Essent stopt in februari met ondersteuning voor E-thermostaat

Essent meldt dat het vanaf 1 februari stopt met de ondersteuning van de E-thermostaat, omdat volgend jaar de samenwerking met leverancier ICY stopt. Gebruikers die het platform willen blijven gebruiken, moeten bij ICY betalen. Bij te weinig animo gaat de stekker er helemaal uit.

Essent meldt dat de E-thermostaat vanaf 1 februari 2019 alleen nog handmatig is te bedienen en te programmeren. De bijbehorende app en de onlineportal worden dan in principe niet meer ondersteund, tenzij er voldoende animo blijkt te zijn. Dat moeten gebruikers zelf bij leverancier ICY kenbaar maken. Essent bracht de slimme thermostaat, die met een smartphone of tablet is te bedienen en over een ingebouwde bewegingssensor beschikt, in 2011 uit.

In een mail die ICY aan gebruikers heeft gestuurd, staat dat het bedrijf nu een besluit moet nemen over het wel of niet continueren van het E-thermostaat-platform en de mobiele app. Om het bedrijf te helpen die keuze te maken, vraagt ICY aan gebruikers of ze de webportal en de app willen blijven gebruiken. Als er genoeg belangstelling voor het platform blijkt te zijn, dan blijft de dienst in de lucht. Een besluit daarover wordt op 1 februari genomen.

ICY vermeldt daarbij dat het gebruik van het platform door de 'hoge kosten' vanaf 1 februari niet meer kosteloos is. Gebruikers kunnen bij de webwinkel van ICY een jaarlicentie kopen die tot 1 februari 2020 loopt; die kost 1,95 euro per maand. Als de dienst wordt beëindigd, krijgen klanten met een licentie hun geld terug. Als het platform voorlopig in de lucht blijft, zal de leverancier elk jaar opnieuw toetsen of er nog voldoende gebruikers zijn. Op dit moment worden alleen nog de noodzakelijke updates uitgevoerd.

Essent zal klanten ook benaderen met een e-mail, waarin informatie wordt verschaft. Klanten die hun contract bij de energiemaatschappij verlengen kunnen bijvoorbeeld een aanbod krijgen met een alternatief voor de E-thermostaat, zoals de Honeywell Lyric T6 of een Nest-thermostaat. Daar zijn verder geen abonnementskosten aan verbonden.

Essent E-thermostaat

Door Joris Jansen

Redacteur

19-12-2018 • 12:43

247

Submitter: SeBsZ

Reacties (247)

247
232
103
15
2
75
Wijzig sortering
De mensen die er niet blij mee zijn dat Essent de ondersteuning van de e-thermostaat op zo'n korte termijn stopt, hoeven zich er nog niet bij neer te leggen. Ik heb een juridische achtergrond en een en ander uitgezocht. Wat Essent doet, kan en mag niet op deze manier! Protesteer, meld je bij Essent, klaag op de daarvoor geschikte sites. Wees er wel op voorbereid dat Essent met onjuiste argumenten je probeert door te sturen naar ICY, die misschien tegen betaling het platform zal voortzetten. Daarom dit mini-college ;-)

Overeenkomst
Als je een thermostaat hebt gekocht, dan heb je een koopovereenkomst gesloten. Die koopovereenkomst geldt echter niet voor de webportal en de app. Bij het registreren van je e-thermostaat heb je een aparte overeenkomst van opdracht met Essent gesloten voor gebruik van het e-thermostaat platform. De enige tekst die bij deze overeenkomst van opdracht bestaat, zijn de algemene voorwaarden die op de website van de e-thermostaat portalvoorwaarden genoemd worden. Doordat Essent meldt dat de e-thermostaat vanaf 1 februari 2019 niet meer ondersteund wordt, zegt Essent dat het zich niet meer aan de overeenkomst zal houden. Je kunt het ook interpreteren dat Essent de overeenkomst stopzet.

Mag Essent de overeenkomst stopzetten?
De wet staat toe dat Essent als opdrachtnemer een overeenkomst van onbepaalde duur opzegt (zie art. 7:408 lid 2 BW) Doordat Essent dit echter pas eind december 2018 mededeelt, handelt Essent onrechtmatig tegenover zijn klanten. Klanten van een dergelijk prijzig apparaat mogen op grond van de redelijkheid en billijkheid in het Burgerlijk Wetboek verwachten dat de ondersteuning niet op korte termijn vervalt, en moeten ruimschoots de tijd krijgen om een alternatieve oplossing te vinden. Wat een goede termijn is om te beëindigen, is moeilijk te zeggen, maar ik neig naar minimaal een jaar.

Een gemene truuk van Essent
Bij klachten van anderen zie je dat Essent vaak een beroep doet op art. 3.4 van de portalvoorwaarden, Daarmee probeert Essent de klanten naar ICY te verwijzen en zijn eigen straatje schoon te vegen. Het is een typische van het kastje-naar-de-muur-bepaling. Art. 3.4 van de portalvoorwaarden wordt echter genoemd in de zwarte lijst van art. 6:236 BW! Lid e van dit wetsartikel houdt in dat een partij zoals Essent niet zomaar de consument naar een andere partij kan verwijzen omdat het contract is overgenomen. Lid e bepaalt dat je dan in je algemene voorwaarden dan ook moet zetten dat bij een contractsovername de klant ook mag opzeggen voordat de contractsovername tussen Essent en ICY van kracht is. Een andere mogelijkheid is dat Essent in de algemene voorwaarden zet dat het ook nog steeds aangesproken kan worden. Omdat Essent niet een van de twee bovenstaande opties in art. 3.4 van de portalvoorwaarden heeft gezet, kan je vervolgens een beroep doen op 6:233 lid 1 BW. Volgens art. 6:233 lid 1 kan je artikel 3.4 van de portalvoorwaarden vernietigen. Dat houdt in dat ie juridisch gezien niet meer geldt. Essent kan daar dan geen beroep op doen, en je dus ook niet doorsturen naar ICY.

Hoe schrijf ik nu mijn klacht?
  • Meld allereerst dat je er niet mee akkoord gaat dat Essent stopt met de ondersteuning op zo'n korte termijn. Geef aan dat je een overeenkomst hebt voor de diensten van de e-thermostaat, en dat je verwacht dat Essent die goed uitvoert. Voeg er ook aan toe: "Ik stel Essent bij voorbaat in gebreke voor alle schade die voortvloeit uit het stoppen van de ondersteuning op 1 februari 2019"
  • Vernietig 3.4 van de portalvoorwaarden: "Ik ben ermee bekend dat Essent art. 3.4 van de portalvoorwaarden gebruikt om elke verantwoordelijkheid te ontlopen en consumenten voor klachten en oplossingen naar ICY te verwijzen. Art. 3.4 van de portalvoorwaarden is een bepaling zoals bedoeld in art. 6:236 lid e BW en is daarom onredelijk bezwarend. Ik doe op grond van art. 6:233 lid 1 BW een beroep op vernietiging van art. 3.4 van de portalvoorwaarden". Schrijf dat Essent zelf voor een oplossing moet zorgen en je niet kan doorverwijzen naar ICY.
  • Vraag om een oplossing, maar wees wel redelijk. Het volledig vergoeden van een nieuwe vervangende thermostaat is onredelijk, als je de e-thermostaat al een paar jaar hebt. Houd in gedachten dat Essent de overeenkomst ook op langere termijn mag beëindigen zonder schade te vergoeden. Ik zou zelf vragen om voortzetting van het huidige e-thermostaatplatform voor tenminste een jaar of een gedeeltelijke vergoeding van een nieuwe thermostaat + installatiekosten
Veel succes! En laat maar weten hoe Essent reageert. Misschien kunnen we wel een collectieve claim instellen :*)
Anoniem: 1173624 @BsBb26 januari 2019 08:36
Hallo, ik heb Essent en Icy gebeld en gemaild maar kunnen er volgens hun niets aandoen.
Het bedrijf Icy bied je wel de mogelijkheid om te betalen voor het gebruik van de app. Maar daar ben ik super boos over,dit bedrijf verkoopt nu andere modellen, maar wat als die weer vervangen worden voor een nieuw model moeten die klanten dan ook gaan betalen? Ik vind dar ze zich daar wel heel makkelijk van komen. Ook heb ik de Consumentenbond en het programma kan nietwaar zijn gemaild maar tot nu toe nog geen reactie.
M.vr.gr. Ans
En wederom het failliet van een smart device welke enkel via de website of de app vd producent werkt. Zodra de producent er geen been meer in ziet trekt men er de stekker uit en staat de gebruiker in de kou (pun intended).

Tijd dat diverse consumenten en branche organisaties gaan ijveren voor het vrijgeven van dit soort software, als de producent er de brui aan geeft, zodat de aankoop niet tot e-schroot verword.
Het zou van mij best zo mogen zijn dat er regelgeving komt dat fabrikanten van dit soort spul verplicht stelt om hun API's open te stellen op het moment dat zij zelf de stekker eruit trekken.

De fabrikant verliest er weinig mee, want die doen er toch al niets meer mee, maar de consument kan er dan alsnog zelf mee aan de slag (of een 3rd party oplossing zoeken/kopen).
Nu willen fabrikanten waarschijnlijk dat die dingen gewoon afgeschreven worden zodat er nieuw gekocht moet worden, maar in het kader van duurzaamheid kan 't echt geen kwaad om dit soort dingen langer te gebruiken. Als iets stuk is kun je het vervangen, maar de stekker uit een platform trekken is nou ook niet echt stuk te noemen.

Zou een stuk fijner zijn voor mensen die het willen gebruiken, en een stukje duurzaamheid kan geen kwaad.

Daarom vind ik 't ook zo'n ramp dat alles tegenwoordig met apps moet. Als die niet meer werken, dan heb je gelijk niets meer aan je product.
Ik heb een Axis camera liggen die al best oud is, maar die spuugt gewoon een videostream m'n netwerk op die ik via de webinterface kan benaderen. Dat hoef je bij zo'n fancy Nest cam niet te proberen.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 22 juli 2024 14:23]

Het zou van mij best zo mogen zijn dat er regelgeving komt dat fabrikanten van dit soort spul verplicht stelt om hun API's open te stellen op het moment dat zij zelf de stekker eruit trekken.
Nee, vóórdat ze op de markt toegelaten worden.
Als bedrijven de stekker eruit trekken (falliet) dan heeft de overheid geen macht meer.
Een buggy vaarwel-API is ook verre van ideaal.
Precies, ze moeten gewoon overstap kunnen faciliteren. Op dezelfde manier zoals dat nu bij Google en Facebook ook afgedwongen wordt, je kan een compleet pakketje met je data downloaden zodat je (theoretisch) kan overstappen naar een ander.
Dat is (denk ik) wishful thinking aangezien elk type e-thermostaat weer zijn eigen API en bijbehorende databases heeft. Wat heb je aan een bulk ruwe data die niet 1-op-1 in tabellen van concurrenten past?
Overigens zie ik een e-thermostaat als leuke gimmic, niets meer. Je gaat er echt niet door besparen.
E-thermostaat gaat toch ook over gebruiksgemak en niet alleen besparen? Maar in deze discussie zeg ik, laat de EU iets nuttigs doen en fabrikanten verplichten alle software open source te maken zodra ze stoppen met ondersteuning. Het mag niet zo zijn dat je apparaten niet meer werken vanwege software. Lijkt me niet best voor het milieu als we weer wat nieuws moeten kopen terwijl de hardware nog prima werkt... wellicht is een alternatief dat een dergelijk product altijd de optie moet bieden om zelf iets te hosten . Wellicht het recht offline te zijn? Iemand nog goeie ideeën?
Ligt er ook aan waar die API is. Fibraro items kunnen zonder internet bestuurd worden binnen het netwerk, anderen hebben internet nodig om met een api op domein van fabrikant te komen die vervolgens met jouw device praat. Dat vind ik echt en issue. Zelfde overigens met Sonos ook, maar je kunt er wat omheen hacken gelukkig.
Juist, je kan ook je eigen router via het lokale netwerk instellen. Hier is geen fabrikantenwebsite (scrable woord ;) ) voor nodig. Een open API voor je IoT dingetjes zou wettelijk vereist moeten zijn. Verder vindt ik het uit privacy overwegingen helemaal geen goed idee dat uiteindelijk de fabrikant/leverancier uitmaakt hoe je thermostaat ingesteld word.
Nee, gewoon regelgeving dat dergelijk spul niet meer afhankelijk mag zijn van een service van de fabrikant.
Ik vind dat ieder apparaat wat met een app werkt, direct via het eigen netwerk van de klant moet werken en niet via een server van de fabrikant...veel te link...
Niet alleen als ze de stekker eruit trekken, want dan kan het al te laat zijn: als het bedrijf failliet is, dan is er niemand meer om dat openbaar te maken. Protocol moet direct openbaar zijn, niet cryptografisch vastgepind aan de fabrikant (geen DRM dus), en de consument moet zelf het apparaat kunnen koppelen met een dienstenaanbieder naar keuze.

Daarmee moet het dus ook mogelijk zijn om lokaal (thuis) een server te draaien, zodat je zelfs helemaal onafhankelijk bent van een aanbieder.
Protocol moet direct openbaar zijn, niet cryptografisch vastgepind aan de fabrikant (geen DRM dus)
Dat gaat dus nooit gebeuren.

Indien zoiets een wettelijke plicht zou zijn, dan zou bv Apple per direct een verkoopverbod moeten krijgen.
Apple gebruikt ook een vorm van DRM zodat bv alleen eigen kabeltjes werken. Iedereen weet dat het vanwege winstmaximalisatie is; Apple noemt het garanderen van kwaliteit.
Mijn punt is dat fabrikanten van connected devices ook heel simpel een smoes kunnen verzinnen en naar Apple wijzen.

Dus moet de hele gesloten eco-systeem markt verboden worden. Gezien de enorme lobby, zie ik dat niet snel gebeuren.
Let op het woordje gesloten. Ik heb er geen enkel probleem meer dat fabrikanten proberen hun product meerwaarde te geven door wat dan ook; maar andere bedrijven moeten zonder enige drempel ook kunnen bijdragen aan het eco-systeem.

Bovenstaande lijkt misschien nogal off-topic te zijn, maar dat is het zeker niet.
Connected devices zijn heel vaak onderdeel van een groep verschillende connected devices. Dus een eco-systeem.
Apple noemt het garanderen van kwaliteit.
En toch zit er een kern van waarheid in.
In het verleden heb ik al meerdere charging ports moeten vervangen doordat er een Chinees Kwalitatief Uitermate Teleurstellend kabeltje gebruikt werd die net 0.2mm te dik was waardoor de charging port te ver uitgerekt werd en na verloop van tijd niet meer werkte.
Sinds de MFI verplicht werd -anders laadde te telefoon/ipad niet meer op- hoefde ik veel minder charging ports te vervangen.
Ook voor Apple zal dit gedurende de garantie periode een probleem geweest zijn, Apple moet bewijzen dat je een slechte kabel gebruikt hebt wat niemand ooit zal toegeven of zelfs doorhebben.
Maar nu kun je je afvragen wie z'n fout dit nou eigenlijk is. Ik gebruik uitsluitend Aliexpres USB / Micro USB / USB-C kabels en hoewel er wel eens eentje sneuvelt werken mijn apparaten prima. Het is het kabeltje dat de geest geeft.

Waarom gaat dit bij het iets meer 'open karakter' van Android niet mis, terwijl bij Apple er een DRM-achtige constructie in moet zitten om de kwaliteit te bewaken?

Wat waarschijnlijk niet mee helpt is dat Apple een eigen plug gebruikt, die dus in mindere massa worden geproduceerd en waarschijnlijk eerst door een Chinees is gereversed engineered. Dat hoeft bij een open standaard zoals USB niet, waardoor ook de goedkope Chinese USB prullaria waarschijnlijk exact conform specificaties zijn.

Daarnaast kun je je afvragen of de kwaliteit van Apple's charge port voldoende is als een iets te grote connector de poort sloopt, maar blijkbaar niet de goedkope chinese kabel.
Ik denk dat we eigenlijk hetzelfde bedoelen :) Dat het niet snel zal gebeuren ben ik met je eens. Maar nu er meer en meer voorbeelden komen waarbij de consument ronduit genaaid wordt kan het wel eens veranderen.

Er ligt ook een taak voor de consument: koop die online-only meuk niet! Ja, dat betekent dat je heel veel hebbedingetjes (bepaalde stofzuigrobots, tv's, smartwatches, thermostaten, domotica) dan afvallen, maar je bespaart jezelf een hoop ellende.
Het is zo langzamerhand wel een probleem aan het worden. Steeds meer apparatuur doet het na verloop van tijd niet meer, of de functionaliteit wordt ineens een stuk minder. De smartwatches van Pebble, een aantal camera's een een hoop smart TV's zijn inmiddels minder of niet bruikbaar geworden omdat ze afhankelijk waren van een dienst via internet. Zelf heb ik al eens een prima werkende printer weg moeten doen omdat de fabrikant stopte met het leveren van cartridges.

Naar een e-thermostaat (met zone regeling) ben ik nog op zoek, maar juist dit soort fratsen houd me tegen. Of het portal is nu gratis en wordt tzt betaald, of het verdwijnt en dan moet je opnieuw in de buidel tasten op over te stappen op een nieuw systeem. Eigenlijk zouden dit soort afhankelijke systemen helemaal niet op de markt toegelaten mogen worden als er geen mogelijkheid is om ook zonder externe dienst nagenoeg volledig te kunnen blijven functioneren.
Er zijn camera’s die ook gewoon als ipcamera werken. Daar tegenover staat Logitech circle en nest cam die inderdaad Erg gesloten zijn door alleen gebruik te maken van app met private cloud.
Maar wat moet de consument dan gaan doen? Zelf zo'n server in de lucht gaan houden, als ze daar al de kennis voor hebben. Dat is toch ook niet praktisch.

Ik denk dat de consument juist beter voorgelicht moet worden zodat deze zelf de afweging kan maken "als ik dit product koop is er een kans dat over een paar jaar er mogelijk minder functionaliteit is, of dat het apparaat helemaal niet meer werkt, wil ik het dan nog wel kopen?".
Nee, maar waarom moet er een server zijn? Waarom kan de app (die je reeds op je telefoon hebt staan) niet rechtstreeks communiceren met die thermostaat? Waarom heeft die thermostaat geen API die je zelf kan benaderen voor het geval je wel handig genoeg bent? Fabrikanten pushen connected devices met een centrale infrastructuur in de hoop data te vergaren om hun product beter te maken en potentieel om deze data te verkopen. Als consument moeten we vooral daar neen tegen durven zeggen.
Als de app direct contact moet maken met de thermostaat dan zou dit enkel kunnen binnenshuis, immers ben je afhankelijk van bluetooth of van wifi.
Wil je dat een app contact maakt met (bijv) een thermostaat 'vanaf buiten' dan moet Jan de Consument ook z'n router hiertoe aanpassen, poorten openzetten en forwarden. Dit kan Jan de C niet waardoor voor hem het hele 'connected' niet zal werken. Door zowel app als thermostaat met een externe server te laten connecten werkt het out of the box wel.

Een optie zou nog kunnen de thermostaat te voorzien van een 2G verbinding met een eigen IP zodat de app op je telefoon direct kan verbinden met het 2G modem in de thermostaat. Dan ben wel wel onafhanklijk van een externe server, maar qua beveiliging is het wellicht niet ideaal...

Als je wil dat het out of the box werkt, dat het qua beveiliging goed zit en dat het geen fortuin kost ontkom je niet aan een externe server helaas :'(
Als de app direct contact moet maken met de thermostaat dan zou dit enkel kunnen binnenshuis, immers ben je afhankelijk van bluetooth of van wifi.
Wil je dat een app contact maakt met (bijv) een thermostaat 'vanaf buiten' dan moet Jan de Consument ook z'n router hiertoe aanpassen, poorten openzetten en forwarden.
Dat is niet nodig.
Neem bv een app zoals TeamViewer. Daarmee kun je zonder welke aanpassing in je router remote een PC overnemen, videochat, etc.
Neem bv een app zoals TeamViewer. Daarmee kun je zonder welke aanpassing in je router remote een PC overnemen, videochat, etc.
Alleen maar omdat een derde partij de verbinding initialiseert, zeker als beide machines achter verschillende NAT's zitten en geen van beide Universal Plug and Play kunnen gebruiken.

Vergeet niet dat 'smart' apparaten vaak best wel dom zijn. De 'intelligentie' komt vaak vanuit een serveroplossing, die enkel de fabrikant kan hosten. Een code escrow van API documentatie en server broncode zou verplicht gemaakt kunnen worden voordat een 'smart' product op de markt uitgegeven mag worden. Fabrikant failliet of gooit de handdoek in de ring qua ondersteuning? Meteen alles openbaar (niet per se 'vrij') inclusief sleutelmateriaal, zodat men met reverse engineering een alternatief kan bedenken. Men kan dan zelf een server (laten) hosten.

In het begin doet dat even pijn, want er zijn fabrikanten die afspraken maken met derde partijen waarmee dit gaat botsen. Op de lange termijn gaat het werken, want uiteindelijk is de markt te groot om te laten liggen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:23]

Misschien aan te vullen met een verplichte restitutie van een deel van het aankoopbedrag als de fabrikant zelf besluit de ondersteuning te stoppen binnen een bepaalde periode na aankoop.
Dat geeft een beslissing om de ondersteuning te stoppen om financiële redenen misschien net het duwtje om bestaande klanten in ieder geval te blijven ondersteunen
Misschien aan te vullen met een verplichte restitutie van een deel van het aankoopbedrag als de fabrikant zelf besluit de ondersteuning te stoppen binnen een bepaalde periode na aankoop.
Heeft geen nut bij een faillissement.
Helemaal waar. Je ziet vaak dat het stoppen van ondersteuning het gevolg is van baten/lastenafweging ten koste van de klant. Vandaar als de fabrikant het zelf besluit.
TeamViewer heeft een externe server nodig die de koppeling tussen de beide apparaten ondersteund. Als TeamViewer er morgen mee stopt en die servers uit zet, dan werkt teamviewer niet meer.
Maar je kunt die optie wel als laatste mogelijkheid gebruiken.
Zo heb ik ook een webcam welke ik point to point benader, zonder tussenkomst van een server.
Dat in een uiterste geval elke Jan met de korte achternaam het niet kan, betekent niet dat je dat niet zou moeten aanbieden.
Dat laatste ben ik zeker me je eens, en geef ik dan ook al aan.

Wat betreft het eerste is een centraal beheerde infrastructuur helaas best logisch. Je kan helaas niet van de gemiddelde consument gaan verwachten dat deze port forwarding gaat toepassen naar bijvoorbeeld zijn of haar telefoon (als dat al werkt ivm zaken als Carriergrade nat) om de thermostaat van buitenaf te besturen via bijvoorbeeld geo fencing. Een centraal beheerde infrastructuur is daar veel handiger voor, echter ook onderhevig aan bijvoorbeeld het stoppen van dienstverlening zoals hier het geval is. Tuurlijk zijn er een paar handige Tweakers die het graag zelf zouden doen, maar dit soort zaken moeten juist ook voor "Henk en Ingrid" behapbaar zijn.
Of tweakers helpen Henk en Ingrid door het uit te pluizen. Zolang die dingen maar niet op de schroothoop belanden. Er zou (milieu) wetgeving moeten komen om ervoor te zorgen dat wanneer apparaten afhankelijk zijn van een dienst door de leverancier deze die minstens (5 jaar) een tijd moet onderhouden en als hij die dienst staakt moet zorgen dat zijn klant zelf die dienst moet kunnen draaien.
Tja, in feite heeft ICY het ding acht jaar in de lucht gehouden op 1 februari 2019, dus aan die eis hebben ze alvast voldaan.
Inderdaad, laten we ook niet doen alsof consumenten domme schapen zijn. Ja die zitten er wel bij. Maar ook in de tijd van ingewikkelde configuraties met Trumpet Winsock op Windows 3.1 had bijna elke oma al een computer thuis. Met een lijstje van commando's er naast voor als het weer eens stuk was, van het slimme neefje. Mensen konden zelfs met DOS werken vroeger. Weet je wel, van die enge tekst schermen waar je van die enge commando's moest typen. Tegenwoordig zijn er zelfs tweakers die niet meer op de commandline durven te rommelen.

Tegenwoordig is de trend dat kennis iets 'vies' is dat je zoveel mogelijk wil uitbesteden. Niet alleen bij consumenten maar ook binnen bedrijven. Dat is een van de redenen dat Cloud infrastructuur, outsourcing en consultancy zo populair zijn. Kennis hoef je niet te hebben en de verantwoordelijkheid kan je gewoon op je consultants afschuiven. Dat je op deze manier helemaal uitgemolken wordt en een oplossing krijgt die niet per se de beste is voor je omgeving maar meer voor de bottom line (en commerciele binding) van de consultants, wordt vaak vergeten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:23]

Omdat er door NAT geen koppeling mogelijk is van een extern apparaat (buiten je eigen netwerk, dus bv. je telefoon op 4G) en een intern apparaat wanneer he contact geinitieerd moet worden vanuit het apparaat buiten je netwerk.

Er zijn dan 2 opties:
- Je zet de poort open naar het apparaat in kwestie. Is niet te doen voor Henk en Ingrid.
- Het apparaat doet aan "nat hole punching", ofwel het verbindt naar buiten naar een plek waar ook de telefoon naar toe verbindt, om zo communicatie uit te wisselen. Dit is een server met bv. een API.

De 1e optie is niet te doen, de 2e optie vergt het online houden van infrastructuur door de leverancier.
Omdat je daar een fixed IP voor moet hebben die publiek toegankelijk is. Iets waar geen heel goede ervaringen mee zijn. Er moet een schakel in zijn in professionele handen waar beide devices naar kunnen connecten. En die dient als hub.

Voor providers is dit min of meer een fixed ipv6 blok uitgeven, dat gaat nog wel haalbaar zijn. Maarja, die providers zijn er nog niet.

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 14:23]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Nox19 december 2018 16:24
Daar is helemaal geen fixed IP voor nodig. Dat heeft jouw smart thermostaat waarschijnlijk ook niet. Er zijn ook zaken als DynDNS waardoor je toch een fixed connectie kunt leggen. Een fixed IP is geen vereiste.
Inderdaad, maar welke isp biedt dyndns? Ben je nog steeds afhankelijk van een externe partij die dat levert. Goed, wel meer universeel en meerdere aanbieders echter blijft het instelwerk.

Buiten dat hebben we een tekort aan ipv4, zodra we hier op dslite over moeten blijft enkel nog ipv6 over. (Wordt tijd ook)

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 14:23]

Wat me vooral steekt is de manier waarop. Eerst een paar euro vragen per maand, echt niks tenopzichte verbruiks kosten bij essent. Maar niet eens weten hoeveel klanten ze daarmee in het harnas jagen, echt een lompe aktie.
Ik denk dat het beter is dat een fabrikant moet garanderen dat een product x van type y zo'n z jaar mee moet gaan. Een thermostaat als deze moet toch gewoon 5 a 10 jaar mee gaan? Anders heb je er maar net je besparing uit gehaald.
Vraag is dan natuurlijk weer, wanneer gaat dat in, bijvoorbeeld 5 jaar vanaf release van het product of 5 jaar vanaf dat de laatste persoon er een uit de alles voor een euro bak heeft gevist. Ik ben het in principe zeker met je eens, echter aan de andere kant vind ik ook dat wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de dienstverlening verliesgevend is, deze gestopt moet kunnen worden.
Dat zal afhangen van wat voor type product het is. Dingen die 200+ euro kosten mogen van mij wel een langere tijd mee gaan dan iets wat voor 50 euro op de markt komt en binnen notime dus in de budgetbakken ligt. Het maakt fabrikanten bewust dat een flop meer is dan alleen je producten niet kunnen aanslepen maar ook dat je het qua support niet mag laten varen. Betere kwaliteit zorgt dan voor een beter draagvlak.
Wat te doen als het bedrijf falliet gaat?
Defineer 'meegaan'.
Dat laatste lijkt een flauwe vraag maar ik toevallig sprak ik vandaar met een collega over Sygic.
Sygic is een éénmalige aankoop en blijft dan altijd werken. Maar dat is ook een beetje nep omdat de nieuw functionaliteit in een nieuw app komt of in add-on apps.
Je koopt dus abadonware (op bugfixes na).

Telt werkende abandonware ook als 'meegaan'?
Die rechten van die producten uit zo'n failliete boedel moet dan interessant genoeg gemaakt worden dat de partij die de rechten op die producten overneemt ook de support oppakt. Een voordeel voor het bedrijf is dat het een bestaande klantenbase in de schoot geworpen krijgt, die, als die producten verder evolueren, waarschijnlijk klant zullen blijven.

Het is niet voor niets dat al heel wat organisaties richting services bewegen. Dan is de commitment van klanten en producent meer wederkerig.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:23]

Een normale thermostaat gaat 20 jaar mee. Is allemaal niks spannends. Met dit soort dingen krijg je bergen elektrisch afval.
Het basisstation/device zou mijn inziens alle taken moeten afhandelen.

Enkel voor het gemak van de meute zou er voor de remote bediening connectie met de server van de fabrikant gemaakt moeten worden.
Maar voor de knutselaars en gevorderden zou je ook in staat moeten zijn om inderdaad zelf een server of een andere vorm van communicatie naar buiten op te zetten.
Klinkt lullig, maar dit was weer zo voorspelbaar dat het zou gebeuren. Een van de redenen dat ik hem niet genomen heb.
Hoezo? Het als de fabrikant nu failliet gaat kun je helemaal niks meer, als je de mogelijkheid wordt geboden om dit zelf te kunnen draaien of in te stellen heb je toch al veel meer mogelijkheden?

Het is niet erg hoor als de consument zelf ook iets moet doen of leren!

Net als al die IP camera`s ik hekel het feit dat veel allemaal via een platform van de leverancier moeten lopen... Laat mij zo`n camera a.u.b. via mijn eigen lopen zonder extern gezeik.
Als Tweaker ben ik het volledig met je eens. Maar dit soort zaken zijn juist ook gericht op de "gemiddelde consument", die gaat echt niet uitzoeken hoe api's werken, of hoe hij een server voor zijn thermostaat op een rpi kan draaien.
ICY thermostaten hangen (o.a.) in de vakantiehuisjes van Landal, dus de claim dat ICY failliet zou zijn lijkt me ongegrond.

De samenwerking tussen ICY en Essent, die stopt wel. De webportal is van Essent (of iig Essent-branded). De communicatie verloopt via portal.icy.nl, dus daar hoeft Essent niet tussenbeide te komen. Vind het erg jammer, want het is een hele simpele, maar doeltreffende thermostaat. 1.95 vind ik echter teveel, zeker omdat dat ding echt in geen tig jaar meer geupdate is.

Ik stel hem zelf alleen in voor opstaan en slapen, en vrijwel alles daartussen laat ik door de bewegingssensor afhandelen. Ben ik een dag thuis, blijft de kachel aan, ben ik er niet, dan niet. Hij reageert niet op mijn huisdieren. Geen vaste klokprogramma's. Als ik een lang9er) wegga zet ik hem op een vaste temp en een half uurtje voordat ik thuis ben weer aan.

[Reactie gewijzigd door Raziel op 22 juli 2024 14:23]

Regelgeving zou goed geformuleerd moeten worden. Iets met dat de producent er zorg voor moet dragen dat de consument voor het volledig functioneren van een aangeschaft product niet afhankelijk mag zijn van een verbinding met de producent? Zou ook behoorlijke gevolgen voor games hebben (prima overigens).
Ik heb heel toevallig vandaag een Tado set gekocht (slimme thermostaat / radiatorknoppen), maar nooit dit als risico zien. Terwijl dit eigenlijk heel zorgelijk is. Ik betaal bijna 500 euro, maar weet eigenlijk niet of ik nu ook afhankelijk ben van Tado om gebruik te maken van mijn producten. Iemand een idee ;)
Mocht je je Tado gebruiken icm HomeKit van Apple: dat werkt ook als de stekker bij Tado er uit zou gaan. Je HomeKit-hub (Apple TV of iPad) praat dan rechtstreeks met je Tado Bridge, zonder dat de Tado-cloud een rol speelt.
hopelijk gooien ze wel de source code open zodat je er een eigen OS op kan zetten

of zelf het systeem kan aanpassen zodat je geen server nodig hebt
Zoals de titel aangeeft is dit een Essent service die ophoud. Ik heb ze er net op aangesproken en als reactie kan ik een andere thermostaat "krijgen". Dat krijgen is een contract verlenging van 5 jaar en dan is de thermostaat gratis.
Voor 3 jaar verlenging even 50 euro lappen.
Jammer dit.
Ik heb ze er ook op aangesproken en dezelfde reactie ontvangen. Ik denk er over om toch, na meer dan 40 jaar klant te te zijn geweest bij Essent en zijn voorgangers, in te gaan op een goede aanbieding van een andere energieleverancier. het is gewoon schandalig hoe Essent met zijn trouwe klanten omgaat.
Kreeg "persoonlijk" (ik ben een mijnheer, maar goed...) bericht van de "E-thermostaat Servicedesk" van ICY.
De dienst wordt in elk geval (voorlopig) voortgezet;

Geachte mevrouw xxxxxx

Na de aankondiging dat de overeenkomst tussen Essent en ICY per 1 februari stopt zijn er inmiddels weer enkele weken verstreken.

Wij hebben in de eerste e-mail aangegeven dat ICY, afhankelijk van de belangstelling van de gebruikers, de functionaliteit van de E-Thermostaat graag in leven wil houden.
Inmiddels is duidelijk geworden dat deze belangstelling ruimschoots aanwezig is en dat ICY het platform en de app dus zal blijven ondersteunen.

Heeft u al een licentie aangeschaft, dan hoeft u nu niets te doen. Licentiehouders krijgen op 1 februari de mogelijkheid hun E-Thermostaat opnieuw te registreren. Zij krijgen die dag een e-mail met meer uitleg hierover. De volledige functionaliteit blijft voor hen behouden.

Wanneer u nog geen licentie heeft aangeschaft en wel gebruik wilt blijven maken van de volledige functionaliteit van de E-Thermostaat, dan wil ik u vragen dit voor 1 februari alsnog te doen. U kunt een licentie aanschaffen in de webshop van ICY via onderstaande knop "Licentie aanschaffen".

Bij het afrekenen wordt u gevraagd naar uw serienummers.
Volgens ons systeem heeft u de volgende serienummers:

Serienummer van uw Hub: xxxxxxxxx
Serienummer van uw E-thermostaat: xxxxxxxxx
U kunt deze nummers eventueel controleren op de achterzijde van uw hub en aan de binnenzijde van uw thermostaat.

<knop die linkt naar hun webshop om een licentie te bestellen>


Ik ben benieuwd of de "ruimschoots aanwezige belangstelling" ICY ook overtuigt om iets meer dan "alleen noodzakelijke updates en ontwikkelingen" uit te (blijven) voeren en ook de bugs er uit te halen.
In dat geval wil ik alsnog wel overwegen om de "licentie" aan te schaffen.
Anoniem: 1089243 19 december 2018 13:56
Reden temeer dat er regelgeving moet komen voor al dat soort smart devices.

o.a.:
* Minimale duur van de dienstverlening.
* Minimale software update termijn.
* Verplicht open stellen van het device na einde support/dienstverlening.
* De verplichting om de geaccepteerde voorwaarden niet plotseling te veranderen en bij klanten door de strot te duwen.
* Een minimale termijn om terug te kunnen naar een situatie ten tijde van de aanschaf.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1089243 op 22 juli 2024 14:23]

Ene kant ja, andere kant vind ik nog meer betutteling vanuit de overheid een no go.
Vroeger bestond er zoiets als goed ondernemerschap en klantvriendelijkheid, sinds dat er bij de meeste bedrijven niet meer inzit is het enige wat kan werken die betutteling door de overheid.
Niet alle wet- en regelgeving is betutteling. Van de fabrikanten hoef je niks te verwachten.
Anoniem: 1089243 @wica19 december 2018 14:12
Als die periode 50 jaar is heb ik er nog niet eens zoveel problemen mee. ;)
Een connected auto die na 3 jaar naar de sloop moet omdat de stekker uit de server gaat is wel zonde.
Heeft iemand zo'n ding?

Wat kost 'ie in aanschaf?
Wat was de belofte rond functionaliteit?

Zou zo maar kunnen dat je het volledige aankoopbedrag terug moet kunnen krijgen vanwege niet voldoen aan de productbeschrijving...
Op basis waarvan? Iets meer duiding met bijv. relevante (wets)artikelen zou handig zijn, zeker daar gezien het lijkt dat het in onze wetgeving juist zo is dat dienstverlening gewoon gestopt kan worden wanneer deze niet rendabel blijkt te zijn.

Zie bijvoorbeeld:

https://blog.iusmentis.co...n-mensen-thuis-uitzetten/

Enkele interessante uitspraken uit dat artikel:
Eerlijk gezegd zou ik het niet weten. Normaal zou je zeggen bij een niet-werkend apparaat: conformiteitsgebrek, gratis herstel of vervanging alstublieft. Maar dat gaat hier niet op. Het apparaat functioneert op zich nog steeds prima, alleen doet het weinig meer omdat de servers van Revolv ermee ophouden en je dus geen commando’s meer naar het apparaat kunt sturen. Maar omdat dat niet gaat over het apparaat zelf, zie ik geen kans voor een conformiteitsclaim.

De dienstverlener aanspreken op een slecht geleverde dienst? Ook dat kan op zich juridisch, maar het gaat hier niet om een wanprestatie in de dienst. Het gaat om een opzegging door de dienstverlener. En zoals ik al tijden roep: dat mógen ze gewoon. Bij online software. Bij smart TV’s. En bij telecom. Dus waarom niet bij huisautomatisering?

En nee, dit heeft niets met DRM te maken. Het probleem is fundamenteler: je koopt geen apparaten meer, je neemt een dienst af en je krijgt een kastje waarmee je dat gemakkelijk kunt doen. En dát is een constructie waar de wet eigenlijk niet mee om kan gaan. Er zijn geen aparte regels over diensten die met dure producten worden geleverd.

Die hub van 300 euro is een bioscoopkaartje, juridisch gezien. Leuk om te hebben, maar waardeloos als de bioscoop niet open is. En dat is onder de wet niet erg. En dát gaat een groot probleem worden voor Internet of Things en de cloud. Want als straks alles aan internet hangt en een externe dienstverlener nodig heeft, dan gaan we dit elke week meemaken.
Je quote bijna het hele artikel. Maar hieruit blijkt ook het volgende.

het hangt af wat een rechter zegt over wat het aparaat is. Is dat puur het kastje. Of is het het geheel dus vanuit thuis overal de temperatuur regelen.

daarnaast is de vraag al je het koopt ( je neemt geen dienst af volgens mij kosten dat ding gewoon 120 euro). hoe lang je minstens mag verwachten dat het werkt.

Ik verwacht bij sommige van dit soort producten dat het gewoon 2 euro per maand (of 10 euro) gaat kosten. Stoppen ze er dan mee dan betaal je niet meer. Prima (wel onhandig omdat je dan mogelijk iets nieuws moet kopen(minstens regelen).

Het is dan ook een jurist die zeker meer kennis heeft dan mij of de meeste hier. Maar dit is geen uitspraak van een rechter.
Ik kan zo snel geen uitspraak (of kort geding) vinden over de Smart TV klachten van vorige jaren. In principe zou dit hetzelfde zijn: apparaat wordt verkocht met de belofte van bepaalde functionaliteit, die wordt vervolgens uitgezet, en het apparaat is vervolgens technisch nog in orde, alleen niet meer volwaardig functioneel.

Er is juist een gebrek aan relevante wetgeving lijkt mij. Anders had dit allemaal geen verontwaardiging veroorzaakt.
Hij kostte in 2011 EUR 249,-, maar werd regelmatig met korting of gratis weggegeven als je een 3-jarig contract afsloot.

Ik heb hem zelf ooit voor EUR 49 bij een 3-jarig contract gekocht.
ligt er natuurlijk ook aan hoe lang deze apparaten al in gebruik zijn
Zo zie je maar weer dat het goedkoper is om niet afhankelijk te zijn van een smart apparaat dat verbinding moet hebben met een server van één of ander bedrijf.
Ik ben blij met mijn klokthermostaat. ‘s morgens op de juiste tijd aan, want ik sta toch altijd op dezelfde tijd op. En ‘s avonds op tijd uit. En als ik het koud krijg, ben ik te lang opgebleven en ga naar bed. Als ik uit huis ga: op de weg naar buiten even aan de knop draaien en de verwarming gaat uit.

Dat bespaart meer als een slimme thermostaat die al aan gaat voordat je thuis komt of uit gaat nadat je weg gaat. En pas uit gaat als je naar bed gaat.
Yup. Daar kwam ik ook achter met Eneco. Let er normaal gesproken uiterst goed op, maar had in enige haast (nieuwbouw woning, ligt er bij oplevering al een brief op de mat of je even binnen een paar dagen een contract wilt afsluiten anders gaat de stroom eraf :+) gemist dat er een “gratis 12 maanden abonnement” bij de Toon zat. Met andere woorden; jaar gratis, daarna wordt het betaald anders zetten ze alle functies uit. Goed, my bad en die €2,00 per maand oid vond ik nog redelijk voor software updates en dergelijken en een stukje verzekering op het apparaat. Die maandprijs ging echter steeds harder en harder omhoog (intussen €54 per jaar) en “je moet wel”, want anders is het apparaat én de randapparatuur volstrekt waardeloos. Zelfs je zonnepanelen module (ala €100 aanschaf) doet zonder abonnement eigenlijk helemaal niets nuttigs meer en is extreem gelimiteerd ondanks dat het apparaat alle data lokaal verwerkt zonder tussenkomst van Eneco... M.a.w.: het enige dat Eneco dan doet is hem softwarematig op afstand onbruikbaar maken om zo te proberen je te steeds meer en meer te laten dokken, terwijl ze aan de geblokkeerde functies zelf niets hoeven te doen noch te verwerken. Ze mollen het dure apparaat moedwillig.

Afijn, uiteindelijk twee work-arounds gevonden waar ik de makkelijkste van gekozen heb, waardoor ie nu eigenlijk alles doet zonder ook maar een cent te betalen en de privacy verhoogd is, dus ben goed met m’n foutje weg gekomen en het is nu een betere situatie dan met abonnement. Maar ik vind het wel erg smerige praktijken en ben ook maar weggegaan bij Eneco. ;)
Je kan hier even kijken https://www.domoticaforum...fb9c9bea60d1c0ec06e623459
Heb ik ook gedaan, toon rooten en volledige eigen beheer incl zonnepanelen en het kost mij niks meer.
De oplossing die ik had was nog vele malen simpeler en was welgeteld 5 seconden werk: internet uitzetten voor het abonnement eraf getrapt wordt. :+ Wil hem wel misschien toch eens laten rooten zodat ie aan HomeBridge gehangen kan worden.
Ik denk dat hij die al kende, als ik deze zin zo lees :P :
waardoor ie nu eigenlijk alles doet zonder ook maar een cent te betalen en de privacy verhoogd is, dus ben goed met m’n foutje weg gekomen en het is nu een betere situatie dan met abonnement.
Anoniem: 310408 @gjmi19 december 2018 13:50
Zo zie je maar weer dat het goedkoper is om niet afhankelijk te zijn van een smart apparaat dat verbinding moet hebben met een server van één of ander bedrijf.
Wel zoals je hebt kunnen lezen is een een gratis alternatief aangeboden, dat lijkt me prima en geen goed voorbeeld hoe het goedkoper is om zoiets niet te doen. Jij bent goedkoper uit met je klokthermostaat, maar je reactie doet vermoeden dat je de intelligentie van echt moderne systemen onderschat. Die van mij gaat een half uur voordat ik een afspraak buitenshuis heb. En dan gaat mijn Tesla ook zichzelf opwarmen.

Nou ik denk dat als ik een paar weken vrij neem ik dat allemaal wel aan elkaar kan knutselen zonder Google als server te gebruiken. Maar ik zie daarvoor niet al te veel nut. Natuurlijk is het mogelijk dat een apparaat niet meer gaat werken omdat de firma failliet gaat, maar die kans is in mijn huishouden kleiner dan dat de hardware zelf uit mijn handen laat vallen. Afwegingen, nietwaar?

Ik maak natuurlijk wel keuzes. Geen start-ups, geen facebook, Europees waar mogelijk.
Ik onderschat het niet, maar overschatten doe ik het ook niet.
Het kan helpen als je er goed mee omgaat.

Geen Facebook, maar wel Google? Keuzes inderdaad.

En mensen betalen nu voor iets dat eerst gratis was. Dus dat “gratis” alternatief....
trouwens: gratis is het niet. Het zit gewoon verwerkt in wat je betaald aan de maatschappij. Ergens moet die apperatuur van betaald worden. En zolang er geen geldboom in de tuin van de energie maatschappij staat, betaald de klant uiteindelijk. Dat snap je denk ik wel.
Mensen die hun auto voorverwarming alvorens in te stappen..... We zijn echt op het pad naar het einde beland. Van een beetje kou ga je niet dood hoor!
Nee, maar je auto wel. Dat doe je uiteraard omdat het beter is voor de motor van je leasebak. In Scandinavië heeft ook iedereen een standkachel, zodat de olie in het blok dun is en de smering vanaf de start werkt.

Dat je je buren kan uitlachen die de ramen staan te krabben terweil je in een dampende auto stapt is natuurlijk alleen maar mooi megenomen }>

[Reactie gewijzigd door Nelissuh op 22 juli 2024 14:23]

Anoniem: 1128097 @Nelissuh20 december 2018 16:19
Dat het iets viscoser is kan wel wezen, maar het is hier een stuk warmer dan in Scandinavie.
Dat klopt, maar voor een goede werking moet de olie eigenlijk rond de 90°C zijn. Als het vriest duurt dit erg lang, met een verhoogde slijtage en brandstofverbruik tot gevolg. Zeker, in Scandinavië heeft de standkachel meer voordeel, maar ook in Nederland kan het geen kwaad.

De auto van mijn vrouw (Duitse import) had toevallig de standkachel. Ik ben er blij mee!

Mijn eigen auto is elektrisch. Daar kost het sowieso stroom om 'm te verwarmen, of ik nu rijd of stil sta. Dan kan het dus ook net zo goed gebeuren voordat ik in stap.
Mijn Toon2 werkt anders prima offline, ondanks dat het een slimme thermostaat is. Dus niet alle slimme thermostaten zijn afhankelijk van een server. En qua kosten kostte het me niks, Liander vergoedde de hele Toon2.
Zo zie je maar weer dat het goedkoper is om niet afhankelijk te zijn van een smart apparaat dat verbinding moet hebben met een server van één of ander bedrijf.

Hij zegt hier letterlijk:"een smart apparaat dat verbinding moet hebben met een server"
Dus hij heeft je Toon2 nooit aangevallen.
Dat bedoel ik inderdaad :)
De Toon werkt op zich zonder servers, abonnement of verbinding, maar is dan wel beperkt in zijn kunnen. Je kunt hem dan niet meer van buitenaf benaderen (alleen bedienen op het apparaat zelf) en de apps (weerbericht, verkeerssituatie etc.) werken niet meer.

Diezelfde situatie doet zich voor bij de ICY als de servers stopgezet worden.

Slightly offtopic:
Hoe heb je die Toon2 van Liander gekregen? Ik dacht dat die dingen alleen door Eneco werden verkocht; ik wil dat ook! :)

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 22 juli 2024 14:23]

Beter beperkt dan helemaal niet. Als ik mijn thermostaat offline kan instellen en het programma kan gebruiken, dan ben ik allang blij.

Liander deed een aanbod aan iedereen in dit appartementencomplex om de sterk verouderde (niet-slimme) Honeywell-thermostaten die we hadden te vervangen door een Toon2. Het is niet zo dat zij hem verkochten, want doet Eneco inderdaad, maar ze vergoedden de kosten, dus in die zin "gratis gekregen van Liander". Wie weet heb jij ook een keer geluk in jouw buurt ;)
Een tussenvorm zijn de thermostaten met bewegingssensor.
Als de sensor 2 uur niets meet gaar de kachel een paar graden lager.
Beter toch om zelf even laag te zetten.
ik ben ook blij met mijn klokthermostaat. {nog een oude honeywell chronotherm 3}

deze werkt nog steeds perfect, geen server bij te zien, en hij doet wat hij moet doen.
om tijd X te temperatuur op Y zetten
Als ik uit huis ga: op de weg naar buiten even aan de knop draaien en de verwarming gaat uit.
Misschien dat jij de uitzondering bent maar veel mensen vergeten dit nog wel eens of vergeten de klok aan te passen wanneer ze een weekend weg zijn. Dan is een e thermostaat toch echt ideaal. Kan ik ook snel aanpassen als ik spontaan na het werk met iemand wat ga eten of drinken.

Ligt aan je levensstijl maar voor velen kan een smart apparaat toch echt wel voordelen geven.

We eens dat je voor een "groter"merk moet gaan en niet afhankelijk wil zijn van een energieboer.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 22 juli 2024 14:23]

Misschien dat jij de uitzondering bent maar veel mensen vergeten dit nog wel eens of vergeten de klok aan te passen wanneer ze een weekend weg zijn. Dan is een e thermostaat toch echt ideaal. Kan ik ook snel aanpassen als ik spontaan na het werk met iemand wat ga eten of drinken.

Met de steeds beter wordende isolatie is dat ook steeds minder een ding. Het huis koelt nauwelijks af gedurende de dag, dus er is ook geen noodzaak je thermostaat te micro-managen.

En anders, stookt hij bij een twee weken wintersport-vakantie 13 avonden en 3 a 4 dagen ietsje te hard. Zelfs met de huidige energie-belastingen nog steeds maar iets van 25 euro. Een fooi op de totale vakantie-kosten. (En bij de zomervakantie staat hij uit, ook al vergeet je de klok aan te passen.)

Begrjjp me niet verkeerd, die e-thermostaten zijn ontzettend leuk, en met de app bedienen is als Tweaker ook zeer aantrekkelijk, maar het is voor het merendeel natuurlijk gewoon een speeldingetje. O-) want het blijft centrale verwarming.

Pas als we echt decentraal verwarmen met én onafhankelijke sensoren per vertrek én ook echt decentrale ketels/units per vertrek (denk aan lucht/lucht warmtepompen) wordt zo'n kastje noodzakelijk omdat het anders niet meer te doen is. Eén centrale ketel met één centrale hoofdtherostaat, vereist niet echt veel slimheid.

En dan nog, komt mijn eerste punt naar voren waar bij moderne woningen de isolatie zou goed is, het financiele voordeel steeds minder is.
Je negeert volledig:
Zo zie je maar weer dat het goedkoper is om niet afhankelijk te zijn van een smart apparaat dat verbinding moet hebben met een server van één of ander bedrijf.
De extra functionaliteit is leuk en aardig en volledig optioneel. Maar de afhankelijkheden zoals voor de staat in dit artikel of dat ding van Logitech van deze week tonen aan dat je volledig overgeleverd bent aan de fratsen van een fabrikant/leverancier.
De vraag is of mensen die niet onthouden om aan zo'n ding te draaien, het wél gaan onthouden wanneer ze een slimme thermostat gebruiken. Bij mij zou het wijzigen van de thermostaat niet bovenaan staan bij dingen waar ik aan moet denken. Bovendien vind ik dat niet eens "slim". Dat moet toch gewoon automatisch gaan? Dát is een slimme thermostaat...
Met het verschil dat je hem op afstand kan bedienen, dus ook als je het vergeet kun je hem onderweg naar je bestemming nog even lager zetten. Daarnaast zijn er ook slimme thermostaten met een app die je locatie bijhoudt en het thermostaat lager zet zodra je niet meer thuis bent/in de te verwarmen ruimte.
Klopt of als je tieners hebt die het erg koud heb. En als je op vakantie bent de verwarming op levensgevaarlijk zet. Zelf heb ik de Nefit Easy. Vind ze alleen niet zo erg smart.
(ik zie nu al de reacties van kwestie van opvoeden) :-)
Verwarming op levensgevaarlijk? Dat klinkt wel een beetje als goedprating om het ding te hebben.
Kan je zo zien. Maar zo bedoel ik het niet. Ik vind het vooral makkelijk dat ik via mijn telefoon de thermostaat in kan stellen voor een hele week.
Dat kan ook met een ouderwetse klokthermostaat. Maar met de Nefit Easy gaat het makkelijker.

Mijn reactie had ik moeten " " op wie ik reageerde. Die schreef dat het handig is als dat je weg bent je hem dan nog lager kunt zetten als je hem vergeten bent om lager te zetten als je weg gaat.

Mijn reactie was een bevestiging van en een aanvulling op.
Je vergeet je autosleutels/huissleutels/portemonnee toch ook niet zo vaak, thermostaat omlaag zetten wel?

Het geeft diegene die jou data heeft ook inzicht wanneer je thuis bent en wanneer niet. Misschien niet interessant voor iedereen, maar bepaalde individuen willen dat maar graag weten.

En dan een netwerk of server storing en het werkt niet.

Tja, ik hoef hem onderweg ook niet bij te stellen, want dan heb ik hem al uit gezet. De klok zet hem alleen s’ morgens aan op een bescheiden temperatuur en ‘s avonds uit (als ie aan staat) . Dus ik zal in niet vergeten uit te zetten als ik spontaan wat later thuis kom. Want hij staat al uit.
True, maar het ging over het vergeten. Dus waarom zou je er later aan denken?
Waarom niet? Ik denk vaak genoeg "ik moet xyz nog even doen" en dan vergeet ik het en dan denk ik onderweg ineens "oh, ik ben vergeten xyz te doen". Dus bij een slimme thermostaat kan dat ook gebeuren dat je onderweg ineens denkt "oh, vergeten lager te zetten" en dan heb je het die app dus om het alsnog te doen.
Ik heb daar zelf geen last van, iig niet met de thermostaat ;) Eigenlijk met alleen onbelangrijke dingen.
Dat lijkt me hartstikke fijn om zo te zijn, maar helaas is niet iedereen dus zo ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:23]

Maar voor die paar weekenden per jaar gaan mensen toch niet zo'n thermostaat kopen? Dat is Ecologisch en economisch duurder dan gewoon ff laten gaan?!
Klopt, maar het komt vaker van pas dan je denkt, hoor, zeker als je een beetje vergeetachtig bent zoals ik. (hoewel ik de Toon2 gratis heb gekregen, maar toch...)
Ik lees verder wel dat je dat ding offline hebt staan, dus niet vanaf afstand kan bedienen?!
Nee, ik schreef dat 'ie meestal offline staat, dus niet altijd.
"Mijn Toon2 werkt anders prima offline, ondanks dat het een slimme thermostaat is. Dus niet alle slimme thermostaten zijn afhankelijk van een server. En qua kosten kostte het me niks, Liander vergoedde de hele Toon2."

Ik dacht dat je altijd bedoelde.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1128097 op 22 juli 2024 14:23]

"[...] behalve dan de Toon2, maar die werkt keurig offline (sterker nog: hij is meestal niet eens met mijn Wi-Fi verbonden en werkt dus prima)."
Das weer een andere reactie ;) Die ik dan niet heb gezien.
Ik heb van Essent niks van het blijven ondersteunen van ICY vernomen.
Het enige wat mij gister is gemaild is de melding dat ik een nieuwe (Honeywell) thermostaat kosteloos kon bestellen als alternatief op mijn huidige ICY, omdat de support stopt.

*Correctie: zojuist vanuit ICY de mail ontvangen waar dit artikel in wordt bevestigd.

[Reactie gewijzigd door Ralphoman op 22 juli 2024 14:23]

Heb je die e-mail met HoneyWell van Essent ontvangen?
Yes, vanuit het adres: email@essent.nl
Gisteravond besteld, zojuist melding gekregen dat het pakket morgen binnen is.
De mail bevatte onderstaande tekst: (Naam en code weggehaald, code was eenmalig bruikbaar)


Beste meneer <NAAM>,

We hebben een mooi cadeau voor je: een Honeywell Lyric T6 thermostaat. Als trouwe klant geniet je zo van de nieuwste technologie en blijft het mogelijk om op afstand je thermostaat te bedienen. Deze handigheid gebruikte je al enige tijd via de E-Thermostaat. De ondersteuning hiervan stopt per 1 februari 2019, omdat de samenwerking tussen Essent en ICY (de leverancier van de E-thermostaat) eindigt. Daarom mag jij nu kosteloos een nieuwe slimme thermostaat bestellen.

Zo bestel je de Honeywell Lyric T6
1. Ga naar de webshop en kies de Honeywell Lyric T6
2. Vul bij het afrekenen code <CODE> in
3. De thermostaat wordt binnen 4 -6 weken opgestuurd

Heel veel plezier met je nieuwe thermostaat en prettige feestdagen.

Met vriendelijke groet,

Essent

Deze actie loopt tot en met 31 januari 2019

[Reactie gewijzigd door Ralphoman op 22 juli 2024 14:23]

Ik heb de Honeywell Lyric T6 ook, zelf gekocht. In het begin bleef hij verbinding verbreken wat ik heb opgelost door het anders instellen van de router, heel gedoe, maar als hij eenmaal loopt (nu bijna een jaar) werkt hij fantastisch.

[Reactie gewijzigd door Pino Blauw op 22 juli 2024 14:23]

Hopelijk bespaar ik mezelf een hoop uitzoekwerk door het jou te vragen:
Weet jij nog wat je moest aanpassen?
Ik zal vanavond even kijken of ik het ergens genoteerd heb, ik geloof dat de Lyric T6 verbinding verliest bij hoge snelheden en dat je als een dual channel router hebt het verstandig is om de weinig gebruikte kanaal in te stellen op 20MHz / 54Mbps (of zo iets). zodra ik de details heb post ik ze.

[Reactie gewijzigd door Pino Blauw op 22 juli 2024 14:23]

Dankje, ik ga met Essent contact opnemen! Wij hebben alleen de mail van ICY gekregen...
Waarom krijg jij hem nu weer kosteloos en moet ik er een contractverlenging voor aangaan?
Het zijn sowieso al geen thermostaten naar mijn gading die ze aanbieden.
Misschien omdat ik onlangs verlengd heb?
Ik heb verleden week verlengd maar nog geen mail mogen ontvangen met een aanbieding of iets dergelijks. Ik heb inmiddels wel een contactformulier op hun website ingevuld met de vraag hoe dit nu zit aangezien ik tijdens het afsluiten van het contract nog gevraagd heb hoe het zit met de ICY.
Ben benieuwd of je reactie krijgt. Ik ben afgelopen September overgestapt naar Essent en heb ook dat ding sinds mijn vorige contract met hun.
Niet dat ik je de Honeywell niet gun hoor, maar ik val even over het stukje trouwe klant. Wat bieden ze hun klanten die al jaren zonder overstappen bij hun zijn gebleven? NIETS! Alleen een hogere rekening volgend jaar. :(

Dus van die trouwe klant kont likkerij moet ik even de pot op. Ze moeten wat om gezeik voor te zijn, maar een trouwe klant interesseert een bedrijf doorsnee genomen niets.

Wat dat betreft lof aan bijvoorbeeld de ANWB die je steeds meer voordeel geeft des te langer je lid blijft.
Vreemd. Ik ben al heel lang klant en heb de E-thermostaat ook aan de muur hangen. Ik ontvang regelmatig mailtjes met reclame van Essent, maar zoiets als dit natuurlijk weer niet. Ik ga ook maar is bellen hierover. Ik vind het wel een interessant apparaat en kan mij bijna niet voorstellen dat ik niet in aanmerking kom voor deze actie.
mooi. Helaas was ik alweer overgestapt naar Nuon, dus kan er geen gebruik meer van maken
Anoniem: 1128097 @Ralphoman19 december 2018 14:22
Inmiddels is het over 6 weken echt wel 1 feb, dus kan je nog zonder zitten ;) Goede planning!
Zoals ik eerder aangaf:
"Gisteravond besteld, zojuist melding gekregen dat het pakket morgen binnen is."

Lijkt erop dat ze gewoon rekening houden met eventuele drukte, daarbij werkt hij nog na 1 feb, alleen niet op afstand.

[Reactie gewijzigd door Ralphoman op 22 juli 2024 14:23]

Een andere thermostaat voegt toch niets toe, of is die ook weer 'netwerk' te bedienen?
De nieuwe thermostaat:
https://getconnected.honeywellhome.com/nl/t6

Via app te benaderen en compatible met Apple Homekit, stembesturing en Apple Watch

Voor mij persoonlijk voegt het niet veel nieuws toe, maar vind het zeker een compliment waard dat ik tijdig ben geïnformeerd en er kosteloos vervanging is aangeboden.

[Reactie gewijzigd door Ralphoman op 22 juli 2024 14:23]

Precies de reden waarom ik terughoudend ben met al die "connected" devices (thermostaten, camera's, schakelaars, etc.). Het overgrote deel functioneert niet zelfstandig maar via servers van de leverancier. Als die, om welke reden dan ook, stopt met de dienstverlening zit je met een devices waar je niet alles meer mee kunt.

Daarnaast zijn de risico's enorm als er ingebroken wordt bij zo'n leverancier. Je kunt overal tegelijk de thermostaat op de hoogste stand zetten of de lampen aan- en uitzetten. Dit soort pieken kan het gas- en elektriciteitsnetwerk niet aan waardoor het voor langere tijd uit kan vallen.
Het wachten is eigenlijk op een fabrikant die een soort van kant en klaar thuisserver op de markt brengt die de mogelijkheid biedt om dit soort apparaten uit de cloud te halen.
Dat je dan als consument de keuze krijgt om bij die apparaten dan de de data (betaald/gratis) bij de leverancier te stallen of het dan via de thuisserver (gratis, behalve aanschaf server) te doen. Bij dat laatste heb je dan de zekerheid om de thuisserver te blijven gebruiken bij het staken van de ondersteuning van de leverancier van je apparaat.

Het is nu nog wachten tot iemand zo'n thuisserver op de markt brengt.
Ik vrees dat er (te)veel fabrikanten zijn die zorgen dat hun spullen niet aansluiten op zo’n platform.
Geen data over gebruik, geen abonnements opbrengsten, geen vendor lock in...
Daar gaan fabrikanten van een compleet "platform" nooit aan meewerken. Die verbinding betekent persoonlijke informatie, dus handel. Dat uit handen geven haalt het hele verdienmodel onderuit. Het is net waar het allemaal om draait.
Waarom zou je dit thuis op een server doen, kan toch makkelijker met een eigen VPS.
Waarom zou je dit op een eigen VPS doen, kan toch prima thuis op een server?

Het idee dat ik mijn lampen niet meer uit kan zetten, mijn thermostaat niet meer kan bedienen, geen televisie meer kan kijken, mijn eigen documenten die meer kan bereiken, niet eens meer kan printen als mijn internetverbinding uitvalt, vind ik redelijk beklemmend. Natuurlijk, meestal doet je internetverbinding het wel, maar ik heb op een adres gewoond waar het regelmatig de hele dag niet werkte, en dan zijn de voordelen van een zuinige en compacte thuisserver toch aanzienlijk. Wat mij betreft is dat meteen je router, NAS, digitale recorder etc., de meeste functionaliteit zit toch in de software.
Dit vond ik ook zo mooi bij de Philips Hue destijds; door het gebruik van open protocollen heb ik meteen een eigen web-interface gemaakt, zodat ik verder nergens van afhankelijk ben. Ik hoop voor de gebruikers van deze software dat het protocol ook openbaar kan worden gemaakt (maar zal wel niet), dan kan er een mooi opensource alternatief worden gemaakt.
Hoe ingewikkeld zou het zijn om een dergelijke web-interface te bouwen? (Mooie crowd-fund actie)

- Wij hebben ook de ICY;
- De ICY (Essent) zat al in ons huis toen we het kochten;
- Heb toen via ICY voor 15 euro het account laten ontkoppelen van vorige bewoner;
- Kon vanaf dat moment de thermostaat met de app en web interface bedienen;
- Echter wissel ik ieder jaar van energieleverancier en het apparaat en app etc blijft prima werken;
- De hub van de ICY zit rechtstreeks aangesloten op de router;
- Qua techniek zie ik geen reden waarom het niet lokaal zou kunnen werken.
Deze werkt ook via USB en windows software.
Waar haal je die software vandaan? Net even apparaat van de muur gehaald. Zit idd een mini USB aansluiting op.
Ik heb ook sinds kort Hue hangen, en onlangs nog besloten heb om toch maar geen Sonos in huis te halen. Hue werkt volledig lokaal (account, remote access, ... is optioneel), Phillips heeft API documentatie voor lokaal gebruik, omarmt onofficiele applicaties en raad ze zelfs aan: De officiele Hue app bevat een lijst met 3rd party apps om te proberen. En ik geloof dat Hue overigens ook al werkt met Athom Homey, Home Automation, ... en een hoop andere projecten die verschillende systemen verenigen.

Sonos daarintegen ging (voor zover ik kon zien) altijd over internet, geen standaard protocol voor streamen over LAN (bestaat dat eigenlijk wel?), dus als Sonos de stekker eruit trekt doet die Sonos One gewoon niets meer (zelfs geen line-in of bluetooth). Zo zijn er ook oude receivers van andere merken die Spotify Connect hadden, maar na enkele jaren geen update meer kregen waardoor Spotify er niet meer mee werkte.
Hier hetzelfde. Ik doe niet mee met al die "connected"-dingen, behalve dan de Toon2, maar die werkt keurig offline (sterker nog: hij is meestal niet eens met mijn Wi-Fi verbonden en werkt dus prima).

Edit: oké, alleen mijn TV is verder smart, maar ik gebruik geen enkele van die smart-functies. Verder echt geen connected-dingen in huis.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:23]

Dat ICY ding werkt ook prima offline.
Je kunt hem dan alleen nog hoog/laag zetten als ik het goed begrijp, daar heb je toch niks aan?
Misschien dat de geprogrammeerde standen en temperaturen blijven staan, misschien ook niet. Dat kan ik zo nergens terugvinden. Maar ben bang dat je alleen een simpele 'draaithermostaat' overhoudt zeg maar. Joepie.
Je kan hem met usb koppelen aan je pc en dan het weekprogramma instellen als ik het goed heb.
Je TV is ook niet smart, geen Sonos of zo in huis?
Oké, mijn TV is smart, MAAR ik gebruik geen enkele van de smart-functies. En nee, geen Sonos of iets vergelijkbaars in huis: gewoon een heerlijke Marshall Kilburn-speaker die niet smart is :-)
Ik gebruikte mijn Philips TV wel smart maar toen ik nieuwe algemene voorwaarden voorgeschoteld kreeg en hiermee niet akkoord wenste te gaan hield ik er een domme TV aan over. Nooit een reactie ontvangen van mijn leverancier, Philips of TP-Vision
Die krijg je sowieso niet van Philips meer, misschien van TP-Vision maar dat denk ik ook niet
Soms is het nog erger. Dan werkt alles gewoon lokaal, maar houdt de leverancier alsnog het apparaat gegijzeld als je niet dokt. :+
Of halen ze 'lokale functionaliteit' (de locale API) eruit zoals Logitech recent heeft gedaan met hun Harmony Hub

Bron: https://www.home-assistan...tech-stance-on-local-api/

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 22 juli 2024 14:23]

Volgens mij had Eneco dat eerder al gedaan, waardoor mensen de apparaten maar ging rooten. :+
Is ook de reden waarom ik mijn Toon heb gehacked. Nu kan ik met de domoticz app verbinding maken met mijn domoticz server thuis en kan ik op die manier mijn Toon bedienen. ideaal.
Connected en smart devices hoeven op zich geen probleem te vormen. Indien ze gebruik maken van open standaarden en je zelf kan kiezen met wie ze communiceren zijn ze meestal perfect bruikbaar zonder afhankelijk te zijn van een derde partij.

Ik heb zelf ook enkele connected devices in huis maar de data van die apparaten blijft netjes binnen in huis. Een bedrijf moet niet weten of het licht brand, of de verwarming opstaat, ... .
Correctie, cloud connected devices. Er zijn prima oplossingen welke je lokaal kan gebruiken.

Misschien niet altijd even handig op te zetten. Maar 95% van de breedband verbindingen zijn gewoon fixed IP(mits je gewoon alles laat draaien).

een kleine webserver en je kan erbij. Let wel ik snap dat de beveiliging niet niet 100% werkt dan.

Je hebt dus 110 euro betaald voor een termostaat welke straks niet meer werkt. Een termostaat dat eigenlijk 20 jaar levensverwachting. Dus euh...
snap echt waarom dit niet zo gemaakt is dat het gewoon via wifi en een koppeling naar een app gemaakt is..helemaal vanuit Essent was dat veel handiger geweest...en dit gezeik was niet voorgekomen!
Het lokaal houden maakt het lastiger om informatie te verzamelen :X
het voordeel is ook wel dat ik via de app waar ik ook ben de thermostaat kan besturen
heb ik al best vaak gedaan, of aanzetten als ik naar huis reed en ik was er een tijdje niet geweest
of als we weg gaan en ik was vergeten hem aan te passen dan nog even van remote hem op de "lang weg stand" vast klikken

Dit zou ik ook wel kunnen regelen als het alleen lokaal te doen is (en ik in de app een ip/domain naam) kan op geven. Dan zou ik hem kunnen exposen via mijn router
Maar dat is natuurlijk wel vrij klant onvriendelijk voor 99% van de mensen..
een vpn van je telefoon naar je thuisnetwerk en alles werkt...ook onderweg!
Ik vraag mij af hoe het dan met andere types (zoals Nest) op den duur gaat verlopen. Krijgen wij daar ook dezelfde perikelen van "ondersteuning wordt gestopt tenzij voor 1,95 per maand gaan we verder". Gaat dit een nieuwe melkkoe voor Essent, Nuon en noem maar eens een energieleverancier worden, waarmee extra geld wordt binnen geharkt ??
Deze kans acht ik klein in geval van de Nest. Hoewel Nest wel door Essent geleverd wordt, is het verder een onafhankelijk product dat geen verbintenis heeft met een energieleverancier. Een door Essent geleverde Nest-thermostaat werkt prima samen met Nuon, Eneco, Oxxio, enz.

Dan zou Nest natuurlijk zelf de stekker eruit kunnen trekken, maar dat is gezien de mate van populariteit niet aannemelijk.
De e-thermostaat werkt net zo goed provider-onafhankelijk. ICY maakt ook andere thermostaten en de e-thermostaat was behoorlijk populair. En toch gaat nu de stekker er (waarschijnlijk) uit...
Maar deze E-thermostaat draagt wel een Essent-logo. Kan het niet zo zijn dat dit model op een speciaal voor Essent ingerichte server draait?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.