Nest belooft modulatieproblemen 'begin 2016' aan te pakken met update

Nest erkent klachten te hebben ontvangen van gebruikers van Nest V3 over het niet moduleren door de slimme thermostaat. De fabrikant belooft 'begin 2016' met softwareupdates te komen die verbetering moeten brengen.

Nest heeft gereageerd op vragen van Tweakers naar aanleiding van problemen die gebruikers ondervonden bij het modulerend aansturen van hun ketel met de Nest V3-thermostaat. "We hebben van een klein aantal klanten vernomen dat de modulatie van de Nest V3 voor de Europese markt en hun OpenTherm-boiler niet is wat ze ervan verwacht hadden", meldt het bedrijf.

"Een van de voordelen van de Nest is dat deze na verloop van tijd beter wordt. We hebben mogelijkheden voor verbeterd beheer geïdentificeerd en gaan deze via softwareupdates uitbrengen, waarbij de eerste update begin 2016 verschijnt", luidt het statement verder. Details over de updates en de geconstateerde problemen kon Nest nog niet geven. Zo is niet duidelijk of er bijvoorbeeld een lijst van OpenTherm-ketels is die wel en niet ondersteund worden.

In de afgelopen weken verschenen meerdere klachten van tweakers over de Nest V3. Anders dan Nest beloofde, bleek de thermostaat bij veel van hen niet te moduleren. In enkele dagen kreeg Tweakers meer dan twintig klachten binnen van klanten bij wie het niet naar behoren werkte. "De thermostaat gedraagt zich als aan/uit", omschrijft user PhilipsFan het probleem bijvoorbeeld. "Als er warmte gevraagd wordt, dan wordt dit niet afgestemd op de temperatuur in de kamer. Als ik de thermostaat van 19,5 naar 20 graden draai, dan stookt 'ie de ketel gewoon tot 65 graden op. Mijn Honeywell Chronotherm deed dit netter, die vroeg dan aan de ketel om water van ongeveer 40 graden, waardoor de ketel de hele dag op een heel laag vermogen bleef branden en het in huis comfortabeler was."

Niet duidelijk is bij hoeveel mensen het probleem speelt. In het Nest-topic op Gathering of Tweakers melden drie gebruikers dat er door het lerend vermogen, en na een update, minder temperatuurschommelingen zijn, maar bij in ieder geval een van hen is dit niet aan moduleren toe te schrijven. Bij geen enkele user lijkt modulatie bewezen te werken, terwijl een groot percentage Nest-bezitters aangeeft dat het niet werkt. De problemen doen zich voor in combinatie met een groot aantal verschillende ketels van onder andere Remeha, Bosch, Vaillant en Intergas.

Grafiek van dikketienes waarin temperatuurschommelingen te zien zijn bij gebruikmaking van Nest V3 (met verouderde softwareversie) in combinatie met Vaillant HR Solide Plus via OpenTherm.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-12-2015 • 15:43

89 Linkedin

Reacties (89)

Wijzig sortering
Het lijkt er meer op dat Nest geen expertise op het gebied van regelsystemen in huis heeft. Dat is meer een fundamenteel probleem op management niveau. Zolang ze proberen te prutsen met een virtuele aan/uit over het OpenTherm protocol hebben ze wel het vinkje op de doos kunnen zetten, maar het blijft een primitieve en ouderwets domme thermostaat die geen goed gebruik maakt van je cv.
In de Nest press-release schrijven ze gelukkig expliciet op dat de modulatie actief wordt gebruikt om variabel te stoken en niet alleen aan/uit over OpenTherm. Ze kunnen zich er dus niet achter verschuilen dat de Nest doet wat er op de doos staat, omdat hij immers wel via OpenThem aan/uit verstuurd en in die zin de standaard dus "ondersteund".
Advanced modulation with OpenTherm (exclusive to Europe)
Nest now uses OpenTherm to enable two-way communication between compatible boilers and the 3rd generation Nest Thermostat to work out the precise amount of gas to burn to reach or maintain the requested temperature, rather than simply turn the boiler on or off, helping to save energy, increase comfort and prolonging the life of your heating system.
Bron: https://nest.com/nl/press...-now-available-in-europe/

Edit: Hier nog veel uitgebreider: https://nest.com/be/nl/su...ing-Thermostat-do-with-it

[Reactie gewijzigd door Joop op 21 december 2015 17:59]

Nest is niet de enige met dit probleem. Ook Nefit met de Nefit Easy heeft problemen met moduleren. Deze thermostaat stuurt de ketel dan wel modulerend aan maar het stookpatroon is allesbehalve modulerend. Ik ben al 2 jaar bezig met Nefit om dit opgelost te krijgen. Ze bevestigen wel elke keer netjes dat het een bekend probleem is en dat er een update aan zit te komen.
Nu werkt de easy voornamelijk als aan-uit thermostaat en is er niks modulerends en zelflerends aan. Helaas.

[Reactie gewijzigd door slelieveld op 21 december 2015 19:27]

Ik neem aan dat je Easy op een opentherm ketel Is aangesloten?
Dit toont dan wel aan dat het probleem dus ook in het opentherm protocol zit.
Verkeerde aanname. De Nefit Easy is middels een easy connect op een modulerende (nefit propriatary protocolletje) aangesloten.
Ok, maar welke ketel type is het dan?
Ecomline Excellent HR (EMS only, geen Opentherm)
Juiste zienswijze, het is qua aansturing vergelijkbaar met een kwikcontact (aan/uit, zeg maar 1 bit resolutie) terwijl er geadverteerd werd met een gemoduleerde aansturing (aansturing overeenkomstig het verschil tussen gemeten en gewenste temperatuur, uitgedrukt in meer dan 2 standen dus meerdere bits, laten we zeggen 4 bit resolutie).

Het is bij wijze van spreken net alsof Google een telefoon met een zwart/wit scherm verkocht heeft als een telefoon met een kleurenscherm; zwart en wit :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 21 december 2015 16:35]

Nest is niet Google, maar Alphabet.
"Een van de voordelen van de Nest is dat deze naar verloop van tijd beter wordt. We hebben mogelijkheden voor verbeterd beheer geïdentificeerd en gaan deze via softwareupdates uitbrengen, waarbij de eerste update begin 2016 verschijnt"
Dat lerend vermogen van de thermostaat is leuk, maar dat was hier niet het issue. Ook een thermostaat die nog niets weet van de omgeving waarin deze werkt hoeft de boel hooguit 1 keer maximaal te stoken ter benchmark. Bij de Nest V3 was van aangetoond dat de thermostaat nu helemaal geen gebruik maakt van modulair aansturen. Dan kun je lang wachten tot 'ie het snapt ;)

Stond op het punt er eentje aan te schaffen vlak voordat de eerste problemen bekend werden. Blij dat ik dat op tijd gelezen heb, ik wacht het verhaal nog even af. Als alles goed werkt kijken we nog wel eens :)
Je kunt je afvragen of Nest het moduleren wel goed getest heeft. Verder vraag ik me af hoe modulerende CV ketels in de USA functioneren. Wijkt dit protocol zoveel af?
Ik heb begrepen dat ze daar nogal achterlopen; dat modulerende ketels daar weinig voorkomen. Vandaar dat het waarschijnlijk niet voldoende getest Is
Een simpele AAN/UIT schakelaar die de CV ketel stuurt is toch heel erg energie verspillend en dus inefficiënt?
Ongeacht de fabrikant of merk zou dat dus gelijk moeten zijn.
Ik kan me niet voorstellen dat ze in de USA zo dom zijn ....
Hier in de US worden huizen veelal vermarmd met hete lucht (Furnace). Vooral in het westen waar aardbevingen frequent zijn. Je wilt niet heet water door hele huis hebben na een beving.

De hete lucht verwarming heeft meestal alleen een aan / uit aansturing, dus de Nest is daar vanuit origine op gebouwd.
Interessant weetje van die luchtverwarming... Ik had er nog niet zo bij stilgestaan dat CV met radiatoren/vloerverwarming misschien minder interessant is om die reden...

Is er eigenlijk een reden waarom heteluchtverwarming alleen een aan/uit sturing heeft? Het lijkt me toch ook daar aangenaam als die de temperatuur van de warme lucht kan regelen....
Ik heb het idee dat sinds de warme lucht soms vaak een flinke afstand door de ducts moet voordat het op de plaats van bestemming is dat het moeilijk is om een uniforme temperatuur te krijgen door het hele huis. Op de huidige manier krijgen alle kamers warme lucht.

Ik ben er geen fan van hier... In ons vorige huis was de furnance niet sterk genoeg en zat je te rillen als je uit de douche stapte. Ik mis de radiators een beetje.
Ik kan me niet voorstellen dat ze in de USA zo dom zijn ....
Je hebt het hier over energie besparen.
Dat kennen ze niet in USA.

Ik ga er vanuit dat het met de jaren beter wordt, maar als je daar door het land heen rijdt en ziet hoeveel energie er wordt verspild, dan is een "slimmere" thermostaat/CV een druppel op de gloeiende plaat.

Dus ja, ze zijn echt zo dom...
Als dat zo is heeft het verkopen van een "slimme" thermostaat zoals de Nest dus geen enkel nut.
Hoe kan dit dan nog een verkoopsucces worden (in de USA)?
Dit zie ik in de VS voorlopig ook geen verkoop succes worden.

Google (NEST) wordt een beetje gedwongen door Europa om toch ook deze technologie aan te bieden aangezien er hier veel mensen modulerende CV's hebben. Er is dus indirect gewoon vraag naar hier.
Een moderne CV ketel is zelf ook modulerend. Mijn ketel gaat bij het AAN-signaal stoken op een ingestelde maximum waarde tot de gewenste temperatuur bereikt is. (Curve met buitenvoeler). Daarna gaat de ketel automatisch lager branden om de voorloop watertemperatuur constant te houden. Bij een goed gedimensioneerd en ingestelde ketel zal het verschil met een modulerende thermostaat beperkt zijn.
Is dat nu echt zo energie verspillend? Waarop baseer je dat? Heb je daar onderbouwing voor?
Dat lerend vermogen van de thermostaat is leuk, maar dat was hier niet het issue. Ook een thermostaat die nog niets weet van de omgeving waarin deze werkt hoeft de boel hooguit 1 keer maximaal te stoken ter benchmark.
Sorry, maar waal je dat vandaan? Om tot een juiste inregeling te komen heb je meerdere samples nodig. Sterker nog je moet, afhankelijk van de omgevingstemperatuur buiten, de temperatuur binnen, samples nemen en het liefst nog per graad bijstoken of per halve graad bijstoken. Daaruit kan je pas een profiel maken.

Wanneer de buiten temperatuur bij niet ideale situatie 10 graden is of 14 graden dan heeft het best wel een hoge impact om van 15 naar 20 graden te gaan in het eerste geval omdat het warmte volume van alle omgevingen, binnen en buiten bij draagt anders kan je nooit nauwkeurig zijn. Bovendien zijn er veel meer factoren. 1 Graad bijwarmen van 21 naar 22 graden met een open raam of een deur die veel open gaat is even wat anders dan 1 graad bijwarmen van 21 naar 22 graden wanneer er geen deuren of ramen open gaan. Hoe meer samples hoe beter.

Daarnaast is de vraag, hoe veel bespaar je met modulatie, 5 minuten op vol vermogen om tot gewenste temperatuur te komen of een half uur met kleine beetjes stoken.......

Moduleren is misschien handig om op temperatuur te blijven door klein beetje bij te stoken. Maar dat is in iedere situatie weer anders.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 21 december 2015 20:45]

1 Graad bijwarmen van 21 naar 22 graden met een open raam of een deur die veel open gaat is even wat anders dan 1 graad bijwarmen van 21 naar 22 graden wanneer er geen deuren of ramen open gaan. Hoe meer samples hoe beter.
Dit gaat een thermostaat allemaal leren denk je? Moduleren is doorgaans zuiniger. Dat is gewoon bewezen. Ook krijg je meer comfort door een gelijkmatigere temperatuur. 99% van de tijd is het een kwestie van op temperatuur houden dus is moduleren veel beter dan aan/uit.
Elke thermostaat is zelflerend. Echt heel raar dat Nest dit als verkooppunt heeft weten te claimen. |:(

Als je goede wilt koop dan gewoon een Toon of Netatmo ofzo. Heb zelf al heel lang de Toon en zeer tevreden
toon is ook aan uit meestal of je moet echt vragen om een modulerende sturing
Het is goed dat ze het oppakken maar hier hebben ze toch echt te laat op gereageerd. Veel gebruikers, waaronder ik, hebben deze Nest thermostaat al retour afzender gedaan binnen de 14 dagen (wet Koop Op Afstand).

Ik vermoed dat Nest nu toch maar de modulatie in gaat bouwen nu ze zien dat ze er niet zo gemakkelijk vanaf komen door gewoon de aan/uit techniek toe te passen via het OpenTherm protocol.
Wat ik zie is de typische arrogant standaard reactie van een Amerikaans bedrijf:

We hebben van een klein aantal klanten vernomen dat de modulatie van de Nest V3 voor de Europese markt en hun OpenTherm-boiler niet is wat ze ervan verwacht hadden", meldt het bedrijf.

Het begint al met een klein aantal klanten om aan te geven dat het geen groot probleem is.
Dan zetten ze er leuk Europese markt bij om nog eens aan te geven dat die eigenlijk niet belangrijk is voor hun.
Dan de arrogantie niet wat ze er van verwacht hebben. Dit moet eerder zijn Nest heeft niet aangeboden wat ze eigenlijk zouden moeten aanbieden.

Het is natuurlijk gewoon keihard als bij 20 mensen modulatie niet werkt en het ding alleen aan uit mode heeft dat dat bij iedereen zo zal zijn.

Of ze echte modulatie nu ineens wel kunnen inbouwen is nog maar de vraag.

Bij dit soort technische zaken waarbij je met andere normen werkt moet je gewoon een Europees product kopen, die weten normaal vanaf het begin waar het om draait en Amerika denkt nog steeds niet echt buiten de eigen grenzen.
Niet dat ik ze verdedig. Maar denk dat ze wel gelijk hebben met een klein aantal klachten.
volgens mij zijn er al heel veel van die dingen verkocht (al dan niet gekregen via enerieleverancier). En ik denk dat er idd slechts een klein percentage mensen de moeite nemen om een probleem uberhaupt te melden.
Daarbij denk ik dat 90% niet eens weet wat moduleren is. En het gewoon een mooi ding vind die je via je telefoon kunt bedienen.
Het is goed dat wij tweakers wat verder kijken en ze daar op aanspreken.
Ik hoop ook dat ze met een oplossing komen. Maar veel mensen hebben hun v3 al reeds retour gedaan. En zullen echt geen nieuwe v3 kopen of een V4.
De overige mensen hadden al geen klachten.
Het gaat er nu om om te kijken of ze mensen als ik die nog wachten op een goed werkende nest overstag krijgen of niet
Goed verwoord! Het gaat hier om een oplossing vinden, liever een reactie dan helemaal geen reactie. Ik heb hem hier ook liggen (net verhuisd), maar nog niet aangesloten. Ik ga zeker met jullie meekijken in het topic! :) Want mijn thermostaat moet ook gewoon netjes doen wat deze moet doen.

[Reactie gewijzigd door pclinde op 21 december 2015 17:36]

Ik moest ook opzoeken wat het nou precies was, dat moduleren op een kachel. nu redelijk intensief onderzoek begreep ik het en kon ik zeggen dat aan/uit wel ff wat anders is dan moduleren.

Wilde zelf ook héél graag een Nest V3 kopen, ben altijd erg dol op google producten.
Maar nu helaas al teleurgesteld voordat ik hem heb.
Ik hoop echt dat het netjes word opgelost. Ik wilde in mijn nieuw huis ook de rookmelders en cams kopen.
Daarbij denk ik dat 90% niet eens weet wat moduleren is. En het gewoon een mooi ding vind die je via je telefoon kunt bedienen.
Dat de klant niet weet hoe iets werkt is geen excuus om het niet goed te laten werken... Als er modulerend op de doos staat, moet het ding dat ook doen.

En als 90% niet weet wat modulerend is, kunnen ze ook niet klagen als het niet werkt. Dus is het logisch dat er maar een klein deel van de klanten klaagt.
Dat zeg ik toch (tenminste was de bedoelng)
Nest geeft aan dat slechts een klein deel klaagt. Ik zeg dat komt omdat 90% niet eens weet wat moduleren is. En dus ook niet klaagt.
Het is een klein (zelfs minder dan 10 denk ik) percentage wat aangeeft dat het niet werkt.
Nest moet dat zekers aanpakken.
En wat je niet ziet is dat dit probleem zich uitsluitend kan voordoen met de Europese versie van de Nest thermostaat V3, aangezien die als enige modulatie ondersteunt. Blijkbaar is dat in de rest van de wereld niet zo gangbaar. Vrij logisch dat ze dat dan ook zo vermelden...

OpenTherm is wel een standaard, maar verschillende combinaties van ketels en thermostaten kunnen al eens problemen geven, dus je conclusie dat als dat bij 20 mensen niet werkt, dat dat dan bij iedereen zo is, lijkt me ook op zijn zachtst uitgedrukt voorbarig.

Aangezien de nodige hardware aanwezig is om de communicatie via OpenTherm te doen, zal het quasi zeker ook op te lossen zijn via een software update.
Als de Eu de enige met modulatie is zegt dat eerder iets over de rest van de wereld die op dat gebied nog achterloopt. Modulatie heeft als doel juist het verbruik te beperken en zou zelfs standaard moeten zijn.
Gebruiksgemak is leuk maar echt besparen doe je met modulatie.

Er zijn wel meer dan 20 mensen die klagen, alleen zoals hierboven door iemand al werd geschreven is er de zwijgende massa, die kopen het ding en weten niet eens of het wel of niet met modulatie werkt, ze kijken er niet eens naar.
Tweakers zijn geen doorsnee gebruikers dus als die klagen kun je er vanuit gaan de de groep met problemen veel groter is.
Op de website van Nest staat niet slechts dat ze OpenTherm gebruiken, maar er staat dit:
"Advanced modulation with OpenTherm (exclusive to Europe) - Nest now uses OpenTherm to enable two-way communication between compatible boilers and the 3rd generation Nest Thermostat to work out the precise amount of gas to burn to reach or maintain the requested temperature, rather than simply turn the boiler on or off, helping to save energy, increase comfort and prolonging the life of your heating system."

Vrij ernstig als die functie er dan niet in zit. De PR-afdeling probeert het nog leuk te brengen met "We hebben mogelijkheden voor verbeterd beheer geïdentificeerd en gaan deze via softwareupdates uitbrengen, waarbij de eerste update begin 2016 verschijnt".
"Een van de voordelen van de Nest is dat deze naar verloop van tijd beter wordt. We hebben mogelijkheden voor verbeterd beheer geïdentificeerd en gaan deze via softwareupdates uitbrengen, waarbij de eerste update begin 2016 verschijnt"
Leuk dat ie zelflerend is, maar moduleert de Nest nou wel of niet? Enige relevante vraag IMO.
Leuk dat ie zelflerend is, maar moduleert de Nest nou wel of niet? Enige relevante vraag IMO.
Niet!

In OpenTherm mode schakelt de Nest v3 tussen 0 en 100% modulatie, maw het gedrag van een aan/uit thermostaat.
Gelukkig is het probleem op te lossen met een software update.
Blijf de vraag hoe lang we daar op moeten wachten want een goed werkend zelflerend modulatie algortime is wat ingewikkelder dan een aan/uit regeling.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 21 december 2015 16:45]

In OpenTherm mode schakelt de Nest v3 tussen 0 en 100% modulatie
Bijna goed. Als hij deed moduleren TUSSEN 0 en 100% zou OpenTherm namelijk (redelijk) goed werken. Probleem is dat hij schakelt tussen 0 OF 100% modulatie.

Het lijkt misschien een klein verschil, maar dat kleine verschil is wel de reden dat er op de tweakers frontpage al twee artikelen zijn gewijd aan de Nest V3 en problemen met de OpenTherm modulatie.

Ik vermoed dat de update op basis van het te overbruggen temperatuur verschil een functionaliteit zal krijgen welke bijvoorbeeld voor elk graad verschil 8% zal moduleren, of misschien meer op een parabool gebaseerde functie en naar mate de kamer warmer wordt (dichter bij de ingestelde temperatuur) het percentage weer terug schroeft. Dat zou een redelijk eenvoudige update zijn waarmee men het 0 of 100% modulerende kwijt is en het modulatie percentage afstemt op de gevraagde hoeveelheid warmte..

Vervolgens kan men dan rustig de tijd nemen om de modulatie volgens de specificaties en 'reglementen' in te bouwen..
Bijna goed. Als hij deed moduleren TUSSEN 0 en 100%...
Ik schrijf niet voor niets 'schakelt tussen' i.p.v. 'moduleren tussen'!

Zie ook: Kiezen tussen A en / of B
Op dit moment is er geen modulatie aanwezig. Hij functioneert op dezelfde manier als een AAN/UIT thermostaat, echter in een fancy jasje.
Een verkleed ouderwets Honeywell rondje met kwik dus..... :+
Goed dat Tweakers dit nagevraagd heeft! Ik heb de kat uit de boom proberen te kijken, maar die zit er nog steeds ;) Ik wacht met aanschaffen tot Nest het probleem op heeft gelost.

[Reactie gewijzigd door TKroon op 21 december 2015 15:46]

Ik koop wel een Honeywell EvoHome, met radiator regelaars, dan heb je een echt multizone systeem. Verdere automatisering en (oa GeoFencing) kan via IFTTT.

En ja, ik weet dat het EvoHome systeem duurder is, maar de rest is niet meer dan speelgoed....
EvoHome kent ook de nodige OpenTherm problemen en met bepaalde configuraties (zonekleppen) wordt OpenTherm zelf afgeraden.

Zie: [Honeywell Evohome] Deel 8 - Een warme winter tegemoet

[Reactie gewijzigd door Carbon op 21 december 2015 16:57]

Voor zever ik na kon gaan beperkt het OpenTherm probleem zich tot slechts een handjevol modellen van slechts een paar merken (o.a. Nefit omdat die een eigen systeem gebruiken waardoor je extra moet converteren van OpenTherm naar het Nefit protocol)

En die zonekleppen, tsja, als je EvoHome compleet met de draadloze radiator thermostaten installeert dan heb je die zoneklep niet meer nodig. Effectief kan elke radiator (of groep van radiatoren) als zone aangestuurd worden met EvoHome.

In het kort komt het er op neer dat je vooral niet moet proberen om verschillende concepten te combineren. (En dat geldt niet alleen voor verwarming....).
Ik heb Evo home versie 1 zeg maar en ik heb er totaal geen problemen mee!

Enige probleem wat ik heb is dat ik niet zelf aan updates kan komen en ook geen idee hoe, want dit moet via leverancier/bedrijf/winkel waar je hem hebt gekocht er opgezet worden...

Zou toch graag zelf ergens de updates vandaan willen halen en installeren.

weet niet hoe ze dit met versie 2 hebben gedaan die nu op de markt is?
Koop warmptepompen, maak je het in elke kamer zo warm of koud als je wil :)
leuk de term warmtepomp, een airco dus die ook kan verwarmen of een heater/verwarmingsapparaat die/wat ook kan koelen. of bedoel je de echte warmtepompen die energie uit de grond omhoog pompen?

[Reactie gewijzigd door Btcaelum op 21 december 2015 21:27]

of bedoel je de echte warmtepompen die energie uit de grond omhoog pompen?
Een airco is ook een warmtepomp met dat verschil dat de energie wordt ontrokken aan de omgevingslucht ipv water opgewarmt door de aarde.

Zie ook:
Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen

Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp
Mooi, begin 2016.
Dat zou dus voor het gemak Q1 kunnen zijn, en dat zou betekenen dat het tot ongeveer maart zal gaan duren voordat er een oplossing komt.
En dan is het nog maar de vraag wat die oplossing gaat zijn. Als ze dit "zo makkelijk" kunnen oplossen, waarom zat het er dan niet vanaf het begin in? Dachten ze echt dat mensen zo dom zijn dat dit niet ging opvallen??
Ze komen in 2016 met een oplossing maar vermoedelijk zal dat niet meteen een hele goede oplossing zijn omdat het wel erg weinig tijd is om een dergelijk systeem uit te testen in meerdere verwarmingsconfiguraties.
Ik denk dat je beter over een half jaar of zelfs een jaar weer eens naar de Nest kan kijken voor modulerende ketelaansturingen
Dan is de winter voorbij... :+ Welke winter? 8)7
Nest zou moeten communiceren met Honeywell Evohome thermostaatkranen, dan ben je een heel stuk efficienter dan een heel dure en slimme unit die in 1 ruimte een heel huis met verschillende ruimten zou moeten beheren. Wat dus onmogelijk is.
Zelfs dan wil je alsnog een combinatie!
Als slechts twee verwarmingselementen ingeschakeld moeten worden, wil je niet dat de CV-ketel direct op vol vermogen gaat branden. Juist omdat het overgrote deel van de elementen de kraan (klep) hebben gesloten, is de weg naar de elementen de warmte nodig hebben efficienter en kun je dus af met minder warm water..
ik ben mij aan het oriënteren voor een modulerende smart thermostaat. Volgens de website van mijn cv ketel zou ik een opentherm modulerende thermostaat aan moeten kunnen zonder extra opentherm insteekkaart oid. Dus zou ik voor 250 euro een nest v3 kunnen halen. De UI en json dev tools spreken mij erg aan. Maar nu ik dit probleem heb gezien op tweakers en de reactie van het bedrijf, twijfel ik of ik niet gewoon beter af ben met een andere thermostaat. Honeywell of zo. Erg jammer. Had graag een Nest willen kopen vanwege de UI/UX
Ik heb mijn nest omgeruild voor een Tado.
Werkt perfect, moduleert, is alleen niet zo mooi als een Nest.
Zelf vond ik deze ook https://www.netatmo.com/nl-NL/product/thermostat leek mij wel wat, maar moduleert niet. Scheelt dat dan zoveel in verbruik?
Ik denk dat een aan/uit thermostaat ook wel relatief zuinig kan zijn, maar het is ook een stukje comfort.
Via moduleren kan mijn ketel op gezette tijden een klein beetje stoken om mijn huis op temperatuur te houden
Van een mooie tafel alleen kan men niet eten, blijkt wel weer.
Koop gewoon een OpenTherm gateway.
wat raad je aan?
Ik zou een Schelte Bron Opentherm gateway nemen. En afhankelijk van je smaak zelf een stukje software bouwen voor de aansturing. Vindt je dat laatste niet leuk, dan kijk je naar kant en klare OPEN oplossingen. Bv Domotiga of OpenHAB.
Daarmee kan je ook nog veel meer doen dan je Nest ooit zal kunnen. Tevens blijft je data bij jezelf en kan Google (in het geval van NEST) je ook niet profilen.
Ach de problemen met de voorloper (die ik dus heb) hebben ze ook nog steeds niet opgelost,
Het gaat daarbij om een behoorlijke afwijking in de aflezing en de werkelijke temperatuur.
Deze fout wordt volgens mij veroorzaakt door opwarming door het eigen verbruik.

En dat zelflerende is alleen leuk als je een regelmatig leven lijdt.
Zo ging bij ons in huis de thermostaat steeds in de ochtend al aan om 6 uur, omdat ik 's ochtends 1x om ca 7:30 voor de thermostaat langs liep om naar m'n werk te gaan.
De thermostaat leerde dus aan dat de ketel 1,5 uur van te voren aan moest om er voor te zorgen dat ik 20 sec door een warme kamer zou lopen.
Dat hebben we maar uit gezet.
Niemand die iets zelf bouwt? Heb gewoon een arduino in gebruik met een lcd en zelf verschillende zones gecreeert met temperatuursensoren en die ook de verwarmingsknop regelt. Nog leuk ook om zelf te ontwikkelen.
Hé Daniël dat is leuk, kan je daar wat meer info overgeven, ik heb dat nu in een PLC zitten, maar je kan met een arduino veel meer. En het kost geen dr.l.

Ik heb met arduino een heel tijdwaarnemeningssyteem gebouwd, met meerdere arduino's die met elkaar praten via een PC over een RS485 link met modbus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee