Als het over domotica-apparaten gaat, hoor je doorgaans over Philips Hue of het onderliggende Zigbee, over Z-Wave en zelfs over wifi, en de laatste tijd ook over Thread. Bluetooth Low Energy wordt vaak vergeten, en dat terwijl het heel wat troeven heeft.
Er bestaan talloze draadloze standaarden voor domotica-apparaten. Er is plaats voor allemaal, want elke standaard heeft zijn voor- en nadelen. Zigbee en Z-Wave maken apparaten met een laag verbruik mogelijk en scoren punten op flexibiliteit met hun meshnetwerk. Wifiapparaten verbruiken meer, maar hebben het grote voordeel dat ze in je lan geïntegreerd zijn en dus gemakkelijk te benaderen. Thread combineert een laag verbruik met een op IPv6 gebaseerde connectiviteit en zelfhelende netwerkarchitectuur.
Bluetooth Low Energy is niet het eerste protocol waar mensen aan denken als ze het over domotica hebben en dat is onterecht. Net als de hierboven vermelde standaarden heeft BLE zijn unieke combinatie van eigenschappen die het een interessant protocol voor domotica maken.Een BLE-temperatuursensor kan gemakkelijk tien jaar op een knoopcelbatterij draaien
Lage drempel
‘Low Energy’ in de naam maakt al duidelijk dat het protocol focust op laag energiegebruik. In vergelijkingen met andere draadloze protocols scoort BLE dan ook net dat ietsje beter. Zo kan een BLE-temperatuursensor gemakkelijk tien jaar op een knoopcelbatterij draaien. Een ander voordeel dat bluetooth met wifi deelt, is dat het alomtegenwoordig is. Zowat alle smartphones, tablets en laptops hebben een BLE-chip ingebouwd. Dat betekent dat al deze apparaten met je BLE-sensoren of -lampen kunnen spreken, bijvoorbeeld via een mobiele app van de fabrikant. Ook de Raspberry Pi vanaf model 3 (uit 2016) en de ESP32 hebben BLE ingebouwd. Beide apparaten zijn populair bij domoticahobbyisten. BLE heeft dan ook een lage instapdrempel.
Een nadeel van bluetooth is het kortere bereik vergeleken met Zigbee, Z-Wave en Thread, die een mesharchitectuur hebben. Sinds 2017 is er ook een meshprotocol Bluetooth Mesh. Dat gebruikt de physical layer en link layer van BLE, en bouwt daarboven een volledig nieuwe stack voor een meshnetwerk. Hoewel er domoticaproducten met Bluetooth Mesh bestaan, bijvoorbeeld van Crownstone, Xiaomi en Yeelight, is het in de domoticawereld nog niet echt doorgebroken.