Sony geeft opzetlenzen voor mobieltjes hoger iso- en resolutiebereik

Sony heeft zijn opzetlenzen voor smartphones en tablets een firmware-update gegeven. Hiermee krijgen de lenzen de mogelijkheid om videomateriaal in full hd-resolutie te schieten. Ook het iso-bereik wordt opgehoogd, al is niet duidelijk of de fotokwaliteit daarmee verbeterd wordt.

De nieuwe software voor de lenzen, waarbij het gaat om de QX-10 en QX-100, is door Sony op zijn website gezet. Uit de changelog wordt duidelijk dat de videoresolutie wordt opgehoogd van 1440x1080 pixels naar 1920x1080 pixels. Wie de firmware van zijn opzetlens wil updaten moet dit doen via een pc of Mac.

Verder blijkt dat Sony het iso-bereik van zijn twee lenzen verhoogd. Voor de QX-10 gaat de maximaal in te stellen iso-waarde van 1600 naar 3200, terwijl het QX-100-model met een verhoging van 3200 naar 12.800 aan aanzienlijke verhoging krijgt. Onduidelijk is of Sony de fotokwaliteit ook heeft aangepakt. Tevens stelt Sony dat de QX-100 een extra instelmogelijkheid heeft gekregen voor de sluiter, al wordt dit niet gespecificeerd.

Eerder bracht Sony een accessoire uit waarmee de QX-10 en QX-100 ook te gebruiken zijn voor tablets. Hiervoor moet een speciale mount worden aangeschaft die met verscheidene modellen compatibel is. Voorheen waren de opzetlenzen alleen voor enkele smartphones geschikt.

Door RoD

Admin Mobile

31-01-2014 • 18:42

17 Linkedin

Reacties (17)

17
17
14
1
1
3
Wijzig sortering
Hogere iso zal nooit echt betere foto's op gaan leveren, je zal hoe dan ook tegen de limiet van een kleine sensor aan gaan lopen. Een krachtige ruisreductie zal een hoop oplossen, echter zullen de foto's dan wel geschilderd eruit gaan zien.

Ben ook benieuwd of de full hd filmmogelijkheid geen stap achteruit zou zijn. Hier ligt de grootste vooruitgang vooral in de 16:9 beeldverhouding

maar altijd beter een slechte foto vol ruis dan geen foto omdat hij bewogen is.
Je moet niet vergeten dat die QX-100 een full inch sensor onder de motorkap heeft zitten.
Het is in feite een uitgeklede RX-100 II camera.

Ik heb zelf een Sony HX20V travelzoom die in staat is om full HD te filmen. (Op 50 fps overigens indien er genoeg licht is om dat toe te staan. Zo niet dan worden frames gewoon verdubbeld en houd je effectief 25 fps over aan beeldinformatie.)

Daar zit een duffe 1/2.3" sensor in en ik kan je vertellen dat de filmkwaliteit echt briljant is en zeker de kwaliteit overtreft van iedere smartphoneopname die ik ooit gezien heb.

Hier samplevideo's van de HX20V:
http://www.dpreview.com/reviews/sony-cybershot-dsc-HX20v/8
En hier van de RX-100 II:
http://www.dpreview.com/r...-cybershot-dsc-rx100-m2/5

Ik kan me niet voorstellen dat de QX-100 hier wat kwaliteit betreft voor onder zal doen en zeker niet gezien de prijs.
Alleen jammer dat deze geen flister heeft.
Je hebt helemaal gelijk dat de relatief geringe sensorgrootte limiterend is voor de fotokwaliteit. Eén kleine kanttekening die ik wil toevoegen is dat de sensor niet echt een limiterend onderdeel is (van het systeem van lens en sensor), omdat het verhogen van de kwaliteit en resolutie van het objectief altijd de gehele fotokwaliteit omhoog haalt, ongeacht hoe slecht de sensor is.

Met de veel grotere lenzen zal waarschijnlijk die resolutie nu ook beter zijn en het diafragma groter. Daarom denk ik dat Sony nu de ISO-waarden heeft verhoogd: door de hogere signaalversterking wordt er altijd resolutie verloren door de ruisreductie, maar omdat het totale systeem nu een betere resolutie heeft, kan er:
- op dezelfde ISO-waarde scherpere foto's worden genomen met meer detail
- op hogere ISO-waarden nu foto's worden genomen die nu wel voldoende resolutie hebben om toonbaar te zijn/te printen.

[Reactie gewijzigd door CaptainPanda op 31 januari 2014 19:16]

Beetje vaag dat je een lens kan updaten dat ie plotseling hogere resolutie aankan.. (En iso) :?


Edit: enige wat ik me nu kan bedenken is via een lensverschuiving/brandpunt (oid) de beeldcirkel groter maken waardoor ie groter deel van sensor beslaat...

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 31 januari 2014 19:23]

Bij een hogere ISO komt er meer ruis en er wordt altijd ruisreductie toegepast. Het voordeel is een 'cleanere' foto met weinig ruis, maar de resolutie wordt tegelijkertijd helaas ook een stuk minder, waardoor het beeld een stuk waziger wordt.

Omdat de totale systeemresolutie (dus van lens en sensor samen) nu hoger is, kan het worden gepermiteerd om een sterkere ruisreductie toe te passen. Oftewel, een hogere ISO-waarde is mogelijk terwijl dezelfde fotokwaliteit wordt bereikt. In de praktijk kunnen er dus foto's worden genomen die voldoende scherp zijn onder omstandigheden met minder licht. :)

Edit: over je edit: volgens mij heb je ook gelijk, want meer inkomend licht betekend dat ze kunnen instellen dat een ISO-waarde gelijk staat aan een lagere versterking van het inkomende lichtsignaal die in de sensor plaatsvindt. Het voordeel is minder ruis en een hoger dynamisch bereik.

[Reactie gewijzigd door CaptainPanda op 31 januari 2014 19:23]

De hogere resolutie heeft betrekking op de video. Het waren voorheen vooral allemaal software beperkingen om de datastream over wifi klein te houden en omdat het vooral gericht is op verwerking via en bekijken op mobiele apparaten (die tot dan toe vaak veel lagere resoluties hadden dan PC's e.d.).

Omdat beide modules een sensor+lenssysteem hebben dat gebaseerd is op bestaande camera's die wél de hogere resoluties en ISO waarden (plus enkele andere instellingen die zijn toegevoegd) kunnen gebruiken, kwam vanuit de markt toch snel de vraag om een firmware update die de de QX100 and QX10 ook deze mogelijkheden zou bieden. En ziedaar....

Aangezien deze camera's geen optie voor opslag in RAW hebben en correctie van de belichting achteraf dan nogal beperkt mogelijk is, heeft het hebben van een groter ISO bereik voordelen als je in bepaalde donkere situaties tegen de grenzen van de sluitertijd (beweging camera/foto zonder statief of flits of waar de flits überhaupt geen zin heeft) aanloopt.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 31 januari 2014 22:06]

Ik heb het niet over de resolutie van de foto/videobestanden, maar over de resolutie van de lens en hoe de optische resolutie van het systeem daarom toeneemt ('Optical resolution describes the ability of an imaging system to resolve detail in the object that is being imaged.'). De downmod met boost snap ik niet, want je hebt het over iets totaal anders (resolutie van de digitale bestanden, oftewel het aantal pixels daarvan in plaats van de fysieke grootheid waar ik het over heb).....

Wat ik dus zeg, is dat het hebben van een opzetlens ervoor kan zorgen dat deze ISO-verhoging op technisch vlak mogelijk kon worden gemaakt met acceptabele resultaten, omdat de optische systeemresolutie door de opzetlens wordt verhoogd. Dit klopt verder gewoon en is zeker niet offtopic...

En tuurlijk komt dat dus omdat de markt erom vraagt en heeft een hogere ISO-waarde voordelen, maar dat spreek ik toch helemaal niet tegen?

[Reactie gewijzigd door CaptainPanda op 1 februari 2014 01:27]

Het probleem is dat je het topic nogal overhoop hebt gegooid met alle verwarring tot gevolg. Door een reactie op het originele topic die betrekking had op verhoging van het ISO bereik van de modules (niet t.o.v. de telefoon...), te betrekken in een vergelijking tussen de lens van de lensmodule en die van de telefoon. Niemand heeft hier beweerd dat de modules niet tot meer in staat zouden zijn dan de combinatie van kleinere sensor en lens in de telefoon. De reactie waarop je reageerde, vroeg zich enkel af hoe dat ISO bereik (zonder hardware veranderingen) nu ineens groter kon zijn.

Die lensmodules hebben een ingebouwde sensor en niets in die hardware is veranderd. Sterker nog, die bestonden al in bestaande camera's. Dat die modules overweg kunnen met een groter ISO bereik en meer video resolutie, is voor Sony geen nieuw gegeven en die uitleg die je geeft is dan ook niet zo relevant voor het bericht waarop je initieel reageerde. Het verklaart enkel waarom de modules tot meer in staat zijn dan de telefoon, niet de plotselinge mogelijkheid tot wijziging of eigenlijk: de reden voor de eerdere beperking.

De eerdere softwarebeperking heeft vooral betrekking op de doelgroep en marketing, zoals al aangegeven.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 1 februari 2014 20:44]

Het is mij nu wat duidelijker waarom het verwarrend overkwam. Waar ik vanuit ging, is dat de opzetlens puur een objectief is dat voor de oorspronkelijke telefoonlens en -sensor wordt geplaatst en de oorspronkelijke CMOS-sensor wordt gebruikt, juist omdat het 'opzetlens' wordt genoemd. Ik liet mezelf ook misleiden door de edit van Poor Leno, omdat hij het heeft over een grotere beeldcirkel en dus de vergelijking automatisch wordt gemaakt tussen het gebruiken van alleen de telefoonlens en de telefoonlens in combinatie met de opzetlens (waarvan dus nu blijkt dat het niet zo werkt). Maar eigenlijk is het dus een pakket van een lens met sensor, waardoor het inderdaad niet meer heel relevant is, excuus.
Beetje vaag dat je een lens kan updaten dat ie plotseling hogere resolutie aankan.. (En iso) :?


Edit: enige wat ik me nu kan bedenken is via een lensverschuiving/brandpunt (oid) de beeldcirkel groter maken waardoor ie groter deel van sensor beslaat...
Volgens mij hebben deze lenzen ook een eigen sensor, het zijn eigenlijk mini digitale camera's die verbinden met je smartphone
De hogere resolutie is voor video, die is nog altijd fors lager dan de resolutie van de sensor. De bottlenecks zijn daarbij meer de rekenkracht, bandbreedte en beschikbare buffergrootte, dus ze zullen een manier hebben gevonden om beter te comprimeren zonder de chip te overbelasten o.i.d.
Zou je zo'n opzetlens ook als losse web/bewakings cam kunnen gebruiken? Ev met losse voeding.
Het is in feite een losse camera met eigen accu. Dus het enige probleem is het opname limiet waarschijnlijk.
Er is een API voor, de lens gedraagt zich als WiFi-access point. Als je er zelf de juiste software voor wil schrijven kan dat zeker.
mooie vooruitgang vooral de iso van de QX-100.
Mijne wordt nu geupdate, wordt tijd om een review te schrijven. Sinds mijn tentamenweek eindelijk voorbij is :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee