Vodafone gaat Thuis-klanten met trage verbinding afsluiten

Vodafone sluit klanten van zijn vaste-internetdienst af als ze over hun adsl-verbinding minder dan 12 megabit per seconde kunnen halen. Ook klanten met een isdn-verbinding moeten op zoek naar een andere provider. Het gaat volgens de isp om 'minder dan duizend' klanten.

Vodafone-logoDat bevestigt Vodafone nadat een lezer van Tweakers een brief ontving waarin het nieuwe beleid uit de doeken werd gedaan. Vanaf 30 maart hanteert Vodafone een minimum van 12 megabit per seconde voor Vodafone Thuis-klanten. Van klanten die die snelheid niet kunnen halen omdat ze te ver van de centrale wonen, wordt het abonnement opgezegd. Ook biedt de provider vanaf 30 maart geen ondersteuning meer voor isdn-verbindingen. Het gaat in beide gevallen om verbindingen die worden aangeboden over het kopernetwerk van KPN.

Volgens woordvoerder Jasper Koek heeft Vodafone de beslissing genomen om een 'bepaalde kwaliteit te kunnen genereren'. "We hebben gekeken welke snelheid we minimaal moeten aanbieden om de kwaliteit te krijgen die je verwacht", zegt Koek. De grens van 12 megabit geldt voor alle abonnees. "Een internetsnelheid van minder dan 12 megabit per seconde is niet toereikend voor de diensten die we aanbieden", zegt Koek. Wie een te trage internetverbinding heeft wordt dus ook niet meer als klant geaccepteerd.

De beslissing zorgt ervoor dat honderden Vodafone-klanten zullen moeten overstappen naar een andere internetprovider. Volgens Koek gaat het om 'enkele honderden klanten, minder dan duizend'. Van hen hebben 200 klanten een isdn-verbinding; de rest heeft een trage adsl-verbinding. Klanten kunnen overstappen op een andere dsl-aanbieder, of, mits beschikbaar, kiezen voor een kabel- of glasvezelprovider.

Door Joost Schellevis

Redacteur

14-01-2015 • 14:52

204

Submitter: TomONeill

Reacties (204)

204
203
137
7
0
57
Wijzig sortering
Ik vind het niet kunnen.! :(
Hoe kan je in je z#tte kop halen om klanten te weigeren om HUN trage verbinding?
Correcter zou zijn om de klant in te lichten, dat deze niet het maximale uit zijn pakket kan halen,
en hij ,indien gewenst, het contract kan/mag beëindigen. :)
Als het balletje de andere kant op rolt, en jij gewoon een slechte verbinding hebt
(bv 20Mb lijn en je haalt net 6 á 7 Mb)
dan moet je niet denken dat je zomaar van je contract af kan stappen! 8)7
Alle klanten zijn al lang contractvrij.
Correct zou zijn: glasvezel aanleggen naar de betreffende klanten.
Glasvezel aanleggen naar 1 klant is niet te doen. Dan moet je een hele wijk opentrekken (en dus ook aansluiten anders haal je de kosten er niet uit). Dat is niet aan de provider maar aan de beheerder van de infrastructuur in die regio die een glasvezelproject gaat starten zoals reggefiber.

Die trage ADSL gebruikers zijn vaak mensen in een buitengebied, als je daar speciaal glasvezel voor gaat trekken dan zijn de eigenaars van die glaskabel zo failliet.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 26 juli 2024 19:15]

Waarom kan dat niet? Vodafone wil gewoon een goede user experience aanbieden, wat niet kan over zo'n trage verbinding. En een contract heeft twee kanten.
En omdat een contract 2 kanten heeft, is die ook vanaf beide kanten op te zeggen.
Wat maakt het uit voor Vodafone dat je als je 10 megabit maar haalt, ze zouden meer last hebben van klanten die hoge snelheden haalt lijkt me. Toch lekker met klanten die weinig verbruiken ?
Vodafone wil, als ik het correct heb, een kwaliteitsaanbieder zijn. Dat betekent dus dat zij een bepaalde kwaliteitsnorm hebben. Ondermaatse verbindingen maken daar geen deel van uit. Als ze die trage verbindingen afstoten, kunnen ze een betere reputatie communiceren, en zo uiteindelijk op basis van een betere naam meer markt verwerven op het gebied van vaste aansluitingen. Iets waar Vodafone al meer dan 10 jaar in Nederland (en waarschijnlijk ook andere landen) probeert voet aan de grond te krijgen omdat de afhankelijkheid enkel mobiele diensten een zeer grote zwakte is.
Je redenering klinkt logisch, maar de woordvoerder legt het uit:
Een internetsnelheid van minder dan 12 megabit per seconde is niet toereikend voor de diensten die we aanbieden.
Zoals alle providers, zet Vodafone vol in op tripleplay: meerdere diensten over hetzelfde lijntje. Daar valt goed geld mee te verdienen. Deze aansluitingen kunnen dat niet aan, en dus zullen ze die klanten nooit meer kunnen verkopen dan een basis internet abbootje. Ik denk dat dat ze simpelweg te weinig oplevert.
Ik had het inderdaad al meegekregen uit de andere reacties. Overigens kun je met 12 Mbit wel degelijk triple play aanbieden, al gaat het maar net. Mijn ouders hebben bij Tele2 het met 10 Mbit die mogelijkheid destijds gehad. Echter houdt dat niet over, wat toch een kwaliteits ding is :).
Dan krijg je van die dingen die je vroeger al zag (en misschien bij slechte providers of gebieden nog steeds) dat de TV gaat laggen als je iets download. Dat hadden familieleden een aantal jaar terug met tele2.
Heeft ook te maken met opnemen en kijken tegelijk (3,5mbit ieder, maar hoger bij fullhd). Stream er een netflix fullhd accountje naast en iedereen heeft last.

Of in ieder geval als je TV kijkt en opneemt tegelijk, zou minder dan 12 mbit nog maar minder dan 5mbit overhouden. Komt neer op 600kb/s download.

Daarbij komt dat ADSL niet synchroon is, dus als iemand iets upload via FTP dan houd je helemaal niets over, want de download snelheid met 5mbit gaat zwaar omlaag als iemand ook nog upload.

Ik vind het een wijze beslissing om dit niet te doen vanuit Vodafone. Ik vind het schandalig dat er op sommige plekken minder dan 12mbit maximaal haalbaar is.
Tja, en wie geen behoefte heeft aan triple-play, bv omdat hij nauwelijks (of helemaal geen) TV kijkt, of omdat hij alleen belt met zijn gsm en dus geen huistelefoon blieft, of simpelweg de diensten liever over meerdere verleners verdeelt (als het ene er uit knalt, dan werkt immers dat andere nog wel).
Die klant is dus daarmee genaaid want die kan dus ook niet meer dat basis internet bij hen afsluiten.
Ik krijg zelf 8 MBit/s binnen.
Hiermee kan ik prima gebruik maken van iTV, telefonie en internet op twee laptops tegelijk.
Wanneer mensen zoals ik zich prima kunnen redden met minder dan 12 MBit/s, waarom zou je het je klanten dan moeilijk maken door ze af te sluiten en te dwingen naar een andere provider te gaan?

Het bevreemd mij dat Vodafone meent te kunnen bepalen wat al dan niet toereikend is.
De hardware die ze willen onersteunen kan ook een factor zijn. Voor ISDN is bepaalde hardware nodig, die op voorraad moet zijn om bijvoorbeeld een modem te kunnen vervangen en ook aan de kant van service moeten medewerkers het een en ander weten om dat in goede banen te leiden. Verder is de afstand tot de centrale een factor voor de hardware. ADSL reikt verder dan VDSL. Echter wanneer ze hardware moeten kiezen die zowel in Annex A ('Analoog') als Annex B (ISDN) uitvoering leverbaar is en zowel met trage ADSL-verbindingen als VDSL (desnoods met vectoring) goed presteert (en sowieso daarop getest moet worden), dan beperkt dat misschien de keuze mogelijkheden voor bijvoorbeeld een modem/router. Men kan dan door die paar honderd oude klanten, niet zo'n meer vooruitstrevend product samenstellen voor de rest omdat nieuwere types die 'oude technologie' niet of minder goed ondersteunen. Ook hebben trage verbinding vaak een slechte signaal/ruis-verhouding, wat tot meer problemen leidt en dus ook meer kosten voor ondersteuning en een minder tevreden klant sowieso (maar vanuit de klant gezien kan het wel lastig zijn - misschien is 3G/4G/'mobiel' een alternatief in het buitengebied bijvoorbeeld)..
Maarja, hoe kwalitatief ben je als je roept;
"ja uh, de service die we aan je leveren is zo slecht dat we ons ervoor schamen, en je niet meer als klant willen hebben, ga het maar lekker zelf moet uitzoeken met andere providers, doei!"

Ik had het anders aangepakt, zorg gewoon dat het netwerk verbeterd word voor die laatste paar 100 mensen, en gebruik dat in reclames, iets als;
"We hebben zojuist onze netwerk optimalisaties afgerond, waardoor truus op de veluwe nu ook 12mbps krijgt (filmpje van oud vrouwtje die achter dikke pc zit ofzo) wilt u ook genieten van de zekerheid en goeie service van ons kwaliteit netwerk? word klant!"
Je bent afhankelijk van de centrale en de afstand van de gebruiker tot de centrale. Je kan niet zomaar die snelheid verhogen. Zo werkt dat niet bij ADSL. Die snellere ADSL-verbindingen die verder gaan dan 20 Mbit/s zijn dan ook voor veel minder mensen beschikbaar dan de tragere verbindingen.

En dat 'zelf uitzoeken' vind ik wat overdreven. Mensen kunnen toch gewoon de telefoon oppakken en effe bellen met een provider die hun kan overnemen? Daar hoef je verder niets voor te doen. Misschien dat Vodafone zelfs een deal maakt met een van de andere aanbieders.

Ik weet verder niet of ze met vaste contracten werken, maar zo ja, dan vind ik het juist netjes dat ze dat negeren in het belang van de kwaliteit.

Dat laatste wat je zegt, is heel makkelijk te beantwoorden met iets in de trant van "hoe kan het ooit zo zijn dat jullie een 20Mbit-verbinding verkopen aan Truus die dus zo lang slechts 12 Mbit had??!!"
En dat 'zelf uitzoeken' vind ik wat overdreven. Mensen kunnen toch gewoon de telefoon oppakken en effe bellen met een provider die hun kan overnemen? Daar hoef je verder niets voor te doen.
Dan moeten ze toch zelf uitzoeken welke provider iets aanbied waar zij gebruik van willen maken. Dat is toch -letterlijk- het zelf uit moeten zoeken. Of dat veel/weinig moeite is staat daar los van.
Anoniem: 500749 @drdelta15 januari 2015 09:33
-removed- reactie kwam terecht onder verkeerde reactie x_x

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 26 juli 2024 19:15]

Het mag duidelijk zijn dat Vodafone alleen kan kiezen uit adsl van kpn, of glasvezel van kpn. Kabel kan niet.

KPN kan het niet met hogere snelheid leveren, wil geen glasvezel aanleggen. Kabelmarkt gaat nog lang duren.

Vodafone wilt eigenlijk alleen triple-play aanbieden (of in ieder geval de kwaliteit van deze lijn).

De politiek vind dat er "genoeg concurrentie" is op de ADSL markt.

Dus ik vind het een normale beslissing vanuit een "corporate" oogpunt.

Vanuit de consument vind ik het uiteraard helemaal onaanvaardbaar.
"Sorry, we hebben niet genoeg geinvesteerd om onze NIEUWE dienst (want dat is triple play) aan jou aan te kunnen bieden. Dus zoek het maar uit bij dat andere kut bedrijf dat dit ook niet wilt doen, maar genoodzaakt is om te blijven investeren in hun oude troep vanwege klanten zoals jij".
Vanuit de consument vind ik het uiteraard helemaal onaanvaardbaar.
"Sorry, we hebben niet genoeg geinvesteerd om onze NIEUWE dienst (want dat is triple play) aan jou aan te kunnen bieden. Dus zoek het maar uit bij dat andere kut bedrijf dat dit ook niet wilt doen, maar genoodzaakt is om te blijven investeren in hun oude troep vanwege klanten zoals jij".
Haha, inderdaad. ;)
Ja maar als alle aanbieders zo gaan redenen, bij wie kunnen ze dan terecht? Ik vind het een rare actie!
Iedereen die ook ADSL aanbiedt vanuit die centrale.
Het telefoon netwerk is in handen van KPN dus Vodafone kan dit niet zomaar veranderen.
Dat kost Vodafone weer geld.. En daar draait het uiteindelijk om en kiezen ze voor de goedkoopste dan wel op langer termijn meest rendabele oplossing.
door potentiële klagers af te stoten betekend het niet dat je ineens kwaliteit bied
als ik het correct heb, begrijp je dat zelf toch ook wel

draaierij om hete brei

https://www.youtube.com/watch?v=TLOSstaZdGs
(^ een lolletje, geen argument of mijn persoonlijke overtuiging)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 26 juli 2024 19:15]

Ik had het over de minimale snelheid die ze dan konden communiceren. Maar goed het ging dus zeer waarschijnlijk om de mogelijkheid om triple play aan te kunnen bieden.
Kunnen ze hun ip-Tv niet met redelijkheid aanbieden? Denk dat het hem daarin schuilt.
Je kan diensten natuurlijk selectief aanbieden. KPN kan bijna overal telefonie aanbieden, maar niet ADSL, en zelfs binnen het ADSL-aanbod bestaan varianten die niet overal aan te bieden zijn.
Dataverbruik is een non-issue denk ik. Belangrijkste is dat je deze klanten geen triple-play kunt verkopen, en daar komen de echte inkomsten vandaan.

Bovendien zullen ze relatief veel klagen over dat dingen traag zijn of niet werken. (Over 10M vs 12M kun je discussiëren, maar een groot deel zal een beduidend lagere snelheid halen.)
deze klanten tasten de statistieken van de provider aan op websites zoals speedtest.net, daarnaast kan ik me ook voorstellen dat het een bak met geld kost om zo'n verbinding aan te bieden.
ja dat vraag ik me ook af, als mensen die minimum snelheid niet halen en je weet waar het aan legt en de klant is tevreden waarom zou je ze dan afsluiten. het is toch geld in het laatje en bij een andere provider hebben ze nog steeds zo`n slechte verbinding dus ik zou ze lekker als klant houden en hun geld innen
Ik zit bij KPN met een 5 Mb verbinding en geen andere providers om naar uit te wijken. Als zij dit zouden doen hebben we dus gewoon geen internet meer. :')
Hier precies het zelfde enkel dan met 14 Mbit gezien we te ver van de kast afzitten. KPN wilt hier niets aan doen dus we moeten er maar mee leven omdat er geen andere providers kunnen leveren hier.

Gelukkig neemt een nieuw bedrijf, hier zowat tegenover, dit jaar UPC glasvezel en wordt het dan ook voor ons beschikbaar.
KPN wil er wel wat aan doen, als jij de kosten vergoed voor het aanleggen van de nieuwe kabel.
Misschien als je de Staatsloterij wint (of beter, de Postcodeloterij, dan kan je het verdelen door de straat...), dat je het dan wilt overwegen :P
Nee, dan wilt KPN er nog niets aan doen. Pas wanneer 30% van de gemeente dit wilde dan zou KPN het pas in overweging nemen om hier wat aan te veranderen. Zelf namen ze echter niet de moeite om hier onderzoek naar te doen.

UPC brengt gewoon een offerte uit van een x bedrag (wat erg mee viel vond ik) en dat er minimaal 7 aansluitingen moest komen. Een erg groot verschil als je het mij vraagt tussen de twee providers.
KPN richt zich momenteel veel op VDSL, een techniek die nog ver doorontwikkeld kan worden. Hiermee hoeft het laatste stuk, tot aan de woning, niet gegraven te worden, maar brengt KPN het punt waarvandaan het signaal komt dichter bij de woning.

Oude situatie is als volgt:
[telefooncentrale]----koperkabel----[wijkkast]----koperkabel----[klant]
Nieuw word dit:
[telefooncentrale]----glasvezelkabel----[wijkkast]----koperkabel----[klant]

Waarbij de apparatuur die normaal in de telefooncentrale hangt nu "verplaatst" word richting de wijkkast.
Het laatste stuk tot aan de woning gebeurt automagisch door niet te graven? Gebruiken ze daar 4G voor of wifi ofzo?

Wat ze aan het doen zijn is een gedeelte van de apparatuur naar de wijkkasten brengen hier zijn ze al jaren mee bezig niks nieuws. En als je dan alsnog een rotte koperkabel tussen je wijkkast en je huis hebt liggen schiet je er nog niks mee op.
Het laatste stuk tot aan de woning gebeurt automagisch door niet te graven? Gebruiken ze daar 4G voor of wifi ofzo?
Dit stuk gebeurd door de nieuwe apparatuur in de wijkkast. (DSLAM zoals hieronder al word vermeld)

Een rotte koperkabel kan inderdaad roet in het eten gooien, maar bekijk het zo, het word niet slechter.
Hiermee hoeft het laatste stuk, tot aan de woning, niet gegraven te worden
Ging me meer hierom, dat laatste stuk moet natuurlijk nog wel gegraven worden bij nieuwbouw, deze zin laat het lijken alsof het laatste stuk via de ether gaat wat niet zo is.
Dit staat los van VDSL.
Waar jij het over hebt is het verplaatsen van apparatuur naar de straatkast (in feite wordt er een kleine DSLAM geplaatst in de kast).

Overigens gebruikt men bij de providers in Nederland VDSL2.

(Ik was werkzaam bij een provider ten tijde van de uitrol van VDSL2 jaaaaren geleden)
Dit staat niet los van VDSL, de glasvezelkabel is de kabel die de DSLAM voorziet van signaal. Zonder die glasvezelkabel heb je daar niets aan je DSLAM. (Ik ben momenteel werkzaam bij één van de twee uitvoerende bedrijven die het gehele traject bouwen, en houd me actief bezig met het VDSL project).

VDSL2 is echter vanaf 2008 pas vanuit de wijkkasten uitgerold. Daarvoor slechts vanuit telefooncentrales.

[Reactie gewijzigd door _Alkaline op 26 juli 2024 19:15]

Ik weet hoe het werkt : echter denkt het grootste deel van Nederland dat je met VDSL altijd de dslam in de KVD zit (ik deed in die tijd juist alleen de VDSL2 verbindingen vanaf de DSLAM op de HVD. Veel leuke problemen meegemaakt inclusief aannemers welke meerdere sites volledig verkeerd bekabeld hadden, kon ik vervolgens weer in kaart gaan brengen hoe het wel aangesloten moest worden)
Wij hebben in onze straat hiervoor een aanvraag ingediend, dit was wel een paar jaar geleden, maar hier kwam ook een offerte uit. Misschien omdat het over een straat van 2KM ging... maar het x bedrag viel niet mee :P
Wees blij met 14Mbit. Ik haal hier max. 7Mbit..... :'(
Blij is een groot woord in dit geval.
Er zijn twee KPN IPTV's aanwezig en wanneer deze beide aanstaan houden we ongeveer nog maar 5Mbit over wat beschikbaar is voor de rest in het huis, we "verliezen" dus meer dan de helft.

Nu weet ik niet of jullie ook gebruik maken van IPTV('s) maar ik ben in elk geval pas blij als ik weer bij UPC zit.
waar woon je ergens dat dit gebeurt?
Vinkeveen, met uitzicht over de skyline van Amsterdam. En laatst werd er zelfs op 200mtr afstand een glasvezellijn gelegd tussen Amsterdam en de Meern :') Maar ons snel internet aanbieden ho maar.

[Reactie gewijzigd door Driftkikker op 26 juli 2024 19:15]

Ik haal hier (Hazerswoude) 0,7 MB van mn 8MB abbo.
Er is hier alleen internet via koper te krijgen terwiujl er 10 glasvezel kabels langs mn huis lopen.
en met 10 kabels bedoel ik eigenlijk volle mantelpijpen dus het kunnen er ook wel 100 zijn.

[Reactie gewijzigd door Nienix op 26 juli 2024 19:15]

Klopt, hebben wij ook last van. Meestal 0,7. Op de dieptepunten zo'n 0,4 en maximaal kan je er net één Mbps uithalen. Zeer triest, maar de KPN weigert om er iets aan te doen, zelfs een prijsverlaging van het abbo zit er niet in...

Offtopic:
Dus mensen met wel 7 Mbps of hoger, niet getreurd, het kan heeeeeeeeel erg veel langzamer

[Reactie gewijzigd door WP_Pj op 26 juli 2024 19:15]

Let wel: het is een 8 megaBIT, die kan een theoretisch maximum van 1 megaBYTE/s halen. Inclusief TCP en HTTP overhead is dit eerder dicht bij 0.8 megaBYTE/s, zo slecht doe je het dus niet.

Alle internet verbindingen in mbits moet je ongeveer delen door 9 om megabyte/s te krijgen.
Nou het is echt zo traag als dikke str*nt door een nauwe trechter zoals dat hier in de volksmond genoemd wordt, zo goed doen we het uiteindelijk niet :( de homepagina van tweakers openen duurt al een paar seconden

[Reactie gewijzigd door WP_Pj op 26 juli 2024 19:15]

Tsja, 8Mbit is zo snel niet meer tegenwoordig.
Klopt, maar als ik een bestand (laten we zeggen een patch voor Steam wil downloaden (80 MB)) wil downloaden, moet ik daar toch al gauw een kwartier voor uittrekken. Tegelijkertijd een Word-bestand van 2 MB naar OneDrive uploaden geeft al een error. En internetten gaat al helemaal niet meer.

Zelfde als je op de ene pc wilt bankieren, en op de andere een 360p video bekijkt. Eerstgenoemde floept er gelijk uit, want geen verbinding.

Tegenwoordig is dat toch van de zotte? Alles gaat via internet, de techniek is er, maar mensen helpen die betalen voor 8, en daar maar een 10e van krijgen ho maar. De prijs is helaas niet 1/10 van wat je krijgt, was dat maar zo...
Klinkt alsof er iets mis is met je ping of dat je verbinding te slecht is (zodat je veel packets dropt tussen jou en het internet). DAT is wel iets waar je provider wel iets aan zou moeten doen.

Maar de snelheid: 700kb/s is de snelheid waar jij daadwerkelijk voor betaald! Je betaald niet voor 8mb/s, maar voor 8 megabit per seconde, dat is het equivalent van 1 megabyte per seconde. Haal alle overhead er af en dan kom je tussen de 700 en 800kb/s uit. Je krijgt qua snelheid dus precies waar je voor betaald en ZEKER niet 1/10!
En er loopt geen coax lijntje? Daar is de afstand tot de centrale veel minder boeiend. Hopelijk heb je dan snel 4G dekking. Iets om naar uit te kijken lijkt me! :)
Er is 4G, KPN zegt te testen met 4G, alleen willen ze dat niet met mensen doen blijkbaar, want ze reageren helemaal nergens op. Het enige wat we nu maar doen is iedere twee weken een monteur langs laten komen, niet dat het helpt, maar toch
Ik heb 40Mb abo en ik haal(als het niet druk is) 50Mb op speedtest.net. Geen idee waarom, maar waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat KPN de afstand tot de wijkverdeler probeert te compenseren ook al staat die zo'n 20m van ons huis af. Ik ben best tevreden, buiten dat glasvezel niet in kleine dorpjes wordt aangelegd :P
Alle 40Mbit abo's zijn omgezet naar 50Mbit pakketten. Dat is bij ons ook het geval.
Zuur zeg. Dan heb ik het nog goed. Mijn daadwerkelijke supersnelle maximale internetsnelheid is trouwens 550Kb/s. We hebben een 8Mb/s abbo.
Waar woon je in Hazerswoude en welke provider heb jij ? Ik haal gewoon 35Mbps.
In het buiten gebied, we hebben alleen beschikking tot een dun koper draadje op 5 km van de centrale. terwijl alphen dichterbij is.
Je mag blij zijn dat kpn er nog is.

alles heeft natuurlijk te maken met de afstand tot je wijkkast.
In het verleden zat ik op 2.5 km van de centrale.
Nu op 500 meter van de wijkkast.
Misschien heeft jou wijkkast nu een update nodg ?

Feit is wel kpn doet iets, van ziggo of upc of anderen hoef je helemaal niets te verwachten. die investeren alleen als er veel mensen zitten en dat is niet in een buitengebied.
Heb je KPN als een glasvezel op eigen initiatief in een buitengebied zien leggen?
Het gebeurd wel maar is wel degelijk op initiatief van de bewoners van dat gebied.
Dat is toch ook niet zo raar. Waarom zou KPN op eigen initiatief investeren in een buitengebied waarvan het niet duidelijk is of er voldoende behoefte is aan glasvezel?
Als KPN een zak geld heeft, dan kunnen ze dat toch beter investeren in een gebied waar de bewoners zelf al initiatief tonen (lees: een gebied waarvan er al duidelijk is dat er voldoende belangstelling is voor glasvezel).
In een buitengebied mogen ze toch wel iets aanbieden of onbeperkt 4G dan ben je al snel van die waardeloos ADSL lijn af. Dat gedoe met die ADSL dat is gewoon geklungel. Ik haal bij sommige punten rond Amsterdam op 4G ruim 50 Mbit/s en met ADSL dan 1 Mbit/s. Even wat downloaden is vaak niet erbij dus je pakt dan maar je mobiel. Het is echt ruk met ADSL.
Waarom alleen in het buitengebied? Ik woon in het centrum van een redelijk grote stad met 140k inwoners, er ligt hier alleen een ADSL lijntje en van het 12mbps abonnement blijft zo'n 3 a 4 over. Het probleem van bizar slechte internetverbindingen beperkt zich echt niet tot de buitengebieden.
Dat is waar want zelfs Amsterdam Zuid haal je niet meer dan 12 Mbit/s. In Buitenveldert haalde een klant ruim 70 Mbit/s en op de grens naar Amstelveen haal je net 6 Mbit/s in Amstelveen Noord. Dan moet je dus wel naar Ziggo gaan helaas. En dan de verkopers, die adviseren, neem maar 2 hd interactive tv erbij. Daaag verbinding dan. Dat ze dat nog niet verboden hebben, onbegrijpelijk.
Ik woon in een boerendorp in belgie en ik haal 200mbit :D
Kpn doet zeker niet altijd wat.

Heb hier echt een drama verbinding, die als je ook maar net even te lang het maximalen eruit probeert te halen(+\- 400kb) klapt ie er uit.
Word ie nog even op een lagere snelheid gezet.
We liggen te ver van de centrale af, maar echt niet dat ze er iets aan gaan doen.
Buren hebben een collectie van internet snelheid en data van alle gebruikers verzameld, maar er werd niets aan gedaan.

KPN doet het dus ook alleen als ze er zelf nog flink aan kunnen verdienen.
Ze doen in ieder geval meer ander anderen laten we het daar op houden.
Ik woon in die regio, straat verder heeft glas (dus de achterburen van mijn overburen), 3 straten achter me ook. Komt omdat ik net nog in een stukje van het oude dorp zit en om de huizen heen nieuwbouw staat. Maar om deze 4 straten dan ook meteen mee te nemen als je toch de hele wijk vol legt...
Vinkeveen, ziggo afnemen tot 180Mbit of fiber nemen, aansluitkosten zijn wel wat zuur maar we hebben hier 1Gbit linkspeed. daarna wordt ie gecapt op 50Mbit tho.
klinkt als tijd om te verhuizen |:(
Je bent niet de enige. Bij mij ligt het iets hoger, maar de 12 Mbit halen wij niet.

Natuurlijk ligt dit voor Vodafone anders als bij KPN, ook getuige hun 1000 klanten... maar toch. Het word tijd dat ook het buitengebied wordt voorzien van sneller internet, wil je niet dat deze gebieden massaal vergrijzen.
Ik heb op dit moment een ADSL over ISDN verbinding van KPN die volgens de controle-gegevens maar maximaal 9 Mbps kan halen. KPN heeft me verzekerd dat mijn abonnement de hogere opgegeven snelheid levert maar ik zit op 2800 meter van de centrale en 9 Mbps is echt het hoogst haalbare hier. Ze smeren je rustig een 50 Mbps abonnement aan met de boodschap "als er veel gebruikers zijn dan is het normaal dat de snelheid iets lager is..." duh !
Alternatief als glasvezel is er niet, staat ook helemaal niet op de planning volgens Reggefiber (is ook KPN !) en via de kabel van Ziggo ligt Internet er vaker uit dan dat het hele zooitje werkte het afgelopen jaar. Als het werkt dan heb ik 180 Mbps via de kabel, maar helaas... afgelopen week lag het er 5 van de 7 dagen uit en ik ben er van afhankelijk met mijn thuiswerkplek.
Noodgedwongen heb ik dus 2 abo's om tenminste nog met lage snelheid te kunnen werken als kabel-internet er weer uit ligt. Kost klauwen geld, maar betere alternatieven zijn er in dit postcode gebied niet (Boskoop).
Praktijken als die van Vodafone zijn wel te begrijpen om hun diensten te bieden maar je moet mensen wel een redelijk alternatief bieden en niet zomaar op straat zetten.
Op zich is het wel beter om eerlijk naar de klanten te zijn, zoals Vodafone doet, maar er zijn nog erg veel gebieden waar geen goede alternatieven voorhanden zijn.
En daarom mogen zij dit niet doen :)

[Reactie gewijzigd door Haribo112 op 26 juli 2024 19:15]

KPN heeft een monopolie-positie gehad. Bij de liberalisatie mochten ze hun klanten houden, maar hebben ze extra service-verplichtingen opgelegd gekregen.
Vodafone gebruikt het zelfde ADSL netwerk, namelijk die van KPN. Je kan dus gewoon naar KPN overstappen.

Hierdoor kunnen ze zelf dus ook geen verbeteringen aan het ADSL netwerk doorvoeren
Same here. Ik woon in het buitengebied met een maximale snelheid van 8 Mbit. Alhoewel je mij niet hoort klagen, de laatste jaren is de snelheid om een of andere manier verhoogd met 3 Mbit. Daar waar jarenlang verteld werd dat het niet mogelijk was om een hogere snelheid te halen over de ADSL lijn.

Toch vind ik de oplossing van Vodafone enigszins begrijpelijk. Je kunt klanten beter uitsluiten om er zeker van te zijn dat de diensten naar behoren werken. Maar daarnaast zouden ze ook over een oplossing na kunnen denken, in plaats van het probleem uit te sluiten. Nu begrijp ik ook wel dat het netwerk niet van Vodafone is, maar ik wacht nog steeds op het moment dat internet providers dit gezamenlijk gaan aanpakken. Het blijft wel een lastig verhaal, in de stad kun je met een relatief kleine investering een groot marktaandeel bereiken, daar waar een enorme investering nodig is om de rest te bereiken.

Ik merk zelf al dat er links en rechts wat initiatieven van plaatselijke bewoners naar voren komen om een glasvezelnetwerk aan te leggen in het buitengebied. Toch zie ik liever dat de internet providers dit initiatief nemen.
Mazzelpik ben je dan. Mijn collega haalt thuis amper 3 mbit :)
Er zijn meer providers die nog adsl aanbieden icm met een vaste lijn zien klanten liever vertrekken mede omdat het aantal klein is en relatief te duur is in verhouding met een combi pakket over internet met voip en/of tv. Er zijn meer aanbieders die zo klanten dwingen een ander pakket te nemen of liever zien vertrekken.

Het is net als de ondersteuning voor het patchen van android OS welke men niet meer ondersteunt voor meer dan 60% van de android gebruikers met de gedachten dat ze dan maar moeten upgraden naar een nieuw toestel met android OS 4.4.x of 5.0 , hoewel het verschil is dat mensen nog hier wel een onvelige os kunnen blijven gebruiken.
Best lullig. Ik ben ooit bij KPN weggegaan omdat ze (door oude bekabeling in het appartementen complex uit circa jaren 60, de wijkcentrale ligt aan de overkant van de straat) niet meer dan 10 megabit konden leveren. Op de vraag of de bekabeling dan geüpgrade kon worden kwam het antwoord dat we dat aan moesten vragen en dat daarvoor betaald moest worden. Mooi niet dus. Ben lekker naar de kabel maatschappij gegaan. Die konden tenminste wel leveren wat ik wilde :+

Met andere woorden. KPN wil / kan zijn kabels niet upgraden, dan wel je zit net ff te ver weg van de centrale en je wordt door Vodafone gedumpt, omdat je de moderne standaarden, buiten jou schuld, niet kan halen.

[Reactie gewijzigd door justme256 op 26 juli 2024 19:15]

Tsja, om dan de schuld direct bij de KPN neer te leggen... Vodafone zou natuurlijk ook jou aansluiting kunnen opwaarderen. Dichterbij kasten zetten, glas inschieten, pair bonding, of voor mijn part 3G of 4G als alternatief aanbieden... Het is niet dat ze verder geen opties hebben ofzo ;)
Nee, Vodafone biedt een dienst op de ADSL lijn van KPN.
Ze kunnen geen kasten dichterbij zetten aangezien het niet hun netwerk is.
Ze kunnen natuurlijk ook niet zomaar een ander netwerk aan gaan leggen voor die paar klanten. Dit zou ook een andere dienst zijn en waarschijnlijk ook veel meer kosten.
Dus ja, de schuld bij KPN leggen lijkt me in dit geval logisch.

Edit: Ik zou ook eerder niet zozeer spreken van 'de schuld bij KPN' neerleggen, maar meer het huidige netwerk van KPN, dat helaas geen hogere snelheid aan kan. Vodafone legt ook de schuld bij niemand neer, dus ook niet bij KPN.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 26 juli 2024 19:15]

Ah. Dus omdat een eigen verbinding aanleggen onrendabel is moet een ander bedrijf dat maar voor je doen. Of het voor hun dan wel of niet rendabel is dat boeit dan verder niet.
nee dat zeg ik niet.
Zij bieden een dienst aan op het netwerk van KPN.
Ze kunnen zelf de snelheid niet verhogen op het netwerk van KPN.

Wat zou je trouwens zeggen als Vodafone zegt: sorry maar via KPN kunnen we onze diensten niet meer aanbieden, het netwerk is te traag. Dus we leggen een nieuw netwerk aan, uw abonnement wordt vanaf nu 150 euro per maand.
Dan zeg je ook direct op toch? Waarom zou Vodafone een andere dienst voor het zelfde geld aan moeten bieden als een oude dienst?

En PS: Vodafone geeft KPN niet de schuld ;) Justme256 wel, althans hij schetst meer het probleem, zonder iemand de schuld te geven.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 26 juli 2024 19:15]

Jij kon tenminste nog overstappen. Talloze mensen die buiten de steden wonen hebben geen kabelverbinding naar hun huis toe lopen - en die gaat er ook nooit gelegd worden omdat je al snel praat over > €250.000 aanlegkosten voor zo'n 50 gezinnen en hun pakketje van 40 euro per maand. Zelfs als je die 40 euro als volledige winst rekent, duurt het dan nog minimaal 10 jaar voordta ze het terug hebben.
En dat snap ik dan weer niet. Ze vragen idiote bedragen voor het graven van een sleuf. Enkele boeren hier in de omgeving wilde ook graag glas en boden aan om de sleuven te graven (dat kan daar). Maar nee, dat mocht niet en daar werd hoppa 10K voor gevraagd. Graven en dichtgooien is is maximaal een dag werk.
Glasvezel is zeer breekbaar. Het is niet zoals jij doet vermoeden eventjes een put graven en alles er in gooien en dicht graven... Bivendien moeten die kabels allemaal getest worden e.d.

Ik vind dat ze stilletjes aan onbeperkt 4g mogen gaan aanbieden voor een normale prijs. Daarbij heb ik een vriend op 5 min van de belangrijkste winkelstraat van Gent die met Belgacom nog geen 22Mbits haalt als er geen TV gekeken wordt. OK 22 is nog redelijk, maar je zit verdomme midden in het stad, op 250 meter van heel wat burelen.

Ik vind dat ze hun prijzen maar moeten laten zakken als minder dan 50% van de opgegeven snelheden gehaald worden.

Het is zo erg dat Belgacom op hun website van 70mbit naar 50 Mbit is gegaan. Dit is echt een voorbeeld van een Belgisch bedrijf dat niet vooruit wil gaan, maar achteruit.
Als je kabel hebt, zou dat een optie zijn. In sommige buitengebieden heb je dat niet en blijft het dus raar dat je gewoon afgesloten gaat worden.

Mag dat juridisch trouwens wel zomaar?
Een overeenkomst eenzijdig beeindigen omdat je "kwaliteit" wil bieden om ze statistisch beter in de boeken te komen?
Het zou zomaar kunnen dat ze al een tijdje geen nieuwe klanten accepteren die die 12 mbps niet halen en dat de mensen waar het hier om gaat al contractsvrij zijn. Als dat tenminste überhaupt zo werkt, ze maken namelijk ook reclame dat je elke maand kunt wijzigen, misschien kun je ook wel elke maand weg en hebben ze helemaal geen contractsperiode.

* Nee, even gekeken, contract loopt 12 maanden (https://www.vodafone.nl/s...ijzigen-of-opzeggen.shtml). Waarschijnlijk zijn ze dit dus al sinds afgelopen jaar aan het voorbereiden.
Ja, als klant heb je een opzegtermijn van 1 maand, met het eerste jaar 12mnd. Daarna wordt t verlengt met een jaar maar opzegbbaar per 1mnd (wet van dam). Dit is voor de consument. Dacht dat dit niet van toepassing was voor bedrijven en dus niet zomaar ervanaf kan.

Dus ze hoeven het oude product niet meer aan te bieden, zolang die oude klanten met een langzame verbinding blijven hangen, blijft dat product dus bestaan, weliswaar niet voor nieuwe klanten.

Correct me if im wrong

[Reactie gewijzigd door maomanna op 26 juli 2024 19:15]

Wat moet je tegenwoordig nog met een isdn-verbinding? Puur voor telefonie misschien, toch niet voor internet?
Is denkbaar in situaties waarbij bepaalde apparatuur gebruik maakt van inbelverbindingen. Denk hierbij aan alarmsystemen e.d.
Ik kom het helaas maar al te vaak tegen dat bedrijfjes leuke ICT oplossingen knutselen, maar wel via Telnet of andere oude, aftandse protocollen communiceren zonder enige beveiliging en andere moderne technieken (SSH, IP etc.)
Als je bijvoorbeeld meerdere telefoonlijnen wilt hebben, kan je ISDN gebruiken, en als je ISDN hebt, moet daar met je adsl ook rekening mee gehouden worden. En is zoals haarbal ook al zegt waarschijnlijk teveel moeite om om te zetten naar analoog
Het kost een aantal weken downtime wil je ISDN omzetten naar PSTN...
Ik heb zelf dit probleem gehad...
Gelukkig kwam er toen glasvezel :)
Omzetten is te veel moeite denk.
Ook een manier om van je klanten af te komen.
De vraag is, hoe kom je aan nieuwe klanten? Gaan ze eerst een monteur sturen om een snelheidsmeting te komen doen? Vind het maar vreemd, kweek je geen goodwill mee... Een betere optie is om een deal te maken met een andere aanbieder die wel de gewenste snelheid kan leveren zonder dat de klant er actie voor hoeft te ondernemen.
De meting is vrij gemakkelijk, ze kunnen namelijk een speedtest vanuit hun centrale uitvoeren naar het modem dat jij thuis hebt staan.

De enige reden dat ze dit doen is om beter uit de bus te komen op websites als speedtest.net die tegenwoordig aan je vraagt voor welke snelheid je betaalt.
En hoe werkt dat dan bij nieuwe klanten (die dus mogelijk geen modem hebben)? Ik vind het nogal raar dat ze op deze manier werken. Je kan een waarschuwing geven dat de kwaliteit niet naar verwachting kan zijn door de afstand (dat doen de meeste providers), maar zomaar de stekker eruit trekken is nogal wat. Internet is tegenwoordig een commodity dus denk ik dat dit op best wat protest kan rekenen van de klanten die hier last van hebben.
Ze kunnen tegenwoordig al vrij goed berekenen wat je maximale snelheid wordt aan de hand van de afstand van je postcode tot aan de wijkcentrale. En dit is gewoon bekend
Op http://netco.fpi-info.fourstack.nl/ kun je per adres zien wat er mogelijk is. Ook kun je zien of er VDSL beschikbaar is.
Maar dat is niet altijd juist. Wij hebben een klant met 2 ISRA punten (die naast elkaar zitten) waar bij 1 de kabellengte 3500 meter is en het nieuwe ISRA slechts 2750 meter.

KPN kan vooraf een meting doen om te kijken wat de kabellengte is, en de kabellengte is een van de belangrijkste indicaties.
In dit geval zullen ze aan je vragen (als je al internet hebt) om een test uit te voeren naar één van hun systemen.

Heb je nog geen internet maar woon je in een gebied waar bekend is dat ze niet kunnen leveren, dan zullen ze je waarschijnlijk vertellen dat levering niet mogelijk is.

Het is redelijkerwijs uit te rekenen in welke gebieden mensen op het randje zullen zitten en waar het simpelweg niet mogelijk is, hoe verder hoe trager.
vind het nogal raar dat ze op deze manier werken.

Het artikel stelt het niet expliciet, maar het gaat om klanten waar technisch een hogere snelheid niet mogelijk is. Dus niet een gewone ADSL klant, maar waar de infrastructuur (die doorgaans niet van Vodafone is) theoretisch niet in staat is bepaalde nieuwe technieken te ondersteunen. Het kan bijvoorbeeld bepaalde wijkkastjes, etc betreffen die verhinderen dat moderne ADSL modulatietechnieken gebruikt worden

Niet voor niets wordt ISDN genoemd. In feite is dus niet anders dan het bericht van diverse providers van de afgelopen paar jaar dat ze hun inbel analoge modemens gingen opheffen en de betreffende klanten hun contracten opgeheven zouden worden.

Niet voor niets gaat het ook om slechst zo'n 1000 klanten.
Voor 200 klanten is dat vaak niet interessant en kost het teveel voor Vodafone. Daarnaast, de hardware is waarschijnlijk al afgeschreven(modem etc.). Ik neem aan dat de mensen hier gewoon over worden ingelicht
Ik denk eerder dat door deze mensen af te sluiten de algemene gemiddelde snelheid over het hele netwerk op papier sneller wordt. Als je namelijk de ondergrens afkapt, wordt je ondergrens hoger, en kunnen ze dus te koop lopen met het feit dat alle klanten minimaal een x snelheid halen.

Net zoiets als de NS die zijn treinen laat uitvallen die te laat komen om zo niet over de grens van de max minuten vertraging te gaan.

[Reactie gewijzigd door SamuraiP1zzaCat op 26 juli 2024 19:15]

Ik denk niet dat ISDN meetelt voor ADSL/internet statistieken O-)
Wat een onzin!
Ik heb een tijd geleden nog op het Vodafone forum contact gehad met ze omdat ze aan het testen waren met 3G voor het buitengebied, en nu gooien ze die mensen gewoon op straat als het ware.
Ik mag hopen dat ze dit doen zodat die mensen op den duur overgezet worden op het 3G netwerk in plaats van ze zo af te stoten.
Het gaat om ADSL. Een 3G-verbinding is daar natuurlijk geen alternatief voor, omdat dat niet zomaar flatfee aan te bieden is. Als Vodafone ergens ADSL kan aanbieden, kunnen anderen dat ook, aangezien ze gebruik maken van dezelfde centrales. Dus dan zou je gewoon je verbinding kunnen laten porteren naar een andere ADSL-aanbieder.
Ik hoop 4G. 3G als verbinding voor je thuisnetwerk is niet te doen...
Vergis je niet, sommige mensen in het buitengebied zitten aan snelheden die trager zijn dan 3G.
Ik zelf zit hier vlak naast de stad, maar zelfs hier is het bereik slecht, en dan nog kom ik op zo'n 3.5mb/PS uit achter glas (maakt ook groot verschil) tegenover de 2.5mb/ps maximaal via de koperkabel bij KPN.

Zelfs 3G hier bij slecht bereik zou dus al een oplossing zijn, nu is YouTube op 480P al een hele prestatie, je zou verwachten dat dat niet meer bestaat hier in Nederland tegenwoordig met onze "prachtige infrastructuur" maar dit komt nog veel voor.
Wel zit ik in over het ping, maar wellicht zou je downloaden dan via het 3G doen en gamen via de koperkabel waar je maar 36 ping hebt.


EDIT:

Heb het even uitgetest, achter glas wederom; [EDIT: een raam, niet glasvezel]

Samsung Galaxy S2 Plus (best crappy antenna) tetheren via USB
http://www.speedtest.net/my-result/4058876023

KPN 40 euro per maand via koperkabel;
http://www.speedtest.net/my-result/3980827298

Voor downloaden zou 3G al een flinke upgrade zijn dus.

[Reactie gewijzigd door Manny Calavera op 26 juli 2024 19:15]

Ik kan ook geen 12Mbit krijgen op ADSL. Tevens ligt er geen kabel en heb ik geen mobiele dekking. Tussen 2 dorpen in, in Twente....
Er is meer dan het aantal MB per seconde. Ja, over 3G haal ik ook zo'n 10 Mbit wat sneller is dan de vaste lijn thuis, maar een ping van 200ms is niet ongebruikelijk. Via de vaste lijn is dit 20ms. Via 3G moet je dus elke pagina 180 milliseconden langer wachten en gamen is onmogelijk.

Daarnaast gooi je alle gezinnen in het buitengebied dan op één zendmast in plaats van telefoons die over het algemeen niet veel bijzonders doen, maw overbelasting en nog hogere ping en lagere snelheid.

Via 4G is dat al beter, met een stuk hogere snelheid en een acceptabele ping, maar als de hele regio erover gaat torrenten heb ik daar echt geen vertrouwen in.
Dat is wel vreemd, want de snelheid van een glasvezelverbinding is niet gelimiteerd door afstand. Je moet wel de juiste belichting gebruiken, maar dat is een verschil tussen 'wel werken' en 'niet werken'. De snelheid wordt er niet door beïnvloed. Dus in principe; als jij glasvezel tot aan de meterkast hebt moet jij daar gewoon een lekkere 100mbit verbinding over heen kunnen krijgen...
Koper heeft ook een prima transferspeed, maar op een bepaalde afstand gaat die snelheid er heel snel uit, alhoewel, teveel packet-loss wat leidt tot een slecht signaal.

Wij zijn het laatste huis op de kabel, ongeveer 6 kilometer lang, KPN weigert de centrale die 3 kilometer dichterbij staat op ons aan te sluiten, kan niet uit zeggen ze.

Wederom is er geld die een grote rol speelt, zoals het nu is heb je klanten die niets kunnen doen aan die snelheid, ze betalen het volle pond, krijgen geen interactieve televisie en trekken dus ook niet veel data van de centrale, maar het geld komt dus wel binnen.

Als je ons zou upgraden willen we meer snelheid (meer data required op de centrale) - meer onderhoud door interactieve televisie en kunnen we opeens overstappen op een andere provider (KPN is de enige die ons wil hebben)
Daarbij komt dat je dus kabels om moet gaan leggen wat ook geld kost.

Ik snap wel waarom ze het niet doen, maar zo maak je je klanten niet blij - het buitengebied loopt gewoon leeg door dit soort praktijken.
Ja maar je beweert achter glas te zitten, en niet op koper. Koper heeft last van snelheidsverlies op lange afstanden. Glas niet. Daarom snap ik niet waarom jij lage snelheden hebt.
Letterlijk glas, het 3G signaal wordt erg beïnvloedt door een raam ;)
Sorry voor de verwarring 8)7
Het probleem van 3G(en eigenlijk mobiel in het algemeen) dat je een significant lagere capaciteit hebt dan over kabels, omdat je dan naar elk huis een aparte koperkabel hebt liggen, itt de ether waar mijn 3g verbinding en jouw 3g verbinding samen door dezelfde lucht heen moeten. Het probleem is dus dat als een heel buitengebied via 3g gaat internetten ipv hun huisverbinding, dat de capaciteit daar te laag voor is.
KPN stopt met het oude AvK netwerk. Zitten deze klanten daar toevallig op?
ADSL van KPN. De KPN klanten zelf die dit nog hebben worden bijvoorbeeld overgenomen door XS4All (link). Vodafone heeft zich wat minder om zn klanten bekommerd.

De hele oude ADLS van KPN infra/dienstverlenging word er door KPN uitgeknikkerd wat ik zo snel terug vind.
Nu is XS4all een KPN-dochter, dus dit is helemaal geen overname van klanten. Feitelijk is dit een rebranding en een administratieve vereenvoudiging.
'ADSL van KPN' en abbo vorm waarin je een deel van het bedrag aan KPN betaald. (even een snelle search op goegel)
Of ze hadden die klanten een 4G abonnement kunnen aansmeren. Sneller dan de ADSL die ze hebben. Moet er wel 4G in de omgeving zitten.
Tegen welke kosten is dan de vraag.
Je wil ook geen tv etc kijken via 3G of 4G, het dataverbruik dat daarbij hoort kunnen ze natuurlijk niet bieden tegen een fatsoenlijke prijs (vergelijkbaar met een adsl abonnement).
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica 14 januari 2015 15:00
Wordt voor die groep mensen wel steeds lastiger om internet te houden. Zijn al meer aanbieders die geen klanten meer aannemen waar de 12Mbit niet gehaald wordt. Traag internet is nog steeds beter dan geen internet.

Schoonouders moesten laast op zoek naar nieuwe aanbieder (oude stopte er mee) maar dat was niet makkelijk. En iets van 3G is buiten dat het niet te betalen is daar ook geen optie. Je mag geluk hebben dat je in het gebied überhaupt mobiel kan bellen... Laten ze dus eens wat gaan doen aan het buitengebied! (En dan dus vooral de lengte aan koper eens beperken.)

[Reactie gewijzigd door Septillion op 26 juli 2024 19:15]

Er zijn genoeg providers die koperdiensten willen leveren aan klanten die ver van de centrale wonen. Enkele voorbeelden: Online, Tweak, KPN(tot 0.5Mbit), Tele2, Telfort. Zo moeilijk moet het dus niet zijn om een nieuwe ISp te vinden.

Ik vind het overigens wel lullig voor de mensen in het buitengebied want die blijven stilstaan in snelheid. En stilstand is in dit geval toch echt achteruitgang...

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 26 juli 2024 19:15]

Mee eens, maar dat staat los van het feit dat Vodafone deze mensen geen diensten meer wil aanbieden.
Probleem ligt bij KPN die het netwerk niet kan/wil upgraden en daarnaast de 'schuld' van alle providers samen dat ze geen sneller netwerk willen aanleggen naar het buitengebied.
Maar ook daar voor geldt helaas, de kosten wegen niet tegen de baten op.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @timmie114 januari 2015 16:01
Telfort klopt, dat is nu de nieuwe aanbieder geworden. Tele2 en Online doen het zeker niet! Geprobeerd maar zeggen nope.

En buitengebied is in dit geval nog steeds 50+ huizen in een straal van 200m.

[Reactie gewijzigd door Septillion op 26 juli 2024 19:15]

Tele2 wil dit helaas ook niet heb ik zelf ervaren. In december bij tele2 het alles-in-1 pakket besteld en deze werd zonder reden geannuleerd. Bij navraag wist de telefonist ook niet waarom, maar zou het uitzoeken. Een week later was het uitgezocht en bleek dat het systeem automatisch de aanvragen afwijst als de snelheid voor 'hun diensten' te laag is (hoewel dit ergens ook wel logisch is aangezien de theoretische snelheid 7mbit is en iptv dan toch wel krap wordt).

Een bizar lage snelheid wat kpn trouwens in de bebouwde kom kan leveren (goed het is in een oude bejaardenflat welke recentelijk tot jongerenunit is omgezet, dus waarschijnlijk gaat het überhaupt om de eerste inwoners die daar internet afnemen, maar dan noch)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.