Sony komt met Cyber-shot camera-addons voor smartphones

Sony heeft op de IFA twee accessoire-pakketten aangekondigd die op smartphones bevestigd kunnen worden. De opzet-cameradelen brengen betere cameraprestaties naar smartphones en kunnen met het touchscreen van de smartphone bediend worden.

'Sony heeft twee pakketten van de lens-style camera's aangekondigd: de DSC-QX10 en de DSC-QX100. De pakketten bestaan uit een camerasensor, een lens, een accu en een sd-kaartslot. De Cyber-shot DSC-QX10 heeft een 1/2.3 Exmor R-sensor, een 18,2-megapixelresolutie en een 25-250mm-zoombereik.

De Cyber-shot DXC-QX100 heeft op zijn beurt een 1" Exmor R-sensor. De accessoire biedt een 20,2 megapixel-resolutie, maar het zoombereik is met 28-100mm minder groot. De DSC-QX10 biedt een sensor die zich wat grootte betreft kan meten met die van de top van smartphones, de sensor van de DSC-QX100 overtreft met zijn grootte die van welke smartphone dan ook, zelfs die van de Nokia Lumia 1020.

Sony noemt camera-onderdelen de 'perfecte partner voor de Xperia Z1', maar de accessoires werken ook in combinatie met smartphones van concurrenten. De cameramodules kunnen op smartphones met een breedte van 54mm tot 75mm en een dikte van 13mm geplaatst worden, waarbij ze zich magnetisch vasthechten. In combinatie met de accu en een Memory Stick Micro-geheugenkaart wegen de DSC-QX100 en DSC-QX10 respectievelijk 179 gram en 105 gram. De accessoires maken via nfc verbinding, als de smartphone deze draadloze techniek ondersteunt. Voor overige smartphones verloopt de verbinding via wifi.

De DSC-QX10 gaat 200 euro kosten als deze eind september beschikbaar komt. De DSC-QX100 is met 450 euro een stuk duurder en ook deze variant komt eind september beschikbaar.

Sony DSC-QX10 Sony DSC-QX10 Sony DSC-QX10 Sony DSC-QX10 Sony DSC-QX10
Sony DSC-QX100 Sony DSC-QX100 Sony DSC-QX100 Sony DSC-QX100 Sony DSC-QX100 Sony DSC-QX100 Sony DSC-QX100 Sony DSC-QX100

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-09-2013 • 16:46

25 Linkedin

Reacties (25)

Wijzig sortering
Het idee is inderdaad wel interessant, maar de prijzen gaan het maken of laten breken...
Wat wel tof is, is dat je de lenzen dus afzonderlijk kunt gebruiken met je telefoon als viewfinder.

In het desbetreffende promo-filmpje zie je daar meer van:
http://www.youtube.com/watch?v=NjKUPxZctvE

Zou tevens erg leuk zijn als Sony de QX-10 zal bijleveren bij een Z1 pre-order, maar dat zal wel niet :p
Inmiddels al te preoderen bij amazon

QX10 priced at $248 and the QX100 listed at $498

Verwacht ongeveer dezelfde prijzen in Euro's

http://www.amazon.com/Son...Lens-style/dp/B00EVIBN26/

[Reactie gewijzigd door zap8 op 4 september 2013 18:47]

Als ze slim zijn maken ze ook de perfecte mount voor iPhones en misschien voor andere Android smartphones waar er veel van verkocht zijn/worden. Ik vind het wel wat hebben maar aan de andere kant vind ik het toch wel wat aan de dure kant. Want voor 200 euro kun je toch ook een prima losse camera met een hoop zoom kopen? Zoals: pricewatch: Canon Powershot SX260 HS Zwart
UItgebreid filmpje waar het nieuwe Sony lenzen systeem met iPhone wordt gedemonstreerd.

linkje:
http://www.youtube.com/watch?v=hcWLiR9qNqw
Een leuk idee, maar ik denk niet dat het iets gaat worden.
 • Lens wordt verbonden met de camera via een Wifi verbinding.
  Pairing duurt dus best lang.
 • De lens is te groot ten opzichte van je camera.
  dus je kunt je telefoon niet meer in je broekzak stoppen
 • De tijd die het je kost om de camera te bevestigen aan je telefoon is best lang.
  Dat hele speciale moment dat je wou fotograferen is dan al lang en breed voorbij
 • Voor de prijs van de duurste versie kun je beter de Sony RX100mkII kopen.
  Die is compacter en heeft betere prestaties.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 4 september 2013 17:32]

Hoi, artikel al gelezen: "De cameramodules kunnen op smartphones met een breedte van 54mm tot 75mm en een dikte van 13mm geplaatst worden, waarbij ze zich magnetisch vasthechten"
ik stel me voor dat je een stalen plaatje op je mobieltje plakt, dat je dit ding aan vast klikt.
De tijd die je nodig hebt om het ding uit je zak te vissen en de app op te starten is het leeuwendeel van de totale tijd tot aan de erste foto...

De prijs lijkt me inderdaad hoog, de goedkoopste moduul kan niet meekomen met een compactcamera van die prijs, koop dan liever een mobieltje met zo goed mogelijke camera.
@ zap8 hieronder: daar heb je een punt voor een ipad is hij leuk. Het meenemen zie ik minder zitten: de mbieltjes en tablets van die tijd gaan er misschien al overheen en dan heb je geen accessoire nodig.

De duurste gaat qua prijs in de buurt inderdaad al aardig richting RX100mkII (die is €750 maar toch....). Alleen als de kwaliteit van dit ding net zo goed is en hij naadloos met je mobieltje werkt, voor die prijs is alles daaronder onacceptabel, dan kan het werken. je mist natuurlijk sowieso alle camera knopjes op de juiste plaats, een touch interface op je mobieltje komt natuurlijk niet in de buurt. Maar je foto's kan je op een mobieltje veel fijner bekijken dan op een camera, direct versturen naar je tante enz. Dus als het ook echt perfect werkt (wat ik betwijfel) dan heeft het potentieel.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 4 september 2013 18:51]

Het schijnt echt perfect en snel te werken als ik de eerste hands on van diverse tech-blogs mag geloven (zie m'n linkjes hierboven). Eigenlijk een geniale oplossing want je kan de lenzen in de toekomst gewoon blijven meenemen naar je nieuwe telefoon. Dus je kan het als je graag fotografeert als in investering zien die langer dan het gebruikelijke leven van een smartphone meegaat. Daarnaast wegen de lenzen bijna niks dus makkelijk mee te nemen. Aan kan ik opstellen voorstellen met tripod die aan een iPad hangt. Daarnaast halen ze de kwaliteit van Nokia's Lumia 1020 ruimschoots in. Wel weer interessant om te zien dat hij compatible is met zowel iOS als Android maar niet met WP.
Denk dat het niet een systeem voor iedereen is maar voor de ietwat serieuzere (hobby) fotograaf lijkt mee dit een ideaal systeem, omdat je ook rechtstreeks van je iPad kunt editten en sharen.
De prijs lijkt me inderdaad hoog, de goedkoopste moduul kan niet meekomen met een compactcamera van die prij
Waar haal je die informatie vandaan?
ik dacht gelezen te hebben dat de lensen gebaseerd waren op camera's van Sony die al snel het dubbele kosten?
Je ziet het verkeerd. Dit is meer voor de langere momenten waarbij je de hele tijd met je GSM in je handen loopt en gelijk de foto's daarop wil. Voor toevallige momenten gebruik je dan de camera van je eigen GSM en is de lens ontkoppelt. Perfect voor op uitstap maar niet voor iedereen natuurlijk.
Je ziet het verkeerd. Dit is meer voor de langere momenten waarbij je de hele tijd met je GSM in je handen loopt en gelijk de foto's daarop wil. Voor toevallige momenten gebruik je dan de camera van je eigen GSM en is de lens ontkoppelt. Perfect voor op uitstap maar niet voor iedereen natuurlijk.
Misschien wel, maar voor die gevallen kun je beter kiezen voor een losse camera zoals een Sony RX100. Je loopt immers of met een losse 'lens' of met een camera. In beide gevallen heb je iets naast je telefoon.

De toegevoegde waarde van dit dingetje (dat zeker anders is dan wat we kennen) is naar mijn idee daarom volkomen nutteloos.

Een plusje voor het risico dat Sony wil nemen, maar ik schrijf hem alvast bij in het lijstje top of flops.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 4 september 2013 18:14]

Niet te snel met bijschrijven lijstje flops. Denk dat je echt te snel met je oordeel bent want bij eerste praktijktesten van blogs als Engadget en the Verge blijkt het systeem verrassend goed en snel te werken (hoewel iedereen in eerste instantie erg sceptisch was).

links met eerste ervaringen
http://www.theverge.com/2...lease-date-price-features

http://www.engadget.com/2...-qx100-qx10-lens-cameras/


Eigenlijk een erg simpel idee, verbaasd me eigenlijk dat niemand hier eerder mee kwam
1) Pairing kan ook via NFC
2) onzin argument, je spiegel reflex past ook niet in je broekzak.
3) Je kan ook vanuit de losse pols schieten zonder 'm aan je telefoon te bevestigen want ook shutter op de camera.
4) Misschien wel... ik vind het toch een leuk idee...
Nou ik vind jouw punten nou niet echt overtuigend dat het niks gaat worden
 • Dat Paring lang duurt.. lekker boeien, dit zetje gebruik je niet om even snel foto's te maken
 • De lens te groot? je doet hem natuurlijk niet in je broekzak met de lens er nog op geklikt
 • De tijd te lang.. zoals ik al aanhaalde is dit volgens mij niet bedoelt om even snel een foto te maken, dan pak je gewoon je telefoon
 • Beter een RX100 kopen? ik heb geen flaud idee. maar dat hij compacter is als alleen een lens lijkt me sterk, qua prestaties zou ik het niet weten

[Reactie gewijzigd door Sinester op 4 september 2013 19:56]

kan iemand mij misschien helpen want ik ben een leek op fotogebied. ik snap het volgende niet;

iphone heeft bijv een 5 megapixel camera t.o.v een nokia met 20 mp. Het verschil is goed te zien qua zoom, kleurencontrast etc.
zet ik hier een professionele camera van 500 euro tegenover dan blaast die.zowel de iphone als nokia weg.

mijn vraag is of een lens wel zin heeft op een telefoon aangezien de camera zelf bagger is. doet.deze lens meer dan alleen zoemen, verbeterd het bijvoorbeeld de.kwaliteit van.de.foto kan iemnd dit uitleggen al mocht dit het geval zijn.
Hoi Tothabone. Vergis je niet: dit is geen opzetlensje, dat zou inderdaad niet helpen.

Zie dit is eerder lens met kamera, maar zonder scherm en knopjes. Hij heeft zijn eigen sensor en opslag en zou in principe ook moeten werken als je hem in de buurt (wifi of nfc zendbereik).

Tweakers noemt het hier geheel terecht geen opzetlens maar opzet-cameradelen ook al is dat een mond vol....
Het wordt magnetisch bevestigd, hoe sterk is het magneet en hoeveel invloed heeft dit op je geheugen? Er zijn tegenstrijdige meningen hierover, maar bij telefoons wordt geadviseerd om het niet te dicht bij een magneet te houden en dan komt Sony met een add-on voor je telefoon.
Voorbeeld Samsung Nexus:
http://www.gebruikershand...ing-358279.html?page=0016
'Spring loaded' is weinig magnetisch aan. Gewoon een klem mechanisme dus.
Wees gerust de camera is kwalitatief gezien gewoon = de degelijke RX100 - ik doe geen uitspraken over de software op android/iOS. En de camera op zich is goedkoper dan de compact zelf.
Handig om in uw binnenzak te stoppen - lijkt me.
Je kunt sowieso niet in RAW schieten. De kwaliteit van de camera/lens zal misschien wel goed zijn maar is de software dat ook? De software is gemaakt door Sony dus het OS is niet zo belangrijk.
Hoe krijgt dit ding zijn energie? Heeft hij een eigen accu of haalt hij het uit de telefoon?
Hij heeft logischerwijs een eigen accu.
Supergaaf! Ik ben echt heel benieuwd hoe goed dit in de praktijk werkt, maar het idee is echt geniaal.
Inderdaad heel benieuwd naar!

Met name de responsetijd tussen het drukken van de virtuele sluiterknop op je telefoon en het maken van de foto (zal met NFC vermoedelijk sneller zijn dan via WiFi...)
Zal neem ik aan ook op tablets werken? Eigenlijk dan nog leuker omdat die camera helemaal niet vast aan de telefoon hoef te zitten. Zie ook het filmpje in de reactie van CLB. Heel leuk idee.

Een heel goedkope variant is nauwelijks zinnig om die kwalitatief nauwelijks iets meer zal bieden dan de camera die reeds in een behoorlijke telefoon zit. Het juist interessant om een echte kwaliteitslens en sensor zo te kunnen bedienen via een telefoon of tablet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee