Nest blijft bruikbaar met Ifttt als gebruikers accounts niet overzetten

Nest-producten kunnen blijven werken met automatiseringsdienst Ifttt, ofwel If This Then That. Gebruikers moeten dan echter hun Nest-account niet omzetten naar een Google-account, waarschuwt Ifttt. Ook moeten ze de connectie tussen de diensten niet verwijderen.

Ifttt waarschuwt gebruikers van Nest-apparaten hun accounts niet om te zetten naar een Google-account. De waarschuwing komt kort voordat Google van plan is alle Nest-gebruikers naar een Google-account te migreren. Daar is het bedrijf inmiddels mee begonnen, blijkt uit een blogpost waar ook Ifttt naar verwijst. Ifttt heeft via e-mail een waarschuwing aan gebruikers gestuurd om dat vooral niet te doen.

Door de accounts niet te migreren kunnen gebruikers hun Nest Thermostaat, de Protect-rookmelders en de Nest-beveiligingscamera blijven gebruiken met Ifttt. Google kondigde in mei aan dat de Works With Nest-api's zouden stoppen, waardoor Nest-apparaten alleen nog compatibel zouden zijn met de eigen Assistant. Na veel ophef onder gebruikers kwam het bedrijf daar deels op terug door ervoor te zorgen dat bestaande Works With Nest-verbindingen ook ná de beoogde datum zouden blijven werken. Daar horen dus ook Ifttt-verbindingen bij, maar dan moeten gebruikers hun account wel behouden zoals dat nu is.

Gebruikers die niet migreren naar een Google-account, kunnen daardoor functionaliteit mislopen. Het gaat daarbij vooral om functies die in de toekomst waarschijnlijk nog worden toegevoegd, die dan enkel nog werken met de Google Assistant. Ifttt waarschuwt gebruikers ook hun Ifttt-connecties met Nest-accounts niet te verwijderen, omdat ze die dan niet kunnen terugzetten.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

20-08-2019 • 10:59

69 Linkedin

Reacties (69)

Wijzig sortering
Bizar. Een van de allergrootste tech bedrijven creeert hier echt een enorme puinhoop op een niveau die je van een startup nog geeneens verwacht. Het toont wel 1 van de allergrootste manco's aan van dit soort cloud connected devices: je bent overgeleverd aan de fabrikant, zij bepalen wat jij kunt met de apparaten en voor hoe lang.
Het toont wel 1 van de allergrootste manco's aan van dit soort cloud connected devices: je bent overgeleverd aan de fabrikant, zij bepalen wat jij kunt met de apparaten en voor hoe lang.
Hetzelfde zie je met "slimme" apparatuur zoals televisies, speakers, media spelers (Chromecast, bijvoorbeeld), smartphones en zelfs auto's.

Het heeft overigens niet veel te maken met het gebruik van een online verbinding naar een serverpark. Dat is niet het probleem. Het probleem is dat deze verbinding verplicht is en dat er geen alternatief wordt geboden dat onafhankelijk is van de fabrikant van de hardware. Er vindt koppelverkoop plaats tussen hardware en dienstverlening. Je betaalt met geld voor de hardware, en met persoonsgegevens voor de dienstverlening. Het één is niet bruikbaar zonder het ander.

Daar zou op EU niveau eens naar gekeken moeten worden, om betere consumentenbescherming af te dwingen, verspilling te verminderen en koppelverkoop tegen te gaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 augustus 2019 11:25]

Whatsup met Chromecast?
Chromecast audio streaming wordt niet meer door Google als los device aan de markt gebracht, er zijn echter talloze implementaties (meer en minder succesvol) in audio devices van andere merken.
Ja dat snap ik ook niet helemaal, Chromecast is juist een van de devices die bij mij nu al jarenlang draaien en nogsteeds precies zo werken als toen ik ze kocht, al dan niet beter. Heb een paar Chromecast Audio's in mijn huis hangen en dat is echt zalig samen met Spotify.
dan moet je maar eens lokale content proberen te casten zonder internet. Dat gaat niet.
Dat is toch ook nooit beloofd? Het is niet alsof Google die functionaliteit er uit heeft gehaald.
Het punt is dat ze het van de ene dag op de andere uit kunnen zetten
dan moet je maar eens lokale content proberen te casten zonder internet. Dat gaat niet.
Is nooit beloofd en het is een streamer. Als jij met je teleoon/ laptop iets afspeelt dan kun je dit gewoon streamen naar de Chromecast (kan met bijvoorbeeld Google Chrome of VLC net wat je wil).
Enkel als de Chromecast eerst is aangemeld bij Google.
Functioneel heeft, zover ik het apparaat begrijp, geen back-end nodig om te functioneren (mocht ik het mis hebben hoor ik het graag).
Echter :) Stel dat Google in haar eeuwige wijsheid besluit om de ondersteuning voor het apparaat te staken, dan zullen zij geen beveiligingsupdates meer uitbrengen voor die dingen.

Als je ziet hoe idioot veel van die chromecasts er zijn (want ze zijn goedkoop, doen gewoon wat ze moeten doen en doen dit in de regel ook (zeer) goed), dan kan dat nog wel een dingetje worden als er een serieus lek gevonden wordt. Het zou vervelend zijn als je chromecast(s) in eens in een soort botnet worden opgenomen, of als een opstap naar de rest van je netwerk gebruikt worden.
(off topic. Dit is precies de reden dat ik al m'n IOT-devices in aparte VLANs zet, die niet de rest van m'n netwerk kunnen bereiken, anders dan wat ik toe laat)

Achtergrond:
Zover ik de chromecast begrijp:
Het apparaat adverteert (continu) over je netwerk dat het een chromecast is (middels mDNS enzo)
Een app die dat herkent, kan vervolgens een URL naar de chromecast sturen, die de chromecast een soort chromecast app laat downloaden en opstarten (laten we zeggen de Netflix chromecast-app). Vervolgens bediend de Netflix app op je telefoon de Netflix chromecast app als een soort afstandsbediening.
De doos zegt dat enkel een draadloze netwerkverbinding nodig is. Dat is niet waar. Een internetverbinding is ook nodig.

Chromecast is een apparaat dat prima standalone media zou kunnen spelen, als het niet onlosmakelijk met Google was verbonden. Het eerste wat het apparaat doet is de volledige software ophalen bij Google voordat het bruikbaar is, ook na een stroomuitval.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 augustus 2019 21:15]

Simpele oplossing, koop deze dan niet. Genoeg oplossingen die niet afhankelijk zijn een cloud.

Je verbaast je toch niet dat Google dit soort fratsen uithaalt? Elk product waar ze actief mee bezig zijn, is voor het datahoarden voor hun advertentienetwerk.
Makkelijk gezegd, maar noem eens een slimme thermostaat, die samen werkt met een spraak assistent, die niet aan de cloud hangt? Of een slimme camera zonder cloud? Tuurlijk, thermostaten en camera’s bestaan, maar het slimme component zorgt ook voor een hoop nieuwe functionaliteit die wel weer erg handig kan zijn.
Hang je thermostaat en camera aan home assistant. Niet bijzonder duur of moeilijk. Geen maandelijkse kost. Langs de andere kant koppel je Alexa, HomeKit, ... als je graag spraakbediening hebt.
> Hang je thermostaat en camera aan home assistant. Niet bijzonder duur of moeilijk.

Ik heb met Home Assisant gespeeld, en als je denkt dat dit product voor de _gemiddelde_ consument ook maar enigzins benaderbaar is dan heb je een zeer optimistische kijk.

Ga er maar vanuit dat een product waarin je in config bestanden moet rommelen niet geschikt is voor consumenten, in welke vorm dan ook.
dat is geen antwoord op zijn vraag: zijn vraag was noem eens een termostaat die dat kan,
en noem dan ook direct een kant en klaar product waar home-asistand op werkt, en waarbij je simpel door een leaflet te volgen je systeem klaar hebt voor gebruik.

De ervaring leert dat, zodra je eenmaal begint te prutsen met HA of dergelijke opensource dingetjes of een rasberryPI dat je ineens op zie bent naar z-wave usb sticks, nieuwe scriptjes aan het downloaden bent van een of ander obscure redit.

Dat is met productlijnen zoals HUE of Nest of KAKU wel anders maar ja dan zit je vaak weer vast aan die cloud-meuk. Ik denk dat er een norme markt zou zijn als er iemand nu een revisie van de pi zou bouwen, of een custom uitbereidings bordje. in een kant en klare kit waar dat soort software op staat. waar tevens ofline spraakherkenning in zit alle software daarvoor bestaat, nu is het tijd dat er eens een kant en klaar pakket op de markt komt dat net zo makkelijk te plaatsen is als bijv je HUE-bridge
Hue is de uitzondering. Deze werkt volledig offline en zonder cloud dienst. Hue heeft zelfs geen internet verbinding nodig om in je huis te draaien.
Da’s helemaal niet zo uitzonderlijk toch? Sterker nog, daar zou ik juist de smarthome apparatuur op uitzoeken, moet lokaal draaien. Straks heb je geen verwarming omdat je internetverbinding stuk is. Slimme apparatuur is best leuk, maar het moet van mij juist ook zonder internetkoppeling werken. Zoals bijvoorbeeld de Evohome van Honeywell. Anders heb ik nog liever een domme thermostaat.
Je hebt er vast niet veel aan, maar mijn eigen houding is dat ik iig niet van gecentraliseerde/ monopolistische cloud diensten afhankelijk wil zijn (om o.a. dit soort problemen), en dan overweeg ik alleen de opties die daaraan voldoen.
De functies die ik daardoor misloop, loop ik al mijn hele leven mis; blijkbaar kan ik prima zonder.
Zo bekeken kan men altijd nog zelf kiezen voor wat men belangrijker vindt.
Vroeger gebruikten we gewoon mechanische tijdschakelaars op een lamp :) ;)
NÒG vroeger roosterden we ons zelfgevangen vlees boven een vuurtje |:( 8)7

Ik denk dat je argumenten niet opgaan.

Producent zijn beschikbaar en worden 'verkocht' dat betekent inherrent dat je van het product een bepaalde levensduur mag verwachten.
-> niemand zal klaggen dat een stukje kauwgom naar 8uur kouwen zijn smaak heeft verloren,
-> maar een huis dat na 5jaar al niet meer bewoonbaar is geeft toch reden tot klagen,
-> ook een scheeraparaat zou best een paar jaar mee moeten kunnen (op de mesjes na misschien).

en om bij dat scheerapparaat te blijven: het zou toch knap lullig zijn als je een scheerapparaat koopt en daar 5 jaar mee wenst te scheren, dat je dan na 18 maanden al geen nieuw mesje meer kunt aanschaffen en de fabrikant zegt doodleuk ja dan koop je een nieuwe machine?

in dat licht is een cloud-connected apparaat echt waardeloos. je weet immers nooit of jouw nest over 5 jaar nog wel zal werken. en laten we eerlijk zijn, een thermostaat in je woonkamer, die gaat toch wel minimaal 10jaar mee? in dat opzicht zou google dus een alternatief moeten bieden. dan maar roepen. dan mag je nooit meer updaten is dan echt geen optie.
Het is al zo vaak gebleken dat cloud-connected dingen potentiele wegwerpartikelen zijn, toch blijft men daar geld aan uitgeven. Je mag natuurlijk klagen wat je wilt, maar zelfs al zijn daar gegronde redenen voor, zolang men niet stopt de industrie financieel (en met privegegevens) te belonen voor dit soort producten, hebben ze geen reden het anders te doen. Vandaar dat ik mensen er graag op wijs dat ze iets te kiezen hebben, zoniet omtrent hun huidige bezittingen danwel hun toekomstige aankoopbeslissingen. Maar wellicht moet het nog wat vaker misgaan voordat dit besef ingeburgerd raakt, en men dit (realistischer) kan meewegen in hun koopgedrag.

Dat wil ook niet zeggen dat je cloud dingen moet afzweren, maar je kan de producent bijvoorbeeld vragen om een garantie/contract omtrent beschikbaarheid van de cloud functie. En als ie dat niet geeft bijvoorbeeld besluiten, "oke prima, dan ga ik er vanuit dat ie de wettelijke 2 jaar werkt, dat is me het geld dan niet waard".

Dat het tegenwoordig normaal wordt gevonden om voor basisfuncties afhankelijk te zijn van cloud monopolies, is nog helemaal niet zo lang hoor. Mijn indruk is dat men vooral sinds Facebook vaak in de veronderstelling lijkt te zijn dat je maar met alles machteloos moet instemmen, en vervolgens hopen dat de overheid de voorspelbare gevolgen van je keuzes ooit zal verzachten met nieuwe wetgeving. Of anderszins hopen dat ondanks dat je overal "ja" tegen zegt, die bedrijven het ineens allemaal anders gaan doen.

Natuurlijk zou het leuk zijn als je al die mooie foefjes kan krijgen, die dan ook blijven werken, zonder privacy schending of andere gewetensbezwaren. Maar ik ben bang dat zolang men met de portemonnee blijft stemmen op de status quo, alternatieven ook geen kans krijgen.
Desondanks, mss is het dat ik nou eenmaal tweaker ben, maar je kan een heel eind komen zonder cloud hoor. Kwestie van willen en KIEZEN.
Openhab, home assistant, smarthome etc. En dan pak je een oldschool thermostaat, die met opentherm werkt, zet de opentherm gateway (opensource project) er tussen, en je hebt een smart thermostaat die je helemaal zelf instellen zonder afhankelijk te zijn van een internet verbinding.
Het kan best een thermostaat zijn met allerlei cloud rommel en onzin, zolang er ook nog maar gewoon een reguliere API is voor de "advanced user". Dat is nou net wat Google nu weghaalt, en dat maakt voor de "tweakers" deze apparaten in 1 klap waardeloos.

Zie ook bv. de Harmony waar Logitech de API ineens van had verwijderd. Moest ook ineens allemaal via de cloud (met +/- 200ms lag tot gevolg)
dat is het nadeel van venderlocked apparaten, die kunnen van de hak op de tak ineens beslissen om een gehele lijn niet meer te supporten zonder de code vrij te geven waardoor je deze kan gebruiken zonder hun servers.
Ligt het probleem hier wel bij Google en niet bij ifttt? Waarom kun je niet de dienst gebruiken met een google account?
nee ligt bij Google. Google wil haar klanten omzetten naar Google accounts, zodat de Nest api niet meer gebruikt wordt.
Zoals ik ook in een andere reactie al had aangegeven. Heel dit artikel (reactie van ifttt) is eigenlijk gewoon onzin, want de NEST API's gaan per 31 augustus uit de lucht, dus deze hele waarschuwing werkt maar voor hooguit 11 dagen, dan moet je alsnog om of kom je op hetzelfde resultaat uit, dat je ifttt niet meer kunt gebruiken.
Natuurlijk lullig van Google om hun API's niet compatible te maken met de NEST API's (of in iedergeval iets vergelijkbaars zodat ifttt etc wel nog steeds gebruikt kunnen worden zodra die dan een update uitbrengen).
Nee, zoals het artikel zelf ook aangeeft heeft Google na veel ophef besloten dat bestaande Work With Nest api verbindingen blijven werken, ook na de datum waarop officieel de api offline gaat zolang jij jouw account niet migreert.

Dus zolang je niet migreert kan je gebruik maken van de huidige api tot het moment dat Google echt de api offline gooit, wanneer dat ook zal zijn.
hmmm, ik kan me niet herinneren dat ik dat toen straks gelezen had, dus mogelijk is het artikel nog aangepast in de tussentijd (gebeurd hier helaas veel te vaak zonder dat er enige indicatie bij staat).
Maargoed, waarom dan niet zo maken dat de Works with NEST API's ook met de Google Accounts werken, lijkt me helemaal niet zo heel veel moeite, is eigenlijk gewoon oud account NEST koppelen aan Google Account, gebeurd tegenwoordig bij zoveel apps/websites.
Dit doen ze al sinds ze bestaan, dit is echt niks nieuws. Het meeste wat Google produceert is matig van kwaliteit maar gratis want 'betalen met je privacy', dus populair. Ze hacken iets in elkaar, gooien het tegen de muur, en zo lang het blijft plakken wordt het min of meer ondersteunt. Verliest het aan populariteit, dan lopen de advertentieopbrengsten en de opbrengsten van het minen van persoonsgegevens terug en laten ze het zonder verdere support vallen.

Ik zie zelf ook dat hun opensource frameworks soms extreem slecht van kwaliteit zijn. Zo erg dat ik het met veel tijd en kosten uit onze software moet halen. Dat is het resultaat als je een advertentiebureau software laat ontwikkelen.
Het artikel lijkt te benadrukken dat IFTTT protocol stopt met werken als je het overzet naar Google. Dit zal toch niet stoppen? Graag duidelijkheid hierover.
Voor mensen met Nest apparatuur en account die over gaan naar Google gaat het er uit. Dan alleen via Google's eigen API / assistent.

IFTTT opzich blijft bestaan voor andere producten / diensten.
Tja, alleen gaan ze dat vast wel zo draaien dat je niet anders kan dan overstappen. Bijvoorbeeld op het moment dat je een nieuwe Nest rookmelder in de omgeving wil opnemen. De app wordt vast zo gemaakt dat die op dat moment een google account wil hebben.
Tja, alleen gaan ze dat vast wel zo draaien dat je niet anders kan dan overstappen. Bijvoorbeeld op het moment dat je een nieuwe Nest rookmelder in de omgeving wil opnemen. De app wordt vast zo gemaakt dat die op dat moment een google account wil moet hebben.
Fixed that for you.
Staat er duidelijk in toch?
Door de accounts niet te migreren kunnen gebruikers hun Nest Thermostaat, de Protect-rookmelders en de Nest-beveiligingscamera blijven gebruiken met Ifttt.
Oftewel accounts die omgezet worden naar een Google account stoppen met werken in combinatie met IFTT.
IFTTT en Google zijn al lang geen vriendjes meer. Gmail en zo werken ook niet meer.
Super fijn dat je in plaats van IFTTT gewoon al 'routines' kan gebruiken in Nederland.

Onee wacht...
Precies, ik heb bijvoorbeeld mijn Nest Protect en Philips Hue gekoppeld zodat bijvoorbeeld de verlichting automatisch aangaat als er rook wordt gedetecteerd. Die functionaliteit gaat dus stuk. Nou heb ik ook een Google Home, maar die doet (nog steeds!) geen routines in het Nederlands. En zelfs dan is het maar de vraag of je precies deze functionaliteit met routines terugkrijgt. :/
Uhm. Ik gebruik al tijden routines zoals opstaan of slapen gaan.

Is dat niet wat je bedoelt of mis ik iets?
De assistent op Android misschien, dat weet ik niet. Routines op de Google Home werken vooralsnog alleen in het Engels. Je kan ze configureren in het Engels en daarna de taal weer terugzetten, maar dat werkte dermate buggy dat ik er absoluut niet blij van werd.
Dan nog blijft de vraag of je dit soort routines automatisch kan laten activeren zoals nu het geval is. Als de Nest Protect nu rook detecteert gaat de verlichting automatisch aan. Ik wil best migreren naar een Google Account, mits dit soort functionaliteit dan ook in een routine te vangen is.
dat is vaag. Ik gebruik Google home (speaker en display) in zowel het NL en het EN. In beide talen kan ik van alles bedienen waaronder de routines.

ik heb geen Nest Protect dingen dus daarover kan ik je niet informeren
Je kan die enkel instellen als uw smartphone in het Engels staat, en ze werken ook enkel als je de vraag in het Engels stelt. Goodmorning, zal dus niet hetzelfde geven als: goeiemorgen.
Agenda, nieuws, herinneringen etc... krijg je wel, maar niet wat je er zelf hebt bij gezet in de routines.
Eigen routines maken kan ook, maar werkt dus ook enkel in het Engels. (tot zo ver mijn ervaring)
Mooi, heb ik nog iets langer om een alternatief te zoeken en al die rommel te vervangen. 2021 is mijn Protect toch EOL en de thermostaat heeft mijn huis nooit behaaglijk kunnen maken.

Als het aan mij ligt nooit meer hard- en software van Google.
"One set of privacy commitments from Google". Privacy bij Google, dat gelooft toch niemand meer.
Ooit in een ver verleden nog een gratis Google apps account gemaakt. Tegenwoordig genaamd G-Suite. Aangezien ik geen ifttt gebruik en het wel handig vind alles onder 1 account te hebben bedacht gelijk maar te migreren.

Dat kan dus niet :)
Your Nest Account can’t be migrated to a G-Suite account. Use your personal Google Account instead.
Neem aan dat ze dit wel gaan fixen, tot die tijd verplicht een nest account.
Eigenlijk zou je in Europa een soort “open API” verplichting moeten hebben. Bij voorkeur via een gestandaardiseerde API.

Dus als je de data uit je IoT device lokaal wilt opslaan dan kan dat. Als je data wilt opslaan op een server naar keuze, dan kan dat. Of als je het verkeer uit je IoT device wilt laten afhandelen door een andere dienst, dan kan dat.

Dat apparaat en de cloud service zouden dus onafhankelijk van elkaar moeten werken, en de API moet generiek worden.
Hoezo heb je uberhaupt een account nodig? Een thermostaat kan toch prima zelf de temperatuur bepalen?
In 1980 moest alles via een mainframe lopen, maar nu hebben apparaatjes ter grootte van een dobbelsteen die krachtiger zijn dan mainframes uit de jaren 70-80.

Voorbeeldje is Hue: geen account nodig. Tenzij je je bridge via internet wil bereiken. Dat hadden ze ook zonder account kunnen oplossen, maar soit. Zonder account kun je perfect via je eigen wifi alles met het ding doen dat je mét account via internet ook kan.
Op een bepaald moment wordt je zeker wel verplicht om je account om te zetten naar Google of kan je je Nest account altijd blijven gebruiken?

Heeft Google bv een deadline in gedachten wanneer alle accounts omgezet moeten zijn?
Dat is niet bekend, maar het lijkt me inderdaad sterk dat Google apis die officieel niet gebruikt worden heel lang in de lucht houdt.
Denk een jaar, misschien iets langer, tot Google echt de stekker uit de oude api trekt.
-

[Reactie gewijzigd door PTG2017 op 20 augustus 2019 15:28]

Wat een troep..

Je betaald dik voor de producten en vervolgens wordt je naar mijn idee meer beperkt dan bij Apple.
Als je niet overstapt zal het waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn voor ook die functionaliteit om zeep geholpen wordt. Buiten het feit dat je nu al functionaliteit gaat mislopen door juist niet over te stappen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee