Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Honeywell EvoHome colour 4-zone radiator Opentherm Review

+3
HansKeesom 28 november 2015, laatste update op 2 mei 2017, 11.589 views

Honeywell EvoHome colour 4-zone radiator Opentherm

Mijn appartement vroeg om een oplossing waar Evohome prima paste. Het comfort is verhoogd terwijl het gasverbruik is GEHALVEERD. Wel met hulp van CV-tuning (zie https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/ ) ........

Pluspunten

  • Eenvoudige montage
  • Eenvoudige bediening
  • Kamer koudstellen
  • bediening per app, eenvoudig besparen
  • Nooit meer vergeten thermostaat te verlagen dankzij app en iftt
  • comfortverhogend
  • Op afstand te bedienen via app, handig als je later of eerder thuiskomt.

Minpunten

  • Complexer dan een ouderwetse thermostaat dus wellicht meer points of failure?
  • Geen ketelinformatie wordt getoond
  • Geen webinterface
  • Geen datalog of export

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Gebruiksgemak Score: 4
Ondersteuning Score: 4
Featureset Score: 4
Kwaliteit Score: 4
Prijs Score: 4
Vooraf

Ik heb mijn systeem in een paar stappen gekocht, had tijdelijk een set die niet met zones kan werken, heb een deel doorverkocht en een deel bijgekocht. Het uiteindelijke systeem komt het dichts bij deze set, de enige afwijking is een vijfde radiatorregulator .

Een goede introductie zie je via dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=tX_XfgXsVoE
Heel veel informatie vind je op http://wifithermostaten.nl/advies/alles-over-evohome.html/

Een eenvoudige versie vind je op http://www.bol.com/nl/p/h...mostaat/9200000036313432/ Dit bespaart je waarschijnlijk ook al veel energie en gas en is goed geschikt als je alleen of als stel in een huis woont en op zich tevreden bent met hoe de warmte in je huis over de verschillende kamers wordt verdeeld.

Voor vloerverwarming kijk naar deze sets http://wifithermostaten.nl/evohome/radiatorenvloer.html/

Een flinke discussie vind je op http://forum.fok.nl/topic...5775403ac0e238ffd8be9910f
Als je deze discussie moet volgens slaat mij de schrik om het hart in eerste instantie. Ik hou me maar vast aan m'n eigen ervaringen en vertrouw erop dat het allemaal goed komt. De gasmeter ga ik toch maar weer wat monitoren...

Heel veel filmpjes van Honeywell zelf in het Nederlands https://www.youtube.com/user/Honeywellverwarming/videos

Beparen
Als je je energiekosten wilt verlagen of in ieder geval niet de komende jaren omhoog wilt laten gaan zijn daar allerlei paden voor.
Het is erg afhankelijk van de situatie en de opbouw van je energierekening. Als je op dit moment maar weinig gas verbruikt dan weet je dat je daar weinig op kunt besparen. Dan heeft het geen zin om veel geld te investeren in een poging dat te verlagen.

Als je huis slecht geisoleerd is, is het wellicht verstandig eerst te kijken wat je daar kunt doen.

Mijn gasrekening is ongeveer 750 euro in het jaar en alhoewel het lastig inschatten is, laat staan om het ene jaar met het andere jaar te vergelijken, denk ik dat het mogelijk is om daar 100 euro vanaf te halen. [update : dat gaat waarschijnlijk 300 euro worden]

Ik heb dat eerder geprobeerd door elke morgen en elke avond steeds de thermostaat omlaag te draaien. Dat vergat ik na enige tijd dan weer en had ook als nadeel dat ik in een koud huis thuiskwam of wakker werd.

Mijn huis isoleren is maar ten dele mogelijk, het is een appartement in een gebouw met een vereniging van eigenaren en daar is het gebouw van. Zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ramen en de verdere isolatie en willen dat best doen maar hebben ook ander onderhoud aan hun hoofd.
M'n CV-ketel kan ik nog beter instellen, tapwatercomfort uitschakelen en de CV-keteltemperatuur verlagen schijnt veel uit te maken. Dat doe ik trouwens verderop in deze review.

Ik denk/hoop dat het mogelijk is om in 7 jaar een systeem als evohome terug te verdienen. UItgaande van een levensduur van 10 jaar, lijkt het dan haalbaar om zelfs wat extra te verdienen.[UPDATE : Dit lijkt eerder 2 a 2.5 jaar te worden, zo'n 600 kuub gas besparen per jaar a 60 cent]

Veel verder dan de berekening hierboven ben ik niet gegaan. Je kan nu eenmaal niet in de toekomst kijken en voorspellen wat voor winters en andere jaargetijden je gaat krijgen. Ook is het lastig om iets te zeggen over de levensduur van een dergelijk systeem. Het ziet er stevig genoeg uit om bij normale omgang 10 jaar prima zijn werk te doen, maar het blijft afwachten.......

[Update : ondertussen zijn de eerste resultaten binnen. Nuon verwacht dat ik inplaats van 1068 M3 dit stookseizoen slechts 577 m3 zal verstoken. Bijna 500 m3 keer 60 cent is dus 300 euro bespaard. Ik geef toe dat ik hier en daar wat extreem ben geweest in het koudstellen van ruimtes waar en wanneer mogelijk. Niet iedereen heeft een woonsituatie waarin dat kan, maar zonder Evohome was dat mij niet gelukt! Elke afwezigheid in tijd en ruimte is benut om niet te verwarmen. Zie ook het kopje "De eerste resultaten."]
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AuvLsTWZ8fc3fb.png


Waarom honeywell
Deze vraag is eenvoudig om te antwoorden : zones!
Alle leuke mogelijkheden van andere systemen ten spijt, als ik niet per zone de temperatuur kan instellen, valt een systeem voor mij resoluut af, dealbreaker.
Lees hierover ook Eén enkele thermostaat beneden om 't hele huis te verwarmen?

Let wel, dat punt is voor mij belangrijk omdat ik een probleem in mijn huis heb wat alleen goed valt op te lossen met een zone systeem.
Maar na een half jaar gebruik kan ik ook stellen dat zones het mogelijk maken om je huis op een veel lagere temperatuur te stoken en degenen die het warmer willen hebben in een kamer even aan de radiatorknop te laten draaien.

Een systeem als bijvoorbeeld Toon geeft je, tegen maandelijkse kosten, heel veel inzicht, ook in je stroomverbruik, maar wat heb je aan inzicht als je vervolgens niet nauwkeurig genoeg, dus per kamer, kan sturen?
(Dat inzicht heb ik trouwens weten te bereiken met een TFA Klimalogg pro die per kamer bijhoudt wat de temperatuur en luchtvochtigheid is. Door ook de douche te meten zag ik dat daar vaak een hoge temperatuur en vochtigheid heerste en dat het dus handig is om die warmte het huis in te laten stromen inplaats van te laten afzuigen. De dynamiek van je huis qua warm en koud komt zo in beeld)


Van Tado zie je veel reclames, maar dat heeft tot 3e kwartaal 2016 nog geen zones.
Review op http://nl.hardware.info/r...eview-mobiele-thermostaat
Je kan Tado ook huren voor minder dan wat het je zal besparen.
https://www.tado.com/nl/l...&utm_term=m_25-99_8803-2P


Meer vergelijkingen kan je vinden op http://passiefhuisbouwer.nl/slimme-thermostaten-vergelijken
Als ik daar kijk naar het eerste blok "Verwarming regelen" dan heeft evohome alleen niet het "Aanwezigheidswaarneming", Maar ja, via IFTTT kan je vrij gemakkelijk iedere IOS of Android telefoon gebruiken om via geofencing dingen de temperatuur per zone te sturen.
De overige blokken waarop vergeleken wordt vind ik persoonlijk minder van belang.
[update] Het evohome kan binnenkort met flink wat andere functionaliteit worden uitgebreid, zie http://getconnected.honeywell.com/nl/le-sucre

Het probleem
Als je geen probleem hebt, moet je ook geen geld steken in een oplossing. Ik vind het belangrijk om dat te stellen.
Mijn probleem wordt veroorzaakt door de combinatie van de ligging van mijn huis waardoor er kamers zijn die wel en kamers die geen zon krijgen.

De twee slaapkamers aan de noordkant waren niet goed op het juiste moment op de juiste temperatuur te lrijgen. Dit valt nu eenmaal met een thermostaat in de woonkamer op het zuiden en standaard 0-5 regelaars op alle radiators, niet gedetailleerd te regelen.

De ene kamer op het noorden is voor opslag van spullen en mag best een graad of 10 zijn, maar niet lager natuurlijk. Voor Evohome varieerde de temperatuur er nogal, soms daalde het richting vriespunt, soms was het er boven de 20 graden.

De kamer ernaast verhuur ik een groot deel van het jaar.
De gebruiker(s) van deze kamer draaiden als het koud was de knop van de radiator vaak naar de hoogste stand en lieten dat zo als ze weg waren. Als ze thuiskwamen en het was te warm deden ze het raam wijd open om de temperatuur weer te laten dalen. Goed voor de ventilatie maar niet voor de gasrekening, maar geef ze eens ongelijk.

Nogmaals, als je geen probleem hebt, heeft het geen zin een oplossing te zoeken. Een buurman heeft een huis bijna gelijk aan dat van mij, maar hij woont alleen en zijn huis is 90 graden gedraaid. Hierdoor is het verschil van temperatuur tussen de woonkamer en de slaapkamers die ik op de noordkant en hij op de westkant heeft, niet zo groot en is de behoefte aan verwarming per zone veel minder noodzakelijk. Hij heeft dan ook gekozen voor een eenvoudiger systeem van Honeywell waarbij hij de thermostaat in de kamer heeft vervangen door eentje die hij kan programmeren en op afstand kan bedienen, maar dus niet per zone.
Omdat hij af en toe een paar dagen van huis is, is het voor hem belangrijker dat hij het systeem kan programmeren maar ook dat hij vanaf zijn smartphone de thermostaat omlaag en omhoog kan stellen.

Iedere situatie is dus anders en heeft dus een andere oplossing.

Installatie
De installatie staat goed uitgelegd. Wel is het zo dat er per component een handleiding is die nogal algemeen geschreven is als het gaat om het koppelen met andere componenten. Je moet op dat moment dus even twee handleiding naast elkaar leggen om er 1 verhaal van te maken. Als je dat eenmaal door hebt lukt het allemaal wel.
Er staan veel videos op youtube, ook die kennen het bovengenoemde probleem, ze zijn vanuit een apparaat of vanuit een set geredeneerd en opgenomen. Heb je dus een set dan vind je waarschijnlijk je weg weg. Zie https://www.youtube.com/channel/UCf2Hmr21FUYfFfwIRp_6g9A

Het is even goed opletten als het gaat om de aansturing van de ketel. Waarschijnlijk doe je dat nu met een bedrade thermostaat. Belangrijk is het om te weten of de communicatie via opentherm gaat of nog via aan/uit. Afhankelijk daarvan koop je de juiste module voor aan de wand.
Het gemakkelijkste is om de thermostaat los te halen van de waarschijnlijke twee aderige kabel die naar de ketel gaat en daar het vierkante opentherm kastje op dezelfde plek te monteren. Inplaats van de oude thermostaat heb je dan dus een vierkant grijs kastje aan de muur.
De pluggen passen daar prima en het gat in de muur is weer netjes afgedekt.

De tablet kan dan overal in de woonkamer of zelf de rest van het huis worden geplaatst, alhoewel dat laatste minder voor de hand ligt omdat je in de woonkamer meestal meerdere radiatoren heb en voor een zone maar 1 temperatuurmeter kan definieren.

Met de tablet ga je vervolgens zones toevoegen. Een kamer is in principe een zone en de meeste zones hebben 1 radiator en er moet dus 1 radiatorknop geplaatst worden. In mijn woonkamer zijn 2 radiatoren dus is de woonkamer 1 zone met 2 radiatorknoppen geworden.

Elke radiatorknop is in staat om zelf de temperatuur te meten en terug te melden naar de tablet. Dat is meestal genoeg om een voldoende nauwkeurig meting te hebben en de temperatuur te kunnen regelen. Als dat niet lukt om wat voor reden kan je er altijd nog voor kiezen om een losse thermostaat (round wireless) aan de muur te hangen om een betere meting te doen. Ik heb het niet nodig gehad. Wel heb ik een round wireless gebruikt om een berghok zonder radiator toch te meten zodat ik vanuit de huiskamer of op smartphone kan zien hoe het daar is gesteld.

De tablet is in staat om zelf ook de temperatuur te meten van de plek waar deze op dat moment staat. Dit heb ik gebruikt om in de woonkamer de temperatuur te meten.
Voor de tablet is zowel een tafelstandaard als wandstandaard te krijgen die tegelijk de tablet zal opladen. Een opmerking daarbij is wel dat mijn tablet niet erg lang zonder deze lader lijkt te kunnen. In de praktijk geen probleem, maar 12 uur zonder stroom lijkt me niet haalbaar

Aangezien ik de meeste bediening via mijn iPhone doe kan de tablet prima in zijn laadstation blijven is het vooral een gemakkelijke manier om in een oogopslag te zien wat de temperatuur in de verschillende ruimte is. De tablet is wel handig voor als er een probleem is met de internetverbinding, dan je ter plekke toch dingen instellen.

Geen ketelinformatie wordt getoond
Mijn ketel hangt in een aparte ruimte bij mijn voordeur. Dit kwam zo uit toen we van gemeenschappelijke naar individuele verwarming gingen. Het is hierdoor wat lastig om de ketel in de gaten te houden. Niet dat je dat de hele tijd wilt doen, maar toch.
Het had leuk geweest als je op de tablet of via de smartphone zou kunnen zien wat de ketel aan het doen is, in ieder geval wat er op de ketel zelf te zien is maar wellicht ook een stukje historie over wat de ketel zoal doet en verbruikt en wat alle instellingen zijn op de ketel zelf zodat we ook wat CV-tuning kunnen doen ;-)
Wellicht komt dat nog.

Het internet en de smartphone
Belangrijk : Je hebt dit deel niet nodig. Alleen als je perse vanaf je smartphone het systeem wilt kunnen bedienen is dit nodig. Zonder wifi verbinding werkt het honeywell systeem gewoon door en blijft je huis dan ook gewoon op temperatuur volgens het programma. Dus mocht je internet uitvallen of Honeywell failliet gaan, geen probleem.

De tablet kan verbinden met een wifi signaal.[nog uitzoeken of het alleen 2,4 of ook 5 GHZ is]
Als het verbinden met wifi is gelukt kan je naar de website die vermeldt staat in de handleiding en daar een account aanmaken. Vervolgens maak je een locatie aan en koppel je de locatie aan een stel codes die uniek zijn voor de tablet. Daarmee is de koppeling met de tablet gedaan.

Op de website kan je echter het systeem niet aansturen of inrichten. Daarvoor heb je echte de tablet nodig of de app voor IOS of Android.
Via die app log je in met de account die je op de website hebt aangemaakt. Als dat is gelukt zie je vanzelf al je zones verschijnen en kan je die voortaan ook vanaf je smartphone bedienen.
De app werkt simpel en goed. Wel gebeurt het af en toe dat de inloggegevens verdwenen zijn en bij het starten duurt het even voordat de actuele gegevens zijn gedownload. Niet echt een probleem in de praktijk.
Je kan ook anderen toegang geven tot je locatie en daartoe vanaf de website een uitnodiging sturen. Handig voor medebewoners als die zich verantwoordelijk weten te gedragen.


Zelf doen of een CV-monteur vragen.
Ik heb voor de zekerheid een bevriende loodgieter erbij geroepen, hij had gee ervaring met het evohome systeem dus leerde bij maar bracht ook kennis in.
Achteraf durf ik te stellen dat het in mijn huis met mijn vrij nieuwe radiatoren en ketel het niet echt ingewikkeld is om alles te installeren. Je hoeft niet echt een tweaker te zijn om dit te kunnen installeren.
Wel raad ik aan om er een dagje ervoor uit te trekken en 's morgens op tijd te beginnen. Niet dat het veel tijd hoeft te kosten maar als er problemen zijn heb je de rest van de dag om het op te lossen en voorkom je een koude nacht. Even 's avonds doen raad ik af, maar iedereen mag natuurlijk zijn eigen afweging maken.

Programmeren
Via de tablet maar ook via de smartphone app(IOS/Android) kan je voor elke zone en voor elke dag van de week een programma aanmaken dat bestaat uit een maximaal 6 stappen. Elke stap is niets anders dan een tijdstip en een temperatuur die vanaf dat moment moet zijn ingesteld in die kamer. Je kan een programma voor een dag gemakkelijk kopieren naar de andere dagen van de week.

Het doel van het door mij ingesteld programma is om van de 168 uur per week zoveel mogelijk uren en ruimtes te vinden waar ik de temperatuur zoveel mogelijk lager kan instellen. Dit zonder dat mijn huisgenoot of ik te vaak handmatig via een radiatorknop, de tablet of app moeten ingrijpen. Waar de grens ligt van wat "te vaak" is, is natuurlijk persoonlijk. Op dit moment doe ik dat ingrijpen maar een paar keer per week.

Na een paar maanden uitproberen heb ik voor mijn huis een werkzaam compromis gevonden dat de doelstelling lijkt in te vullen.
- Voor mijn slaapkamer draait een programma dat alleen maar tussen 10 en 10.5 schakelt. Dit programma heeft als enige functie om logische moment een eventueel handmatig ingestelde hogere temperaturen weer omlaag te draaien. Dus al ik voor het naar bed gaan even wat warmte wil, dan wordt dat om 01:00 weer teruggedraaid.
- Voor mijn woonkamer geldt iets merkwaardigs, het blijft er altijd minstens 19 en meestal zelfs 20 graden zonder dat ik er hoef te stoken. Wellicht komt dit door de warmte die de koelkasten in de open keuken geven of door het grote raam aan de zonzijde waarvan ik op een zonnige dag de gordijnen 's morgen open doe maar op een koude dag ze juist dicht hou. Het lijkt dat de woonkamer al aardig nul-op-de-meter is geworden zo.
- De gasten slaapkamer heb ik extra geisoleerd door het raam te blinderen met een dikke schuimmatras, het is er altijd tussen de 16-18 graden zonder dat de radiator open hoeft. Waarschijnlijk is de warmte van de verwarmingsleidingen door de vloer voldoende.
-De slaapkamer in gebruik door mijn huurder is de enige kamer die regelmatig warmte nodig heeft. Het heeft nog enkel glas hetgeen het gebruik waarschijnlijk verklaart.

Uit bovenstaande wordt duidelijk dat het waarschijnlijk niet zinvol is om te investeren in alle ramen van mijn woning. De kamer van de huurder is waarschijnlijk de enige kamer waar dan zin heeft.
Door deze kamer nog eens gericht aan te pakken kan mijn gasverbruik waarschijnlijk nog meer omlaag. Alle ramen aanpakken schijnt zo'n 10000 euro te kosten, alleen dit raam waarschijnlijk rond de 2000 euro, een besparing dus van 8000 euro. Dank je wel Evohome!!!


Handmatig ingrijpenn
Niet alles valt te programmeren en dat hoeft ook niet. Als je een keer langere tijd in een kamer wilt zijn en je vind het er te koud loop je naar de radiator en verander je de ingestelde temperatuur door aan de radiatorknop te draaien.
Heb je die omhoog gedraaid dan zal de radiator binnen een paar minuten warmte gaan afgeven.

Handmatig ingrijpen is reuze eenvoudig en geeft de bewoners van je woning een super eenvoudige manier om ter plekke in te grijpen en just-in-time hun comfort te regelen. Het is een feite een prima fijnregeling t.o.v. het programma.
Zie ook het kopje Temperatuurverschil woonkamer bij ervaringen.

Het had mooi geweest als de evohome een detectie mogelijkheid zou hebben die na bijvoorbeeld een half uur niemand te hebben gedetecteerd de ingestelde temperatuur terug laat vallen naar een lagere waarde. Als de hoofdgebruiker van die kamer een smartphone heeft, kan je natuurlijk ifttt gebruiken, maar dat werkt niet als die persoon nog binnen het huis is, bijvoorbeeld in een andere kamer.

Batterijen
In de radiatorknoppen moet je twee AA batterijen plaatsen. Deze voeden de electronica die de communicatie doen maar ook de electrische motor die de radiatorknop opent of sluit. Je hoort dan ook af en toe een licht gezoem gedurende ongeveer 10 seconden. Natuurlijk is de vraag hoelang deze batterijen het volhouden en wat er dan gebeurt. Ik heb in de koude slaapkamers niet oplaadbare Duracells gebruikt. In de woonkamer en mijn eigen slaapkamer heb ik oplaadbare batterijen gebruikt. Ik ben benieuwd hoe lang ze blijven werken. Als het goed is wordt ik gewaarschuwd als er eentje niet meer voldoende is geladen. Ook kan ik op de radiatorknoppen zien hoe vol ze nog zijn.
[Update na 3 maanden : bij het voorraam zie ik inplaatst van 3 streepjes nu 2 streepjes. Nog niets om me zorgen over te maken. Dit zijn oplaadbare batterijen en ik weet niet of die echt helemaal vol waren. Aangezien de winter bijna voorbij is en de woonkamer meestal warm genoeg laat ik ze voorlopig zitten, ook als test om te zien hoelang het duurt voordat ze helemaal leeg zijn.]
[update na 4 maanden : de verste kamer geeft nu ook twee streepjes, terwijl daar toch niet oplaadbare batterijen in zaten. Ze werken nog goed, maar dit is wel een beetje een teleurstelling. Twee jaar ga ik zo niet halen.]
[Update na 5 maanden : kom ik thuis, staat er een melding op de Evohome tablet. Dat de batterijen van de verste en koudste en meest gebruikte kamer bijna leeg zijn en of ik ze even wil vervangen. Tuurlijk, klusje van werkelijk twee minuten. En alles werkt daarna gewoon weer door. Een dag om nog meer vertrouwen in Evohome te krijgen]
Ervaringen.
Ik ga de komende tijd de koppeling met ifttt uitwerken, een systeem waarmee je allerlei systemen en events kunt koppelen aan je evohome systeem. Bijvoorbeeld om een aantal of alle zones op 15 graden in te stellen als je verder dan een bepaalde afstand van huis bent. Of als je in de buurt komt de woonkamer weer op 20 graden in te stellen.

Comfort
De grote slaapkamer aan de noordkant van mijn huis wordt intensief gebruikt en is voor de gebruiker daarvan nu een stuk comfortabeler.
De gebruiker kan in de kamer zelf aan de radiatorknop draaien en zelf precies instellen hoe warm bij het wil hebben. Alsof hij zijn eigen woning met thermostaat en eigen ketel heeft. Hij kan dat via de app ook op afstand doen en dus onderweg naar huis de verwarming omhoog zetten.

Ik heb hier en daar een verlaging van comfort geaccepteerd die dankzij Evohome niet echt een groot probleem voor me was. Ik kom nu wat vaker in een kamer die koud is, ik kan dat dan accepteren of even aan de radiatorknop in die kamer draaien. Dan is het er snel warm. Voordat ik Evohome had was dat een stuk lastiger omdat je dan moest wachten totdat de ketel vanuit de woonkamer werd getriggerd om te gaan stoken.

Lees ook het volgende verslag waar evohome een huis dat nooit lekker warm wilde worden meer comfort gaf http://www.emerce.nl/nieu...honeywell-evohome-vs-nest


Koude kamer
Het viel me op dat de opslagkamer niet onder de 16 graden gaat en soms zelfs weer naar 17 graden of hoger gaat. Dit ondanks een buitentemperatuur van 10 graden en een ingestelde temperatuur van 10 graden. Dit betekent dat er toch warmte in deze kamer binnenkomt. Dat dit gebeurt door en onder de deur van deze kamer en door het regelmatig openen ervan en dat er ook nog uitwisseling via de muren is mogelijk/duidelijk.
Een directere oorzaak was echter snel gevonden. Uit de vloer onder de radiator komen twee koperen leidingen die soms behoorlijk warm zijn. Die warmte zit verder niet in de radiator want die zit dicht (ingesteld op 5 graden). Ze zijn groot en warm genoeg om deze kleine ruimte van flink wat warmte te voorzien.
Uit navraag bij de lokale loodgieter blijkt dat door de vloer van mijn 30 jaar oude woning een enkel circuit loopt dat alle radiatoren langs gaat. Hierdoor voelt de vloer en dus de genoemde pijpjes warm soms warm aan, ook in kamers waar de temperatuur hoger is dan is ingesteld.
Dit is niet eenvoudig op te lossen uiteraard en vermindert de effectiviteit van het idee van per kamer verwarmen omdat een koud ingestelde kamer toch wordt mee-verwarmd.

Uit eten na werk
Op mijn werk werd ik uitgenodigd om direct vanuit werk te komen eten. Via smartphone heb ik ingesteld dat een aantal kamers thuis dus niet hoeft te worden opgewarmd. Scheelt vast weer een beetje gas zonder dat het comfort kost.

Afwijken van schema
Als je via de app een andere temperatuur instelt dan het programma voor dat moment aangeeft, zie je een icoontje verschijnen voor de betreffende zone. Wordt echter via de radiatorknop een temperatuur ingesteld dan zie je daar geen icoontje over (Dit schijnt door een aankomende update te worden opgelost.)
Het enige wat je in de app ziet is dat de temperatuur omhoog/omlaag gaat en dat het niet overeenkomt met wat volgens het programma zou moeten gebeuren. Je vraagt je dan af waardoor de temperatuur omhoog loopt (is er brand? Zou wel een mooie reden tot een alarm kunnen zijn)

Op een warme winterdag
Meten is weten en op een warme winterdag met veel zon wordt duidelijk wat ik altijd al vermoede. Met de verwarming uit is het in de woonkamer 24 graden en in de slaapkamer waar het altijd moeilijk was om de temperatuur goed te regelen is het 17 graden. Niemand thuis dus het maakt niet uit, Maar als er gebruiker van de koude kamer straks thuiskomt kan hij met een eenvoudige draai aan de radiatorknop voor warmte zorgen in die kamer zonder dat hij de woonkamer nog warmer moet maken dat het al is. Alleen verwarmen waar het nodig is dus en wanneer het nodig is.
[Update : de hoge temperatuur in de woonkamer kan weleens veroorzaakt worden door het verkeerd installeren van een radiatorknop in de woonkamer. Hierdoor werd een van de twee radiatoren niet dichtgezet als het warm genoeg was. Zie het kopje "Foutje bedankt......."]

Snelle acties
Evohome kent een aantal zogenaamde quickactions, snelle instellingen die je zowel op de regelmodule, zeg maar de meegeleverde "tablet", als op je smartphone kunt instellen.

De namen vind ik wat onhandig of in ieder geval verwarrend gekozen.
"Away" oftewel "ik ben weg" komt er op neer dat alle zones op 15* graden worden ingesteld.

"Heating off oftewel " verwarming uit", stelt alle zones in op 5* graden. De verwarming gaat dus niet echt uit maar als het buiten warmer is dan 5* graden is er wel op neerkomen.

Als elke kamer toch een eigen meting van temperatuur heeft, is deze beschermd tegen bevriezen.

*Via de instellingen van sneltoetsen kan je inplaats van 15 en 5 graden ook andere waarden kiezen, lager dan 5 graden kan echter niet en dat is eigenlijk ook wel beter i.v.m. bevriezing.

Verwarming uit
Omdat ik dit weekend als enige thuis ben, heb ik de "verwarming uit" mode maar eens aangezet.
Wat opviel is dat de kamers aan de noordkant niet eens zo koud werden (16-18 graden maar toch aanleiding om eens te kijken of er een isolerend lichtdoorlatend gordijn voor de ramen kan) en dat de kamers aan de zuidkant met dank aan waarschijnlijk de zon, prima op temperatuur bleven (19-21 graden).

Waarschijnlijk profiteer ik ook van de warmte die van de 4 buren die ik naast, onder en boven van me heb. Dit leidt tot de conclusie dat ik veel kan besparen als ik dar meer gebruik van zou maken. Echt fair t.o.v. de buren is het natuurlijk niet, zij houden mij dan een beetje warm.

Wat tegenviel is dat de ketel nog best wat warmte afgaf. Die staat dus echt niet uit en verbruikt dus nog zowel elektriciteit en gas.
Daar moet ik dus nog even achteraan. Eerst natuurlijk onderzoeken om hoeveel kosten het eigenlijk gaat en of het dus de moeite waard is.


De app
De app voor IOS is prima in orde.
De app heeft alle functies die je op de tablet hebt, voorzover dat zin heeft om op afstand te hebben. Dus zones toevoegen en apparaten koppelen kan je niet met de app.
De app doet af en toe een refresh, met het naar beneden trekken van het scherm kan je een refresh afdwingen.
Enige probleem van de app is bij het openen, dan ben je soms het scherm even kwijt en verschijnt ie plots weer. Soms vergeet de app je inloggegevens. Geen grote problemen, de app voldoet prima in de praktijk

Foutje bedankt.......
Omdat ik meestal op zaterdag na 8:00 a.m. weinig tijd in de slaapkamer verblijf stond de temperatuur daar volgens het programma laag ingesteld en was het er dus ondertussen wat koud geworden. Omdat ik het wilde gebruiken om een paar uur ongestoort aan mijn administratie te werken wilde ik het er wat warmer hebben.
Even draaien aan de radiatorknop totdat 20.0 C op de display verscheen was voldoende om het binnen enkele minuten weer aangenaam te maken in de slaapkamer.
Aangezien alle andere kamers aangaven warm genoeg te zijn, zouden alle andere radiatoren dus koud moeten zijn gebleven.
Helaas, een van de twee radiatoren in de woonkamer was wel warm geworden. Blijkbaar had de radiatorknop de radiator niet dichtgezet. De oorzaak van het probleem was snel gevonden, de radiatorknop zat er gewoon niet goed op, enigzins schuin op het schroefdraad gedraaid, waardoor deze niet ver genoeg kwam om de pin in te drukken. Oeps, domme fout dus, maar gelukkig snel hersteld.

IFTTT
If This Than That. Dat klinkt programmeurs en andere logisch denkenden vast bekend in de oren. IFTTT.com is een platform om allerlei ander platforms aan elkaar te binden.

Het gaat te ver om alle mogelijkheden van IFTTT hier te bespreken, maar als voorbeeld zou je als er een email binnen komt op gmail die kunnen kopieren naar bijvoorbeeld dropbox ter archivering. Zoiets noem je een recept of recipe.

Ik heb de IFTTT app op mijn iphone gedownload, een account aangemaakt en een recept gemaakt dat als ik volgens IOS Location buiten een bepaalde straal vanaf mijn huis kom via evohome de ingestelde temperatuur voor de huiskamer naar 10 graden mag. Een ander recept doet hetzelfde voor mijn slaapkamer.
Meestal, op normale werkdagen zeker, heeft het programma de temperatuur dan al naar beneden gedaan. Maar op dagen waarop je niet van te voren weet hoe laat en of je het huis gaat, op dagen waarop je aan de radiatorknop hebt gedraaid, is het een extra "zekerheid" als dan toch weer een paar uur wat energie kan worden bespaard.

Het omgekeerde van bovenstaande twee recepten heb ik ook geprogrammeerd, overigens alleen voor de woonkamer. Ik heb daarbij wel een grotere straal genomen, zodat als ik daarbinnen kom de woonkamer alvast richting 20 graden wordt gestuurd.

Het werkt prima, als ik op mijn werk kom zie ik dat de IFTTT meldt dat de twee recepten heeft uitgevoerd en als ik thuis kom zie ik dat een aantal minuten ervoor, 15 als ik fietsend mijn huis nader, vijf als ik dat met de auto doe, de andere actie is gedaan om de woonkamer weer naar 20 graden te brengen.

Het is allemaal wat geeky, maar het werkt redelijk simpel en voor zover ik heb kunnen testen betrouwbaar.
Samen met de programma's voor de verschillende kamers doet IFTTT z'n best om ervoor te zorgen dat ook als ik het zelf vergeet, toch weer een tijdje er energie wordt bespaard.

Het beste/snelste werkt IFTTT als je een dataverbinding aan hebt staan op je smartphone. Heb je dat niet dan kan IFTTT een actie pas uitvoeren als de smartphone een wifi verbinding vind. Als je dus thuis en op werk wifi hebt zou je dus kunnen instellen dat IFTTT geen gebruik mag maken van de data-verbinding. Dan wordt een eventuele verlaging pas ingesteld als je op je werk bent aangekomen en een verhoging pas als je thuis bent gekomen..

Op tijd warm
Met het programma stel je in welke temperatuur voor een bepaalde kamer ingesteld moet worden op een bepaald moment. Daarna kan het nog even duren voordat het zover is.
Je heb echter ook de mogelijkheid om het systeem te laten leren hoe lang het duurt om de kamer een of meerdere graden te verwarmen, zodat op het ingestelde tijdstip de temperatuur ook werkelijk bereikt is. Erg handig om als je om half acht opstaat het ook precies om half acht lekker warm is. [Het lijkt echter ook voor een probleem te zorgen, namelijk dat de ketel regelmatig aanslaat terwijl er helemaal geen reden toe is. Dit is een lastig iets om vast te stellen. Je moet op momenten dat het huis prima verwarmt is gaan controleren of de ketel iets doet. Omdat het bij mij overdag gebeurde was ik meestal op mijn werk. Smappee heeft me op het spoor gebracht. Zie ook http://forum.fok.nl/topic/1875823/4/25#p118191420 ]

Ik heb getest of en hoe nauwkeurig dit werkt door aan het eind van de werkdag in de gaten te houden hoe de getallen op het scherm veranderden

Twee kamers stonden vandaag op 15 graden ingesteld.
Slaapkamer 1 daalde in de loop van de dag naar 16,5 graden. De woonkamer eindigde op 20,5 graden, waarschijnlijk door een lekker zonnetje.
Voor beide kamers staat ingesteld dat ze om 18:00 naar 20 graden moeten gaan of beter 20 graden moeten zijn.
Slaapkamer 1 moest dus (3,5 graden) verwarmen, de woonkamer niet.

Via de app heb ik op afstand de gebeurtenissen in de gaten gehouden.

Om 17:19 zie ik dat slaapkamer 1 als instelling 20 graden heeft en is opgewarmd tot 17 graden.
De woonkamer staat nog steeds ingesteld op 15 graden en is 20.5 graden warm.
17:29 slaapkamer 1 17.5 graden, woonkamer 20.5 graden, ingesteld op 15 graden.
17:33 slaapkamer 1 18 graden, woonkamer onveranderd.
17:35 slaapkamer 1 18,5 graden, woonkamer onveranderd.
17:37 slaapkamer 1 19 graden, woonkamer onveranderd.
17:40 slaapkamer 1 19,5 graden, woonkamer onveranderd.
17:42 slaapkamer 1 20 graden, doel bereikt. Woonkamer onveranderd.
17:47 slaapkamer 1 20,5 graden, doel overschreden. Woonkamer onveranderd
17:50 slaapkamer 1 21 graden, doel met een graad overschreden, woonkamer onveranderd
17:53 slaapkamer 1 21,5 graden, doel met 1.5 graad overschreden, woonkamer onveranderd.
18:00 slaapkamer 1 nog steeds 21,5 graden, woonkamer krijgt precies om 18:00 instelling 20 graden en is 20,5 graden
18:02 slaapkamer 1 naar 22 graden, terwijl 20 graden ingesteld., woonkamer onveranderd
18:12 alles onveranderd.
18:23 slaapkamer 1 terug naar 21,5, woonkamer onveranderd
18:26 slaapkamer 1 terug naar 21 graden
19:10 slaapkamer 1 keurig op 20 graden.

Dat het systeem twee graden over het doel heen gaat kan je negatief noemen. Ik heb moeite om te duiden of ik het een probleem moet vinden. Zeker als je ervan uitgaat dat de radiatorknop redelijk dicht bij de radiator zit en het daar waarschijnlijk als eerste warm zal zijn. Ik heb niet de rest van de kamer gemeten en ga dat ook niet doen. ;-)
Voor dit soort situaties kan je een losse thermostaat ophangen in de kamer die dan op een plek wat verder weg van de radiator de temperatuur meet. Deze meet dan voor de kamer/zone inplaats van de radiatorknop zelf. Ik heb niet de indruk dat het een zinvolle investering is.

Ik heb ondertussen de minimale aan-tijd teruggebracht van 2 naar 1 minuten. Kan gewoon via de tablet. Ik hoop dat dit het systeem de mogelijkheid biedt om die ene kamer beter te regelen en geen overshoot te hebben.
[update] Helaas geen verschil, de overschoot blijft.
Kijk ik op dit forum, dan zit er een update aan te komen die dit moet oplossen. Schijnt automatisch naar de evohome te worden gestuurd, eventueel kan je je er voor aanmelden om eerder te krijgen.
http://www.automatedhome....4678&viewfull=1#post24678

Temperatuurverschil woonkamer
Ik wist voor de ik de Evohome kocht al dat mijn woonkamer een koude en een warme kant had. Bij het voorraam aan de zuidkant was het vaak heerlijk toeven, bij het achterraam was het vaak een stuk kouder.

Nu ik de Evohome heb geinstalleerd is de situatie in de woonkamer niet echt anders.
Er blijft een verschil tussen voorkamer en achterkamer.

In de voorkamer was het op vanmorgen (20 december 11:53 AM) 23,5 graden, in de achterkamer 18,5 graden en buiten 12 graden in de schaduw.
De tablet die halverwege de kamer staat gaf 21 graden aan.

Omdat er bij het achterraam een droogrek met kleren stond dat niet snel leek te drogen heb ik het volgende uitgeprobeerd. De radiatorknop van de radiator bij het achterraam heb ik langzaam omhoog gedraaid. Deze stond nog op 12 graden. Tot aan 21 graden, de temperatuur gemeten door de tablet, gebeurde er niets. Echter, kort nadat ik over de 21 graden heen ging, hoorde ik de radiatorknop zoemen ten teken dat er iets met de klep werd gedaan, waarschijnlijk werd deze geopend.

Ik ben naar de ketel gelopen en zag en hoorde dat deze actief was. Even later werd de radiator achter langzaam warm terwijl de radiator aan de voorkant koud bleef.
Je kan dus in een kamer(zone) met meerdere radiatoren per radiator handmatig ingrijpen, hetgeen mij zeer prettig overkomt.

Een mogelijkheid is natuurlijk om de woonkamer op te splitsen in een voor en een achterkamer en die ieder hun eigen maar gelijke programma te geven.


CV-tuning
Ik ben geen echte tweaker maar als ik het volgende lees begint het toch wel te kriebelen zie https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/ en natuurlijk Gas besparen door middel van CV tuning

Ik heb in ieder geval de CV-temperatuur van mijn Intergas teruggezet van 80 naar 60 graden. Ik ben benieuwd of het wat uitmaakt. Aangezien het erg zacht weer is en ik op afstand de zaak in de gaten kan houden is dit een experiment om aan te gaan lijkt me. Als het plots buiten koud wordt en het huis niet warm wordt kan ik de CV-temperatuur altijd nog verhogen. Als de ketel met deze lagere instelling toch het huis warm kan houden, dan bespaar ik mooi weer wat extra.
(De vraag is dan natuurlijk wel of de CV-tuning zorgt voor de besparing of de Honeywell.
Aangezien https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/ zegt dat ie 60% heeft gehaald en het verder geen geld kost, lijkt het verstandiger om daar mee te beginnen.)

Ik verwacht ook dat het de overschoot beperkt die ik bij Op tijd warm Als er minder warm water door de radiatoren loopt zal die ook minder warmte afgeven per tijdsperiode.

Nieuw programma
De koude kamer die verhuurd wordt loopt nog steeds op een programma waarbij er 's morgen een uurtje en de hele avond een prettige temperatuur heerst.

De rest van het huis heeft echter een programma gekregen waarbij er om de paar uur tussen 15 en 15.5 graden gewisseld wordt.
Dit zorgt ervoor dat als je het er niet warm vind je naar de radiatorknop moet lopen en de gewenste moet kiezen. Een paar uur later wordt de ingestelde temperatuur dan weer overschreven door het programma van 15 en 15,5.
Natuurlijk is 15 en 15.5 niet de werkelijke temperatuur in de kamers die erop geprogrammeerd zijn. Zelfs nu het maar een paar graden boven nul is blijft de woonkamer boven de 19 graden en de twee overige slaapkamers boven de 16 graden. Waar de warmte vandaag komt is niet helemaal duidelijk, ik vermoed dat doordat er in de koude kamer gestookt moet worden en het warme water dan door het hele leidingensysteem van het huis loopt er toch wat warmte wordt afgegeven aan de vloer en via de stukjes pijp onder de radiator tot waar de radiatorknop zit.
Hoe dan ook, dit programma bevalt een stuk beter en lijkt ook een stuk minder gas te kosten. Wel trek ik naast geitenwollensokken tegenwoordig nog wel eens een bodywarmer aan als ik het koud heb. Een snelle en goedkope oplossing :-)

Besparen?
De jaarwisseling aangegrepen om weer serieus verbruik aan electriciteit en gas te registreren. Dit keer met behulp van de nuon app. Die maakt een vergelijking met 2015 en met soortgelijke huishoudens mogelijk.
Hoe nuon aan mijn verbruik van 2015 komt is natuurlijk de vraag aangezien ik geen slimme meter heb. Ik neem aan dat ze hebben gegokt.

Vorg jaar had ik van zomer(2014) tot zomer(2015) 1168 m3 aan gas verbruikt. De afgelopen twee dagen (begin februari) verbruikte ik 2 kuub aan gas. Ik duik dus al vroeg onder het gemiddelde. Op naar de eerste twee dagen van het jaar met 1 kuub over 2 dagen!
Als ik echter kijk naar de meterstand nu (2580) en die van de afrekening (2221) heb ik ondertussen als 359 m3 erop zitten. Aangezien ik al over de helft van mijn stookseizoen ben zou ik kunnen uitkomen op rond de 700 m3. 700/1168 = 60% dus een besparing van 40%. In euro's is dat lastig om te rekenen, maar ik denk dat ik minstens 100 euro lager zal uitkomen.


Kamer zonder radiator
Het evohome is bedoeld voor het verwarmen van zones. Dat zijn kamers of delen ervan. Daarvoor meet het de temperatuur in die zone en stuurt een regelaar aan die bijvoorbeeld een radiator opent of sluit.

Kan evohome ook alleen maar de temperatuur meten in een ruimte zonder iets aan te sturen? Je voelt het aankomen, ja dat is mogelijk. Met een losse round wireless gekoppeld aan een aparte zone kan ik die round wireless nu neerleggen waar ik wil om daar de temperatuur ter plekke te meten . Zo kan ik nu op afstand de temperatuur in bijvoorbeeld de serverruimte/opslagruimte in de gaten houden.

Bij het aanmaken van de zone moest ik wel na het toevoegen van de wireless de procedure afbreken na het toevoegen van de round wireless omdat ik geen controller kon toevoegen.
Belangrijk is wel om de ingestelde temperatuur van de gemaakte zone zo laag mogelijk te zetten. Gaat de temperatuur namelijk daar onder dan zal de ketel een signaal krijgen dat het aan de slag moet en dat wil je niet, vooral niet als alle radiatoren op dat moment dicht zitten.


Storing
Na wat kleine storingen die gingen over geen verbinding met mijn wifi krijgen, had ik vanmorgen een echte storing te pakken. Op de ecohome tablet stond een tekst over communicatie problemen en het lichtje van de opentherm module aan de wand knipperde rood, groen, groen inplaats van groen. Ik heb geprobeerd het vanmorgen op te lossen maar geen succes. De openthermmodule wilde maar niet koppelen.
Uiteindelijk was de oplossing het openmaken van de opentherm module waardoor de electronica intern even zonder stroom kwam te zitten. Na het terugplaatsen wilde de koppeling weer op de normale manier lukken.
Ik geef toe, met mijn oude round wired is me dat nooit overkomen. Ik had 'm al bijna teruggeplaatst voor de nacht.


Waarschuwing: Verloren communicatie met systeem
Sinds een paar dagen krijg ik af en toe een mailtje die me meldt dat de verbinding tussen het honeywell connect systeem en mijn systeem verloren is gegaan. Een minuut of een paar minuten later krijg ik dan meestal een email dat de verbinding weer hersteld is.
Als ik in die tijd probeer te verversen met de app geeft die ook even een foutmelding.
Elders las ik dat dit kan komen door de Ziggo modem die ik heb. Lastig om precies te duiden.
Belangrijkste is dat er in huis absoluut niets van te merken is, het huis is gewoon prima op temperatuur.
Wel heb ik de instellingen aangepast zodat ik niet meer onmiddelijk een email krijg, er is meestal niets om me druk over te maken. Als het na een uur niet is opgelost, wil ik het natuurlijk wel weten en dat heb ik dus ingesteld.

Failsafe
Dat ondanks storingen in de communicatie via rf het niet koud wordt in het huis heeft waarschijnlijk te maken met de failsafe optie. Als je ze aanzet, stuurt de ketel af en toe wat warmte het huis in. In het systeemmenu staat het beschreven als "The failsafe setting will be applied to the devices that control supply of heat to the heating system if it has lost RF communications. This will allow the possibility to have some level of heating available when communications has been lost. Fail safe ENABLED : Relay On 20%, Relay Off 80 %"
Dit is een mooie optie wanneer voor de maanden met de R in de naam. Zomers lijkt het me handiger om die uit zetten om te voorkomen dat storingen in RF het huis nog warmer maken dan ze al is.
Het geeft aan dat er veel betrouwbaarheid in het systeem zit en je die goed kan gebruiken.
Dit is een optie die je uit wilt zetten zodra het buiten boven de 15 graden komt en aanzetten als het eronder gaat, oftewel zomers uit, 's winters aan. 's zomers uit omdat het je huis te warm kan maken en vrij onnodig is om je huis te verwarmen als je er niet bent. 's winters is het echter waarschijnlijk dat die 20% net voldoende is om te voorkomen dat je huis bevriest voordat je terug bent en de storing kunt verhelpen.

Oude radiator zonder draadloze radiatorknop doet mee.
In mijn keuken heb ik een oude radiator die ik vorig jaar niet heb vervangen. Deze radiator staat normaal gesproken dicht. Vanwege wat koude dagen heb ik de handmatige knop een beetje opengedraaid, zodat deze radiator mee deed in het circuit. Dit gaf totaal geen problemen en de keuken werd lekker verwarmd. Het lijkt dus technisch geen probleem om een mix van radiatoren met en zonder draadloze radiatorknop te hebben. Het is wellicht niet het zuinigst, maar het kan wel.


Als de cloud er even uitgaat
Vandaag een mailtje ontvangen met de volgende inhoud. Ik kan dus 4,5 uur niet via mijn smartphone de zaak bedienen. Wel via de evohome tablet. Geen probleem maar gezien de storing onlangs met Nest wel nutting om hier te vermelden. Geen cloud maar ook geen vuiltje aan de lucht.

"De Total Connect Comfort server ondergaat onderhoud op:

Start: 27/01/16 7:30
Einde: 27/01/16 12:00
Tijdens het onderhoud aan de Honeywell server is het niet mogelijk om verbinding te maken met de Total Comfort Connect web login en app, of het maken van API calls (bijvoorbeeld via IFTTT of Pebble).

Klanten die verbinding proberen te maken met de server ontvangen het bericht dat er onderhoud gepleegd wordt aan de server en men het op een later tijdstip opnieuw kan proberen.

Het lokale verwarmingsysteem wordt in geen geval beïnvloed door het onderhoud en blijft normaal functioneren.

Dit onderhoud is bedoeld om een upgrade van het platform uit te voeren en daarmee de continuïteit van de veiligheid van uw gegevens op onze server te garanderen.

Klanten hoeven zelf geen actie te ondernemen tijdens het onderhoud - de service hersteld normaal.

Kijk voor meer nieuws en informatie over Honeywell op getconnected.Honeywell.com of volg ons op Twitter @Hon_Home_NL"


De eerste resultaten.
In Januari 2015 verbruikte ik volgens Nuon 149 m3 aan gas, dit jaar 92 m3. Het was toen wat kouder dus daar zal het deels aan liggen, maar dit is een goed begin. Natuurlijk zal ik in de warmere maanden net als vorig jaar nauwelijks hoeven stoken en het verbruik dus voornamelijk komen van douchen en koken. En daar kan de ecohome weinig betekenen.
Nuon heeft sinds half februari wat nieuw grafiekjes, De verwachting voor mijn verbruiksjaar zien er goed uit .
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1AuvLsTWZ8fc3fb.png
Ik geef toe, ik heb ook wat maatregelen genomen die misschien door sommigen wel als comfortverminderend worden beschouwd. Ik heb bijvoorbeeld het raam van de logeerkamer helemaal afgedicht met een isolatiemat, ik draag wat vaker geitenwollensokken of een vest inplaats voor een uurtje de verwarming omhoog te draaien. En mijn slaapkamer heb ik, het kan ook gemakkelijker, op een lagere temperatuur dan vroeger.
Ook heb ik mijn keteltemperatuur flink omlaag gedraaid.
Aan de andere kant heb ik dit systeem pas half oktober geinstalleerd, toen het stookseizoen al was begonnen.

Nieuws van Nuon na een paar koude weken
Tijdens de onverwachte afgelopen koude weken einde februari/begin maart 2016 heb ik wel wat meer moeten stoken. De verwachting die Nuon van mijn huis had is daarom ook naar boven bijgesteld. Doordat mijn verbruik relatief laag is gebleven scoor ik nu 50%m oftewel een halvering van wat Nuon verwacht op basis van de buitentemperaturen.
Dat levert een mooi plaatje op:

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1ADKbu1CmFokwXn.png


Pendelgedrag
Met behulp van een Smappee (productreview: Smappee review door HansKeesom) hou ik het stroomverbruik in huis in de gaten. Dus ook de ketel, tenminste, zodra deze meer dan 35 Watt gebruikt want daaronder ziet Smappee niet.
Smappee heeft me geholpen om te zien dat de ketel periodes had waarbij deze om de 5 minuten aanging en dan maar een minuut aanbleef. Dat gebeurde op momenten die ik erg vreemd vond omdat ik geen warmtevraag in het huis zag.

Ik ben dankzij de blog van Roderick van Domburg op het spoor gekomen van de oorzaak van het om de 5 minuten aangaan van de ketel was. Dit is het gevolg van de ingestelde antipendtijd (zie https://www.vandomburg.ne...l-instellen-en-afregelen/ onder kopje "Verleng de antipendeltijd tijdens CV-bedrijf".

Doordat ik eenzelfde ketel heb als van Domburg en over de uitgebreide handleiding beschik heb ik de antipendeltijd van 5 naar 15 kunnen stellen. Ook heb ik op de Evohome uitgezet dat ie anticiperend op een geprogrammeerde verhoging.

De eerste resultaten zijn goed, 3 1/2 minuut de ketel aan en daarna 15 minuten even niet. Het lijk te werken, dank aan Smappee. Wordt vervolgd.

Vervolg ruim een dag later : afgelopen nacht keurig stookgedrag gezien. Steeds om het kwartier (soms sloeg het een kwartier over) ging de ketel volgens mappee even in standje 3, de enige stand die meer dan 35 watt gebruikt. Vanaf 8:39 heeft de ketel helemaal niets meer gedaan, het is nu half een 's nachts na een flink warme dag. Ben benieuwd hoe het gaat als vannacht de temperatuur weer daalt.
Omdat ik de EKM stroommeter aan de ketel had hangen kon ik vanavond ook zien dat ie in 24 uur tijd 0,15 KwH heeft gebruikt. Dat is heel wat minder dan de 645 wH van twee dagen terug.

Word vervolgd......

Meer CV tuning

De genoemde blog bevatte veel tips, waarvan ik een deel op 5 mei 2016 heb toegepast om in de zomermaanden nog zuiniger te kunnen draaien. Het ingestelde maximale CV-vermogen heb ik teruggedraaid van 60 naar 45%. Aangezien er door Evohome een groot deel van het jaar maar een enkele kamer hoeft te worden verwarmd kan dat volgens mij wel.
De CVpomp nadraaitijd vooro CV-bedrijf heb ik van 1 naar 5 minuten aangepast en de genoemde antipendeltijd van 5 naar 15 minuten.
Allemaal kleine stapjes om te zien of met minder gas toch voldoende comfort kan worden gehaald.
Het tweede seizoen
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BeCoWAndsF47W0.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BmkvX1MYLBUvmZ.png

2016-08-04
Word ik toch wel weer een beetje blij van ;-) Slechts 11.5 euro hoger dan wat ik in 2006 betaalde toen ik nog niet op gas verwarmde.... Ja ik heb ook op electra bezuinigd. Van 5100 Kwh naar 3200 Kwh. De inschatting voor het gas is wel omhoog bijgesteld t.o.v. de laatste keer. Wellicht dat mijn nieuwe huisgenoot wat teveel douched....
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BvkpS2YG8nPCky.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BvkzF3hqy9OZ05.png
Communicatie problemen
Sinds ik voor de Smappee (productreview: Smappee Energiemonitor review door HansKeesom) een signaalversterker heb geplaatst gebeurd het steeds vaker dat de verbinding tussen de wandmodule en de tablet wegvalt. Ik zie dan op Smappee dat de ketel elke 10-15 minuten heel kort zo'n 50 Watt gebruikt. Dat lijkt op een soort default modus waarbij de ketel voor de zekerheid af en toe wat warm water rondpompt.

De oplossing is om de tablet en de wandmodule opnieuw te "binden" Geen lastig klusje maar niet iets wat je elke dag wilt doen en dat is het op dit moment wel. Gelukkig is het zomer en ruim boven de 20 graden. Moet echter wel voor de winter zijn opgelost.

Ook kan ik via Smappee snel zien als het gebeurt en natuurlijk knippert de wandmodule dan ook rood inplaats van groen.
Zandlopers
En dan, na een heel lange en warme zomer, tonen een aantal zones plots niet meer de temperatuur in die zones. De enige zone waarvan wel de temperatuur wordt getoond is die van de woonkamer. Lijkt een communicatieprobleem.
Even in die zone aan de knop draaien en een temperatuur instellen levert op dat de ingestelde temperatuur wel naar de centrale unit wordt gestuurd. De centrale unit weet echt niet hoe warm het is in de drie extern gedefinieerde zones. Vreemd en vervelend, maar vooralsnog niet aanleiding tot paniek, we hebben het nog warm genoeg met deze buitentemparaturen.
Een kwartier later komt er eentje terug en weer iets van een kwartier later de derde en weer een kwartier de laatste.
Als dit eenmalig is en zichzelf oplost, ach dan maakt het niet veel uit. Midden in de winter zou het natuurlijk niet te vaak moeten gebeuren en te lang duren.
Misschien dan toch maar alle batterijen van de radiatorknoppen vervangen voordat het weer koud wordt?
Vloerverwarming?
Nee, ik heb geen vloerverwarming en ik weet er ook niets van. Waar ik op doel is er leidingen in de vloer zitten waar het warme water voor de radiatoren door heen loopt. Hierdoor krijgen ook de kamers waar niet om warmte wordt gevraagd toch warmte, niet vanuit de radiator maar vanuit de leiding die door de vloer naar die radiator loopt. Daar neemt het dan gelijk de shortcut naar de retourleiding.
Hierdoor kan het gebeuren dat als er in de koude slaapkamer aan de noordkant warmte nodig is om de kamer van 17 naar 19 graden te brengen, al bij-effect heeft dat de woonkamer van 21 naar 22 graden gaat terwijl deze toch echt op 21 graden stond ingesteld.
Dit stukje verspilling zal peanuts zijn met wat ik heb bespaard door per zone te verwarmen maar zorgt er wel voor dat ik niet helemaal voor 100% per zone aan het verwarmen ben. Dat is natuurlijk geen doel op zich maar een middel om besparingen te bereiken. Ik zal eens kijken of de shortcut op de radiatoren aan de warme kant van het huis en waarschijnlijk het einde van de leiding, wat kunnen worden dichtgezet.

De eerste keer dit jaar
dat ik even om wat warmte vraag in de woonkamer. Op zondagochtend is het wat koud in de woonkamer. De zon komt nog niet door de wolken dus daar hoef ik even niets van te verwachten. Het is regenachtig buiten en er komt kou van de ramen. Dus draai ik bij het voorraam aan de radiatorknop en stel die in op 21 graden. Een minuut of 10 later zit er warmte in de radiatoren, zowel bij het voorraam als het achterraam. De thermometer op de radiator geeft 25 graden aan, een mooie temperatuur want ik heb niet veel nodig. het is binnen een kwartier in de hele kamer weer 21 graden. Een half uur later komt de zon door en gooit flink wat warmte de woonkamer in. De temperatuur loopt snel op naar 23 graden. Het is alsof de zon jaloers is en niet wil dat de CV te veel doet in huis ;-)

Meer besparen als het koud is
Klinkt tegenstrijdig, maar als het koud is doe ik het pas echt veel beter dan Nuon verwacht. Tot dusver dachten ze dat ik op 515 m2 zou uitkomen, nu is er op kerstavond goed nieuws, de verwachting is nu bijgesteld naar onder de 500 m2.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1CkQkxkVuTgV7N6.png
Eerdere deze maand kon ik mijn maandbedrag al weer verlagen
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1CkTvB2ZKMyOQUm.png
Eigenlijk blijft er te weinig maandbedrag over om nog verder iets te willen doen. 12 * 63 is 756 euro per jaar aan energie. Dat is gelijk aan het bedrag aan gas dat ik aan het begin van dit verslag noemde.... Niet slecht dus.

Sneller warm worden

Met een buitentemperatuur rond het vriespunt en ramen die in de jaren tachtig voor dubbelglas valt tijdens een week (kerst)vakantie op dat de woonkamer niet echt snel warm wordt 's morgens. Komend vanaf een graad of 17,5-18 duurt het steeds een uur of drie om op de 20 graden uit de komen.
Ik overweeg om 's nachts de verwarming maar aan te laten staan. Dat kost extra energie maar als dat de enige mogelijkheid is om het een beetje aangenaam te houden moet het maar even.......

Ik pak eerst nog even de CV-inregelkit erbij die ik in de zomer had gekocht. De digitale thermometers gaan op de aan en afvoerleiding van de radiator achter in de woonkamer.
Volgens de handleiding is het ideaal als afvoertemperatuur/aanvoertemperatuur = 0.8 op het moment dat de hoogste aanvoer temperatuur wordt bereikt. Ik kom steeds op 0,95, oftewel de radiator raakt maar 5 procent van de aangevoerde graden kwijt aan de woonkamer en dat is veel te weinig.
De oplossing is volgens de handleiding het dichtER draaien van het voetventiel. Ik zeg met nadruk dichter en niet dicht, want mijn leidingen zijn van het ouderwetse ringsysteem en dan moet je het wel mogelijk houden dat water een radiator die dichtstaat kan passeren op weg naar de volgende radiator. Zou je het voetventiel helemaal dicht zetten dan kan in een ringleiding het water niet verder en zit je helemaal in de kou. De ketel heeft dan ook een probleem want deze probeert water het ringsysteem in te pompen en kan de warmte niet kwijt.

Ik ga de twee radiatoren in de woonkamer en eentje in de naastgelegen slaapkamer langs en probeer alledrie de 0.8 de laten bereiken.

Bij de grote radiator achter in de woonkamer lukt het beter dan de kleine radiator voor in de woonkamer en de ook wat kleinere in de slaapkamer. Misschien ook logisch, met een groter oppervlakte kan je meer warmte kwijt raken en dat zal resulteren in meer verschil in temperatuur tussen de aanvoerleiding en de afvoerleiding.

De kleine radiator in de woonkamer haalde in eerste instantie 'slechts' een factor van rond de 0,86.
Na echter het instellen van de radiator in de slaapkamer naast de woonkamer gaat het al een stuk beter.
De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in hoe de ringleiding in mijn woning loopt. Beter gezegd, er lopen waarschijnlijk twee ringleidingen, eentje aan de noordkant van het huis en eentje langs de zuidkant. Op die aan de noordkant zit de kamer die ik verhuur, de kamer die ik als opslag gebruik (en dus koud laat worden (>13graden),) en de radiator achter in de woonkamer. De radiator in de keuken, voor in de woonkamer en de slaapkamer naast de woonkamer zitten allemaal op de zuidring.
Dit doet me afvragen of Evohome er in voorziet dat ik een ring helemaal wil afsluiten als geen van de drie radiatoren die erop zitten om warmte vragen. Dat voorkomt onnodig rond pompen van warm water.

Erin en eruit
Onder mijn radiators komen steeds twee koperen pijpjes omhoog, de rechter is de aanvoer, de linker is de afvoer.
Als ik van elke pijpje de temperatuur nauwkeurig meet met twee digitale thermometers is het de bedoeling dat het aangevoerde water een gelijke of hogere temperatuur heeft dan de afvoer.
Als de temperatuur gelijk is staat de radiator of dicht en stroomt het water alleen door het voetventiel of de radiator staat open maar verliest geen warmte aan het doorstromende water, als dat al stroomt. Dat is prima natuurlijk.

Is het binnenkomende water kouder dan het uitgaande water dan zijn we de radiator aan het koelen. Dat is niet de bedoeling.
Aan de hand van de digitale thermometers was te zien dat nadat de aanvoertemperatuur zijn hoogste waarde had bereikt en deze weer begon te dalen, het ongeveer een minuut of 5 duurde voordat deze temperatuur lager werd dan de temperatuur van de radiator en ook lager dan de afvoertemperatuur.
Dan ging vervolgens nog een minuut of 10 verder. Niet goed dus. Ik vermoed dat dit kwam door de extreem lange nadraaitijd voor de pomp die ik had ingesteld. Die heb ik daarom van 15 minuten teruggebracht naar 5 minuten net zoals mijn CV-tuning voorbeeld https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/

Een tijdje meten leverde op dat tijdens het nadraaien van de pomp het verschil tussen in en uit steeds kleiner werd maar de uit nog wel lager bleef dan de temperatuur van de radiator. Top, precies zoals je het wil hebben.

Goed gedrag belonen
Als mijn maandbedrag omlaag kan, levert mij dat geld op. Zuinig zijn wordt dus beloond. Een deel van die beloning geef ik ook door aan mijn kamerhuurder.

In het huurcontract van mijn kamerhuurder(s) staat dat ik een keer per jaar een overzicht maakt van de energiekosten en die afreken. Eerlijk gezegd doe ik dat nooit.
Wat ik wel doe is af en toe de kamerhuurder van maand tot maand minder laten betalen met als motivatie dat de energierekening lager is dan ingeschat.
Dat werkt goed want ik zie op de centrale display dat hij flink zijn best doen om zijn radiatorknop omlaag te draaien waar dat kan. Ik zie zelfs dat hij 's nachts meestal op de ondergrens van 16 graden blijft zitten.

Wellicht iets voor ouders van kinderen, beloon je kinderen als blijkt dat ze duidelijk hun best doen en de energierekening laag uitvalt. Het is een win-win-win situatie.

Koude avond
Het wilde vanavond maar niet warm worden, wat ik ook probeerde. De ketel sloeg gewoon niet aan, alles wat ik het kon laten doen is een beetje rondpompen van wat water, maar aanslaan deed ie niet. Ook mijn eigen slaapkamer wilde niet warm worden en de radiator aldaar werd ook niet echt warm.
Totdat ik me realiseerde dat ik mijn kamerhuurder al dagen eerder had gewaarschuwd dat ie even nieuwe batterijen in zijn radiatorknop moest stoppen omdat de evohome daar waarschuwing op gaf. Een blik op de evohome liets zien dat hij wel via zijn mobiel had geprobeerd de temperatuur te verhogen, maar zijn kamer nog flink koud was. In de log stond nog een foutmelding van afgelopen nacht op zijn radiatorknop.....
Even de batterijen vervangen en het huis werd weer warm. Blijkt dat een enkele radiatorknop met lege batterijen de zaak dus al flink kan frustreren. Iets om rekening mee te houden als je in een koude periode langere tijd van huis gaat. Vervang dan wel even alle batterijen.

Verplaatsen wandmodule
De wandmodule R88.... stoorde te vaak. Deze was gemonteerd op dezelfde plek als waar vroeger de thermostaat zat en via hetzelfde snoer communiceerde het met de ketel. Een snoer van 30 jaar oud en wellicht evenveel meter.
Dat werkte niet goed (meer? Ik heb geen harde data maar in de afgelopen winter stoorde de module vaker.). Regelmatig moest ik het kapje eraf halen en er weer opzetten om van een rood naar groen lichtje en dus een werkend systeem te gaan.

Nu hangt deze module direct naast de ketel. Het draadloze signaal heeft geen probleem met de woonkamer te communiceren en dus met de evohometablet.

Het gat dat in de muur achterbleef wordt voorzien van een wandhouder voor de evohometablet. De stroomvoeding laten we dan via het aanwezige snoer lopen. Op 12 volt dus de voeding die hoort bij de staande houder zal worden geknipt, gestript en verbonden aan het oude snoer.
Hopelijk loopt alles weer verder zonder storingen op deze manier.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Honeywell EvoHome colour 4-zone radiator Opentherm?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (83)

Wijzig sortering
Nette review.....

We hebben zelf ook net een systeem met 7 zones en 12 knoppen aangeschaft.

Het voordeel idd is ZONES. De ene zone warm stoken zonder dat je andere zones ongewenst verwarmd (warmer maakt dan gevraagd)

het puntje overschrijden van de ingestelde temperatuur is misschien op te lossen door waterzijdig inregelen van de thermostaatkranen of voetventielen van de radiatoren.

Af fabriek staan deze ventielen op 100% doorstroom. Onze kamer met 5 radiatoren en dus 5 knoppen overschreed met 3 a 4 graden de ingestelde temperatuur. Reden, te veel vermogen aan radiatoren voor de ruimte ( de delta-T van binnen en buiten was nog niet extreem, huis is uitgelegd op -25 buiten 20 binnen)

Je kunt met een speciaal sleuteltje van de fabrikant (in ons geval Heimeyer) de doorstroming knijpen. Ik heb de thermostaat ventielen terug gezet op een 60% doorstroming. Nu afwachten wat het regel bereik van het systeem doet. Het systeem is ook zelf lerend dus zal in de tijd de regeling aanpassen aan de warmte vraag.
Dag Remko, dank voor de complimenten en bedankt voor de tip. Ik zal eens horen bij de loodgieter die twee jaar geleden de radiatoren heeft vernieuwd. Kan ie gelijk de stukjes pijpleiding isoleren die altijd heet worden ook als de radiator dicht zit. Zie kopje "Koude Kamer" in mijn review.

Maar nogmaals bedankt!!!
Een tip van mijn collega (installatie docent) dat je met goed waterzijdig inregelen zo maar 10 - 15% van de stook kosten kan besparen.

De instelsleuteltjes zijn ook zo te koop (voorbeeld van onze heimeier sleutel)

https://www.cvkoopjes.nl/...3OwY4oqacDMFT4aAgIH8P8HAQ

https://www.wildkamp.nl/H...el_pr_870335_cat_18000220

Je kunt bijvoorbeeld ook eens langs de "technische Unie" of "warmte service" gaan, of andere groothandels in installatie techniek, daar kunnen ze je uitebreid informeren over het hoe en wat van waterzijdig inregelen. En een instel sleuteltje (of het nu heimeier of danfoss is of een ander merk, heb je zo gebietst.

uitleg over inregelen....

https://youtu.be/Z_8Y-6hpIdI (stom muziek je er bij :( )
http://www.cv-inregelen.nl/waterzijdig-inregelen

sleuteltjes en kaartjes met inregel tabellen zijn wel te verkrijgen (al willen meeste installateurs dat zelf doen..... uurtje factuurtje) maar met een gemiddeld huis ben je in een half uurtje klaar.
Dank je wel voor alle informatie.

Ik heb vandaag de minimale aan-tijd teruggebracht van 2 naar 1 minuten. Kan gewoon via de tablet. Ik hoop dat dit het systeem de mogelijkheid biedt om die ene kamer beter te regelen en geen overshoot te hebben.

Ook schijnen de radiatorknoppen, type HR92 nog allerlei mogelijkheden te hebben die ik wel eens wil bekijken.
Bedankt voor je review! Ik ga binnenkort 100% thuis werken op zolder, en zit enorm met het probleem dat het daar koud is. Ik moet beneden als een gek stoken om het boven warm te krijgen. Daarnaast zijn er kinderen die soms ook wel eens een warme kamer willen hebben, als ze huiswerk moeten maken.

Daarentegen heeft mijn vrouw het altijd warm als ze thuis huishoudelijk werk aan het doen is. Ik was nog aan het twijfelen, maar door je uitgebreide review ben ik toch over.

Ik heb momenteel echter nergens thermostaat knoppen. Die moet ik eerst aanschaffen en aan de radiatoren hangen, waar ik de evohome knoppen op ga zetten, toch? Heb je daar nog advies voor, samen met je loodgieter kennis!? :)
Hi Dennis, wel wat laat, maar wellicht nog op tijd. Je moet inderdaad thermostaatkranen hebben. Kies dan direct goede die waterzijdig in te regelen zijn. Hiermee kun je de standaard instelling van de kraan (en radiator) zo regelen, dat verwarmingen overal even warm worden, als alle kranen open zouden staan.
Kies bijvoorbeeld de Danfoss RA kranen. Daarnaast is het belangrijk om een bypass te hebben waar de ketel de teveel opgewekte warmte naar toe af kan voeren. Dit kun je realiseren door een speciale overstortklep te monteren (advo) of door één van de radiatoren te voorzien van een ouderwetse knop en deze altijd open te laten staan.

Waarom bovenstaande: doorgaans levert je huidige CV kachel een te groot minimaal vermogen om een enkel radiatortje op zolder van warmte te voorzien. De rest moet dus afgevoerd worden anders gaat je ketel raar doen.

[Reactie gewijzigd door bert pit op 3 januari 2016 18:02]

Hallo Bert,

Door het zone systeem van Honeywell zal er heel vaak maar 1 radiator open staan, de radiator die om warmte vraagt. De andere staan dan helemaal dicht want daar is dan geen warmtevraag.

Welke radiator dat is kan in de loop van de dag veranderen en ook van moment tot moment.

Dat waterzijdig inregelen heeft zo wellicht wat minder zin.
Hi Hans,
Wat je zegt is waar, echter kan er een moment komen waarop het erg koud is en je meerdere ruimtes tegelijk wil aanwarmen. Dan moet het systeem wel goed ingeregeld zijn voor een optimaal resultaat. Daarnaast kan het zijn dat je meerdere radiatoren in één ruimte hebt en deze koppelt tot één zone. Ook in dat geval heeft het voordelen om goed in te regelen.
Hallo Bert,

Lijkt me inderdaad een goed uitgangspunt om eerst de kamers met meerdere radiatoren t.o.v. elkaar in te regelen en daarna alle radiatoren samen, alsof ze helemaal open staan.
Dan kan je denk ik het beste de radiatorregelaars van Honeywell evohome er even afhalen zodat de pin naar buiten komt en evohome de zaak niet kan beinvloeden tijdens het inregelen......toch?

Zou mooi zijn als evohome een soort testmodus zou hebben waaruit een soort advies komt voor de instellingen van de verschillende radiatoren.

Tegelijkertijd leert evohome nu al hoe snel een bepaalde radiator warm wordt en kan daar rekening mee houden qua aanlootijd en kan ie de kamers die eenmaal warm zijn dichtknijpen, dus vraag ik me af of het waterzijdig inregelen nog wel nodig is. Maar ik ben geen expert ;-)

Wellicht leuk om eens deze kit te kopen
https://www.consumentenbo...ig-inregelen/?pageSize=20

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 7 januari 2016 00:32]

Hallo Bert,

Ik merk dat als de koude kamer die dicht bij de C.V. zit om warmte vraagt, er warm water door het hele huis stroomt en bijvoorbeeld mijn woonkamer en de slaapkamer naast de woonkamer, die het verste weg zitten van de ketel, onnodig warmte meekrijgen op deze manier. Soort ongewenste vloerverwarming

Mijn idee om dit te voorkomen zou zijn om de ventielen helemaal dicht te draaien, zodat al het warme water alleen maar door de radiatoren gaat die Evohome heeft opengezet en niet door de ventielen van en vooral stukken leidingen naar de radiatoren die op dat moment dichtstaan.

Kan ik met mijn evohome zonesysteem de ventielen gewoon helemaal dichtdraaien zonder grote schade?


UPDATE : ik ben bang dat ik een 1-pijpssysteem heb, dus een ringleiding en dan gaat bovenstaande niet op.....

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 26 oktober 2016 13:33]

Hallo Bert e.a.,

Nu het echt koud is valt er echt te testen en wat te constateren. Het viel me op dat de radiatoren als ze actief werden steeds linksboven eerst warm werden, daarna verder naar rechts en daarna.........naar beneden toe niet echt warm werden.
Voelend aan de koperen pijpjes die onder de verwarming uit de grond kwamen viel me op dat die even warm waren. Maar ja, met de handen meten is niet nauwkeurig. Dus twee digitale thermometers aangesloten uit de cv-inregelkit en de kamer laten afkoelen.
In koude toestand dus met verwarming uit zakten ze alletwee terug naar een graad of 18.
Vervolgens de radiatorknop op 22 gezet.
De temperatuur liep vervolgens wel op en er ontstond een verschil tussen de linker en rechter leiding van maximaal 4 graden. Steeds liep 5 minuten na het aanslaan van de ketel de temperatuur en het verschil tussen links en rechts op. Als ik de laagste temperatuur deelde door hoogste temperatuur, zoals in het boekje bij de cv-inregelkit stond vermeldt, ging het antwoord van 0.96 naar 0.94 maar verder niet. Dus niet de 0.8 die het boekje vermelde als ideaal. Dat boekje raad aan om het voetventiel te gaan knijpen om zo een groter verschil tussen aanvoer en afvoer te krijgen.
Zorgt dat er ook voor dat de radiator over de hele oppervlakte warm wordt en zo meer warmte in minder tijd kan afgeven?
Werkt dit ook als de genoemde radiator op dat moment de enige die openstaat.
NB ik heb nog een oude ringleiding, dus 1 leiding die een rondje langs alle radiatoren doet.

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 31 december 2016 02:42]

Je kan toch ook gewoon het vermogen terugschroeven? Af fabriek zijn ze volgens mij allemaal 100%/100% ingesteld. Mijn cv aar 80% tapwatervermogen en 60% cv vermogen.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 7 februari 2016 14:50]

Voor zover dit over het Honeywell Evohome systeem gaat : ik mag hopen dat toen met het zonesysteem ontwikkelde men ook heeft bedacht dat omdat het systeem weet welke radiatoren warmte willen hebben ze het vermogen er ook op aanpassen.

Door het evohome systeem hoeft de ketel dus niet meer in het blind warm water het systeem in te sturen en dan maar afwachten op welke temperatuur dat terugkomt. Men kan per radiator keurig volgen hoe snel de ruimte opwarmt en hoe dat in combinatie met andere radiatoren gaat dus een schat aan informatie waar ze toch iets mee moeten kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 7 februari 2016 15:24]

Mijn ketel hoeft niet terug geschroefd te worden want hij regelt dat zelf. Vlamhoogte, toerental ventilator en pompsnelheid worden vanzelf geregeld, moduleren noemen we dat.
Een punt is echter dat het minimale vermogen (6KW) van een ketel altijd nog circa 3 keer zo groot is als het vermogen van een kleine radiator.
Ik hoop dat ketels al er mee om weten te gaan dat radiatoren hun eigen thermostaat hebben, of dat een simpel handmatig 1-5 model is of een evohome radiatorknop.
En ik hoop dat Evohome niet om warmte gaat vragen als alles dicht zit.....

Nu nog een ketel die een wat lager minimaal vermogen heeft...
Ik lees op fora dat sommige evohome systemen de de cv aan laten springen, ondanks dat alle kranen dicht staan. Het zou te wijten zijn aan een defecte knop of iets dergelijks die uit zichzelf gaat zenden. De mijne doet het goed overigens.
Dat zou wellicht verklaren waarom ik deze winter de indruk heb dat het systeem klappen geeft en dan steeds maar 7 seconden aan is volgens Smappee.
Dank je Bert, het is niet een verhaal om vrolijk van te worden, hier wil je als consument niet mee geconfronteerd worden. Dingen moeten gewoon werken.
Wat ik ook wel weer lees is het advies om op gegeven moment gewoon blij te zijn met het toegenomen comfort en de besparing qua gas en te stoppen met zoeken naar mogelijke onvolkomenheden of mogelijke optimalisaties, hoe leuk dat ook soms is om te doen ;-)

Waar ik meer van baal is die loodgieter die langs zou komen om te luisteren naar het klappen en die maar niet komt. Over onvolkomenheden en mogelijke optimatisaties gesproken ;-)
Wat was dat ook weer met die klappen? Zit dat in je radiator? Dan stroomt het water wellicht de verkeerde kant op. Heb ik ook gehad.
Loodgieter nog steeds geen tijd gehad.

Zou/kan dat door Evohome komen, ik kan me namelijk niet herinneren van voor Evohome.
Wat was dat ook weer met die klappen? Zit dat in je radiator? Dan stroomt het water wellicht de verkeerde kant op. Heb ik ook gehad.
Als het water verkeerd door de kraan heen loopt kan de kraan gaan resoneren of klappen bij een bepaalde stand (bijna dicht). Doorgaans wordt je radiator dan ook verkeerd om warm. Normaal moet eerst de bovenkant warm worden en dan de onderkant.
Als de loodgieter het niet weet op te lossen zal ik hem je suggestie aan de hand doen.
Hij kan wel bij de ketel, maar niet in de woning, dus kan op dit moment alleen testen met de ketel op zich.
Gelukkig heeft ie de radiatoren vorig jaar zelf vernieuwd dus als mocht blijken dat er eentje verkeerd is aangesloten dan krijgt ie dat op z'n bordje.

Ik zal aan de gebruiker van die kamer vragen om eens in de gaten te houden of de radiator inderdaad van beneden naar boven warm wordt.

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 4 maart 2016 17:39]

Ondertussen heeft de loodgieter het gasblok van de ketel vervangen. Na overleg met fabrikant vermoedt men dat het membraam er in stuk is.
Het lijkt opgelost, ik hoor geen klappen meer. We hebben het niet over een rekening gehad maar ik zal zeker protesteren als die komt voor een ketel van net 2 jaar.
Heb je een voorbeeld van een goede thermostatische afsluiter? Ik kijk bijvorbeeld naar deze:
https://www.warmteservice...odeList=44553205,44554500

of deze
https://www.praxis.nl/ger...er-ra-n-1/2-recht/5463667

Ik begrijp het verschil niet, hoewel de ene dynamisch is en de andere niet. En bij beiden heb ik een koppelstuk nodig. Die zitten bij de HR92, maar zou het liefst zo weinig mogelijk gebruiken. Volgens mij zijn die Danfoss stukken zo klein zodat je er wat stijlvollere knoppen op kunt zetten, maar dat boeit mij uiteraard niets, vanwege de grote HR92 die erop gaan.

En ik zeg "thermostatische afsluiter", het gaat uiteraard om de kraan/koppelstukken en de knop erop heb ik niet nodig. Hoewel de volgende bewoners me wellicht dankbaar zijn als ik die tóch laat liggen. ;-)

update
Hier zijn de dynamic valves nog wat goedkoper...

[Reactie gewijzigd door Dennis van der Stelt op 17 oktober 2016 18:48]

Ik gebruik ook de Danfoss thermostatische afsluiter RA-N. Deze is prima geschikt voor de Honeywell toepassingen.

Thermoknoppen zijn niet nodig.

Sorry voor mijn late reactie.
Hmmm, wat ik begrijp volgens dit verhaal : http://radiatorthermostat...m/products/dynamic-valve/#

De dynamic valve reguleert het waterzijdig inregelen automatisch. Als ik dan ook nog een kleinere radiator in de badkamer open laat staan, heb ik geen overstortklep/advo meer nodig. Is dat correct?
Ik moest dit artikel er weer bij zoeken. Daar wordt gesproken over AVDO (ipv advo). Kan typvout geweest zijn, ik kon het al bijna niet meer terugvinden m.b.t. advo :)
Hallo Dennis,

Dit is allemaal materie waarvan ik hoop dat Bert en jij eruit komen.

Als je met Evohome en zones werkt en elke radiator door evohome kan wordt dichtgezet en geopend, is mijn indruk dat waterzijdig inregelen niet meer (zo erg) nodig.

Zodra de doeltemperatuur bereikt is voor een specifieke radiator wordt die door evohome dichtgezet en krijgen de overige radiatoren die openstaan vanzelf alle warmte.
Hallo Dennis,

Dank voor je positieve woorden.

Ik neem aan dat je radiatoren hebt en deze ook iets van een knop hebben waarmee je ze open en dicht kunt draaien. Dat type had ik ook in mijn woonkamer.

Bekijk de link hieronder even wat voor aansluiting je hebt. Als het een groene is dan pas de hr92, eventueel met een adapter.
https://www.verwarmenperk...cten/thermostaatknop-hr92

Een compleet setje kopen maakt het allemaal gemakkelijker omdat de onderdelen allemaal al met elkaar gekoppeld schijnen te zijn. Ik zeg "schijnen" want ik heb losse onderdelen gekocht.

Je zou ook eerst een enkele HR92 kunnen bestellen, zodat je kan passen.

Dan zou je vervolgens een set met de regeleenheid en de verbindingseenheid zoals https://www.verwarmenperk...rm-modulerend-atp951m3118
of
https://www.verwarmenperk...ected-aan-uit-atp921r3100
afhankelijke van het type aansturen van je ketel.
Ik raad je aan alle onderdelen dan in je woonkamer te installeren. De HR92 op een van de radiatoren, de OpenTherm CV-ketel module op de plek waar nu je thermostaat verbonden is met een draad naar je ketel. De wifi tablet kan dan in de woonkamer.

Als het dan werkt, weet ik zeker dat je de overige HR92's er snel bijkoopt.

Een bevriende loodgieter erbij halen kan geen kwaad voor de zekerheid, die zal best geinteresseerd zijn, zeker als hij/zij ook degene is die jouw ketel onderhoudt.
BEste Hans, dank voor de uitgebreide review! heel fijn!

Zou je misschien iets kunnen zeggen over het zelflerende van de evohome? kan je inderdaad instellen "om 7uur moet het 20 graden zijn" en gaat ie dan zelf bedenken hoe laat hij aan moet? werkt dat goed?

dank!
elwin
Beste Elwin,
Ik heb de optie aangezet en heb de indruk dat ie werkt maar ik zal er de komende dagen wat meer op proberen te letten.
Als het buiten wat kouder zal de temperatuur wat meer dalen als de instelling omlaag is. Dan is dat wat beter te controleren.
Nu zie ik als ik de hele dag de temperatuur op 12 heb ingesteld die maar dalen tot 18 graden.

Twee van mijn vier kamers worden 's morgen niet op temperatuur gebracht en 's avonds aangezet door de IFTTT, de derde staat constant op vijf graden, alleen de vierde loopt grotendeels op een programma.
Beste Elwin,


Twee kamers stonden vandaag op 15 graden ingesteld.
Slaapkamer 1 daalde in de loop van de dag naar 16,5 graden. De woonkamer eindigde op 20,5 graden, waarschijnlijk door een lekker zonnetje.
Voor beide kamers staat ingesteld dat ze om 18:00 naar 20 graden moeten gaan of beter 20 graden moeten zijn.
Slaapkamer 1 moest dus (3,5 graden) verwarmen, de woonkamer niet.

Via de app heb ik op afstand de gebeurtenissen in de gaten gehouden.

Om 17:19 zie ik dat slaapkamer 1 als instelling 20 graden heeft en is opgewarmd tot 17 graden.
De woonkamer staat nog steeds ingesteld op 15 graden en is 20.5 graden warm.
17:29 slaapkamer 1 17.5 graden, woonkamer 20.5 graden, ingesteld op 15 graden.
17:33 slaapkamer 1 18 graden, woonkamer onveranderd.
17:35 slaapkamer 1 18,5 graden, woonkamer onveranderd.
17:37 slaapkamer 1 19 graden, woonkamer onveranderd.
17:40 slaapkamer 1 19,5 graden, woonkamer onveranderd.
17:42 slaapkamer 1 20 graden, doel bereikt. Woonkamer onveranderd.
17:47 slaapkamer 1 20,5 graden, doel overschreden. Woonkamer onveranderd
17:50 slaapkamer 1 21 graden, doel met een graad overschreden, woonkamer onveranderd
17:53 slaapkamer 1 21,5 graden, doel met 1.5 graad overschreden, woonkamer onveranderd.
18:00 slaapkamer 1 nog steeds 21,5 graden, woonkamer krijgt precies om 18:00 instelling 20 graden en is 20,5 graden
18:02 slaapkamer 1 naar 22 graden, terwijl 20 graden ingesteld., woonkamer onveranderd
18:02 alles onveranderd. Ik ga naar huis ;-)

Ik denk dat de conclusie is dat het systeem redelijk goed werkt maar nog niet helemaal kan inschatten hoe snel deze kamer opwarmt. Ik zal het over een maand nog eens een paar keer controleren. Mocht ie dan nog steeds over het doel heen gaan, dan moet ik wellicht eerst een half uur op 18 graden instellen zodat het 20 graden wordt en dan overgaan op 20 graden als instelling.
Het is echter geen groot probleem lijkt me. Het principe werkt.
dank HansKeesom voor je beide replies. Ik was even afwezig maar desondanks niet minder dankbaar voor je reactie.
lijkt dat evehome het wel wordt voor mij!
Fijn dat je de overwegingen zo uitgebreid op papier zet. Zelf overweeg ik ook dit systeem om hiermee de zolderkamers leefbaarder te maken. De huiskamer is te goed geïsoleerd en verliest te weinig warmte om de zolder een regelmatig warmteaanbod te geven. En eigenlijk is ons jaren dertig huis in de winter te kil. Meer dan genoeg redenen om hier verandering in te brengen.

Evohome gaat hierin verandering brengen!

Hoewel Honeywell uitgebreide informatie geeft, heb ik nog een vraag die jij misschien wel weet.
Ik wil een zone maken van onze huiskamer. Deze wordt verwarmd met drie radiatoren en vloerverwarming voor onze uitbouw. De uitbouw, met twee radiatoren en vloerverwarming wil ik via een zoneklep regelen. De overblijvende radiator met een WiFi Radiatorknop. Ik kan uit de documentatie van Honeywell nu niet opmaken of een zoneklep (en niet die HCE80 regelaar voor vloerverwarming) ook op het evo systeem kan.
Een zonneklep kan er op (Y-VC8015 ). Er wordt wel aangeraden om dan een aan/uit systeem te nemen in plaats van een OpenTherm systeem.
Hi Bert

Ondertussen heb ik het systeem geplaatst. In plaats van een zoneklep een buitenmaat CV klep laten monteren in de toevoerleiding met een WiFi radiatorklep. Het werkt perfect en heeft als voordeel dat de ketel kan moduleren. Je ziet nu dat de bij warmtevraag de watertemperatuur daalt, van 80 graden in het begin naar 55 nu. De overshoot in temperatuur is weggemoduleerd, de temperatuur is nu mooi constant in de woonkamer.

Ik heb een overstort ventiel laten plaatsen, om eventuele thermische overbelasting te voorkomen. Wat ik merk als er een slaapkamer wordt verwarmd aan de voorzijde er een resonantie optreedt. Waar (van welke verwarming) die vandaan komt is niet duidelijk, het dichtdraaien van de handmatige radiatorknoppen helpt niet. En ook de overstort is dan bloedheet. Dit zou kunnen liggen aan de radiatorventielen of de aansluiting van de radiatoren (maar in een huis uit 1932 zou dit al erg lang fout moeten zijn). En een probleem is nu dat de warmteservicen en CV specialisten weinig afweten van de evohome en mij niet kunnen helpen. Voorlopig ga ik er van uit dat het niet stuk is, maar een radiatorventiel dat beina dichtgeregeld wordt en daarom resoneert.

In de kamers van de kinderen kan het nu altijd behagelijk zijn. Wel heb ik de maximale temperatuur begrensd op 21 graden (lager kan niet) omdat de kinderen het principe hanteren - hoe hoger hoe sneller warm. En ik laat de temperatuur iedere drie uur resetten naar vijftien graden, Zelf denken ze daar niet aan en stook ik voor niets.

Een mooi systeem. Ik zag laatst het Tado systeem, heeft iemand daar ervaring mee?
Goed om te lezen dat jij ook om de paar uur de temperatuur naar beneden stuur, dat is een mooie manier om te voorkomen dat de verwarming aanblijft als er niemand is in die kamer. Zou eigenlijk met detectie moeten kunnen....
Tado ken ik niet. Betreffende de resonantie: is er ergens een leiding verkeerd om gemonteerd? Dus aan en afvoer omgedraaid? Bij mij was dat ook al vanaf jaar kruik en bij ouderwetse kranen merk je dat niet maar thermische kranen kunnen gaan resoneren.

De bloedhete overstort kan door twee dingen komen:
1) te weinig radiatoren aan, de CV kan zijn minimale vermogen niet kwijt. Oplossing: meer radiatoren open zetten.

2) De aansturing van de ketel: Opentherm lijkt heel mooi maar geeft problemen bij zone kleppen. Het berekent hoe lang de klep open moet bij een hoge temperatuur, verlengt die tijd met circa een derde en stuurt water met een lagere temperatuur om gast te besparen. Daarna wordt het op lage temperatuur gecontinueerd. Echter voor de klepsturing wordt de aan/uit tijd genomen, deze is korter. Dus, de klep is dicht, maar de ketel draait nog met een te lage watertemperatuur. Gevolg: meer gasverbruik.
Dank voor de mooie review!
Ook ik ga (binnenkort) over naar dit systeem.
Het mooie is dat je langzaam de boel kan uitbreiden.

Overigens.......
Tado heeft inmiddels:
https://www.tado.com/nl/temperatuurregeling-besparing#sv
Dank voor de complimenten.

Goed om te horen dat je overgaat. Let goed op of je een aan/uit of opentherm ketel hebt. Dan heb je een andere module nodig om de ketel aan te sturen. Koop je het verkeerde pakket kan je de juiste module wel apart bestellen maar moet die dan wel zelf koppelen.

Wat de uitbreidbaarheid betreft, daar zijn wel wat aantekeningen bij te plaatsen.

Allereerst,wie begint met de eenvoudige set, dus alleen maar via het internet een draadloze thermostaat* aansturen, is het overstappen naar een zone systeem eentje waar je toch een aantal dingen niet meer gebruikt. De tablet kan namelijk zelf met je bestaande wifi verbinden.

Ten tweede, als je eenmaal de basis module hebt en daarmee de ketel aanstuurt, dan vind ik de prijs van extra radiatorknoppen nou niet zo hoog meer. Zeker niet in verhouding met wat je bespaart. Je zal niet op elke kamer 75 euro per jaar besparen, maar zo'n knop op zich heb je er na een paar jaar toch wel uit denk ik. Dus ik zou gelijk alle kamers doen.

Als je dan een upgrade pad wilt, zou ik gelijk beginnen met een pakket met een tablet** plus minsten een radiatorknop.
Wil je niet op termijn upgraden dan is het eenvoudige pakket natuurlijk voldoende.


Goed dat Tado knoppen gaat leveren, maar 3e kwartaal 2016, dat is niet echt "inmiddels"


*https://www.50five.com/shop/product/honeywell-round-mod-thermostaat-130?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Honeywell-Round-mod-Thermostaat&gclid=CjwKEAiA1o-zBRDomsWasvKh4S8SJADSlZkqlIXoWD_yNoGARn-DtaqzvSwNGKhrIBCG1f9S-wmWTxoCTYnw_wcB

**https://www.50five.com/shop/product/honeywell-evohome-pakket-mod-127?category=2

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 6 december 2015 12:16]

Dank je voor je complimenten, ik vind het absoluut fijn als anderen hier iets aan hebben.

Ik heb geen vloerverwarming dus kan niet zoveel erover vertellen. Als je een zone toevoegd kan je kiezen uit vier types zijnde : vloerverwarming ( geregeld door een HCE80 of HCC80), radiatoren ( geregeld door hr92 of HR80's) , mengklep (modulerende klep geregeld door een HM89) en zone klep (gemotoriseerde klep of een elketrische bron geregeld door een BDR91).

Het zal sowieso mogelijk zijn om voor de uitbouw twee zone's aan te maken, eentje voor de vloerverwarming en eentje voor de radiatoren. Of je verschillende types kunt combineren tot 1 zone, dat weet ik niet. Ik raad je aan om bij een van de honeywell videos op youtube dit als vraag te stellen.
Aan de hand van https://www.youtube.com/watch?v=6wFvZQZMxsU vermoed ik dat het dan handig is om een zonethermostaat (round wireless) in de uitbouw te plaatsen om een goede meting van de temperatuur te krijgen en op basis daarvan dat verschillende regelaars aan te sturen.
Maar zoals gezegd, de vraag "Kan ik verschillende type regelaars (radiator en vloerverwarming) binnen een zone combineren", kan ik niet beantwoorden. Dus ik heb 'm op youtube gesteld.
en het antwoord op youtube is

"Binnen eenzelfde zone is die combinatie niet mogelijk. Voor een ruimte met zowel vloerverwarming (hoofdverwarming) als radiatoren selecteer je daarom twee zones. De gevraagde ruimtetemperatuur van de zone radiatoren stel je dan lager in dan die voor de zone vloerverwarming, zodat een tragere vloerverwarming leidend blijft in het op temperatuur houden van de ruimte.
Is vloerverwarming slechts bijverwarming, dus eigenlijk een verwarmde vloer, laat deze vloer dan meeverwarmen op basis van de warmtevraag uit deze en andere ruimtes. De radiatorregelaar(s) in deze ruimte regelen dan de warmtebehoefte, met de hydraulische temperatuurinstelling van de vloerverwarmingsverdeler of het RTL-ventiel voorkom je dan dat de vloer te warm wordt.
De juiste keuze is dus per situatie afhankelijk van de capaciteit van de bestaande systemen. Neem contact op met jouw installateur of evohomespecialist om voor jouw situatie de juiste keuze te maken. op https://kijkvoelbeleef.nl/nl/Honeywell/Ambassadeurs vindt je een specialist dicht bij je in de buurt."
Hans, bij mij werkt dit wel. Wellicht is het de configuratie. Mijn vloerverwarming wordt gevoed vanuit de leiding die ook de ruimte verwarming voedt. De vloerverwarming vormt zelf een zelfstandig systeem dat warm water toevoert wanneer dit nodig is. In de praktijk werkt dit goed.

Honeywell is een bedrijf dat uitgaat van standaard oplossingen. En dit is niet standaard, ze willen de kans niet lopen een fout advies te geven.
Dank voor de informatie, de mensen met vloerverwarming zullen dit waarderen.
Zelf het ik geen vloerverwarming maar wel met een ringleiding waardoor het hele huis opwarmt als de kamer dicht bij de ketel weer eens warmte nodig heeft. Ik denk aan een tweede circuit alleen voor die kamer, maar wellicht is extra isolatie van de ramen daar een beter en goedkoper idee.
Ik heb het systeem nu minimaal twee weken draaien maar het systeem gaat 's ochtends geen minuut eerder aan dan de ingestelde tijd. Temperatuur in de huiskamer is dan 18,5 en de ingestelde tijd om 06:40 is 20,5.

Mijn oude systeem van Honeywell van 12 jaar oud deed dat wel en die ging een uur voor de ingestelde tijd het huis al opwarmen en ik was er van uit gegaan dat dit systeem dat ook wel zou doen.

misschien relevante info: ik heb het aan-uit systeem (dus niet modulerend) en gebruik geen zones. Alleen de kamerthermostaat.

groeten,
Hans

[Reactie gewijzigd door thefreeze2 op 14 januari 2016 07:39]

Dankjewel! Optimalisatie stond al aan.

Volgende vraag: Bij "Toepassing" staat "ZONEKLEPPEN". Als ik die keuze aanklik kan ik kiezen tussen:

- Zonekleppen
- vloerverwarming
- mengklep
- radiatoren

Welke keuze moet ik maken? Ik gebruik het systeem dus op de meest eenvoudige manier en zonder de evotherm radiatorkranen.
Hmmmm, een ecohome zonder radiatorknoppen. Wat stuur je dan nog aan? Alleen de ketel? Je weet niet wat je mist :-)

Lijkt me dat je dan een 1 kamer setup maakt en bij het verbinden met de radiatorknop steeds pijltje naar links kiest.

Ik kan en wil het hier niet uitproberen want dan moet ik weer een half uur lang alles programmeren...
Ik heb misschien een wat overdreven dure thermostaat gekocht maar ik wilde simpel beginnen maar wel de internetmogelijkheden kunnen benutten. Ik heb helaas nog allemaal klassieke radiatorkranen in huis dus het is nogal een werk om het systeem uit te breiden met evotherm radiatorknoppen. Ooit....
hmmm oke, kan ik me voorstellen. Hoe klassiek is klassiek want er zijn verloopsetjes
https://www.verwarmenperk...omap-herz-ta-vaillant.jpg

Ik hoop dat je het aan de gang krijgt, het is een mooie set om mee te laten groeien.

Ik heb twee jaar geleden bijna alle radiatoren vervangen a 2480 euro.

Dat na een jaar ervoor van gemeenschappelijke verwarming (100 euro pm) naar eigen ketel te zijn overgestapt (50 euro pm aan gas en afschrijving eigen ketel...+- 1800 incl installatie).

Nu dan evohome voor ongeveer 700 euro.

Het zijn geen goedkopen grappen :-) ....nu maar hopen dat het allemaal terugverdiend wordt :-)

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 14 januari 2016 21:22]

ik kwam bij systeemparameters ook nog een knop "optimalisering" tegen en daar kan je kiezen voor de optie "adaptieve start". zal dat hem zijn?
sorry, ja adaptieve start!
Op dit moment kan je nog wat overshoot ervaren, dat ie 1 of 2 graden te hoog uitkomt tijdelijk, dat kan je opvangen door eerst een half uur te programmeren van 1 of 2 graden lager en dan pas de uiteindelijke temperatuur. Schijnt binnenkort opgelost te worden.
Zet de adaptieve start voor de zekerheid maar uit. En kan soms zorgen voor een ketel die op momenten dat er totaal geen vraag is, steeds aan en uit gaat. Met alle radiatoren dicht krijg je dan pendelgedrag.

Zie ook http://forum.fok.nl/topic/1875823/4/25#p118191420


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*