Google gaat met LG en Philips samenwerken voor Nest-toepassingen

Nest gaat samenwerken met onder meer LG en Philips Hue. De bedrijven kunnen zo hun producten laten communiceren met de slimme apparatuur van Google. Zo moeten de Hue-lampen van Philips bijvoorbeeld knipperen op het moment dat er koolmonoxide- of brandgevaar dreigt.

Dat heeft Google bekendgemaakt, zo schrijft onder meer The Verge. Het gaat in totaal om vijftien bedrijven. Naast LG en Philips gaat ook August Smart Lock met Google samenwerken. Dat bedrijf heeft een slot ontwikkeld dat met een smartphone kan worden ontgrendeld. Google geeft zelf een voorbeeld. Als een persoon beide producten bezit, kunnen ze communiceren met elkaar en kan bijvoorbeeld de verwarming worden uitgeschakeld op het moment dat een persoon zijn deuren vergrendelt.

Een ander voorbeeld dat de Hue-lampen van Philips zullen gaan flitsen op het moment dat de rookmelder afgaat. Dat moet een persoon waarschuwen voor mogelijk gevaar. Ook kan een slimme koelkast van LG energie besparen als Nest merkt dat niemand thuis is.

Google heeft eerder aangekondigd te werken aan een open ontwikkelplatform voor Nest. Apparaten en systemen die ondersteuning bieden voor de slimme thermostaat en rookmelder krijgen een 'Works with Nest'-aanduiding. Nest werkte al samen met Mercedes en Whirlpool.

Door Kay Korevaar

Stagiair

05-01-2015 • 11:49

99 Linkedin

Reacties (99)

Wijzig sortering
Ze mogen ook wel met Europese CV fabrikanten gaan samenwerken. In de US is het misschien energie efficiënt maar in de EU niet zo best als je een CV hebt die modulatie gebruikt. Dat houdt in dat je voor een 0,5 graad extra je CV niet op 100% zet maar rustig op 30% totdat de 0,5 graden extra bereikt is. De Nest ondersteund geen modulatie. Heb die van mij ook terug gestuurd, ook omdat de monteur mij vertelde dat ze meer Nests verwijderen dan installeren. Het geeft in sommige gevallen ook storingen in je ketel.
Dat is inderdaad kwalijk. Het principe van HR-ketels berust op modulatie.
Veel modulerende ketels werken met aan/uit thermostaten en het is de ketel die beslist te moduleren.

De rendemenstwinst komt vooral door te verwarmen met een lagere output temperatuur en warmterecuperatie en niet door het moduleren (scheelt amper 3%) opzich.
Het beste rendement uit je ketel haal je vooral door de radiatoren te overdimensioneren zodat je op lage temperatuur kan verwarmen.
Met een simpele aan/uit-thermostaat zal de ketel steeds op vol vermogen werken. Dan zijn de verbrandingsgassen te heet om te condenseren, waardoor het rendement lager is. Immers condensatie levert extra warmte op.
Nee, de ketel zal nog steeds moduleren.
Het is de ketel die ingangs- en uitgangstemperatuur van het water meet en beslist op welk vermogen er gestookt wordt. Mijn max watertemp is een 45°C, ook met aan/uit thermostaat.

Ik heb nu wel een modulerende thermostaat (Remeha Celcia 20 icm Remeha Quinta HR condensatie-ketel), maar de ketel moduleert ook met een aan/uit thermostaatje.
Maar wat de ketel niet weet als je een aan/uit-thermostaat gebruikt is de gewenste temperatuur.
Het kritiekpunt dat Nest niet met modulerende ketels werkt snap ik, maar is grotendeels onterecht.
De Nest gebruikt de warmtehistorie om efficiënt om te gaan met energie. Hierdoor weet de Nest dat hij bijvoorbeeld 3 minuten op 100% moet draaien om je kamer 0,5 graden warmer te krijgen (ook al is dat pas na 10 minuten en is je CV dus alweer uitgeschakeld). Als je op basis van historie precies weet hoe lang je CV moet draaien om een bepaald warmteeffect te krijgen is moduleren echt niet nodig.
Een modulerende ketel, ook al wordt die aangestuurd met de Nest aan/uit, zal moduleren. Het is veel voordeliger om niet 3m 100% te gaan, maar om op basis van uit en ingangs temperaturen te modereren in gebruik, de Nest kan hierdoor volledig op het verkeerde been worden gezet.
Domotica en the internet of things komt zo weer een stukje dichterbij dan dat het al is... Goede ontwikkeling!
Het is alleen enorm jammer dat het allemaal via de Nest gaat lopen. Nest leunt heel zwaar op opslag op en communicatie met Google's servers. Buiten dat Google exact weet wie je bent via hun websites weten ze straks dus ook exact wanneer je thuis bent, welke temperatuur je prefereert, welkt IOT devices je in huis hebt, wanneer je lampen branden, hoe hard ze branden, welke TV programmas je wanneer kijkt.... Het duurt niet lang meer voordat ze weten wat je denkt......

Nee, ik vindt dit helemaal geen goede ontwikkeling. Ik wil helemaal niet dat dit soort informatie mijn huis verlaat. Daar is geen enkele reden voor behalve dat Google nog meer van mij wil weten.
Dus dan koop je geen nest problem solved.

Ja Google weet een hoop van mensen af, echter zijn het de mensen zelf die er voor kiezen hun informatie bij Google achter te laten, zolang mensen zelf geen alternatief kiezen hebben ze ook geen recht van 'klagen'.
offtopic:
Tweakers publiceert een artikel over een toekomstige dienst.
Een tweaker reageert hierop met de nadelen van de genoemde ontwikkeling.

Dit gebeurt continu op tweakers, dus wat is precies je punt? Ga je bij elk commentaar de reactie "dan koop je het product niet" plaatsen?
Amadeus1966 vindt de beta van VLC niet functioneel. Jij: dan downloadt hij het toch niet?
Fid3lity vindt de fps-teller van Steam minder goed dan Afterburner. Jij: dan gebruikt hij de nieuwe teller niet.
fujiwaravindt het jammer dat de nieuwe telefoon van HTC geen 4G heeft. Jij: dan koop jet het toch niet?

Hoe precies denk jij waarde aan een discussie toe te voegen?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 5 januari 2015 12:44]

Wat voegt het toe aan de discussie dat iemand meteen melding maakt dat het 'weer' van google is? Beide voegen exact net zoveel toe aan de discussie, ik kom hier niet om berichten van 'doem' denkers te lezen.

De tweaker weet inmiddels zelf ook wel dat als je iets van Google gebruikt, zij dit zullen gebruiken om jou advertenties voor te schotelen, dit hoef ik niet keer op keer weer opnieuw te lezen.
Het is begrijpelijk dat sommige mensen daar een punt van maken, maar om dat continu opnieuw bij nieuwsartikelen te doen en dus in feite de innovatie de grond in te boren, is wel storend.
A: Philips hue is ZIGBEE EN JSON
Beide net zo open als tcp/ip & html.
(Uiteraard een consortium om de kwaliteit te bewaken)
B: nest gaat deze OPEN protocollen toevoegen aan nest

Wat is hier nu weer niet open aan?!
Het is ook een beetje vermoeiend dat bij iedere dienst van Google weer diezelfde aluhoedjes reacties komen. Waar ben je precies bang voor wat ze met deze informatie gaan doen? Bovendien heeft Google beloofd deze informatie niet te combineren en op aparte servers te houden.
Het is ook een beetje vermoeiend dat bij iedere dienst van Google weer diezelfde aluhoedjes reacties komen. Waar ben je precies bang voor wat ze met deze informatie gaan doen? Bovendien heeft Google beloofd deze informatie niet te combineren en op aparte servers te houden.
Die alu-hoedjes blijven gewoon gelden; ze verjaren niet. En bij iedere mogelijk-privacy-schendende innovatie gelden ze opnieuw. Dat dient benadrukt te worden. Op elk pakjes nicotine stikjes staat dat ze de gezondheid schaden, ook als je er al vele in de brand hebt gejaagd.

Het verzamelen op zich is wellicht onschuldig, zo ook het registreren van haarkleur, geaardheid of geloof. Toch zou een toekomstig regime er gebruik van kunnen maken ondanks Google dat nu niet verwacht.

Koop het dan niet - is een dooddoener die geldt tot er niets anders meer gekocht kan worden.
Niet om je terug te beledigen, maar ik wordt elke keer behoorlijk moe van die naïeve reacties dat het wel allemaal goed komt, omdat deze enorme bedrijven toch altijd doen wat ze zeggen?

En weet jij wat het inhoud dat ze verschillende data op verschillende servers bij houd, want Google Analytics wordt letterlijk op elke pagina gebruikt om info over mij te verzamelen. :(
Anoniem: 633773
@player-x5 januari 2015 14:59
En als ze genoeg hebben kunnen ze je uit het weefsel van de tijdruimte wissen en dan bestaat player-x en de persoon daar achter niet meer. Google wil jou programma overnemen zodat je in een zombiebot van Google verandert en op het moment dat je Android begint te prijzen dan weten we dat het zover is.
Los van dit specifieke onderwerp is het probleem vaak dat ontwikkeling van techniek en bijbehorende mogelijkheden hiervan niet parallel loopt met de afstemming van de ethische belangen van aanbieder en afnemer. Deze afstemming loopt veelal achterop door technisch en zakelijk enthousiasme van de aanbieder, terwijl deze juist hand-in-hand zou moeten gaan om het lange termijn rendement te optimaliseren.

Veelal wordt door een aanbieder van een dienst of product onbedoelde bijeffecten door kortzichtigheid (of onder druk van zo kort mogelijke time-to-market) niet grondig doorzien, omdat deze te eenzijdig is gefocussed op het bewerkstelligen van zijn eigen (korte termijn) belangen. Het is maar de vraag of een gemiddelde consument wel bij machte is om het geheel te overzien, omdat deze als individu normaliter minder middelen tot zijn beschikking heeft dan een aanbiedende partij.

Anderzijds kan doelbewust voor de aanbieder (positief uitpakkende) verstrekkende mogelijkheden worden verpakt in eindeloos lijkende juridische teksten die voor een gemiddelde consument abracadabra zijn (mede omdat deze vaak niet in eigen moedertaal is opgesteld), en de consument deze dan maar gewoon klakkeloos accepteren (zie ook met tussentijds gewijzigde voorwaarden).

Kortom het is voor een consument maar de vraag of deze een redelijke afweging kan maken bij een keuze van het wel of niet afnemen van een product of dienst.

Het is vaker voorgekomen dat (grote) partijen achteraf onder maatschappelijke of politieke druk worden teruggefloten terwijl het leed dan echter al is geleden.
Een hoop mensen weten ook niet hoeveel een bedrijf nou eigenlijk weet. mensen delen informatie zonder te beseffen dat dit meegenomen word. ik denk dat zelfs ik niet weet hoeveel een bedrijf van mij weet. Mensen kijken toch beetje anders als je echt zou laten zien wat een bedrijf van je weet. zijn vaak ook gegevens dat als ik dat aan een persoon zou vragen dat ze zouden zeggen 'gaat je niks aan'
Eens, bij google kan je overigens enigszins inzicht krijgen in wat ze over je weten.

Account -> account tools -> View account data, dan krijg je een overview van wat ze aan jou account hebben gekoppeld.

[Reactie gewijzigd door Azerion op 5 januari 2015 12:56]

Account ? Dus zonder account heb ik niets te duchten van ze ? Mooi. :+
Het is dan voor Google een stuk moeilijker om jou te volgen ja, aangezien ze de informatie dan aan een IP adres/MAC adres moeten koppelen en deze kunnen met enige regelmaat wisselen.

De Google accounts/Android/Chrome zijn de heilige graal van Google, hiermee kunnen ze informatie echt aan een persoon koppelen.
De Google accounts/Android/Chrome zijn de heilige graal van Google, hiermee kunnen ze informatie echt aan een persoon koppelen.
O, dan heb ik dus niks te vrezen. Gelukkig, ik schrok al. :)
Het probleem is dat je heel lastig meer om Google heen kan, op de web gebruikt letterlijk 99.9% van we commercieel websites Google Analytics.

Nu kan je dat natuurlijk makkelijk blokken met Disconnect.me & Ghostery, maar dan loop je toch weer tegen problemen aan, zo als YouTube dat niet werkt, dus simpel Google vermijden is tegenwoordig letterlijk onmogelijk.

En het laatste wat ik wil is Google ook nog eens fysiek in mijn huis hebben, waar het ook nog eens mijn real life gedrag kan analyseren, ik vind Google al eng genoeg met wat ze nu al over me weten, heb zeker geen behoefte aan meer Google in mijn leven.

/Offtopic
Voor mensen die belang hechten aan hun privacy, zijn de vorige twee genoemde addons een must, maar ook een CanvasBlocker is een must, daar men je tegenwoordig niet alleen meer via koekjes volgt, maar ook aan de gebruikte combinatie van hard en software van/op je PC
http://en.wikipedia.org/wiki/Canvas_fingerprinting
Het is jammer dat bij elk artikel over Google meteen weer het privacy stokpaardje om de hoek komt kijken. En alle comments daaromtrent ook meteen op +2 of hoger komen te staan.
Loopt er bij Tweakers écht zo'n grote aluhoedjeskudde rond? Het begint zo langzamerhand écht vermoeiend te worden, met steeds diezelfde paranoïde comments....
Ik werd dan ook naar dit artikel gelinkt met het bericht "De comments zijn weer zo voorspelbaar". Maar speciaal voor die mensen nogmaals, niemand verplicht je om dit te kopen en te gebruiken dus wees maar niet bang Google komt niet alles van je te weten.
Het is jammer dat bij elk artikel over Google meteen weer het privacy stokpaardje om de hoek komt kijken. En alle comments daaromtrent ook meteen op +2 of hoger komen te staan.
Loopt er bij Tweakers écht zo'n grote aluhoedjeskudde rond? Het begint zo langzamerhand écht vermoeiend te worden, met steeds diezelfde paranoïde comments....
Wat is daar zo jammer aan? Dit heeft helemaal niets met aluhoedjes te maken en alles met "Data verdwijnt NOOIT!". Als iemand, wanneer dan ook in de toekomst, besluit iets minder aardigs met die data te gaan doen dan hebben ze het allemaal zo beschikbaar.

Houdt er rekening mee dat dit een heerlijke zee aan informatie is voor, bijvoorbeeld, de NSA. Als de president van Amerika besluit dat de rest van de wereld kwaadaardig is en dat baseert op een steekwoord dan is het heel eenvoudig voor ze om alle data van Google, MS, SAP, Oracle, IBM en nog wat van die bedrijven op te eisen.

Hoe meer data er beschikbaar is aan die bedrijven en hoe sterker die data te koppelen is, hoe erger het wordt. En Google is daar op dit moment wel heer en meester in.

Maar nog veel belangrijker: Er is in dit geval GEEN ENKELE REDEN om de gegevens naar een server te sturen. het levert de gebruiker NIETS op wat niet ook lokaal geregeld had kunnen worden. Privacy is bekomen tot een betaalmiddel: Ik lever een beetje privacy in en krijg daar iets nuttigs voor terug. Dat is hier niet het geval; alles wat ik er voor terug krijg had ik ook lokaal kunnen krijgen zonder daarvoor privacy in te hoeven leveren.
Als het dan allemaal geen probleem is post dan hier even je al mail accounts en bij behorende wachtwoorden, je thuis en werk adres, route van en naar het werk, plaats een aantal cams in je huis enz enz, zodat alle tweakers hier naar believen in jou leven kunnen grasduinen.
Als je dit doet helemaal toppie en laat je zien dat het je echt geen moer interesseert, vindt je dit belachelijk dan hoeven we verder nooit meer over privacy te hebben.
Bovenstaande is namelijk precies wat google en andere data verzamelaars doen. Dit artikel illustreert nog weer eens op welke manier en hoe invasief ze bereid zijn nog meer over je te weten te komen. Ja het is innovatief, ja het is makkelijk, maar wil je hiervoor nog meer privacy opgeven?

Bekijk ook eens het volgende ted filmpje.
http://www.ted.com/talks/glenn_greenwald_why_privacy_matters
Anoniem: 470811
@Croga5 januari 2015 14:32
Bedoel je met Google's servers nu de servers van Nest waarvan Google de eigenaar is, of de Nest servers van de dochter-ondernemening Nest dat onderdeel uitmaakt van Google?

FAQ Nest (https://nest.com/privacy-faq/)

Now that Google owns Nest, does Nest tell Google when I’m home?

No. Nest accounts and Google accounts are not cross-referenced or linked. There is a Works with Nest integration from Google. But, like all Works with Nest integrations, it’s entirely up to you if you want to turn this on. We will only share the information necessary to make things work, and only with your permission.

What is your relationship with Google?

Nest is being run independently from the rest of Google, with a separate management team, brand and culture. We even have our own separate headquarters.
Klopt. Maar, het is een kwestie van tijd voordat nieuwe Nest-gebruikers een google-account moeten gaan gebruiken, en dan nog 2 jaartjes verder en plost worden de bestaande nest-accounts toch ook maar gemigreerd naar een google-account. Uiteraard.
Anoniem: 470811
@AMS765 januari 2015 16:17
Dat ligt maar net aan de juridische constructie tussen Nest en Google. Je mag het op basis van je onderbuik dit natuurlijk voelen of vinden, maar het is geenszins hard te maken.

En gezien de data dat Nest verzamelt mag dit niet zonder goedkeuring van de gebruiker voor andere doeleinden ingezet worden. Nest wordt nu ook specifiek voor de Nederlandse markt, ook door energieleveranciers, ingezet. Ik voorzie zelf in ieder geval dat deze stap niet zo snel, en zeker niet zo licht, gezet zal gaan worden.

Edit: spelfout

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 6 januari 2015 11:42]

Daarin heb je in principe gelijk, maar in dit geval denk ik dat in het verleden opgedane ervaringen toch in zekere mate aangeven wat Google in de toekomst gaat, of iig wil, doen. En die goedkeuring: Dat wordt gewoon een nieuwe EULA die de gebruiker door z'n neus gedrukt wordt, of je nu wilt of niet. Anders werkt je product gewoon niet/minder goed/met minder functionaliteit.
Ik zou je bijna geloven op je mooie blauwe ogen!

Welke waarborgen zijn er dat dit niet gaat- al gebeurd?
Anoniem: 470811
@mobby16965 januari 2015 16:26
Haha, nooit iemand op de blauwe ogen geloven. Iemand op de blauwe ogen vertrouwen kan uiteraard wel. Tenminste, als zo'n persoon of organisatie genoeg redenen heeft om vertrouwd te worden.

En dat is gelijk het antwoord op je vraag. Nee, het is niet gewaarborgd dat het nooit gebeurd. Er is inderdaad een kans dat Nest gaat fuseren met Google. Echter gezien de problemen die Google op dit moment al heeft met de EU, verwacht ik niet dat ze alleen voor Nest deze problemen zullen vergroten. Op de korte termijn althans.

Wellicht dat op de langere termijn dit wel gebeurt, maar dan moeten we weer vertrouwen hebben in wat anders. Namelijk onze vertegenwoordigers (lees: de overheid) en onze wetgeving en de mate waarin wij bedrijven willen laten houden aan onze wetgeving.

Het komt er dus op neer dat je voor jezelf na moet gaan of je Google genoeg vertrouwd, of je een kans ziet ontstaan dat Google en Nest gaan fuseren en of je genoeg vertrouwen hebt in onze overheid om de negatieve gevolgen van een fusie aan te vechten.

En of je wel of niet voor Nest gaat is daarmee dus niet goed of fout. Het is een eigen beslissing gebaseerd op je eigen overtuigingen die weer gebaseerd zijn op eerdere ervaringen, werk-ervaring, media, enz. enz. enz.

Ik zelf heb (nog) geen Nest. Maar dat komt omdat het geen OpenTherm ondersteund.
persoonlijk liever Google dan de overheid... In USA is dat gelijkaardig, hier gelukkig niet.
De NSA zal mij niet beboeten omdat ik tijdens piekmomenten in de winter te veel stroom gebruik en ze dit merken aan mijn 'slimme' meter.
Hier in België heb ik er minder vertrouwen in...
persoonlijk liever niemand dan google of de nsa

Voor de werking van dit alles heb je de privacy schendende google servers helemaal niet nodig.
Dan pak je toch geen Nest, ik heb mijn Hue basestation ook gewoon gefirewalled (die dingen nemen standaard contact op het Philips (om de gebruiker het leven makkelijker te maken)) en zelf wat in elkaar gebrast om remote aan te sturen (was aangenaam verrast door de zinnige API documentatie). Maar voor Nest is het phonehome juist het hele idee erachter (de API lijkt te verlopen via centrale Nest API servers).
De NSA zal mij niet beboeten omdat ik tijdens piekmomenten in de winter te veel stroom gebruik en ze dit merken aan mijn 'slimme' meter.
Tot de dag dat globalisering totalitair is en alle overheden en spionagediensten samenwerken. Dan krijg jij gewoon de rekening.
Mee eens.

Dit soort oplossingen zijn prima mogelijk zonder de servers van google. Het wordt alleen zo geprogrameerd dat die servers nodig zijn.

De waarde voor google zit 'm inderdaad in de informatie die ze hieruit kunnen krijgen.
Je zit ook niet op Facebook?

Je kunt Nest ook manipuleren, wat als ik een andere postcode opgeef met een ander email-adres (maak een apart adres aan alleen voor Nest).
Dan 'lijkt' het uit een andere woning te komen. Echter, middels je ip, toetsaanslagen, etc, weet ook bijv. Facebook wel genoeg van je. Je wist natuurlijk al dat Facebook ook je toetsaanslagen registreert? Zelfs als je daarna backspaced.

Je hebt natuurlijk wel gelijk met de vraag óf dit allemaal wel bij Google terecht moet komen. Maar dat ze er een open ontwikkelplatform van maken is al een positief begin toch? Nu nog volledig open-source..

[Reactie gewijzigd door Duke-it op 5 januari 2015 13:17]

Wat is er zo erg aan Google die dingen van je weet?
Wat willen ze ermee doen?
Verkopen?
Oh nee, dat kan niet..
Wat is er zo erg aan Google die dingen van je weet?
En: Wat is er zo erg aan de dingen die Google van je weet. ..

Dat hangt af vanaf wanneer iets of iemand besluit dat bepaalde zaken niet meer mogen.
Of iets wel of niet mag beslist de overheid.
Ik ben dus ook tegen de overheid die in al onze bestanden en computers kijkt.
Hoezo kan dit niet? Dit zijn de bron inkomsten van Google ....

Een adverteerder gaat naar Google en geeft aan welke doelgroep hij/zij wil bereiken.
Google presenteert de advertentie aan de doelgroep.

Dus als jij in de winter de kachel extra hoog hebt staan (berekend op je huidige leeftijd, geslacht, locatie, buitentemperatuur en zoekgeschiedenis van de afgelopen 3 jaar) krijg jij op alle apparaten die je gebruikt (tablet, laptop of telefoon) reclame voor die elektrische deken die je helemaal niet nodig hebt :+

Al met al ben ik het wel er mee eens dat teveel informatie niet bij één partij mag liggen. Het is gewoon wachten tot het verkeerd gaat....
Dan verkoopt Google je gegevens niet? :P
Dat is een compleet foute formulering van hun business model..
Nu nog niks. Maar, een database met veel persoonlijke gegevens over heel veel mensen, kan voor (mogelijke) toekomstige regimes wel eens een leuke snoeppot zijn.
Ik weet hoe ze werken, jij spijtig genoeg niet. Ze verkopen advertentieruimte. Ze verkopen niet je gegevens en ook niet je profiel. De advertenties zijn wel gepersonaliseerd, maar het enige wat een adverteerder kan doen is zeggen 'plaats advertenties voor jongeren die van paarden houden' bijvoorneeld.
Tja en dat leid natuurlijk op geen enkele manier naar mij?
Ik heb marketing tools aan het werk gezien die dit we degelijk kunnen.
Idd heel jammer maar google verpakt en verkoopt het weer goed.
Bij brand lampen die knipperen kijk eens hoe handig dat is.

De term slimme apparatuur van google kunnen ze beter vervangen door privacy schendende apparatuur.
Dan het al is.?
Ik heb niks wat met mijn pc praat of wat met internet verbonden is behalve mijn gsm en pc.
Mijn koelkast hangt er niet aan mijn wasmachine ook niet en de Eneco heft ook geen kastje opgehangen, zo kan Kim of Sony of de Usa niet in me koelkast kijken of in me wasmachine, en dat wil ik zo houden.
Lamp die gaat flitsen, de rookmelder hoor je echt wel hoor...
Tenzij je doof bent.
Anoniem: 202103
@intGod5 januari 2015 13:54
En mocht je slapen (ogen dicht ten slotte) als het brandalarm afgaat: een trilkussen!
Klinkt raar maar zou wel een ideale oplossing zijn :P
maar dan zou ik wel het bed doen en niet alleen het kussen :P
Anoniem: 202103
@FastRDust5 januari 2015 14:29
Is niet zo heel raar. Er bestaan ook trilhorloges (min of meer voorlopers van de huidige smartwatchtrend), niet alleen als wekker maar ook met (brand)alarmfunctie. Er zijn er met afstandsbediening: om te waarschuwen dat de teksttelefoon overgaat of dat de voordeurbel is ingedrukt. Al neemt de smartphone die laatste functies steeds vaker (deels) over.
Ja, maar daarvoor hoeft Google niet een lampje aan te sturen, dat kan prima stand-alone.
En toch vind ik dit meer semi intelligent speelgoed dan echte domotica.
Will je echt op de domotica tour gaan, kom niet om een degelijk knx systeem heen. Echter zal je hiervoor ook (flink) wat meer moeten neertellen. Maar dan heb je ook wat...

Desondanks juich ik dit soort initiatieven toe. Immers je moet ergens beginnen. Nu nog de wasmachines etc van LAN/WIFI/RS232 voorzien (en via een api universeel uit te lezen en te besturen, in plaats van alleen eigen appjes van fabrikanten). Dan komen we pas echt ergens.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 5 januari 2015 13:51]

"Ook kan een slimme koelkast van LG energie besparen als Nest merkt dat niemand thuis is."

Ben ik toch heel nieuwsgierig naar…

Zou het zichzelf dan uitschakelen? :-//

Ps
Dat zou voor skynet wel eens een goede strategie zijn. Beware of the future haha
Ik denk dat dan het lampje binnen in de koelkast uitgaat. Moet je maar eens controleren...

Maar dan is de vraag nog waarom zet men die koelkast niet standaard op energiebesparing?

[Reactie gewijzigd door biglia op 5 januari 2015 12:29]

Ik heb een kat met de naam Schrodinger en die heb ik een selfie laten maken met mijn oude mobiel zonder flitser in de koelkast, maar toen hoorde ik een harde knal ..
Nu is het lampje zeker uit ;-)
Maar dan is de vraag nog waarom zet men die koelkast niet standaard op energiebesparing?
Waarom zijn er andere standen dan energiebesparende.. ?
een koelkast kan bijvoorbeeld minder hard gaan koelen, omdat NEST gemeld heeft dat jij er niet bent hoeft de koelkast de temperatuur bijv. niet meteen terug te brengen naar de ingestelde temperatuur maar kan er dan de tijd voor nemen, of zoals je zelf al aangeeft kan die zichzelf ook uitschakelen.

Zijn een hoop mogelijkheden hoe zo'n ding stroom kan besparen.

[Reactie gewijzigd door Azerion op 5 januari 2015 12:11]

Het zal wel een uit de lucht gegrepen voorbeeld zijn, want een koelkast die zn tijd neemt lijkt mij niet zuiniger dan een koelkast die even snel power gebruikt om snel weer op de ingestelde temperatuur te komen. Wat volgens mij ook invloed zal hebben op de houdbaarheid van het voedsel in de koelkast. 1 of 2 graden verschil is nogal van belang bij melk en vleesproducten. Maar nogmaals het lijkt mij net even dat ongelukkige voorbeeld van de koelkast waar je geen dommige slimmigheden in wilt hebben.
Een koelkast die vaak open- en dicht gaat (er is iemand thuis dus) moet vaker en sneller koelen dan een koelkast die dicht blijft...
Zelfs een domme koelkast is slim genoeg om te weten wanneer ie snel moet koelen en wanneer niet. Daar is toch geen software voor nodig? Koelkast open, temperatuur stijgt, thermostaat geeft seintje aan koelkast, koelkast doet vervolgens wat ie moet doen.

Als ie dicht blijft en iedereen is op vakantie hoeveel slimmer moet de software dan zijn dan de thermostaat om zuiniger te kunnen zijn?

Ik zie het niet gebeuren, niet met een koelkast..
Toevallig was er vandaag ook een iOS update voor m'n Kwikset Kevo slot, deze is nu ook gekoppeld aan m'n Nest en zet de thermostaat automatisch op Away zodra ik de deur op slot doe
Ik doe ook als ik 's avonds in de bank een filmpje kijk de deur op slot.
Dan moet dus NIET de kachel uit.
Oftewel motiondetection is een betere optie dan te kijken of een deur op slot is of niet.
De Nest gaat niet uit door het slot zelf, maar door de app op je iPhone, en die gebruik je alleen als je buiten staat en het slot aanraakt om open of dicht te doen.
Dus je kan gewoon (handmatig) het slot van binnen dicht doen zonder dat de Nest uit gaat.
En daarbij, de Nest heeft motion detection, dus hij ziet ook nog of er wel of niet iemand thuis is.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 5 januari 2015 12:18]

...en kan bijvoorbeeld de verwarming worden uitgeschakeld op het moment dat een persoon zijn deuren vergrendelt.
Ik heb het niet zo voor die 'slimme' thermostaten (los van de privacy bij Nest). Een moderne woning met vloerverwarming werkt op lage temperatuur en is bijgevolg een traag systeem. Dat schakel je niet zomaar even aan en uit. Zelfs met conventionele radiatoren is het niet logisch dat je die uitschakelt als je bvb maar 20 minuten weg bent. Investeer dan liever eerst in isolatie bij oudere woningen, dan koelt je woning niet zo vlug af wanneer je 'slimme' thermostaat beslist om de verwarming uit te zetten.
Die 'slimme' thermostaten zijn ook lang niet allemaal zo kostenbesparend als de fabrikant je wil doen geloven. Ze hebben meestal ook lak aan de perfect uitgekiende sturing van de CV-ketel/warmtepomp en thermostaat. Een simpel voorbeeld: de bestaande sturing van bepaalde CV-ketels/warmtepompen gaat het water niet zomaar in één ruk opwarmen tot de laatste graad (bvb 32°C bij vloerverwarming). Een paar graden voor de gewenste watertemperatuur gaat hij even afwachten om te kijken hoeveel restwarmte er nog in het systeem zit (en eruit kan halen). Pas dan gaat hij terug kijken hoeveel er nog bijgestookt moet worden. Ik neem bewust dit voorbeeld omdat enkele installateurs ons al aangetoond hebben dat bepaalde 'slimme' thermostaten die sturing zelf bepalen en bijgevolg juist minder efficiënt werken.
Of Nest een goeie leerling is weet ik niet, maar het feit dat Google weet wanneer je thuiskomt of weggaat maakt het voor mij een griezelig ding die ik niet in mijn huis wil!
Je hebt veel tekst nodig om uiteindelijk je ware weerstand tegen de Nest te uiten: je privacy bezwaren.

Maar blijkbaar heb je zelf de proef op de som genomen en meerdere installateurs en verschillende apparatuur een aantal weken in huis gehad om aan te tonen dat een draaiknop Honeywell het beste bleek te zijn.
Ik werk in een architectenbureau, maar dat kon je natuurlijk niet weten. ;)
We hebben zelf de vraag gesteld aan installateurs over hun bevindingen met die gadgets omdat meer en meer klanten diezelfde vragen aan ons stellen. Een beetje achtergrond informatie is dan uiteraard welkom. Een groot deel had er nog geen geplaatst. Bij de rest was het eerder 50/50. Zowat de helft van hun klanten merkten een lichte verbetering, de andere helft dan weer totaal niet. Slechts één installateur kon cijfers voorleggen van een test die hij zelf uitgevoerd had (over meerdere maanden) waarbij meetapparatuur (gas, elek,...) het reëele verbruik vastlegden. Hierbij moet wel verteld worden dat zijn gewone thermostaat uiteraard perfect op hun gebruik afgesteld stond, iets wat gewone mensen misschien nauwelijks kunnen. Het verdict was een lichte verwaarloosbare achteruitgang. Op zich helemaal niet erg dus. Alleen is het ver verwijderd van de 'tot 26% verbetering' die sommige fabrikanten beloven...

Zoals je ziet spreek ik in mijn vorige tekst niet over Nest maar veralgemeen ik die thermostaten. Enkel op het laatste laat ik specifiek weten waarom ik Nest niet wil, los van het feit of het gadget beter of niet beter is dan de gewone thermostaten. Als iemand anders het leuk vindt dat Google data mined in hun huis is dat hun probleem, maar ik beperk zoveel mogelijk mijn datastroom naar Google.

By the way, ook geen Honeywell bij ons, alles is van Buderus. ;)
Of Nest een goeie leerling is weet ik niet, maar het feit dat Google weet wanneer je thuiskomt of weggaat maakt het voor mij een griezelig ding die ik niet in mijn huis wil!
Nog los van het feit of ik wil besparen. Dat nut maak ik zelf uit, ik betaal het ook zelf.
Het lijkt mij niet handig wanneer de verwarming wordt uitgeschakeld als je de deur op slot gooit. Wat als je even uurtje weg bent, dan wil je liever dat ie de ruimte op temperatuur heeft gehouden. Als ze de zaken slimmer willen maken dan moet het ook echt slimmer!
Op een uurtje koelt het niet zo snel af. Je kan beter eerst investeren in isolatie vooraleer je met domotica begint.
Ik zie het nut van de koppeling met een koelkast niet. Sorry. Het enige wat het koelsysteem van een koelkast moet doen is aanslaan/uitstaan afhankelijk van de temperatuur. Methodes om dan nog meer energie te besparen zie ik eerder als het verkorten van de houdbaarheid van je producten.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 5 januari 2015 13:00]

Anoniem: 202103
@PostHEX5 januari 2015 13:44
Koppeling kan interessant zijn als de energievoorziening minder robuust is, of als beprijzing afhankelijk is van het tijdstip van consumptie. Stop de (overtollige) zonne-energie van overdag in je diepvries, die daardoor 's nachts niet (of minder vaak) hoeft aan te slaan (koude-accu).

En noodzaak is het niet (tenzij je gebonden bent aan HACCP), maar temperatuurlogging vind ik ook thuis zonder meer interessant (en is te realiseren met een 1-wire sensor met USB-converter aan de NAS bijv.), zeker als er een alarmfunctie aanwezig is.
Nest en Hue 'communiceren' nu al met elkaar via IFTTT kanalen. Dus het lijkt me niet zo heel ingewikkeld om die samenwerking vorm te geven. Ik merk nu enige vertraging als ik mijn NEST op Away zet en via IFTTT de lampen uit gaan.

Mooi dat ze dit dus direct gaan koppelen en het niet meer via de IFTTT omweg hoeft
Die koelkast -> NEST koppeling klinkt erg slim! Automatisch dingen laten uitgaan zodra duidelijk is dat je weg bent van huis om energie te besparen.
Anoniem: 202103
@swtimmer5 januari 2015 12:33
Tja, LG is niet direct kampioen energiezuinige koelkasten. In de Pricewatch staat er maar één met label A+++. Het wordt tijd de labels voor diepvriezers en koelkasten te herzien (A+ is eigenlijk C, en A++ is gelijk aan B ).
En leg me eens uit hoe een koelkast (die als je afwezig bent toch al niet geopend wordt) nog energiezuiniger kan zijn? Goede isolatie en een op de koelbehoefte afgestemde inhoud (LG heeft vnl. _grote_ koelkasten) is m.i. de snelste weg naar weinig verbruik.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202103 op 5 januari 2015 12:33]

Inderdaad superhandig! Vooral wanneer Nest je koelkast of diepvries uitzet omdat je een weekendje weg bent en alles bij thuiskomst bedorven is... 8)7
Ik bedoel "uitzet" in de manier dat hij dus in een slimmere lagere energiemode gaat (zoals blijkbaar kan volgens dit artikel). Geen idee hoe dit precies werkt en waarom die mode normaal niet aangaat maar het idee om energie te bezuinigen via een IoT device klinkt goed.
Anoniem: 202103
@swtimmer5 januari 2015 12:59
Lagere energiemodus? 8)7
Koelkasten zijn minder energie gaan verbruiken vnl. door méér en betere isolatie toe te passen en door verbeteringen in de koeltechniek (zuiniger compressoren). Verder is er besparingspotentieel door een fatsoenlijke temperatuurregeling (geen draaiknop met standen, maar echte graden Celsius), opdat koelkasten niet te koud ingesteld staan (kouder is hoger elektraverbruik) en zeker niet te warm (verspilling van voedsel door sneller bederf).

Domotica om energie te besparen is een panacee. Hooguit is het een bijkomstig voordeel, maar de meeste elektrische energie is te besparen door (1) zo min mogelijk apparaten te gebruiken, (2) het meest energiezuinige apparaat aan te schaffen (dat bovendien een uiterst laag verbruik In stand-by heeft, of liever nog echt uit kan). Ik zie domotica vooral als middel om het leefcomfort te verhogen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202103 op 5 januari 2015 13:08]

Ik zie met dit systeem op mn koelkast mn electra rekening wel lager worden, maar mn boodschappenkosten hoger.
Opzich een mooie ontwikkeling, alleen zijn er tegenwoordig oplossingen op de markt die al verder gaan voor wat betreft het aan elkaar knopen van sensoren en apparaten. Bijvoorbeeld een HomeWizard of Homey ect ect. De meerwaarde van dit ten opzichte van die andere oplossingen zie ik nog niet zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee