Door Wilbert de Vries

Win een e-thermostaat van Eneco

12-03-2012 • 08:00

347 Linkedin

In samenwerking met Eneco kan Tweakers.net tien tweakers verblijden met Toon, de e-thermostaat van deze energieleverancier. Het apparaat is nog niet op de markt, maar Eneco zoekt al wel testers.

Het Toon-systeem bestaat behalve de thermostaat uit verschillende sensoren die op de gas- en elektriciteitsmeters en cv-ketel geplaatst moeten worden. Verder kan Toon weers- en verkeersinformatie weergeven, zoals filemeldingen en een buienradar.

Het apparaatje is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse bedrijven Quby en Prodrive, en maakt gebruik van het OpenTherm-protocol voor communicatie met de cv-ketel. De thermostaat gaat 120 euro kosten. Voor Live Updates moet daarna nog 3,50 euro per maand betaald worden.

Toon wordt momenteel al bij enkele mensen thuis getest, maar Eneco wil ook graag de mening horen van enkele tweakers. Omdat niemand nee zegt tegen zulke goodies, hebben we deze verloting op touw gezet waarbij tien tweakers kunnen winnen. De geselecteerde winnaars ontvangen het apparaat kosteloos thuis en krijgen bovendien zes maanden lang gratis de Live Updates. Deelnemers gaan akkoord met enkele voorwaarden:

 • Deelname is voorbehouden aan Eneco-klanten (te kort dag om over te stappen)
 • Een bètaversie van het Toon-systeem wordt door een monteur geïnstalleerd
 • Winnaars gaan akkoord met het uitvoeren van enkele eenvoudige opdrachten
 • Winnaars zijn bereid enkele vragen over die opdrachten te beantwoorden
 • Na de testperiode wordt de testversie vervangen door een retailversie van Toon
 • Deelnemen kan tot en met 16 maart 23.59 uur
 • De winnaars ontvangen op 19 maart bericht

Update 21 maart, de winnaars hebben persoonlijk bericht gehad

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Reacties (347)

-13470343+1138+223+32Ongemodereerd129
Wijzig sortering
Misschien is het handig om onder de voorwaarden dan ook te vermelden dat je ketel "Open Therm" moet ondersteunen, anders kan je helemaal niet moduleren met je ketel.
Nefit ketel eigenaren vallen dan al weer af bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk kan the thermostaat wel aan/uit sturen maar dan ben je niet echt effectief aan het stoken.
Nefit ketel eigenaren vallen dan al weer af bijvoorbeeld.
Nope, Nefit heeft sinds kort een OpenTherm bridge (de EMS-OT) in het programma.
Je hebt inderdaad gelijk, sinds 1 januari is die converter uit:
Nefit artikelnummer: 7746900496 prijs: 48 Euro Excl. BTW.

Maar dan nog, 57,= Euro betalen alleen maar om gebruik te kunnen maken van een OpenTherm-thermostaat is best een hoop geld.

Misschien dat de nieuwe Nefit Trendline dan eindelijk OpenTherm zal ondersteunen..
Anoniem: 449942
13 maart 2012 15:49
Gezien het grote enthousiasme van jullie voor het testen van Toon kunnen we nu niet direct antwoord geven op al jullie vragen. Nadat je op Tweakers.net hebt aangegeven beschikbaar te zijn ontvang je een aantal vragen om te kijken of je aan alle technische voorwaarden voldoet die nodig zijn om de bèta versie van Toon te kunnen testen. Vervolgens selecteren we 10 bezoekers als Toon Expert en deze ontvangen een uitgebreide briefing. De testperiode zal plaatsvinden in april en de testers wordt gevraagd een vijftal (kleine) opdrachten uit te voeren en deze te delen met de community. Van de vragen waar de Toon Testers geen antwoord op kunnen geven maken we halverwege april een round-up om deze vervolgens op het Tweakers.net forum in het Toon topic te beantwoorden.
Geweldig. Lijkt me uiterst interessant, was al van plan een review te schrijven nadat ik me had aangemeld voor de eerste lichting. Ook een prima prijs van het apparaat overigens; 120 Euro is goedkoper dan de 150 Euro voor mijn iSense van Remeha.
Toch maar omgezet naar een NEE. Technisch kom ik toch niet in aanmerking bij ontbreken van een CV ketel in het appartement.
Ik zie opvallend weinig kritische opmerkingen staan. Zijn er nou echt zo weinig mensen die zich afvragen of hier eigenlijk wel wat te "winnen" valt?
Voordat zo'n ding bij mij in huis komt zou ik eerst wel eens willen weten wat hij nou eigenlijk doet.

- Ten eerste: Blijft mijn data bij mij, of ben ik dadelijk maandelijks aan het betalen om mijn data aan een andere partij te geven?
- Maandelijkse updates: Hoezo dan? Beta versie, ok. Final versie, daar wordt ik toch wel nerveus van, een thermostaat die elke maand geupdate moet worden.
- Leuk, al die sensoren, maar eh, wat kan ie thermostaat dan allemaal? Waarom is hij beter dan mijn volledig zelflerende thermostaat?

Vooral ook gezien de werking van de zogenaamde slimme meters (en de enorme kul argumenten waarmee het ons door de strot geduwd moet worden) lijkt een gezonde portie wantrouwen op zijn plaats. Het wordt er natuurlijk niet beter op doordat er allerlei voorwaarden zijn die echter hier niet gespecificeerd worden.
- Ten eerste: Blijft mijn data bij mij, of ben ik dadelijk maandelijks aan het betalen om mijn data aan een andere partij te geven?
Je data staat al bij Eneco op de servers (zie mijn.eneco.nl ofzo), daar staan allemaal grafiekjes en cijfers over jouw verbruik per periode. Niets nieuws dus...
- Maandelijkse updates: Hoezo dan? Beta versie, ok. Final versie, daar wordt ik toch wel nerveus van, een thermostaat die elke maand geupdate moet worden.
De thermostaat wordt niet maandelijk geupdate, maar wel de beschikbare data. Het is eigenlijk een abonnement voor het beschikbaar maken van data die je nu al gratis kan verkrijgen via mijn.eneco
Van de eneco site:
- Kunt u uw energieverbruik uit het verleden zien en vergelijken
- Heeft u inzicht in uw energiekosten door updates van actuele tarieven
- Weet u wanneer u de jaarnota kunt verwachten
- Krijgt u meldingen om bijbetalen te voorkomen
- Leert u waar de pieken in uw verbruik vandaan komen
- Krijgt u grip op uw sluipverbruik
- Ziet u het verschil tussen verbruik in het hoog- en laagtarief (indien van toepassing)
- Ziet u via internet actuele weer- en verkeersinformatie
- Bent u altijd voorzien van updates en nieuwe services
.....
- Leuk, al die sensoren, maar eh, wat kan ie thermostaat dan allemaal? Waarom is hij beter dan mijn volledig zelflerende thermostaat?
Sensoren? Er wordt 1 Toon opgehangen en verder niets. Alle data komt van het internet en verder meet het ding weinig (waarschijnlijk alleen de kamer temp.)

Toon is eigenlijk:
Het te gelden maken van je zelf gecreëerde verbruiksdata (het staat tenslotte al op de eneco server EN is nu gratis inzichtelijk). Oftewel een CashCow zoals we die de laatste jaren meer zien verschijnen (gmail+targeted ads, loads of apps die (gratis) data ontsluiten maar nu met "in app ads", etc etc)

[Reactie gewijzigd door Freemann op 12 maart 2012 09:54]

Sensoren? Er wordt 1 Toon opgehangen en verder niets. Alle data komt van het internet en verder meet het ding weinig (waarschijnlijk alleen de kamer temp.)
Uit de 1e alinea:
Het Toon-systeem bestaat behalve de thermostaat uit verschillende sensoren die op de gas- en elektriciteitsmeters en cv-ketel geplaatst moeten worden. Verder kan Toon weers- en verkeersinformatie weergeven, zoals filemeldingen en een buienradar.
Dat is vreemd, dit aangezien alle slimme meters deze voorzieningen al hebben. Maar kan me idd voorstellen dat het bij draaimeters noodzakelijk is om extra sensoren te plaatsen. Maar dan als nog doen deze sensoren niet heel veel meer of minder dan een slimme meter die iedereen over enkele jaren heeft.
Dat is vreemd, dit aangezien alle slimme meters deze voorzieningen al hebben.
Alleen zijn die voorzieningen niet lokaal toegankelijk.
Je hebt (ook bij de slimme meter) aparte sensoren nodig.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 12 maart 2012 18:56]

idd, vroeg me net ook deze dingen af.

wie is hier gebaat bij zulke meters................juist de leverancier en niet de consument.

ben ook wel benieuwd hoeveel die thermostaat aan stroom vreet. ziet er niet al te energiezuinig uit.
mijn gevoel zegt dat een scherm continu wit tinten weer moet geven meer verbruikt en eerder slijt dan zwart/donkere tinten.

en die 3,50 p/m wordt een 1 april grap neem ik aan.
zo niet, dan is het pure diefstal/oplichterij.


ik zeg. niet doen!
Verklaar is waarom alleen de leverancier bij dit product gebaat?

Vind het heel makkelijk om dat alleen even te melden, maar licht je opmerking dan ook even toe....

Mijn inziens kan een gebruiker zeker winst halen als hij op een duidelijke manier in kan zien wat zijn verbruik is.

Bijv. Je hebt 2 tieners (16+) in huis met beide een stereo,tv,(spel)computer,laptop,etc op hun kamer.
's avonds constateer je dat er nog 400 watt stroom verbruikt wordt en dat terwijl jij rustig
op de bank een boek leest bij een spaarlampje van 7watt. Je gaat na of de kinderen thuis zijn en je constateerd dat ze niet thuis zijn. Vervolgens ga je op de kamers kijken en staat er bij 1 nog een TV aan die 100 watt verbruik en bij de ander staat een stereo,laptop,tv aan die in totaal 150 verbruikt. Je zet alles uit en je bespaart zo 250 watt per uur. Je had dit waarschijnlijk niet (snel) geconstateerd en dat scheelt je dus stroom/geld.

Op de eneco site las ik zojuist dat de thermostaat ongeveer 50kwh per jaar verbruikt en dat is omgerekend zo'm 5a6 watt per uur.

Van de zojuist bespaarde 250watt per uur (zeg dat het 2 uur scheelt en dus 500watt) kan de thermostaat zo'n 4 dagen aanstaan.
Niet echt overtuigende argumentatie. Ten eerste heb je geen toon nodig om aan je kinderen te vragen of ze de tv uit zetten als ze er niet zijn, daarnaast kun je in elke meter kast het rode lampje zien knipperen om te zien hoeveel stroom er wordt verbruikt (mocht je daar zin in hebben). Toen ik 16 was werd op mijn kamer rondsnuffelen al niet gewaardeerd overigens.

Die "besparing" van 250watt per uur levert je 4,5 cent op. Ben je dus 78 uur bezig voor je die 3,50 euro terugverdient. Stel dat die spullen 4 uur per dag "per ongeluk" aan staan dan moet je dit dankzij die meter 20 van de 30 dagen op tijdconstateren. Totaal niet realistisch dus.

Begrijp me niet verkeerd ik ben voorstander van de slimme energie meter, maar dan heb ik het over een energiemeter die "leert" wat de gebruiker wil, wanneer deze thuis is en wanneer het warm moet zijn met hierbij de mogelijkheid om remote de verwarming aan/uit te zetten. Een meter die de hele dag tegen je zegt dat je meer dan het gemiddelde verbruikt lijkt me wat minder nuttig...

Dit klinkt al een stuk nuttiger: nieuws: Essent komt met op afstand bedienbare E-thermostaat

Bedienbaar via Smartphone
Deze thermostaat is via een Smartphone app te bedienen. Zo kunt u de temperatuur in uw huis aanpassen, waar u ook bent.

Energiebesparend
Deze thermostaat is energiebesparend, omdat hij ervoor zorgt dat de verwarming automatisch omlaag gaat als u vergeten bent de thermostaat omlaag te zetten.

Heb ook mijn vraagtekens bij de 3,50 per maand. Het kan waarschijnlijk ook voor 3,50 per jaar. Zo gek hoog zullen de datakosten niet liggen en gigantische servers zijn ook niet nodig aangezien het een soort webdienst is.

Als eneco echt gelooft in "duurzame energie voor iedereen" dan subsidieer je zon meter (in ruil voor een contract van 2-3 jaar etc) voor de klanten die er gebruik van kunnen maken en vraag je een paar euro per jaar voor de benodigde infra.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 12 maart 2012 13:56]

Misschien niet echt overtuigend, maar leer mij kinderen en hun ouders kennen....

Komt toch geregeld voor dat hier in huis onnodig TV aanstaan, Laptops aan liggen met dichtgeklapte schermen, Kachels in niet bezette ruimtes die onnodig aanstaan etc.

Het is een onwijs grijs gebied. Toon wordt al energie besparend en milieu bewust artikel in de markt gezet. Toon verbruikt +/- 50kwh per jaar en zal die als eerst voor zichzelf terug moeten verdienen om winst te behalen voor klant en milieu.

Echter verwacht ik dat er vooral op gas verbruik veel bespaart/gewonnen kan worden.
Laatst was op tv dat een XX% (volgens mij rond de 20%) van de mensen zijn huis overdag,'s avond en 's nachts op dezelfde temp. laat staan ongeacht over er mensen thuis zijn.

Als Toon bijv. aanstuurt op een verlaging van de nacht temp. dan kan de besparing voor de klant al snel in de 10tallen euro lopen. Heb overigens geen idee of Toon dit ook aan geeft of aan kan geven. Het zou in iedergeval wel netjes en gewenst zijn dat hij dit doet.

Daarbij komt dan nog stroom (en in de toekomst, water) besparing.

Feit is wel dat de eerste winnaar Eneco is, want die verkoopt jouw data en jezelf EN zet een "goedkope" (lees stevig geprijst) tablet achtig apparaat in de markt. Eneco is binnen en de klant moet nog maar zien te besparen.
Als eneco echt gelooft in "duurzame energie voor iedereen" dan subsidieer je zon meter (in ruil voor een contract van 2-3 jaar etc) voor de klanten die er gebruik van kunnen maken en vraag je een paar euro per jaar voor de benodigde infra.
Is een beetje twijfelachtig stukje. Nu wordt het los verkocht en dan is het niet netjes en moeten ze het koppelen.

En

Als ze het koppelen dan wordt er ineens een drempel opgeworpen om klanten te laten bezuinigen. Nu laat je de keuze bij de klant en wordt niemand verplicht.
Komt toch geregeld voor dat hier in huis onnodig TV aanstaan, Laptops aan liggen met dichtgeklapte schermen, Kachels in niet bezette ruimtes die onnodig aanstaan etc
Helaas kan toom jou niet vertellen dat dit het geval is. Alleen in het uitzonderlijke geval dat je eigenlijk niks zou moeten verbruiken valt het op. Sterker nog als het zo is dat regelmatig die dingen aanstaan dan is dat je gemiddelde :+ . Kachel (op stroom) is natuurlijk een ander verhaal, maar als je huis een Toon kan gebruiken dan heb je dus CV en geen electrische kachel. Overigens valt die kachel ook op in je traditionele meterkast ivm het rode lampje.
Als ze het koppelen dan wordt er ineens een drempel opgeworpen om klanten te laten bezuinigen. Nu laat je de keuze bij de klant en wordt niemand verplicht.
Slaat natuurlijk kant nog wal, hoe kan iets wat gratis wordt aangeboden ineens een drempel zijn. Het aanbieden voor 120+ euro, dat is een (financiele) drempel. Daarnaast heeft Iets gratis aanbieden heeft niks met koppelen te maken... Bij je internetabbonement krijg je met een beetje geluk ook gratis je modem. Je bent altijd vrij om hem niet te gebruiken... Heb er van ADSL1 zelfs nog 1 in de kast liggen, nooit gebruikt had destijds zelf een draytek modenrouter gekocht met 4 poorten :+ .
Echter verwacht ik dat er vooral op gas verbruik veel bespaart/gewonnen kan worden.
Laatst was op tv dat een XX% (volgens mij rond de 20%) van de mensen zijn huis overdag,'s avond en 's nachts op dezelfde temp. laat staan ongeacht over er mensen thuis zijn
Ik weet niet wat voor thermostaat jij hebt maar de afgelopen 15 jaar zit er op elk nieuwbouwhuis al een honeywell waarbij je per dag in kunt stellen wanneer je wakker wordt, wanneer je weg bent en welke temperaturen hier bij gewenst zijn. Ding hier is nu 10 jaar oud en daar zit zelfs een vakantietimer op en knoppen als "vandaag als zondag". Daarnaast heeft elke kamer een thermostaatknop.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 15 maart 2012 13:51]

je bent best kortzichtig niet? of heb je gewoon niet gelezen...

die termostaat inclusief de verbruikssensoren zijn er om JOU inzicht te geven in je vebruik, en voor 3,50 per maand extra krijg je ook nog eens via een online service extra informatie over je vebruiksverleden erbij. bedenk je dan eens dat ze om die informatie te leveren extra server kracht moeten inzetten en dataverkeer.

dus om potentieel tientallen euro's te bespraren door beter inzicht te krijgen in je eigen vebruik ten opzichte van vorrig jaar, gisteren 3 weken geleden, vragen ze 5 uero per maand terug? - ja al dat besparen kan zonder, maar niet iedereen heeft zin om elke dag de meterstanden op te nemen en in exel in te voeren.
"bedenk je dan eens dat ze om die informatie te leveren extra server kracht moeten inzetten en dataverkeer. "

ja! nee, da's lekker milieu bewust om een server(s)(park) in te richten voor fileinfo e.d. op je thermostaat. nee goed bezig.
- Ten eerste: Blijft mijn data bij mij, of ben ik dadelijk maandelijks aan het betalen om mijn data aan een andere partij te geven?
Natuurlijk weet Eneco precies wat jouw verbruik is, maar dat weten ze zonder Toon ook wel:
Toon maakt via de Live Updates verbinding met Eneco en zorgt voor actuele tarieven, vergelijkt uw werkelijke verbruik met het geschatte verbruik en geeft meldingen om bijbetalen bij uw jaarnota te voorkomen, etc. Deze informatie heeft Eneco alleen van haar eigen klanten.
Bedankt , je hebt me genezen van het "winvrius"dus mooi dat ik per ongeluk (of door een bug ) gekozen heb om niet mee te doen :)
Toch nog even verder gezocht en het volgende gevonden:

Privacy:
Uw verbruiksgegevens ziet u alleen zelf. De gegevens worden volstrekt anoniem opgeslagen om ze beter te kunnen vergelijken. De kern is dat er alleen (let op:) gepersonifieerde gegevens van Eneco naar Toon gaan en nooit andersom. Dus:

- Eneco verwerkt geen gegevens met betrekking tot het ingestelde thermostaatprogramma of de ingestelde temperatuur thuis en
- Eneco verwerkt geen gegevens met betrekking tot het energieverbruik zoals door Toon geregistreerd. Die gegevens worden alleen lokaal op Toon opgeslagen en u kunt die gegevens altijd wissen door de fabrieksinstellingen weer in te stellen.

Volgens mij kloppen die twee dingen niet met elkaar en als we dan kijken bij wat de Live Update inhoud:

Dankzij de Live Updates:
- Kunt u uw energieverbruik uit het verleden zien en vergelijken
- Leert u waar de pieken in uw verbruik vandaan komen
- Krijgt u grip op uw sluipverbruik
- Ziet u het verschil tussen verbruik in het hoog- en laagtarief (indien van toepassing)

Waarom moet ik een abbo hebben om data te tonen welke gewoon "lokaal" op het apparaat zou moeten staan ?
Misschien lezen voor je gaat roepen? Live Updates zijn voor data die je aangeboden wordt zoals file en weer berichten maar ook de tarieven van je gwl zodat je live en up to date data te zien krijgt!
http://thuis.eneco.nl/energie-besparen/toon-thermostaat/

Bij het privacy stuk staat tevens geschreven dat data van Eneco naar Klant wordt gestuurd en niet van Klant naar Eneco!

Tevens is tendentieus reageren niet moeilijk, maar misschien moet je geen data weglaten voor je gaat reageren, dat komt je geloofwaardigheid niet ten goede!

Hier is de hele lijst met diensten zoals deze op bovengenoemde link is vermeld!
 • Kunt u uw energieverbruik uit het verleden zien en vergelijken
 • Heeft u inzicht in uw energiekosten door updates van actuele tarieven
 • Weet u wanneer u de jaarnota kunt verwachten
 • Krijgt u meldingen om bijbetalen te voorkomen
 • Leert u waar de pieken in uw verbruik vandaan komen
 • Krijgt u grip op uw sluipverbruik
 • Ziet u het verschil tussen verbruik in het hoog- en laagtarief (indien van toepassing)
 • Ziet u via internet actuele weer- en verkeersinformatie
 • Bent u altijd voorzien van updates en nieuwe services

[Reactie gewijzigd door N3oC op 12 maart 2012 09:45]

Op de man spelen doe je maar ergens anders.

De gegevens die ik noem komen van het zelfde lijstje af waar jij het over hebt, dat Live Update nodig is voor weer/verkeer/tarieven etc. begrijp ik. Maar dat je dat ook nog steeds nodig hebt voor gegevens die gewoon op het apparaat staan vind ik moeilijk te snappen. De punten die ik noem worden door eneco zelf genoemd bij de voordelen van Live Update, ik zie niet in hoe deze punten gebruik moeten maken van online data.

Daarbij ging het er mij om dat je data dus wel degelijk richting eneco gaat (anoniem of niet), de Live Update haal ik er alleen bij om aan te geven dat het vreemd is dat je voor gebruik van lokale data een online dienst nodig hebt.


Ah, een leuke edit in de tussentijd:
"Bij het privacy stuk staat tevens geschreven dat data van Eneco naar Klant wordt gestuurd en niet van Klant naar Eneco!"
Dat staat er niet, er staat dat er alleen gepersonifieerde gegevens van Eneco naar Toon gaan en nooit andersom.

"Tevens is tendentieus reageren niet moeilijk, maar misschien moet je geen data weglaten voor je gaat reageren, dat komt je geloofwaardigheid niet ten goede!"
Nogmaals, het gaat om het aantonen van de data die verstuurd word, moet ik dan maar de halve eneco site gaan quoten omdat ik anders selectief bezig ben ?

[Reactie gewijzigd door AcXeller op 12 maart 2012 10:05]

Je knipte precies een stuk er uit dat jou punt onderstreept maar haalde daarmee wel een stuk informatie er uit wat je vraag eronder zou beantwoorden!

Als je een "slimme meter" hebt en deze ook al zodanig gebruikt is er al veel data bekend bij je leverancier. Je kan bij Eneco/Nuon/... met zo'n slimme meter al zien hoeveel je per maand verstookt/verbruikt. En wat je zegt is dat er data naar Toon wordt verstuurd en niet andersom, dus Eneco verstuurd geen gepersonifieerde data naar hunzelf. Zij sturen jou een update van de stroomprijs/file/weer, en met deze update kan jij exact zien voor hoeveel Euro's je verstookt en hoelang je in de file staat.

Er staat nergens dat je perse een dataverbinding nodig hebt voor alle informatie (ook niet dat het anders is).

Zie tevens reactie:
zeef in 'plan: Win een e-thermostaat van Eneco'

[Reactie gewijzigd door N3oC op 12 maart 2012 10:18]

Wel een eneco klant maar wil em niet, heb nu een uitgebreide thermostaat welke speciaal voor mijn CV is. Ik gok er op dat een hoop intelligentie van dat ding dan opeens niet meer werkt met "Toon".

Daarnaast zie ik te weinig over de werking van het apparaat maar gok zomaar dat al je verbruik data naar een externe partij gaan onder de noemer "Live Updates" waar je zelf ook voor mag betalen.

Het idee is leuk maar een hoop partijen doen dit tegenwoordig en er zijn er maar verdomd weinig waar je data ook echt in je eigen huis blijft, waarom denk ik dan. Voelt een beetje aan als het groen doen van tegenwoordig wat bij een hoop bedrijven niet meer is dan een methode om geld te besparen onder de noemer van.

[Reactie gewijzigd door AcXeller op 12 maart 2012 08:28]

Misschien eerst lezen voor je gaat roepen?
Ja, uw privacy is gewaarborgd. Uw verbruiksgegevens ziet u alleen zelf. De gegevens worden volstrekt anoniem opgeslagen om ze beter te kunnen vergelijken. De kern is dat er alleen gepersonifieerde gegevens van Eneco naar Toon gaan en nooit andersom.
http://thuis.eneco.nl/energie-besparen/toon-thermostaat/

Daarnaast zou ik je adviseren om te kijken naar de handleiding van je ketel, als deze OpenTherm ondersteunt kan deze als het goed is omgaan met je ketel. Als dit niet ondersteunt dan zal moduleren niet werken.

[Reactie gewijzigd door N3oC op 12 maart 2012 09:40]

Aangezien ik geen reactie onder mijn eigen post kon doen:
http://tweakers.net/reacties.dsp?Action=Posting&ParentID=5388117

Had ik dus al gevonden en bevestigd mijn vermoeden.
Weet iemand of Toon aan de praat te krijgen is met Eneco stadsverwarming?

Heb geen CV ketel, dus daar valt niet veel op aan te sluiten. En heb ook (nog) geen centrale termostaat voor stadsverwarming, maar wil die wel graag laten aanleggen.

Vooralsnog voor de zelerheid maar ja, ik wil meedoen gestemd, kan dan altijd neem ik aan de details nog wel afstemmen mocht ik winnen.....
Ik had dezelfde vraag en kwam op internet het volgende tegen:
Vraag gesteld aan Eneco en kreeg per omgaande het volgende antwoord:
>>
U wilt weten of Toon ook geschikt is voor stadsverwarming.

De aansturing van een stadsverwarming-unit werkt anders dan een CV-ketel.
Toon wordt op dit moment ook geschikt gemaakt voor stadsverwarming.
We werken nu aan de eerste pilots en verwachten dat Toon in het najaar ook met stadsverwarming werkt.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Joep Sutter
Eneco Groen Advies
De 10 Testers die onderdeel uitmaken van het Eneco Toon Expertpanel zijn bekend. Je kunt ze vanaf 2 april volgen in het themaforum Duurzame Energie & Domotica op Tweakers.net. De echte Toon-enthousiastelingen kunnen Toon reserveren via eneco.nl/toon, click vervolgens de button: ‘Informeer mij als eerste’ aan. Deze reservering is vrijblijvend en verplicht dus tot niets. De aanvragen lopen momenteel erg hard, dus het is zeker zinvol om een reservering te maken als men Toon graag snel in huis wil hebben. Mocht je nog twijfelen of vragen hebben blijf dan het Eneco Toon Expertpanel volgen op Tweakers.net.

We zullen de vragen die er over Toon gesteld zijn onder dit .plan bericht en in het topic verzamelen en daar in de tweede fase antwoord op geven middels een FAQ. Mocht je reeds vragen hebben met betrekking tot Toon stel ze dan tot 2 april hier. Daarna kan jij je vraag kwijt in het Toon Expert topic waar de experts wellicht het antwoord weten. Vragen die onbeantwoord blijven worden op 23 april 2012 beantwoord in het Toon Expert panel
Argh! Ik klik met mijn domme kop de verkeerde keuze aan. Ik kan hem niet meer veranderen! Ik ben wel klant van Eneco en ik wil wel graag meedoen! :/
Je kunt je uitgebrachte stem weer aanpassen. Er zat geen bug in het formulier maar ik had de optie om een uitgebrachte stem te kunnen aanpassen per abuis niet geactiveerd.
Als ik blijf klikken op mijn keuze loopt de teller van aantal stemmen op, kan niet de bedoeling zijn toch?
Of update hij hem alleen maar en zijn het andere mensen die stemmen?

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 12 maart 2012 09:16]

Ik vraag me af hoelang het duurt voordat ik de stroomvoorzieninge van de buren kan bedienen ....
Winnaars gaan akkoord met het uitvoeren van enkele eenvoudige opdrachten? ENKELE? wat zijn enkele?
Enkele opdrachten zullen meer zijn dan één.
Maar waarschijnlijk ook meer dan alleen maar hoger of lager zetten van de temperatuur.

Wat ik me persoonlijk meer afvraag is, of je verplicht bent om die live-updates af te nemen voor € 3.50 per maand extra.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63672 op 12 maart 2012 08:11]

Idd, eneco gooit een gratis product op tweakers.
het is vervolgens onduidelijk of daar voor in de toekomst nog financiële verplichtingen aan zitten.

Misschien kan dat nog even duidelijk gemaakt worden (jaja, het kan vast opgezocht worden op de eneco site.... maar het lijkt me wel netjes om dat gewoon bij de voorwaardes te vermelden).

En ja er staat dat het de eerste 6 maanden gratis is, maar ben ik daarna verplicht om door te gaan met deze update service?!

Moet je trouwens niet in het bezit zijn van een Ketel die overweg kan met het OpenTherm-protocol? Misschien ook nog wel een voorwaarde om mee te kunnen doen?!

[Reactie gewijzigd door Freemann op 12 maart 2012 09:06]

Ja maar niet alleen tweakers, tweakers word gebruikt als reclame voor eneco, niet meer niet minder hoor....
http://www.bright.nl/ook-slimme-thermostaat-bij-eneco
Zowiezo nieuwe klanten krijgen hem gratis bij Eneco, net als bij mij ( Essent ) toch heb ik als bestaande klant 1 gratis gekregen, zonder allemaal rare regeltjes, opdrachten, vragen wat ik voor ze moest maken...
Leuk dat tweakers dit ''aanbied'' maar gewoon eneco bellen en 1 regelen is een stuk leuker, sneller, makkelijker en veiliger.
Hoe kom je er bij dat je als nieuwe klant gratis een toon krijgt?
In het bericht lees ik het niet en ook niet op de Eneco website.

Alleen in een reactie onder het bericht staat die opmerking.

Ik heb als klant wel de mogelijkheid om me in te schrijven op de Toon website waardoor ik de "kans" heb om als eerste de Toon te kunnen kopen! Tja,
Staat toch gewoon netjes in het artikel?
De geselecteerde winnaars ontvangen het apparaat kosteloos thuis en krijgen bovendien zes maanden lang gratis de Live Updates. Deelnemers gaan akkoord met enkele voorwaarden:
Tegenwoordig mag je toch niet meer 'vastzitten' aan een abonnement dus dat zal denk ik wel loslopen. Maar je moet het natuurlijk zien als marketing, want Eneco is er natuurlijk helemaal van overtuigd dat je na die 6 maanden niets anders meer wil.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 12 maart 2012 09:19]

Niet duidelijk, want er staat niet wat er na die 6 maanden gebeurd.
en dat is precies wat ik bedoelde (staat er misschien niet heel duidelijk).
Toon blijft van de winnaar. Na 6 maanden kun je ervoor kiezen om de live updates te laten doorlopen of niet. Dat kost je dan 3,50 per maand als je ze wil blijven ontvangen. Toon werkt overigens ook zonder die updates, je krijgt alleen geen rekening feedback meer.

Zie het als de telefoons die we verloten, daar zal je zelf ook een abo bij moeten zoeken. :)
Zie die 3,50 maar als service naar de klant toe: Hiermee kun je je actuele gebruik maatstaven met het voorgecalculeerde maandbedrag.

Daardoor wordt het stoken niet voordeliger, maar scheelt het je wel een nare verrassing achteraf!

Pas geleden werd ik nog netjes door iemand van Eneco gebeld aangezien mijn nieuwe geschatte maandbedrag voor gas wel erg laag was.. Maar mijn verbruik dus ook ;)

Electriciteit trouwens niet: bijna 5000kWh/jaar! Krijg je met al die dikke PC's van 1,5 kW per stuk....
1,5 kw per stuk? wat voor monsters zijn dat dan. Ik denk eigenlijk dat je gewoon niet de goede voeding in je kast hebt zitten. moet echt wel een quad SLI opstelling zijn moet je 1,5 kw nodig hebben
we mogen weer 3,50 per maand betalen om zelf te zien wat we zelf doen.
joepie. }>
Ik had iets gelezen dat ze dan weer terug moeten, kan even niet vinden waar het stond maar dat het voor mij. Punt twee, als je gaat wisselen van energie leverancier wat dan?

Aangezien ik daar geen zin in had ben ik zelf maar aan het knutselen geslagen met Homeseer en Z-Wave apparaten. Geen vendorlock, maar helaas ben je wel veel meer kwijt maar de mogelijkheden zijn dan ook zeer groot. Want naast je energie monitoring en wat lampen schakelen kan je dan de volgende stap maken dat je ipv tijd naar detectie kan gaan, en je alarmsysteem daar weer op laten acteren... etc.
Met een Nefit modulerende ketel kan je in ieder geval geen gebruik maken van dat Opentherm protocol aldus de Nefit site.
Met een Nefit modulerende ketel kan je in ieder geval geen gebruik maken van dat Opentherm protocol aldus de Nefit site.
Nefit heeft een OpenTherm naar EMS (het Nefit/Buderus protocol) bridge aangekondigd, de EMS-OT, geschikt voor de TopLine, ProLine en BaseLine ketels.

Adviesverkoopprijs 48 euro (excl BTW) leverbaar vanaf maart/april 2012

[Reactie gewijzigd door Carbon op 12 maart 2012 16:49]

De grote grap is als je daar op googled jouw post nu bovenaan staat :)
Maar dat is goed nieuws, met een Nefit heb je nu namelijk nog weinig keuze.....
Nou gratis?
Je hebt wel een (overdreven duur?) maandabo nodig a 42 eur/jr (waarvoor?)
Ik neem aan dat het apparaatje ook zonder de "update" service werkt. Je kan dus denk ik wel op het apparaatje live je verbruik en dergelijk zien, alleen zal de rapportage terug naar Eneco niet meer plaats vinden zonder het abo.

Ik gok dat de rapportage middels 3G gaat?
3,50 per maand? sorry maar alleen voor de prijs laat ik het apparaat al achterwegen......
Zier er leuk uit, maar ben helaas geen Eneco-klant :)
Ik ben ook geen Eneco-klant maar ik woon wel net in mijn woning en was al aan het zoeken naar een goede thermostaat. Helaas kan je maar heel weinig reviews en vergelijkingen vinden.

Dus ik wil hem maar al te graag testen!
http://www.nest.com/living-with-nest/ is een hele mooie, kwam ik laatst tegen.

[Reactie gewijzigd door DutchStoner op 12 maart 2012 16:27]

Blijkbaar niet compatibel met wat wij zoals gebruiken in de EU qua wiring, jammer.
Ik zie dat hij moet aangesloten worden op 4 draden terwijl wji maar 2 hebben. (ik heb een nieuwbouwhuis)

ps. Dit is misschien wel een goede om een forum voor te openenen! :*)
Volgens mij kan je hem dan gewoon aansluiten, Wat jij hebt is op je CV een aan/uit schakelaar. Somige CV's hebben meer draadjes. Die zorgen voor stroom aan je thermostaat, Lezen diagnostics, kunnen Airco e.d. aansturen, Luchtbehandeling enz.
Voor zover ik weet hebben alle cv-ketel 2 stuurdraden.
Echter kan er in plaats van het aan-uit signaal, gebruik worden gemaakt van een protocol zoals OpenTherm. Dit protocol wordt door de thermostaat en CV keter verzonden over de 2 draden en bevat dan informatie over de ketel voor de thermostaat of andersom. Daarbij kan dit protocol ook overweg met andere apparatuur zoals koeling (airco), afzuiging (mechanisch), boiler,etc.

[Reactie gewijzigd door Freemann op 18 maart 2012 00:58]

Helaas kan je maar heel weinig reviews en vergelijkingen vinden.
Het apparaat is nog niet op de markt, maar Eneco zoekt al wel testers.
Klopt, ik doelde meer in het algemeen reviews en vergelijkingen van thermostaten... Er is weinig over te vinden wat de onderlinge verschillen/ +- punten zijn.
achja, essent iedereen geeft die dingen nu gratis weg... Heb er toevallig ook 1 gekregen dmv een ''actie'' maar dan bij essent.. Geen winnaars ( kans spel ) maar gewoon gratis..
Is een leuk iets, maar goed mijn oude thermostaat ging ook gewoon keurig elke dag om 4 uur aan, en om 11 's avonds uit..

Dusss ben je Essent klant, nuon of noem het maar op.. een grote kans dat jij gewoon zonder bepaalde spelletjes zo'n apparaat krijgt hoor..
Ik vond het niet fair dat het bij mij alleen voor nieuwe klanten ging, en ik heb er 1 kosteloos aangesloten gekregen..
Je krijgt een vergelijkbare e-thermostaat of smart thermostaat bij Essent alleen gratis wanneer je een driejarig contract voor groene energie afsluit. Mocht een andere (lees: goedkopere) contractsvorm willen bij Essent dan heb je wel degelijk iets aan deze prijs.
Mocht een andere (lees: goedkopere) contractsvorm willen bij Essent dan heb je wel degelijk iets aan deze prijs.
Dan heb je nog niets aan deze prijs, aangezien je eneco klant moet zijn.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 21

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee