Update 10-2-2-2022
Na de update van 15 november 2020 lang bezig geweest om allerlei apparaten te laten reageren op het exporteren van stroom. Dat is ten dele gelukt. Als er meer dan 20 watt export is, wordt er een smartplug aangezet die voor 5 minuten een van de accu's van mijn e-bike laadt etc. Helaas werken alleen events die voor een vast aantal minuten iets aanzetten. Events die voor altijd iets uitzetten werken niet, niet zolang ik in de Expert Portal van mijn Smappee door in de configuration gekozen voor de CT config : Grid + Solar en monitor mode single phase + solar (2 channels ip(12))
Overleg gehad met de technische dienst van Smappee en die komen er ook niet uit. Smappee kan blijkbaar niet omgaan met mijn configuratie en leggen de oorzaak bij het niet direct meten van de solarproductie. Ik meet de echte export in de meterkast en en niet de productie van mijn zonnepanelen. Dit omdat ik een plug-and-play solar systeem gebruik en dus geen aparte kabel naar de meterkast heb voor de zonnepanelen.
Jammer, maar goed, de Smappee wordt al niet meer gemaakt, dus einde oefening,
Update 15 November 2020
Tot dusver had ik maar 1 kabeltje die van Smappee naar de stoppenkast gaat en daar de binnenkomende stroom meet.
Doordat mijn pluginsolarpanelen soms meer stroom produceren dan mijn huis verbruikt gaat het verbruik af en toe op 0 en is volgens Smappee dan ook 0. Mijn draaischijfmeter draait echter op die momenten achteruit. Alhoewel dat niet veel was wilde ik dat toch graag in kaart brengen.
Ik heb daarom een tweede kabel in de stoppenkast geklemd om de bruine stroomdraad, maar wel 180 gedraaid t.o.v. de als aanwezige Smappeeklem.
Nadat alles was dichtgemaakt en de hoofdschakelaar was aangezet, verscheen in de app inderdaad een groene cirkel met daarop op de momenten dat de draaischijf achteruit draaide een getal dat het aantal watts aangaf dat ik aan het terugleveren was.
Helemaal goed ging het niet want een aantal stroomverbruikers kwamen als twee keer zo hoog vooruitzetten. Dat heb ik kunnen oplossen in de Expert Portal van mijn Smappee door in de configuration te kiezen voor de CT config : Grid + Solar en monitor mode single phase + solar (2 channels ip(12))
Het is natuurlijk niet zo dat mijn Smappee echt meet wat mijn zonnepanelen genereren, het meet wat er na het verbruik binnenshuis nog wordt geëxporteerd. En dat is eigenlijk veel interessanter. Niet zolang ik nog een draaischijfmeter mag hebben, maar wel voor als ik toch aan die m.i. domme slimme meter moet.
Update 31-juli 2020.
Smappee is goed in staat om allerlei apparaten aan en uit te schakelen op basis van mijn solarproductie. Daalt het verbruik van mijn huis onder 1 watt dan schakelt Smappee bijvoorbeeld mijn wasmachine aan zodat het huis meer energie verbruikt als de zonnepanelen leveren. Dat werkt heel mooi........en is overbodig want ik heb gelukkig nog een draaischijfmeter, dus kan terugleveren voor dezelfde prijs als afnemen.. Maar ja, het is leuk dat Smappee dit kan regelen en nuttig mocht Liander mijn draaischijfmeter nog eens afkeuren.
Update 29 maart 2020
Ik heb eindelijk een zonnepaneel gekocht. Eentje van het type plugin dat op mijn balkon staat en direct op het daar aanwezige stopcontact kan worden ingeplugd.
Via Smappee is te zien dat zodra er zonlicht op een deel van het paneel valt, het actuele gebruik langzaam begint te dalen. Niet met een mooie rechte of kromme lijn want nog steeds gaan er apparaten aan en uit in mijn huis. Op gegeven moment zie ik steeds vaker drie streepjes op als live-verbruikswaarde . De app geeft inplaats daarvan 0 aan als verbruik. Beetje jammer want de draaischijf loopt dan meestal echt wel terug. Aan het eind van de dag lijkt het aan kWh steeds keurig overeen te komen met want de draaischijfmeter aangeeft, dus onder de streep lijkt het allemaal wel te kloppen. Supportvraag gesteld bij Smappee of ze ook negatief kunnen aangeven. Helaas niet. Smappee heeft wel een mogelijkheid om een extra klemspanningmeting te doen voor de solar aangesloten op huis maar dan moet ik een aparte AC leiding aanleggen voor de solar. Dat zou me teveel kosten voor wat het me oplevert.
update 22 januari 2018
Via de website van smappee.com wordt dit apparaat niet meer aangeboden.
Wel een nieuw apparaat dat je niet direct lijkt te kunnen bestellen.
De vormgeving van de apparaten is in ieder geval professioneler geworden.
Via andere website kan je dit product nog wel bestellen, ik heb echter geen idee hoelang smappee.com nog support gaat leveren, al heb ik ook geen reden om er aan te twijfelen. Misschien even wachten totdat we meer informatie hebben?
Korte samenvatting
Smappee belooft veel maar maakt in de praktijk beloftes niet of maar matig waar. Het actuele verbruik in huis meten lijkt het goed en betrouwbaar te doen, wijkt in ieder geval nauwelijks af van mijn draaischijfmeter.
De individuele apparaten herkennen en meten gaat wat minder goed, versie 2.0 (17 mei 2018) van de software is niet echt verbetering.
Als tool om je totale verbruik te verlagen door het in de gaten te houden, is Smappee een geschikte tool om je een goed algemeen inzicht te geven.
Updates
Meten en schakelen in detail
Smappee kan sinds 2018 worden uitgebreid met losse adapters met de naam switch zodat losse apparaten, mits voorzien van een stekker apart gemeten EN geschakeld kunnen worden.
99 euro per paar is geen gekke prijs..... zie het kopje Switches verderop.
Ik gebruik een switch om mijn wasmachine precies om 13:00 te laten starten. Op die manier hoop ik meer gebruik te maken van opgewekte zonne-energie. Aangezien ik zelf geen zonnepanelen heb levert me dat geen geld op, maar wel een goed gevoel.
Doordat mijn wasmachine na een stroomonderbreking verder gaat waar ie was gebleven kan ik het volgende scenario uitvoeren.
-ik tik op de bobbel van de switch waar de wasmachine op aangesloten zit om de wasmachine van stroom te voorzien.
-Ik vul de wasmachine en stel het programma in.
-ik start het programma op de wasmachine en tik weer op de bobbel om de stroom uit te schakelen voor de wasmachine.
-De smappee zal om 13:00 de switch op aan zetten zodat de wasmachine het programma kan vervolgen.
Bovenstaande klinkt wellicht omslachtig (en aangezien het me geen geld oplevert is dat het ook) maar in de praktijk is het echt heel simpel dankzij het aantikken van de switch.
Liever zou ik hebben dat Liander mij via IFTTT een signaal zou geven op het moment dat zij een uur lang een overschot verwachten, dan kan de wasmachine op dat moment draaien. Wellicht komt dat nog.
Apparaten die niet gemeten hoeven te worden maar wel geschakeld kunnen worden aangestuurd met de gewone pluggen van het merk DIO of klikaanklikuit. Deze worden door Smappee niet meer aangeboden en terecht want de Smappee had vaak moeite om ze aan te sturen. Zie
https://www.gadgetgear.nl...iew-smappee-comfort-plug/Update April 2018 : Hoe nauwkeurig is een Smappee
Vanwege de wens van mijn netbeheerder om een "slimme meter" te plaatsen, ben ik even teruggegaan naar de meterstand die ik op 5 september aan mijn nieuwe energieleverancier had doorgegeven.
Ik heb aan de hand van de cijfers die smappee per dag en per maand levert uitgerekend op welke meterstand mijn stroommeter vandaag zou moeten staan.
Ik kom op slechts een verschil van 12 KWH in 8 maanden. Dat zou wel eens gewoon een rekenfout van mijn kant kunnen zo of ze wijken alletwee evenveel af maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.
Conclusie is dat Smappee wel erg nauwkeurig is en de slimme meter verder geen nut voor me heeft.
Minder stroom verbruik
Sinds ik Smappee heb, heb ik minder stroomverbruik. Maar komt het nou echt door Smappee of doordat ik mijn workstation en alle externe harddisks nu wat vaker helemaal van de stroom afhaal. Of komen dergelijke zaken juist omdat ik het actuele stroomverbruik op elk moment kan bekijken en zo meer mijn best doe?
Zie ook
http://www.eigenwijsblij....or-en-gas-en-watermonitorGas en water
Door mijn besluit om voorlopig niet van het gas af te gaan maar wel te proberen het gasverbruik in te perken heb ik de Smappee uitgebreid met de Smappee gas en water. Ik gebruik het voorlopig om mijn gasverbruik. De installatie was geen probleem en het lijkt allemaal goed te werken. Wel kan gesteld worden dat Smappee keer op keer gebruik maakt van een rare ontwerper die vooral wil opvallen maar niet door logisch en inzichtelijk ontwerp..... alleen dat piepkleine schroefje al en hoe dat groene rubber om het witte plastic moet ;-)
Praktische gebruikservaringen volgens nog.
Waarom heb ik een energiemonitor gekocht?
Omdat ik hoop(te) er geld mee te verdienen, meer dan wat de Smappee kost(e) en meer dan andere investeringen. Het mileuaspect is leuk maar lastiger om in getallen te vatten.
Ik hoop dat het inzicht dat de Smappee me geeft in mijn verbruik, me minstens 50 euro op jaarbasis zal besparen zodat de energiemonitor in een paar jaar tijd terug heb verdient.
Het gaat dan wel om 50 euro die ik niet had kunnen besparen door op andere manieren naar mijn verbruik te kijken.
Aangezien ik de laatste jaren al met een handmatige verbruiksmeter van 25 euro door mijn huis ben gegaan kan ik goed zien of Smappee nog meerwaarde oplevert.
[Het lijkt er op dat ik dit jaar 1000 KwH minder verbruik dan vorig jaar. Dat is ongeveer 210 euro en dat is meer dan de prijs van de Smappee maar nog minder dan de prijs van de Smappee plus de pluggen die ik heb gekocht. Komt het door Smappee dat ik zoveel minder verbruik? Of omdat ik met de pluggen mijn workstation helemaal uitzet, inclusief de randapparatuur]
Waarom smappee
De reden dat ik voor Smappee heb gekozen is omdat men beweert individuele apparaten te kunnen volgen zonder dat je elk apparaat moet aansluiten op een stekker. Dat lijkt me een voordeel en noodzakelijk om goed te kunnen analyseren welk apparaat je moet aanpakken.
Een ander apparaat dat beweert dat te doen (en meer) is ecoisme, dat je niet moet uitspreken als de groene variant van egoisme maar als eco-is-me (eco ben ik)
Of de neuriodie die echter alleen boven de 400 W schijnt te detecteren
Overige apparaten die niet per apparaten kunnen meten leken mij zinloos omdat je nauwelijks informatie haalt uit het totale verbruik. [Achteraf blijkt dat Smappee evenmin bruikbare informatie levert en dat het totale actuele verbruik eigenlijk wel voldoende is om uit te vinden welke apparaten. Zeker als je daarna een eenvoudige meter op het apparaat zelf zet dat nauwkeurig dat apparaat meet gedurende een langere periode.]
Vertrekpunt
Vertrekpunt is dat je eerst moet weten waar je het over hebt en hoe groot het "probleem" is. Heb je geen of nauwelijks een probleem, dan kan Smappee ook geen oplossing zijn.
Afgelopen jaar stond op mijn jaarafrekening het bedrag van 807 euro als bedrag dat rechtstreeks wordt veroorzaakt door het aantal kWh's. Dat is het bedrag
inclusief de energiebelasting op kWh's maar
zonder de teruggave energiebelasting die gebeurt voor aantal dagen keer 0,86 cent.
Vastrecht voor de aansluiting heb ik ook niet in meegenomen omdat Smappee daar niets aan kan veranderen. Off the grid gaan is voorlopig geen optie. [Ik overweeg dat trouwens wel te voor een oude koelkast, die dan vervangen wordt door eentje die op 12 en 220 v kan draaien en gecombineerd met een accu en een zonnepaneel off de grid zou kunnen gaan.]
Als ik langer terug kijk varieert het bedrag nogal van jaar tot jaar.
2014 1164 euro
2013 946 euro
2012 810 euro
2011 800 euro
2010 812 euro
2009 558 euro
Als ik zomer 2016 een jaarrekening heb van minder dan 750 euro door kWh's dan lijkt dat aan de Smappee te liggen maar wellicht hebben andere zaken meer invloed. [Dat is gelukt, 566 euro stond erop]
Bijvoorbeeld dat ik de wasmachine tegenwoordig op een 1 uurs programma laat draaien inplaats een twee uurs programma. Of dat ik wat meer lampen in huis hebben die automatisch aan maar vooral uit gaan. En wat te denken van het feit dat ik minder TV kijk, minder mijn mac mini of mijn zware workstation aan heb staan en meer met mijn macbook, ipad en NAS doe. Het valt niet uit te sluiten dat die dingen veel meer invloed hebben dan de Smappee.
Eerlijkheidshalve kan je je wel afvragen of ik die dingen doe omdat Smappee me direct laat zien wat de gevolgen zijn.
Het is in ieder geval lastig om een besparing van 50 euro te vinden die ik direct zal kunnen toewijzen aan de Smappee. Maar laat ik een poging wagen.
Het grotere geheel.
Een mooi filmpje om te bekijken om een beetje context te krijgen is dit
13000KWH per jaar is wat aan de hoge kant, dat wel, maar het idee van eerst besparen klinkt me logisch in de oren.
Smappee is, als het werkt tenminste een luxe en luie manier van wat in het filmpje wordt vertelt over het in kaart brengen van je verbruik. De getoonde Voltcraft meter heb ik onder een iets andere naam (EK 265) reeds een aantal jaar in bezit. Ik heb daar ook heel wat stroom mee weten te besparen, met name door die staande halogeenlampen die in het filmpje worden getoond, niet meer te gebruiken.
De verbruiksmeter heeft dus al veel goed werk gedaan, ook al zie je dat op mijn jaarrekening niet zo terug, De stijging komt doordat ik meer apparatuur in mijn huis heb gehaald en meerdere computers soms hard laat werken. Daar wat bewuster mee omgaan is scheelt al veel, wellicht dat Smappee daar bij helpt.
Achtergrondinformatie
Op tweaker vind je een heel goed stuk op
Serieus elektriciteit besparen
Uiteraard is er veel te vinden op youtube bijvoorbeeld dit kanaal
Ook is er aardig wat te lezen op
http://www.zonstraal.be/forum/viewtopic.php?f=24&t=10936 . Denk er wel om dat dit forum in 2013 is begonnen en er al heel wat verbeteringen zijn gepleegd.
Een leuke review op
een redelijk positieve
en als onderdeel van een vergelijking met andere energiemeters
Geen enkele van deze reviews lijkt echt gebaseerd op langere tijd en diepgaand onderzoek en sommige zijn meer reclame dan een review.
Tijd om daar verandering in te brengen.
Bestellen
Dit heb ik gedaan op smappee.com, de 1 fase versie, met daarbij de set van 6 comfortstekkers.
De set van 6 comfortpluggen was dusdanig goedkoop (60 euro) dat ik het logisch vond om ze gelijk mee te bestellen.
Ontvangst
Na een paar dagen arriveert een compacte anonieme doos met daarin twee wat meer herkenbare dozen met het Smappee logo erop. Dat had wellicht wat ruimer gemogen met afvulmateriaal ertussen. Niet dat ik schade aan de twee interne dozen kon ontdekken, maar als de postbode de doos had laten stuiteren had dat wellicht anders geweest.
Opvallend was dat er geen plastic te bekennen was als verpakking, ook niet om snoertjes heen etc. Komt erg milieuvriendelijk over, alleen maar papier en karton en natuurlijk de apparaten die uiteraard niet van papier of karton zijn ;-)
De ene doos bevatte de Smappee, keurig ingepakt met erbij een netsnoer, drie doosjes met de klemmen en een comfortplug. Verder nog een gevouwen briefje dat je feliciteert met de aankoop en je voor handleiding, veiligheid, garantie en support verwijst naar hun website. Persoonlijk vind ik dat prima, ik heb geen boekje nodig als ik het online kan bekijken.
Een unboxing video staat al online, inclusief de installatie
Engelstalig door een duitser maar met nederlandse schermen, welkom in Europa.
De andere doos bevatte 6 comfortplugs en twee afstandsbedieningen.
Eigen verbruik
Doel van de Smappee en de comfortplugs is stroom besparen. Hun eigen verbruik is dus van belang.
Met een Voltcraft EKM 265* kwam ik op 1,7 watt voor de Smappee. Na de configuratie was dat 2.0 watt. De comfortplug gaf geen enkel resultaat, de EKM 265 bleef op 0,0 watt staan.
De Smappee kost me dus 4 euro per jaar. Als ik 50 euro wil besparen per jaar, dan heb ik er dus nog 54 te sparen.
*https://www.conrad.nl/nl/voltcraft-energy-check-3000-energiekostenmeter-125330.html
Configuratie
De configuratie verliep redelijk eenvoudig door met mijn computer naar
https://my.smappee.com/ te gaan, een account aan te maken en vervolgens het de installatieprocedure te volgen.
Wel moet je af en toe even geduld hebben en op de juiste momenten van wifi-signaal veranderen.
De Smappee zend in eerste instantie een eigen wifi signaal uit waarmee je moet verbinden tijdens de installatie procedure. Je moet de Smappee daarna vertellen met welk wifi-signaal en welk wachtwoord het moet verbinden om een internet verbinding te verkrijgen.
De koppeling kan ook met de WPS procedure en een knop op de Smappee worden gedaan.
Het is daarna zowel via
https://my.smappee.com als via de app op je smartphone te bereiken.
Een beetje Tweaker heeft hier absoluut geen problemen mee.
De Smappee heeft daarna een eigen ip-adres in het netwerk en presenteert zich dan ook met een eigen html pagina waar je op kunt inloggen, wat gegevens kunt bekijken en wat instellingen kunt aanpassen mocht dat nodig zijn. Merkwaardig is het dat je daar niet kan instellen welk wifi-SSID Smappee moet gaan gebruiken, mocht je dat willen veranderen.
Helaas zit er geen ethernet-aansluiting op de Smappee hetgeen wel prettig zou zijn om de bedrijfszekerheid te vergroten of als je gewoon geen wifi in huis hebt/wilt. Daar over later meer want dit bleek een groot probleem op te leveren.
De pro versie heeft trouwens wel een ethernet aansluiting en een usb poort (USB (voor WIFI of 4G/LTE modem-dongle), Bluetooth,
Sub1GHzRF) zie
Die heeft echter ook abonnementskosten.
Fysieke installatie
Om het verbruik te meten maakt de Smappee gebruik van een klem om de bruine draad die aan de onderkant je stoppenkast in komt. Je stoppenkast moet dus even open. Hoofdschakelaar uitschakelen lijkt een verstandig idee, mijn electricien durfde dit klusje wel zonder dat te doen, uit te voeren.
Smappee is in de basis dan ook een current clamp (zie
Die om de bruine draad klemmen is vrij simpel te doen. Er schijnt nog iets van een goede en foute manier te zijn, ik heb er niet opgelet en toch werkte het ;-)
In mijn meterkast bevond zich geen stopcontact, deze moest dus nog worden aangelegd, ondanks dat de Smappee maar 1,7 watt gebruikt. je vraagt je af of dat niet met een tweede klem had gekund........het is maar een idee.
Smappee wordt rechtstreeks met een eurostekkersnoer op 220 Volt wordt aangesloten. Geen externe adapter dus die 220V omzet naar 12 of 9 volt, dus ook geen mogelijkheid om Smappee op een accu te laten werken en zo het stopkontakt probleem te vermijden.
Iets dus om rekening mee te houden voordat je de Smappee aanschaft. Als je veel geld moet uitgeven voor de installatie van een stopkontakt heeft dat invloed op de terugverdientijd.
Aan iedereen zelf om te bepalen of de installatie een klus is om zelf te doen of om uit te besteden. Ik ga hier niet zeggen dat het gemakkelijk zelf te doen is. Het installeren van de Smappee is wel wat eenvoudiger dan het plaatsen van een stopkontakt, dus als je geen stopkontakt hoeft te plaatsen is het eenvoudiger.
Ik heb het overgelaten aan een buurman met meer verstand van elektriciteit, een stoppenkast openen is toch wel even een spannende gebeurtenis voor me (ja dat is een woordgrapje).
Het herkennen van apparaten.
Het herkennen van apparaten is een proces dat tijd kost. Ga gerust uit van een week. En na die week is nog niet alles herkend. Apparaat nummer 20 is pas op dag tien gevonden.
Het lijkt er op op dat Smappee zijn data eens per 24 uur aan een onderzoek onderwerpt om te zien of er nieuwe apparaten te herkennen zijn. Een apparaat 20 keer aan en uit zetten levert dus niet direct resultaat maar pas als dat onderzoek wordt gedaan.
Er is wel een leermodus waarbij je dit proces kan versnellen. Hierbij geldt dat het wel van belang is dat het even helemaal rustig is in huis. Koelkasten uitzetten en overige bewoners het huis uit laten gaan is dan wel handig.
Ik heb op zo'n moment mijn stofzuiger kunnen herkennen. Alleen jammer dat na het instellen van meer vermogen op de stofzuiger deze al niet meer werd herkend. Smappee lijkt dus helemaal niet het DNA van een apparaat te herkennen, wat dat dan ook mag betekenen, het gaat gewoon om het verbruikte vermogen.
Daar ligt dan ook een groot probleem dat ik heb met Smappee, het lijkt dus helemaal niet zo geavanceerd te zijn als dat men wel doet voorkomen. Het doet meer denken aan gebakken lucht of in dit geval een slechte belgenmop.
Het had volgens mij beter geweest als er een soort learning-plug was meegeleverd waar je de stekker van het apparaat dat je wilt leren aan Smappee, kan indoen zodat het alleen de elektrische plaatje van dat apparaat voorbij komt. Wellicht dat een koppeling te maken valt met zoiets als dit
Concurrent Geo Solo II heeft wel dit soort pluggen en ook nog een handige display voor in de woonkamer. Als Smappee dat voorbeeld nou eens zou volgen...
Een voorbeeld van waar Smappee de plank misslaat is het notificatiesysteem. Smappee kan als een herkend apparaat aan of uitgaat een notificatie sturen. Je krijgt dan op je telefoon of tablet een bericht dat het apparaat "is aan of afgezet". Letterlijk! Dat terwijl het weet of het AAN of UIT is gezet. Dus het zou toch echt een notificatie moeten kunnen sturen dat het apparaat "is aangezet" als het is aangezet en een notificatie dat het "is uitgezet" als het is uitgezet.
Ik snap dat dit lijkt op mierenneuken, maar ik vind dit zoooooo een ontzettende misser......
Verbruik
Sinds 21 december hou ik nauwkeurig mijn gas en electriciteitsverbruik bij.
Sinds 30 januari draait Smappee, oftewel einde week 4.
Volgens de overzichten van Nuon heb ik tijdens die weken het volgende verbruik gehad.
week 53 64 KWh
week 1 53 KWh
week 2 68 KWh
week 3 44 KWh
week 4 41 KWh
week 5 32 KWh
week 6 30 KWh
Het verbruik van week tot week is lager dan ingeschat door Nuon en volgens Nuon kom ik deze zomer uit op 3633 KWh, een verbruik dat ik sinds 2012 niet meer heb gehad.
Dat klinkt natuurlijk goed maar het is nog te vroeg om dit aan Smappee toe te wijzen.
[Een half jaar later geeft NUON aan dat ik 23% minder stroom verbruik dit jaar (van zomer tot zomer) en dat dit zo'n 1000 KWH scheelt. Heeft Smappee gewerkt? Of is mijn voordurende aandacht voor het verbruik dat het verschil heeft gemaakt.]
Wifi
Op een gegeven moment ontdekte ik steeds meer gaten in mijn eventlist, periodes waarvan ik zeker wist dat een apparaat was aangeschakeld of uitgeschakeld maar er was daarvan niets terug te vinden op de mySmappee overzichten.
Om een lang verhaal kort te maken, dit lag waarschijnlijk aan de wifi verbinding. Het lukte Smappee waarschijnlijk niet om de verbinding 100% van de tijd te houden. Ik heb op geen enkele manier daarvan een waarschuwing gehad. Het groene pulserende licht van de Smappee verandert wel naar rood pulserend maar als Smappee in een gesloten meterkast hangt dan valt dat niet helaas onmiddelijk op. Hoe lelijk het wellicht ook is, hang de Smappee in het zicht en zet het groene ademen van de Smappee niet uit. Je bezoek zal je nogal een geek vinden maar dat moet dan maar even.
Waarom de cloud van Smappee niet even een mailtje stuurt als er geen data binnenkomt........dat is mij een raadsel. Mijn evohome doet dat wel en meldt het ook als de verbinding er weer is. Smappee komt hierdoor als niet erg doordacht over.
Ik heb het probleem opgelost door in de meterkast een wifi-Accesspoint te maken met behulp van een powerline adapter met wifi. Als je die moet kopen ben je toch weer 79 euro verder
Dus inplaats van 50 euro besparen per jaar ........... moest ik eenmalig 79 euro uitgeven. En deze devoline adapters verbruiken al snel 3 a 4 watt per stuk, dus 6-8 watt totaal, hetgeen weer 14-16 euro op jaarbasis is. 54 euro wordt zo 70 euro aan besparing die ik moet vinden.
Volgens smappee.com kan de smappee twee dagen bufferen, mooi verhaal maar je bent tijdens een periode zonder internet wel veel functionaliteit kwijt, zoals apparaatherkenning en ook het verbruik per apparaat gedurende die periode. Triggers die zijn gebaseerd op een device werken dan dus ook niet meer.
Zie
Aangezien ik 's nachts en bij afwezigheid graag mijn Ziggo modem uitzet, notabene omdat Smappee me heeft geleerd dat die aardig wat stroom gebruikt, is de conclusie hierboven natuurlijk nogal pijnlijk.
Grafieken
Aan het eind van een maand kan je met Smappee een grafiek laten maken over die maand.

Deze grafiek laat zien dat ik in maart 46,73 euro kwijt was aan het verbruik van de apparaten. Vervolgens worden de herkende apparaten getoond die samen slechts 15 euro aan verbruik vormen en stuk voor stuk voor dusdanig lage bedragen in het lijstje staan dat het de moeite niet waard zal zijn om daar verder onderzoek naar te plegen..............ik mis echter zo'n 30 euro aan verbruik, geen idee waar dat aan op is gegaan, Smappee helpt me daar niet bij en laat het hier volledig afweten.
In andere overzichten zie ik hetzelfde, maar een kwart tot een derde van je verbruik wordt aan specifieke apparaten toegewezen, het grootste deel van het verbruik blijft een totaal raadsel dat niet door Smappee wordt opgelost. De extra functionaliteit die Smappee dus biedt, het herkennen van verbruikers is dus vrij nutteloos.
De CV-ketel
Smappee heeft me geholpen om te ontdekken dat de CV-ketel periodes had waarbij deze om de 5 minuten aanging en dan maar een minuut aanbleef. Dat gebeurde op momenten die ik erg vreemd vond omdat ik geen warmtevraag in het huis zag.
Ik heb daarom de EKM verbruiksmeter op het stopkontakt van de ketel geplaatst en ben er eens goed op gaan letten. Allereerst bleek dat Smappee alleen bedrijfstoestand 3 van de ketel liet zien, dat is het ventileren, de overige toestanden werden niet herkend, waarschijnlijk omdat het gebruikte wattage te laag was.
Ik ben dankzij Smappee wel op het spoor gekomen van de oorzaak van het om de 5 minuten aangaan van de ketel. Dit was het gevolg van de ingestelde antipendtijd (zie
https://www.vandomburg.ne...l-instellen-en-afregelen/ onder kopje "Verleng de antipendeltijd tijdens CV-bedrijf".
Doordat ik eenzelfde ketel heb als van Domburg en over de uitgebreide handleiding beschik heb ik de antipendeltijd van 5 naar 15 kunnen stellen.
De eerste resultaten zijn goed, 3 1/2 minuut de ketel aan en daarna 15 minuten even niet. Het lijk te werken, dank aan Smappee.
Het verhaal lijkt te worden dat door Smappee ik beter beter dan voorheen kan volgen wat er allemaal in mijn huis gebeurd. Dat gebeurt dan vooral door veel te kijken naar het huidige gebruik en de eventlist en door zelf na te denken en te interpreteren. Smappee levert alleen de basisgegevens en zoals gezegd ontbreken daarin veel details.
Comfortpluggen
De comfortpluggen kan je gebruiken voor ieder apparaat met een stekker. Je kan ze koppelen met een afstandbediening en (tegelijkertijd) met de Smappee. In het laatste geval kan je vanaf je smartphone of de webpagina
https://my.smappee.com/ de pluggen aan en uit zetten maar ook programmeren met allerlei triggers. Triggers kunnen op basis van allerlei zaken afgaan, van tijdstip tot en met het aangaan van andere apparaten. Ook kan je via IFTTT een breed scala van andere gebeurtenissen koppelen. Helaas kent IFTTT geen logical operators en zijn de mogelijke instructies van Smappee erg beperkt.
Je kan ver gaan met het zoeken van toepassingen van de comfortpluggen.
Mijn tv inclusief homecinema systeem verbruikt in slaapstand zo'n 7-8 watt
Ik vind dat niet iets om me erg druk over te maken maar als je perse je always-on zo laag mogelijk wilt krijgen, dan helpt dat weer. Wat de always-on nou werkelijk betekent voor je totaalverbruik is moeilijk te zeggen. Als ik het het hele jaar alleen maar het always-on zou hebben, zou mijn afrekening onder de 100 euro zijn, dus 1/8e van wat het nu is.
De werking van de plugs, vooral het koppelen met de Smappee is iets waar je wat langer mee bezig bent om goed in de vingers te krijgen. Een plug heeft blijkbaar drie geheugens voor drie apparaten die de plug mogen aansturen. Daarna houdt het op en moet je dat geheugen eerst leegmaken en weer opnieuw beginnen met toekennen.
Net als met de klikaanklikuit pluggen die ik heb, had ik wat tijd nodig om het goed te laten verlopen.
De comfortplugs kunnen niet alleen vanaf een afstandbediening maar ook door de Smappee worden aangestuurd. Dat gaat echter maar gebrekkig, het lijkt alsof de Smappee niet wacht op bevestiging van de plug of de opdracht ook echt is uitgevoerd en te weinig power heeft om een tweede betonnen muur te passeren. Op veel plekken in mijn huis kreeg ik niet of niet altijd een reactie van een plug. Een onbetrouwbaar systeem dus dat wel iets beter ging werken door Smappee aan de buitenkant van de meterkast te plaatsen maar nog steeds niet in mijn werkkamer, waar trouwens de wifi van de powerline adapter in de werkkast trouwens ook geen bereik heeft.
Je kan ze dus beter niet gebruiken voor de verwarming van je aquarium of om een koelkast tijdelijk uit te schakelen. Bedenk goed wat er gebeurt als een opdracht niet doorkomt en dus niet wordt uitgevoerd.
Ik gebruik ze nu vooral om snel voor het slapen of uit huis gaan een heleboel stille gebruikers uit te schakelen. Die zitten allemaal op dezelfde knop op de afstandsbediening, dus even door het huis en op de uit drukken en allerlei apparaten gaan uit. Het always-on verbruik is zo ondertussen terug naar 11 watt.
De pluggen zijn dus erg gevoelig voor afstand en betonnen muren en daardoor niet erg betrouwbaar. Ik heb dan ook maar een enkele plug in gebruik die door Smappee wordt aan en uitgezet. Deze zit in de meterkast tesamen met de Smappee. Over die afstand kan er niets mis gaan.
De rest wordt vanaf een afstandbediening gestuurd en is aangesloten op apparatuur waar niets mis mee kan gaan en waarbij ik ter plekke het kan zien als dat toch gebeurt.
[UPDATE 5 juli 2016] Aangezien Smappee KlikAanKlikUit ontvangers kan aansturen ben ik eens gaan kijken wat er bij KlikAanKlikUit wordt geboden om het signaal te verbeteren. Ik vond de
AEX-701 en kreeg van Smappee.com de bevestiging dat ik deze ook voor Smappee kan gebruiken.
Weer 34 euro uitgeven maar vervolgens kon ik wel ook in de verste slaapkamer zaken aan en uitschakelen vanaf de Smappee.
De versterker werkt op 2 AA batterijen, ik ben benieuwd wat er gebeurd als die leegraken en of ik daar bericht van krijg. [Update : Niets dus, de batterijen zijn leeggeraakt zonder dat ik het doorhad en de ingestelde signalen om te versterken lijken niet meer te werken na vervangen van de batterijen. Niet een erg bedrijfszekere oplossing dus]
Er kunnen zes signalen worden aangemeld om te worden doorgegeven. Volgens de handleiding worden deze codes bewaard als de batterijen leeg zijn. Dat is positief natuurlijk maar wanneer is dat zover? [Update: dat merk je pas als het niet meer werkt, of als je regelmatig de werking controleert door signalen te sturen die versterkt zouden moeten worden. Als er geen lampje gaat branden, zijn de batterijen waarschijnlijk leeg]
Ondertussen heeft devolo mooie pluggen uitgebracht, ik overweeg over te stappen maar kijk nog even hoe het gaat met de versterker :
Smappee doet hetgeen het belooft slechts op eenn punt, het weergeven van het actuele verbruik. De rest van waar men mee adverteert is wel aanwezig maar werkt gebrekkig.
De rapportages die je krijgt zijn twijfelachtig van kwaliteit en bevatten onvoldoende informatie waar je echt iets mee kunt..
Het nut van Smappee wordt flink verminderd als je al veel hebt gedaan om je verbruik terug te brengen bijvoorbeeld door de grote huishoudelijke machines in energiezuinige variant in te kopen en gloeilampen te vervangen door spaarlampen of ledlampen (wie heeft dat eigenlijk nog niet gedaan)
De werking van Smappee is vooral dat je er in gelooft dat je goed bezig bent. Het maakt je enthousiast om op zoek te gaan naar besparing. En dan vind je natuurlijk altijd wel wat. Het zorgt ervoor dat je het belangrijk vindt zo weinig mogelijk Watts en KWh te verbruiken, waarbij je het wel eens vergeet om te rekenen naar wat het in euro's nou echt voorstelt.
Smappee geeft je enigzins inzicht in het energieverbruik van vooral de wat zwaardere apparaten.
Het inzicht is niet compleet en niet gedetailleerd omdat apparaten met een vermogen onder 35 Watt niet worden herkend en apparaten met een gelijk vermogen met elkaar worden verward. Zo lijkt het alsof mijn huishoudster twee Nespresso's drinkt terwijl ze in het echt twee keer de stofzuiger heeft gebruikt (tenminste, dat mag ik hopen ;-) ).
Elk moment dat wifi of het internet eruit ligt kan je helemaal niets met de Smappee. Het is uiterst belangrijk om Smappee aan een perfect wifi+Internet signaal te koppelen.
Maar ook als dat in orde is dan heb je regelmatig te maken met storing bij smappee.com waar men alle verwerking doet.
Smappee heeft een buffer dus je kan, om energie te sparen, 's nachts je internetmodem uitzetten, of bij afwezigheid je wifi. Smappee stuurt dan na herstel van de internetverbinding de verbruiksdata wel weer door maar herkent dan niet meer de apparaten die hebben verbruikt tijdens de periode zonder internet. Erg jammer
Smappee heeft me weinig verteld wat ik al niet wist en ook niet wat ik nog wilde weten : wat verbruiken bijvoorbeeld de verschillende spaarlampen in mijn huis en moet ik die al vervangen door LED-lampen?
Dat de grote koelkast de grootste verbruiker in het huis is komt nauwelijks als een verrassing.
Wel kwam ik er door Smappee er achter wat mijn CV-ketel deed en heb ik ook gevonden dat het heel wat kan schelen als ik de multiplier van mijn workstation terugdraai. Dit had echter ook gekund met een (moderne variant) van de verbruiksmeter die ik gebruik.
Mijn workstation/server computer wordt wel deels herkend als ie aangaat maar als ie een paar dagen 24/7 aan staat komt ie niet terug in de overzichten. Dat terwijl ik weet dat ie sommige etmalen meer verbruikt dan een koelkast.
De speurtocht naar besparingen vraag heel wat tijd en inspanning, die je ook tezamen met een eenvoudigere verbruiksmeter net zo effectief had kunnen besteden. Smappee maakt het wel eenvoudiger maar door de twijfel die je bij de correctheid kunt hebben zal je altijd moeten nameten met genoemde verbruiksmeter.
Voor diegenen die nog aan het begin staan van een zoektocht naar hoe het verbruik kan worden teruggebracht, kan ik aanraden een eenvoudige verbruiksmeter aan te schaffen. Deze zijn eenvoudiger te installeren en gemakkelijker (uit) te lenen. Voor onder de 40 euro heb je al wat leuks. Zie
Daarnaast elke dag/week je meterstanden bijhouden en je weet aardig wat er gebeurd.
De Smappee lijkt het allemaal gemakkelijker te maken hetgeen eigenlijk alleen waar is voor het actuele verbruik.
De 2-300 euro die ik er in heb gestoken had beter kunnen worden gestoken in een klein zonnepaneeltje met inverter.
http://www.sun-solar.nl/i...-prijs-345-euro-sunsolar/Dagboek van een zoektocht
De eerste dag, de jacht naar naar 54 euro is geopend!
Sinds 10:00 zaterdagmorgen is het systeem up and running. Ik heb de hele zaterdag deel van mijn tijd gebruikt om een beetje gewend te raken en te zien hoe het zich ontwikkeld.
De eerste dag kan ik helaas nog niet zoveel doen, het huis functioneert nog gewoon als voorheen en er worden nog geen apparaten herkend, je ziet eigenlijk alleen maar het stroomverbruik op en neergaan. Dat is in het begin interessant maar went snel.
De Smappee is gadget waar veel mee te beleven valt, maar het is geen tv of (game)computer die je aanzet en je vermakelijke uren laat hebben.
Het is leuk om met de app op smartphone of tablet door het huis te lopen en te zien wat allemaal stroomverbruik veroorzaakt maar na een uurtje geloof je dat ook wel.
Het stroomverbruik dat ik de eerste uren heb varieert tussen de 150 en 290 watt. Met natuurlijk uitschieters op het moment dat ik een groter apparaat in huis gebruik of dat het apparaat zelf aanslaat, zoals een koelkast.
Tijdens de eerste paar uur komt het merkwaardig over om te zien dat de always on een hogere waarde (290 W) geeft dan de actuele waarde (op moment van schrijven 154 W). Een uur later is dat echter al weer omgedraaid en is de always on 150W. Oftewel, even een uur het systeem zijn werk laten doen en het ziet er al wat logischer uit.
De eerste tijd zal het wel vaker voor komen dat er een nieuw "dieptepunt" wordt bereikt. Smappee verwerkt het dan helaas niet onmiddelijk.
Ketel
l
De dreun die ik af en toe hoor en waarvan ik niet wist of het een deur bij boven/onder/naaste buren was, nu kan toewijzen aan wat ik al dacht dat er gebeurde, namelijk een elektrische verbruiker, waarschijnlijk de verwarmingsketel. Het huis wordt zo weer een stuk inzichtelijker.
Ook zie ik al dat als er iets aangaat er eerst een flinke verhoging maar vervolgens ook weer een gedeeltelijke verlaging volgt. De ketel doet bijvoorbeeld +46W en vervolgens -38W. Blijkbaar hebben apparaten een piek als ze aangaan en vallen dan terug naar een lager werkverbruik. Het geeft me enig idee van hoe Smappee waarschijnlijk probeert apparaten te herkennen.
Opvallende verbruikers zijn beeldschermen. Mijn zuinige mac mini mag dan wel weinig verbruiken, het scherm dat er aan vast zit zorgt voor 40 W. Gelukkig is het voldoende om de computer het scherm te laten dimmen om dat weer tot bijna 0 terug te brengen.
Maar met de mac mini en en het beeldscherm uit zijn er toch nog een aantal gebruikers rondom mijn bureau. Het uittrekken van de stekker van de tafelcontactdoos leverde op dat er ook met alles uit nog zo'n 15-25 watt wordt gebruikt door alle apparaten op dat bureau . Dat 24 uur per dag, dus ook als de computers daar uitstaan.
Hier bespaar ik dus 15*2 alvast 30 euro op jaarbasis.
Dat had ik inderdaad ook met de EKM meter kunnen vaststellen maar Smappee is een duidelijke motivator om weer eens te gaan zoeken naar W's en Wh's geweest. Nog 24 euro te gaan dus.
Ik heb bij mijn bureau een comfortplug geplaatst waarmee ik gemakkelijk het bureau helemaal uit kan zetten.
Met een smartphone in de hand vervolg ik mijn bezigheden en kijk of wat ik doe invloed heeft op het stroomverbruik.
Wat me tegenvalt zijn de TL-buisjes die boven de afwasbak van mijn keuken hangen, die aanzetten levert +36 W per tl-buis op, uitzetten een even grote daling dus het lijkt erop dat deze gewoon 36 W verbruiken. Dat is duidelijk meer dan verwacht.
Het aantal uren dat deze branden is in mijn beleving echter niet echt veel, wellicht levert Smappee binnenkort het antwoord.
Ik twijfel echter of Smappee dit soort lampen kan herkennen. Volgens de verhalen die ik lees is het onder de 40 W moeilijk voor Smappee.
Het vervangen van deze tl buisjes door Led is mogelijk, kost iets van 15 euro per stuk en dan ga je van 36 naar 9 W (zie
http://ledstrip-specialist.nl/LED-TL-HELDER-WIT-60CM-9W). Pas als ik een beeld heb van hoeveel uur per jaar deze TL-buizen echt branden kan ik gaan berekenen of het vervangen de moeite waard is of dat ik net zo goed kan wachten totdat er eentje stuk gaat. Ook hier geldt dat ik dit met de EKM 265 had kunnen achterhalen aangezien ze zijn aangesloten op een stopcontact. Met Smappee is het vooral een stuk eenvoudiger geworden om onverwacht hoog verbruik te vinden.
De always on is ondertussen teruggelopen naar 97 W.
Na 4:15 uur is de verwarmingsketel al herkend, een melding op het scherm geeft aan dat ik kan aantikken om het apparaat een naam te geven. Die is dus binnen en ik kan nu in een oogopslag zien hoe vaak de ketel aanslaat. Nuttige informatie in verband met mijn review van het Evohome systeem (
productreview: Honeywell EvoHome colour 4-zone radiator Opentherm review door HansKeesom).
Ik krijg nu elke keer dat de ketel aan/uitslaat de tekst "verwarmingsketel" en het aantal watt omhoog en omlaag in beeld.
De tweede dag
23 uur na het starten van Smappee zie ik dat de Always On gedurende de nacht is gedaald naar 86 W.
In de event log van de Smappee zie ik dat de verwarmingsketel van 20:29 t/m 07:50 niet meer aan is geweest. Vervolgens heeft het tot 8:29 om de 5-10 minuten even een minuut of twee gedraaid. Ik kan dat niet helemaal matchen met de programmering die ik in mijn Evohome heb gezet, dus dat is nog iets om verder uit te zoeken.
Er zijn vannacht geen nieuwe apparaten herkend, de verwarmingsketel is voorlopig nog het enige herkende apparaat. Blijkbaar zijn alle andere apparaten nog niet voldoende keer aan geweest. We wachten af.
Na het installeren van Smappee en het zien van de cijfers kreeg ik zin om nog eens goed te kijken waar ik onnodig verbruik kon vinden. Wellicht is dat een belangrijk deel van de werkening van Smappee, je krijgt zin om op jacht te gaan naar de Watt's.
Zo kwam ik een switch tegen die eigenlijk onnodig in gebruik was. Dat scheelde weer 5 W continu verbruik, 10 euro per jaar.
Ook dit verbruik had ik met de EKM kunnen achterhalen, dus laat ik ook dit bedrag nog maar even niet aan de Smappee toerekenen. Dus nog steeds 24 eurp te gaan.
Even later vertrekt mijn huisgenoot en weer zie ik het verbruik zo'n 60-80 W dalen. Blijkbaar zet hij een aantal verbruikers uit bij zijn vertrek. Wellicht dat ik dat kan bevorderen met een afstandbediening en een paar comfortplugs.
Ondertussen is het verbruik 100 W als er tenminste geen koelkast aanslaat. Ik denk aan de stijging te herkennen welke koelkast het is......... als ik het kan dan hoop ik dat Smappee het binnenkort ook kan....
Die basis van rond de 100 W, houdt me nog wel bezig. Ik weet dat mijn NAS 30 W pakt en de lader van mijn macbook air zo'n 15 W en heb dan een verklaring voor 45 W. Het sluiterverbruik is 86 W dus ik heb nog 41 W om te verklaren.... Tijd om bij de internetrouter de stekker eruit te trekken. Ik hoop dat Smappee door kan meten........nee dus, zonder wifi of zonder internetverbinding heb je geen live-view op wat er gebeurt...ook niet op de Smappee zelf.**
Dus maar weer de EKM meter gepakt en gemeten wat het stopcontact bij het Ziggo modem gebeurt......35-40 W geeft de EKM aan......oftewel al het sluiterverbruik van 86 W is zo ongeveer wel in kaart gebracht, de 25 W van de NAS en 40 Watt van het Ziggo modem maken het plaatje duidelijk. De vraag is natuurlijk wat ik hier aan kan doen.
29 uur na het starten van Smappee is er goed nieuws, er zijn drie nieuwe apparaten herkend!!!
De eerste lijkt op de Nespresso machine. Ik heb tijdens de eerste dag al wat notities gemaakt bij wat de verschillende apparaten voor stijgingen en dalingen geven, daardoor herken ik de waarde van 1117 W. Helemaal zeker ben ik niet want op mijn aantekeningen staan diversie waardes. Om zeker te zijn klik ik op het pijltje achter de 1117W en opent zich het scherm van dit apparaat.

Ik zet "Ping me" aan en kijk naar Show Events

Dit zou inderdaad wel eens het Nespresso apparaat kunnen zijn. Ik besluit om in het voorliggende scherm 5 te veranderen in Nespresso en dit apparaat te bewaren.
Tijd voor koffie!!
Ik zet de machine aan. Op de webinterface krijgt ik nog een melding dat nr 5 is herkend.

Laat ik er van uit gaan dat dit na wat synchroniseren spoedig zal zijn opgelost, m'n verwarmingsketel meldt zich tenslotte ook al bij naam.
Op m'n smartphone krijg ik nu keurig een ping dat de Nespresso is aangezet. Bingo dus!! Nu de twee andere apparaten nog thuisbrengen.
Nummer 3 kent een interessant schakelpatroon. Vooral ook omdat deze gisteren heel veel aan en uit is gegaan en op gegeven moment is gestopt.
Ik kan zo gauw niet bedenken wat dit is geweest. Een gemiddelde aan-tijd van 22m45s doet me vermoeden dat het een koelkast is. Ik besluit om de ping aan te zetten en af te wachten totdat ik een melding krijg.
Nummer 4 is al minstens zo interessant maar heeft een erg korte loopduur

Ik vermoed een lamp die automatisch aan en uit gaat, maar wat is er dan 's nacht gebeurt. Het zou ook iets van de verwarming kunnen zijn, een pomp of zo, maar dat komt niet overeen met het plaatje behorende bij de verwarmingsketel die ik al heb herkend.
Ook hier zet ik de ping aan en hoop dat ik door heb wat de oorzaak is. Mocht dat niet lukken dan kan ik over een paar dagen altijd nog kijken of het veel Wh's verbruikt en of het de moeite waard is om me er druk om te maken.........
Later die avond hoor ik weer de eerder genoemde dreun en zie dat nummer 4 is aangegaan, er gaat me een lampje branden. Nr 4 is met 48 W en 8 seconden "Duur aan" bijna gelijk aan de verwarmingsketel met 49 W en 7 seconden aan. Blijkbaar varieert de ketel tussen die twee combinaties en is door Smappee als twee apparte apparaten gezien, tijd om ze samen te voegen.
Merge with ....verwarmingsketel
Tot mijn verrassing wordt er net andersom gemerged en heb ik nu een apparaat 4 waar de verwarmingsketel in gemerged is. Nou ja, even 4 hernoemen tot verwarmingsketel en het is opgelost.
De vraag is nu of nummer 3 ook moet worden met de verwarmingsketel. Als ik kijk naar alle gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur dan zie ik dat er geen overlap is tussen de verwarmingsketel en nummer 3 en is het ritme zo overeenkomend, dat het wel de verwarming moet zijn. Met dank aan de dreun waar ik nu wel weer van af wil.
Terwijl de magnetron wat eten opwarmt maak ik nog een Nespresso. Ondanks dat de magnetron nog niet is herkend, herkent Smappee prima dat er een Nespresso wordt gezet.
Dag drie
Wakker worden 45 uur na de installatie en op je smartphone zien dat het sluipverbruik op 81 W staat en het huidige verbruik onder de 100 W is, dat is best een prettig gevoel. Wat die 19 W is wordt niet aangegeven maar is van latere zorg.
Binnen een half uur is het verbruik al boven de 200W, het huis komt tot leven. Nog geen nieuwe ontdekte toestellen, ik verwacht er vanmiddag een paar, 24 uur nadat de vorige 3 werden ontdekt.
Op werk zie ik dat de verbruiksgrafieken soms wat achterlopen. Op zich niet erg, als het actuele verbruik maar klopt.
Rond een uur of vijf, ruim 24 uur na de vorige herkenning zie ik dat Smappee weer twee apparaten heeft herkend. De eerste lijkt weer op een variant van de verwarmingsketel dus deze merge ik met de verwarmingsketel. De tweede is duidelijk de waterkoker.
Ondertussen is van de verwarmingsketel bekend wat deze de afgelopen dagen aan KWh en euro's heeft gebruikt. Het aantal keer aanslaan van 474 keer vind ik voor 53 uur wat veel.
Het viel me op dat de verwarmingsketel steeds wel heel kort bleef draaien.
Ik heb via mijn EVOHOME systeem de minimale aan tijd van 2 naar 5 minuten verhoogd. Ik hoop daarmee het aantal keren schakelen te beperken en wellicht ook stroom te sparen.
Omdat ik niet helemaal zeker ben van alle gemergde apparaten die ik aan de verwarmingsketel heb gekoppeld besluit ik de verwarmingsketel te verwijderen als herkend apparaat. Ik hoop en verwacht dat er morgenmiddag een flink aantal naamloze apparaten worden getoond die opnieuw zijn herkend.
Jammer is het wel dat van een gemerged apparaat niet meer kan worden gezien uit welke subapparaten het bestaat zodat het mogelijk is om er dan een enkel subapparaat los te koppelen van het hoofdapparaat. Dat had bovenstaande exercitie wat gemakkelijker gemaakt.
Dag vier, mijn ongeduld begint te komen.
Eerder dan voorgaande dagen zijn 's middags een heel stel apparaten herkend.
Uit de lijst met events kan ik echter weinig opmaken.

Ik besluit om de apparaten maar namen te geven waaruit mijn twijfel blijkt en om voorlopig geen apparaten samen te voegen.
Vanavond dus de iPad op tafel, de smartphone in de hand en kijken of ik apparaten op heterdaad kan betrappen.
Gelukkig is mijn always on ondertussen gedaald naar 77W.
's avonds blijkt dat nr 13 een van mijn koelkasten is. 8 en 9 zijn waarschijnlijk van de ketel. 11 en 12 zie ik niet terugkomen maar ik laat ze gewoon staan.
Dag vijf
Apparaten 11 en 12 worden 's morgen weer gezien, ik verander hun naam naar 11 ketel en 12 ketel zodat ik ze een tijdje kan volgen en zien of het ook echt de ketel is.
Zou mijn ketel als vier verschillende apparaten worden herkend?
De opbrengst van gisteren was dus een koelkast. Ik hoop dat er vandaag wat meer wordt gevonden....
In de loop van de dag twee apparaten erbij, ik denk dat het een magnetron en een koelkast is op basis van het vermogen en de lengte van de tijd aan. "s avonds krijg ik echter geen ping van deze apparaten.....
's avond ga ik nog even op zoek naar sluimerverbruik in de keuken. Een deel van de apparaten zit op een stopkontakt waar ik 8 W meet met de ouwe trouwe EKM 265. Door alles wat geen koelkast is op een aparate stekkerdoos met schakelaar te plaatsen daalt het sluimerverbruik daar naar 2W, niet slecht voor twee koelkasten die wachten tot ze weer moeten koelen.
Ik hoop dat Smappee vannacht een nieuw en lager sluimerverbruik laat zien, inplaats van 76 W zou het 70 W moeten worden. Dan heb ik toch weer 12 euro op jaarbasis bespaart......Weer een besparing maar weer door de EKM 265 en niet door de Smappee.... Het resultaat is hetzelfde maar doet vraagtekens zetten bij de aanschaf van de Smappee. Smappee motiveert me om op jacht te gaan naar de Watts die kunnen worden bespaart maar vind ze vooralsnog niet voor me en ik vind ze vooral met de EKM 265.
Nog 24 euro te besparen......
Gelukkig krijg ik nog net voor het slapen gaan bericht dat ik weer een award heb gewonnen.......ik word een beetje flauw geloof ik...
Dag 5
Een thuiswerkdag, De laptop zorgt dat ik 83 Watt verbruik bij een sluimerverbruik van 76. Dat is een goedkope dag inplaats wat energie betreft. De bezuinigingen in de keuken van gisteravond hebben nog geen verlaging van het sluimerverbruik gezorgt. Het maakt ook niet uit, 76 Watt is iets van 150 euro op jaarbasis, daar ligt natuurlijk niet de grootste zorg.
Wel bij de koelkasten, uit de grafieken lijken zij de grootverbruikers te zijn aangezien ze meerdere keren per dag langere tijd 70-100 Watt verbruiken. De eerste en grootste koelkast heeft ondertussen genoeg informatie om een schatting te maken voor het verbruik op jaarbasis.
Ook niet iets om zenuwachtig van te worden. Wellicht dat dit gedurende de zomer nog wat hoger wordt maar voorlopig is het geen reden tot actie.
De oude koelkast echter toont een wat minder positief beeld.
Dat was te verwachten want de thermostaat is stuk en sindsdien draait deze oude koelkast in een soort veiligheidsmode waarbij een temperatuur van 3.3 graden het resultaat is. Kouder dan nodig en daarom ook al reden voor mij om de koelkast aan te sluiten op een schakelklok en die af en toe een kwartier uit te schakelen.
Met behulp van een Klimmalog* hou ik in de gaten of het er niet te warm wordt.
Vervangen is een optie maar wellicht kan Smappee de aanschaf van een nieuwe voorkomen, scheelt toch al gauw 300 euro, waarmee Smappee zichzelf terugverdient, ook al is het uitstel van executie voor die koelkast.
Eens goed kijken of ik iets aan die 41 euro per jaar kan doen. Eenvoudig zal het niet worden want de wat grotere maar goedwerkende andere koelkast (die volgens Smappee 433Wh per dag gebruikt versus 515Wh voor de oude koelkast) komt ook al op 34 euro per jaar.
In de eventlog zie ik dat de oude koelkast na weer aangeschakeld te zijn geweest ongeveer 45 minuten wacht en dan weer een half uur gaat draaien, dan weer drie kwartier wacht en dan weer een half uur draait. Een cyclus van 1:15 dus. Als ik de koelkast elke 1:15 even uit en aan zou zetten zou ik dus niets verstoren. Ik zou dus als het half uur koelen is afgelopen en de event "14 Oude Koelkast UIT" gebeurt, een trigger kunnen laten aflopen die enkele minuten de comfortplug van die aan deze koelkast zit een paar minuten uitzet.
Ik probeer dat te programmeren

Probleem is echter dat ik de oude koelkast wel kan selecteren maar niet of de trigger moet lopen als deze AAN gaat of als deze UIT gaat, zucht....
Dan maar even kijken op mijn IFTTT account

"If appliance turns off" ziet er goed uit

[En toen kon ik geen plaattjes meer toevoegen aan deze review.....helaas]
Helaas kan ik maar kan kiezen uit 5, 15, 30 of 60 minuten de comfortplug uitschakelen.
Als na het uitschakelen van een plug voor een bepaalde periode de wifi uitvalt (tijdens de periode) zal de plug uitgeschakeld blijven omdat men bij Smappee ervoor gekozen heeft om de aansturing van het uit en aanschakelen seperaat helemaal vanaf hun server te doen in plaats van wat veiliger is het als tweetal lokaal op de Smappee op te slaan en te laten uitvoeren, bij elkaar horend als een transactie op een database. Call me crazy maar dit soort dingen halen mijn vertrouwen in de organisatie achter Smappee flink onderuit. Weer zo'n puntje waardoor ik twijfel aan de doordachtheid van het geheel. Gelukkig lijkt me dit iets wat valt te fiksen vandaar dat ik het ze heb gemeldt.
Ondanks de risico's neem ik de proef op de som en hoop dat het goed gaat met die koelkast. Voor de zekerheid ligt er een temperatuurlogger in deze koelkast en kunnen de meeste producten in deze koelkast wel tegen wat schommelingen in temperatuur. En als ik meerdere dagen van huis ga, moet ik niet vergeten het recept in ifttt uit te zetten voor de zekerheid.
's middag besluit ik een wasje te draaien, kort programma en op ecostand. Terug bij iPad zie ik een melding, nr 15 is aangegaan......dat is dus de wasmachine en helemaal niet de "ketel of koelkast". In de eventlog kijkend zie ik dat nr 15 regelmatig 1 tot 11 minuten is aangeweest en als steeds een serie kort achter elkaar. Ik vermoed dat dit de verwarming is van de wasmachine, bingo.
Kijkend naar de dagcirkel van 15 en 11 en 12 zie ik teveel overeenkomsten. De ping van 11 en12 staat aan en ik verwacht bericht tijdens deze wasbeurt........
Opvallend dat de wasmachine al zo goed is herkend, terwijl het toch minder vaak is aangegaan dat koelkast nr. 3 die nog steeds niet is herkend.
Ondertussen is in de verbruiksoverzichten goed te zien wat per dag het totale verbruik, het Always On verbruik en het overige verbruik, dat ook nog wordt uitgesplitst wordt per herkend apparaat. Dat kan binnenkort ook per maand en later per jaar. Dat maakt het gemakkelijker om te bepalen waar er geld kan worden verdient.
Het is dus nog een tijdje afwachten.
*https://www.conrad.nl/nl/tfa-klimalogg-pro-luchtvochtigheidsmeter-hygrometer-1-hrel-99-hrel-tfa-binnenklimaat-profi-set-898899.html
Dag 6
Vanmorgen een tafelcontactdoos losgetrokken waar nog wat kleine dingen in zaten. Een uur laten was de always on gedaald van 71W naar 67W. Dat wordt dus een kandidaat voor een comfortplug en een afstandbediening.
Twee nieuwe apparaten gevonden, waarschijnlijk de derde koelkast en de magnetron. Alle grote veelgebruikte grotere apparaten zijn nu herkend.
Op mijn NAS vind ik onder de optie Power de mogelijkheid om de NAS op een bepaald tijdstip uit te zetten en vervolgens vol automatisch op een bepaald tijdstip weer te laten opstarten. Gelijk voor komende nacht voor een kwartier ingeprogrammeerd. Als dat werkt is dat een manier om elke nacht een paar uur 15-20 Watt lager te gaan. Niet dat het veel zal opleveren, een paar euro per jaar misschien.
Dag 8
Vannacht mijn NAS zichzelf een uurtje uit laten schakelen. Dat zorgde wel voor een verlaging van de always on van 55 W. Beetje gekkigheid natuurlijk want dat heeft maar een uur gegolden, de overige 23 uur is het weer 64 W.
De afgelopen week noteerde is Smappee de volgende cijferts voor het totaalverbruik
Zaterdag : 4,15 kWh (pas om 10:00 begonnen met meten)
Zondag : 6,09 kWh
Maandag : 4,14 kWh
Dinsdag : 5,32 kWh
Woendag : 5,32 kWh
Donderdag : 5,11 kWh ( dag thuisgewerkt)
Vrijdag : 3,91 kWh
Zaterdag : 3,77 kWh
Het lijkt er op dat de acties van dag 5 resultaat hebben opgeleverd. Niet duidelijk wat precies, maar ik vermoed mijn aandacht voor de oude koelkast. Jammer dat de comfortplug die er op zit zich niet meer laat aansturen door Smappee. Het is niet duidelijk hoe dat komt maar geeft me twijfels over de bedrijfszekerheid van de comfortplugs.
Dan maar een gewone schakelklok erop en als dat niet werkt op zoek naar een nieuwe koelkast misschien.
Dag 9
Eindelijk is de derde koelkast gevonden. 40.4 W verbruikt het maar want geen vriesvak, dat zal wellicht de oorzaak zijn dat het zo lang duurde. Voorlopig wordt niet steeds gezien als de koelkast uitgaat, dus het is allemaal nog wat wankel.
Dag 11 The cloud valt uit
Niets meer gevonden en ik verwacht ook niets meer. De derde koelkast toont alleen wanneer ie aan gaat, niet wanneer ie uit gaat. Discussie met support is op niets uitgelopen, stemt niet echt positief.
's avonds vind Smappee toch nog apparaat nummer 20, 40 Watt sterk. Helaas kan ik er niet mee aan de slag want de server van Smappee gaat onderuit. Geen zicht meer op wat er gebeurt via de website of via de app. Interessant, ik ben benieuwd of er straks data ontbreekt. Gelukkig werken de comfortpluggen die ik op de afstandbedieningen heb gezet gewoon door. En nog gelukkiger, ik heb geen enkele plug gekoppeld met triggers vanuit de cloud,
Dag 12
Er was een crisis bij Smappee en er lijkt geen data meer door te komen sinds gisteravond 18:48. Volgens facebook is het een algemene storing bij Smappee.
16 uur later en volgens de facebookpagina van Smappee is het opgelost. Maar ik heb nog steeds storing, mijn data komt niet meer door bij Smappee.com, dus geen data op de webinterface of in de smartphone app.
Op zo'n dag is duidelijk dat je Smappee niet al te actief moet inzetten, dus geen comfortplugs aansturen vanuit Smappee. Alle mooie praatjes ten spijt over automatisch je koffie aanschakelen etc. DOMotica. niet via Smappee dus.
De support van Smappee komt er ook niet uit waarom mijn Smappee niet werkt en wil dat ik mijn kabels controleer........dat helpt niet.
Met de moed der wanhoop probeer ik een paar settings op het apparaat en waarempel, hij begint weer te meten en waardes door te geven.
Dag 14 Wasdag
Na twee schommels was, waarvan de eerste met 1200 toeren centrifuge en de tweede met 400 toeren, gewoon om eens te proberen of dat een zoveel minder resultaat geeft, wil ik wel eens weten hoeveel dat nou in Wh's scheelt. Dus ik kijk op Smappee en zie dat de wasmachine vandaag al 893 Wh heeft verbruikt, hetgeen overeenkomt met 0,21 euro. Niet veel natuurlijk, maar ik noteer het en draai nog een was.
Na afloop kijk ik weer op smappee en zie nog steeds 893 Wh achter de wasmachine genoteerd.......ik wacht voor de zekerheid nog een uur......en nog een uur.........nog steeds 893 Wh........dan twijfel je toch heel erg aan Smappee.
Ook zie ik dat mijn wasmachine vele malen ON gegaan is, maar niet evenveel keer OFF....tsja, als ie een wasmachine nog niet eens goed kan detecteren.......
[Update : een dag later is het totaal van de wasmachine toch van 893 naar 1362 Wh, het lijkt alsof de verwerking bij Smappee af en toe wat achterloopt.
Als test de wifi uitgezet, het Nespressoapparaat aangezet en koffie gemaakt, het apparaat uitgezet en wifi weer aangezet. Smappee komt redelijk snel weer online maar heeft de Nespressoapparaat niet opgemerkt. Blijkbaar wordt er geen herkenning gedaan als er geen verbinding is. Dat duidt erop dat de herkenning dus op een server van Smappee gebeurt.
Het Nespressoapparaat komt ook niet later terug in het overzicht van events, dus dat stuk stroomverbruik ben je gewoon kwijt. In de grafieken zie ik geen gat verschijnen maar wellicht was de onderbreking daarvoor te kort.
Een onderbreking van een uur bevestigd bovenstaande informatie en laat in de verbruiksgrafiek een horizontaal vlak zien. Het laatste verbruik voor de onderbreking is aangehouden voor de duur van de onderbreking. Als Smappee.com geen nieuwe informatie binnenkrijgt gaat het dus maar uit van de laatst ontvangen informatie. Er wordt dus NIET gebufferd op de Smappee, oftewel GEEN wifi betekent GEEN metingen.
Als je inzoomt op de grafieken dan blijken die nogal hoekig en blijkt dat te komen omdat veranderingen blijkbaar maar eens in de 5 minuten worden bewaard of misschien zelfs doorgegeven. De vraag is maar of dat nauwkeurig genoeg is.
Maar wellicht zijn dit allemaal details. Als ik kijk naar de site van NUON aan wie ik sinds 21 december braaf bijna elke dag mijn verbruik doorgeef, is er wel een dalende trend zichtbaar in mijn verbruik. Het is natuurlijk nog vroeg en het zal nooit duidelijk zijn of het echt door Smappee komt of dat het bezig zijn met je verbruik al een paar procent scheelt.
Dag 21
Weer een storing met de Smappee cloud. Mijn verbruik komt nog wel in de verbruiksgrafieken te recht, maar ik zie geen actueel verbruik meer en geen gebeurtenissen. Ik had net deze week de oude koelkast weer aangesloten op een comfortplug maar dat voelt weer een stuk minder comfortabel.
Dag 22
Volgens Smappee gebruikt mijn hoofdkoelkast tussen de 440 en 740 Wh per dag. Dat het zo slinger is op zich al opmerkelijk. Gisteren heeft de koelkast maar 129 Wh verbruikt. Dat kan niet waar zijn. Ook de andere koelkast heeft verdacht weinig gebruikt. Ook dat kan gewoon niet waar zijn, vooral omdat ik de hele dag thuis ben geweest.
Ik concludeer dan ook dat de metingen van Smappee niet betrouwbaar zijn. Eerder zag ik al dat er soms een paar uur later nog een bijstelling volgde, nu 10 uur na het afsluiten van de vorig dag is het voor mij duidelijk dat Smappee gewoonweg niet te vertrouwen is.
Dag 35??
Dankzij Smappee zie ik dat het verlagen van de multiplier van mijn workstation, van 38 naar 12, ik 107 Watt bespaar. Aangezien dat met een paar clicks geregeld is en er geen herstart nodig is, gebruik ik dat om tijdens zaken die weinig CPU-power vragen toch even wat stroom te sparen.Niet te zeggen of dat op jaarbasis veel oplevert.
Die workstation wordt trouwens soms wel gezien bij het opstarten maar niet geregistreert que verbruik in de dagoverzichten. Ook hier had een losse meetplug erg handig geweest. Als die iets van 30 euro hadden gekost had ik er graag een paar afgenomen.
Lekker Nassen
Al weer heel wat jaren geleden kocht ik een NAS. De reden was dat de webserver die ik 24/7 had draaien nogal wat stroom verbruikte, zo'n 80 watt en ondanks dat dit maar 160 euro per jaar koste, ik toch wel inzag dat een NAS in een paar jaar tijd z'n geld zou terugverdienen. De NAS verbruikt 13 watt, dus 67 * 2 is 134 euro per jaar besparing. Een NAS van 400 euro, zonder HD's maar die had ik nog wel liggen, zou zichzelf dus snel terugverdienen.
Het kan echter nog zuiniger dacht ik...........
Uit de zoekresultaten van mijn externe website bleek dat er tussen middernacht en 's morgen een uur of 10 slechts zelden een gebruiker een foto van mijn NAS haalde, dus dat er geen noodzaak was om de NAS tijdens die uren nog aan te laten.
Dat zou toch weer 14 watt * 10/24 uur * 2 euro dus zo'n 11-12 euro per jaar schelen......niet veel, maar toch.
Dus stelde ik in dat mijn NAS zichzelf om 23:59 een shutdown geeft en om 10:00 zichzelf weer tot leven brengt.
Echter wat bleek, nadat de NAS zichzelf down had gebracht bleek de externe nog gewoon 9 Watt te trekken.
Om dat op te lossen heb ik de voeding van de NAS aan een comfortplug gekoppeld en deze geprogrammeerd uit te gaan om 00:15 en weer aan op 09:45.
Dit is echter wel erg veel moeite om 11-12 euro per jaar te sparen.......
Toekomst
Het zou leuk zijn als Smappee nog wat meer dingen gaat meten. Gas en water verbruik bijvoorbeeld.[......ondertussen zijn deze er echter zonder mogelijkheid om individuele gebruikers te herkennen, dus alleen het verbruik van minuut tot minuut
Gezien ik mijn gasrekening net gehalveerd heb met de Evohome van Honeywell en maar 10 euro per maand aan water betaal is dat ondanks de niet zo hoge prijs niet een uitbreiding die ik zal aanschaffen.]
Of gaat samenwerken met dergelijke tags
Kan je dingen in de gaten houden en dingen aansturen. Via ifttt kan gelukkig al veel maar dan ben je wel afhankelijk van je internet verbinding.
h1]Update 5 januari 2017 : Smappee heeft 29 november 2016 een update voor de apparaatherkenning uitgebracht[/h1]
To be updated in de komende dagen. Alles hierboven is dus nog Smappee met het oude herkenningssysteem.
Ik ben hier sinds vandaag mee aan het testen.
De update wist al je apparaten, dus je begint weer helemaal opnieuw. Jammer dat dit nodig was maar als dat voor een betere herkenning zorgt is dat prima want de laatste tijd leek de Smappee steeds meer apparaten door elkaar te halen. Apparaten onder de 20 Watt schijnen nog steeds een probleem te zijn, dat was 35 Watt. De meeste van mijn lampen halen niet de 20 Watt dus of ik er echt iets mee opschiet is maar de vraag. Zie verder
Zin van die pagina :
"Dankzij NILM kun je met één enkele centrale monitor je woning en alle apparaten controleren. En zeg nu zelf, zou jij thuis 50 verschillende energiemeters installeren? Dat kost toch veel te veel tijd en geld! "......
ik zou graag op elk apparaat een energiemeter installeren als me dat het inzicht geeft dat Smappee tot dusver niet heeft gedaan.....
26 uur later zijn de eerste twee devices herkend, eentje van 92 Watt en eentje van 63 Watt. Niet duidelijk is wat deze apparaten zijn, vermoedelijk zijn dit schommelingen in het verbruik van mijn workstation die langlopende jobs aan het verwerken is. Smappee heeft niet kunnen herkennen wat de categorie ervan is.
48 uur later nog steeds de twee apparaten, die onderdeel lijken te zijn van mijn verwarmingsketel. Nu ik ze wat langer heb zie ik dat soms nr 1 aangaat en even later nr. 2 weer uit wat lijkt te bevestigen dat ze bij elkaar horen en dus later gemerged zullen moeten worden.
Vooralsnog geen apparaten tussen 20 en 35 Watt.
50 uur na het begin zijn apparaten 3 en 4 erbij gekomen. Het herkennen lijkt langzamer te gaan dan voorheen en ook dit keer geen apparaten onder de 35 watt en ook geen indicatie van wat die apparaten dan zijn. Van een verbetering door NILM 2.0 is vooralsnog niets te merken.
5 dagen later en warempel er is een koelkast herkend, niet het merk maar wel dat het een koelkast is, dat kon voor NILM 2.0 nog niet. Daarnaast een motor????? lijkt de andere koelkast. Tenslote nog 3 apparaten.
In de wegversie doet mijn eventlist en de apparatenlijst het vervolgens nietmeer, gelukkig op iPhone en iPad nog wel.
Daar kan ik zien dat er een apparaat van 1120 wat is gevonden, ik vermoed het nespresso-apparaat, eentje van 77 wat die steeds heel kort lijkt te lopen, en soms een paar OFF's achter elkaar heeft zonder On ertussen en eentje van 49-63 watt die een gelijk ritme heeft. Wellicht onderdelen van de verwarming.
Geen apparaten nog onder de 35 watt. We wachten af.......
.....................
....................
Na ruim een week wachten is de conclusie dat NILM 2.0 nauwelijks beter is dan de oude versie. Slechts een koelkast werd echt als zodanig herkend, de overige apparaten heb ik echt zelf moeten inschatten en ik ben er eigenlijk nog niet eens helemaal uit. De wasmachine is gelukt, door het samenvoegen van een aantal apparaten. Nog steeds zit daar een kromme functionaliteit, je kan het huidige apparaat toevoegen aan een ander apparaat. Je verwacht dan dat het nieuwe samengesteld apparaat de naam krijgt van het apparaat waar je aan toevoegde......niet dus, het krijgt de naam van het apparaat dat je toevoegt aan het andere apparaat.
Wat regelmatig gebeurt is dat een apparaat een aantal ON gebeurtenissen na elkaar heeft en dan geen of meerdere OFF-berichten. Smappee denk dat dat het apparaat nog aanstaat en toont het als je op de smartphone of tablet de cirkel van het actuele gebruik.
Zo'n device dat niet een keurig On-OFF ritme heeft probeer ik zoveel mogelijk te matchen met een ander device om te zien of ze samen wel een mooi on-off ritme vertonen. Helaas lukt dat maar zelden en gebrekkig. Ik verwijder het device dan vaak maar weer in de hoop dat een nieuwe analyse tot een beter resultaat zal leiden.
Ook krijg je af en toe een melding dat een apparaat "aan of uit" is gegaan, hoezo? Is het aan gegaan of is het uitgegaan? Waarom weet Smappee dat niet en komt het met "aan of uit".
Smappee zit vol met allerlei van dit soort gebreken. En die zijn er ook met de nieuwe versie niet uit.
Ondertussen is er wel een apparaat van 25 watt gedetecteerd, waarschijnlijk de pomp van de verwarming. Alleen het aangaan wordt gedetecteerd, er is geen off te bekennen in events. 25 watt is lager dan Nilm 1.0 detecteerde dus dit lijkt een verbetering te zijn. Zonder OFF-event vind ik dat maar matig bruikbaar.
Een twee weken laten en smappee zegt dat ie apparaat 38 heeft gevonden 17 watt groot. het lijkt het licht in de entree, maar helemaal zeker is het niet. Ook heeft smappee problemen bij dit apparaat en ook andere zowel een On als een Off te vinden alsof ie soms denkt dat apparaten uren en uren aanstaan, terwijl ze maar even aan zijn geweest en uren later weer even. NLIM 2.0 is dus een mixed bag.
Het overzicht met toestellen werkt niet meer binnen de online interface. Dat gemaild naar support inclusief https link (
https://my.smappee.com/#appliances) Krijg ik de vraag of ik de storing online of in de app ervaar............holy cow, hun support is dus al net zo teleurstellend als het product....
Het wordt nog erger...onder NILM 2.0 blijkt de appliances pagina nog niet te werken, fijn dat ze dat van te voren niet even melden......
update 28 oktober 2017 Always on naar 16 Watt
Zoals al eerder gezegd is het meten van het actuele verbruik eigenlijk de enige zinvolle informatie wat Smappee goed doet. Ik ben eens gaan kijken of ik het always on verbruik nog een beetje kon drukken, bijvoorbeeld door als ik niet thuis ben een aantal apparaten uit te zetten. Niet met behulp van smappee zelf maar met wat smartplugs.
Bij mijn modem is een stopcontact waarop ook de tv en een powerline adapter is aangesloten. Door die 's morgen helemaal uit te schakelen ging ik van 45 naar 26 watt. Door ook nog het stopkontakt in de naastgelegen slaapkamer van een plug te voorzien lukte het om terug te gaan naar 16 Watt die altijd aan staat. Ik ben zeer benieuwd wat dat is. Niet vanwege het geld, maar gewoon voor de leuk ;-)
Nadeel is wel dat voor de periode zonder internet Smappee geen apparaten herkend, ook niet achteraf. Het gebruik wordt wel geüpdatet en is daarna wel in de grafieken te zien, maar niet aan apparaten toegewezen. Maar ach, dat deed Smappee toch al hopeloos slecht.
Switches
Eindelijk kan Smappee per apparaat meten. Maar 99 euro per paar
Op de dag dat de switches werden geleverd kreeg ik ook een uitnodiging om een beta versie van de nieuwe app te gebruiken. Ik zag het verband pas toen het met niet lukte om de switches te koppelen met de oude app. Dus ingegaan op de uitnodiging en de switches gekoppeld.
De switches zijn in feite een kort verlengsnoer van een meter met in het middel een mooie bobbel er omheen, alsof het een ronde bal heeft ingeslikt. Dat is wat oneerbiedig naar de vormgever want het is iets langwerpiger en er is een mooi blad motief in verwerkt.
Net als de pluggen plaats je de switches tussen het stopcontact en het apparaat dat je wilt schakelen.......en nu dus ook meten.
Grote voordeel van de switches is dat je nu nauwkeurig een apparaat kunt meten. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld zien wat mijn C.V. ketel doet in de loop van een dag. De Smappee had 'm tot dusver niet gevonden en zeker niet het altijd aan gebruik van de C.V. ketel. Ik heb nu elke dag een mooie grafiek waarmee ik kan zien dat de C.V. ketel en het bedieningspaneel van de Evohome die op hetzelfde stopcontact zit. Samen de 3 watt gebruiken. Ik zie kleine piekjes om de 3 uur en een piek van 15 watt als ik aan het douchen ben.
Dat is absoluut nauwkeurig en waar ik blij om ben is dat als ik overdag weg ben en het internet modem uitzet, de grafiek binnen een paar minuten na thuiskomst weer de hele dag laat zien en ik dus precies weet hoeveel het apparaat dat is aangesloten op een switch, heeft gebruikt.
Voor de C.V. ketel maakt dat niet zoveel uit, maar voor de koelkast in mijn huis betekent dat de koelkast volgens de switch 611 Wh heeft gebruikt, maar volgens de Smappee 354 Wh, gewoon doordat tijdens de uren zonder internet de Smappee niet detecteert dat de koelkast aangaat.
Ik moet nog eens een dag testen met 24h internet om te zien of er een verschil is tussen wat Smappee aan verbruik aan een apparaat meet en wat de switch waarop het apparaat zit aan verbruik aangeeft. Eerlijk gezegd vertrouw ik wel op de nauwkeurigheid van de Smappee en een Switch.
Helaas kan de huidige versie van de beta-app niet aangeven wat het actuele gebruik is van een switch, het blijft alleen maar een grafiek, jammer, heel jammer. Misschien komt het nog in een update van de app.
Ook zie je de switches niet terug als verbruiker(appliance) in de normale app of de website, wel als aan-uit pluggen. Zo tonen de pluggen zit dan ook in ifttt.... en dat is dan toch wel weer erg jammer. Want wellicht wil ik wat leuke reacties bedenken op basis van wat gemeten wordt door een switch.
Op de doos staat dat de Switch up to 16 A gaat. Dus alle apparaten in mijn huis kunnen er aan als het moet.
Handige functie is dat als je op de bol in het midden tikt, de switch van aan naar uit en uit naar aan gaat. Je hoeft dus niet op zoek naar een app of my.smappee.com of een afstandbediening maar je kan met een tikje aan en uit schakelen.
Voorlopige conclusie is dat de Switch doet wat ie moet doen en je een preciezer inzicht geeft in wat een enkel apparaat gebruikt. Dat doet het goed ook al ontbreekt het actuele gebruik nog en wordt de informatie van een switch nog niet overal gebruikt.
In het grotere geheel moet ik toegeven dat een solo smappee voor de belangrijkste informatie aan je verstrekt, je ziet al snel waar het gebruik zit. De switches maken het alleen nog een stukje preciezer.
Of dat 99 euro waard is, voor twee switches vind ik van wel, mede dankzij de leuke en handige tap-functie waarmee je ze aan en uit kunt zetten.
Alexa
En omdat ik een amazon echo heb gekocht kan ik testen of de koppeling met de smappee werkt. Het voorlopige antwoord......ja maar je moet je plugs wel engelse eenvoudige namen geven en de OFF functie werkt niet altijd......iets wat ik al eerder merkte met het aansturen van smartplugs, ze zijn gewoon niet altijd te vertrouwen, schakel er dus geen essentieele zaken mee, alleen licht of zo, maar geen apparaten waarbij het fout kan gaan als ze aan blijven...
Je kan Smappee ook vragen "what is the consumption of last week", dan krijg je als antwoord "there was no solar production"......erg smart.
[h1]The end[h1]
Het is klaar, afgelopen, finito ;-)
De smappee is afgekoppeld en mag de deur uit. Tesamen met heel veel componenten die het kon aansturen van DIO en klikaanklikuit.
Zie foto hieronder voor alle onderdelen en dan ben ik nog vergeten een signaalversterker van klikaanklikuit.