Google stopt op 31 augustus met Works with Nest-api's

Google stopt op 31 augustus met het Works with Nest-programma, waarmee Nest-producten via een api kunnen communiceren met producten en diensten van andere partijen. Dat betekent dat koppelingen tussen Nest-producten en diensten als Ifttt in september niet meer zullen werken.

Nest zegt in een blogbericht één 'ervaring' te willen bieden voor zowel ontwikkelaars als consumenten onder het Works with Google Assistant-programma. In dit programma komen zowel de Nest-producten als producten van externe fabrikanten te zitten. Volgens Nest staan daar op moment van schrijven meer dan dertigduizend producten in.

In het oude Works with Nest-programma konden externe leveranciers en diensten de Nest-producten aansturen door middel van de Nest-api, maar Google wil dat omwille van de privacy stoppen. Nest-vicepresident Rishi Chandra zegt tegen Variety dat 'een klein aantal extreem gecontroleerde partners toegang zullen krijgen tot extra data als consumenten daar expliciet toestemming voor geven'.

Concreet betekent dit dat alle verbindingen tussen Nest-producten en diensten van externe ontwikkelaars vanaf 31 augustus niet meer zullen werken. Wanneer iemand bijvoorbeeld via Ifttt heeft ingesteld dat een Nest-thermostaat aan moet gaan wanneer de slimme verlichting wordt aangezet, maakt Ifttt gebruik van de Nest-api. Na 31 augustus zal dat niet meer kunnen. Ook Homey-apparaten zullen niet meer werken met Nest-apparatuur. In een mail naar klanten noemt Homey dit een 'schending van het vertrouwen' aan de kant van Google en oneerlijk beleid dat de consumentenvrijheid niet ten goede komt.

Volgens Nest zullen zulke geautomatiseerde handelingen straks via het Works with Google Assistant-platform moeten lopen. Domotica-ontwikkelaars krijgen van Nest het advies om hun apparaten of diensten te integreren met het Works with Google Assistant-platform.

De wijziging in het Works with Nest-beleid hangt samen met het nieuwe beleid van Google om alle Home- en Nest-apparaten uit te brengen onder de Nest-vlag. Uit het interview met Variety blijkt dat Google dit doet vanwege marketingdoeleinden. Alle opvolgers van bijvoorbeeld de Google Home-speaker zullen ook onder de Nest-naam uitgebracht worden. Nest Accounts worden tevens gemigreerd naar Google Accounts; daarvoor krijgen Nest Accounts nog uitnodigingen. Wanneer gebruikers hun Nest Accounts migreren werken de Works with Nest-verbindingen niet meer, ook als deze voor 31 augustus worden gemigreerd.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-05-2019 • 15:43

91 Linkedin

Submitter: Davy de Vries

Reacties (91)

Wijzig sortering
Het is toch te zot voor woorden dat Google onder het motto "privacy" het monopolie opeist voor alle Nest apparaten en api's?!

De huidige implementatie van de Nest API is hartstikke veilig en voldoet aan alle standaarden. Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat eindgebruikers misschien niet helemaal doorhebben waar ze soms wel niet toegang tot geven, maar dat is een gevalletje goed lezen.

Zelf gebruik ik een nest thermostaat samen met een Homey, wat geweldig werkt. Maar in mijn huis staat mijn Homey centraal, niet Google. En laat de samenwerking tussen Google en Homey nu ook nog eens niet optimaal gaan (er zou volgensmij al een half jaar geleden een integratie live gaan).

Laten we hopen dat als er genoeg mensen zijn die hun ongenoegen uitspreken er in ieder geval nog iets van backwards compatibility blijft. Anders ben ik bang dat mijn Nest thermostaat de deur uit gaat. Zonde, zo'n geweldig product verpesten met zo'n actie, bah.

Uit een reactie van Nest blijkt trouwens dat ze zelf ook nog niet weten hoe het er allemaal aan toe zal gaan:
As per the update, only google assistance will work with Nest products after migration. If you do not want to migrate, other products will definitely work till August 31st. We do not have detailed information of which products are going to work with Nest after migration. We will inform our team to look in to this and provide us the details. I completely understand your concern, but as of now it is just an announcement please check the Nest site for further updates.

[Reactie gewijzigd door akalucas op 8 mei 2019 16:07]

Goede les, nooit meer iets kopen dat permanent internet ondersteuning nodig heeft. Dus geen IP camera's waarbij je een App nodig hebt voorde bediening/uitlezing, eigenlijk geen enkel toestel waarbij een App een noodzaak voor gebruik is. Dat geldt m.i. ook voor betalingssystemen ...
Permanent met internet verbonden zijn is niet slecht op zich.
Het wordt pas slecht wanneer zoals hier er geen non-proprietary alternatives zijn.

Een IP camera waar je zelf kan aangeven waar hij de video opslaat (je eigen server of een betaalde dienst) is voor mij niet slecht....en als je ook zelf updates kan blokeren of zelfs je eigen wijzigingen kan maken in het system dan nog mooier :)
Het internet is niet het probleem. Het probleem zijn de webservices die gebundeld zijn en/of noodzakelijk zijn voor een goede werking. Het hele cloud gebeuren zorgt zo voor een stevige lock-in. Dat terwijl er geen (of zeer weinig) garanties zijn over de beschikbaarheid en werking daarvan op de langere termijn.
Het wordt pas slecht wanneer zoals hier er geen non-proprietary alternatives zijn.
Dit.

Als die IP camera gewoon gebruik maakt van open standaarden dan kan een client de stream benaderen en opslaan. Die client kan prima draaien op bijvoorbeeld een NAS, Raspberry Pi, of Docker. Dit kan ik met bijvoorbeeld mijn Xiaomi Dafang (guide).

Een Chromecast, bijvoorbeeld, is een machientje waar je verder niets over te zeggen hebt (1 van de vele voorbeelden (plus alle andere keren dat het weer 'ns stuk is))

Verder zit je aan Chrome vast, hoewel er ook een project is om het op Firefox aan de praat te krijgen (fx_cast)
Petitie opstarten en naar Google sturen ? Mag wat mij betreft meteen wereldwijd aangepakt worden.
Mee akkoord, anders zal er niets anders op zitten dat nest producten verkopen en iets kopen dat wel open api blijft houden
Maar wat ik niet duidelijk krijg is: Hoe groot is dit probleem nu eigenlijk??

Kan Homey niet gewoon met de Assistant API's praten om de verwarming hoger te zetten? Kan Ifttt niet met de Assistant API's praten om dezelfde functionaliteit te bewerkstelligen?

Kort door de bocht: Is hier überhaupt wel een probleem? Of is het gewoon even opnieuw koppelen en klaar is klara....
Het is toch te zot voor woorden dat Google onder het motto "privacy" het monopolie opeist voor alle Nest apparaten en api's?!
Allereerst heeft de fabrikant per definitie een monopolie als het gaat om een apparaat en de API. Als de fabrikant ervoor kiest om verschillende services te bundelen, dan is dat haar goed recht. In dit geval is er een alternatief, waarbij de vraag is of het alternatief alles kan en de opmerking is dat het wel relatief kort dag lijkt te zijn. Maar ik heb de nieuwe API dan ook nog niet bekeken.
ik vind het spijtig dat er blijkbaar geen enkele "smart" thermostaat bestaat die je gewoon ZELF kan beheren.
allemaal leuk en wel die smart dingen, maar wat heb je eraan als het enkel via de vendor-servers kan?

als google morgen beslist om de thermostaat bv niet meer te ondersteunen dan kan je dus fluiten naar je slim ding...
(overigens vond ik tado v2 veel beter werken - maar dat was dan weer enkel op batterij gevoed, waar ik ook niet echt voorstander van was voor een thermostaat)
De Plugwise Anna thermostaat werkt via lokale besturing.
En Athom heeft de Plugwise Anna thermostaat tijdelijk van 173 voor 99 euro beschikbaar gesteld (go Athom :D ).
https://www.athom.com/en/...plugwise-anna-thermostat/

Ik wacht alleen de reactie van Google nog even af. Kan namelijk bijna niet geloven dat ze dit echt gaan doorzetten..
Hmmm die Anna ziet er ook wel goed uit eigenlijk... :) Goed idee.
Plugwise heeft nogal een dubieuze reputatie. Die hebben wel eens bestaande functionaliteit omgezet naar een betaalde feature.
Ik gebruik al jaren (+/- 2013) met veel plezier:
http://otgw.tclcode.com/
Zit tussen een ketel en een thermostaat met willekeurige intelligentie. Je zult zelf iets moeten maken maar dan kan je ook kiezen waarvan je afhankelijk van wil zijn. De gateway maakt het mij mogelijk om op afstand de klok thermostaat te overriden indien nodig.
Wij hebben thuis een CV ketel van Intergas/Incomfort. Voordeel hiervan is dat de gateway lokaal te benaderen is. Het lijkt er zelfs op dat het platform binnenkort wordt ondersteund door Home Assistant :)
Als ik het goed heb begrepen kan je dat wel met de Plugwise Anna. Daar ga ik nog even wat dieper in duiken in ieder geval
Hieronder de mail die ik hierover vanochtend ontving.

Works with Nest changes

Dear Works with Nest developer,

Today, Nest and Google Home teams have joined forces and are now Google Nest, and we want to share some news about upcoming changes to Works with Nest that will affect your product integration.

Works with Nest was created in 2014, at a time when there was no central platform to manage and control Nest devices alongside other smart home devices. Since we introduced Works with Nest, the Google Assistant has evolved into a leading connected home platform, letting users manage all their connected home devices from Google, Nest, and third-party device partners in one place.

Moving forward, we will wind down the Works with Nest developer program on August 31, 2019, and focus on delivering a single consumer and developer experience through the Works with Google Assistant program.

As a Works with Nest developer, you and your users will no longer be able to access and control Nest devices once the Works with Nest APIs are turned off on August 31. Because we understand this may impact your users’ experience with our products, we want to notify you well in advance so you can prepare for these changes.

Important dates, information, and resources to help you through the transition:

• Works with Nest API deprecation date. Nest device APIs will be turned off August 31, 2019.
• Nest Account to Google Account migration. Early this summer, we will invite Nest Account holders to migrate to a Google Account to align our systems, accounts, and platforms.
- During account migration, users will be asked to remove their Works with Nest connections.
- Once migration is completed, all of their Works with Nest connections will no longer work. This action is not reversible.
• Works with Nest badge retirement. We are officially retiring the Works with Nest consumer-facing badge. If you are currently using the Works with Nest badge, we ask that you remove it no later than August 31. For packaging and hard marketing material, please remove it at your next revision.
• Service Shutdown Reminder. We will notify all Nest Account holders and developers by email at least 2 weeks before the Works with Nest service is turned off.
• For more detailed information, see our What’s Happening at Nest FAQ page. Please provide this link to customers who want to learn more about these changes.

We appreciate you being a partner of Works with Nest. We encourage you to visit the Actions on Google Smart Home developer site to learn how to integrate your devices or services with the Google Assistant.

Sincerely,

The Google Nest team
TLDR; alles gaat naar google en je hebt er niets over te zeggen
TLDR; alles gaat naar google Assistant en je hebt er niets over te zeggen
Hoe zit je qua rechten als gebruiker, is er met zo'n wijziging mogelijkheid om hem retour te doen? Ik heb deze juist gekocht omdat ie overweg kon met Homey (lees: externe partijen) Wat nu geheel wegvalt:
Dear Homey user,

You are receiving this e-mail because you are using the Nest app for Homey.

Yesterday Google has announced that they will shut down the Nest Partner API on the 31st of August 2019 and irreversibly migrate Nest users to Google Assistant.

For you, this means that after the 31st of August 2019 controlling or automating your Nest devices with Homey won't be possible anymore.

We view this action as a breach of trust on their end and an unfair move impacting consumers' freedom.

Because freedom of choice is one of our core values, we've assembled a list of great alternatives that do work with Homey.

Nest Thermostat users that want to keep using their thermostat with Homey can upgrade to Anna Thermostat, temporarily available for € 99,- in the Talks with Homey Store.
Nest Protect users that want to keep using their smoke detector with Homey can upgrade to Fibaro Smoke Detector.
Nest Cam users that want to keep using their camera with Homey can upgrade to Netatmo Welcome.
After August 31, the Nest app will be removed from the Homey Apps website.

Thank you.
Of is het in zo'n geval slikken en door naar iets anders?

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 8 mei 2019 17:03]

Tja, de Anna voor 99 euro. Wie zegt dat je daar over zes maanden niet hetzelfde hebt? Ik heb mijn ICY de deur uit moeten doen omdat Essent de stekker eruit trok. Nu trekt Google de stekker uit Nest (of vervangt hem door een eigen stekker)
Nou nee, Google support het nog, alleen de API’s niet meer voor derde partijen als ik het zo lees. Hun eigen spul zal het blijven doen.
Dat bedoel ik ook. de 'works with nest' api wordt vervangen door de 'works with google assistant', maar 3rd party access gaat daarmee op slot. Anders had het niet zo'n probleem geweest. Dan passen al die domotica pakketten/apparaten gewoon de manier waarop zo met je nest spullen praten aan.
omdat Anna werkt op het lokale netwerk en niet via een webapi op het internet.
Dus daar ga je het probleem niet zo snel mee krijgen.
Voor mij inderdaad precies dezelfde reden om de NEST Protect te kopen. Komt vaak goed uit tests en ziet er voor een brandalarm prima uit. En was eenvoudig te integreren met Homey, dat was voor mij dé reden om 3 nests protects te kopen i.p.v. een concurrent.

De andere koppeling die ik heb gemaakt is met Philips Hue (bij brandalarm alle lampen knipperen), hopelijk dat Philips Lighting wel onder de 'extremely well checked third parties' valt.

Mocht het juridisch mogelijk zijn om de nest tegen nieuwprijs terug te sturen dan ga ik daar zeker over nadenken...
Dat is wel heel bruut. Mijn nest maakt nu onderdeel uit van mijn Home Assistant server, die zowat alles in huis regelt. Dat gaat dus niet meer werken, tenzij ik overschakel op google assistant?

Beste google, van mij kan je een dikke middelvinger krijgen. Ik ga vanavond nog rondshoppen naar een nieuwe slimme thermostaat, eentje die WEL werkt met mijn home automation software. Rot dat ik er maar 2 jaar mee heb kunnen doen gezien de kostprijs van dat ding, maar heb hier niet echt een andere keus. Dit valt niet goed te praten.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 8 mei 2019 16:01]

Nest verkopen , dat is toch wat ik ga doen als ze hun plannen doorzetten en dat ik homey niet meer kan gebruiken voor het aan te sturen.
Ik was zowieso al gestopt met al hun cameras, veel te dure abbonementen. Nu heb ik alles op Netatmo, die houden wel alles open, die hebben ook een thermostaat en die zijn europees (frankrijk)
Dan zou ik eerder naar Tado of Anna uitwijken denk ik dan Netatmo, want de Netatmo ondersteunt geen Opentherm en werkt op batterijen (terwijl die anderen via de draadjes van cv ketel werken). Of een 'r....' Toon.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 8 mei 2019 17:54]

Vanavond al een Anna besteld.

Is op dit moment tijdelijk scherp geprijsd in de athom store.
Dikke middelvinger naar Google. |:(
Misschien een oude Eneco Toon scoren en deze rooten? Werkt prima met home assistant.
yeps, zo heb ik mijn Toon ook werkend met Homey.
Gewoon binnen het lokale netwerk verbonden (net als Anna eigenlijk ook doet)
Tweede keer dat ze dit flikken. De eerste Nest apparaten stopten ook al met werken nadat Google het bedrijf Nest had overgenomen.
Leer de les, mensen. Investeer nooit tijd, geld of moeite in Google diensten. Begin er niet aan. Ze zetten doodleuk diensten uit met miljoenen gebruikers en hebben daar gewoon schijt aan. Meest onbetrouwbare bedrijf ooit.
Dat is wel erg kort af. Krappe drie maanden om de huidige producten om te zetten naar een compleet andere API. Google kan toch niet serieus verwachten dat bedrijven dat rond krijgen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 8 mei 2019 15:49]

Sterker nog: er komt geen vervangende API.

"As a Works with Nest developer and partner, you will not be able to access or control Nest devices once the Works with Nest APIs are turned off on August 31, 2019. Moving forward, our team will focus on making Works with Google Assistant the most helpful and intelligent ecosystem for the home, enabling all of the products in your users’ homes to work together. We encourage all smart home developers to visit the Actions on Google Smart Home developer site to learn how to integrate your devices or services with the Google Assistant."
Volgens mij is het allemaal storm in een glas water.. Ik zie nergens dat in je zin dat er Google Assistant niet precies hetzelfde kan als de Nest API.

Als ik even naar IFTTT kijk dan kan IFTTT prima met Google assistant praten om Hue lampen aan te sturen:
https://ifttt.com/applets...the-lights?term=assistant

Waarom zou dit niet werken met een Nest thermostaat...
Google assistant kan met IFTTT praten om hue lampen aan te sturen, niet andersom.
Er is geen API om een opdracht naar de assistant te pushen, je kan er als gebruiker alleen tegen praten.
Weet je dat zeker? Vanuit Homeassistant kan ik bijvoorbeeld events koppelen aan berichten van de Google Home. Dus dat de Google Home zegt "De deur staat open", wanneer er een sensor verandert.
Daarvoor gebruikt Home Assistant de mediaspeler functionaliteit van de Google Home om via TTS een bericht uit te spreken. Dat is nog iets anders dan Home Assistant via de Google Home de thermostaat hoger te laten zetten bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door GORby op 8 mei 2019 21:22]

De Assistant API heeft verder ook als doel om acties uit te voeren, en op basis van stemcommando's informatie te geven. Het is dus niet net zoals nu mogelijk om elke minuut waardes uit je thermostaat te lezen. Een deel van de huidige API kan je dus wel vervangen, maar lang niet alles.
Dus gaat nest dan wel aangestuurd kunnen worden via google assistant als IFTTT het via die weg laat lopen? Of is het ook in de toekomst gewoon helemaal niet meer mogelijk je thermostaat via IFTTT aan te sturen? In dat geval streep ik de Nest thermostaat van mijn wensenlijstje.
Denk alleen binnen Google producten dat ze met elkaar kunnen kletsen.
Gewoon dicht timmeren van producten om niet rekening te hoeven houden met anderen.
Heel jammer maar geen verrassing wat Google doet.
Daarom ben ik een tijd geleden al begonnen met een eigen slimme thermostaat maken, om niet afhankelijk te zijn van een bedrijf die opeens ergens de stekker uit trekt.
Je kan hem beter sowieso van je lijstje trepen. Google staat er tegenwoordig om bekend iedere paar jaar alle API's en applicaties te schrappen en vervangen door iets nieuws. Deze wijziging is niets anders dan wat ze al jaren met hun chatapps doen.
Maar kan je hem straks alleen nog maar aansturen via Google hardware dus?
M'n Alexa kan straks ook niet meer bij m'n Nest?
Dat klopt, toch als ze het doorzetten zoals nu gepland staat voor 31 augustus.
er gaat dan niets anders opzetten dan de hele boel te verkopen en voor iets zoals Netatmo gaan.
Die hebben alle producten dat Nest heeft, en is bovendien europees

Ik ben allesinds geschokt van het nieuws.

Ik stel voor dat iedereen die dit niet wil een klacht mail stuurt naar support@nest.com

Misschien als er genoeg klachten zijn zetten ze hun plannen niet door

het hele nieuws doet mij nu twijfelen of ik wel nog een Google home hub wil kopen...

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 8 mei 2019 16:45]

Even concreet een aantal vragen:

Werkt de huidige Nest thermostaat straks nog wel met huidige Google Home? Dat spraak gedoe was voor mij de voornaamste reden om over te stappen naar Nest/Google.

Als deze API vervalt, zijn er dan nog alternatieven om Nest in een smart-home systeem in te bouwen? Andere hubs dan Homey o.i.d.?
Met google home zal het wel nog werken.
Het zijn de third party api's dat niet meer zullen werken (domotica dat niet van google is)

Alle domotica gebruikt dezelfde API, als homey niet werkt dan werken de anderen zoals IFTTT ook niet meer.

Misschien komt google met iets af om al die andere domotica te vervangen? Voor slimme flows te kunnen maken op basis van sensors etc.. maar momenteel bestaat dat nog niet

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 8 mei 2019 17:12]

Wat is het voordeel dat Netatmo europees is?
Ik heb nog geen hinder ondervonden van m'n Nest in dat opzicht.
Nou, lekker dan.
Dus ik ben straks verplicht om een Google account aan te maken voor mijn Nest.
En als ik dat nu niet wil?
Geen Nest producten meer gebruiken/aanschaffen.
Geen Nest producten meer gebruiken/aanschaffen.
Ik heb hem al en toen ik hem kocht was een Google account geen voorwaarde.
Ja dat is dus flink balen dan. Ik vind het ook idioot dat dit zomaar kan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee