Belgacom, Mobistar en Base verkrijgen 4g-licentie op 800MHz-band

De Belgische telecomproviders Belgacom, Mobistar en Base hebben bij een telecomveiling licenties bemachtigd om 4g uit te rollen op de 800MHz-band. De veiling heeft de Belgische overheid in totaal 360 miljoen euro opgeleverd.

Voor de providers betekent het bemachtigen van frequenties op de 800MHz-band dat zij hun 4g-netwerk kunnen uitbreiden. Vooralsnog waren de meeste 4g-netwerken in België gebaseerd op de 1800MHz-band, die minder bereik biedt dan de 800MHz-band en daardoor vooral in stedelijke omgevingen wordt gebruikt. Overigens zijn er ook enkele masten die op de 2,6GHz-band werken. Met de 800MHz-band willen de drie providers landelijke dekking bieden voor hun 4g-netwerk.

Hoeveel de drie providers elk voor de bemachtige frequenties hebben betaald, is niet duidelijk. Wel heeft het veilen van frequenties in de 800MHz-band voor 360 miljoen euro aan inkomsten gezocht voor de Belgische overheid, zo weet Nieuwsblad.be.

In Nederland hebben Vodafone en KPN 4g-netwerken die op 800MHz uitzenden. Ook T-Mobile heeft een eigen 4g-netwerk, maar gebruikt hiervoor de 1800MHz-band. Overigens maken Vodafone en KPN in steden ook gebruik van de 1800MHz-band om 4g aan te bieden.

Door RoD

Admin Mobile

12-11-2013 • 20:23

57 Linkedin

Reacties (57)

57
53
37
3
0
10
Wijzig sortering
Weet je wat volgens mij de hoofdreden is dat alle onbeperkte mobiele data pakketten in Nederland verdwenen zijn? Omdat de providers miljoen en miljoenen euro's kosten maken, elke zoveel jaar. Om weer te upgraden naar de nieuwste technologie. Weer licentiekosten, weer op een groot aantal masten nieuwe apparatuur. Als je een goed werkend 3G systeem hebt dat ieder mobiele telefoon een paar mbit up en down kan geven, waarom zo vaak onnodig upgraden? Breid gewoon je 3G systeem uit zodat iedereen overal een stabiele verbinding heeft. Dan waren er geen 3,8 miljard kosten aan licenties geweest en was onbeperkte mobiele data in Nederland nog altijd de norm.

En weet je wat er binnen 5 jaar gaan gebeuren? Dan zijn er zoveel homespots en andere draadloze systemen actief dat de providers weer zware verliezen gaan lijden omdat niemand nog dure data bij hun koopt.

Nee, ik heb het nooit gesnapt. Nederland was ooit een van de weinige landen waar mobiele data spotgoedkoop was. Nu is het nog altijd goedkoper dan in Belgie of in Canda bijvoorbeeld, maar niet meer zo'n goede deal voor de gebruikers als toen.

Ik betaal ongeveer 45 euro voor onbeperkt bellen en gebeld worden in Canada + onbeperkt SMS + 1GB data op snelheden van tussen de 2 - 6 mbit down en 1 - 4 mbit up. Maar zodra er hier een provider is die onbeperkte data aanbied stap ik over. Ik heb geen SMS of minuten nodig, alleen data ... heel veel data. En ben best bereid daar een euro of 70 per maand voor te betalen. Hoe minder hoe beter natuurlijk.

In Belgie lijkt het me nog altijd huilen met de pet op. Mobile Vikings over het base netwerk lijkt me de beste deal ... maar volgens mij is het bereik maar magertjes en zijn er veel plaatsten waar 3G snelheden niet gehaald worden, laat staan 4G.

Als je dan bedenkt dat Alberta (provincie van Canada) bijna 30 keer zo groot is als België ... en hier praktisch overal 3G en 4G dekking is. Zolang je niet in een vallei in rijd waar niemand woont of 50 km de Rockies in gaat heb je hier praktisch dekking op een vrij grote zone rond elke gebied waar mensen wonen. 2G en GSM is al niet meer actief. Alleen 3G en 4G. Woon zelf 30 km van Red Deer op het platte land. Over Telus haal ik met 3G gemiddeld rond de 3mbit down en 1mbit up en een latency van ongeveer 70ms. Een vriend van mij heeft een Samsung Galaxy met 4G. Die haalt gemiddeld 12 mbit down en 4 mbit up ... op het platte land. In Red Deer zelfs haalt ze gemiddeld 15 mbit down met pieken tot en met 25 mbit down en ik denk dat het in Calgary nog een stuk sneller is over 4G

En Nederland en België zijn al zo'n kleine landjes ... maar ja hier in Canada is natuurlijk wel een stuk meer ruimte voor de draadloze signalen om ongestoord door de lucht te vliegen. Een boompje maakt het signaal niet zo veel zwakker dan huizen, huizen overal huizen.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 12 november 2013 20:59]

3G technologie is ongelofelijk duur in vergelijking met 4G. 3G uitbreiden is dan wel het domste wat je kunt doen.
Oh ja, duurder dan bijna 4 miljard aan licentiekosten?
Die licentiekosten moesten toch wel betaald gaan worden. Of ze dan 4G of 3G op die frequenties gaan uitzenden mogen de providers zelf weten.
Die voor 3G waren toch al betaald ... en dan een paar jaar later 3.8 miljard betalen voor de licenties voor 4G. En dan heb ik het over de Nederlandse situatie.
Ik wil graag weer mijn 150 min / onbeperkt 3G data@2Mbit tegen 7.50 euro (notabene pas 3 jaar geleden!) terug
België is al jaren met het juiste abonnement goedkoper dan NL. Ik ben al jaren op zoek naar een provider in NL die voor €15 prepaid 2gb data, 80 min bellen en 2000sms geeft. En dan nog aan snelheden rond de 13500 Mbps. Ik denk dat België op dit vlak Nederland wel heeft ingehaald.
idd hier in belgie is het best wel zielig gesteld met onze abonnementen
Geen idee of je sarcastisch bent of niet, maar volgens mij doen we - en dan heb ik het over België - het toch beter dan Nederland op gebied van mobiele netwerken. De coverage van Mobile Vikings is echt sterk verbeterd, ze bieden nu ook 4G aan, zelfs 'gratis' tot eind dit jaar, en dankzij hun sterke prijzen zijn de concurrenten ook min of meer moeten volgen. Zonder al te veel te moeten uitgeven, €15 om precies te zijn, heb je hier gewoon 2GB aan data per maand. Dat zie ik bijvoorbeeld toch niet terug in NL.
oke dan moet ik dringend omschakelen van provider, ik heb mobistar en zelf in het centrum van peer(kleine stad maar tog een stad) valt mijn mobiel internet weg
Hoe komt het dat de telecomveiling hier in Nederland 3.8 Miljard opleverde? Ik snap dat de afzetmarkt in België wat kleiner zal zijn en dat de Nederlandse veiling meer frequenties betrof. Maar nog lijkt die 360 miljoen wat karig, of vergis ik me hierin?
Er waren maar 3 kandidaten en de minimumprijs was 120 miljoen EUR
De belgen mogen een gat in de lucht springen. Als het bij hen ook 3.8 miljard opleverde konden ze komend jaar het dubbele gaan betalen aan abonnementskosten.
Dit was alleen het bedrag voor de 800mhz frequentie... die 3,8 miljard was voor 800 t/m 2600mhz licenties.
Je vergeet er wel bij te vermelden dat er toen in Nederland meer dan enkel de 800 MHz frequentie geveild werd.
Het gaat maar om 1 frequentie. En de markt in Nederland is competatiever omdat er extra aanbieders meededen. De bestaande providers moesten wel blijven bieden om door te kunnen gaan.
Die frequentieveilig is letterlijk wat een gek ervoor geeft. In Nederland waren de operators kennelijk helemaal panisch om het krijgen van de frequenties. Misschien omdat ze al vanalles gepland hadden ofzo, maar kennelijk hadden de NL operators er meer voor over.

Het kutte is alleen dat de consument het moet betalen...

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 13 november 2013 12:43]

Het zal interessant zijn om te zien wat de gevolgen zijn voor de consumentenprijs van 4G connectiviteit in België tov Nederland.
Heeft Telenet niet meegeboden deze keer? ;-) Ze moeten nog steeds hun 3G netwerk uitrollen: nieuws: Waakhond verplicht Telenet te beginnen met mobiel netwerk , maar ze zijn ondertussen wel een van de grootste mobiele operatoren (met behulp van Mobistar).
Ik vraag mij af hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben dan. Ik heb anderhalf jaar geleden een One S met Telenet abo gekocht en man wat suckte dat netwerk van Telenet. Ik zat constant op Edge, zelfs in grote steden(Gent). Als ik belde hoorde ik mijn stem dubbel, heel vervelend. Ik ben uit miserie teruggegaan naar Proximus. Als ze nu een van de grootste providers zijn moet er wel veel verbeterd zijn aan hun netwerk(Mobistar).
Heb zelf nog niet al te veel problemen gehad met Mobistar en ben al zowat 15 jaar klant bij hen. Heb netjes 3G in steden, en met de juiste telefoon ook thuis (mijn huidige chinaphone dan weer niet).
Misschien loopt het netwerk van Telenet en Mobistar dan toch voor een deel gescheiden, krijgt Telenet minder capaciteit ofzo om Mobistar te ontlasten. Ik wil Mobistar niet over dezelfde kam scheren als Telenet, ik heb er geen ervaring mee. Ik kan trouwens niet geloven dat Mobistar een slechte provider zou zijn met slecht bereik. Zijn ze niet de nummer twee in België, na Proximus?
Mobistar WAS de tweede beste provider. Door een tekort aan investeringen zijn ze echter voorbij gestreefd door base.
http://www.test-aankoop.b...nog-steeds-teleurstellend
Ja dat klopt. Na mijn post heb ik ook het een en ander opgezocht en ook dit artikel gelezen. Blijkbaar worden virtuele providers op het netwerk van Mobistar toch toegeknepen.
De kwaliteit van Colruyt Mobile laat daarentegen duidelijk te wensen over. De surfsnelheid is bijvoorbeeld veel lager dan bij Mobistar, terwijl Colruyt hetzelfde netwerk gebruikt. Tijdens de test bleek de gemiddelde ontvangst- en verzendsnelheid erg laag, waardoor een smartphone of tablet veel te traag werkt. Vanwege die teleurstellende resultaten raadt Test-Aankoop Colruyt Mobile dan ook niet aan voor mobiel internet.
Dit verklaart ook waarom Telenet zo'n slecht bereik heeft aangezien ze ook het Mobistar netwerk gebruiken. Ik vind dit maar vreemd aangezien andere virtuele providers(Scarlet, Mobile Vikings) even snel zijn als het netwerk dat ze gebruiken. Zal wel te maken hebben met kostenbesparingen vanuit Frankrijk aangezien Mobistar in handen is van Orange s.a.(vroegere France Telecom).

[Reactie gewijzigd door Fredi op 14 november 2013 02:32]

Anoniem: 432173
@Fredi12 november 2013 22:02
Dat is er nochtans niet. Ik ken geen 2 mensen (die het verschil kennen tussen 3g en 4g) die tevreden zijn van telenet... maar het is vrij goedkoop, zeker als je al telenetklant bent...
Ik ken massa's mensen die van miserie terug overgestapt zijn naar proximus. Zolang telenet weigert hun eigen 3G netwerk uit te rollen, zullen de problemen blijven.
Ik woon in een echt boerengat in de grensstreek, en heb overal vlot 3G van Telenet met een prepaidkaartje van 5€.
Anoniem: 432173
@biglia12 november 2013 21:22
Ze gaan gwn wachten tot mobistar op randje van faillissement is (zal niet lang meer duren) en ze dan opkopen ;)
Ik ben Mobile Viking en heb dus gratis 4G, en moet wel zeggen dat het 4G icoon op mijn Lumia 920 niet in heel de stad Antwerpen verschijnt. (ik hang in de bekendere delen rond)
Ik hoop dat de dekking snel beter word.

Maar goed, het is een begin.
"Gratis 4G" wat moge dat wezen? Mobile Vikings gebruikt het netwerk van Base, dus wanneer deze met de uitbreiding van 4G komen op deze band op de plattelands antennes zal dat ook ter beschikking komen voor Mobile Vikings.
Volgens de website van Mobile Vikings hebben ze al enige tijd 4G in meerdere steden:
http://blog.mobilevikings...-next-level-4g-in-belgium

Edit: foute informatie

[Reactie gewijzigd door DenHond op 13 november 2013 19:43]

Niet noodzakelijk. Met een generation connect herlaadkaart van €20 heb je onmiddellijk toegang tot hun 4G netwerk en met de goedkopere abonnementen, kan je €10 bijbetalen om er toegang toe te krijgen.
Bij Proximus moet je in ieder geval een van de duurste abonnementen hebben om op het 4G netwerk te mogen (€45-65 per maand).
Incorrecte informatie zoals deze zouden omlaag moeten gemod worden. Zoals al gezegd is de generation connect formule 4G inbegrepen. En dat met een veel betere dekking dan MV/base
Ik denkt dat "gratis 4G" betekent dat je een data-abonnement hebt en gebruik kunt maken van iedere techniek die er maar beschikbaar is. Dus of jou nou via 3G of via 4G gaat internetten, maakt niets uit. En terecht, want het enige verschil is het virtuele draadje waar de bytes doorheen gaan.

Op zich logisch, want in Nederland maakt het voor je data-abonnement ook niets uit of je het via 2G of via 3G doet. Data is data.

Eigenlijk is het dus alleen maar raar dat je speciaal voor 4G moet betalen. Het is veel logischer dat je betaalt voor de (maximale) snelheid van je verbinding, omwille van het netwerk waarover dat gaat.

Gratis wordt trouwens vaak verward met "complementair" of "inbegrepen" ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 13 november 2013 12:47]

Mogen we met ons allemaal samen van je gratis 4G genieten? :p
Allemaal goed en wel, maar het wordt nog altijd niet geaccepteerd door Apple om met je iPhone op het Base of Proximus netwerk te surfen... Zonde noem ik dat...
Simpel, koop dan geen iPhone meer en geef een 'signaal' aan Apple. Pun intended ;-)
ja dat is weer typisch apple
waarom moeten proximus en base apple betalen? apple blokkeert gewoon netwerken tot ze geld krijgen
http://datanews.knack.be/...article-4000408338345.htm

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 12 november 2013 21:11]

Waar slaat dat nu op ? Ik heb al sinds 2008 iphone (3G, 3GS, 4, 5, en binnenkort 5S) en heb al van in 't begin proximus internet erop.

-ow, je hebt het natuurlijk op enkel 4G ;) -

[Reactie gewijzigd door hcd320 op 13 november 2013 11:14]

Als ik het goed heb wordt deze 800Mhz band niet ondersteund door de iPhone 5, wel door de 5S?
Klopt. Zowel de 5C als 5S ondersteunen 800 MHz.

[Reactie gewijzigd door TMC op 12 november 2013 22:00]

De iPhone mag zoveel banden ondersteunen als het wil, zo lang Apple de iphone niet toelaat op 4G in Belgïe heb je er toch niets aan.
Klopt, maar komt vanzelf wel. KPN en Vodafone hebben in Nederland ook sinds kort toegang, zal niet lang meer duren in België gok ik.
Op zich kunnen we alleen maar blij zijn dat het niet meer geworden is - zie maar hoeveel schade die supercontracten bij onze buren indertijd veroorzaakt hebben. Want dan blijven de abbo's duur want het moet er uit komen - terwijl bij een redelijke prijs de concurrentie toch iets vlotter kan spelen, zonder dat ze mekaar meteen dood doen.
Ik feliciteer de zuiderburen. De komende 15 jaar zullen jullie in ieder geval 360 miljoen extra aan mobiele internet belasting aan jullie overheid betalen. In ruil daarvoor krijgen de bestaande 3 partijen voor de komende 15 jaar hun bestaansrechtgarantie en is er 1 nieuwe partij die in 15 jaar tijd haar toetreden zal doen (poehpoeh), maar die is dan weer niet actief in het 800MHz gebied.

Daarmee doen jullie het beter dan Nederland. Daar:
 • 1. betalen we meer internet belasting
 • 2. krijgen we geen nieuwe toetreders
Is namelijk goed voor de concurrentie. En onze minister stond er gelukkig lachend bij.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 13 november 2013 08:46]

Is er al nieuws wanneer apple proximus zijn netwerk gaat toelaten op de iphone5/5s?
En als je graag de volledige technische data wil kennen is hier het volledige persbericht van het BIPT : http://www.bipt.be/GetDoc...?forObjectID=4070&lang=nl

Wat wel zo is dat de regering gehoopt had op een 4e kandidaat om de prijs iets hoger te krijgen, maar soit 3 x 120 miljoen was de minimumprijs en die is het geworden.
Getest op 2 pc's & mac, hier zijn dat echt pdf's.

De links komen van deze pagina: http://www.bipt.be/nl/637..._resultaten_van_de_8.aspx

De Nerderlandse versie.

Ik zou je pc toch een nakijken. ;-)
Lag aan de telefoon blijkbaar. Of een script van hun dat een heeeeele slechte platform check doet. Op de PC doet hij het zonder probleem inderdaad :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee