Gerucht: opvolger Google Glass heeft geen display meer

De opvolger van Google Glass heeft mogelijk geen display en zou gericht zijn op sporters. Ook zou Google werken aan een versie voor bedrijven die nog wel een display heeft. Ook zou er een derde opvolger van Glass aankomen.

De sportversie werkt net als de originele Glass met beengeleiding voor het afspelen van audio, meldt techsite The Information. De audiogolven worden daarbij als vibraties doorgegeven aan de schedel, die deze vervolgens weer doorspeelt aan het slakkenhuis en de gehoorzenuw. Dit heeft tot gevolg dat al het geluid dat het apparaat produceert alleen door de drager te horen is en mensen die dichtbij staan niet kunnen meeluisteren. Vermoedelijk laat de opvolger van Glass notificaties horen aan gebruikers.

Een tweede en derde opvolger van Glass waaraan Google werkt hebben wel een display aan boord, maar zijn vooral gericht op zakelijk gebruik. The Information meldt dat die twee laatste varianten wellicht samen worden gevoegd tot een product voordat hij uitkomt. Voor welk zakelijk gebruik deze versie van Glass zou zijn, is onbekend.

Google bracht Glass als experimenteel project enkele jaren terug op de markt. Omdat de reacties vooral van de omgeving van gebruikers overwegend negatief waren, iets dat kwam doordat veel mensen vermoeden dat Glass-gebruikers hun omgeving doorlopend filmden, stopte Google met de eerste Glass. Tot nu toe heeft het bedrijf niets bekendgemaakt over de functies en het design van een opvolger.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-11-2015 • 06:46

55 Linkedin

Reacties (55)

55
54
40
2
0
0
Wijzig sortering
Ik noem The Dash al een tijdje Google glass voor de oortjes ;)

http://www.wired.co.uk/ma...es/bragi-in-ear-assistant

In many ways The Dash and Google Glass perform similar functions -- acting as intimate personal assistants, giving you the information you need when you need it. But, for Hviid, 
Google Glass is, literally, too in your face.

"If you want to help people while they are doing something, it has to be a discreet interface," he says. "It can't take their attention away from what they are doing. Vision has the opposite effect. It works as a serial interface. So, while you look at me, you have no idea what happens over there. And when you see something, you dive into it. Everything else has gone."

Hearing, he says, is "completely different. It is a parallel interface. You hear everything at the same time. So, if you want to make a discreet personal assistant, the ear is better than the eye."

[Reactie gewijzigd door anessie op 17 november 2015 07:22]

Volgensmij is de Dash daar toch net iets te beperkt voor om het geheel vergelijkbaar te maken.
Doet er niets van af dat het een erg interessant product is die ik binnenkort verwacht binnen te krijgen :)
Natuurlijk maar de man slaat de nagel op de kop lijkt me. Eerst komt de tijd van de hearables, wat Google Glass origineel was komt misschien later terug als contactlens bv.

Hij steekt ook niet weg dat hij voor iets als de opvolger van de Dash in de richting van personal assistant wil werken.

[Reactie gewijzigd door anessie op 17 november 2015 08:50]

Een contactlens met beeld gaat lastig worden. Het is (misschien) wel mogelijk, maar een contactlens is een maat artikel. Niet iedereen kan (nog los van de sterkte) een standaard lens verdragen. Een lens heeft ook nog eens een beperkte levensduur. Variërend van een dag tot een half jaar.
De energievoorziening laat ik nog maar even buiten beschouwing.
Het is gewoon een dom verkoopverhaal. Navigatie helpt me bij het autorijden. Dat zit ook in mijn zicht. Dat betekent dat het soms mijn aandacht afneemt, maar wel op het moment dat ik het wil. Datzelfde geldt net zo goed voor Google Glass.

En je weet niets van mij, maar ik ben een man. Ook mijn gehoor kan maar één ding tegelijk. Een gesprek voeren en tegelijk radio luisteren is totaal onmogelijk bijvoorbeeld.
Nee, navigatie helpt jou niet bij het autorijden, hij helpt jou alleen de weg te vinden tijdens het autorijden, het rijden zelf moet je daarentegen nog steeds zelf doen :P
Anyhow, eerst lees ik in de kop van dit artikel dat de opvolger van Google Glass geen display meer heeft, en vervolgens lees je iets verderop in het artikel "Een tweede en derde opvolger van Glass waaraan Google werkt hebben wel een display aan boord, maar zijn vooral gericht op zakelijk gebruik"
Een beetje loze kop dus naar mijn mening. Zet er dan zoiets neer als "Een aantal opvolgers van Google Glass worden niet meer van een display voorzien" of iets in deze richting.
Maar goed, wie ben ik ;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 17 november 2015 13:33]

Navigatie helpt me bij het autorijden. Dat zit ook in mijn zicht.
Maar navigatie-instructies kunnen ook perfect op gehoor. Denk maar aan je rijinstructeur van toen ("Hier linksaf", etc.) :P
Dat betekent dat het soms mijn aandacht afneemt, maar wel op het moment dat ik het wil.
Maar audio-instructies nemen nooit je ogen van de weg af. Nog beter ;)

@Hieronder:
Behalve wanneer er twee zijwegen vlak na elkaar zijn.
Kan weinig fout gaan met de audio-instructie "Tweede afslag links", toch? :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 17 november 2015 23:17]

Behalve wanneer er twee zijwegen vlak na elkaar zijn. :)
Hearables zijn al ver gevorderd hoor. Kijk maar naar hoortoestellen. Dat er voor de consument nog niet veel te kiezen heeft meer met prijs te maken en daar gaat deze methode niet veel aan veranderen. Nou scheelt het dat je geen omgevingsgeluid hoeft mee te zenden (iets wat hoortoestellen enorm lastig maakt omdat je het vrijwel realtime wilt hebben), maar alsnog is het nog niet van het niveau van de gemiddelde speaker. Vooral ook omdat je bepaalde frequenties gaat zenden/versterken ipv alles. Waarom? Omdat dat simpelweg minder energie kost (of je moet hem elk uur willen vervangen).
Heb er naar gekeken maar verwacht zelf te veel problemen met de pasvorm. Heb al gevraagd of er ook een mogelijkheid is voor op maat gemaakte oorstukjes maar geen antwoord ontvangen. Net er weer aan herinnert maar "submitting a request-formulier" werkt niet :+
De Dash wordt een erg mooi product, twijfelde over kickstarter destijds maar wacht nu ook nog maar even met het plaatsen van een order tot de eerste reviews er zijn. Echter lijkt het een mooi ding te worden, en geen gimmick zoals de Google Glass v1. Ga er lekker mee lopen, muziekje luisteren, bellen dacht ik ook? zelfs zwemmen.
Zonder pre-order wordt dat na release wel een tijdje wachten. Men zegt voor maanden orders te hebben.
Geen probleem, schijnt dat er ook nogal wat functies later pas beschikbaar zijn met updates van de app etc. Het is niet iets dat ik meteen nodig heb, maar wel iets waar ik naar uitkijk als het goed werkt!
"If you want to help people while they are doing something, it has to be a discreet interface," he says. "It can't take their attention away from what they are doing. Vision has the opposite effect. It works as a serial interface. So, while you look at me, you have no idea what happens over there. And when you see something, you dive into it. Everything else has gone."

Hearing, he says, is "completely different. It is a parallel interface. You hear everything at the same time. So, if you want to make a discreet personal assistant, the ear is better than the eye."[/i]
Volgens mij zit de man er falicant naast.

Ja, zicht is serieel. Dat betekend dus ook dat je kunt kiezen wat je ziet. Als ik mijn gesprekspartner wil zien dan zie ik de Glass niet en kan ik me dus op mijn gesprekspartner concentreren.
Geluid is parallel. Ik heb dus geen keus meer. Als de Dash mij iets verteld hoor ik waarschijnlijk niets anders meer. En nog erger; mijn gesprekspartner weet dat ook niet; er is geen enkele indicatie dat ik niet meer naar hem luister.

Het is nooit goed om mensen keuze te ontnemen. Daarmee wordt het de technologie die bepaalt wat ik doe, niet ikzelf. Natuurlijk kan ik het uit zetten. Maar ten eerste kan dat met de Glass ook, ten tweede is dan het nut van het apparaat verdwenen.
en laten we niet vergeten ... we hebben reeds zo een paralelle interface in de auto. namelijk onze bluetooth gesprekken die ons afleiden van het verkeer. zo een stem in je oor die je afleid van andere zaken kan op cruciale momenten problemen veroorzaken. muziek werkt dan weer anders omdat je dit op de achtergrond kan houden van je aandacht.

zolang de stem direct gelinkt is met de opdracht die je aan het uitvoeren bent zie ik er wel veel potentieel in... alsof je dan een groter geheel krijgt qua input om een opdracht uit te voeren. Visueel, tast, ruiken, gehoor.
Microsoft schijnt op het moment ook te werken aan een vergelijkbaar product: Clip. Het zou een dedicated Cortana device moeten worden. Het kan ook zijn dat Clip een wearable, ipv een "hearable" wordt.

Ik moet zeggen, ik vind dit erg interessante projecten. Ik gebruik Cortana bijzonder vaak (en erger me soms aan het feit dat dingen op het scherm verschijnen, ipv dat ze worden voorgelezen, maar dat ter zijde) en zou het wel een mooi idee vinden om een eigen soort Jane in m'n oor te hebben.
Een bril zonder beeld maar wel met geluid. Heet dat dan niet gewoon een koptelefoon?
Er staat toch nergens dat het een bril is. Er staat dat het een opvolger is.
Maar als het iets heel anders is, mag je afvragen of het wel een opvolger is of gewoon een compleet ander product.
Dat mag inderdaad. Maar echt bepalen kun je dat niet. Dat hangt er volledig vanaf hoe je Google Glass dan precies framed als product.
Google Glass zonder glas, wat een ironie.
Ik weet niet of het plaatje klopt, maar daar wil ik nog wel eens iemand mee zien rondfietsen zonder beeld.

Het zal wel met projectie werken. Display is dan niet meer van toepassing. Beeld wel.
Anoniem: 602501
17 november 2015 08:20
The codec's receiver directly stimulates the small bones of your ears, so nobody but you will hear it ;) (Metal Gear Solid 1998)
Haha mja toen al hè. En ook waterdicht met lange batterijduur.
Ja alleen ging dat dan wel over andere botjes maar vooruit :P
Kun je dan niet beter een smartwatch gaan dragen als er toch geen display meer op zit?
Nee, dat gaat niet. Zo'n polsbandje krijg je niet rond je hoofd.
Inderdaad, ik heb de indruk dat Google echt volledig de weg kwijt is. Dat Google Glaas nooit een succes ging worden dat wist je direct toen je zag wat mensen op hun hoofd moesten zetten. En ook dit lijkt al volledig gedoemd te zijn om te mislukken. Een wearable zonder display maakt dat gebruikers zich nog belachelijker gaan maken dan met zo'n bril.. Hoe bedien je zoiets? Met je stem en feedback krijg je in audio?

Ik hou van Siri maar ik zou er niet met overweg kunnen als er geen display bij komt. Ik gebruik mijn Apple Watch nooit in het openbaar om te bellen omdat het gewoon belachelijk staat zo tegen ke horloge staan tabellen. Hoe idioot moet het niet zijn om mensen te zien rondlopen die tegen zichzelf praten net als daklozen met mentale problemen.
Ik ben benieuwd hoe de audiokwaliteit gaat zijn met deze techniek. Zo lijkt de hoofdhuid mij geen goede geleider van geluidsgolven. En om gebruik te maken van de schedel als geleider (en om de geluidsgolven goed over te brengen) lijkt het mij dat de bril redelijk stevig op de schedel moet drukken. Of is dit al een beproefde techniek die deze potentiële minpunten niet kent?
Anoniem: 380117
@Xirt17 november 2015 07:50
Mijn ouweheer heeft een Baha. Dat is een klein gehoorapparaatje dat je, plat gezegd, op een 'schroef' klikt. De schroef wordt uiteraard door een dokter in je schedel geplaatst.

Wanneer ik de Baha tegen mijn hoofd hou, en mijn oren bijv. met oordopjes vul, hoor ik mib of meer wat mijn vader met een Baha hoort.

Het klinkt alsof je in een lange gang staat: erg hol en met redelijk wat galm. Het is waarschijnlijk een kwestie van wennen (of te weinig grijze materie in mijn hoofd :)) maar ik hoop niet dat Google de zelfde kwaliteit nastreeft, want die is voor mensen zonder schroef dramatisch :9

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380117 op 17 november 2015 07:52]

Waarschijnlijk gaat Google twee schroeven meeleveren bij deze Google Glass 8-)
Screw Glass? Youscrew?
Anoniem: 126717
@Xirt17 november 2015 07:06
Veel gehoorsapparaten werken via deze techniek, dus dat zit denk ik wel goed.
Die zitten toch al vaak meer in het oor dan dat ze (met een 'stokje' erop liggen)? De afstand tot het trommelvlies lijkt mij voor deze bril dan groter. Wat meestal ten kosten gaat van het eindresultaat.
Maar dat is dus het punt van beengeleiding. Die verloopt niet via het trommelvlies. Bij beengeleiding worden de trillingen door het schedelbot doorgegeven aan de gehoorszenuw (en slaan dus trommelvlies, evenals de gehoorsbeentjes in het middenoor, compleet over).
De afstand tot het trommelvlies maakt hierbij dus niet uit.
Klopt, maar niet bij iedereen werkt dit naar wens. Ik hoor wel geluiden, maar niet altijd even zuiver en ik kan me voorstellen dat zeker bij muziek dit niet bij iedereen gaat werken. Je kunt er zelfs duizelig van worden.
Slechter dan een speaker in je bril zal het niet zijn, wat kwaliteit betreft. Waarschijnlijk beter in het lage tonen gebied.
Anoniem: 398486
17 november 2015 07:18
Ik zie liever eem holo lens achtig idee! Dan kan je zowel er doorheen kijken zonder scherm als wst ze nu hebben
Jammer, een van de punten waar glass zeer nuttig voor leek was het gebruiken als gps op de fiets of te voet, zonder dat je steeds op je telefoon moet kijken. Navigatie puur via geluid lijkt me niet zo duidelijk als je ergens in een stad op een punt staat waar meer dan 2 straten kruisen.
Ik heb een https://www.kickstarter.c...ones-no-more-earphones-or Deze geeft ook geluid via schedel door, alleen bij die horen de mensen om mij heen het geluid nog beter dan ik zelf. Dus ben benieuwd of het bij Google wel goed werkt.
Maak er een zonnebril van, en verkoop het als sport camera.

Een andere optie voor uitbreiding is een klein schermpje in een hoekje waar je achteruit kan kijken via een draadloze camera of gewoon wat achter in zo'n pootje van de bril zit. Zodat je niet meer achter je hoeft te kijken. En lever er een optionele camera bij die je ook op een helm kan plakken.

Tevens stoor ik mij ook kapot aan het feit als iemand mij staat te filmen zonder mijn toestemmen. Zorg ervoor dat buitenstaanders kunnen zien of je opneemt of niet doormiddel van een rood lampje die knippert aan de buitenkant.

[Reactie gewijzigd door Gatygun op 18 november 2015 01:33]

Google zal de display we moeten verwijderen. De directe omgeving van een drager van google glass reageerde nogal negatief op het feit dat ze door een drager van glass op ieder moment gefilmd konden worden oud. Door het minder duidelijk een intelligente bril te maken verbergen ze dat feit. Betekent dat ook dat er niet meer mee gefilmd kan worden, dat lijkt mij toch niet?
Het display zelf deed de opname niet. Dat deed de camera. Er wordt niet gerept dat de camera verwijderd zou worden..
Dat is waar, maar het feit dat er een display op zat maakte het te duidelijk een apparaat wat meer kon dan een gewone bril. Nu weet Google dit feit te verbergen en is dus ook de eventuele inbreuk op de privacy niet duidelijk voor de omgeving.
Dus in plaats van het probleem omtrent privacy op te lossen verbergen ze het maar, althans zo lijkt het.
Anoniem: 463321
@Vexxon17 november 2015 08:20
Zelf iets kunnen zien (display) en kunnen filmen (camera) zijn verschillende dingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee