen zijn ga ik voor extra vloerisolatie(hebben nog een kruipruimte) en spouwmuurisolatie. Momenteel is het energielabel wellicht om te huilen, maar toch verstook ik nog niet zoveel tot nu toe. Bovendien vind ik het wel prettig dat t huis niet te geisoleerd is. Wat ik begrijp is dat bij teveel isolatie ook de luchtkwaliteit eronder kan leiden en het klimaat in huis slechter wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.