Afbeeldingen van Sony's camera-add-ons voor smartphones komen uit

Er zijn afbeeldingen online verschenen van twee nieuwe cameramodules van Sony, die gemaakt zijn op om een smartphone bevestigd te worden. De modules bevatten zowel een sensor als een lens, de smartphone wordt gebruikt voor de aansturing.

Volgens Sony Alpha Rumors gaan de twee modules door het leven als DXC-QX10 en DXC-QX100. De eerste is uitgerust met een 18-megapixelsensor van 1/2,3" en een 10x-zoomlens. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde combinatie als Sony gebruikt in zijn WX150-camera. De andere module heeft een grotere 1"-sensor, waarschijnlijk de 20,2-megapixelvariant uit Sony's RX100, en een 3,6x-zoomlens.

De add-ons zouden behalve over een sensor en lens ook beschikken over een sd-kaartslot, wifi en nfc. Via een beugel en magneten kunnen ze op een iOS of Android-smartphone bevestigd worden. Vervolgens kan vanaf de smartphone via een speciale app verbinding gemaakt worden met de camera, vermoedelijk door middel van wifi-direct, zodat de smartphone als zoeker gebruikt kan worden. Sony kondigt de modules naar verwachting begin september op de IFA-beurs in Berlijn aan.

Sony lens addon voor smartphone Sony lens addon voor smartphone

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

13-08-2013 • 09:39

124 Linkedin

Reacties (124)

124
119
59
6
0
46
Wijzig sortering
Kan de lens dus ook los van je telefoon gebruiken? Ik bedoel, hij heeft een eigen accu en wordt via WiFi/NFC bedient. Dus kan je hem ergens neerzetten en vanaf een afstand foto's maken, lijkt mij.
Klinkt leuk in theorie, maar hij moet zowieso aangestuurd worden door een app, en ik weet niet of dat los van het toestel gedaan kan worden.
Gok van wel... Connectie via NFC, verder werkend via WiFi-Direct...
Maar waarom zou je dat willen met zo'n losse onhandige module?

Sluit gelijk de iPhones uit trouwens, hebben geen NFC zou ik zeggen...
Maar in het artikel wordt er toch over iOS-devices gesproken?

[Reactie gewijzigd door CLB op 13 augustus 2013 10:19]

Ik vermoed dat NFC wordt gebruikt om makkelijk te verbinden zoals sony met wel meer accesoires nu doet (denk aan de bleutooth headsets). Het gaat ongetwijfeld mogelijk worden om via een app met een wifi-direct AP te verbinden met dat ding.
Ik vermoed dat het geen NFC gebruikt omdat het ook bruikbaar is op een iPhone, en laat die nu net geen NFC hebben.
Waarom zou ik een losse huis-tuin-en-keuken camera en een mobiel willen? Dat is toch net zo 'onhandig'? Of ik nu een camera uit m'n zak moet halen of een opzetstukje: het is naar mijn idee evenveel werk.
Dan kan hij zelfs op bepaalde laptops van Sony
Lijkt een beetje op de "interchangeable camera modules" van Ricoh. Als het net zo'n success gaat worden, moet je goed naar de bovenstaande foto's kijken, aangezien je het ding nooit in het echt zult gaan zien :-)

Aangezien de lens verreweg het grootste onderdeel van een camera is, en de lens + sensor voor 3/4 de prijs van een camera bepalen, gaat zo'n module niet veel kleiner, en niet veel goedkoper worden dan een "echte" camera.

Daarnaast lijkt het me gruwelijk onhandig. Zie je iets leuks waar je een foto van wilt maken, moet je eerst die module uit je tas vissen, vervolgens met dat klipje gaan klooien om die module aan je mobiel vast te maken, dan de module aan zetten, dan het appje opstarten, en vervolgens kan je een foto maken. Daar heb je absoluut twee handen voor nodig, en kost ook erg veel tijd. (vergelijkbaar met je spiegelreflex camera en lens altijd los in je tas doen.)
Waarom zou je de module aan je telefoon vast maken? Denk out of the box, het ding werkt met WiFi dus je kan die module waarschijnlijk vasthouden en je smartphone als extern scherm gebruiken. Dat zou toch geniaal zijn, je hebt een klein cameratje wat je in alle mogelijke posities kunt vasthouden en een scherm waarop je alles instelt en kunt zien, zonder kabels etc.
Het lijkt inderdaad op wat Ricoh deed, met het verschil dat de behuizing van de modules die Ricoh gebruikte natuurlijk 'niets' kon. Nu heb je zonder cameramodule nog altiijd een highend telefoon. Dat maakt toch wel een groot verschil.

Daarbij prijsde Ricoh zich volledig uit de markt met die dingen en was het al geen groot (consumenten)cameramerk toen ze er mee startte. Ook waren de foto's (vergeleken met andere systeemcamera's of compacts die vergelijkbaar waren met de modules) niet spectaculair bij de Ricoh. Voor elke module in de line-up was/is een compactcamera die betere kwaliteit levert met een lagere prijs. Dat heeft allemaal bijgedragen aan het 'succes' van het format.

Grappig genoeg heb ik me toen al eens hardop afgevraagd (op het DPReview-forum) of dit beter zou aanslaan als een merk als Sony of Canon met dit systeem was gekomen. Het idee is namelijk goed, als je tenminste de firmware van de module blijft updaten (voor vele jaren) en je cameramodules in kwaliteit zo goed zijn dat ze echt concurreren met compactcamera's.
Hoezo? Als dat apparaat eigen software heeft kan die dus ook gewoon aanstaan en laat je hem dus aanstaan en hoef je niet speciaal dat ding vast te klikken aan je mobiel, maar kan je ook gewoon vanuit je blote hand een foto schieten. Ik bedoel je moet een huis-tuin-en-keuken camera of spiegelreflex camera ook wel eerst aanzetten en uit je tas halen voordat je een foto schiet.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 13 augustus 2013 12:17]

Niet alleen deze camera-modules zijn 'gelekt, de phone op de laatste foto, is de Sony Xperia 'Honami'
Een nog onaangekondigde high-end smartphone van Sony die in september wordt gepresenteerd.

Waarvan hier een uitvergroting:
http://static.xperiablog....013/08/Honami-640x485.jpg

En op de tweede foto is de 'Honami' zeer waarschijnlijk het rechter toestel :)

[Reactie gewijzigd door CLB op 13 augustus 2013 09:46]

Honami gaat het niet winnen van de Lumia 1020, sensor is veels te klein!
Eerst maar is de final specs afwachten!
Tevens is een smartphone wel meer dan een 'camerasensor' natuurlijk ;)

Wint de Honami niet qua sensor van de 1020, is het wel qua resolutie, OS, snelheid, werkgeheugen enz..

Het is maar net waarvoor jij kiest als individuele consument met jouw wensen natuurlijk.
Laten we niet vergeten dat het niet alleen om specs draait, de algemene bouwkwaliteit, scherm, accuduur die beinvloed wordt door software kan altijd een factor plegen ;)
Als ik kijk naar o.a. Xperia Z is de accutijd wel goed. Vooral met die slimme Stamina Mode. Scherm had alleen last van slechte kijkhoeken maar de Ultra heeft dat niet meer en dus de Honami waarschijnlijk ook niet. Bouwkwaliteit van de Z is ook goed. Echter wel geheel van glas en dat blijft breekbaarder dan o.a. plastic.

Wacht nog altijd op de mobieltjes gemaakt van Carbon fibre.
Dit is wel vet maar....de huidige smartphones, zeker die met grote schermen staan nu niet bepaald bekend om een goede accuduur. Op deze manier kan de accu dus gewoon in een halve dag er doorheen zijn. En als je de hele dag weg bent en nergens een plek + moment hebt waarop je de foon kan opladen... :)
Ik geloof niet dat deze lens gebruik maakt van de accu in de telefoon zelf..
Het lijkt inderdaad alsof de lens een interne accu heeft. Wel erg jammer. Als de voeding en data via usb zouden gaan, zou de lensmodule veel goedkoper kunnen. Dan heb je in principe gewoon een webcam, maar dan met zoomlens en bevestigingsclip voor je telefoon. Nu is het op het scherm na een volledige compactcamera. En om beeld en bediening via de telefoon mogelijk te maken heb je extra wifi en NFC nodig.
In elkaar gezet ziet het geheel er vervolgens ook nog een stuk minder ergonomisch verantwoord uit dan een gewone compactcamera. Bij het maken van mooie foto's is het toch wel belangrijk dat je goede grip op je camera hebt, zodat je hem stil kunt houden tijdens het schieten.
Lens module via usb voor de voeding?
En dan naar paar keer auto focus je accu van je mobiel leeg? (ik neem aan er een motor in de lens zit)
Nee maar je scherm staat wel continu aan voor beeld en je wifiverbinding is ook constant actief.
Dat zou als het goed is er niet voor kunnen zorgen dat je batterij snel leeg raakt, als ik kijk naar mijn dagelijks gebruik is het meestal het geval dat ik mijn WiFi altijd aan heb met daarbij het scherm aan.

Bovendien zal je de camera functie zeer zeker niet langer dan 10 minuten gebruiken om een foto te schieten.

[Reactie gewijzigd door Kindafunny op 13 augustus 2013 09:58]

Wifi aan is niet hetzelfde als wifi actief ;) Daarnaast, heb jij je scherm 24/7 aan? Het is waarschijnlijker dat op de momenten dat je de module zou willen gebruiken, de telefoon in je zak zit als je de module niet had. Er vanuitgaande dat je met de module serieuzere foto's gaat maken die je voorheen niet zou maken. Als je nu al je foto's maakt met je telefoon en je vind de kwaliteit daar prima voor dan denk ik dat deze modules niet voor die personen zijn.

[Reactie gewijzigd door JT op 13 augustus 2013 09:59]

Dat staat hij natuurlijk ook als je je telefoon gebruikt om foto's te maken. En je Wifi die aanstaat, dat verbruikt helemaal niet zoveel. Daarbij, als ik mijn camera meeneem dan zorg ik ook altijd voor een tweede accu, dat doe je hier dan gewoon voor je telefoon.
Wat helaas niet gaat lukken met oa de telefoon op de eerste foto; Sony Xperia Z
Ware het niet dat de high-end Xperia modellen geen vervangbare accu hebben.

Daarnaast (wellicht heb ik dat niet goed uitgelegd) zul je met deze module foto's gaan maken in situaties waarin je dat normaal niet met je telefoon doet. Dat betekent dus dat de telefoon éxtra aan staat, waar die normaal in je zak een beetje standby aan het zijn was. Om preciezer te zijn het scherm, wifi constant actief en de CPU/GPU om een en ander te verwerken.

Bovenstaande is een aanname maar wel eentje waar ik vrij zeker van ben ;) Als je nu al al je foto's maakt met je telefoon dan vind je de kwaliteit van onderschikt belang en waarschijnlijk ook het feit dat je niet hoeft na te denken over iets extra meenemen. Die mensen zullen deze module echt niet kopen. En zélfs als die mensen dit wel kopen dan is de wifiverbimdimg ten opzichte van de interne camera constant actief; dat kost ook meer stroom.

[Reactie gewijzigd door JT op 13 augustus 2013 10:10]

Wij Z gebruikers hebben daarom vaak een external battery charger pack die onze phone (game device & headsets) 3,5 x oplaadt.
Ik zie hier wel iets in. Veel mensen zie ik redelijke fotos maken met tablets en mobiles. Dit inspireert ze om dieper in de fotografie te duiken.
Zie die kleine nog zelfs mee gaan op reis. Ook leuk plaatje, net 'n mysterie.
Wow, dit is wel een hele slimme oplossing! Kan je makkelijk meenemen en indien je serieuze foto's wilt maken, makkelijk te gebruiken! Nu nog de prijs afwachten....
Als je toch zo een extra blok gaat meeslepen kan je bijna net zo goed gewoon een extra camera meenemen.
Ik ben benieuwd hoe dit zich houd tov de Lumia 1020
Dat is zeker niet waar. Ik heb nu een systeemcamera erbij omdat je de dSLR niet altijd meeneemt. Zeker niet het grote blok dat ik heb (1,5kg met 17-50 lens). Ik durf te wedden dat als je de variant pakt met 1" sensor dat dit een stuk kleiner is dan een complete systeemcamera.
Misschien even goed lezen wat hij zegt?

Hij spreekt helemaal niet over een DSLR, hij spreekt over het meenemen van een extra camera, dus dat kan ook gewoon een systeemcamera zijn zoals jij die hebt, of natuurlijk gewoon een normale compactcamera.

Ondanks dus dat je zegt dat dit niet waar is, laat je bericht duidelijk zien dat je het met hem eens ben...


Ik ben er trouwens ook voor om een losse camera dan mee te nemen over dit gedrocht, ik vind dit namelijk echt helemaal niets, je zit constant met een zeer kwetsbaar apparaat te werken, waar een normale compact rustig zonder hoesje of iets dergelijks in je jaszak kan worden gestopt, is dit daar niet voor geschikt, tevens lijkt het me ook helemaal niet prettig werken.

Ik had zelf een compactcamera die ik bij me droeg, maar sinds ik mijn Lumia 920 heb neem ik die camera nooit meer mee, mogelijk dat ik wel nog een keer een systeemcamera koop om naast mijn Nikon D7000 te gebruiken.
Deze kun je ook rustig zonder hoesje in je binnenzak stoppen. In mijn ogen blijven het allemaal gebruiksvoorwerpen. Je moet er gewoon niet te moeilijk over doen.
Dit is toch wel veel kwetsbaarder dan een compact camera. Waarbij een compact camera geen uitstekende onderdelen heeft en alles redelijk goed beschermd is, heeft dit systeem diverse uitstekende gedeelte waardoor de risico's van serieuze beschadigingen flink omhoog gaat.

Dus leuk dat het een gebruiksvoorwerp is, maar als het gedeelte waarmee je de lens vastzet op je telefoon beschadigd raakt, dan kan die de prullenmand in.
Dat denk ik dus ook. Het is een mooi systeem Maar ik denk dat ik zelf dan toch voor een Panasonic TZ zou gaan als ik toch iets compacters naast mijn Sony A350 wil hebben.
Ik ben benieuwd hoe dit zich houd tov de Lumia 1020
Zet de Lumia 1020 tegen een Sony RX100 of WX150 en je weet het. ;)

Maar afgezien daarvan, de Lumia 1020 heeft voor een telefoon een erg goede beeldkwaliteit, maar zal tegen een moderne compactcamera toch al snel het onderspit delven.

Zie de review van de Lumia 1020 op Techradar:
[...] a point-and-shoot will let you adjust your aperture for depth-of-field adjustments. The Lumia 1020 doesn't do that. Moreover, your average point-and-shoot camera has a bigger imaging sensor than the 1020, and likely better optics, so image quality, dynamic range and high ISO noise performance is better.
Maar afgezien daarvan zijn deze 'cameramodules' van Sony vooral een uitprobeerseltje, waar zeker een nichemarkt voor zal zijn. Qua gebruiksgemak halen ze het niet bij een dedicated compactcamera, terwijl je wel een los ding bij je moet hebben om foto's te maken. Een compactcamera met Wifi, gecombineerd met smartphone-apps is volgens mij een veel zinvoller product.
Makkelijk is allesbehalve wat ik in gedachten heb...
Het doet me denken aan mijn eerste 'cameratelefoon', een Siemens S55.
Ook gehad, de camera/flits-module boeide me niet zo (gebruikte daarvoor liever een 6×6-slr of als het snel moest een af-slr, liep dan ook altijd met 6kg spul rond) maar leuk dat het kon. Het was wel jammer dat het telefoonscherm (met name het aantal kleuren) ontoereikend was voor het weergeven van de de foto.

Verder werkte die telefoon geweldig, echter het is dat de toetsen los in een rubbertje hingen, er één los ging en bij terughangen de volgende, toen was het over met de pret anders had ik het ding nog jaren gebruikt. spraaksturing, bluetooth terwijl dat verder nog nauwelijks gebruikt werd (bluetooth carkit kostte honderden euro's, ben toen maar voor een klassieke bedrade Siemens carkit gegaan van €200)

De camera-module werkte trouwens ook op de SL55 van mijn vrouw, die heeft het ding veel meer gebruikt als ik.

OT.
Deze Sony's gaan een even goede of betere kwaliteit geven als een compact, dus dit is veel interessanter. Ik vraag me af of ze alleen zullen werken op, bepaalde, Sony modellen of ook op andere Android Phones (middels app in de store).
Wel is het onhandig dat je altijd eerst de module moet gaan plaatsen voordat je een foto kunt maken, spontane situaties zijn dan al snel voorbij en zeker de onverwachte momenten.

@Cambion Daystar hieronder:
Beter een fotocamera met sms+belfunctie dan dit (en wat mij betreft een tablet (7" of groter dus te groot voor bellen of fotograferen) voor de overige functies) of inderdaad (drie) aparte apparaten.

@sn33ky hieronder:
Vermoedelijk ontbreekt ook de ontspanknop, daarvoor moet je dan een knop op (het touchschreen van) de phone gebruiken. Met die prijzen koop ik wel een µFT-systeemcamera, bv een M-5 van Olympus OM-D systeem.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 13 augustus 2013 11:12]

Hij werkt op alle android telefoons. En je hoeft hem niet eerst te plaatsen je kan hem ook los gebruiken.
Volgens het originele bericht, werkt de module met zowel Android als Ios telefoons en tablets.

http://www.sonyalpharumors.com/sr5-hot-first-images-of-the-new-dsc-qx10-and-dsc-qx100-lens-cameras/

Interessant is dat deze module de lens en sensor van de RX100 ii heeft, welke zeer goede beeldkwaliteit heeft:

http://www.flickr.com/search/?q=sony%20rx100

Het is een raar concept, maar ik ben wel nieuwsgierig. Een goede camera module die je jarenlang met je (nieuwe) smartphone/tablet kunt combineren. Of de module op een statief, terwijl je een losse tablet gebruikt, om scherp te stellen, de foto te maken, te bewerken en te versturen.
Ik denk dat de volume knop dan een camera knop word want er zitten al zoom knoppen op anders op de lens zelf wel. Maar dat denk ik ik zeg niet dat het zo is ;)
Ga met een snelle Audi een Suzuki Alto slepen en je hebt hetzelfde effect.

Ik zie het nut er niet van in, als je mooie foto's wil maken dan koop je voor die prijs toch gewoon een pocket cameraatje die beter in de hand ligt en gewoon een stuk minder onhandig is.
Of de nieuwe Nokia Lumia 1020, daar zit een hele goede camera in. De reviews zijn erg positief over de foto's. Verder is het ook een heel goed toestel.
Zie anders nergens nog een prijs staan dus het is nog een beetje vroeg om daar over te oordelen. Er zullen vast ook mensen zijn, waaronder ik, die dit wel degelijk een handig product vinden. Wat is volgens jou precies onhandig aan een smartphone om foto's te maken ? Even praktisch als een compact camera lijkt mij.
Grappig, zo'n apparaat zat ik gisteren op vakantie over te fantaseren,
omdat je nu veel losse zaken mee moet nemen :
smartphone, tablet, laptop, camera. (echt!).
.
Et voila: het product om goede foto's met je smartphone te nemen is werkelijkheid!
Maar dit nu ziend kom ik tot de zelfde conclusie als gisteren in gedachten:
Een beetje goede lens is zo bulkig dat je er net zo goed even een compact camera omheen kunt bouwen.
Het wachten is op de lens + sensor die net zo compact is en zo goed werkt als het menselijk oog.
Voor serieuze foto's?

Dan heb je DSLR nodig.
Hier moet je verbinding leggen met de lens via een App, ik denk dat de delay time ervan zeer ongewenst is. Daarbij ontbreekt het aan een optische view finder welke veel beter functioneren dan een digitale display.

Voor hobby natuurlijk een leuk concept van Sony, maar voor fotografen denk ik niet (gezien je daar al lenzen van over de 10.000 euro hebt) ... ga maar na.
Voor iets beter kwaliteit dan de camera in de mobile, maar toch de mogelijkheden te sharen/mailen van een moderne smartphone.

En je hebt de mogelijkheid je telefoon te upgraden over een jaar, en de camera te behouden :)

Er is vast een stukje markt voor, maar de smartphone nog de compact camera vervangen.
Voor serieuze foto's?

Dan heb je DSLR nodig.
Hier moet je verbinding leggen met de lens via een App, ik denk dat de delay time ervan zeer ongewenst is. Daarbij ontbreekt het aan een optische view finder welke veel beter functioneren dan een digitale display.

Voor hobby natuurlijk een leuk concept van Sony, maar voor fotografen denk ik niet (gezien je daar al lenzen van over de 10.000 euro hebt) ... ga maar na.
Als ik soms de abominable kwaliteit van foto's zie ...

Daar helpt zelfs een gouden camera met briljanten inzetstukken van 500.000+ niet aan .

De fotograaf maakt de foto, de camera is een tool, een gereedschap.
Als je met een polaroid van 19.95 nog geen boom kan fotograferen zonder de essentie te raken, dan zal een DSLR ook niet het gewenste resultaat opleveren.

Ik blijf bij een standpunt, de beste camera is de camera die je bij je hebt !
Geef een bouwvakker maar eens een plastic hamer, dan weet die snel genoeg hoe belangrijk een goede tool is.
"De fotograaf maakt de foto, de camera is een tool, een gereedschap."

Dat is een populaire opvatting, waar ik het mee eens ben. Tegelijkertijd sluit dat helemaal niet uit dat techniek ook de foto maakt. Beiden zijn waar, niet slechts een van de twee.

Ik heb met erg crappy cameras gewerkt, met middeklasse, en nu met een fullframe pro camera met peperdure lenzen. Het is gewoon duizend procent duidelijk dat een high-end camera je in staat stelt betere fotos te maken. Je mogelijkheden en kwaliteit worden met factoren verhoogt. Of je dat er ook uithaalt, is aan de fotograaf.

En nu we toch bezig zijn:

"Ik blijf bij een standpunt, de beste camera is de camera die je bij je hebt ! "

Ook dit lijkt intuitief waar te zijn. Maar toch niet helemaal. Het is alleen waar voor spontane gebeurtenissen. De meeste serieuze fotografen, afgezien van journalisten, plannen nu juist hun fotografie. Dat is zo voor modellenwerk, landschap fotografie, urban fotografie, de meeste natuurfotografie, produktfotografie, eigenlijk alle soorten high-end fotografie. Oftewel, men neemt de high-end camera bewust wel of niet mee, en het is niet erg als je hem niet bij je hebt bij een ongepland event, daarvoor val je terug op de smartphone.
Afhankelijk van de prijs (100-200) is dit zeker een interessante optie om te overwegen. Zeker voor mensen (zoals ik) die een upgrade van hun standalone fotocamera overwegen.

Edit: Waarschijnlijk ongeveer 400 Dollar voor de DXC-QX10 en 600 dollar voor de DXC-QX100! Als ze inderdaad dezelfde lenzen hebben dan de referentie camera's Laat dus maar zitten.

Nu weet ik niet hoe het met de compatibiliteit zit met andere merken dan Sony, en of deze dan ook op een smartphone past met een bolle achterkant.
Werkt deze ook zonder een smartphone? Maar dan zonder een viewvinder uiteraard en puur op gevoel.
En hoe zit het met de batterij? Is deze vervangbaar of is dit een oplaadbare accu waar een levensduur aan verbonden zit.
Waar zit de flits? of word die van de telefoon gebruikt, die meestal ondermaats zijn.

Het is uiteraard kleiner dan een gewone compact camera!

[Reactie gewijzigd door sn33ky op 13 augustus 2013 10:03]

Dit staat er in de tekst:
Via een beugel en magneten kunnen ze op een iOS of Android-smartphone bevestigd worden
Dus een ander merk moet geen probleem zijn.
Fipo much?

Hoe is dit nou handig? De hele tijd zo'n ding in je zak... En volgens mij is zo'n module nog best fragiel.
En als je even een foto wilt maken moet dat ding verbinding maken met de telefoon. Dit zijn allemaal weer extra handelingen.
En het ding moet ook weer worden opgeladen.
Bovendien knaagt het ook weer behoorlijk aan de accu van jouw smartphone.

Dit wordt imho een niche product. Het enige voordeel is dat je betere foto's kan schieten met je telefoon, en deze dan ook direct kunt uploaden.

Als dit je niet interesseert kun je net zo goed een degelijke compactcamera in je zak stoppen...
De specificaties zijn niet bijzonder, het is waarschijnlijk een waardeloze form factor in het gebruik en 't ziet er niet uit. Ik kan hier niet heel enthousiast van worden, welke 'behoefte' vullen ze hier precies mee?
Lijkt me inderdaad makkelijk: als een vervanging voor je pcoketcamera
Nee joh, dit wordt een regelrechte flop. Wil je goede foto's nemen dan koop je een fototoestel wat tig beter beter is te bedienen dan dit anachronisme.
Anoniem: 225253
@Barryke13 augustus 2013 10:27
Zoals ik het lees, zijn het camera-modules en geen opzet lenzen dus die telefoonlens mag zo vuil zijn als maar kan.
Sterker nog, als Barryke gewoon naar de fotootjes gekeken had, dan had ie een Xperia Z herkend waarbij de eigen lensopening gewoon vrij is. Je mag dus gerust een stuk duct tape over je telefooncamera plakken of een bekraste lens of een kapotte camerasensor hebben.
Ik denk dat dit enkel gaat winnen als het de prijs meeheeft. Als een lens al 200+ euro kost en nog groot is dan is men sneller geneigd om een compact camera te kopen die zowel kleiner als goedkoper is.
Dit is een lens met Spiegelreflexkwaliteiten, onvergelijkbaar met een compact van 200 euro dus. Meet vergelijkbaar met de sony compact van 800 euro.
Dit kan je totaal niet vergelijken met kwaliteit van DSLR, je kan er wel donder op zeggen dat een add-on-lens die via een app werkt en op je mobiel moet koppelen totaal niet in de buurt komt van een DSLR van 800 euro waar de lenzen zelf ook al eens die prijs bedragen.

En ook de NEX camera's van Sony komen niet in de buurt van een DSLR, daarom zie je systeem camera's ook snel in prijs zakken.

Niet dat dit een slecht product hoeft te zijn, dat zeker niet.
Maar je moet ook niet de verkeerde indruk krijgen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 13 augustus 2013 10:47]

De NEX camera's komen niet in de buurt van de kwaliteit van een DSLR? Excuse me? Kun je dat even uitleggen?

Het is simpelweg een andere afweging die je maakt als je een NEX koopt. Ik ben zeker geen fan van NEX, maar het is onzin om te stellen dat het kwalitatief minder is dan een DSLR. Het is simpelweg (zoals elke camera) een ander compromis tussen de verschillende aspecten van het 'camera-zijn'.

De kwaliteit van foto's van een NEX en een APS-C spiegelreflex zijn simpelweg niet te onderscheiden. Scherpte, ISO-performance, kleurechtheid zijn allemaal identiek. Verder is een NEX wat trager dan een APS-C spiegelreflex (wat zeker niet voor alle systeemcamera's geldt in vergelijking met alle DSLR's), maar wel een stuk compacter. Beide systemen hebben voor en nadelen en voor de één is het één geschikter en voor de ander het ander. Maar totale onzin om te stellen dat een DSLR kwalitatief gezien beter is. Waar zou dat dan door komen? Buiten de spiegel die opklapt is het technisch hetzelfde product.....
@BoringDay

Ik weet niet welke NEX jij hebt gehad, maar mijn NEX 6 heeft geen problemen met de AF/beeldstabilisatie en verder een oled viewfinder, is mischien niet optisch, maar dat heeft ook zijn voordelen o.a. extra info in het schermpje . De beeld kwaliteit is zeker zo goed als mijn "werkloze" en zware Canon 600D.

Die QX100 heeft dezelfde 1" sensor en snelle zeiss lens als mijn RX100, uit tests van o.a. fotovideo.nu blijkt dat dit wel degelijk een serieuze camera is. Het mag dan niet helemaal DSLR kwaliteit zijn, maar het komt behoorlijk in de buurt, zeker als je het formaat van die QX100 in ogenschouw neemt.
Dan vermoed ik dat je niet de tijd hebt genomen om de camera te leren kennen. Het is namelijk complete onzin wat je typt. Ik durf te garanderen dat als ik jouw 10 foto's geef die gemaakt zijn met een DSLR en 10 met een NEX dat jij ze niet op de juiste stapel kunt leggen.

Zoals ik elders al aangeeft, je bent een fotograaf van de oude stempel en daar is niets mis mee, maar ga geen argumenten bedenken om je eigen keuzes te rechtvaardigen.
De grap is dat Sony zelf al een compact heeft van 530 euro die bijna vergelijkbaar is met een DSLR
pricewatch: Sony Cyber-shot DSC-RX100 Zwart
Anoniem: 411873
13 augustus 2013 09:47
Rechtonder de lens zie ik het logo van WiFi al staan, dus dat lijkt me een bevestiging van het vermoeden.

Ben benieuwd in welk prijssegment deze lenzen uit gaan komen. De lens heeft een ingebouwde accu neem ik aan?
Ik schat dat de 1" variant 400 euro gaat kosten; de RX100 kost 650 euro ofzo en de duurste delen zijn de lens en de sensor met de electronica er omheen.
Dit kan nog eens best handig zijn! Ik hou wel van af en toe een paar foto's maken, maar om daar nou zo veel geld voor uit te geven vind ik dan weer wat minder, dit kan wellicht wel eens een oplossing zijn.
Anoniem: 256386
13 augustus 2013 10:00
Benieuwd wat het gaat kosten en wat de kwaliteit is.
Maar een lumia 1020 is natuurlijk nog steeds handiger, die heb je altijd bij de hand.
Ik denk dat de meeste consumenten het niet veel kan schelen. Als de kwaliteit van de smartphonecamers redelijk is zullen ze niks extra aanschaffen.
Hier heb je ook altijd de sensor van de telefoon zelf achter de hand...

Dus je kan nog steeds leuke plaatjes schieten :)
Ik vind het opzich een leuke oplossing. Ik zelf kijk ook graag uit naar de Honami of de Ultra.
Echter wat alteclansing zegt is natuurlijk wel waar. Je moet wel even iets apart meenemen. Het is dan niet groot maar wel apart. En die laat je wel makkelijk ff thuis.

Maar ik vind het wel een hele leuk oplossing het spreekt mij wel aan.
Ik zie dit niet als een vervanger voor een uitgebreide systeemcamera, maar het is wel een handige oplossing om niet te veel mee te nemen, maar wel goede foto's te kunnen maken. Ik vraag me alleen af in hoeverre de postprocessing van de gemaakte foto in de cameramodule of in de telefoon plaatsvindt.

In het geval van het laatste lijkt me niet dat dit op alle telefoons te gebruiken is, omdat de beeldverwerkingsmogelijkheden in telefoontjes zwaar onder de maat zijn voor serieuze fotografie. Het lijkt me dan ook logischer dat men dit of in de cameramodule laat plaatsvinden via een dedicated beeldprocessor, of dat de module alleen te gebruiken is binnen een bepaalde lijn van Sony-telefoons die uitgerust zijn met specifieke hardware voor deze taak.

Overigens staat of valt het succes hiervan met de prijs van de cameramodules. Zo'n module mag natuurlijk nooit duurder zijn dan een vergelijkbare compactcamera. Ik gok dan ook op zo'n € 200,- voor de kleine beeldsensor met 10x zoom en € 300 voor de 1" sensor met 3,5 zoom.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee