Gebruikers Nest V3 klagen over modulatieproblemen

Meerdere kopers van een Nest-thermostaat van de derde generatie klagen over het niet, of gebrekkig, moduleren. Nest adverteerde juist met de mogelijkheid om ketels dankzij OpenTherm-ondersteuning modulerend aan te sturen in Europa.

nest 3Meerdere kopers van de nieuwe Nest ondervinden problemen met het moduleren, blijkt uit het Nest-topic op Gathering of Tweakers. Uit een inventarisatie van Tweakers blijken de problemen zich in combinatie met verschillende ketels voordoen, waaronder meerdere modellen van Remeha, Bosch, Vaillant en Intergas.

De Nest V3 biedt in Europa ondersteuning voor het OpenTherm-protocol en zou in combinatie met ketels die dit ondersteunen modulerend moeten kunnen aansturen. Dankzij het communicatieprotocol heeft een thermostaat met OpenTherm-ondersteuning meer controle over de cv en is de aansturing verfijnder dan via het traditionele aan- en uitmechanisme mogelijk is. Dit moet onder andere energiebesparingen opleveren.

Volgens verschillende gebruikers moduleert de Nest V3 echter niet. "De Nest gedraagt zich bij het op temperatuur houden van de woning als een aan/uit-thermostaat", aldus user Osiris tegen Tweakers. "Hij stuurt de ketel ongeveer een keer per uur á anderhalf uur de opdracht om knetterhard te stoken tot de maximale temperatuur die in de Nest zelf ingesteld staat."

Andere gebruikers bevestigen deze bevindingen. "De Nest 'praat' wel OpenTherm, voor bijvoorbeeld de watertemperatuur uitlezen, maar het regelgedrag is vergelijkbaar met aan/uit", verklaart EricDH. "Mijn iSense-thermostaat vraagt bijvoorbeeld maar 45 graden als er maar een halve graad verhoogd moet worden en gaat meer vragen als het verschil tussen de huidige en gewenste temperatuur groter is. De Nest daarentegen vraagt altijd de maximale aanvoertemperatuur, of er nu een klein of groot verschil is. Dit resulteert in zeer oncomfortabele temperatuurschommelingen in huis."

De modulatie werkt bij sommige users niet, terwijl eerdere thermostaten wel moduleerden in combinatie met hun ketel. Ook user hardtarget klaagt daarom over temperatuurschommelingen: "Ik gebruikte eerst een Honeywell Chronotherm Modulation-thermostaat. Die thermostaat werkte perfect met de 1 jaar oude Intergas HrEco36-ketel. Als je de thermostaat een halve graad hoger zette, verwarmde de ketel met 40 graden. De Nest begint meteen op vol vermogen op de 65 graden die ik ingesteld had. Hij schiet ook teveel in temperatuur door."

De woordvoering van Nest laat weten van de meldingen op de hoogte te zijn en de problemen te onderzoeken. De support van het bedrijf is al met enkele gebruikers in overleg over de oorzaak. Nest zegt met een verklaring te komen als de problemen onderzocht zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-12-2015 • 14:03

93

Reacties (93)

93
89
75
3
0
5
Wijzig sortering
Het is te bizar voor woorden IMHO dat Nest zo hard adventeert met hun nieuwe, V3-product, maar het vervolgens niet waar kan maken bij een relatief grote groep gebruikers. En we weten allemaal: achter één klagende gebruiker zitten er (afhankelijk van de doelgroep/branch) 100 tot 1000 niet-klagende gebruikers die hetzelfde probleem hebben!

Wat (o.a. ook op het forum) ook opvalt, is Nest's versienummering van de firmwares:

Technical info:
Thermostat
Software: 5.1.5rc7
Heat Link
Software: 2.0.1rc1

Plaatje: http://static.tweakers.ne...gTX67oFMNs5JUAZo/full.png

Nu is dit de meest recente FW die wat andere issues m.b.t. warmwater-problemen oploste, maar ook hiervoor hadden we 5.1.3rc1. Hanteert Nest andere versienummering-conventies dan de rest van de wereld, of hebben we hier nou te maken met software wat éigenlijk nog gewoon een variant van een beta-versie is? Prima als dat op korte termijn een belangrijke issue oplost, maar zoals gezegd: mijn gloedjenieuwe Nest werd geshipped met 5.1.3rc1 :/

[Reactie gewijzigd door Osiris op 23 juli 2024 02:18]

RC-versienummers hoeft niet per definitie een prerelease te zijn. Na het testen van software met of zonder known issues wil je het liefst die versie ongewijzigd releasen. Als het veranderen van het versienummer daarbij te moeilijk is kan je er wat mij betreft prima voor kiezen om 'RC' in je release te laten staan. Het is immers niet voor niets een Release Candidate.

Daarnaast zegt het niets over de kwaliteit van de software. De een releast iets als final wat nog buggy is, een ander releast pas als alles perfect werkt, waarvan je doorgaans beta's prima kan draaien.
Blijkbaar is de RC in dit geval buggy. :)
Komt me bekend voor, ik ben dus zo'n niet-klagende gebruiker. Ik wilde het even aanzien omdat de Nest ook tijd nodig heeft om je gedrag aan te leren, maar hij moduleert inderdaad niet, ook niet na 2 weken. Hij laat gewoon de ketel branden op de ingestelde maximumtemperatuur, ongeacht de temperatuur in de kamer en gedraagt zich dus in feite als een aan/uit thermostaat. Het comfort is ook niet verbeterd t.o.v. de Nest V2.

Ik hoop dat het gewoon haastwerk is geweest en dat het binnenkort met een update gaat worden opgelost, want van een thermostaat met OpenTherm verwacht je dat ie moduleert.
'Gewoon' haastwerk... dat vind ik nogal tegenstrijdig. Helaas is haast (lees:broddel)werk aan de orde van de dag in softwareland. Bij VW is het tenminste nog gepland gedrag...
OpenTherm is géén open standaard maar een ontwikkeling van Honeywell in samenwerking met een aantal nederlandse ketelfabrikanten. Niet alle ketelfabrikanten waren gelijk enthousiast want sommigen verkopen liever exclusief hun eigen thermostaten met uiteraard een eigen protocol. Om het protocol officieel te mogen gebruiken moet je lid worden van de OpenTherm club en het zal duidelijk zijn dat Honeywell niet zit te wachten op concurrenten. Nest is geen lid van OpenTherm en volgens mij stond er bij de Nest V3 ook alleen dat het "compatibel" zou zijn. Officiële OpenTherm thermostaten werken volgens mij perfect met alle ketels die echt een OpenTherm interface hebben.
Nest is zeker wel lid van Opentherm: http://www.opentherm.eu/ staat zelfs op de frontpage ;)
Nest is wel degelijk lid van de OpenTherm club. http://www.opentherm.eu/members
Er wordt zelfs op de website van OpenTherm zelf aangekondigd dat nest OpenTherm ondersteund. http://www.opentherm.eu

" 3rd generation Nest Learning Thermostat for Europe
The 3rd generation Nest Learning Thermostat for Europe’s brand new design includes a slimmer profile, a high-resolution screen that’s 40 percent larger and an updated user interface that makes it easier to read temperatures, alerts and messages. [...]

And the Nest Thermostat now supports OpenTherm technology, so working with compatible boilers it can help save you even more."

[Reactie gewijzigd door matthijsberk op 23 juli 2024 02:18]

Bij mijn EvoHome moest ik uiteindelijk ook kiezen voor aan/uit. Er bestaat wel een OpenTherm interface, maar blijkt dat sommige modulerende ketels hun eigen systeem hebben en OpenTherm helemaal niet zo "open" is.

Bij Vaillant betaal je zelfs extra voor OpenTherm als extra "insteekkaart".

Jammer dat deze dingen nog lang niet standaard zijn...
Zelfs mijn door velen verafschuwde Agpo Perolli EconPact 225c (10 jaar oud) heeft standaard OpenTherm: http://www.ferroli.nl/sta...eiding_econpact_225c_.pdf
waarom verafschuwen veel mensen deze ketel? Hij bevalt ons al 10 jaar eigenlijk prima?
Hij wordt als "projectketel" gezien en dus kan goedkoop alleen maar duurkoop zijn. Maar goed, ik klaag niet; het is in de huur inbegrepen en krijgt elk jaar onderhoud.

Ik heb het zelf getweaked in die zin dat het niet op standaard 100/100 vermogen draait, maar op 80/50 (tapwater/cv-bedrijf). De onderhoudsmonteur geeft ook aan dat hij zelden zo'n schone Agpo heeft gezien.

Check ook http://gathering.tweakers...t_topicrange/1131/1490013
Dank je. Ik had het laatst nagevraagd bij een monteur, maar die gaf aan dat er wel wat dingetjes met de ketel waren ,maar dat er andere merken waren waar ze meer onderhoudskosten aan hadden (zit bij ons ook in de huur).

Ik krijg dat ding zelf trouwens niet op 80/50, ondanks bijv. de installatiehandleiding. Mijn menu is net wat anders, net of ik een andere firmware ofzo draai. Ik kan hem wel op 80/50 zetten, maar zodra ik het menu weer induik is het weer teruggezet (en andere instellingen slaat hij wel op irritant genoeg).

Maar met de toon van Eneco haal ik nu wel mooie resultaten, dus ik laat het maar voor wat het is. Als er over een jaar weer een onderhoudsmonteur komt vraag ik het wel na en laat ik hem ook wat lager instellen. Maar voor nu bespaar ik door de toon al flink wat (in combi met het warme weer buiten is het helemaal mooi voor de portemonnee).
Dan is het geen OpenTherm... maar een ander proprietary systeem dus... dat is niet de schuld van OpenTherm maar van de constructeur die je gekozen hebt. Ik heb een EvoHome met een Daalderop Opentherm en dat werkt prima.
Onze ketel stond al in onze woning toen we die kochten natuurlijk :) De vorige eigenaars waren zich wellicht niet bewust van deze technische kantjes...

Zal het de volgende keer zeker anders doen :)
Dat zou je ook andersom kunnen bekijken, je betaalt er niet voor als je het niet wilt.
Ik heb zo'n Vaillant een jaar of 7 geleden aangeschaft zonder die module omdat ik toen nog een "prima" aan/uit klokthermostaat had. Nu, 7 jaar later, heb ik die thermostaat vervangen en de OT kaart voor de ketel aangeschaft. Had die kaart er toen al ingezeten dan had ik hem toen al meebetaald.

On-Topic, een (hopelijk) voordeel van de Nest is dat de firmware te upgraden is.
Iets wat met mijn iSense OT thermostaat dus niet kan.

[Reactie gewijzigd door sjimmie op 23 juli 2024 02:18]

Ook mijn Junkers (in principe een Bosh ketel) heeft officieel geen OpenTherm. Er bestaat wel een uitbreidingsprint om met bepaalde thermostaten van het merk zelf samen te werken en dat lijkt in de achtergrond dan wel weer om OpenTherm te gaan hoewel men dat nergens vermeld.

OpenTherm is zeker en vast wel open, maar open wil nog niet zeggen dat alle fabrikanten het ondersteunen.
Valliant heeft zelf niets met Opentherm, precies om de bovenstaande redenen.
Wil je het toch gebruiken, dan is het een optie.
Opentherm is eigenlijk 1 groot zooitje.
Iedere fabrikant doet maar wat met het protocol en dat zorgt voor de problemen als bij de Nest, of op veel AWB en Intergas ketels icm een honeywell OT thermostaat.

@Blokker hierboven....
Opentherm is absoluut niet open.

[Reactie gewijzigd door Oxellaar op 23 juli 2024 02:18]

Anoniem: 710439 14 december 2015 14:25
Erg jammer.

Wat ik persoonlijk nog het meest vervelende vind, is dat de Nest v2 gebruikers ook keihard pech hebben. "Tja, je moet de v3 kopen voor OpenTherm". Heb je net 250,- over de balk gegooid, mag je weer gaan lappen.

En als je dat doet, krijg je alsnog een aan-uit thermostaat! Want de v3 heeft ook problemen!

Ik weet wel wat ik doe: ik koop geen v3 maar een Thermosmart. Die doen het tenminste fatsoenlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 710439 op 23 juli 2024 02:18]

dat is natuurlijk logisch. Al ik nu een auto koop. En even later komt er een nieuwe versie heb ik ook mooi pech. Het is wat anders als je nest vraagt of er een met OT komt. Ze dan nee zeggen. En je dan maar een v2 koopt.

Maar als je een v2 bij Nest zelf gekocht had mocht je hem binnen 30 wel gratis omruilen voor een v3. Dat dan weer wel
OT voor de Nest was altijd "ooit, misschien". Maar zelfs binnen die 30 dagen; ik heb het ding 9 maanden geleden gekocht en dan is het al superzonde. Zo'n ding moet echt enkele jaren meegaan om de besparing een beetje terug te verdienen.

Waar je dan op hoopt natuurlijk is dat er een software-update voor OpenTherm komt. Ik begrijp ook niet waarom dat niet kan.
Dat komt omdat OpenTherm niet simpelweg alleen een software matig stukje is maar ook hardware matig en die optie zit nu eenmaal niet in de 'oudere' Nest Heat Links.
Anoniem: 710439 @tcviper14 december 2015 14:33
Ja maar wat voor een hardware dan? Mijn oude OpenTherm thermostaat zit aangesloten op precies dezelfde twee draadjes.
In de oude Nest Heat Link zit alleen een relais die die twee draadjes verbindt (aan/uit). In de nieuwe zit elektronica die OpenTherm kan praten over die twee draadjes. Dat kun je niet met een software update oplossen.
Maar nest had wel een upgrade kit kunnen maken, met een nieuwe heatlink. De heatlink lijkt me verre van het duurste van de NEST....
Anoniem: 710439 @Mr-Leo14 december 2015 14:43
Wat zonde dat ze dat niet toen al gefixt hebben. Naja, jammer. Thermosmart, here I come.
Als je er blij van wordt wil ik het er wel uit poetsen hoor. Ik ben verder niet met ze verbonden

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 710439 op 23 juli 2024 02:18]

Ik mag reacties op mijn eigen reacties niet modereren. Ik was het dus niet.
OpenTherm communiceert door de spanning en stroom op de aansluiting te variëren. De ketel communiceert naar de thermostaat door de aangeboden spanning te variëren, de thermostaat communiceert terug door het stroomverbruik te wisselen. Hier is wat elektronica voor nodig, zit die er niet in dan is OT per definitie niet mogelijk.
Dat weet ik helaas ook niet precies, het is mij door verschillende monteurs zo verteld (omdat er blijkbaar meer overheen gaat dan bij aan/uit).
Precies. Ik mijn auto ook slechts 6 maanden. En weet je wat hebben ze nu gewoon Apple carplay en Android auto.
Heel zuur. maar is niet anders. Je hebt een product gekocht met een rede en wist de beperkingen. Alles wat je daarna er bij krijgt is mooi.
Ze kunnen natuurlijk prima een andere (losse) Heat Link op de markt brengen die door de v2 aangestuurd wordt, maar dat zal wel niet interessant zijn.
Ze hadden inderdaad beter een passend aanbod kunnen doen voor oudere Nest klanten (ipv alleen voor diegene die em net 30 dagen heeft). Waarom ze dat niet doen is mij ook een vraagteken. Erg jammer inderdaad. ThermoSmart is een goed alternatief. Vind alleen het design daarvan wat minder.
Mij Nest V3 is terug naar CoolBlue heb deze geruild voor een ThermoSmart prima functionerend product van Nederlandse bodem!

Wat ik ook nog een vervelend iets vond van de NEST is dat je de Home / Away status niet kunt zetten met bijv. IFTTT. Wanneer je dat bij NEST aankaart zeggen ze dat dat een populait verzoek is en dat je kunt stmmen op deze feature in de community. Dit verzoek wordt al vanaf Juli 2014 door verschillende gebruikers gedaan. Dus lijkt mij dat ze ook niet zo goed naar hun klanten luisteren.....
Ik kan nergens een overzicht vinden van cv-ketels die ondersteund worden. Ik weet van bijvoorbeeld Nefit dat die een eigen protocol hebben. En zoals in meerdere reacties aangegeven, zijn er ook legio andere manieren om de modulatie aan te sturen.

Desondanks kun je zelfs met aan/uit nog prima moduleren. Een slimme thermostaat zal zichzelf de opwarmcurve kunnen aanleren en zo met kortstondig aan en langer uit prima de temperatuur in stand houden zonder enorme overshoots te maken of te ver af te koelen. Zo ingewikkeld is dat nu ook weer niet om te programmeren.
Dan nog zit je met een goeiendhete radiator -> koude radiator -> gloeiendhete radiator -> koude radiator..
Sommige mensen claimen ook dat een modulerende thermostaat onzin is, want een moderne ketel moduleert van zichzelf al! Ja, natuurlijk gaat een moderne ketel niet op vol vermogen blijven branden als 'ie de 60 °C aanvoertemperatuur al bereikt heeft, maar neemt 'ie wat gas terug.

Beide bovenstaande situaties echter hebben hetzelfde gemeen: de aanvoerstemperatuur van het water blijft goeiend en gloeiendheet, wat ideaal is als je thuiskomt in een steenkoud huis. Maar voor het vertrek op temperatuur houden is het veel comfortabeler om je radiatoren te vullen met minder heet water. En daarvoor heb je een modulerende thermostaat nodig ;)

Zo hebben wij hier in een niet-standaard éénsgezinswoning in feite drie woonvertrekken en hangt de thermostaat op een gedeelde gang van het woonhuis ([ex-]studentenwoning). En die kamers kunnen een compleet ander temperatuursbeloop hebben dan die gang. Dus waar de Nest van instelwaarde minus 0,5 °C stookt richting instelwaarde plus 0,5 °C, kan het in de vertrekken een veel groter verschil zijn.

Als nou je modulerende thermostaat wat vaker met minder heet water bijstookt, is dat toch écht een stuk comfortabeler :)
Niet helemaal. Je hoeft niet de brander zo lang aan te laten dat het hele circulatiesysteem op de maximum temperatuur is. Zeg dat je een minuut aan zet en twee minuten uit. Dan halen de radiatoren zeker niet de maximum temperatuur.
Maar je ketel brand dan steeds op 30 kW ipv 6 kW, wat veel minder efficient is. (getallen verschillen per ketel)
Het is amplitude versus pulsbreedte modulatie. Maar gemiddeld zal het verbruik niet van elkaar afwijken (hoewel sterk afhankelijk van bijvoorbeeld warmteafgifte van radiatoren, verlies in de ruimte door ventilatie etc.). Of je nu 60 minuten continu op 6kW stookt of elke 5 minuten 1 minuut op 30kW is hetzelfde verbruik. Restwarmte van het retourwater, efficiëntie van de warmteafgifte van radiatoren bij een bepaalde temperatuur, convectie etc. zullen dan de bepalende factoren zijn voor wat het meest doeltreffende is.

Met pulsbreedte modulatie kun je dus ook prima de watertemperatuur reguleren op een lagere temperatuur dan "vol gas".

[Reactie gewijzigd door Sleurhutje op 23 juli 2024 02:18]

Nee, lager vermogen geeft wel degelijk een hoger rendement.

Als je in een auto 80 km/h rijdt over 100 km, ben je goedkoper uit dan wanneer je 160km/h rijdt over diezelfde 100 km.
Wanneer je continu gas houdt wel. Maar het gaat in dit vergelijk dan om de tijd die je er over doet, die moet gelijk zijn. Dus als je telkens veel gas geeft tot 160km/u en daarna weer uitrolt tot een snelheid onder de 80km/u, zal het gemiddelde verbruik niet veel schelen omdat je bij het uitrollen geen brandstof gebruikt (anders dan stationair, vergelijkbaar met de waakvlam). Net als bij het rendement van een radiator spelen wrijving van banden en het soort wegdek, luchtweerstand etc. een bepalende rol.
Helaas werkt dat niet zo. :)
Continue gas geven is veel zuiniger dan steeds veel gas en dan uitrollen.

En uw vergelijking klopt ook niet. Modulerend doet de ketel er namelijk langer over om de doel temperatuur te bereiken.

Overigens kan je een niet-modulerende ketel ook zuiniger krijgen door het verwarmingswater in temperatuur omlaag te zetten.
Vaak staat dit veel te heet ingesteld en heb je dus meer stralingswarmte dan convectiewarmte waar je kamers veel minder aan hebben met betrekking tot het opwarmen van de omgevingstemperatuur.
Nefit heeft een tussenmodule die opentherm vertaalt naar hun eigen protocol.
Werkt super in combinatie met Toon. Al moet ik zeggen dat in de begin periode van Toon er wel wat problemen waren waardoor deze Opentherm module op een gegeven moment geen commando's meer accepteerde. Maar dat was na een paar Toon updates ook opgelost.
Als ik dit zo lees, dan lijkt het alsof men de NEST heeft leren "praten" via het OpenTherm protocol, maar is de programmatie hierop nog niet voorzien. Daarmee wil ik zeggen, het gedrag van de termostaat is nog niet aangepast op de mogelijkheden van OpenTherm. Wat uiteraard niet de bedoeling kan zijn.

Men heeft vermoedelijk snel werk willen maken van een OpenTherm implementatie om zo meer toestellen te verkopen. Ik hoop dat men dit in de toekomst snel zal aanpassen. Zoals NEST laat uitschijnen is dit dus geen probleem, maar eerder een gebrekkige implementatie. Uiteraard is dit voor mij ook gissen ;)
als opentherm als CEC standaart is op televisie dan woord het wel erg moeilijk om al die verschillende soorten te ondersteunen.
ja er zijn andere die dat wel doen maar dat zijn fabrikanten die met opentherm mee groeide, dus die konden gemakkelijk met elke bedrijf samen werken en nu met nieuwe spelers woord het dus erg moeilijk om al die fabrikanten te overhalen om jou die stuk je verschil te vertellen.
Een kleine regeling inbouwen is nou niet echt heel moeilijk.
Wat apart.
Ik had een "intelligent" modulerende thermostaat van Honeywell, die juist te veel moduleerde naast een zelf al modulerende CV. Daardoor werd het maar heel langzaam warm. De thermostaat toen vervangen door een simpel aan/uit model en alles was weer goed.
Dat het langzaam warm wordt is juist efficient. :)

En de modulerende Honeywells kan je ook op comfort stand zetten, dan wordt het sneller warm.
Yep is vast efficient, maar een halve dag in de kou zitten vond ik zelf niet zo "comfortabel".
Het heeft wellicht ook te maken met mijn beperkte radiator capaciteit waarom het alleen ongemoduleerd redelijk goed werkt.
Top! Goed artikel, zeker om wat meer bekendheid onder de mensen te brengen.
Hoe meer mensen melding maken, hoe sneller er (hopelijk) een oplossing komt
Ik ben echt een leek op ketel-gebied. Ik zou graag weten hoe ik er achter kom wat ie doet, zodat ik ook melding kan maken als er problemen zijn.
Hij is in theorie nog aan het leren tot en met vrijdag.
Bij mij wordt op het frontpanel van de CV weergegeven met welke temperatuur hij verwarmt.
Met mijn oude thermostaat lag dit tussen de 40 en 70 graden (dacht ik)
Met Nest was dit altijd 60 graden, ook al moest hij maar 1 graad bijverwarmen
Ik heb zelf geen Nest thermostaat, maar weet uit ervaring dat de uitwisseling van de protocollen nog niet zo eenvoudig ligt. Mijn Vaillant ketel (modern, recent geplaatst) wilde alleen modulair branden na aansluiting van een Vaillant thermostaat. Andere thermostaten, alhoewel in bezit van de juiste specs, wilden de ketel niet modulair laten branden.
Vreemd, ik heb zelf een Vaillant (Solide HR) ketel op Opentherm draaien met een 3rd party thermostaat en dat werkt prima (modulerend).
Wellicht ligt het aan het model, hoewel ze vaak een standaard implementatie voor al hun ketels daarvoor gebruiken.
Anoniem: 316357 14 december 2015 15:29
Ik heb zelf onlangs de honeywell round modulation connected gekocht voor 149 euro.
Gewoon een simpele thermostaat, die fatsoenlijk met opentherm werkt en via app in te stellen is.
Werkt overigens ook met IFTT, dus als ik wegrijdt bij mijn werk, gaat de verwarming vanzelf naar 21 graden.
En dat voor 100 euro goedkoper dan een nest thermostaat.
Overigens snap ik de toegevoegde waarde van de bewegingssensor niet zo, het lijkt me eerder irritant dat als je een paar uur niet voor de thermostaat langs bent gelopen de verwarming vanzelf uit gaat.
Als ik dus een paar uurtjes op mijn werkkamer bezig ben, denkt de thermostaat dat ik niet thuis ben en zit ik in de kou.
Daarbij kan het ook veel simpeler en beter met je mobiel imho! Geofencing en/of pingen naar je mobiel of PC om te kijken of er iemand thuis is is net zo betrouwbaar en is niet afhankelijk van de kamer waar je bent. Daar heb je echt geen bewegingssensor voor nodig :) .

Het jammere van de Round Modulation Connected is wel dat alles via de cloud gaat. Ik had liever het systeem via LAN benaderd vanuit mijn domoticasysteem. Nu moe tik een gehackte API via de cloud gebruiken om dat te doen. Het werkt wel, maar blijft jammer. Komende winter maar eens het domoticasysteem verfijnen door een zelflerend voorverwarmingsmechanisme in te bouwen. Want dat is het andere nadeel van de Honeywell, hij volgt slechts het schema. Maar volgens mij kunnen we dat prima zelf tweaken in een paar uurtjes :)
Hmm, net op het punt om te bestellen.. wat is wijsheid. Of vertrouwen hebben dat het met een software update goed komt, of... weggegooid geld.
Ik wacht gewoon en bekijk eerst of ze het inderdaad met een software update oplossen....
Komt die er niet hoef ik ook die V3 niet.
Mijn huidige Vailliant ketel en thermostaat doen het prima samen, alleen jammer dat ik ze niet op afstand kan bedienen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.