Sony maakt opzetlenzen geschikt voor tablets

Sony heeft een mount onthuld waarmee het mogelijk is om lenzen aan een tablet te bevestigen. De mount wordt aan een tablet vastgemaakt, waarna de gebruiker de lenzen in de QX-serie van Sony hieraan vast kan klikken. De QX-serie was aanvankelijk bedoeld voor smartphones.

De tabletaccessoire is door Sony op zijn Japanse website gezet zonder daarbij veel informatie te verstrekken. Daardoor is nog onduidelijk of de fabrikant het opzetstuk ook in Europa uit wil brengen; dit is wel aannemelijk aangezien de QX-lenzen die geschikt zijn voor de lensmount al in Europa, waaronder Nederland, zijn uitgebracht. Voor de mount wordt een prijs van omgerekend ongeveer 26 euro gehanteerd. In Japan wordt de mount, met modelnummer SPA-TA1 vanaf april verscheept.

Er zijn zes opzetstukken van verschillende lengtes voor de tablet beschikbaar, waardoor de accessoire voor veel verschillende modellen geschikt moet zijn. Het is echter nog onduidelijk voor welke tabletmodellen ondersteuning wordt geboden, al is de Xperia Tablet Z van Sony zelf er één van.

De opzetlenzen werden door Sony eerder geïntroduceerd als accessoires voor smartphones. Het gaat om de modellen QX-10 en de QX-100. De verschillen zitten vooral in het zoombereik: de QX-10 heeft 10x optische zoom, terwijl het QX100-model slechts tot 3,6x gaat.

Door RoD

Admin Mobile

29-01-2014 • 18:12

44 Linkedin

Reacties (44)

44
42
14
5
2
23
Wijzig sortering
"De verschillen zitten vooral in het zoombereik: de QX-10 heeft 10x optische zoom, terwijl het QX100-model slechts tot 3,6x gaat."
Dit is toch wel jammer en amateurisch van een technologie website als tweakers. Het grote verschil zit hem voornamelijk in het feit dat de QX100 een 1" sensor heeft met een uitstekende lichtgevoelige lens. waar de QX10 vergelijkbaar is met een compacte zoomcamera als de WX300. Daarmee doe je de QX100 toch echt tekort mee. De specs van de QX100 zijn identiek aan die van de RX100 camera alleen dan in de smart lens body zonder view finder ipv standaard camera body.

Ik vind het overigens wel een bijzonder product wat Sony op de markt gebracht heeft. De gedachte erachter is toch wel geinig, goede kwaliteit (RX100 kwaliteit is zeeeeeeer goed) in combinatie met de connectiviteit en de app mogelijkheden van je smartphone. De mogelijkheden zijn daarbij toch echter vernieuwend, waar je de smartphone als "mobiele en losse" view finder kan gebruiker kun je zo toch behoorlijk wat foto momentjes en situaties creeren wat je met een normale camera niet zo kunnen krijgen. Wat tegelijkertijd ook zijn nadelen heeft, omdat je altijd met 2 elementen moet werken ipv 1. Ook zie ik het wel gebeuren dat je door middel van de langere opstartbeurt (in verband met verbinding maken met de smartphone) toch weer wat foto momenten kwijt kan raken. De eerste generatie van deze lensen zijn naar mijn mening daarom nog net niet ideaal, maar ik denk dat het in de toekomst met verbeterde revisies zeker kan groeien tot een sterk product (met name als het verbinding gedoe verbeterd word). Al met al zeker een echte innovatie (waar op de cameramarkt een beetje gebrek aan is) wat ik zeker kan waarderen maar nog net niet zou kopen. :)

Ook wel geinig: http://petapixel.com/2014...ng-qx-style-lens-cameras/ 8)7
De opzetlenzen werden door Sony eerder geïntroduceerd als accessoires voor smartphones. Het gaat om de modellen QX-10 en de QX-100. De verschillen zitten vooral in het zoombereik: de QX-10 heeft 10x optische zoom, terwijl het QX100-model slechts tot 3,6x gaat.
1) Het zijn geen opzetlenzen, het zijn volwaardige digitale camera's zonder eigen display; de smartphone/tablet maakt via Wifi verbinding (evt met behulp van NFC), bediening gaat met een aparte app, Sony Play Memories. Dit is niet de eerste keer dat Tweakers hierover schrijft als 'opzetlenzen', maar daarbij denk ik (en andere lezers) toch aan een soort conversielens, terwijl deze producten lens, sensor en beeldprocessor combineren met een sluiterknop, zoombediening, accu en een geheugenkaartlezer.
2) De verschillen zitten niet 'vooral in het zoombereik', de QX10 heeft een 1/2,33" 18 MP sensor en is een standaard Sony lens, de QX100 heeft een 1" 20MP BSI CMOS sensor, dezelfde als in de RX100 II zit, i.c.m. een Zeiss lens. De beeldkwaliteit is identiek aan die camera. De QX100 is een stuk zwaarder dan de QX10 (maar een stuk lichter dan de RX100 II.
Het is echter nog onduidelijk voor welke tabletmodellen ondersteuning wordt geboden, al is de Xperia Tablet Z van Sony zelf er één van.
Aangezien de app er is voor Android en iOS werken de camera's met alle tablets met die besturingssystemen, mits het redelijk recente versies zijn (Android 4.x, iOS 6.x, meen ik).

[edit]
Zie dat Vinand hierboven me voor was, maar ik heb nog wat extra informatie toegevoegd, dus niet geheel overbodig hoop ik.

[Reactie gewijzigd door whetstone op 30 januari 2014 07:51]

Er zijn ongetwijfeld toffe dingen mee te doen die je niet met een gewone camera kan, maar voor dagelijks gebruik lijkt me het niks. Zo'n lens neem je (ga ik vanuit) mee in een hoesje, evenals je tablet. Passen al niet in je broekzak, dus die zul je dan vaak meenemen in een rugzak o.i.d.. Zie je iets leuks? Handel uit de rugzak, tablet uit de hoes halen, lens uit de hoes halen, via de mount aan je tablet hangen, koppelen en dán kun je een foto maken. Tegen die tijd is het te fotograferen onderwerp wellicht allang verdwenen, of is het dusdanig veel moeite dat je de foto niet eens maakt.

Een compactcamera past vaak in je zak. Pakken, aanzetten en fotograferen. En te krijgen voor hetzelfde bedrag.. Of je nou een opzetlens moet meeslepen, of een compact camera.. Geef mij dan maar het meest praktische. Ik juich nieuwe innovaties van harte toe, maar dit lijkt me geen handig product. Leuk voor die momenten dat je inderdaad lens en zoeker wil scheiden, maar verder praktisch gezien naar mijn mening nauwelijks bruikbaar. Zeker gezien de prijs. Uiteraard is dit kwalitatief een tof product en wellicht puur op specificaties zijn geld wel waard, maar het gaat zéér ruim boven mijn "geinig om eens te proberen"-budget.
Ik heb een QX10 en die zit standaard in m'n jaszak, zonder hoesje. Ziet er wat gehavend uit, maar ik heb 'm al een paar keer laten stuiteren en hij doet het nog prima. Kan dus tegen een stootje. Weegt nog geen 100 gram dus ik merk niet eens dat ik 'm bij me heb. Samen met een smartphone is het een kwestie van aanzetten en schieten - niet zo snel als een compactcamera, maar zeker niet zo lang als je zou denken. Voor een instant shot is de camera in m'n telefoon nog altijd het snelst, heb ik wat meer tijd en wil ik zoomen of gewoon een mooier plaatje, dan is de QX10 snel zat.

Je hebt gelijk dat een compactcamera sneller is, maar wie wil nog altijd zo'n ding bij zich hebben, als er een in de telefoon zit? Bovendien, voor mij wegen de mogelijkheden voor aparte hoeken op tegen de extra tijd: met een monopod kan je hele grappige shots maken bijvoorbeeld.

I.c.m. een tablet vind ik het een minder sterk verhaal, maar voor iemand die de hele dag over een beurs loopt met zo'n ding en toch nog redelijke foto's wil maken (en die gelijk online wil zetten) is het een uitkomst. Schrijven, fotograferen en uploaden met één apparaat. Zeker met de QX100 is dat voor bepaalde gebruiksdoelen/doelgroepen interessant - voor de doorsnee gebruiker inderdaad niet.
<mening> Sorry hoor.. maar ik blijf dit een onzin product vinden. Een aantal weken geleden kwam ik, tijdens mijn vakantie in Thailand, iemand tegen met zo een opzet ding op haar iPad. Echt.. het ziet er niet uit! Koop een fatsoenlijke camera voor dat geld. Nou ja, het zal wel een Rus of Fransoos zijn geweest </menig>
Beetje jammer, misschien even eerst de commentaren lezen. Het is geen prullig voorzet lensje voor je tabel camera, maar een volledige en nog eens heel goede compact camera. maar dan zonder het gebruikelijke rechthoekige doosje er aan vast. De knopjes en bediening die je daardoor mist zitten op de tablet.

Een toepassing kan zijn om het ding op een lange stok te zetten zodat je van een hoog standpunt een foto kan maken en nog steeds goed kan zien wat je fotografeert op je tablet. Laag bij de grond kan zo ook zonder dat je zelf met je hoofd op de grond hoeft te liggen om de compositie te zien.

Kortom, een aantal interessante mogelijkheden die met traditionele camera's niet goed kunnen. Daarnaast zit het niet vast en kun je de tablet ook nog steeds 'normaal' gebruiken.

Zie ook: http://nl.hardware.info/t...phone-camera-video-review

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 29 januari 2014 22:40]

De QX100 heeft exact dezelfde specificaties en prestaties als de RX100M2.

Je gaat me nu toch niet vertellen dat er in dezelfde maat, prijs en portability betere kwaliteit te vinden is bij Nikon? Nieteens in de buurt...
Ik vind 'opzetlens' geen juiste benaming voor de QX serie, het is eerder een camera zonder bedieningselementen. Met opzetlens heb ik een beeld van die plastic lenzen van een tijdje geleden, die je op iPhones klikt, maar QX gaat een flinke stap verder :)
Het is een lens die je erop kan zetten. Vrij acurate beschrijving dus.
In die zin is een gewone camera ook een opzetlens: het is een lens die je op een statief kunt zetten. Aangezien het hele foto-gedeelte toch in het apparaat zit, alleen de bediening zit in je mobiel/tablet, vind ik "lens" toch te weinig om het te beschrijven. Ik dacht eerst namelijk ook aan een lens die je voor de camera van je mobiel schuift om daar beter mee te kunnen zoomen.

Update: tot mijn verbazing geen beschrijvingen ervan op tweakers kunnen vinden, wel op Ars Technica.

[Reactie gewijzigd door dwilmer op 29 januari 2014 20:59]

Niet echt, de lens werkt via WiFi, het is alleen maar een extra dat het erop gezet zou kunnen worden, essentieel werken ze als twee individuele elementen. Ik vind de titel daarom ook erg slecht.
Anoniem: 552239
@Vinand29 januari 2014 19:40
Kan je ze dan alleen gebruiken als je Wi-Fi hebt of komt er ook een Bluetooth versie wat mij wel handiger lijkt
Nfc werkt ook. Bluetooth niet, wellicht te traag?
Verbinden gaat via Wi-Fi, Nfc wordt alleen gebruik om de apparaten met elkaar te verbinden. Ik denk dat er een ad-hoc netwerkje wordt opgezet o.i.d.

Ik weet niet wat de snelheid is van Bluetooth, maar als je telefoon als zoeker moet fungeren zal er wel aardig wat data gestreamd worden.

[Reactie gewijzigd door dwilmer op 29 januari 2014 21:02]

Nou, dat ben ik niet met je eens.

De term "opzetlens" deed mij veronderstellen dat het alleen een extra objectief is wat je voor de ingebouwde camera van je tablet/smartphone zet, om een extra zoom te krijgen. Met de grootte (lichtgevoeligheid, ruis, etc) van de ingebouwde sensor leek me dat al een vrij onzinnige exercitie.

Pas in de gelinkte aankondiging is duidelijk dat het niet alleen een objectief is, maar dat er ook een sensor in zit. In dit artikel staat het niet, ook niet in aantal pixels, iso-waarden, etc.
Wow dat is zeker een mooie ontwikkeling. Ben benieuwd of de camera software ook de betere lans herkend en ermee kan werken. Daarover staat helaas niks vermeld in het artikel.
Het is meer een externe camera dan een lens. Je plaatst het niet over de camera van je telefoon/tablet.
Wow dat is zeker een mooie ontwikkeling. Ben benieuwd of de camera software ook de betere lans herkend en ermee kan werken. Daarover staat helaas niks vermeld in het artikel.
Ja en neen de lenzen zijn gemaakt voor alle android toestellen die nfc (near field communication) ondersteunen
Dat betekent dat de lenzen niet alleen bij sony's xperia's werken maar ook op bv. Samsungs, htc's
Die ondersteuning bieden voor nfc
Voorzover ik weet gebruikt de lens gewoon de stock camera applecatie. (bij de xperia's is dat wel zo) en sony heeft hiervoor ook geen aparte software vrijgegeven.
Dus waarscheinlijk zal de camera app van de xperia's met versie 4.3 (waarvan de rollout pas een tijdje na de release van de lenzen begonnen is)
Wel beter werken met de lens.
Andere merken gaan hiervoor waarscheinlijk geen ondersteuning bieden in hun camera app
Dus de xperia's zullen volgems mij beter werken maar dat betekent niet dat de andere android toestellen slechte resultaten gaan geven
Als ik de prijskaartjes van de PW mag geloven, dat zijn geen goedkope dingen. Kan je toch beter voor dat bedrag een compactcamera kopen en via BT/Wifi overzetten?

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 29 januari 2014 18:21]

De compactcamera "versies" zijn een stuk duurder dan de QX10 (Sony WX200) en de QX100 (Sony RX100).
Een QX is geen lens, maar een zelfstandige camera - een kleine nuance toch wel! Een lens is een stuk glas - niet meer, niet minder. Dat is zelfs geen objectief - een verzameling van lenzen evt. met motor en autofocus en stabilisatie.
Tja - we verstaan uiteraard wel wat de schrijver wil zeggen - zelf geloof ik niet zo in dit concept - te veel gezever en ellende mogelijk - de smartphone is enkel een bijkomend bedieningspaneel en moet dat nu per sé draadloos? Ik lees toch in evaluaties dat het niet altijd even handig werkt - maar 't is wel erg innovatief van Sony. Dat mag wel gezegd en geschreven worden!
Een beetje nuteloos! voor smartphone zou ik nog "OK" zeggen maar voor tablets om te fotograferen komaan wie doet het? een tablet is een media device geen foto toestel. alles word te extreem. Ik zag gisteren nog een gast met zijn tablet foto's te nemen van zijn huis om die waarschijnlijk te verkopen. Onhandig is dit en zal blijven. Ik heb de QX100 op de Xperia z en ik moet zeggen mounten en opstellen duurt paar seconden laat staan op een tablet met onhandig groot formaat voor foto's te nemen.
Iemand is toevallig bezig met de verkoop van zijn huis en gebruikt daarvoor de tablet om op internet te komen. Opeens komt herinnerd hij nog een paar foto's te moeten maken. Hij staat op met de tablet in de hand, loopt naar buiten en maakt een aantal foto's van het huis. Wat is daar nu nutteloos aan?

Ik snap dat het een beetje vreemd is om in het openbaar de tablet te gebruiken als fototoestel, maar om en rond het huis is het vaak best handig. Zeker als je meteen daarna foto's wilt gaan bewerken op de tablet.

[Reactie gewijzigd door PjotrStroganov op 29 januari 2014 18:30]

voor dat soort acties ga je dan weer niet een of ander bijzonder lens achtig apparaat op je tablet plakken. dat doe je gewoon met de camera die al in de tablet zelf zit.
Ben het grotendeels met je eens, maar nutteloos zou ik het niet noemen:
- Veel groter en beter scherm om de foto's te bekijken en te bewerken.
- Bewerkingen uitvoeren gaat op een groter scherm makkelijker dan op een klein scherm.

Voor iemand die snel dingen wil bewerken in de bus kun je de QX prima gebruiken via de tablet, alleen het opzet stukje is een beetje onnodig.
Je tweede reden lijkt wel heel erg op je eerste reden ;)
reden is ook twee redenen waard!
(Ja ik weet het, niet goed nagelezen en probeer me er nu uit te lullen :9)
Anoniem: 552239
@Vinand29 januari 2014 19:36
Hoe zo is een tablet scherm per se beter dan een smartphone scherm
Resolutie, formaat?
Was een retorische vraag neem ik aan?
Anoniem: 552239
@Vinand30 januari 2014 07:34
Volgens mij is de effectieve resolutie van een full HD tablet lager dan dat van een 5 inch smartphone met een full HD scherm dus waarom is een tablet scherm per se beter dan een smartphone scherm
"komaan wie doet het?"
"ik zag gisteren nog een gast met zijn tablet foto's nemen"

Anyway, dat jij iets niet wilt en het niet eens bent met marktonderzoek en een team marketingmensen, dat mag je helemaal zelf weten. Maar er zijn mensen die anders zijn dan jij bent ;)

Ik hoef het ook niet en ik vind het er ook stom uit zien, maar ik heb niet eens een tablet, dus wat kan ik er nou eigenlijk echt over zeggen. Ik vond telefoons als camera ook niks, maar nu ik een Lumia 920 heb wil ik er eigenlijk wel een lens voor.
"komaan wie doet het?"
"ik zag gisteren nog een gast met zijn tablet foto's nemen
ik neem me laptop mee naar de dierentuin
Hier in A'dam zie ik toch regelmatig touristen kiekjes met iPads nemen. Je zou kunnen zeggen dat het niet eens meer een raar gezicht is. Het went ;)

[Reactie gewijzigd door zap8 op 29 januari 2014 23:48]

Mwah, waarom niet, als je dat ding al hebt voor bijv je mobiel, dan is een tablet een mooi groot scherm om je beeld op te zien, de foto's te bekijken en eventueel te bewerken.
Het lijkt mij inderdaad ook een beetje overkill, maar heb vorig jaar tijdens twee vakanties mee gemaakt dat mensen met hun ipad stonden te fotograferen.
Zowel van objecten, andere mensen en van zichzelf.

Dat het onhandig is, is een mening. Maar nutteloos moet iedereen voor zichzelf bepalen.

Als het er is dan zal die behoefte er vast wel zijn.
Ik keek afgelopen zomer ook op toen ik op vakantie geregeld mensen met ipad foto's zag maken. Maar ze doen het, dus voor hen is het blijkbaar handig. Groot scherm, dus je ziet misschien beter wat je doet, en als je geen smartphone of gewone camera hebt is dit alles wat je nodig hebt. Het kan, dus er zijn mensen die het gebruiken, ongeacht of wij het zinnig of handig vinden of niet.
Nee een SLR/SLT camera is klein?

En 7" tablet kan heel goed dienst doen als "view finder". Goed zicht op het onderwerp en histrogram informatie etc.

Je zou dan ook een tablet met en PixelQi scherm kunnen gebruiken.
Je hebt daarmee dan wel een "enorm fototoestel" in je hand, zonder de ergonomische eigenschappen van een echte camera. Wat ik wel mooi vind, is dat deze lenzen er überhaupt zijn. Een mooie ontwikkeling van Sony. Ik heb er zelf over gedacht om er één bij mijn Xperia Z te kopen, maar de prijs deed mij tot afschrikken. Daarom dus maar een gewoon fototoestel erbij gekocht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee