In de afgelopen tien jaar heeft een groeiende groep tweakers zijn zelfbouw-pc’s vervangen door kant-en-klare desktops en laptops. Veel zin heeft het immers niet meer om een processor of videokaart tot het uiterste te overklokken als een betaalbare machine out-of-the-box ook snel, zuinig en compact is. Voor de liefhebbers van suizende ventilators en flikkerende leds, biedt de opkomst van domotica gelukkig volop mogelijkheden om de soldeerbout weer te laten roken.
Domotica is bovendien een uitstekende aanleiding om je kennis van elektrotechniek en software, je leergierigheid en probleemoplossend vermogen aan te wenden om een huis slimmer, zuiniger, comfortabeler en veiliger te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, van simpelweg licht schakelen met een bewegingsmelder tot het beveiligen van de thuisbasis met een ring van lasertraps. Zowel gemakszoekers die zich het liefst beperken tot plug & play, als hardcore zelfbouwers kunnen hun hart ophalen bij het automatiseren van een huis.
Wie een overzichtelijk keuzemenu gewend is, waarin de opties bestaan uit Apple, Linux en Windows, zal merken dat het er in de wereld van domotica heel anders aan toe gaat. Er is een ondoorzichtige wildgroei aan hardware- en softwaresystemen, waar geen einde aan komt. Nog steeds bericht Tweakers met regelmaat over nieuwe initiatieven van fabrikanten. De keuze voor een domoticasysteem is bepalend voor onder andere de uitbreidbaarheid, de betrouwbaarheid, het installatiegemak en de kosten van je systeem. Het is dus erg belangrijk om een goede afweging te maken.
Om de nieuwkomer op weg te helpen zetten we in dit artikel de mogelijkheden en kosten van de verschillende domoticasystemen op een rij. Het is ondoenlijk om ze allemaal te bespreken, dus beperken we ons tot systemen die populair zijn of zich dankzij opvallende eigenschappen van anderen onderscheiden. De focus ligt op de standaarden en technieken waarmee de hardware in een domoticasysteem onderling communiceert. In een vervolgartikel, het afsluitende deel van deze domoticareeks, zullen we meer aandacht aan de software besteden.