Nest kondigt iot-protocol Nest Weave aan

Nest komt met een proprietair iot-protocol met de naam 'Nest Weave'. Het is bedoeld als protocol om een netwerk met weinig latency in huis aan te leggen. Met Weave moet het makkelijker worden voor verschillende apparaten om met elkaar te communiceren zonder wifi nodig te hebben.

Dat kondigt het bedrijf vandaag aan in een persbericht. Andere fabrikanten kunnen het protocol ook ondersteunen met hun producten waarna ze een 'works with Nest'-stempel krijgen. Het protocol lijkt in naam op het eerder dit jaar door Google geïntroduceerde Google Weave, maar het Nest Weave-protocol is niet opensource. Nest Weave is het eigen communicatieprotocol dat het bedrijf al in zijn producten verwerkte.

Nest zegt dat de vertraging die optreedt tussen apparaten die met elkaar communiceren via Weave minder dan 100 milliseconden moet zijn. Het eerste product dat Nest in samenwerking met een ander bedrijf heeft gepresenteerd, is een slot van slotenbouwer Yale, het Yale Linus-slot. Het verbonden slot kan op afstand doorgeven of de deur open of dicht is. Ook kunnen verschillende zaken op afstand gewijzigd of geregeld worden, zoals het wijzigen van de pincode, via de Nest-app. Omdat het slot niet werkt via wifi, is het slot niet afhankelijk van internet. Het slot kan ook een geschiedenis bijhouden en slaat maximaal tien dagen aan slotgeschiedenis op.

Andere bedrijven in de beveiligingsbranche hebben ook interesse getoond, waaronder Tyco om beveiligingssensoren voor ramen te verbinden via het protocol. Het doel van Nest is om zo veel mogelijk medestanders te krijgen die gebruik maken van het protocol. Apple is ook druk bezig in de markt van verbonden apparaten met zijn HomeKit-systeem.

Naast Weave wordt het ook mogelijk om via de Nest Cam-api apparaten te verbinden. De Nest Cam is een beveiligingscamera waarmee het dan bijvoorbeeld mogelijk wordt een Philips Hue-lamp aan of uit te schakelen om zo te laten zien dat er iemand thuis als er onverwachte beweging in het huis is.

yale linus

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

01-10-2015 • 19:26

34

Lees meer

Reacties (34)

34
34
30
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 70599 1 oktober 2015 20:45
In mijn huis komt enkel XRF en XBEE, op een hoger level praat alles met MQTT. Zo blijf ik redelijk open en kan ik zelf sensoren bouwen voor een leuk prijsje. Tevens zit ik niet vast aan een of andere vage cloudoplossing, en blijf ik baas van eigen data. Zelfs de Domotica wereld wordt helemaal verpest door al die conglomeraten. Ik wordt er gewoon misselijk van.

Die kapitalistische drang om de consument maar te verlagen tot je slaaf. Vroeger was de klant juist de koning. En als het de koning niet aanstond, deed de leverancier zijn best, ander ging de klant naar een andere leverancier. Nu wordt dat steeds moeilijker. De slaven hebben zichzelf met ketens vastgelegd, en kunnen geen kant meer op. Als het jou niet aanstaat, dan stap je er uit, kijkt de maatschappij je scheef aan....maar het maakt de leverancier niet uit. Na jou nog miljoenen slaven over.

Dit bericht was ook al zo tenenkrommend: nieuws: Achmea wil data van slimme thermostaat en auto's in ruil voor korting - update
Ik moet op zoek naar een nieuwe verzekeraar. Niet omdat ik met mijn XRF, XBEE oplossing ook korting wil, maar omdat ik het fundamenteel fout vind om een dergelijk bedrijf nog langer te sponsoren.
Misschien is daar ook nog wel een groeimarkt. No-nonsense verzekeringsbedrijven. Jaren geleden hadden we ze met bosjes, nu moet het opnieuw uitgevonden worden.

Ik weet dat binnen nu en een jaar ook Nike ism een NL Verzekeraar met iets gaan komen. Korting op je zorgverzekering bij goed gebruik van je Nike spullen. Het moet niet gekker worden!
Heb je misschien ergens informatie gedeeld over jouw opzet zoals je hem thuis gebruikt?
Ben wel benieuwd en het lijkt me een goed plan om ideeën en informatie hierover te delen.

Ik gebruik zelf ook MQTT, maar dan in combi met Wi-Fi (ESP8266) en op dit moment nog KaKu, ben er nog niet over uit waar dit mee te vervangen.
Wat is kaku? Sorry, ben niet bekend in de Domotica wereld, ken wel wat protocollen uit andere hobbyprojecten ;)
Anoniem: 70599 @aaahaaap2 oktober 2015 19:49
Nee nog niet. Ik heb zelf een flinke tijd gedraaid met diverse Raspberries met daarop zelf ontwikkelde software in Java voor de diverse sensoren. Bv voor de electriciteit en gasmeter.
Onlangs ben ik overgestapt op Node-red. Als Java fan heb ik me altijd verzet tegen JavaScript. Maar het is stiekem toch wel leuk.
Ik heb nu een flow gemaakt waarmee via rfxcom alle temp en humidity sensors uitgelezen worden. Die sensoren ga ik vervangen door zelfbouw XRF. Bij de slimme meter komt een arduino met XRF of XBee. Met XMPP kan ik op afstand via Pidgin chatten met mijn installatie.
Node Red draait op een Banana Pro met daaraan een 240 GB SSD. Dat is de centrale hub met MongoDB als opslag. Ik ben ook wel benieuwd hoe jij de esps gebruikt. Vind dat ook wel interessante devices. Front end moet ik nog aan beginnen. Zal waarschijnlijk een Node.js iets worden.
Ik ben het zeker met je eens.
Maar aan de andere kant heb je de grootte bedrijven nodig om het aan een groter publiek te verkopen.

Omdat domotica nu nog is verbonden aan de wat handige mensen.
Als de grote jongens het goedkoper en makkelijker weten te maken kan het mooi worden voor een veel groter publiek.

Maar ben het zeker eens dat je helemaal gek word van al die gesloten systemen waar je niet makkelijk kan overstappen door je eerste investering.
Op het moment dat de bouwwereld energie en hersencapaciteit investeert in het omarmen van Open source oplossingen kan dit een kantelpunt voor Open source betekenen. Dit omdat de bouwwereld goedkoop te implementeren oplossingen ter beschikking heeft die minder verouderen en klanten kunnen (eindelijk) oplossingen kopen die recht doen aan wat de komende 20 jaar gaat gebeuren.

Praktische details: Wie is precies de bouwwereld, en waar vind ik daar die hersencapaciteit?
KNX Hier doen 340 fabrikanten aan mee en is er al meer dan 15 jaar. Alleen nu nog veelal beperkt tot commerciële toepassingen, maar zeker goed bruikbaar in woningen als je hier vanaf nieuwbouw al rekening mee houdt. Helaas hoor je hier verder weinig van.

[Reactie gewijzigd door friend op 24 juli 2024 13:53]

Om die reden maakte ik de post ook. Systemen en oplossingen zijn er wel. Een oplossing moet alleen vleugeltjes krijgen doordat ze wordt omarmt door veel partijen.

In de jaren negentig was een design bureau waar ik werkte bezig met voor te configureren tunnel systemen in wanden van bouwwerken. Waarom wireless als wandsystemen op voorhand goed bedraad zijn. Het liep toen nog voor op een vraag uit de markt. Ik ben een beetje bang dat dit nu nog steeds het geval zou zijn. Wireless is de huidige realiteit omdat de woningbouw nog een woestijn is voor intelligente netwerken. Het leeft niet, er is geen dwang en de indirectheid van de projectontwikkelaarslaag zorgt ervoor dat de klantenvraag niet bij de bouwer terecht komt. Hiernaast hebben we een gefragmenteerde bouwwereld en is er bij de eindgebruikers onkunde ten aanzien van wat met domotica mogelijk is. Samengevat: voor alle belanghebbenden een non-issue.

In dit kader kunnen eilandoplossingen als dit Nest initiatief nog mooie sier maken. Vergeleken bij niets is een oplossing snel een noviteit en vernieuwend.

Zolang de drijfveer mist om met een structurele, open en aanpasbare (modulaire) oplossing te moeten komen dragen de consumenten eerst heel wat Nest achtigen het huis binnen voordat het hen de keel uit hangt.

De bedrijfstak waarin ik de minste fiducie heb, de woningbouw, heeft op dit vlak wel de sleutel in handen, tenzij we nog wat extra Electro smog op de koop toe nemen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 13:53]

Helemaal mee eens,
Het wordt tijd dat de samenleving wakker wordt.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 24 juli 2024 13:53]

Eigenlijk is de korte versie: op het moment dat je gebruik 'moet' maken van een protocol gemaakt door een commercieel bedrijf die er zelf ook belang bij heeft met hun eigen producten, dan zit je gewoon vast. Ideaal gezien komt er een protocol die gewoon globaal open is, op allerlei vlakken, waarbij niemand alleen recht heeft, geen fancy naam met rechten, alles is vrij te gebruiken en aan te passen.

Op het moment dat ik het volgende lees:
iot-protocol met de naam 'Nest Weave'
haak ik per definitie al af.

Om maar de befaamde zin/quote w/e aan te halen: Laten we nog een standaard verzinnen die wel alles heeft: https://xkcd.com/927/
Helemaal mee eens, we gaan richting een corporatocracy op deze manier. Zie ook deze presentatie over de praktijken van Facebook, Google (o.a. Ingress, Nexus, Nest komen aan bod) etc.: https://www.youtube.com/watch?v=jh8supIUj6c

[Reactie gewijzigd door poehe op 24 juli 2024 13:53]

Ter aanvulling van het artikel.

De Google router genaamd OnHub beschikt over extra communicatie mogelijkheden naast wifi, ook een speaker, Bluetooth®, 802.15.4 en Weave. Deze low power draadloze communicatie kan gebruikt worden om met IoT-devices te communiceren. De speaker kan gebruikt worden om te pairen met Android devices met ingebouwde microfoon.
Op dit moment zijn deze IoT mogelijkheden wel ingebouwd, maar nog niet geactiveerd voor gebruik.
Aldus: https://on.google.com/hub
Ik snap even niet wat er mis is met gewoon WiFi? Daar kun je toch ook lage latency mee behalen? Klinkt een beetje als ene probleem op lossen wat er niet is
Anoniem: 604167 @cmegens1 oktober 2015 20:52
Wifi gebruikt zonder iets te doen al relatief veel batterij. Niet alle IOT apparaten kunnen een dikke batterij of kabel hebben (bijvoorbeeld beakens op bepaalde plekken, etc). Verder is het probleem dat het bereik niet ver zat zou zijn / is. Daarom worden er vervangers voor wifi gemaakt. Wifi is nooit bedoelt voor verre afstand en weinig verbruik (data en batterij). Dit protocol wel. Niks mis mee, ze hebben namelijk compleet verschillende doeleinden.
WiFi verbruikt -relatief gezien - vrij veel energie.
Wat ze dus ook zeggen is dit, onse apparaten zijn zo traag dat wifi een latencie van 100+ms geven.

Wifi lijkt mij dan toch wel sneller met 1a2ms...
Klopt, maar als je dan je weerstation met wifi op het dak zet kun je elke week met de ladder omhoog om de batterijen te vervangen. WiFI is gemaakt voor snelheid en een lage latency. IoT devices hebben die twee dingen totaal niet nodig. Een laag energieverbruik is veel belangrijker in dit geval.
Voor mijn weerstation heb ik ook geen latency van 100ms nodig. Who cares? Daar voldoet ook zigbee, z-wave of waarom niet, BlueTooth.
En weer een nieuw en ook nog eens gesloten protocol erbij, blijft jammer dat nagenoeg alle fabrikanten voor IoT en Home Automation spullen weer allemaal proberen iedereen in hun eigen walled garden te krijgen :(
Ik snap het ook niet - welke fossielen bedenken dit in de hoop dat het gaat werken nadat zovele van deze 'standaarden' mislukt zijn.
Mislukt of er was eerst geen intrese in lot en nu wel?
Zat interesse, kijk maar in het DED forum hier op Got.
En dat representeert de rest van de wereld?
Sorry hoor, maar er zijn 3 grote protocollen.

Zo heb je Z-Wave, wat een gesloten protocol is, maar zie jij de verschillen tussen Z-Wave en bovenstaand verhaal? Ík niet, en zoals franssie vraag ik mij dus ook af waarom...
Z-Wave is een standaard protocol die door iedereen te gebruiken is.
Wat Z-wave probeerd is wel alle apparatuur compatibel te maken (wat helaas in de eerste versie mislukt is) maar we hebben nu Z-wave+ welke betere certificering afdwingt.

Nu gaan google, apple, philips, samsung etc allemaal hun eigen protocolletje maken om een vendor lockin te krijgen. Zeer slechte zaak :( aangezien er al meerdere goede standaarden zijn.
Zwave, Zigbee, RFXCOM, X10 (oud).
Philips gebruikt toch gewoon Zigbee (voor Hue in elk geval)?
Gisteren op de elektrotechniek beurs geweest en zijdelings gekeken naar alle domotica oplossingen tegenwoordig. Allemaal claimen ze eenvoudig te zijn. Echter moeten ze allemaal met tig protocollen compatible zijn.

Dat betekent dus per definitie dat de markt simpelweg niet meer eenvoudig is. Iedere fabrikant verzint tegenwoordig een eigen protocol, waarbij speciale hubs gekocht moeten worden om ermee te verbinden. Met gevolg dat je wordt gebonden aan 1, vaak te duur, systeem.

De markt verzint wel oplossingen in de vorm van een apparaat als "homey", met gevolg dat je altijd moet nadenken of je eigen hub al je apparaten al ondersteund. Zolang dat geouwehoer aan de hand is begin ik er niet aan om het huis verder te voorzien van domotica. Ik heb nu al 2,4 Ghz voor het MiLight systeem, 433 Mhz voor KAKU, Toon maakt gebruik van Zwave en de afstandsbediening nogsteeds met IR, hoewel de hub daarvan weer met 2,4 GHz aangestuurd wordt.

De Harmony Smart Hub zal echter nooit ondersteuning krijgen voor de MiLight, omdat deze partijen geen onderlinge afspraak maken.
Homey ondersteunt al die apparaten. Daarnaast kijk je gewoon in Homey's App Store en je weet direct of het apparaat ondersteund is :D
Een paar dingen begrijp ik niet?

sinds wanneer is er voor wifi internet nodig?
En beveiliging (zoals sloten) via een al dan niet gesloten protocol te laten lopen. Ik moet er niet aan denken.
Een paar dingen begrijp ik niet?
Daar kan ik, afgaande van de rest van je bericht, bevestigend op antwoorden. Een paar dingen begrijp je niet.
sinds wanneer is er voor wifi internet nodig?
Je hebt helemaal gelijk, voor de consument is wifi==internet. Ik heb wel eens bij een hamburgerrestaurant een wifi-verbidnding gemaakt waarmee ik niet kon internetten. Sindsdien (10 jaar geleden?) realiseer ik me dat gratis wifi niet per definitie gratis internet betekent, maar dat dat we de intepretatie is die consumenten er aan geven. Tweakers blijkbaar ook.
En beveiliging (zoals sloten) via een al dan niet gesloten protocol te laten lopen. Ik moet er niet aan denken.
Ik laat het liever via een protocool lopen dan ongeprotocleerd data versturen Volgens mij kun je het slot ook niet via dit vage protocool aansturen, slechts uitllezen.
Anoniem: 604167 1 oktober 2015 19:51
Ze weten bij Google wel wat ze willen. Wij geven U niet één, maar twee protocollen voor hetzelfde doel, de IOT is namelijk nog niet genoeg verdeeld met tig protocollen...
Ik snap dat proberen tot nieuwe dingen komen betekend, maar laat bedrijven gewoon samenwerken zoals ook met Wifi, Bluetooth, het Web, etc werkt. Er is wel een rede dat bedrijven het niet willen en dat is hun works with X programma's. Het draait allemaal om geld en de eindgebruiker word er niet echt beter van (of de huidige protocollen moeten wel echt 3x niks zijn).
Kunnen ze niet even heel hard omhoog vallen met hun versie van een IoT protocol? Als ze zo graag een IoT mesh willen hebben waren er al zat protocollen om van te kiezen, en als het perse gesloten of bedolven met NDA's en licentiekosten had moeten zijn waren er ook al zat. In plaats van weer een of ander protocol in het leven te roepen waar alles optioneel en incompatible is (DLNA / upnp anyone?) was iedereen beter af geweest als een bestaande standaard gehanteerd en desnoods uitgebreid werd...
Jeej nog een IoT protocol, daarvan hadden we er gelukkig nog niet genoeg...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.