Nest komt met goedkopere thermostaat met nieuw ontwerp

Nest heeft een nieuwe slimme thermostaat gepresenteerd. De Thermostat E komt in de Verenigde Staten uit voor 169 dollar, 80 dollar goedkoper dan het huidige model. De nieuwe versie heeft vrijwel alle functionaliteit van de bestaande Learning Thermostat.

Het nieuwe model heeft een subtieler ontwerp en lijkt meer op een traditionele thermostaat. De display zit achter een laag van matglas en toont enkel grote nummers en grove iconen als er aan de ring wordt gedraaid om de temperatuur in te stellen.

Net als de Learning Thermostat waarvan Nest sinds 2011 verschillende versies op de markt bracht, is de Thermostat E verbonden met internet en kan hij bediend worden met een smartphoneapp. Ook kan de thermostaat aan de aanwezigheid van de telefoon zien of de gebruiker wel of niet thuis is en daarop de temperatuur aanpassen. De thermostaat ondersteunt spraakassistenten als Amazon Alexa en Google Assistant. Apple HomeKit-integratie is er nog niet.

De enige functie die de Thermostat E niet heeft, is Afstandweergave. Het duurdere model kan opmerken of een gebruiker in de ruimte is waar de thermostaat hangt, van een afstand tot vijf meter. Met Afstandweergave ingeschakeld wordt dan het scherm aangezet zodat de temperatuur is af te lezen.

In de VS begint Nest deze week met het leveren van de Thermostat E voor 169 dollar. De Learning Thermostaat blijft op de markt voor 249 dollar. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe thermostaat naar de Benelux komt en wat deze gaat kosten.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-08-2017 • 07:39

98 Linkedin

Reacties (98)

Wijzig sortering
Ik heb thuis een Tado en ben daar meer van onder de indruk dan van de Nest. Werkt samen met heel wat CV ketels, heeft regelbare radiatorknoppen in het gamma, heeft mooie grafieken, support voor HomeKit, goede temperatuur regeling op basis u van locatie en weer, een fijne helpdesk, regelmatige updates met nieuwe functionaliteit, ... En persoonlijk vind ik hun design ook wel mooier, veel strakker en niet te veel franjes. Ik heb geen thermostaat aan de muur nodig met een kleuren scherm, mijn gsm is veel handiger om de temperatuur te regelen.
Alleen de suport van tado is rond uit huilen ik heb die gehad kregen dat ding niet normaal werkend. Ja het lag aan ons huis en weet ik wat allemaal.

Die hebben ze dus weer snel terug gehad
Ik heb de "dure" nest gehad en die intelligente thermostaat was zo dom als een deur. Heb uiteindelijk alle slimme features maar uitgezet, want hij maakte er complete chaos van.
Ik heb ook de “dure” nest maar alles staat hier juist aan.
Hij hangt er nu twee jaar en ik kijk er nooit naar om, het is hier altijd de goeie/perfecte temperatuur.
Ik heb een goedkope ouderwetse analoge Honeywell, één temperatuur, en die doet het altijd perfect. Altijd 20 graden, tenzij het buiten warmer is. Hij staat dan ook (vanaf ongeveer half september tot eind april) altijd op 20 graden. Met een vloerverwarming heb je niet meer nodig! In het warme seizoen staat-ie op 15 graden, zodat de verwarming niet meteen aangaat als er een nacht van 19 graden tussen zit.

Wat natuurlijk de vraag is: is je dure Nest z'n geld waard, bespaar je energie, geld, vervuiling door je thermostaat? Dat hij de temperatuur goed kan regelen lijkt me een open deur, als een Honeywell die 10% kost van wat een Nest kost het kan, dan moet een Nest het natuurlijk ook kunnen. Je koopt een Nest niet om de temperatuur te regelen, je koopt een Nest om de temperatuur efficiënt te regelen.
Wat natuurlijk de vraag is: is je dure Nest z'n geld waard, bespaar je energie, geld, vervuiling door je thermostaat?
Ik vind de nest niet alleen zijn geld waard als hij aan bovenstaande eisen voldoet. Ik had nog geen slimme thermostaat en wilde er daarom eentje. Naar mijn mening was de Nest toen de mooiste optie, ook op het zicht aan de muur bijvoorbeeld, dat alleen vind ik zijn geld al waard.

Of ik er dan een paar euro per maand mee bespaar kan mij eigenlijk niet zoveel interesseren, het zelfde geld voor het aankoop bedrag eigenlijk, ze kosten nou ook weer niet de wereld.

Natuurlijk kun je in het leven alles afwegen tussen aanschaf, praktisch nut, besparing enz maar dat is mij allemaal te veel werk hoor.
Als gadget freak vind ik eigenlijk alles wel mooi, alleen voordat ik overga op het aanschaffen van een gadget, bedenk ik me wel wat het nut is. Zo heb ik nog steeds geen slimme thermostaat of een smartwatch. En ik kan daar prima mee leven!

Maar goed, als het slim en mooi zijn voor jou prioriteit had, dan was het voor jou ook een goede aankoop!
Zo'n ding koop je ook gewoon omdat je het leuk vindt.
Economisch maakt het vaak niet zo heel veel sense...
Als ik jouw verhaal plus die van Bosmonster lees, zou ik haast denken dat jij je temperatuur vast ingesteld hebt op een bepaald punt en dus ook onnodig verwarmt.
Nou lijkt me dat onwaarschijnlijk, maar hoe weet je dat je niet onnodig stookt?
Als je de Nest in gebruik neemt dan is er een introductie periode van één maand. In die maand stel je continu je temperatuur in zoals hij voor jou op dat moment wenselijk is. Hierop baseert Nest dan jou wensen, weet hoelang hij nodig heeft om die temperatuur te bereiken enz enz.

Staat hij op 20 maar het is 21 dan verwarmt hij uiteraard niet. Wordt het 19 dan gaat hij verwarmen naar 20 mits je thuis bent. Kom je altijd om 17:30 thuis dan zorgt hij dat het om 1730 de ingestelde temperatuur is.

Je stelt hem dus idd in op een bepaalde temperatuur (welke thermostaat niet?) maar dat betekend niet dat je onnodig stookt.
Bij mij betekende het juist dat ie regelmatig onnodig stookte. Als ik een dag thuiswerkte of mijn vriendin, of de schoonmaakster kwam, je was eens ziek of eerder thuis, later weg, etc..

Uiteindelijk probeerde Nest hier een schema van te bakken dan dat was gewoon een grote chaos. Hij ging vaak overdag ineens aan terwijl er niemand was (want de week ervoor was de schoonmaakster er maar nu niet) of bleef juist uit als je vrij was, etc.

Als je een superstrak ritme hebt werkt het misschien, maar met meerdere mensen in een huishouden snapte die er al snel helemaal niks meer van.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 31 augustus 2017 14:11]

Toch heb ik een regelmatig thuis werkende vrouw en werk ik zelf maar vier dagen sinds begin dit jaar.
Ik heb hier echter nooit wat voor aangepast en ook geen warm/koud klachten.

Misschien is de software verbeterd oid sinds jij hem had? Ik kan mij in ieder geval niet vinden in jouw bevindingen.
Als je een superstrak ritme hebt werkt het misschien, maar met meerdere mensen in een huishouden snapte die er al snel helemaal niks meer van.
Als je een superstrak ritme hebt werkt een domme klokthermostaat ook perfect. Het enige dat je dan kunt verbeteren is via een buitenvoeler zorgen dat hij 's ochtend wat eerder de ketel laat branden als het buiten heel koud is, en wat later als het buiten niet zo koud is.
Het kan zijn dat je heel regelmatig thuis en weg bent. In mijn geval werk ik in ploegen, mijn vriendin niet, die werkt alleen overdag. Mijn ploegen verschillen om de week, ik heb nu twee weekscenario's opgeslagen wat voor mij goed werkt. Als ik wel een weekscenario op kan slaan, maar niet meerdere, was dat voor mij ook niet handig geweest. Ik kan me voorstellen dat de Nest met onregelmatigheid slecht kan omgaan.
Ja zo is er voor alles wel een uitzondering te bedenken natuurlijk. Niet alles is daarom voor iedereen.

Ik ben door de weeks vaak om/rond dezelfde tijd thuis en dat zal heus helpen voor de Nest.
Goed verhaal, lekker kort ook. ;)
Heb je meer details? Op basis van je reactie kan ik geen oordeel vellen of Tado het nou zo slecht doet...
oordeel vellen op 1 reactie zou ik sowieso niet doen....
De support die ik van Tado gehad heb met mijn thermostatische kranen is tot nu toe uitstekend geweest. Als er wat is, dan wordt er geluisterd, gefixt, nieuwe firmwares gepusht etc.

Als ik al iets mis bij Tado dan is het anomalie detectie. Zo stond gisteravond 1 radiator aan in de woonkamer (van de 4) Waarom weet ik niet. Maar de knop er af gehaald en weer op gezet (2 seconden) en het calibreerde en werkte weer, maar ik had zo graag een berichtje van de software gehad dat er iets raars aan de hand was.
Als dat ding niet op batterijen zou draaien, zou ik hem best eens willen proberen. Wie verzint dat, een thermostaat op batterijen terwijl hij gewoon zijn voeding via de kabel van/naar de ketel kan krijgen?
Dat is wel grappig, ik ben juist blij met die batterijen. Het is te zeggen, onze vorige thermostaat (zonder batterijen) van Vaillant welke bij de ketel hoort, moest je na elke stroomstoring terug programmeren. Wie verzint dat?
Moet je een goede kopen. Die heeft gewoon een backup voor stroomstoringen.
Wie verzint dat? Honeywell. }>
Was een beslissing van de installateur, volgende keer een andere installateur...
Hier een Honeywell Lyric T6, kost nu 149 euro en werkt met Homkit en Siri. Vraag in de auto hoe warm het thuis is en indien nodig zet ik dan de thermostaat aan. Bij aankomst altijd lekker. Altijd om 2200 uit en handmatig aan wannneer nodig.
Zoals iemand hierboven ook al zegt, waarom al thuiskomen in een 'warm' huis. Met een beetje radiator en redelijk geïsoleerd huis koelt het niet zo snel af dat het echt ijskoud is in huis. In mijn jaren 80 (rijtjes)huis koelt het in de nacht bij hele koude nachten maar max 3,0 graden af. Dat is binnen een half uur op temperatuur en door de straling van een warme radiator, al eerder behaaglijk. De keren dat het onder de 18 graden is zijn zeldzaam (wij stellen hem in op 20.5 om het in huis comfortabel te hebben). Met een 'domme' thermostaat die ik aanzet op het moment dat ik thuiskom of beneden kom in de ochtend bespaar ik volgens mij redelijk veel energie. Heb ik geen Nest of Toon voor nodig.

Edit Aanvulling:
In de ochtend zet ik de verwarming heel even aan voordat we allemaal het huis uitgaan voor werk en school om het tijdens het ontbijt comfortabel te hebben, we zitten dan niet lang en dus hoeft het niet helemaal op te warmen, vooral de stralingswarmte is dan fijn. Zet hem als ik wegga weer op 18 graden zodat het niet te veel zakt overdag (maar meestal slaat de verwarming dus niet aan tot er weer iemand thuis komt en hem weer aanzet).

Edit 2:
Ik denk dat een slimme thermostaat leidt naar meer energieverbruik omdat 'comfort' makkelijker te regelen is. Je bent geneigd de verwarming eerder aan te zetten van afstand om het warm te hebben bij thuiskomst. Zoals ik aangeef is dat wat mij betreft te makkelijk en hoef je geen (of heel weinig) comfort op te geven om energie te besparen, nog los van de kosten voor een slimme thermostaat.
Vraag: is een Nest of andere slimme thermostaat met mijn gebruik en woning met radiatoren naar jullie mening zinvol? Of zit ik mis met mijn veronderstelling dat het alleen meer verbruik oplevert (en comfort wat ik inschat als beperkt wenselijk).

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 31 augustus 2017 16:27]

Je hebt een slimme thermostaat, maar laat hem op een vaste tijd vaste temperaturen aanhouden? (Uit werk, 22:00u) En verder bedien je hem handmatig? Simpele modulerende klokthermostaat had je wat geld kunnen besparen :P
Heb je eigenlijk in een huis met enkel vloerverwarming iets aan dit soort slimme thermostaten? Een vloerverwarming reageert namelijk heel traag, waarbij men eigenlijk adviseert om niet te veel aan de temperatuur te draaien, maar gewoon lekker te laten staan. Ik ben benieuwd of er tweakers zijn die hier ervaring mee hebben.
Nest V3 werkt perfect met vloerverwarming en zal hier ook op afgesteld worden.
S'nachts gaat die naar 17graden en overdag is die 20graden.
Voordeel van de Nest is dat die ook de CV aanpast naar maximale aanvoer temperatuur van 75graden waardoor je stook/energie kosten bespaard.
Ik zou niet meer zonder de Nest willen. O+
Onder normale, modulerende, omstandigheden komt de watertemperatuur niet in de buurt van de 75° Maar in voorkomend geval, met extreme warmtevraag, zou ik niet willen dat de thermostaat het vermogen van de ketel beperkt.
Overigens kun je in het menu van de ketel de maximaal temperatuur ook beperken op 75°, daar heb je geen Nest voor nodig. Maar nogmaals, daar beperk je dus het vermogen van de ketel mee.
Anoniem: 84766
@Geim31 augustus 2017 09:02
Maar 75˚C wil je niet door je vloer heen jagen en slaat ook nergens op. Vloerverwarming is langzaam, warmt langzaam op en koelt langzaam af. Je wilt niet je huis waar een temperatuur 10˚C is binnen een uur naar 20˚C verwarmen. Je verbrandt je voeten. Op de ketel kun je de temperatuur voor verwarming goed lager zetten op 40˚C-45˚C. Dit is ook zuiniger, omdat je dan een hoger rendement hebt. Kraanwater kun je hoger zetten. Geen Nest voor nodig.
Je hebt helemaal gelijk. Beter nog is een toevoertemperatuur van maximaal 35°C. Maar om daar wat vermogen uit te halen heb je wel een dicht vloerleidingnet nodig. De meeste vloervewarmingen gaan inderdaad tot 45°C. Je vloerverwarming gaat ook stuk als je daar 60°C of hoger doorheen laat gaan. Als er een combinatie is van zowel vloerverwarming als radiatoren wordt er een thermostaat gekoppeld aan de vloerverwarming om te voorkomen dat de temperatuur in de vloerverwarming te hoog wordt.

Persoonlijk zie ik niet veel nut voor de nest als je enkel vloervewarmingen hebt ivm de lange reactietijd.

[Reactie gewijzigd door ZatarraNL op 31 augustus 2017 09:43]

Mijn vloerverwarming haalt bij -10°C amper 35°C, als ik het huis laat afkoelen heb ik 4 a 6 dagen nodig om terug op temperatuur te komen, (tenzij ik de regeling omzeil, maar dat is minder zuinig en geeft overschoots) het enige wat je nodig hebt bij vloerverwarming is een slimme WAR regeling die altijd de juiste water temperatuur regelt en gedurende een uur de verwarming kan uitschakelen als het verschil tussen aan en toevoer te klein wordt (Lees als zonnetje schijnt).
Daarom heeft elke vloerverwarming z'n eigen warmtewisselaar met thermostatische regelaar. Dat gezegd hebbend, ik had het over radiatoren, niet over vloerverwarming.
Blijft overeind staan dat ik het vreemd vind dat een thermostaat warmtevraag kan creëren en tegelijkertijd het vermogen van je ketel beperkt.
Zomaar je keteltemperatuur naar beneden draaien kan ongewenste effecten hebben. Het vermogen van radiatoren wordt volgens EN422 bepaald gebaseerd op 75/65/20°. Als je de radiator niet de 75° aanbiedt, levert hij niet het vermogen dat bij de installatie bepaald is en krijg je de betreffende ruimte niet op temperatuur (zonder aanvullende maatregelen).
Radiatoren die rond 35 graden worden gehouden zijn een heel stuk comfortabeler dan radiatoren die elk half uur een minuut tot 70 graden worden opgestookt.

Een beetje leuke thermostaat bemoeit zich daarom ook met de gewenste watertemperatuur. Ik heb zo'n ouderwets dingetje die dat prima regelt het hele jaar door op grond van binnen- en buitentemperatuur. Kostte 35 euro.
Klopt, maar als je het berekende vermogen uit een radiator wilt halen, zul je hem echt naar 75° moeten stoken. Pas dan geeft een 1000 Watt radiator ook daadwerkelijk 1000 Watt. Bij 35° zal hij hooguit een 300-400 Watt doen. Vaak voldoende om een ruimte op temperatuur te houden.
Dat dingetje bij mij aan de muur was ook slim genoeg om de watertemperatuur naar 80 graden te zetten toen het onder de -10 was buiten en de wind om ons -toen nog- nauwelijks geisoleerde vrijstaande huis gierde. Maar meestal hoeft dat niet, en dan is het comfortabeler en zelfs zuiniger om met matigere temperaturen te werken.
Klopt. Rendement van je ketel wordt grotendeels bepaald door de temperatuur van de uitlaatgassen en die wordt nooit lager dan de retourwatertemperatuur. Met 60°C retour krijg je nooit een fatsoenlijk rendement. Maar soms heb je het nodig om je woning op temperatuur te krijgen. Op die momenten is rendement ondergeschikt aan comfort.
Maar 75˚C wil je niet door je vloer heen jagen en slaat ook nergens op.
Bij vloerverwarming heb je altijd een warmtewisselaar. Deze beperkt de temperatuur van het water dat door de vloer stroomt.
Niet altijd. Hier is alleen vloerverwarming en de temperatuur is per zone te regelen met kranen, maar er wordt niet gemengd.
Zit er een pomp op het verdeelstation? En misschien ook een thermostaatknop?

Er wordt overigens nooit gemengd, er zijn 2 gescheiden watercircuits, één van de ketel en één van de vloerverwarming.

Er is voor zover ik weet altijd een warmtewisselaar, zelfs bij een lage temperatuur ketel.
Nee, de pomp zit in de ketel afaik. Er gaat meestal 35˚C uit de ketel en retour water is dan zo’n 25˚C. Als ie harder moet werken, loopt de temperatuur van het water op. Bij de verdeelstations voor de zones zijn enkel kranen, maar geen pomp. Er lopen ook maar twee buizen naar het eerste verdeelstation. Een warm en retour.
De thermostaat van de vloerverwarming zorgt dat die temperatuur niet te hoog wordt. De vloerverwarming pompt bij ons 11 groepen slangen rond, waardoor er aan die zijde van de wisselaar meer water stroomt dan aan de ketelzijde. Warmer ketelwater zorgt dan voor meer vermogen, en het ketelwater moet dan veel warmer dan 40 graden zijn om de grotere hoeveelheden vloerverwarmingwater op 40 graden te houden.
Anoniem: 84766
@cdwave31 augustus 2017 14:37
ALS je een thermostaat hebt op je vloerverwarming. Bij een woning met enkel vloerverwarming is dit niet nodig en wordt de temperatuur per zone met kranen geregeld. De ketel bepaalt dan de temperatuur van het water en de kranen bepalen de stroomsnelheid. Ook is de ketel de pomp, waar je in jouw geval waarschijnlijk ook de pomp hebt bij de thermostaat van de vloerverwarming.
aanvoer van 75 graden nnar je vloer verwarming is toch veel te hoog, qua energie verbruik en voor je systeem toch?
max 40-45 graden door je vloerverwarming is mij altijd verteld
Als je overal vloerverwarming hebt liggen dan kun je je CV inderdaad richting de 40graden gaan afstellen om nog meer te gaan besparen.
Maar de meeste huishoudens hebben ook nog radiatoren waardoor het niet mogelijk is.
90% van de CV installaties worden op de standaardwaarden van 90/95graden achter gelaten waardoor de meeste mensen te veel betalen.

Tip! lees onderstaand forum om te gaan besparen en efficiënt gebruik te maken van je installatie:
CV tuning
Ik heb een combinatie van vloerverwarming en radiatoren maar kan de aanvoertemp afzonderlijk bepalen.
Omdat ik een zogenaamd gesloten systeem met warmtewisselaar op de vloerverwarming heb zijn beide waterstromen gescheiden. Op de aanvoer van de vloerverwarmingen gewoon een thermostaatknop die op 30-40 graden instellen en klaar. De radiatoren kunnen dan gewoon heet worden door de hogere keteltemperatuur en de vloer zal nooit warmer worden dan 30-40 graden. Werkt prima en je hebt ook nog eens het voordeel dat waterdruk in beide waterkringen afzonderlijk op peil te brengen is.
Klopt daar daar boven heb je kans.dat je tegels.en voegen scheuren
Nou ja, zonder NEST niet kunnen. Het gaat gewoon over het OT protocol. De eTwist van Remeha kan het ook gewoon ;)
Ik zeg ook niet willen, kunnen kan altijd :)
Remeha iSense/eTwist zijn zeker aanraders qua thermostaten! ;)
Maar elke modulerende thermostaat doet dit toch (zeker icm met een maximale warmte instelling op je cv ketel)
Mijn oude modulerende klok thermostaat kon ook 17 's avonds en 20 overdag.

Ik dacht dat de kracht van een nest juist zat in het voorspellen van wanneer je er bent (icm die sensor) en daardoor je CV aanpassen. (iets dat ivm de aanlooptijd bij vloerverwarming automatisch minder rendament oplevert dan bij klassieke radiatoren)

Of mis ik nu iets?
Nest V3 werkt perfect met vloerverwarming en zal hier ook op afgesteld worden.
S'nachts gaat die naar 17graden en overdag is die 20graden.
Voordeel van de Nest is dat die ook de CV aanpast naar maximale aanvoer temperatuur van 75graden waardoor je stook/energie kosten bespaard.
Ik zou niet meer zonder de Nest willen. O+
Heb je cijfers, zodat je een gewone / domme thermostaat kunt vergelijken met een Nest?

Ik heb vloerverwarming met een lage temperatuur ketel, een slimme thermostaat heeft weinig tot geen nut.
Afgaande op andere reacties hieronder over de temperatuurinstelling in combinatie met vloerverwarming; wij hebben thuis een Remeha eTwist (lijkt op een soort Android-achtig besturingssysteem in een thermostaatkastje), die voornamelijk handig is - indien nodig - om op afstand te de temperatuur te kunnen regelen. Verder zit er natuurlijk een klokprogramma in om opstaan, slapen, vertrekken enz. in te stellen en kun je statistieken bekijken van je gasverbruik.

Terugkomend op de vloerverwarming heb ik ook begrepen dat het beste is om de temperatuur constant te houden, maar volgens mij is dat alleen van toepassing als je regelmatig thuis bent. In ons geval werken we vier dagen per week en waar hij 's avonds vanaf 1700 uur op 20.5 of 21 graden Celcius gaat, heb ik hem geprogrammeerd om des nachts en overdag terug te laten gaan naar 17 graden. In het weekend gaat hij alleen in de nacht even terug naar 17 graden. Nou is het ook weer zo dat de vloerverwarming bij ons bijverwarming is en we daarnaast nog een convectorput hebben en een losse verwarming (radiator), dus die hebben de kamer op zich al eerder warm en de vloer komt er achteraan.
Bij huishoudens die alleen vloer verwarming hebben in het hele huis dus :)
In de buizen vloeit 35 graden warm water. Deze geeft langzaam warmte af aan het huis.

Als je dus een week weg ben en de thermostaat staat op 16 graden maar je wilt graag bij 21 graden in huis zitten.. Heb je toch denk ik wel dag of 2 nodig om je woning te verwarmen??.

Wij hebben de thermostaat het hele jaar door op 21 graden staan. Gezien de zomer maanden ook het huis gekoeld wordt door het systeem. Als ik mijn woning met Warmte Pomp (Water-Water) 1 graad wil opwarmen ben ik 16 uur bezig..
Bedenk wel dat niet iedere vloerverwarming hetzelfde gedrag vertoont. De traditionele vorm warmt een lekker dit pak beton/cement op. Dat gaat met water van 30 tot 35 graden niet snel.
Wij hebben een systeem zonder beton en cement: de warm water leidingen liggen in isolatieplaten, meteen onder de houten vloer van 16mm. Dat reageert binnen een uur en daardoor kunnen we zonder problemen nachtverlaging toepassen en de temperatuur 's avonds iets hoger kiezen als we wat minder actief worden.
Bij ons is het overdag 18 graden, 's avonds 19. Heerlijk!
Ik woon in een appartement met vloerverwarming, en onze verhuurder dacht laatst alle huurders een kadootje te doen; een Nest thermostaat! Helaas zat bij dezelfde brief in een tweede brief dat die dingen niet werken op ons warmtenetwerk, dus pech voor ons :P
Was dat toevallig in Eindhoven? Ik had dat namelijk ook. Helemaal blij, meteen besteld. Komt die monteur langs en het eerste wat hij zei was: dat kan hier helemaal niet..
Haha ja, inderdaad. Ik geloof dat het met stadsverwarming te maken heeft.
Stadsverwarming is gewoon compatible met Nest hoor. :?
Dat hangt ervan af of je stadsverwarming hebt waarbij de klep opengezet wordt middels een thermostaat of niet. Je kunt ook hebben dat er geen klep op zit, maar alleen thermostatische kranen op de radiatoren. Die situatie heb ik thuis. Dan heb je niets aan Nest, maar wel aan Tado (en enkele anderen).
Ik heb vloerverwarming en ik heb een hele simpele thermostaat die altijd op 21 staat. Niks hips, niks slim, maar wel altijd lekker warm en lage stookkosten
Alsnog is nachtverlaging een besparing op de stookkosten, ook met vloerverwarming.

Maar idd, met vloerverwarming lijkt mij een dure Nest overbodig.

Is deze Nest overigens modulerend of aan/uit?

[Reactie gewijzigd door Devian op 31 augustus 2017 08:13]

Ondersteuning voor Opentherm zal altijd aanwezig zijn, dus aan/uit en/of modulerend ja. In de US is dit gewoon zelf installeren, in EU is er een heatlink nodig. Heatlink ondersteund aan/uit en opentherm aansluiting.
De huidige Nest ondersteund ook opentherm...
maar geen modulatie als ik de reacties bij coolblue mag geloven.
Eigenlijk niet, mij is altijd verteld dat vloerverwarming het beste werkt wanneer deze een constante temperatuur is.

Hier hebben wij ook enkel vloerverwarming, alleen slaapkamers en badkamers een radiator die niet aanstaat want in de winter staat ook op de badkamer bijvoorbeeld de vloerverwarming aan.

Ik heb ook nog steeds een analoge thermostaat en kijk er misschien een keer per jaar op. Voor de rest staat deze altijd op 21,5 graden. De verwarming is helemaal ingeregeld op het weer dus ik hoef niks handmatig aan te zetten. Zo'n slimme thermostaat zal er juist voor zorgen dat je extra stookkosten hebt en extra belasting op je CV zal krijgen. De kans dat je ermee gaat 'spelen' is groter dan dat je hem zo laat staan.
Met vloerverwarming heb je er naar mijn mening niks aan. Ik heb zelf vloerverwarming en nog een 'domme' thermostaat.

Die heb ik overigens zo ingesteld dat ie 's nachts uitstaat. En zo'n 3 uur voordat ik uit bed ga springt ie weer aan. Ik heb het wel eens getest of het uitmaakte wanneer ik hem gewoon altijd aan liet staan, maar dan was het verbruik veel hoger. Dat heeft ook weer met isolatie te maken, mijn woning is goed geïsoleerd, waardoor er relatief weinig warmteverlies is en de verwarming 's ochtends niet zo gek veel hoeft te doen om het weer op temperatuur te krijgen.

Ik heb ook ervaring met een zeer slecht geïsoleerd pand met vloerverwarming, en daar was het weer beter om hem aan te laten staan. Maar daar was het regelen van temperatuur sowieso een drama, goede isolatie is natuurlijk altijd belangrijk.
Heb zelf vloerverwarming op de woonverdieping met een Honeywell optimaliserende thermostaat (het slimste dat er was toen ik het systeem installeerde). Ik woon in een monument, zo goed mogelijk geïsoleerd maar dat blijft suboptimaal gezien de monumentale eisen. Vloerverwarming gaat om 23.00 uit (ik ga gewoonlijk 1.00~2.00 slapen), temperatuur zakt tot de volgende ochtend 9.00 een graad of drie; dat is het dus wel waard. Alle Nest-optimalisaties zouden voor mij niet veel doen; met vloerverwarming heeft het inderdaad weinig zin. Het kost een uur of drie om op te warmen.
Op de andere verdieping heb ik convectoren: geen stralingswarmte maar wel razendsnelle opwarming. Gaat met een gewone klokthermostaat (ik heb gescheiden circuits).
Eigenlijk het enige dat ik mis, is alles tijdig automagisch aanzetten na langere afwezigheid (weekendje weg, vakantie). Dus bij een weekendje weg houd ik het huis warm, na een vakantie zet m'n werkster alles een dagje tevoren weer aan (soort humane Nest ;-) ).
Toon werkt met vloerverwarming
Afhankelijk van het type vloerverwarming. Nest kan maximaal 3 ampere krijgen, als de vloerverwarming meer nodig heeft gaat het niet werken ja.
Heb je eigenlijk in een huis met enkel vloerverwarming iets aan dit soort slimme thermostaten? Een vloerverwarming reageert namelijk heel traag, waarbij men eigenlijk adviseert om niet te veel aan de temperatuur te draaien, maar gewoon lekker te laten staan. Ik ben benieuwd of er tweakers zijn die hier ervaring mee hebben.
Ik heb vloerverwarming met een domme ouderwetse analoge thermostaat, en dat werkt het beste!

Een graag opwarmen kost minstens een uur. De thermostaat 's nachts lager zetten bespaart niks, de hele nacht op temperatuur houden kost net zoveel als 4 uur voordat je opstaat de nachttemperatuur weer comfortabel te krijgen.
Hmm nu is voor mij de afstandsweergave het geen wat ik het meest gebruik op mijn Nest, maar dan om te zien wat de temperatuur buiten is. Maar goed om te zien dat er een goedkopere versie is met verder wel alle mogelijkheden.
Hmm nu is voor mij de afstandsweergave het geen wat ik het meest gebruik op mijn Nest, maar dan om te zien wat de temperatuur buiten is.
Daar heb ik een ~10 EUR thermometer voor met draadloze buitensensor. Werkt ook goed zonder thuisnetwerk, internetverbinding, serverpark, en de verbinding met een weerstation met thermometer ergens in mijn omgeving. :+

Een bonus is dat mijn persoonsgegevens niet 'beschikbaar gesteld worden aan derde partijen', bewust of onbewust, gewild of ongewild.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 augustus 2017 08:01]

Voor mij is dit ook wel een erg mooie feature. Ik combineer hem juist als "Security System" wanneer ik op vakantie ga. Moet zeggen dat het vrij accuraat werkt als simpele beveiliging.

[Reactie gewijzigd door xMuchux op 31 augustus 2017 09:09]

Wij hebben thuis ook vloerverwarming en hebben onze 'simpele' thermostaat altijd op 19 graden staan. Mocht het in de winter echt koud zijn, zetten wij de houtkachel aan. Binnen half uurtje is het dan heerlijk warm.

Ik kies bewust niet voor dit soort thermostaten, net als de thermostaat van Eneco, Toon. Ik wil mijn persoonsgegevens niet beschikbaar stellen. Bovendien zie ik niet echt het nut van slimme thermostaten zoals Toon. Mij interesseert het namelijk niet of ik kan besparen op bijvoorbeeld douchen. Als ik een keer lang wil douchen, dan doe ik dat.
Buiten dat heb ik op internet gelezen (ja ja ;( ) dat mensen toch meer kwijt zijn uiteindelijk dan voorheen.
Zo is het. Die 3 euro die Toon per maand kost, verdien je niet zo makkelijk terug. En waarom moet het altijd per se al lekker warm zijn als je op staat of thuis komt (niet dat het bij ons zo koud is)? Het wordt over het algemeen toch al snel merkbaar warm in de winter als je de kachel aan zet.
Ik heb ook een Toon, in het begin ben je er mee bezig, maar nu.
En ze hebben het abonnement van de toon verhoogd.
Voor zogenaamd nieuwe functies.

http://www.energienieuws....o-toon-wordt-duurder.html
En het gekke is dat ondanks dat je inderdaad gewoon soms lekker wilt douchten etc dat je dan nog steeds bespaart door onbewust er rekening mee te houden.
Wij zijn super tevreden over de Nest. Hebben enkel vloerverwarming, en de nest heeft dit prima onder controle. Afhankelijk van de temperaturen schakeld deze ‘s nachts wel of niet. We zijn gaan besparen, echter is dat minimaal daar ons huis super geïsoleerd is. Als we op vakantie gaan gaat de Nest netjes uit, en met vloerverwarming duurt het inderdaad een dag of twee voordat alles weer op temp is. Een dag voordat we gaan zet ik dan de Nest alvast op temperatuur.

Ik zie geen reden om in de toekomst geen Nest te nemen.
men.

Enige minpunten zijn dat de Nest niet samenwerkt met een Danfoss thermostaatkraan op die ene radiator in het huis, maar dat wordt door de Dominica weer netjes opgepakt. En natuurlijk de opentherm communicatie. Foutmeldingen van de ketel krijg ik niet te zien.

[Reactie gewijzigd door Redwood op 31 augustus 2017 13:16]

Hoe zit het met privacy? Het is toch van Google en nu weten ze nog meer over je, wanneer je thuis bent, wanneer je naar bed gaat, hoe laat je opstaat. Nu misschien als onbelangrijk geacht maar later...
Alles wordt opgeslagen op servers in de VS. Wat wordt tegenwoordig niet opgeslagen.. Ach... :X

[Reactie gewijzigd door N3tMonk op 31 augustus 2017 09:11]

De privacy is redelijk op orde, staat beschreven op hun website.
Anders kijk je zelf even. Als jij het niet vertrouwt: good for you.
Er gaat gemiddeld enkele tientallen mbs aan data naar nest/Google per maand.
Haha, ik gebruik het als nachtlampje. Echt reuze handig wanneer ik 's nachts het bed uit moet.
Kun je beter een nest protect aanschaffen lol. Pathlight is geweldig.
Inderdaad, dat is echt een perfecte uitvinding haha
Dat is inderdaad superhandig!
Ik moet er 's nachts nog wel eens uit voor een klein kind en dan kun je prima zien waar je loopt met Pathlight, zonder meteen een echte lamp aan te moeten doen.
En er zijn mooiere nachtlampjes. Met bijv Bert en Ernie
Qua ontwerp is dit toch echt wel een achteruitgang. De Nest V3 heeft veel meer wow-factor met een mooie metalen rand en helder scherm. Het is een leuke eye-catcher als er bezoek is en het scherm automatisch aanspringt :)

Na een Nefit Easy en Nest V3 te hebben gehad, heb ik nu het HoneyWell Evohome systeem geïnstalleerd. Omdat het Evohome systeem met op afstand bestuurbare radiatorthermostaatknoppen werkt kan je per ruimte perfect de temperatuur instellen. De Nest app is dan wel wat mooier, maar technisch gezien vind ik de HoneyWell oplossing veel beter (en is ook nog zuiniger).
<off>sorry, maar als je je bezoek moet 'wowen' met een thermostaat, zijn er wel betere dingen denk ik..een B&O tv van 10k bijv ;-) </off>

maar waarom zou dat scherm moeten aanspringen als het alles automatisch doet? Wat is daar het nut van? kost alleen maar energie.
Mijn (programmeerbare) thermostaat licht alleen op als ik er (bewust) met m'n vingers aanzit, verder niet.
Jammer dat ons huis geen thermostaat heeft. Anders had ik graag zo'n apparaat in huis gehaald.
Hoe regel je jouw temp dan? Via een programmer?

Dan is het ook gewoon gewoon mogelijk hoor :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee