Energieleverancier Eneco wil nog dit jaar zijn 'slimme' thermostaat en energiemeter Toon ook aan klanten van andere energieaanbieders gaan verkopen. Daarnaast krijgt Toon ondersteuning voor huishoudens met zonnepanelen en kan het systeem voortaan overweg met stadsverwarming.
Eneco liet woensdag aan Tweakers weten dat het energiebedrijf het aantal abonnees voor zijn Toon-thermostaat flink wil verhogen. Daarom zal Eneco in de loop van dit jaar de Toon ook gaan aanbieden aan consumenten die elektriciteit en gas afnemen bij een andere energieleverancier.
Wanneer deze mogelijkheid voor niet-klanten precies beschikbaar zal komen, is nog niet duidelijk. Wel liet Eneco los dat het bedrijf streeft naar een miljoen Toon-abonnees in 2017, mede dankzij de aankomende uitrol van slimme energiemeters. Momenteel zijn er iets meer dan 100.000 abonnementen door Eneco-klanten afgesloten. Inclusief installatie kost de Toon voor Eneco-klanten 275 euro samen met 3,50 euro maandelijkse abonnementskosten. Wat de prijzen voor niet-Eneco-klanten uiteindelijk zullen worden, is nog niet duidelijk.
Toon krijgt dankzij verschillende updates ook nieuwe features en gebruikstoepassingen. Een daarvan is ondersteuning voor zonne-energie. Huishoudens met zonnepanelen kunnen na een firmware-update die in maart uitkomt, voortaan ook de opbrengst van hun fotovoltaïsche installatie monitoren. Daarnaast wordt de opbrengst in euro's uitgedrukt op het display en komen er grafieken beschikbaar om de opbrengsten ook over langere periodes te kunnen monitoren. Om de opgewekte hoeveelheid zonnestroom te kunnen bepalen dient er wel een module tussen de omvormer en de meterkast te worden geplaatst. Naast de aankomende ondersteuning voor zonne-energie zal Toon voortaan gebruikt kunnen worden in huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming.
Eneco wil eind april een 'coach' uitbrengen. Deze functie moet de consument tips geven op het gebied van energiebesparing. In eerste instantie zal het systeem generieke tips geven, maar op termijn moet de Toon-gebruiker ook bespaartips 'op maat' ontvangen. Daarnaast maakt Eneco een koppeling met zijn eigen onderhoudsdienst Ketelcomfort. Zo kan Toon vaststellen of een cv-ketel onderhoud nodig heeft. Daarvoor is wel een ketel nodig die compatibel is met het OpenTherm-communicatieprotocol.
De energieleverancier heeft meer plannen. In het derde kwartaal van dit jaar moet Toon ook kunnen communiceren met rookmelders. Quby, het bedrijf dat de software en hardware voor Toon ontwikkelt, heeft plannen om met nog uit te brengen sensoren het binnenhuisklimaat en de luchtkwaliteit in kaart te brengen.
Het Toon-softwareplatform zal bij de eerstvolgende update ook overstappen naar een nieuwe softwarebasis. Momenteel draait bovenop de Linux-kernel nog een Flash-runtime, maar Quby heeft de overstap gemaakt naar de Qt4-toolkit. Volgens Arjen Noorbergen van Quby zal de interface van Toon, die wordt aangedreven door een 400MHz ARM-soc, merkbaar soepeler gaan draaien. Verder werkt Quby de grafische interface bij na de overstap.
Eneco en Quby overwegen nieuwe hardware voor de Toon. Met name wil het bedrijf het resistief touchscreen vervangen door een capacitief type. Daarbij moet ook de kijkhoek verbeterd worden. Ook wordt overwogen om een nfc-module in de Toon te plaatsen. Vermoedelijk zal een verbeterde Toon pas eind 2016 op de markt gaan komen.
Om de mogelijkheden van Toon verder uit te breiden komen Quby en Eneco binnenkort met een api en sdk. Tevens zal Eneco in maart een hackathon organiseren om op basis van de api nieuwe toepassingen uit te proberen. De energieleverancier claimt daarbij dat zijn Toon-platform sterk gericht is op privacy van de gebruiker, en dat het een aantal spelregels zal opleggen voor bijvoorbeeld de developers van mobiele apps. Verder zegt Eneco dat gebruikersdata in principe alleen lokaal wordt opgeslagen op het Toon-apparaat en slechts met toestemming van de klant ook op servers van Quby wordt opgeslagen. Deze verbruiksdata is versleuteld en wordt volgens de energieleverancier niet met andere partijen gedeeld of verkocht.