Nest brengt Thermostat E in de Benelux uit

Nest kondigt de Thermostat E aan voor de Europese markt. De slimme thermostaat heeft een gewijzigd ontwerp ten opzichte van de Thermostat V3, een standaard en een Heat Link E met stofhoesje. Nest maakt de thermostaat op 16 oktober beschikbaar.

Nest meldt dat de thermostaat binnen 'hoogstens een uur' te installeren is. Dat komt onder andere door de Heat Link E die bij de Thermostat E inbegrepen is. De gebruiker sluit deze aan op de bestaande bedrading, waarna de thermostaat er draadloos verbinding mee kan maken. Hoe groot de maximale afstand kan zijn is niet bekend. Bij de voorgaande modellen kan er tot dertig meter afstand tussen de thermostaat en de Heat Link zitten. De Thermostat E kan met zijn standaard op oppervlakken in huis neergezet worden maar moet wel op een stopcontact zijn aangesloten. Daarvoor is een kabel van twee meter lang aanwezig.

De slimme thermostaat heeft een vooraf ingesteld schema, dat gebaseerd is op het gemiddelde verbruik van Europese huishoudens. Een aangepast schema instellen op basis van voorkeuren is ook mogelijk. Daarbij leert de thermostaat het patroon van de gebruiker. Net als zijn voorgangers detecteert de Thermostat E wanneer er niemand thuis is en de temperatuur omlaag kan.

De thermostaat heeft een witte behuizing van plastic, wat deze versie goedkoper maakt dan voorgaande Nest Thermostat-modellen, die van een metalen omhulsel voorzien zijn. De Thermostat E beschikt over een schermresolutie van 320x320 pixels, ten opzichte van de 480x480-resolutie van de Thermostat V3.

De Thermostat E is sinds vorig jaar in Noord-Amerika verkrijgbaar. De Europese versie verschilt echter in een paar opzichten, waaronder de aansluiting. De Heat Link E past op 'bijna elke' Europese thermostaataansluiting.

De vraagprijs voor de Thermostat E is 219 euro. Ondanks zijn plastic behuizing en lagere resolutie verschilt dat inmiddels niet veel meer van de prijs van de in 2015 aangekondigde Nest Learning Thermostat V3. Voor de installatie van die thermostaat raadt Nest echter aan een betaalde Nest Pro-installateur in te schakelen.

thermostat ethermostat ethermostat ethermostat e

Door Loïs Franx

Redacteur

02-10-2018 • 14:43

93

Reacties (93)

93
90
39
6
1
48
Wijzig sortering
"De slimme thermostaat heeft een vooraf ingesteld schema, dat gebaseerd is op het gemiddelde verbruik van Europese huishoudens."

Dat gaat dus problemen opleveren .. Een gemiddeld huishouden bestaat (in mijn optiek) niet vwb het aan en uitzetten van de verwarming.. Wij hebben hier nu een jaar een Nest hangen maar die gebruik ik tegenwoordig gewoon als 'domme' thermostaat die ik zelf (van afstand indien nodig) aan en uitzet.. Het slimme gedeelte is bij ons in huis niet echt werkbaar geweest. Als we een keer een thuiswerkdagje hadden dan ging het ding gewoon uit want 'zo is ie niet geprogrammeerd' (ook al lopen hier twee mobieltjes door het huis mét gps gekoppeld aan de Nest) en te vaak komen wij toch weer een uurtje vroeger of later thuis dus dan staat de verwarming al een uur te vroeg aan om alles op temperatuur te krijgen..

Nee, jammer genoeg is de Nest voor ons geen aanvulling geweest om energie te besparen (sterker nog, ik geloof dat hij afgelopen winter iets te vaak aan heeft gestaan)..
Als ik lees hoe het werkt, is het handmatig bedienen toch echt zuiniger, zelfs als je het een keertje vergeet.
Ik snap niet hoe het zuiniger kan zijn als de verwarming later uit gaat (als je al weg bent) en eerder aangaat (voordat je thuis komt).
Het is misschien comfortabeler, maar niet goedkoper. en met een Nest heeft google ook weer meer data van je.

Ik zou dit product aan niemand aanbevelen.
ik werk zelf in een complementaire industrie (ketels)
en prive als zakelijk meerdere keren gehoord van zowel installateurs als verkopers dat zo'n nest of gelijke apparaten er economische nooit uit kan
als je er al een besparing qua verwarming uit haalt dan kan het nooit uit tov de aanschaf prijs van zo'n apparaat
het is puur en alleen de luxe van het op afstand activeren van de verwarming mocht je eerder dan het ingestelde schema thuis komen
Het idee is dat hij het leert.. Hij leert dus dat jij om 0700u van huis gaat en hij weet hoe snel je huis af koelt. Hij zal dan x minuten voor je weg gaat al stoppen met verwarmen. Hetzelfde met naar bed gaan.

Nou heb ik een Toon en die is een stukje dommer. Want die weet niet wanneer ik thuis ben. Homey echter wel, dus die stuurt Toon aan. Homey weet mijn locatie weer via de locatieservice die draait op mijn NAS en waar mijn telefoon aan rapporteert. Als ik binnen 5km van mijn huis ben schakelt Homey de boel in. Wordt het huis toch wat slimmer. Toon heeft een schema en Homey schakelt dit schema in als ik thuis ben en zet hem op 'weg' als ik niet thuis ben.

Toon houdt dan weer wel rekening met hoe snel mijn huis afkoelt en verwarmd en zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur aan het begin van het schematijd bereikt is en zorgt er ook voor dat x minuten voor einde schema de ketel er mee op houdt (scheelt ook warmte in de slaapkamer)
Je spaart er geen energie mee, hoe je het ook bekijkt. Het geeft alleen meer comfort. En hoeveel kost deze setup? Dat moet je ook nog even meerekenen.

Dat wat jij beschrijft over leren, dat doet een bovengemiddelde schakelklok ook.

En iedereen zijn ding. Dat voorop gesteld.
Als je zoveel aan elkaar moet koppelen dan is dat leuk voor jou en mij. Maar owee als er een service uitvalt. Mijn vrouw draait dan liever zelf aan de knop dan dat ik via de telefoon uitleg wat ze moet resetten. Als je al niet afhankelijk bent van de servers van de fabrikant van je “smart” device.

Slaapkamer heeft mijns inziens helemaal geen verwarming nodig. Bij ons staat de radiator kraan dicht. Kruip onder de dekens en zoek wat warms op ;)

Mijn setup: zelflerende schakelklok (geen slimme) zorgt dat het 18 graden is als we opstaan. ‘s Morgens heeft een mens minder warmte nodig, dus hoeft niet hoger. De rest van de dag bijregelen met hand als we weg gaan of thuis komen (paar minuten fris is echt niet erg). ‘s Avonds met de hand iets hoger zetten, maar pas als we het niet warm genoeg vinden, dan gaat jet naar 20/21 graden. En een halfuur voor onze bedtijd schakelt ie zelf uit. Geen verwarming op de bovenverdiepingen, behalve de badkamer en tenzij iemand thuis werkt alleen in 1 bovenkamer.

En ik verbruik met een zeer ruime 2 onder 1 kap ruim minder dan het gemiddelde huishouden. Hel, van datgene kan ik minstens 2 slimme thermostaten per jaar kopen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 22 juli 2024 21:57]

Ik verbruik ongeveer 600m3 op een huis van 140m2.
Dat is incl douchen enzo. Dat is ongeveer 800m3 minder dan de vorige bewoners die een simpele klok schakelaar hadden hangen.

Het systeem doet natuurlijk niet alleen de CV. Het regelt nog veel meer, zoals de screens aan de buitenkant van mijn huis. Ja het kost wat. Als je daar niet naar kijkt bespaar ik dus wel. En met 800m3 minder dan vorige bewoners en 500m3 minder dan een vergelijkbaar gezin in vergelijkbaar huis denk ik dat ik Homey er in een jaar ook wel uit heb. Toon was gratis en de nas is na 5 jaar al lang afgeschreven.
Dat verbruik ik ook, en mijn vrouw is bijna de hele dag thuis.

En natuurlijk moet je alles meenemen om te kijken of je bespaard. Die investering schrijf je af over de levensduur. Dat geld is ook weg. Dat heb je niet meer. En als iets kapot gaat, moet het vervangen worden.

Als ik een frituurpan koop en maak daar alleen 1x patat in. Dat is het dure patat. Dan heb ik niet een paar euro bespaart door een goedkope zak patat in de supermarkt te kopen in plaats van naar de snackbar te gaan.
Wij hebben hier nu een jaar een Nest hangen maar die gebruik ik tegenwoordig gewoon als 'domme' thermostaat die ik zelf (van afstand indien nodig) aan en uitzet.. Het slimme gedeelte is bij ons in huis niet echt werkbaar geweest.
Whow dat staat echt haaks op mijn ervaring. Ik heb nu drie jaar een Nest (Appartement uit 2008) en ben er super blij mee. Ik zit nooit aan de temperatuur en eigenlijk sinds het begin gaat het perfect. Het eerste jaar vroeg hij mij eens of ik een nieuw schema wilde in leren (warmer zetten als je het koud hebt eigenlijk) verder gaat het perfect.

Ik ga begin december naar een andere woning (wederom goed geïsoleerd dit keer uit 2009) en het moet wel gek lopen wil ik daar niet weer voor een Nest gaan. Het enige nadeel wat het heeft is het ontbreken van Native Homekit support.
Dat is fijn om te vernemen idd.

Wij hebben hem twee keer vanaf '0' proberen in te leren. Misschien omdat wij wat onregelmatiger aanwezig zijn (gezin en beiden ouders werken zelfstandig dus onregelmatig thuis, oppas, kind dat bij vriendjes gaat spelen etc.)?

Bovendien een jaren 50 woning waar de isolatie niet 100% van is.. Ach tja, voor ons valt het tegen maar kan er voor de rest niet mee zitten (behalve dan dat ik er drie jaar voor bij Essent moest bijtekenen :X )
Haha ik zat er ook voor bij Essent maar dat was verder prima.

Ons huis is goed geïsoleerd, alle twee regelmatig werken en nog geen kinderen. Dat maakt de situatie misschien ook wel erg makkelijk voor die slimme dingen.
En ook nog op basis van 'het gemiddelde verbruik van Europese huishoudens'.
In NL is er al geen touw aan vast te knopen, laat staan als ze 'ons' ook nog gelijk trekken met al die andere leefpatronen op dit continent.
Het gemiddelde gebruik van NL huishoudens, aldus Eneco, is dat nooit iemand stookt in de winter en ook elke dag bij kaarslicht een boek leest. Wat een maffe cijfers zeg. Wij verbruiken in 2 weken op vakantie naar Griekenland (!) met de koelkast en mechanische ventilatie aan, verder NIETS, meer stroom dan een gemiddeld gezin van 4 personen. Nou gaat het hier over gas, maar ook daar zitten we ongeveer 5-6x boven gemiddeld, als wij de vloerverwarming aan hebben 's avonds (allebei overdag weg fulltime, dus thermostaat op 19).
Misschien zou je even moeten kijken of de buren geen wietplantage hebben die op jullie stroom draait. Wat voor getallen heb je bij jullie "nul"-verbruik? (Hoeveel kWh in die 2 weken)
Ik snap je reactie haha, maar we wonen in een appartement (bovenste verdieping) en onze buren hebben geen wietplantage. Dan zouden wij niet zoveel hoeven te stoken, we wonen erboven :P
Dan zou het stroomverbruik ook écht wel nog hoger zijn vermoed ik. We hebben dit jaar, tot nu toe, 6000KW/h verbruikt (hoog/laag samen). Dat is normaal voor ons, hadden we in het vorige appartement ook. En ongeveer 1300m3 gas per jaar (momenteel nog een stuk minder natuurlijk). We koken elektrisch overigens.

[Reactie gewijzigd door Soeski op 22 juli 2024 21:57]

6000 KW/H per jaar? Dat is veel!

Wat heb jij in huis staan wat zoveel gebruikt?
Ik denk dat hij zijn eigen privé data center heeft.

En alhoewel ik 6000kW/h wel erg veel vind voor een appartement, zullen dat er velen ook van mijn verbruik (woning, geen appartement) zeggen. Circa 5500 op jaarbasis. Maar het tikt snel aan, pompen van vloerverwarming, cooker, inductie, oven en dan hebben we het nog niet over TV, NAS, pc en de hele mikmak..pompje voor de beregening en ga zo maar door.
Bovenstaande hebben wij thuis ook, op de qooker na dan, en wij zitten ruim onder de 3000 kWh met z'n vieren.
Volgens mij is er serieus iets mis in je installatie of meter als je zo'n hoog verbruik hebt.
Precies dat inderdaad, wat @xalvo zegt. Vloerverwarming, 2 koelkasten, 2x mechanische ventilatie, koken op inductie, quooker 24/7, gebruiken de ovens en airfryer elke dag, afzuigkap, vaatwasser nagenoeg elke dag, NAS, 24/7 pc aan voor cryptotrading, 2 andere pc's staan meestal de hele avond aan met dubbele monitoren, verder Netatmo camera + weather, waterontharder op stroom, twee routers en modem, 3 switches, verder wel alles Philips HUE verlichting (dus LED). Regelmatig staat 's avonds de tv aan met audio apparatuur (Arcam receiver) en Ziggo Connectbox. En dan nog al je apparaten op standby.
De situatie is nu thuis "in rust" (we zijn niet thuis) en hebben een continu stroomverbruik van 550 Watt gemiddeld. Dat is dus bij ons de ondergrens zeg maar. Ik ben dit al jaren gewend dus ik vind het niet gek. Alleen al de twee koelkasten + 2x mechanische ventilatie en de Quooker is >350 Watt continu.

[Reactie gewijzigd door Soeski op 22 juli 2024 21:57]

Ik heb ooit eens een rekenmodel moeten maken voor hoeveel verbruik “een huishouden” nou eigenlijk is (jeweetwel, dat “huishouden” als in “deze centrale levert voldoende energie voor 10.000 huishoudens”).

Daar kwam uit dat in continentaal Europa er eigenlijk best goed te spreken was van “een Europees huishouden”. Ik zeg continentaal omdat er toen uitkwam dat alleen het Verenigd Koninkrijk er uit sprong omdat “een gemiddeld huishouden” in het VK meer verbruikte. Dat is overigens de laatste jaren redelijk bijgetrokken aangezien het totale energieverbruik in het VK daalt terwijl de bevolking toeneemt.
.oisyn Moderator Devschuur® @D-Ed2 oktober 2018 15:00
Precies de reden dat ik nooit zo heb geloofd in die "zelflerende" troep. Laat me gewoon een programma instellen, en als we daar een keer van afwijken dan kan dat met de hand wel geregeld worden. Niet dat hij ineens gaat leren van de afwijkingen waardoor het standaard patroon in de soep loopt.
Ik vraag me ook af hoe goed dat nou werkt. Ik heb zelf een ander systeem wat per kamer apart een schema heeft en dat is gewoon voor geprogrammeerd. Uiteindelijk had dit als doel de kamers die geen vloerverwarming hebben ook comfortabel te maken. De werkkamer en badkamer bijvoorbeeld waren met centrale aansturing altijd koud op de verkeerde momenten. En enige manier om die warm te stoken dan was om de woonkamer met vloerverwarming naar 22 graden te stoken. Zonde van de energie.
Precies mijn ervaring met de Nest. Het zelf bedachte schema was op een gegeven moment met random thuiswerk dagen en schoonmakers een grote chaos geworden. Hij ging op random momenten overdag aan en uit.

Op afstand bestuurbare thermostaten zijn chill, maar het slimme gedeelte is eigenlijk onbruikbaar.
En @.oisyn

Tja, Ik (eigenlijk mijn vrouw) werd er helemaal gek van.. Vanaf het moment dat ik de Nest van afstand vertelde dat hij z'n ding mocht doen (een half uur voordat we thuis kwamen) werd het fijn vertoeven in huis :*)
maar het slimme gedeelte is eigenlijk onbruikbaar.
En zelfs als het bruikbaar was: Ik vond het op mijn nest veel handiger om gewoon zelf op 2 minuten een schema te maken dan hem zelf wekenlang te laten uitzoeken dat ik iedere ochtend om 7 uur warmte wil, maar later tijdens het weekend, waarbij ik meerdere keren per dag aan dat ding moet draaien.

De meerwaarde zit hem eigenlijk puur in dat hij leert hoe lang het duurt om een ruimte op gewenste temperatuur te krijgen. En de "verwarm niet als niemand thuis is" functie is ook wel handig.

\*edit\* het argument dat oisyn maakte dus, was maar vluchtig door de draad aan het lezen :p

[Reactie gewijzigd door boe2 op 22 juli 2024 21:57]

Ik heb nooit begrepen, als fervente fan van Smart Home en domotica, waarom Nest producten zo onnodig duur zijn. Ja, ik weet dat een gewone thermostaat ook soms evenveel kan kosten maar een Netatmo thermostaat heb je al voor 150 euro en kan hetzelfde en zelfs meer dankzij de brede waaier aan toevoegingen.

Zelf heb ik jaren geleden een Netatmo gekozen omdat de doe-het-zelf winkel in mijn regio toevallig geen Nest op stock had en de oude thermostaat voor de 2de keer in 2 jaar stuk was gegaan. Sedert dien heb ik er radiatorkranen, weerstation en indoor modules voor bijgekocht. Echt een betrouwbaar en fantastisch fijn ding met een enorm goede app en website om alles te beheren. Het enige wat minder is, is de API en de integratie met OpenHAB2. Het is werkbaar maar je moet custom addons loaden en dergelijke om de radiator valves afzonderlijk te kunnen aanspreken via Openhab of IFTTT (dmv de OpenHAB service dan).

<Offtopic> Voor de geïntereseerden, want ik weet dat de vraag er anders mogelijk toch komt, kan je dit omzeilen door je schema te kopieren maar in de ruimte waar je wil dat de Valve bij een trigger in openHAB (bijvoorbeeld Z-Wave raam sensor gaat van CLOSED naar OPEN > Zet verwarming uit in de Living) uit gaat de temperatuur zo laag mogelijk te zetten (7 graden is het min) en zo wordt de verwarming alsnog uitgeschakeld bij me thuis in de ruimte waar een raam of deur open gaat.

Ja, Netatmo heeft er ook 1st party sensoren voor in sommige landen maar een Z-Wave sensor koop je op AliExpress voor 20 euro of zo terwijl een Netatmo Sensor 70 EUR kost.
Hoezo is nest duur? 250 en regelmatig aanbiedingen richting de 200. Voor thermostaat met draadloze module en openthern. Een thermostaat zonder opentherm is toch nutteloos.
Heeft zo'n ding nut als je nieuw bouwhuis hebt met LTV? Volgens advies van de bouwer is het beste om de temperatuur altijd hetzelfde te houden.
Ik heb een redelijk nieuw huis (2000) en vloer verwarming en ben wel voor de Nest gegaan. Je kan hier lezen waar Nest allemaal mee samen werkt: https://nest.com/nl/suppo...rning-Thermostat#district

In de praktijk heeft de thermostaat geleerd hoe ik het graag heb (21 graden als ik thuis ben) en gaat hij dus praktisch nooit uit, wat wel handig is - is dat als we op vakantie gaan hij dat doorheeft en dus de verwarming uit zet (wat je prima zelf ook kan haha) dus - het is vooral een beetje een luxe omdat het er mooi uit ziet aan de muur. In de praktijk zakt de temperatuur nooit beneden de 19 graden, en gaat hij rond 4 uur 's nachts weer richting de 21 om het huis op warmte te houden. In de praktijk heb ik niet gemerkt dat het duurder is trouwens, zoals geclaimd hier.

tl;dr: De Nest vraagt tijdens het configureren of je vloerverwarming hebt en houd daar in de praktijk prima rekening mee.
Voor de tweakers onder ons:

Mijn huis (2005) ook vloerverwarming. Zit nu ook Sonoff op de waterpomp met een temp sensor.
https://www.aliexpress.co...h-timing/32729755170.html

De warm water klep (standsverwarming) wordt bediend door deze:
https://www.aliexpress.co...-Control/32800870851.html

Staat ingesteld op 20 graden overdag en 18 graden 'snachts.
Het werkt via Wifi en kan hem ook met de Google Home per stem bedienen.

Leuk en goedkoop spul.

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 21:57]

Ik moest even opzoeken wat LTV betekent. Voor wie het nog meer niet wist:
Lagetemperatuurverwarming verwarmt een zeer goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone cv. Je bespaart energie en geniet in huis van meer comfort.
Dank je! Ik wist het namelijk ook niet :)

Vraag me wel af hoe het dan met de combi zit... ik heb beneden vloerverwarming maar boven allemaal radiatoren. Mijn Tado wordt binnenkort uitgebreid met slimme thermostaatknoppen met het idee dat het niet zo erg is dat de vloerverwarming ook wat krijgt als de radiatoren moeten verwarmen...
Het heeft inderdaad weinig nut. Gewoon een erg domme thermostaat gebruiken. De opwarmtijd is ook gewoon lang en de hoeveelheid besparing is daarom erg gering als je er leuke schema's aan ga hangen door een slimme thermostaat.
vloerverwarming is LTV, andersom niet. Bij vloerverwarming is het niet nuttig ivm opwarmtijd. Andere types LTV werken directer
Ik heb/had zelf vloerverwarming als LTV. Nu ik van de stadsverarming af ben gebruik ik dat niet meer.
Niet of nauwelijks, kan zelfs tot hogere kosten leiden doordat de thermostaat gaat schakelen terwijl dat bij LTV vaak beter is niet te doen (paar graden 's nachts wellicht).
je hebt verschillende LTV's natuurlijk. In feite heeft het bij vloerverwarming geen zin omdat je die inderdaad constant moet houden. Wij deden in ons vorig huis wel de verwarming snachts of als we aan het werk waren een paar graden omlaag. Veel effect heeft het echter niet op lange termijn qua kosten, maar voelt logischer.

Heb je andere soort LTV (radiator model of convector), dan kan het wel zin hebben omdat die op een andere manier verwarmen dan vloerverwarming waar je hele stenen vloer nog opgewarmd moet worden.

Andere LTV verwarmingen weet ik zo niet.
Heeft zo'n ding nut als je een nieuwbouwhuis hebt met LTV?
Er van uitgaande dat je ook prima isolatie hebt: Nee. Als ik 's avonds de ketel uitzet is het de volgende ochtend minder dan een halve graad afgekoeld. Het is nu overigens nog altijd 22ºC in de huiskamer, dat zijn de laatste restjes warmte van de zomer. Een NEST is dan vooral een hele dure thermometer.
Zoals de meeste reacties al vermelden is het afhankelijk van de opwarm en afkoel snelheid. Ik ben zelf naar zone regeling aan het kijken om de temperatuur nauwkeuriger per type verblijf te kunnen regelen, maar ik zou het dan altijd op de zelfde temperatuur hebben staan (19-21 graden afhankelijk van het vertrek).
Geen woord in artikel of comments over opentherm/moduleren. Iemand een idee?

Edit: "werkt met opentherm" ≠ modulerend toch?

[Reactie gewijzigd door arnonymous op 22 juli 2024 21:57]

Bij een artikel op de site van Nest over integratie met OpenTherm, zie ik enkel een balkje eronder met:
Geldt voor: 3e generatie Nest Learning Thermostat
Lijkt dus dat dit exclusief voor de 3e generatie is.
https://nest.com/nl/thermostats/nest-thermostat-e/overview/

Onderaan: Werkt met de meeste cv-installaties, waaronder aan/uit-ketels en OpenTherm
Het valt me op dat de meeste thermostaten* geschikt zijn voor aan/uit ketels, maar modulerende ketels staan er vaak niet tussen. Het kan zijn dat het wel compatible is, maar dat de ketel gewoon aan-/uit wordt gezet door de thermostaat en dan werkt het dus niet modulerend.

*edit, later toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 21:57]

Heb het zojuist bevestigd gekregen van iemand van Nest, beiden ondersteunen Opentherm.
Ik had erbij moeten zetten dat mijn reactie niet zozeer over opentherm gaat, maar over de modulerende techniek.

Opentherm is namelijk niet hetzelfde als modulerend. Met opentherm kun je je ketel aanpassen/tweaken, dit kan zowel op aan-/uit ketels als met modulerende ketels.

@arnonymous je haalt de termen opentherm en modulerend door elkaar. Het is niet hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 21:57]

Volgens mij komt voornamelijk omdat veel van die “slimme” thermostaten (is hij echt slim als hij niet eens kan moduleren?) uit de VS komen. Daar begrijpen ze niets van interoperabiliteit tussen verschillende merken ;)
Vooral de eerste generatie thermostaten waren aan/uit varianten. Volgens mij was Toon een van de eerste op de NL markt (zo'n 5 jaar geleden) en was toen niet modulerend, maar alleen slim. Inmiddels lijkt het erop dat Toon nu wel modulerend is en dus ook zonder problemen met die moderne ketels overweg kan.
Toon was in het begin al gelijk modulerend via opentherm.
Behalve met een bepaald soort ketel, maar dat kwam omdat die ketelfabrikant geen opentherm ondersteunt en daar een los kastje voor gekocht moest worden.


De vraag is wanneer een slimme thermostaat slim is. Want is hij slim omdat hij kan moduleren of slim omdat hij vanaf een app bereikbaar is? Als het het eerste is, dan bestaan slimme thermostaten nog veel langer.
Dat is wat ik hier ook te horen kreeg.
Ik ben nog wel aan het kijken naar zone-gebaseerd verwarmen voor een stukje hoger comfort op de babykamer, badkamer, werkkamer etc.
Maar een Nest voorziet daar sowieso niet in.
Honeywell Evohome, elke radiator kan zijn eigen zone zijn.
Ik heb zelf een EvoHome en als zone verwarming werkt dat ding echt geweldig.
Kantoor boven staat gewoon op permanent 15 graden.
Werk ik een dag thuis, zet ik hem op 20 graden en is dat de enige ruimte in het huis die overdag verwarmt wordt.

Wel is mijn evohome niet echt geschikt voor aansluiting op systemen als IFTTT.
Mogelijk dat dat bij de nieuwe verbeterd is maar dat is volgens mij iets dat bij de Nest beter geregeld is.
(en je hebt Thermostaat radiator kranen nodig of moet die laten plaatsen voordat evohome werkt maar goed dat is ook weer logisch)
Daar zat ik ook naar te kijken, koppeling aan mij domotica pakket is ook een pre.
Mocht het een optie voor je zijn, ik heb de mijne aan Domoticz hangen.
Plugwise heeft ook een dergelijke oplossing, maar het lijkt niet echt een grote markt met veel aanbod te zijn ;)
Ik heb hier nog een pakket Plugwise energiemeters liggen, vanwege hun klantenservice en privacybeleid mijn eerste en laatste aankoop daar. /offtopic
Hmm, grappig. Ik heb hier nog een set uit 2008 ofzo in gebruik. Maar gebruik dan ook niet hun software ;)
Dingen werken al die jaren prima, bijna jammer dat de nieuwere versie niet compatibel is.
mja, ik kijk al langer uit naar zo een systeem.... maar voor iet of wat huis heb je al snel 10+ Tom en 5 tal Lisa nodig en dan nog een centrale unit. Kostprijs 1000+ eur hoeveel jaar moet je daarvoor op deze manier energie stoken om dat er ooit uit te krijgen. Wie een beetje energiezuinig woont met degelijke condensatie ketel heeft al een beperkte kost. Als je er 5-10% mee wint heb je 10-15j nodig enkel voor de kost.... tegen dan zijn de ruimtes ook niet meer nodig (kids het huis uit)

gewoon veel te duur voor wat het is, helaas.
Al die dingen met een service contract zijn nog 10* erger.
Zelflerend in deze tijd waar iedereen gaat en staat op de meest rare tijdstippen.
Een stukje comfort is me ook wel wat waard. 's Ochtends een lekker warme badkamer instappen gaat me wel wat browniepoints bij de swimbo opleveren;).
Helemaal mee eens. Wij hebben een drive-in woning, en de originele thermostaat zat op de eerste etage. Met de evo home oplossing van Honeywell hebben we 3 zones gemaakt. 1 voor de huiskamer (eerste etage) 1 voor de woonkeuken (BG) en 1 voor de badkamer (2e etage).

Per dag, per tijd in kunnen stellen hoe warm een zone moet zijn. Werkt perfect. Voorheen moesten we de woonkamer bijna naar 25 graden stoken om de keuken (met glazen uitbouw) naar 20 graden te krijgen. Nu niet meer d:)b
Ik heb ons huis hier inmiddels voor voorbereid. We hebben nu op elke verwarming een thermostaatkraan zitten, voorheen waren het draaiknoppen. Hierdoor kan ik eenvoudig een Tado of Evohome draaiknop erop zetten. Hierdoor kun je de temperatuur voor elke zone bepalen. Gewoon op afstand of standaard op de individuele draaiknoppen.
Heb ik bij bouw ook laten doen, maar de regelknop was niet optioneel ;)
Zo'n thermostaatknop is eenvoudig te verwijderen, met een normale handleiding zal dat gewoon goedkomen. Het aanpassen van een oude draaiknop is een andere verhaal en daarbij moet je o.a. het gehele CV systeem eerst leeg laten lopen voordat je de kranen eraf kan halen (zonder waterschade).
Daarom ook de thermostaatkraan, maar de regelknop(die op basis van de temperatuurinstelling de kraan opent of sluit) moest ik er ook bij afnemen. Daar had ik liever direct 'slimme' regelaar op gehad.
Nest meldt dat thermostaat binnen 'hoogstens een uur' te installeren is. Dat komt onder andere door de Heat Link E die bij de Thermostat E inbegrepen is. De gebruiker sluit deze aan op de bestaande bedrading, waarna de thermostaat er draadloos verbinding mee kan maken.
Dat klinkt precies hetzelfde als de Tado doet met hun Extension Kit. Al het gedoe met aansluiten zit in de Extension Kit en daarna kun je je thermostaat overal ophangen. Erg tevreden mee.
Netatmo heeft ook hetzelfde principe.
Je sluit de 'ontvanger' aan op je ketel en de losse modules om de temperatuur in te stellen kun je overal in huis neerzetten/hangen.
Het verschil is alleen dat de extension kit 100 euro kost en de thermostaat al 200 euro kost. Dit is onderaan de streep een stuk duurder dan de Nest.
Nieuwe Tado V3+ gebruikers, die nu met een V3+ starterskit gestart zijn, zijn nog veeeeel duurder uit dan Nest. Omdat deze nu vastzitten aan een maandelijks/jaarlijks abonnement, MITS ze gebruik willen maken van de VOLLEDIGE Tado functionaliteit....

De huidige Tado V2/V3 gebruikers hoeven NU nog geen abonnementskosten te betalen en behouden hun huidige functionaliteit (met updates die door Tado geselecteerd worden), maar gaan in de toekomst onthouden worden van functies die alleen uitgerold worden voor de betalende Tado abonnees met V3/V3+...

5 september werd deze abonnements "verrassing" onthult door Tado:
https://www.tado.com/t/en...ated-new-v3plus-products/
Edit:typo

[Reactie gewijzigd door Montoya200x op 22 juli 2024 21:57]

Nog een goede reden om niet voor tado te kiezen.
Na 4 jaar Nest heb ik gemengde gevoelens.

De eerste winters ging deed Nest het prima. Comfortabel wakker worden en thuiskomen en 's nachts en overdags alles uit. Zelf lerend liep niet helemaal, maar handmatig instellen ging prima.

Afgelopen winter begon de ellende. De Nest kreeg het bijna geen dag voor elkaar om onze woning op tijd warm 21 graden te hebben voor thuiskomst (we zijn altijd tussen 18:00 en 18:45 thuis). Antwoord van support sloeg nergens op. "Vloerverwarming reageert doorgaans wat langzamer". Dat was daarvoor nooit een probleem en al het andere was hetzelfde. De Nest had de winters ervoor al geleerd hoe lang het duurt om ons huis op te warmen, maar lijkt het te zijn vergeten. DumbThermostat.

De Nest rapporteert ook geen problemen. Je krijgt geen seintje als hij problemen heeft met verwarmen, of zijn connectie verliest, of wat dan ook. Je moet er zelf maar achter komen dat er iets mis is.

Tenzij er dit jaar iets verbetert is dit onze laatste winter met de Nest.

[Reactie gewijzigd door FalconerHG op 22 juli 2024 21:57]

Werkt dit systeem dan wél met stadsverwarming en vloerverwarming?

Wij hebben beneden een grote keuken met vloerverwarming. Hier hangt de Honeywell thermostaat. Boven is de woonkamer met radiatoren en geen thermostaat.

We willen graag vanuit boven de boel kunnen bedienen of alvast de boel opwarmen voor we thuis komen.Volgens mij heeft mijn buurman Nest, maar weet niet of dit setje kan met stadsverwarming en vloerverwarming. Als iemand een antwoord heeft heel graag. :)
Thermostaten zijn wel een van de meest overpriced artikelen die je kunt vinden.
Niets meer dan een printplaatsje met thermometer en wat programmering die de ketel aanstuurt.

En dat voor €200+ verkopen waar nog maandelijkse cloudkosten bijkomen....
niets meer dan een aan/uit schakelaar van 25 c, en dan ben je zelf het slimme gedeelte.
Ter info: Bij de thermostaat en protect rookmelders komen geen maandelijkse cloudkosten hoor ;) Dat is alleen bij de camera's.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 22 juli 2024 21:57]

Er zijn een aantal thermostaten waarbij je wel maandelijkse kosten hebt.
Hier enkele voorbeelden die door Gaslicht op een rijtje zijn gezet. Let op dit, zijn vooral slimme thermostaten via je energieleverancier:
https://www.gaslicht.com/...-thermostaten-vergelijken

Bij Tado en Nest zie ik zo snel geen abonnementskosten.
Wij hebben een Tado en daar zitten geen abonnementskosten bij.
Zo hoort het wat mij betreft! Als je zo'n prijzig product koopt, moet je niet vastzitten aan een abonnement.
Zeker de IFA 2018 presentatie van Tado afgelopen 5 september gemist en de ophef daarover in het Tado forum topic ?!

Nieuwe Tado V3+ gebruikers gaan vastzitten aan een abonnement, als ze gebruik willen maken van de volledige Tado functionaliteit....

https://www.tado.com/t/en...ated-new-v3plus-products/
Past goed bij de google mini. Lijkt alleen of er wat verschil in de kleurstelling zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.