ThermoSmart wil uitbreiden naar Duitsland, Engeland en Frankrijk

ThermoSmart is van plan om internationaal uit te breiden, door slimme thermostaten te gaan verkopen in Duitsland, Engeland en Frankrijk. De uitbreiding moet worden gefinancierd door middel van een crowdfundingcampagne.

Volgens ThermoSmart heeft het succes op de Nederlandse en de Belgische markt geleid tot meer internationale ambities. De bedoeling is om in andere Europese landen ook slimme thermostaten te gaan verkopen. Als eerste wordt gedacht aan Duitsland, Engeland en Frankrijk. Met de uitbreiding denkt ThermoSmart in te kunnen spelen op de verwachte groei op de markt voor slimme thermostaten, zo heeft het bedrijf laten weten.

Het Nederlandse bedrijf heeft een crowdfundingcampagne opgestart voor het financieren van de buitenlandse avonturen. Via een webpagina op Symbid.nl kunnen geïnteresseerde investeerders een bijdrage leveren, en in ruil hiervoor krijgen ze een aandeel in het bedrijf. Er moet in totaal een bedrag van 150.000 euro worden opgehaald in een tijdsbestek van een maand. Na een dag is er echter al meer dan de helft opgehaald.

ThermoSmart poogt zich te onderscheiden op de markt voor slimme thermostaten door gemakkelijke bediening en een aantrekkelijk uiterlijk. Twee jaar geleden begon de Nederlandse start-up met het verkopen van de thermostaat, en daar ging toen eveneens een crowdfundingcampagne aan vooraf.

Door RoD

Admin Mobile

19-11-2016 • 12:55

103 Linkedin

Reacties (103)

103
98
74
4
0
15
Wijzig sortering
Ik heb de website gelezen en krijg spontaan jeuk van de marketing blah blah...
Veel schreeuwerige dikgedrukte woorden en Duits-achtig gebruik van hoofdletters.
Rekening houdend met de privacy van onze gebruikers, zien wij bovendien grote kansen in het ontsluiten van verzamelde data. De waarde hiervan zal toenemen naarmate de schaal en het afzetgebied groeit.
en
Ten slotte is de ThermoSmart toegankelijk voor derden die aanvullende diensten ontwikkelen rond thema’s als ‘kunstmatige intelligentie’, ‘smart home’ en ‘Internet of Things’. Dit is zowel voor de gebruiker, de ontwikkelaar als ThermoSmart een toegevoegde waarde.
Dus je data wordt doorgesluisd naar bedrijven.
Bovendien wordt er nog een deel gereserveerd voor het geval dat er partner-specifieke aanpassingen moeten worden gedaan aan de verpakking of software integratie in de app van de strategische partner.
Reclame van energiebedrijven... kom d'r maar in.
Gerenommeerde onderzoeksinstellingen als Berg Insight voorspellen dat de markt de komende jaren groeit met 64,9%.
Ik ken BI niet, maar dat zal ongetwijfeld aan mij liggen. Een buro dat echter voorspellingen durft te doen op 0,1% nauwkeurigheid, wekt bij mij geen vertrouwen.
De intelligentie zit in de Cloud waarmee de ThermoSmart middels een eigen wifi verbinding communiceert.
Tot zover de slimme thermostaat...

Maar ook:
ThermoSmart is een combinatie van een modern vormgegeven thermostaat dat middels het bestaande wifi-netwerk op internet wordt aangesloten.
Wat is het nou? Bestaand netwerk of eigen verbinding?


Kortom: bedankt, maar nee bedankt.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 19 november 2016 15:04]

[Ten slotte is de ThermoSmart toegankelijk voor derden die aanvullende diensten ontwikkelen rond thema’s als ‘kunstmatige intelligentie’, ‘smart home’ en ‘Internet of Things’. Dit is zowel voor de gebruiker, de ontwikkelaar als ThermoSmart een toegevoegde waarde.]

Dus je data wordt doorgesluisd naar bedrijven.
Als je dat zelf wil.

Default staat hij dicht, heb hem zelf hangen.
Als je wil, kun je er zelf van alles tegen aan houden. Via IFTTT voor basisfuncties tot een uitgebreide API voor de huis/tuin en keuken ontwikkelaar of derde partijen.
Je bepaald dus zelf hoe 'smart' je hem maakt en in hoeverre je je data deelt met anderen. In de basis dus niet.
Het hele zogenaamde nut van een slimme thermostaat is voor een groot deel overbodig als je zelf nadenkt !

Ja je verwarming op afstand aanzetten... verspilling van warmte als er nog niemand is ... daarin tegen als je hem vergeet lager te zetten wel handig.

Als je zelf een beetje op het weer let en een programma in elkaar steekt kom je een heel end verder zonder dure abbo kosten die vaak gepaard gaan bij echte slimme overzichtelijke thermostaten (toon bv ) het idee is an sich goed maar de abbo kosten nekken je bezuinigingen dan weer.

Men kan veel meer bereiken door bv je slimme meter uit te laten lezen en daar per dag ./ week maand een overzicht van te genereren gekoppeld aan je energie prijs.

Een thermostaat die constateert dat je thuis bent dmv bewegingssensor ... alsof je zelf het ding niet kan aanzetten ?

Het idee van bewustwording van Energie is uitstekend maar doe dat dan wel op een overzichtelijke inhoudelijke manier die direct inzicht geeft en niet de vele halfbakken slimme thermostaten die er nu zijn.

laat bv een energiescan doen van je huis, kijk of je een buitenwand kan isoleren, je vloer , het is een totaalpakket wat het gewenste resultaat moet opleveren !
Krijg het idee dat je een aantal dingen niet snapt.... :) De buiten temperatuur word gebruikt om de stooktemperatuur te regelen. Als het bijv. 10 graden buiten is dan stook de CV ketel niet 80 graden door je radiatoren maar bijv. 50 graden. En als het kouder word stook de ketel een steeds hogere temperatuur. Er zuinig principe! De meeste (oudere) thermostaten doen dit niet.

Het op afstand de temperatuur regelen zou voor mij een uitkomst zijn. Ik heb onregelmatige werktijden en en als ik eerder thuis ben is het niet fijn om eerst een 1/2 uur in de kou te zitten. Als ik dan onderweg naar huis de gewenste temperatuur kan regelen kom ik in een warme woning thuis.

De aanwezigheidsmelder is niet om te kijken als je thuis bent maar natuurlijk om te kijken als je niet thuis bent. Als je vergeet de temperatuur lager te zetten doet hij dat na een bepaalde tijd.
Natuurlijk zijn niet alle functie voor iedereen even nuttig maar ik zie het nut er wel van in.
Ik mis alleen de mogelijkheid om zones te regelen.
Onze thermostaat was kapot. Ik wil een klokthermostaat. Anders geen profijt van lange aanwarmtijd/ zuinig ingestelde ketel. Meer kunnen rommelen is leuk. Klokprogramma voor boilertje is ook leuk.

Op zoek dus naar een slimme thermostaat zonder abonnement, ondersteuning van opentherm (Let op niet aan/uit), bepaalde garanties privacy. Gekozen voor thermosmart. Meerprijs tov goede klokthermostaat is niet groot. Mogelijk verdien ik dat verschil terug. Dat dan door het apparaat en bewust handelen. Zo niet dan kan ik voor een paar tientjes extra lekker rommelen.

Edit: Excuus: Ik schrijf Thermosmart en heb hier ook lange tijd naar gekeken maar heb uiteindelijk de Remeha Etwist gekocht.

[Reactie gewijzigd door dwaallicht op 20 november 2016 07:43]

Duitse tado is een optie. Soort toon maar dan mooier en met betere privacy. https://www.tado.com/nl/
Honeywell lyric t6 icm homekit is dé thermostaat van het moment
Ik kan van deze thermostaat alleen nog maar weinig objectieve info vinden.
Hangt hier ook. Mooi apparaat met geo tracking. Iedereen blij, nooit koud in huis. Het "groene" aspect doen we niet aan, maar onnodig stoken gaat hij goed tegen.
Zelf heb ik een Junkers Control CT 100, lijkt me net zoiets.
geweldig ding, en geofencing vind ik zeer zinvol voor licht (Hue), maar gillende flauwekul voor verwarming, tenzij je er eentje met turbo hebt...

Ik verlaat het huis, niemand thuis =>verwarming uit => temperatuur zakt, OK.
Ik kom weer thuis: verwarming gaat aan, fijn.
Behalve dan dat ik dan nog een half uur of zelfs een heel uur in de kou moet zitten! Intelligent hoor....

De weers/tijdschema gestuurde regeling, icm de modulatie (water wordt warmer naarmate de biutentemperatuur lager is en de temperaruur verder vand e gewenste temperatuur ligt) is echter geweldig en de afstandsbedieningsmogelijkheid is echt wel eens praktisch.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 25 november 2016 16:32]

Ik kreeg vorige week een brief dat er over een week een monteur langs zou komen om een gratis slimme thermostaat gratis te installeren. Heb ze opgebeld en er vriendelijk voor bedankt.

Ik woon gehuurd, en bijzonder goed geïsoleerd, dus ik heb mijn verwarming vrijwel nooit aan. Als hij al aan staat, laag. Verder doen we al (heel) zuinig aan met douche, vaatwasser, enz. Elektrisch koken dus geen gas. Deze lasten zijn bij ons dan ook zeer laag, en zal niet veel lager kunnen.

Een slimme thermostaat is een trojaans paard, en een gebrek aan vertrouwen.

Het gaat een energiemaatschappij niets aan wat jij wanneer gebruikt, of wanneer jij wel of niet thuis bent. De medewerkers hoeven dat niet te weten. De enige die dat misschien wil weten, is jij. Maar slimme thermostaten die de gegevens alleen met de gebruiker delen, bestaan vziw niet.

Eigenlijk is het enige voordeel voor ons als we er allebei niet zijn, dat we dan al van te voren de verwarming aan kunnen zetten. Maar dat gaat geen kosten besparen... het is mij de vermindering van privacy niet waard. Ook kun je de verwarming uitzetten als je dat vergeten bent maar dat is een stukje discipline. Als je dat nou gewoon niet vergeet (en dat vergeet je niet veel als je geen slimme hebt want dan ben je geld aan het verspillen), bespaar je nog meer.

Weet je wat wel kosten bespaard? Lekker sporten, wisseldouche, en vooral niet roken. Goed voor je doorbloeding. Evt warmer aankleden. Eigenlijk heb ik het nooit koud.
Helemaal mee eens. Ik denk dat daar het belangrijkste punt in zit.

Mijn woning is niet zo extreem goed geïsoleerd als die van jou. De winst van mijn slimme thermostaat is vooral het stukje comfort in de ochtend. Afhankelijk van histische opwarm tijd bepaald hij hoe laat hij moet beginnen met het verwarmen 's ochtends. Om te ontbijten bij 16 graden lijkt mij namelijk nog best fris ;)

De data wordt trouwens bij mij niet op internet opgeslagen garandeert de fabrikant.
Dat doet mijn thermostaat ook.
En dat is een "slimme" thermostaat van 10 jaar oud die geen internetverbinding heeft.
Het is gewoon een programmeerbaar ding (weekprogramma) waarbij hij rekening houdt met de historische gegevens van de opwarmtijd.

Ik begrijp overigens niet waarom men het hier steeds heeft over de energieleverancier, daar heb je toch niets mee te maken wanneer je zelf een slimme thermostaat aanschaft?
In het geval van Toon wel. Dan zit je vast aan Eneco. Ik dacht voor het gebruik van alleen de slimme Toon iets van 4 euro per maand. Dat vind ik ook een dure oplossing.
Doordat mijn partner en ik beiden een wisselend rooster hebben, hebben wij niets aan een thermostaat met een weekprogramma.
Ik zou al helemaal tevreden zijn met een thermostaat die via internet op afstand uit te lezen- en te bedienen is.

Iemand een suggestie daarvoor? Geloof mij, heb ik heus wel naar gezocht. Zelfs met een Raspberry oplossing zou ik al bij zijn. Heb ik er nu zo overheen gekeken?
https://www.50five.nl/sho...XwDdXXJ0MeJqtlBoC-ETw_wcB

Is een top ding, stuurt geen gegevens naar derden en je kan dat ding goed programmeren.
Geen maandelijkse kosten, een maal aangeschaft is het klaar.

[Reactie gewijzigd door The Ghost op 19 november 2016 16:45]

Hoi Ghost. Dat was een snelle reactie, bedankt. Ziet er goed uit, maar.....
Volgens mij is deze niet geschikt voor modulerende ketels. Dat hoef niet erg te zijn omdat moderne ketels zelf de inkomende- en uitgaande watertemperatuur meten en het stoken daarop aanpassen.

Uit de specificaties blijkt niet duidelijk of deze ook draadloos op een netwerk kan.

Het meest belangrijke wat ik ook niet duidelijk vond; Is deze thermostaat een vervanger voor een 'gewone' thermostaat of heb je er een speciale interface (open-therm o.i.d.) op de ketel voor nodig?
Deze is zeker wel voor modulerende ketels, het apparaat werkt via de opentherm standaard.

Je hebt een gateway die je bedraad aansluit, welke verder voor de draadloze communicatie zorgt met de controller en de thermostaat.

Alles zit in het pakket en aansluiten is super goed beschreven in de handleiding.
Enige min punt is dat je zelf voor een snoer met stekker (220v) voor de controller moet zorgen.

Opentherm is een standaard voor modulerende ketels, je kan in de controller ook voor aan/uit geschakelde ketels kiezen, voor alle type is een duidelijk aansluit schema geleverd.

Ik heb dat ding bij me zelf, bij mijn vader (beide nieuwe ketels) en mijn broer (oud lijk van een ketel) goed werkend.

[Reactie gewijzigd door The Ghost op 19 november 2016 21:50]

Dat is niet waar.

In je eigen link hierboven staat onder highlights dat het aan aan/uit thermostaat .

Dus niet modulerend.
Ik ga deze verder bekijken. Bedankt voor de tip!
Ja, maar het is een on/off thermostaat waar je naar linkt.
Meeste moderne CV's zijn modulerende dingen, die zijn zuiniger als je ze aanstuurt met een thermostaat die dat "snapt"

Dus als je het dan goed wil doen geef dan 5 tientjes meer uit en koop een programmeerbare die ook modulerende CV's kan aansturen.
Als ze maar OpenTherm praten komt het volgens mij altijd goed.
Ik begrijp wat je bedoeld, het staat echter een beetje slecht vertaald op de site.

De doos bevat een thermostaat, een CV module, en een gateway met bedrading. De thermostaat en gateway zijn zeer eenvoudig te installeren. De Salus iT500 is een Aan/Uit thermostaat, let er daarom altijd wel op dat als je huidige thermostaat een opentherm of modulerende thermostaat is, dat je ketel ook als zodanig is ingesteld. Dit betekent dat je ketel omgezet moet worden van aan/uit naar modulerend.

https://www.50five.com/fo...kkelijk-te-installeren-42

Werkt dus duidelijk via het modulerende protocol.
Het staat er wel heel vreemd. Slechte vertaling, geeft niet heel veel vertrouwen :?

Maar er staat toch heel duidelijk dat de de iT500 een on/off thermostaat is?

En er staat in hoe je je ketel moet omzetten naar on/off:
n de installatiehandleiding van de ketel staat altijd duidelijk beschreven hoe je de ketel kunt omzetten naar aan/uit, dat is niet moeilijk (kleine omzetting). Let er wel op dat je even de stekker van de ketel uit het stopcontact haalt, dit voor je

Ik zou bv eerder een remeha eTwist ofzo nemen. Ook met app, kost iets van 190 euro ofzo. Ook OpenTherm en geschikt voor zowel modulerende CV's.
Wat hierboven staat, is juist dat je je ketel moet omzetten naar modulerend, wil het kunnen samenwerken met deze thermostaat. Toch?
Nee, juist niet, er staat dat je de ketel naar on/off moet schakelen.

Maar het het feit dat er dit soort zeer onduidelijk tekst bij staat, is voor mij al een reden om dat ding niet te kopen. Geeft mij niet al teveel vertrouwen.
Ze bedoelen dat je de CV zo moet instellen via het installateursmenu, dat de CV (indien niet overridden via een mod. thermostaat), zelf moduleren zal. Dus inderdaad een on-off thermostaat.

Mijn Itho Kli-Max 2 kan bijvoorbeeld in stappen van 5, 10 of 15 minuten schakelen van 20 naar 40 naar 60 % max ingestelde vermogen. Dat doet hij als hij geen bijzondere instructies krijgt van de thermostaat.

Naar mijn mening is dit eigenlijk nog beter dan de thermostaat dit werk laten doen. Je kunt nu niet kiezen om ineens snel te gaan verwarmen door tig graden hoger in te stellen.

Nog goedkoper dan moduleren is trouwens het maximaal vermogen helemaal afknijpen naar de laagste waarde die nog comfortabel is, en snel genoeg aanwarmt in de winter.

We doen het allemaal voor de maximale extra condenswarmte die je alleen verkrijgt met een voldoende lage temperatuur.

[Reactie gewijzigd door twicejr op 20 november 2016 09:59]

Hij is via internet te bereiken. Hoe werkt dat dan precies? Welke protocollen? Hoe werkt de authenticatie? Hoe wordt deze software geupdate? Allemaal vragen die je moet stellen met IoT wanneer je iets aan het internet hangt. En als het niet open source is, kun je er donder op zeggen dat het na een paar jaar niet meer geupdate wordt net zoals bij alle embedded devices (zelfs DSL modems ed.).
Software updates worden nog steeds geleverd en je kan zelf bepalen op welke poort je dit ding toegankelijk maakt.
Kwestie van je eigen netwerk netjes dicht houden met een goede firewall, maar dat mag je van een tweaker toch wel verwachten.

Autenticatie is login / password die je bij het instellen direct zelf moet kiezen, standaard word https gebruikt.

[Reactie gewijzigd door The Ghost op 19 november 2016 21:48]

"maar dat mag je van een tweaker toch wel verwachten" is zo'n dooddoener. Ik vind dat je als 'tweaker' juist oplossingen moeten verzinnen die jou weinig maintenance kosten terwijl andere 'tweakers' juist vanalles zelf in elkaar willen knutselen on onderhouden. Ik heb al 3 RPis die ik moet onderhouden (waarvan 2 voor anderen), dat is meer dan zat.

Wat je als consument mag verwachten is dat apparatuur goede software updates krijgt, of dat het helemaal niet meer werkt. Omdat het niet meer veilig is. De smartphone wereld leert ons dat telefoons na 2 jaar (en soms, minder) gewoonweg geen updates meer krijgen maar dat ze nog wel (sortof) blijven werken. En dat laatste is bijzonder gevaarlijk.

Het veranderen van een port is een wassen neus.

Verder zijn de details die je noemt overwegend positief, behalve dat de HTTPS waarschijnlijk een snake oil self signed certificaat is. Bovendien blijft de vraag hoe goed/snel de software updates binnenrollen (nb: Microsoft vindt eens per maand prima), en hoe lang het apparaat ondersteunt wordt.
Zijn de producten van Benext hiervoor misschien een oplossing? Geen abonnement en de mogelijkheid om tussen je bestaande thermostaat en je opentherm ketel te plaatsen. Daarnaast ook meteen inzicht in het verbruik door het uitlezen van je slimme meter.

Internet gateway:
http://www.benext.eu/producten/internet-gateway/

Heating control:
http://www.benext.eu/producten/heating-control/

De gateway is vaak voor een paar tientjes al op marktplaats te scoren.
Ik gebruik nu MAX! van eQ3,. inclusief thermostaat kranen op de verwarmingen. Persoonlijk vind ik het maar raar dat we alle moeite voor verwarmen maar voor een kamer doen, de woonkamer. Nu kan ik ook individuele kamers verwarmen zonder gebruik te maken van de ene thermostaat in de woonkamer, in mijn geval ook de badkamer en kinderkamer.
De cube kan ook op het internet aangesloten worden, maar dat heb ik niet eens gedaan, werkt voor mij zo ook prima.
Ik heb ook een domme thermostaat met datum/tijd waar je de boel kunt voorprogrammeren.

Sta altijd om 7u op, dus de kachel gaat om 6:40 aan, en slaat om 7:05 weer af. Middags het zelfde verhaal, kom rond 1700u thuis en springt dus om 1645u aan en gaat om 2000u weer uit.
Zo doen wij dat ook inderdaad. Thermostaat gaat 's ochtends even naar 20 graden (haalt hij in de winter soms niet eens) om de vloerverwarming in de douche te activeren en de designradiator waar de handdoeken op hangen heet te krijgen. Pas tegen 17 uur springt hij dan weer voor een paar uur aan tot een uurtje voor bedtijd.

Het voordeel van een slimme thermostaat zou er voor mij vooral in zitten dat ik de thermostaat lager kan zetten als ik weg ben, maar vergeten ben de thermostaat van het programma te halen. Ik heb nu een Nefit-thermostaat van 15 jaar terug o.i.d. met programma's, maar ook de mogelijkheid om een X-aantal dagen het "op vakantie" programma aan te zetten. Dan daalt de temperatuur naar 16 graden. Het gebeurt best vaak dat ik dat vergeet voor een weekendje weg. Bij langere vakanties (week +) denken we daar wel weer bewust aan :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 november 2016 19:04]

Dan ga je wel erg vroeg naar bed... :+
:) klopt, uurtje of 22, maar slaap sneller in als het wat koeler in huis is.
Jah dit kan elke doodgewone honeywell chronotherm al (adaptieve regeling)
Enige die hier beter van wordt is de energie maatschappij.
De data wordt trouwens bij mij niet op internet opgeslagen garandeert de fabrikant.
Wat is volgens jouw fabrikant internet?

Want ik vermoed zomaar dat er geen luchtgat is tussen de opslag en internet.

En het probleem is over het algemeen dat het gehacked wordt, niet dat het bij default aan het internet wordt getoond als je maar het juiste ip-adres raadt.
En bij hacken helpt in principe niets anders als een luchtgat.

Als je op de computer die het opgeslagen heeft kan browsen dan is die te hacken en is het enkel nog maar de vraag hoe waardevol is die hack?
De ochtend is inderdaad nog een goeie, maar met een thermostaat die je in kunt stellen en niet gebruik maakt van internet en een mooie GUI (dus een semi slimme?) kun je bijv zeggen ma t/m vr 6.30 za/zo 8.00. En dan stel je zet je hem handmatig op 16 graden als je op vakantie gaat.

Wat mij betreft kan het ook handmatig prima.

De ochtend blijft dan inderdaad nogmaals staan. Maar is het zo'n groot probleem om je nest uit te komen en je aan te kleden? En hem vervolgens ook weer uit te doen? Let wel tov handmatige thermostaat stook je dan meer; niet minder. En dat weten energiemaatschappijen ook donders goed; vandaar dat ze ook voor die (semi) slimme thermostaat zijn.

Dus nog eens opsommen: de momenten dat je niet wakker/thuis bent maar dat wel gaat zijn, die doen er toe. Daardoor heb je meer comfort want het gaat warm zijn wanneer jij dat nodig hebt, maar het kost je meer geld.

Het enige goede argument is voor mensen die vergeten hun thermostaat uit te zetten. Maar de vraag is of die mensen dan ook niet vergeten hem via de app uit te zetten, of dat ze dat niet kunnen verbeteren middels een stukje discipline.

Ik denk dat ik meer geld zou gaan besparen dmv analyses met een kill-a-watt.
Dat is nu juist heel erg onvoordelig. Want dat kost eigenlijk altijd teveel energie. Een half uur voordat je opstaat is meer dan voldoende.
Waarom zit jij op tweakers? De ganzeveer werkte fantastisch. In de winter de inkt ontdooien ging heel goed met een gloeiend kooltje. Je huis verwarmen ging best met steenkool en houtblokken. Echt, een thermostaat is voor watjes. De oven van je kolen gestookte Aga bleef perfect op temperatuur als je wist wat je deed. En dubbelde ook nog als verwarming. Helaas slim was het om vooral in de keuken te wonen en er boven te slapen. Scheelt het verwarmen van je huis |:( }> :)

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 19 november 2016 16:00]

Echt, een thermostaat is voor watjes.
Dat is waar. Maar die hebben dan tenminste iets aan een thermostaat.
Er zijn ook volksstammen met blokverwarming die er niets aan hebben. Daar staat de centrale ketel 24/7 te stoken omdat er misschien bewoners zijn die warmte willen. Of warm water. Tegen dat continue stoken weegt geen thermostaat op.
Zo ook wijk- en stadsverwarming.

En mocht je tzt in een aardgasloos gebied als Amsterdam wonen, dan kost dat aan veel mensen meer dan ze ook kunnen bezuinigen. Tenzij de overheid hen tegemoet komt in de investeringen.

edit:
Voor de Amsterdammer die nu nog met aardgas werkt.

[Reactie gewijzigd door stresstak op 19 november 2016 16:43]

Waarom zit jij op tweakers? De ganzeveer werkte fantastisch. In de winter de inkt ontdooien ging heel goed met een gloeiend kooltje. Je huis verwarmen ging best met steenkool en houtblokken. Echt, een thermostaat is voor watjes. De oven van je kolen gestookte Aga bleef perfect op temperatuur als je wist wat je deed. En dubbelde ook nog als verwarming. Helaas slim was het om vooral in de keuken te wonen en er boven te slapen. Scheelt het verwarmen van je huis
Allereerst, zoals ik al zei, ik gebruik mijn verwarming vrijwel niet. Mijn woning is zo goed geïsoleerd dat het simpelweg niet nodig is. Dus al zou ik enkel al die manieren van vroeger nu kunnen gebruiken dan nog zouden de andere ontwikkelingen (want goede isolatie is ook een hele geschiedenis) het niet zo erg maken.

Verder, alsof iedere vooruitgang op geen enkel punt een achteruitgang kan zijn. Ik wil niet stellen dat dat 'vaak' zo is; daar kleven nogal wat waardeoordelen aan vast; zullen we per geval moeten analyseren. Hoewel in dit specifieke geval de voordelen m.i. marginaal zijn (en de ogenschijnlijke voordelen ivm comfort deels ook financiële nadelen tot gevolg hebben) heb ik niets tegen een slimme thermostaat an sich zo lang ik zelf de controle heb over mijn data (en dus niet bijvoorbeeld de energiemaatschappij). Het voor of tegen een slimme thermostaat zijn valt of staat ook niet op het wel of niet mogen reageren op Tweakers.

Meer techniek is niet altijd een vooruitgang. Kijk maar naar de stemcomputer en de mogelijkheden tot fraude. Of bijvoorbeeld IoT en DDoS (recent Mirai).

Dus het zwart-wit denken van je bent voor of tegen techniek, voor of tegen stemcomputers, voor of tegen slimme thermostaat is allemaal afleiding over waar het echt over gaat. En waar het echt over gaat, is o.a. een privacy en beveiliging vraagstuk.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 19 november 2016 17:20]

Ganzeveer werkt niet zo heel fantastisch daarom hebben ze een vulpen uitgevonden.

Goed voorbeeld.
Heb jij een slimme meter? Dan weten ze sowieso al genoeg van je. ;) (Nee, ik heb hem niet en weiger hem zolang mogelijk.

Voor rest helemaal met je eens behalve vergeten uit te zetten is op afstand schakelen handig. Heb hier een klokthermostaat die aanslaat naar 19 graden en uit op tijden dat ik zeker weet dat er niemand thuis is. Kachel staat hier nooit te snorren van Jan met zijn korte achternaam. En anders bellen we even de buuf met sleutel om hem even uit te zetten (nooit gebeurd).

Nooit komt er hier een thermostaat die via een externe server loopt.

Shit, ik rook nog wel. :+
dat wilde ik ook, maar omdat ik overstapte op inductiekoken moest de aansluiting woden verzwaard.. dan komen zw meteen de elektricieteirtsmeter en gasmeter vervangen- geen keus dus
Wanneer je zelf een 'slimme' thermostaat plaatst, dan valt dat qua privacy nogal mee... Bij Nest bijvoorbeeld heb je een e-mail adres en een naam nodig om je account aan te maken. Verder stel je je woonplaats in (nodig voor schatting buitentemperatuur), maar met een dummy e-mail account en een woonplaats in de buurt werkt dat even goed. OK, ze weten dan dat gebruiker met e-mail adres x@y.z een thermostaat heeft en wanneer die verwarmt, maar die gegevens zijn bijna anoniem als je wil, zeker als je het verkeer van de thermostaat over een VPN laat verlopen :)

Wanneer je een slimme thermostaat van je energieleverancier hebt, heb je natuurlijk wel een punt.
Ik ben het met je eens dat de kostenbesparing lang niet altijd zo veel is als de fabrikanten doen voorkomen. Zelfs dat iedereen nu een slimme meter krijgt, levert niet de besparing van 3,5% waar de overheid op gehoopt had omdat veel mensen toch gewoonte dieren zijn. Dat andere voordelen voor jou niet van toepassing zijn, wil niet zeggen dat je dan maar het hele concept van de slimme thermostaat hoeft af te schieten. Veel mensen kopen er ook een stukje comfort mee (thuis komen in een warm huis bijv).
klik hier

Ter ondersteuning van jouw verhaal

Wat er hier helpt is gewoon een trui aantrekken en met een fleece deken op de bank. Vindt mijn vriendin nog leuk ook ^^
De thermostaat op 18 graden. zo min mogelijk licht aan en klaar is klara. Scheelt een berg kost een beetje.

[Reactie gewijzigd door jqv op 19 november 2016 16:11]

Of je leeft gewoon comfortabel en zet de verwarming op 21graden, laat het sfeerlicht mooi branden en zit ook nog eens knus tegen elkaar aan. Zal zij ook leuk vinden.

Soms snap ik die Hollandse groenheid niet. De verlichting uit, verwarming uit en dan maar in de kou "gezellig" onder de deken in het donker tv kijken...
Groenheid of zuinigheid? Dikke trui aan en fleecedeken vs kachel op 21 scheelt in mijn huis al gauw 70-80 euro in de maand. Incl zuinig met elektriciteit heb ik momenteel 100 euro minder kosten per maand dan toen t me nog weinig kon schelen. Steek ik toch weer mooi in mn zak! 😊
100euro per maand?? Ons huis uit 72' zit omgerekend onder de 50euro per maand, ongeisoleerde vloer + dak. (Wel zonpanelen en kunstof kozijnen, gevel van keralit en steenwol)
Dan doe je het al best netjes, bewust of onbewust :) Het was zo'n 10 jaar geleden, toen ik 125 euro per maand aftikte. Wel in een oude woning, halfbakken enkelglas, 3 personen, stroomslurpende desktops en crt's, mooie lampen waarvan veel boven de 100 watt, snachts thermostaat naar 18, 20 jaar oude diepvries..
Nu tweepersoons huishouden, beter geisoleerd, led-lampen, laptops, A+(+)-diepvries/vaatwasser/wasmachine, kachel pas aan als de dikke trui en fleecedeken niet helpen, maandbedrag momenteel geschat op <30 euro. En dan zit ik nog te azen op zonnepanelen en zit niet eens bij de goedkoopste leverancier, en eentje die ook geen welkomstbonus geeft (Greenchoice), als ik dat allemaal wel zou hebben vraag ik me af of ik nog wat zou hoeven betalen. :P
Bedankt :) we doen het denk ik best aardig! Er zit zelfs een 6-8.000km elektrisch rijden bij inbegrepen (sinds mei ' 16 een elektrische auto)

Dat is een mooi geschat bedrag van jullie! Ik ben van greenchoice overgestapt naar Qurrent. Greenchoice heeft een ''verkapte'' welkomstbonus ben ik achter gekomen:

Na het eerste jaar kan je niet voor de oorspronkelijke aanbieding klant blijven (of de prijzen zoals op ''nieuwe klant'' bij gaslicht.com) omgerekend was het dan als wij klant bleven 100-150 euro duurder per jaar t.o.v. Qurrent (ik meen zelfs zonder de kleine welkomstbonus van qurrent mee te rekenen)
Over dat laatste: tis mij wel gelukt laatst. Er was een site die een Greenchoice-aanbieding deed alsof ik n nieuwe klant was, met lagere m3/kwh-tarieven, en dat ging goed. :) al geloof ik best dat t niet standaard is..
Ik weet niet wat jij met je elektriciteit doet, maar hier met een redelijk oude PC, PS4 (bijna nooit uit, meestal standby), verlichting vaak aan (wel overal LED), vaatwasser dagelijks en koken en verwarmen met gas (verwarming op 20 tussen 9 en 23 uur) komen wij (2 persoons huishouden, energielabel B ) niet boven de 55 euro per maand in totaal...

[Reactie gewijzigd door graey op 20 november 2016 02:40]

Dat klinkt ook niet verkeerd! :) Heb je een goed geisoleerde woning verder, en eventueel buren die meehelpen met stoken? En een goeie deal met een energieleverancier?

Zie voor mijn situatie de reactie boven je. Overigens heb ik een bovenwoning met een onderbuurman en zijbuurvrouw, waarvan de laatste de kachel ook niet aan doet en de eerste weinig thuis is en vermoedelijk ook zuinig doet, daar heb ik, afgezien van isolatie dan niet zoveel aan helaas :'( O+
Persoonlijk vinden wij het comfortabeler als het in huis wat kouder is. We hebben wel een modern en goed geïsoleerd huis, dus zelfs in de winter niet vaak de verwarming aan. Sterker nog, wij slapen altijd met het raam open en de radiator in de slaapkamer staat altijd uit.

Comfort is dus persoonlijk. Maar los daarvan is besparen iets wat we eigenlijk allemaal moeten nastreven ivm het probleem van Global Warming. En dan is het een hele snelle, gemakkelijke en goedkope besparing om de verwarming lager te zetten en wat dikkere kleding te dragen.

Als we het kleine beetje comfort wat dat misschien kost niet willen opofferen, dan zeggen we eigenlijk tegen onze kinderen en kleinkinderen dat we ons 'comfort' belangrijker vinden dan hun toekomstige leefomgeving.
Nog leuker is met je vriendin onder de dekens in bed.! O-)
Haha thanks. Ik zat op mijn mobiel en hij wilde geen link invoegen.
Ja je verwarming op afstand aanzetten... verspilling van warmte als er nog niemand is
Maar wel thuiskomen in een huis dat (bijna) opgewarmd is, in plaats van een koud huis.

Dat kan natuurlijk ook met een simpele klokthermostaat. Maar als er iets verandert aan je planning (eerder thuis, of onverwacht later thuis), dan heb je alsnog een koud huis óf staat de verwarming al een paar uur voor niets aan. Dat laatste is pas echt verspilling.
Als je zelf een beetje op het weer let en een programma in elkaar steekt kom je een heel end verder zonder dure abbo kosten
De thermosmart kent geen abonnementskosten. En elke dag aan de hand van het weerbericht en je (geschatte) dagschema je klokthermostaat opnieuw programmeren? Daar heeft bijna niemand zin in denk ik.
Een thermostaat die constateert dat je thuis bent dmv bewegingssensor ... alsof je zelf het ding niet kan aanzetten ?
Deze functie gaat natuurlijk niet alleen om het aanzetten van de thermostaat, maar ook (vooral?) het uitzetten. Het gebeurt wel eens dat een gezinslid vergeet de thermostaat naar beneden te draaien als hij/zij als laatste uit huis gaat. Als je thermostaat een bewegingssensor heeft wordt die verspilling snel gecorrigeerd.
Volgens de link symbid.nl in het artikel.Thermosmart op symbid
"Verdienmodel

Het bedrijf ThermoSmart verdient in de basis op 2 manieren aan het product. Enerzijds op basis van verkochte exemplaren (vanaf € 229 incl BTW), waarbij gebruikers niet vastzitten aan abonnementen. Daarnaast wordt voor snelle toetreding tot nieuwe markten het leasemodel geïntroduceerd, waarmee een win-win situatie ontstaat voor ThermoSmart en haar Strategische Partners. Gebruikers betalen daarbij maandelijkse abonnementskosten voor de ThermoSmart en diensten die door haar Strategische Partners aan het product worden gekoppeld."

[Reactie gewijzigd door niki_lauda op 19 november 2016 18:20]

Wel even erbij vermelden dat Thermosmart nog GEEN strategische partners heeft. Als ze die binnenkort niet krijgen, dan vrees ik het ergste. Alleen met het verkopen van een slimme thermostaat kom je er niet lijkt mij, dat brengt veel te weinig op en onderhoud aan hun kant loopt natuurlijk gewoon door.
Je kan nu bij geen enkele thermostaat ofslimme meter de echte standen aflezen. Dat op een instelbaar tijdstip gekoppeld aan prijs en vergeleken met andere perioden doet m.i. meer. Alhoewel als je het nu ook al niet doet, dan ook niet.
Is toch wel iets persoonlijk, wij hebben nu thuis een nest, gewoon voor de uitgebreide en eenvoudige programmeringsmogelijkheden. Ik werk in ploegen, dus de ene week moet de verwarming heel vroeg opspringen, de andere week weer heel laat. En je hebt ook gewone thermostaten met uitgebreide instellingen, maar die kosten al gauw evenveel als een Nest ( de Nest v2 was 170 euro bij coolblue) en bij de Nest kan ik eenvoudig de instellingen wijzigen via een webbrowser of de app.
Eerst zeg je dat het onzin is, daarna voorbeelden hoe het nuttig zou kunnen zijn ...
Ik creeer overzichten van temperatuurverloop (automatisch uit de slimme termostaat, deze wordt in mijn huiautomatisering gecombineerd met de warmt opbrengst van de zon (info van de zonnepanelen, op basis daarvan worden de gordijnen zonneschermen aangestuurd (achterzijde bijna volledig glas (ieder straaltje zon wordt zo in de winter gebruik om de (donkere) vloer op te warmen, (en dus mijn huis DMV de vloerverwarming)
Voor dit soort maatregelen zul je toch smart apparatuur nodig hebben ...
het voordeel van dit alles dat het ook nog comfortverhogend is.
Als je zelf een beetje op het weer let en een programma in elkaar steekt kom je een heel end verder zonder dure abbo kosten die vaak gepaard gaan bij echte slimme overzichtelijke thermostaten (toon bv ) het idee is an sich goed maar de abbo kosten nekken je bezuinigingen dan weer.
Er staat juist op de site van ThermoSmart dat je geen abbo nodig hebt en de apps ook gratis zijn. Er is zelf integratie met een aantal smarthome systemen zoals Domoticz wat erg populairs is onder tweakers.

Persoonlijk denk ik dat dit een van de betere systemen is, en hij staat bij mij ook op de lijst als thermostaat ware het niet dat ik de levensduur van mijn (oude) ketel even af wacht.
Men kan veel meer bereiken door bv je slimme meter uit te laten lezen en daar per dag ./ week maand een overzicht van te genereren gekoppeld aan je energie prijs.
Kun je een goede dienst aanraden? Ik heb wel eens gekeken, maar het is lastig vergelijken. Ook qua bescherming van privacy.
Dan kan je beter een raspi voorzien van domoticz en met een kabeltje aan je meter hangen.
Het gaat niet alleen om besparen, maar ook om gemak/comfort. De zonnewering bijv. kun je zelf omhoog en omlaag doen, maar automatiseren met een licht-, temperatuur en windsnelheidsmeter kan ook. Noodzakelijk? Nee, maar compleet onzinnig is het ook niet.

Heb zelf ook geen behoefte aan een slimme thermostaat, maar wanneer ik onregelmatige werktijden zou hebben, kan ik me voorstellen dat het wel praktisch is. Kom je niet in een koud huis thuis, of staat de verwarming niet onnodig 2 dagen aan, terwijl je in het buitenland zit.
Energiemeting bespaart niet. Heb daar voor werk sinds 2006 (start slimme meter) onderzoek naar gedaan. Voor de processen is het wel een flinke verbetering (con en recon, switch etc)

Daarnaast is dit best een lelijk ding :). Maar wens ze alle succes
Meten is weten. Met meten alleen ga je niet besparen. Maar met de resultaten kan je wel gaan bestuderen hoe en wanneer je energie verbruikt en kan je gaan bekijken hoe je wel kan gaan besparen.
Wat wij zagen is dat je met een bespaarmiddel heel kort er mee bezig bent en daarna niet meer. De kleine besparing die behaald wordt komt bijv door plaatsen van goedkope middelen zoals geschakelde stekkerblokken enzo.

Structurele gedragsverandering komt maar weinig voor helaas. Wat een beetje helpt zijn actieve berichten zoals: je bent niet thuis maar je verwarming staat nog aan. Maar dat kan niet alleen met een slimme meter. Wel icm slimme thermostaat en mobiel of beacons
Volgens mij is het enige dat mensen doet besparen de maandelijkse rekening te verhogen.
Ja klopt, het moet pijn doen in de portemonnee

Huishoudens hebben nu totale desinteresse in energie. Maar nog een paar jaar en dan worden de prijzen op sommige momenten op de dag extreem duur en andere momenten gratis agv decentrale opwek uit zon en wind en daarnaast extreem toegenomen verbruik agv elektrische koekblikken, dat zal de mensen wel weer wat bewuster maken en wie weet zuiniger.
Zolang burgers veel harder belast worden voor energie verbruik zal er toch weinig veranderen.

De helft van mijn maandelijkse energiekosten zijn de netwerkkosten.

Terwijl bij groot verbruik, hoe meer je verbruikt... hoe minder je betaald :)
Dat is nu inderdaad wel maar de onbalans in het net wordt steeds groter. Misschien krijg je straks overdag geld toe als je thee zet en kost het om 8u savonds een euro of meer.

Groot verbruik betaal je over het verbruik>10kkwh minder per tik. Maar het systeem met captar en teruggave eb is nu wel zo dat je in principe geld krijgt als je niets verbruikt. Dus daardoor wel hoe meer je verbruikt dat het per saldo ongunstiger is. Maar koop een schuur en zet er vele aansluitingen in en je verdient geld :))
Huishoudens hebben nu totale desinteresse in energie.
Ik neem het de mensen niet kwalijk. Het is ongrijpbaar. Men bezuinigt eerder op andere dingen. Als je werkelijk nergens anders op kunt bezuinigen komt ooit misschien de energierekening aan de beurt, Maar, een lamp minder aan doen, scheelt niks.

Voor het overige, mensen betalen het zelf. Als ze het kunnen betalen stoken ze misschien wel de hele dag en lopen in een T-shirt. Gemak mag wat kosten.
Slimme meters gaan daar voor mij in elk geval weinig aan toevoegen.
Een slimme thermostaat is natuurlijk iets anders dan een slimme meter ;-)

Wat dom blijft is dat je gewoon je hele huis blijft verwarmen, beetje brute force aanpak. Het wordt pas een beetje slim als je per kamer gaat sturen en alleen warmte brengt op de plek en het moment dat het nodig is.
Ik raad daarom iedereen aan om een thermostaat te zoeken die per kamer, dus per radiator kan sturen en je toestaat om per kamer de temperatuur te kiezen op elk moment van de dag.

Begin eerst met het optimaliseren van je huidige installatie. Is ie waterzijdig ingeregeld? En doe dan een rondje cv-tuning https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/

Nadat we in ons appartementengebouw van een centrale ketel naar individuele ketels overgingen, ben Ik ben zelf direct begonnen met het vervangen van de radiatoren en daarna het installeren van een verwarmen per kamer systeem, dat heeft mijn gasverbruik gehalveerd en belangrijker, ook wat ik maadelijks aan energie kwijt ben.
Zie verder productreview: Honeywell EvoHome colour 4-zone radiator Opentherm review door...

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 20 november 2016 00:10]

Ik heb pas een bestaande woning gekocht en heb ook een cv. Jij hebt het over individuele ketels, heb je achter elke radiator een kleine ketel dan? En is dat echt besparender dan één keer iets meer verwarmen en rondpompen?

Ik denk dat je tweede link per ongeluk zelfde is als de eerste want gaat alleen over tuning.
een centrale ketel waarbij iedereen in het zelfde gebouw van de zelfde ketel gebruikt. en de individuele ketel is dus een ketel per appartement. lijkt mij tenminste het meest logisch ;) ik snap je verwarring met de per-kamer-verwarming die hij uitlegt.
Ik heb de tweede link aangepast.

Ik woon in een appartement in een gebouw met totaal 80 woningen. Vroeger stonden op zolder 2 grote ketels die water van 90 graden door het hele gebouw stuurde naar alle appartement.

Op de plek waar vroeger een warmtewisselaar was gemonteerd, hangt nu per woning een CV-ketel.

De besparing die ik heb is vooral omdat de meeste tijd de meeste radiatoren in mijn huis dicht staan. Pas als er op een plek warmte nodig is, draaien we even aan de knop van de dichtbijzijndste radiator en wordt alleen die voorzien van warm water, tegenwoordig van ongeveer 60 graden.
Dit kan dus alleen als je de knop op je radiator kan communiceren met een centrale unit die de ketel een duwtje geeft.

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 20 november 2016 00:14]

Slimme thermostaat of niet slim?
Een ding is een feit meten is weten .
elke week duik ik de meterkast in en noteer op de Phone via een app (niet verbonden met internet ) Gas Licht ,, en maandelijks opbrengst zonne energie en water .
Dat doe ik al vanaf 2009 en het leuke van deze app is dat als je de prijs hebt ingevuld die je per kWh m3 betaald je grafiekjes krijg maar ook een total over de hele periode ,
M.a.w gerekend vanaf 2008 verbruik ik b.v 0,068€ aan gas per uur
Ook een hele fraaie is 1 x per maand invullen op www.meterstandenmonitor.nl
Wie geen slimme thermostaat heeft c,q slimme meter moet gewoon slim gedrag vertonen
Een slimme thermostaat of slimme meter bespaart doorgaans ook geen energie. Het verhoogt comfort en inzicht. Vervolgens kan je met dat inzicht wellicht zuiniger om gaan met je energie. Probleem is echter dat veel services zoals Toon enkele euro's per maand kosten: dan moet je behoorlijk wat kunnen besparen wil dat kostenefficiënt worden. Een thermostaat als deze is ook zo'n voorbeeld: een simpele Honeywell Round kost €50,- en verwarmt je huis net zo goed. Als je dan toch zelf nog wat meer wilt kunnen kan je er nog altijd een OpenTherm Gateway aanhangen met als grootste voordeel dat je data niet over het internet rond hoeft te zwerven.
Boven alles: gezond boerenverstand is en blijft het belangrijkste!
Allemaal een hype. De energie besparingen met slimme thermostaten en meters is dicht bij nihil (<1%).
Daar waar abonnementskosten van enkele euro per maand betaald moeten worden (of een veel hogere aanschafprijs, levert het je financieel in ieder geval niets op.

Dan resteert nog gemak / comfort, die enkele keer dat je toevallig eerder thuis komt en je je huis daarvoor alvast warm stookt. Is het mij zeker niet waard.
Ja en dat eerder warm stoken kost dus extra geld
Voor mensen die klein wonen en onregelmatig thuis zijn is zo'n slimme thermostaat wel een goede uitkomst. Als je een meer regelmatig gebruik van je woning maakt en groter is dan is de Honeywell EvoHome de beste oplossing aangezien je de warmtevoorziening per zone / kamer kunt programmeren zodat als de woonkamer lekker knus moet zijn je niet het hele huis zit te verwarmen. Grotere woningen hebben 30-40 % minder gasverbruik.
Heb hier ook evohome laten installeren en het werkt wat mij betreft ideaal. Al was het voor ons voornamelijk de combinatie van de verschillende vertrekken los van de vloerverwarming in de woonkamer kunnen bedienen. Nu kan op de dagen dat er niemand thuis is de badkamer aan zonder de vloerverwarming. Of de werkkamer aan op dagen dat ik thuis werk en de rest van het huis blijft kouder.

Scheelde uiteindelijk toch weer 150 euro op jaarbasis. Maar het ging bij ons voornamelijk om extra comfort.
Slimme meters en slimme thermostaten besparen meestal helemaal niets, enkele uitzonderingen daargelaten.

Leuk dat op afstand bedienen maar misschien dat het een keer gebeurt als je eerder dan gepland naar huis gaat. Alsj je weggaat en je vergeet je thermostaat lager te zetten kan het ook nog als je al onderweg bent maar wie doet dat nu. Zo iets zal zelden plaatsvinden. Daardoor zal het gebruik eerder toenemen dan afnemen. Het is een oplossing van een niet of slechts heel beperkt probleem.

Hier hangt gewoon een honnywel die gewoon wat aan de krappe kan staat afgesteld. Als ik het koud heb zet ik hem wat hoger.

Door daar slim mee om te gaan is mijn energie rekening de helft van wat mijn buren gebruiken met hun slimme thermostaat.

Slimheid zit in jezelf,niet in de thermostaat

Dat staat nog los van eventueel misbruik van data/hacks/DDos aanvallen/ of inbraak doordat herleidbaar is wanneer je niet thuis bent indien de data wordt verkregen/gekocht door de verkeerde personen.
Je hebt beslist een ander huishouden dan wij ;) En inderdaad; slimme meters besparen niks maar geven op z'n hoogst inzicht in het gebruik. Of slimme thermostaten besparen weet ik niet maar zou ik mij kunnen voorstellen.
Eerder hier heb ik al beschreven dat een een weekprogramma a.g.v. onregelmatige diensten geen zin heeft. In de haast naar het werk gaan om vanaf daar nog even de thermostaat naar beneden te kunnen zetten zou bij ons wél een bezuiniging opleveren. Komt regelmatig voor.

"Hier hangt gewoon een honnywel die gewoon wat aan de krappe kan staat afgesteld. Als ik het koud heb zet ik hem wat hoger."

Dat is bij ons tot nu toe ook nog steeds de oplossing :)
Zelf nadenken werkt beter dan een slimme meter zoals hier ook al is gezegd.

In mijn huurhuisje heb ik al hr++ glas, spouwmuur isolatie, hr ketel en tochtstrips overal langs. En de ouderwetse dorpels heb ik mooi laten zitten, isoleert prima.

En natuurlijk je hoofd erbij houden: boven alle radiators uit en ook in de gang. En de verwarming staat zelfs hartje winter meestal gewoon uit (10 graden) omdat ik toch meestal overdag op de werkkamer zit heb ik daar een ventilatorkachel voor de boel ff warm de draaien en daarna gaat de olieradiator aan.

Natuurlijk heb ik daarbij wel de dauerluftung (of hoe je dat hier ook noemt) half open staan.

's avonds ben ik meestal met de auto onderweg.

Wat betreft verlichting: overal heb ik led lampen in, wel even goed zoeken, want de nieuwe generatie heeft bijzonder veel lumen voor de wattages. (2 tot 3 keer feller dan spaarlampen met zelfde wattage)

En dan natuurlijk nog het sluipverbruik: koffieapparaat verbruikt in standby al 10 watt, klokje magnetron 4 watt, tandenborstel 11 watt, wasmachine 35 watt)
Overal heb ik stopcontacten met aan/uit switch erop gezet.

En de gouden tip: ieder jaar van energieleverancier overstappen, omdat ik al zo weinig verbruik, kijk ik nog alleen maar waar ik de hoogste welkomsbonus krijg.
En via vergelijkingssite krijg je meestal ook nog een extra korting op de stroom/gas prijs

Tot slot: Je moet het ook echt leuk vinden om dit uit te zoeken, er moeite voor doen en soms wat op comfort inleveren. anders moet gewoon een paar tientjes meer betalen per maand. ;)

[Reactie gewijzigd door the_leonater op 19 november 2016 18:33]

Hi, welke led lampen zijn dat dan. Ik kan slechts ledlampen vinden die op zijn best iets van 10% beter zijn dan een goede spaarlamp (zoals een philips tornado of zo).

Ik weet dat ze in de laboratoria al tot 270 lumen per wat zijn gekomen bij kamertemperatuur maar ik iets dergelijks nog nergens kunnen vinden.

Met de meeste led lampen win ik helemaal niets t.o.v van een goede spaarlamp en de levensduur valt soms ook aardig tegen (ben al 10 jaar geleden met leds begonnen, er zijn er al redelijk wat kapot en sommige geven gewoon bijna geen licht meer na een tijd)
Het enige dat ik bij zulke dingen nog af vraag is:
* heeft ie internet nodig om te werken?
* heeft ie contact met servers van het moederbedrijf voor iets anders dan een update ophalen?
* heeft ie een open interface?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee