Nest brengt nieuwe versie uit met OpenTherm-ondersteuning

De derde generatie Nest-thermostaten is nu ook in delen van Europa, waaronder Nederland en België, verkrijgbaar. De nieuwe 'slimme' thermostaat was al sinds september in de VS beschikbaar, maar kon niet goed omgaan met combiketels. De Europese versie is compatibel met OpenTherm.

Vorige versies van de Nest konden de cv-ketel enkel aan- of uitzetten, maar deze nieuwe variant kan dankzij ondersteuning voor het OpenTherm-protocol ook modulerend aansturen. Dat betekent dat de ketel niet simpelweg aan- of uitstaat, maar bijvoorbeeld ook op halve kracht kan draaien. Doordat de thermostaat meer controle heeft over de cv, is het idee dat er efficiënter gestookt kan worden.

De nieuwe Nest heeft ook een aangepast ontwerp, met onder andere een groter scherm van 5,3cm, met een hogere pixeldichtheid, 229ppi. Volgens Nest is dat 25 procent meer dan bij de oude versies. Het scherm is ook voorzien van een functie die beweging in een ruimte kan detecteren, waarna de display de temperatuur of de tijd weergeeft. De derde Nest leert naast de gewenste temperatuur hoe lang het duurt voordat het huis warm genoeg is, zodat de thermostaat niet te vroeg of te laat aanslaat voordat bewoners thuiskomen.

In totaal kunnen er 20 Nest-apparaten in een gebouw gekoppeld en bediend worden. Het apparaat kan voor 249 euro aangeschaft worden en is beschikbaar in Nederland, België, Frankrijk, het VK en Ierland.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

17-11-2015 • 08:50

190

Reacties (190)

190
181
151
8
0
1
Wijzig sortering
Ik mis in het artikel dat de 3th generation nu ook WiFi op de 5 GHz band ondersteunt (om contact te maken met de Nest server). De vorige versies waren beperkt tot het gebruik van de 2.4 GHz frequenties welke in drukke gebieden soms tot problemen kunnen leiden.
offtopic:
Vreemd hoe mensen "3th" blijven schrijven. Dan kom je echt uit op "thirth". Het zijn gewoon altijd de laatste 2 letters van het woord: first, second, third, fourth, ...


Maar meer on-topic: ik vraag me af waarom een systeem als EvoHome met zones niet meer pick-up vindt. Te prijzig? Als je slim verwarmt zijn de potentiële besparingen ook wel groter. Daar kan je met een single-zone Nest nooit aan. Natuurlijk is het voor een studio overbodig, maar dat is ook het doelsegment niet...
Als je slim verwarmt zijn de potentiële besparingen ook wel groter.
Als je slim verwarmt, verwarm je niet ;)
In het 'hogere segment' kom je terecht bij (semi) passieve huizen die juist minder afhankelijk zijn van de verwarming, eventueel met lage temperatuur verwarming en geen conventionele ketel.

In die zin lost de NEST een probleem op dat er eigenlijk niet meer hoeft te zijn. Een huis kan prima op temperatuur blijven met genoeg isolatie en een goed ontwerp. Het intelligent regelen van de temperatuur is dan eigenlijk achterhaald.
Wat een simpele reactie. Hoeveel procent van de huizen is nog conventioneel en is moeilijk tot niet aan te passen.
Ik zet eerlijk gezegd nog steeds mijn vraagtekens bij heel het concept van die slimme thermostaten. Wij hebben deze, 100 euro goedkoper dan de Nest (en zelfs "gratis" bij de ketel). Valt prima in te programmeren voor het gros van alle gezinnen waar regelmaat is in werken, sporten, thuis zijn, slapen, etc.. Je praat dan over verlaging van de temperatuur op de momenten dat je niet-standaard-afwezig bent.

En dan nog heeft die verlaging pas een besparing als je gedurende langere tijd je huis op die lagere temperatuur houdt: dus zakken naar bijv. 15 °C en dan daarop houden totdat er na X uur weer gestookt moet worden naar de 20 °C. Als de tijd dermate kort is dat de ruimtetemperatuur niet lager dan bijv. 17 °C komt en je dan alweer gaat stoken om een comfortabele temperatuur te krijgen als je thuis bent, bespaar je effectief niets: de besparing die je bereikt tijdens het niet stoken gaat net zo hard weer verloren op het moment dat je de temperatuur weer gaat verhogen.

Als ik dan kijk naar mijn redelijk gemiddelde huis uit de jaren '80 met echt geen superbijzondere isolatie oid, dan zie ik dat alleen gedurende de echte wintermaanden (2 maand op jaarbasis) de temperatuur overdag onder de 16 °C zakt als we de hele dag afwezig zijn. Voor de kortere afwezigheden (bezoek aan ouders/stad/whatever in het weekend) heeft het zelfs dan nog niet eens zin omdat de temperatuur maar een paar graden zakt.

Ik vraag me dus ten zeerste af hoe lang het gaat duren voordat je die 100 euro prijsverschil hebt terugverdiend van een slimme t.o.v. een klokthermostaat. Wellicht dat het wat sneller gaat als je een minder goed geïsoleerd huis hebt of een zeer onregelmatig leven, maar dan nog denk ik dat je toch wel een paar jaar kwijt bent voordat het de genoemde besparing echt oplevert.
(om contact te maken met de Nest server)
Wacht even...de thermostaat maakt contact met een externe server? WTF? Je wilt toch alleen je huis verwarmen... 8)7
De weersvoorspelling die gebruikt wordt in de verwarmingsplanning, gaat je thermostaatje in huis echt niet zelf verzinnen: https://nest.com/support/article/What-is-Early-On
Wel als je buitenthermometers en voelers erop aansluit. En dit is dan nog directer dan een weerbericht.
Nee, dan kun je alleen reactief reageren, reageren op wat al is gebeurd. Met een weersvoorspelling kun je pro-actief reageren, dus bijv het verwarmen uitstellen omdat het toch mooi weer wordt. Of alvast extra stoken omdat de temperatuur omlaag zal gaan.
Wauw als dat het gemiddelde weerbericht voor Nederland is dan heb je alleen in de Bilt iets aan deze thermostaat..., of anders als je in de buurt van een van de burger vliegvelden woont. (Afhankelijk welk weerbericht gebruikt wordt)...

In de praktijk wijken die toch nog behoorlijk af van wat ik als weer ervaar vs. de voorspellingen.
Ik heb de api van Weather Underground geïntegreerd in mijn domoticasysteem om onder ander efficiënter de warmtepomp aan te kunnen sturen. Als er bijvoorbeeld 's middags veel instraling van de zon verwacht kan worden mag de temperatuur 's nachts meer afzakken dan normaal.

Met de api van Weather Underground kan ik per uur de voorspellingen zien. Hoe dichter in de toekomst, hoe nauwkeuriger die voorspelling vanzelfsprekend is. Voor anticiperend verwarmen werkt het prima, dan denk je toch niet dagen vooruit.
De weersvoorspelling op gebied van temperatuur zit er niet zo heel veel naast hoor. Dat de voorspelling voor neerslag er vaak naast zit, wil niet zeggen dat de hele weersvoorspelling bagger is. En juist aan de temperatuur heb je het meest voor de verwarming van je huis. Dat koelt nl. vrijwel niet af, of er nou regen is, of niet.

En als de voorspelling 1 of 2 graden er naast zit, dat maakt niet zoveel uit, je thermostaat meet toch al de binnen temperatuur en hoe hard die stijgt. Het is alleen best interessant te weten of het warm wordt, of koud blijft. Daar kan de thermostaat zijn/haar regelgedrag op aan passen. Er zijn tijden dat het 's morgens koud is, maar het snel warmer wordt. Je hoeft in dit geval veel minder te stoken. Dat kun je niet weten met alleen een buitenvoeler, die meet immers alleen de huidige temperatuur.
Hierin heb je gelijk, maar hierbij vertrek je vanuit een volmaakt nauwkeurig weerbericht. Het voordeel van eigen opnemers is de exacte nauwkeurigheid voor jouw situatie, zonder indirectheden en vooronderstellingen. En in een temperatuursverwachting zit een bandbreedte. Ik zou eerst wat statistiek willen zien hoe vaak zo'n voorspelling ernaast zit en hoe vaak ze raak heeft.

Een andere vraag is of het verschil tussen huidige temperatuur en de te verwachte buitentemperatuur zoveel impact heeft op de output waarmee wordt geregeld. Het leefpatroon van de gebruiker blijft nog altijd de meest dominante invloedsfactor.
Een weerbericht voor de komende uren is over het algemeen erg nauwkeurig. De thermostaat hoeft echt niet te weten wat het weer over 2 dagen gaat doen.
Met een weervoorspelling kun je pro-actief werken maar een eigen buitentemperatuursensor werkt volgens mij beter. Een weervoorspelling via internet heeft als voordeel dat je geen buitensensor hoeft te installeren, maar het werkt niet beter.

Temperatuurveranderingen gaan nooit snel en in het hele verwarmingsysteem zit een grote traagheid, zowel voor afkoelen als opwarmen door de verwarming. Een voorspelling eens per 30 minuten zal dan ook ruim voldoen en een eigen sensor werkt dan zeker zo snel.
Grootste voordeel van een eigen sensor is dat je exact bij jou buiten meet. Binnen een stad zijn er verschillen afhankelijk van de andere bebouwing om je heen en daar kan een weervoorspelling niets mee, dat is een gemiddeld getal voor een grote regio.
Is de 3de generatie compatibel met een verwarmingssysteem met een buitenvoeler?
Ik wou de 2de generatie laten installeren (was een actie via Lampiris) maar hun installateur zei mij dat die niet compatibel was omwille van de buitenvoeler..
Ik snap dat je het weerbericht kunt gebruiken om het stookgedrag te beinvloeden. Ik weet echter niet of deze wijze van regelen (via een server van derden) nou zoveel oplevert dat ik mijn levensritme hiervoor publiek wil maken bij Nest/Google.

Is er ergens een berekening van wat weersafhankelijk stoken oplevert?
Ik denk dat het voornamelijk komfoort oplevert, omdat de ketel iets eerder opgestookt wordt dan dat het echt koud wordt.
Ja, maar als je hem op afstand wilt kunnen besturen.... En anders zijn er uiteraard nog meer dan genoeg alternatieven zonder internet verbinding. Of je gebruikt deze zonder verbinding te maken..
Kan hij ook draadloos met de ketel communiceren? Zoals de Remeha ISense thermostaten ?
De iSense kan niet standaard draadloos gebruikt worden. Je moet dan een draadloze iSense aanschaffen die haast het dubbele van de normale iSense kost.

Verder erg mooi, maar ook erg laat, de toevoeging van Opentherm op de Nest.
Ben benieuwd hoe goed het gaat werken met de vele ketelmerken. Vooral omdat Opentherm nogal eens verschillend wordt toegepast per merk.
Maar werkt het ook zonder internet verbinding.
Of is het eigenlijk alleen een bedien knop voor een applicatie die bij de Nest Fabrikant draait...
Als de Nest v1 en v2 dat wel deden (is dit zo?), waaom zou v3 dat niet doen?
Ben niet bekend met de Nest....
Heel veel van de Domotica apparaten is alleen maar een voorschakel kast voor het lokale verkeer (lees een Hub voor verschillende radio afstand bedieningstechnieken) die praat met een centrale server van de fabrikant.
De enige intelligentie aan boord (als je daar al over mag spreken) is routering van boodschappen van en naar de juiste endpoints.
Ik snap wat je bedoeld, maar Ik vroeg heel wat anders.... ;)
Nee hij communiceert niet draadloos met de ketel. Maar de thermostaat bestaat uit 2 delen, de thermostaat bediening in de woonkamer, en een control unit die je gewoon bij je ketel kunt hangen.
Dus je hoeft geen draden te trekken, je kunt de thermostaat ophangen op de plek in de kamer die jij het prettigst vindt. En de control unit monteer je gewoon bij de ketel. En deze twee communiceren dan draadloos met elkaar.
Op de website staat:
Wifi: 802.11 b/g/n @ 2,4 GHz, 5 GHz

Inmiddels staat er wat meer info op de website.
Nee, het is Google's ingang in de domotica wereld. De Nest moet de "Hub" worden van je intelligente huis: nieuws: Google maakt Nest met open ontwikkelplatform tot middelpunt slimme huiskamer
Ik vraag me voornamelijk af welke messageID's van OpenTherm ondersteund worden door de Nest.
Afhankelijk daarvan kun je pas bekijken of het volledig is geimplementeerd (deze specs lees ik niet bij de bron). Je wilt natuurlijk de mogelijkheden van je ketel volledig benutten.

http://otgw.tclcode.com/matrix.cgi#thermostats
Anoniem: 135018 17 november 2015 08:57
Naar mijn idee mensen gaan meer energie gebruiken door dit soort energie gadgets... Puur omdat ze mee spelen/prutsen/kloten etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 135018 op 23 juli 2024 16:21]

Spelen/prutsen/kloten doe je de eerste 2 weken misschien. Daarna gebruik je het gewoon. Dat heeft geen impact op je totale gebruik. Het is niet zo dat je je huiskamer ineens tot 30 graden gaat stoken.

Overigens geloof ik niet zozeer in de besparing van deze kamerthermostaten, maar meer in het comfort. Altijd makkelijk dat de kachel weet wanneer hij aan moet gaan. (Als het goed werkt, wat ik niet weet.)

Ik vraag mij af wat het nut is in een nieuwbouwhuis met vloerverwarming. De reden dat ik die combinatie specificeer:
-Neuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd.
- Vloerverwarming duurt lang om op temperatuur te komen.

Dit werkt met een klok prima en ik vraag me af wat de besparing en/of winst een NEST gaat opleveren. Het huis koelt zeer langzaam af, dus ook als je onverwacht thuis komt, is het niet koud. En mocht je wel onverwachts thuis komen, dan is de NEST ook te laat om dat te detecteren.
Ik zit met vloerverwarming ook met het zelfde vraagstuk. Mijn tests wijzen uit dat continue op temp houden minder gas kost.

Probleem is echter, de winters zijn zo zacht geweest, dus meten is lastig.
Ik heb zelf ook vloerverwarming. Het is wellicht rendabeler om de temperatuur een paar graden te verlagen in de nacht (bijv van 20 naar 18), in plaats van hem continu te laten draaien.
Je kan waarschijnlijk meer energie besparen door een variabele pomp te gebruiken.
Op de momenten dat je niet stookt zou deze uit kunnen.
Degene die ik nu heb pompt 24/7
Klopt helemaal - daarom heb ik een klokprogramma op de kamerthermostaat (iSense) wat de temperatuur 's nachts 2 graden omlaag zet, én een pompschakelaar die op basis van de aanvoertemperatuur de vloerverwarmingspomp uitschakelt wanneer nodig :)

Tevens kun je de snelheid van de vloerverwarmingspomp nog omlaag zetten. Standaard staat deze vaak op de hoogste snelheid, terwijl deze meestal omlaag kan. Dit kost nu slechts 33W i.p.v. 64W!

[Reactie gewijzigd door Destralak op 23 juli 2024 16:21]

Ik ben wel benieuwd welke pompschakelaar je gebruikt hebt.
In de gelinkte tweakblog wordt een ECO Pump Switch HY-02 gebruikt maar ik heb geen idee of dit een goed model is.
Ik heb hem ook continu staan.
"slimme" thermostaten in combinatie met nieuwbouwwoningen voorzien van vloerverwarming zijn vooralsnog geen optie omdat de warmtepomp een constante temperatuur afgeeft (in alle seizoenen gelijk). De bewoners zitten in principe niet zelf aan de thermostaat nadat deze is geconfigureerd.
Waar komt de warmtepomp ineens vandaan? Voor de huizen die een warmtepompinstallatie hebben, heb je gelijk, maar de meeste (nieuwbouw)huizen met vloerverwarming hebben gewoon nog een CV-ketel of stadsverwarming, afhankelijk van waar het huis staat.
Overigens geloof ik niet zozeer in de besparing van deze kamerthermostaten, maar meer in het comfort.
Voor mensen die erg onregelmatige (werk) tijden aanhouden: Ja, dat kan ik me voorstellen. (Al in een modern huis is het ook niet zo dat je 's winters bij 12 graden thuiskomt van je werk als je CV nog niet aan is).

Voor alle mensen echter die min of meer regelmatige tijden aanhouden lijkt mij het mogelijke voordeel erg beperkt tov gewoon een standaard klokthermostaat.
Ik heb dan wel geen nieuwbouwhuis maar wel nieuwe vloerverwarming met een nieuwe CV-ketel in een tussenwoning. De tijd die het duurt om warm te worden verschilt echt niet veel met radiatorverwarming en het is ook nog eens verspreider warm waardoor het veel fijner warm wordt.

Ik zou er zelf weinig besparing uit krijgen omdat ik vaak de verwarming voor een uurtje savonds niet eens aanzet maar qua comfort zou het een hele welkome aanvulling dat mijn douchevloerverwarming lekker warm is als ik opsta en ik geen zorgen hoef te maken dat ik vergeten ben de verwarming weer naar beneden te hebben gezet als ik weg ben.
Ik vraag mij af wat het nut is in een nieuwbouwhuis met vloerverwarming. De reden dat ik die combinatie specificeer:
-Neuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd.
- Vloerverwarming duurt lang om op temperatuur te komen.
• Geen radiators.
• Vloerverwarming is efficiënter in het verwarmen van het lichaam. Al zijn je voeten warm, dan ben jij warm. Niet iedereen vindt slippers/pantoffels lekker.
• Een gelijke distributie van warmte in grotere woonkamers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 16:21]

Specificeer je nu het voordeel van vloerverwarming? _/-\o_

Het gaat hier specifiek over de NEST in combinatie met vloerverwarming :)
Daar is het voordeel van de NEST wat twijfelachtig denk ik.
Daarnaast ga je meer verbruiken omdat je nu in een opgewarmd huis kúnt binnenstappen.

Zelf heb ik het 'learning' deel uitgeschakeld om dat we wisselende werktijden hebben.
Ik heb het learning deel ook uitgeschakeld.

Ik vind het vooral handig dat ik verwarming op afstand kan inschakelen (of uitschakelen als ik het vergeten ben), een half uur voor ik thuis kom bijvoorbeeld.

Of als ik wakker word maar nog half uur snooze, kan ik met smartphone (voor WP gebruik ik 3rd party app N10) verwarming al inschakelen en even later in warme living krant lezen (en zoon tv laten kijken of spelen). Simpelweg comfort.

En inderdaad, mooi toestel. Die verbeterde pixeldichtheid vind ik iig geen argument om V3 aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door dEX2340 op 23 juli 2024 16:21]

De toekomst is natuurlijk dat een dergelijke thermostaat de digitale agenda(s) kan controleren van de bewoner(s) om zo te zien of zij thuis zijn of onderweg zijn. Dergelijke informatie, in combinatie met de huidige sensoren en het gebruikerspatroon kunnen een veel betere indicatie geven of er gestookt moet worden of niet.

Wel ben ik blij dat Nest nu eindelijk met het OpenTherm protocol werkt. Misschien dat ik deze thermostaat ook in overweging ga nemen aangezien ik nog op zoek ben naar een thermostaat voor mijn nieuwe huis.
Dat doet dan niet je thermostaat maar de applicatie server waar die aan hangt.
Voor Nest zou dat dus een Google Agenda moeten worden.
Dat hoeft net perse, maar zou wel het logische startpunt zijn. Om de producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken zou het niet onlogisch zijn om ook externe agenda (die standaardprotocollen gebruiken) in te laden.
Maar aan een agenda heb je zo weinig, je zult de Agenda van alle bewoners moeten kunnen raadplegen, en mogelijk ook die van de CV monteur voor keuringen, werk(st)er etc.
De toekomst is natuurlijk dat een dergelijke thermostaat de digitale agenda(s) kan controleren van de bewoner(s) om zo te zien of zij thuis zijn of onderweg zijn.
Op afstand de thermostaat omhoog kunnen gooien is leuk. Nog beter is een huis kunnen binnenstappen wat goed genoeg geisoleerd is om 18 tot 19 graden aan te kunnen houden over de dag heen en wat met een uurtje stoken de rest van de avond op 20 tot 21 kan blijven hangen.

De toekomst is gewoon betere isolatie en niet heel die integratie / adaptatie onzin.
(Scheelt je trouwens ook nog eens flink in de portemonnee, met lage stookkosten.)
Zelf heb ik het 'learning' deel uitgeschakeld om dat we wisselende werktijden hebben.
Dat lijkt mij ook de meest vervelende feature. Leuk als je een ontzettend regelmatig leven hebt, maar zelfs dan zal het af en toe een keer anders zijn. Ik heb altijd het gevoel dat je dan loopt te vechten tegen het systeem - eerst om het goed te krijgen tijdens de onregelmatige tijd, en daarna om dat wat hij heeft "geleerd" van de onregelmatige tijd weer uit het systeem te krijgen. Of dan laat je een keer de deur open staan omdat je de hele tijd erin en eruit moet, en dan "leert" hij dat je huis zo lek is als een mandje en zet hij de verwarming in het vervolg maar alvast 2 uur van tevoren aan.

Misschien komt het omdat ik een IT'er ben ofzo, maar ik heb totaal geen vertrouwen in dergelijke systemen en ik stel liever gewoon een schema met de hand in 8)7
Nog afgezien van dat een Nest niets meer is dan een mooi vormgegeven knop van een applicatie die ergens op het internet bepaald hoe je huis gestookt moet worden.
Je mag hopen dat die server niet bij een gas producent oid staat, want dan gaat de temperatuur een paar graadjes omhoog terwijl je niet thuis bent, en is het weer lekker op temperatuur wanneer je er weer wel bent.
Dat spelen is hooguit een week leuk lijkt me. Daarna moet hij het gewoon doen.
NIet waar, ja het is leuk speelgoed maar als het werkt dan werkt het. Ik gebruik hem als normale thermostaat met als voordeel dat ik elk uur de gegevens in een excelsheet dump. Resultaat is een mooi overzicht per dag/maand/jaar.
Mwah, valt wel mee hoor.

In het begin zit je ermee te prutsen en laat je het zien aan mensen die over de vloer komen.

Ik heb de generatie die vorig jaar uitkwam in nederland ( ik weet niet of dit v1 of v2 is ) en werkt perfect. De schemas zijn makkelijk via je telefoon in te stellen. Heel af en toe zet ik de verwarming handmatig aan, half uurtje voordat ik thuis kom. Ik laat de verwarming nooit meer perongeluk 's nachts aanstaan.

Maandelijks krijg ik per mail een overzichtje hoeveel ik meer/minder verstookt heb ten opzichte van de maand ervoor.

En natuurlijk zullen er goedkopere alternatieve zijn. Maar ik hou van gadgets, dat vind ik leuk. En het oog wil ook wat.
Hoe kan een "lerend" device nou zuiniger of comfortabeler zijn dan iets waarbij je zelf het tijdsschema bepaalt?
Mocht er nu een link zijn naar mijn kalender (en die van mijn vrouw), dan zou het nog "slim" kunnen zijn, door zoveel uur na een meeting pas te stoken etc.
Veel succes met leren wanneer ik een latere meeting heb, wanneer we op reis zijn, wanneer we blijven eten bij familie en vrienden, ... ?

Als ie pas begint te stoken als ik thuis ben (bluetooth detectie bv), is ie natuurlijk veel te laat. Dan moet mijn ketel "full burst" gaan en dat is niet zo efficiënt als modulerend de temperatuur verhogen (om een ideale condensatietemperatuur te hebben bij de verbranding.
Mocht er nu een link zijn naar mijn kalender (en die van mijn vrouw), dan zou het nog "slim" kunnen zijn, door zoveel uur na een meeting pas te stoken etc.
Veel succes met leren wanneer ik een latere meeting heb, wanneer we op reis zijn, wanneer we blijven eten bij familie en vrienden, ... ?
Ik denk dat het bedrijf achter de Nest geen enkel bezwaar heeft tegen volledige inzage in jullie agenda; ik vrees dat ze het op dit moment nog niet durven voor te stellen...
Ik wil best mijn agenda delen mijn mijn thermostaat, maar waarom zou die info ook naar de Nest servers moeten gestuurd worden?

Dit blijft bij mij het onzinnige van al die dingen. Waarom kan dat ding nu niet zo gemaakt worden dat het informatie verzamelt (mijn agenda & mijn "waargenomen gedrag", weerinfo van het internet, misschien wat sensoren zoals zon of weet ik veel wat op mijn dak) en op basis daarvan beslissingen neemt. Waarom moet die data in godsnaam naar een server gestuurd worden?

(Ja, het is een retorische vraag).

Misschien moet ik toch maar eens op zoek gaan naar een RPi oplossing die hetzelfde kan maar dan zijn data op een SD kaartje of op mijn NAS opslaat in plaats van op een externe server.
Heb toevallig net een OTGW in elkaar gezet, ik denk dat ik die aan een RPi ga hangen, beetje leuke draaiknop erop en een displaytje eraan en dan volledig zelf controle en privacy behouden.
Het idee is toch dat die draaiknop de thermostaat zelf is? Je hoeft geen alternatieve bediening te maken. Alleen de bediening op afstand laat je de gateway doen.
Ik bedoel een RPi + draaiknop + OTGW als alternatief voor een NEST ;)
Met draaiknop bedoel je een round modulation?
Het bedrijf achter Nest is Google, dus ik denk dat ze dat best durven.
Ja of al doen en gewoon niet zeggen... :P
Slechts een speculatie, maar niet vreemd.
Natuurlijk wordt alle verzamelde data opgeslagen, juist voor de "beter zoek ervaring"...
Sommige dingen hoef je niet te leren, maar kan je ook gewoon ' meten' ,
Jij en je vrouw hebben waarschijnlijk beiden een smartphone, met GPS. Je kan via je GPS een aantal slimme handelingen uitvoeren.
Wellicht ben je elke dag op kantoor op dezelfde plek. Via IFTTT of Homekit kan je bijvoorbeeld instellen dat zodra je deze locatie verlaat, de verwarming wordt aangezet. Of je kan instellen dat het juist wordt uitgezet als jullie beiden smartphones zich buiten de deur bevinden.

Maar het opstaan ritueel kan je dan bijvoorbeeld juist wel weer aanleren.
Ik strijd dat zeker niet af, dat de thermostaat iets kan leren.
Maar ik weet beter dan Nest wanneer ik verlof heb, wanneer we blijven eten, wanneer ik op het werk vertrek om naar vrienden te gaan en wanneer ik vertrek om naar huis te gaan.
Misschien is dit een prima toestel voor mensen die een klokvast werkschema hebben, maar dan valt er ook niet veel te voorspellen natuurlijk.
Ik heb het niet over leren, ik heb het over meten.
Bijvoorbeeld: Ik heb Hue thuis. Voor de Hue heb ik via IFTTT https://ifttt.com/ een aantal recepten aangemaakt.
Een voorbeeld recept is dat, als ik 1km van mijn huis ben, de hue wordt geactiveerd. Als ik dan thuiskom dan staat het licht aan. Als beide telefoons het huis verlaten, gaat het licht juist uit. Dit is dus een voorbeeld van Geofencing.
Ik heb daarnaast ook een recept dat de kleur aanpast aan het weer, en een recept dat het licht uitzet op een bepaalde tijd.

Maar: Dit zijn dus allemaal voorbeelden van meten en reageren, en dus niet van leren.
Dus de ifttt site weet waar iedereen in je huishouden is (hoe kun je anders geofencing doen) en de ifttt site bestuurt het licht in je huis, Dat kan ook iemand anders die op de ifttt site terecht kan.
Even kwaadaardig denken... Als de stroom producenten de eigenaar worden van de ifftt site kunnen ze ook een inkomsten boost genereren door de lampen aan te zetten juist als je niet in de buurt bent.

IMHO zijn de voorwaarden waaronder met dit soort zaken gewerkt wordt fundamenteel verkeerd ingericht. In jouw geval heb je je gehele verlichting besturing uitbesteed aan IFTTT die hiervoor een fors portie van je leven in de gaten moet houden. alleen voor een klein gemak.... Dit had ook gekunt door bv. Als je telefoon contact maakt met je Wifi station met een applicatie die direct met de lampen praat zonder tussenkomst van een of andere externe partij... Wat heeft het voor zin om de lampen aan te doen VOOR je binnen bent.. oh en als IFTTT failliet gaat moet je ook al je lampen vervangen immer de besturing werkt niet meer.

Overigens vrijwel Alle domotica (exclusief zelfbouw) is gebaseerd op een server bij een leverancier, en een HUB die alleen weet hoe een IP boodschap om te zetten in een opdracht via z-wave oid. en omgekeerd kan meting verzamelen via z-wave en die als IP boodschap naar de server sturen.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 16:21]

Ja, je conclusie klopt. Maar dat is voor mij een bewuste keuze.

Ik heb aan de andere kant bijvoorbeeld geen Facebook account, omdat me dat ernstig tegen staat (qua privacy) en ik probeer mijn zoekgedrag op internet te verdelen over Bing, DuckDuck en wat Google aangezien ik Google zie als een eng fenomeen. Aangezien Nest van Google is, is dit relevant hier. Immers wordt het slimme deel van de Nest op een Google server verwerkt.

Maar daarentegen zou IFTTT eigenlijk ook wel aan dat lijstje kunnen worden toegevoegd. Ik ben het met je eens dat dit een probleem zou kunnen zijn.

Eigenlijk zou er een dienst moeten zijn waarin je al dit soort data zou kunnen beveiligen: Er komt steeds meer functionaliteit welke dit soort problemen zou kunnen opleveren (telefoon, horloge, auto, domotica, etc.) en het schiet niet op om elke keer opnieuw de afweging te maken en de controles uit te voeren die je eigenlijk zou moeten doen.
uhm. Nee..

Je hebt eigenlijk een Home-Server nodig die je huis bestuurd.
Niet een Hub met verschillende transmissie methoden. (Ethernet, Z-wave, COCO etc.).
Die Home server kan uitstekend bediend worden vanuit telefoons met een SSL encrypted sessie die eerst met je EIGEN IP adres geconfigureerd moet worden. (IP Adres op je router).

Alleen dat past niet in het business model van de leveranciers..., hoe kun je mensen immers bewegen tot aanschaf van nieuwe spullen???
Zeker als werkende lampen nu tot de erfenis van je kleinkinderen kan gaan behoren. De lampen business heeft een nieuw model nodig wat werkt nu planned obsolence niet meer werkt.

Nu vervalt de server op enig moment ==> nieuwe lampen die met een andere server kunnen praten.
Of de server krijgt een "Nieuw Nieuw..." protocol helaas werken oude lampen hier niet goed meer mee.. etc.
Of merk gaat failliet ==> nieuw fabrikant ==> nieuwe server ==> nieuwe lampen.
Fabrikant wordt overgenomen door een conculega, die geen brood ziet in de spullen van de voormalige concurrent en je 5% korting op de nieuwe lampen biedt bij inlevering van de oude.
Na 1 jaar vervalt de "oude zooi"....

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 16:21]

Hoe kan een "lerend" device nou zuiniger of comfortabeler zijn dan iets waarbij je zelf het tijdsschema bepaalt?
De gemiddelde Tweaker kan ongetwijfeld vlot zijn thermostaat correct programmeren en ik neem aan dat het grootste deel dat ook effectief doet. Voor de gemiddelde niet-Tweaker leert mijn ervaring dat dat nog wel eens durft tegenvallen (en heel eerlijk, er zitten er ook een pak tussen die echt niet gebruiksvriendelijk zijn). Ik geloof dus wel dat zo'n thermostaat bij veel mensen in de praktijk energie bespaart ten opzichte van hun vorige thermostaat, ook al is daar in theorie weinig reden toe.
Omdat een lerend systeem een idealere opwarming bepaalt. Als ik het maar 20 graden heb om 17.00 uur, of hij dat efficiënter in 3 uur doet in kleine stapjes of een half uur volpot laat ik aan de thermostaat over.
Je kan de thermostaat bijvoorbeeld koppelen aan Google Now, zodat hij weet wanneer je op het werk vertrekt en alvast kan zorgen dat het huis aangenaam is wanneer je terug komt. Ik heb dat zelf nog niet ingesteld, maar bijvoorbeeld de spraaksturing via Google Now wel. Het wordt snel een gewoonte om even voor je thuis bent de temperatuur thuis al aan te passen. Wanneer ik op een afwijkend uur naar de trein wandel via mijn Pebble, of wanneer ik in de auto zit gewoon even 'OK Google, set the temperature to 20 degrees' zeggen.

Via IFTTT kan je als je wil Google Calendar events maken die je thermostaat op een bepaalde temperatuur instellen. Natuurlijk ben je dan een externe firma (naast Google/Nest) toegang aan het geven tot bepaalde dingen, maar door een aparte agenda daarvoor te gebruiken bijvoorbeeld minimaliseer je de privacy-issues.
Ik heb een beetje een aversie tegen thermostaten met bewegingssensoren. Wat als ik nou een paar uur achter de computer zit boven, gaat de nest dan gewoon de kachel uitschakelen na een tijdje? Weet iemand hoe dit werkt?
Bij mij was dit wel het geval ja. De thermostaat hangt in de woonkamer en ik zit vrijwel de hele dag op mijn kantoor (ook in huis) te werken. Toen ik de Nest (2de generatie) net had werd het dan af en toe toch frisjes! Ik heb nu de auto-detectie uitgeschakeld en laat mijn domotica dat nu aan de Nest doorgeven. (dmv geolocation op mijn telefoon).
Ah, het is dus wel mogelijk om het uit te zetten, en het is zelfs mogelijk om dus een alternatieve aanwezigheidsmethode te koppelen. Weer wat geleerd, bedankt!
Je zou dat bijvoorbeeld kunnen oplossen door een Nest rookmelder te hangen in je kantoor. Die (de bedrade in ieder geval, die versie op batterijen vermoed ik niet) communiceert je aanwezigheid met de Nest thermostaat. Let er wel op dat de rookmelder ook huisdieren detecteert, wat de thermostaat normaal niet doet.
Dat vraag ik me ook af. Ik lees in het artikel dat je meerdere Nests kunt koppelen. Dus je zou in ruimtes als studeerkamer en badkamer (?) ook zo'n Nest kunnen hangen. Waarschijnlijk leert 'ie dan in welke ruimtes je vaak komt en bent en schakelt 'ie de verwarming ook in als je daar bent.

Persoonlijk zie ik meer in de oplossing van Honeywell waarbij een centrale unit bij de CV-ketel reageert op de 'vraag' van individuele radiotoren (via een draaiknop op elke radiator die draadloos in verbinding staat met de centrale unit).

Heb bij de Honeywell-oplossing wel mijn twijfels over het bereik van de draadloze componenten, dit ivm veel beton en staal in mijn huis.

https://www.kijkvoelbelee...ten/Product?name=evohome#
Wel vrij prijzig, voor 100 euro per draadloze radiatorkraan.... dat zou voor ons (3 slaapkamers, zolder en woonkamer) 1050 euro kosten totaal. Das toch wel vrij prijzig :+

Mooi systeem, dat wel. Vind het al jaren vreemd dat je niet gewoon per ruimte makkelijk kan regelen.
Wanneer je via kleppen of meerdere pompen bijvoorbeeld aparte zones kan aansturen, zou je inderdaad meerdere Nest thermostaten kunnen hangen. Wanneer je alles in 1 keer stuurt en gewoon aanwezigheidsdetectie in een andere ruimte wil, kan je beter een Nest rookmelder hangen.
Denk inderdaad dat de Honeywell Evohome tot nu toe het meest slimme thermostaatsysteem is. Zit dan ook wel een serieus prijskaartje aan. De vraag is of je deze investering er ooit uit kunt halen..
Mijn huis wordt nooit echt koud en zie meer toegevoegde waarde in andere domotica achtige toevoegingen in huis zoals sensoren voor deuren, verlichting, stopcontacten, ventilatie etc. Dat graadje hoger of lager kan ik zelf ook wel. Mijn slaapkamers worden praktisch nooit verwarmd. Denk dat met mijn gasverbruik ik over 10/15 jr pas break even speel... Hoog gadget gehalte is meer de categorie waaronder ik dit speeltje schaar. En ook daar is markt voor :-)
Het evohome systeem is, denk ik, iets dat wat anders doet, namelijk zorgen dat je de plek verwarmt waar je bent.

Mijn huidige situatie:
  • Mijn thermostaat hangt in de woonkamer en ik wil mijn kantoor opwarmen.
  • Indien de woonkamer al op temperatuur is, wordt het kantoor niet warm want de ketel gaat gewoon niet aan.
Mijn nieuwe situatie:
  • EvoHome controller hangt in de woonkamer (of elke andere ruimte waar je hem neer wil zetten of op wil hangen).
  • Op elke radiator zit een RF gestuurde radiatorkraan
  • Op het ogenblik dat ik ga werken dan zet ik de woonkamer op 14 graden en het kantoor op 21.
Buiten het feit dat het comfort verhoogt wordt, hoef ik in het tweede geval de woonkamer niet warm te houden en zou dit minder stookkosten tot gevolg hebben. In het eerste geval moet je de trukendoos opentrekken om het kantoor op temperatuur te krijgen wat waarschijnlijk tot gevolg gaat hebben dat je hogere kosten hebt.
Volgens mij komt het erop neer dat de meesten dan maar genoegen nemen met het lagere comfort. Daardoor blijft wel het verbruik lager.
Ik laat momenteel vloerverwarming aanleggen en heb ook voor Evohome gekozen. Dat ik dat niet terugverdien is mij bekend. Het gaat me om het comfort en eerlijk gezegd het gadgetgehalte.
Precies mijn punt. Luxe en gadgetgehalte. Het warmstoken (dmv opendraaien van radiator) geeft mij al snel de benodigde warmte op locatie.
De Danfoss thermostaat biedt d mogelijkheid af te schakelen indien het raam opengezet wordt. Dit zie ik als een goede meerwaarde. Heeft Honeywell dat ook?
Komt er nu ook een opentherm firmware update voor de v2?
:)

[Reactie gewijzigd door Schwarzeneggerr op 23 juli 2024 16:21]

Sorry hoor, maar als je er geen verstand van hebt, zeg dan liever niks.
OpenTherm is ook gewoon 2-draads. Het is een digitale verbinding met de ketel, waarover berichten heen- en weer worden gestuurd. Zie ook: http://www.opentherm.eu/advantages ("2 wire low voltage connection") en https://nl.wikipedia.org/wiki/OpenTherm#Werking

Met een OpenTherm-gateway (monteer je tussen CV-ketel en thermostaat in) kun je die berichten evt. meelezen EN aanpassen indien je wilt. Ik lees op die manier mijn kamerthermostaat (Remeha iSense) uit en kan via m'n domotica het setpoint overrulen (tijdelijk, tot nieuwe programmablokje in de thermostaat, of permanent).
Erg handig om inzicht te krijgen in wat je CV-ketel en thermostaat nou allemaal doen om je woning comfortabel te krijgen & houden.

Een vorig model Nest kan niks met OpenTherm omdat het alleen het maken, of sluiten van een verbinding is. Bij OpenTherm moet je de berichtenstroom uit kunnen lezen met de CPU in de thermostaat, daar is extra hardware voor nodig.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 23 juli 2024 16:21]

Ze zouden eventueel wel een vernieuwde heatlink apart kunnen verkopen, waarna de v2 Nest met een nieuwe firmware wel modulatie ondersteunt. De thermostaatknop praat namelijk draadloos met de heatlink, die op zijn beurt communiceert met de ketel. Het is strikt gnomen alleen die heatlink die nieuwe hardware nodig heeft om modulatie te ondersteunen.
Wat een onzin. Opentherm is ook 2 draden en een digitaal protocol. Er gaat ook veel meer informatie over de draden dan alleen het gewenste modulatie niveau. Kijk maar eens naar de opentherm gateway voor meer info.

Al met al kan het natuurlijk prima dat deze nieuwe firmware niet op oude devices kan, want de elektrische aansturing is voor opentherm wel behoorlijk anders dan voor aan/uit (open/gesloten verbinding).
Communicatie en voeding gaan over een tweedraads verbinding. In deze point to point verbinding is de regelaar master en de cv-ketel slave. De master vraagt via variatie in het spanningsniveau en de slave antwoordt via variatie in het stroom signaal. Voeding voor de regelaar komt uit de slave. Het minimaal beschikbare vermogen is 40mW
https://nl.wikipedia.org/wiki/OpenTherm
Opentherm is gewoon een bus protocol/naam voor ketelsturing. Werkt standaard over 2 draads bekabeling. Er bestaan ook 3 draads versies die zich opentherm noemen maar dat zijn uitzonderingen op de standaard (en dus strikt genomen ook geen opentherm).
:)

[Reactie gewijzigd door Schwarzeneggerr op 23 juli 2024 16:21]

Dat zou wel heel welkom zijn inderdaad. Je zou zeggen dat het technisch niet ingewikkeld moet zijn om andere data over de kabeltjes uit de heatlink te sturen.
Waarom zijn die dingen zo duur. Een tablet kan nog meer voor minder.

die dingen zijn gewoon de 1/4 van de ketelprijs.. absurt voor klein beetje technologie in een leuk jasje
Het is niet alleen de hardware die jij aan de muur ophangt he. Er moet ook een hele infrastructuur achter draaien om het product te laten werken. En er zitten ook ontwikkel & testkosten in.
het blijft een thermostaat die de kachel aan/uit doet ;)

maar het is wel leuk speelgoed, alleen denk ik niet dat je hier mee bespaart.. eerder meer conform.

[Reactie gewijzigd door Sharkoon op 23 juli 2024 16:21]

Ik heb zelf de v2 gekregen via Essent voor 49 euro inclusief installatie, bij afsluiting van een 3jarig contract.
Het is en blijft gewoon een dom ding dat louter in staat is de temperatuur in één kamer te controleren. Als je echt een slimme oplossing wil kijk dan bijvoorbeeld eens naar het Honeywell EvoHome systeem (wat trouwens al lang Opentherm ondersteuning heeft).
Het hangt er vanaf wat je behoeften zijn...
Wanneer je alleen de leefruimte en de badkamer verwarmt, kom je toe met een thermostaat in de leefruimte en een radiatorkraan met tijdschakeling in de badkamer. Voor complexere wensen is zo'n EvoHome systeem natuurlijk zeer mooi.
En hoe gaat je ketel weten dat hij moet verwarmen als je tijdschakeling opspringt (maar je thermoestaat in je leefruimte niets vraagt omdat het daar reeds warm genoeg is) ?
Da's inderdaad de beperking...
's morgens zal het ook in de badkamer verwarmen, aangezien er dan normaal wel warmtevraag is, maar de rest van de dag mogelijk niet. Even de thermostaat hoger draaien en misschien ook de radiatorkranen in de leefruimte wat dicht. Helemaal automatisch is het dan niet. Het zorgt er vooral voor dat je bijvoorbeeld niet de hele dag de badkamer zit te verwarmen.
En net daarom snap ik de hype rond Nest niet... spijitg genoeg is het alternatief ook niet echt goedkoop maar het geeft tenminste de echte luxe die je ervan verwacht (het ooit terugverdienen ga ik dus vermoedelijk ook nooit doen).
Ik zou deze, binnenkort weer verouderde, gadget overslaan en mijn geld investeren in een duurzame warmtepaneel. Dan heb je echt comfort door de directe opwarming, je lichaam voelt meteen de warmte. Is ook nog 30% zuiniger dan gasgestookte warmte en daardoor milieuvriendelijker.
30% zuiniger op welk vlak? In omzettingsrendement, in de effectiviteit waarvan je de straling ervaart, in verbruikunit/m2, in euro's, etc? Ik ben benieuwd en wel omdat er op internet heel willekeurig positief/negatief over wordt gesproken en er weinig richtgetallen voorhanden zijn om mee te rekenen.

Kan je ons eens meenemen in je daadwerkelijke besparing die je hiermee krijgt ten opzichte van gas? Daarbij belangrijk hoe je huis geïsoleerd is, hoeveel m3 gas je eerder stookte en hoeveel kWh nu, wat de winst is van geen gasaansluiting en het verlies is van aanschaf van enkel een systeem van IR panelen.
Tot 30% energiekosten besparing, afhankelijk van de situatie natuurlijk, de lucht wordt niet verwarmd maar wel mensen en objecten. Je hebt daardoor geen koude en warme luchtstromen zoals bij radiatoren. Infrarood warmte lekt ook minder snel weg.

Zoals ik het begrijp is dit de toekomst van verwarming. Veel concreter kan ik niet zijn, ik ben me ook aan het oriënteren, mijn eerste indrukken zijn zeer positief.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.