Telenet- en iPhone-gebruikers kunnen 'binnenkort' terecht op 4g-netwerk Mobistar

Telenet-klanten kunnen zodra Mobistar zijn 4g-netwerk inschakelt direct gebruik maken van de lte-verbindingen. Daarnaast belooft de kabelaar dat ook iPhone 5-gebruikers 'binnenkort' op het 4g-netwerk van Mobistar terecht kunnen.

Telenet maakt als virtuele provider gebruik van het Mobistar-netwerk. De Belgische provider is momenteel bezig om 4g uit te rollen. Mobistar denkt dat het nog het eerste kwartaal van dit jaar in een aantal steden zijn lte-netwerk zal activeren, maar een precieze datum is nog niet bekend gemaakt. Wel is het bedrijf sinds november bezig met 4g-proeven in een dertigtal steden.

Zodra Mobistar zijn 4g-netwerk officieel in gebruik neemt hoeven klanten van Telenet die ook een mobiel abonnement hebben niet te wachten om van de snelle mobiele netwerktechnologie te profiteren, mits uiteraard een lte-compatibel toestel wordt gebruikt. Verder meldt Telenet dat ook bezitters van een iPhone 5 op het 4g-netwerk van Mobistar terecht kunnen. Dit is mogelijk doordat Telenet is toegevoegd aan de lijst van goedgekeurde providers door Apple.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-01-2014 • 18:54

35 Linkedin

Reacties (35)

35
34
23
7
0
6
Wijzig sortering
Het kan aan mij liggen, maar met al die data-limieten zie ik het nut niet zo in van 4G.

4G wordt verkocht met marketing-kreten als: sneller, altijd online, lekker onderweg YouTube kijken, Skypen.... technisch zou het moeten kunnen, maar ja... alleen leuk als je niet op je data-verbruik hoeft te letten.
Het nut is dat de snelheid verhoogt, niet dat je meer data verbruikt.
Punt is dat 4G verkocht wordt als een snelheidsverhoging maar feitelijk verbeteren er veel meer dingen. Zo is met 4G de latency lager, iets wat je een simpele SSH sessie op het openen van een kale website al merkt.

Ook kan een provider met 4G meer klanten kwijt en ze meer Internet bandbreedte bieden zonder dat dat meer radio bandbreedte gebruikt. In Nederland is het dan ook nog eens zo dat KPN 4G uitrolt op een "betere" frequentie dan 3G, waardoor het bereik en de dekking simpelweg beter is.

Of dit voor jou zinvol is kan alleen jij bepalen, maar een data-limiet door voor mij weinig af aan de voordelen van 4G.
In het voorbeeld van Proximus is het zo dat je enkel 4g krijgt als je een 2Gb data hebt of 10€ extra betaalt waarvoor je 1Gb extra krijgt. Dus hogere snelheid en meer volume.
Ik vraag me af hoeveel geld Telenet betaald aan Apple heeft om een goedgekeurde provider te zijn...
Ik vindt het volkomen logisch dat providers certificaten moeten halen voordat de fabrikant het netwerk toestaat. Stel je voor dat een provider zo slecht netwerk heeft, en de gebruikers klagen erover. Zullen ze eerst de telefoon de schuld geven dan de provider. Dit wilt Apple niet en wil graag dat de gebruiker de beste ervaring ervaart!
En waarom heeft Mobistar dit "certificaat" dan gekregen? Volgens jouw redenering komt dit omdat ze een goed en stabiel 4G-netwerk hebben, maar ze hebben nog niet eens zo'n netwerk (buiten in test dan). En wat is er mis met het netwerk van Base en Proximus? Ik heb Mobile Vikings als provider (gebruikt het Base-netwerk) en heb hier geen klachten over.

Bovendien is dit toch met alles zo? Bijvoorbeeld: als een gemiddelde gebruiker (geen Tweaker dus :) ) een probleem heeft met zijn internetverbinding, wordt er gebeld naar de internetprovider terwijl het probleem ook softwarematig kan zijn en de provider er dus niets aan kan doen.

En bovendien heb ik liever een slecht netwerk dan helemaal geen netwerk.

[Reactie gewijzigd door Bv202 op 29 januari 2014 19:18]

Ik denk dat die certificering van Apple meer draait om de gebruikte techniek en apparatuur dan dekking, ze kunnen moeilijk heel België door toeren om dat te controleren.

Ik verwacht dat Apple wil voorkomen dat mensen de iPhone de schuld gaan geven wegens gedonder met 4G terwijl de provider jofele apparatuur gebruikt. Eigenlijk zouden alle smartphone fabrikanten samen moeten spannen om dit soort controles uit te voeren en niet alleen Apple. Dat zou alleen maar ten goede komen voor de kwaliteit van het netwerk.

[Reactie gewijzigd door Tim.k op 29 januari 2014 19:31]

als apple zo nodig die controles wilt uitvoeren om 'de gebruikservaring' te verbeteren moeten ze dat maar uit eigen zak doen, en niet enkele miljoentjes aan de providers vragen om deze tests uit te voeren, andere producenten doen dit niet, als apple zich wil onderscheiden op kwaliteit zullen ze dat zelf moeten financieren
http://www.iphoneclub.nl/...r-goedkeuring-4g-netwerk/
persoonlijk ken ik weinig mensen met slecht bereik die hun telefoon de schuld geven, het is veel vaker de provider.
wat het nog vreemder maakt is dat 4g bij mobistar wel apple 'certified' is, terwijl dit tog overduidelijk slechter is dan proximus of base,

ik hoor zelden mensen klagen bij proximus of base, op de prijs na dan mensen bij mobistar of telenet daarintegen hoor ik regelmatig klagen over slecht bereik
ook word de ipad wel netjes ondersteund

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 29 januari 2014 20:42]

Maar de iPad ondersteunt WEL 4G bij Belgacom/Proximus. Het is dus een drogreden dat het om kwaliteit van netwerk zou gaan.
De officiële reden volgens Base is dat het certificeringsproces onnodig veel tijd in beslag neemt: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131121_00849245

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Kastor op 29 januari 2014 20:31]

Maar je bericht gaat over Base.
De iPad kan reeds vanaf de start op het 4G netwerk. En ondertussen zijn de iPhone 5/5S (4G Varianten) reeds meer dan een jaar en half op de markt.
Dit heeft niet meer te maken met een certificeringsproces dat wat meer tijd nodig heeft. Eerder dat bepaalde operatoren benadeelt worden. Wat de reden hiervan is, dat gaan we waarschijnlijk niet weten.
Ja tuurlijk, dat zegt Base toch ook in het artikel. Maar de "officiële" reden volgens Apple is dat het certificeringsproces veel tijd in beslag neemt. Wat natuurlijk niemand hier gelooft :)
Waarom niet andersom? Er zullen ook wel mensen bij Proximus gaan klagen terwijl ze gewoon een slecht toestel hebben.

Het grappige bij dit is dat Apple wel al andere toestellen heeft die wel op het 4G netwerk van Proximus werken. Als Apple dus gewoon in elk toestel de standaarden volgt, dan is er geen enkele reden waarom het Proximus netwerk niet zou voldoen.
Dus de iPad kan wel gewoon op 4G van Proximus, terwijl dat bij de iPhone eerst nog maar getest moet worden En Proximus dan ook maar eerst moet betalen om de testen uit te voeren door Apple.
Anoniem: 432173
@Xieoxer29 januari 2014 20:38
Ik denk dat dat nog steeds de keuze is van de consument? Het zou idioot zijn om vervuilde benzine in een sportwagen van 80.000 euro te kappen, maar als de eigenaar dat wenst te doen... is toch zijn goed recht?
Daarvoor zijn standaarden en onafhankelijke certificaties toch? Binnenkort gaan alle fabrikanten geld vragen aan providers om hun toestellen goed te laten keuren en gaan ook televisiefabrikanten geld vragen aan kabelaars om hun kwaliteit te testen? Als Apple die tests wil uitvoeren, mogen ze dat gerust doen, maar daar hoeven de providers toch niet voor te betalen? Die volgen goed de standaard en krijgen daar certificaties voor. Als die niet volstaan voor Apple wil dat zeggen dat de Iphone of de standaard niet volgt of Apple gewoon aan concurrentievervalsing doet. Ik meen het laatste.
Belachelijk argument. Apple is geen liefdadigheidsinstelling en wil gewoon harde knaken zien van de providers. De rest is gewoon PR praat.
Ik zou net het omgekeerde verwachten. Bewijs als fabrikant eerst maar eens dat je toestel voldoet en goed communiceerd met het netwerk voor we je erop laten.

Uiteindelijk is een netwerk een stuk minder gevoelig aan veranderingen in techniek dan de toestellen zelf. Daarom ook dat er standaarden zijn. Het is imho te gek voor woorden dat de serviceprovider moet gaan betalen om een fabrikant de mogelijkheid te geven meer toestellen te gaan verkopen. Stel je morgen voor dat de staat autofabrikanten moet gaan betalen om ervoor te zorgen dat die autos op hun wegen zouden mogen (het zou dan misschien wel snel gedaan zijn met files op de weg).
Niets waarschijnlijk, maar Apple 'keurt' zelf elke provider voordat het bijvoorbeeld hun iPhones op het 4G netwerk van Telenet toestaat.
Apple vraagt daar geld voor die keuring aan de providers. Dit mag in de toekomst niet meer, maar Mobistar heeft wellicht wel een zak geld aan Apple gegeven.
ik dacht dat belgie apple verplicht had om 4g niet meer te blokkeren bij belgacom en base
nieuws: Belgische wet verplicht Apple tot toestaan 4g bij Proximus en Base
ik verwacht dan ook niet dat telenet wel zou moeten betalen, of dat telenet onder hetzelfde netwerk herkend word als mobistar
blijft weer iets typisch apple om dingen te blokkeren om er meer geld aan te kunnen verdienen(en dus providers af te persen)

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 29 januari 2014 19:44]

Klopt, maar die wet is nog maar net goedgekeurd en is dus nog niet in werking. Ik vraag me wel af wanneer deze effectief ingevoerd wordt...

Bovendien vraag ik me af of Apple hier wel gehoor aan gaat geven. Ik geloof dat ze een boete krijgen als ze de wet niet naleven... als die boete niet hoog genoeg is, zie ik Apple die boete wel gewoon betalen.
Als het eenmaal wet is, dan zal een boete betalen er niet voor zorgen dat ze verder mogen blokkeren...
Indien er een boete komt, is die sowieso slechts enkele miljoenen. Dat zijn bedragen die grote bedrijven regelmatig moeten betalen als boetes enz.

Ik zie Apple dat inderdaad ook gewoon betalen zonder er zich iets van aan te trekken.
Providers moeten gewoon massaal weigeren om mee te doen aan zoiets idioots. Dan maar geen iPhone, zal de wereld ook niet slechter van worden.
Anoniem: 510661
29 januari 2014 19:43
Ik heb 4G van telenet gisteren gekregen :)
Nu nog een plaats vinden met 4G

En misschien hadden ze beter overal eerst 3G verbetert
Niet echt, 3G is duurder dan 4G en bied tegenover 4G totaal geen voordelen, geen reden om nu nog te investeren in 3G.
Behalve dat het overgrote meerderheid van de smartphones vandaag nog GEEN 4G aanbieden...
Als ze nu beginnen met te investeren in 3G, is 4G al weid verspreid voordat het 3G netwerk klaar is. Zo'n netwerk opbouwen doe je niet in 1, 2, 3.
Gelukkig werken ze al een Belgische wet, zodat Apple het eindelijk moet vrijgeven voor Base & Proximus.
Ik zit al een tijdje op 4G (50Mbit) dankzij Proximus, uitstekende snelheden en is sneller/responsiver dan algemene wifi!
Lijkt me logisch, aangezien Telenet gewoon op het Mobistar netwerk werkt. De carrier profiles zijn gewoon hetzelfde.

Edit (en een beetje offtopic): Het wetsvoorstel die Apple (en anderen) zou moeten 'dwingen' hun toestellen open te stellen zal vermoedelijk rond maart/april van kracht worden.

[Reactie gewijzigd door dimitrimissinne op 29 januari 2014 21:02]

Ik heb amper 3G bij Telenet. Wat zitten zij nu te zeveren over 4G.
mobistar heeft ook amper 3g...
4g is goedkoper als 3g, ik denk dat ze daarom hun 3g netwerk niet meer gaan vergroten, maar meer in 4g investeren, niet dat ze daar snel mee zijn in andere landen is er al lang 4g

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee