Nest-thermostaat komt in Nederland en België beschikbaar voor 219 euro

Nest heeft aangekondigd dat zijn slimme thermostaat per direct in Nederland en België te koop is. Het apparaat kost los 219 euro, al zijn er ook acties met energieleveranciers. Daarnaast komt ook de Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide Alarm op de markt voor 109 euro.

De Nest Learning Thermostat is volgens de fabrikant verkrijgbaar in circa negentig winkels en webwinkels. De adviesprijs bedraagt 219 euro. In Nederland biedt Essent bij een driejarig contract de slimme thermostaat aan voor 49 euro. Wie een vijfjarig groenestroom-abonnement afneemt, betaalt niets. De installatiekosten bedragen 79 euro. In België heeft Nest een deal gesloten met Lampiris. Deze energieleverancier geeft een korting van 60 euro.

Nest komt ook met een dock voor huishoudens die in de muur geen kabels naar de thermostaat hebben, die de Learning Thermostat op een andere plek willen hangen of die een draadloze thermostaateenheid willen vervangen. Voor de dock rekent Nest 35 euro.

Volgens Nest kunnen huishoudens met de slimme thermostaat flink op hun energiekosten besparen. Verwarming zou op een gemiddelde energierekening 65 procent voor zijn rekening nemen met een gemiddeld bedrag van 1152 euro per jaar. De Nest-thermostaat kan daar 13 tot 29 procent op besparen, zo claimt het bedrijf op basis van simulaties.

Naast de Nest Learning Thermostat brengt het door Google overgenomen bedrijf in Nederland en België ook zijn 'slimme' rook- een koolmonoxidemelder op de markt. De Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide Alarm gaat 109 euro kosten. De rookmelder komt in twee versies beschikbaar: een uitvoering die een batterij nodig heeft en een versie die een bedrade 230V-aansluiting vereist.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-09-2014 • 11:50

165 Linkedin

Reacties (165)

Wijzig sortering
Ben erg benieuwd naar dit apparaat, heb zelf een Nefit ketel waar ik ooit eens een andere thermostaat op heb gehad. Deze bleek niet te kunnen communiceren met mijn Nefit ketel. Ben benieuwd of de Nest wel met mijn ketel overweg kan.

Hier staat een leuke review van de Nest:
https://www.youtube.com/watch?v=V_Lt_ab-CRs

[Reactie gewijzigd door Flytezero op 25 september 2014 11:54]

Het jammere van de Nest (ook de Europese versie) is dat het geen OpenTherm (of vergelijkbaar protocol) ondersteund. De manier waarop de Nest je ketel aanstuurt is via aan/uit signalen. Terwijl er juist energie bespaard kan worden door een ketel lager te laten branden wanneer er minder warmtevraag is.
Dit is inderdaad erg jammer. Gros van de geïnstalleerde ketels hebben eigen protocollen. Hier ben ik ook al eens tegenaan gelopen.

Zoals al gezegd kunnen ketels moduleren (pomp en/of brander). Met alleen aan/uit signalen, kan je bijvoorbeeld wel je branderlast instellen op bijvoorbeeld 40%, aannemende dat dat vermogen voldoende is om je huis te verwarmen. In de meeste gevallen wel, opwarmen gaat alleen wat trager, maar dat kan je intelligente thermostaat weer compenseren :). Dat scheelt al aanzienlijk en is ook beter voor je HR-ketel.

Verder zit de winst natuurlijk ook in de buitenvoeler, de communicatie met de energieleverancier (planning van warmteproductie in het geval van stadsverwarming) en de kunstmatige intelligentie die ervoor zorgt dat je huis niet onnodig verwarmt wordt. Er zijn namelijk nog heel veel mensen die een slinger aan de thermostaat geven als ze het koud hebben (snelle warmtevraag, het warm of koud hebben is uiteraard een subjectief gevoel) of vergeten de thermostaat laag te zetten.
OpenTherm wordt niet of slecht ondersteund door Nefit. De Nefit slimme thermostaten werken met Nefit's eigen EMS-protocol.
Waarschijnlijk wel:
reviews: Domme apparaten worden slimmer - Nest komt naar Nederland
Maar op een vrij domme manier, oftewel met "aan" / "uit" signalen en niet met modulatie.
Daarom doet de Nest voor mij al af, het is een stap vooruit maar meteen ook achteruit.....\

edit: ah Nefit heeft dus een eigen protocol..... dan ben je blijkbaar beperkt....

[Reactie gewijzigd door Vandread op 25 september 2014 12:03]

Als je dan ook eens zou verdiepen in het feit dat moduleren iets is uit de tijd dat de ketel bijna geen intelligentie hadden. Ketels van een jaar of 5 en nieuwer meten zelf de aanvoer en retour warmte en passen vermogen hier op aan. Hierdoor is het moduleren minder noodzakelijk door geworden. Er valt wel een besparing mee te behalen maar dat is veel minder geworden door de slimmere ketels. En wat een modulerende thermostaat alleen zegt is dat de plek waar deze hangt de warmte vraag bijna is bereikt en vermogen naar beneden mag. Een nest kan simpel zeggen stop met verwarmen want uit verleden weet deze dat de gevraagde warmte bereikt word met de restwarmte in de radiatoren. ( op basis van verleden)
En dit gecombineerd met aanwezigheid detectie is er echt wel meer te besparen dan alleen een modulerende thermostaat. Overigens kan aan/uit op elke ketel toegepast worden hoe oud deze ook is. ;)
Eigenlijk hetzelfde wat een Honeywell Chronotherm 3 of 4 al 20 jaar kan. Alleen heeft de Honeywell geen aanwezigheidsdetectie.

Moraal van het verhaal: koop voor 2 tientjes op Marktplaats een tweedehands Chronotherm 4.
Haha, ja dat dacht ik dus ook...

Het issue is vooral dat je CV niet echt veel soorten signaal kan ontvangen. Niets waar je echt moderne technieken voor nodig hebt. De prijs voor draadloos is wel heel erg hoog hiermee, terwijl vrijwel ieder huis naar mijn weten gewoon dit soort bekabeling heeft.

Daarnaast, ookal zit je Chronoterm OP de ketel geplakt... Het zijn toch behoorlijk set-and-forget apparaatjes. Twee keer per jaar van programma wisselen en eens de vakantie mode aanzetten als je weg gaat...

En aanwezigheids-detectie + draadloos = giga security concern voor je huis. Voor vrijwel geen enkele extra functionaliteit een grote meerprijs. Oh Hells NO.
Die aanwezigheidsdetectie en de wetenschap dat het van Google is, is voor mij een reden om het hele ding toegang te ontzeggen tot mijn huis. Een slimme meter komt er bij mij nog eerder in dan meuk van Persoonsgegevenshandelaar de Eerste; Google.

Ik heb onlangs een Chronotherm Touch Modulation aangeschaft als vervanger voor een Chronotherm 4 aan/uit, die inderdaad net zo intelligent is als deze Nest van 219 euro.

Ik heb de Chronotherm 4 echter vervangen uit nieuwsgierigheid omdat ik graag een modulerende thermostaat op mijn Nefit ketel wil hebben en ik wil weten wat hiermee te besparen is.

Als je om te besparen deze Nest wilt kopen blijft mijn advies: voor 2 tientjes op Marktplaats een Chronotherm kopen. Is net zo slim en 200 euro goedkoper en Google kijkt niet mee. Voor 200 euro koop je bijna 400 m3 gas. Dat gaat die aanwezigheidsdetectie in de meeste gevallen niet voor je terugverdienen.
Toch werkt moduleren nog steeds beter. De Nest kan inderdaad eerder afslaan (maar dat deed mijn Honeywell Chronotherm III 8 jaar geleden ook al), maar als hij aanslaat is het dus wel weer vol gas. De ketel heeft er geen weet van hoe warm het moet worden dus kan daar niet op inspelen.

Ik vind het dan ook enorm kortzichtig van Nest om alleen hier ondersteuning voor te brengen. De besparing is toch al bijna verwaarloosbaar, met name in nieuwere huizen, en dan wordt dat effect helemaal teniet gedaan door geen ondersteuning voor modulatie te bieden. Jammer.

Ik hou voorlopig de Honeywell Chronotherm IV met modulatie wel. Even een halfuurtje gespendeerd om hem in te stellen op ons weekritme en daarna nooit meer omkijken naar.
Kijk daar heb ik meer aan dan een wikipedia artikel!
Mijn "bron' van informatie tot nu toe waren eigenlijk de reacties hier:
reviews: Domme apparaten worden slimmer - Nest komt naar Nederland
Wat dus een vertekend beeld gaf....
Dat een ketel de aangevoerde temperatuur kan meten en minder bijwarmt is wel goed en geeft een extra dimensie tot de modulatie, maar het maakt het ontbreken van modulatie niet goed:

-stel dat de temperatuur in de kamer 19° is
-ingestelde temperatuur is 20 vanaf een bepaald moment.
-thermostaat springt aan en geeft een lage modulatie door, vermits het temperatuursverschil slechts 1 graad is.

In jouw voorbeeld weet de ketel dit niet en gaat het op 100% branden. Weg besparing.

Ook ga je verschillen hebben door kamers zonder thermostaat. Temperatuur van de invoer meten geeft extra informatie voor verdere besparingen, maar vervangt de modulatie niet.
Wat is hier dom aan? Aan/uit kun je ook makkelijk moduleren, hoor. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pulsbreedtemodulatie

EDIT: Lees hieronder inderdaad dat je een ketel later kan laten branden...

[Reactie gewijzigd door HellFury op 25 september 2014 12:25]

Nou ben ik een absolute no-no op dit gebied maar met PWM een gasvlam "moduleren" lijkt me niet echt handig......
Maar wellicht heb jij daar ook een mooi wikipedia voorbeeld van ;)
Ach, je kan kiezen tussen hoog en laagvermogen, singlemode ( verwarmen als nodig ) of 24u uitloop ( zodat je leidingen niet teveel afkoelen en eventueel bevriezen )

De gasvlam kan je met automatische ontsteking uitrusten, zodat er zelfs DAT minimale beetje gas bespaard kan worden.

* FreshMaker doet aan oppervlakkig besparen, alles tot in extrema moeten controleren op sluipverbruik pas ik voor...
Er is een aangepaste versie in Europa. Er zijn wel enkele bronnen voor. Helaas op werk, dus kan niet uitgebreid gaan zoeken nu :)
Nefit heeft een converter naar openTherm
Wat ik begrepen heb kan Nefit alleen met Nefit overweg, helaas.
Nefit is inmiddels over op OpenTherm met de Nieuwe ProLine NxT. Voor de andere toestellen is er een OpenTherm convertor (OMS-MT) in de handel voor de oudere toestellen en een Easy Connect Adapter om Nefit thermostaten op OpenTherm aan te sluiten. Aan/uit aansluiting zit op al hun toestellen. Samen met de convertors kunnen in principe alle thermostaten overweg met Nefit toestellen.
Het idee is volgens mij dat Nefit een eigen systeem heeft wat ze willen verkopen. Ze staan dus geen andere systemen toe op hun protocol.
Tijd voor Europa om dat even aan te pakken en een universele standaard te verplichten.
Laten we mensen/bedrijven die innoveren vooral niet de motivatie ontnemen om een aantrekkelijke markt te creeren. Als je het niet met hun strategie eens bent dan koop je het product toch niet. Dan ga je niet als een slappeling naar de rechter om ze te dwingen het volgens jouw normen te doen, terwijl je aan het product helemaal niets hebt bijgedragen.

Wat doe jij voor werk? Dan zal ik me daar eens via europa mee gaan bemoeien, missschien heb ik er dan ook nog wat aan. Zo werkt het toch niet?

[Reactie gewijzigd door teek2 op 25 september 2014 13:56]

Volgens mij begrijp je het nut van standaarden niet. En je hebt blijkbaar ook niet door hoeveel standaarden je in jouw dagelijks leven gebruikt.
Hint: het zijn er heeeel veel.

Bijvoorbeeld de standaard van de benzinedop of zelfs de standaard van de kilo.
Het is voor de consument heel lastig om uit te zoeken welke apparaten wel en niet met elkaar samen kunnen werken. Europa heeft goede instrumenten in handen om standaarden af te dwingen om het voor de consument alleen maar makkelijker te maken. Dit verbetert de concurrentie alleen maar.
Ah dus omdat standaarden nut hebben moeten we ze aan iedereen opleggen? Als een standaard nut heeft heeft een bedrijf intrinsiek motivatie om zich er aan te houden, dat lijkt me genoeg, dan hoeven we geen dure bureaucraten te betalen om bedrijven te dwingen iets tegen hun zin te doen. Bedrijven die zelf iets hebben opgebouwd.
Zou jij het normaal vinden als ik ineens over iets wat jij hebt gemaakt ga zeuren dat het niet standaard is en dan ik dan de rechter er bij haal om het te veranderen? Nee, dan zeg je toch: Koop het maar gewoon niet.

Wie bepaald trouwens of iets nut heeft? Dat bepaal ik zelf wel. Ik kan ook zelf bepalen of ik een product wat zich aan een standaard houdt wil kopen of niet. En als mijn telefoon goedkoper is zonder lader en ik het al 3 laders liggen dan is dat fijn voor mij en het bedrijf. Dat weet het bedrijf ook wel.

Apple wil zijn eigen lader/connector, dat is de keuze van Apple als je daarom moet huilen moet je geen Apple kopen.

Overigen gebruik ik voornamelijk open source software en open standaarden, super handig dat je alles kan delen. Maar is dat een reden om andere mensen jouw visie op te leggen? Nee, een mens zou nooit gedwongen moeten worden, ook geen ceo's, behalve natuurlijk als ze andere dwingen/pijn doen.
Helaas is het een beetje een OT lesje in ethiek geworden.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 25 september 2014 14:34]

Bedrijven zullen pas standaarden volgen als het nut heeft voor hun. De Europese regels zijn er voornamelijk voor de consument.
Daarnaast voorkomen standaarden concurrentievervalsing en verkleinen ze lock-in effecten.

Jij denkt volgens mij puur uit het standpunt van het bedrijfsleven. Natuurlijk zijn bedrijven over het algemeen tegen standaarden, want dat betekent dat ze moeten concurreren op de kwaliteit en eigenschappen van hun product. Standaarden zorgen ervoor dat een consument die 1 keer iets van bedrijf A heeft gekocht niet alles van A hoeft te blijven kopen omdat producten van A niet samen kunnen werken met B.

Standaarden verleggen dus de motivatie van bedrijven zodat ze zich meer gaan focussen op algemeen nut in plaats van persoonlijk nut. Hoe in hemelsnaam kan je daar tegen zijn?
Ik ben helemaal niet tegen, ik ben voor standaarden! Ik ben tegen het dwingen van bedrijven.

Standaarden zijn ook in het belang van het bedrijf al is het alleen al om het feit dat een bedrijf tevreden klanten wil. Het is super irritant dat ik altijd ePubs om moet zetten naar Mobi voor mijn Kindle, gelukking houden alle bedrijven (behalve Amazon) zich aan de ePub standaard. Dat is handig, en bedrijven (Kobo, Sony) doen dat graag want anders kun je hun ereader niet/lastig gebruiken.

Maar moeten we Amazon ook naar ePub dwingen? Moeten we er voor zorgen dat bedrijven niet meer met eigen, innovatieve nieuwe formaten mogen komen? Nee, standaardisatie gebeurd omdat het win win kan zijn. Waarom vind jij dat een berg euro-ambtenaren zich hier mee bezig moet houden?
GSM is ook door europa afgedwongen. Inclusief de frequenties die we hier gebruiken. Als dat niet was gebeurt hadden we hier hetzelfde als in de V.S. Een provider gebruikt gsm de ander cdma een ander misschien PHS. en dan ook nog allemaal op frequenties die weer niet door andere toestellen ondersteund worden.
Prima als een bedrijf met innovatieve nieuwe ideeën komt. Wie is daar tegen? Je kan bedrijven best dwingen standaarden te gebruiken terwijl innovatie niet geremd wordt. En die berg euro-ambtenaren zijn uiteindelijk veel goedkoper dan marktfalen. Wie zegt dat er geen innovatie kan plaatsvinden in samenspraak met een berg euro-ambtenaren? Wat een zwart-wit gedachte toch altijd dat overheid en innovatie niet hand in hand kunnen gaan.

Bijvoorbeeld de elektrische auto stekkers. Daarvan zijn er alweer een twintigtal "standaarden" ontworpen door marktpartijen. Daarvoor is echt een legertje euro ambtenaren nodig als je het mij vraagt, om te zorgen dat straks niet elke fabrikant of energieleverancier zijn eigen stekker heeft.
Bijvoorbeeld de standaard van de benzinedop
Verkeerd voorbeeld ....

[tweaker-zout-op-slakkenmode]
De benzineDOP is geen standaard, elk merk ( en de verschillende modellen zelfs ) hebben afwijkende vormgevingen / maten.
Het enige wat gecombineerd is, en standaard, is de vulopening ( diameter & minimale steekdiepte )

De dop op zich heeft soms zelfs een afwijkend schroefdraad, zodat er geen uitwisseling mogelijk is in de zelfde modellen met verschillende jaargangen

[/tweaker-zout-op-slakkenmode]
Ja ja ja. Gelijk. Ik bedoelde natuurlijk de opening.
Iemand moet de eerste keer toch iets ontwikkelen. Pas als andere fabrikanten ermee in zee gaan kan iets een standaard worden.

En we weten dat niet altijd het beste product wint, zoals de betamax van Philips die het moest afleggen van de vhs. Blueray is ook pas een standaard geworden omdat de adult industrie ervoor gekozen heeft.
Innoveren en je product ten allen koste afschermen van de concurrentie zijn twee verschillende dingen..
Dat je innovatie moet aanmoedigen ben ik het volledig mee eens. Maar dat je dat doet door met eigen "standaarden" te werken die niemand anders kan gebruiken, dan ben je fout bezig.
Je gaat net veel meer innovatie krijgen als je dat opentrekt want op die manier dwing je de producent om na te denken over zijn product en te blijven innoveren.
Nu zit je met een vendor lock-in.. en wat als die vendor op een gegeven moment zegt; ahja, we gaan toch ook maar overschakelen op een universele standaard, maar alle bestaande modellen? tja, die hebben pech gehad. Ons product was duurder en nu bent u er minder mee? tja, dat is de economische vooruitgang meneer/madam. Maar u kan nu met onze speciale promo zeer voordelig het nieuwe model aanschaffen. (het vorige model inleveren? nee, dat smijt u maar op de schroothoop)
Zolang nefit geen (te) dominante marktleider is zal dat nooit gebeuren.
Hij werkt wel degelijk met een Nefit ketel! Kijk maar op Coolblue bij de specificaties: http://www.thermostaatsto...58#product_specifications.
Merk CV-ketel
ATAG, AWB, Bosch, Brink, Ferroli, Intergas, Itho Daalderop, Remeha, Vaillant, Viessmann

Ik zie Nefit er niet tussen staan?
Haha, die hebben ze dan heel snel weggehaald! Hij stond er echt.
Er is een converter te koop waarmee Nefit ook OpenTherm kan praten.

De Nest doet gewoon aan/uit en kun je prima op je Nefit aansluiten. Gemiste kans voor Nest.

Overigens praten de nieuwste Nefit ketels wel af fabriek OpenTherm.
-- nevermind, was al gezegd --
Erg jammer dat de Nest geen modulatie kent.

[Reactie gewijzigd door Fonta op 25 september 2014 12:53]

Het werkt wel op een Nefit ketel (ik heb deze combinatie zelf) alleen zijn er twee problemen:

1) NEST ondersteunt geen modulatie. Om dit op te lossen moet je de modulator verwijderen en de NEST direct aansluiten op de ketel via de 'ouderwetse' aan/uit manier.
2) Het tweede problem is dat de NEST geen stroom krijgt van de ketel en daardoor na een paar dagen leeg is. Hiervoor moet je een adapter aanschaffen die stroom voorzien naar de NEST en de thermostaat signalen doorgeeft aan de ketel. De adapter kan je hier kopen: http://www.icy.nl/consument/producten/power-converter

Als je bovenstaande hebt gedaan dan werkt het perfect. Wellicht verbruikt het iets meer door het ontbreken van ondersteuning voor modulatie maar het gebruiksgemak en design maken een hoop goed.
Power convertor heb je bij de Nest niet nodig. De Nest thermostaat word gevoed door de bijgeleverde HeatLink die 12 Volt levert aan de thermostaat, over deze lijn gaat tevens de communicatie tussen de HeatLink en de thermostaat. Tevens is de thermostaat ook nog eens draadloos verbonden via het ZigBee protocol met de HeatLink. De Nest thermostaat is via WiFi verbonden met het internet en de HeatLink is via een potentiaal vrij aan/uit (wissel)contact verbonden met de ketel.
Nee, nefit kan alleen nefit en de nest heeft geen modulatie dus 80% van de ketels valt al af.

Met modulatie is meer te winnen dan een slimme thermostaat die alleen maar áán/uit kan.
Modulatie op veel Nefit ketels is gewoon een add-on module die je kan verwijderen. Mijn Nefit ketel werkt in iedergeval ook op de ouderwetse aan/uit methode. Gaat mij persoonlijk meer om gebruiksgemak dan om pure besparing dus ik heb er niet zoveel problemen mee om de modulatie-module ertussenuit te halen.
Ik heb samen met een vriend vorige week een ketel uitgezocht en opgehangen en juist bewust gekozen voor Nefit met zijn eigen systeem. Omdat ik wèl een app op mijn telefoon wil maar geen houtje touwtje oplossing met open-therm (wat niet open is) en kastje er tussen (zoals Homewizard). Hoe dat spul over 10 jaar functioneerd zien we dan wel weer. Ondertussen zit er weer warmpjes bij met een dingetje op mijn smartphone om de zaak op afstand te bedienen. Heerlijk.
Misschien kan Tweakers een keer een vergelijkende test doen onder de verschillende 'slimme' thermostaten die er op de markt verkrijgbaar zijn? Ik zie van alles verschijnen, maar geen idee wat nu goed is en wat precies de verschillen zijn.
en wat maken ze waar van die besparing?
De meerwaarde van deze Domotica lijkt me minimaal tov een goed afgestelde thermostaat. Dus als je zelf je thermostaat kunt afstellen...modulatie daarentegen is wel energiebesparend.
Misschien wel negatief, gezien het abonnementsgeld.
E#n of het de moeite waard is. In meerdere artikelen die ik gelezen heb staat dat de bezuiniging minimaal is in de praktijk.

Tweakers gaat huizen kopen voor de tests van domotica.
Ik heb inmiddels ruim 2 jaar een Nest, geïmporteerd uit Amerika. Mijn huis had een oude ketel, die dom was (aan/uit). Nest werkte perfect en 'leert' echt van je ritme, het vervangt a.h.w. het modulerende deel. Maar biedt nog veel meer handige features.
Ik was zo gewend aan het gemak van Nest (goede App bediening, automatisch verwarming omlaag als er een tijdje niemand thuis is en de verwarming aan zetten als je onderweg naar huis bent), dat toen mijn ketel kapot ging ik voor een dilemma stond:

- Een ouderwetse ketel kopen. Nieuw niet te krijgen en 2e hands toch ook niet zo duurzaam
- Een ouderwetse thermostaat en het gemak van Nest verliezen

Beide opties waren voor mij niet aantrekkelijk, ik heb dus een nieuwe ketel gekocht (ATAG, zuinig, compact en stil) en een installateur gevonden die (overigens met veel pijn en moeite) het voor elkaar kreeg om de NEST met de ketel te laten 'praten'.
Sindsdien geniet ik weer van alle gemakken van de Nest. Ik heb nu ook twee NEST protects, die ik gelukkig nog nooit heb gebruikt maar die ook in gebruik zoveel gemak bieden dat ik niet zonder wil.

Voor de gadget freaks onder ons (en die veracht ik wel op Tweakers:) Via IFTTT kan ik de Nest laten communiceren met (bijvoorbeeld) mijn Hue lampen (en vice versa). Als ik mijn Nest dan op Away zet als ik vertrek, worden gelijk mijn lampen uit gedaan. Dat zie ik andere slimme thermostaten nog niet doen. Voor mij is de meerwaarde evident.
Dus dankzij deze nest ben je een paar duizend euro lichter, zo kun je het verhaal ook lezen :)
Ik zie het verschil nog niet tussen een Honeywell en een Nest, maar dat kan aan mij liggen. Ook de Honeywell is gewoon zelflerend, en bijvoorbeeld in vergelijking met mijn Toon krijg ik een hoop meer informatie, plus binnenkort ook ondersteuning voor hue. Bovendien kan ik veel meer informatie uit de toon halen over gebruik en besparing tov maandbedrag.

Hoe gaat de nest om met meerdere gebruikers? Wat als er nog iemand thuis is, als jij met je app op je telefoon de deur uit loopt. Gaat dan ook de kachel uit, of zit er ergens bewegingsdetectie?
Klinkt interessant om op zijn minst te zeggen maar, ik ben gewoon een ontiegelijke koukleum en wil het bijna altijd 20C + hebben.
Als dit een slimme thermostaat die zuinig energie verbruikt zou dit betekenen dat die hem onder de 20C zal laten draaien?
Ehm, de thermostaat is niet zuinig, de besparing moet je zien dat deze thermostaat jouw CV installatie beter afstemt op jouw gedrag "warmtevraag". Het is dus niet zo dat je nu met 19 graden het even warm hebt als met 20 graden. Wel kan het zo zijn dat deze thermostaat je CV beter laat moduleren waardoor je een "constante" verwarming van je woning hebt waardoor het warmte gevoel (opwarming en afkoeling) meer stabieler verloopt. Met oude ketels is hij AAN of UIT. Als jij je thermostaat dan op 20 instelt zal deze CV door gaan met verwamen tot de huiskamer 20* aangeeft, hierdoor kan het zo zijn dat er door het reeds afgegeven warmte de temp tijdelijk boven de 20 uit komt en jou een behaagelijk gevoel geeft maar dat dit niet de 20 graden is die wordt aangegeven.

@Hieronder,

heb zelf een Nefit met moduline 400 thermostaat, als ik dit zo lees over het ontbreken van modulatie in de Nest stap ik voorlopig dan maar niet over. :). Komt wel de vraag op of dit wel in andere "slimme" thermostaten zit zoals de Anna van NLE (Plugwise).

Ik zeg, T.net, graag een "slimme thermostaten shootout / benchmark / review!'

edit:
typos

edit:
reactie op onderstaande

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 25 september 2014 12:09]

Nest doet geen modulatie! Erg jammer, maar er zijn dus slimmere thermostaten op de markt, die wel je (nieuwere) ketel kunnen laten moduleren.
Zorgt de Heatlink niet juist voor het moduleren van je ketel?
Uit het artikel van tweakers zelf:
reviews: Domme apparaten worden slimmer - Nest komt naar Nederland
De Nest gebruikt geen standaarden als OpenTherm of eBus om de verwarmingsinstallatie aan te sturen; in plaats daarvan worden simpele aan-uitcommando's gestuurd.
.
Ik had elders begrepen dat deze nest je CV niet kan "moduleren" zoals jij dat stelt, en dus eigenlijk werkt met het aan/uit principe.

[Reactie gewijzigd door bones op 25 september 2014 12:04]

Neen, je bent baas in eigen huis. Als jij wilt dat het 20 graden is, dan zal dit toestel er in prinicpe voor zorgen dat het 20 graden is (maar zal het wel proberen om dit zo zuinig mogelijk te bereiken).
Hij zal de tijdblokken waarin het 20 graden is op jouw aanwezigheid/verwachte aanwezigheid aanpassen. Dus dat is zuiniger dan altijd op die temp laten staan 'voor het geval je huis anders afkoelt'.
Nee. De besparing zit in het verminderen van de hysterese (zorgen dat de temperatuur niet 'doorschiet' naar 21C door de ketel eerder uit te zetten) en het anticiperen op het weer en jouw gedrag.
Dit klinkt wel interessant. Als het uit de koker van Google komt, dan geeft dat al snel vertrouwen.

Let op: Het is vaak voordeliger om een jaarcontract aan te gaan, gezien hier veel wordt geconcurreerd. Je hebt de investering dan ook sneller terug. De enige vraag is dan: "Is deze thermostaat compatible met andere leveranciers?". Maar dit zal vast wel gezien er geen abonnementskosten aan verbonden zijn.

Eén om in de gaten te houden dus.
Het komt alleen niet uit de koker van Google. Google heeft het bedrijf overgenomen, maar is opgericht door ex-werknemers van Apple.

Heb hem zelf net besteld overigens, dus ben benieuwd!

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 25 september 2014 11:59]

De Nest heeft niets met de energieleverancier te maken, dus ja: hij werkt met alle leveranciers.
Er is namelijk 0,0 koppeling met de energieleverancier, dus hij werkt overal mee.

(Bron: ik gebruik de Nest al in Nederland sinds de allereerste release in Amerika)
Hij werkt niet overal mee, dit hangt erg af van hoe je je energie geleverd krijgt.

Bij ons zei de helpdesk dat er 95% kans was dat ie ging werken. Maar als die niet werkte mogen we hem retourneren.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 25 september 2014 12:01]

Hij werkt niet met alle soorten verwarmingsinstallaties, dat klopt, maar dat is weer een ander punt.

Hij werkt wel met alle leveranciers, er is namelijk totaal geen koppeling tussen de leverancier en het apparaat, zoals bijvoorbeeld de Toon wel heeft.
Nest is ontwikkeld door mensen die bij Apple weg zijn gegaan. Met hun opgedane ervaring daar hebben ze de Nest ontworpen en op de markt gezet. Pas toen Nest in de VS succesvol aan het worden was zijn ze overgenomen door Google.

Dus het is nu dan wel deel van de Google familie, maar het komt niet uit hun eigen koker ;)
Je thermostaat is compatible met elke energieprovider. Omdat de jou stroom (en gas) een mix is van allerlei bronnen. Het is gewoon stroom. Je ketel moet kunnen communiceren met deze thermostaat.

Ik zelf kreeg laatst van de Nederlandse Energiemaatschappij een aanbod om de slimme thermostaat Anna te gebruiken. Deze werkt met het OpenTherm-protocol. Dit zegt mij niets, maar Anna is ontwikkeld voor de Nederlandse markt en schijnt goed compatible te zijn met alle ketels.
Anna kost je alleen 48 euro per jaar. Ik koop liever zelf een thermostaat, dan ik er eentje huur.
De origine is niet uit de koker van Google. Overgenomen nadat het al succesvol was in de VS! Zoals veel dingen bij Google. Ze hebben oog voor wat werkt en een talent om het door te ontwikkelen en er daarna geld uit te slaan ;).

Wat ik ook wel mooi vind maar vrij irrelevant is dat ze achter elk idee gaan staan hoe gek het ook is. Ook de reden dat vele ideeën niet verder dan de ontwerptafel komen maar het is denk ik wel de manier om het volgende briljante idee te vinden. Helaas valt onder gekke ideeën ook reclame op de NEST maar dat hebben ze alweer ingetrokken :).
Kun je me uitleggen waarom het vertrouwen geeft als het uit de koker van Google zou komen? Ik heb eerder het tegenovergestelde gevoel.
Als het uit de koker van Google komt, dan geeft dat al snel vertrouwen.
Juist niet. Als er een partij is die haast wetmatig beloftes breekt dan is het wel Google.

Je hebt dus geen enkele garantie dat je familie enkele uren nadat je Nest/Google rookmelder is afgegaan een verkoper van Dela aan de broek hebt hangen of ads op alle websites waarbij de info van Google/Nest voor het gemak even is gekoppeld aan het sociale netwerk geharvest van Google Circles, GMail en Android Contacts.

Zolang Google primair een advertentieboer is en mensen niet hun klanten dan moet je arwanend staan tegenover hun andere producten en diensten.
Geheel mee eens.

Google's primaire verdienmodel is advertentie inkomsten en dat doet zij door zo goed en nauwkeurig mogelijk profielen van haar gebruikers te maken door allerlei data te vergaren. Doordat er zoveel bekend is over deze profielen kan Google heel gericht reclame aanbieden wat dus bijzonder interessant is voor haar potentiële klanten.

Naast Android en haar webapps is dit dus nog een zeer interessant "data mining" object geworden om nog meer data te kunnen vergaren. Uiteraard zal dit apparaatje nog wel onder de mantra "opt-in" verkocht worden maar Google heeft al iets te vaak "per ongeluk" data verzamelt en voorwaarden aangepast. Nee ik snapt dan ook totaal niet waar de interesse vandaan komt om überhaupt deze thermostaat in huis te halen.

Het enige gunstige aan dit verhaal is dat mogelijk de markt voor thermostaten wordt opengebroken omdat de minder slimme klok thermostaten waarschijnlijk in prijs zullen gaan dalen.

[Reactie gewijzigd door Miki op 25 september 2014 12:40]

Ik ben benieuwd of dit voor mij echt wat uit gaat maken. Dankzij de vloerverwarming is het energie technisch beter om de hele dag 1 temperatuur aan te houden, dan hoeft het betonnen blok niet iedere keer compleet op te warmen (ja, slecht aangelegde voerverwarming).

Aan de andere kant maak ik nu voor een rijtjeshuis met een huishouden van 2 personen en koken op gas maar 798 kuub per jaar als gas verbruik. Vergeleken met anderen is dat erg laag. Ik gok dat dat is omdat ons huis altijd op 19,5 graden staat :)
"Dankzij de vloerverwarming is het energie technisch beter om de hele dag 1 temperatuur aan te houden, dan hoeft het betonnen blok niet iedere keer compleet op te warmen"

Energieverlies wordt groter naarmate het verschil in binnen- en buitentemperatuur groter is. Als jij dus binnen continu een constante temperatuur aanhoudt, is dat comfortabel en lijkt dat misschien energetisch beter, maar dat is zeker niet zo. Dat het in de praktijk ondoenlijk is om je huis 's ochtends op te warmen en 's nachts af te laten koelen met vloerverwarming, is een ander verhaal.

Vloerverwarming lijkt overigens erg comfortabel, maar is in wezen best onnatuurlijk, omdat de warmte vanaf beneden komt. Het heeft op een of andere manier een soort luxe uitstraling, maar heeft ook een aantal nadelen. Wat dat betreft zou muurverwarming -nu nog redelijk zeldzaam- veel handiger zijn, maar qua installatie weer lastig...
Ik heb een nieuwbouw appartement, waar vloerverwarming als vloerverwarming wordt gebruikt in de woonkamer en badkamer. Slaapkamers hebben radiatoren met thermostaatknoppen er op. De thermostaat van de keten hangt naast de ketel en mag ik niet aankomen. De thermostaat van de vloerverwarming in de huiskamer, maar daarbij werd verteld om hem zo veel mogelijk op een gelijke temperatuur te laten staan. Ik zet die dan eigenlijk ook alleen in de winter aan en in de zomer uit.

Denk niet dat een slimme thermostaat voor vloerverwarming veel nut heeft..
De belangen van de verhuurder/installateur zijn vaak heel anders als die van de gebruiker.

Zo zijn veel CV installaties in nieuwbouw afgeregeld op een hoge watertemperatuur, dat warmt lekker snel op en is de nieuwe eigenaar/gebruiker blij. Geen gezeur met oplevering dus.
Jammer genoeg wordt het rendement van de installatie zo flink onderuit gehaald, maar dat zie je pas na een hele tijd. Het gros zal dit niet beseffen, cq. worst wezen.

Denk ook dat bij vloerverwarming (als hoofdverwarming) dit soort technologie weinig nut heeft. Het sterke punt van Nest is juist dat hij opwarmt afhankelijk van je (voorspelde) aanwezigheid.

Overigens zou ik graag eens een objectieve test zien van dit ding, iemand met een moderne kloktehermostaat en het besef om het ding ook handmatig te bedienen als hij/zij van huis gaat, zal hier volgens mij bijzonder weinig voordeel van hebben.

Het "gadgetgehalte/iedereen koopt hem" is wel vrij hoog, en daar zijn mensen (ik ook!) vaak wel gevoelig voor.
Ik volg het met interesse, maar ik laat hem zeker voorbij gaan, persoonlijk zie ik graag een modulerende thermostaat, met zowel instelbare tijden als remote bediening (Android/iPhone app).
Een Remeha iSense wint het natuurlijk op alle fronten van deze 'slimme' thermosstaat.
Een aanrader echt waar, gaat ook niet zomaar vol gas bij inschakelen.
Op energiebesparingsfront heb je vast gelijk, alleen is het jammer dat Remeha deze mooie techniek in een jaren '80 behuizing heeft gestopt. Typisch een ontwerp van techneuten (ik ben er zelf een :) ) die zich eigenlijk niet met de buitenkant zouden moeten bezighouden.

Ik weet het, smaken verschillen, maar dat was voor mij de reden om voor een modulerende Honeywell Touch te gaan, samen met de reputatie van de Chronothermen was de keuze snel gemaakt.

Wat dat betreft is de Nest qua design wel erg mooi, qua techniek (geen OpenTherm) een gemiste kans.


Iemand die trouwens het OpenTherm protocol al eens heeft gereversed engineered?
Deze club doet erg moeilijk over hun protocolletje dat een stuk minder open is dan de naam doet vermoeden...

[Reactie gewijzigd door Joepla op 25 september 2014 13:17]

Juist die simpele behuizing met druk/draaiknop maakt hem aantrekkelijk en gebruikers vriendelijk maar je hebt gelijk, smaken verschillen nu eenmaal.

Ik heb Chronotherms III en IV gehad, mijn ervaring is dat de behuizing vrij snel geel word.
En nee er wordt niet gerookt.
Ja over dat vergelen ben ik het volledig met je eens. Mijn Chronotherm III was na 10 jaar redelijk opvallend aanwezig op de (wit gebleven) muur. Ook niet-rokers huishouden.

Na de nieuwe Remeha Calenta (superketel overigens) was er dus weinig discussie over het vervangen van de thermostaat :)
Haha inderdaad, thanks!!!
Ik heb mijn verwarming altijd op de nachtstand aan. Als ik het koud heb doe ik wel een trui aan.
Heb nu twee jaar op rij alleen in december en januari mijn verwarming aangehad.
Jij hebt geen vrouw in huis zeker? :Y)

Ik begin zelf met stoken als mijn thermostaat onder de 18 daalt en stook dan op naar 19 of 20. Ik heb een hekel aan onnodig stoken, maar binnen zitten in volledig wintertenu vind ik ook kolder. Is ook niet goed voor je apparatuur volgens mij.
Het is uitzonderlijk dat de temperatuur "vanzelf" onder de 18 graden daalt in ons huis, daarvoor moet het echt wel hartje winter zijn buiten. Goede isolatie en onder en bovenburen.

Helaas wil vrouwlief het meestal wel wat warmer hebben dan de 19 graden die het hier vanzelf blijft dus moet er toch nog wat meer maanden van het jaar gestookt worden.
Iemand enig idee of dit ook met de (Stadsverwarming) systemen van Nuon werkt, heb nu zon draad uit de muur steken voor een climaatcontrolesysteem maar dan moet ik Nuon €400,- betalen en dit lis IMHO een beter systeem.
x2, in almere zitten we ook met stadsverwarming van de Nuon, zou daar graag een oplossing voor zien.
Volgens mij werkt het gewoon op stadsverwarming in Almere hoor ;) Check even de site van Nest, daar staat een tooltje waarmee je kan kijken waar Nest compatible mee is! :)
Ik ben vooral geïnteresseerd in de rookmelder. Midden in de nacht wakker worden door het irritant gepiep van een rookmelder met een bijna lege batterij maakt een mens (en zijn partner) niet vrolijk. Okm het gebeurt maar zelden, maar net genoeg om deze Nest te overwegen.
Ik heb er een en ik ben er erg tevreden mee.
Alle waarschuwingen worden zowel gesproken als via een alarm aangegeven.
De batterij status wordt aangegeven door een korte oplichting in groen of rood van de ring bij het uitschakelen van de verlichting en volgens mij krijg je bij een (bijna) lege battery ook via een statusemail.
Ook bij firmware upgrades krijg je een email met een overzicht van de wijzigingen.
Mee eens. Ook leuk voor de buren als het gebeurt als je net op vakantie bent gegaan. Ik heb de melders die zaten in mijn nieuwbouwwoning er nu maar blijvend afgehaald. Ze zitten op netspanning maar er zit ook een 9 volt batterij in, en hij blijft maar piepen als die leeg is. En als je op de test-knop drukt, loop je een gehoorbeschadiging op. Walgelijke dingen, ik heb er alleen maar last van gehad.

Dus liever alleen netstroom of alleen een batterij. En geen piep bij een lege batterij, maar een normale en vriendelijke stem.

Ik heb sowieso zelf alleen de rookvariant nodig, want ik heb geen gas in mijn huis maar een warmtepomp met vloerverwarming (en verkoeling in de zomer). Of ik moet een keer mijn electrische oven aan laten staan en in slaap vallen, krijg je dan ook CO, of alleen rook? In het filmpje van de eerste recatie zie je dat de Nest de oven uit kan zetten. Ik vraag me af wat voor een oven je dan moet hebben. Ik zie de Nest er nog niet even heen lopen en hem uitdraaien of de stekker eruit trekken...
Er zijn rookmelders met batterijen die 10 jaar meegaan. Met een Nest bespaar je wellicht 3 a 4 nachten in je leven met irritant gepiep, ervan uitgaande dat het ook wel eens overdag kan gebeuren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee