Mooi verhaal, maar er zijn wel meer zaken die natuurkundig in theorie tot een bepaald gevolg zouden moeten leiden, maar dat in de praktijk niet doen.
Voor de wrijvingsweerstand zou het oppervlak van je banden dat de weg raakt ook niet uit mogen maken, maar reken er op dat hardere banden -met minder oppervlak daardoor dan zachte banden- minder wrijving opleveren en dus minder brandstof kosten (en een langere remweg nodig hebben.)
Zoals hieronder ergens gezegd, is het ook de luchtvochtigheid, maar ook de inboedel die meespeelt in dit verhaal- je spullen warmen namelijk ook op en dat duurt altijd langer dan het afkoelen, zeker als de ∆T (dT) erg groot is; warmte stroomt (in een niet-lab situatie) immers altijd richting koude en niet andersom en kost het altijd meer energie om iets op te warmen, dan iets af te koelen, kwestie van o.a. entropie. Een warm bad vullen kost je ook meer warm water, dan dezelfde hoeveelheid afkoelen, daar hoef je niet dezelfde hoeveelheid koud water bij te vullen, maar een derde ongeveer (iets met Q en rendement etc.) Een uitzondering daarop is bijv. een flinke houtkachel, omgeven door speksteen, dat zeer traag opwarmt, maar de warmte zeer lang vasthoudt, zodat je 's ochtends kunt opwarmen (vol vermogen) en dan de rest vd dag je CV-buizen door de speksteen verwarmt worden. Dan hangt het er nog van af, hoe de woning geïsoleerd is (oude woning, <1965?) en hoelang je de woning afgekoeld laat.
Als je met vakantie gaat, dan laat je niet je CV aan staan, lijkt mij- tenzij je dieren hebt die door derden periodiek verzorgd worden, thuis.
Maar voor 24/7 gebruik vraag ik mij af, of het voordeliger is je CV steeds volledig uit te zetten, als je overdag weggaat. Tegenwoordig beschikken bijna alle HR-ketels wel over een modulerende thermostaat en wordt er steeds meer op debiet/rendement gelet (voorwaarde om ECHT HR te kunnen stoken!), met een reden.
Als je de zaak steeds 100% uit zet, heeft moduleren alleen zin voor de momenten dat je thuis bent en dan zal de ketel vol gas gaan, omdat je woning+inboedel steenkoud zijn, dus heeft moduleren (en dus HR) deels zijn functie verloren en spreek je causaal dus al niet meer HR stoken en zuinig gebruik.
Als je een grotere capaciteit radiatoren neemt (oversight radiatoren, heb ik zelf ook- 40-60% groter oppervlak) icm tuning van je aanvoer+retour dmv voorinstelling (in je aanvoer, niet je retour!) icm met een modulerende thermostaat en HR-ketel, dan ben je helemaal energiebewust bezig, dan kun je echt 100% HR stoken. Met overcapaciteit radiatoren, zijn de ruimten in de woning ook flink sneller warm, dus dan kan het voordeliger zijn om overdag terug te schakelen naar bijna of geheel nul- omdat je dan heel snel op je omslagpunt zit, v.w.b. wat voordeliger is qua verbruik; 100% moduleren, of 100% periodiek uit.
[Reactie gewijzigd door johncheese002 op 10 april 2015 14:03]